[ Zarko Silic @ 07.08.2013. 22:42 ] @

...
[ vladd @ 07.08.2013. 23:18 ] @
U kvalitetu materijala.

Visokolegirane celike neki koriste vec vise od cetvrt veka, dok neki drugi samo brinu o profitu.

A mozda i u podacima

Citat:

2006 Honda Civic Si 0-60 mph 6.2 Quarter mile 14.7
2012 Honda Civic Si Sedan 0-60 mph 6.0 Quarter Mile 14.5
[ bakara @ 07.08.2013. 23:27 ] @
Ne znam cemu ovaj prst u oko, jos jedna flame tema i jos jedno dokazivanje da je turbo motor jaci od atmosferskog?

Imali su japanci pre 20 godina motore koje mogu da se nose sa danasnjima:
http://www.zeperfs.com/en/duel1637-2645.htm
http://www.zeperfs.com/en/duel519-4083.htm

Danas ih uglavnom slabo nude jer trzista koja su njima primarna vise vole hibride i obicne atmo benzince, verujem da bi najmanji problem da u svoje automobile pocnu da ubacuju turbo motore.

Poredjenje necega sto jedan proizvodjac nudi a drugi i ne razmislja na tu stranu je besmisleno.
[ vladd @ 07.08.2013. 23:34 ] @
Ima i "naturally aspirated" koji lepo pariraju ...

http://www.youtube.com/watch?v=1pK6JE0M0AY

Turbo je turbo, i zna se gde mu je mesto u EU. Na 900, 1000, 1200 ili 1300cc..mozda koju stotku kubika vise..
Bar dok se ne otkriju neki izvori nafte u Saksoniji
[ vilil1 @ 07.08.2013. 23:50 ] @
Citat:
bakara

Imali su japanci pre 20 godina motore koje mogu da se nose sa danasnjima...

Ili mozda ovaj od pre cetvrt veka, samo 1494ccm a 1000 konja, a mogao je da se nabudzi na 1500ks. -

Type: RA167E
Year: 1987
Number of cylinders: 6
Configuration: 80° vee, turbo
Capacity: 1494
RPM: 13000-14000
Power: 870-1050 bhp
[ Zarko Silic @ 08.08.2013. 00:12 ] @
Upravo o tome i jeste tema.

Sta je ko nudio nekad i sta ko nudi sad.

Naravno, u serijskim varijantama.
[ sasa022 @ 08.08.2013. 09:14 ] @
@Zarko Silic

Samo da te podsetim da postoji Honda Civic 2.0 i-VTEC Type R
[ cozmo_im @ 08.08.2013. 09:34 ] @
Kod Toyote je ocigledan napredak bez turbine:

http://www.zeperfs.com/en/duel1839-367.htm
[ tdusko @ 08.08.2013. 09:39 ] @
Koji serijski model toyote se moze kupiti danas na nasem, evropskom trzistu sa ovim motorom ili nekim jos novijim ako ima, posto vidim da je ovaj 2002. godiste?
[ cozmo_im @ 08.08.2013. 09:55 ] @
Zasad nema jer dolazi novi model pa su povukli stari iz prodaje.

Iz nekog razloga 1.8 nisu nudili u poslednjem EU modelu, dok u prethodnom jesu.

Ovaj model se prodavao do 2007 a onda dosad u aktuelnom modelu nisu u EU nudili te verzije.
[ Nebojsa Milanovic @ 08.08.2013. 09:56 ] @
Naravno da tog motora nema jer je izumro kao dinosaurus zato što ne može da zadovolji EKO norme (a ima i problema sa raspodelom snage), slično kao Honda Civic Type R. Mislio sam da ovakvu temu otvorim još ranije ali sam odustao misleći da je svima jasna, međutim izgleda da nije, tako da je dobro što je otvorena.

Japanci su još pre 20 godina imali 1,6 motor sa zdravih 160KS, a danas sa istim zapreminom umesto više, imaju značajno manje snage, uz obrtni momenat na vrhu obrtaja.

To u kombinaciji sa povećanjem težine vozila za 20-30% za to vreme dovodi do toga da su performanse najveće većine japanskih vozila danas potpuno mediokritetne.

Meni je već samo to dovoljan razlog da uopšte ne razmišljam o japanskim vozilima.

[ botr @ 08.08.2013. 10:01 ] @
Citat:
cozmo_im:
Kod Toyote je ocigledan napredak bez turbine:

http://www.zeperfs.com/en/duel1839-367.htm

Ovaj podatak meni bode oci:

192 PS @ 7800
180 Nm @ 6800

Bas me zanima kako izgleda voznja u tom autu.
[ Marko83 @ 08.08.2013. 10:25 ] @
Citat:
Nebojsa Milanovic:To u kombinaciji sa povećanjem težine vozila za 20-30% za to vreme dovodi do toga da su performanse najveće većine japanskih vozila danas potpuno mediokritetne.
Meni je već samo to dovoljan razlog da uopšte ne razmišljam o japanskim vozilima.

120-130-140KS je mediokritetno?
Gde vi vozite vaše automobile?
Ja sam dosta vremena vozio auta sa 50-60-70KS i nisam imao problema ni sa vožnjom ni sa preticanjem
Sad kad imam auto sa 110KS on leti - ima mnogo više snage nego sto je realno potrebno

Tako da mi apsolutno nije jasno kad potcenjujete automobile sa 130KS sta oni to ne mogu da urade? Da savladaju uzbrdicu? Da preteknu auto? Da idu 130-140km/h autoputem?
Kakav to potencijalni problem imate sa autom koji ima 130KS?
[ vladd @ 08.08.2013. 10:34 ] @
U kom smislu?

Imas klip koji sam postavio, tu je nesto jaci motor, slicnih karakteristika(ako ti, predpostavljam, "smeta" navodno nizak OM),226,5HP@8495rpm/191,9Nm@7955rpm

Znaci, nesto slabije od onoga na filmu...uz naravno zvuk turaze..

190ks je 190ks...

Sto se tice ekoloskih normi, to je valjda jedini "ozbiljan" odgovor nemackih proizvodjaca, na kvalitet koji i dalje pruzju drugi, ozbiljnost konstrukcije, kompletnost vozila(bez usteda na menjacima ili trapu)..
Naravno, i drugi su se pridruzili, ili uveliko pridruzuju, uvaljivanju roga za svecu, ipak je trgovina kraljica sportova.

Citat:
nakon izjave nemačkih zvaničnika da neće podržati predložene strožije mere kada je u pitanju emisija izduvnih gasova, pre svega ugljen dioksida, za sve nove automobila od 2020

izvor
http://vesti.mojauto.rs/Aktuel...aloni-u-Francuskoj-ispraznjeni

Sto pokazuje da su svoje proizvode spremni da brane i uoblicavaju birokratskim normama, da ih neki tezi i ozbiljniji razvoj ne zanima, vec im je poslovicna sklonost ka uvaljivanju nedoradjenih (nedokonstruisanih) sprava vec istorijska crta.
Ono sto krenu da razvijaju, ne dovrse (a razvijaju samo ono sto se moze braniti birokratskim zabranama), zatim "u hodu popravljaju i variraju detalje, vise se bave trgovinom i marketingom i profitom. Prakticno se stice utisak da nude ono sto se najvise njima isplati..
Slobodno trziste je nepozeljno, naravno. Zato je i Evropa bila u solidnom "mraku" do 90-ih, Balkan do 2000-e..
Zatvoriti trziste i propagirati sopstvene proizvode..nista lepse
Kada primete da je "razvoj" u corsokaku, i da je tesko i skupo ici na dalje u tom(pogresnom) smeru, tada stupaju elitne jedinice birokratije da se "protive"...

Korisnik takvih "proizvoda", mora sam da trazi neki kvalitet, ili da ga izmislja, da bi bio nekako zadovoljan..

Mislim da se, po tom pitanju, malo sta promenilo kod germanske proizvodnje, poslednjih 50 godina...
[ Nebojsa Milanovic @ 08.08.2013. 10:50 ] @
Marko83, sa slabim motorima imam problem što za isti ili sličan novac mogu da kupim auto koji je dosta jači, mnogo tiši, i omogućava mi da vozim tečnije, rasterećenije, sa manje umaranja i ekonomičnije.

A kada mi zatreba više snage - istog trenutka je dobijem a bez povećanja naprezanja, buke, cimanja u vožnji i slično.

Prosto: Sa jačim motorom, naročito turbobenzinskim, komfor vožnje je osetno veći a zamaranje manje.

edit: ispuštena reč

[Ovu poruku je menjao Nebojsa Milanovic dana 08.08.2013. u 14:43 GMT+1]
[ botr @ 08.08.2013. 10:53 ] @
Meni bi mi bio cudan osecaj da motor u uobicajenoj voznji radi na 4.000 + rpm.

Uostalom, kada uporedimo sa onim linkom gde su dati podaci za Golf GTI vidimo da Golf ima drasticno bolja medjuubrzanja, mada je i jasno da je to zbog turbo kompresora, ali je Golf i tezi nekih 100-tinak kg.
[ vladd @ 08.08.2013. 11:14 ] @
A da li Golf pri tim medjuubrzanjima prilazi(ili prelazi) 4000 obrtaja?

Cekaj, sad, kada ti 4000 obrta odgovara, a kada ne?

I ko se to u "normalnoj" voznji vozi na 4000 obrtaja?

Mislis na one koji voze SAMO prvom?

Ja ni na jednom od "klipova sposobnosti" nisam video da se neko ogranicio na 2-2500 obrtaja i probao ubrzanje...

Svi su se vrteli koliko su mogli...

Mislim da nema potrebe da razmatras druga vozila osim golfa, ocigledno je odsustvo objektivnosti i shodno tome, sto uglavnom dovodi do besmislenih prica i svodjenja na "ukuse"..
[ vladd @ 08.08.2013. 11:23 ] @
Citat:
Marko83:
120-130-140KS je mediokritetno?

da... kod drugih..

Kod Golfa je i 105ks natprosecno:)

A najbolje se pokazuje dominacija golf tehnologije, kada se uporedi sa Yugom(onim 900ccm), ili sa Tata Nano(nova tehnologija), tada se pokazuje maksimalna superiornost briljantnog inzenjeringa...

Ako se uporedi sa nekim parnjakom u ceni, snazi, vesanju, dizajnu, opremljenosti..uvek postoji neka sitna zackoljica, jeste brzi ali je golf brze ubrzava ako se petom vozi 20, ili manje trosi na leru, ili ima veci gepek od kabrioleta(a i manje je bucan od kabrioleta)..

Tako da "prosecnost" od 130ks i nije za cudjenje...ove godine, iduce idemo valjda na 200-250-300..

Nema veze sto se proteklih decenija lepo vozilo i sa "legendama" od 90-115ks..:)

Da ne idem dalje u istoriju, kada su bile aktuelno 55-65-75KS, ili u praistoriji 25-32-45...
[ Marko83 @ 08.08.2013. 11:29 ] @
Citat:
Nebojsa Milanovic:Marko83, sa slabim motorima imam problem što za isti ili sličan novac mogu da kupim auto koji je dosta jači, mnogo tiši, i omogućava mi da vozim tečnije, rasterećenije i ekonomičnije.

Nemam problem sa razumevanjem da turbo motori imaju više snage od atmosferskih.

edit: obrisan offtopic

[Ovu poruku je menjao Nebojsa Milanovic dana 08.08.2013. u 12:52 GMT+1]
[ peromalosutra @ 08.08.2013. 11:30 ] @
Nemoj tako Vlad, čini mi se da Botr vozi Alfu :)
[ botr @ 08.08.2013. 12:04 ] @
Citat:
vladd:
A da li Golf pri tim medjuubrzanjima prilazi(ili prelazi) 4000 obrtaja?

Cekaj, sad, kada ti 4000 obrta odgovara, a kada ne?

I ko se to u "normalnoj" voznji vozi na 4000 obrtaja?

Mislis na one koji voze SAMO prvom?

Ja ni na jednom od "klipova sposobnosti" nisam video da se neko ogranicio na 2-2500 obrtaja i probao ubrzanje...

Svi su se vrteli koliko su mogli...

Mislim da nema potrebe da razmatras druga vozila osim golfa, ocigledno je odsustvo objektivnosti i shodno tome, sto uglavnom dovodi do besmislenih prica i svodjenja na "ukuse"..

4.000 odgovara ako hoces naglo da ubrzas, a sigurno ne odgovara da krstaris gradom, magistralnim ili regionalnim putem. Ja obicno ne prelazim 2.500 rpm u normalnoj voznji, osim kada preticem, ali ni tada ne idem preko 3.500, jer nema potrebe.

Golf sam uzeo kao primer, jer ga je autor teme uzeo kao neki reper.

Na koliko se vrti taj motor kome je max obrtni momenat na 6.800 rpm, u nekoj normalnoj voznji (podrazumeva se da auto u datom trenutku moze da ima dovoljno snage da iz nekog razloga ubrza), na primer, u gradskoj voznji, ili na magistralnom putu?

Trazio sam klipove ali nisam nasao to sto me zanima.
[ vladd @ 08.08.2013. 12:51 ] @
Da li si vozio Keca, npr, ili golfa 2 1.3, ili nekog benzinca iz proslosti, koji nema 70ks, i da li uopste ubrzava.

Cemu sada odjednom potreba za 150ks zarad malo veceg ubrzanja, vezba se na semaforima 1/4 milje?

To da li ce neki auto ubrzavati ovako ili onako, poprilicno zavisi prvo od snage, a zatim i od menjaca.

Pa zar mislis da su isti odnosi kod motora sa razlicitim OM?

U ovoj diskusiji je jedino vidljiva razlika "ubrzanja u 4-oj" ali koja i kakva je to prednost? Prednost koja se kompenzuje pokretom ruke?

Sto se obrtaja tice, ja uvek "krstarim" sa 1800-2200 obrtaja, a sada, u kojoj ce se brzini nalaziti menjac, to zavisi od vozila. Ne vidim da je prednost boravak u brzini broj a ili broj c
[ botr @ 08.08.2013. 13:13 ] @
Pa jak motor jeste prednost, ne moras non stop da menjas brzine, nego samo stisnes gas.

Zato volim snaznije motore, sa vecom zapreminom i obrtnim momentom dostupnim na malom broju obrtaja.

[ vladd @ 08.08.2013. 13:35 ] @
Pa to je vrlo specificna prednost, vise stvar ukusa, kao sto neko voli zvuk motora, a neko tisinu. Ali ne i tehnicka, ili nenadoknadiva prednost.

Jednostavno, japan koristi obilato masine za preciznu obradu, moze im se da vrte motore dokle hoce, i mogu sa tim da prave i varijante i kompromise, i razne "odluke" pri koncipiranju vozila.

I to je ono sto im daje trzisne prednosti, motoru dozvole snagu, koriste menjace koji su potrebni, ne prave ustede na "gvozdju", materijalu motora ili menjaca, odabiraju dobre trapove, i imaju svoje trziste.

I ne sekiraju se previse za evropu naviknutu na propise ove ili one, naviknute kupce na Mc Phersona("nezavisnog"), ili zadnju gredu..kada kompletiraju vozilo, ono ima "licne" vozne osobine, i za levo i za desno, i za krivudanje, ne samo na pravcu..sa rasporedom tezine, specifican i pri ubrzanju i pri kocenju

Ne forsiraju "multipraktik", u sustini, vec prave paletu proizvoda..ako hoces stednju, imas hibride, ako hoces trku, imas trkace, ako hoces konfor, imas konforne, ako hoces kamionet, dzip, ima i to....

A ne auto i za "kafic" i za semafor race, i za "kupus"..u gepeku

Pokrivaju siru paletu rafiniranisti kupaca, za skromnije cene. Naplacuju svoje znanje, a ne ustedu na kili gvozdja drugog kvaliteta.

Evropejci bi najradje da prodaju poster automobila, po ceni konfornog stana ili kuce...

[ AstralPro @ 08.08.2013. 17:27 ] @

Sto se tice trzisne prednosti i VW ima auto u svakoj klasi, za sve potrebe kupca. Od UP! do Amarok. Plus solidan komercijalni program sto japanci nemaju.

Jeste da je nemacki auto u proseku 20-30% skuplji od koreanaca i japanaca po klasama ali i toliko su lepsi i bolji. I relativno bolje drze vrednost za kasniju prodaju.

[ vladd @ 08.08.2013. 19:07 ] @
Konacno pravi fan, bez ostatka..pricamo o svemu, a mislimo na golfa 2..a ne o tamo nekim...boze sacuvaj, da polomis jezik..:)

Nemaju "japanci" nista zanimljivo, ovim sportskima je preskupa registracija, neki puno trose, ima puno nepotrebnih stvari, a kada se ode na Bubanj potok, svi se cude otkuda to kod nas.

I delovi su skupi, i nema ih dovoljno, i nema servisa...

Tako da Japan nema sta da trazi na balkanu...da unosi zabunu i menja vekovne obicaje...

Zna se dobro sta valja, zena moze i sa sela, ali auto...ne moze iz Japana..:)
[ Nemanja @ 08.08.2013. 19:22 ] @
Nemac kada napravi i auto i rat, to bude svetski ;)
[ AstralPro @ 08.08.2013. 19:32 ] @
Citat:
vladd: Konacno pravi fan, bez ostatka..pricamo o svemu, a mislimo na golfa 2..a ne o tamo nekim...boze sacuvaj, da polomis jezik..:)

Nemaju "japanci" nista zanimljivo, ovim sportskima je preskupa registracija, neki puno trose, ima puno nepotrebnih stvari, a kada se ode na Bubanj potok, svi se cude otkuda to kod nas.

I delovi su skupi, i nema ih dovoljno, i nema servisa...

Tako da Japan nema sta da trazi na balkanu...da unosi zabunu i menja vekovne obicaje...

Zna se dobro sta valja, zena moze i sa sela, ali auto...ne moze iz Japana..:)

Pravi fan bmw-a a ne golfa 2. Registracija za 3.0 je ista za nemacki ili japanski auto samo sto je nemacki bolji i retko se kvari. Mora da trosi kad hoces do stotke za 6.8s. Drzi cenu sasvim dobro,dobra oprema i vrhunska bezbednost. Za neke od nas dovoljno da bi se za odredjeni auto reklo da je odlican. A pritom nemacki. I ne vidim da ima konkurenciju sa istoka. Ne vidim nijednom novijem Mercedesu i Audiju konkurenciju sa istoka. Isto vazi za Alfe i Lancie.

Trebalo je pre pola godine da kupim golfa 5 2.0tdi sport paket opreme ali sam kupio pezo 207, znaci nisam vw fanatik samo sam realan. Nisam nasao japanca za te pare da je skoro nov i sa dobrim paketom opreme i prihvatljivog izgleda.
Vozio sam davno vw gti tako da iz prve ruke znam da i on valja.

Ti si pun predrasuda i urbanih balkanskih legendi,pa ako zelis navedi jedno pet japanskih auta do 10 godina starosti koji su zanimljivi za kupovinu i voznju.
Pozdrav :)

[ etjen @ 08.08.2013. 20:41 ] @
Citat:
AstralPro: Sto se tice trzisne prednosti i VW ima auto u svakoj klasi, za sve potrebe kupca. Od UP! do Amarok. Plus solidan komercijalni program sto japanci nemaju.

Jeste da je nemacki auto u proseku 20-30% skuplji od koreanaca i japanaca po klasama ali i toliko su lepsi i bolji. I relativno bolje drze vrednost za kasniju prodaju.

Smešno je reći da Japanci nemaju komercijalni program.
[ BB308 @ 08.08.2013. 20:55 ] @

Ti si pun predrasuda i urbanih balkanskih legendi,pa ako zelis navedi jedno pet japanskih auta do 10 godina starosti koji su zanimljivi za kupovinu i voznju.
Pozdrav :)

[/quote]
Nova
Honda Civic 1.6 i DTEC 120ch. Japanac na koji je garancija bila 10 god ili1 milion km. Domaci zadatak;-). Poz.
[ flighter_022 @ 08.08.2013. 21:16 ] @
kada se govori o performansama, samo par stvari...

1. Zasto niko ni ne spominje poboljsanje bezbednosti?

2. Hipoteticko pitanje: Da imate neogranicena sredstva na raspolaganju, i da neki manijak napravi komercijalno vozilo koje ima, recimo, 15000 KW i maksimalnu brzinu od 749 km/h, i drugo vozilo sa 14693 KW i maksimalnom brzinom od 713 km/h, koje biste odabrali? Jer... niti jedno niti drugo necete nikad imati prilike da vozite tako da iskoristite i 10% od njihovih max. performansi.

[ AstralPro @ 08.08.2013. 21:45 ] @
Citat:
Nova
Honda Civic 1.6 i DTEC 120ch. Japanac na koji je garancija bila 10 god ili1 milion km. Domaci zadatak;-). Poz.

Nije istina

U zvanicnom katalogu honda dilera za Srbiju stoji sledece:

Informacije o vrstama garancija za Hondu Civic:
3 godine ili 100.000 pređenih kilometara – Standardna garancija
3 godine garancije na pojavu korozije na spoljašnjoj boji vozila
5 godina garancije na pojavu korozije na izduvnom sistemu
10 godina garancije na pojavu korozije na karoseriji
12 godina garancije na pojavu strukturalne korozije na vozilu

Pozz

Katalog

[Ovu poruku je menjao Zarko Silic dana 09.08.2013. u 00:21 GMT+1]
[ BB308 @ 08.08.2013. 22:38 ] @
Bila lepo sam napisao. Tri meseca januar-mart. 1 mil.km u Fr. Ali tih 10 god garancija i na turbo, injecteurs... poz:-)
[ Zarko Silic @ 08.08.2013. 23:23 ] @
Citat:
flighter_022:
kada se govori o performansama, samo par stvari...

1. Zasto niko ni ne spominje poboljsanje bezbednosti?

Govori se o bezbednosti ali si ti to prespavao

Jedna od mnogobrojnih tema je ova

http://www.elitemadzone.org/t3...past-auto-industrije-revisited

ali postoji bar desetak aktuelnih tema u kojima se govori o bezbednosti.
[ Nemanja @ 09.08.2013. 07:35 ] @
Citat:
BB308:
Bila lepo sam napisao. Tri meseca januar-mart. 1 mil.km u Fr. Ali tih 10 god garancija i na turbo, injecteurs... poz:-)

Akcija, dodji juce :) Kao kada trgovinski lanci stave neku stvar sa popustom od 50% a nema nigde da se kupe, prodaju 2-3 komada namenjena za reklamu ... Tako sam ja trazio letos bazen za 5.000 din :D
[ botr @ 09.08.2013. 07:43 ] @
Citat:

Nova Honda Civic 1.6 i DTEC 120ch. Japanac na koji je garancija bila 10 god ili1 milion km. Domaci zadatak;-). Poz.

Garancija od 10 god i milion km vazi samo za motor, i auto mora da se odrzava u ovlascenom servisu. Vise je marketing nego prava garancija. Sve i da se motor pokvari oni su taj novac izvukli kroz odrzavanje u njihovom servisu.
[ vladd @ 09.08.2013. 08:34 ] @
Pa dobro, sta tu nije u redu.

Ovde(u diskusijama) se propagiralo da se auto kupi nov, vozika par godina i proda, jos sam bio izgrdjen sto vozim preko 10 godina, i zalim se na popravke i kvarim renome sampiona!

To servisiranje u ovlascenom servisu je valjda privilegija za one koji imaju para, voze se i ne brinu o vozilu..platili su da drugi brine..a kada se napuni pepeljara..kupe drugo..
[ Nemanja @ 09.08.2013. 08:48 ] @
Nije problem odrzavanje u ovlascenom servisu, to bi valjda trebalo da bude normalno ( osim u slucajevima kada servis nije normalan ) vec sto se ne moze kupiti takav auto ... ili ako se moglo, bilo je par primeraka u koje su svesno ulkakulisali gubitke na trosak marketinga.
[ vladd @ 09.08.2013. 09:00 ] @
Ali, u sustini, naslov teme je odlican, gde je tu napredak?

Evropa generise nazadak. Evropa gubi primat, gotovo po svim poljima, a nije dovoljno velika da moze da odrzi potrosnju.
I onda sledi degradacija i birokratiziranje. Oni(tj. mi) se nasli da se brinu o ekologiji! A nafte nema ni za upaljac.
Slicno Japanu, s tim sto se Japan dizao iz pepela rata, a Evropa iz pepela gluposti, nakon pobede.

Epilog je da Evropa zeli da diktira trendove, ali joj sve manje uspava. A kriza proizvodi situaciju, da je sve teze uvaliti los proizvod za velike pare, pa makar i silom..

[ cozmo_im @ 09.08.2013. 10:01 ] @
Razglabate bezveze a Toyota ubija po prodaji po profitu i nezadrzivo raste.

Ne znam kako onda objasniti rast Toyote?

Zasto drugi ne prave takav rast? Ako imaju "turbo" masine ultra mega giga kvaliteta i potrosnjom od 2 litre, ako su navodno najbolji... zasto onda to i nisu?

U cemu je problem?

Mislim da VW kao i svi ostali odgovor ne mogu nikako da daju jer ga jednostavno nema.

Kupci sirom sveta su prepoznali sta je najbolje.

A mozda odgovor lezi u delu jedne slike iz Kinsase:

Upravo to je ono sto gura Toyotu. U najgorim mogucim uslovima u kakvom god stanju, BEZ IKAKVOG odrzavanja, nebitno koliko km ili godina automobil ima - ON IDE - i garantujem da ovaj sa slike ce da ide i narednih 10 godina (model DX iz 1984). I to je vecina prepoznala.

To je ono sto prodaje. A ne turbo motor.
[ Nemanja @ 09.08.2013. 10:13 ] @
Ukoliko Toyota ne zahteva nikakvo odrzavanje, zasto onda imate onoliku temu o Coroli ? Po pricama ovde, ispada da se sama regenerise i jos pravi benzin ako se vodi magistralom 80 Km/h u 5. brzini. Ne kazem da se vise kvari nego drugi automobili, posto nisam imao nikakva iskustva sa njom, ali ovde se potencira gornja premisa, da se uopste ne kvari, sto je naravno glupost.
[ cozmo_im @ 09.08.2013. 10:36 ] @
Kvarovi ne uticu na voznju.

Dakle mozes da ga vozis na 2 cilindra bez amortizera bez problema 20 godina. Na minimumu ulja mu nece nista biti, ima da ide gde pozelis.

Moze da prokuva vise puta, riknuce ventil, ili dihtung, trosice vodu i ulje ali ce da ide ide ide.

Jedno je odrzavanje a drugo izdrzljivost koju nijedna druga marka nema pogotovo u uslovima u trecem svetu.

Potrosnja na 90kmh po fabrcikim specifikacijama je 5,1L na 100km. Vec sam kacio.
[ Flo33 @ 09.08.2013. 11:12 ] @
Cosmo, viđen si juče na Bežaniji u čuvenoj koroli. Jel ono ima šiber ili mi se učinilo?
[ tdusko @ 09.08.2013. 11:23 ] @
Evo sta se kod BMW-a pre 8 godina dobijalo (list price za auto koji ja vozim (levo na linku) je bio ca 24k* EUR), a sta se dobija danas vec od 20k Eur*:

Timing ove Zaretove teme je koincidirao sa test voznjom BMW F20 116i koju sam imao nekoliko dana pa sam dobio inspiraciju da napisem koju. Hocu da menjam ovaj stari pa je logicno da probam i njegov upgrade :D. Elem, tesko je porediti ova dva auta jer je razlika u max snazi velika, ali je svakako on topic u ovoj temi. Ono sto mogu ovim podacima da dodam jeste potrosnja koju sam precizno merio i uporedjivao sa starim. Tamo gde stari kontinuirano trosi 8-8.5, tamo ovaj nije prelazio 7. Na full regionalnom putu gde se vozi izmedju 80-100 stari trosi oko 6.5 litara dok novi ne prelazi 5.5. Jedini rezim gde novi nije u prednosti to su brzine preko 140 Km/h. Na 160 bih rekao da im je potrosnja identicna, oko 8-8.5l.

Buka i konfor u voznji su neuporedivo na strani novog sto je dovodilo do toga da se konstantno borim sa ogranicenjima brzine jer preci iz starog u novi i odrzavati brzinu u okviru ogranicenja je tezak posao. Stari je u 5. brzini na 2000 obrtaja na 70 Km/h dok je novi u 6. na 2000 obrtaja na 100 Km/h tako da je potrebno naviknuti uvo.

Zakljucak o tome da li je ovo napredak i da li su kupci BMW-a dobili nesto novim modelom donesite sami.

*Cene su iz nemacke
[ jnk @ 09.08.2013. 11:26 ] @
Dobar taj francuski motor
[ chaami @ 09.08.2013. 11:42 ] @
Citat:
AstralPro:

... Ne vidim nijednom novijem Mercedesu i Audiju konkurenciju sa istoka.

Dajmo malo realnosti. Ja obožavam Mercedes ali reći da nemačka luxury vozila nemaju konkurenciju u japanskim vozilima je neozbiljno. Pa da li je neko čuo za Lexus ili Acura. Američko tržište se može uzeti kao neutralno za Evropska i Japanska vozila. Lexus, Mercedes, BMW i Acura se odlično prodaju u USA ali ne i gore navedeni Audi koji realno i nema šta da traži u ovoj grupi.
[ vladd @ 09.08.2013. 12:30 ] @
Ne vredi odgovarati zagrizenicima koji info sakupljaju na najlon pijaci..

@tdusko

Ovo sto si prikazao, na pravi nacin prikazuje trenutnu situaciju kod germanskih proizvodjaca..
Razvoj na minimumu, kao u opstem ratu, sva su oruzja u igri, marketing, zbunjivanje protivnika, napadi na tudje resurse..davljenje propisima..:)

Uzimaju se motori, menjaci, malo radi na trapu ili koncepciji, vise na marketingu, kupuje se sve sto je neisplatljivo preracunavati i projektovati...
[ Nemanja @ 09.08.2013. 13:05 ] @
Zar je bitno kako je BMW postigao, kojim dogovorima sa drugim proizvodjacima , ako korisnici imaju bolji automobil od prethodnika po manjoj ceni ?
[ vladd @ 09.08.2013. 14:27 ] @
Sta je to bolje, i da li je ono ranije bilo samo vise preplaceno, a sada manje..jbga, napravili su silne ustede u troskovima, i proizvodnje i poslovanja..

Meni je zanimljiv marketing, bas oko tih BMW jedinica..tipa
http://f20.1addicts.com/forums...mentid=534813&d=1307225315

gde, verovatno neka snajka kaze

Citat:
The car also looks more powerful because its overall width has increased by 17 millimetres

Em si dobio vise i snaznije

Ono sto mi je zanimljivije, u cemu je "poenta" doticnog 1.6i, po pisanju iz istog teksta
Citat:
BMW
Media
information
BMW 116i: Four-cylinder in-line petrol engine with BMW TwinPower Turbo technology package, consisting of twin-scroll turbocharger, High Precision Injection, VALVETRONIC and Double-VANOS variable valve control, capacity: 1,598 cc, output: 100 kW/136 hp at 4, 400 rpm,
6/2011
Page 4
maximum torque: 220 Nm at 1,350 – 4, 300 rpm, acceleration [0 – 100 km/h]: 8.5 seconds, maximum speed: 210 km/h, combined-cycle fuel consumption*: 5.5 – 5.7 litres/100 kilometres, CO2 emissions*: 129 – 132 g/km, emissions standard: EU5.

kada postoji recimo snazniji i stedljiviji

Citat:
BMW 118d: Four-cylinder in-line diesel engine with BMW TwinPower Turbo technology package, consisting of variable-geometry turbocharger, common-rail, magnetic-valve direct injection (max. injection pressure: 1,600 bar), capacity: 1,955 cc, output: 105 kW/143 hp at 4,000 rpm, max. torque: 320 Nm at 1,750 – 2, 500 rpm, acceleration [0 – 100 km/h]: 8.9 seconds, maximum speed: 212 km/h, combined-cycle fuel consumption*: 4.4 – 4.5 litres/100 kilometres, CO2 emissions*: 115 – 118 g/km, emissions standard: EU5.

U one 0,4 sec pri 0-100?

Taj marketinskog koncipiranja vozila, a ne logicnog ili tehnickog pristupa, dovodi do gubitka ekskluziviteta, i pojavljivanja automobilske "konfekcije"

Pa ako je konfekcija, postaje nevazno da li je "markirana" brendom, jer, kupis BMW-a, u njemu licencirani motor, kupis VW, u njemu licencirani DSG, svi mahnito brinu o profitu, ali NE o profitu iz vece prodaje, vec SKUPLJEG proizvoda..

Ili neka puste da auto bude kao PC, kupis motor od ovoga, karoseriju od onoga...

Tako da izgleda da napretka nema, pojeftinjenja su kao u BG radnjama, dignu marzu na 70%, i napisu pojeftinjenje 10%

[ Nemanja @ 09.08.2013. 14:51 ] @
Da probam da bacim malo svetla na dilemu benzin-dizelas sa ugla zapadno evropskog kupca, dakle onoga za koji je dati BMW i koncipiran. Oni, zapodno-evropejci, ne kupuju dizele ukoliko ga nece voziti bar 15-20 km na autoputu u jednom smeru na posao ... koliko je neka minimalna razdaljina za dizel motor. Nije problem da on nema para za dizel motor, vec jednostavno ne zeli da ga unistava kratkim gradskim voznjama ... ukoliko se ne radi o nekim dostavnim kolima za po gradu koja su i predvidjena da se amortizuju posle 3 godine ... pa da se prodaju na Balkan :) Recimo u Bgd ni ja nikada ne bih kupio niti vozio dizel motor jer je to mucenje za njega... dizel je za auto put i duge relacije. U Srbiji su drugacija shvatanja toga ... ne postoji jos toliko auto moto kulture da se brine i o autu koji ce se prodati posle 4 godine.
Sto se tice usteda i preplacenosti, nemam cifre koliko to kosta u proizvodji pa nemogu da kazem da li je nesto pretplaceno ili ne.
[ tdusko @ 09.08.2013. 14:59 ] @
Citat:
vladd: Sta je to bolje, i da li je ono ranije bilo samo vise preplaceno, a sada manje..jbga, napravili su silne ustede u troskovima, i proizvodnje i poslovanja..
Ti iz mog prethodnog posta stvarno ne vidis sta je i koliko je to novo bolje?

Citat:
vladd
Ono sto mi je zanimljivije, u cemu je "poenta" doticnog 1.6i, po pisanju iz istog teksta

kada postoji recimo snazniji i stedljiviji

U one 0,4 sec pri 0-100?
Poenta je da imas izbor. Taj 118d je pre svega skuplji u startu za ca 4000 eur. Drugo, postoji razlika u voznji dizela i benzinca, a postoje i ljudi koji ne bi vozili dizela ni da im plate.
[ vladd @ 09.08.2013. 17:12 ] @
Citat:
Nemanja:
Da probam da bacim malo svetla na dilemu benzin-dizelas sa ugla zapadno evropskog kupca, dakle onoga za koji je dati BMW i koncipiran. Oni, zapodno-evropejci, ne kupuju dizele ukoliko ga nece voziti bar 15-20 km na autoputu u jednom smeru na posao ... koliko je neka minimalna razdaljina za dizel motor. Nije problem da on nema para za dizel motor, vec jednostavno ne zeli da ga unistava kratkim gradskim voznjama ... ukoliko se ne radi o nekim dostavnim kolima za po gradu koja su i predvidjena da se amortizuju posle 3 godine ... pa da se prodaju na Balkan Recimo u Bgd ni ja nikada ne bih kupio niti vozio dizel motor jer je to mucenje za njega... dizel je za auto put i duge relacije. U Srbiji su drugacija shvatanja toga ... ne postoji jos toliko auto moto kulture da se brine i o autu koji ce se prodati posle 4 godine.
Sto se tice usteda i preplacenosti, nemam cifre koliko to kosta u proizvodji pa nemogu da kazem da li je nesto pretplaceno ili ne.

Potpisujem i dajem prstic podrske

A meni fali Sanco Pansa, da promenim ovdasnji mentalitet..

A sto se tice "napretka", mislim da nije napredak uzeti "Rey Ban" made in China, ili BMW, made in PSA..mislim da je motor "jaci", ali da vise nije BMW, samo sto mu je BMW, a ne neki pojedinac, legitimno okacio znak..podseti me na "slucaj" sa Ferarijima u Spaniji..

Mada, kratke gradske voznje su propast za sve motore...

Ako se pogleda "ostatak" sveta, njima su ozbiljne relacije gotovo svakodnevica, pa se i proizvodjaci prilagodjavaju trzistu. U USA je skuplji dizel, a benzin sa manje oktana, pa je nonturbo benzinac, velike zapremine, upravo ono sto im treba.
Rusija i Kina su takodje gigantska trzista, ali sa nedefinisanim, ili bolje receno, neformiranim kupcima..tek ce tu biti cirkusa..
[ tdusko @ 09.08.2013. 19:36 ] @
To o cemu ti pricas se zove kooperacija. Pametni ljudi se udruzuju kako bi lakse dosli do cilja i na kraju svi profitiraju. Bmw sto ne mora da razvija popreko postavljene motore za prednju vucu za minija sto nikad nije radio. Pug profitira jer Vanos mogu da vide samo na wikiju, a kupci profitiraju jer dobijaju bolje i ekonomicnije automobile za nizu cenu. Isto kao sto ce sutra toyota da izlazi sa bmw dizel motorima mada to prosto deluje neverovatno s obzirom da smo mogli ovde da procitamo kako nemci decenijama nista razvili nisu dok japanci jedini idu u korak sa tehnologijom
[ vladd @ 09.08.2013. 22:53 ] @
Pa reci, sta su to "razvili", ne pitam sta su "izmislili", vec razvili recimo pre drugih(a da drugi vec nisu to isto radili u nekoliko varijanti), bas bih voleo da cujem, u poslednjih 20 godina?
Razvili su propise, kojima haraju po auto industriji..
A sve ostalo samo preradjuju i prilagodjavaju, moraju da osmisle bar nekakvu koncepciju, i uglavnom gledaju gde ce i koliko da ustede, da zakinu.

Mozda jeste "pametno", ali za njih, i njihov profit, ne za korisnika.
I to nije kooperacija, vec ili licenca ili prosto kupovanje sastavnih delova, nisu oni zajedno razvijali bllok motora..
Kooperacija je bila GM i Reno, kada su projektovali i pravili zajedno DCi motor...

Ono sto im je najvise razvijeno je pristup marketingu..lepo su uredno potplatili ziri, i zna se ko je mis..
Naravno, marketing je visok i jak, i treba vremena da se primeti, koju su od mana igrom reci pretvorili u vrlinu.. ili zataskali...tipa 17mm pravi "brutalniji" izgled, ili ravna kriva zbog jeftinog menjaca..

Posto onaj skuplji, DSG, uravo dozivljava recall, po Kini i Australiji, ali je u EU informativna blokada..a krivac je "elektroliza"..pa se prave naslage..

Za marketing im skidam i kapu i tupe...
[ tdusko @ 10.08.2013. 08:30 ] @
A gde to pise da kooperacija mora da podrazumeva da sve strane moraju zajedno da rade na svakoj komponenti? I o kakvoj licenci pricas, za blok? Elem, ovo je pravi pravcati joint venture gde su se dva proizvodjaca udruzila kako bi iskoristili ono sto je dobro sa svacije strane kako bi napravili nesto sto je potrebno obema stranama, a sami nisu u stanju da proizvedu ili nisu u stanju da proizvedu sa manje utrosenih resursa(vreme, pare itd). I lepo se na netu moze naci kakav je blok, ko je razvio Vanos, ko je razvio Twin scroll turbo, ko je razvio on demand vodenu pumpu. Ko zna engleski nece mu biti tesko da zakljuci da li se radi samo o kacenju znacke.

Citat:
Mozda jeste "pametno", ali za njih, i njihov profit, ne za korisnika.
Ma nemoj, a ti si prevareni vlasnik jedinice, jel da? BMW jedinica je odlican auto, bio je odlican u prvoj generaciji, a danas je jos bolji i tu itekako profitiraju korisnici. Ko to nije u stanju da razume, zalim slucaj.

Citat:
vladd: Pa reci, sta su to "razvili", ne pitam sta su "izmislili", vec razvili recimo pre drugih(a da drugi vec nisu to isto radili u nekoliko varijanti), bas bih voleo da cujem, u poslednjih 20 godina?
Razvili su propise, kojima haraju po auto industriji..
A sve ostalo samo preradjuju i prilagodjavaju, moraju da osmisle bar nekakvu koncepciju, i uglavnom gledaju gde ce i koliko da ustede, da zakinu.
Razvili su kvalitetne automobile koji u poredjenju sa istocno azijskom konkurencijom idu kao raketa, a trose skoro kao upaljac. Da li su svaku komponentu sami razvili, izmislili ili ne nije to ni bitno. Bitno je sta je kao krajnji proizvod ispalo i koliko je postojano na trzistu. Mnogi su "razvijali" pa na kraju su zavrsili na groblju, ali eto imaju bar slavu na wikipediji. To je za nas korisnike valjda bitnije od onoga sto mozemo da kupimo danas za nase pare.
[ vladd @ 10.08.2013. 09:39 ] @
Gde su te bolje rakete i manje potrosnje? U zabrani da se definise nacin merenja potrosnje??
Napisu na papiru da trosi 2 litra, on malo posrkne 8, nema veze prepakovacemo softver?

Mislim da je "buducnost" tek krenula za neke evropske hibride, recimo, koji se godinama prave "tamo negde"..mislim da je glavni problem, i najveci problem euro proizvodjaca u stvari postojanje interneta..
Pa ne mogu da odrze mit o "bubrezima"...po velikoj ceni...

Uzgred, kom trzistu? Europskom?
Udavljenom artijama i zabranama..sto ne puste da se "dalekoistocni" proizvodi prodaju po "dalekoistocnim" cenama, vec mora da se "formira" cena, i da se dobiju "kvote" za nastup na trzistu...

A onda cemo da merimo koliko je ko "prodao" u Klagenfurtu pa da proglasimo "najboljeg"...i najbolje "prodavanog"...

Zatim, nisam prevareni vlasnik, vec prevareni kupac..koji cita oznake na vozilima, i nigde ne pise DEKLARACIJA..proizvoda..i "kooperacija"...
Mislim ako pise suvo meso, onda je suvo meso, a ne koske, ako se kupuje BMW onda je to imidz i konstrukcija BMW, to se i placa, a ne "pridruzno poslovanje" juzna francuska-bavarska...sto ne napisu, ispod 116 "frankobavaria"..kao sto je MB svojevremeno glupo pisa0 "kompresor", a ne "i", valjda nema vise karburatorskih, svi su injection..?

Ni spomena da je jedinica los, taman posla, nego ne treba da kosta kao BMW.., treba da pridje pezou sa cenom, sto i jeste svojevrsni napredak..
A ako pozelim da budem FAN BMW-a, hocu da to bude BMW, a ne korejansko francusko meksicka korporacija...ne zelim da placam francuza ako volim nemca....
Sta kao ne znaju da naprave blok motora?..nego sta nego znaju, ali gledaju da "prodju jeftinije" i pod Brend podvuku tudji proizvod..
Ti bi pod Pako raban-om pristao da uzmes Bugarsku ruzu?

VANOS je fin sistem, ali je moje pitanje "sta su razvili u poslednjih 20 godina"?
Citat:
VANOS was first introduced in 1992 on the BMW M50 engine used in the 5 Series

...E moj prijatelju, zaljubljen si u "starletu"...

Twin scroll turbo je neophodan turbo kada je u pitanju veliko variranje tajminga ventila. Dozvoljava veliki "overlap", razdvaja grane "uparenih" cilindara zarad bolje efikasnosti..i naravno minimizuje turbo lag...bazni problem..
Odlazimo preko 30 god u proslost...nisi citao tutorijal o rotacionom motoru...i kako su to u Mazdi "radili" pre 25+ god...

[Ovu poruku je menjao vladd dana 10.08.2013. u 10:50 GMT+1]
[ vladd @ 10.08.2013. 09:55 ] @
Setio sam se sta je izmisljeno u poslednjih 20 god..DPF ili FAP filter..
[ Ivan Dimkovic @ 10.08.2013. 09:58 ] @
@vladd,

Zasto bi BMW naplacivao jedinicu kao Pezoa ako su kupci spremni da plate cenu "pravog" BMW-a (sta god to znacilo) bez obzira na kooperacije?

To nema nikakve logike. Znam, nije dobro za tebe kao kupca, ali posto ima dovoljno kupaca koji su spremni to da plate jbg, tvoje potrebe nisu uticajne na cenu onda.

BMW je radio analize trzista i utvrdio da vecina kupaca stare 1 serije pojma nema da voze RWD auto. Sta BMW onda radi? Pa nista, posto "feature" nije bitan, ubacili su FWD gde ce moci da ustede sa zajednickim R&D-om sa Mini proizvodnom linijom. Normalna poslovna logika.
[ vladd @ 10.08.2013. 10:30 ] @
Slazem se ja potpuno sa tim sto kazes, Dimkovicu, ali, sta je "izbor"

Da glumim "domacicu" i da me ne zanima, ali da budem ono sto jesam i da imam stav(ili misljenje) o necemu..

Pogotovo sa odredjenom kolicinom informacija, koje me zanimaju..

Ako sam fan tehnike, automobilizma, motorciklizma, volim da gledam sve "benzinske" trke..pa valjda mogu da komentarisem "centarhalfa"..dok posmatram utkmicu?

To je opcija br2, u odnosu na "domacicu", ili "bankara"..koji plati pa vozi...

Nece niko propasti sa prodajom zbog mog stava, ali ako se stav prosiri, a vec se siri, kod ljubitelja, mozda ce i obratiti paznju ...bar da su preterali sa "marketing dizajnom" i "ispitivanjem" ionako zapeklog trzista..

BTW, nece se oni leba najesti ni od popravki koje sam radim..pa nikom nista...meni vajda..

Bar ne mogu da me lazu i u istoj meri kao navedene nezainteresovane.

Pricamo o temi...imamo razlicita misljenja i stavove..mozda se promene, mozda se dobije neka informacija, stav ili aspekt..vise..od "opsteprihvacenog" ili poznatog..

[Ovu poruku je menjao vladd dana 10.08.2013. u 11:41 GMT+1]
[ BB308 @ 10.08.2013. 17:34 ] @
Citat:
Nemanja:
Citat:
BB308:

Akcija, dodji juce :) Kao kada trgovinski lanci stave neku stvar sa popustom od 50% a nema nigde da se kupe, prodaju 2-3 komada namenjena za reklamu ... Tako sam ja trazio letos bazen za 5.000 din :D

Eh sad, nemoj te fore akcija dodji juce.Lepo ljudi pustili u prodaju 3 meseca Sa 1 mil. km. Ne 2,5,15... komada bez onih malih zvezdica na dnu. Znas kako u uredjenim zemljama funkcionise to. Ako ti da garanciju moraju da je ispostuju to je tacka.
Marketing, nemarketing 10 godina - 1mil.km. Motor + uljna pumpa, pumpa za vodu, ventil egr... Da ne nabrajam ima tu dosta jos. Cinjenica da vredi nema tu kalkulisanja, ko moze da kaze da to nije napredak.
Za ove sto im je cudno da nov auto treba da se odrzava u ovlascenom servisu a ne kod Zike ili Pere, bez komentara.

P.S. Da se razumemo vise od deset god vozim nemacka auta svi su bili V6 dieseli ... Znaci nisam zagrizeni fan Japanaca. Poz..
[ Nemanja @ 10.08.2013. 17:48 ] @
^Nisam mislio da nece ispostovati garanciju, vec ukoliko nije rec o marketinskom triku, kao sto jeste, zasto su dali akciju samo za 3 meseca ? Zasto nisu dali garanciju na sva proizvedena vozila sa tim motorom ? To bi bio napredak, a ovo je samo "Reklama, bato!". Isto bi mogao uraditi i VW , samo sto se oni nece ni zamajavati time, oni obicno zaborave da korisnik postoji kada mu prodaju auto. Sete se tek kada im opadne prodaja, a posto im trenutno dobro ide...
[ vladd @ 10.08.2013. 18:31 ] @
VW je u Australiji produzio garanciju voznog postroja sa 3 na 5 godina, zbog rikola DSG menjaca, ali "akcija" traje jos par meseci!

Produzili su garanciju prema juce, a ne prema sutra! Prema 2008-oj, a ne prema 2015-oj godini..pa kome se "zalomilo" da bas ima takve potrebe da reklamira, i da nije vozio auto 3-4 god zbog kvara..eto prilike..klasicni "zero cost" marketing..

Bave se svi marketingom, to je najmanje "posla" i materijalnih troskova, a najveci profit..

Niko nije imun na takvu vajdu..
[ botr @ 10.08.2013. 18:38 ] @
Mi u inostranstvu se automobili ne voze u ovlasceni servis. Mahom se voze dok ne istekne garancija, a posle toga u servis, koji nije ovlacen, a specijalizovan za taj automobil ili u neki lokalni koji radi sve i svasta, ali radi kako treba. Razlog, niko nema visak para.
[ Nemanja @ 10.08.2013. 19:00 ] @
^Zbog post-prodaje se servisi rade u ovlascenom, a sve ostale popravke u nezavisnim servisima. I to tako u ovlascenom... U Becu je servis za E-Klasu 900e, pa i Austrijanci idu u Maribor i rade u ovlascenom servisu za 300e. Niko nije pao sa kruske da ga lupaju po usima Becki lopovi ... Osim prvi put.

Citat:
BB308:
Ma u pravu si. VW je najbolji auto na svetu .Pozd.https://static.elitesecurity.org/coolsquare.gif

Kakve veze ima VW sa marketinskim trikom Honde ? Nije mi jasno sta potenciras akciju od 3 meseca za model automobila koji treba da se prodaje 4 godine ? Da su imali mooda dali bi garanciju na sve proizvedene automobile.

Poz.

[ AstralPro @ 10.08.2013. 19:05 ] @
Citat:
vladd:

Zatim, nisam prevareni vlasnik, vec prevareni kupac..koji cita oznake na vozilima, i nigde ne pise DEKLARACIJA..proizvoda..i "kooperacija"...
Mislim ako pise suvo meso, onda je suvo meso, a ne koske, ako se kupuje BMW onda je to imidz i konstrukcija BMW, to se i placa, a ne "pridruzno poslovanje" juzna francuska-bavarska...sto ne napisu, ispod 116 "frankobavaria"..kao sto je MB svojevremeno glupo pisa0 "kompresor", a ne "i", valjda nema vise karburatorskih, svi su injection..?

Ni spomena da je jedinica los, taman posla, nego ne treba da kosta kao BMW..:), treba da pridje pezou sa cenom:), sto i jeste svojevrsni napredak..
A ako pozelim da budem FAN BMW-a, hocu da to bude BMW, a ne korejansko francusko meksicka korporacija...ne zelim da placam francuza ako volim nemca....
[Ovu poruku je menjao vladd dana 10.08.2013. u 10:50 GMT+1]

Nisi napisao i da su lazovi, kazu da su svi modeli elektronski limitirani na 250 a nisu, idu neki 260 a neki 280 i vise. Losa DEKLARACIJA :)

Jedinica treba da kosta tj da se prodaje po sadasnjim cenama, ne moze kostati kao sandero ili neki pezo. Ne kazem da su pezo-i losi ali nisu toliko atraktivni.

BMW je jedna od retkih firmi koja nije napravila los ni glup auto,ciljna grupa im je tacno definisana i obezbedjena - od marketinga preko velikog izbora vozila u ponudi do zamene staro za novo. Za svoje pare kupci dobijaju mnogo vise od vozila,i vise nego sto nudi konkurencija. The Ultimate Driving Machine. Imam saradnike i prijatelje koji voze od 116i do 740d i svi i dalje voze bmw samo neko je kupio noviji model.

Sto se tice nomanklature tu je prica jasna, da bi se npr trojke razlikovale (ako su uopste i oznacene) postoji vise varijanti
i-benzinac, d-dizel, xd-dizel x-drive,cd-kupe dizel, ci-kupe benz i tako po klasama.
[ BB308 @ 10.08.2013. 19:41 ] @
Citat:
Nemanja:
^Zbog post-prodaje se servisi rade u ovlascenom, a sve ostale popravke u nezavisnim servisima. I to tako u ovlascenom... U Becu je servis za E-Klasu 900e, pa i Austrijanci idu u Maribor i rade u ovlascenom servisu za 300e. Niko nije pao sa kruske da ga lupaju po usima Becki lopovi ... Osim prvi put.

Citat:
BB308:
Ma u pravu si. VW je najbolji auto na svetu .Pozd.https://static.elitesecurity.org/coolsquare.gif

Kakve veze ima VW sa marketinskim trikom Honde ? Nije mi jasno sta potenciras akciju od 3 meseca za model automobila koji treba da se prodaje 4 godine ? Da su imali mooda dali bi garanciju na sve proizvedene automobile.

Poz.

Kakav bre markentingski trik? Tema je Evropa vs Japan. Honda prodala X auta na koju je dala garanciju od 1 000 000 km. I sta ovde nije jasno? Meni je to napredak, samar ostalim proizvodjacima automobila. Mooda je i dati toliku garanciju i na auta prodata za 3 meseca.Poz.
[ Nemanja @ 10.08.2013. 20:05 ] @
Citat:
BB308: Kakav bre markentingski trik? Tema je Evropa vs Japan. Honda prodala X auta na koju je dala garanciju od 1 000 000 km. I sta ovde nije jasno? Meni je to napredak, samar ostalim proizvodjacima automobila. Mooda je i dati toliku garanciju i na auta prodata za 3 meseca.Poz.

Honda je medju poslednjima usla sa 1.6 D na trziste ... Do sada, ako si hteo dizel , morao si uzeti 2.2 iz Accorda. Imali su vremena da se nauce na greskama konkurencije. I sada za X prodatih automobila, od planiranih npr 100.000 daju garanciju 1 M Km. Mozda tebi to nije trik, ali su troskovi popravki tih motora uracunati sa ukupnom prodajom ostalih automobila, a to su izveli da bi promovisali taj model , i da bi ljudi pricali o tome, bas kako sto ti sada radis. Razumi kako zelis, meni je to prevara, trik, varka telom itd. Poz.
[ vladd @ 10.08.2013. 23:13 ] @
Marketinski trik, pa sta? Onaj ko je uzeo to vozilo za vreme akcije, samo se ovajdio.

A to sto su "poslednji usli" sa 1.6 dizelom, jel' to neka mana ili sta..Mislim, sta ce im uopste 1.6 dizel? Osim ako nemaju neki "trzisni" zahtev, na nekom kontinentu.
Ionako su okruzeni sa tri milijarde ljudi, od kojih bar polovinu(geografski, ne pojedinacno) ne zanima "sitna" kubikaza..

Inace je Honda poznata kako ne zna da napravi motor, sta li?
[ Miroslav Jeftić @ 11.08.2013. 04:05 ] @
Ovo se zove napredak:

i ovo:

Nekom je bitno da obrije sekundu po krugu... a nekome da stigne tamo gde je krenuo, sreća pa postoji izbor

[Ovu poruku je menjao Zarko Silic dana 11.08.2013. u 10:16 GMT+1]
[ Zarko Silic @ 11.08.2013. 07:31 ] @
Tabele sa pocetka teme, radi bolje preglednosti i boljeg razumevanja, mogu se prikazati i na ovakav nacin:

Jefticu (i ostali). Koliko su koji automobili ispravni i pouzdani najbolje se moze saznati na ovoj temi:

pa ako nesto po tom pitanju ima da se kaze neka se tu ucini tamo.

Poprilicno se vec nakupio novog materijala za njeno azuriranje.

----------------------

@BB308

Garancija od milion kilometara je bila samo promotivna akcija, ali i pored toga ona sadrzi previse nedorecenog i previse sitnih slova da bi se mogla smatrati ozbiljnom i prakticno o tom francuskom motoru u toj Hondi ne govori nista.
[ Lavlja_Jazbina @ 11.08.2013. 08:15 ] @
Ovo poredjenje je krajnje nekorektno i odnosi polse 10 godina u nekim stavkama su slabo vidljive da bi se dobio bolji krajnji rezultat.

Honda je 1988 od 0-180 imala 29.3 sada je 29.9 sto je svakom normalnom vozacu dovoljno.
Sta je golf uradio polse deset godina u testu jer je tada sa 50,3 moglo dobrano otspavati pa pogledati rezultat.
Morao je imati 70 ks vise kao i 106 Nm vecim obrtnim momentom.I sada je to poredjenje kao neki znacajni skok u tehnoloskom procesu.

Zadnja i najbitnija stavka je da je honda za 2.6 m se BRZE zaustavlja od figurativno receno u nekim situacijama stuba smrti.

I gde je napredak,u test ciframa ? 70ks vise i 2 sec. brze do 100km/h !

[ vladd @ 11.08.2013. 09:00 ] @
Pa dobro, manje je nekorektno nego da se poredi Golf GTI sa Yugom. Jedan je 1,8, drugi 1,6, u sledecem 2,0, sa 1,8, jedan "spremljen" za trke, drugi svakodnevni "sedan" za lepu zivahnu i elegantnu voznju...

Kazem ja, da smo 90-ih imali internet, ne bi pomogao VW advertajzing, a njih bi grickao mrak..Ovako su mnoge ljude zaslepeli..

Nego, kada je rec o golfu GTI, jel' moze da se na tom sajtu usporedi sa
http://carsmustsee.com/2015-honda-civic-type-r/
http://www.carsreviews2014.com/2015-honda-civic-type-r/

Honda Mugen, kao "odgovor" na Megana RS,,i naravno GTI.. Prodaja pocinje ove godine(polovinom, a to je sad), a za Eu je predvidjena prezentacija tek 2015-e..zasto..zato..
Citat:
because its naturally aspirated 2.0-litre engine failed to meet a number of countries’ emissions regulations.

Ubacen je turbo na 2.0, da zadovolji ekologiju, ali prodaja ceka..
Zbog slobodnog trzista...valjda..da ne smeta...bar dve godine..

Citat:
This model will be developed specifically for the European market and it will use technology developed by Honda’s Goddard WTCC department. He also confirmed that the new 2015 Honda Civic Type R model will be the fastest model with front-wheel drive on Nirburgringu.
[ Zarko Silic @ 11.08.2013. 09:30 ] @
Sta ce biti od svega toga to cemo tek videti.

Ovde se govori o onome sto se tenutno moze videti.

Realno, kada je u pitanju Honda, novi 1.6 i-DTEC jeste veliki napredak, ali se taj napredak odnosi iskljucivo na Hondu. U evropskim automobili takvi motori trce vec skoro jednu deceniju.

Posle onog 1.7 litarskog Isuzuovog metuzalema u Hondi, ovaj i-DTEC jeste napredak.

Citat:
Lavlja_Jazbina:I gde je napredak,u test ciframa ? 70ks vise i 2 sec. brze do 100km/h !

Da, napredak se na ovakav nacin moze prezentovati samo preko "sekundi". Virtualni real car sistem jos uvek nije dostupan javnosti

Za nekog ko ume da protumaci ove podatke, oni su kao takvi sasvim dovoljni.

Oni drugi, koji to bas ne umeju, preostaje jedino da sednu i provozaju pojedine modele automobila pa ce im, najverovatnije, postati jasnije sta ovi podaci znace.
[ Nemanja @ 11.08.2013. 10:07 ] @
Citat:
Zarko Silic:

Jefticu (i ostali). Koliko su koji automobili ispravni i pouzdani najbolje se moze saznati na ovoj temi:

Mali OFF : Mozda bi i ovu temu, a i onu sa potrosnjom, trebalo topovati.
[ Nebojsa Milanovic @ 11.08.2013. 10:12 ] @
Prihvaćeno
[ boyan3001 @ 11.08.2013. 10:39 ] @
@Zarko

Ako dobro vidim u ovom poredjenju iz 2009. ti si uspeo da uporedis Golf GTI spram obicnog Civica!? Kako se nezaeba da stavis Type R.
[ vladd @ 11.08.2013. 11:01 ] @
Citat:
Ovde se govori o onome sto se trenutno moze videti.

I to u Temerinu? Malo je samo vremenski kvant, mora i prostorni! Sto manja livada i vremenski isecak, to bolje..po evropu?

To sto TRENUTNO ne mozes da "vidis" Civica u EU je stvar "slobodnog trzista", da nema interneta, ne bi ni znali da je vec napravljen i proban.
Shame network...!

I kada evropa "podigne sipku" na vecu visinu, a "japanci" je lako preskoce, EU zakaze takmicenje za dve godine, da bi njihov "prvak" (ili srebrnjak) malo uzivao na tronu, da ga ne oduvaju bas odmah...a i parice su vazan(presudan) faktor...

Tako da je "napredak" cudna stvar. Evropa napreduje EKOLOSKI, i birokratski, a Japan tehnoloski(pa i inzenjerski)...i sta se kome vise svidja...

Cak je moguce da doticni Civic R, za EU, nece imati svih 300ks, mozda 210-220...da se "pojavi"(precznije prihvati pojava), ali da ne "smeta" previse..

Sto navodi na zakljucak, da EU propisima davi eventualne konkurencije, sto je racionalno, ali posmatrati "napredak" je malo specificno..nazalost Evropa je na tuznijem kraju...

Nije dobro, za EU, da se tehnicki posmatra "napredak", tu je poprilicno osakacena, iz kog razloga(pameti i znanja ima), ne zelim da analiziram(nemanje nafte, ruda, trzista, vladalacke mudrosti), bas me briga, imaju oni svoju vlastelu koja misli da je bogom dana...i bogovski placena...
[ goat @ 11.08.2013. 11:33 ] @
.. jedno je sigurno..

i VW i Honda i dan danas postoje, rade, prodaju automobile...

"ko je bolji" nije pitanje koje muči ni VW ni Hondu..

bitno je da svaka roba ima kupca.. ko šta voli nek izvoli...

.. i nisu oni tu (VW, Honda i ostali ) da bi pravili bolje automobile nego da bi stekli poklonike koji će im za njihove igračke donirati $...

.. dok ne budu počeli da prave automobile kojima se vraća gorivo u rezervoare , dok drugima bude recipročno ja im neću dati..
[ Zarko Silic @ 11.08.2013. 11:52 ] @
Citat:
boyan3001:
@Zarko

Ako dobro vidim u ovom poredjenju iz 2009. ti si uspeo da uporedis Golf GTI spram obicnog Civica!? Kako se nezaeba da stavis Type R.

Poredjenje je "po prvom naslednom redu"

Nisam poredio type R, ali nisam poredio ni R32 odnosno Golf R
[ boyan3001 @ 11.08.2013. 11:59 ] @
Pa i ne mozes da poredis R32 koji ima 2L turbo motor, kad nema ekvivalenta kod Civica.
Al' ne mozes ni da poredis 2L sportskog GTI-a sa relativno obicnim (za Hondu) 1.8L motorom.

Nisam nikakav Hondas, ali ovakve strucne analize su gluposti od kojih me boli glava ako ih slucajno procitam.
[ Zarko Silic @ 11.08.2013. 12:12 ] @
Pazljivije procitaj naslov teme.

--------------------------

Citat:
vladd:I to u Temerinu?

Nebitno da li je u Temerinu ili u azijskom delu Srbije. Honda Civic sa boljim motorom od trenutnog 1.8 ne postoji, a poena teme je bas to. Nekada bilo, a sada nema.
[ vladd @ 11.08.2013. 13:33 ] @
Postoji 2.0i-VTEC, 2.4 takodje i-VTEC..ali je nema u "Temerinu", i vecim delovima evropske regije

Ono sto ce biti prihvatljivo za EU zelenilo, stize mocnije i jace od svega u toj klasi..doticna EU joj zabranjuje da "postoji u "Temerinu"...

I tu lezi napredak..
Civic je krenuo sa prodajom, skoro kao Golf, i red je da ako se poredi standard, da se poredi standard, a onda je poredjenje imaginarno, neophodno je ukljucivanje emocija i nepostojecih advertizovanih potreba..tipaovo ili ono, sirokih nosaca za case ili neophodnost odredjenog bedza..

Ako se poredi "specijalka", neka se poredi sa specijalkom, ili neka se ne poredi, od sramote..pa sta sada, treba da upadnemo u obdaniste ili baletsku skolu, i da pokazemo ko je najjaci, a od teretane bezimo...glavom bez obzira...?

Ono sto je tuzno i lose, za nas iz "Temerina", sto nas Evropa vise advertizuje, nego sto nam pruza "napredak"..

Lepo sam pitao sta je to novo razvijeno u 20 god...osim sto su postojece preturpijavali i slagali kao lego kocke..

A cene su naduvali, zdusno..
Tu je napredak grandiozan..sa 20000DM, dodjosmo na 20000€...jedan na jedan..

Sada su kola "cistija"(a bas me briga, neka oni plate ekologiju), jaca(a ja pitam a zasto 1990-e nisu bila JACA)..zasto je Golf, Reno, Pezo, bio smejurija u odnosu na Toyotu, Mazdu ili Nisana..od 90..

Jedini napredak je sto su se priblizili "onima" iz 90-ih, na jedvite jade ubacili klimu, servo nije vise EKSKLUZIVA za male autice, a nekada VELIKI diskovi od 256mm, su sada mali..sto nisu TADA bili mali, posto su mali oduvek?

Pola veka nam NUDE, lim, hoklice, tockove, motor i menjac(a za trap im je i dalje muka), i to prezentuju na razne nacine.."auto godine"(dabogda svi placali odrzavanje za Ro 80, takodje "igracka godine"),probleme ignorisu, razvoj su usporili, naslonili se na marketing, prodaju elektroniku za kola kao da je iz 23-eg veka...

Gde su metalokeramike, nanotehnologije..neee..njima je LED "najnoviji"!!
[ Miroslav Jeftić @ 11.08.2013. 13:58 ] @
Citat:

pa ako nesto po tom pitanju ima da se kaze neka se tu ucini tamo.

Poprilicno se vec nakupio novog materijala za njeno azuriranje.

Neću dužiti, pa može i ovde. Mislim da slike dovoljno govore, VW je jedva u prvih 20 po pouzdanosti i tako već godinama Kao što sam i rekao, napredak se ne meri u sekundama do 100, a Honda iz prvog posta je više nego dovoljno brza za današnje puteve i današnja ograničenja, osim ako neko ne provodi više vremena na stazi nego na putu, što je opet nešto sasvim drugo. Inače prilično tendeciozno postavljen post koji je otvorio temu, koji već u startu "presuđuje" šta je to napredak i ko je dovoljno napredovao
[ Ivan Dimkovic @ 11.08.2013. 14:09 ] @
Citat:
vladd
Jedini napredak je sto su se priblizili "onima" iz 90-ih, na jedvite jade ubacili klimu, servo nije vise EKSKLUZIVA za male autice, a nekada VELIKI diskovi od 256mm, su sada mali..sto nisu TADA bili mali, posto su mali oduvek?

Mozda zato sto motor ima vecu snagu?

Hajd ako mozes nadji kolika je snaga motora sa 256mm diskovima a kolika sa vecim.

Iznad neke min velicine sve iznad je "premium" tj. veci termalni kapacitet koji eventualno treba za planine i trke. Da li mozes da elaboriras da li su neki drugi proizvodjaci nudili vece diskove za istu ili slicnu jacinu motora?
[ Lavlja_Jazbina @ 11.08.2013. 22:24 ] @
To sve zavisi od marke automobila i njihove konstrukcije kocnica.

Golf 6 - 1.4 tsi 118kw ima diskove debljine 22mm i 25mm/312mm isto kao 2.0 147 kw 312mm/25mm i 2.0 tdi 16v 103 kw .
Tako da velicina diskova i nije neki reper jer reno scenik 2.0 dci od 118 kw ima 26 i 28 mm/320mm precnik.

Sto se tice mere 256mm ima mercedes a180 85 kw i promer je 258mm precnik a samo 8mm debljine.
Ni 85 kw nije malo,ali koriste taj disk.Jeste da je vozilo male tezine ali kw su kw.
[ vladd @ 12.08.2013. 00:33 ] @
Sta je nejasno.
Diskovi se bore sa kolicinom kretanja, kinetickom energijom.

To podrazumeva i tezinu i kilovate.

Eto, pogledajte GTI MK2 16V iz 1989, tada je dobio "vece" diskove, 256,(do te godine je imao jos manje), sa jednom tonom i 139KS(102KW)..

Sta su stedeli? Da danasnja slabija vozila imaju vise cm u precniku? Ne verujem da nisu znali da racunaju...

Stedelo se na svemu, mahnito, a sada su autici prilicno kompleksniji, ali i dalje nude kao deo konfora "drzace za case" ili senzor parkiranja na autu od 150ks..tek da nesto "ponude" a da ih sto manje kost, makar "ponuda" bila banalna

Napretka ne bi bilo da nije i prisile (razmazenih)kupaca za konforom, i ostre konkurencije, koja je nudila vise, za iste pare..

Zato smatram da je evropa pod presijom..najradje bi prodavali postere kola, po ceni kola..ne moze manji trosak u produkciji..i zato nema niceg "novog", ingenioznog u poslednjih 20 god. Pokusavaju da uspore, zamrznu napredak.

[ Nebojsa Milanovic @ 12.08.2013. 00:43 ] @
Vladd, pogledaj ovaj članak:

http://www.b92.net/biz/vesti/s...08&dd=09&nav_id=740977

Citat:
Broj prodatih automobila u Evropi prošle godine pao je na najniži nivo u poslednjih 17 godina, a i u prvoj polovini ove, 2013, prodaja i dalje pada. Mnogi proizvođači su "lovili" kupce spuštajući cene tako da bi zapravo gubili novac, kad bi prodali neko vozilo.

Neke će možda iznenaditi raspored, jer najviše zarađuje Audi (3.821 evra), sledi BMW (3.495 evra) i tek onda dolazi Mercedes kod kojeg, kada se sabere koliko košta sve što se u automobil ugradi, ostane još "samo" 2.012 evra dobiti.

Nema druge, nego ključ u bravu

Zapravo, mnogo je zanimljivije šta se događa sa druge strane, u svojevrsnoj "dolini suza" automobilske industrije. Neki proizvođači, poput francuskog Renoa i dalje tonu sve dublje i dublje.

U prvoj polovini 2013. Reno je uz svaki automobil kupcu "poklonio" 457 evra, dok je prošle godine to bio 241 evro. Doduše, mnogo proizvođača koji su gubili novac prodajući automobile, shvatili su da tako dalje ne ide. Čak je i francuski Pežo-Citroen (PSA) smanjio gubitak sa 510 na 349 evra - i kod njega, kao i kod mnogih drugih, razlog je veoma jednostavan - zatvaranje pogona i manja proizvodnja.

Zato je Pežo zatvorio pogon nedaleko od Pariza, a i bilans Opela/Vokshola se, nakon odluke o zatvaranju pogona u Bohumu, popravio sa 834 evra gubitka na "samo" 414 evra, po svakom prodatom automobilu.

Slično je i sa Fordom - tačnije, njegovim evropskim ogrankom. Jer u svetu, Ford i dalje po automobilu zarađuje 717 evra, ali se tek sa procesom zatvaranja pogona u belgijskom Genku, britanskom Sautemptonu i Dagenhamu, gubitak u Evropi počeo da "topi".

Ipak, zatvaranje pogona nije jedini način kako da se smanji gubitak i to se vidi u "rekorderu" u procesu oporavka - italijanskom Fijatu. Auto-koncern je gubitak prepolovio. Sa 384 evra prošle, na samo 130 evra po prodatom automobilu ove godine. I Fijat je odlučio da napusti čitavu marku Lančia, ali mnogo je bio važniji njegov povratak u sektor, u kojem se Fijat oseća kao "kod kuće", na male, ekonomične automobile.

Marketing i pozicioniranje na tržištu, presudni su za opstanak proizvođača automobila - i to najbolje pokazuju proizvođači sa Dalekog istoka.

Jer i proizvođač masovnih vozila, japanska Tojota, odlično zarađuje na svojim automobilima - čak 1.801 evro po vozilu.

Ne ide loše ni Korejcima, Hjundaiu (1.027 evra) i Kii (911 evra), što je svakako bolje, nego u slučaju Folksvagena (629 evra). U tom koncernu, kojem pripada Škoda, "češki brend“ vredi više nego ostali, jer zarađuje (671 evro).

Dobar broj tvojih postova je teško razumljiv ali ova mržnja prema Evropljanima mi zaista nije jasna, a posebno što toliko uporno ponavljaš da je njihovo glavno obeležje marketing a ne bilo kakav kvalitet.

Ovo su vrlo egzaktni, opšte poznati i ne prvi put izneseni podaci o zaradi pa bi, u svetlu svega toga što pričaš, bilo lepo da čujemo tvoje tumačenje toga.

Evo i originala:

http://www.dw.de/prodaja-autom...politka1_naslovna-4944-html-cb

[ Nemanja @ 12.08.2013. 08:26 ] @
Vec bilo, link, samo bez citata :)
[ jnk @ 12.08.2013. 08:40 ] @
Citat:

Napretka ne bi bilo da nije i prisile (razmazenih)kupaca za konforom, i ostre konkurencije, koja je nudila vise, za iste pare..

Napretka ne bi bilo ni u jednoj sferi društva da nije ovih razloga. Sigurno neće da napreduju zarad nekih svojih razloga i dokazivanja samom sebi kako može bolje. Hoće u retkim slučajevima kad naprave bugati vejrona al i to im se na kraju isplati kao ulaganje u marketing i istraživanje.
[ Nebojsa Milanovic @ 12.08.2013. 09:22 ] @
Citat:
Nemanja: Vec bilo, link, samo bez citata :)

Da, to je dok sam bio odsutan, ali je prošlo bez Vladd-ovog komentara o ružnim-prljavim-zlim Evropljanima koji guraju isključivo marketing, prodaju maglu i preterano mnogo zarađuju.

Voleo bih da čujemo završni komentar ovih podataka i da se takve priče konačno prekinu.
[ vladd @ 12.08.2013. 09:51 ] @
Da, ali su kao dete pod batinama. Nece da urade nista kako treba, vec se bave lazima(marketingom) i advertajzingom.

Sve napreduje, a na njihovu zalost i protok informacija.

Sta nije napredovalo? Poljoprivreda, elektronika, informatika, cak i drustveni odnosi, nauka, medicina..

Citat:
Dobar broj tvojih postova je teško razumljiv ali ova mržnja prema Evropljanima mi zaista nije jasna, a posebno što toliko uporno ponavljaš da je njihovo glavno obeležje marketing a ne bilo kakav kvalitet.

Nema mrznje, ni prema cemu, to sebi ne dozvoljavam. Ali imam mucan osecaj, neiskoriscene zdrave logike, mucan osecaj da su me stiskali da se priviknem na njihovo blagoidiotsko ponasanje, a i sada nas stiskaju sa "euro normama"..kojecega, a narocito ekoloskim..
Jeste ekologija vazna, da se ne udavimo u djubretu, ali..ne treba isterivati mak na konac i birokratski preterivati tek da bi se bilo preterano.

Evropa nema resursa, koliko joj treba. NAfte, gasa, ruda. Nema vise ni kolonija. Pa zar od vremena parne masine nisu mogli da saberu da i dva. Ni Japan nema to isto, pa funkcionisu na drugi nacin.
RADE, vredno rade, cackaju, kopaju, shvataju da tona gvozdja i plastike jeste posao, a zarada se pravi na malo drugaciji nacin. A ne odvaljivanjem cene ili administrativno.

Ranije sam dao kartu Evrope(mozda u drugoj temi), gde je zapadni deo sa svojim prosekom istocni deo duplo siromasniji Reklo bi se ko ih sljivi, ali taj "istocni" deo je takodje "trziste"
Zar misle da ce se ostvariti bas tolike zarade preko sedam mora, zar nije brza bolja zarada pred kucom, iza dvorista?

Koje im je resenje?

Otpustaju RADNIKE(to im je ekonomska NAUKA), da bi odrzali profit? Gde? i Koliko dugo. Oni PRODAJU vzila, ne samo sto ih prave, pa KOME misle da prodaju..onim birokratama?

I da bi se uklopili u takve trendove, tesko pogresne, besmislene i tvrdoglave, stite svoje trziste a automobile koncipiraju nakaradno. To je ono sto nas vise zanima.

Nema razvoja(jer su odlucili da je trenutno skup, a bave se gustinom novca u vremenu, bitno im je "danas"), automobili su lego kocke, koje je sve napornije imati i odrzavati(nego pre xx godina), a AUTO industrija je osnova evropske privrede, nema nafte, gasa, gusarenja i kolonija...

I ONI to sebi DOZVOLE..!

Vise je kod mene u pitanju razocaranje, nego mrznja, ipak sam ja iz Evrope..ne iz Japana
[ vladd @ 12.08.2013. 10:12 ] @
To sto su dali podatke kako "gube" na proizvodu, ja ih pitam da napisu(to je fiktivno pitanje) gde su to "izgubili"?

U platama menadzemnta, radnika u provizijama dilera? U ceni gvozjda, ABS plastike? Dobijaju skuplji plin od Kine? Skuplju naftu nego Japan?

Ne, nego nemaju ZELJENI proizvod. KAda se ima ZELJENI proizvod, onda nema zime.

A zeljeni proizvod se tesko pravi SAMO advertajzingom. Advertajzing je priprema, na koju svaki kupac moze lepo da se uvalja, i prihvati NOVU potrebu, ili konfor. Cak i sa radoscu.

Ali nakon toga sledi proizvod, koji treba da olaksa zivot i popravi kvalitet, proizvede zadovoljstvo, utoli potrebe a ne da je kamen oko vrata.

A da bi bio takav, moraju rojevi inzenjera da svakodnevno rade, a ne da vade stare fascikle i da kombinuju postojece kockice. Da ne stede na materijalu, da pruze osecaj kvaliteta u duzem periodu, a ne samo u salonu. I da omoguce odrzanje tog kvaliteta, ali ne sa besmisleno skupim delovima(i dalje mi je u secanju parcence plastike za 40 dolara-evra...)..vec sa drugacijim pristupom kupcu, recimo.. na primer, ekskluzivno, da samo VLASNIK vozila moze da dobije odredjene delove..a ne da se pravi pijaca...ali svakako ne sa besmislenom cenom, kada se svako oseca cudno, zbunjen, cak iako ne obraca previse paznje na cenu..

Evropa je zagadila sopstveni proizvod, zbog lenjosti, bahatosti ili gluposti, zaista ne znam, ali..drugi napravise zabavu i posao od toga..sa zaradom!
[ cozmo_im @ 12.08.2013. 10:16 ] @
Meni ovi rezultati upravo govore da su evropski automobili precenjeni i ne nude nista novo i da armija kupaca to polako pocinje da shvata.
[ vladd @ 12.08.2013. 11:37 ] @
Evo par citata iz "ostatka sveta", Australija, znaci nisu "u igri" proizvodnje, cisti kupci, potrosaci(imaju rude pa sa tim i pare..).
"Borili" su se sa VW-dilerima, da im priznaju recall, cak je jedna zena poginula nakon naglog usporavanja, i to je bio razlog za opstu pobunu.
To je odprilike predesavanje, ali navodim citate, kao pozitivan odnos razmisljanja, vrlo slicno onome sto i sam osecam i nije mi orijatno, pogotovo sto sam iz Evrope, i vidim drugacije sta se desava, i jos sa sirotije lokacije, pa i ne mogu da zapadnem u "teske troskove", sto se tice vozila...

Citat:
Volkswagen always did have a slick marketing & advertising division, which I'm sure was instrumental in establishing the image they have (or had) in the minds of consumers over the years, so all credit to them.

As for the product itself, well... those who actually spent their own money purchasing, driving, fueling & servicing the things (i.e. the ordinary consumer) will be the ultimate judge of that.

Sa ovim se delimicno slazem, ali je ipak VW bio odredjena perjanica evroauto industrije u dizanju rejtinga( i da je samo sa odlicnim advertajzingom), specificnim koncepcijama, od bube, do nekih drugih modela..

Ono sto je "zapusteno" je samo koriscenje vozila, i kolicina "iznenadjenja"

I drugi

Citat:
That is what advertising is when it comes to a discretionary purchase. The advertiser establishes reliability and integrity, and then creates a need where none existed. Then the emotional side comes in and in the end, what should NOT be an emotional purchase becomes one.

This is not just what VW do, but what every manufacturer of any product does.

This is why you should never buy on the spot, no matter what you might be told the consequences would be. With any discretionary purchase you must always review things and make sure it is what you want (it's not a need).

This does not mean that VW is good or bad, or that any other manufacturer is good or bad. They are all the same, although it is how they react that sets them apart.

Ovakav stav im je nastao nakon velike MUKE..i troskova i problema u voznji..

Ono sto je mene navelo na slicno razmisljanje, je "gusenje" motora zbog ekoloskih propisa, takodje bahat odnos prema korisniku, od cena delova do netipicne osrednjosti ugradjenih delova..

A video sam da moze i drugacije..znaci da moze, pogresno su odabrali pravac "stednje", i ja kao korisnik sam sebi dodelio pravo "ultimate judge of that", normalnije receno "ocenjivac" situacije..
Mogu neki delovi da traju 10 god, moze plastika da se ne ljusti deset godina, mogu delovi da ne rdjaju 10 godina, mogu srafovi da budu visokog kvaliteta a ne da se menjaju pri vecem servisu...

Shvatio sam da mi ne treba auto od 200ks koji "stedi" (i tu vise advertajzing ne pomaze), na primer, ali mi, recimo, treba (i) auto koji stedi. I voleo bih vozilo od 200-300KS, za povremenu zabavu..
Shvatio sam da bi bolja situacija(zabava+potreba +hobi) bila ako bih imao DVA ili tri vozila..ali je to i u Srbiji i u EU opasna(ozbiljno kupa) privilegija za pojedinca, koji nije pravno lice...i automobili mu ne sluze za proizvodnju novca..

Prostije receno, volim sve "privilegije" kod vozila, ali ne volim "multipraktik", kod njega svega ima ali po malo...
[ cika dacha @ 12.08.2013. 12:24 ] @
golf 2 ima je 1.6td koji je imao 70ks(nagadjam) trosio je 5l

golf 7 ima isto 1.6tdi koji ima 105ks isto trosi 5l.

ovde vidimo jednu placku naroda kroz gorivo!

sve je napredovalo a potrosnja mnogo porasla!

koliko se izdvajalo za 1000km predjenog puta nekad u novcu a koliko danas... bruka kako namerno auto industrija sa naftasima krade nasu lovu!

jer vec ako placamo za MODERNA auta tj novu tehnologiju zasto potrosnja goriva nije pratila razvoj tj ostala je stara tehnologija u vidu kolicine potrosenog!

90% vozaca je dovoljno i tih 70ks da zavrsi sve sto je naumio sa autom!

abs,esp,air bag i klima su radili i sa toliko konjske snage!

golf sam uzeo za slucajni primer!
[ Ivan Dimkovic @ 12.08.2013. 12:53 ] @
@Vladd,

Hmm evo moje malo iskustvo sa EU vozilima, pre 3 godine sam kupio BMW-a sa rednim 6 motorom (N54).

Nema inovacije? Twin-turbo, 326 konja, 450 Nm dostupnih na 1500 obrtaja (400 Nm na 1200) i ostaje ravan kao leniir do 5200 rpm, dve male turbine za minimalni lag. Trosi 12.1l sa mojom malo agresivnijom voznjom (ako je lepo vreme, dostizem limiter bez problema ako se vracam kasnije kuci, uvek ubrzavam sa 5000+ obrtaja kada mogu).

Elem, taj motor je 5 (pet) puta osvajao "engine of the year", kada je izasao 2006te imao je performanse malih V8 motora uz drasticno manju potrosnju (9.5l ba 100km bez start/stop trikova).

Taj motor je zadao domaci Japancima, Koreji i USA i godinama nije imao konkurenciju. Japanci i KR su imali motore slicne snage ali sa daleko vecim turbo lagom i potrosnjom. Ko hoce uz par apgrejda moze da dostigne preko 400 konja bez urnisanja motora i zrtvovanja kvaliteta voznje. Fabricka verzija 335ice je imala bolje vozne karakteristike od originalnog S5 sa V8 motorom koji je imao 20tak konja vise.

Mislim, kao onaj lik iz Applea sto je rekao "does not innovate, my ass".

Pazi kad ja i dan danas nemam zelju da prodam auto posto nema neceg znacajno boljeg u toj klasi. BMW je samo zamenio 2 turbine za jednu twin scroll i dodali valvetronic, sto meni nije razlog za upgrade. A to samo pokazuje koliko su bili ispred kad vec 8 godina valjaju skoro isti motor sa malim doradama. To se zove kvantni skok u R&Du koji im je doneo nekoliko godina prednosti nad konkurencijom.

A kad bude sad izasao novi M4 sa rednim 6 upravo baziranim na N55 koji ce imati oko 450 konja, to ce tek biti zabava. Taj motor ce trositi kao Americki V6 puzevi a bice konkurentan sa jacim V8micama od AMGa i sl...

Ne znam za tebe ali meni je to sasvim solidan napredak.
[ chaami @ 12.08.2013. 14:17 ] @
Evropa (BMW i Mercedes) i dalje uspešno drži korak u inovacijama benzinskih i dizel motora. Japan, kao i uvek, gleda u budućnost ... i daleko odmiče u proizvodnji hibridnih vozila. Neko na ovoj planeti mora da brine i o napretku ;)
[ Nemanja @ 12.08.2013. 14:20 ] @
Citat:
cika dacha:
golf 2 ima je 1.6td koji je imao 70ks(nagadjam) trosio je 5l

golf 7 ima isto 1.6tdi koji ima 105ks isto trosi 5l.

ovde vidimo jednu placku naroda kroz gorivo!

sve je napredovalo a potrosnja mnogo porasla!

koliko se izdvajalo za 1000km predjenog puta nekad u novcu a koliko danas... bruka kako namerno auto industrija sa naftasima krade nasu lovu!

jer vec ako placamo za MODERNA auta tj novu tehnologiju zasto potrosnja goriva nije pratila razvoj tj ostala je stara tehnologija u vidu kolicine potrosenog!

90% vozaca je dovoljno i tih 70ks da zavrsi sve sto je naumio sa autom!

abs,esp,air bag i klima su radili i sa toliko konjske snage!

golf sam uzeo za slucajni primer!

Zaboravio si da je novi auto 300 Kg tezi sa nekoliko puta vise elektronike koja srce struju a samim tim i gorivo... A da ne kazemo sa stalno ukljucenom automatskom klimom ...

Ako se ovo uzme u obzir, to je dobar rezutat odrzavanje iste potrosnje.
[ cika dacha @ 12.08.2013. 15:16 ] @
Nemanja@ golf 2 1.6td tezina 950kg, 5-vrata

golf 7 1.6tdi tezina 1190 kg, 5-vrata

aerodinamika, menjac, gume, od golfa 7 su mnogo bolji!

tada se koristio obican dizel za golfa 2 a danas visoko kvalitetni euro dizel za golfa 7!

nova skupa tehnologija a potrosnja stara!

gde je tu logika?

[ Nebojsa Milanovic @ 12.08.2013. 15:26 ] @
Logika je u fizičkim zakonima koji imaju vrlo stroge granice u smislu koliko se energije može osloboditi od goriva, koliko od pojedinačnog ciklusa sagorevanja, itd.

U svakom slučaju smanjenje potrošnje, tačnije, smanjenje specifične potrošnje goriva, kao i povećanje stepena iskorišćenja benzinskih i dizel motora i poslednjih 20 godina je impozantno.
[ cika dacha @ 12.08.2013. 15:48 ] @
Nebojsa Milanovic@ ako vec kao sto kazes u poslednjih 20 godina povecanje stepena iskoriscenja goriva je impozantno, kako to da je potrosnja ostala ista?!

bolje da je ostalo golf sa 70ks ali da je potrosnja pala za 30%!
[ vladd @ 12.08.2013. 16:34 ] @
Ee Dimkovicu, nisi bio covek pre "twin scroll" turine, a sada si kompletniji

Salu na stranu, twin skrol nije neki novitet, da bi se zvao novitet. Pre bi se reklo novoaplicirani staritet.

Ono sto je marketing ili advertajzing POSTIGAO, je, da kada "sutra" namontiraju neki sklopic izmisljen i ravijen pre 50 god, to ce biti NOVITET, na konkretnom vozilu..
I da ugrade parni kotao, nazvace to nevidjenim novitetom i biti prvi koji to ugradjuju u 21-om veku!

Naravno, dobice nagradu i Mis Srbije, ako lepo plate..

To da li je neki auto "auto godine"..ja bih to prepustio ipak korisnicima, i to ne obicnim ili prosecnim, vec fanovima i poznavaocima..a ne novinarima..

I kada novinari proglase nesto za "cudo godine ili veka", to prolazi, a kada napisu neki tekst, on vrvi od gluposti?

Poenta je ocito sta ko nudi. Nekima je presudno i KAKO se nudi.

Zadrzacu se na tehnici, marketinska dostignuca me ne fasciniraju. Top sop tehnika je svima poznata, na kraju je kupac ovca...

Elem, to ubacivanje starih komponenti, koje su nekada razvijane, pa zatim "propale", pa se aktuelno vratile, ali na vozilima koja kostajukao jednosoban stan u nekom arondismanu Pariza(skoro znam da je uzet jedan za 42000) to bih mozda mogao da nazovem novitetom u koncepciji, koja se iz tehnickog razloga pojavila na tom vozilu.

Da ne ponavljam tehnolosku pricu, opsirnije.
Variranje tajminga ventila povecava razne parametre motora, o OM i raspored snage, i povecava efikasnost, smanjujuci potrosnju (i dragocene polucije). U takvom radu, zvao se on valvetronic, valvematic, VVTI, zaokretanjem bregaste, iskljucenjem ventila, promenom hoda ventila..dolazi do overlapa, preklapanja otvorenosti ventila, i tada obican turbo gubi na efikasnosti..neophodan je "odvojeni" pogon, ili za dve turbine, ili twin skrol, i dva kanala pogona sa "uparenih"(bratskih) cilindara..

Cudo da niko ne spominje ingeniozni "twin air" koji suptilnije i preciznije regulise rad ventila od svih drugih, ipak nije Fijat na tronu marketinga..ne mogu oni toliko da se hvale...mogu malo..

Znaci, imamo sus motore, cetiri cilindra ponajcesce(zasto ne 8, ili 12...pa zbog potrosnog materijala..), ventile, bregaste, pogon bregastih...snabdevanje vazduhom i gorivom..OTO i dizel ciklus(sa svojim teoretskim limitima)..sta tu moze da bude novo..

Imamo celokupno vozilo, sa voznim sposobnostima, imamo industriju, cenu i kupce..

Kada se sve sagleda, Japan i Amerika su prosli sve (ove navedene, uproscene) detalje znacajno vise i znacajno pre Evrope(pogledati knjige o motorima izmedju dva rata..i primere americkih motora)...sada mogu da se bave iskljucivo proizvodnim procesom, i specificnim koncipiranjem vozila, nesputani prevelikim lazima i ogranicavajucim propisima.

Zato Evropa i izgleda "na kolenima"(kmece za zaradom), bore se marketingom i proizvodnjom, uz minimum koncepcije, maksimum pravila, minimum trzista, bar onog plateznog...Ne moze marketing bas toliko da izsavija kupca, da iscedi suvu drenovinu, i da ga napravi po iskljucivoj zelji auto industrije.

P.s.

Ako mislite da ce 450 ili 600KS biti znacajno ushicenje za "velike decake"...pogledajte You tube, i "puzice" sa 1100 i 1400 ks..ima raznih..gle cuda u Americi, ponajvise..

Ja sam skroman, i bio bih prezadovoljan sa 200..makar i atmo..
http://www.youtube.com/watch?v=ua6-vhpC97o

[Ovu poruku je menjao vladd dana 12.08.2013. u 17:49 GMT+1]
[ Miroslav Jeftić @ 12.08.2013. 21:22 ] @
Citat:
chaami:  Japan, kao i uvek, gleda u budućnost ... i daleko odmiče u proizvodnji hibridnih vozila. Neko na ovoj planeti mora da brine i o napretku

Tu negde. Npr. Honda je odustala od novog modela NSX, Mazda ne pravi više RX-8, Mitsubishi više ne proizvodi Lancer Evo već se fokusira na razvoj elektro automobila... mada i 15 godina star Evo i dalje ima za klasu bolje performanse od Golfa iz uvodnog posta, pitanje da li će ih Golf dostići i u narednih 15 godina Sad, da li će im se nova filozofija isplatiti, to tek treba da se vidi
[ vladd @ 12.08.2013. 23:22 ] @
Pogotovo sto kod hibrida nema problema sa bukom, obrtni momenat elektromotora je nezamisliv za benzinske motore, prakticno je maksimalan od 0 obrtaja, jedini ozbiljni problem, je autonomija. Malo vise elektro auta, malo manje hibrida.

Sada je tu u igri i naftni lobi i ekolosko politiziranje, pa ko pobedi. U tom "sportu" Evropa je izgubila korak, i sa razvojem vozila i sa infrastrukturom.
Ali ima jednu solidnu prednost, poprilicno je urbanizovana, i relativno su kratke destinacije, za razliku od nekih drugih planetarnih predela, pa je znatno podobnija za "prihvat" hibrida i u ovakvoj, trenutnoj formi.

Buducnost ce sigurno doneti tehnoloski napredak, samo preostaje sticanje novih navika i odustajanje od starih zabava
[ Ivan Dimkovic @ 13.08.2013. 08:35 ] @
Dobro, Vladd.

Znaci 2006ta je, BMW izbacuje N54 redni 6. Sta imamo od JP/KR konkurencije u narednih nekoliko godina?

Mislim, ja kupujem auto kao proizvod, volim performanse i zanima me ta klasa od 300-350 konja (stock). Te filozofske price kad je sta izmisljeno i gde mi ne znace nista dok to neko ne ponudi kao proizvod koji izaziva osmeh kada zgazis gas. A N54vorka i te kako izaziva osmeh i to nisu primetili samo ti iz "engine of the year" nagrade.

Lepo je to sto Japanci razvijaju hibride ali mene ce zanimati hibrid koji ubrzava i ide brze od benzinca. I nisam nesto 100% ubedjen da su hibridi buducnost, bar ne nista vise nego unapredjeni dizeli i benzinci koji trose manje. Ako gorivo postane preskupo, nisi nista prakticno dobio sa hibridom osim ako se ne uklapas u vrlo specifican rezim voznje gde ces ici mahom na bateriju. U svim drugim rezimima si manje vise na istom kao sa nekim super stedljivim dizelom.
[ Nemanja @ 13.08.2013. 09:08 ] @
A u nekim uslovima, M3 trosi manje nego Prius ...

[ jnk @ 13.08.2013. 10:36 ] @
Prius je promašaj veka u svakom pogledu. Nit je preterano ekonomičan, nit je povoljan, niti doprinosi životnoj sredini. Najveći njegov feature je da kažeš nekom kako imaš auto na struju koji u jednom trenutku može da se ne čuje. wow. I posle eko lobi jak u evropi.

Evropljani naravno takve stvari neće izbacivati dok ne naprave da to na nešto liči i da ima neku poentu pa se eto tek u nekoj bmw 7ici ili S klasi može naći hibrid koji za razliku od priusa i ima nekog smisla. A voleo bi da vidim kako bi se japanska konkurencija nosila sa full electric automobilima poput bmw i3 i i8.

Motore što su japanci izbacivali poput v6 turbo u supri koji nisu imali nikakvu poentu su ubrzo i sahranjeni dok će n55 sigurno imati bolji život i budućnost. Poenta je valjda nešto usavršiti i izbaciti kao finalni proizvod a ne prvi masovno prodavati GDI motore od kojih danas ne znam da li je jedan živ.
[ cozmo_im @ 13.08.2013. 10:45 ] @
Promasaj veka koji je prodat u preko 3,7 miliona primeraka. Ma da.

"The EPA and California Air Resources Board (CARB) rate the Prius as among the cleanest vehicles sold in the United States based on smog-forming emissions."

"Since its inception, the Toyota Prius has been among the best fuel economy vehicles available in the United States, and for the model year 2012, the Prius family has three models among the top 10 most fuel-efficient cars sold in the country as rated by U.S. Environmental Protection Agency (EPA).[132] After the Honda Insight first generation was discontinued in September 2006, the Prius liftback became the most fuel-efficient car sold in the American market,[132][133][134] until it was topped by the Chevrolet Volt in December 2010, as the plug-in hybrid was rated by EPA with an overall combined city/highway gasoline-electricity fuel economy of 60 mpg-US (3.9 L/100 km; 72 mpg-imp) equivalent (MPG-e).[135] According to the EPA, for the model year 2012, and when only gasoline-powered vehicles are considered (excluding all-electric cars), the Prius c ranks as the most fuel-efficient compact car, the Prius liftback as the most fuel-efficient midsize car, and the Prius v as the most fuel-efficient midsize station wagon."
[ jnk @ 13.08.2013. 10:52 ] @
I onda vw ima paklen marketing?? Ko o kolima zna malo više od prosečne domaćice iz USA, on zna da je 1.6 tdi štedljiviji a duplo jeftiniji od tojote prius. A ne treba da izbušiš ne znam koje planine da bi napravio baterije koje imaju rok trajanja i za koje ti treba energija da bi posle odložio.
[ Nemanja @ 13.08.2013. 11:21 ] @
Meni je najbolje prikazan Prius u South Parku, odnosno njegovi vlasnici. Ko je gledao epizodu, zna o cemu se radi, a za ostale probacu kasnije da nadjem isecak.
[ vladd @ 13.08.2013. 12:14 ] @
Citat:
Ivan Dimkovic:
Dobro, Vladd.

Znaci 2006ta je, BMW izbacuje N54 redni 6. Sta imamo od JP/KR konkurencije u narednih nekoliko godina?

Mislim, ja kupujem auto kao proizvod, volim performanse i zanima me ta klasa od 300-350 konja (stock). Te filozofske price kad je sta izmisljeno i gde mi ne znace nista dok to neko ne ponudi kao proizvod koji izaziva osmeh kada zgazis gas. A N54vorka i te kako izaziva osmeh i to nisu primetili samo ti iz "engine of the year" nagrade.

Lepo je to sto Japanci razvijaju hibride ali mene ce zanimati hibrid koji ubrzava i ide brze od benzinca. I nisam nesto 100% ubedjen da su hibridi buducnost, bar ne nista vise nego unapredjeni dizeli i benzinci koji trose manje. Ako gorivo postane preskupo, nisi nista prakticno dobio sa hibridom osim ako se ne uklapas u vrlo specifican rezim voznje gde ces ici mahom na bateriju. U svim drugim rezimima si manje vise na istom kao sa nekim super stedljivim dizelom.

Da li si ti ubedjen ili ne, ti si ipak pojedinac, kao i ja, sa sopstvenim misljenjem.
S tim sto sam ja svoje misljenje formirao sa vise strana, a ne samo emocijama ili konformisticki.
Odgovor na tvoje "pitanje" i predvidjanje, u vezi hibrida, prenesi VW-u, a ne meni, oni planiraju HIBRIDNO vozilo, a ne ja...

Moj zakljucak, parcijalno i iz NJIHOVOG plana(da nisu bas tolike zamlate), je da hibridi pruzaju nesto sto klasicni sus ne mogu..da li je to nivo CO2, ili nesto drugo, nemam precizne informacije, ali znam da su ozbiljno prihvaceni, u razmatranju i realizaciji...

Da li je moj licni ukus okrenut prema hibridima, nije, ali ja samo konstatujem, i pomalo predvidjam, ne odlucujem.

Redni 6 je BMW-ov "zastitni znak", jos od 1933-e godine. To im je "kucni ljubimac", koji bi bio i lepsi i bolji da nije eko daveza.
Istok i ostali?
Oko 2006-e imas recimo Leksuse, od 2,5 do 5L, sa V6, u toj "klasi" luksuznih snagasa, koji imaju svoje trziste, ne toliko u Evropi, ali ko brine uopste o Evropi, ni evropljani to ne rade...

Amere da ne spominjem, njima je V6 poprilicno cest pod haubom..

Ono sto mi se malo vise svidja kod japanaca je sto su imali V6, ali od 2000ccm, sto je pikantno za korisnika(narocito osakacenog taksama na preko 2L), ali nije ekonomicno, za proizvodjaca...

S tim, da spomenem, ono sto godinama pricam, da je Mustang sa V6 u rangu cene sa I4 kod evropljana...
A sestak je, sigurno, mnogo lepsa igracka od najprisutnijeg linijskog 4

Ostalo se slazem, kupujem vozilo kao korisnik, sa osmehom, s tim sto sam "skromniji", ja se smesim od 200KS
A i izgled mi je bitan, onaj koji je MENI bitan, ne nekim zirijima..ako "ziri" misli da gresim, neka mi kupe auto po njihovom ukusu, ja zadovoljan..k'o sto rekoh, skroman

p.s.
Citat:
So, what about those all-important fuel-economy numbers? VW has only released an estimate of the Jetta’s EPA combined rating: 45 mpg. That betters the 2012 Honda Civic hybrid’s 44-mpg combined score (it gets 44 mpg city/ 44 highway). The Jetta TDI, for reference, is rated at 34 mpg combined (30/42 mpg)

Struja je struja, manje se trosi goriva, u vozilu..e sad, ukupni bilans, kada se sracuna kostanje izvora struje..verovatno ima drugaciji skor
[ cika dacha @ 13.08.2013. 12:34 ] @
u Italiji sam bio u taksiju koji vozi prius i koristi plin! al taj stedi :-)
[ vladd @ 13.08.2013. 13:03 ] @
Zaboravih pezorativnog(da li?) "koreanca", za ljubitelje 300ks+..Hyundai Genesis, od 2007-e godine..

Ne razmatram pomno doticne luksuze, iz gliba Srbije, bilo bi neozbiljno da toliko "dizem" glavu za "konfor i snagu"..

A cena nije dramaticna, dok je Europejci ne "formiraju" na nesto drugo..
Ako se poredi na dolarskom trzistu, veoma je konkurentna...mislim da je u rangu Golfa GTI..po ceni, samo..
[ Ivan Dimkovic @ 13.08.2013. 13:54 ] @
I kako stoje te V6tice po pitanju razvoja snage i potrosnje? Turbo lag?

To sto je BMW uradio sa N54vorkom nema puno veze sa rednom konfiguracijom (mada to je naravno plus) koliko sa ostalim stvarima.

Hajde da vidimo sta su imali ti Lexusi.
[ vilil1 @ 13.08.2013. 14:25 ] @
Lexus IS F

The first Lexus F model, the IS F.

The Lexus IS F debuted to the public at the North American International Auto Show on 8 January 2007. The vehicle features a 5.0 L direct-injected V8 producing 416 SAE hp (423 PS, 311 kW) at 6,600 rpm, while peak torque is 371 ft·lbf (503 N·m) at 5,200 rpm.[13] The engine also features a two-stage intake system, engine oil and automatic transmission fluid coolers and an oil pump designed for high-speed cornering. Compared to the 2GR-FSE V6, 306 hp (228 kW) IS 350, the IS F features a 2UR-GSE V8 engine and over 400 hp (300 kW). The IS F was scheduled to be in dealerships by early 2008.

The IS F made its European premiere at the Frankfurt Motor Show in September 2007, and premiered in Japan at the Fuji Speedway in October 2007. The vehicle went on sale for late 2007 in Japan, in early 2008 in the United States,[14] and in Europe in 2008.

http://www.zeperfs.com/en/duel1876-3703.htm
[ botr @ 13.08.2013. 14:39 ] @
5.0 je mnogo vise od 3.0, a i v8 ima 2 cilindra vise od v6.

Inace, imao sam prilike da probam Lexus, nemam pojma koji model, nas covek vozi "luksuzni" taksi u Cirihu, i mogu da kazem da je fenomenalan auto.
[ vilil1 @ 13.08.2013. 14:47 ] @
To je samo odgovor na ono "sta su imali ti Lexusi?"

A mozda bi Dimkovicu odgovarao Lexus LFA!? ;)

http://en.wikipedia.org/wiki/Lexus_LFA
[ Ivan Dimkovic @ 13.08.2013. 17:27 ] @
Moje pitanje je bilo vezano za rang - dakle oko 3 litra. Posto je prica bila oko inovacije, jasno je da svaki proizvodjac ima ponude u svim rangovima ali postavlja se pitanje sta radi recimo jedan BMW sa 3l a koliko treba Lexusu za to isto. Moze slobodno i 5l samo onda hajde da poredimo iste rangove.

Mislim, imao je BMW i V10 sa svemirskim brojem obrtaja za masovno proizvedeni V motor.
[ Nemanja @ 13.08.2013. 18:12 ] @
Citat:
vilil1:
To je samo odgovor na ono "sta su imali ti Lexusi?"

A mozda bi Dimkovicu odgovarao Lexus LFA!? ;)

http://en.wikipedia.org/wiki/Lexus_LFA

LFA ide u istu kategoriju kao i Bugatti Veyron ... "Show off piece", cije 2/3 vrednosti fabrika poklanja zbog promocije. Kod VW je taj odnos 1.5 mil / 5 mil, kod Toyote 350 k / 1 mil. E to je dobra kupovina.
A dobar je Lexus samo se ne moze se nositi na kontinentu sa nemackom trojkom. U Americi su stvari drugacije.
[ vilil1 @ 13.08.2013. 18:18 ] @
@Dimkovic

Kakve rangove hoces da poredis? Po nekoj tvojoj zamisli? Ustvari, automobili su neuporedivi. Ne samo BMW i Lexus, vec uopste.

Sve je stvar licnih afuniteta, i nesporazum nastaje kada neko svoje afinitete gura kao neki standard.

Usput, to sto ti zelis da poredis je nemoguce. Lexus IS F nema turbo rupu. ;)

@Nemanja

LFA sam pomenuo usput, da ne bi neko napisao da ne znaju takav auto da naprave.
[ Ivan Dimkovic @ 13.08.2013. 20:47 ] @
@vilil1,

Vidi, Vladd je nesto kritikovao Evropu i sl.. i ja sam samo lepo naveo primer BMW razvoja koji je 2006-te izbacio 6-cilndricni motor koji je kvantni skok po pitanju performansi vs. potrosnje i ugodjaja u voznji. Taj motor je zadao domaci Japancima i Koreji u toj klasi.

To ne znaci da Japanci i Koreja nisu imali V6 motore ili jace V8 (atmo V8 u 2007-moj koji ima 400 hp su imali svi evropski konkurenti). Vec da je upravo taj N54 bio daleko napredniji, sto je zapravo kontekst price. Kontekst price nije da Japanac ne ume da napravi motor sa 400+ konja, to bi bilo totalno idiotski tvrditi - vec je kontekst price da Evropa i te kako ume da inovira i da izbaci proizvod koji je postavio novi benchmark u svojoj klasi.

LFA je odlican automobil, ali sorry - za TE pare koliko Toyota trazi za LFA, imam nekoliko modela iz Evrope koje bih daleko pre uzeo nego Lexus, kada bih imao toliko novca da potrosim za auto. Nemoj pogresno da me shvatis, nemam apsolutno nista protiv Lexusa - stavise IS-F mi se svidja kao auto (ne toliko koliko M3, doduse), ali kada trazis love koliko jedan Ferrari malo je teze to prodati tek tako.

Iskreno, od Japanaca bih najradie uzeo GT-R :-) Na zalost, u Evropi je toliko skup da je to potpuno besmisleno kada znam za koliko moze da se nadje u USA #@(*&#@ Jos ako ti vrisne nesto, pa ti si ga na*ebo.

A steta - odlican auto. Problem je sto su Japanci totalno omasili u product-placement strategiji originalno: u prvoj inkarnaciji, bio je preskup za auto entuzijaste a suvise jeftin za bogate pozere. Onda je Nissan odlucio da digne cenu misleci da ce tako da privuku bogate pozere (+ marketinska kampanja)... :( Sto je najgore, verovatno im je i uspelo - sto pokazuje da nije samo Evropa ta kojoj je marketing najbitnija stvar ;-)

[Ovu poruku je menjao Ivan Dimkovic dana 13.08.2013. u 21:58 GMT+1]
[ vilil1 @ 13.08.2013. 21:29 ] @
Citat:
Ivan Dimkovic: @vilil1,

Vidi, Vladd je nesto kritikovao Evropu i sl.. i ja sam samo lepo naveo primer BMW razvoja koji je 2006-te izbacio 6-cilndricni motor koji je kvantni skok po pitanju performansi vs. potrosnje i ugodjaja u voznji. Taj motor je zadao domaci Japancima i Koreji u toj klasi.

Ja zaista ne znam na koju klasu mislis, te ne bih komentarisao. Verovatno ce @vladd da napise nesto.

Ali, kad vec pominjes M3, ovo je zanimljivo. Atmosferci, 2008....

Duel : Lexus IS F vs BMW M3 4.0 DKG

Specifications BMW M3 4.0 DKG

Engine : 8 cylinders in V 3999 cm³ 32 valves
Power : 420 PS (309 kW / 414 hp) at 8300 rpm (Max RPM 8400 rpm)
Torque : 400 Nm (40.8 mkg / 295 lb-ft) at 3900 rpm (~ 222 PS)
Ratios : 105 PS/L (77 kW/L) - 100 Nm/L

Transmission : Rear Wheel Drive + limited slip differential
Gearbox : automatic 7 gear with sequential mode
Tires : 245/35/19 Front - 265/35/19 Rear -> www.123pneus.fr

Weight claimed : 1625 kg / 3582 lb (DIN) 1700kg (UE)
Weight (EU) : 1800 kg / 3968 lb (heaviest verified in running order)
Weight/Power ratio : 4.3 kg/PS & 172 kW/T
Torque/Weight ratio : 222 Nm/T

Fuel consumption : economy 11.9 L/100 (19.8mpg) - sport 22.5 L/100 (10.5mpg)
CO² rejection : 285 g/km G
Indicative base price : 73 865 €
Launching year : 2008

Specifications Lexus IS F

Engine : 8 cylinders in V 4969 cm³ 32 valves direct injection
Power : 423 PS (311 kW / 417 hp) at 6600 rpm (Max RPM 7000 rpm)
Torque : 505 Nm (51.5 mkg / 372 lb-ft) at 5200 rpm (~ 374 PS)
Ratios : 85 PS/L (63 kW/L) - 102 Nm/L

Transmission : Rear Wheel Drive
Gearbox : automatic 8 gear with sequential mode
Tires : 225/40/19 Front - 255/35/19 Rear -> www.123pneus.fr

Dimensions : 183.5x71.5x55.7 inches

Weight claimed : 1700 kg / 3748 lb (DIN) 1775kg (UE)
Weight (EU) : 1808 kg / 3986 lb (heaviest verified in running order)
Weight/Power ratio : 4.3 kg/PS & 172 kW/T
Torque/Weight ratio : 279 Nm/T

Fuel consumption : economy 11.4 L/100 (20.6mpg) - sport 25.6 L/100 (9.2mpg)
CO² rejection : 270 g/km G
Indicative base price : 72 500 €
Launching year : 2008

I jos nesto o BMWovim problemima sa tim menjacem -

"In 2008, BMW introduced its highly anticipated updated M3 (E90 / E92). The new line up included BMW's new seven-speed dual-clutch transmission (DCT / DKG). Developed in conjunction with Getrag, and available as a $2700 option. The new gearbox for the M3 was touted as being "the missing link between the screaming 4.0L V-8 under the hood and the almost preternaturally alert and agile M-tuned chassis." Unfortunately, almost immediately, problems with the new transmission appeared.
First, BMW recalled 2500 of the 2008-2009 models with the double clutch transmission. According to the recall ((NHTSA CAMPAIGN ID Number: 08V595000)), in a rapid vehicle deceleration, the transmission may perform a multistage downshift resulting in a stall and possibly a crash. As part of the recall, BMW updated the transmission software to progman version 31.1 then 31.2 and finally 32.1. Sadly, according to M3 owners, the updated software addressed a rarely seen transmission failure, however, it created a now common, arguable more dangerous, transmission failure."

http://www.utahjusticelaw.com/...dkg-transmission-failures.html

[Ovu poruku je menjao vilil1 dana 13.08.2013. u 22:41 GMT+1]
[ Ivan Dimkovic @ 13.08.2013. 22:03 ] @
Hm, pa koliko ja iz ove tvoje tabelice vidim:

1. M3 sa 4l postize 420 PS sa 4 litra dok IS-F postize 423 PS ali sa 4.9 litara
2. M3 ide do 8400 RPM, IS-F do 7000 RPM

Trose manje-vise isto, M3 nesto vise u standardnom rezimu i nesto manje u 'sprotskom' rezimu.

Iako taj BMW-ov V8 nije bio nista specijalno osim po max. obrtajima - bilo je slicnih motora vec na trzistu (ono svaki bitan proizvodjac je imao neki svoj high-powered V8 atmosferac), a ono sto je M3-jku izdvajalo su bile neke druge stvari, opet mi taj motor deluje zanimljivije od IS-F ovog, posto je high-reving, ali to je vec subjektivna stvar.

Poenta mog posta uopste nije bila u tome da Japance prikazem kao nesposobne da prave konkurentne motore, vec da ukazem Vladd-u da Evropa i te kako moze da bude na celu inovacije, i tu sam koristio primer rednog-6 twin-turbo N54 motora koji je doneo snagu malog V8 sa znacajno boljim karakteristikama u smislu potrosnje, dostupne snage na manjim obrtajima i sl...

Kontekst je: Vladd kritikuje Evropu inputirajuci da se ne bavi inovacijama vec marketingom. Ja pominjem primer gde je upravo suprotno u pitanju.

To ne znaci da je Evropa uvek prva u inovacijama ili da su BMW-ovi motori uvek bolji od, sta znam, Toyota-inih. Vec sam naveo primer gde se desava da Evropa ima prednost par godina. A to ne bi sljakalo da ne postoji jak R&D.
[ Nebojsa Milanovic @ 13.08.2013. 23:04 ] @
Ivane, izvanredan post.

Molim te uključuj se češće makar sa ličnim iskustvima, jer ih itekako imaš bez obzira što ti verovatno misliš da "nisu nešto".

Savet za trolove/oponente: I ne pokušavajte glupostima da pobijate ovakve i slične postove jer će to biti brisano bez daljih objašnjavanja.
[ vladd @ 13.08.2013. 23:51 ] @
Ne, ne, nije bas tako jednostavno.

Marketing je jedno, on je prezenter, i to ne smeta, problem je u sprezi birokratije i advertajzinga. Ono sto glupi EU birokrata zamisli, advertajzing sprovodi u delo, i krece da "formira" kupca. Da mu pravi zelju i potrebu..i "moranje"..
Produkt dizajner ima "prostu" spregu, "gleda" kupca(tako izoblicenog, ili nezainteresovanog) i sugerise koncepciju vozila. Glavni menadzer se hvata za glavu, kako da parira "slobodnoj" planeti, da proizvede zeljeni koncept, i da ne uvede firmu i dubiozu, sa troskovima..
Inzenjeri vec "povraacaju" u nekom zapecku...

Cinjenica da Evropa pravi bencmarke, ali Evropa veoma "pati", sto se auto industrije tice. I ima malu zaradu na svojim proizvodima, sto uopste nije dobro..nastavice da se "stiti" jos drakonskijim merama..

A moja kritika je tek na kraju repa desavanja. Posledica problema sa profitom, a probleme treba da "resi" kupac, koji je prinudjen da se prilagodjava, stice nove navike, sa jedne strane, a sa druge, da prihvati zdravo za gotovo parcijalna resenja. I dosta konceptnih propusta, usteda u proizvodnji, ili stemljenja ka "ekologiji" dizel ili benzinskih motora, sve to skupo da plati..
Sve ono sto je proizvedeno u teskim ogranicenjima...
Da plati jedan DPF otprilike kao i doplatu za 7-mo stepeni menjac sa duplim kvacilom!

Doticni M3 ima i prateci trap, vozni postroj. I to besan...
Znaci Evropa zna, i evropa MOZE(istina, i trazi nesto vise para za proizvod)..ali je udavljena, pa je neophodno da su uvalja zadnja greda, da se pritisnu mediji da malo rumore, ali da ne detaljisu i osvetljavaju ustedu..a kupci se "teraju" da prihvate da je to "dobro i dovoljno"..ionako ce ih interno udaviti sa ogranicenjima brzine, a za 40, 50 ili 80km/h, i ne treba neko besno vesanje...

I normalno je da kmecim, kada je zagubljena inzenjerska logika, ne zagubljena, tu su i inzenjeri i logika, nego su skrajnuti(posto vec povracaju), dok birokrate caruju

500 miliona stanovnika znacajno manje zagadjuju Zemlju nego 3,5 milijardi na dalekom istoku..zasto je EU perjanica zelenila(da zanemarim Kaliforniju..daleko i ne zanima me..)

Neka puste ljude da trose, neka kupuju po dva tri vozila, neka i podignu cene goriva, posto Evropa oskudeva, ali neka oslobode koncepcije..
Tu lezi sustina moje kritike.

A sto se auto inzenjeringa tice, to je trzisna industrija. Retko ce se ponuditi kompletan proizvod, za nizu cenu, kompletnost mora da kosta.
Ali, dozvoliti da kupac ima svoje potrebe, indukovane zivotom i tempom, statusom i plateznom moci, a ne da se prilagodjava internim problemima proizvodjaca ili aljkavom odnosu prema korisniku(posto je to trosak)..
Mora da mu se garantuje upotrebljivost vozila i ispunjenje svih ocekivanja. Placenih.

I umesto da posmatra vozilo kao specifican koncept, voznih sposobnosti, snage i konfora, koji ce zadovoljiti potrebu i zelju, on je prinudjen da otkriva "smicalice" i nedoslednosti..koliko dobro je odradio domace zadatke glavni vodja posla, ranije pomenuti.

U svim ovim okolnostima, Evropi drugi pariraju, ali CIME?

Pariraju inzenjeringom(sto je sramota za EU), pariraju odnosom prema kupcu, i pariraju raznovrsnoscu modela, za nesto nize cene.

Nemaju jasan koncept! Evropa im diktira koncept, a oni je nadvladavaju u pojedinostima, detaljima, bas i upravo tamo gde evropa posustaje...
Prisustvo opreme, ili odsustvo, ako ne treba, pojedine komponente sa kvalitetnijim materijalima, pojedini dugotrajniji sklopovi..
A realno nemaju koncept "shvatanja" vozila, nemaju dizajn(pokusavaju da nadoknade vrednim radom), nemaju tradiciju, to sve "osluskuju" od Evrope, i onda prave tri ili cetiri verzije slicnog vozila..pa sta trziste prihvati, sta ne prihvati, zaborave ga...
I medjusobno(kao "protivnici" Evrope) su u tesnjoj i intenzivnijoj medju brendovskoj saradnji(Japan narocito), za razliku od evropskih proizvodjaca. Kao u ratu, sto za njih i jeste..
[ vladd @ 14.08.2013. 00:49 ] @
Citat:
Ivan Dimkovic:
I kako stoje te V6tice po pitanju razvoja snage i potrosnje? Turbo lag?

To sto je BMW uradio sa N54vorkom nema puno veze sa rednom konfiguracijom (mada to je naravno plus) koliko sa ostalim stvarima.

Hajde da vidimo sta su imali ti Lexusi.

Bolje da ne pitas:)

Hyundai ima isti tip turbine kao i BMW, varijaciju rada ventila i direktno ubrisgavanje..nema sta da se doda.
Potrosnja od 9-14, za tu snagu mislim da je ok
Cak mislim da Honda ima jos stedljiviji motor, za nesto ispod 300KS..

Tu su jako dobri, i dobri su im menjaci. Ima multilink napred i nazad, sa 5 "linkova"

Hyundai Genesis je gotovo direktna konkurencija M3, i slicnima, za oko 40k$
Nema imidz kao BMW, nema renome kao BMW, a EU nema ni naviku..da "ozbiljno" posmatra Hyundai

Upadljivo je ruzan(narocito spreda), nema tog "ukusa" koji bi se odusevio, ali tehnicke karakteristike su bas zavidne. Nisam imao priliku da se uvucem u neki(onaj manji kupe, tzv Tiburon, je znacajno skromniji i slabiji, nije za poredjenje), tvrde da je luksuzan. Imaju i "ogoljenu", sportsku verziju, za spartance, i znacajno jeftiniju..
Za Evropu imaju i 2.0T, GDI sa nekih 270 i kusur KS i potrosnjom od 7 do kao 11L, sto je malo premalo, 270KS trazi gorivo, zahteva potrosnju...
Mada treba kopati po netu, mislim da su znacajno lagali oko potrosnje, e sad, zaista ne znam da li vazi i za ove motore, ili za one "najpopularnije"..Elantra, I20, I30..
[ vladd @ 16.08.2013. 11:00 ] @
Elem, posto je jasno da je napredak globalna pojava, evo jos jednog "benchmarka"..:)

Prakticno SAVRSEN automobil, "realan" automobil(nije sa cenama za seike, mada nije ni za nizu srednju klasu, i ne treba da bude), bez tehnickih, konceptnih ili proizvodnih zamerki.

Savrsen za jednog namcora, kakav sam ja, koji u automobilu posmatra i trenutno stanje civilizacije(sa svim vrlinama i manama, stanjem tehnologije...), i istoriju inzenjeringa, i sustinu konstrukcije. I dizajn, mada je ukus splet navika brazovanja i estetike, ali mislim da nema puno onih koji mogu da smisle zamerku..

Od Motora, kako ga ja nazivam "baznog", "oca" sus motora, linijski 6(ostalo su derivati, linijski 6 je "prirodno" izbalansiran u cetvorotaktnom ciklusu), menjaca, voznog postroja, vesanja, enterijera(sa kvalitetnom kozom, a ne plastikicama), specificnim kokpitom(koji ne lici na igraonicu, i za zezanje, vec sluzi za voznju)...sve. bukvalno sve...
Svi ostali samo mogu da "lice" ili se poklapaju u nekim detaljima

Nije najbrzi, ali je prebrz za "obicnog" coveka, nije najsnazniji, ali je presnazan za vecinu...

http://www.youtube.com/watch?v=DAKPhj-N9rY
[ tdusko @ 16.08.2013. 11:15 ] @
Kladim se u gajbu bavarskog piva da znam koji je sledeci Dimkovicev auto
[ Ivan Dimkovic @ 16.08.2013. 11:30 ] @
Ovaj, samo da prodam bubreg - BMW M4 Coupe, upravo juce otkriven:

http://www.autoexpress.co.uk/b...597/bmw-m4-coupe-2014-revealed

:-)

A evo i slika: http://www.autoexpress.co.uk/b...es/page/16/0#main-content-area

Bice oko 100 kg laksi od stare M3-jke.

Citat:

Derived from BMW’s new modular engine family, which will include three, four and six-cylinder diesel and petrol engines, it’s expected to produce 438bhp and 480Nm of torque – that’s 24bhp and 80Nm more than the old M3 Coupe, and weighing up to 100kg less, expect a significant improvement in the performance figures. A 0-62mph time of 4.5 seconds and an electronically-limited top speed of 155mph seems likely.

Kao i obicno, motor nije monstruozno jak kao AMG, ali BMW to uvek nadoknadi i prevazidje na drugim mestima hehe.
[ jnk @ 16.08.2013. 12:35 ] @
Kradu fore od vw-a sa gtiem.
[ tdusko @ 16.08.2013. 13:01 ] @
Citat:
Ivan Dimkovic: Ovaj, samo da prodam bubreg...
Hehe, podrazumeva se da ce neko da ga razradi prvo i smanji cenu na razuman nivo taman da bude za kupovinu tamo negde 2015. godine :)
[ vladd @ 16.08.2013. 15:05 ] @
Citat:
jnk:
Kradu fore od vw-a sa gtiem.

Gti je malo zvrndalo, kojeg su pregazili vec dvoje iz kompakt klase. Kao maketa, prema ovom automobilu.

Mogu konstruktori GTI-ja da kupe jednog M4 i da se na svakom detalju uce!

Od prednjeg vesanja, zadjneg, da eventualno vrate "skraceni" 6-o cilindras(VR6), da izbicuju kineze u Dalijanu da naprave bolji DSG, da pojacaju kocnice..ma svaki sraf, i da plastike odnesu kuci(neka zive u plasticnim apartmanima, ako je to dobro i lepo...da bi iole opravdali "svoju" cenu...za ono sto su napravili..), silne bi to dorade bile, da bi GTI postao "manji brat" ovome M4

Sta god se pozeli "bolje", u detaljima, ili ukupno, predstavlja preterivanje odredjene vrste. Naravno za specificne namene, imidza, trkanja, statusa..

Poenta je u odmerenosti i harmoniji luksuza, snage, konfora i izgleda, sve to skockano i napravljeno. Svaki detalj se moze izmeniti, pojacati, u nekoj koncepciji, ali to iskace iz crte harmonicne koncepcije.
Ili auto postane trkalica, ili postane "limo"...

Sve zajedno u konkretnom automobilu, sve komponente na ravnomerno visokom nivou, bez usteda na sitnicama ili "zgodnim" delicima, sa vrhunski odabranim "lider" motorom(ostale verzije motora su "prilagodjenja" trzistu, da se zadovolje istrazivaci trzista), sa vrhunskim materijalima, kocnice su kombinovane, karbon-keramika("pozdrav" iz daljine za GTI)...itd
http://f80.bimmerpost.com/forums/showthread.php?t=815487
[ Ivan Dimkovic @ 16.08.2013. 16:40 ] @
Jedini bedak je sto su te carbon-ceramic kocnice ko jedan bubreg svaka :-) Mozda za 5-6 godina postanu dovoljno omasovljene pa da im cena padne tako da budu pristupacne i za smrtnike.

Inace vozio sam Audija sa karbon-keramickim kocnicama i mogu reci da utisak u normalnoj voznji (van staze) i nije neki posto su vecinu vremena "hladne" - mada to je samo utisak na pedali, nisam merio da li je zaustavni trag losiji ili ne. Koliko cujem, BMW koristi drugaciji hemijski sastav sa boljim hladnim karakteristikama (ne secam se gde sam to procitao, ali nije zvanicni info tako da nije provereno).
[ vladd @ 16.08.2013. 17:22 ] @
Velike su dileme, da li je bacanje para, post0 traju taman koliko i nekoliko metalnih, u istom periodu, za nijansu(ili ne) drugacije ponasanje hladnih kocnica, tvrdnje da je keramika "samo za stazu"..

Ono sto je bitno, da koce dobro i kao hladne, a narocito dobro kada se zagreju. Sa 1,5 tona, 450ks, sa mogucnoscu lakog preskakanja 200km/h, za ocekivanje je da kocnice budu vruce.

A nema dileme koliko su bolje keramicke zagrejane od gvozdenih zagrejanih. Zakljucak, pri vecim naprezanjima kocnica, kod takvog vozila, kocenje postaje BOLJE...

End of story...nakon takvog "resenja" problema kocenja, nakon duze ostre voznje.

Uz sve to..krecu dileme srodne dilemama vlasnika Porsche-a i Ferrarija.., koji su punokrvni trkaci...
[ jnk @ 16.08.2013. 17:30 ] @
@vladd

Nisam uopšte zalazio toliko duboko niti ih ne daj bože poredio, mislio sam samo na detalj da nova generacija ima tek 10-20 ks više od prethodne a najveći fokus se baca na unapređenje voznih karakteristika skidanjem kilaže. Mada sad svi ozbiljniji tako rade a najlakše je staviti jak motor i napraviti ultra tvrdi automobill koji će na stazi pokidati, ovo su ipak najpre putnički automobili. I ne moraš uopšte da mi objašnjavaš da je m3 na nekom drugom nivou, toliko je valjda poznato.

Što se tiče keramičkih kočnica ima dobar pdf, pretpostavljam uputstvo koje se dobija kad naručiš m5 sa keramičkim kočnicama - http://f10.m5post.com/forums/a...mentid=840472&d=1365008065
[ Ivan Dimkovic @ 16.08.2013. 17:40 ] @
Citat:
Vladd
Velike su dileme, da li je bacanje para, post0 traju taman koliko i nekoliko metalnih, u istom periodu, za nijansu(ili ne) drugacije ponasanje hladnih kocnica, tvrdnje da je keramika "samo za stazu"..

Ne znam, mislim dilema moze biti oko kocenja u hladnim uslovima i sl... ali oko performansi u "optimalnom" rezimu (gde su keramicke naravno bolje) ili "isplativosti" u cistom finansijskom smislu dileme danas ne moze biti.

Ne moze je biti zato sto su keramicke kocnice i dalje 8-10+ hiljada EUR kao opcija. Za te pare mozes da kupis bar 10-15 setova "obicnih" diskova sve i da su 400+mm i dvodelni, plocica itd... a to ce trajati sigurno duze od keramickih. Takodje, karbon-keramicki disk moze da naprsne zbog udara nekog stranog tela (recimo kamen). Zapravo znam osobu (customer) kojoj se to desilo. Cena diska je daleko od povoljne ;-)

Sve sve, ali isplativost definitivno ne bih koristio kao razlog kupovine :-) Daleko od toga da ne bih rado kupio iste.

@jnk, odlican PDF!
[ vladd @ 16.08.2013. 19:57 ] @
Kod M5 je situacija da se karbon doplacivao nekih 8-9000$(poznat podatak), i da nije bio pokriven "schedule" servisom, vec se "maintenance" posebno placao. Takodje i garancija je bila, od nesto drugacije do bas nevazece.

Zato je bilo neophodno upoznati korisnike, koji olako barataju novcem, sa malo drugacijim obicajima u voznji, ponasanju diskova, principu rada i mogucnosti da im se nesto dogodi.

Zabranjivano je i pranje vozila u "automatskim" servisim za pranje, zbog velikih i osetljivih diskova i nezgrapnog i univerzalnog sistema za provlacenje vozila kroz valjke...ali inace, ko bi krljao valjcima ovaj auto..

Citat:
jnk: @vladd

Nisam uopšte zalazio toliko duboko niti ih ne daj bože poredio, mislio sam samo na detalj da nova generacija ima tek 10-20 ks više od prethodne a najveći fokus se baca na unapređenje voznih karakteristika skidanjem kilaže. Mada sad svi ozbiljniji tako rade a najlakše je staviti jak motor i napraviti ultra tvrdi automobill koji će na stazi pokidati, ovo su ipak najpre putnički automobili. I ne moraš uopšte da mi objašnjavaš da je m3 na nekom drugom nivou, toliko je valjda poznato.

Što se tiče keramičkih kočnica ima dobar pdf, pretpostavljam uputstvo koje se dobija kad naručiš m5 sa keramičkim kočnicama - http://f10.m5post.com/forums/a...mentid=840472&d=1365008065

Skidanje kilaze, odabir motora, povecanje snage, to je samo uproscena slika, koja ima slicnosti, ne samo sa GTI, vec i sa drugim..

KAKO je obavljeno povecanje snage, i na KOM motoru, KAKO je obavljeno skidanje kilaze(ne smanjivanjem precnika lezaja radilice, ubacivanjem plastike, koriscenjem alu bloka...ubacivanjem parcica kvalitetnijih materijala u sasiju...sve neke "dosetke"), karbonima, keramikom aluminijumom

Istina da se inzenjeri igraju, pa I6 motor teraju u obrtaje(zbog duzih klipnjaca mu niti prija niti treba), a V6 ili V8 usporavaju i povecavaju "low end" momenat..umesto da rade suprotno, BMW je povecao snagu tek toliko da ne narusi euro-eko norme..i dosadni "environmental impact", a robusnost i (moguca)snaga I6 motora se vidi na Nascar-u

Jedini "problem" I6 motora je duzina, problemi sa "uvijajucim oscilacijama" dugackih osovina, reseni naravno, i najlaksa moguca kombinacija motor napred a pogon pozadi(retki su, inace, automobili sa pravim poprecnim I6, za prednju vucu), sto omogucava odlican balans.

Povecanje snage je mozda limitirano menjacem, ali je prakticno povecanje radi povecanja, posto nisam siguran koliko se bas moze osetiti doticnih par desetina KS na vec postojecih 400 i kusur...ili dobiti prilika da se i tih nekoliko "iscede" iz motora...

Mislim da 99% situacija zavrsava onih "prvih" 200-300KS, a ni 1% "specijalista", na stazi ili van nje, nece biti nezadovoljno...
[ Zarko Silic @ 17.08.2013. 00:09 ] @
Ako se ovako nastavi, ima diskusija da dodje i do W12

Istini za volju, obzitom na praznine u prostoru, morace da preskoci pojedine instance
[ vladd @ 17.08.2013. 14:51 ] @
Pitalo se gde je napredak..
Napredak u inzenjeringu je bitan, ali i koncepcija nije nevazna, zapravo, sav inzenjering je u sluzbi koncepcije.

W12 ima par verzija, predostavljam da se misli na VAG-ovu(sta bi Zare drugo:)) dvanaesticu, prakticno V motor od 2 VR6 motora.
VR je posebno resenje, asimetrisnog motora sa (izuzetno)uzanim uglom V, da bi motor bio duzine 4,5 klipa, a ne 6 klipova..
Dosetka pritisnuta osobinama I6 motora, i velikom duzinom..VR6 je prakticno vise I6 nego V6. A cim je pritisnut kompromisima, to nije perfekcija. Jeste da je monstruozan, ali je ipak prepun kompromisa, snalazenja, netipicnih, vise iznudjenih resenja..

Ovako, kod M4, ima prostora, nema gadljivosti prema zadnjem pogonu..isve ostalo moze da bude na vise nacina modelovano..

Zna se sta je "ideal"... I6 i V12..ostalo su mnogobrojne varijacije na temu..
[ Nocni @ 17.08.2013. 18:05 ] @
^Malo si nespretno objasnio... VR6 je i V i redni motor, bas kao sto mu oznaka i kaze... cilindri su u V rasporedu ali gore je samo jedna glava.
W12 su 2 takva VR6 spojena na jednu radilicu i otuda to W duplo a ne obicno V12...

Inače auta sa tim W12 imaju velikih problema sa menjacima... svaki se pokvario... sam motor je kvalitan ali je vec uveliko prevazidjen...

Sto se tice teme... po mnogima ovdje nema napretka ako se ne nasvira motor sa par kompresora i ne podigne mu se obrtni momenat na kamionsku vrijednost... ali nije bas tako... takvi motori su optereceni u samom materijalu cim se voze na veoma niskom broju obrtaja i nisu dugovjecni... mada to proizvodjaca ni ne interesuje... takav je trend i to se postuje...

Probajte na blagoj uzbrdici da vozite biciklo u vecem stepenu prenosa, veoma brzo ce poceti da vas bole butni mišići...
[ Nemanja @ 17.08.2013. 18:28 ] @
Ima veze sa tim sto prodavci novih automobila ne prodaju vise automobile, nego lizing pakete i pakete osiguranja ... Tako da industriju ne interesuje toliko sta ce biti sa tim autom posle 3-4 godine. Moj licni favorit je (stari) 325xi ispred 335i. Ne postoji kazna koju mozes dobiti sa jednim, a da ne mozes i sa drugim, mozda sekundu kasnije.
[ vladd @ 17.08.2013. 23:10 ] @
Kazne su izgleda jedine dozivele svemirski napredak, sasvim je svejedno u kom vozilu si, kazna je vec prilagodjena:)

Alli, poenta je da je vozilo bazno uradjeno "kompletno", da nema znacajnih kompromisa, odnosno sto se voznih i vozilnih komponenti tice da nema ni jedan kompromis, a sitnice i gadgeti su manje ili vise vazni.

I to je nacin kako posmatram vozilo, nevezano da li ima 100, 250 ili 450 ks, harmonija samog vozila mora da bude postignuta.

Ako se krene u kompromise i ustede, ili prilagodjenje nekom imaginarnom kupcu, auto postaje konfekcija, u tom slucaju je poprilicno nevazna kolicina kompromisa(odmerava se konacnom cenom), tako da znacke i bedzevi, tj brendovi, postaju izuzetno nevazni.
Odnosno, da budem jasniji, ako bilo koji brend krene u velike kompromise koncepcije, onda je nevazno koji je brend, niti mu brend daje neku "garanciju kvaliteta", sto je i praksa pokazala.
Brendovi nemaju blanko poverenje, a kada previse zadju u kompromise, cesto je bolja opcija odustati od doticnog (trzisno orijentisanog) brenda i potraziti nesto jeftinije(jeftinijeg proizvodjaca), sa onom vrstom kompromisa koja nece da snazno udara po dzepu. Tada postaju vazni "odnosi" prema kupcu, jeftini delovi, jeftino odrzavanje..a postaju manjevazne "sekunde", bedz, par cm za kolena...
A solidan je napredak, postojanje tolike palete vozila..jos kada bi dozvolili custom konfigurisanje..bendovi bi posali vazni na spacifican nacin..kao proizvodjaci komponenti, sklopova...
[ veselinovic @ 18.08.2013. 08:45 ] @
Svaka cast Vladd.
Ne mogu da odolim :
http://www.youtube.com/watch?v=0bsyjsVcMlI
http://www.youtube.com/watch?v=bG1jkca-umQ
http://www.youtube.com/watch?v=lMfIsF80W1E

Eto tako je pocelo.
[ Zarko Silic @ 18.08.2013. 10:27 ] @
Citat:
Nocni:  sam motor je kvalitan ali je vec uveliko prevazidjen...

Ne pomalo, vec pomnogo

Namerno nisam spomenuo W16, ili novi W18 , najsnaznije serijske motore sa unutrasnjim sagorevanjem na svetu.

W12 je konstruisan jos u proslom milenijumu, apropo komparacije M sa Golfom, obzirom da se jos u staru peticu ugradjivao ovaj motor sa redukovanom snagom na samo 650 konja.

Inace, ne smatram da se pojedini izlozbeni neserijski primerci mogu smatrati nekakvim napretkom. Osim reklame i demonstracije sile, njihova uloga je zanemariva.

Napredak se ogleda u prosecnom velikoseriskom motoru i njegovoj masovnoj primeni kod velikoserijskih automobila. Sa tim ciljem su i postavljene tabele na pocetku ove teme.
[ vladd @ 18.08.2013. 14:44 ] @

Sve je receno u recenici "sakriti proizvod iza ciste fantazije".

Sto se tice W18 motora(3xI6), pokazalo se da je potpuno nepotreban, prinos u odnosu na V12 je mali u odnosu na uvecanu kolicinu gvozdja, prostora, i ostalog rasipanja.
Za W18 otprilike vazi slicna prica, s tim sto je jos veca gungula u kratkoj radilici.
VR motor ima pogresnu dosetku, iniciranu zeljom za ustedom, i "proglasenim" navodnim gubicima na "duplom paru" bregastih. Proglaseno je da je to veliki gubitak kod klasicnog V6, a namerno je zanemaren manji broj lezajeva radilice, 4 prema 7...
Zelja za posedovanjem jedne glave, i samo dve bregaste, na uskoizmestenim cilindrima, dovelo je do "unakrsnog" rada bregastih i klackalica.
Skracena duzina motora, proizvela je kracu radilicu i znacajno tanje klipnjace, 13mm u odnosu na 20mm..sto je svakako prostorni kompromis i specificni limiter snage.

Recimo samo, da W12 u Audiju ima vodom hladjeni alternator od 2,6KW...a mora da bude malen..te velicine vec prelaze u formu motora za brodove..:)
[ Ivan Dimkovic @ 26.08.2013. 13:53 ] @
@vladd,

Kad smo kod carbon-ceramic kocnica, sad bio na klopi - i ispred restorana se parkirao M5, sa predhodno spomenutim kocnicama :)

Zlo - 410mm diskovi jedva staju u 20" tockove :)

Mada, meni se vise M6 nesto svidja - a od oba mi se vise svidja novi M4 :-)

Jedino jos oba bubrega da prodam za downpayment.
[ jnk @ 26.08.2013. 14:16 ] @
Ovo je m6 :)
[ tdusko @ 26.08.2013. 14:51 ] @
M6 se obicno vidja u verziji sa dvoja vrata tako da ga je to sigurno prevarilo jer je realno velika slicnost izmedju 4-door M6 i M5 iz profila.
[ Ivan Dimkovic @ 26.08.2013. 15:52 ] @
@jnk,

Ahaha, stvarno :) Meni iz restorana gde se profil vidi izgledao kao M5 :)
[ botr @ 26.08.2013. 16:01 ] @
Koliko mu treba od 100 do 0?
[ Ivan Dimkovic @ 26.08.2013. 16:11 ] @
U svakodnevnim ulicnim uslovima, sumnjam da ima bilo kakve razlike posto oba tipa kocnica nemaju problem da odmah blokiraju disk i da se aktivira ABS, posle cega ti trag zavisi iskljucivo od trenja izmedju gume i asfalta.

Na stazi, posto su M5 i M6 teski automobili, keramicke verovatno imaju prednost u ekstremnim uslovima posto ne pate od fadinga za razliku od celicnih. Plus, keramicke kocnice su 20-tak kg lakse od celicnih, sto svakako ne skodi.

U svakom slucaju, keramicke kocnice kostaju k'o par opcija za M5/M6, tipa B&O sistem i rear-seat infotainment. Da licno biram izmedju te 2 stvari, izabrao bih kocnice posto mi je zvuk motora najbolja muzika :-)
[ vladd @ 26.08.2013. 21:22 ] @
A kada se potrose, mogu da posluze kao skupi stocic:)
http://f10.m5post.com/forums/a...mentid=840472&d=1365008065
[ chaami @ 26.08.2013. 21:50 ] @
M6 ... i ja bi prodao bubreg za njega ... ali kad bi mu cena bila realna.

Shelby GT500
[ veselinovic @ 26.08.2013. 22:12 ] @

Kad je vec off.

Citat:
[Ima veze sa tim sto prodavci novih automobila ne prodaju vise automobile, nego lizing pakete i pakete osiguranja ... Tako da industriju ne interesuje toliko sta ce biti sa tim autom posle 3-4 godine.

Kad je zastava provalila to za 3-4 godine.
Svabovi tada pravili golfa za 20-30 godina.
Njima je trebalo citavih 40 godina da skontaju fol.
[ Nemanja @ 27.08.2013. 07:48 ] @
Haha, tako nekako!
[ vladd @ 27.08.2013. 13:50 ] @
Veselinovicu, ti si "svabov"?

Koliko se secam, a dobro se secam, golfovi su radjeni u Vogosci, u sred Sarajeva, i to sa srafovima TVIK (Knin)..

Malo sta je na tom golfu trajalo 10 god...a kostao je 18-19000DM, a jugic 9-12000DM

Golfa "svabu" je mogao da doveze samo neki gastarbajter, i to pod ostrim carinskim uslovima(boravka i rada u inostranstvu od bar 2,5 godine..), i da ga ne "otudjuje" 3-5 godina...
I taj je imao srafove klase 8.8, koji su se mogli odvrtati i zavrtati nebrojeno puta, a da ne oblaznu...

Nije bas bilo lako i jednostavno "skoknuti" preko grane i dovesti auto...

A kada se zaratilo..razne "trgovacke jedinice" su operusale TAS, za jedno 20000 sastavljenih i jos bar dva puta toliko golfova u delovima...

Pa je nastala pomama za ekstremno jeftinim a dobrim, i prakticno NOVIM automobilima..naravno na crnom i haoticnom trzistu...

Sto i jeste jedan od razloga "narodne"-volks popularnosti...
[ veselinovic @ 27.08.2013. 19:32 ] @
Bas.
Samo sto je bilo oko 4000 gotovih i ko zna koliko dijelova.
3 godine se raznosilo to.
Linija razgranicenja na sred placa.
Svi raznosili.
[ Nemanja @ 27.08.2013. 19:55 ] @
A @vladd je racunao bar na 20.000, pa da su mogli snabdavati i ostatak Evrope, zasto bi inace bio popularan Golf u celoj Evropi.
[ vladd @ 28.08.2013. 12:12 ] @
Citat:
veselinovic: Bas.
Samo sto je bilo oko 4000 gotovih i ko zna koliko dijelova.
3 godine se raznosilo to.
Linija razgranicenja na sred placa.
Svi raznosili.

Da, to je logicnija cifra, a sa delovima je ona visestruko veca..

Jbga, nisam se bavio prelascima granice u tim "poslovnim" vremenima, uspesno izbegao ludilo, a podaci su "pristigli" preko stampe...

U Sarajevu sam bio u najsrecnije vreme, vreme ZOI '84...