Lično bih zadovoljniji bio da je u pitanju prevara...pa zna se šta se trpa u kanalizacionu cev.
[ mr. ako @ 10.08.2013. 16:37 ] @
Citat:
Homer J. Simpson:
Sta mislite o ovome - revolucionaran vid transporta ili puste zelje i halucinacije ?
Naravno revolucionaran vid transporta!
Tako su mu se smejali kad je hteo da lansira raketu, pa evo poslao prvi privatni kargo na ISS, sa svojom SpaceX kompanijom.
Tako su mu se smejali kad je hteo da napravi elektricni auto, pa evo sada izbacuje vec trecu seriju posle roadstera, sedana i SUV-a.
Tako isto i za solar panel kompaniju, a evo tako i za Hyperloop. Covek je vizionar, hrabar i zna da realizuje ono sto zamisli.
Pa nit' je avion, nit' je dugacak... :)
...a i avionu je pogon na krilima i trosi fosile za gorivo.
Ovo je nesto totalno suprotno od aviona. :D
[ mmix @ 13.08.2013. 18:52 ] @
nema veze to sa pogonom, i avionima nije uvek pogon na krilima (propeleri, borbeni avioni, itd), niti sve letelice imaju aktivni pogon (jedrilice, npr). Ima veze sa uzgonom kao sistemom "vesanja".
Ima tu jos nedorecenih stvari, koliko sam skapirao ideja je da se podovi redjaju jedan iza drugog na bezbednoj udaljenosti, sto je ujedno i slaba tacka ovog sistema. Sta ako se pod pokvari? Ok, ima mere bezbednosti, zaustavice se bezbedno, ali ce morati da stanu i svi podovi koji su vec krenuli iza njega. A posto je glavni akcelerator samo na pocetnim i krajnjim stnicama, to znaci da je "rasciscavanje" cevi i uspostavljanje normalnog saobracaja veoma dugotrajan proces.
^
Za MadZone ništa novo...danas svaki šloser može da bude novinar, čak i ne mora da ima aktivan nalog na ES/EM-u.
[ etjen @ 13.08.2013. 20:48 ] @
mislim da bi održavanje i gradnja bili preskupi.
[ anon70939 @ 13.08.2013. 21:48 ] @
pa ako kaze da bi kostalo 20 dolara putovanje, u tu cenu je verovatno uracunato i odrzavanje?
[ mr. ako @ 13.08.2013. 22:46 ] @
Citat:
mmix: nema veze to sa pogonom, i avionima nije uvek pogon na krilima (propeleri, borbeni avioni, itd), niti sve letelice imaju aktivni pogon (jedrilice, npr). Ima veze sa uzgonom kao sistemom "vesanja".
Mislio sam na to da nema krila, ne na izgled ili poziciju samog motora... :) mada se i po tome razlikuje jer je u pitanju elektricna turbina, za razliku od avionskih varijanti.
Citat:
mmix:
Ima tu jos nedorecenih stvari, koliko sam skapirao ideja je da se podovi redjaju jedan iza drugog na bezbednoj udaljenosti, sto je ujedno i slaba tacka ovog sistema. Sta ako se pod pokvari? Ok, ima mere bezbednosti, zaustavice se bezbedno, ali ce morati da stanu i svi podovi koji su vec krenuli iza njega. A posto je glavni akcelerator samo na pocetnim i krajnjim stnicama, to znaci da je "rasciscavanje" cevi i uspostavljanje normalnog saobracaja veoma dugotrajan proces.
Akceleratori jesu na pocetnim stanicama, ali da li si zaista mislio da je to dovoljno za 300 milja dugacak put?! :)
Pa koliku bi brzinu trebalo da ima na pocetku, da bi sa otporom vazduha stigao do cilja na tolikoj razdaljini...?? XD Odnosno, gresis, nije u pitanju takav princip, vec se bazira na externom indukcionom motoru, odnosno linernom el. motoru koji ce biti postavljeni sa spoljne strane tube citavom trasom u odredjenim razmacima i koji ce dodavati/odrzavati brzinu periodicnim boostovima.
Druga stvar, zar si stvarno mislio da o tome nisu razmisljali...? ;)
[ mr. ako @ 13.08.2013. 22:56 ] @
Citat:
etjen:
mislim da bi održavanje i gradnja bili preskupi.
Zasto to mislis? Na osnovu cega?
Ako uporedis cenu izgradnje brzog voza koji planira Kalifornija i koji ce kostati preko $70milijardi (verovatno i vise, jer to uvek tako ide sa javnim projektima), sa Hyperloop-om koji bi kostao $6milijardi (ako se prave piloni nosivosti da se samo ljudi prevoze) ili $10milijardi (ako se planira prevoz i automobila), onda ne izgleda tako nepovoljno... :)
Karta bi bila takodje povoljnija od brzog voza i iznosila bi oko $20 kako rece CoyoteKG vec.
Postizao bi vece brzine, jer taj "brzi voz" koji planiraju nije ni prineti japanskim bullet trainovima recimo ili cak ni Kineskim brzim vozovima po postignutim maximalnim brzinama.
Iako je B92 leglo nepismenih novinara prepisivaca, pogotovo kada se radi o redakciji koja radi tehnologiju i nauku, bilo bi previse da su ovo prepisivali sa ES-a, jer je ovo svetska vest i sve ozbiljne agencije su je prenele... Cak su i oni sami naveli da su je preneli sa BBC-a.
[ ivan.mojsilovic @ 14.08.2013. 09:58 ] @
Ako neko na ovom svetu to moze da napravi i jos da bude profitabilno to je Elon.
[ anon70939 @ 14.08.2013. 16:32 ] @
Citat:
mr. ako:
Iako je B92 leglo nepismenih novinara prepisivaca, pogotovo kada se radi o redakciji koja radi tehnologiju i nauku, bilo bi previse da su ovo prepisivali sa ES-a, jer je ovo svetska vest i sve ozbiljne agencije su je prenele... Cak su i oni sami naveli da su je preneli sa BBC-a.
Pa mozda su ideju nasli na EMZ :), pa izguglali malo vise i nasli detaljno na BBC
[ ivan.mojsilovic @ 14.08.2013. 16:48 ] @
^Tesko :)
[ Otto23 @ 14.08.2013. 16:54 ] @
Elon Musk je IMHO genije... (izmedju ostalog) sa 12 godina je napravio igru Blastar za amigu... sta reci :)
[ Nemanja @ 14.08.2013. 19:26 ] @
Igrica je bila super :) Niko ne spori talenat ljudi koji su projekat napravili vec njegovu isplativost. Kod ovakvih projekata nije ni konacan cilj realizacija, vec da se procuju po tome, posle toga dobijaju ozbiljne poslove koje realizuju , a ovo stoji , pa ako se neko upeca, upecao se.
[ Wajda.W @ 14.08.2013. 20:38 ] @
Ima li ko ideju kako bi ceo sistem bio povezan u neku "zeleznicu" da se tako izrazim. Ovo sto je predstavljeno mi deluje kao monorail, kako bi se realizovalo ovo sa vise koloseka, kontam da je izvodljivo da cela mreza tih cevi bude pod vakumom. Ali kako bi to cudo skretalo?
Kako uopste skrecu danasnji maglev vozovi?
[ Homer J. Simpson @ 14.08.2013. 21:59 ] @
[ mr. ako @ 15.08.2013. 01:35 ] @
Citat:
CoyoteKG:
Citat:
mr. ako:
Pa mozda su ideju nasli na EMZ :), pa izguglali malo vise i nasli detaljno na BBC
Hteo sam da kazem da im to stize po defaultu od novinskih agencija, pa da nisu ni imali potrebe da to traze ovde. A ako prate neke svetske tech blogove, onda su na izvoru maltene.
[ mr. ako @ 15.08.2013. 01:36 ] @
Citat:
Nemanja: Kod ovakvih projekata nije ni konacan cilj realizacija, vec da se procuju po tome, posle toga dobijaju ozbiljne poslove koje realizuju , a ovo stoji , pa ako se neko upeca, upecao se.
Kad je Elon Musk u pitanju konacan cilj je upravo realizacija. On ovo sigurno nije radio da se cuje za njega po ovome, jer je vec nasiroko poznat i priznat.
[ mr. ako @ 15.08.2013. 01:43 ] @
Citat:
Wajda.W: Ima li ko ideju kako bi ceo sistem bio povezan u neku "zeleznicu" da se tako izrazim. Ovo sto je predstavljeno mi deluje kao monorail, kako bi se realizovalo ovo sa vise koloseka, kontam da je izvodljivo da cela mreza tih cevi bude pod vakumom. Ali kako bi to cudo skretalo?
Kako uopste skrecu danasnji maglev vozovi?
Sistem nije predvidjen za "zeleznicu" bas, vise je namenjen povezivanju dve tacke udaljene od 700 do 1200 milja. Tako je najisplativiji i rentabilniji. Za vece udaljenosti i sam Musk predlaze speed jet. :)
Sto se tice vakuma, upravo je taj deo neizvodljiv, odnosno vrlo tesko izvodljiv, jer odrzavati cist vakuum u tolikom prostoru je vrlo tesko. Sitni defekti i ne savrsenosti spojeva i materijala predstavljaju najveci problem cistom vakuumu.
[ mmix @ 15.08.2013. 10:06 ] @
Citat:
mr. ako:Mislio sam na to da nema krila, ne na izgled ili poziciju samog motora... mada se i po tome razlikuje jer je u pitanju elektricna turbina, za razliku od avionskih varijanti.
Bilo koja povrsina koja ima karakteristiku da strujanje vazduha preko iste porizvodi silu na dole/gore je tehnicki "krilo". Tako da je donja povrsina ovog poda u stvari "krilo". Taj "air bearing" koji pominje je balans izmedju sile uzgona sa jedne strane i gravitacione sile sa druge.
Citat:
mr.ako: Akceleratori jesu na pocetnim stanicama, ali da li si zaista mislio da je to dovoljno za 300 milja dugacak put?!
Pa koliku bi brzinu trebalo da ima na pocetku, da bi sa otporom vazduha stigao do cilja na tolikoj razdaljini...?? XD Odnosno, gresis, nije u pitanju takav princip, vec se bazira na externom indukcionom motoru, odnosno linernom el. motoru koji ce biti postavljeni sa spoljne strane tube citavom trasom u odredjenim razmacima i koji ce dodavati/odrzavati brzinu periodicnim boostovima.
Druga stvar, zar si stvarno mislio da o tome nisu razmisljali...?
Vrlo je moguce da nisu razmisljali o tome. Nije im u mindsetu sto bi rekli, oni su inznjeri za kola (koja u slucaju kvara mozes da slepujes) ili raketa na kojima nema kvarova jer ako se nesto pokvari nema sta da se slepa Nisu navikli na razmisljanje o tome da nesto moze da se zaglavi u cevki
Ja znam da princip nije samo sa dva akceleratora na krajevima, ali su to glavni DUGACKI akceleratori koji ubrzavaju pod od nula do putujuce brzine (brzine na kojoj turbina moze da gurne dovoljno low-pressure vazduha ispod poda da isti odlepi od zemlje). Takvi akceleratori nece postojati duzinom cevi jer nisu isplativi. Po njegovim sopstvenim recima bice kratki "dopunjivaci" brzine na svakih 70 milja:
"That then begs the next question of whether a battery can store enough energy to power a fan for the length of the journey with room to spare. Based on our calculations, this is no problem, so long as the energy used to accelerate the
pod is not drawn from the battery pack.
This is where the external linear electric motor comes in, which is simply a round induction motor (like the one in the Tesla Model S) rolled flat. This would accelerate the pod to high subsonic velocity and provide a periodic reboost roughly every 70 miles. The linear electric motor is needed for as little as ~1% of the tube length, so is not particularly costly."
Sto znaci da
- ti medju akceleratori nece biti dovoljno dugacki da obezbede ubrzanje na efikasnu brzinu na kojoj bi turbina u podu mogla da "sakupi" dovoljno vazduha da generise uzgon i podigne pod. Sto znaci da ce pod morati da se nekako doslepa do najblizeg izlaza iz cevke.
- sve i da jeste dovoljne duzine, ako pod crkne odmah iza akceleratora, bice neophodno dovesti ga 70 milja (ili 35 milja ako bude moguce pokretanje podova unazad i ako crkne na pola puta) do sledeceg akceleratora. To pomeranje ce morati da se odradi konvencionalnim metodama (tockovi i elektro pogon?).
- sta ako glavni ili pomocni akceleratori crknu?
Mislim da ce ovaj dizajn vrlo brzo biti revidiran.
[ ivan.mojsilovic @ 15.08.2013. 10:33 ] @
S obzirom da imaju iskusta sa rocket science, ne sumnjam da nece resiti sve probleme :)
[ mmix @ 15.08.2013. 10:37 ] @
Ne sumnjam ni ja, samo je pitanje nasta ce taj projekat tad liciti i da li ce i dalje projektovana cena biti $20 i shodno tome da li ce biti dovoljno putnika sa novom cenom da se projekat isplati. Svasta moze da se uradi inzenjerski sa tanasnjom tehnoloijom, pitanje je samo da li u tome na kraju ima ekonomske isplativosti. Nije to NASA pa da se stavri rade sa tonama "besplatnih" para poreskih obveznika
[ Paunic91 @ 15.08.2013. 10:44 ] @
Te "besplatne pare" su se višestruko vratile, to si zaboravio :)
[ mmix @ 15.08.2013. 10:52 ] @
Pa i to je diskutabilno. Naucno, naravno da, ali sa ekonomskog stanovista ne bas, inace NASA ne bi ostala bez para. Ja ipak ne bih isao tako da leko da HyperLoop nazovim naucnim otkricem, nista u ovom projektu nije naucno otkrize, ovo je "samo" jedna veoma zanimljiva inzenjerska ideja.
[ Paunic91 @ 15.08.2013. 16:10 ] @
Za novinare ovo je raketna nauka :D
Pazi, NASA je promenila život svih ljudi na ovoj planeti na bolje i to su najbolje uložene "narodne pare" ikada.
Ne znam kako da ti objasnim drugačije, nego da podelim ovaj tekstić:
Kao sto rekoh, sve to stoji. Samo se nemojmo zanositi da je inter-city tube transport isto sto i istrazivanje svemira. Jer nije. Nista u procesu dizajniranja i izrade ovog sistema nije vec nepoznato i nista se novo nece otkriti da bi se omogucila izrada istog, ovo je cisto inzenjerski poduhvat.
Da ne pomislite sad da sam hejter, nisam, sa inzenjerskog stanovista ovo je fenomenalan projekat i voleo bih da ga vidim realizovanog.
[ Paunic91 @ 15.08.2013. 21:27 ] @
E pazi, nismo se razumeli. Nisam mislio uopšte nešto takvo :)
Što se tiče ovog transporta, to su samo dečačke maštarije. Nije baš tako jednostavno prokopati tunele kroz Zemlju.
Što se tiče nezgoda u tunalu, tu je Lamanš škola: između voznih tunela ide jedan manji servisni tunel, koji je spojen na oba glavna tunela.
Ja sam ipak za dobri stari Konkord, ili neki hibrid između Konkorda i Spejs Šatla :)
EDIT: Poprečni plan tunela Lamanš:
[Ovu poruku je menjao Paunic91 dana 15.08.2013. u 22:38 GMT+1]
[ Nemanja @ 15.08.2013. 21:47 ] @
Konkord su ubile americke avio kompanije i evropske birokrate, a sto se tice ulaganja novca u nauku, u danasnje vreme nema sanse da bi se mogli mobilizovati toliki resursi kao kada je covek poslat na mesec... jer to nije bilo zbog naucnog prestiza, vec prestiza nacije u hladnom ratu. Isto vazi i za ovaj tunel, zanimljiva inzenjerska ideja, trening projekat, ali sto se tice finansiranja, postoje mnogi vec ostvareni sistemi prevoza koji ocekuju sredstva.
[ mr. ako @ 15.08.2013. 22:34 ] @
Citat:
Paunic91:
Ja sam ipak za dobri stari Konkord, ili neki hibrid između Konkorda i Spejs Šatla :)
Tesko da bi konkord bio dobro resenje za razdaljinu od 1000 milja... Kao sto bi Hyperloop bio nepogodan za coast to coast travel.
Use the right tool for the job...
Btw, Hyperloop bi isao nadzemno (uz autoput) na nosecim pilonima, i ne bi isao / minimalno bi isao kroz prokope.
[ mr. ako @ 26.08.2013. 02:01 ] @
Citat:
mmix:
Citat:
mr. ako:Mislio sam na to da nema krila, ne na izgled ili poziciju samog motora... :) mada se i po tome razlikuje jer je u pitanju elektricna turbina, za razliku od avionskih varijanti.
Bilo koja povrsina koja ima karakteristiku da strujanje vazduha preko iste porizvodi silu na dole/gore je tehnicki "krilo". Tako da je donja povrsina ovog poda u stvari "krilo". Taj "air bearing" koji pominje je balans izmedju sile uzgona sa jedne strane i gravitacione sile sa druge.
Citat:
mr.ako: Akceleratori jesu na pocetnim stanicama, ali da li si zaista mislio da je to dovoljno za 300 milja dugacak put?! :)
Druga stvar, zar si stvarno mislio da o tome nisu razmisljali...? ;)
Vrlo je moguce da nisu razmisljali o tome. Nije im u mindsetu sto bi rekli, oni su inznjeri za kola (koja u slucaju kvara mozes da slepujes) ili raketa na kojima nema kvarova jer ako se nesto pokvari nema sta da se slepa :) Nisu navikli na razmisljanje o tome da nesto moze da se zaglavi u cevki :)
OK, ne pada mi na pamet da se nadigravamo ovde sta ti "tehnicki" podrazumevas pod krilo a sta ne, nije tema, niti je moj originalni reply bio upucen zbog toga... A pogotovo se necu natezati oko toga da im nesto nije u mindsetu jer su oni eto inzenjeri za kola i rakete. Pa majku mu, naucnik je naucnik, inzenjer je inzenjer, a biznismen je biznismen, ma gde radio. "Nisu navikli" i slicne gluposti necu komentarisati.
Citat:
mmix:
Ja znam da princip nije samo sa dva akceleratora na krajevima, ali su to glavni DUGACKI akceleratori koji ubrzavaju pod od nula do putujuce brzine (brzine na kojoj turbina moze da gurne dovoljno low-pressure vazduha ispod poda da isti odlepi od zemlje). Takvi akceleratori nece postojati duzinom cevi jer nisu isplativi. Po njegovim sopstvenim recima bice kratki "dopunjivaci" brzine na svakih 70 milja:
"That then begs the next question of whether a battery can store enough energy to power a fan for the length of the journey with room to spare. Based on our calculations, this is no problem, so long as the energy used to accelerate the
pod is not drawn from the battery pack.
This is where the external linear electric motor comes in, which is simply a round induction motor (like the one in the Tesla Model S) rolled flat. This would accelerate the pod to high subsonic velocity and provide a periodic reboost roughly every 70 miles. The linear electric motor is needed for as little as ~1% of the tube length, so is not particularly costly."
Sa ovim se slazem, nisam sporio, cak sam tako nesto i sam rekao. A ovo boldovano (na kraju tvog citata) sam takodje pomenuo, samo bez te brojke od 70milja:
Citat:
mr. ako: Odnosno, gresis, nije u pitanju takav princip, vec se bazira na externom indukcionom motoru, odnosno linernom el. motoru koji ce biti postavljeni sa spoljne strane tube citavom trasom u odredjenim razmacima i koji ce dodavati/odrzavati brzinu periodicnim boostovima.
Citat:
mmix:
Sto znaci da
- ti medju akceleratori nece biti dovoljno dugacki da obezbede ubrzanje na efikasnu brzinu na kojoj bi turbina u podu mogla da "sakupi" dovoljno vazduha da generise uzgon i podigne pod. Sto znaci da ce pod morati da se nekako doslepa do najblizeg izlaza iz cevke.
- sve i da jeste dovoljne duzine, ako pod crkne odmah iza akceleratora, bice neophodno dovesti ga 70 milja (ili 35 milja ako bude moguce pokretanje podova unazad i ako crkne na pola puta) do sledeceg akceleratora. To pomeranje ce morati da se odradi konvencionalnim metodama (tockovi i elektro pogon?).
- sta ako glavni ili pomocni akceleratori crknu?
Mislim da ce ovaj dizajn vrlo brzo biti revidiran.
Kao sto rekoh ranije, zar si stvarno mislio da o tome nisu razmisljali...? ;) U samom dokumentu koji je dostupan javnosti su resenja ovakvih situacija jasno prikazana kroz tehnicke detalje, ali i pored toga ovom temom se bavi citava jedna sekcija u dokumentu! Tako da, nisu oni navikli da im sve ide k'o po loju, a i nije da ne razmisljaju o fail safe podsistemima i emergency procedurama... Msm, "nisu navikli" i "mindset inzenjera im je takav" su prilicno smesne izjave moras priznati. :)
Citat:
mmix:
A posto je glavni akcelerator samo na pocetnim i krajnjim stnicama, to znaci da je "rasciscavanje" cevi i uspostavljanje normalnog saobracaja veoma dugotrajan proces.
Takodje ni ovo nije problem, jer se iz ugla putnika ne moze ni primetiti ukoliko se ovako nesto sto opisujes ovde (ili u prethodnom citatu) desi... cak i da nestane struje u mrezi! Postoje solarni paneli koji napajaju motore, postoje tankovi sa kompresovanim vazduhom, postoje baterije (on board u samoj kapsuli) za pokretanje nekoliko sistema, a baterije su i kod akceleratora sa spoljne strane tube, postoji u krajnjem slucaju pogon na tockove ako sve otatalo failuje. Prilican broj redudantnih sistema, zar ne? :)
Evo nekih citata koji bi trebali razresiti mmix-ove strahove, sumnje i dileme :)
(u sledecoj poruci :) )
[ mr. ako @ 26.08.2013. 02:12 ] @
Evo nekih citata koji bi trebali razresiti mmix-ove strahove, sumnje i dileme :)
Dodatni tank koji bi se koristio i u emergency situacijama:
Citat:
The capsules are supported via air bearings that operate using a compressed air reservoir and aerodynamic lift.
U slucaju onog tvog scenarija gde kapsula nema dodatni pogon, mlaznica na kraju kapsule pomaze vesanje:
Citat:
A nozzle at the tail expands the flow generating thrust to mitigate some of the small amounts of aerodynamic and bearing drag.
Takodje i tank sa kompresovanim vazduhom:
Citat:
This air is stored in onboard composite overwrap pressure vessels.
The stored air is eventually consumed by the air bearings to maintain distance between the capsule and tube walls.
Baterije bi bile dovoljne za 45 minuta rada kompresora:
Citat:
An estimated 3,400 lb (1,500 kg) of batteries provides 45 minutes of onboard compressor power, which is more than sufficient for the travel time with added reserve backup power. Onboard batteries are changed at each stop and charged at the stations.
Pomocni tockovi u slucaju nepredvidjenih situacija (razmisljaju ipak ko bi reko :) )
Citat:
The capsule may also include traditional deployable wheels similar to aircraft landing gear for ease of movement at speeds under 100 mph (160 kph) and as a component of the overall safety system.
A evo kako na manjim brzinama skija pravi vazdusni jastuk i podnosi deo tereta (tvoj slucaj da kapsula izgubi brzinu):
Citat:
The aerodynamic method of generating pressure under the air bearings becomes appreciable at moderate to high capsule speeds. As the capsule accelerates up to cruising speed, the front tip of each ski is elevated relative to the back tip such that the ski rests at a slight angle of 0.05?. Viscous forces trap a thin film of air in the converging gap between the ski and the tube wall. The air beneath the ski becomes pressurized which alters the flow field to satisfy fundamental laws of mass, momentum, and energy conservation. The resultant elevated pressure beneath the ski relative to the ambient atmosphere provides a net lifting force that is sufficient to support a portion of the capsule’s weight.
Dodavanje pritiska kada sistem nije dovoljan da podrzi teret (tvoj slucaj kada kapsula potpuno stane):
Citat:
Lift is supplemented by injecting highly pressurized air into the gap. By applying an externally supplied pressure, a favorable pressure distribution is established beneath the bearing and sufficient lift is generated to support the capsule. This system is known as an external pressure (EP) bearing and it is effective when the capsule is stationary or moving at very high speeds.
Citat:
The air is introduced via a network of grooves in the bearing’s bottom surface and is sourced directly from the high pressure air reservoir onboard the capsule.
Jos dokaza da imaju u fail-safe i emergency u mindsetu:
Citat:
In addition, safety emergency exits and pressurization ports will be added in key locations along the length of the tube.
Citat:
The expected cost for the tube is expected to be less than $650 million USD, including pre-fabricated tube sections with stringer reinforcements and emergency exits.
[ mr. ako @ 26.08.2013. 02:19 ] @
Citat:
mmix:
Vrlo je moguce da nisu razmisljali o tome. Nije im u mindsetu sto bi rekli, oni su inznjeri za kola (koja u slucaju kvara mozes da slepujes) ili raketa na kojima nema kvarova jer ako se nesto pokvari nema sta da se slepa :) Nisu navikli na razmisljanje o tome da nesto moze da se zaglavi u cevki :)
Evo jos nesto emergency i fail-safe sistemima (citava jedna sekcija). Isli su cak i dalje nego sto tebi pada na pamet: :)
Citat:
Safety and Reliability
The design of Hyperloop has been considered from the start with safety in
mind. Unlike other modes of transport, Hyperloop is a single system that
incorporates the vehicle, propulsion system, energy management, timing, and
route. Capsules travel in a carefully controlled and maintained tube
environment. The system is immune to wind, ice, fog, and rain. The
propulsion system is integrated into the tube and can only accelerate the
capsule to speeds that are safe in each section. With human control error and
unpredictable weather removed from the system, very few safety concerns
remain.
Some of the safety scenarios below are unique to the proposed system, but all
should be considered relative to other forms of transportation. In many cases
Hyperloop is intrinsically safer than airplanes, trains, or automobiles.
Onboard PassengerEmergency
All capsules would have direct radio contact with station operators in case of
emergencies, allowing passengers to report any incident, to request help and
to receive assistance. In addition, all capsules would be fitted with first aid
equipment.
The Hyperloop allows people to travel from San Francisco to LA in 30 minutes.
Therefore in case of emergency, it is likely that the best course of action would
be for the capsule to communicate the situation to the station operator and for
the capsule to finish the journey in a few minutes where emergency services
would be waiting to assist.
Typical times between an emergency and access to a physician should be
shorter than if an incident happened during airplane takeoff. In the case of the
airplane, the route would need to be adjusted, other planes rerouted, runways
cleared, airplane landed, taxi to a gate, and doors opened. An emergency in a
Hyperloop capsule simply requires the system to complete the planned journey
and meet emergency personnel at the destination.
Power Outage
The vast majority of the Hyperloop travel distance is spent coasting and so the
capsule does not require continuous power to travel. The capsule life support
systems will be powered by two or more redundant lithium ion battery pack
and so would be unaffected by a power outage. In the event of a power outage
occurring after a capsule had been launched, all linear accelerators would be
equipped with enough energy storage to bring all capsules currently in the
Hyperloop tube safely to a stop at their destination. In addition, linear
accelerators using the same storage would complete the acceleration of all
capsules currently in the tube. For additional redundancy, all Hyperloop
capsules would be fitted with a mechanical braking system to bring capsules
safely to a stop.
In summary, all journeys would be completed as expected from the passenger’s
perspective. Normal travel schedules would be resumed after power was
restored.
Capsule Depressurization
Hyperloop capsules will be designed to the highest safety standards and
manufactured with extensive quality checks to ensure their integrity. In the
event of a minor leak, the onboard environmental control system would
maintain capsule pressure using the reserve air carried onboard for the short
period of time it will take to reach the destination. In the case of a more
significant depressurization, oxygen masks would be deployed as in airplanes.
Once the capsule reached the destination safely it would be removed from
service. Safety of the onboard air supply in Hyperloop would be very similar to
aircraft, and can take advantage of decades of development in similar systems.
In the unlikely event of a large scale capsule depressurization, other capsules
in the tube would automatically begin emergency braking whilst the Hyperloop
tube would undergo rapid re-pressurization along its entire length.
Capsule Stranded in Tube
A capsule becoming stranded in the Hyperloop tube is highly unlikely as the
capsule coasts the majority of the distance at high speed and so there is no
propulsion required for more than 90% of the journey.
If a capsule were somehow to become stranded, capsules ahead would
continue their journeys to the destination unaffected. Capsules behind the
stranded one would be automatically instructed to deploy their emergency
mechanical braking systems. Once all capsules behind the stranded capsule had
been safely brought to rest, capsules would drive themselves to safety using
small onboard electric motors to power deployed wheels.
All capsules would be equipped with a reserve air supply great enough to
ensure the safety of all passengers for a worst case scenario event.
Structural Integrity of the Tube in Jeopardy
A minor depressurization of the tube is unlikely to affect Hyperloop capsules or
passengers and would likely be overcome by increased vacuum pump power.
Any minor tube leaks could then be repaired during standard maintenance.
In the event of a large scale leak, pressure sensors located along the tube
would automatically communicate with all capsules to deploy their emergency
mechanical braking systems.
Earthquakes
California is no stranger to earthquakes and transport systems and all built with
earthquakes in mind. Hyperloop would be no different with the entire tube
length built with the necessary flexibility to withstand the earthquake motions
while maintaining the Hyperloop tube alignment.
It is also likely that in the event of a severe earthquake, Hyperloop capsules
would be commanded remotely to actuate their mechanical emergency braking
systems.
Human Related Incidents
Hyperloop would feature the same high level of security used at airports.
However, the regular departure of Hyperloop capsules would result in a
steadier and faster flow of passengers through security screening compared to
airports. Tubes located on pylons would limit access to the critical elements of
the system. Multiple redundant power sources and vacuum pumps would limit
the impact of any single element.
Reliability
The Hyperloop system comprising all infrastructure, mechanical, electrical, and
software components will be designed so that it is reliable, durable, and fault
tolerant over its service life (100 years), while maintaining safety levels that
match or exceed the safety standard of commercial air transportation.
[ mmix @ 02.10.2013. 09:10 ] @
Malo da ozivimo temu
[Ovu poruku je menjao mmix dana 12.06.2015. u 20:35 GMT+1]
[ mr. ako @ 02.10.2013. 18:50 ] @
Tjah, prilicno nefer...
a uz to jos i vrrrlo netacno!
[ number42 @ 02.10.2013. 22:30 ] @
zanimljiva stvar. mislim nema sanse da bih se licno prevozio 1000km/h tako da me sa te strane ne zanima, ali uopsteno ako je to bolja ekoloska varijanta- onda je bolje, za smanjenje zagadjenja i globalnog zagrevanja.
[ mmix @ 03.10.2013. 10:07 ] @
Ako si ikad putovao avionom isao si bar 850km/h, ako si leteo sa 747 onda si u trenutcima i isao brze od 1000km/h. Mislis da si bezbedniji gore na 10000m nego u cevi koja ima kocione sisteme?
Ekologija uopste nije deo ove price. TO sto neki sistem radi na struju ne znaci da je cist, samo znacida je zagadjenje izmesteno dalje od vozila u tacki u kojoj termoelektrana sagoreva ugaj da bi je napravila uz velike gubitke. Ali siguran sam da ce "samosvesni" stanovnici Kalifornije i ponosni vlasnici Priusa verovati da ne zagadjuju.
[ Nymeria @ 03.10.2013. 10:17 ] @
Pa, ako je termoelektrana u Nevadi ili Arizoni (pogotovo negde jos dalje), ovima u Kaliforniji je prilicno cista energija
[ 3way @ 03.10.2013. 10:20 ] @
Na 10 000 metara je bezbednije nego u bilo kojoj cevi....sto ne znaci da u cevi nije bezbedno, ali je svakako teze odrzavati tu bezbednost.
[ number42 @ 03.10.2013. 14:28 ] @
na ovom linku pise da sistem koristi solarnu energiju
number42:mislim nema sanse da bih se licno prevozio 1000km/h tako da me sa te strane ne zanima
Heh, tako su pocetkom proslog veka ljudi pricali za automobil koji juri 40km/h. :)
[ number42 @ 03.10.2013. 19:44 ] @
ne kapiram... zasto su ljudi pricali o brzini automobila od 40km/h ako su pre toga hiljadama godina koristili kocije od 50-60km/h?
[ mr. ako @ 03.10.2013. 22:39 ] @
Htedoh da napisem 40mph ciljajuci na Ford Model T kao prvi pristupacan narodu... No, nebitna je konkretna brzina, poenta je strah od novog i do tada nevidjenog - nesto cemu se prisije neka "suluda" brzina ili kakav drugi "strasan" epitet.
Strah od automobila, strah od AC struje, strah od celicnih ptica - aviona, strah od Svemira,...
[ 3way @ 03.10.2013. 22:49 ] @
Citat:
number42:
ne kapiram... zasto su ljudi pricali o brzini automobila od 40km/h ako su pre toga hiljadama godina koristili kocije od 50-60km/h?
Tesko.
Konji koji vuku kocije ili na kojima se jase, ne trce galopom - ono sto se vidi u filmovima je totalno naopako. Konji koji sluze za transport najveci deo vremena provedu setajuci. To znaci da je brzina jahanja/voznje u kociji 10-15km/h.
[ jablan @ 04.10.2013. 11:40 ] @
Citat:
mmix: TO sto neki sistem radi na struju ne znaci da je cist
Pa nije ni poenta da bude čist, samo znatno čistiji od postojećih sistema.
[ mmix @ 04.10.2013. 17:02 ] @
Citat:
jablan: Pa nije ni poenta da bude čist, samo znatno čistiji od postojećih sistema.
Nije to problem, problem je percepcija sta je zagadjujuce a sta ne. Pri cemu se potpuno ignorisu dva veoma vazna aspekta zagadjivanja: proizvodno i izmesteno. Kad se posmatra ceo ciklus, pocev od rudarstva do finalne proizvodnje, situacija nije uopste na strani alternativnih energija. Cuvena su vec ta istrazivanja gde u USA, uzevsi u obzir procenat struje koji se dobija iz uglja, jedan Prius zapravo zagadjuje vise od dizel kamiona. Al probaj ti to da objasnis jednom eco-"svesnom" vlasniku Priusa, jer on kad gleda svog Priusa njemu iz auspuha izlazi cvece. Daleko od oka, daleko od uma.
Zato ne volim ovako pausalne grand planove kao sto je HyperLoop. Prvo skocis pa onda kazes hop. Tako i ja mogu da osmislim grandiozni sistem gde ce se teret dizati u orbitu teretnjacima pogonjenim gravitonskim motorima. Ne znate da napravite gravitonski motor? E jbg, ja bih to radio uradio al trenutno sam busy sa nekim drugim projektima. Bas ste nesposobni, ja sam vam dao viziju a vi ne umete ni glupi motor da napravite. I odna cu ja tako da budem busy narednih x decenija, ali kad jednog dana potpuno nevezano neko uspe da napravi gravitonski motor, bicu siguran da vas podsetim ko je to prvi "zapljunuo".
Yeah, right.
Od kad je prvi put objavljen clanak na ovu temu trepere mi svi moguci BS detektori.
[ ivan.mojsilovic @ 04.10.2013. 17:34 ] @
Don't get me wrong, ali tako govoriti o Elonu je malko preterano s obzirom ko je on i sta je do sada uradio.
ivan.mojsilovic:
Don't get me wrong, ali tako govoriti o Elonu je malko preterano s obzirom ko je on i sta je do sada uradio.
Tim pre je njegovo ponasanje nebulozno u ovom slucaju jer toliko odudara od svega sto je do sada radio. "Doers" se ne ponasaju tako. On se ne ponasa tako.
On je genijalan inzenjer, ali nijedan covek nije zgradio imperiju njegove velicine sam, sto znaci da je uspesno prevazisao fazu lone-rangera i uspeo da organizuje delegiranje odgovornost. Sto znaci da je bez ikakvih problema mogao da delegira i ovaj projekat. Sa svojom reputacijom, podizanje neophodnog kapitala bi bio maciji kasalj. Gomila njegovih zaposlenih bi sa tim kapitalom zavrsila projekat i on bi jos jednom,s a punim pravom, postao heroj narodnog folklora. bPa ipak, nista od toga se nije desilo. Najjednostavnije i najtuznije objasnjenje je da je njegova visost dostigla takvu slavu da je dovoljno da prdne da osvoji odusevljenje nekriticke mase.
[ mr. ako @ 05.10.2013. 04:02 ] @
Da jos jednom citiram mojsilovica za svaki slucaj ako je neko propustio. :)
Citat:
ivan.mojsilovic: Don't get me wrong, ali tako govoriti o Elonu je malko preterano s obzirom ko je on i sta je do sada uradio.
Sto se tice ovoga:
Citat:
mmix: Tim pre je njegovo ponasanje nebulozno u ovom slucaju jer toliko odudara od svega sto je do sada radio. "Doers" se ne ponasaju tako. On se ne ponasa tako.
On je genijalan inzenjer, ali nijedan covek nije zgradio imperiju njegove velicine sam, sto znaci da je uspesno prevazisao fazu lone-rangera i uspeo da organizuje delegiranje odgovornost. Sto znaci da je bez ikakvih problema mogao da delegira i ovaj projekat. Sa svojom reputacijom, podizanje neophodnog kapitala bi bio maciji kasalj. Gomila njegovih zaposlenih bi sa tim kapitalom zavrsila projekat i on bi jos jednom,s a punim pravom, postao heroj narodnog folklora. bPa ipak, nista od toga se nije desilo. Najjednostavnije i najtuznije objasnjenje je da je njegova visost dostigla takvu slavu da je dovoljno da prdne da osvoji odusevljenje nekriticke mase.
Nije uopste nebulozno ponasanje, vec je procenio da su mu trenutno drugi projekti bitniji, nije pitanje da li je doer, vec jednostavno nepostojanje masine za kloniranje. Nemoguce je biti CEO na tri mesta (Tesla, SpaceX, a u slucaju Hyperloopa bi to morao da postane i tu) i jos clan borda u solar kompaniji. Znaci, fizicki nije moguce... a price o delegiranju mesta CEO-a su za malu decu naravno. Pogotovo delegiranje key poslova na samom zacetku kompanije znaci automatsku propast. :) Jer ako neko pokrene kompaniju, samo da bi delegirao sav posao postavljanja kompanije na noge, mora da proveri sanity sa svojim izabranim lekarom.
Najveca borba, nazalost, ne bi bila sa tehnologijom ili novcem, vec sa dobijanjem dozvola, zemljista i birokratijom - a za to nije dovoljna trecina radnog vremena, vec full time i vise od toga.
Sto se tice nekriticke mase, ne znam, ali ti definitivno nisi kriticka, jer po tvojim postovima na ovoj temi ispada da si deo pljuvacke mase i to pljuvac pausalac.
[ mmix @ 07.10.2013. 07:50 ] @
Znas kako, bolje pljuvac pausalac, nego chep pausalac. Kultovi licnosti nekako nisu moj forte jos od kad je JBT poljubio blato, kroz istoriju ne postoji nijedan subjekat kulta sopstvene licnosti koji na kraju to nije zloupotrebio.
Tvoja primedba o tome kako on tuzan po ceo dan mikromenadzuje tri kompanije je nerealna i netacna. Nijedan covek to ne moze, isto kao sto nijedan covek ne moze disati u vakumu bez odgovarajuceg odela. On daje smernice, ideje, vizije, a realizaciju mu sprovode ljudi kao sto su braca Riv, Gvejn Shotvel, Tom Muler, JB Strabel, itd. Pogledaj malo po netu o tim ljudima o kojima mainstream mediji ne pisu koliko o Elonu i videces da to nisu cistacice i portiri koje je Elon naucio svmu sto znaju, to su ljudi koji su u tom biznisu bar toliko ako ne i duze od Elona i koji su u Elonove kompanije usli kao formirani kvalitetni inzenjeri i strucnjaci i koji su svojom ekspertizom doprineli uspehu tih kompanija. I to je ODLICNA stvar, njegova mogucnost da privuce i zadrzi takve talente; i teorija i praksa korporativnog liderstva su vema jasne, ne moze postati i funkcionsiati firma te velicine bez delegiranja odgovornosti, upravo zato sto jedan covek ne moze da postigne toliko sam. Jel sad jasnije malo, ili treba da se crta?
Tvoja druga primedba o delegiranju startup-a isto ne stoji, sve namenske kompanije koje formiraju maticne kompanije radi odradjivanja nekog posla potpadaju pod tu kategoriju, nisu startup kompanije samo one koje bubuljicavi klinci prave u garazama. U kontekstu koji mozes da skapiras, takva kompania ti je China Road and Bridge Co Serbia koja gradi "Kineski" most. Da li ti mislis da je gospodin Wen Gang, predsednik i CEO CRBCa, dosao u Srbiju da vodi izgradnju mosta?!? Naravno da nije, kompaniju u Srbiji, po podacima APRa, vodi izvesni Zhang Xiaoyuan. Sa obzirom na to da se most aktivno gradi, ja bih rekao da je kompanija uspesna uprkos tome sto glavni baja nije tu 24x7. Sta ti mislis?
Nista njega nije sprecavalo da formira HyperLoop Inc. i da postavi kvalitetne ljude na celo te kompanije i da prikupi kapital. Apsolutno nista. Ali nece, zato sto i sam zna da je projekat los, sto se i vidi iz cinjenice da jos niko nije pokazao nikakvu zainteresovanost da taj projekat realizuje. Covek se primio na cenu CHSRa i mislio da ce da zezne njih kao sto je zeznuo NASA-u. Ne samo sto nikog relevantnog ne interesuje ovaj rpojekat, nego je strucna javnost gotovo jednoglasna u oceni da je projekat nerealan, nekompletan, lose procenjen i da mu je procena troskova nerealno niska. Mora biti da su svi oni ljubomorni pljuvaci.
[ jablan @ 07.10.2013. 09:10 ] @
Citat:
mmix:Al probaj ti to da objasnis jednom eco-"svesnom" vlasniku Priusa, jer on kad gleda svog Priusa njemu iz auspuha izlazi cvece. Daleko od oka, daleko od uma.
Malo menjaš teze. Nijedan transport nije skroz čist (osim možda jahanje konja) ali su definitino neki čistiji od drugih. Na kraju krajeva, struja može da se proizvodi na različite načine, neki su opet malo čistiji od drugih.
Za Prius nema mesta u ovoj raspravi, jer (barem po mom mišljenju) koncept ličnog električnog automobila nema nikakvog smisla, to je kao šminkanje leša. Rešenje je u sredstvima MASOVNOG a ne individualnog transporta, i taj Hyperloop je dobar korak u tom pravcu, makar i nikad ne napustio fazu CGI 3D modeliranja. Stvar je u tome da inžinjeri i naučnici počnu da razmišljaju o tome, a ne trošiti silne inženjer sate na to kako izvući još 10 konjskih snaga iz nekog Oto motora.
[ Ivan Dimkovic @ 07.10.2013. 11:36 ] @
Citat:
jablan
Stvar je u tome da inžinjeri i naučnici počnu da razmišljaju o tome, a ne trošiti silne inženjer sate na to kako izvući još 10 konjskih snaga iz nekog Oto motora.
U pitanju su inzenjer-sati razlicitih ljudi tako da nema potrebe birati "ili-ili".
Nece jedna Toyota ili BMW sutra napraviti nekakav potpuno novi vid transporta, vec ce to gotovo sasvim sigurno biti druge firme, bas kao sto BMW ne pravi vozove vec Siemens ili Alstom, i bas kao sto Siemens ili Alstom ne prave automobile sa Oto motorima.
Drugo, da bi neki plan imao smisla nije potrebno samo da zvuci dobro i da par inzenjera nesto izmodeliraju u CAD-u, vec je potrebno da prodje jos puno reality-check-ova - od tehnicke izvodljivosti, preko ekonomske isplativosti pa sve do politickih faktora (imovinsko-pravna pitanja, budzetna pitanja, itd..).
Nesto mi se cini da je taj Hyperlook u CAD fazi, ili cak jos ni tu. A takvih "projekata" u toj fazi ima sigurno da se napuni dosta servera.
[ mmix @ 07.10.2013. 12:00 ] @
Naucnici, mada pod znacima navoda naucnici jer tu ima jos bransi koje su ukljucene, razmisljaju o tome jos od kad je otvorena prva linija Londonskog metroa. Neko voli metro, ali ima dosta ljudi koji su kao ja i koji ce radije koristiti licno vozilo bez obzira na cenu. To trziste ce uvek postojati i bice servisirano, cak i u samom Londonu koji ima veoma efikasan mass-transit ima 100.000 vlasnika vozila koji ce radije platiti 5 funti za dnevni congestion charge nego sto bi krocili u metro/bus
Ne mislim da je zamena teza to sto sam rekao jer ja nisam ni napao tehniologiju, ja sam apsolutno svestan da nijedna tehnologija nije cista i da su neke cistije od drugih, moja tvrdnja se tice psihologije pojedinaca i mase, gde miopijska percepcija da je nesto cisto forsira politicki proces (citaj subvencije) u tehnologije koje efektivno nisu ciste, niti cak cistije, dok se tehnologije koje nas zaista, u globalu, mogu osloboditi zavisnosti od prljavih energenata (kao sto su ITER i DEMO) moraju da lobiraju sa varijabilnim uspehom. Otlen i "daleko od oka, daleko od uma". Naravno da nisam pristalica zagadjenja, nisam lud, ali mislim da ceo taj proces danas mnogo manje ima veze sa naukom a mnogo vise sa politikom, samim tim ce takav biti i rezultat jer tu su cinilac upravo gore pomenuti ljudi.
Da se vratimo na temu, upravo zato je i ovaj projekat smesno populisticki. Ako si vec pristalica masovnog transporta onda bi vise trebalo da ti je pri srcu postojeci CHSR plan koji ce rasteretiti tranzit commutera izmedju LA i SFa i koji ce imati 10 puta veci kapacitet od HyperLoopa. Dakle, nije da niko ne razmislja o konceptu masovnog transporta, samo sto je u realnosti taj sistem zaista i dalje skuplji od price koju Elon pokusava da "proda" i da nema bas toliko lufta za tako masovne ustede koje on reklamira.
[ mr. ako @ 07.10.2013. 23:48 ] @
Citat:
mmix:
Znas kako, bolje pljuvac pausalac, nego chep pausalac. Kultovi licnosti nekako nisu moj forte jos od kad je JBT poljubio blato, kroz istoriju ne postoji nijedan subjekat kulta sopstvene licnosti koji na kraju to nije zloupotrebio.
Tvoja primedba o tome kako on tuzan po ceo dan mikromenadzuje tri kompanije je nerealna i netacna. Nijedan covek to ne moze, isto kao sto nijedan covek ne moze disati u vakumu bez odgovarajuceg odela. On daje smernice, ideje, vizije, a realizaciju mu sprovode ljudi kao sto su braca Riv, Gvejn Shotvel, Tom Muler, JB Strabel, itd. Pogledaj malo po netu o tim ljudima o kojima mainstream mediji ne pisu koliko o Elonu i videces da to nisu cistacice i portiri koje je Elon naucio svmu sto znaju, to su ljudi koji su u tom biznisu bar toliko ako ne i duze od Elona i koji su u Elonove kompanije usli kao formirani kvalitetni inzenjeri i strucnjaci i koji su svojom ekspertizom doprineli uspehu tih kompanija. I to je ODLICNA stvar, njegova mogucnost da privuce i zadrzi takve talente; i teorija i praksa korporativnog liderstva su vema jasne, ne moze postati i funkcionsiati firma te velicine bez delegiranja odgovornosti, upravo zato sto jedan covek ne moze da postigne toliko sam. Jel sad jasnije malo, ili treba da se crta?
Tvoja druga primedba o delegiranju startup-a isto ne stoji, sve namenske kompanije koje formiraju maticne kompanije radi odradjivanja nekog posla potpadaju pod tu kategoriju, nisu startup kompanije samo one koje bubuljicavi klinci prave u garazama. U kontekstu koji mozes da skapiras, takva kompania ti je China Road and Bridge Co Serbia koja gradi "Kineski" most. Da li ti mislis da je gospodin Wen Gang, predsednik i CEO CRBCa, dosao u Srbiju da vodi izgradnju mosta?!? Naravno da nije, kompaniju u Srbiji, po podacima APRa, vodi izvesni Zhang Xiaoyuan. Sa obzirom na to da se most aktivno gradi, ja bih rekao da je kompanija uspesna uprkos tome sto glavni baja nije tu 24x7. Sta ti mislis?
Nista njega nije sprecavalo da formira HyperLoop Inc. i da postavi kvalitetne ljude na celo te kompanije i da prikupi kapital. Apsolutno nista. Ali nece, zato sto i sam zna da je projekat los, sto se i vidi iz cinjenice da jos niko nije pokazao nikakvu zainteresovanost da taj projekat realizuje. Covek se primio na cenu CHSRa i mislio da ce da zezne njih kao sto je zeznuo NASA-u. Ne samo sto nikog relevantnog ne interesuje ovaj rpojekat, nego je strucna javnost gotovo jednoglasna u oceni da je projekat nerealan, nekompletan, lose procenjen i da mu je procena troskova nerealno niska. Mora biti da su svi oni ljubomorni pljuvaci.
Kult licnosti ni ja ne konzumiram, ali ako je uradio nesto sto niko nije, ne vidim problem da se to pomene... give credit where credit is due je najmanje sto se moze, a pljuvati pausalno necu sigurno niti na tome graditi pricu.
Nisam ja ni tvrdio kako "on tuzan mikromenidzuje", a jos manje da menidzuje tri kompanije, jer ako se dobro secam, cetiri dana putuje u SpaceX i tri dana u Teslu... a takodje nigde nisam tvrdio da ce Hyperloop kao treca kompanija biti startup, jer je biznis model startupa nesto potpuno durgo, by design. E sad slazem se u ostalom navedenom da je u postojecim kompanijama, naravno, delegirao sta je mogao, i naravno da ne radi sve u svakoj kompaniji, i naravno da su tu ljudi koji su duze od njega u tim industrijama i naravno da su bolji od njega u tome sto rade. Niko to ne spori niti trvdi da je on i samo on zasluzan za taj uspeh i da je on sve uradio. Bespredmedno je o tome i diskutovati. Pa ni ovaj Hyperloop koncept nije on sam razvio i proracunao, niti je on tako nesto tvrdio, niti je pokusao da tvrdi, jer je jasno naveo kome i zasto se zahvaljuje i ko mu je sve pomogao u realizaciji... uopste nije hteo da pobere simpatije za tudj rad u ovom konceptu, a kamoli da bi tako nesto mogao uspe (sve i da hoce) u kompaniji.
Ja sam, izmedju ostalog, komentarisao tvoju recenicu "Sto znaci da je bez ikakvih problema mogao da delegira i ovaj projekat.", jer tvrditi da je moguce delegirati projekat ove velicine je... hmm, kako da kazem a da ne ispadnem maliciozan ili nekulturan...? Pogotovo ako je kompanija u samom zacetku i tek staje na noge, jer ta tvoja strategija "samo gomila kapitala i zaposleni sve sami zavrsavaju" moze da prodje iskljucivo u bajkama. A takodje sam reagovao i zbog pljuvackog dela gde coveka nazivas "njegova visost" i tvrdis da negov prdez izaziva odusevljenje nekriticke mase... :D to, sa pausalnim ocenama koje iznosis u temi, su te kvalifikovale za pomenutu ketegoriju pp.
Takodje tvoja tvrdnja da je on "zeznuo NASA" je totalno out of place... jer koliko sam poslednji put proverio u NASA-i ne rade veverice. Dodatno, komercijalni program sasvim fino napreduje i NASA je zadovoljna i sa SpaceX uslugama i sa Orbital-ovim uslugama po pitanju cargo letova, planiraju da zadrze postojecu, a kasnije i prosire saradnju. Sumnjam da bi to radili da misle da ih je neko zeznuo. :)
Citat:
mmix: Da se vratimo na temu, upravo zato je i ovaj projekat smesno populisticki. Ako si vec pristalica masovnog transporta onda bi vise trebalo da ti je pri srcu postojeci CHSR plan koji ce rasteretiti tranzit commutera izmedju LA i SFa i koji ce imati 10 puta veci kapacitet od HyperLoopa. Dakle, nije da niko ne razmislja o konceptu masovnog transporta, samo sto je u realnosti taj sistem zaista i dalje skuplji od price koju Elon pokusava da "proda" i da nema bas toliko lufta za tako masovne ustede koje on reklamira.
CHSR je smesan u odnosu na Hyperloop i po brzini i po kapacitetu a i po ceni naravno... ako si citao ponudjeni dokument to tamo jasno pise i prilicno je detaljno objasnjeno. Ukoliko imas neke druge izvore, daj linkuj da vidmo gde to Musk laze u onom predlogu. Daj da vidimo racunicu kako ce zastareli high speed rail (cak i u odnosu na stari kineski HSR, btw) biti jevtiniji od Hyperloop-a.
Dodatno u svakom slucaju je bolje da tako nesto gradi i takvim projektnom upravlja neka privatna kompanija ciji CEO bi bio covek Elonovog profila, nego drzava - ma koliko efikasna i dobra bila. :)
[ mmix @ 08.10.2013. 09:47 ] @
Ok, da ti ne odgovaram cepkanjem, evo jedan bulletin list:
- da, give credit where credit is due, ali se credit daje za uradjeno, ne za "puvarak" iz mozga. Kakav kvalitet pruzenog, toliki i credit. Odlikasi koji zive na lovorikama takodje nisu moj forte.
- naravno da je hteo da pobere simpatije za svoj isprdak, ja za to nemam dokaz, ali nemas ni ti za to da nije hteo.
- svaka kompanija koja se osniva staje na svoje noge u pocetku, kakav ti je to sad izgovor? Zna se kako se formiraju kompanije, kako se radi akvizicija resursa i kako se uspostavljaju procesi proizvodnje, nadozra, (prodaje, marketinga, itd, sto ovde nije primarno), narocito ako kompaiju podizu iskusni menadzeri. Startupi su problem samo za Average Joe-a koji prvi put nesto radi u zivotu pa mu niko ne veruje pa iskusava probleme dostupnosti love, resursa i trzista. Za jednu imperiju velicine Elonove postavljanje bilo kakve kompanije na noge MORA da bude maciji kasalj, u suprotnom bi covek bio glup i nesposoban, sto on nije. I molim te nemoj da me ucis o tim stvarima, ako sam ja mogao uz pomoc maticne kompanije i njihove love da ucestvujem u pokretanju startup kompanije u mojoj industriji i video kako se to radi, on to sasvim sigurno moze da uradi a da ne potrosi vise od par sati nedeljno na sastanke sa CEO-om i status update. Mnogo vece pitanje je zasto nece, i izgovor da "nema vremena" je presmesan za iole polupismenog menadzera.
- NASA-u je zeznuo dibidus i skroz. Ako ti mislis da je NASA odusevljena time sto mora da radi sa Elonom, grdno se varas. Ne ulazeci u pricu o efikasnosti (jer SpaceX zaista nudi efikasnije resenje), samo pojavljivanje SpaceX et al je omogucilo zakonodavcima da NASA-i zavrnu ventile po osnovu mnogih propulsion i delivery projekata i uputila NASA-u na komercijalne provajdere sa kojima MORAJU da saradjuju inace nece imati misije. Svo istrazivanje koje je nekad sprovodila NASA i na osnovu kojeg je i sam SpaceX napravio svoje resenje, a koje je nekad bilo licencirano racionalno ili bilo besplatno, sada ce preci u patente privatnih kompanije koje ce vrlo brzo poceti da cede i samu NASA-u. Da li ce na kraju to biti jeftinije ili skuplje od NASA kontrolisanih tehnologija, ostaje da se vidi i zavisice od (bes)kicmenosti zakonodavaca, ali sasvim sigurno ljudi iz NASA-e nisu odusevljeni sto im neko izmice tlo pod nogama. I ovo mogu da ti kazem iz druge ruke od poznanika koji su radili u JPLu. Ste ce reci, he pawned them. Onda mozes samo da zamislis kakvu zabunu je uneo u CHSR authority sa ovim polupismenim resenjem.
- ovo gore ti ujedno i odgovara na tvoje pitanje o privatnim kompanijama vs drzavne korporacije. Zabluda je da su privatne kompanije jeftinije, one su efikasnije i imaju manje rashode na agencijske troskove, ali ako dodju u polozaj da kontrolisu trziste bez konkurencije, one ce UVEK to iskoristiti za kontrolu cena i pumpanje profita. A infrastrukturni projekti su uglavnom projekti te vrste, nece se graditi dve pruge pa da se vidi koja je efikasnija, gradice se jedan sistem i vrlo je vazno ko ga i kako kontrolise. Vreme Empire Buildera kao sto je JJ Hill je davno proslo.
- CHSR nije smesan ni malo. Projektovani kapacitet za zavrsetak 2033 je 116 miliona putnickih voznji godisnje sa prosecno 70% popunjenosti vozova od po 1000 mesta koji idu na svakih pet minuta u spicu 19 sati dnevno uz cargo saobracaj preostalih 5 sati. HyperLoop nije ni blizu tom projektovanom broju i nema cargo opciju i ne ukljucuje ni deo od planirane rute sistema (700km Hyperloop od LA do SF u odnosu na 1300km od sakramenta do san dijega). Ja ne znam gde si ti video da ce CHSR biti jeftiniji? Bice deset puta skuplji ali ce se graditi u fazama i u nekom trenutku finansirati iz sopstvenih voznji i imace daleko duzi rok otplate i eksploatacije. I nemoj da ti ja lepim linove, guglaj malo, imas prste.
- cela tvoja odbrana Elona je besmislena, proslo je skoro dva meseca, svi relevantni faktori u toj industriji su procitali njegov predlog i svi su ga ili odbacili ili dali negativan sud, po skoro svim pitanjima, od sistema pogona do seizmicke zastite. Samo ti insistiras i dalje. A kad armija strucnjaka kaze da nesto ne valja a ti i dalje, suprotno razumu, insistiras da je to super zato sto je osmislilac "baja nad bajama", to JESTE dogma i obozavanje kulta licnosti. Shvati, Toni Stark je lik iz stripa, nije stvarna licnost.
[ mr. ako @ 08.10.2013. 19:35 ] @
Ma, da je hteo simpatije, ne bi pominjao pomoc sa svih strana, vec bi rek'o da je to uradio sam... a i cisto sumnjam da je tacno to sto potenciras, jer coveku koji je sve to sto ima stvorio i dokazao se nekoliko puta, tesko da treba pat on the back kako je predstavljen u onom glupom stripu sto si postavio na prosloj strani. Takodje je u tom stripu netacno izrecen navodni cilj gde ce i koliko biti koriscen Hyperloop i za sta je namenjen uopste, jer Hyperloop nije namenjen "to connect every major city in the world with the superfast transportation" - te je i strip kao i tvoji neki komentari cisto pljuvacki.
Cestitke tebi za osnivanje startupa, nemam nameru da te ucim, niti tako nesto pokusavam... ali ti ili ne citas ono sta pisem ili se nesto gadno ne razumemo. Startup po definiciji nije kompanija koja ce raditi kolosalni projekat mass transporta. To sto kompanija tek startuje sa radom, ne znaci da spada u kategoriju startup-a. Startup je nesto potpuno durgo od onog sto bi bila kompanija iza Hyperloopa. Ali, i dalje tvrdim da tvoja izjava "samo tona love i radnici sve sami rade" ne pije vodu... cak sta vise, smesna je.
Kao i svakoj drzavnoj kompaniji, tako i NASA-i kada uzimas deo kolaca i kada radnici moraju da se prekvalifikuju ili odu, neko mora da histerise. Pa tako i ti koji ce biti najvise pogodjeni ukidanjem dela posla u JPL laboratorijama. No, JPL se ne odrice posla na starim propulsion sistemima potpuno, a kamoli na novim tipa solar electric propulsion ili heavy-lift SLS... jer im je to neophodno za deep space misije koje uveliko planiraju. Imaju oni dovoljno posla i bez usavrsavanja starih tehnologija, to mogu da prepuste privatnicima.
Po strani sve to flexin' wings... i dalje ne verujem da je Musk uspeo da prevesla strucnjake u NASA i da ih prikaze kao veverice, kao sto ti to ovde pokusavas da predstavis. :)
Uostalom, cak i ako je tako i da u NASA-i rade veverice, onda Elon nije jedini, niti je to samo njegovih ruku delo, niti znaci da je "Elon pravario NASA-u"... jer su u desetine kompanija u tom commercial programu pored SpaceX - Orbital Sciences, Sierra Nevada Corp, Boing,...
A ovde sam konacno video da ne samo sto ne citas sta pisem, nego nisi ni prelistao taj Hyperloop plan koji toliko pljujes... pa si zato ucvrstio epitet pausalac. :D
Citat:
- CHSR nije smesan ni malo. Projektovani kapacitet za zavrsetak 2033 je 116 miliona putnickih voznji godisnje sa prosecno 70% popunjenosti vozova od po 1000 mesta koji idu na svakih pet minuta u spicu 19 sati dnevno uz cargo saobracaj preostalih 5 sati. HyperLoop nije ni blizu tom projektovanom broju i nema cargo opciju i ne ukljucuje ni deo od planirane rute sistema (700km Hyperloop od LA do SF u odnosu na 1300km od sakramenta do san dijega). Ja ne znam gde si ti video da ce CHSR biti jeftiniji? Bice deset puta skuplji ali ce se graditi u fazama i u nekom trenutku finansirati iz sopstvenih voznji i imace daleko duzi rok otplate i eksploatacije. I nemoj da ti ja lepim linove, guglaj malo, imas prste.
Vrati se par strana ovde u temi, pogledaj kakve tvrdnje si vec iznosio (rekao da je "dobra ideja avion u cevi", a kasnije si covece tvrdio kako nemaju fail-safe i emergency sisteme jer "im nije u mindsetu i jer su oni inzenjeri za kola"! :) ), a onda pogledaj Hyperloop PDF. Ako nista drugo, sve ovo sto si naveo je klasa ispod, i vreme izgradnje i kapacitet! A jasno i glasno su opisane obe opcije kod Hyperloop-a i za cargo kombinovani i za putnicki samo. A takodje je planirano prosirenje ruta (imas tamo i slike :) ), i naravno da ce se prosirenje rute finansirati iz prihoda postojeceg saobracaja. Nista ti ovde novo i revolucionarno nisi rekao sto donosi CHSR.
I konacno, ne razumemo se ni ovde "cela tvoja odbrana Elona je besmislena" jer ne branim ja Elona, niti se lozim na njega u ulozi IRL Toni Stark-a, niti ga uporedjujem sa Iron Menom... Nisam cak ni gledao taj decji film. :)
A da li ce se pojavljivati njuske u javnosti i pricati kako je drzavni projekat zastarelog* speed voza (* zastarela tehnologija (cak i u poredjenju sa Kineskom proslom generacijom), inferioran po max. brzini, manje energetski stedljiv) bolji od Hyperloopa? Naravno da ce se pojaviti u javnosti. To im je pos'o, to im je 'leba, to im je prilika da ucare 'tatrane. Nemoj reci da nisi cuo za primere drzavnih konglomerata/sluzbenika/lobista kako pljuju inovativne ideje zarad svog interesa...? :)
Promeni news source i makar procitaj izvorni dokument o kojem raspravljas.
[ ventura @ 08.10.2013. 20:04 ] @
Možda upadam u diskusiju kao padobranac...
Citat:
mr. ako:
Kao i svakoj drzavnoj kompaniji, tako i NASA-i kada uzimas deo kolaca i kada radnici moraju da se prekvalifikuju ili odu, neko mora da histerise. Pa tako i ti koji ce biti najvise pogodjeni ukidanjem dela posla u JPL laboratorijama. No, JPL se ne odrice posla na starim propulsion sistemima potpuno, a kamoli na novim tipa solar electric propulsion ili heavy-lift SLS... jer im je to neophodno za deep space misije koje uveliko planiraju. Imaju oni dovoljno posla i bez usavrsavanja starih tehnologija, to mogu da prepuste privatnicima.
Cela stvar je u tome da nije bilo te NASAe i tih 'viška' radnika i 'bespotrebnih' istraživanja po raznoraznim JPL-ovima, teško da bi Musk mogao da uradi bilo šta po pitanju svemira osim da se uhvati za uši i igra, bez obzira koliko love imao.
Posle bitke svi su generali, pa tako i SpaceX, koji uzme jednu tehnologiju od možda 1000 koje su razvijane, koja provereno funkcioniše i radi, ostavi NASA-u sa troškovima za ostalih 999 neuspelih pokušaja, i on je sad kao vrlo pametan i uspeo je da obori troškove lansiranja? Ma idi!
Činjenica je da SpaceX trenutno jeste jeftiniji od NASA-e, međutim taj cherry picking ne može da se radi doveka. Neko mora da nabere tu gomilu trešanja iz koje će neki Musk odabrati najlepšu a na ostale se popišati.. Samo što to branje košta, a pitanje je ko će to da plati i da li će iko i da ih bere u budućnosti, što je najveća šteta u celoj toj priči.
Naravno, to nije problem za Muska, jer kad SpaceX prestane da donosi lovu, on će preći na neku novu hyper-fintu, i nju će da cedi dokle može, do prelaska na sledeću...
Citat:
mr. ako:
i dalje ne verujem da je Musk uspeo da prevesla strucnjake u NASA i da ih prikaze kao veverice, kao sto ti to ovde pokusavas da predstavis.
Nije on preveslao stučnjake u NASA-i, već je napravio obostrano dobar deal između sebe i političara, pri čemu je NASA kolateralna šteta. Političari direktno profitiraju kroz lobi lovu, plus profitiraju sa kratkoročnim poenima zbog rezanja troškova i ukidanja nepotrebne administracije i 'neefikasnosti', a sa druge strane SpaceX ima vrlo jasan interes. NASA se tu ništa ne pita, niti se pitala.
[ mr. ako @ 09.10.2013. 02:54 ] @
Slazem se s dobrim delom, osim sa onim da Musk tu ispada glavni, jer je on samo delic u citavoj prici... ko sto rekoh, tu su Orbital, Sierra, Boeing i ostali. Nasa je to uradila po nalogu politicara, naravno, a privatnici su se ubacili u pricu na ovaj ili onaj nacin. Zasad su svi izuzetno zadovoljni. :)
Stos' tice Muska konkretno on je stis'o bubrege i uleteo all in, i puko umalo :D pa je molio po Dolini prijatelje da mu pomognu da pregura los period... ako se dobro secam Peter Thiel mu je u tome pomogao i ulozio lavovski deo kinte. Da je iskoristio priliku, naravno da jeste (koji preduzetnik to ne radi?), ali da je nekoga prevario... tesko. Ne zato sto nije pametan, vec sto nije niko veverica niti se zakopcava na ledjima. Svako je imao svoj interes, kako to uvek i biva.
Stos' tice tehnologije, kako to cesto biva, drzava razvija, a kad se tehnologija/kompanija "privatizuje" neko napravi brdo kesha. :P Nije ni prvi, a ni poslednji put... To se eto desavalo i sa tehnologijama koje je NASA razvila tokom prethodnih 40-50 godina. :) Cudno mi je samo kako se to izbacuje u prvi plan, jos od strane (ako se ne varam) nekoga ko zustro podrzava kapitalizam. :)
Stos' tice tehnologije (addendum), k'o sto rekoh, to je u principu "zastarela" tehnologija koja dobacuje iskljucivo do ISS i sluzi samo za cargo i crew spediciju. Sluzi samo za snabdevanje ISS stanovnika hranom i vodom, slanjem satelita u LEO eventualno GSO/GEO. Ono sto je fokus NASA-e jesu heavy lift vozila (SLS) i beyond low earth orbit putovanja (asteroidi i planete tipa Mars) i ona razvija tehnologije u tom smeru koje recimo SpaceX ili Orbital nisu u stanju (jos?) da osvoje.
[ ventura @ 09.10.2013. 07:59 ] @
Citat:
mr. ako:
Da je iskoristio priliku, naravno da jeste (koji preduzetnik to ne radi?), ali da je nekoga prevario... tesko.
Niko ni ne kaže da je on nekoga prevario, samo je iskoristio kratkovidost političara (odnosno kratkoročne interese) radi sticanja kratkoročnog profita nauštrb dugoročnog prosperiteta društva (kad pričam kratkoročno-dugoročno, to pričam u kontekstu vremena jednog društva a ne pojedinca).
Citat:
mr. ako:
Stos' tice tehnologije, kako to cesto biva, drzava razvija, a kad se tehnologija/kompanija "privatizuje" neko napravi brdo kesha. :P Nije ni prvi, a ni poslednji put... To se eto desavalo i sa tehnologijama koje je NASA razvila tokom prethodnih 40-50 godina. :) Cudno mi je samo kako se to izbacuje u prvi plan, jos od strane (ako se ne varam) nekoga ko zustro podrzava kapitalizam. :)
Tehnologija koju razvije NASA i treba da bude javna ali ne i da se privatizuje (na kraju krajeva NASA se i finansirana od poreza koji plaća Musk i slični).
Međutim u slučaju NASA-e, ona bi trebalo da ima monopol na državne ugovore na taj biznis, iz prostog razloga jer je ista ta država pukla gomilu novca da se to razvije, i sad treba nekoj trećoj strani da pokloni gomilu novca pored svega toga?
Dakle, nema problema da Musk i slični naprave SpaceX, SpaceY ili šta god, nije problem da privatna firma lansira satelite preko njih, to je sve fair game. Međutim kad država oduzme svoje ugovore NASAi i dodeli ih SpaceX-u, e to je onda vrhunac idiotizma.
Citat:
mr. ako:
Stos' tice tehnologije (addendum), k'o sto rekoh, to je u principu "zastarela" tehnologija koja dobacuje iskljucivo do ISS i sluzi samo za cargo i crew spediciju. Sluzi samo za snabdevanje ISS stanovnika hranom i vodom, slanjem satelita u LEO eventualno GSO/GEO. Ono sto je fokus NASA-e jesu heavy lift vozila (SLS) i beyond low earth orbit putovanja (asteroidi i planete tipa Mars) i ona razvija tehnologije u tom smeru koje recimo SpaceX ili Orbital nisu u stanju (jos?) da osvoje.
Možda ta tehnologija jeste zastarela ali ona donosi lovu. Lansiranje satelita, slanje karga, posade... Sve je to keš biznis... Nikoga trenutno ne zanima da šalje svoje rovere na mars i sl. jer to ne donosi lovu... Međutim kada NASA prežvaće sve elemente oko tog SLS, interplanetarnih putovanja, kad spuca gomile i gomile keša na to, onda će sigurno opet da se pojavi neki novi Musk ili čak i Musk, uzeti tu tehnologiju i objaviti svetu kako će on to da uradi 'jeftinije' bez da je uložio dolar u stvarni R&D... Ma idi begaj...
[ ZaMpA @ 09.10.2013. 11:59 ] @
Dosta puta sam čuo od ljudi koji studiraju saobraćajni inženjering da je putnička železnica najčešće neisplativa. Čak i u razvijenim državama (Nemačka) putnička železnica je debelo dotirana od strane države, jer se inače niko tim ne bi bavio. Pruge prvenstveno služe, i zarađuju na, transportu robe.
Kad se to ima na umu, graditi železničku prugu za prevoz putnika je čista glupost i zato mi se čini da Hyperloop ide u dobrom pravcu - optimizuje se za masovni prevoz putnika jer mi se čini da je masovni prevoz robe nepotreban između LA i SF pošto imaju okean.
Baš sad kad razmislim, biće da su LA i SF jedino mesto na svetu gde hyperloop ima smisla - dovoljna količina ljudi zainteresovanih da idu u drugi grad, dovoljna udaljenost, roba ide brodovima, itd. Svuda drugde - normalna pruga pobeđuje.
[ acapn91 @ 09.10.2013. 13:41 ] @
^ Zeleznica moze biti isplativa ali da bi se doslo do stadijuma isplativosti, ili pak zarade, potreban je daleko veci broj putnika nego ovaj koji trenutno imamo. Da, retke su zemlje u kojima se zeleznica sama finansira, uglavnom joj pomaze drzava, a prihod najcesce ostvaruje na osnovu teretnog transporta. Primera radi, tranzit 20-ak vagona kroz Srbiju (na granici nasa lokomotiva preuzme vagone i na izlazu iz zemlje ih predaje lokomotivi druge drzave) kosta oko 20.000 e, sto je daleko veca suma u odnosu na onu koja se moze prevozom putnika ostvariti.
[ mr. ako @ 09.10.2013. 19:44 ] @
@ventura
Ponovo se slazem sa dobrim, ovaj put jos vecim, delom onoga sto si napisao. :) U oci mi upada samo to sto ti napdas kapitalizam kroz postove. :)
Citat:
ventura:
Niko ni ne kaže da je on nekoga prevario, samo je iskoristio kratkovidost političara (odnosno kratkoročne interese) radi sticanja kratkoročnog profitanauštrbdugoročnog prosperiteta društva (kad pričam kratkoročno-dugoročno, to pričam u kontekstu vremena jednog društva a ne pojedinca).
Ovo se kao sto znamo cesto desavalo kroz istoriju, a desava se i danas, pa i as we speak... :)
Kapitalizam je dobar za brz napredak do neke granice, ali posle toga nekad steti drustvu i industriji u kojoj je pustio korenje i dobio previse uticaja/slobode (preko politicara/od politicara). <-- odgovor na one tvoje "nije fer", "vrhunac idiotizma" i "idi begaj" delove posta.
Sto se tice NASA-e i ove komercijalizacije dela letova (cak i da je ovo los deal za NASA-u, a mislim da nije), bolje im je u svakom slucaju da placaju domace US kompanije, zaposljavaju domace strucnjake i imaju kontrolu nad tehnologijom i razvojem, kao i potpunu samovolju u vrsti i kolicini robe i putnika koje salju u orbitu, nego da placaju rusima $60 miliona po mestu u Soyuzu i maltretiraju svoje astronaute da vezbaju 2 godine upravljanje Soyuzom i uce rusku cirilicu. :)
[ mr. ako @ 14.10.2013. 02:25 ] @
E zbog ovoga je dobro ukljuciti privatne kompanije (medju njima i Elonov SpaceX) u NASA-inu pricu:
Vertical Takeoff Vertical Landing (VTVL) reusable raketa koja smanjuje troskove i svodi ih samo na gorivo za razliku od trenutnih sistema koji sagore u atmosferi pri povratku.
[ ventura @ 16.10.2013. 20:38 ] @
Citat:
mr. ako:
Vertical Takeoff Vertical Landing (VTVL) reusable raketa koja smanjuje troskove i svodi ih samo na gorivo za razliku od trenutnih sistema koji sagore u atmosferi pri povratku.
Gorivo je NAJSKUPLJA stavka u celom lansiranju. Ne zbog činjenice da je samo gorivo kao gorivo skupo, već zbog činjenice da ti treba da potrošiš gorivo da bi u raketi nosio gorivo.
Sama masa Falcon 9 rakete je 505 tona, od čega je da kažemo 30 tona sama raketa + payload 13 tona, znači samo gorivo je teško 450 tona. Znači tebi prvo treba raketa koja može da podigne 450 tona goriva, da bi usput mogla da podigne 30 tona same rakete i tih 13 tona payloada. Ako kažemo da za VTVL treba samo dodatnih 10% goriva (a verovatno treba i više, jer ti treba dodatno gorivo da tih 10% popneš gore da bi se ono spustilo sa raketom), to znači da si ti umesto ogromnih dodatnih 45t payloada taj prostor iskoristio za gorivo da bi sačuvao raketu.
Kada se podvuče crta, pa vidiš da te je tih dodatnih 45t koštalo 200 miliona dolara, a cela nova raketa sa sve gorivom na lansirnoj rampi košta 40 miliona, onda ukapiraš da ne samo da nisi uštedeo ništa, već te cela avantura košta dodatnih 160 miliona po lansiranju.
BTW NASA koristi iste boostere više puta, i to ne tako što su razvili neki fancy VTVL sistem, već tako što su zakačili padobran na raketu, i onda je samo izvade iz mora kad se spusti.
[ Odin D. @ 16.10.2013. 21:24 ] @
Citat:
ventura:Kada se podvuče crta, pa vidiš da te je tih dodatnih 45t koštalo 200 miliona dolara,
Kako 45t kerozina i tecnog kiseonika moze kostati 200 miliona dolara?
[ ventura @ 16.10.2013. 22:14 ] @
Citat:
Odin D.: Kako 45t kerozina i tecnog kiseonika moze kostati 200 miliona dolara?
Ako imaš raketu koja nosi 13 tona tereta u orbitu, i neko ti za to plati 56 miliona dolara, onda te lansiranje dodatnih 45 tona goriva košta 200 miliona, jer si za te pare mogao da lansiraš još 3.5 payloada od po 13 tona (1 payload = 56 miliona evra prihoda), i da te zabole šta će biti sa raketom.
[ Odin D. @ 16.10.2013. 22:43 ] @
Citat:
Ako imaš raketu koja nosi 13 tona tereta u orbitu, i neko ti za to plati 56 miliona dolara
To je pretpostavka da neko hoce toliko da plati, ali nisam siguran da se o tome radi.
Cijena od 56 milona mozda podrazumjeva cijenu rakete, a ne koliko ti neko placa da mu podignes 13 tona u orbitu ili koliko je neko spreman da plati za to.
Ne treba smetnuti sa uma da je cilj ovog programa komercijalno podizanje tereta u orbitu, a ne neko 'drzavno' gdje niko ne pita koliko kosta nego se pici "dizi po svaku cijenu" principu, po kom funkcionise NASA i ostali drzavni konzumenti takvih usluga.
Ako nosis dodatnih 45 tona goriva i to gorivo te recimo kosta 200 000 dolara (lupam sad, ne znam koliko kosta tecni kiseonik, ali raketni kerozin nije vise od dolar-dva po litru) i ako za tih dodatnih 200 000 dolara dobijes raketu koju opet sutra (predvidjeno vreme ponovnog lansiranja je jednocifren broj sati od povratka) mozes lansirati - onda se meni cini da je to dobar deal, jer za dodatnih 200 000 dolara + servisiranje i reparacija za novo lansiranje tesko da ces negdje dobiti novu raketu.
NASA-in reusable program je ok, ali te rakete padnu negdje u 3 pi. u okeanu i treba ti citava flota brodova, helikoptera i ljudi da se to dovuce natrag i ko zna koliko vremena i reparacije na samim motorima koji su potonuli u slanu vodu da se osposobe za ponovni let - ako se uopste i koriste isti ti motori (ne znam, ali pretpostavljam da ne), te to bas i nije jeftino, ali bar dobro ilustruje i poentu da nije jeftinije ni praviti novu raketu, cim se vec akaju sa dovlacenjem starih iz okeana.
U principu, umjesto da svaki put pravis novu raketu od 50 miliona dolara - ti za samo 45 tona kerozina i LO dobijes istu raketu natrag, spremnu za novo lansiranje u ekstremno kratkom roku u odnosu na dosadasnje pojmove.
To onda znaci da cijena lansiranja 13 tona u orbitu nije 50 miliona dolara za raketu + 6 miliona za gorivo, servisiranje leta i profit kompanije, vec samo tih poslednjih 6 miliona posto ne moras da pravis opet raketu za 50 miliona.
[ ventura @ 16.10.2013. 23:30 ] @
Citat:
Odin D.: To je pretpostavka da neko hoce toliko da plati, ali nisam siguran da se o tome radi.
To je tačno koliko neko hoće da plati i koliko plaćaju. Uostalom, po toj ceni su zakazali nekih 40-50 lansiranja. Dakle, hoćeš da lansiraš 13 tona u LEO - to te košta 56.5 miliona dolara. Imaš cenovnik na sajtu.
Citat:
Odin D.:
Ako nosis dodatnih 45 tona goriva i to gorivo te recimo kosta 200 000 dolara (lupam sad, ne znam koliko kosta tecni kiseonik, ali raketni kerozin nije vise od dolar-dva po litru) i ako za tih dodatnih 200 000 dolara dobijes raketu koju opet sutra (predvidjeno vreme ponovnog lansiranja je jednocifren broj sati od povratka) mozes lansirati - onda se meni cini da je to dobar deal, jer za dodatnih 200 000 dolara + servisiranje i reparacija za novo lansiranje tesko da ces negdje dobiti novu raketu.
Zaboravi koliko košta gorivo. Pretpostavimo da ga dobijaju za džabe. Problem je što je 45 tona goriva, upravo to - 45 tona. Ti da bi lansirao tih 45 tona koje će ti trebati za sletanje, moraš da potrošiš mnogo više goriva, a mnogo više goriva znači veća raketa i šta već sve ne.. A ako već praviš veću raketu, onda ti je isplativije da taj dodatni kapacitet iskoristiš za korisni payload a ne da tegliš beskorisno gorivo gore-dole.
[ Odin D. @ 17.10.2013. 00:16 ] @
Ovo je objasnjenje sa sajta:
Citat:
SpaceX believes a fully and rapidly reusable rocket is the pivotal breakthrough needed to substantially reduce the cost of space access. SpaceX’s Falcon 9 rocket currently carries a list price of about $54 million. However, the cost of fuel for each flight is only around $200,000—about 0.4% of the total. The majority of the launch cost comes from building the rocket, which flies only once. Compare that to a commercial airliner. Each new plane costs about the same as Falcon 9, but can fly multiple times per day, and conduct tens of thousands of flights over its lifetime. Following the commercial model, a rapidly reusable space launch vehicle could reduce the cost of reaching Earth orbit by a hundredfold.
Citat:
A ako već praviš veću raketu, onda ti je isplativije da taj dodatni kapacitet iskoristiš za korisni payload a ne da tegliš beskorisno gorivo gore-dole.
Ne vjerujem ja da su oni toliko glupi, pa da ne znaju sta rade.
Ako raketa nije u stanju da se prizemlji i ponovo koristi - nece oni sigurno tegliti gore 45 tona goriva nizasta ili prazan rezervoar vec ce ga napuniti komercijalnim teretom i sigurno naplatiti, kao sto ce ukalkulisati u cijenu i citavu raketu koju ce izgubiti u tom jednokratnom lansiranju.
To sto su oni mozda vec sad prodali 40-50 letova za 56 miliona po letu sa sve raketom za jednokratnu upotrebu ne znaci da je to jeftinije od reusable raketa vec da mozda kupci tih letova nemaju neke druge alternative u ovom trenutku, jer svi ostali ponudjaci tih usluga kostaju isto toliko ili cak i vise, a ove rakete jos nisu u stanju da rade kao reusable, ali to nije opravdanje da se ne razvijaju - za onoga ko mozda ima projekciju razvoja tog biznisa ka masovnijem transportu u sledecim decenijama ili cak i duze.
A ako su kupci i spremni da placaju 56 miliona za 13 tona onda je sigurno isplativije da sa jednom raketom prevezes 20 puta po 13 tona za 56 miliona po letu, nego da to uradis sa 20 raketa. U prvom slucaju imas cisti dobitak od 19 raketa.
Znaci, po meni - rade najpametniju mogucu stvar: prodaju ono sto trenutno mogu po max. cijeni koju mogu i razvijaju tehnologiju za ono sto ce vjerovatno moci prodavati kad ne budu jedini ili jedni od rijetkih koji mogu prodati 13 tona za 56 miliona. Znaci, bore se i za sadasnje i za buduce trziste.
[Ovu poruku je menjao Odin D. dana 17.10.2013. u 01:30 GMT+1]
[ mr. ako @ 17.10.2013. 01:47 ] @
Ajde ventura nemoj biti smesan... kompanija tog kalibra nije dobro skapirala kako ce da zaradi, pa cekaju da im neko objasni da to sto rade nije isplativo. Vazi. Ovo je dovoljno jak argument bez da uopste ulazis u bilo kakve detalje i brojke.
NASA-in "reusable" program kod Space Shuttle-a je vazio za pomocne bustere, dok glavni nije reusable... a cesto se desavalo da se i pomocni boosteri pokrive pri padu u okean i postanu neupotrebljivi za sledece lansiranje ili jednostavno potonu na dno, iako imaju padobrane. To je nazalost primitivna tehnologija, kao sto je bilo pretapanje olova koje izvadis iz protivnika da bi napravio novo zrno. :)
Sama izrada nove rakete ili reparacija koriscenih boostera i traju i kostaju, a to je najveca stavka u citavoj prici. Gorivo je samo delic, a to sto ga ti racunas u bespotreban teret je samo tvoj problem. Tako mozes racunati i za NASA-ine rakete da bespotrebno nose gorivo za let navise, jer su mogli da natrpaju brdo satelita umesto goriva... :D ...samo je problem sto onda citav sistem nece da proradi kako treba. :) K'o sto rekoh, COTS program je way to go i nije moguce da NASA isprati promene na tom polju sa trenutnim budzetom, a i ne treba da to pokusava.
Mrzi me da se ponavljam ovde, slicno sam napisao o tome u temi Ljudi na mesecu 2020 godine.. i rekao o reusable ideji ono sto bih ponovio ovde:
Citat:
mr. ako: Trenutno, resavaju najveci problem a to je cena, i to ne goriva (0.3% cene lansiranja), cak ni materijala, vec sklapanja i izrade same rakete... a cenu ce smanjiti sa reusable vozilom.
Citat:
mr. ako: smanjice je drugacijim nacinom izrade i sklapanja, a najvise time sto ce je jednu istu koristiti vise puta. Zamisli da se posle svakog leta putnicki avion unistava... cena karte bi najvecim delom bila za IZRADU novog aviona, a ne goriva. :)
Cak i Ariana 5 (ESA) je mnogo manje efikasna u odnosu na SpaceX-ovo trenutno resenje, cak i sledeca generacija (Ariane 6) nece moci da se takmici sa trenutnom SpaceX raketom Falcon 9 i vec je osudjena na propast... a ova reusable VTVL dodatno snizava cenu i izbacuje ESA-u iz ovog posla definitivno.
EDIT: sredjivanje i sitne ispravke geski nastalih usled umora i neispavanosti :D (sustina nije promenjena ni malo)
[Ovu poruku je menjao mr. ako dana 19.10.2013. u 02:39 GMT+1]
Heh, nisam obracao paznju koja je kuca u pitanju, bilo mi u feed-u...
(mada se ne bih bas slozio sa poredjenjem Fox=Kurir ;) )
[ mmix @ 02.11.2013. 22:12 ] @
Citat:
mr. ako: Ma rek'o si da jos samo ja verujem u Hyperloop, pa reko da pokazem da nas je dva komaTa. :P)
Pa samo ti od pismenih ljudi Sa obzirom na to odakle se planira sorsovanje para za ovaj projekat ocigledno je da se ocekuje armija onih koji veruju u HyperLoop Po mogucstvu sto podlozniji uticaju fantazija i sa sto vise viska para
[ Otto23 @ 06.11.2013. 13:06 ] @
Nego, mmix, ja sam siguran da ti Elon Musk nije ni do malog prsta, cim si uspeo tako precizno da utvrdis da on i njegov tim ustvari pishu neke nebuloze (verovatno sve to rade zbog samo-promocije, posto eto, taj covek i ekipa iza sebe nemaju nista konkretno, opipljivo, da pokazu u odnosu, na primer, ovu premudru ekipu iz Srbje koja ih je odmah "provalila", i koja (naravno) obitava na ES-u :))... pa bih te zamolio da ti (kao predvodnik, mozda sa jos mudrih glava ovde prisutnih) predstavis svoju genijalnu viziju transporta izmedju dva udaljena mesta, barem u istom nivou razrade, u kom je to uradio hyperloop tim. Ako nista drugo bices svetski poznat... ne samo na ES-u :)
[ mmix @ 06.11.2013. 20:06 ] @
Dobro je da si ti uspesno napravio razliku izmedju ad hominem napada na Elona i napada na njegovu idiotsku ideju. Ja sam vec rekao da cu javno priznati svoju gresku ako neko napravi funkcionalan HyperLoop. Ono sto je pitanje je da li cete vi uraditi to isto ako za 5 godina i dalje ne bude nista od toga sem ideje? Ili ce i dalje biti da je ideja fenomenalna, "ispred svog vremena"™, nepravedno zapostavljena od ljubomornih kolega, i sta li se vec valja kao validan argument za teoriju zavere ovih dana. Ja znam da je obozavanje kult licnosti prirodnom selekcijom vekovima ugradjivan u tkivo srpskog etnosa, kulture i drustvene organizacije, nikom to nije bolnije ocigledno nego meni dok gledam "informativne" emisije o tenisu, ali sto je mnogo mnogo je. Mogao je tako da osmisli i warp motore,s amo da ga Univerzal ne bi tuzio zbog toga.
Pitanje masovnog transporta je daleko od trivijalnog da bi bilo ko to resio magicnim stapicem, pa bio taj neko i Elon. Za sve ostalo procitaj temu od pocetka, da se ne ponavljam.
[ Otto23 @ 06.11.2013. 22:15 ] @
Nazvati neciju ideju idijotskom, podrazumeva da onaj koji to cini ima iskustveno i teoretsko znanje iza sebe, koje mu daje za pravo da tako nesto izjavi. Sve manje od toga je ... zakljuci sam.
A sto se tice druge stvari: "Ono sto je pitanje je da li cete vi uraditi to isto ako za 5 godina i dalje ne bude nista od toga sem ideje? Ili ce i dalje biti da je ideja fenomenalna, "ispred svog vremena"™"
To pitanje je samo po sebi pogresno postavljeno - trebalo bi da glasi: Ako hyperloop dobije finansije koje su projektom i zacrtane, i ne bude nista od toga...
Dakle, ako dobije neophodne finansije, i ispostavi se da to nije moguce realizovati - onda ce naravno svako normalan priznati da je pojeo, ono sto je pojeo... i javno priznati gresku.
Ja iskreno ne znam da li taj njegov projekat moze da proradi, ali sam uveren da on i tim ljudi koji stoji iza toga, imaju debelo "hands-on" iskustvo u razlicitim oblastima/projektima, i nemaju razloga da se blamiraju/lupaju gluposti radi neke samo-promocije. Ono sto sam ja procitao o hyperloopu mi se cini logicnim. Jedinu manu koju vidim je to sto je to transport od tacke A do B bez medju stanica, bez racvanja itd. I kao takav moze biti isplativ samo za coast to coast transport izmedju mega-gradova, tj. kao dopuna postojecim sistemima transporta, a ne kao totalna zamena za recimo zeleznicu. Recimo da je dobra alternativa odredjenim linijama avio transporta, i da je dobro zamisljen za tu specificnu vrstu transporta (nikako kao sveobuhvatno resenje koje ce "magicnim stapicem" resiti sve probleme masovnog transporta - jer za tako nesto nije ni osmisljen).
[ mr. ako @ 06.11.2013. 22:38 ] @
Citat:
mmix: Ja sam vec rekao da cu javno priznati svoju gresku ako neko napravi funkcionalan HyperLoop.
Aj sad, mos' misliti, priznaces gresku... Ti si se ovde u temi bas nalupao gluposti, da to ne daje neku tezinu ovakvom cinu. :) Izmedju ostalog rekao si da je CHSR superiorniji. :D
@Otto23
Citat:
Otto23: To pitanje je samo po sebi pogresno postavljeno - trebalo bi da glasi: Ako hyperloop dobije finansije koje su projektom i zacrtane, i ne bude nista od toga...
Finansije uopste nisu jedini faktor koji utice na citav projekat, jer je tu politicki uticaj velik, dozvole, drzavne pijavice, zemljiste potrebno na deonicama koje ne idu uz auto-put,...
Citat:
Otto23: Ono sto sam ja procitao o hyperloopu mi se cini logicnim. Jedinu manu koju vidim je to sto je to transport od tacke A do B bez medju stanica, bez racvanja itd.
Postoji racvanje, ne radi se samo o spajanju A i B, vec je planirano racvanje u kasnijim fazama projekta... Spajanje San Hosa, Sakramenta, kasnije i krak ka Las Vegasu, San Diegu. Pogledaj dokument koje je objavio Elon musk, tu mozes sve da procitas: http://www.teslamotors.com/sit...log_images/hyperloop-alpha.pdf
Citat:
Otto23: I kao takav moze biti isplativ samo za coast to coast transport izmedju mega-gradova, tj. kao dopuna postojecim sistemima transporta, a ne kao totalna zamena za recimo zeleznicu. Recimo da je dobra alternativa odredjenim linijama avio transporta, i da je dobro zamisljen za tu specificnu vrstu transporta (nikako kao sveobuhvatno resenje koje ce "magicnim stapicem" resiti sve probleme masovnog transporta - jer za tako nesto nije ni osmisljen).
Nije namenjen za coast to coast, vec za razdaljine 800-1200 km. Za sve preko toga i sam Elon predlaze avio. Zeleznica bi bila apsolutno bespotrebna u ovom slucaju!
[ Otto23 @ 06.11.2013. 22:53 ] @
@mr. ako
Nisam znao za racvanja :). Ako je tako, sistem je onda josh upotrebljiviji.
Ovo za "coast to coast" je figurativno receno - znao sam da postoji taj neki minimum i maximum za koji je isplativo praviti ceo sistem.
Za zeleznicu nisam siguran da je to totalna zamena, barem ne za teretne vozove. Mislim da nije isplativo prevoziti velike kolicine rude, peska, i sl. jeftinih a teskih i zapremnski gabaritnih stvari preko ovog sistema - mislim da je tu klasicna (spora) zeleznica isplativija. Ovaj sistem je odlican za prevoz ljudi i odredjene vrste robe, izmedju velikih gradova. Nadam se da ce se umesto "brzih" vozova, naci politicke volje i snage, da se napravi test linija. Posebno sto je odnos u ceni izgradnje vishestruko na strani hyperloopa - pa taman bio i tri puta skuplji od predvidjene sume.
[ Shadowed @ 07.11.2013. 07:41 ] @
Citat:
Otto23:
Nazvati neciju ideju idijotskom, podrazumeva da onaj koji to cini ima iskustveno i teoretsko znanje iza sebe, koje mu daje za pravo da tako nesto izjavi. Sve manje od toga je ... zakljuci sam.
Da li umes prepoznas mućak (pokvareno jaje)?
A da da sneses jaje?
[ ivan.mojsilovic @ 07.11.2013. 07:55 ] @
Takodje mislim da osim ako nemas slicne kompetencije ne bi trebalo necije ideje neargumentovano nazivati idiotskim.
Mozemo biti sumnjicavi, zabrinuti ali vredjati ne bi trebalo.
[ mmix @ 07.11.2013. 09:20 ] @
Citat:
ivan.mojsilovic: Takodje mislim da osim ako nemas slicne kompetencije ne bi trebalo necije ideje neargumentovano nazivati idiotskim.
Mozemo biti sumnjicavi, zabrinuti ali vredjati ne bi trebalo.
ne moras da budes rocket scientist da prepoznas bullsh*t.
Da je Elon rekao "resio sam da napravim HyperLoop" ja bih bio sumnjicav, a posto je rekao "evo ja sam izmislio Hyperloop a vi ga napravite" onda je ideja idiotska, snishodljiva i bezobrazna prema hiljadama ljudi koji svakodnevno rade na resavanju problema transporta. Ponudio je neizvodljivo resenje i uzburkao vodu i napravio probleme ljudima koji zapravo resavaju te probleme. U mom selu takvi ljudi se zovu veoma prosto, nedoje*ani. I mislim da nema potrebe da to ponovo obrazlazem, sve zbog cega ja imam takav stav prema njegovoj idiotskoj ideji je je napisano na prethodnih X strana.
Citat:
Otto23: Nazvati neciju ideju idijotskom, podrazumeva da onaj koji to cini ima iskustveno i teoretsko znanje iza sebe, koje mu daje za pravo da tako nesto izjavi. Sve manje od toga je ... zakljuci sam.
Zalosna istina ljudske vrste je da su svi, ili bas skoro svi, ljudi njegove pozicije pre ili kasnije padali pod uticaj mesijanskog kompleksa. I nazalost imali svoju vernu pastvu koja je propagirala taj kult. Niko nije iznad kritike, pa ni on i njegove ideje; i ako je ideja idiotska ja cu je takvom nazvati, a ti misli sta hoces. Vreme ce pokazati ko je bio u pravu.
Citat:
Otto23: To pitanje je samo po sebi pogresno postavljeno - trebalo bi da glasi: Ako hyperloop dobije finansije koje su projektom i zacrtane, i ne bude nista od toga...
Dakle, ako dobije neophodne finansije, i ispostavi se da to nije moguce realizovati - onda ce naravno svako normalan priznati da je pojeo, ono sto je pojeo... i javno priznati gresku.
Nije uopste pogresno postavljeno. Zapravo to sto si ti naveo kao argument bi MORALO da ti kaze nesto na tu temu. U drugom po velicini centru venture kapitalizma (posle NY), ta njegova fenomenalna ideja ne moze da privuce ni jednog jedinog institucionalnog ili bilo kakvog drugog ozbiljnog investitora da udje u finansiranje makar dela tog projekta! Alo, o cemu mi pricamo? Svi su idioti sem njega, svetog Elona? Vi mozete da osporavate moj autoritet da njegovu ideju nazovem idiotkom, ali nisam ja jedini, njegove kolege, investitori, treca lica u inzenjerstvu, NIKO nece da udje u to cistih ruku. Krunski dokaz izvodljivosti vam je to sto se jedna osoba pojavila sa namerom da naivnima skine kozu sa ledja preko crowdfundinga? Ozbiljno?
Citat:
Otto23: Ja iskreno ne znam da li taj njegov projekat moze da proradi, ali sam uveren da on i tim ljudi koji stoji iza toga, imaju debelo "hands-on" iskustvo u razlicitim oblastima/projektima, i nemaju razloga da se blamiraju/lupaju gluposti radi neke samo-promocije.
Ako ti ne vidis motiv, on dakle ne postoji? Taj tim ljudi ne radi za plate to sto im se kaze? Dakle oni ne rade za pare nego zato sto duboko veruju u HyperLoop? Yeah, right. Neka ga onda i naprave, no pain, no gain.
Citat:
mr. ako: Finansije uopste nisu jedini faktor koji utice na citav projekat, jer je tu politicki uticaj velik, dozvole, drzavne pijavice, zemljiste potrebno na deonicama koje ne idu uz auto-put,...
Ah, izvini, potpuno sam zaboravio na ovu teoriju zavere. Ljubomorni vlastodrsci mu ne daju da bude velika faca. Dali su mu da lansira svemirske brodove, ali da, dozvole za niskogradnju su veliki problem. Jos pride kupiti zemljiste kao sto to radi McDonalds i Lidl, da, to je veliki problem. Treba imati razumevanja, ipak je to Srbi... ovaj Amerika, i dozvole se cekaju godinama i mora da se podmiti salterusa, i .... wtf?!?
Ozbiljno, ima li jos neki presmesni izgovor zasto ova velika ideja nikad nece videti svetlo dana? Bilo sta bar iole smisleno za ljude sa IQ veci od 100, ako vec ne mozemo da prebacimo 120?
[ Otto23 @ 07.11.2013. 12:38 ] @
Citat:
Da li umes prepoznas mućak (pokvareno jaje)?
A da da sneses jaje?
Da li umes da prepoznas recimo rak u (naocigled) zdravoj osobi? Ili simptome za srcani udar, slog, urodjenu manu na srcu?
Laiku je nemoguce da kaze u kakvom je zdravstevnom stanju neko (posebno ako je rec o slozenim i na prvi pogled ne prepoznatljivim stanjima), i zato tu procenu obavlja strucnjak - doktor, koji pored radnog iskustva, mora da ima i godine skolovanja (isto rade i osiguravajuce kuce, traze procenu doktora/strucnjaka a ne svog sluzbenika. Cak i oni buzdovani u pawn shopu ne prepoznaju sami "jaje" - vec traze strucnjaka da im proceni vrednost pre nego sto kupe predmet).
Dakle, samo odredjena vrsta ljudi, sa tolikim uverenjem, moze tako olako da deli ocene sta je idiotski a sta ne, za oblast u kojoj nije strucna.
Citat:
Da je Elon rekao "resio sam da napravim HyperLoop" ja bih bio sumnjicav, a posto je rekao "evo ja sam izmislio Hyperloop a vi ga napravite" onda je ideja idiotska, snishodljiva i bezobrazna prema hiljadama ljudi koji svakodnevno rade na resavanju problema transporta.
Zanimljivo stanoviste, bazirano verovatno na "cinjenicama"... evo update-a na tu temu, intervju sa reporterom forbes-a:
(hint: barem procitati ono crveno)
Citat:
Hyperloop Update: Elon Musk Will Start Developing It Himself
Elon Musk just finished a phone call with reporters explaining a little more about his Hyperloop idea. Before the call he posted the link to a 57-page outline describing what it might entail. You can read the whole thing here.
Here are a few other things Musk mentioned and clarified while on the call:
- The plans Musk unveiled were developed by a team of a dozen engineers from both Tesla and SpaceX. They spent roughly nine months developing them, though Musk started thinking about a Hyperloop concept about two years ago. “It was very much a background task—it was not anybody’s full-time job,” he said. “We were just batting it around in the background at SpaceX and Tesla and then in the last few weeks we ended up allocating some full-time days to it.”
- The Hyperloop sits in a tube system, rather than previously speculated underground tunnels or rails.
- The electromagnetic tubes will run mostly along the I-5 corridor, with exceptions around the densest areas in Los Angeles and San Francisco. “There is a tricky portion near LA which is called the grapevine,” Musk said, so he would make a “series of tunnels through the hills – they’re not very long tunnels”—to help navigate passengers to the correct station. The passenger pods “end up essentially chasing the pulse,” he said.
- The Hyperloop is optimized for travel between cities that are fewer than 1,000 miles apart. “The Hyperloop (or something similar) is, in my opinion, the right solution for the specific case of high traffic city pairs that are less than about 1500 km or 900 miles apart,” Musk wrote in the report. “Around that inflection point, I suspect that supersonic air travel ends up being faster and cheaper… For much longer journeys such as LA to NY it would be worth exploring super high speeds and this is probably technically feasible, but, as mentioned above, I believe the economics would probably favor a supersonic plane.”
- The Hyperloop will travel 800 miles per hour–and in every way feel more like the Concorde than an Amtrak car. “Trains are heavy,” he says. “This is designed more like an aircraft.”
- In theory, the Hyperloop will be safer than a plane or train. “Obviously never is a rather strong word, but it would just be extremely difficult I suppose to crash,” Musk said. “It’s not like it’s going to fall out of the sky, essentially, nor can it be derailed as a train can.”
- Same goes for earthquake hazards: “The thought I had was actually in the pylons where the tube is mounted to have earthquake dampers, the sort of things you have in buildings in California, basically shock absorbers…. There’s going to be potentially some earthquake that is so gigantic that it overcomes the dampers but we have that same problem with buildings, too. So relative to say a train where you can’t really do that with tracks it should be quite a bit safer.”
- The Hyperloop will use some of the same technology that is found in the battery packs of the Tesla Model S. “It’s a linear electric induction motor, the same as what is in the Model S. This is a pretty longstanding technology: The linear electric induction motor was essentially invented by [inventor Nikola] Tesla back in the day.”
- Musk will build a demonstration prototype himself. “I think it might help if I built a demonstration article. I think I probably will do that, actually. I’ve sort of come around in my thinking on that part.”
- The Hyperloop will feel like an airplane to ride. “There will be initial acceleration and once you’re at traveling speed you wouldn’t really notice the speed at all,” Musk said, noting that there will be no lateral acceleration (by which he means swaying side-to-side like a roller coaster). “It should just feel really super smooth and quiet, and obviously there wouldn’t be any turbulence or anything.”
- It’ll take roughly seven years before we can ride in it.
- For now, this is a low priority for Musk. “Maybe I would just do the beginning bit, create a subscale version that is operating and then hand it over to someone else. Ironing out the details at a subscale level is a tricky thing. I think I would probably end up doing that. It just won’t be immediate in the short term because I have to focus on Tesla and SpaceX execution.”
- If it was his first priority, he could have it done in a year. “The demonstration project would not be anything that required some sort of big government approval process,” he said.
- The $70 billion “high-speed” rail system proposed for California’s coastal corridor prompted Musk to act. “I don’t think we should do the high-speed rail thing because it’s currently slated to be roughly $70 billion but if one ratio is the cost at approval time versus the cost at completion time of most large projects I think it’s probably going to be close to $100 billion. And it seems like it’s going to be less desirable to take that than to take a plane, so that means it’s not just going to be, I mean California taxpayers are not just going to have to write off $100 billion but they’re also going to have to maintain and subsidize the ongoing operation of this train for a super long time, sort of California’s Amtrak. And that just doesn’t seem wise for a state that was facing bankruptcy not that long ago.”
- The Hyperloop will cost closer to $6 billion to build. “That’s about the right number,” Musk says. “It’s worth noting that that’s more than Tesla, SpaceX and Solar City have spent, combined.”
- Musk will invest his own money into this project, even though he hopes others will help as well. “I always invest my own money in the companies that I create. I don’t believe in the whole thing of just using other people’s money. I don’t think that’s right. I’m not going to ask other people to invest in something if I’m not prepared to do so myself.”
- But it’s okay if it doesn’t make him a lot of money. “I’m not trying to make a ton of money on this but I would like to see it come to fruition,” he said. “I don’t really care much one way or another if I have any economic benefit or another, but it would be cool to see an alternate form of transport.”
Dakle, nije rec o "magicnom stapicu" koji resava probleme masovnog transporta - vec, kao sto je i sam rekao, resava specifican slucaj transporta. I da, zamisli, covek hoce da napravi scaled down prototip (koji radi), i ulozi svoje pare u celu ideju i firmu.
[Ovu poruku je menjao Otto23 dana 07.11.2013. u 13:57 GMT+1]
[ mmix @ 07.11.2013. 13:07 ] @
Odlicno, jedva cekam da ga vidim, makar i scaled down. Znaci treba mu godinu dana, kad bi se posvetio, ovako sest godina, znaci za tri meseca koliko je proslo od tog pompeznog intervjua minuli rad je...? Gde je ta kompanija u koju je ulozio osnivacki kapital? Jedino sto ja vidim da je tacno u tom clanku je ovo:
"The $70 billion “high-speed” rail system proposed for California’s coastal corridor prompted Musk to act."
Zuljalo ga nesto pa se pocesao i mahnuo gomili sa balkona.... Mo's misliti.
Ovi crowdfunding likovi su bar odradili prvi korak u svom planu, izabrali su ime kompanije "HYPERLOOP TRANSPORTATION TECHNOLOGIES INC." , mada su vec u zaostatku sa prve tri faze koje su objavili na svom milestone spisku, uveliko bi trebalo da je pocelo zaposljavanje, samo sto ja jos ni komapniju ne vidim u kalifornijskom registru (sem neke koju je jos u avgustu formirala neka oportunisticka pravna kancelarija verovatno sa namerom da tuzi buducu kompaniju ako je ikad bude)... Mozda se nije primilo bas tako kako su ocekivali?
Logika je neosporna, da je ovako nesto poceo/inicirao/otaljao bilo ko drugi sem svetog Elona, ja uopste ne bih morao da vam objasnjavam ove stvari jer bi ste ih i sami skapirali onakvim kakve jesu. Jedino sto vi imate ovde kao argumentaciju je slepa vera u jednog coveka. Kao sto sam rekao, koliko god da je sposoban, on nije Toni Stark, i nije mesija. Zato iskulirajte malo.
[ Otto23 @ 07.11.2013. 13:14 ] @
Citat:
Jedino sto ja vidim da je tacno u tom clanku je ovo
Cekaj, mozda zelis da kazes da si vidovit? Javlja ti se sta je tacno a sta ne?
Ili imas dokaz da reporteri forbes-a lazu, da su izmislili celu stvar? Da se ovaj razgovor sa njim nikad nije dogodio? Zasto bi lagali oko toga? Da nije 3ABEPA u pitanju? :)
Ko je sad teoreticar zaveretm?
[ mmix @ 07.11.2013. 13:31 ] @
Mozda sam pogresno prepoznao formu clanka, ali meni se cini da je to siže intervjua, ne? Dakle, ne vidim kakve veze ima reporter Forbes-a sa Elonovim tvrdnjama sem sto je objavljeno u Forbes-u, oni ne lazu ali Elon je ocigledno slagao za bar jednu stvar. Ali znas kako kazu, the bigger the lie...
I ne moras bas da budes vidovit, ajd procitaj jos jednom taj intervju i vidi sta je doticni Elon rekao da ce uarditi a sta je uradio za sada. Iskreno ne znam ni sto si uopste referencirao ovaj intervju koji je nastao dan nakon objave u avgustu, kad pricamo o trenutnom stanju i tome da niko na tome ne radi konkretno. Sta zelis da kazes, da jedna njegova rec dokazuje drugu, koja onda dokazuje prvu?
Sem sto je napravio sra*je inzenjerima na CHSR i naneo stetu njihovom odnosu sa politkosom i javnim mnjenjem, sta je zapravo on uradio za ova tri meseca? Manite me praznih prica i lakovernih clanaka iz avgusta, to je bilo pre tri meseca. Taj covek je sposoban da za tri meseca proizvede i lansira raketu u orbitu, a nije sposoban da oformi jednu kompaniju?
[ Otto23 @ 07.11.2013. 13:48 ] @
Citat:
Startup sets sights on rapid transit Hyperloop prototype by 2015
Nidhi Subbaraman NBC News Oct. 31, 2013 at 9:04 AM ET
Prototypes of Elon Musk's high-speed "Hyperloop" transit will be ready by 2015, according to the group taking over development of the project. That's just two years after Musk first described his idea to transport humans between cities in pods accelerated to near-supersonic speeds.
A newly created company, "Hyperloop Transportation Technologies," will lead the charge, its team leaders announced Thursday. They also published a project timeline for the next two years.
Piloting the ship are Marco Villa, an ex-SpaceX man, and Patricia Galloway, who has served as CEO of a management consulting firm, presided over the American Society of Civil Engineers,and sat a term on the National Science Board under President George W. Bush. They are backed by JumpStarterFund, sort of a Kickstarter for startups, based in California.
While the leadership of the company has been appointed in August 2013, the ranks have yet to be filled out. More than 160 aspiring Hyperloopers have turned in applications from the U.S., Europe, and Asia. They will receive stock options for contributing part-time or full-time work.
"Our goal is by the end of 2015, [to have] one of more prototypes available," Marco Villa told NBC News. "There are certain [concerns] you can only retire after doing testing," he explained, and a wind-tunnel model, a life-scale version, and a prototype that's smaller than the real deal can be expected.
When Musk first floated the idea of the supersonic rail in August, researches and engineers cited several challenges: the train cars could overheat, passengers may be flipped over, it is a challenge to maintain a near-complete vacuum chamber for the train cars spanning hundreds of miles, would the system be earthquake-proof?
But this team is confident it will work. "We couldn’t identify anything that cannot be solved or cannot be tackled," Villa said of Musk's proposal. "We really look forward to start asking the tough questions."
Galloway compares the scale of the undertaking to other pioneering ventures, such as building Concorde supersonic jet, or two of Musk's other undertakings: Tesla and SpaceX.
"People said they couldn’t be done and they were done," she told NBC News, and yet they were. "The difference here is the conceptualization of the design and the vetting of the design will be done by the crowd," she said.
But the two acknowledge there is a steep road ahead. For one, it's not enough that the Hyperloop is built, it must be affordable to use, Villa said: "Cost must be paramount."
Galloway has other hurdles in her sights: convincing government that the project is worthy one to support. "When you're competing against projects like the hight speed rail line, our challenge will be to explain to them how this is cost saving, how it will move people in a more efficient manner," she said.
Hyperloop Transportation Technologies is also announcing partnerships with Ansys, which created some of the first software simulations of the rail, GloCal, a company that will help source materials and parts, and SUPRASTUDIO, a design program at UCLA.
According to the roadmap, the project will see liftoff by November this year. By March 30 2014, the group will release a roadmap that will demonstrate, theoretically, that the train will work.
The question is: Will too many cooks get in the way?
Datum vesti je 31 Oktobar 2013, najava je bila u "cetvrtak"... dakle, najdalje pre oko ~10 dana. I gle cuda, radi se na tome, biraju se ljudi za projekat... imas time line kad prototip treba da bude gotov. Ako mislis da mozes bolje i brze, slobodno. Dakle, odvojili su svoje resurse (ljude iz postojecih Elonovih kompanija/projekata), i firma zaposljava dodatne ljude kako bi napravila prototip - upravo da bi se ispeglalo sve ono sto nije ispeglano na papiru, i dokazalo da to radi. Elon je rekao da ce uloziti svoje pare (osim ako, naravno, neka 3ABEPA nije u pitanju, pa je ili on ili forbes lagao u ili o samom razgovoru).
[ mmix @ 07.11.2013. 17:02 ] @
Covece, to je ista kompanija koja trazi crowdfunding. Ista kompanija koja nije uspela da ubedi nijednog investitora da podrzi projekat konkretnima parama. Ista kompanija koja ima "kljucne" saradnike u nekim opskurnim kompanijama od kojih je jedna bukvalno napravila "nezavisan" izvestaj tako sto je prepisala Elonov dokument?!? I nijedna od tih kompanija ne radi za pare? Niti iko pominje bilo kakve pare?
Meni je stvarno zao sto ti ne vidis ogromnu kolicinu BSa koji isplivava iz reci te zene. Mi junaci, mi protiv sistema, mi protiv nevernika, da smo njih slusali ni konkord ne bi imali, itd, itd. I gde si ti procitao tu da Elon to finansira? Razumi covece, to je sve obmana, NE POSTOJI kompanija "HYPERLOOP TRANSPORTATION TECHNOLOGIES" registrovana u Kaliforniji. Ali nemoj meni da verujes, proveri sam: http://kepler.sos.ca.gov/
Ja ne znam zasto oni to sve rade, ali smrdi do nebesa, tako da je jedino mogu da pretpostavimd a je u pitanju navlakusa za naivne da se isti oproste od svojih para.
Kao sto rekoh, bice mi drago da vidim Hyperloop u praksi. Jedva cekam. Al dok cekamo, ja bih ipak savetovao CA politikosu da ne odustaju od CHSR, da ne bude ona stara, golub na grani...
Btw, ti znas da taj link ne radi?
I pazi ovako, vec sam poceo da se ponavljam i bar dok ne dodje ta sredina 2014 za dizajn i 2015 za prototip, ja vise necu ucestvovati u ovoj temi. Sve sto sam imao da kazem, vec sam rekao. Vreme ce pokazati ostalo.
[ Otto23 @ 07.11.2013. 22:31 ] @
Linkovi ispod svih quote poruka rade. Ne znam u cemu je problem.
...
Nego, znaci 3ABEPAtm... smrdi bato do nebesa :)
I ja sam se smorio, tako da, videcemo vremenom o cemu je rec. Definitivno smatram da oni nemaju razlog da muvaju oko hyperloop-a (to moze samo da im se obije o glavu na duge staze), a posebno ne da se upustaju u dalje pravljenje prototipa - ako im je u interesu bila samo samo-promocija. Mogli su fino da ostave dokument i prave se ludi...
[Ovu poruku je menjao Otto23 dana 08.11.2013. u 01:52 GMT+1]
[ mr. ako @ 08.11.2013. 02:25 ] @
Citat:
mmix:
Ah, izvini, potpuno sam zaboravio na ovu teoriju zavere. Ljubomorni vlastodrsci mu ne daju da bude velika faca. Dali su mu da lansira svemirske brodove, ali da, dozvole za niskogradnju su veliki problem. Jos pride kupiti zemljiste kao sto to radi McDonalds i Lidl, da, to je veliki problem. Treba imati razumevanja, ipak je to Srbi... ovaj Amerika, i dozvole se cekaju godinama i mora da se podmiti salterusa, i .... wtf?!?
Ozbiljno, ima li jos neki presmesni izgovor zasto ova velika ideja nikad nece videti svetlo dana? Bilo sta bar iole smisleno za ljude sa IQ veci od 100, ako vec ne mozemo da prebacimo 120?
Da, vec se opasno ponavljamo, ali to samo potvrdjuje da ti ne samo sto nisi procitao moje odgovore na tvoje neke proizvoljne projekcije, vec nisi jos uvek procitao ni dokument koji toliko kritikujes.
To sto sam naveo, nije teorija zavere, vec su realni problemi koje ce jedan takav projekat imati... a kojima ce se delom baviti i sam Elon. Aj' pre nego kazes cuveno tvoje "bas ce CEO kompanije trositi vreme na to", neces verovati ali da, morace. :) Odlican primer za to je Steve Jobs i onaj njegov leteci tanjir/zgrada koju je poceo da gradi u Kupertinu. Verovao ili ne, morao je da trosi svoje vreme kao CEO Apple-a i odgovara na najretardiranija moguca pitanja polu-pismenih politicara u gradskom vecu i jos usput da se smeska! Morao je da ih "ubedi" da je to sto ce mu dati zemljiste dobar deal za grad... nije bilo dovoljno samo da tresne lovu i kaze, 'ocu da vas pokupujem ko McDonald i Lidl u mmix-ovom svetu.
Sto se tice veze politike i CHSR vec sam ti na to odgovarao, pa se ne bih ponavljao... a dovoljno je i ovo iznad sto sam napisao... mada i zdrav razum i par godina zivota u realnom svetu ce ti pokazati da postoji nesto sto se naziva licni/politicki interes, i kao takav je cesto protiv ispravnog razmisljanja i sveopsteg napretka. Ako pogledas kroz istoriju, slicni pokusaji su se desavali konstantno (nazalost neki i uspesno), ali je u najvecem broju slucajeva preovladao zdrav razum i zelja za napretkom i inovacijom.
Upravo je to pokusaj i ovde. Napredak i inovacija, nasuprot zastarele tehnologije i skupe implementacije iste zbog overhead-a zarad namirivanja politicke strukture.
Ti ocigledno imas nesto protiv Elona per se, pa tu svoju mrzu projektujes i na vrlo inovativnu ideju koja moze dosta da promeni. Iako ovde pricamo o samoj ideji, uporno pokusavas da u pricu ubacis neki kult licnosti i slicne mistifikacije... a jasno je da vecinu zabole ko je smislio, vec upravo STA je smislio.
No, da ne ponavljamo u nedogled, pogledaj ranije poruke, tamo sam odgovorio na svaku tvoju tvrdnju, ova bese poslednja u nizu: http://www.elitemadzone.org/p3354667
Uh otvaras Pandorinu kutiju sad ce da se stvori ventura i co i da nam prica da to i njegova baba moze da uradi.
[ mmix @ 12.06.2015. 23:52 ] @
haha, ja samo vidim da je proslo 600 dana od ove silne pompe gde me ispljuvaste a da je cela prica i dalje na nivou "igrala se deca".
Ajd da vidimo i taj cuveni $100 milion public offering later in 2015 Sto bi rekli, time is on my side
Samo, vec smo spali sa 1000km/h na 300km/h, realnost udara...
[ ventura @ 13.06.2015. 01:11 ] @
Citat:
DaliborP:
Uh otvaras Pandorinu kutiju sad ce da se stvori ventura i co i da nam prica da to i njegova baba moze da uradi.
Jedno je sigurno, pre će moja baba da napravi hyperloop nego Elon Musk...