[ pedjolino1976 @ 10.08.2013. 20:31 ] @
imam bunar dubine 15 tak metara vodeni stub mi pocine negde od 6 metara ,imam onu rucnu pumpu ,i ubacenu onu rusku potapajucu pumpu al nesto slabo radi.zanima me jel neko zna koju bi pumpu valjalo nabaviti da to radi normalno za zalivanje trave i bastice,da li ugradjivati neki hidropak il nesto al mora da vuce sa vise od 10 m dubine .ako neko ima iskustva bio bi jako zahvlaan .
[ Vasastajić @ 10.08.2013. 21:35 ] @
Te potapajuće su teško cranje, nego uzmi neku od ovih plavih, zovu ih "italijanske", ide na njih cev od jednog cola.
Skoro sam sebi jednu takvu montirao, a do nje su decenijama radile one ruske Kama3, pa mi je dojadilo da ih svako malo vadim i čistim četkice.
Stoje sada dve servisirane u rezervi.
[ pedjolino1976 @ 11.08.2013. 07:01 ] @
imas sliku tih pumpi sa koje dubine one dizu vodu
[ Horvat I @ 11.08.2013. 08:33 ] @
Zbog visine vodenog stuba možeš koristiti samo potapajuće pumpe, ili bilo koju+injektor (koji je u stvari potopna pumpa na vodeni pogon) zbog kavitacije.
[ Vasastajić @ 11.08.2013. 11:09 ] @
Pumpa koju sam ti predložio, spušta se u bunar na oko 2-3 m od površine vode, stim što se "T" račvom od 1 cola mora ispod pumpe obezbediti sistem veza za primarno punjenje pumpe i celog sistema vodom.
Na taj način ceo sistem funkcioniše besprekorno, sve dok iz nekog razloga ne popusti korpa ili ne povuče vazduh-u zavisnosti od toga kojim materijalima nadograđuješ pumpu, dakle pocinkovane cevi ili plastične.
Sistem sa pocinkovanim cevima je neuporedivo stabilniji, ali i prilično teži, pa treba obezbediti dobru čeličnu sajlu koja će sve to držati.
[ pedjolino1976 @ 11.08.2013. 15:44 ] @
vidim ja da je to malo veca nauka nego sto sam mislio i da mi se isplati da skupim pare i kupim neku postenu potapajucu pumpu koja bi terala na tu dubinu
[ Vasastajić @ 11.08.2013. 16:01 ] @
Ma daleko je to od nauke, ali da moraš imati majstorske ruke i kefalo za tako nešto, tu se slažem.
[ pedjolino1976 @ 11.08.2013. 18:46 ] @
ok hvala ce vidimo sta cemo da napravimo
[ Horvat I @ 11.08.2013. 19:47 ] @
Obzirom da je kopani bunar u pitanju uradi ko što ja rešavam te slučajeve,
uzmeš Rusku (ili 2.kojoj je vodeno kolo izpod motora) pumpu, namontirah je u plastičnu vanglu,rupe kvalitrtno zadihtuj.
U buretu podesi težinu te skalamerije (dodavanjem tegova) da nivo vode dođe iznad vodenog kola.
Za odvodnu cev upotrebi polivačko armirano crevo sa ostavljenom rezervom da se prati "vodostaj".
Sve to poveži kanapom za prekidač da izključi ako presahne bunar.
I ni zimi ne trebaš brinuti za smrzavanje.
[ Vasastajić @ 11.08.2013. 21:23 ] @
Tražio si gore sliku te pumpe, a ja tek sada to primetio.
Evo, ovako to izgleda, stim što stoji osom vertikalno kada je montiraš u bunar.
[ pedjolino1976 @ 12.08.2013. 17:18 ] @
al ovu pumpu sto si stavio sliku ja mislim da ona vuce do 78 metar dubine meni treba bar od 10 do 15 m
[ Vasastajić @ 12.08.2013. 17:34 ] @
Ajde pročitaj ponovo temu, pa mi kaži tačno šta te to buni.
[ misterbin @ 31.08.2013. 18:33 ] @
Ljudi pomagajte,dođe mi da skočim u bunar.Isti onaj iz koga ruska pumpa Kama-3 neće da povuče vodu.Inače je bunar dubok 9 metara a do vode ima 3,5 metra.Šta mi je činiti?
[ mali genije @ 31.08.2013. 18:59 ] @
zadihtuj spojeve,menjaj semering
[ Vasastajić @ 01.09.2013. 08:08 ] @
misterbin.
ajde budi malko konkretniji 'leba ti.
1. vukla je vodu pa neće sada više,
2.tek si je montirao i kad si je upalio ne vuče,
3.ili šta treće

Kama 3-ku sam za 40 godina korišćenja "doktorirao".
[ misterbin @ 02.09.2013. 21:27 ] @
Prvo sam kupio onu plavu pijačarsku pumpu navodno pedrolo.Namestio je na usis od okiten creva 3/4 sa kvalitetnijom korpom i povuče vodu normalno,radi normalno 5 minuta i odjednom stane kao da nema vode u bunaru a ima vode na pretek.Poludim i kupim kamu-3 namestim na isti usis i ni makac.Stavim kamu u kofu od jupola i radi ko luda.
[ Vasastajić @ 03.09.2013. 06:00 ] @
Jesi li siguran da ti to okiten(alkatan) crveno stoji strogo pravo, bez krivina, dakle pod 90° u odnosu na površinu vode?
Jer ako ne stoji tako korpa ne zatvara kako treba i onda voda izađe iz cevi.
Zbog tog razloga na usis ja OBAVEZNO postavljam pocinkovanu cev u dužini od 1,5 - 3 m, na tu plavu,"pijačarsku" kako ti kažeš, od 1/1 cola, a na ovu Kama3 od 3/4 cola.
Bar je ta išla na ovu moju staru sa četkicama na rotoru.
Jesi li siguran da to okiten crevo/cev ipak zbog načina njegove montaže ne povuče negde ispod turbine vazduh?
I ovo je još jedan razlog zbog kojeg na usis postavljam pocinkovanu cev.
Jesi li obezbedio račvanje usisne cevi ispod turbine "T" članom, radi priključenja posebnog dovoda za punjenje sistema vodom pre startovanja?
Slikaću kasnije taj spoj da ti bude jasno na šta mislim.
Aj' sad, pa idemo redom.
[ misterbin @ 04.09.2013. 08:38 ] @
Siguran sam da je okiten crevo tj.usis dobar i da stoji pravo jer je u pitanju bušeni bunar fi 25 cm i u njega je ubačena plastična cev.Tako da nema puno prostora da stoji usis krivo.Juče sam od prijatelja pozajmio istu takvu "pijačarku" koja je na oko ista kao moja pumpa,čak su i podaci sa pločica pumpi identični,kod njega radi perfektno.Kada sam je priključio na moj usis ona radi kao luda i lako tera čak dve prskalice bez problema i to sigurno nekih 3 sata bez prestanka,posle čega sam je isključio i vratio.Iz svega ovog navedenog sam zaključio da okiten crevo stoji dobro i da nigde ne vuče vazduh.Jedinu razliku koju sam primetio između pumpi je ta da je njegova pumpa šira 1,5 cm u prečniku turbine.E sad da li to ima neke veze stvarno ne znam.A što se tiče kame-3 i "T" račve,to nisam namestio jer nisam znao da treba a i ne znam kako da namestim.Predpostavljam da je i kod mene kama starog tipa,jer i ona ima četkice na rotoru kao i tvoja.
[ Horvat I @ 04.09.2013. 10:23 ] @
Na usisnu granu ništa ne mećat osim donjeg ventila!

Posle pumpe se može postavit račva sa ventilom da se olakša nalivanje.

Pumpu treba servisirati,Ti ili neko vičan, semering, (verovatno i ležaj) je propao. Uzput pogledati i stanje turbine i kućišta
[ Vasastajić @ 04.09.2013. 15:13 ] @
Citat:
Na usisnu granu ništa ne mećat osim donjeg ventila!

Kako misliš da isteraš vazduh iz sistema, pogotovu iz turbine, ako uradiš kao što ti kažeš?
Garantujem mnogo teže, nego sa sistemom koji besprekorno funkioniše, što kod mene već više od 40 godina, a i svuda gde sam tako montirao.
Normalno da takav sistem podrazumeva ili kvaliteno plastično crevo za dovod i predpunjenje sistema sa dobrim ventilom na kraju ili umesto plastičnog, pocinkovana cev.

misterbin
nisi lepo objasnio kako si probao komšijinu pumpu kod sebe, komplet sa usisnim delom i korpom i samo spustio u tvoj bunar ili si kombinovao sa elementima od tvog sistema i ako jesi, kojim tačno.
Usput i pre svega proveri da ti nije pukao ulazni muf od pumpe kada si na njega montirao okiten/alkatan spojku.
[ Vasastajić @ 04.09.2013. 15:50 ] @
Evo ovako izgleda taj "T" spojmalo bližeTu gde je ta alkatan spojka je izlaz vode, a stavio sam je samo za slikanje, jer u principu uvek sve radim sa metalom, bez tih plastičnih zaiebancija, mislim konkretno na okiten, jer se pokazao veoma loše u ovakvim sistemima.
Istina to moje loše iskustvo je još iz doba kada su postojale samo plastične alkatan spojke koje nisu baš trpele neko pomeranje zbog trzaja pumpe pri startu.

Donji spoj ispod turbine ti lepo prikazuje kako treba da obezbediš punjenje sistema i istiskivanje vazduha iz turbine.
Onog momenta kada je na kraju creva krenula voda od punjenja, a punio sam sistem sa kućnog vodovoda, uključivao sam istovremeno i pumpu i tako par puta, pali-gasi, doklegod ne istisne sav vazduh iz usisnog dela do korpe, a to ćeš primetiti po tome što će se mlaz na izlazu pojačati istog momenta kada pumpa proradi punim kapacitetom, dakle kada više nema ni trunke vazduha u kritičnom delu.
Istog momenta sam zatvarao ventil, koji je u sastavnom delu za punjenje sistema, dok je još voda iz vodovoda tekla i pumpa radila i čiča Mića, gotova priča.
Na taj način nema šanse da povuče ni dašak vazduha, a u slučaju da nekada korpa ispusti, postupak se ovaj ponavlja bez ikavke muke.
Ako ti je pumpa, mislim ta plava, nova, tipujem da si pretegao okiten spojku i da je na pumpi pukao usisni muf, ako je neka polovna onda poslušaj Horvata.
[ Horvat I @ 04.09.2013. 16:38 ] @
Citat:
Vasastajić: Kako misliš da isteraš vazduh iz sistema, pogotovu iz turbine, ako uradiš kao što ti kažeš?


Na fabrički predviđen način - potapanjem-

Na gornjem delu kućišta turbine naspram izlaza se nalazi zavrtanj za nalivanje. ta RUPICA je nezgodna zato umesto naglavka ide T u odvojak se vraća naglavak za crevo, gore propusni ventil, i konzerva od 1-2l.
Kad se ostane bez vode pridigne se crevo, a ventil drži otvorenim dok ne stanu mehurovi.

davno su kodnas na bunar stavljali i "fontanu" ali zbog brzog propadanja skupih ventila se sve drangulije sa usisa si uklanjane
[ misterbin @ 05.09.2013. 21:37 ] @
Jednostavno sam sa svog usisa raskačio moju pumpu i na isti taj moj usis prikačio komšijinu pumpu.Jer i komšija ima isti takav usis,koji sam ja iskopirao od njega i isto tako namestio kod sebe.Znači usisi su do tančina isti,stim što njegova pumpa radi i kod njega i kod mene a moja neće ni tamo ni ovamo.I sve je radilo odlično kako sam opisao u predhodnoj poruci.Od te moje plave pumpe sam digao ruke i sutra ću probati da namestim KAMU na način kao na slici.HVALA Vam svima na izdvojenom vremenu i pomoći pa se čujemo.
[ remark78 @ 11.07.2016. 13:08 ] @
Imam izbušen bunar sa ručnom pumpom i ostavljenom cevi pored nje za priključenje pumpe. U bunar je postavljena cev prečnika oko 4cm (nisam siguran tačno). Mislim da je dubina negde oko 13m.
Probao sam sa ruskom KAMA 3 pumpom od komšije i radi veoma lepo.
Imate li predlog koju pumpu kupiti, jeftinu, male snage jer je napajanje preko akumulatora+invertera? Te KAMA pumpe su matore i nisam siguran u kakvom su stanju, ali sa svojih samo 350W veoma lepo rade.
Gledam po oglasima neke kopije Pedrollo-a, koštaju oko 2.500din (370W), može li poslužiti ta pumpa ili je bolje da nađem polovnu KAMU 3?
[ remark78 @ 18.07.2016. 12:19 ] @
Šta mislite o ovoj pumpi, može li da gura vodu iz bušenog bunara?

http://raider.bg/en/c/vodni-po...ori-82/pompa-vodna-rd-pk60-153
[ Lavlja_Jazbina @ 18.07.2016. 17:55 ] @
Procitao sam spocetka temu (vasa bio ziv) i nisam nasao da je neko pomenuo kolicinu koja se moze povuci ( do koje dubine )

i koliko je potrebno da se bunar ponovo dopuni do pocetnog nivoa ?

Malo uskacem ali mislim da je srodno.Maybe or may be.

[ zelezeka73 @ 28.07.2016. 19:44 ] @
Citat:
remark78:
Šta mislite o ovoj pumpi, može li da gura vodu iz bušenog bunara?

http://raider.bg/en/c/vodni-po...ori-82/pompa-vodna-rd-pk60-153Provereno...moze!
Nema neki protok ali izvlaci vodu.
[ remark78 @ 03.07.2017. 11:39 ] @
Evo mene ponovo. Tek sam sada kupio pumpu. http://raider.bg/en/c/vodni-po...ori-82/pompa-vodna-rd-pk60-153

Za vikend sam je instalirao na bušeni bunar koji ima ručnu pumpu i pored nje izvod za električnu pumpu, cevi su plastične 5/4". Bunar je iskopan na nekih 12-13m, nalazi se pored Dunava, ne znam kolika je visina vodenog stuba u njemu i kako to izmeriti.

[att_img]

Ručnom pumpom sam povukao vodu i ona prolazi i kroz el. pumpu, ali čim prestanem da pumpam voda više ne ide. (naravno pumpa je uključena)
Posle više neuspelih pokušaja samo jednom je krenula voda posle prestanka ručnog pumpanja ali je posle 5 sekundi prestala.
Kada sam usis od pumpe potopio u kantu sa vodom, izbacuje vodu bez problema.

U čemu bi mogao biti problem? Meni jedino pada na pamet da je udaljenost do vodenog stuba veća od 8m od površine zemlje i da pumpa nema snage da povuče vodu? Ne znam...
[ remark78 @ 06.07.2017. 06:48 ] @
Predihtovao sam ponovo sve spojeve, ovaj put sa kučinom umesto teflon trake. Zatim sam sipao vodu u izlaz pumpe uz odvrtanje šrafa za luftiranje, potom zavrnuo šraf i uključio pumpu, iz prve je povukla vodu.
Radila je nekih pola sata, nije bilo problema.
[ član @ 20.06.2022. 12:52 ] @
busio sam nedavno bunar, trebalo bi sada pumpu da nabavim.
bunar ce mi sluziti za navodnjavanje travnjaka i biljaka u dvoristu.
racunam na oko 5 prskalica za vodu + oko 40m "kap po kap" zalivanja.
planirao sam da to automatizujem, tako da se pumpa pali automatski svakog dana u npr. 07 ujutru i zaliva pola sata/sat.
jel moze neko da mi preporuci adekvatnu pumpu za tu svrhu (ne treba da bude potapajuca, nego da stoji gore), kao i kakav mi uredhaj treba koji ce da pali/gasi?
hvala unapred...
[ Darko80 @ 14.09.2022. 20:13 ] @
I ja sam skoro busio bunar f(110) cevka... Planiram da ga koristim isto za zalivanje baste i 1 ili 2 prskalice .... Bunar je 15m a voda krece od 5m znaci vodeni stub je oko 10m... Jel moze neko da preporuci neku potapajucu pumpu koju bi spustio na oko 12-13m i koja moze da gura dovoljan pritisak vode za prkalice i eventualno kap po kap sistem (od 20tak metara)?

Nasao sam na oglasima ovu

RAKETA ruska-Kzubr pumpa

sa sledecim opisom

KZUBR potapajuca pumpa raketa 1.1kw - 1100w
Pumpa ide u dubinu do 50m, tera duzinski do 120m
ZA BUNARE, BUSOTINE, REKE. . .
duzina pumpe je 60cm sa reducirim, precnik f100. . ulazi u cev f110
Reducir je jedan 1-COL fabricki, moze da se reducira na pola col ili 3/4 . . .
Izbacuje 3000l u 1h, pumpa je namenjena za cistu vodu. . . u slucaju da ima sitan pesak oblozi se deo gde uvlaci vodu mrezicom za komarce. .


Jel neko ima iskustva sa ovom pumpom? ili da preporuci neku drugu ako ova ne valja.
[ optimizator @ 14.09.2022. 20:51 ] @
Kzubr nije ruska marka nego čisti kinez!
Ne postoji nigde na ruskom internetu ni K od Kzubra. Kzubr je KOPIJA Zubra koji jeste ruska marka ali se kompletno proizvodi u Kini.
Tako da su kinezi na istoj liniji gde štancaju Zubr koji je uvek na ćirilici napisan, napravili i kopiju istog za prodaju drugima, obično bez rezervnih delova.
Zato i piše K-Zubr, kopija Zubra.
[ Darko80 @ 14.09.2022. 22:03 ] @
Dobro Kinezi su poznati da skinu skoro svaki proizvod koji vide od neke firme koja je došla kod njih... Jel znaš možda dal vredi ta pumpa tj. Dal može da zadovolji ove zahteve koje sam napisao? Ili da mi preporucis neku do 100e koja može?
[ optimizator @ 14.09.2022. 22:52 ] @
Ne, ja imam hidrofor sa 80 litarskom bačvom tako da sa takvim pumpama nemam iskustva.
Upozorio sam na ono što znam u vezi tog proizvođača.
Ostavi oglase, puni su i ,,original" Boš i Makita alata.
Prelistaj bolje neki sajt,... ima dobrih ponuda koliko vidim https://www.shopperalati.rs/pr.../bastenski-alati/pumpe-za-vodu
[ ademare @ 14.09.2022. 23:11 ] @
U sustini sve to stancuju Kinezi !

Ove u radnji mozes da racunas na duplo vecu cenu za isti proizvod . Ali te iz radnje imaju nekakvu garanciju , dok ove sa oglasa nemaju nikakvu , iako prodavac moze da obeca radnu garanciju i slicno .


Nego vidi ove male uzane Metalne . U radnjama su oko 4-5.000 na oglasima oko 20 Eur . Pre kupovine premeri dal ce da stane u cev .


A to dal pise cirilicom nema veze . Vidim na oglasima ima Urezana Cirilica ! Ali je Kineska pumpa 100 % . Jer nigde ne pise ko je proizvodjac na samoj pumpi gde pise sve ostalo ! Na kutiji moze da pise sta god hoce !


Na Ruskoj pumpi bi pisalo Vsdelano V Roosii , (nemam vse bukvi) A i na sajtu ne radi Cirilica .

[Ovu poruku je menjao ademare dana 15.09.2022. u 00:29 GMT+1]
[ ademare @ 14.09.2022. 23:27 ] @
Evo sada vidim na ovim pumpama i nije Ruski Jezik , vec Ukrajinski !

Ali svi prodavci reklamiraju kao Ruske Pumpe ?!


Ima jedna gde pise na Ruskom , ali je kutija 100 % ista kao ona " Ukrajinska "


Sve Stancuju Kinezi !
[ component @ 15.09.2022. 08:09 ] @
Da li znate gde mogu da se nađu ove raketne pumpe ali slabije? Ove od 1,1 kW i 3000l/h su dosta jače nego što nama treba (za kap po kap) i pošto bi radila skoro bez prestanka, 1,1 kW je dosta velika potrošnja struje.
[ ademare @ 15.09.2022. 09:26 ] @
Jesi li se raspitao koliki je promer ovih obicnih metalnih ? Njih ima i po 280 wati .

Ove raketa su bas uzane taman za cev. Mislim da ne prave nista drugo osim tog modela koji si opisao .
[ component @ 15.09.2022. 10:28 ] @
Ne razumem se u pumpe uopšte. Ne znam ni šta su obične metalne. Koliko sam shvatio treba nam potapajuća koja može da uđe u promer 120 i da ima izlaz od 3/4 ili 1 col.
Googlaću dalje, ali ako neko zna gde da gledam, pomogao bi mi dosta.
[ ademare @ 15.09.2022. 11:47 ] @
Nezgodne su ove prodavnice Onlajn legalne jer tu se ljudi javljaju na telefon , koji ne znaju nista ni o cemu , ili traze da se registrujes i porucis na slepo .

Evo link primer obicne metalne :

https://www.wobyhaus.co.rs/pum...7170-pumpa-potapajuca-w-vp-300

Racunam ovi imaju prave prodavnice pa mozda neko zna .


Druga opcija je da nazoves nekog od prodavaca sa oglasa ima ih Desetine i svi prodaju isto ovo pod razlicitim imenima . I Ruske itd. a sve jedno te isto . Neko od tih silnih prodavaca moze da zna koliki je promer pumpe .

https://www.kupujemprodajem.co...5Bkeywords%5D=potapajuca+pumpa

Ove obicne su oko duplo jeftinije od rakete ali su deblje .
[ Darko80 @ 15.09.2022. 12:55 ] @
Sve te jeftine po oglasima ne mogu da guraju sa veće dubine od 5m... Meni recimo treba da gura sa dubine 13-14m i da ima pritisak korektan za 2 prskalice.... Ove pumpe što se prodaju za po 3-4 000 dinara po oglasima nisu za te stvari iako su potapajuce... Zato i pitam dal neko može konkretan model da preporuči za dubine do 13-14m i da može da se koristi za navodnjavanje travnjaka i eventualno manje baste
[ blaki @ 16.09.2022. 19:10 ] @
Za taj promer bunara od 110 mm mislim da moraš kupiti tu metalnu usku pumpu do, kako mi reče jedan bunardžija, 4 cola. Navodno po nekim pričama nije loš odnos kvalitet - cena ovih kineskih marke SHIMGE (ne znam kako se to čita pa pišem etimološki). Jedina mana istih je navodno samo to što ne podnose PESAK, samo neki mali procenat, ima navedeno na nekim sajtovima, ne sećam se tačno, a to je teško postići osobito u bunarima koji su dobijeni pobijanjem cevi.
Tih pumpi ima i po pijaci (Kraljevo), verujem i u drugim gradovima i ova najslabija košta 120 E, naravno uz neku upitnu garanciju (gledao sam tipa kako prodaje ovu pumpu i ispunjava pisanu garanciju na pijaci). Opet u prodavnicama su nešto skuplje pa je izbor na tebi.

Evo nađoh i jedan link već pomenute "ozbiljne" prodavnice koji govori o tome, pa dodajem:

https://www.shopper.rs/blog/shimge-pumpe-za-vodu-iskustva/

[Ovu poruku je menjao blaki dana 16.09.2022. u 20:23 GMT+1]
[ Darko80 @ 16.09.2022. 23:14 ] @
Hvala pogledacu dal ima tih pumpi kod mene