[ bakara @ 18.08.2013. 22:16 ] @
Nemam koga da pitam, pa rekoh mozda bude korisno da ovde otvorim temu...

LM, imam zenku zlatnog ritrivera (zove se Dora) ima 7 godina, pre 2 godine smo joj dovodili muzjaka i bio je ovde 3 dana i nije nista napravio

Ohladili smo se od te ideje...

Ali 23.06 zaticem nepoznatog "crnog" otkinutog sa nekog lanca u dvoristu (ne znam ni kako je usao) u sred bela dana kako je najasio moju Doru.
Nije bilo teorije da ih razdvojim i ako sam sve pokusavao (voda, udaranje, dreka...) trajalo je to jedno pola sata.

Bili smo ubedjeni da od toga nema nista.

Medjutim "crni" izgleda zna sta radi pa je izgleda (u stvari vise ne izgleda nego jeste) Dora sada skotna, mi nemamo nista pojma o tome.

Ono sto me brine je sto sad slabo jede, hranio sam je granulama, sada ih uglavnom odbija...ceo dan samo dahce, tesko se krece i non-stop pije vodu, ko prava trudnica.

Temu sam otvorio da bih dobio savete:
-koliko traje trudnoca i kako da znam kada?
-kako se to radjaju kucici i gde?
-sta trebam da pripremim?
-koliko komada da ocekujem?
-hoce li biti zuti ili crni?
-i na kraju jel treba nekom neko stene?

Dajte savete i ako sam nesto propustio.
[ Vasastajić @ 18.08.2013. 22:49 ] @
Heh, sad si me zaintrigirao da konačno proverim to sa dužinom graviditeta kuja, mislim imam tri slatka D.O.DŽ.-a od kojih je jedna kuja, mešanac sa prevagom terijera i ona je to sa donošenjem kučića na svet odrađivala sama, tako da ja sa tim veze nisam imao.
Znao sam samo po njenom ponašanju da je skotna i opet poponašanju kada se približio dan za prinove, a znao sam po tome što je po PRAVILU uvek nosila moju papuču u leglo.
Da ne dužim evo ti reči stručnjaka koje će u dobroj meri zadovoljiti tvoju želju za saznanjem.
Dejan kao da je na odmoru, ne vidim ga na forumu, pa u njegovom odsustvu, eto ti njegovog kolege.
Ono što sam SIGURAN za buduće prinove to je da će biti preslatki.
Neće ti biti jednostavno da to ispoklanjaš, mislim s emotivne tačke.
Sa srećom!
[ sasa022 @ 18.08.2013. 23:18 ] @
Za 10-ak dana ocekuj kucice. Dora ce najverovatnije sve sama odraditi ( sto se porodjaja tice ).

Inace imamo mi i veterinara ovde
[ valerijan @ 18.08.2013. 23:19 ] @
+

[Ovu poruku je menjao bakara dana 19.08.2013. u 11:39 GMT+1]
[ Horvat I @ 19.08.2013. 10:21 ] @
Imaš sreće što ti je dodž spakovao, 7mogodišnja prvoštenkinja je ko 40g prvorotkinja.
Štenci će bit dobrim sitniji nego u čistoj krvi.
Dodaj joj čanče sa mlakim mlekom (jogurtom ako ga sam praviš) zbog povećane potrebe za Ca
[ bakara @ 19.08.2013. 10:42 ] @
@valerijan

odlicno uputstvo, ali nemam stomak za ovo od 3. strane

Bio sam ubedjen da treba da nosi 3 meseca, a ovo sad neocekivano ispada 2 pa sam sad u panici.

[ Horvat I @ 19.08.2013. 12:15 ] @
Samo opušteno prepusti to prirodi, sama će ih očistiti posteljicu i eventualno mrtvo štene pojesti, u tom je ne sprečavaj!
[ Nabukodonosor @ 19.08.2013. 12:19 ] @
Oko 52 dana nose. Inace to sto si pokusavao da ih razdvojis mogao si samo da povredis svog psa.

Inace, i meni je pas zadnjih 15-20 dan sav usporen, tesko se krece i slicno. Vreme je tesko, vrucina je.
[ bakara @ 19.08.2013. 13:24 ] @
Citat:
Nabukodonosor:  Inace to sto si pokusavao da ih razdvojis mogao si samo da povredis svog psa.

Skapirao sam to cim sam probao da oteram crnog psa...on je krenuo da bezi ali vuce i mog psa i oboje kukaju od bola.

Jel ima neka efikasnija metoda razdvajanja da znam za ubuduce?

Koliko ritriver donese kucica u proseku?

Citat:
Horvat I: Samo opušteno prepusti to prirodi, sama će ih očistiti posteljicu i eventualno mrtvo štene pojesti, u tom je ne sprečavaj!

Daj bre...jel si ozbiljan?
[ Nabukodonosor @ 19.08.2013. 13:29 ] @
Citat:
Jel ima neka efikasnija metoda razdvajanja da znam za ubuduce?

Koliko ritriver donese kucica u proseku?

Koliko znam nema nista efikasnije, samo sacekas da zavrse. A ne znam koliko retriver donese kucica, ja imam pitbula, nisam imao nikad retrivera.
[ Burgos @ 19.08.2013. 14:04 ] @
Posteljicu će životinje same pojesti, gledao x puta; srećom, sa mrtvorođenim mačetom/kučetom se nisam susretao. Uglavnom, kao što Horvat kaže, ako je zdrava, sama će sve da obavi.
[ superbaka @ 19.08.2013. 16:10 ] @
uglavnom su ti dali odgovore, narocito valerijan, ja samo da dodam i ispravim...

Nabukodonosor ti je napisao pogresno, nije 52 dana vec oko 62 dana (+- 2 dana)... kad muzjak ejakulira, otekne mu deo patke (bulbus) usled cega nije moguce da se razdvoje, tako da treba sacekati neko vreme da splasne i sjahace sam... svaki pokusaj nasilnog razdvajanja moze da dovede do povrede i jednog i drugog psa... mleko ti nije znacajan znak jer se javlja razlicito rano od slucaja do slucaja, tako da ces pocetak stenjenja primetiti po tome sto se kuja uznemiri, pocinje da 'kopa' i trazi 'brlog', a kada se skrasi, krecu kontrakcije... kao sto su ti napisali, dalje nema sta da diras, sve ce to kuja instiktivno odraditi sama... najbolje je da je ostavite samu i da je povremeno obidjete da vidite da li sve ide kako treba... veterinaru se treba obratiti ako primetite da se dugo napinje a ne izlaze stenci, ako obilno krvari i ako je doslo do poremecaja opsteg stanja...

koliko komada, i koje boje - to ne mozemo da znamo...
[ Vasastajić @ 20.08.2013. 06:14 ] @
Citat:
bakara: Daj bre...jel si ozbiljan?

Ja nikada nisam našao niti jednu posteljicu nakon što se moja kuja oštenila.
Za razliku od krmače, ali kad se ona oprasi tu imaš i dve-tri vršne lopate posteljica i pošto sam znao da i ona to 'oće da pojede, dežurao sam prilikom prašenja da to izbacim van legla.
Da li je bilo dobro da se mešam na taj način u "prirodu", ne znam.
Ima nešto u tim posteljicama, jer ne bi to kozmetičke kuće baš bez veze skupljale po porodilištima za svoje preparate.
Čak kasnije nećeš nači ni govanca od kučića u leglu.
[ anon70939 @ 20.08.2013. 07:04 ] @
za kakve preparate , da prestanem da kupujem zeni
[ Horvat I @ 20.08.2013. 07:49 ] @
Kod kojih je naznačeno držati na hladnom
[ kaćunčica @ 20.08.2013. 08:57 ] @
Citat:
CoyoteKG:
za kakve preparate , da prestanem da kupujem zeni

"Zbog čega baš placenta?
Istraživanja iz ove oblasti pokazala su da placenta i pupčana vrpca sisara sadrži matične ćelije koje imaju sposobnost da poprave svaku vrstu ćelija u organizmu.
SCBI, kompanija koja je promovisala ove proizvode, tvrdi da njeni preparati sa sastojkom “O-placenta”, “najhranljiviji i najmoćniji oblik ekstrakta ovčije placente”, dovode do revitalizacije ćelija kože koje počinju da proizvode povišen nivo kolagena, proteina i elastina na isti način na koji se to dešava kod mlade kože."
[ Vasastajić @ 20.08.2013. 11:12 ] @
kaćunčica,
razumna si osoba pa ne moram da te ubeđujem da je to istraživanje ustvari za konačan cilj imalo lakše ubiranje poreza od budala.
Resorpcija bilo čega kroz pore kože je ionako veoma upitna, a ako i ima toga pitanje je koliko se na taj način resorbuje i raznih konzervanasa i ostalih aditiva sintetičkog porekla.
Sinteza kolagena, kao osnovne gradivne materije u ljudskom organizmu, je veoma složen metabolički proces u kome najaktivniju ulogu ima C vitamin, pored ostalih važnih nutrijenata.

CoyoteKG,
raspitaj se u bilo kom porodilištu koja je osnovna uloga zamrzivača kod njih.
[ kaćunčica @ 20.08.2013. 11:27 ] @
@Vasastajić

Ma, samo sam citirala deo reklamnog teksta nekog od pripadnika farmaceutske industrije/mafije, a na ovom forumu smo se lepo dogovorili da ja baš i nisam neko pravo žensko, te kao takvo biće malo šta od kozmetike koristim.

Kad smo kod pomenute mafije, znam da nije tema, ali ovo je jače od mene: malopre mom detetu uzeše 470 dinara za DESET kapsula probiotika, a da je poneo više, uzeli bi mu 540 za onaj, koji je lekarka preporučila!
[ Goran Mijailovic @ 20.08.2013. 23:13 ] @
Od "kucke" do kozmetičke mafije
[ bakara @ 20.08.2013. 23:15 ] @
Eh...a niko da se javi da rezervise stene
[ Goran Mijailovic @ 20.08.2013. 23:17 ] @
Pa kaži da su u promo periodu jeftiniji 40%
[ Vasastajić @ 21.08.2013. 07:51 ] @
Citat:
Goran Mijailovic: Od "kucke" do kozmetičke mafije :D

Svi putevi vode u Rim.

bakara,
aj ti njih slikaj lepo kad otvore okice, kad stasaju za nestašluke, okači ovde, pa onda označi koje bi dao, a koje ne bi.
Može?
Veruj mi, lako je deliti ih kad ti se još nisu zavukli pod kožu.
[ bakara @ 21.08.2013. 11:22 ] @
Svi kucici moraju da idu jer imam jako malo dvoriste, jednostavno nemam gde sa njima koliko god da su slatki.
[ botr @ 21.08.2013. 19:40 ] @
Kao sto su ti rekli, nista ne diraj, sve to ide svojim tokom, samo nemoj da hvatas stenad dok malo ne porastu, jedino ako bas moras, jer postoji mogucnost da ih kuja nece prihvatiti zbog pomesanih mirisa.
[ Vasastajić @ 21.08.2013. 20:15 ] @
Citat:
bakara: Svi kucici moraju da idu jer imam jako malo dvoriste, jednostavno nemam gde sa njima koliko god da su slatki.

Svejedno, slikaj i okači ih ovde.

Mali, kad je im'o mesec dana

Mali, danas

s tim što mu je i dan danas njuškica često puta tako musava ko kad je bio malen(Mali mu je ime)
[ bakara @ 22.08.2013. 15:29 ] @
Naravno da cu okaciti slike...
Evo jos nista...cekam.
[ bakara @ 24.08.2013. 12:10 ] @
Vest dana:

Okotila se jutros Dora (mislim da se jos koti)

Za sada 6 komada, jedno je mrtvo pa sam ga sklonio, za sada ih ima 5, svi su crni koliko mogu da vidim.
[ Vasastajić @ 24.08.2013. 12:31 ] @
Ne bi smelo to toliko dugo da traje...
...da li je izbacila posteljice?
[ bakara @ 24.08.2013. 12:35 ] @
Ne izgleda nista neobicno...jutros oko 6 je izbacila 2 komada i posle na otprilike svakih sat po jedno.

Posteljice je valjda pojela posto sam video da joj je neka kozica visila iz usta.

Ono mrtvo je dobro da sam sklonio?
Jel normalno da bude neko mrtvo?

Nisam siguran da li je tako rodjeno ili se nekako ugusilo...

Inace iskopala je u dvoristu rupu u zemlji, tu se okotila i ne mrda odatle.

Jel treba nesto da joj dam osim vode?
Juce nije htela nista da jede.
[ Vasastajić @ 24.08.2013. 12:53 ] @
Neće ona sada ni vode da pije, najverovatnije do sutra, dok malecki ne posisaju kolostrum, no svejedno drži joj u blizini posudu sa svežom vodom.
Nemoj da te čudi niti ako ne jede hranu koju joj daješ, poješće to tek sutra-prekosutra, kad ogladni posle pojedenih posteljica.
Malecki se najverovatniju živ rodio, ali sa maramicom preko njuške, pa se naknadno ugušio.
Hebiga, zaboravio sam u prethodnim postovima na to da ti skrenem pažnju.
Uvek moraš imati neku suvu krpu kojom ćeš mu maramicu skinuti sa njuške, po mogućstvu bez odvajanja od kuje i posle malo, nežno prstom udariti grudni koš maleckog da se trgne i prodiše.
Neka si ga sklonio, dovoljno je kuji što je pojela posteljice,a one se iz legla ne dižu ni za boga dokle god mali ne posisaju kolostrum.
U principu samo pažljivo iz prikrajka treba posmatrati šta se dešava, jer će najveći teret celog posla sama kuja izneti.
[ botr @ 24.08.2013. 18:59 ] @
Cekamo izvestaj
[ Vasastajić @ 24.08.2013. 19:44 ] @
Biće sad malo problema zbog ove kiše ako je kuja leglo kopala u nekom nenatkrivenom delu dvorišta, no snaći će se ona već, a verujem da joj je i bakara već pomogao oko novog smeštaja.
[ bakara @ 24.08.2013. 19:49 ] @
Da, kopala je u otvorenom delu dvorista ispod cetinara, veci je problem sto se ona boji grmljavine koje je danas bilo.

Ko ima slab stomak dalje ne mora da cita

U medjuvremenu je udavila 3 komada...zasto pojma nemam?

Jednostavno odvoji kuce odnese ga malo dalje pregrize i ostavi.
To je danas uradila tri puta i nisam vise siguran da li je ostalo vise od 3 kuceta.
[ Goran Mijailovic @ 24.08.2013. 20:48 ] @
Pogledaj ovde: http://balkankinology.net/foru...esivnost-kuje-prema-stenadima/
[ kaćunčica @ 25.08.2013. 23:06 ] @
I? Ima li preživelih kučića? Svi smo se saživeli sa problemom, a bakara se ućutao.
[ Vasastajić @ 26.08.2013. 06:30 ] @
Bojim se da je pao u depresiju...
Citat:
imam zenku zlatnog ritrivera (zove se Dora) ima 7 godina,

7 x 7 = 49...

...odavno joj je vreme bilo da nebrojeno puta bude već i baka...
...49 godina je za ljude period kada se već uveliko igraju sa unucima, a zdravo fertilno doba im je u pluskvamperfektu.
Sve u svemu priroda i urođeni instikt će uraditi ono što je najbolje za kuju.
[ bakara @ 26.08.2013. 09:17 ] @
Citat:
kaćunčica:
I? Ima li preživelih kučića? Svi smo se saživeli sa problemom, a bakara se ućutao.

Ima 2 ziva, koliko mogu da vidim vrlo su zivahni i sisaju.

Dora i dalje ne mrda sa tog mesta pa i ne mogu nista posebno da vidim, inace i dalje nece nista da jede osim sto popije oko litar mleka.
Sta bih mogao da joj jos dam?
[ Horvat I @ 26.08.2013. 09:55 ] @
Sveže vode i hrane

Očekivao sam da će se u vezi davljenja štenaca oglasiti @superbaka.
To je (izgleda) normalna pojava. Kad kuja oseća da nemože odnegovat leglo odabere 1-2 šteneta, ostalima prekrati muke.
O tome sam u ruskoj literaturi čito još ko šiljokuran. Divlja svinja se slično ponaša
[ Java Beograd @ 26.08.2013. 10:02 ] @
Dakle, 6 ih je okotila, 5 živorođenih, 3 ubijenih = 2 srećna i živa štenca ! Mašala !
Nisam neki stručnjak, ali ja bih joj ostavio nadohvat: vodu, mleko i standradnu hranu. Šta bude 'tela - uzeće sama. Eventualno, umesto standradne hrane, ako postoji neka hrana za keruše - dojilje
[ Vasastajić @ 26.08.2013. 12:02 ] @
Citat:
bakara
Sta bih mogao da joj jos dam?

Znam i ja da oni obožavaju mleko, ali nisam siguran u kojoj meri njihov probavni trakt obiluje potrebnim enzimima za varenje mleka.
Mislim na kuju.
Tu bi Dejan trebalo da dá svoj konačan sud.
Od hrane joj daj u principu ono što je najviše volela uvek, a sveže vode neka uvek ima blizu sebe.
I ne beri brigu što se ne pomera, kao što sam gore i rekao priroda i njen urođen instikt su u datim okolnostima odradili sve kako treba.
A i ubuduće će.
Važno je da ti je ipak priuštila trunku radosti.
A tek će ti srce zaigrati kad male šeprtlje krenu u veliki svet...po dvorištu.
Obožavaju cveće...i da se valjaju u paprati...
...mada moja žena nikad nije obožavala to što oni obožavaju njeno cveće.
Na kraju je ipak prežalila cveće.
Samo opušteno i veruj Dori.
[ Goran Mijailovic @ 26.08.2013. 12:31 ] @
Ja bih joj ostavio neku hranu normalnu (ne granule) i vodu. Kad kazem normalnu hranu mislim na neko mallo probareno meso i kosti ;)
[ bakara @ 26.08.2013. 12:36 ] @
Mleko sam davao Dori, ne njenim kucicima, kontam da im ne treba dok sisaju.

Inace ona je uglavnom jela granule, retko drugu hranu.
[ Goran Mijailovic @ 26.08.2013. 13:12 ] @
Pa zato i kažem, nek oseti pravu hranu jednom. Mleko joj ne bih dao.
[ bakara @ 26.08.2013. 13:17 ] @
Probao sam, nece ni da okusi, samo mleko hoce.
[ Goran Mijailovic @ 26.08.2013. 13:21 ] @
A vodu?
[ superbaka @ 26.08.2013. 13:53 ] @
imam gradjevinske radove u kuci pa ne stizem da ispratim sve...

pojava kanibalizma na stenjenju je kompleksne etiologije, i obicno se nikad ne utvrdi zbog cega se javlja... mnogo je uzrocnika - nedostatak prolaktina, nedostatak vitamina i makro i mikroelemenata, strah, stres, bol, nastran apetit itd, a pominju se i neki drugi uzroci kao osecaj majke da nesto nije u redu sa zdravstvenim stanjem stenaca, mehanizam odbrane sopstvenog organizma od prenaprezanja itd... nije uopste retko da kada se majka spreci da pojede stence, ona postane potpuno nezainteresovana za stence...

sto se tice hrane, treba joj nekoliko dana posle stenjenja davati 'laganu' hranu, ali kaloricnu, obicno kasaste koenzistencije... ona ce u pocetku gubiti na tezini zbog negativnog bilansa energije, i to nemoj da te buni jer je normalno... ponudi joj veci izbor hraniva, pa nek jede sta hoce, makar samo i mleko, vodu obavezno mora uvek da ima... obrati paznju na sise jer kod malog broja stenaca moze da dodje do zatvrdnuca i upala sisa zbog zadrzavanja mleka, jer dva ne mogu sve da izdoje... nemoj da joj dajes neka egzoticna hraniva jer mogu da dobiju proliv... probaj da joj natopis granule mlekom, eventualno mozes da ubacis i malo mlevenog mesa... posle nekoliko dana postepeno treba da predje na suve granule...
[ Vasastajić @ 26.08.2013. 15:42 ] @
Kao retko koja životinja pas nepogrešivo oseća tvoj trenutni psihički status,pogotovu ako je nešto posebno za tebe vezana ili te doživljava kao vođu, zato nemoj da brineš uopšte i prilazi joj pun poverenja i radosti zbog njenog podviga, ali iskreno.
U tim njenim godinama je podvig da još uopšte ima teranje, pogotovu što u ranijem periodu njenog života nije efektiralo potomstvom.
Što bi u svinjogojstvu rekli prveskinja.
Sad sam sigurana da će sa ova dva preostala sve biti u redu, a ti nemoj biti škrt u maženju njene lepe glavice, ako ti to dozvoljava.
[ bakara @ 26.08.2013. 17:09 ] @
E danas joj deca dala granule i kazu da je sve pojela, sad mi je vec lakse.
Vodu pije redovno ogromne kolicine.

Iz legla izadje samo da vrsi nuzdu, danas je prvi put sa mnom izasla par minuta van dvorista.

Izgleda sva prilicno ofucano, mokra je i smrdi na tu tecnost kada se okotila, zrela je za ozbiljno kupanje.
[ Vasastajić @ 26.08.2013. 18:29 ] @
Nemoj sad nikako da je kupaš dok švrće ne odvrknu, jer imaj na umu da je njuh psa do 2500 x osetljiviji od ljudskog, pa onda zamisli kakav bi opažajni haos napravio u njenoj glavi u odnosu na kučiće.
Sve se polako vraća u apsolutnu normalu, samo budi strpljiv.
[ Goran Mijailovic @ 29.08.2013. 21:49 ] @
Kakva je situacija?
[ bakara @ 29.08.2013. 22:35 ] @
Situacija je za sad odlicna!

Dve preostale kuce su vrlo zivahne, sisaju i uglavnom spavaju.

Dora jede redovno i ne propusta priliku da proseta sa mnom cim malisani spavaju.
Jos cekam da malisani da progledaju, ne znam kad je to, i kad ce da prosetaju?

kad se vakcinisu protiv stenecaka?
[ valerijan @ 29.08.2013. 22:59 ] @
manje/više isti izvor:

Vakcina koja je protiv štenećaka je i protiv drugih zaraznih bolesti (kombinovana vakcina):

protiv hepatitisa, leptospiroze, parvovirusa i štenećaka.

Daje se između osme i desete nedelje starosti (prva), a da bi stekli potpuni imunitet mora da se uradi i revakcinacija u dvanaestoj nedelji (druga).

Pre vakcinacije štence treba očistiti od glista. Do revakcine ne bi smeli da izlaze napolje i da se mešaju sa drugim psima.

plus:

Oči se otvaraju nakon 10 do 14 dana, a posle im treba još 7 dana da normalno progledaju.

Uši počinju da normalno da funkcionišu kad im se otvore slušni kanali, a to je 13 do 17 dana.

Sa 3 nedelje počinju da istražuju okolinu (posrću pokušavajući da prohodaju).

[Ovu poruku je menjao valerijan dana 30.08.2013. u 00:23 GMT+1]
[ Horvat I @ 30.08.2013. 07:52 ] @
Mešane rase - dodžovi nisu skloni štenećim bolestima, jer ne bi bilo lutalica
[ valerijan @ 30.08.2013. 08:20 ] @
^ to je predrasuda. Obavezno vakcinišite pse... ;)
[ Vasastajić @ 30.08.2013. 09:01 ] @
Iskreno ja moje nikada nisam vakcinisao, ali su to ipak ČISTOKRVNI dodževi.
Jedino što s vremena na vreme dobiju je antiparazitni program.
Obzirom da imaju avliju veću od fudbalskog igrališta, time nemaju potrebu ni za nekontrolisanim švrljanjem, tako da sam ove moje avlijanere poštedeo i vakcine protiv besnila.
No, svakome prema volji i opredelenju.
[ bakara @ 30.08.2013. 09:46 ] @
Citat:
valerijan:
^ to je predrasuda. Obavezno vakcinišite pse... ;)

Verovatno si u pravu, ali stvarno onda odakle toliko dodzeva kada je stenecak toliko opasna bolest?
[ Java Beograd @ 30.08.2013. 10:47 ] @
Sam bog zna koliko bi bilo avlijanera da ih štenećek zaista ne napada.
[ superbaka @ 30.08.2013. 14:00 ] @
sa 4, 6 i 12 nedelja ciscenje od parazita, preporucujem tablete sa 3 leka poput Dehinel, Cestal i sl... mozda ce pokusati da ti uvale Vitaminthe pastu, moj savet je da to ne uzimas jer ja imam jako losa iskustva sa njom... sa 52 prva vakcinacija polivalentnom vakcinom, preporucujem Vanguard Plus 5+L... vakcinacija moze da se obavi i ranije Vanguardom, sa 42 dana, ali se u tom slucaju preporucuju jos 2 revakcine u razmaku od 3 nedelje... ako ti nije frka za tih desetak dana, sacekaj 52. dan da bi revakcinisao jos samo jednom... Nobivac ima Puppy program sa kojim se moze vakcinisati i ranije, ali generalno, Nobivac vakcine nisam koristio jer sam imao slucajeve da mi dodju psi oboleli od macije kuge kod kojih je doslo do probijanja vakcine... Vanguard je ipak proizvod firme koja proizvodi Vijagru :)
[ bakara @ 12.09.2013. 13:06 ] @
Kuce su ovih dana poceli da izlaze i vrlo su slatki.

Nego, nesto me drugo muci i potreban mi je savet.

Posto ih do sada niko nije dirao tek sada primecujem da su im repici na samom kraju nesto izobliceni i kao da tu nemaju dlake a na dodir su nekako dzombavi i oteceni (samo taj deo)
Meni to deluje kao neka suga ili tako nesto, a jedan ima to i na sapici, ostatak tela im je cist i uredan i ona ih redovno lize.

Postavicu i slike, mozda neko zna o cemu se radi?

[ superbaka @ 12.09.2013. 13:50 ] @
ne verujem da je suga, pre bih rekao da su gljivice... probaj sa Daktanol kremom iz humane apoteke...
[ 3way @ 12.09.2013. 13:59 ] @
Moze biti i demodeks.

Mom psu se to javilo posle jednog grdnog stresa koji je imao (gazenje autom, pa napad rota od 300 kila), probavali smo raznim kremama i preparatima, ali dok joj nismo pojacali ishranu nista nije pomoglo.
[ bakara @ 12.09.2013. 14:46 ] @
Citat:
superbaka: ne verujem da je suga, pre bih rekao da su gljivice... probaj sa Daktanol kremom iz humane apoteke...

Mislim da to imaju od rodjenja samo sto ja nisam zagledao jer sam mislio da je od blata, sad kako su porasli to je ociglednije.

Od cega su te gljivice?

Citat:
3way: Moze biti i demodeks.

Ovo je nesto jezivo a sad si mi bacio crv sumnje:
http://www.vetnovak.com/vise.asp?clanak=19

Nije da ne lici, ali ovi moji ovo imaju iskljucivo na krajevima repova i jedan ima malo na sapi.
Majka im nema nista slicno ovome, niti je ikada imala, a nemaju ni kontakt sa drugim zivotinjama.

Zanima me sta kaze superbaka?

[ superbaka @ 12.09.2013. 17:34 ] @
u sustini, kozna oboljenja su jako teska za dijagnostiku, narocito na daljinu, pa sam ja dao sebi za pravo da postavim pribliznu dijagnozu na osnovu verovatnoce, sto se u ovakvoj praksi primenjuje...
za sada ostajem pri svojoj tvrdnji (proguglaj :dogs ringworms)... demodikoza je isto sto i mitiseri kod ljudi, i prakticno nema psa koji ih ne nosi u sebi, ali se ozbiljnije promene javljaju nakon pada imunog sistema, cestog kontakta sa jace infestiranim psima, i obicno prvo pocinje na glavi (oko ociju i njuske), pa se siri na grudi, stomak, prepone itd, dlaka se u pocetku proredjuje pa tek kasnije potpuno opada i polja bez dlake nisu jasno ogranicena... uz to, potrebno je vremena da se razvije, sto nije dovoljno u slucaju tvojih stenaca...

slike demodikoza

gljivice se pak cesce javljaju kod stenaca, i rep je jedno od mesta gde se najcesce javljaju, a polja su jasno ogranicena i bez dlake...

Citat:
Puppies and young adult dogs are more likely to contract ringworm than are older adult dogs, according to the "Dog Owners Home Veterinary Handbook."

Although a ringworm infection can occur on any portion of the puppy's body, it is commonly found on his tail, his paws or his face and ears. Since ringworm spreads quickly

izvor

Citat:
Ringworm in dogs is primarily a disease of puppies and young adults. Typical areas of involvement are the face, ears, paws, and tail.

Ringworm is transmitted by spores in the soil and by contact with the infected hair of dogs and cats, typically found on carpets, brushes, combs, toys, and furniture. Humans can acquire ringworm from pets, and vice versa. Children are especially susceptible.

izvor

slike gljivica
[ wujaymarkoff @ 25.09.2013. 02:31 ] @
Ovako, mozda je mali off od uvoda teme, ali volio bih neki savet i sugestiju od ljudi iz struke.
Naime imam kuju shar pei-a staru 6 godina. U sali su mi neki veterinari govorili da se obraduju kad vide vlasnika ove rase na vratima ordinacije.
Elem, pre godinu dana javio se veliki problem po meni za ciji su uzrok krivi nestrucna dijagnoza i terapija veterinara.
Kao rasa poznata sa problemom usiju, veterinar me je "nagovorio" da radimo analizu brisa iz usiju na gljivice i parazite. Zbog cega, pojma nemam,
dotada smo taj problem stvaranja taloga u usima resavali redovnom higijenom kod kuce i povremenim ispiranjem kod veterinara.
No, kako je veterinar utvrdio da kuja ima gljivice u usima, prepisao mi je neku terapiju lekovima.
"Problem" ne samo da nije otklonjen, nego se javio jos gori a to je konstantno i intezivno gnojenje usiju. Prvo se javilo kod jednog uveta kasnije preslo i na drugo
i sada konstantno postoji taj problem, a ranije joj se nikada nije to javilo.
Na nasu ponovnu posetu i objasnjenje kod veterinara radili smo ponovo analizu i terapiju. Naravno nista se nije desilo pozitivno.
Na moje pitanje vetarinaru sta se desava i kako da resimo problem odgovor je bio, pa to je karakteristicno za tu rasu i resenje su redovne terapije.
Napominjem da analize i terapije nimalo nisu jeftine i da sam stekao utisak da me covek radi zbog love, ajd to i ok ali me iritira to sto mi je ocigledno napravio
veliki problem. Odrzavanje usiju teze je nego ranije, jer higijena ne pomaze mnogo posto se gnoj javlja momentalno i ispuni ceo usni kanal, toliko da joj nekada
kipi iz usiju i ukrastaju joj se obrazi. Doduse gnojenje se nekad smanji ali je stalno prisutno.
Da li je ovo zaista karakteristicno (znam primerke rase sa 10-11 godina koji nemaju taj problem) za koji nema leka ili moze nesto da se uradi po ovom pitanju?

[ superbaka @ 25.09.2013. 13:49 ] @
obrati se prof. Nikoli Popovicu ako vec do sada nisi... terapija bolesti usnog kanala traje malo duze...
[ Java Beograd @ 25.09.2013. 14:01 ] @
@wujaymarkoff
A da promeniš veterinara ?