[ Mali_Milojica @ 10.11.2013. 10:36 ] @
Ovih dana je aktuelno udruženje "Sveti Sava" iz Lazarevca koje je krenulo u borbu protiv narko dilera.
Kada bi akcija uzela maha i u drugim gradovima, možda bi policija i sudstvo konačno preduzeli oštrije mere protiv tog zla koji nam ubija decu.

https://www.facebook.com/?sk=w...B0%D0%B2%D0%B0/442957322453027
[ plus_minus @ 10.11.2013. 10:42 ] @
A kako će oni da preduzmu mere, kad oni i jesu glavni u tom poslu?
[ 3way @ 10.11.2013. 10:50 ] @
Ovo svakako nije nacin da se resavaju stvari. Uzimati zakon u svoje ruke, na osnovu onoga "javna je tajna", "pricaju" i "zna se", moze da bude jako losa stvar.
[ Mali_Milojica @ 10.11.2013. 10:56 ] @
Citat:
3way: Ovo svakako nije nacin da se resavaju stvari. Uzimati zakon u svoje ruke, na osnovu onoga "javna je tajna", "pricaju" i "zna se", moze da bude jako losa stvar.

Koliko mogu da vidim, oni nisu preuzeli zakon u svoje ruke (Vigilante) nego objavljuju imena. U maloj sredini sve se zna.
Da li treba bilo kakvo udruženje da bi država preduzela mere po osnovu ne prijavljivanja prihoda? Kako neko može voziti skupoceni auto a da nigde ne radi?
U Srbiji i oni koji rade teško da mogu sanjati a ne kupiti i polovnjak a nezaposlen vozi BMW X5?
Koliko znam, i Kapone je pao zbog poreza a ne zbog proizvodnje i distribucije alkohola i ubistava?
[ 3way @ 10.11.2013. 11:00 ] @
To je stvar kojom ne treba da se bave Mika Pera i Laza u kafani.
Zamisli da osvane tvoje ime, i da te naznace kao kriminalce zato to vozis dobar auto. To uopste nije nemoguce, jer cobani cim na ulici vide BMW, pa makar 10 godina star, misle da je u pitanju neki kriminalac ili mafijas. Kada im naglasis: "Ima pare zato sto radi", odgovaraju sa: "Radim i ja, pa nemam pare"....Dakle stvar uopste nije bezazlena.
[ MyWay @ 10.11.2013. 11:06 ] @
Citat:
3way: Ovo svakako nije nacin da se resavaju stvari. Uzimati zakon u svoje ruke, na osnovu onoga "javna je tajna", "pricaju" i "zna se", moze da bude jako losa stvar.
Ovo može biti način da se rešavaju stvari. I uzimanje zakona u svoje ruke bi bilo samo ako bi rulja linčovala nekog pogotovo na osnovu nedokazanih informacija, ovo je ukazivanje na činjenično stanje a u relativno malim sredinama (kao što je Lazarevac) se mnogo toga zna. Ovo je najpre građanski oblik pritiska na pravosudne organe i organe gonjenja da rade svoj posao ili da, ukoliko već rade, pojačaju i učine kvalitetnijim i efikasnijim dosadašnji rad.
[ Ivan Dimkovic @ 10.11.2013. 11:07 ] @
@Mali_Milojica, voleo bih da nije tako, ali mi se cini da policija sigurno vec zna sve te likove.

U maloj sredini se sve zna. Jos kad se neko odjednom pojavi sa autom od 50-100 hiljada EUR a do juce nije imao ni za spojler, panduracija obicno zna tacno o cemu se tu radi.

To je ono cuveno "vec poznat policiji" kada neko od krimosa napravi neko preveliko s*anje.

U svakom slucaju "narodna pravda" je losa stvar cak i ako je tacno da su ti sto su ih prokazali narko dileri. Kriminalci mogu vrlo lako da naude obicnom stanovnistvu. Takodje to prokazivanje moze da bude lose i kontraproduktivno ako je policijska istraga vec u toku, posto javno prokazivanje daje signal kriminalcu da prestane (privremeno) kriminalnu delatnost ili da se reorganizuje.

Eventualno privremena pozitivna stvar moze biti da ti sto su im objavljena imena moraju da privremeno prestanu sa svojim "biznisom".

Medjutim, na duze staze nisam siguran da ce efekat biti pozitivan - jer na jednog takvog sigurno dolazi N drugih + postoji sansa da dodje do stradanja stanovnistva ako "osteceni" dileri krenu da se svete.

Efekat bi bio dobar ako i samo ako ovo dovede do brzog hapsenja i duge zatvorske kazne. Bilo sta drugo - i ti ljudi stavljaju svoje glave u torbu prakticno bez uspeha.
[ Mali_Milojica @ 10.11.2013. 11:09 ] @
Citat:
3way: To je stvar kojom ne treba da se bave Mika Pera i Laza u kafani.
Zamisli da osvane tvoje ime, i da te naznace kao kriminalce zato to vozis dobar auto. To uopste nije nemoguce, jer cobani cim na ulici vide BMW, pa makar 10 godina star, misle da je u pitanju neki kriminalac ili mafijas. Kada im naglasis: "Ima pare zato sto radi", odgovaraju sa: "Radim i ja, pa nemam pare"....Dakle stvar uopste nije bezazlena.

Uopštavaš temu?
Da li si pogledao šta su izneli?
Ako nisi, pročitaj pa komentariši.

[ deedee6 @ 10.11.2013. 11:14 ] @
Srbija, uzimanje zakona u svoje ruke, istraga u toku... Komedija.
[ Mali_Milojica @ 10.11.2013. 11:28 ] @
Pre 5-6 godina, sin od kolege iz bivše firme je umro od prekomerne doze u 24 godini. Navukao ga je na narkotike lokalni diler koji godinama radi oko osnovne škole.
Otac tog dečka je pokušavao sve moguće ali na žalost nije uspeo. Sin mu je boravio u, mislim da je to bolnica u Teodora Drajzera, pa terapije na institutu za mentalno zdravlje pa... Međutim, diler ga nije ispuštao iz kandži. Obraćao se otac i policiji ali...nema dokaza da je dotični diler...bla, bla truć.
Posle smrti sina, ćerka ga je sprečila da ne uzme pištolj i ubije skota koji se i dan danas vozika u raznoraznim džipovima.
Da se to nekome od vas desi nešto slično, da li bi komentarisali na način kako sada komentarišete?
Dok akcija ne uzme maha i na taj način da se izvrši pritisak na državavu da konačno zavede red i strpa u kavez te divljake, oni će nesmetano ubijati našu decu!
Koliko huligana i koliko zla treba da se desi na stadionima pa da država kaže DOSTA?
Mora se krenuti sa čišćenjem Srbije od zla! I najduži put počinje prvim korakom. Možda ovaj korak nije nabolji ali je korak!
[ ventura @ 10.11.2013. 11:33 ] @
Čuj to, "diler ga navukao"... Oće to inače, dileri idu po osnovnim školama od deteta do deteta i sve biju ko neće da se navuče...

Otac tog dečka je trebao da sina vaspitava kad je za to bilo vreme, pa onda ne bi imao problem da ga dileri "navlače" na heroin.
[ Ivan Dimkovic @ 10.11.2013. 11:39 ] @
Citat:
Mali_Milojica
Da se to nekome od vas desi nešto slično, da li bi komentarisali na način kako sada komentarišete?
...
Posle smrti sina, ćerka ga je sprečila da ne uzme pištolj i ubije skota koji se i dan danas vozika u raznoraznim džipovima.

Ovo nije argument. Naravno da ce neko posle smrti svog deteta vrlo verovatno izgubiti razum i hteti da ubije krivca za smrt deteta na licu mesta. To, medjutim, ne menja situaciju ni za milimetar.

Hajde da vidimo sta bi se desilo - otac izgubljenog deteta ode sa pistoljem da ubije narko dilera i to mu uspe. I zbog toga ce taj covek fasovati zatvor, a narko diler ce odmah dobiti zamenu. Ako otac ima drugu decu, ta deca ce ostati bez oca zato sto ce njihov otac gotovo sasvim sigurno otici u zatvor zbog ubistva sa predumisljajem.

Moze da se desi i druga stvar - da ga narko diler ubije, posto obicno narko dileri imaju veceg iskustva sa ubijanjem od prosecnog roditelja. U tom slucaju smo ostali bez deteta i njegovog oca.

Moze doci do neceg jos goreg - recimo stradanja jos ljudi, ako covek omasi ili rikoset ubije nekog drugog.

Upravo je to razlog zbog cega "vigilante" pravda nije dozvoljena nigde u civilizovanmo svetu, vec pravdu (tj. pravo) deli samo drzava.

--

Problem ove akcije nije u dobroj volji ovih ljudi - to se uopste ne dovodi u pitanje. Medjutim, dobra volja nije dovoljna da neku situaciju ucini adekvatnom. Ako zbog ove akcije pogine jos nevinih ljudi zbog osvete dilera - to ce napraviti jos vecu stetu po drustvo.

Zbog toga su ovakve stvari vrlo opasne i neretko kontra-produktivne.
[ superbaka @ 10.11.2013. 11:46 ] @
a od koga posle da kupujemo gudru ako ih sve pohapse?! a uz to, neminovno ce i da poskupi...
[ plus_minus @ 10.11.2013. 11:50 ] @
^^ Od farmaceuta, najverovatnije.
[ deedee6 @ 10.11.2013. 11:53 ] @
Citat:
superbaka:
a od koga posle da kupujemo gudru ako ih sve pohapse?! a uz to, neminovno ce i da poskupi...

Svaki kusur nova radost :)

[ Mali_Milojica @ 10.11.2013. 11:55 ] @
Citat:
Ivan Dimkovic: Problem ove akcije nije u dobroj volji ljudi - to se uopste ne dovodi u pitanje. Medjutim, dobra volja nije dovoljna da neku situaciju ucini adekvatnom. Ako zbog ove akcije pogine jos nevinih ljudi zbog osvete dilera - to ce napraviti jos vecu stetu po drustvo.

Zbog toga su ovakve stvari vrlo opasne i neretko kontra-produktivne.

Koliko sam ja uspeo da shvatim, iza akcije stoje roditelji koji su to zlo osetili na svojoj deci?
Šta je tu loše ili opasno ako se apostrofira ili "bolduje" ono što već svi znaju ali ih ne interesuje jer se nije desilo njihovoj deci?
Ja to vidim kao pritisak na pravosudne organe da konačno krenu u borbu.
Da li će uspeti ili ne, to niko za sada ne zna. Važno je da ne sede skrštenih ruku već da žele nešto da promene. Kada bi dobili širu podršku, ubeđen sam da bi se nešto izmenilo.
Ovako, kako su naveli za glavnog, sam se hvali da mu niko ništa ne može?!
Ako mu ne može, zašto su se uzjogunili i on i ostali nabrojani pa prete?
[ Mali_Milojica @ 10.11.2013. 11:56 ] @
Citat:
superbaka:

Jel to pokušavaš da budeš duhovit ili te zabole što stradaju tuđa deca?
[ deerbeer @ 10.11.2013. 12:06 ] @
Bile su vec sprovedene blickrig akcije hapsenja narkodilera po celoj Srbiji pre par godina.
I sta bi ? Pojeo vuk magarca. Danas su skoro ti isti dileri na slobodi.

Dakle, resenje je sablja 2 po sudovima advokatskim kancelarijama pa i policijskim stanicama,
pa kad neko od njih bude oteran na dugogodisnju robiju sve ce doci na svoje mesto vrlo brzo.

[ Lavlja_Jazbina @ 10.11.2013. 12:14 ] @
A ko po tebi treba da bude iza sablje ?
[ Mali_Milojica @ 10.11.2013. 12:30 ] @
Citat:
U lazarevačkoj policiji trenutno vlada opšta panika, kaže jedan od policajaca prilazeći nam krišom na parking.

- Svi upiremo prste jedni u druge i tražimo one koji sarađuju sa tim dilerima. I u stanici se priča da su neki policajci radili s njima. Načelnika nemamo godinama, a preko nam je potreban neko čvrste ruke, koji neće padati pod uticaje. Imali smo odeljenje za borbu protiv narkomanije, ono je podnelo vrlo brzo 30 prijava, ali je zbog nečije odluke vrlo brzo rasformirano. Sve je to uticalo na ovakav haos. Sada se svi plaše Unutrašnje kontrole - kaže u dahu policajac, a pločicu sa prezimenom vraća tek kada nam se okrenuo leđima.

Detaljnije...
[ Lavlja_Jazbina @ 10.11.2013. 12:38 ] @
Zato kod booljasa iz kurira to ti je u hronici zanja vest i to pre 2 dana.
Svaki dan slike pa da vidimo.Samo interes i pare.Neko je trazio da se pritiskaju Tijanini roditelji jer su pare u pitanju.
Trosenje tastature i uznemiravanje emocija.
[ cika dacha @ 10.11.2013. 12:42 ] @
prvo i osnovno!
niko se nije navukao od jednog dzojusa ili smrkanja! to su price za malu djecu!

drugo svako ima licni izbor sta zeli da radi sa svojim telom ako je punoletan!

svaki taj diler bi propao ako nema musterija!

dok je potraznje bice i dilera! neko mora da uslisi zelje potrosacima!

po meni nisu krivi dileri nego izostanak vaspitanja kod omladine!

[ Ivan Dimkovic @ 10.11.2013. 13:04 ] @
Citat:
Mali_Milojica
Koliko sam ja uspeo da shvatim, iza akcije stoje roditelji koji su to zlo osetili na svojoj deci?
Šta je tu loše ili opasno ako se apostrofira ili "bolduje" ono što već svi znaju ali ih ne interesuje jer se nije desilo njihovoj deci?
Ja to vidim kao pritisak na pravosudne organe da konačno krenu u borbu.
Da li će uspeti ili ne, to niko za sada ne zna. Važno je da ne sede skrštenih ruku već da žele nešto da promene. Kada bi dobili širu podršku, ubeđen sam da bi se nešto izmenilo.
Ovako, kako su naveli za glavnog, sam se hvali da mu niko ništa ne može?!
Ako mu ne može, zašto su se uzjogunili i on i ostali nabrojani pa prete?

Postoji vise potencijalnih problema sa tom akcijom, koji mogu dovesti te ljude i okolinu u veliku opasnost po sopstvene zivote i zivote njihovih komsija i ukucana.

Jedini nacin da ta akcija uspe je da njihovo delanje dovede do brzih hapsenja i dugih zatvorskih kazni. Ako se to ne desi, postoji velika opasnost da dodje do odmazde.

Takodje, postoji opasnost da ovakvo delanje direktno osujeti istrage u toku. Postoji dobar razlog zasto se policijske istrage vode tajno - kako kriminalci ne bi bili "obavesteni" da im je zakon za petama. Sada ti narko dileri znaju da su pod lupom i to im daje informaciju da urade nesto povodom toga.

Sve u svemu - daleko je situacija od crno-bele i ima dosta potencijalnih problema koji moraju biti uzeti u obzir pre nekakvog deljenja pohvala.
[ superbaka @ 10.11.2013. 13:13 ] @
Citat:
Mali_Milojica:

Jel to pokušavaš da budeš duhovit

uvek, narocito kad je ljudska glupost u pitanju...

ajmo matematicki... ako u jednacini imas dve (uslovno receno) konstante - drogu i dilere, i dve promenljive - cenu i kupce, na sta ces pokusati da utices? na konstante ili na promenljive? ok, budimo realni, ne moze drzava bas da deli besplatno drogu po apotekama, mada bi to za moju porodicu bilo bolje, jer je mi svakako ne bismo uzimali... ali sta moja porodica ima od toga sto drzava juri dilere? sto ih vise juri, cena droge skace a narkomani sve vise kradu i otimaju stvari od........... policije? drzave? hmmm... ajd' pogodi!
mislim, zao je meni te dece, ali vise me je zao moje porodice, mog deteta kome polazem puno ljubavi i paznje, i posvecujem puno vremena uceci ga pravim vrednostima... i sutradan ga necije drugo dete isprebija i uzme mu mobilni i pare...
[ Mali_Milojica @ 10.11.2013. 13:17 ] @
Citat:
Ivan Dimkovic:Sve u svemu - daleko je situacija od crno-bele i ima dosta potencijalnih problema koji moraju biti uzeti u obzir pre nekakvog deljenja pohvala.

Situacija je krajnje crna!
Nisu u pitanju samo narkodileri, tu su i ti famozni "navijači" i još mnogi koji su se osilili.
Kako i ne bi, riba smrdi od glave.
Bahatost je, na žalost, zaštitni znak Srbije. Dovoljno je pogledati vladine službenike i...
Šta ostaje kao alternativa običnim građanima? Da ćute i teše se time da zlo nije dotaklo njihovu kuću ili da nešto preduzmu?
Korupcija je duboko ukorenjena u sistem i kao kancer jede sve pred sobom. Šta nam preostaje?
Umiranje u agoniji ili borba sa bolešću.
Možda je ovo alternativna terapija u borbi?
[ Mali_Milojica @ 10.11.2013. 13:30 ] @
Citat:
superbaka:
Citat:
Mali_Milojica:

Jel to pokušavaš da budeš duhovit

uvek, narocito kad je ljudska glupost u pitanju...

ajmo matematicki... ako u jednacini imas dve (uslovno receno) konstante - drogu i dilere, i dve promenljive - cenu i kupce, na sta ces pokusati da utices? na konstante ili na promenljive? ok, budimo realni, ne moze drzava bas da deli besplatno drogu po apotekama, mada bi to za moju porodicu bilo bolje, jer je mi svakako ne bismo uzimali... ali sta moja porodica ima od toga sto drzava juri dilere? sto ih vise juri, cena droge skace a narkomani sve vise kradu i otimaju stvari od........... policije? drzave? hmmm... ajd' pogodi!
mislim, zao je meni te dece, ali vise me je zao moje porodice, mog deteta kome polazem puno ljubavi i paznje, i posvecujem puno vremena uceci ga pravim vrednostima... i sutradan ga necije drugo dete isprebija i uzme mu mobilni i pare...

Svi mi volimo da "pametujemo" dok nam se ne desi zlo. kada se desi...onda počinjemo da razmišljamo drugačije!
Ti vaspitavaš svoje dete i misliš time si se osigurao od takvog iskušenja?
Moja deca su već odrasla i, hvala Bogu, nisam imao takvih problema ali poznajem ljude koji su isto tako vaspitavali decu, možda i više vremena posvetili deci nego ja i desilo se zlo.
Sve dok hodaš blatnjavom ulicom ne očekuj da ćeš biti čist!
Da bi deca bila čista, sem kućnog umivanja, treba očistiti i ulice!
[ Sceka @ 10.11.2013. 13:42 ] @
Citat:
Mali_Milojica: Situacija je krajnje crna!
...
Bahatost je, na žalost, zaštitni znak Srbije. Dovoljno je pogledati vladine službenike i...
...

Da... kad se ne vlada dovoljno materijom onda je najlakse pricati uopsteno a pozeljno je kriviti drzavu jer je to uvek nepogresivo i u trendu...

Citat:
Mali_Milojica: ...
...
Šta ostaje kao alternativa običnim građanima? Da ćute i teše se time da zlo nije dotaklo njihovu kuću ili da nešto preduzmu?
...

Obican gradjanin inace ne moze nista uciniti tako da prica o tome nema svrhe. Moze da se cuti i da se, kao sto je nebrojeno puta receno i jos vise puta dokazano!, radi na vaspitanju svoje dece kao preventiva u buducem zivotu. Sve ostalo je "prica za malu decu" i "kako mali Perica zamislja uredjivanje Drzave".

Citat:
Mali_Milojica: ...
...poznajem ljude koji su isto tako vaspitavali decu, možda i više vremena posvetili deci nego ja i desilo se zlo.
...

Nije bitno koliko vremena neko provede u vaspitavanju svoje dece nego je bitno kako ih vaspitava! I to je nepotrebno objasnjavati... A - "Sve dok hodaš blatnjavom ulicom ne očekuj da ćeš biti čist!" - je varijanta samo da se kaze nesto za sta se misli da ima neku tezinu u nekom trenutku, obicno sasvim neadekvatno momentu...

Pozdrav!
[ MyWay @ 10.11.2013. 13:48 ] @
Citat:
ventura:
Čuj to, "diler ga navukao"... Oće to inače, dileri idu po osnovnim školama od deteta do deteta i sve biju ko neće da se navuče...

Otac tog dečka je trebao da sina vaspitava kad je za to bilo vreme, pa onda ne bi imao problem da ga dileri "navlače" na heroin.
To su dve stvari. Jedno su porodični problemi, zanemarivanje i sl. što su bitni faktori ka formoranju potenijalno narkosa, a drugo su suptilni uticaji na (još) netrele i neformirane ličnosti: radoznalost, želja da se bude u 'kul' ekipi gde je puno i atraktivnih sponzoruša, bekstvo iz realnosti i sl..
Uostalom, prodavcima legalne droge (cigareta) su odavno već zabranili gomile sličnih suptilnih metoda pa tako nema više ni reklama (sećate se tough Marlboro man-a?), kul i taf dasa u filmovima koji ne gase pljugu, fensi pakovanja koja će uskoro da budu jednoobrazna..
[ ventura @ 10.11.2013. 13:51 ] @
Citat:
MyWay
radoznalost, želja da se bude u 'kul' ekipi gde je puno i atraktivnih sponzoruša, bekstvo iz realnosti i sl..

Heroin se ne probava iz radoznalosti i da bi bio cool u ekipi... Jer ekipe koje uzimaju heroin su sve samo ne cool...

A begstvo iz realnosti je verovatno jedan od češćih razloga, ali on nema korene u lošem društvu i radoznalosti, već pre svega u [nefunkcionalnoj] porodici.

Ja sam sličnog mišljenja kao i superbaka... droga, prostitucija, alkohol, kocka.. to su sve primalni nagoni i protiv njih se ne može. Ono što država može je da sve te tokove uvede u legalne okvire, sve to drži pod kontrolom i na kraju i finansijski profitira od toga. Npr. sa drogom, postoje centri za narkomaniju, svaki registrovani narkoman ušeta, dobije besplatno (ili uz neku minimalnu nadoknadu) svoju dozu heroina koju ubrizga na licu mesta čistim priborom, uz nadzor lekara, pri čemu se zna tačno šta ubrizgava i to je to... Tim potezom si eliminisao i narko dilere i sav propratni kriminal koji to prati (provale, krađe, razbojništva... ), a narkomaniju si sveo na nešto što kontrolišeš sa vrlo preciznim parametrima i možeš onda sistemski da kreneš da radiš na nekoj vrsti kontrole i suzbijanja toga.

[Ovu poruku je menjao ventura dana 10.11.2013. u 15:08 GMT+1]
[ mulaz @ 10.11.2013. 14:08 ] @
Mozda objavljivanje rekla-kazala informacija (iako su vecinom tacne), nije bas najbolja ideja, ali mislim da bi bolja ideja bila vizualizacija neke vrste "public records" (kao u americi negde), cak moze i anonimno.

Svake toliko u novinama se pojavi neko, protiv kojeg je policija napisala <n> optuznica, i ipak je na slobodi.

znaci:

osoba x (ime ili cak anonimni broj) - optuzen za to i to - tuzilac petar petrovic - sudija marko markovic - osudjen na.../oprosten

Zanimljivo bi bilo videti kako neki mogu i po 20+ puta da budu hapseni, a da nisu u zatvoru. I naravno, ko su ti tuzilci i sudije, koji ih ispustaju.
[ Ivan Dimkovic @ 10.11.2013. 14:09 ] @
Citat:
ventura
Heroin se ne probava iz radoznalosti i da bi bio cool u ekipi... Jer ekipe koje uzimaju heroin su sve samo ne cool...

Vala bas, jos nisam cuo da je smrkanje heroina (a kamo li IV upotreba) "cool". Heroin ima izuzetno jaku socijalnu stigmu gde se konzument smatra unapred mrtvim od strane okoline.

Slika heroina obicno sa sobom nosi i slike izbodenog tela, gangrena, prodaje stvari iz kuce te prostitucije ili kriminala radi nalazenja novca i, konacno, smrti.

Tako da, tesko da ce neko konzumirati heroin da bi bio "cool" u drustvu. Opet, sva ta socijalna stigma nije dovoljna da odredjen % stanovnistva spreci da postanu redovni konzumenti pa je problem ocigledno druge prirode.

Citat:
Mali_Milojica
Svi mi volimo da "pametujemo" dok nam se ne desi zlo. kada se desi...onda počinjemo da razmišljamo drugačije!

Ne. Kada se takvo zlo desi, kao sto je gubitak deteta na takav svirep nacin, onda se prestaje razmisljati. Kada je neko tesko emotivno pogodjen a to je nesumnjivo slucaj kada se izgubi dete, to negativno utice na rasudjivanje a ne pozitivno. U takvom stanju su ljudi najvise ranjivi i u stanju da nacine nesto na sopstvenu stetu, kao sto su recimo ubistva sa predumisljajem ili sopstveno stradanje u pokusajima obracuna.

Konstatovati to, naravno, ne umanjuje gubitak i tugu roditelja - ali se ne moze koristiti kao automatska validacija njihovih "korektivnih" akcija. Neke stvari su, jednostavno, posao za policiju a ne za ostecene gradjane. Da nije tako, jos ne bi smo izasli iz srednjeg veka i perioda krvnih osveta i lincovanja.
[ Ivan Dimkovic @ 10.11.2013. 14:23 ] @
Postoji tu jos jedan problem:

http://www.unodc.org/unodc/en/drug-trafficking/

Kao sto se vidi, Balkan ima tu nesrecu da je bukvalno na "auto putu" heroina ka zapadnoj Evropi. To znaci da pricamo, verovatno, o milijardama EUR godisnje.

Takav novac je toliko ogroman da ce gotovo sasvim sigurno korumpirati i neki deo drzavnih organa. To jos vise povecava opasnost za ljude koji sami uzimaju u ruke borbu protiv narko-kriminala. Narko-kriminalci su beskrupulozni i izuzetno opasni posto im tudji zivoti nista ne znace - cak i policijske sluzbe imaju specijalna odeljenja koja se bave njima.
[ Otto23 @ 10.11.2013. 14:26 ] @
Mislim da je ta lista odlicna stvar (i svaka im cast za hrabrost). Posto zivimo u krajnje korumpiranom drustvu, gde sistem ne funkcionishe i gde su sudstvo i policija u sprezi sa kriminalom (recimo da znam inspektore cija deca idu u privatni vrtic koji kosta vishe od polovine njihove zvanicne plate, koji voze automobile koje realno ne bi mogli da kupe nikada, zive u stanovima za koje ne mogu ni kredit na osnovu plate da dignu) - e posto je to realnost, isto tako realnost je da ovoj zemlji potrebno jedno stotinak Punishera i Harry Brown likova koji nemaju sta da izgube vishe. A lista je pravi korak.

Ja kad bi izgubio sve do cega mi je stalo u zivotu, pre nego sto bi uparkirao metak u svoju glavu, sigurno bi posetio sto vishe ovih likova sa liste - mirne savesti. A na jedno mogu da racunaju, u ovoj raspaloj zemlji ce ih pre ili kasnije neko posetiti, neko kome su na primer sjebali dete i porodicu, tj. zivot.
[ Ivan Dimkovic @ 10.11.2013. 14:34 ] @
Citat:
Otto23
isto tako realnost je da ovoj zemlji potrebno jedno stotinak Punishera i Harry Brown likova koji nemaju sta da izgube vishe. A lista je pravi korak.

Hm, na prvi pogled to zvuci zanimljivo, samo obicno krimosi imaju manje problema da ubiju posten svet nego obrnuto.

Na zalost, imas vise baraba koje nemaju problem da ubiju postenog coveka nego sto imas postenih ljudi koji bi ubili barabe. Zbog toga je kriminal oduvek postojao i nikad nije izumro - zato sto ce uvek biti onih kojima je takav nacin zivota primamljiv.

Razlog zasto postoji ogromna kolicina droge je zato sto za njom postoji potraznja i ljudi su spremi da plate 100 puta vise od proizvodne cene za nju i spremni su da rizikuju svoje zivote, zdravlje, prijatelje, porodicu i karijere. To je prilicno veliki motivator za potencijalne ponudjace koji su isto spremni da rizikuju svoje zivote zbog zarade.

Cak i da lista dovede do hapsenja par narko dilera, to ni za milimetar nece promeniti situaciju zato sto su ti dileri na dnu piramide i lako zamenljivi. Takvi narko dileri se medjusobno ubijaju svaki dan. Takodje, hapse ih svaki dan. Pa opet, "nekako" se uvek izrodi dovoljno novih da pokrije biznis.

Sa druge strane, otvoren "rat" od strane stanovnika moze da izazove jos stradanja zbog odmazdi.
[ burex @ 10.11.2013. 14:38 ] @
Citat:
ventura:
Npr. sa drogom, postoje centri za narkomaniju, svaki registrovani narkoman ušeta, dobije besplatno (ili uz neku minimalnu nadoknadu) svoju dozu heroina koju ubrizga na licu mesta čistim priborom, uz nadzor lekara, pri čemu se zna tačno šta ubrizgava i to je to... Tim potezom si eliminisao i narko dilere i sav propratni kriminal koji to prati (provale, krađe, razbojništva... ), a narkomaniju si sveo na nešto što kontrolišeš sa vrlo preciznim parametrima i možeš onda sistemski da kreneš da radiš na nekoj vrsti kontrole i suzbijanja toga.

Ma šta pričaš... Kod nas su hteli da otvore metadonsku kliniku, i svi počeli u tom trenutku da divljaju, naročito crkva (pošto oni u okolini imaju "centar za lečenje"). Radije će da puste narkomane da biju užu porodicu, kradu sve što padne pod ruku, da lažu, pljačkaju, itd. i sve to samo da bi se boli sa bog zna kakvim supstancama i da rizikuju život.

Lako je tim crkvenim organizacijama da popuju kada se oni ne bave osobama koji ne žele da se leče, već samo sa onima koji su doneli odluku da žele ili su primorani. Ostali su i dalje na ulici. Profesionalni i ažurni centri bi mogli da reše ove ljude i dovedu ih koliko-toliko u neku normalu, i da izbace narko dilere, rđave igle i opasne supstance iz igre.
[ Otto23 @ 10.11.2013. 14:39 ] @
Mislim da je rec pre o postizanju equilibrium-a, dakle odnosa kriminala i normalnog zivota. Kad kriminal, potpomognut necinjenjem ili direktnom simbiozom sa korumpranim sistemom vlasti, postane previshe nesnosan, pojavice se gotovo sigrno reakcija onih koji se do tada nisu bavili kriminalom. Upravo ova lista je skroman pocetak - a rezultat je impotentne, korumpirane i nesposobne drzave.
[ Lazar-I @ 10.11.2013. 15:00 ] @
Citat:
Dođu, tako vremena, kada pametan zaćuti, budala progovori, a fukara se obogati

Svaka čast članovima Udruženja Sveti Sava, ne treba ćutati. Argument - neka ćute jer će droga poskupeti pa će onda narkomani još više da kradu je kukavički i kada bi svi tako razmišljali postali bismo divlja horda.

Vaspitanje dece je veoma važno i tu roditelji imaju ogroman uticaj, ali nisu roditelji jedini koji utiču na decu. Deca ne mogu da odrastaju izolovana, a dužnost roditelja je da se bore za bolje društvo.

[ 3way @ 10.11.2013. 15:08 ] @
Citat:
Lazar-I: Argument - neka ćute jer će droga poskupeti pa će onda narkomani još više da kradu je kukavički i kada bi svi tako razmišljali postali bismo divlja horda.

Niko ne kaze da treba cutati, ali ovakvim akcijama postajemo upravo divlja horda. Sta je sledece, naoruzavaje i razracunavanje?
U svakom slucaju, kao sto je Ivan vec naglasio, na gubitku mogu da budu samo inicijatori akcije, jer su u tom razracunavanju kriminalci daleko iskusniji i vestiji.
[ Lazar-I @ 10.11.2013. 15:19 ] @
Kriminalci jesu veštiji, ali su malobrojni. Jedina stvar koja ih održava je loša organizacija poštenih ljudi. Dužnost poštenih ljudi je zahtevaju bolju organizaciju u suzbijanju kriminala, a razračunavanje je jedini način da se to postigne. Taj posao radi policija, a ako ne radi neko treba da ukaže na to i da zahteva bolju policiju. Do bolje policije se može doći na mnogo načina i za početak je potrebno da se javno kaže da problem postoji i da se mora rešavati. Inicijatori akcije rizikuju i zato zaslužuju divljenje i podršku. Članovi divlje horde nemaju razvijenju društvenu svest, tako da se ne može reći da ovakve akcije vode ka divljoj hordi.
[ Emmy @ 10.11.2013. 15:27 ] @
Ne smeta Dimkovicu ova inicijativa kao inicijativa vec nesto drugo.
[ 3way @ 10.11.2013. 15:27 ] @
Citat:
Lazar-I: ......i za početak je potrebno da se javno kaže da problem postoji i da se mora rešavati.

Do sada se nije znalo da problem postoji i da se mora resavati?
[ Lazar-I @ 10.11.2013. 15:30 ] @
Znalo se da postoji ali ne i da se mora rešavati. Ukoliko akcija Udruženja dobije široku podršku onda će se znati i da se problem mora rešavati.
[ Ivan Dimkovic @ 10.11.2013. 15:38 ] @
Pretpostavljam da mislis na politicki pritisak koji bi se eventualno stvorio.

U teoriji to jeste tacno - ako iza necega stoji jako puno glasackog tela, politicari onda obicno imaju razlog da to stave na listu svojih prioriteta.

Medjutim, mislim da se tu ne radi samo o nedostatku politicke volje. Za neke stvari nije potrebno samo imati dobru volju pa cak i veliki politicki pritisak.

Industrija droge je enormna i raspolaze sa kapitalom koji lako korumpira delove vlasti cak i bogatih drzava. Na celoj planeti zemlji mozda ima par svetlih primera gde su drzave uspele da ogranice taj biznis. Ali ti primeri obicno imaju vrlo specificne situacije koje su im omogucile da se donekle suzbije prodaja (ali ne skroz).

Na zalost, ogromna vecina drzava su na onoj "drugoj" strani sto se uspeha tice. Pogotovu drzave koje imaju tu nesrecu da se nalaze na globalnoj magistrali.
[ Lazar-I @ 10.11.2013. 15:41 ] @
Vlast se lako korumpira, ali to ne znači da sa tim treba tek tako da se pomirimo. Svi treba da se bore protiv svojih kriminalaca.

[Ovu poruku je menjao Lazar-I dana 10.11.2013. u 16:51 GMT+1]
[ Ivan Dimkovic @ 10.11.2013. 15:53 ] @
U slucaju "rata protiv droge"?

Na zalost, taj "rat" jos niko na ovoj planeti nije skroz dobio.

Ima par zemalja koje su uspele da suzbiju trgovinu, ali te zemlje su specificne. Singapur pada na pamet - ali Singapur je vrlo mala drzavica, sto olaksava kontrolu granica + ima vrlo specifican mentalitet stanovnistva koji je omogucio, recimo, zakone poput kazne od vise hiljada $ za pljunutu zvaku ili smrtnu kaznu za dilovanje drogom. Lepo je uzimati Singapur u usta, ali je prakticno nemoguce za vecinu drzava da urade to sto su oni uradili. Drugi mentalitet, geografija, sve.

Sve sto neka zemlja u Evropi, na putu droge, samostalno moze da uradi je da minimizuje stetu po konzumente i da eventualno "posao" dilovanja ucini manje isplativim na neki nacin. Kada dilera imas i u zemljama gde se dilovanje, generalno, kaznjava sa dugim zatvorskim kaznama - to pokazuje da je motivacija i dalje dovoljno velika i da zatvor nije dovoljno jak odbijajuci faktor.

Cak i kada bi bila uspesna, smrtna kazna je politicki neizvodljiva danas na ovom kontinentu.

Tako da... nema bas puno opcija na stolu :(

Neke stvari, nemaju resenje.

Droga je jedna od tih stvari. Prati nas verovatno hiljadama godina.
[ Andrej013 @ 10.11.2013. 15:53 ] @
Vecina mojih drugova u Srbiji su pravnici od kojih neki rade i u tuzilastvu i zna se da je glavni problem, ma sta glavni - jedini problem, manjak zatvorskog kapaciteta.
U zavoru je celija od manje od deset kvadrata u kojoj je smesteno 8 ljudi. najslabiji u celiji spava jednim delom tela na pisoaru(jer je pisoar u celiji takodje).
Znaci da su zatvori sada prepuni, a koliko jos kriinalaca je napolju?
To je neresivi problem jer su zatvori skupi. Mozda treba privuci privatnike u izgranju zatvora?

Znam jednog bandita koji je izbo drugog. posle par godina sudjenja biva osudjen na par meseci zatvora(valjda 8) ali u resenju pise da treba da se javi sredinom sledece godine da odlezi. On se spremio za zatvor u dogovoreno vreme sledece godine da bi mu jos jednom odlozili za 6 meseci jer nema mesta.
Iz tog razloga, lokalni dileri su po pravilu poznati policiji (a postoje i policajci koji rade za vlasnike sumnjivih klubova kao obezbedjenje, imaju veze... ako detektivu treba informacija, tacno se zna kod kog pandura treba da ode po pravu informaciju), ali dileri uzmu advokata, plate neke pare u dobrotvorne svrhe, pokaju se javno i slobodni su jer nikome nije u interesu da ih zatvore a narocito ne sudiji.

Ovaj pritisak medija ce mozda pomoci da se ti dileri strpaju u zatvor, ali ce onda neki drugi biti pusteni iz njega ili ce manje buducih zlodela proci nekaznjeno jer opet nece biti mesta u zatvorima.
Jedino mi nije jasno zasto one elektronske narukvice ne forsiraju vise, to je bar jeftino.
[ cika dacha @ 10.11.2013. 15:54 ] @
kad policija uvede red u selu Veliki Trnovac onda cu reci da se krenulo u borbu protiv opijata! ovo sto kace slike nekih klinaca koji su samo deo lanca je gubljenje vremena! jer nije kriv diler nego proizvodjac!

isto tako zelim reci da se ulaskom americkih trupa na Kosmetu i avganistanu proizvodnja droge umnogostrocila! eto sam i kacio video prilog sa DW bas na ES!

[ Lazar-I @ 10.11.2013. 16:03 ] @
Proizvođač je van domašaja, verovatno negde u Avganistanu ili nekoj drugoj sličnoj oslobođenoj demokratskoj državi, ali su zato tu dileri. Za distribuciju se biraju one rute koje su najbezbednije. Ako bi se otežao transport, proizvođači bi se verovatno brzo preusmerili na druge puteve.

Što se tiče kapaciteta zatvora, možda bi bilo dobro da se orijentišu ka nekom društveno korisniom radu pa da državi to ne bude trošak. Takođe, mogli bismo da pogledamo neka rešenja iz Kine.
[ Ivan Dimkovic @ 10.11.2013. 16:04 ] @
@cika dacha,

Ma problem je jos veci. Imas puno potrosaca. Avganistan proizvodi dop ne zbog Srbije, koja je prakticno nebitna, vec prvenstveno zbog zapadne EU i Rusije.

Sad, ti se nalazis na sred magistrale koja vredi hiljade milijardi EUR i kroz tvoju teritoriju prodje N milijardi.

To je situacija koja nije 100% pod tvojom kontrolom.

Glavni problem je u lovi. Kriminalizacija droge u XX veku je povecala cenu droge trocifren broj puta.

Medjutim, tragicno, to nije umanjilo potrosnju - vec je samo povecalo potencijalnu zaradu kriminalaca. Sa takvim profitom, uvek ce biti onih koji su spremni da rizikuju svoje zivote. Da stvar bude jos gora, taj skok u ceni je omogucio i "visak" koji se moze uloziti u korumpiranju organa vlasti sirom sveta.

Znaci imas problem koji je dobrim delom ekonomski i fundamentalan.

Zbog toga ga niko nije resio do sada.

Mozes ti insistirati na hapsenju malih dilera - ali sta se sa tim postize? Eno u USA, 70% ljudi u zatvoru su upravo tu zbog droge. Zatvori im prepuni, nema vise mesta pa moraju privatne firme da ih otvaraju. To je sve boranija i uvek ce biti te buranije dokle god je siromasnih likova bez perspektive osim u kriminalu.

Citat:
Lazar-I
Što se tiče kapaciteta zatvora, možda bi bilo dobro da se orijentišu ka nekom društveno korisniom radu pa da državi to ne bude trošak. Takođe, mogli bismo da pogledamo neka rešenja iz Kine.

Mozemo mi da gledamo resenja iz Kine, ali ta resenja su prakticno nemoguca u Evropi.

Smrtnu kaznu ne mozes da uvedes bez da promenis ustav i izadjes iz medjunarodnih konvencija koje si potpisao.

Mislis da ce to neka vlast da prihvati? Nema sanse. Sve i da tako nesto ima smisla (a nema, posto nismo Kinezi).

Kina, takodje, vrvi od kriminala i korupcije. Uprkos smrtnoj kazni koju mozes fasovati za trgovinu drogom ili neke vrste korupcije, u Kini se svake godine zapleni vise tona heroina. Mozda bi bez smrtne kazne bilo jos vise kriminala, ko zna, ali ga svakako ima dovoljno i sa smrtnom kaznom.

Ne postoji neko magicno resenje :(
[ cika dacha @ 10.11.2013. 16:22 ] @
ako vec ne mozemo da ih pobedimo da lepo uvedemo tranzitnu taksu i pdv pa bar koristi da imamo neke!
[ Lazar-I @ 10.11.2013. 16:32 ] @
Citat:
Ne postoji neko magicno resenje :(

U svakom mestu se zna ko su dileri droge. Ne postoji mogućnost da neko prodaje nešto i da to radi u tajnosti. Policija ga uhapsi, sud osudi i on završi u zatvoru gde kopa ugalj, pravi puteve ili nešto slično. Izgleda previše jednostavno da bi zahtevalo magično rešenje, sve što je potrebno da većina stvarno insistira na tome. Ukoliko to povlači demokratsku kaznu, a ta roba je baš potrebna zapadnoj Evropi, mogli bismo da dozvolimo tranzit, a da kažnjavamo lokalne dilere. Gubitak lokalnog tržišta je previše mali da bi opravdao humanitarno bombardovanje ili nešto slično, mada, možda bi bilo opravdano time što pružamo loš primer drugima. Ukoliko je problem u tome što ima previše domaćih korisnika pa bi viša cena uticala na njihov kućni budžet, u tom slučaju kad su već narkomani većina treba legalizovati narkotike.
[ Mali_Milojica @ 10.11.2013. 18:35 ] @
Citat:
Andrej013:Vecina mojih drugova u Srbiji su pravnici od kojih neki rade i u tuzilastvu i zna se da je glavni problem, ma sta glavni - jedini problem, manjak zatvorskog kapaciteta.
Jedino mi nije jasno zasto one elektronske narukvice ne forsiraju vise, to je bar jeftino.

Ma kakvi zatvori i narukvice? Jel te bitange treba još i da hranimo? Ko što neko reče, sav taj ološ uputiti na najteže poslove, 20. časova rada i samo 4. časa odmora uz minimalni obrok, taman da ih održava u životu.
Za dilovanje, divljačko ponašanje na stadionima, divljanje u saobraćaju i za sve situacije koje ugrožavaju tuđe živote uveo bi minimalnu kaznu od 10. godina teške robije pa molim lepo!
[ bachi @ 10.11.2013. 19:11 ] @
Da neće možda raspali Dačić, Bananamen da se bori protiv narko dilera?
[ Homer J. Simpson @ 10.11.2013. 22:04 ] @
Nisu krivi ni proizvodjaci ni dileri vec korisnici. Da njih nema ne bi bilo ni prvih ni drugih.
Isto kao i za prostituciju - da nema musterija ne bi bilo ni kuravi
Ako su narkomani maloletni , onda su krivi roditelji i sistem (obrazovni , zdravstveni , socijalne sluzbe). Ako su punoletni - sami su krivi (mada bih ja rekao da su opet roditelji i tu bar polovicno krivi).
U te price da dileri nude deci drogu (i tuku ko nece da uzme) i da im sipaju drogu u pice ni babe vise ne veruju ...
Smrtne kazne ne funkcionisu , vec je Ivan pisao za Kinu , tako je u ostatku tog dela Azije a i po arapskim zemljama - narkomana sve vise.
Na jednog uhapsenog ili ubijenog dilera dodju bar 3-4 nova , jer se isplati.

Ali, legalizacija ne odgovara nikome - ni proizvodjacima ni dilerima ni policiji i ostalim sluzbama (izgubili bi dobar deo sredstava za 'borbu') ni politicarima (ostadose bez mita) ni onim NVO koje se bore za pomoc narkomanima.
Zrtve - narkomani i njihove porodice - su samo jos jedan tip ovaca koje se sisaju (odvajaju od zaradjenog ili ukradenog novca)

p.s. Pre nekoliko godina sam citao o nekom americkom gradicu negde na severu ili tako negde bogu-iza-nogu , gde je policija popizdela i pohapsila sve dilere , i krive i nedokazano krive.
Klinci su se posle samo par dana organizovali u shoping ture do nekog obliznjeg grada (na 100-200 milja bese najblizi) i to busevima ili kolima roditelja , onako grupno , ko na ekskurziju ...
[ pajaja @ 10.11.2013. 22:59 ] @
Zanimljiv video, verovatno je bilo vec na nekim ranijim temama:
[ Lazar-I @ 10.11.2013. 23:43 ] @
^Zanimljiv video, bivši policajac govori mudre reči. Je l ovo oksimoron? :)

Nikada nisam video nekoga kako koristi heroin ili kokain, ali zato stalno imam priliku da vidim ljude koji puše. Cigarete su legalne, teške droge nisu. Legalizacijom droga povećao bi se broj narkomana i narkomanija bi vremenom postala nešto sasvim obično i prihvatljivo. Kao što čovek mora da štiti samog sebe, isto tako i društvo treba to da čini. Narkomanija je štetna i društvo treba da se bori protiv nje.

Citat:
Nisu krivi ni proizvodjaci ni dileri vec korisnici. Da njih nema ne bi bilo ni prvih ni drugih.
Isto kao i za prostituciju - da nema musterija ne bi bilo ni kuravi
Ako su narkomani maloletni , onda su krivi roditelji i sistem (obrazovni , zdravstveni , socijalne sluzbe). Ako su punoletni - sami su krivi (mada bih ja rekao da su opet roditelji i tu bar polovicno krivi).

Svako je odgovoran za svoje postupke. Roditelji za svoj deo krivice dobijaju kaznu. Dete propalica je dovoljna kazna. Korisnici droge su takođe kažnjeni. Meni i kazna koju su sami sebi nametnuli pušači deluje strašno, a kamo li ono što dobijaju narkomani. Zakon kaže da je zabranjena distribucija narkotika. Proizvođači i dileri su veoma dobro upoznati sa zakonom. U čemu je problem da i oni snose posledice za svoje postupke?

[ Otto23 @ 11.11.2013. 11:42 ] @
Meni je zanimljiva koncepcija da nesto sto ne moze da se iskoreni, a sto je negativno po drustvo, treba da se zbog toga dozvoli. Plastican primer je da zelis npr. da imas uredjenu bastu, i onda taman je sredis, kad za mesec dana pocene ponovo neki korov da raste. Ti ga pocupas, posle mesec dana ponovo... i tako u krug. Sta je resenje da ostavis dvoriste kako jeste u nadi da ce korov znati svoju granicu :) do koje treba da raste, da ce ti ipak ostaviti malo sredjenog dvorista, ili da marljivo cupas korov svake nedelje i odrzavas dvoriste. Ista prica je sa kriminalom, sutra da se legalizuju droge, povecao bi se broj narkomana samo tako, a isti ovi dileri bi poceli da diluju zakonom zabranjene droge, dodatne doze, i ko zna sta jos (verovatno bi presli sa odraslih narkomana na decu u prvom osnovne - kojima zakonom nije dozvoljena legalna kupovina - jbg, moraju "ljudi" da nadoknade pad "trzista"). Cupanje tog korova, koje svako drustvo ima, je preduslov zdrave i napredne zajednice. A ova nasha Srbija je zarasla u korov do struka.

EDIT:
I ovo za manjak zatvora. Zasto to mora da bude zgradurina od betona? Koliko je zarobljenika cuvano u WW2 u bukvalno barakama ogradjenim sa dva reda zice. Jednostavno, te jajare (lopovi, dileri, sitni prevaranti) zavrse u low-security zatvorima, dok ovi ostali idu u vec postojece. Ekipa iz tih manje sigurnih zatvora onda lepo uzme kramp i lopatu u ruke, i krene da pravi novi takav WW2 style zatvor za sledecu turu. Takav zatvor ne kosta mnogo, ali verovatno nije po "Evropskim standardima" - a njima ako to smeta - tj. srce ih boli sto su zatvori tak'i, mogu lepo da doniraju pare za bolje - posto Srbija te pare nema niti zeli da potrosi na stoku.
[ Sceka @ 11.11.2013. 12:39 ] @
Citat:
Lazar-I: ...
Nikada nisam video nekoga kako koristi heroin ili kokain, ali zato stalno imam priliku da vidim ljude koji puše....

Poredjenje je toliko besmisleno da nema dalje.

"Neznanje je neznanje i iz njega ne može proizići nikakvo pravo da se u nešto veruje. - S. Frojd" - za dosta toga sto pises ovo vazi.

Pozdrav!
[ Nymeria @ 11.11.2013. 12:53 ] @
Citat:
Otto23: Meni je zanimljiva koncepcija da nesto sto ne moze da se iskoreni, a sto je negativno po drustvo, treba da se zbog toga dozvoli.

Zanimljivo je i kako ljudi od cele price vide samo deo koji zele da vide a onda ga interpretiraju onako kako im odgovara.
[ Mali_Milojica @ 11.11.2013. 13:04 ] @
Citat:
Nymeria: Zanimljivo je i kako ljudi od cele price vide samo deo koji zele da vide a onda ga interpretiraju onako kako im odgovara. ;)

ES je poznat po takvim članovima!
[ Lazar-I @ 11.11.2013. 13:47 ] @
Citat:
Sceka: Poredjenje je toliko besmisleno da nema dalje.

"Neznanje je neznanje i iz njega ne može proizići nikakvo pravo da se u nešto veruje. - S. Frojd" - za dosta toga sto pises ovo vazi.

Pozdrav!

Možda sam neznalica, pa zato. Bez obzira na to, šta je to što je tebe naljutilo u ovom poređenju? Jesi li pušač ili narkoman ili smatraš da narkomana ima isto koliko i pušača? Možda smatraš da duvan nema nikakvih dodirnih tačaka sa ostalim drogama? Duvan: stvara zavisnost, narušava zdravlje, nepotreban je trošak, izaziva kratkoročno zadovoljstvo, u nedostatku duvana nastupa kriza... Duvan je rasprostranjen zahvaljujući pomodarstvu koje seže u čak u viktorijansko doba. Po svim ovim karakteristikama duvan je laka droga, samo što je legalna laka droga. Kritična masa duvanskih zavisnika je odavno probijena da bi duvan mogao da bude zabranjen. Nakon legalizacije veoma je teško vratiti se unazad i zabraniti bilo koju drogu, mada u velikom broju zemalja se postepeno ide ka tome i sa duvanom.
[ Burgos @ 11.11.2013. 13:53 ] @
Nisam pušač, ali to možeš da kažeš i za čokoladu :).
[ Lazar-I @ 11.11.2013. 13:57 ] @
U suštini možeš da kažeš bilo šta, ali čokolada ipak ne stvara zavisnost ni krize, a i nije loša po zdravlje. Čokolada je jednostavno hrana. Korišćenje duvana stvara u mozgu nikotinske receptore.
[ plus_minus @ 11.11.2013. 14:08 ] @
A šta ćemo sa ofarbanim 5ranyem u staklenim flašama? Najgori neprijatelj srpskog društva. Alkohol. Sistematski. Sporo. Polako. Gotovo neprimetno, naizgled bezazleno, neželjeni efekat je u najboljem slučaju samo mamurluk. A uvek efikasno. Uništava pojedince, a takođe i komplet porodice. Ko je trenutno najodgovorniji "diler" tog zla? Dovoljno je samo da neko ili nekolicina moćnijih pešovana poželi, i da hoće, i ode i paradajz na crnu listu. Verovali ili ne. Toliko o - prastaroj luli mira, koja je svrstana u nešto što ne daj bože da ti dođe u ruke. O hemijskim prerađevinama za beg od realnosti, nemam ništa pozitivno da kažem i definitivno nisu ni za koga. Pa ni za razmazotine i šuplje koji "nisu imali drugog izbora". Kako rešiti problem narko-dilera? Prvo rešiti problem policije i sudstva. Zatim problem političara. Ili obrnuto. Svejedno. Izopačeni "ljudi" u politici, izopačeni "ljudi" u sudstvu/pravdi i izopačeni "ljudi" u muriji. Kad se to reši i pročisti, narko dileri postaju jako mali problem ili bar - ne tako veliki. A mimo toga, treba da se zavede neki zakon koji će najstrožije da kazni sve kojima se osladi da daju goozu pod kiriju, gde komplet nacija plaća ceh. I isto tako, sve "turističke nevladine i 'humanitarne' organizacije" ugasiti. Vratiti nazad odakle su i došle.
[ Mali_Milojica @ 11.11.2013. 14:13 ] @
Ni jedno zlo ne može biti opravdanje za drugo zlo!
Tema je vezana za građansku inicijativu ili akciju u Lazarevcu protiv lokalnih narkodilera i besmisleno je ići u rasprave koje go*no manje smrdi!
[ plus_minus @ 11.11.2013. 14:16 ] @
Citat:
Izopačeni "ljudi" u politici, izopačeni "ljudi" u sudstvu/pravdi i izopačeni "ljudi" u muriji. Kad se to reši i pročisti, narko dileri postaju jako mali problem ili bar - ne tako veliki.

Hoćeš na engleskom?

Ili isto to, ali sa - uzvičnicima!!! ?

:)
[ Andrej013 @ 11.11.2013. 15:23 ] @
Citat:
Otto23:Ista prica je sa kriminalom, sutra da se legalizuju droge, povecao bi se broj narkomana samo tako, a isti ovi dileri bi poceli da diluju zakonom zabranjene droge, dodatne doze, i ko zna sta jos (verovatno bi presli sa odraslih narkomana na decu u prvom osnovne - kojima zakonom nije dozvoljena legalna kupovina - jbg, moraju "ljudi" da nadoknade pad "trzista").

Vidis ovo o cemu pricas vec neko vreme ne spada u domen mistike, nepoznanice i nije predmet debata jer je vec dokazano da je u pitanju laz, paranoja, neistina, izmisljotina...
Ne kazem ja da si ti lazov i paranoik, vec samo kazem da nisi uopste upucen u tematiku o kojoj pises. Na svetu vec postoji vise lokacija na kojima je zakonom dozvoljeno posedovanje i distribucija nekih opojnih droga i uopste nije komplikovano statisticki odrediti porast broja narkomana pre i posle legalizacije. Sta vise, svaki vrlodobras iz gimnazije moze vrlo lako da izracuna i dodje do zakljucka da se broj narkomana *NE POVECAVA* legalizacijom droge a da se kriminal vezan za distribuciju *SMANJUJE*. Najnovija potvrda dolazi iz washingtona i kolorada koje su nedavno legalizovale marihuanu. l To nije nikakva naucna fantastika vredna kafanske polemike vec cinjenica. Cinjenica je da drustvo u celini profitira jer se jednim udarcem zavrce ruka mafiji koja vise nema dovoljno novca da finansira svoje kriminalne aktivnosti a u isto vreme se moze efikasnije boriti protiv poroka droge, samo ako postoji drustvena i politicka volja.
[ Lazar-I @ 11.11.2013. 15:43 ] @
^Pošto su imali uspeha sa legalizacijom marihuane, hoće li sada da nastave i sa teškim drogama poput heroina?

Citat:
plus_minus: Izopačeni "ljudi" u politici, izopačeni "ljudi" u sudstvu/pravdi i izopačeni "ljudi" u muriji. Kad se to reši i pročisti, narko dileri postaju jako mali problem ili bar - ne tako veliki.

Kako misliš da se to reši? Ništa se ne rešava samo od sebe, a da bi se stiglo bilo gde neophodno je napraviti mnogo koraka od kojih jedan mora da bude prvi.
[ plus_minus @ 11.11.2013. 15:58 ] @
Citat:
Lazar-I
Kako misliš da se to reši? Ništa se ne rešava samo od sebe, a da bi se stiglo bilo gde neophodno je napraviti mnogo koraka od kojih jedan mora da bude prvi.

E? Nisam znao da se ništa ne rešava samo od sebe. Hvala ti puno na informaciji.

Inače, da bi nastavio da hodaš, ti moraš da postaviš levu nogu nakon desne, ukoliko nisi zakoračio levom pre toga, pa da moraš da postaviš desnu, jer ćeš da padneš na nos u suprotnom.

Kako mislim? Pa, pravo da ti kažem, na mnogo gadan način, a taj gadan način, nema dodirnih tačaka sa bilo kojom vrstom filozofije i teoretisanja.

Čist praktični deo. Za početak.
[ Sceka @ 11.11.2013. 16:11 ] @
Citat:
Lazar-I: Možda sam neznalica, pa zato. Bez obzira na to, šta je to što je tebe naljutilo u ovom poređenju? Jesi li pušač ili narkoman ili smatraš da narkomana ima isto koliko i pušača? Možda smatraš da duvan nema nikakvih dodirnih tačaka sa ostalim drogama? ...

Pazi, neznalica je po malo teska rec ali u tvom slucaju mozda i moze da se primeni, iako ja to nikada ne bih nekome uputio bez obzira da li se znamo ili ne (licno poznajemo). Mene licno nista nije naljutilo, niti moze, osim sto me potkane necije besmisleno pricanje/pisanje da reagujem. I nije rec direktno i samo o tom poredjenju nego u principu o tvom stavu, cak i agresivnom!, o necemu sto ocigledno ne poznajes cak ni toliko da mozes da izadjes iz okvira, kako se to uobicajeno kaze, kafansko povrsnog prepricavanja u narodu besmisleno uvrazenih podstapalica za sve sto se ne razume.

Razradjivanje onoga sto mislis da radis, navodis, pises... a lepo vidljivo iz citiranog - pa jednostavno nemam nameru da se natezem sa nekim koji to radi na takav nacin a bez dovoljno, bar minimum!, predznanja o temi rasprave. Tako da, samo nastavi sa bespotrebnim i besmislenim "trosenjem papira" - ja ti u tome necu smetati.

Pozdrav!
[ Lazar-I @ 11.11.2013. 16:21 ] @
Citat:
plus_minus Kako mislim? Pa, pravo da ti kažem, na mnogo gadan način, a taj gadan način, nema dodirnih tačaka sa bilo kojom vrstom filozofije i teoretisanja.

Ovo udruženje se nije bavilo teoretisanjem, već su ljudi uradili nešto konkretno i izložili sebe riziku. Najmanje što neko može da uradi je da im čestita na tome i podrži makar verbalno ako nemamo hrabrosti za nešto više. Pošto si najavio nešto gadno hoćeš li molim te da napišeš ovde kada se bude to nešto bude desilo, tek da ne ispadne da i ti samo filozofiraš.

Citat:
Sceka: Tako da, samo nastavi sa bespotrebnim i besmislenim "trosenjem papira" - ja ti u tome necu smetati.

Hvala ti. Pozdrav :)
[ DaliborP @ 11.11.2013. 16:50 ] @
Citat:
Sceka:
Citat:
Lazar-I: ...
Nikada nisam video nekoga kako koristi heroin ili kokain, ali zato stalno imam priliku da vidim ljude koji puše....

Poredjenje je toliko besmisleno da nema dalje.

Ima dalje. Poredjenje nije uopste besmisleno, vec je potpuno primenjivo i realno. Oba izazivaju zavisnost. Razlika je samo u jacini opijata, gde jedan brze unistava organizam i zdravlje, dok za drugi treba oko dvadesetak godina. To sto je heroin ilegalan a cigarete nisu, ne znaci ama bas nista.

[ Ivan Dimkovic @ 11.11.2013. 17:41 ] @
Citat:
DaliborP
gde jedan brze unistava organizam i zdravlje,

Interesantno, ni heroin ni nikotin ne unistavaju organizam direktno ako pricamo o cistim hemijskim jedinjenjima (doduse, u cistom obliku i jedna i druga supstanca mogu izazvati smrt predoziranjem).

U slucaju nikotina, unistavaju razne supstance koje nastaju paljenjem cigarete i koje su toksicne za organizam.

U slucaju heroina, u pitanju su necistoce (posledica kriminalizacije), ne-sterilne igle (posledica kriminalizacije), zivot pun stresa (posledica kriminalizacije) itd...

Interesantno, u slucaju nikotina se skoro pojavio nacin unosenja koji je sa daleko manje nuspojava od cigarete - to su razne e-cigarete koje rastvaraju nikotin u vodenoj pari. Te naprave eliminisu ogromnu kolicinu stetnih posledica cigareta.

Ali upravo smo svedoci kako mnoge drzave, ukljucujuci i EU, aktivno rade na suzbijanju zdravijeg nacina unosenja nikotina zato sto se boje za profit od strane akciza.

To je direktan dokaz da politicarima nije glavni prioritet "zdravlje i bezbednost" gradjana, ako je taj zahtev suprotstavljen opipljivijim politickim dobitcima. Ja sam prilicno siguran da ce za par godina biti jako tesko kupiti e-cigare, recimo.

To je isti razlog zbog cega, recimo, politicari u UK vec duze vremena ignorisu savete (ili, cak delaju suprotno) njihovih naucnih savetnika oko nekih stvari vezanih za narkotike. Naucni saveti nemaju nikakvu jacinu ako su ostro suprotstavljeni politickom interesu.

Zbog toga cela ta prica o borbi protiv droge, na zalost, nema smisla.

Svi mi koji zivimo u reprezentativnim demokratijama zivimo u sistemima gde su politicki interesi cesto iznad zdravog razuma i gde se ti interesi na vrlo dobar nacin sprovode bez bunta stanovnistva jer su upakovani u dovoljno dobar marketing (to ne znaci da je u diktaturama ista bolje - vec samo da nije potreban ni marketing, a i stanovnistvo se nista ne pita :-). Problem o kome pricamo kaci suvise mali % gradjana da bi isti mogli da naprave koherentan politicki pritisak koji bi uspeo.

Ja mogu da se kladim da ce status quo ostati jos dugo vremena. Dileri ce dolaziti i odlaziti, drzave ce "na papiru" da se bore protiv droge ali prakticno gledano nista nece biti promenjeno. Zasto? Zato sto je ovo stanje zapravo "ekvilibrijum" izmedju korupcije, politickog populizma i ogromne vecine indiferentnog stanovnistva.
[ Lavlja_Jazbina @ 11.11.2013. 17:49 ] @
Citat:
Inače, da bi nastavio da hodaš, ti moraš da postaviš levu nogu nakon desne, ukoliko nisi zakoračio levom pre toga, pa da moraš da postaviš desnu, jer ćeš da padneš na nos u suprotnom.

Kako mislim? Pa, pravo da ti kažem, na mnogo gadan način, a taj gadan način, nema dodirnih tačaka sa bilo kojom vrstom filozofije i teoretisanja.

Za kraj.Moze da skakuce sa bilo kojom.

[Ovu poruku je menjao Lavlja_Jazbina dana 11.11.2013. u 19:36 GMT+1]
[ Lazar-I @ 11.11.2013. 19:05 ] @
Citat:
Ivan Dimkovic

Interesantno, ni heroin ni nikotin ne unistavaju organizam direktno ako pricamo o cistim hemijskim jedinjenjima (doduse, u cistom obliku i jedna i druga supstanca mogu izazvati smrt predoziranjem).

U slucaju heroina, u pitanju su necistoce (posledica kriminalizacije), ne-sterilne igle (posledica kriminalizacije), zivot pun stresa (posledica kriminalizacije) itd...

Možda bi bilo dobro kada bi neka proverena farmaceutska kompanija, na primer Bayer, proizvodila čisti diacetilmorfin i prodavala po pristojnoj ceni. To bi rešilo sve probleme. Danas možda nije dovoljno poznata činjenica da je čist heroin dobar lek protiv kašlja, bolova... sve ono što je aspirin samo još bolje.

Čekaj, zašto su uopšte zabranili herion?
[ Otto23 @ 11.11.2013. 21:15 ] @
@Andrej013
Ovde se prica o likovima koji prodaju teske droge. Za marihuanu generalno ne znam (nisam je nikad ni koristio direktno, osim sto sam posredno udisao vazduh u kojekakvim klubovima koji je bio prepun dima), ali mi se javlja da ce je starija - punoletna - populacija mnogo lakse prosledjivati mladjoj, jer ce i sama trava biti dostupnija posle legalizacije. A to na duze staze pravi veliki problem, jer je verovatnije da ce deo te ekipe, koja je navikla da se "opusta" na takav nacin, kasnije probati nesto ozbiljnije - sto bolje "radi".

Drugo, mi kao ljudi odrastamo i prolazimo kroz razlicite faze, razlicito reagujemo na iste ili slicne situacije sa brojem predjenih kilometara. Tako da nesto sto za dete u osnovnoj ili momka srednjoj lici na kraj sveta, za odraslu osobu predstavalja samo jos jedan problem u nizu koji ce vremenom prevazici. Ta psihicka nestabilnost, bunt, emotivna reakcija, sklona specificnom uzrastu, moze da upropasti osobu koja bi inace bila normalna i prosla taj period, da se nije dohvatila ozbiljnih droga ili drustva gde se to koristi (kad bi teske droge postale jos lakse dostupne).

Ja sam imao narkomana (zavrsila na heroinu, pocelo sa travom u srednjoj) u blizoj porodici, i znam koja je to tragedija, i koliko droga psihicki promeni coveka - do mere da je to druga osoba, bukvalno mentalna olupina (bez osvrta na fizicko stanje). Ko je za legalizaciju teskih droga, taj definitivno ne zna sta prica.

[Ovu poruku je menjao Otto23 dana 11.11.2013. u 22:38 GMT+1]
[ Ivan Dimkovic @ 11.11.2013. 21:55 ] @
Citat:
Lazar-I
Možda bi bilo dobro kada bi neka proverena farmaceutska kompanija, na primer Bayer, proizvodila čisti diacetilmorfin i prodavala po pristojnoj ceni. To bi rešilo sve probleme. Danas možda nije dovoljno poznata činjenica da je čist heroin dobar lek protiv kašlja, bolova... sve ono što je aspirin samo još bolje.

Hehe :)

Heroin se i dalje prodaje, u UK i Svajcarskoj - u UK kao jaki analgetik (post-operativni te za situacije gde potpuno sinteticki opijati nisu izbor za pacijenta, mozda zbog alergije ili nekih drugih kontraindikacija), u Svajcarskoj za neizlecive narkomane.

Uz recept i iskljucivo aplikaciju strucnog medicinskog lica, naravno.

Nema nista specijalno toksicnog u heroinu - organizam ga metabolise u morfijum donekle, ima aktivno dejstvo nekoliko sati i to je to - biva eliminisan u urinu. Neces dobiti kancer ili nesto slicno. Nije "zdrav", ali nije ni specijalno stetan u smislu toksicnosti. Trenutna intoksikovanost heroinom i metabolitima istog utice na privremeno (tranzijentno) umanjenje kognitivnih sposobnosti ali mozak, interesantno, se brzo adaptira na to i razlika se smanjuje (ali nikad ne nestaje - drugim recima, dok si na heroinu uvek ces biti bar malo zaglupljen dok ti je isti u sistemu).

Pacijenti koji boluju od hronicnih bolova zive decenijama na svakodnevnoj dozi opijatnih analgetika. Ti ljudi funkcionisu savrseno normalno u drustvu i u stanju su da nastave svoje poslove. Dakle, u samim supstancama nema "toksicnosti" (napomena: neki sinteticki opijati JESU toksicni - ne i morfijum/heroin).

Problemi vezani za heroin kao nelegalnu drogu su druge prirode - evo ti neki od njih:

1. Niko ne garantuje cistocu (dileri seku gudru sa svim i svacim, cesto u tome sa cime se sece ima toksicnih supstanci)
2. Niko ne garantuje jacinu (opasnost od overdoza drasticno skace kada jednog dana imas 10% cistocu a drugog 30%)
3. Cesto je i prodaja igli regulisana, pa se ljudi bodu ne-sterilnim iglama (hepatitis, AIDS)
4. Nestrucna IV aplikacija koja izaziva gangrene i sl...

Razlog #4, kao i fakat da je razlika izmedju terapeutske doze, doze koja izaziva euforiju i efekat koji narkomani traze te smrtne doze relativno mala i varira kao funkcija adaptacije OP receptora u mozgu znaci da je heroin, kao i svaki jak opijatni analgetik, inherentno opasan za bilo kakvu aplikaciju od strane pacijenta (pod "pacijent" ovde stavljam i prave pacijente kao i ovisnike).

Primera radi - kod zdrave osobe koja nije imala kontakt sa opijatima, pricamo o par desetina MILIGRAMA razliike:

Npr (hipoteticki primer, 100% cista supstanca):

0 - 10 mg --> Analgezija, terapeutska doza protiv bolova za op-naivnu osobu
10 - 30 mg --> Euforija, jak anti-depresivni efekat, usporenje disanja i rada srca, ...
30 - 50 mg --> Veci pad disanja, povracanje (reakcija hemoreceptora u CTZ zoni mozdanog stabla), privremeni gubitci svesti ...
50+ mg --> LD50

To je par "smrkova" vise ako mu se "zadesi" cistija tura i pravac groblje.

Dodatna komplikacija je sto se tolerancija drasticno brzo gradi i pada! Znaci, par dana koriscenja, i euforija vise ne ide na 10-30mg, vec na 50-70mg (na primer)... posle par dana NE-koriscenja, pada nazad na 10-30. Ako neko to ne zna, pravac zamrzivac cim bude omanuo svoju dozu, a medicinski nestrucno lice to garantovano radi pre ili kasnije.

UPRAVO zbog svega ovoga, cak i kada bi heroin bio legalizovan, to ne bi eliminisalo opasnost od incidenata overdoza zbog laicke upotrebe, i samo to je dovoljan razlog da se heroin stavi u kontrolisane supstance cija upotreba mora biti odobrena i aplicirana od strane medicinskog lica

Sa druge strane, postoji dosta stvari izmedju opste ilegalizacije i slobodne prodaje, koji se mogu probati - recimo, legalna droga za registrovane narkomane, itd... sto je nesto sto su neke zemlje implementirale (Svajcarska i sl.).

Citat:

Čekaj, zašto su uopšte zabranili herion?

Zabranjena je prodaja bez specijalnog recepta, izmedju ostalog zbog razloga #4 gore i sledeceg paragrafa.

Razlog je bio da se spreci zavisnost masa kao i rizici od incidenata sa overdoziranjem zbog nestrucne upotrebe. I posle mnogo decenija, prvi cilj nije postignut (a ni drugi, ako cemo tako) - heroin i sl. derivati su konstantno prisutni u delu stanovnistva.

Ali se desilo mnogo toga drugog, ne tako dobrog.

Politicar nisam, niti sam strucnjak za pitanja regulative kontrolisanih supstanci. Ali imam oci i vidim da ideje nametnute od strane USA celom svetu oko "rata protiv droga" nisu uspele i duboko verujem da postoji bar nesto bolje resenje za taj porok koji bi, mozda, smanjio lukrativnost dilovanja i opasnost za najrizicnije grupe.

[Ovu poruku je menjao Ivan Dimkovic dana 11.11.2013. u 23:28 GMT+1]
[ Ivan Dimkovic @ 11.11.2013. 22:39 ] @
Citat:
Otto23:
sam imao narkomana (zavrsila na heroinu, pocelo sa travom u srednjoj) u blizoj porodici, i znam koja je to tragedija, i koliko droga psihicki promeni coveka - do mere da je to druga osoba, bukvalno mentalna olupina (bez osvrta na fizicko stanje). Ko je za legalizaciju teskih droga, taj definitivno ne zna sta prica.

Postoji vrlo jednostavan test da vidimo da li opijatni alalgetici prave olupine od ljudi, ili je nesto drugo u pitanju.

Citat:

1. Imas narkomana, koji mora da juri drogu (nelegalnu), da je placa 100x vise nego sto ona zaista kosta i da zivi jedan vrlo gadan zivot zbog toga

2. Imas pacijenta koji je polomio gadno neku komplikovanu kost ostao mu je jak hronicni bol. Taj covek je dobio medicinski pripisano istu drogu, sa istim dejstvom - vremenom ce jacina doci na nivo koju i narkoman koristi.

Iako obe osobe uzimaju dugo vremena opijatne analgetike, jedna lici na les - a druga izgleda sasvim OK.

Dakle, nije DROGA psihicki promenila tu osobu, vec sve sto uz tu drogu ide. Droga nije mogla ni u ludilu to da napravi, jer da je u pitanju droga, isti problem bi imao i pacijent koji svaki dan legalno dobija zvecku morfina ili neceg jos jaceg, ali od doktorke, sterilno, cisto i uz lekarski nadzor.

Dakle ubija sve to sto NE IDE uz legalno koriscenje iste takve droge na recept.

Prema tome, problem nije "dddrogaaaa" vec sistem koji smo mi, Homo Sapiensi, postavili, tako da ljudi koji nemaju medicinski razlog da koriste opijatne analgetike obicno moraju da:

- Postanu prostitutke ili kriminalci zato sto je cena droge postavljena bas tako da za nju moras da krades osim ako nemas zesci posao
- Da kupuju hemijsko djubre bez ikakve cistine i kontrole proizvodnje, sa toksicnim materijalima
- Da dele igle i bolesti

Itd...

To je, gospodo, cena "Rata na droge". Oni koji podrzavju taj "rat" tvrde da je to manja steta od nekakvih zala koji bi nastavili da se nesto promeni po ovom pitanju (gde bi valjda ceo svet pohrlio da se drogira, iz odmah).

Ako mislite da je tako, OK - status quo ce biti nastavljen i ovako i onako.

Uzgred, Ceska je de-facto dekriminizovala konzumaciju jakih droga ima vec 2 godine valjda. Eto bice zanimljivo videti kako ce im se drustvo adaptirati na to i da li ce biti vise losijih ili boljih promena.
[ Lazar-I @ 11.11.2013. 23:16 ] @
Citat:
Ivan Dimkovic Uzgred, Ceska je de-facto dekriminizovala konzumaciju jakih droga ima vec 2 godine valjda. Eto bice zanimljivo videti kako ce im se drustvo adaptirati na to i da li ce biti vise losijih ili boljih promena.

Citat:
Ustavni sud Češke ukinuo je uredbu češke vlade iz 2010. godine kojom je definisana manja količina marhiuane i drugih droga za ličnu upotrebu čije posedovanje nije krivično delo, već samo prekršaj. Po uredbi koju je 1. avgusta ukinuo Ustavni sud čovek je samo narkoman a ne zločinac ukoliko mu policija nađe pet biljaka konoplje ili 15 g marihuane, 40 halucinogenih pečuraka, pet grama hašiša, 1,5 g heroina, jedan gram kokaina i dva grama češkog surogata za heroin, pervitina.

link

Čak i pre ukidanja uredbe dilovanje droge je u Češkoj bilo zabranjeno! Nema tu šta da se vidi, osim da nisi baš najbolje obavešten.

Citat:
Heroin se i dalje prodaje, u UK i Svajcarskoj - u UK kao jaki analgetik (post-operativni te za situacije gde potpuno sinteticki opijati nisu izbor za pacijenta, mozda zbog alergije ili nekih drugih kontraindikacija), u Svajcarskoj za neizlecive narkomane.

Ne znam da li je opravdano korišćenje heroina u ovim slučajevima pored boljih analgetika, koji imaju duže dejstvao, a stvaraju manju zavisnost. Englezi i Švajcarci su u nekim stvarima često bili ispred ostatka sveta, ali su zato u nekim drugim mnogo zaostajali. Nedavno sam saznao da su u UK tek sedamdesetih godina zabranili korišćenje farbi na bazi olova, a od prilike u isto vreme su Švajcarci dali pravo glasa ženama. Pravo glasa na svim nivoima žene u Švajcarskoj dobijaju tek 1990. Nema puno veze sa narkoticima i analgeticima, samo hoću da kažem da ne mora da znači da ako to rade u UK i Švajcarskoj da to automatski znači da je dobro.

Citat:
Ali imam oci i vidim da ideje nametnute od strane USA celom svetu oko "rata protiv droga" nisu uspele i duboko verujem da postoji bar nesto bolje resenje za taj porok koji bi, mozda, smanjio lukrativnost dilovanja i opasnost za najrizicnije grupe.

Ovo si dobro primetio. USA ratuje protiv terorizma, a terorizam cveta. Ratuje protiv droge u Avganistanu, a proizvodnja droge raste.

izmena: greške u kucanju
[Ovu poruku je menjao Lazar-I dana 12.11.2013. u 00:29 GMT+1]

[Ovu poruku je menjao Lazar-I dana 12.11.2013. u 00:47 GMT+1]
[ Homer J. Simpson @ 11.11.2013. 23:32 ] @
^ Pa dilovanje je svuda zabranjeno pa ga svuda ima (i bice ga jos vise , sto je vise korisnika).
Rat protiv droge je kao i svaki drugi rat - zaracene strane se sire (razvijaju) , proizvodnja i prodaja cveta , mlate se pare (na obe strane).
I isto je , kao i svaki drugi rat , idiotski.
Ali posto su vecina ljudi idioti , oni zdusno podrzavaju rat dok 'protivnici' trljaju ruke i smeju se debilima
[ Lazar-I @ 11.11.2013. 23:44 ] @
^Ako bismo dozvolili dilovanje onda bi po tebi bilo manje korisnika? Vrati se par stranica nazad, imaš jedno dobro poređenje sa korovom u bašti. Čini mi se da je bilo upućeno baš tebi.
[ Homer J. Simpson @ 11.11.2013. 23:47 ] @
Pa kad bi poredjenje bilo sa pokretnim super-korovom sirom planete , koji drugi idu i sade dok ti cupas , onda bi mozda i bilo priblizno.
Ovako je nista

Neko je vec napisao da je resenje licna upotreba laksih droga a tezih uz strucni nadzor/pomoc i to je to.
Niska cena bi odgovarala svima koji su 18+ a koji su i velika vecina korisnika.
Maloletnike kontrolisati (roditelji , prosvetni i socijalni radnici) i u slucaju da ilegalno nabave naterati ih da kazu od koga su kupili ili u zatvor.
Dileri nece rizikovati za tako malu grupu potrosaca (mada cak i da ostane isti procenat narkomana medju maloletnicima , opet bi situacija bila drasticno bolja jer bi svi punoletni bili legalni)
[ Lazar-I @ 11.11.2013. 23:53 ] @
Nemamo mi još uvek super-korov, ali smo na dobrom putu da ga stvorimo.

Srednjoškolci u Srbiji ispod proseka po korišćenju droga

Ova tablela je dokaz da imamo plodno tlo.
[ Homer J. Simpson @ 12.11.2013. 00:01 ] @
Ako ima na 100 , 1000, 10.000 km onda imamo i mi , nema izolacije

Citat:
U pogledu pušenja marihuane, Srbija je znatno ispod proseka, sa 7% srednješkolaca rođenih 1995. koji su ikada probali to opojno sredstvo

al su iskreni , pa ima vise od 7% koji redovno konzumiraju ... mozda nisu razumeli pitanje
[ Emil Ranc @ 12.11.2013. 00:25 ] @
Jasno mi je zbog čega su ljudi pokrenuli ovu akciju - shvatam njihov revolt, ali nažalost, iako je cilj koji žele da postignu (manje droge na ulicama) odista ispravan, ideja kako da dođu do toga je, blago rečeno, jako pogrešna.

Ne ulazeći u legalnost proizvoda koji je u pitanju, tj. koji se ovde prodaje i, nažalost kupuje, taj proizvod je veoma tražen od strane kupaca i uklanjanje prodavca neće smanjiti potražnju. Dakle, tržište (bez obzira da li je u pitanju legalno tržište ili nelegalno, kao ovde) će sve to regulisati i stvoriti nove dobavljače.

Evo, recimo, da Pančevačka policija sad dođe i napravi raciju po pijacama i buvljacima i pohapsi sve ove što ispod tezge prodaju duvan, da li će se klijentela, koja je u međuvremenu navikla da sebi pravi paklu koja košta 50-80 din, vratiti na duvan iz trafike, ili možda ostaviti cigarete? Pa ne bih rekao, pre će se desiti da će se organizovati i dobaviti duvan iz nekog drugog grada. Možda bi trgovina "nelegalnim" duvanom prešla na strogo privatno, po preporuci, samo za "svoje" mušterije, isključivo na nekom dogovorenom mestu sastanka... Zvuči poznato?

Jedina prava borba protiv dilera jeste mnogo bolja i smislenija edukacija o narkoticima i ostalim opojnim sredstvima, u svim segmentima društva, a ovo je jedna veoma ozbiljna i potpuno zanemarena tema, jer se edukacija o drogama kod nas svodi na "Drugs are bad, mkay" i "sve su droge iste" i sl.

[Ovu poruku je menjao Emil Ranc dana 12.11.2013. u 01:42 GMT+1]
[ Nymeria @ 12.11.2013. 00:34 ] @
Citat:
Lazar-I: Ako bismo dozvolili dilovanje onda bi po tebi bilo manje korisnika?

Ama, nije ideja da se legalizuje dilovanje nego da se u specijalizovanim ustanovama (verovatno zdravstvenim) omoguci dobijanje od strane strucnog osoblja po ceni koja je ono.. proizvodnja plus troskovi, kao kod vecine robe. Ta cena bi bila daleko niza pa se dilovanje ne bi ni isplatilo jer bi i dalje bilo ilegalno i rizicno a cena je mnogo niza.

Ja stvarno ne kapiram zasto ljudi koji su za nastavak zabrane stalno ignorisu ovo podvuceno i konvertuju u nesto sto niko nije ni predlozio pa se onda tome kao protive. Štono kaze, s kim se macujete
[ Lazar-I @ 12.11.2013. 08:15 ] @
Citat:
Emil Ranc Jedina prava borba protiv dilera jeste mnogo bolja i smislenija edukacija o narkoticima i ostalim opojnim sredstvima, u svim segmentima društva, a ovo je jedna veoma ozbiljna i potpuno zanemarena tema, jer se edukacija o drogama kod nas svodi na "Drugs are bad, mkay" i "sve su droge iste" i sl.

Edukacija je najvažniji deo borbe koji ne isključuje ostale vidove. Hapšenje i kažnjavanje dilera se može posmatrati kao deo edukacije. Učenje napamet lekcija u školi nije prava edukacija. Prava edukacija je kada se stvori okruženje u kome ljudi nešto razumeju i osećaju. Edukacijom se izgrađuje i održava sistem vrednosti.

Citat:
Emil Ranc Evo, recimo, da Pančevačka policija sad dođe i napravi raciju po pijacama i buvljacima i pohapsi sve ove što ispod tezge prodaju duvan, da li će se klijentela, koja je u međuvremenu navikla da sebi pravi paklu koja košta 50-80 din, vratiti na duvan iz trafike, ili možda ostaviti cigarete?

Većina ne bi ostavila, pa makar došlo do smaka sveta. Na kraju, ako bi nabavka bila toliko otežana sami bi uzgajali i zavijali duvan ili bi prokopali tunel do Kine. Uz ovoliki broj pušača (oko trećine stanovništva) neka stroga zabrana u praksi nije ni moguća. Cilj svake akcije treba da bude usmeren ka smanjivanju broja novih korisnika i tu ne mislim samo na pušače već pre svih na one koji koriste teške narkotike. Postojeći zavisnici su nažalost izgubljeni. Može se raspravljati o načinu njihovog lečenja i ublažavanja posledica, ali izlečenje je moguće u zanemarljivo malom procentu.

Citat:
Homer J. Simpson: Ako ima na 100 , 1000, 10.000 km onda imamo i mi , nema izolacije

Citat:
U pogledu pušenja marihuane, Srbija je znatno ispod proseka, sa 7% srednješkolaca rođenih 1995. koji su ikada probali to opojno sredstvo

al su iskreni , pa ima vise od 7% koji redovno konzumiraju ... mozda nisu razumeli pitanje

Ne znam zašto si baš naveo procenat korisnika marihuane? Ovde se priča o teškim drogama i na to je već neko ukazao Andreju, a Emil je u prethodnoj poruci lepo naglasio da nisu sve droge iste. Izgleda da selektivno čitaš ovu temu.

Citat:
Nymeria Ama, nije ideja da se legalizuje dilovanje nego da se u specijalizovanim ustanovama (verovatno zdravstvenim) omoguci dobijanje od strane strucnog osoblja po ceni koja je ono.. proizvodnja plus troskovi, kao kod vecine robe. Ta cena bi bila daleko niza pa se dilovanje ne bi ni isplatilo jer bi i dalje bilo ilegalno i rizicno a cena je mnogo niza.

Da li ti pričaš o lečenju postojećih narkomana? Ako o tome pričaš, onda u redu, razne droge se već koriste u njihovom lečenju, tako da to o čemu pričaš nije ništa novo, a i nije to tema. Ako misliš na slobodan pristup narkoticima u specijalizovanim ustanovama, onda bi trebalo da budeš oprezniji. Ono što očekuješ da će se desiti ne mora da znači da će se stvarno i desiti. To bi sigurno izbacilo dilere iz posla, ali da li bi bio ostvaren cilj? Da li se uopšte slažemo u vezi sa ciljem? Ja smatram da cilj treba da bude smanjenje procenta narkomana u svakoj sledećoj generaciji.
[ ironman @ 12.11.2013. 08:21 ] @
Ja mislim da bi cilj trebalo da bude pre svega pomoć ostalim građanima kojima je veza sa drogom preko zavisnika koji im obijaju kola, stanove, napadaju na ulici...
[ Lazar-I @ 12.11.2013. 08:33 ] @
@ironman

Slažem se sa tobom, ali pomoć ostalim građanima je moguća ako je broj zavisnika dovoljno mali. Problem se najlakše rešava ako se uklone uslovi za njegov nastanak. Bojim se da bi rešenje koje uključuje besplatnu drogu narodu otvorilo neke nove, veće probleme.
[ jnk @ 12.11.2013. 08:45 ] @
I evo već koliko traje rat protiv droge i taj broj se ne smanjuje nego se povećava. Očigledno da nešto nije u redu sa konvencionalnim načinom rešavanja problema.

Neću da pričam šta je pravo rešenje ali očigledno da trenutni sistem nije dobar a isti se forsira oduvek i nema naznake da će se menjati.

Čuj, u 2013. krećemo u borbu protiv narko dilera i to zato što su palili stolice na fudbalskoj utakmici. Jeste, rešićemo.
[ ZaMpA @ 12.11.2013. 08:47 ] @
Narkomani obijaju kola/upadaju u stanove/napadaju na ulici zato što nemaju para da plate fiks.

Rešenje: podeli im drogu za dž (ili po nekoj razumnoj ceni) i neće nikog napadati.

Ne razumem šta je tu čudno ljudima? Gledamo svakog dana kako svaka firma u koju se država umeša bez izuzetka i veoma brzo propada. Znači ako je cilj da se smanji nasilje i kriminal vezani za drogu, nek država počne da diluje i gotova stvar ;) Ostali dileri će ostati bez posla dok si reko' keks.
[ Shadowed @ 12.11.2013. 08:51 ] @
Citat:
Lazar-I:Da li ti pričaš o lečenju postojećih narkomana? Ako o tome pričaš, onda u redu, razne droge se već koriste u njihovom lečenju, tako da to o čemu pričaš nije ništa novo, a i nije to tema. Ako misliš na slobodan pristup narkoticima u specijalizovanim ustanovama, onda bi trebalo da budeš oprezniji. Ono što očekuješ da će se desiti ne mora da znači da će se stvarno i desiti. To bi sigurno izbacilo dilere iz posla, ali da li bi bio ostvaren cilj? Da li se uopšte slažemo u vezi sa ciljem? Ja smatram da cilj treba da bude smanjenje procenta narkomana u svakoj sledećoj generaciji.

Ne znam o cemu ona prica (cini mi se da je cura u pitanju) ali.. Ja se ne slazem sa ciljem, tacnije, to sto kazes jeste cilj ali nije jedini niti cak primarni (iliti, ne treba da bude). Jednu stvar je onaj pandur dobro rekao - cilj policije ne treba da bude zastita ljudi od samih sebe vec jednih od drugih.
Prvi cilj treba da bude smanjenje kriminala a on, vezano za drogu, nastaje zbog visoke cene droge (posledica zabrane) i zbog medjusobnog obracunavanja dilera (cije je postojanje posledica zabrane).
Drugi cilj - zdravstvena bezbednost. Sto ce reci, omogucavanje pravilne upotrebe, bez trovanja kojecime, predoziranja, sirenja hiv-a i sl. boleti itd. itd. (sto je opet posledica zabrane, objasnio Dimkovic, da ne ponavljam).
To je sto se tice regulacije.

Treci cilj na kojem se svakako radi i sada i paralelno sa resavanjem prethodna dva je edukacija u cilju smanjenja broja ljudi koji ce koristiti drogu. Bitno je da ljudi budu svesni o cemu se radi a ako odluce da je uzimaju, pa jbg, oni je uzimaju, ako je njihova odluka takva, takva je. Sebi to rade. Ne vidim sa kojim pravom bismo smeli da zabranjujemo ljudima da raspolazu samima sobom.

Ono sto treba da bude/ostane zabranjeno je:
Davanje/prodavanje droge maloletnima
Nagovaranje/podsticanje drugih na koriscenje
Posedovanje (ili totalno, ili preko neke vrlo male kolicine). Ideja je da mozes da odes da dobijes svoju dozu ali ne i da je poneses sa sobom.

Kao sto se da videti, ovo su stvari koje su vec zabranjenje i koje se ticu zastite gradjana jednih od drugih. Ukidanjem drugih zabrana, postojeci resursi bi se mogli preorjentisati na ovaj deo tako da bi sprovodjenje zakona u tom domenu bilo efikasnije (vise resursa na tome a narko-kriminal bi svakako bio slabiji jer za punoletne ne bi funkcionisao).
[ Ivan Dimkovic @ 12.11.2013. 09:30 ] @
Citat:
Lazar-I
Ne znam da li je opravdano korišćenje heroina u ovim slučajevima pored boljih analgetika, koji imaju duže dejstvao, a stvaraju manju zavisnost

Generalno svi jaki opijatni analgetici koji se koriste danas u regularnoj medicinskoj praksi protiv jakih bolova stvaraju visoku zavisnost i svi su na listi strogo kontrolisanih supstanci. Subjektivni efekat euforije pri aplikaciji opioida je direktno vezan za brzinu prolaza medikamenta ili njegovog metabolita kroz krvno-mozdanu barijeru. Recimo, metadon nema efekat "euforije" zato ga narkomani i ne vole, ali to takodje nosi problem sa sobom za medicinsku praksu zato sto nije dovoljno "brz" u smislu korisne akcije.

Sto bi se reklo, sto je bolji opioid za medicinsku upotrebu (brzo i efikasno umanjuje bol), takodje je "bolji" i za potencijalnog narkomana. Znamo zasto je to tako, svo "euforicno" dejstvo potice od strane samo jedne pod-grupe neuronskih receptora (tzv. OP1 ili "mi", koji je samo jedan od nekoliko receptora na koje opioidi deluju) - ali jos nismo postigli zadovoljavajucu jaku analgeziju ako supstanca ne deluje na taj OP1/mi receptor. Postoje indicije da neke sasvim druge supstance koje uopste ne deluju na OP receptore mogu postici jaku analgeziju (bazirane na otrovu mambe, ni vise ni manje) - ali su te supstance jos u ranoj fazi R&D-a.

Neki sinteticki analgetici koji se koriste, recimo, u USA - kao sto je oksikodon (poznatiji kao "hillbily heroin" po njegovoj velikoj upotrebi u ruralnoj USA), cak imaju i brzi "udarac" euforije od heroina zato sto rapidno prolaze kroz krvno mozdanu barijeru zbog specificnog hemijskog sastava.

Takvi legalni analgetici su jako cesto divertovani na crno trziste od strane beskrupuloznih medicinskih radnika / proizvodjaca.

--

Generalno razlozi za izbor specificnih jakih opijatnih analgetika su prvenstveno ekonomske prirode, sekundarno neki sinteticki analgetici ne izazivaju histaminsku reakciju kao morfin/heroin/kodein, pa su bolji izbor za ljude koji imaju jaku histaminsku reakciju na derivate morfijuma.

Medjutim najveci razlog je large-scale produkcija. Heroin je nista drugo nego derivat morfijuma, i vrlo skup za proizvodnju zato sto je kolicina morfijuma koju drzava moze da kupi ogranicena (UN propisi diktiraju da drzava moze da kupi morfijum proporcionalno sa upotrebom u poslednje 2 godine, sto cini da 6 drzava na svetu potrose najvecu kolicinu morfijuma). Zbog toga ga malo ko koristi u sirokoj praksi, zato sto postoje jeftiniji a podjednako dobri, nekad i bolji analgetici. Medjutim svi ti "bolji" analgetici su, takodje, izuzetno visoko na skali formiranja navike.

UK koristi heroin verovatno zato sto imaju pristup ogromnoj kolicini legalnog morfijuma kroz svoje veze sa Indijom.

Takodje, heroin, generalno, nema neke specijalne prednosti u poredjenju sa morfijumom osim sto brze postize centralni efekat, ali takodje krace traje.

Zbog toga postoji malo aplikacija gde je heroin bolji izbor.
[ Lazar-I @ 12.11.2013. 09:30 ] @
Citat:
Shadowed Jednu stvar je onaj pandur dobro rekao - cilj policije ne treba da bude zastita ljudi od samih sebe vec jednih od drugih.

Pandur ne vidi drvo od šume. Zato je dobro što je bio policajac, a ne neko ko donosi važne odluke. Policija ne štiti samo pojedinca, već štiti i društvo. Ideja koju propagirate je prilično jednostavna. Zašto se ne primenjuje? Mogu da se setim samo dva razloga, koji se međusobno ne isključuju:

1. Svetom upravljaju kriminalci.
2. Postoji negativna strana primene te ideje.

Ono što ste vi naveli je odlično. Smanjiće se kriminal i povećaće se zdravstvena bezbednost. Ništa niste rekli o broju zavisnika. Ako bi broj zavisnika ostao isti, eto i ja bih podržao tu ideju. Međutim, izvinjavam se pušačima i alkoholičarima, ali njihov broj me prilično obeshrabruje. Svaki treći građanin Srbije je pušač. Kada bismo imali toliki broj narkomana zamislite kako bi izgledao saobraćaj, zdravstvo, školstvo... Ne verujem ni da bi se ograničenje o korišćenju samo u zdravstvenim ustanovama dugo održalo, to bi sa velikim brojem narkomana stvarno i bilo besmisleno.

Citat:
I evo već koliko traje rat protiv droge i taj broj se ne smanjuje nego se povećava. Očigledno da nešto nije u redu sa konvencionalnim načinom rešavanja problema.

A rat protiv silovatelja, koliko dugo traje?
[ ZaMpA @ 12.11.2013. 09:50 ] @
@Lazar-I to je zapravo jako dobro pitanje: da li će se povećati ili smanjiti broj narkomana? Međutim još bolje pitanje je kako to narkomani štete društvu?

Prvo i direktno štete društvu tako što se prepuštaju kriminalu da bi finansirali svoj "hobi".
Drugo i indirektno, štete tako što umanjuju svoje radne sposobnosti i rok trajanja pa ne doprinose boljitku i naprerku kolektiva.

Moj lični utisak je da je ovo prvo mnogo veći problem, koji se rešava legalizacijom/dekriminalizacijom narkotika
Ovo drugo je i dalje problem koji treba rešiti, ali to je problem koji ne nastaje zbog konkretne supstance već zbog izbora jedinke da se "odstrani" iz društva i "izgubi" u poroku. Zavisnici su ljudi koji žele da pobegnu od nečeg, i ako ne mogu da pobegnu u drogu, pobećiće u alkohol, kocku, nimfomaniju - bilo šta.

Problem sa alkoholom i cigaretama je odličan zato što nam upravo ukazuje na to kako se problemi sa zavisnošću rešavaju - ne prohibicijom nego obrazovanjem. USA je probala prohibiciju alkohola i sve što su uspeli time da urade je da stvore toliko za*ebane strukture organizovanog kriminala (Al Kapone&The Gang) da su im terbale decenije da se toga reše (ako su se uopšte rešili)

Siguran sam da je svako od nas ovde bio u prilici da proba drogu - da li ste odbili zato što ste se plašili policije ili zato što su vas na vreme obrazovali o štetnosti?

Protiv narkomanije treba da se bore učiteljice jer policajke tu ništa ne mogu da urade.
[ Mali_Milojica @ 12.11.2013. 09:58 ] @
Pre par godina, mojoj tada maloletnoj ćerci, narkoman je oteo iz ruku mobilni telefon. O traumama da ne pričam...
Pošto imam prijatelja inspektora, brzo su ga našli u Zemunu (poznati narkoman, sin bogatog oca vlasnika lanca mesara). Posle mesec-dva dobio sam poziv od četvrtog suda da sa maloletnim detetom dođem u isti. Po dolasku u sud, ćerka je dala izjavu sa svim detaljima o otimačini i rečeno nam je da će nas obavestiti o ročištu.
Posle pola godine dobijam pismeno obaveštenje da se obustavlja postupak protiv okrivljenog a da ja mogu pokrenuti privatnu parnicu za naknadu materijalne štete.
Šta reći...pošto je isti odavno poznat policiji i prema rečima druga iz policije, narkomanima neće niko da se bavi u državi pogotovu ako materijalna šteta nije velika?!
O traumama ni reči?
Kako zaštiti decu od ovakvih situacija?
[ Ivan Dimkovic @ 12.11.2013. 10:07 ] @
@Lazar-I, da ali silovatelj direktno ugrozava zivot, zdravlje (psihicko i fizicko) i elementarna ljudska prava druge osobe.

To je apsolutno nesumnjivo i ne moze se relativizirati (mada, na zalost, u nekim zemljama je i to moguce zbog specificne kulture).

Zbog toga svaka normalna drzava silovanje kaznjava visokom kaznom.

Kada je droga u pitanju, stvari nisu tako crno bele. Prvo, problematicna je nesumnjiva steta po druge - moguce je konzumirati mnoge supstance koje su danas zabranjene bez ugrozavanja tudjih zivota i ljudskih prava. Onda se postavlja pitanje, da li drzava treba i koliko treba da nekom odredjuje sta radi u svojoj kuci ako ne ugrozava druge.

Primeti - ne kazem da MORA ili NE MORA. To nije nimalo jednostavno pitanje, i zadire duboko u licnu politicku orijentaciju. Svako od nas vrlo verovatno ima drugacije misljenje kada je to u pitanju, dok kada je silovanje u pitanju pretpostavljam da su nam misljenja daleko vise u saglasnosti.

Naravno, droga moze biti element kojim neko moze urnisati svoj zivot i svojih ukucana, recimo, zapostavljanjem svojih obaveza, svog zdravlja. Ali cenim da bi drustvo bilo vrlo protiv da im u nekim drugim situacijama sa slicnim epilogom drzava odredjuje sta ne smeju da rade.

Zapravo, u obicnom supermarketu postoje stvari sa kojima mozes urnisati zivot tvojih ukucana ako si, recimo, hranilac porodice.

Medjutim, mi kao drustvo, ne prihvatamo da drzava zabrani kupovinu alkohola, npr. zato sto ce neko negde urnisati svoju porodicu zavisnoscu od istog.

Kao sto rekoh, tu prelazimo iz domena crno-belog u nijanse sivog.

--

Btw, nisam pratio situaciju u Ceskoj zaista. Ali imas jos jedan primer zemlje koja je dekriminalizovale teske droge u Evropi: Portugal.

Trenutno stanje sa Ceskom se moze pratiti na njihovom portalu vlade: http://www.vlada.cz/en/ppov/pr...rug-policy-coordination-72748/

Koliko vidim, ustavni sud je dosudio da samo parlament moze odlucivati o ilegalnosti necega, ne i vlada. Problem je u tome sto je vlada donela dekret (467/2009) kojim podize kolicine iznad kojih se posedovanje smatra kriminalom. Ustavni sud smartra da vlada to ne moze da radi.

Bice interesantno pratiti razvoj te situacije u Ceskoj - tj. da li je to bio PR-stunt vlade ili zaista postoji zelja od strane politicara da promene taj zakon. Interesantno, Ceska je odmah pocela da trpi politicki pritisak od Nemacke zbog ovoga, posto Nemci smatraju da je revidiranje tih pravila omogucilo drug-turizam Svaba.

[Ovu poruku je menjao Ivan Dimkovic dana 12.11.2013. u 11:26 GMT+1]
[ Shadowed @ 12.11.2013. 10:23 ] @
Citat:
Lazar-I: Pandur ne vidi drvo od šume. Zato je dobro što je bio policajac, a ne neko ko donosi važne odluke. Policija ne štiti samo pojedinca, već štiti i društvo.

Ma, nije mene briga da li je on pandur ili ko vec, ja se slazem sa recenim, samo sam njega pomenuo da ne ispadne da kradem citat :)
Policija stiti drustvo stiteci pojedince ili grupe od ugrozavanja od strane drugih pojedinaca ili grupa, zato:

Citat:
Lazar-I: A rat protiv silovatelja, koliko dugo traje?

Nema veze sa onim o cemu pricamo jer kod silovanja osoba ugrozava drugu osobu a ne sebe.

Citat:
Lazar-I: Ideja koju propagirate je prilično jednostavna. Zašto se ne primenjuje? Mogu da se setim samo dva razloga, koji se međusobno ne isključuju:

1. Svetom upravljaju kriminalci.
2. Postoji negativna strana primene te ideje.

Uglavnom je 1. Prvo, kriminalcima (a u pitanju je ogroman organizovani kriminal koji ima enormne kolicine novca, dakle uticaja) ne odgovara legalizacija jer ostaju bez prihoda. Drugo, velika kolicina novca se koristi za korupciju u vlasti. Dovoljna da vlast ne zeli da ukine zabranu i samim tim taj izvor prihoda. Jedini nacin da se dodje do promene je da dovoljno ljudi shvati ove stvari koje pominjemo ovde i da postoji veliki pritisak javnosti. Tek tada, postoji neka sansa jer jedino gore od gubljenja novca putem korupcije je gubljenje polozanja u kojem mogu uzimati mito. Trece, sprega izmedju ova dva - Osim novcani, tu je i sigurnosni motiv za politicare, jer bi lako moglo da im se desi da se konj probudi sa njihovom glavom u stali.

Sto se negativnih strana tice, mozda se i moze naci. Realno, nista nije crno belo i sta god radili kao pojedinci ili kao drustvo, imace i neku negativnu posledicu. Ja trenutno mogu da se setim samo jedne stvari koja bi prividno izgledala negativno - izgledalo bi da se broj narkomana odjednom povecao a to bi bilo iz razloga sto bi se znalo za vise njih a ne zato sto ih je obavezno vise.

Sto se broja narkomana tice, mislim da bi se u nekom pocetnom kratkom roku blago povecao (ali bi se prividno povecao znacajno, zbog toga sto bismo za vise njih znali) a onda verovatno smanjio na nesto manje od starog broja (broj onih koji to rade jer je "kul" bi se smanjio).

Setih se sada jedne negativne strane - verovatno bi nastao protivljenje drugih zemalja koje nisu postupile na isti nacin.
[ Lavlja_Jazbina @ 12.11.2013. 10:28 ] @
Citat:
JNK...Očigledno da nešto nije u redu sa konvencionalnim načinom rešavanja problema.

Slazem se,i ne kao na snimku,nego budan,nasmrkan svojim proizvodom da mu adrenalin ne dozvoli da se onestvesti i onda polako.
Koliko ce posle pomisliti o dilovanju,malo.

[ Ivan Dimkovic @ 12.11.2013. 10:33 ] @
U slucaju Ceske je odmah nastalo - od strane Nemacke.

@Lazar,

Situacija nije tako jednostavna - nisu u pitanju samo pritisci kriminalaca, eventualne negativne stvari itd...

U pitanju je, takodje, veliki politicki rizik.

Siroko stanovnistvo nije 100% racionalno kada su droge u pitanju, bas kao sto nije 100% racionalno ni kada je kriminal u pitanju.

Upravo zbog toga ne dozvoljavamo stanovnistvu da se samo bori protiv kriminala - posto bi doslo do spaljivanja vestica.

Zbog toga, pitanje neke promene politike oko droga je vrlo komplikovano, jer postoji vrlo velika politicka tezina oko tog pitanja.

Takodje, politicki zivot je isto tako komplikovan - ako hoces da promenis neki zakon, tvoja opozicija ce uvek naci neki razlog da se protivi. U slucaju neke dekriminalizacije, opozicija ce krenuti na emotivni apel na siroko gradjanstvo, koji generalno pali.

---

Zbog svega ovoga je drustvo PARALISANO sto se politike oko droga tice.

Ovo sto vidis danas je, jednostavno, ekvilibrijum:

1. Problem je dovoljno pod tepihom da ne kaci 95% ljudi, dakle ni u jednom momentu nemas prevelik pritisak javnosti
2. Regulacijom je stvoren lukrativni biznis u koga su cesto umesane korumpirane grane vlasti, dakle unutar vlasti imas aktere koji nece hteti promenu
3. Navodna "borba" je odlican generator budzeta za policiju i politicki kapital ("uhapsili smo velikog dilera", kamere, blicevi, politicar se*e na TV-u...)

Zbog toga promene u ovom pogledu nisu jednostavne, bez obzira na tip promene.

Tuzno, ali istinito - ovakvo stanje danas, odgovara ciniocima sistema.
[ Ivan Dimkovic @ 12.11.2013. 10:37 ] @
Citat:
Lavlja_Jazbina
Koliko ce posle pomisliti o dilovanju,malo.

Kada su Talibani dosli na vlast u Avganistanu, kazna za gajenje opijuma je bila smrt. I to javna smrt, pred publikom.

Naravno, Talibani su nastavili da gaje opijum - ali za svoj biznis. Smanjena kolicina je bila tu cista biznis kalkulacija - kako bi se podigla cena na svetskom trzistu.

Heroin, takodje, prolazi kroz Iran i Tursku na putu do EU. U obe zemlje su nominalne kazne za dilovanje smrt. Ne secenje ruku - smrt bato, da nemas kome da pricas vise o tome koliko si kila proturio.

Pa, opet, te zemlje su glavni tranziti za drogu koja stize u Evropu. Dilera, koliko hoces - ocigledno.

Tu i tamo ubiju nekog, u Iranu te vesaju sa kranom pa puste na TV-u da svi vide.

I opet - nista. Auto put gudre ide kroz Iran i Tursku kao da nista nije bilo.

Biznis sa drogom korumpira. Dzaba ti sve kazne ovog sveta kada korumpirani sudija, policajac itd... dobije koverat sa 10 godisnjih plata.
[ Lazar-I @ 12.11.2013. 10:48 ] @
Citat:
Ivan Dimkovic Btw, nisam pratio situaciju u Ceskoj zaista. Ali imas jos jedan primer zemlje koja je dekriminalizovale teske droge u Evropi: Portugal.

Da li znaš koja je razlika između legalizacije i dekrminilizacije? Ne znam da li je kod nas formalno droga dekriminalizovana, ali u praksi jeste. Kod nas se ne zatvaraju čak ni narkomani koji vrše krivična dela. Dekriminalizacija znači samo da se zatvori ne pune narkomanima, već se oni šalju na lečenje. Dekriminalizacija rasterećuje policiju jer ne moraju više da rade uzaludan posao hapseći zavisnike, ali im ujedno i otežava jer daje dilerima mogućnost da se lažno predstavljaju.
[ Lavlja_Jazbina @ 12.11.2013. 10:51 ] @
Da,ali od svega ovog navedenog nema paralele izmedju Talibana,gajenja itd..
Ima ali za svoj biznis ovi ili bilo koji na vlasti.
Citat:
U obe zemlje su nominalne kazne za dilovanje smrt

Na zalos ostala je ona,mozda ja necu pasti.
Citat:
Pa, opet, te zemlje su glavni tranziti za drogu koja stize u Evropu. Dilera, koliko hoces - ocigledno.

Jeste,jer svaka zemlja dopunjuje svoje skrivene budzete na taj nacin.

Mozda bi bilo bolje da mi sklonimo narkomane,a ovi neka dilerisu.
[ Lazar-I @ 12.11.2013. 11:00 ] @
Citat:
Kada su Talibani dosli na vlast u Avganistanu, kazna za gajenje opijuma je bila smrt. I to javna smrt, pred publikom.

Naravno, Talibani su nastavili da gaje opijum - ali za svoj biznis. Smanjena kolicina je bila tu cista biznis kalkulacija - kako bi se podigla cena na svetskom trzistu.

Talibani nisu više na vlasti u Avganistanu, a proizvodnja raste. Talibani su uspeli da smanje proizvodnju i podignu cenu. Možda su to uradili iz loših pobuda, ali posledice njihovih akcija su bolje nego ovih koji sada vladaju Avganistanom.
[ Emil Ranc @ 12.11.2013. 11:10 ] @
Citat:
Mali_Milojica:
Pre par godina, mojoj tada maloletnoj ćerci, narkoman je oteo iz ruku mobilni telefon. O traumama da ne pričam...
Pošto imam prijatelja inspektora, brzo su ga našli u Zemunu (poznati narkoman, sin bogatog oca vlasnika lanca mesara). Posle mesec-dva dobio sam poziv od četvrtog suda da sa maloletnim detetom dođem u isti. Po dolasku u sud, ćerka je dala izjavu sa svim detaljima o otimačini i rečeno nam je da će nas obavestiti o ročištu.
Posle pola godine dobijam pismeno obaveštenje da se obustavlja postupak protiv okrivljenog a da ja mogu pokrenuti privatnu parnicu za naknadu materijalne štete.
Šta reći...pošto je isti odavno poznat policiji i prema rečima druga iz policije, narkomanima neće niko da se bavi u državi pogotovu ako materijalna šteta nije velika?!
O traumama ni reči?
Kako zaštiti decu od ovakvih situacija?

Mislim da ova situacija više ima veze sa tim što je lik sin bogatog vlasnika lanca mesara.
Znam za priču za lika kojem su valjda našli pola keta vutre pa je dobio dve godine. Nije imao para ni za pristojnog advokata, a kamoli za podmićivanje sudstva i policije. Naravno, u životu nije ukrao ni žvake iz kioska, a ne da otima mobilne deci na ulici...
[ jnk @ 12.11.2013. 11:14 ] @
Možda ako je pored tog keta imao i par razbojništava iza sebe.
[ Otto23 @ 12.11.2013. 14:44 ] @
@Ivan Dimkovic
Da se sad ne bi upustao u detalje. Osoba o kojoj pricam nije morala da se bavi kriminalom ili bitnije menja stil zivota jer je imala para (ili je barem znala kako da izmanipulishe ljude oko sebe bez da joj fali dlaka sa glave). Dakle, nije prosla kroz pakao "sredine" u kojem se pre ili kasnije nadje obican narkoman. Posle je izlecena, injekcijama koje deluju na odredjene receptore (blokatorima) i dugotrajnim odlascima kod psihijatra (bio je vrlo skup tretman) - i pored svega toga to nije vishe bila ista osoba.

Mozda treba da procitas vishe o ovome - ja ne mogu da te ubedim u nesto sto sam licno doziveo i video, niti zelim o tome detaljnije da pricam, posto bi povredio ljude koji su joj bili mnogo blizi.

Preterana upotreba droga itekako utice na mozak. Ne postoji brzi nacin da sebe, kao sebe - svesnu osobu odredjenih mentalnih kakrakteristika, unistis.

Citat:
Brain Disintegration in Heroin Addicts: The Natural Course of
the Disease and the Effects of Methadone Treatment

Summary
The present review aims to clear up the issue of the neurological processes
underlying the personality changes induced by chronic opioid use. The effects
of methadone treatment on brain functions have been analyzed, too. Brain disintegration becomes evident very soon after an onset of chronic heroin abuse
and continues throughout the period of drug consumption.
A considerable
proportion of opioid addicts are characterized by conspicuous neuropsychological deficits, which preclude the maintenance of complete opioid abstinence
in this patient subgroup. At present, there are no data to testify that the effects
of methadone maintenance on brain functions exceed the adverse neurological
effects of chronic heroin use.

...
...the progressive personality
changes seen in opioid addicts represent the core and most serious complication of
chronic opioid use. Unfortunately, all existing treatment approaches, including com-
plete opioid abstinence
, do no more than partly alleviate these personality changes
in
a proportion of addicts.

E sad, ko voli nek' izvoli. Poznajem ljude koji su u osnovnoj poceli da duvaju, u srednoj je to preraslo u svakodnevnu aktivnost. Ubrzo nisu mogli da sloze prosto prosirenu recenicu.

...
Nevezano, slazem se da se postojecim (registrovanim) narkomanima obezbedi bezbedan fix, uz obavezno savetovanje kod psihijatra (kao i korisnika koji su se skinuli). Dakle to je vid saniranja dubljih nezeljenih posledica (stepena kriminala, prostitucije itd.), kao i vid lecenja u najavi, kad se oni odluce da je bilo dosta. Naravno to ne znaci da dilere ne treba pohapsiti, i jos ostrije tretirati zakonom. Mislim da je trenutni zakon prilicno blag. Ali legalizacija (?!), tj. da zdrava osoba moze da pocne da se drogira tek tako... to je totalno druga stvar.

[Ovu poruku je menjao Otto23 dana 12.11.2013. u 16:02 GMT+1]
[ Shadowed @ 12.11.2013. 15:22 ] @
Citat:
Otto23: Nevezano, slazem se da se postojecim (registrovanim) narkomanima obezbedi bezbedan fix, uz obavezno savetovanje kod psihijatra (kao i korisnika koji su se skinuli). ... Ali legalizacija (?!), tj. da zdrava osoba moze da pocne da se drogira tek tako... to je totalno druga stvar.

Nije druga stvar jer bilo ko moze da uzme jednom od dilera, onda se prijavi i predje u grupu postojecih narkomana i time napravi istu situaciju kao da si mu odmah dozvolio da dodje na predvidjeno mesto. Zapravo ne istu, nego malo goru jer ce taj prvi put uzeti ko zna sa cime pomesanu drogu + ce davati pare kriminalcima.
[ Otto23 @ 12.11.2013. 15:52 ] @
Naravno da je druga stvar - jer je dilovanje kaznjivo. Pa samim tim ima i manje dilera, i manje je dostupna droga, nego kad bi se slobodno prodavala na trafici. Dodatno, kazne za dilere su previse blage i trebalo bi da budu minimim 5 godina teske robije za prvi put, posle toga 15, pa dozivotno... pa bi video onda ko bi dilovao. To sto mi zivimo raspalom sistemu gde gradajni pisu liste i znaju ko je diler, a policija sedi na ushima dok sudstvo ne salje kriminalce u zatvor jer "nema mesta", je totalno druga stvar - to je patologija koja treba da se sredi na prvom mestu.
[ Homer J. Simpson @ 12.11.2013. 16:29 ] @
Niko ne prica o prodaji na trafici nego u apotekama i medicinskim ustanovama.
U zemljama u kojima je kazna za dilovanje vise-decenijska , dozivotna ili smrtna raste broj dilera jer raste broj narkomana !!! Utuvi to u glavu
Da se smanji broj dilera skocila bi cena pa bi se povecao broj dilera pa bi opet pala cena i tako u krug.
Kad je zarada dupla - diluju klosari dileri i narkomani koje bas briga sta ce biti s njima.
kad je zarada 3-4x - diluku ozbiljniji likovi koji misle da su opasni i neuhvatljivi ili koji ne postuju policiju i sud ni 5%.
Kad je zarada 10x - diluju ozbiljni ljudi koji imaju manjka morala i etike a viska para za advokate , lobiranje , korupciju itd.
Kad je zarada 20-30x - diluju svi , postari , (posteni) policajci , vaspitacice , popovi , IT-ovci itd.
Svaka grupa ima neki maksimum rizika koji je spremna da podnese.

p.s. Ja znam neke koji su poceli da duvaju krajem osnovne (par puta mesecno , pa u srednjoj i na faksu nekoliko puta nedeljno), sad su zavrsili mastere , rade , imaju porodicu itd.
Znam i neke koji sad rade u Google-u i HP-u a koji smrcu spid i kokain vec godinama , od faxa pa do danas (a posebno kad imaju neke ludacke rokove za zavrsetak projekata)
[ Otto23 @ 12.11.2013. 16:38 ] @
Ne bi skocila cena jer bi isti ti narkomani mogli da dobiju besplatno dozu - kapiras? Sto bi placali dilerima kad mogu za free? Samo bi se smanjila kolicina dilera - tj. novih korisnika.
Sta nije jasno?

...
Zasto se vise ubistava ne dogadja npr. u BG-u? Zato sto ako ubijes nekog mozes sa velikom izvesnocu da racunas da ces fasofati ozbilnu robiju. Dok ako prodajes drogu, niko te gotovo ne dira - jer ih bas briga, imaju "ozbiljnije stvari" da rade, ili jednostavno radis za njih pa imas zastitu.
[ Homer J. Simpson @ 12.11.2013. 16:54 ] @
Cek , ti bi da legalizujes ali da ne legalizujes ? Da postojeci narkomani dobiju besplatnu/jeftinu dozu a novi ? Sta ce novi ?
Tacno da bi se smanjio broj dilera (manje kupaca bi bilo) ali ne i novih korisnika - to ne zavisi od broja dilera , sto se i vidi iz prethodnog.

Kakve veze imaju ubistva (ili silovanja koja su ranije pomenuta) sa trgovinom ?!
Ubistvo se dogodi kad nekom ludaku padne mrak na oci , kad neko ima 'razlog' nekoga da ubije i kad neko nekome plati da ubije.
A za trgovinu (drogom ili alkoholom ili mandarinama - nebitno) vaze neka druga pravila.

[ su27killeryu @ 12.11.2013. 17:01 ] @
za borbu protiv bilo kakvog kriminala treba ozbiljan zakon i postovanje istog, ako si napravio stetu drustvu ili ces da platis visestruko(i za one koje ne uhvate) + sudske troskove ili ako nemas da platis ides na prisilan rad uz dovoljno hrane da prezivis dok to sve ne otplatis, da ne bi bilo da smo zbog toga nedemokratska drzava imali bi pravo da odu u neku drugu drzavu koja ih prihvati uz zabranu povratka kod nas pa ako se demokratskoj EU prisilan rad ne svidja slobodno neka ih prihvate sve tamo a mi cemo se vec nekako snaci i bez takvih :)
[ Homer J. Simpson @ 12.11.2013. 17:05 ] @
Odavno je ustanovljeno da duzina/tezina kazne nije bitna (vazi za sve vrste kriminala).
Bitni su profil kriminalca , odnos rizika i dobiti i uspesnost policije (procenat uspesnosti u hvatanju pocinilaca)
[ Otto23 @ 12.11.2013. 17:07 ] @
@Homer J. Simpson
Bilo bi dobro da procitas (ako nista drugo) barem ono sto pishe na ovoj strani, pre nego sto krenes da pishes komentare na koje vishe puta dat odgovor.
[ Homer J. Simpson @ 12.11.2013. 17:09 ] @
Ja sam sve procitao a ti i dalje guras polovicno resenje umesto kompletnog i siguran si da si u pravu.
Onda srecno u borbi s vetrenjacama, pozz
[ Lazar-I @ 12.11.2013. 17:12 ] @
Citat:
Homer J. Simpson Bitni su profil kriminalca , odnos rizika i dobiti i uspesnost policije (procenat uspesnosti u hvatanju pocinilaca)

Policija može da hvata dilere sa učinkom blizu 100%. Ne postoji mogućnost da prodaješ nešto u tajnosti i istovremeno širiš posao. Prepreka je svest pojedinaca. Slabi pojedinci čine slabo društvo.
[ Homer J. Simpson @ 12.11.2013. 17:19 ] @
Da uhvate dilera sa vecom kolicinom droge ? Bez nelegalnog prisluskivanja , pracenja , hapsenja itd. Pa tesko da bi mogli i 50 , a ne 100% ...
A to sto broj dilera moze da se uvecava 300-400% mesecno , to nista a ?

[ Lazar-I @ 12.11.2013. 17:27 ] @
Praćenje i prisluškivanje ne mora da bude nelegalno i nema potrebe da obuhvata veliki broj ljudi. Ako je tačno to što ti pričaš, da bi bilo ko bio diler samo je pitanje novca, onda stvarno i treba legalizovati. Društvo treba da štiti samo sebe, ali ako je društvo grupa sebičnih divljaka, onda stvarno nema svrhe. Ja sam krenuo od sebe i siguran sam da se ne bih ni za koji novac bavio dilovanjem droge.
[ Flo33 @ 12.11.2013. 19:20 ] @
90% dilera je u poslu da bi sebi obezbedili dop. Ne zaradi novca direktno. Ti malo pametniji koji dilaju iz profita, bez uplitanja u konzumaciju brzo se odlepe od ostalih. Problem su ti koji dilaju da bi se pukli posle. Oni ne prezaju od sankcija.

Dakle, kao sto je receno, ne treba pratiti trag droge, nego trag novca. A kako je Bg ovece selo, to je tesko prikriti. Da je interesa bilo bi i rezultata. Manja mesta i ne pominjem, jer je vise izrazena razlika.
[ Ivan Dimkovic @ 12.11.2013. 22:02 ] @
Citat:
Lazar-I:
Citat:

Talibani nisu više na vlasti u Avganistanu, a proizvodnja raste. Talibani su uspeli da smanje proizvodnju i podignu cenu. Možda su to uradili iz loših pobuda, ali posledice njihovih akcija su bolje nego ovih koji sada vladaju Avganistanom.

Ako pricamo o prostom poredjenju vladavine Talibana i danasnje situacije kroz kolicinu proizvedenog heroina, onda se potpuno slazemo - za vreme Talibana je Avganistan proizvodio manje heroina i to je uticalo na povecanje cene na globalnom trzistu.

Medjutim, ima i drugih stvari koje se mogu posmatrati - recimo globalna upotreba heroina. Ako ta akcija talibana nije uticala na globalnu potrosnju, onda je upitno koliko je imala efekat (i, takodje, da li je taj efekat bio pozitivan za drustvo). Na zalost nemam te podatke (mozda cu pronaci u sledecih par dana), mislim da bi bili interesantni za analizu.

Primera radi: ako je, hipoteticki, broj korisnika bio konstantan ili je, cak, rastao - sve sto bi bilo postignuto je da kriminalci dobiju vise novca za drogu. To samo po sebi nije nuzno pozitivan efekat (stavise).

@Otto23 - Mislim da sam upoznat sa problemom posto sam i ja imao slucajeve u mojoj jako bliskoj okolini (vise godina) gde sam i sam pomagao da promene zivot i imao sam prilike da direktno vidim efekte. Ipak, sami polu-sinteticki opioidi nisu neurotoksicni. Posledice po mentalno zdravlje dolaze zbog nekih drugih stvari koje su vezane za nelegalnu upotrebu droga.

Pri analizi moras uzeti u obzir jednu stvar - danas, zbog jake kriminalizacije, korisnici droga poput heroina imaju jako lose zivote, jaku varijaciju u doziranju i prisustvo necistoca koje mogu biti toksicne. Neprestan stres zbog nemanja droge i kriza, sukobi sa zakonom, zapostavljanje posla, porodice itd... sve to utice na mentalno zdravlje.

Da bi analizirao stetnost same supstance moras eliminisati te efekte koji su zapravo eksterni za to pitanje. Zbog toga je bolje da posmatras slucajeve koji su na jakim opijatima godinama u medicinskim ustanovama, posto u tom slucaju eliminises eksterne efekte navedene gore. Efekti na mentalno zdravlje pacijenata su tranzijentni a efekti vezani za kognitivne performanse su vezani za prisustvo supstance u mozgu i, eventualno, eventualni period adaptacije na prestanak koriscenja (koji je, takodje, bioloski i ima svoje utemeljenje u regulaciji kolicine opijatnih receptora na membrani neurona sto je proces koji se meri danima/nedeljama).

Zbog ovoga bi bilo jako korisno za drustvo da ovisnici budu registrovani i da imaju pristup medicinskim ustanovama gde bi legalno mogli dobiti drogu. To, naravno, treba biti ukombinovano sa lecenjem - bar pokusajem. Ali ni slucajeve koji nisu izlecivi ne treba bacati niz vodu vec im omoguciti legalan pristup. UK ima iskustva sa tim i slucajeve gde su ex-prostitutke hronicni korisnici stale na noge i imaju normalan zivot umesto da se bave prostitucijom i kriminalom. Kako su opijati bazirani na morfijumu skupi, drzava verovatno ima racunicu da koristi sinteticke opijate za tu svrhu.
[ Lazar-I @ 13.11.2013. 07:26 ] @
Citat:
Ivan Dimkovic Medjutim, ima i drugih stvari koje se mogu posmatrati - recimo globalna upotreba heroina. Ako ta akcija talibana nije uticala na globalnu potrosnju, onda je upitno koliko je imala efekat (i, takodje, da li je taj efekat bio pozitivan za drustvo). Na zalost nemam te podatke (mozda cu pronaci u sledecih par dana), mislim da bi bili interesantni za analizu.

Primera radi: ako je, hipoteticki, broj korisnika bio konstantan ili je, cak, rastao - sve sto bi bilo postignuto je da kriminalci dobiju vise novca za drogu. To samo po sebi nije nuzno pozitivan efekat (stavise).

Baš bih voleo da vidim te podatke i tvoje tumačenje. Ako uspeš da njima pobiješ osnovnu logiku i zakone ponude i potražnje, onda svaka ti čast!
[ Ivan Dimkovic @ 13.11.2013. 08:22 ] @
Btw,

http://www.bbc.co.uk/news/world-asia-24919056

Citat:

Afghanistan opium harvest at record high - UNODC

[ deedee6 @ 13.11.2013. 08:25 ] @
Juče - 700 kg Marihuane
[ Lazar-I @ 13.11.2013. 10:30 ] @

Neverovatno je koliko su Talibani bili efikasni (nagli pad 2001. godine)!
[ Ivan Dimkovic @ 13.11.2013. 16:19 ] @
Evo i slike sa polja:

[ Lazar-I @ 13.11.2013. 17:43 ] @
Pitanje koje treba uputiti vođama NATO pakta je zašto se ova polja ne tretiraju herbicidima iz vazduha.
[ deki111 @ 13.11.2013. 17:48 ] @
Verovatno zato što se ta sirovina dalje koristi u medicinske svrhe.
[ 3way @ 13.11.2013. 17:53 ] @
Citat:
Lazar-I:
Pitanje koje treba uputiti vođama NATO pakta je zašto se ova polja ne tretiraju herbicidima iz vazduha.

Jednom su probali , pa nije ispalo kako treba....
[ Lazar-I @ 13.11.2013. 17:57 ] @
U Vijetnamu im je cilj bio da unište čitave šume! Nema to veze sa primenom herbicida onako kako se to radi u poljoprivrednoj proizvodnji.

Citat:
deki111 Verovatno zato što se ta sirovina dalje koristi u medicinske svrhe.

Ovo je najverovatnije šala.
[ Lazar-I @ 15.11.2013. 16:41 ] @
Portparol NATO pakta James Appathurai je naveo razlog zašto se ne uništavaju polja maka u Avganistanu. Briga za ljude koji se bave proizvodnjom opijata :)

Citat:
We cannot be in a situation where we remove the only source of income of people who live in the second poorest country in the world without being able to provide them with an alternative.

NATO rejects Russian call for Afghan poppy spraying

Vest je iz 2010. a oni izgleda još uvek nisu našli alternativu.
[ Mali_Milojica @ 15.11.2013. 17:31 ] @
Avganistan: proizvodnje heroina u Avganistanu je povećana 40 puta od 2001!

Sjedinjene Američke Države i njeni saveznici pripremaju se da napuste Avganistan sledeće godine a za sobom ostavljaju smrtonosno nasleđe. Tokom proteklih 12 godina trgovina drogom cveta u Avganistanu. Droga se proizvodi za domaću potrošnju i za izvoz.

Vojska SAD pakuje stvari da napusti Avganistan, međutim, oni ostavljaju iza sebe "rat" koji je tek počeo. Ovaj rat tiho ubija - ne oružjem, nego sa heroinom. Od početka rata, 2001, protiv terorizma, proizvodnja droge u Avganistanu porasla je za 40 puta. Ranije, ma koliko čudno zvučalo, talibani zabranjuju uzgoj maka iz verskih razloga, tako da je proizvodnja droge bila mala. Kada je zemlja napadnuta od strane SAD i njenih saveznika, Avganistancima je dozvoljeno da obnove uzgoj maka u nadi da će dobiti njihovo poverenje i naklonost. Ciničan način za pridobijanje naklonosti. Koalicija je to pravdala time da proizvodnja opijuma poljoprivrednicima obezbeđuje sredstva za život? Da, ali takođe i uzima živote uključujući i živote hiljada dece .

Trenutno oko 300 hiljada dece u Avganistanu konzumira droge.

U jednoj porodici tri žene uzimaju opijum, heroin i marihuanu. Oni duvaju u lice opijum svojoj deci da bi zaspala a da odrasli mogu mirno da zadovolje svoju potrebu za drogom. Oni daju marihuanu najmlađima. Prvo kupuju drogu a potom hranu.

Ako odrasli ne mogu da pronađu novac za drogu onda oni pokušavaju da prodaju svoju decu ili ih prisiljavaju da prose.

Koalicione snage ne radi ništa u borbi protiv proizvodnje opijuma u Avganistanu. Kao posledica toga sve više i više ljudi umire ali ne samo u Avganistanu već i daleko šire.

Avganistan proizvodi oko 90 % ukupne proizvodnje opijuma u svetu. Svake godine zemlja isporučio 820 tona heroina!

Novac od droge koristi se za finansiranje organizovanog kriminala širom sveta. Na primer, dileri droge sa Kosova dominantna su grupa kriminalaca u Evropi (interesntnao, pod zaštitom koalicije)?! Preko 70 % heroina u Evropu dolazi preko Kosova.

U međuvremenu, u Avganistanu, proizvodnja opijuma raste. U protekloj godini je porasla za 20 % u odnosu na prethodnu godinu.

Primer Kolumbija pokazuje da bi Sjedinjene Države učinile mnogo više da su htele. U saradnji sa Vladom Kolumbije, Vašington godišnje uništava oko 200 hiljada hektara koke. Za poređenje, u Avganistanu SAD uništava oko 2 hektara maka ili sto puta manje. Sto puta manje pokušavaju da zaustave proizvodnju droge u Avganistanu?! Teško je razumeti s obzirom na činjenicu da su SAD otišle u Avganistan da se bore protiv terorizma a droga je ubila više ljudi od svih terorističkih napada zajedno.

Izvor
[ Mali_Milojica @ 16.11.2013. 20:46 ] @
Dileri tuže udruženje „Sveti Sava“ jer im je „narušilo ugled“!
Dileri droge u Lazarevcu koji su se našli na spisku Udruženja “Sveti Sava” podneli su tužbe protiv članova ove organizacije zbog “povrede časti i narušavanja ugleda”. U Udruženju kažu da ih to neće pokolebati i da će se sa dilerima na sudu pogledati u oči.

Izvor
[ cika dacha @ 19.11.2013. 21:55 ] @
http://www.kurir-info.rs/lazar...ena-narkodilera-clanak-1094601

https://www.facebook.com/dileri.narkotika?fref=ts

zanimljivo :-)

https://www.facebook.com/photo...2287620&type=1&theater

pa kakve su ovo PVC cure? :-) uzas!!!
[ Java Beograd @ 20.11.2013. 06:38 ] @
A najsmešnije, ili tragičnije, kako god, je izjava policije da su eto, koliko sutra 'teli da uhapse dilere, ali zbig ovoga sa fejsom, sad ne mogu !

Sve je to posledica saradnje državnog vrha sa narko kartelima. Novinari su Veljovića maltene snimili sa onim šiptarom Ćazimom, naj-ljubavnikom srpske estrade. A ni Dačić ni Vučić nemaju namere da išta menjaju.
[ jnk @ 20.11.2013. 07:48 ] @
Svejedno smatram da organizovanje naroda u stilu lova na veštice nije način za suštinsko rešavanje problema. Na stranu što je nezakonito i moralno upitno, šta ako neko sa ovih slika ne diluje ili je možda dilovao zadnji put pre 5 godina? Da li je ok sje*ati 3-4 nevinih zarad linčovanja 10 dilera?

Sistem mora drugačije da funkcioniše.
[ rafiki @ 20.11.2013. 08:10 ] @
Citat:
jnk: Svejedno smatram da organizovanje naroda u stilu lova na veštice nije način za suštinsko rešavanje problema. Na stranu što je nezakonito i moralno upitno, šta ako neko sa ovih slika ne diluje ili je možda dilovao zadnji put pre 5 godina? Da li je ok sje*ati 3-4 nevinih zarad linčovanja 10 dilera?

Sistem mora drugačije da funkcioniše.

Potpuno se slazem sa ovim, ali da se vratimo na pocetak i pravi uzrok: sistem NE funkcionise uopste i zato je narod preuzeo stvari u svoje ruke...

Pozdrav
[ Java Beograd @ 20.11.2013. 08:30 ] @
Citat:
jnk:Sistem mora drugačije da funkcioniše.
Mora, ali ako sistem ne funkcioniše, građani imaju pravo na samoorganizovanje i na građansku inicijativu.
[ da.li.sam.to.ja @ 20.11.2013. 09:17 ] @
Bas sam pregledao slike na fb tih dilera I mogu vam reci da sam 100% siguran na osnovu samo slika da su ,, fina'' decica.
Gradjanima svaka cast!
[ Braksi @ 20.11.2013. 09:19 ] @
pogledati film "Ko to tamo peva".
[ 3way @ 20.11.2013. 10:21 ] @
Citat:
da.li.sam.to.ja:
Bas sam pregledao slike na fb tih dilera I mogu vam reci da sam 100% siguran na osnovu samo slika da su ,, fina'' decica.
Gradjanima svaka cast!

Zaposli se u policiji kao gledac slika. Dodjes, pogledas i kazes: "Ovaj voli da krade!". Zamisli koja je to usteda, nema istrage, nema nicega....
[ cika dacha @ 20.11.2013. 10:25 ] @
3way@ pazi po slikama ovi doticni bas deluju kao kulturica momci :-)
[ Mali_Milojica @ 01.12.2013. 08:09 ] @
Žandarm ubio druga kojem je dugovao 2.000 evra za kokain!

I šta reći?
[ Java Beograd @ 01.12.2013. 09:40 ] @
Nije on dugovao drugu, nego svom dobavljaču, takođe dileru.
[ deki111 @ 01.12.2013. 09:53 ] @
Nikad ne mešaj prijateljstvo sa poslom.
[ R.Branko @ 07.12.2013. 14:15 ] @
[ anon70939 @ 07.12.2013. 15:22 ] @
svakog dana mi se popravlja misljenje o trenutnoj vlasti. Mozda nisu fensi i lepi na oko kao prethodni, ali bar nesto deluje kao da rade...

[Ovu poruku je menjao CoyoteKG dana 07.12.2013. u 16:33 GMT+1]
[ Java Beograd @ 07.12.2013. 17:54 ] @
^ Naizgled, deluje da rade, bar što se kriminala tiče (da ne ulazimo u ekonomsku politiku) Ali kako čovek da shvati sledeću vest: (Blic, 7. decembar 2013)

Protiv 261 osobe biće podnete krivične prijave, dok će njih 118 biti i zadržano do 48 sati. WTF ?! Znači 143 pušteno odmah. Mašala ! Pa jel' diler ili nje ? Ako nije, što si ga hapsio, ako jeste što ga puštaš ?

"Grom" se desio u petak ujutro. 48 sati ističe u nedelju, neka bude prepodne. Već popodne su ti "dileri" (ili šta li su) na slobodi. Sa krivičnom prijavom. Ajde ?! Verovatno 20. ili 37. ili 54. u nizu, a na "ročišta ne dolazi" (i ovo je iz neke vesti o nekom krimosu).

Već vidim sledeću vest: "Od ranije poznat policiji, ima xxx krivičnih prijava, ubio-ranio-opljačkao-premlatio ...."

Kakvo je ovo zamazivanje očiju ?! Ko je ovde lud ?!
[ R.Branko @ 07.12.2013. 18:02 ] @
Na žalost, u Srbiji su sudovi ti koji ne rade kako treba da rade!
Policija može da privede, napiše krivičnu prijavu, zadrži uhapšene u zakonom propisanom roku (najduže 48 časova) i ništa više.
Sve ostalo je u nadležnosti sudova, tačnije, tužilaštva.
Zato je kod nas odomaćeno, poznat policiji, više krivičnih prijava?
[ jnk @ 07.12.2013. 18:12 ] @
Citat:
CoyoteKG:
svakog dana mi se popravlja misljenje o trenutnoj vlasti. Mozda nisu fensi i lepi na oko kao prethodni, ali bar nesto deluje kao da rade...

I ja isto imam visoko mišljenje o njihovom načinu vođenja propagande. Primećujem da sve više ljudi naseda na tu priču o borbi protiv korupcije i kriminala i stvarno vlasti treba skinuti kapu za to.
[ Vasastajić @ 07.12.2013. 18:48 ] @
Poslovi sa narkoticima su uvek bili i biće pod strogom kontrolom država, pa koje god, tako da je ovo obično prosipanje šupljih lešnika vevericama pred izbore na proleće.
A veverice to nikako da shvate, pa uporno grickaju šuplje lešnike dok ne pocrkaju od gladi.
[ botr @ 07.12.2013. 20:14 ] @
@Java

Idu izbori na Vozdovcu, pa da malo dignu rejting.

Citat:
CoyoteKG:

Kako nisu fensi? VIdis da su svi "Mega" strucnjaci, izuzev dva ili tri ministra.
[ Nymeria @ 07.12.2013. 20:23 ] @
Citat:
CoyoteKG:

To sto deluje kao da rade uopste nije dobra strana...
[ Java Beograd @ 08.12.2013. 10:10 ] @
Blic, 8.12.2013
U akciji „Grom“ policija nije pronašla Zorana Ajkovića, prema procenama policije, vođu najjačeg kriminalnog klana na jugu Srbije. Specijalci su prekjuče ušli u porodični dom Ajkovića, ali ih je dočekao Zoranov otac Veselin. U kući nije bio ni njegov brat Mirko, a policajci nisu pronašli ni drogu ni oružje.

Dakle samo boranija uhvaćena. Informacija je ipak procurela.
[ anon70939 @ 08.12.2013. 10:36 ] @
Kazem da mi se popravlja misljenje, iako mozda "samo naizgled izgleda da rade nesto".
Kod onih prethodnih, nalickanih, kad odu u svet, markantni su, lepi... Oni tek nista nisu radili.

Zadnjih vise od 10 godina, ni za koga ne glasam, samo precrtavam listic. Jer mi se cini da je skroz beznadezno sve, i ni najmanje ne vidim neku bolju buducnost za koga god bih glasao.
Kad su ovi pobedili, uhvatio sam se za glavu... Al ajd, sad se bar nesto batrgaju, rade gluposti, i neka od 20 ovakvih izreklamiranih akcija, uspe bar jedna (ne pricam samo o hapsenju dilera), pa ce to opet biti vise nego bilo ko poslednjih mnogo godina...
[ R.Branko @ 08.12.2013. 10:47 ] @
Bojim se da je ovo prašina u oči?!
Kako da verujem u iskrenost ako je ministar Dačić a direktor Veljović?
Ko im je branio da se ovako "bore" i u prošlom mandatu?
[ Java Beograd @ 08.12.2013. 11:04 ] @
Ovo me podseća kako je Mirko Marjanović 1992 najavljivao "još jaču i odlučniju borbu protiv inflacije" !!!
[ cyBerManIA @ 09.12.2013. 01:51 ] @
Akcija je smesna. Sve novine su napisale po nekoliko clanaka o akciji pre nego sto je ona uopste i pocela. Najavili su je kao da je vasar sa tacnim programom koju grupaciju jure i hapse.

[Ovu poruku je menjao cyBerManIA dana 09.12.2013. u 08:35 GMT+1]
[ deerbeer @ 09.12.2013. 07:13 ] @
Grom ce biti zavrsen tek kada se svi uhapseni nadju iza resetaka.
Samo kao podsetnik za one sa slabijim pamcenjem : http://www.b92.net/info/vesti/...10&dd=31&nav_id=389807
I sta bi posle ? Pojeo vuk magarca.

[ Java Beograd @ 09.12.2013. 07:39 ] @
Narko bosovi i državna bezbenost u Srbiji sarađuju. Razmisli samo koliko je Šarić kupio zemljišta, preduzeća, nekretnina ... A BIA kao nije znala ?!
[ hotchimney @ 22.06.2014. 09:39 ] @
Dragoslav Kosmajac napustio zemlju
Citat:
Kako za njim nije raspisana poternica, on je slobodno sa slovačkim pasošem otišao u Crnu Goru preko manje prometnog graničnog prelaza "Jabuka" u noći između petka i subote

Dragoslav Kosmajac je neposredno pre toga obavešten da se skloni na sigurno.
Samo je premijer ovlašćen da izgovori njegovo ime a ostalima je zabranjeno poručuje Vučić:
Vučić: Kosmajac - narko-diler čije ime niko osim mene ne sme da izgovori

Budući da izvrsno poznaje Dragoslava
Citat:
Reč je, kako je rekao premijer na pres konferenciji, o najinteligentijem čoveku kojim su svi fascinirani, a na pitanje koliko ima godina, premijer je rekao da je ozbiljan čovek u ''zrelim godinama", ne želeći da iznosi više detalja.

Vučić ne strahuje ali je "fasciniran".
[ Otto23 @ 22.06.2014. 10:41 ] @
Vucuica ne volim, jer covek koji posveti zivot jednoj politickoj orjentaciji, i onda promeni smer za 180 stepeni - jednostavno nije covek koji moze da ima neke principe, nije moguce verovati mu da ce biti dosledan u bilo cemu.

Ali, u ovom slucaju radi se o izvrtanju onoga sto je on rekao... tj. ili pravis se blesav ili se po obicaju trudis da izvuces iz konteksta ono sto je neko zaista rekao. To je receno, zato sto je on navodno bio iznenadjen znanjem celog vrha policije i BIA-e o tom coveku, o posetama/saradnji odredjenih ljudi iz bezbednosnih struktura sa njim, i njihovom volshebnom ignorisanju problema - cak i posle njegovog insistiranja da se taj lik ispita, pribave dokazi i uhapsi. Pravo pitanje bi bilo sta su radili njegovi "demokratski" predhodnici preko deceniju - i zasto nisu skupili m00da cak ni da spomenu jednog takvog lika. Primili su donaciju? Mozda nisu zeleli da talasaju dok mirno kradu?

Vucic jeste populista, ali berem je zagrebao stvari koje niko nije smeo da pipne - i samim tim sto je zagrebao, i sto je javnosti to sada upalo u oko - ako zeli da ostane tu gde jeste sa popularnoscu -> morace da uradi nesto. Tj. nije lud da poteze temu koju nece resiti, koja nece dobiti barem neki epilog, a sa kojom potencijalno postaje meta raznim (krimogeno-bezbednosnim, ozbiljnim) likovima koji zive od tog "posla". A to je opet beskonacno vishe od smradova pre njega, koji su se pravili mutavi... dok su punili dzepove i izigravali ludilo - a neki cak isli u Shilerovu na bazen, razvijali biznis sa Fidelinkom...
[ anon70939 @ 22.06.2014. 11:30 ] @
Potpuno se slazem. I jedna stvar je beskonacno puta vise nego 0...
Juce sam cuo vest, nikad pre toga nisam cuo za ime Kosmajac, i bas me interesovalo sta ce ovde po forumu dezurni DS botovi sada naci da troluju
[ hotchimney @ 22.06.2014. 11:57 ] @
Veoma zanimljiva mišljenja iznosite vas dvojica.

Kosmajac je morao biti uhapšen (ako je narko diler). Umesto da bude uhapšen narko diler se na sva (premijerska) usta upozorava tako da nestaje odmah nakon upozorenja.

Kriminalci su i ranije upozoravani da se blagovremeno sklone. Ali, koliko se sećam ovo je prvi put da premijer na sebe preuzima taj posao.
[ Branko.R @ 22.06.2014. 12:22 ] @
Citat:
Otto23:Vucuica ne volim, jer covek koji posveti zivot jednoj politickoj orjentaciji, i onda promeni smer za 180 stepeni - jednostavno nije covek koji moze da ima neke principe, nije moguce verovati mu da ce biti dosledan u bilo cemu.

Delom tvoje mišljenje. Pre dan dva, primio je u posetu Tonija Blera, čak postoji mogućnost da mu bude savetnik?
Pitam se da li je neko obavestio bivšeg premijera Britanije da je njegov domaćin Vučić bio recenzent poznatog Šešeljevog dela:
"Engleski pederski isprdak Toni Bler", 2005.

[ SlobaBgd @ 22.06.2014. 13:18 ] @
A to će Tonija, časnu britansku eminencju, da uzdrma toliko da će mu se zatresti šoljica engleskog čaja, pa će da ošuri ono malo jada što ima u krilu!
Zabole njega i za radikale i za naprednjake. Da je Sadam poživeo, i njemu bi bio savetnik. Toliko o principijelnosti.
[ botr @ 22.06.2014. 14:11 ] @
Dragoslava Kosmajca, uhvatice za .....

Taj covek moze ladno da ih tuzi, jer je ovo nista drugo do klevetanje, posto nemaju dokaze. Da imaju, bio bi iza brave. Nego dr. mr. ministar nam se istakao, "licno" je pregovarao sa nekim "ludakom".
[ hotchimney @ 22.06.2014. 14:24 ] @
Možda nije klevetanje. Moguće je da se nisu usaglasili oko visine reketa i zaštitne takse. Ili se radi o nenamirenim dugovanjima iz ranijeg perioda. Hebiga, poplave, škole nisu radile, smanjen obrt droge... Riskantan posao, neko ostane kratak.
[ Branko.R @ 22.06.2014. 14:27 ] @
Citat:
SlobaBgd:
A to će Tonija, časnu britansku eminencju, da uzdrma toliko da će mu se zatresti šoljica engleskog čaja, pa će da ošuri ono malo jada što ima u krilu!
Zabole njega i za radikale i za naprednjake. Da je Sadam poživeo, i njemu bi bio savetnik. Toliko o principijelnosti.

Nije bitan Bler!!!
Nadam se da si shvatio?
[ SlobaBgd @ 22.06.2014. 14:45 ] @
Jasno mi je na koga aludiraš, ali mnogo manja pyzda je ispao recenzent kome je sada svaka pomoć dobrodošla, nego Toni, koji se vraća na mesto zločina.
[ vladd @ 22.06.2014. 14:57 ] @
A da pohapsimo i Akademiju nauka?
Ni za njih nemamo nikakve dokaze, pa je velika verovatnoca da kao inteligentni i obrazovani diluju neku drogu?

Ne znam kako "ih" nije sramota, da proizvode spletke i pricaju nebuloze i obicne traceve.

Pa cemu sluze tajne sluzbe, drzavni budzet, kako se konstatovalo da je neko "najveci" a da nema potrebnih dokaza..

Glumi se "vreme" Al Kaponea, kada nisu mogli da "prikupe dokaze"..pre preko pola veka...a sada, pored satelita, laserskih i svih ostalih prisluskivaca...?

Pa taj "glavni", tesko da bi mogao da MISLI na kriminal a da BIA ne zna..uz materijalne dokaze...
[ hotchimney @ 22.06.2014. 16:22 ] @
Nikakvi sateliti i ostala tehnologija nisu ovde problem. Sve se o Kosmajcu zna jer je on u stalnom kontaktu sa državom. Dokazi nisu nikakav problem. Ovde je problem što je premijer obavestio Kosmajca da se skloni. Da su dokazi problem izostao bi poziv premijera da se Kosmajac zbrine jer ne bi bilo potrebe.

Slično su žuće informisale Šarića pa je Šarić "uhvatio vetar". Samo što tada u obaveštavanju Šarića nije javno učestvovao premijer.
[ Boris Tadić @ 22.06.2014. 18:07 ] @
Baš me čudi što ne hapse sami sebe...

Kome je nejasno:
-Svi "veliki" srpski kriminalci su potomci bivših pandura, vojnika, obaveštajaca, nasledili su i vlast i pare i kontakte, niko tu nije krenuo od nule, 0%, a još manje se iko održao sopstvenim kvalitetima, ponajmanje mozgom. Imate kojekuda transkripte tih razgovora i snimke, malo ko ume uopšte rečenicu da sastavi. To su bre debili, domari, taksisti, limari, mehaničari...
-Oni su kupili sve i jedan medij, oni prodaju sopstvene žvake i svesno guraju naivne klince u topovsko meso, jer legalne perspektive nema. Njihova država, njihova pravila.
"Kosmički udar na vladu, Luk Skajvoker-vasionski zlotvor i banda američkih kosmonauta uhode srpsku nejač širom galaksije."
I naravno Sad kad krene/Nasleđeno stanje/Munjevita akcija operativaca/naveo, apelovao, istakao, podsetio je on...
Mozak = višak, pošten = ludak.
Diplome? Mića? Čeda? Đilas? Kofer? Svom snagom protiv korupcije? Pre će biti svom snagom u 3 qurca...
Smene u policiji su bile čisto da nekome ni slučajno ne padne na um da povede narod u demonstracije, jer od samostalne akcije nema ništa.
[ Braksi @ 22.06.2014. 18:18 ] @
U julu cu posetiti Nizozemsku.
[ Otto23 @ 22.06.2014. 21:07 ] @
Citat:
Veoma zanimljiva mišljenja iznosite vas dvojica.

Kosmajac je morao biti uhapšen (ako je narko diler). Umesto da bude uhapšen narko diler se na sva (premijerska) usta upozorava tako da nestaje odmah nakon upozorenja.

Kriminalci su i ranije upozoravani da se blagovremeno sklone. Ali, koliko se sećam ovo je prvi put da premijer na sebe preuzima taj posao.

IMHO, prvo treba da se shvati da bukvalno isti kadrovi sede u svim bezbedonosnim strukturama barem poslednjie 24 godine. 6 Oktobra nije bilo, jer da je to bilo u najavi, da tim kadrovima unapred nije garantovana bezbednost i stolica, ne bi bilo ni 5 Oktobra. Treba biti krajnje najvan pa da se veruje da se 5 Oktobra dogodio "narod", onako spontano, a da "sluzbe" nisu znale i nisu to razbile na vreme jer nisu mogle - sluzbe su prodale Milosevica, izracunali su likovi da im je bolje pod ovim drugima.

E kad se uzme ta perspektiva, jasno je da je taj neki Kosmajac uvezan sa istim tim ljudima iz bezbednosnih sluzbi koji treba da ga jure... i koji su tu vec nekoliko decenija netaknuti. Vucic je uradio ono sto je mogao, uzbunio je javnost, i sad ta prica vishe nece moci da se ignorise - pozivace se odredjeni na odgovornost, videce se ko je sta radio - ko je koga obvestio, ko nije postavio prismotru ili cija prismotra nije/i zasto nije obavila posao u 2014 godini, kako to da niko nije znao za njegov Slovacki pasos, i zasto taj pasos nije stavljen na crnu listu.... itd. itd. Kosmajac je IMHO manje bitan, od tih drugih, nazovi "drzavnih sluzbenika"... Kosmajac je sredstvo.

Ne ulazim u razloge (da li je to zelja za uredjenom zemljiom, teznja ka apsolutnoj vlasti, ili je jednostavno dobio nalog iz Nemacke da pokosi korov u dvoristu - jer smeta njihovim privrednicima) - ono sto je pozitivno, je sto se ta jedna monolitno-krimogeno-bezbedonosna struktura van zakona, koja je prezivljavala sve zive vlade i sisteme, napokon uzburkala, sto im je neko zagrebao fasadu, i osvetlio, iz ko zna kojih poriva, neke od njihovih elemenata... pa ce mozda, samo mozda, nesto i da se promeni.

[Ovu poruku je menjao Otto23 dana 23.06.2014. u 00:02 GMT+1]
[ mr. ako @ 22.06.2014. 21:44 ] @
U neobicno velikom procentu se slazem sa velikim delom Ottovih postova inace, ovaj je bullseye.

Citat:
Otto23:
IMHO, prvo treba da se shvati da bukvalno isti kadrovi sede u svim bezbedonosnim strukturama barem poslednjie 24 godine. 6 Oktobtra nije bilo, jer da je to bilo u najavi, da tim kadrovima unapred nije garantovana bezbednost i stolica, ne bi bilo ni 5 Oktobra. Treba biti krajnje najvan pa da se veruje da se 5 Oktobra dogodio "narod", onako spontano, a da "sluzbe" nisu znale i nisu to razbile na vreme jer nisu mogle - sluzbe su prodale Milosevica, izracunali su likovi da im je bolje pod ovim drugima.

E kad se uzme ta perspektiva, jasno je da je taj neki Kosmajac uvezan sa istim tim ljudima iz bezbednosnih sluzbi koji treba da ga jure... i koji su tu vec nekoliko decenija netaknuti. Vucic je uradio ono sto je mogao, uzbunio je javnost, i sad ta prica vishe nece moci da se ignorise - pozivace se odredjeni na odgovornost, videce se ko je sta radio - ko je koga obvestio, ko nije postavio prismotru ili cija prismotra nije/i zasto nije obavila posao u 2014 godini, kako to da niko nije znao za njegov Slovacki pasos, i zasto taj pasos nije stavljen na crnu listu.... itd. itd. Kosmajac je IMHO manje bitan, od tih drugih, nazovi "drzavnih sluzbenika"... Kosmajac je sredstvo.

Ne ulazim u razloge (da li je to zelja za uredjenom zemljiom, teznja ka apsolutnoj vlasti, ili je jednostavno dobio nalog iz Nemacke da pokosi korov u dvoristu - jer smeta njihovim privrednicima) - ono sto je pozitivno, je sto se ta jedna monolitno-krimogeno-bezbedonosna struktura van zakona, koja je prezivljavala sve zive vlade i sisteme, napokon uzburkala, sto im je neko zagrebao fasadu, i osvetlio, iz ko zna kojih poriva, neke od njihovih elemenata... pa ce mozda, samo mozda, nesto i da se promeni.

[Ovu poruku je menjao Otto23 dana 22.06.2014. u 22:25 GMT+1]

Upravo tako - informacija je napolju - iz kog razloga potpuno je nebitno.
[ vladd @ 22.06.2014. 22:08 ] @
Otto 23 je lepo sazeo situaciju sa kriminalom u Srbiji. Prakticno ne postoji "ozbiljan" kriminalac, sa velikim obrtom novca, koji nije imao aber od nekih drzavnih struktura, odnosno "elemenata" iz doticnih struktura.

Lustracija je ono sto je propusteno, ali nas je docekla Bertran(ili Betrani, ne spominju je cesto), koja je od decembra prosle godine "savetnica" u vladi, a poznata je po tome sto je demontirala komunisticke tajne sluzbe Istocne Nemacke...

Da li je Kosmajac prinudna kolateralna steta, i da li je on dovoljna zrtva za potrebe "reformi", videcemo...mislim da je isuvise onih, u par postova spomenutuh, dobro...potomaka i poverenika "centralnog komiteta"...
[ mr. ako @ 22.06.2014. 22:18 ] @
Tacno tako, nije lako demontirati dobro utvrdjeno gnezdo koje je svijano bar 24 godine.
Sprega kriminala i visokih drzavnih sluzbenika je oduvek bilo prihvatana kao standard, kao nesto "sto je tako".
[ hotchimney @ 22.06.2014. 22:46 ] @
Smena naćelnika policije je opravdana činjenicom da oni nisu izabrani na konkursu. Dakle, tu nije ništa sporno. Treba ih smeniti i putem konkursa popuniti upražnjena mesta.

Medjutim, obaveštavanje Kosmajca o namerama da bude "pelcovan" povlači odgovornost. Premijer nikako ne sme na taj način da otkriva da je Kosmajac na spisku za hapšenje.
[ Otto23 @ 22.06.2014. 23:07 ] @
@hotchimney

Ima jedna stara narodna prica. Vrlo poucna.

Naime, u jednom selu, neko je stalno krao med. Nikako nisu mogli da otkriju ko je u pitanju. I onda jednog dana, sazvase okupljanje celog sela ispred opstine. Izadje pred narod uvazeni detektiv, angazovan da resi stvar, pogleda ih onako sve, svakog po na osob, pa kaze sledece:

Braco, otkrio sam. Onaj koji je krao med ima u ovom trenutku pcelu na glavi... i u tom momentu jedan od seljaka poce da tera (imaginarnu) pcelu sa glave.

[ Boris Tadić @ 22.06.2014. 23:11 ] @
Niko ne sme da otvori tajne dosijee jer su svi u talu još od 1950. i svakome je glava u torbi. Otkad je još Ljuba Milanović pričao da su čelni ljudi stranaka najveći dileri narkotika, organa, duvana, nafte, oružja...
Najlakše je organizovati 30 SAJ-ovaca da isklikću H&K po glavama ovih buzdovana i zaštićenih svedoka, ali šta onda, Kolumbija ispočetka, pa ni sama EU po defaultu ne zalazi baš u neke moralne visine ako nije krajnja nužda.

Na sve to, mi smo takvi mozgovi da nam nema spasa iznutra, samo spolja, okupacija, prinudna uprava. A potrajaće dok svet dođe u tu fazu da misli o tuđoj sreći.

Da je pameti kao što nije, pa da Picousti digne plate na 500e i da ovde krene nešto kao da liči na državu, pa da ga metnu u predgovore svih udžbenika za narednih 300 godina, on očigledno brže-bolje leči svoje pubertetske seksualne frustracije i za par godina će zaboraviti sve i spustiti gard i poješće ga narod na sred ulice, a tek potomke i rođake da ne pominjem.
Oni svi kao da su u terminalnoj fazi tumora mozga ili kao da će da žive na Marsu posle mandata, pa ih savršeno b.k. šta će da ostane.
[ crnilabrador @ 23.06.2014. 03:13 ] @
Borba protiv narko dilera se svodi na narko dilere. Oni poznavaju puteve droge, tako da bi trebalo da citaju Kafkin Proces da im se uzjebe lobanja i da nastane minut cutanja.
[ mr. ako @ 23.06.2014. 04:46 ] @
Citat:
hotchimney:
Smena naćelnika policije je opravdana činjenicom da oni nisu izabrani na konkursu. Dakle, tu nije ništa sporno. Treba ih smeniti i putem konkursa popuniti upražnjena mesta.

Medjutim, obaveštavanje Kosmajca o namerama da bude "pelcovan" povlači odgovornost. Premijer nikako ne sme na taj način da otkriva da je Kosmajac na spisku za hapšenje.

Kako znas sta sme sta ne sme i sta je bila namera. Mozda je dogovor sa policijom, a mozda je samo probni balon. Razlozi mogu biti od "doturanja/javljanja" osumnjicenom (mada ne vidim sto bi to radio javno :) do pustanja informacije u javnost sa ciljem "pa sta bude".
[ dollar @ 23.06.2014. 08:04 ] @
A sta to moze da bude, osim da covek pobegne (ukoliko su optuzbe tacne)?
[ Boris Tadić @ 23.06.2014. 08:58 ] @
Jedina doslednost je u nedoslednosti.
[ Branko.R @ 23.06.2014. 08:59 ] @
Sinoć sam naleteo na ovu emisiju:

Odgldajte i recite, da li smo mi normalni ako trpimo sve ovo?
Vrh države je ogrezao u kriminalu!
[ cika dacha @ 23.06.2014. 10:13 ] @
Smena Dikića bez razloga je cist dokaz veze kriminala/policije/politike!

[ hotchimney @ 23.06.2014. 10:15 ] @
Stvarno je u toj policiji javašluk. To se vidi i iz datog snimka.

Na pitanje da li je trebalo smeniti direktora policije
advokat odgovara da treba ispitati sve okolnosti
na šta voditelj emisije konstatuje "izbegavate odgovor".

Zato mi je ostalo nejasno koga je u Pink-u ujela ova smena 5 načelnika?

Pomoćnik direktora policije Dikić je govorio o spomenicima po Srbiji. Nije njegov posao da o tome odlučuje.
Dikić je došao u uniformi umesto da dodje u civilu. On u uniformi može da se pojavi samo na radnom mestu. Učestvovanje u jednoj trač emisiji može biti njegov lični čin ali ne kao službeno lice.

Pred kraj emisije Dikić će izjaviti da ranije nije čuo za Kosmajca.
Ha, ha, ha, ili laže premijer ili laže pomoćnik direktora policije.
[ Branko.R @ 23.06.2014. 10:36 ] @
Tadić: I Dačić mora da ode
Ako su smenjeni čelnici policije krivi za loše rezultate, neverovatno je da se ignoriše odgovornost njihovog dugogodišnjeg ministra Ivice Dačića.
[ cika dacha @ 23.06.2014. 11:09 ] @
hotchimney@ uniforma koju je obukao je paradna tj nije radna!!!
[ Branko.R @ 23.06.2014. 11:11 ] @
Citat:
cika dacha: hotchimney@ uniforma koju je obukao je paradna tj nije radna!!!

Ne ulazi sa njim u raspravu, nema kočnice!
[ hotchimney @ 23.06.2014. 12:20 ] @
Citat:
cika dacha:

uniforma koju je obukao je paradna tj nije radna!!!

Aha, dasa je na paradi.

Tako sam i ocenio njegov nastup - obično paradiranje jednog klovna.
[ plus_minus @ 23.06.2014. 12:59 ] @
Ti se sad sekiraš oko njegovog izgleda, a to što su neki jako fini detalji oko ivice praseta zadriglog doprli do tvojih ušiju, to si već zaboravio.. Da te podsetim da je to pijano i prodano prase i dalje, mnogo veći problem od klovna.
[ Homer J. Simpson @ 23.06.2014. 14:49 ] @
Evo krecemo , Saric II
[ hotchimney @ 23.06.2014. 15:11 ] @
Citat:
plus_minus:

Ti se sad sekiraš oko njegovog izgleda

Ništa se ja ne sekiram, već samo procenjujem koje poruke prenose.

Dasa je u službi već 24 godine. Znači iz vremena Slobinih "dogadjanja naroda". Održao se svo vreme do danas! I on je pošteno radio?
Takvi zaslužuju da budu smenjeni bez ikakvog obrazloženja i da im se zabrani rad u bilo kakvim službama na budžetu.
Slično važi i za pijano prase.

Medjutim, ovde nije sukob premijera i pijanog praseta.

Smenivši načelnike premijer je došao u konflikt sa njima. Moguće je da su načelnici spremali odmazdu. Kakva je tačna veza izmedju premijera i Kosmajca javnost ne zna. Ali znaju smenjeni načelnici. Zato im je premijer strogo zabranio da iznose bilo šta o Dragoslavu:
Citat:
Vučić: Kosmajac - narko-diler čije ime niko osim mene ne sme da izgovori

Dikić se u emisiji ogradjuje. Na pitanje voditelja u vezi Kosmajca Dikić odgovara da ništa ne zna o tome.
U stvai Dikić je spreman na kompromis sa premijerom (kao i svaki poslušnik) i bukvalno se doslovce pridržava premijerovog narednjenja, tj. "Kosmajac" uopšte ne pominje.

Postoji mogućnost da je Kosmajac kodna adresa primaoca a da je premijeru služila kao kanal za komunikaciju sa Dragoslavom. I da su načelnici provalili tu kodnu adresau. Zato premijer "jednim udarcem" umlaćuje dve poruke:
Prva poruka je Dragoslavu da se skloni na sigurno. Zašto? Zato što su smenjeni načelnici opasni i ne zna se kako će reagovati. A novi načelnici treba tek da se "uhodaju" i počnu da "rade po zakonu". Tek kad se sve to ispuni i kad premijer proceni da je bezbedno Dragoslav će dobiti novu kodnu poruku da se vrati sa letovanja.
Druga poruke je uspostavljanje discipline, kako sam već opisao, niko ne sme da otkriva identitet Kosmajca. To će učiniti premijer kad proceni da je trenutak.

I kad se otkrije identitet Kosmajc u tom slučaju ima nekoliko varijanti:
Prva je da se otkrije pravi identitet Kosmajca. Ništa novo u Srbiju gde se dojučerašnjim kumovima zakucava sekira u glavu. Tako da će i ovi sve prodati samo da se održe na vlasti.
Druga varijanta je da naknadno bude uhapšen Pera-Ždera zvani "Debeli". To što će posle Pera-Ždera svima da objašnjava da je on "Debeli" e ne "Kosmajac" - koga briga? Važno je da premijer još jednom "ispuni obećanje".

I još da dopunim poruku Homer J. Simpson-a:
Razvojni put Dragoslava Kosmajca
[ Branko.R @ 23.06.2014. 16:31 ] @
Ma da, do juče niko ništa ne zna o Kosmajcu a danas znaju sve, pa čak i da je bio u kući Eskobara, tačno u kojoj sobi, koje odelo je nosio i šta je pio?!
Štampa u Srbiji....?
Smešno!
Za sve njih je Politikin zabavnik obavezno štivo!
[ plus_minus @ 23.06.2014. 20:35 ] @
Ma taj kosmajac je realan koliko i nostradamus. Fiktivna, izmišljena ličnost. Ovaj na kurirovoj naslovnoj sa desne strane liči na nekog prosečnog Leskovčanina, uslikan onako, štosa radi u nekoj ćevabdžinici..
[ jnk @ 23.06.2014. 20:38 ] @
Mora se priznati da Vucic stvarno razbija poznavanje prosecnog srpskog retarda.
[ hotchimney @ 24.06.2014. 02:05 ] @
Ako je Dragoslav Kosmajac izmišljena osoba sin izgleda da je stvaran:

Uhapšen sin Dragoslava Kosmajca u Crnoj Gori
Citat:
Lazar Kosmajac (24) uhapšen je danas u Herceg Novom i po hitnom postupku je prebačen u zatvor u Spužu.

On je juče vozio neprilagođenom brzinom i oglušio se na upozorenje policije da zaustavi vozilo.

U kolima je bio sa ocem Dragoslavom Kosmajcem, kojeg je premijer Srbije Aleksandar Vučić imenovao kao najvećeg narko bosa u Srbiji.

Lazar Kosmajac je tada umakao patroli, da bi se sat vremena kasnije vratio i prijavio policiji, nakon čega je platio kaznu za prekoračenje brzine. Od Dragoslava Kosmajca, po njegovom povratku, nije bilo traga.

Ko je Kosmajac, čovek zbog kojeg je pao vrh MUP-a
Citat:
Dragoslav Kosmajac (61), koji živi na Zvezdari, prema operativnim podacima policije, najveći je diler kokaina u Srbiji, ali nikada nije bio uhapšen.
Policija protiv njega nikada nije imala dovoljno dokaza. Kosmajac važi za osobu sa ozbiljnim vezama u kolumbijskim kartelima, dugo je bio van Srbije, a svojevremeno je bio jedan od glavnih saradnika ubijenog vođe zemunskog klana Dušana Spasojevića Šiptara. U dobrim odnosima bio je i sa Darkom Šarićem. Prvi put policija je u njegovu kuću upala u januaru ove godine, ali tada nije nađeno ništa osim oružja za koje su dozvolu imali njegova supruga i sin.
U Beogradu ima razgranat posao, od građevine do dečjih vrtića. U Beloj knjizi MUP-a iz 2001. Kosmajac se pominje kao deo surčinske grupe koja “predstavlja najorganizovaniju međunarodnu krijumčarsku grupu kokaina i heroina u ovom delu Evrope”. U vreme akcije “Sablja” za njim je bila izdata poternica, ali je na tajanstven način izbegao hapšenje i 2003. pobegao u inostranstvo, da bi se posle nekoliko meseci vratio u Srbiju.

Obrni, okreni Kosmajac je ipak stvarna ličnost i premijer je odgovoran jer ga je blagovremeno obvestio da se skloni. Ako se pokaže da je zaista narko-diler premijer bi morao biti krivično gonjen. A ako nije narko-diler šta onda?
[ dollar @ 24.06.2014. 03:58 ] @
Onda bi opet premijer mogao da bude krivicno gonjen :D
[ mr. ako @ 24.06.2014. 06:01 ] @
Cek, a sto bi mu Vucko javio da svi cuju (javno). Zasto to nije uradio privatnim putem (tajno), ako je vec imao nameru da uzbuni Kosmajca da se ovaj skloni?
[ hotchimney @ 24.06.2014. 09:33 ] @
On treba da odgovara za ono šta je uradio. Zašto je to uradio je drugo pitanje i može da predstavlja otežavajuću okolnost.
[ Branko.R @ 24.06.2014. 09:38 ] @
Prema pisanju današnje štampe, dotični Kosmajac odavno nije u Srbiji, dolazi povremeno. Uglavnom je u Španiji?!
[ llux @ 24.06.2014. 09:41 ] @
Hahaha, zar je taj Kosmajac toliko neobavesten, da mora da slusa vesti da bi znao sta mu se sprema?
[ Boris Tadić @ 24.06.2014. 09:50 ] @
Vučić je nemačka pudlica.
[ Branko.R @ 24.06.2014. 09:55 ] @
Citat:
Boris Tadić: Vučić je nemačka pudlica.

Ne volim ni ja ljude koji mogu napraviti zaokret od 180 stepeni i nikome ništa.
Samo pitam kada je bio iskren?
Do duše, nisam mu verovao nikada, a i neću!
Što bi narodski rekli, pica sa dva lica!
[ vladd @ 24.06.2014. 10:04 ] @
MA ne vidim cemu drama samo oko Kosmajca...

Covek je ociti operativac, koji je stekao poverenje najveceg svetskog dilera(ne bas inteligentnog), specificnim formiranem "kriminalnog" miljea, primerenog za te godine....a uzgred, omogucio jednu liniju ekstraprofita za "sluzbu" i sluzbine sledbenike...

Tzv "samofinansirajuca operativa"

U raznim fazama raspada sluzbe, ili penzije operativaca, pomerala se granica "zalaska" u kriminal..

Ostali su u funkciji kanali, resursi, "zaledje" u vidu drzavnog kontrolnog sistema..i bilo je samo potrebno uraditi sitnu operativu regrutovanja raznih tutumraka da se eksponiraju na "stazi" droge..uz finansijsku nadoknadu, naravno, ali i rizik da im neka druga "sluzba", npr mrska nam DEA, pomrsi racune...i spakuje u kafez..koji oni "konzumiraju" u visokom konforu, uz raznorazne "produzene" vikende...mesece ili godine..

Paralelni drzavni sistem, drzava u drzavi, koja izgleda(ocigledno) mora da bude modifikovana(nigde nije unistena), prema ukusu npr EU ili mozda cak i USA...

P.S.
Tako da to ne lici uopste na "borbu" protiv "narko dilera"...vec na nesto drugo...ovaj naziv je "politicki korektan"...
[ Homer J. Simpson @ 24.06.2014. 11:15 ] @
Citat:
Branko.R:
Samo pitam kada je bio iskren?

Pitas kad je neki politicar bio iskren ?!
Ozbiljno ?!
:D
[ hotchimney @ 24.06.2014. 13:45 ] @
Ptičica je prhnula
Citat:
Pozivajući se na izvore iz policije, dnevnik "Dan" objavio je da je Kosmajac napustio Crnu Goru u noći između nedjelje i ponedeljka, te da policija pretpostavlja da je otišao u Bosnu i Hercegovinu.

Koliko se u vezi svega toga plasiraju dezinformacije?

Juče je objavljeno
Citat:
On (Lazar Kosmajac) je juče vozio neprilagođenom brzinom i oglušio se na upozorenje policije da zaustavi vozilo.

A eto, danas kažu da je
Citat:
Lazar Kosmajac je bio suvožač u mercedesu koji je policija zaustavila radi kontrole i kažnjen je jer je najpre pobegao vozilom policiji.

Dakle, juče je "vozio" a sad je samo bio "suvožač".

Od kad se kažnjavaju suvozači kad se ne zaustave pred kontrolu?

Očigledan javašluk u tajnim služnbama gde se ne zna ni ko kosi ni ko vodu nosi.
[ anon70939 @ 24.06.2014. 15:03 ] @
Citat:
llux:
Hahaha, zar je taj Kosmajac toliko neobavesten, da mora da slusa vesti da bi znao sta mu se sprema?

to i ja htedoh vec danima da pitam, jer se stvarno cudim sta covek sve moze da izlupa u ovoj temi...
Nego reko' da ne ispadne da trolujem...
[ hotchimney @ 24.06.2014. 15:32 ] @
U policiji sede sve sami gromovi, generali, načelnici i njihovi zamenici. I gle čuda, Dikić nas sav ozaren u paradi obaveštava da nije čuo za Kosmajca a inače svoj posao radi "pošteno" već 24 godine.

To su sve priče za malu decu.

Lijan je u dva poteza dao mat najmoćnijim tajnim službama zapadnog balkana.

I to zahvaljujući upozorenju koje mu je došlo od premijera lično!

Šta tu nije jasno?
[ anon70939 @ 24.06.2014. 15:45 ] @
popij pivo...
[ plus_minus @ 24.06.2014. 16:17 ] @
Citat:
Boris Tadić:

sanaderova mačkica.
[ mr. ako @ 25.06.2014. 04:32 ] @
Citat:
llux:
Upravo moja poenta par poruka pre:
Citat:
mr. ako:
Cek, a sto bi mu Vucko javio da svi cuju (javno). Zasto to nije uradio privatnim putem (tajno), ako je vec imao nameru da uzbuni Kosmajca da se ovaj skloni?

Nema Vucko kako da mu javi, nema kredita na mobilnom, pa mora javno preko kamera i konferencije za stampu. :D Strasno jbt dokle idu ovi sa konstrukcijama raznim.
[ mr. ako @ 25.06.2014. 04:36 ] @
Citat:
Boris Tadić:

Haha, jes' stvarno... meni se ucini pre koji dan kod Merkelove da je Djindjic vaskrs'o, kad ono isti k*rac samo ruzniji i gluplji... Nemacke pudlice - poslusne nema sta.

Steta samo sto izgubismo 10 godina da bi na kraju morali ipak da otvorimo boolju for zie German cock.
[ hotchimney @ 25.06.2014. 06:01 ] @
De, dobro, shvatili smo da dežurni botovi pokušavaju da zagade temu pričanjem o pudlicama, kreditima na mobilnim telafonima i ostalim "važnim" pikanrterijama kao u žutoj štampi.

Sve u cilju da se zaboravi da je premijer obavestio Kosmajca da uhvati maglu.
[ hotchimney @ 25.06.2014. 18:20 ] @
Mislio sam da se samo u parlamentu bave "istraživanjem ruda i gubljenjem vremena".
Medjutim, MUP me je "prijatno" iznenadio osnivanjem radne grupe:

MUP formira grupu za Kosmajca
Citat:
Ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović najavio je danas da će u okviru MUP-a biti formirana radna grupa koja će se baviti Dragoslavom Kosmajcem koga je premijer Aleksandar Vučić označio kao najvećeg narko dilera.

"Radna grupa će istražiti poreklo njegove imovine. Takođe, ako postoje takve indicije, istražiće i njegove eventualne veze u samoj policiji", rekao je Stefanović na konferenciji za novinare u Palati Srbija.

Eto, mirno spavajte "sve ja po kontrolom".
Mislim, Kosmajac može mirno da spava.

[ mr. ako @ 26.06.2014. 02:09 ] @
Citat:
hotchimney:
De, dobro, shvatili smo da dežurni botovi pokušavaju da zagade temu pričanjem o pudlicama, kreditima na mobilnim telafonima i ostalim "važnim" pikanrterijama kao u žutoj štampi.

Sve u cilju da se zaboravi da je premijer obavestio Kosmajca da uhvati maglu.

Neko ko je Acu nazvao nemackom pudlicom je SNS bot?! :D
Jel si procitao sta sam napisao? 'De skroluj gore, pa pogledaj. Ako jesi skrolovao i dalje tvrdis isto, onda si ili corav ili buzdovan.

Poenta price je sto bi Aca-pudlica javno preko kamera i konferencije za stampu javljao Kosmajcu?!?! Razmisli par dana, pa javi.

[ hotchimney @ 26.06.2014. 03:09 ] @
De, mani se pudlica. Tema je nešto sasvim drugo.
[ crnilabrador @ 27.06.2014. 04:27 ] @
Citat:
Re: Borba protiv narko dilera

Treba uvesti super heroje. Ja koliko sam video na filomovima, oni su najefikasniji u borbi protiv droge. Ima neki koji lete, i neki koji mogu pesnicom da ubiju ovcu. Nepotkupljivi su, i ne traze leba. Ima i onaj spajdermen, i razni neki. Borba protiv pajdomana treba da se vodi u svakom kraju, i na svakom metru, i odma bejzbolka po glavi kad vidi da neko trguje na cosku pa da vidis. A ne da policajac ima tal (kurve, auto, novce, benzine, i bazene), nego da hapsi i da pomaze spajdermenima u borbi protiv pajdomana. Kick ass!
[ Drivee @ 27.06.2014. 08:51 ] @
Slazem se u potpunosti. Vratite Seselja!!!
Okrecite Beogradddd!!!!!!
[ hotchimney @ 27.06.2014. 13:05 ] @
Gde da ga vrate?
U Kallovac, Viloviticu ili Kalobag?
[ Hank @ 29.06.2014. 15:46 ] @
E vala jes' ovo što kažeš.

Novost je samo to što su ga u poslednje vreme mnogo zakomplikovali – izgubio sam nit. Do sada su afere bar bile jednostavne maksimalno ispunjavajući jednu do dve složene rečenice, a vidi sada ovo... ko je Kosmajac, ko tu koga ne sme da zove i mora da zove svaki dan, ko je smenjen, a koga štiti konkurs, kakve to veze ima sa Šarićem, ko ide na detektor laži, a koji sve to maloletnici i punoletnici koga ovih dana i noći biju po beogradskim splavovima...

ništa nemam pojma, a sve se nešto mislim da i nisam na velikom gubitku usled ovog fakta. Nit' manje zemlje, nit' većih "komplikacija": ustvari, kad sve sabereš i oduzmeš ne možeš nikako dva ipo čoveka da nađeš bar polučistih biografija bez neke svinjarije pamet da ti istera.

Pozdrav.