Citat:
EmmaR: Nije mi baš najjasnije kako se vrši identifikacija poziva, ali znam da je nekako moguće promeniti "odzivni" broj telefona pa tako zoveš sa fiksnog a onaj (ona) vidi mobilni broj i obrnuto (imam nekoliko takvih brojeva memorisanih u telefonu, u pitanju je stvarna osoba a ne neka prevara). Internet i mogućnosti koje nudi je sasvim druga priča.
Znam da kada je u pitanju slanje faxa da može da se memoriše bilo koji broj koji će se prikazivati kod primaoca; ako je neki sličan sistem moguć i kod pozivanja sa običnog telefona ili pozivanja sa faxa, moguće je da onaj ko zove i ne zna da mu je na telefonu/faxu memorisan neki drugi broj (fabričko podešavanja, drugi vlasnik,...).
Fax nema nikakve veze jer je to sto pise komunikacija izmedju dva uredjaja i nema nikakve veze sa telco signalizacijom.
A sto se tice "fore" da zove fiksni a izadje mobilni to se ne zove fora nego gsm gateway. Firme implementiraju to odnosno pozive rutiraju preko gsm gateway-a u kom imaju nekoliko SIM kartica pa onda svaki put izlazi razliciti broj. I onda se u narodu siri prica kako su to neke prevarne radnje i zavere i sta ti ja znam sta jos. Uglavnom, sto je prica neverovatnija to vise ljudi veruje u nju :) A ustvari to se radi samo iz jednog prostog razloga - da se smanje troskovi.
Neke firme imaju ugovor sa operaterima (kod mt:s-a se zove BizLink) koji im omogucava da svoju lokalnu telefonsku centralu povezu ISDN-om sa najblizom baznom stanice mobilne telefonije i tu im dodele 1000 brojeva iz numeracije mobilne mreze da ih dodele svojim fiksnim brojevima. Onda moze da se uradi i povratni poziv odnosno da se pozove mobilni a poziv se izrutira do fiksnog u firmi. Na taj nacin se opet smanjuju troskovi jer su i ti mobilni koji su dodeljeni fiksnim telefonima u grupi i onda se prakticno besplatno telefonira sa firminih sluzbenih mobilnih ka fisknim telefonima.
Uglavnom, nas covek cim nesto ne razume on to proglasi za zaveru :)
A sto se tice one price da se pozove neki broj i da veza ne moze da se prekine pa se onda nabije racun... to je takva budalastina da ne mogu da opisem. To je neko jos davno izmislio (ili video u nekom filmu) i ta prica se vrti okolo ali je cinjenica da se to nikad nikom nije desilo.... niti ce se desiti.... niti je tehnicki uopste izvodljivo :)