[ zlatiborac81 @ 13.12.2013. 01:04 ] @
Pozdrav svima...
Od pre par meseci vlasnik sam audija 80 1.8 s 89 god.Pokusacu da sto bolje objasnim problem koji imam,i zbog koga mi treba vasa pomoc.Danas sam pokusao da ugradim obrtomer umesto najobicnijeg sata koji mi je stajao na tabli.Nekada ranije sam nabavio polovnu inst. tablu koja se sastojala od kutije,stampane ploce i obrtomera.Nisam siguran u njenu ispravnost.Uzeo sam je za neke sitne pare.Iz auta sam izvadio cajgere-satove i rasklopio.Izvadio sam analogni sat i pri tome sam bio veoma pazljiv.Na mesto njega sam ubacio obrtomer i sve vratio na svoje mesto i povezao oba dzeka.Kada sam upalio auto,obrtomer nije radio kao ni digitalni sat ispod njega.E sad... Postoji li nekakav nacin,sistem da proverim ispravnost samog obrtomera?Ako on nije ispravan da ne cackam dalje.Ili da zameni stampanu plocu,sa ovog "starog" da stavim na sat koji je bio na autu?Ne znam da li u plocama ima razlike jer mali digitalni sat ne dobija struju.A ovaj stari analogni je radio bez problema.i jos jedna stvar... Citav dan sam citao o zicama koje vode sa bombine,i koje sluze za merenje obrtaja.Kakav je slucaj sa audijem?Da li te zice idu sa bombine direktno ili se kace negde na razvodnik?Negde na forumu sam procitao da je ta zica ljubicaste boje i da dolazi do kutije sa osiguracima.
Unapred zahvalan...
[ Lavlja_Jazbina @ 13.12.2013. 06:07 ] @
Da si barem slikao taj umetak(obrnometar)pre sklapanja pa da se vide konektori.
IMHO da ta stampana folija nije ista kao i sa sata koji ima obrnometar a i sami konektori od nje.Moraces izvlaciti novu liniju za to.
[ zlatiborac81 @ 13.12.2013. 12:36 ] @
Hvala ti Lavlja_Jazbina...
Pre par minuta sam rasturio sat opet,da bih slikao kontakte i mislim da sam pronasao resenje problema.Ali mi ipak treba necija potvrda.Izgleda da se stampane ploce ipak razlikuju.Hteo sam da prebacim samo plocu ali sam primetio da je na par mesta prelomljena i vodovi su prekinuti.To je se verovatno izdesavalo prilikom nestrucne demontaze satova.Primetio sam da na mojoj ispravnoj ploci nedostaju kontakti potrebni za obrtomer.Mogu li ja samo da odlemim ove kontakte sa stare i da prebacim na moji plocu,na kojoj vec postoje pripremljena mesta za njih?Pokusacu da nakacim i slike.

[Ovu poruku je menjao zlatiborac81 dana 13.12.2013. u 15:27 GMT+1]

ubuduce fotografije vece rezolucije postavi kao "thumbnail u poruku"

[Ovu poruku je menjao Zarko Silic dana 13.12.2013. u 18:01 GMT+1]
[ vladd @ 13.12.2013. 16:02 ] @
Mozes da dolemis prikljucke, naravno, mozes i da popravis plocu tako sto ces zalemiti mostice preko puknutih vodova, pa preko toga neki dvokomponentni epoksi, zarad ucvrscenja.

I to je deo posla. Obrtomer mora da dobije signal, pa proveri vodove na tabli da li postoji mesto, za taj signal, na prikljucku stampe (najverovatnije postoji), i da li na konektoru na doticnom mestu postoji ekvivalentna zica, koja dovodi signal.

Ako nema zice, moraces da izvedes kroz instalaciju zicu, da nabavis kontaktno mesto(pin) na konektoru, i da povezes senzor sa zicom.

Da li sa paljenja, ili sa alternatora, zavisi sta je bilo na doticnom obrtomeru kao senzor. On je prilagodjen za odredjenu kolicinu impulsa.. za pokazivanje odredjenog broja obrtaja.
[ Lavlja_Jazbina @ 13.12.2013. 16:19 ] @
Ako ti Je K sasija (citaj) k* xxxxxx u saobracajnoj, X je neki broj sasije,a K je drugo slovo od tih brojeva onda ti mogu teoretski reci sledece.
Uf,treba ti citac saobracajne,nema veze.

Kataloski obrnometra.

893 919 253 je 6300 do crvene i 8000 u/min
893 919 253 A je 7000 do crvene i 7000 u/min
893 919 253 B je 5300 do crvene i 7000 u/min ali to je za dizela.

Sto se tice ploce sa vodovima p.c board

893 919 059 B Ali je to za Japansko trziste sto nije i,
893 919 059 C je tvoja.

Znaci da bi trebalo da moze.Ako zapinje da trazimo i el.seme .

[ zlatiborac81 @ 16.12.2013. 02:33 ] @
Pozdrav svima...
Uspeo sam na "nateram" obrtomer da radi.Dolemio sam prikljucke i on je dobio signal tj struju na malom digitalnom satu i pokazuje obrtaje normalno,Nisam nista petljao oko istalacija tj zica samo sam dolemio prikljucke i zakacio konektore i on je proradio.Hteo sam da popravljam staru plocu ali sam primetio da cak pored toga sto je polomljena,njoj i nedostaje citav jedan deo pa sam odustao od reparacije. E da... jedini problem je taj sto nemam pozadinskog svetla na malom digitalnom satu.Ali to mi za sada nije vazno pa cu to nekada kasnije popravljati.
Hvala Vam,Lavlja_Jazbina i vladd na pomoci.:-)

Izvinjavam se moderatorima zbog pomalo traljavog postavljanja slika.
[ vladd @ 16.12.2013. 11:32 ] @
Lepo je sto si napisao epilog.

A moderatori ce te ubiti zbog losih i mutnih a ne trapavo velikih fotografija
[ Lavlja_Jazbina @ 16.12.2013. 15:43 ] @
Na slici koju sam postavio pozicija 28 ima dzek sa 5 kabla.Neki je sigurno za osvetljenje!