[ mist @ 06.01.2014. 16:39 ] @
Glavni vodovodni ventil u mojoj kući je na izdisaju.
To je stari ventil kakav se više ne proizvodi, niti se proizvode ventili takvih dimenzija.
Pošto sam nekoliko puta imao havarije sa vodom u kući, a zbog ovog ventila nisam mogao da isključim vodu, nego sam morao da trčim u dvorište i silazim u šahtu i zatvaram glavni-glavni ventil, rešio sam da zamenim ovaj ventil.
Međutim vodoinstalater koji je bio kod mene i pogledao ventil i na licu mesta "revitalizovao" ventil koliko je mogao, tvrdi da nije moguće zameniti ventil (kućište i uložak), a da se ne razbija betonska ploča.
Pošto su ljudi pre 40 godina bili na Mesecu, teško mi je da poverujem da je nemoguće zameniti ventil: iseći cev i staviti novo kućište ventila na mesto gde je bio stari.

U prilogu slike kako izgleda sve to.[ pbenka @ 06.01.2014. 17:41 ] @
Meni ovaj tvoj ne izgleda nešto specijalno, ali ako je bio majtor i kaže da ne može da se nađe, možda je neki drugačiji navoj ili neka nestandardna dimenzija. Ne znam kako zamišljaš da odvrneš ovo kućište bez lupanja betona. Ako bi se i odsekla cev, treba na cevi napraviti novi navoj, a za to treba ipak slobodan prostor oko cevi. Moj ti je predlog da nađeš neko zgodnije mesto na toj cevi, gde ćeš lakše da postaviš ventil bez velikog lupanja betona a ovaj ostaviš otvoren.
[ mist @ 06.01.2014. 18:09 ] @
Hvala na odgovoru, Pavel.
Majstor je, čini mi se, rekao da je nestandardna dimenzija.
Što se tiče mesta, ne vidi se na slikama treća dimenzija, ali ventil se nalazi ispod betonske ploče najmanje 10cm, ispod poda, ukopan u žuti pesak kojim je ispunjen temelj. Praktično bi oko njega mogla da se iskopa velika rupa.
Levo i desno od ventila ima bar po deset cm vidljive cevi, ili do koje može lako da se dođe razgrtanjem peska.
Upravo sam to i mislio: da se iseče cev i da se naprave novi navoji. Ne znam koliko je mesta potrebno za to.
Meni je majstor rekao, otprilike, da treba da se razbije beton sve do mesta gde se cev spaja nastavkom na sledeću cev, znači nekoliko metara, pa da se celo to parče zameni. Mislim da to nije realno.
[ Lavlja_Jazbina @ 06.01.2014. 18:29 ] @
Da li je on skidao taj ketridz pa proveravao navoj ili onako predpostavio.
Probaj ako je tako da ventil raseces pa iskoristis taj stari navoj pa stavis plasticne reducire i kuglasti ventil.


[ mist @ 06.01.2014. 22:32 ] @
Hvala na odgovoru L_J.

Skidao je uložak i proveravao ga, mislim da je i menjao neku gumicu, nešto se igrao, ja nisam bio tu dok je on to radio, stigao sam pri kraju kada je već digao ruke.
U svakom slučaju ventil teško radi i savetovao mi je da ga ne koristim, nego da koristim taj dvorišni ventil kod vodomera u šahti.
Ne mogu ja da sečem ventil. Ali glavno mi je da ustanovim da li je izvodljivo da se to zameni bez kopanja. Ako jeste, onda ću da tražim dok ne nađem nekoga ko je voljan to da odradi.
[ Lavlja_Jazbina @ 06.01.2014. 23:11 ] @
Uh sto me nerviras.Koliko je star ventil i sta pise na odlivku?Da li postoji mogucnos da ponovo skines i slikas telo sa gumicom ili
kao sto ti rekoh odlivak i oznaka.Daj da ti iskopam ulozak.Skinucu ako treba sa nekog svog ventila u nekom lokalu.
Ja hocu da ti pomognem,e sad ako tebe mrzi.......

Sada sam gledao neke slike i to mi izgleda na ventil za centralno grejanje.
[ mist @ 06.01.2014. 23:31 ] @
Ventil je najverovatnije s početka 1960-ih. Ali moguće i da je stariji, pošto je kuća iz 1928. Samo nisam siguran da li je taj deo građen u prvoj turi ili u drugoj 1960-ih.

Šta ti znači odlivak? Kućište ili uložak ventila?
Pretpostavljam da misliš na uložak.
Enivej, sutra mi dolazi vodoinstalater da mi reši taj drugi problem koji imam i zbog koga sam morao da zatvaram vodu. Pa ako on bude hteo da se zeza, onda ću da skinem uložak i da ga slikam. Ne smem sâm, jer sam sâm radio i kad sam napravio glupost koju sam napravio, pa mi sad treba vodoinstalater.

Hvala, pozdrav. Ako budem slikao okačiću slike, ako ne, ništa. Hvala u svakom slučaju.
[ Lavlja_Jazbina @ 06.01.2014. 23:34 ] @
Mislim na spoljni deo,a i slikaj ulozak.Odgovor bi imao sutra za moje a ovi sto zidaju zgrade od njihovih majstora u sredu.
Predlozi mu da ti skine taj ventil i stavi ove nove(plasticne)ventile.Cao.
[ mist @ 07.01.2014. 10:23 ] @
Došao mi je majstor jutros. Nismo skidali glavni ventil, ali kaže majstor da je verovatno milimetarski, a ne colni ventil, pa zato nema. Ali on može da mi nareže kućište ventila tako da u njega stane colni uložak. Tako da mislim da ćemo da rešimo problem. Hvala svima, posebno Lavljoj_Jazbini.
[ Nevensi @ 12.03.2019. 09:57 ] @
Verujem da ste do sada rešili problem. Ali evo za ubuduće, mogu se idalje naći milimetarski ventili, ne znam gde je moj majstor našao, ali ja na internetu evo ovde videh:
https://www.oglasi.rs/oglas/46...i-ms-redukcije-klizne-spojnice
[ tenzorSSM @ 12.03.2019. 12:42 ] @
Osim u slučaju da se ne radi o nekom egzotičnom ventilu , prodaju se i dalje dve vrste virbli i to sa navojem G1/2 i G3/4 cola kolokvijalno nazivani "krupan navoj" ili "novi tip "
I virbla sa milimetarski navojem M20 x1,5 mm ili kolkvijalno nazivan stari tip ili sitan navoj . Oba tipa proizvodi izmedju ostalih i Rosan što znači da ih u gotovo svim vodovodzijskim radnjama ima .