|
[ Blue82 @ 18.01.2014. 17:56 ] @
| Upravo mi je pala na pamet jedna misao. Zasto u Vojvodini nema zmija otrovnica? Sta je to sto im ne odgovara u ovim ravnicarskim predelima?
Na prvu ruku njima je potrebna voda, topla klima (leti), mesto gde ce da se zavuku (zimi), i gomila glodara.
Po Vojvodini ima vode, klima mi deluje sasvim ok i ni pocemu se ne razlikuje od visih predela, a glodara sasvim sigurno ima vise nego u planinskim predelima. Nesto ocigledno fali a ja ne mogu da odgonetnem sta. Ima li neko ideju? |
[ bachi @ 18.01.2014. 17:58 ] @
Smeta im što je sve ravno, pa i ako se pojavi neka, samoubije se iz zasede.
P.S. Ćut' i ne baksuziraj. :D
[ Burgos @ 18.01.2014. 18:09 ] @
Možda je razlog baš taj što ima dosta glodara, pa ne moraju da budu otrovne radi lova.
[ Miroslav Jeftić @ 18.01.2014. 18:14 ] @
Citat: Blue82: Upravo mi je pala na pamet jedna misao. Zasto u Vojvodini nema zmija otrovnica? Sta je to sto im ne odgovara u ovim ravnicarskim predelima?
Imaš šarku na Fruškoj gori
[ Blue82 @ 18.01.2014. 18:15 ] @
Ma to je uredu (evolucija i sl.) ali ako ih vec nema prirodno kako one sa rubnih krajeva ne predju nize, pa nize, pa nize i eto ih u ravnici? Ili kako se ne donesu sa drvima i drugom robom u transportu? Donesemo ih nesvesno sigurno ali nekako izgleda da uginu.
[ cika dacha @ 18.01.2014. 18:24 ] @
zmije ne vole vetar a u panoniji kad zimi duneeee ode sve u pm :-)
[ deedee6 @ 18.01.2014. 19:23 ] @
Citat: Lalu napala zmija naočarka...kad ju je šutnuo...glava ode na jednu stranu a naočare na drugu...
[ Miroslav Jeftić @ 18.01.2014. 19:38 ] @
Citat: Blue82: Ma to je uredu (evolucija i sl.) ali ako ih vec nema prirodno kako one sa rubnih krajeva ne predju nize, pa nize, pa nize i eto ih u ravnici? Ili kako se ne donesu sa drvima i drugom robom u transportu? Donesemo ih nesvesno sigurno ali nekako izgleda da uginu.
Gde u ravnici? U Vojvodini skoro da nema zemlje koja se ne obrađuje, van grada skoro sva zemlja su bašte, njive itd, nema tu prave divljine
[ deedee6 @ 18.01.2014. 20:42 ] @
[ anon70939 @ 18.01.2014. 22:26 ] @
pa kazete da u vojvodini ima puno miseva i da bi to bilo sjajno za zmije.
Ali verovatno ne jedu samo zmije miseve nego postoje jos neki predatori koji jedu miseve, pa su mozda nekad potamanili i zmije.
[ SlobaBgd @ 18.01.2014. 22:26 ] @
Bre, Blue, stvarno si izbaksuzirao!
Ajde pitaj zašto ne padaju gole ribe, možda nam se posreći.
[ gilopile @ 18.01.2014. 22:56 ] @
Ja sam iz Vovjvodine i srecan sam sto ih nema :D
Jednom prijatelju dok smo bili na pecanju je skocila belouska na ledja ( velika stmina do kanala ), covek se otkinuo, zamalo u vodu da upadne :D Pobledeo je i rekao `a ti qurca` :D:D
Interesantno je da se brzo naviknu na coveka u blizini. Ja sam jednu, bas cepanka, hranio ribom. Skoro mi je iz ruke uzimala :) Non stop je dolazila na mesto gde pecam...KAda se covek malo navikne na njihov izgled, skontace da su zapravo vrlo simpaticne i umiljate zivotinjice.
[ hotchimney @ 19.01.2014. 00:09 ] @
Po pričama drugih na Fruškoj Gori ima šarki. Koliko je to tačno nije mi poznato ali kažu da ljudi tamo imaju neke (domaće?) mačke koje napadaju zmije i to veoma uspešno. Ne znam koja je vrsta ali veruje se da su inteligentnije od prosečnih mačaka. Izuzetno su borbene i tamane sve uključujući zmije, glodare, golubove itd. Ljudi pričaju da je ta vrsta mačaka čudo gde se sve neće popeti kad ganja ptice.
A čovek je osnovni uzrok zašto su se zmije (otrovnioce) proredile svuda pa i u Vojvodini.
[ scoolptor @ 19.01.2014. 10:07 ] @
Citat: Blue82:
Ili kako se ne donesu sa drvima i drugom robom u transportu? Donesemo ih nesvesno sigurno ali nekako izgleda da uginu.
Da, sa drvima, itd., se donesu i otrovnice, ali ne prezive zimu.
[ botr @ 19.01.2014. 11:38 ] @
Citat: hotchimney:
Po pričama drugih na Fruškoj Gori ima šarki. Koliko je to tačno nije mi poznato ali kažu da ljudi tamo imaju neke (domaće?) mačke koje napadaju zmije i to veoma uspešno. Ne znam koja je vrsta ali veruje se da su inteligentnije od prosečnih mačaka. Izuzetno su borbene i tamane sve uključujući zmije, glodare, golubove itd. Ljudi pričaju da je ta vrsta mačaka čudo gde se sve neće popeti kad ganja ptice.
A čovek je osnovni uzrok zašto su se zmije (otrovnioce) proredile svuda pa i u Vojvodini.
Divlja macka ili ris.
[ ctrl alt del @ 19.01.2014. 13:17 ] @
Nema risa na Fruskoj gori, istrebljen je pocetkom proslog veka. Tamo ima samo divlje macke i podivljale domace.
Sarki ima i na terenima oko Obedske bare
[ hotchimney @ 19.01.2014. 17:51 ] @
Citat: Divlja macka ili ris.
Nisu ni divlje ni risevi. Ljudi ih drže u kućama. Love miševe, pacove, sve kao prave mace.
Imao sam prilike da vidim par tih mačaka. Uopšte se po izgledu ne razlikuju od običnih domaćih mačaka. Veoma su umiljate i vole da se maze. Samo gde krenu u lov tu perje ne raste.
Ono što sam čuo iz priča je da napadaju zmije i grickaju ih od repa dok im ne odgrizu glavu.
[ botr @ 19.01.2014. 19:37 ] @
Divlje su, samo pripitomljene. Izgledaju kao obicne, ali su krupnije i snaznije.
[ denisu @ 02.02.2014. 18:09 ] @
Eto zbog cega nema zmija-otrovnice u Vojvodini, pogotovo u Banatu !!!
Pa sa ovim jakim orkanskim vetrovima u Banatu Vrsac-(168 km/h) ne opstaju skoro ni nase zmije a kamoli neke otrovnice.
[ milened @ 09.02.2014. 18:01 ] @
Ima sarki! Rodjaka od mog prijatelja je ujela dok je kosio travu na Tekijama (Izmedju Petrovaradina i Karlovaca).
Moj kum je nasao jednu u svojoj brvanari kod Banostora.
[ ctrl alt del @ 10.02.2014. 21:59 ] @
^ Neka fotografija?
[ Lavlja_Jazbina @ 10.02.2014. 22:06 ] @
Citat: Ima sarki! Rodjaka od mog prijatelja je ujela dok je kosio travu na Tekijama (Izmedju Petrovaradina i Karlovaca).
I sta je posle ujeda uradio?Bas me zanima,moze biti poucno.
[ denisu @ 11.02.2014. 15:08 ] @
Mozda i opstane neka ko zna mada dosta tesko.
- Tesko opstanu a jos teze se pare i pomnoze...
Ja znam po Banatu ljude su ujele zmije i velike i dosta debele ali nikad im se nista nije desilo bar sto ja znam. Ako su imali mogucnost sisali su tu malo pa pljuli,sipali rakiju i to je to.Svuda ima zmija pogotovo u vecoj travi i jos ako je neka bara pored ali se one plase coveka. Najveci nihov neprijatelj po Vojvodini je roda. Rode su doktori za nih. Mada ima jos dosta ptica koje ih obozavaju.
[ milened @ 17.02.2014. 16:52 ] @
Citat: Lavlja_Jazbina:
Citat: Ima sarki! Rodjaka od mog prijatelja je ujela dok je kosio travu na Tekijama (Izmedju Petrovaradina i Karlovaca).
I sta je posle ujeda uradio?Bas me zanima,moze biti poucno.
Posto je trava bila visoka nije video zmiju vec je samo osetio da ga je nesto pecnulo, tako da nije obratio paznju. Do uvece noga mu je natekla i poplavila do kolena. Otisao je u bolnicu i takmo su pronasli rupe od zuba i lecili ga serumom. Posle 10 dana stanje se normalizovalo i nisu ostale posledica.
[ mihojla @ 18.02.2014. 08:43 ] @
Što se tiče Vojvodine, otrovnica najviše ima u Novom Sadu. I to u elitnijem delu grada jer buržuji koji su ujedno i kolekcionari, ne žele da žive na periferiji.
[ denisu @ 18.02.2014. 09:32 ] @
Citat: mihojla: Što se tiče Vojvodine, otrovnica najviše ima u Novom Sadu. I to u elitnijem delu grada jer buržuji koji su ujedno i kolekcionari, ne žele da žive na periferiji.
Hehe bas tako. To jeste tako!
- Mada sam cuo neku pricu pre dve godine cini mi se da su nekoliko ljudi nosili preko leta jednog ogromnog kucnog pitona do Tamisa samo malo da ga prska i opere i nosili su ga u veoma plitku vodu tek tu na obalu drzeci ga svi dobro. Medjutim kada je zmija osetila tu vodu i njen otvoren zivot toliko je pocela da se skotrlja da je svima uspela da pobegne i otisla u vodu. Mislim da je nisu vise nasli.
Pitanje je dal pitoni mogu preziveti zimu u nasim ravnicama!!!
[ Sava @ 18.02.2014. 16:23 ] @
Verovatno nema veze sa otrovnicama, a i nema sa Vojvodinom jer je Beograd u pitanju, ali mi deluje interesantno. Uzgred, ne poznajem zmije pa ih se i bojim, ali znam da na našem podneblju nema zmija od kojih se umire. Naravno, podrazumevam pravovremeno lečenje.
Lokacija Beograd, odmah ispred Olimpa (Sportskog centra Zvezdara kome je taj naziv poznatiji), neposredno pored crvenih solitera (stari više od 50 godina, prvi na Balkanu). Vreme tamo negde uoči snega, recimo pre 2-3 meseca, prvi večernji sati. Vraćam se sa psom iz šetnje kada vidim na betonskom parkingu pas uočio zmiju i trči ka njoj. Nije bila previše velika, možda oko metar, smeđe boje. Pretpostavljam da je neka bezazlena zmija, ali pada mi na pamet a šta ako je nekome pobegla neka opakulja iz terarijuma!? Za one koji o tome ne razmišljaju gomila divljih životinja je u privatnom vlasništvu uključujući zmije otrovnice, krokodile i slično. Uzmem telefon i okrenem policiju jer su mi prvi pali na pamet. Policajac mudrijaš na dojavu odgovara „policija se ne boji zmija“! Kažem mu da verovatno ima neku poprečnu vezu sa zoovrtom ili šta znam kim ko je nadležan za to, a mudrijaš dodaje „šta `oćete, da vam policija `vata zmije“! Ostao sam zapanjen ovakvim stavom dežurnog policajca. Njemu je najvažnije bilo da mi zatraži podatke kako bi napisao to u dnevniku. Audio snimak razgovora svakako postoji u policiji. Kasnije saznajem da je navodno komunalna policija nadležna za to. Odakle mi broj komunalaca onako na ulici!? Narednih dana sam čitao u novinama da su se zmije pojavile u raznim delovima grada. Šta ihje nateralo da izađu iz skloništa pojma nemam!
[ Lavlja_Jazbina @ 12.10.2014. 21:18 ] @
Citat: Vraćam se sa psom iz šetnje kada vidim na betonskom parkingu pas uočio zmiju i trči ka njoj. Nije bila previše velika, možda oko metar, smeđe boje.
,ja sam ocio u selu pre mesec dana smedju ali je bila oko 50 cm.Zanima me da li negde ima neka enciklopedija sa zmijama,naravno na netu.Lutao sam ali slabo.
Rekli mi to je cuvarka (cuvarkuca)!?.
[ crnilabrador @ 13.10.2014. 00:50 ] @
Citat: denisu:
Ja znam po Banatu ljude su ujele zmije i velike i dosta debele ali nikad im se nista nije desilo bar sto ja znam. Ako su imali mogucnost sisali su tu malo pa pljuli,sipali rakiju i to je to.
Dobra rakija leci sve. U drugim zemljama idu kod lekara, a mi sipamo, ili popijemo malo rakije, i to je to. Ne znaju oni.
Eto sad svi se uspanicili zbog epidemije ebole, a nas bas briga imamo domacu rakiju. Rakija i sidu leci.
Dve-tri rakije ujutru pre nego sto u usta bilo sta stavis, jako je zdravo. Za cirkulaciju.
[ denisu @ 13.10.2014. 05:20 ] @
- Evo samo sto sam ustao.
Prvo i prvo pipam gde mi je flasa da gutam jedan dobar gutljaj. Steta sto nemam dobru rakiju nego dobijam sve neke bez veze sa dosta secera unutra.
- Nadam se da nisu stetne vise nego sto su lekovite
Ziveli!!!
[ Lavlja_Jazbina @ 13.10.2014. 05:26 ] @
Ee,to je ta sto ne leci.Pa ti vidi sta ces.Hocu reci,nisi zasticen.
[ denisu @ 13.10.2014. 05:34 ] @
Hehe!
A koju onda da potrazim?
Rakiju od bilo cega samo da ne bude uopste secera u njoj!
[ branko tod @ 13.10.2014. 09:30 ] @
Citat: Lavlja_Jazbina:
Ee,to je ta sto ne leci.Pa ti vidi sta ces.Hocu reci,nisi zasticen.
Imaš li ti pravi lek? Budi čovek, daj.
[ denisu @ 13.10.2014. 09:37 ] @
Taj lek cekam i ja .......
[ nkrgovic @ 13.10.2014. 10:40 ] @
Citat: crnilabrador:
Dve-tri rakije ujutru pre nego sto u usta bilo sta stavis, jako je zdravo. Za cirkulaciju.
Posle samo dolivas u toku dana po malo.
[ denisu @ 13.10.2014. 11:03 ] @
Aaa znaci to je taj cuveni lek. A ja do sada samo ujutru. Hm pa onda ZIVELII!!!
Kupicemo rakije bez secera i udri...
[ dava @ 13.10.2014. 12:21 ] @
Moj je savjet da se ljudi koji borave ili često idu u prirodu malo informišu po pitanju zmija. Na našim prostorima postoje samo dvije otrovne vrste: poskok i šarka, koje čak nisu ni smrtonosne za odraslog zdravog čovjeka osim ako se ujed nije desio u predjelu vrata. Mnogo češće se u prirodi može sresti bjelouška (vodena zmija) ili smuk (koji se još zove i kućna zmija). Uz malo informacija lako se raspoznaju otrovnice od ovih drugih.
I sam na vikendici već tri godine imam par smukova, od njih jedan ima preko dva metra, a vole da se zavuku u šupu pod krov kad je sunčan dan i tu se griju. Ne diraju one mene, ne diram ni ja njih :)
Evo jedan primjer od neki dan iz mog grada, gdje na zaprepaštenje prisutnih, prilazi žena koja je prepoznala da se radi o smuku, uzima zmiju odnosi je na zelenu površinu i pušta.
[ Lavlja_Jazbina @ 13.10.2014. 18:35 ] @
Citat: I sam na vikendici već tri godine imam par smukova,
Kod mene slici na ovakvog.E sad dolazimo do 2 stvari.Davi ga ko zmija zabu i Pije kao smuk.Ovo drugo se desava u postovima iznad :).
[ branko tod @ 13.10.2014. 22:04 ] @
[quote] Lavlja_Jazbina Pije kao smuk.Ovo drugo se desava u postovima iznad :).
Nije lepo . Mi to kao lek !
[ valerijan @ 13.10.2014. 22:17 ] @
Citat: dava: Moj je savjet da se ljudi koji borave ili često idu u prirodu malo informišu po pitanju zmija. Na našim prostorima postoje samo dvije otrovne vrste: poskok i šarka, koje čak nisu ni smrtonosne za odraslog zdravog čovjeka osim ako se ujed nije desio u predjelu vrata...
Mentalno ili fizički zdravog?
[ anon70939 @ 13.10.2014. 22:25 ] @
Citat: dava:Evo jedan primjer od neki dan iz mog grada, gdje na zaprepaštenje prisutnih, prilazi žena koja je prepoznala da se radi o smuku, uzima zmiju odnosi je na zelenu površinu i pušta.
Odusevila me ova gospodja
[ Darko Nedeljković @ 13.10.2014. 22:30 ] @
Kad smo vec otisli u offtopic sa lekovima i prevencijom, moram da objavim kompletan jutarnji tretman za detoksikaciju i unistavanje virusa i bakterija na srpski nacin:
1) Nakon sto se probudite, prvo progutate jednu kocku secera.
2) Kada svi virusi i bakterije pridju da jedu secer, treba na brzinu popiti jednu kafu. Kafa napravi mrak u stomaku i virusi i bakterije ne vide kuda da pobegnu
3) Tek onda sledi rakija koja pocini genocid nad svim tim stetnim napastima
[ Lavlja_Jazbina @ 14.10.2014. 05:23 ] @
Sve u svemu, ove su vas poslusale.Od zmija ni traga .
[ crnilabrador @ 07.11.2014. 02:07 ] @
Anakonda
[ Lavlja_Jazbina @ 15.03.2015. 20:21 ] @
Citat: Na našim područjima živi 15 vrsta zmija, od kojih su samo tri otrovnice – poskok, riđovka i planinski žutokrug, dok je preostalih 12 neotrovno i neopasno.
Ove tri otrovnice manje su otrovne od npr. afričkih ili azijskih zmija, kao što su kobra ili crna mamba pa im je ugriz retko kada smrtonosan. Poskok je nešto otrovniji od riđovke i planinskog žutokruga.
Znakovi ugriza:
Na mestu ugriza vide se dve ranice od zmijskih zuba. Ponekad postoji samo jedna ranica. Same ugrizne ranice ne mora da znači da je zmija i ubrizgala otrov. Čak u 22 odsto dokazanih ugriza nema znakova trovanja.
Znakovi trovanja (ne moraju svi biti izraženi):
– Vrtoglavica
– Mučnina i povraćanje
– Bol i oteklina na mestu ugriza
– Otok limfnih čvorova u preponi kod ugriza u nogu ili u pazuhu kod ugriza u ruku.
– Šok je najopasnija posledica ugriza!
Postupak kod ugriza:
– Ugrižena osoba treba mirovati.
– Imobilizujte nogu ili ruku na kojoj je ugrizna ranica. Time se usporava širenje otrova u organizmu.
– Potreban je brz prevoz do bolnice.
Citat: Imobilizacija je postupak kojim se ozleđeni deo tela stavlja u stanje mirovanja. U okviru prve pomoći sprovodi se privremena (transportna) imobilizacija. Njena svrha je da spreči pogoršanje povrede i smanjiti bol tekom prevoza do bolnice.
U stanje mirovanja stavlja se ugriženi deo ruke ili noge i dva susedna zgloba. Noga se imobilizuje u ispruženom položaju (povređeni mora da leži), a ruka presavijena u laktu i priljubljena uz telo.
Najčešće greške koje nikako ne smete da uradite:
– Ne podvezujte ugriženi ud.
– NE zarezujte ranicu
– NE isisavajte otrov
– NE stavljajte led na mesto ugriza.
Citat: Prevencija zmijskog ugriza
Neke ugrize, poput onih kad osoba slučajno stane na zmiju, gotovo je nemoguće sprečiti. Međutim, postoje mere predostrožnosti koje mogu znatno umanjiti mogućnost da vas zmija ugrize:
– Ostavite zmiju na miru. Mnogi ljudi bili su ugriženi pri pokušaju da zmiju ubiju ili joj se što više približe.
– Izbegavajte visoku travu ako nemate prikladnu obuću (debele kožne čizme), nego se krećite već postojećim stazama.
– Ruke i noge ne stavljajte na mesta koja nisu pregledna (npr, zavlačiti ruku u grm ili iza nekog kamena).
– Ne podižite kamenje ili komade drva ako niste na dovoljnoj udaljenosti od potencijalnog napada zmije. Posebno budite oprezni ako se penjete po stenama.
(e-kako.geek.hr)
Copyright (C) 2001-2024 by www.elitesecurity.org. All rights reserved.
|