[ HoT_Steppa @ 19.01.2014. 15:59 ] @
http://en.m.wikipedia.org/wiki/Bait_car

[ HoT_Steppa @ 19.01.2014. 19:57 ] @
Moze vrlo jednostavno da pocne ovo da koristi. Ima brdo konfiskovanih vozila, par njih "lako" modifikuje da mogu da se prate, a izabere modele koji se ultra kradu, i baci ih na ulicu. Muve se same lepe :D
[ Dexic @ 19.01.2014. 20:41 ] @
Za ovako nesto treba prilicno novca za opremu i prilicno vremena na terenu - po stranu sto je mamljenje polulegalno :)
A verovatno bi ta vozila nestajala bez traga i glasa kod nas ;)
[ HoT_Steppa @ 19.01.2014. 21:22 ] @
Oprema se skida sa jednog na drugi auto. Jedan se baci na "posao" kad zavrsi, prebaci se u sledeci i nikad se ne zna koji je auto mamac.
[ ventura @ 19.01.2014. 22:11 ] @
Kako ovo može da bude legalno???

Šta je sledeće, da dele paketiće droge po ulici, pa ko uzme odmah ga hapse?
[ HoT_Steppa @ 20.01.2014. 07:17 ] @
Da?
[ Java Beograd @ 20.01.2014. 07:41 ] @
Zato što srpski policajac razmišlja: "A gde je tu moj deo ?" I kad vidi da tu "nema leba" batali celu stvar.
[ Nemanja @ 20.01.2014. 07:59 ] @
Citat:
ventura:

Pa to i rade sa policajkama-prostitutkama... one se nude na ulici, i cim se dogovori cena, pokazuju znacku. Zasto bi bilo cudno za automobile?
[ ventura @ 20.01.2014. 08:17 ] @
Citat:
Nemanja: Pa to i rade sa policajkama-prostitutkama... one se nude na ulici, i cim se dogovori cena, pokazuju znacku. Zasto bi bilo cudno za automobile?

Zato što je i jedno i drugo podstrekivanje na krivično delo... A znam da je to bar po američkom ustavu nelegalno.

Kažem, šta da policajac u civilu stane na sred ulice i krene da deli paketiće sa heroinom, a 50 metara odatle druga ekipa hapsi sve koje su uzeli?

Jedno je kad neko izvrši krivično delo sam od sebe, a sasvim drugo je kad policija nekoga potakne na izvršenje dela, pa ga onda uhapse.
[ HoT_Steppa @ 20.01.2014. 08:29 ] @
Zasto bi ti uzeo paketic? Zasto bi ti ukrao auto? I jedno i drugo je zabranjeno nasim zakonom.
[ bakara @ 20.01.2014. 10:43 ] @
^^ pa zasto je ova debela crnkinja sela u auto...tesko da je ona neki kradljivac automobila?
[ ventura @ 20.01.2014. 11:19 ] @
Citat:
HoT_Steppa:
Zasto bi ti uzeo paketic?

A kako ti možeš da znaš da neki od onih flajera koji se dele na svakom ćošku nije ustvari LSD bloater?

Citat:
HoT_Steppa:
Zasto bi ti ukrao auto?

A šta da je našla novčanik na ulici? Uhapsili bi je čim ga podigne i optužili za džeparenje? Gluposti.

Ona na sudu nema šanse da bude osuđena za krađu auta, jer ona je pronašla napušten automobil sa širom otvorenim vratima i ključevima u bravi, kao da je našla novčanik na ulici. Njena građanska dužnost i savest su joj naložili da automobil odveze pred policijsku stanicu i tamo prijavi kao izgubljen/napušten. A to što je ona brljezgara na kameri kako će i šta će da uradi sa automobilom pred onim likovima, to ne može da bude iskorišćeno protiv nje, jer nikome nije dozvoljeno da na sudu tereti sam sebe, ma koliko glup bio.
[ Ivan Dimkovic @ 20.01.2014. 11:29 ] @
Citat:
Nemanja:
Citat:
ventura:

Pa to i rade sa policajkama-prostitutkama... one se nude na ulici, i cim se dogovori cena, pokazuju znacku. Zasto bi bilo cudno za automobile?

http://en.wikipedia.org/wiki/Entrapment

Jedini razlog zasto tako nesto prolazi u nekim slucajevima u USA je zbog toga sto je USA pravni sistem baziran na presedanima pa ovo nekad prolazi a nekad ne.

U civilizovanijim zemljama policija nema pravo da navodi ljude na kriminal.
[ Bik Koji Sedi @ 20.01.2014. 11:29 ] @
Citat:
ventura:
A to što je ona brljezgara na kameri kako će i šta će da uradi sa automobilom pred onim likovima, to ne može da bude iskorišćeno protiv nje, jer nikome nije dozvoljeno da na sudu tereti sam sebe, ma koliko glup bio.

Ne, niko ne može biti nateran da svedoči protiv sebe. To piše u 5. amandmanu američkog Ustava.

Ali ono što svojevoljno izjaviš, itekako se može uzeti u obzir, i uzima se.
[ jnk @ 20.01.2014. 11:29 ] @
Panduri ovo sigurno nisu uradili bez konsultacija sa tužiocem tako da nemoj da brineš da je neće osuditi. Debela je očigledno situacioni lopov, to što to ne bi uradila u slučaju da nema ključeve i slično ne umanjuje njenu krivicu da je odradila krađu automobila.
[ ventura @ 20.01.2014. 11:34 ] @
Citat:
jnk: Panduri ovo sigurno nisu uradili bez konsultacija sa tužiocem tako da nemoj da brineš da je neće osuditi. Debela je očigledno situacioni lopov, to što to ne bi uradila u slučaju da nema ključeve i slično ne umanjuje njenu krivicu da je odradila krađu automobila.

A da je našla novčanik na ulici i podigla ga, da li bi i onda bila lopov? Pa taj novčanik je sigurno pripadao nekome, nije se sam materijalizovao.

Dakle novčanik pronađen na ulici nije isto što i novčanik izvučen iz nečije torbe.

Isto tako i automobil parkiran na ulici, zaključan, nije isto što i automobil napušten na sred ulice sa širom otvorenim vratima i ključevima u bravi.

Na sudu ona uvek može da kaže da je automobil htela da odveze pred policijsku stanicu i prijavi kako ga neko ne bi ukrao, što bi i sa pronađenim novčanikom uradila svaka normalna osoba.
[ jnk @ 20.01.2014. 11:35 ] @
Veoma si naivan. Za nečuvani novčanik koji sedi na ulici ti ne treba autorizacija njegovog vlasnika da bi ga pokupio. Za automobil ti treba, u svakom drugom slučaju to je neovlašćeno korišćenje vozila u SRB, dok se u USA to vodi pod car theft odnosno krađom automobila.
[ mozdasamjaamozdainisam @ 20.01.2014. 11:36 ] @
Nesto slicno primenjuju i u Holandiji, doduse ne sa automobilima vec recimo dzeparenje, prostitucija i ostale kradje.

Tako su jednom stavili na terasu stana ogromnu (praznu) kutiju od nekog ultra mega turbo televizora. A u stanu sacekusa, po ko pokusa :)

Btw, ne vidim sta je ovde ilegalno? Da li to znaci, da ako ja kao fizicko lice na trenutak ostavim upaljen automobil da ubacim pismo u sanduce i neko pritrci i uzme kola da ne mogu da ga tuzim?! To jest da ce sudija da presudi da su kola njegova? Wtf? Ja ne vidim da ovde policija 'podstice' na kriminal. Podsticanje bi bilo da pandur u civilu stoji pored i nagovara prolaznike da maznu kola. Ovako, niko nikoga ne bije po usima da uzima / krade sto nije njegovo.

I da, ako neko pronadje novcanik na ulici, po zakonu je duzan da isti - bez da pretura po njemu - preda policiji. Ako ga stavi u svoj dzep, izvadi lovu, malo koristi kartice i slicno - cini prekrsaj :)
[ mozdasamjaamozdainisam @ 20.01.2014. 11:38 ] @
Citat:
ventura:
Na sudu ona uvek može da kaže da je automobil htela da odveze pred policijsku stanicu i prijavi kako ga neko ne bi ukrao, što bi i sa pronađenim novčanikom uradila svaka normalna osoba.

Zato panduri i prate neko vreme savesnog i dobronamernog vozaca. A najcesci izgovor kada ih uvate i jeste 'ma samo sam hteo malo da preparkiram da ne smeta na ulici' :)
[ Ivan Dimkovic @ 20.01.2014. 11:38 ] @
Eh, svasta rade panduri po USA bez konsultacija sa tuziocem.

Pre neku nedelju sam linkovao vest gde je covek zaustavljen za saobracajni prekrsaj a onda poslat da mu se na silu uradi endoskopija - posle odbijanja jedne bolnice je kidnapovan od strane policije i prevezen u drugu USA drzavu gde je jedna bolnica pristala da ga siluje.

Kao slag na tortu, na kraju mu je poslat racun od strane bolnice za silovanje da plati iz svog dzepa.

http://edition.cnn.com/2013/11...ice/new-mexico-search-lawsuit/

Sta reci, prilicno sam siguran da u ovom slucaju panduri nisu konsultovali pravnike.

Pre neki dan je objavljeno da se drzava New Mexico nagodila sa njim (http://www.huffingtonpost.com/...l-probe-lawsuit_n_4610493.html) - ali proces protiv doktora traje i dalje.

Placeno mu je 1.6 miliona $ za de-facto silovanje od strane drzave. To su, naravno, platili poreski obveznici.

Ovo je samo jedan primer - ima takvih gomila, tipa elektro-sokiranje trudnica i sl.

--

Tako da, ne, ne bih uzimao zdravo za gotovo da se svaki USA pandur konsultuje sa tuziocem oko toga kako pristupiti nekom slucaju.

Entrapment se provlaci tu i tamo zbog toga sto je USA pravni sistem takav da cak i ako je nesto nelegalno na papiru ako prodje u nekom slucaju onda se moze koristiti taj slucaj u buducim procesima.

[ jnk @ 20.01.2014. 11:43 ] @
Ne vidim kako jedna loša procena može imati veze sa ovim slučajem. Ovo je uobičajena radnja, poput one kad hapse korisnike prostitutki. Možda je akcija totalni debilizam al oni lupaju recke u statistici i svi dobijaju.
[ Zarko Silic @ 20.01.2014. 11:46 ] @
Ovoj debeloj crnkinji treba posebno staviti na teret krivicno delo za zlostavljanje automobila
[ ventura @ 20.01.2014. 11:52 ] @
Citat:
jnk:
Ne vidim kako jedna loša procena može imati veze sa ovim slučajem. Ovo je uobičajena radnja, poput one kad hapse korisnike prostitutki. Možda je akcija totalni debilizam al oni lupaju recke u statistici i svi dobijaju.

Običan čovek verovatno neće zavući nekome ruku u torbu i ukrasti novčanik, ali je vrlo velika verovatnoća da će podići novčanik koji pronađe na ulici. Da li ga to čini lopovom?
[ mulaz @ 20.01.2014. 11:52 ] @
Entrapment je, kada te policajac aktivno nagovara, da uradis nesto ilegalno.

Znaci, otkljucana vrata, otvorena, novcanik koji viri iz dzepa, kutija od TVa na terasi i sl, je sasvim legalno, i ako neko udje/krade, kriv je.

Sasvim druga prica bi bila, kad bi policajac aktivno rekao ovoj "ajde uzmi auto, vredi dosta, nece ove jos da se vrate, niko nece da te uhvati".
[ Ivan Dimkovic @ 20.01.2014. 11:58 ] @
Citat:
jnk: Ne vidim kako jedna loša procena može imati veze sa ovim slučajem. Ovo je uobičajena radnja, poput one kad hapse korisnike prostitutki.

Akcija je losa zato sto davanje moci policiji da se igra podstrekivanja na kriminal otvara mogucnosti za ogromne zloupotrebe.

Zbog toga je tako nesto nelegalno.

Nelegalno je i u USA ali zbog specificnosti pravnog sistema postoje rupe koje organi vlasti, ocigledno, koriste.

Citat:

Možda je akcija totalni debilizam al oni lupaju recke u statistici i svi dobijaju.

Ali lupanjem recki u statistici dobijaju samo PowerPoint sluzbenici - ne "svi". Koliko je tako nesto objektivno vredno za drustvo je stvar o kojoj se moze diskutovati.

Medjutim, posledice takvih akcija u smislu moci koju policija dobija su mnogo dublje i losije za drustvo, zato sto otvaraju nove mogucnosti za korupciju.

Na duze staze, to je daleko veca steta za drustvo od dodatnih recki u nekoj Excel tabeli.

Problem je sto sve i da imas najbolju i najsavesniju policiju uvek ces imati neki % korumpiranih. Propisi koji tim ljudima omogucavaju da dodatno ucenjuju svet su losi zato sto su velike sanse da ce ta novo dobijena moc biti iskoriscena bas od strane najgorih.
[ Nocni @ 20.01.2014. 12:06 ] @
Ko bi rekao da će u zamku da se upeca ovakva svinja...

Devedesetih godina je policija u Budimpešti nešto slično radila samo manje sofisticirano...
Ostavljali su automobile (obicno mercedes 124) na mračnim i zgodnim parkinzima... Bile su im otkačene komande za otvaranje prozora i poluge za otvaranje vrata tako da kad lopov udje i zatvori se oni polako priđu sa kamerom da snime video materijal...
Čak je bila i anegdota izjava jednog lopova tu iz BG-a koji je išao za Budimpeštu... kaže "ja držim jednu nogu napolje dok ne upali pa tek kad krenem zatvaram vrata"

Što se tiče amera, ima kod njih četvrti gdje ni policija ne smije da dođe ni po danu ako nije u nekom većem broju...
[ mozdasamjaamozdainisam @ 20.01.2014. 12:07 ] @
Citat:
ventura:
Običan čovek verovatno neće zavući nekome ruku u torbu i ukrasti novčanik, ali je vrlo velika verovatnoća da će podići novčanik koji pronađe na ulici. Da li ga to čini lopovom?

Ako uzme vrednosti iz novcanika (pare, kartice i slicno) a zatim baci novcanih u reku - da onda jeste lopov.
Ako uzme novcanik i preda ga policiji bez preturanja po istom onda nije. Sta tu nije jasno?

@Ivan:
a kako to policija podstice na kriminal ovom akcijom?

Ne znam kakav je zakon u USA; u Holandiji postoji zakonska razlika kada su u pitanju ovakve stvari. Na primer ako ne zakljucas ulazna vrata od kuce / stana (ili ostavis otvoren prozor kojem je lako moguce prici i uci kroz isti), te budes opljackan i lopov uhvacen, onda ce lopov biti kaznjen sa mnogo blazom kaznom, negoli da je on kalauzom razvalio zakljucana vrata.

Isto vazi i za automobil recimo. Ukoliko vlasnik nije preduzeo mere neovlascenog koriscenja vozilom (kljuc izvadio iz kola, zakljucao kola i slicno) - onda je blaza kazna za lopova.

Edit: gledao sam ove i slicne emisije (iz USA). Desavalo se da neko od (potencijalnih) lopova udje u kola, ali se predomisli i ni ne dira kljuc / ne pali i ne pomera kola. Njega panduri ne diraju uopste.
Anyway, ja i dalje ne vidim u kom smislu policija podstice na lopovluk ovde? Budimo realni, neko ko _nije_ lopov, nece ni pomisliti da udje u ta kola, a kamoli 'samo da ih malo preparkira, a mozda ih i opere za vlasnika, onako dzabaleska kad je vec tu' :)
[ HoT_Steppa @ 20.01.2014. 12:17 ] @
Citat:
Isto tako i automobil parkiran na ulici, zaključan, nije isto što i automobil napušten na sred ulice sa širom otvorenim vratima i ključevima u bravi.

Malo sam nesrecno okacio bas ovaj klip sa otkljucanim automobilom. Sustina je ponasati se prema mamac automobilu kao prema svakom drugom automobilu, parkirati ga normalno na predvidjeno parking mesto, zakljucati, i pratiti sta se desava. Za ovakve automobile bi idealno bilo da im se stave strane tablice jer se dosta kradu automobila stranih drzavljana, ili auto drugog registracionog podrucja, u Beogradu recimo UE table, u Subotici, NI table, idealno neki Megan ili Passat.
[ su27killeryu @ 20.01.2014. 13:08 ] @
Citat:
ventura:
Citat:
jnk:

uzeti nesto sa javnog mjesta nije kradja, uzeti nesto nekome iz dzepa jeste kradja (recimo mogli bi da postave zamku tako sto bi policajac u civilu isao sa novcanikom koji napola viri iz dzepa), inace to sto nosis novcanik tako nije podstrekivanje na kradju, bilo bi podstrekivanje kada bi nekome rekao "e ajde ukradi mi novcanik" ili slicno

takodje uzimanje i koriscenje droge nije nelegalno, prodavanje droge jeste i za to bi isto mogla da se napravi zamka

[ Zarko Silic @ 20.01.2014. 13:27 ] @
Citat:
Nocni:
Ko bi rekao da će u zamku da se upeca ovakva svinja...

I to kakava. Da je kojim slucajem usla u obor, sve bi svinje pocvenele od stida.

Citat:
mozdasamjaamozdainisam:a mozda ih i opere za vlasnika, onako dzabaleska kad je vec tu'

Kako to mislis?
Pa ova debela crnkinja samostalno bez asistenta ne moze da obrise ni sopstvenu guzicu.
[ veselinovic @ 20.01.2014. 15:11 ] @
Koliko me sjecanje sluzi kod nas je zabranjeno ostaviti nezakljucana kola.
Ako bi policija to uradila, napravila bi prekrsaj, a pitanje je da li se
cinjenjem prekrsaja mogu proizvesti pravno valjani dokazi.

I da, ova zena je posebno kriva. Aj sto je ukrala automobil, nego je i crnkinja, pa jos i ne odgovara estetskim
kriterijumima. Mislim
Dovoljno je ono prvo.
[ cika dacha @ 20.01.2014. 15:18 ] @
Citat:
Nocni:

Čak je bila i anegdota izjava jednog lopova tu iz BG-a koji je išao za Budimpeštu... kaže "ja držim jednu nogu napolje dok ne upali pa tek kad krenem zatvaram vrata" :-)

hahahaha kakav kralj :-)
[ Nemanja @ 20.01.2014. 16:45 ] @
Citat:
veselinovic:
Koliko me sjecanje sluzi kod nas je zabranjeno ostaviti nezakljucana kola.

Sa kolegama sam u Sloveniji otisao na pauzu za rucak u jedan trzni centar u Ljubljani ... kolega se parkira, mi se promuvamo, rucamo, i da se vratimo ... kolega ne moze naci kljuc od kola. Dolazimo do auta, obavestenje policije da je zaboravio kljuc u bravi... On sav srecan da je kod njih, pozove patrolu , oni dodju, donesu mu kljuc i kaznu za "mamljenje lopova". Znam da smo kaznu podelili, ali ne secam se kolika je bila.
[ Hank @ 20.01.2014. 19:02 ] @
Citat:
ventura:

Mnoge stvari mi se ne dopadaju vezano za, na primer, zakonodavstvo Ujedinjenih Arapskih Emirata, a bio si verovatno u Dubaiju, svetlosnim godinama su daleko od okoline što se "normalnosti" tiče... ali mi se ta stvar sviđa jako: pronašao si novčanik na ulici, prisvojio si ga, nisi baš lopov, ali nisi baš ni daleko od lopova. Zašto bi bio?

Našao si nešto što nije tvoje, a samoinicijativno se stavljaš u poziciju vlasnika/korisnika, sa kojim pravom i zbog radi zašto? Mišljenja sam da je to samo pitanje koliko je konkretna u pitanju država visoko ili nisko postavila prečku raji - ako se prečka postavi poprilično visoko, sva je prilika da će neka uslovno rečeno, svakako diskutabilna "normalnost" biti ispoštovana. Našao si nešto, pozovi svedoke/policiju/komunalce/koga god, daj da vidimo o čemu se radi.

Šta to znači, nabasao si na otključan auto sa ključem u bravi i podrazumeva se da treba da uđeš unutra i provozaš se? Šta ako se po okretanju ključa i vozač i automobil razlete u milijardu komadića, ko je onda kriv? Po toj logici, ne možeš da kriviš onoga što je postavio automobil sa eksplozivom unutra - on je uskladištio eksploziv bezbedno...

A sve se nešto razmišljam da se srpskoj policiji samo ovakvim načinima i može uterati disciplina u rad, da ne kažem nešto drugo u nešto drugo: ekipe provokatora. Dug je put do provokacije običnih građana, nego da mi vidimo... prošao sam na crveno u 3 ujutru sa 0.7 promila alkohola u krvi, nikog nisam ugrozio, pa ajde me pusti za 100 EUR? Ma nema napretka dok taj isti policajac ne odgovara i za zloupotrebu službenog položaja + kao da je sam cirke prošao na crveno... nema.

Pozdrav.

[Ovu poruku je menjao Hank dana 20.01.2014. u 21:06 GMT+1]
[ Lavlja_Jazbina @ 22.01.2014. 18:31 ] @
Bas me zanima da li ima kriminalni dosije za slicne radnje,ako ima,bilo bi mi jasnije nego da ga nema.