Ne pratim politiku niti me zanima. Zanima me cisto sta se desava sa glasovima stranaka koje ne predju cenzus? Da li se naprosto gube ili se raspodeljuju drugim strankama koje su presle cenzus?
[ djordje1979 @ 07.03.2014. 21:13 ] @
Citat:
Mandati se raspodeljuju primenom sistema najvećeg količnika (tzv. D`Ontov sistem), i to tako što se ukupan broj glasova koji je dobila svaka pojedina izborna lista podeli brojevima od jedan do 250. Dobijeni količnici razvrstavaju se po veličini, a u obzir se uzima 250 najvećih količnika.
Svaka izborna lista dobija onoliko mandata koliko se najvećih količnika koji joj pripadaju nalazi među 250 najvećih.
To se otprilike svodi na isto. Uzmimo kao primer da na se na nekom glasanju bira 5 necega, da ucestvuje 10 glasaca, da je cenzus 3 glasa, i da se prijavilo 6 kandidata, a posle glasanja svaki od kandidata ima sledeci broj glasova:
1) 4
2) 3
3) 2
4) 1
5) 0
6) 0
Varijanta 1, glasovi ispod cenzusa se gube, pet mesta se deli u proporcijama 4:3, znaci:
1) 2.86 (3)
2) 2.14 (2)
Varijanta 2, glasovi ispod cenzusa (ukupno 3) se raspodeljuji u proporciji 4:3, pa ce biti:
1) 4+1.71=5.71/10*5=2.86 (3)
2) 3+1.29=4.29/10*5=2.14 (2)
Kao sto vidis, reyultat je isti. E, sada objasnjenje zasto pojedine stranke kazu da glas za one koji nece preci cenzus znaci gotovo isto sto i glas za SNS:
Ovaj cetvrti sa jednim glasom je zanimljiv za posmatranje. On je unapred znao da nece imati 3 glasa, ali je ipak izasao na izbore. Zanimljiva je pretpostavka da je ovaj prvi vestacki kreirao cetvrtog, tj. zamolio svog prijatelja da oformi stranku programski slicnu ovima drugim i trecim, kako bi se glasovi podelili na vise strana i svi oni ostali ispod cenzusa. U ovom primeru, ako su 3) i 4) programski slicni, da nema ovog cetvrtog odnos snaga bi bio:
1) 2
2) 2
3) 1
Znaci, ovaj prvi je dobio jedno mesto zahvaljujuci cinjenici da je cetvrti uspeo da odgura treceg ispod cenzusa. U hipotetickoj situaciji da je uspeo da uzme jos malo glasaca od drugog bilo bi:
1) 4
2) 2
3) 2
4) 2
U takvoj situaciji ovaj prvi dobija svih 5 mesta sa 40% glasova i ovaj drugi i treci sa pravom kazu da je glas za cetvrtog isto sto i glas za prvog.
[ djordje1979 @ 07.03.2014. 21:45 ] @
Prema rezultatima (ne)pristrasnih istrazivackih kuca, koje se provlace po novinama, rezultati izbora bi trebali da izgledaju otprilike ovako. http://icon.cat/util/elections/rvpMKCePFg
Mislim da nije tesko pretpostaviti koja je koja stranka.
Pri cemu manjine ulaze u skupstinu sa nekoliko mandata jer za njih cenzus ne vazi. Simulator nema tu opciju pa su ostale ispod crte.
[ vladd @ 11.03.2014. 10:14 ] @
Ne bas, ovo je kao "pokazna vezba" nekih procenata.
U doticnim politickim teorijama, dokazanim u praksi, i korigovanim sa realnim parametrima, predstavljeni procenat je zamsljen, indukovan, znaci nekih 38% realnih plus 7% obracunatih po Dontovom principu.
Doticna teorija je pokazala, da uz veliku izlaznost, ogroman broj neopredeljenih, u ambijentu 20-ak izbornih lista, ogroman je procenat i u zoni oko 30%, biraca. Sto se najbolje vidi recimo kod predsednickih izbora, gde je jednom kandidatu, od DVA ili jos teze kod TRI kandidat, izuzetno tesko da napravi pomak za jedan do dva procenta u zoni preko 45%..
Zbog velikog rasipanja glasova, jednostavno receno. Cinjenica je da ce i "Dontov prinos" odbornika, tj "procenata" biti veci, ali to je tehnicka prica.
Operativna je prica, da se tako formira legalitet, ali tesko moze da se formira legitimitet, posto Dontovi(da kazem procenti) tehnicki regulisu broj mandata, ali ne daju i legitimitet najvecima(i drugima, sa prevazidjenim cenzusom), za velike odluke za koje je neophodan opsti konsenzus, govor "u ime naroda"...itd..bla, bla..
Osim ako se ne uzme u obzir Island, ali je to vrlo interna prica, neprihvacena opste, prakticno "dozvoljena", zbog slabe interesne sfere...
Taj element legitimnosti se ispravlja u sistemima sa elektorskim glasovima, u najvecoj meri, posto trenutne planetarne demokratske izborne opcije ne znaju za idealniji sistem formiranja drzavne uprave, tzv "vlasti".
Osim Islanda, i njihovog "plebiscita" ali je to interna prica, prakticno "dozvoljena" u maloj i izolovanoj sredini, bez velikih interesnih uticaja..
[ djordje1979 @ 11.03.2014. 10:45 ] @
Nigde u medijima nisu rekli da ce najpopularnija stranka u Srbiji osvojiti 44% poslanickih mandata nego procenata glasova. Ne znam odakle ti 37% + 7%.
[ vladd @ 12.03.2014. 11:41 ] @
Ja upravo objasnjavam, "ozbiljniju" izbornu "teoriju", koju i same stranke znaju i razmatraju.
Blebetanja novinara, u propagandne ili senzacionalisticke svrhe je posebna prica, i te njihove analize su u najvecem procentu zamlacivanje, cak i kada samo govore o povecanju ili smanjenju procenata...
Prosto receno, ni jedna stranka TEORETSKI ne moze da osvoji 45% glasova od izaslih ili 35% od upisanih biraca..
Ostalo se razmatra u okvirima realnosti i postojecih uslova. A realnost je da se moze ocekivati VELIKA izlaznost, oko 60%,(posto sve stranke pozivaju na izbore, najverovatnije po direktivi EU, da bi masa biraca bila sto legitimnija), moze se ocekivati veliko RASIPANJE glasova, zbog broja lisa na birackom listicu, i iz istog razloga, mogu se ocekivati veliki "Dontovi prinosi" procenata, pri raspodeli mandata.
Velika izlaznost je i doticna oko 60%, plus minus par posto, posto su biracki spiskovi neazurni, postoji bar 10%, a moguce i vise, "nemogucih" glasaca...
Da li zbog aljkavosti birokratije, ili zajednicke zelje stranaka da uvek imaju "prostora" i za malo mucke, ne mogu da razmatram, vec samo da posumnjam u razloge..
To sto je neka partija osvojila 36, ili 56% na nekom LOKALU, kada se celokupna stranacka masinerija angazuje, kada od 1500 ili 2000 biraca izadje njih 500-800...tu svaka brojnija porodica, moze nekoj stranci da podigne par procenata(po racunici da su procentualno 1% od izasllih, ali 1 % jednima je -1% drugima, pa se pravi razlika 2%).
Zato je i velika dreka, i velika mogucnst kupovanja glasova u malim sredinama, veliki je znacaj stranacke "vojske", dok je za druge sredine(npr Beograd) nemerljivo teza situacija, posto jedno biracko MESTO nosi 1200-1500 biraca, a ima ih nekoliko stotina..
Deluje da su "slobodniji" izbori u vecim sredinama, ali su znatno tezi "veliki" procenti, za ostvarivanje..
U tim slucajevima, odlicno resenje je koalicija, grupisanje glasova...
A sa druge strane i koalicije imaju svoje mane, koje sekiraju stranke, pa kada se pogleda trnutna situacija, u skupstini Srbije, npr DSS, koja je TRECA stranka po broju mandata, sa 8% osvojenih BIRACKIH procenata...
Drugi primer je velika koalizija ZES, u kooj sam DS, u naponu snage, nikada nije imao preko 25%...a i tada se baratalo sa 43%...ko se priseca..
Analiza je opako slozena, ankete dodatno unose (namerne) zbunjujuce podatke, ali redovno, razne agencije nakon izbora, ZACUTE o svojim predizbornim "prognozama", posto uvek ostanu u domenu, prakticnog lupetanja...
Ali, te agencije(i njihovi "rezultati" anketa) imaju svoju "mobilizacionu" ulogu, mobilisu i poziciju i opoziciju, mobilisu se i organizacione grupe, pa sada, tehnicki gledano, nasi izbori su jedni od najpostenijih na planeti...na dan izbora, SVI se trude da iznesu korektne podatke.
[ jnk @ 12.03.2014. 12:26 ] @
@vladd
Kladionice su do juče tvrdile da je SNS granica 43.2%(danas 42%) tako da stavi pare na tu tvrdnju(možeš više ili manje od toga).
[ djordje1979 @ 12.03.2014. 14:41 ] @
Citat:
vladd:
Prosto receno, ni jedna stranka TEORETSKI ne moze da osvoji 45% glasova od izaslih ili 35% od upisanih biraca..
Pod 1. ovo nije tacno. Moze da osvoji teorijski i 100%. A prakticno ce se desiti da jedna stranka osvoji 43% +- par %
Pod 2. ostatak posta si maksimalno zakompplikovao i izgubio fokus, mislim da ni ti ne znas sta si hteo reci... :)
pa ako i mogu sami da uspeju da iskamce 45% glasova, za razliku od svih ovih ebenih koalicija, onda im svakako zelim i preko 50%...
Sta drugo ocekujes osim da se glasovi proporcionalno dele?
Najbolje bi mozda bilo da ovi preostali glasovi se dodele stranci koja je jedva presla cenzus?
[ HeYoo @ 13.03.2014. 01:50 ] @
Upravo. Ako neko zeli da njegov glas ode nekoj od sigurnih stranaka nece ni razmisljati da glasa za nesigurnu. Glasace "nesigurne" stranke boli briga kako ce sigurni deliti kolac.
Bilo bi interesantno zanti ko je narucilac linkovanog sajta i kome ta akcija ide u prilog :)
[ jnk @ 13.03.2014. 09:09 ] @
Pa i nije toliko komplikovano? Može biti ds ili sps a ovo mi definitivno nije sps stil.
[ Alexxandar @ 13.03.2014. 12:40 ] @
Možda bi ovo bilo dobro rešenje da izbacimo bačene glasove:
[ vladd @ 13.03.2014. 13:43 ] @
Citat:
djordje1979:
Citat:
vladd:
Pod 1. ovo nije tacno. Moze da osvoji teorijski i 100%. A prakticno ce se desiti da jedna stranka osvoji 43% +- par %
Pod 2. ostatak posta si maksimalno zakompplikovao i izgubio fokus, mislim da ni ti ne znas sta si hteo reci...
1.Ne moze, bar dok nismo Severna Koreja, gde se ide od kuce do kuce i upisuje GLAS, pozitivan naravno, posto "negativni" trenutno umiru...nestaju sa liste
2.moras da vezbas koncentraciju da traje duze od 3min...
Ja sam samo parcijalno razjasnio, ponajvise za konkretnu situaciju, koja je trenutna, inace je sve JOS komplikovanije
Mogu da se kladim(u kladionicu sam usao 2 puta, poslom nevezanim za kladjenje, inace se ne kockam), ali je MALA kvota
A posebno ne bi bilo fer, posto ZNAM neka istrazivanja na terenu, koja su poprilicno razlikuju od prezentovanih u medijima(ali i dalje nece biti kao ono sto se desi na samim izborima), a same izbore i procente, i naknadne rezultate, izuzetno PRATIM jos od 1996-e...
Jedino sto mogu da KAZEM, da su kladionice dale odlicno odmerene procente, pa ako se ukljuci "navijacki" mentalitet naivaca, podgrejan medijima, bice GARANTOVANO na DOBITKU...kao i uvek
[ jnk @ 13.03.2014. 13:54 ] @
Nije kockanje ako znaš da ćeš da dobiješ.
[ HeYoo @ 13.03.2014. 14:07 ] @
Citat:
Jedino sto mogu da KAZEM, da su kladionice dale odlicno odmerene procente, pa ako se ukljuci "navijacki" mentalitet naivaca, podgrejan medijima, bice GARANTOVANO na DOBITKU...kao i uvek
Mozda gresim ali koliko sam uspeo da shvatim kladionice formiraju kvote tako da broj ljudi koji se kladi protiv i za neki rezultat bude otprilike izbalansiran.
One ne moraju nuzno da budu zasnovane na stvarnosti vec vise zavise od percepcije onih koji se klade.
Pa da ali, kakve to veze ima, kad oni koji troše te pare nemaju osećaja za to ? Šta ga briga što će da spiska 10M € državnih para ako sebi lično u džep može da namakne 100k € ?!
[ anon70939 @ 15.03.2014. 12:56 ] @
Pred novu godinu, trazio sam po KGu nekih par pozicija Bilborda pod zakup.
Tad sam prvi put cuo za "Alma Quattro" agenciju, ciji su bilbordi bas udarni.
Nisam sad na poslu pa da pogledam tacnu ponudu, ali za 4 nedelje za jedan bilbord cena je bila nesto manje od 2000E bez PDV-a.
Pa jedan ovaj plakat A2 formata sigurno kosta bar 1-2E (lupam bezveze).
Ovih dana prolazim kroz grad, i gledam, svi bilbordi zauzeti i samo mi prodje kroz glavu, koliko para ode na predizbornu kampanju...
I koliko bi profitabilnih manjih preduzeca za izvoz recimo proizvoda od maline, moglo da se napravi od 10 miliona eura?
[ AstralPro @ 15.03.2014. 20:50 ] @
Sve izdajnici i strani placenici. Zato imaju da plate te bilborde od 2000e + pdv pa puta nekoliko hiljada bilborda u celog zemlji.
[ anon70939 @ 15.03.2014. 21:02 ] @
nama samo protektorat samo moze da pomogne
[ botr @ 15.03.2014. 21:59 ] @
[ kaćunčica @ 15.03.2014. 22:35 ] @
Evo, kod nas u Novom Sadu, popadale bandere za koje su bili privezani transparenti ĆUTIMASVIDOBROZNAMOKOJE partije, jer vetar nad ravnicom nije čuo za predizbornu ćutnju. Baš me interesuje odnos cena korišćenja bilborda s jedne strane i razapinjanja transparenta, plus popravke/zamene bandere, s druge.
[ Java Beograd @ 16.03.2014. 07:42 ] @
Šta popravka bandere ? Pa neće to valjda da plati partija ?! 'Si ti pao s Marsa ?!
[ shadow-bg @ 16.03.2014. 09:09 ] @
Hmm, to ne bi trebalo da platimo mi, nego ta firma koja je vezala to za bandere. Tj, mi (narod) cemo platiti bandere, a ta privatna firma treba da plati odstetu. Da je ovo pravna drzava to jest...al posto nije...
[ jnk @ 16.03.2014. 20:27 ] @
Citat:
vladd:
Cisto da ostane zapisano :)
[ tdusko @ 16.03.2014. 20:41 ] @
Hehehe, i ja sam pomislio na isti post kada sam video rezultate Mada ko zna, mozda postoji neka teorija po kojoj ce se sve preokrenuti kada prebroje preostalih 50%
[ nemanjac @ 17.03.2014. 12:04 ] @
Hahah najbolje je kada online autoriteti kazu, ne znam nikoga ko glasa za te sto dobise 50%. Gde zivis onda i koliki IQ imas ?
Vracam se sinoc kuci posle ponoci, guzva na parkingu, ne znam o cemu se radi. Vidim komsiju ozbiljnog privrednika, pitam sta bi ovo komsija sa parkingom, a ovaj sav srecan kaze, pobedili nasi, dosli nam gosti :).
onTopic:
Trend u poslednjih 8 godina pokazuje da sve sem jedne parlamentarne stranke i svi sem jednog politicara dozivljavaju pad popularnosti. Neke stranke padaju strmoglavo, neke lagano tonu.
Ovo je idealna situacija za proboj nove stranke i preuzimanje glasaca. Eto prilike koga interesuje ova delatnost :).
[ jnk @ 17.03.2014. 13:00 ] @
Osim par stranačkih oportunista, zaista ne znam nikoga ko je iz ideje glasao za to. Al nije da sam nešto išao redom i propitivao za koga ćeš da glasaš.
[ KrkaCiC @ 17.03.2014. 13:08 ] @
Izuzmite broj penzionera i jos 10% svesnih gradjana i ono sto ostane su stranacki botovi
Jedva preko 50% glasaca je izaslo na glasanje pa vi izracunajte
[ nemanjac @ 17.03.2014. 13:18 ] @
Izgled vara, njihovi glasaci danas ne nose subare i kokarde. U masi glasaca ja prepoznajem ljude kojima je pogodjen "Tito/Sloba/autoritativni vodja" sentiment. Tu su i redovni glasaci koji se osecaju prevarenim od strane svojih bivsih favorita i koji veruju u pricu EU+borba protiv korupcije. Na kraju kao sto si rekao oportunisti, uopste nisu zanemarljiva grupa. Bilo da da su clanovi ili clanovi porodice clana ili drzavni sluzbenici, privrednici... u pitanju su sestocifrene brojke ljudi sa direktnim interesom.
Ja poznajem prve, tetke i tece koje vide novog Tita, znam i druge cele porodice koje imaju licnu korist. Iako se krecem u grupi ljudi koji glasaju za neke od ovih sto nisu prosli cenzus, nemoguce je ne primetiti svakog cetvrtog coveka koji glasa za buducu jednopratijsku vlast...
[ botr @ 17.03.2014. 13:21 ] @
Precenili smo "prosecnog Srbina". Ono sto ja znam o SNS glasacima je: Gledaju turske, indijske i ostale sapunice, slusaju Grand, kursadzije i slicni su im vrhunac humora, a mnogi od njih su "zrtve" tranzicije.
[ Java Beograd @ 17.03.2014. 13:28 ] @
^ Znači, bar 50% srbalja. Taman onoliko koliko su i dobili.
[ KrkaCiC @ 17.03.2014. 13:30 ] @
Ucestvovao sam u jednoj anketi,pre izbora,po selima,i mogu vam reci da sam ovakve rezultate ocekivao. 100% ispitanika je reklo da je PPV jedini kome veruju,i za kog smatraju da moze promeniti nesto,da se bori.... za ove prethodne da su lopovi je misljenje uglavnom.
Sce u svemu,narod je glasao PPV a ne SNS.
[ nemanjac @ 17.03.2014. 13:50 ] @
Citat:
botr:
Precenili smo "prosecnog Srbina". Ono sto ja znam o SNS glasacima je: Gledaju turske, indijske i ostale sapunice, slusaju Grand, kursadzije i slicni su im vrhunac humora, a mnogi od njih su "zrtve" tranzicije.
Takvi nisu samo SNS glasaci, to je profil prosecnog gradjanina Srbije ili prosecnog gradjanina sveta.
Kod nas postoji snazan faktor glasackog tela na drzavnoj sisi, a to je opet sestocifren broj ljudi, ti glasaci obicno glasaju za vlast, pa je inercija vlasti u Srbiji velika.
PPV je napravio fuziju svih programa proEU partija, a sa sobom jos uvek nosi auru nacionaliste, tako da pokriva dva skupa ljudi. Akcije hapsenja i arapske investicje su marketinske bombe i upalilio je. Ja sam bio ubedjen da ce izaci na 50% - 60% glasaca, jer sam ocekivao da masa partija nece preci cenzus.
Zašto imamo cenzus? Nelogično mi je. Ako imamo 250 poslanika, jedan poslanik je 0.4% glasova.
Matematički dakle, moguće je podeliti poslanička mesta svim strankama koje osvoje više od 0.4%, čemu onda cenzus?
I da, znam da je najverovatnije ta granica od 5% tu jer tako odgovara velikim strankama, ali ako je samo to onda mi je čudno kako se niko ne buni...
[ nemanjac @ 17.03.2014. 14:37 ] @
Citat:
ZaMpA: U duhu izbora i sve te galame, razmišljam nešto:
Zašto imamo cenzus? Nelogično mi je. Ako imamo 250 poslanika, jedan poslanik je 0.4% glasova.
Matematički dakle, moguće je podeliti poslanička mesta svim strankama koje osvoje više od 0.4%, čemu onda cenzus?
I da, znam da je najverovatnije ta granica od 5% tu jer tako odgovara velikim strankama, ali ako je samo to onda mi je čudno kako se niko ne buni...
Ko kaze da se niko ne buni, ali da bi ti se cuo glas kada se bunis moras biti parlamentarna stranka da bi eventualno dospeo do mainstream medija, novina, televizije i nacionalnih tv kanala.
Ovi izbori su pokazali da je internet kampanja u Srbiji skoro apsolutno neuticajna na konacni ishod izbora.
Cela online sprdnja oko Feketica i botova uopste nije okrnjila rejting PPV-a, verovatno ga je dodatno povecala. A Radulovic nije dobio 1-2% glasova zbog intenzivne internet kamapanje, vec zbog jednog gostovanja u Utisku nedelje...
[ Wajda.W @ 17.03.2014. 15:01 ] @
Citat:
nemanjac: Ko kaze da se niko ne buni, ali da bi ti se cuo glas kada se bunis moras biti parlamentarna stranka da bi eventualno dospeo do mainstream medija, novina, televizije i nacionalnih tv kanala.
A kada si vec dosao na taj nivo, neces sebi pucati u koleno i reci, ajd da ja od svog kolaca dam ovoj sirotinji, da udju i oni u parlament. Nego ces gledati da mozda i povecas to na 6-7% ako imas toliko simpatizera da znas da ces uvek biti iznad tog nekog procenta.
[ Ivan Dimkovic @ 17.03.2014. 15:06 ] @
Citat:
ZaMpA:
U duhu izbora i sve te galame, razmišljam nešto:
Sa jedne strane cenzus jeste nesto sto odgovara velikim strankama, ali takodje cenzus olaksava upravljanje zemljom zato sto se politicki dolazi lakse do dogovora ako pricamo o 4-5 stranaka u parlamentu ukupno sa 2-3 u vladi max.
Generalno, politicari su nuzno zlo. Imati dvocifren broj stranaka sa konstantnim parlamentarnim krizama i mesecima potrebnim za sklapanje vlade je losa stvar za drzavu zato sto upravljanje drzavom cini otezanim i u ekstremima moze da dovede do paralize institucija.
Kada vladu cini 6-7 stranaka sa "zilet" vecinom, u svakom momentu kada nesto bitno treba odluciti moze doci do parlamentarne krize i paralize institucija ako se nekome digne da trazi jos vise za podrzavanje mrsave parlamentarne vecine. Takve stvari po pravilu dovode do cestih vanrednih izbora i bacanja enormnog vremena na predizborne kampanje i posle-izborno trgovanje.
[ nemanjac @ 17.03.2014. 15:26 ] @
To je najveca zamerka koju Ameri i Britanci upucuju kontinentalnim visestranackim sistemima. Nisu efikasni. Posebno u predizbornom i postizbornom vakuumu.
Desavalo se u ne samo kod nas vec u mnogim EU zemljama da izvrsna administracija ne radi 6 meseci zbog nemogucnosti da dodju do kompromisa oko stvaranja nove vlade. A vlada sacinjena od n broja partija nekada u sebi ima trojanskog konja.
Tako nesto je nezamislivo u USA i tesko izvodljivo u UK.
Ali evo prilike da srpsku vladu po zelji glasaca formira samo jedna partija sa centralistickim sistemom odlucivanja u rukama jednog coveka. Efikasniji sistem vlasti od ovoga je eventualno diktatura. Pa da vidimo kako ce da iskoriste ovo ogromno poverenje glasaca i maksimalnu mogucu koncentraciju vlasti.
edit: u medjuvremenu je Ivan editovao i dopunio svoj post, pa smo istovremeno napisali slican sadrzaj odnosno odgovor.
[ shadow-bg @ 17.03.2014. 17:44 ] @
[ kaćunčica @ 17.03.2014. 20:42 ] @
Posle svega, čitajući članke u vezi sa izborima i naročito komentare ispod (i naročito obraćajući pažnju na pluseve i minuse na komentare) stiče se utisak da većina onih koji se muvaju po netu nisu za SNS, ali su ostali kod kuće i pustili ove, koji iz nekog razloga jesu, da opravdaju i premaše predizborna očekivanja. I opet dođemo na ono - glasovi jednako vrede i ne piše se čiji su (osim ovih što svojim su glasačima podelili zelene olovke).
Nego, sad je kasno, ali da li neko može da mi kaže da li je SNS-u više išlo u prilog da neko izađe i glasa za stranku koja ne prolazi cenzus ili da ne izađe uopšte?
[ KrkaCiC @ 17.03.2014. 21:33 ] @
Ovo drugo
[ anon70939 @ 17.03.2014. 22:20 ] @
Ja sam glasao za SNS, ne zato sto ih volim, nego mi doqrcile vise koalicije. I za Dacica bih glasao da je bilo predvidjanja da ce mu malo trebati da bude preko 50%...
Ne pratim preterano politiku, ali sam poludeo kad sam cuo da zbog partnera iz koalicije nisu mogli da izglasaju jedan zakon o radu... Koji je svakako odlicno sklopljen zakon. Los samo za dzabalebarose koji "rade" taman toliko da po zakonu ne mogu da popiju otkaz. Takvih kod mene u firmi ima koliko hoces... A opet se nadam da ce pomocu tog zakona moci bez problema da skrate birokratiju. Nece mi biti zao ni malo svih tih ljudi, ako bi se to ikad desilo. Nijeni njima bilo zao kad su na "konkursima" oni prolazili, a ne recimo ja. Doduse nikad nisam ni konkurisao :)
Ne vidim razlog da toliko pljujete po SNSu. Zadrzite svoje misljenje za sebe. To sto je vase, ne znaci da je potpuno ispravno... Isto sve sto bih mogao da srocim da mlatim po SNSu, mogao bih da kazem i za sve ostale stranke. Mozda i jos gore...
Inace svih ovih godina sam samo precrtavao listic, ali sam uvek izlazio. Nisam samo tupio po forumima kako nam je lose
Nego, sad je kasno, ali da li neko može da mi kaže da li je SNS-u više išlo u prilog da neko izađe i glasa za stranku koja ne prolazi cenzus ili da ne izađe uopšte?
Sa ovim izbornim rezultatima SNS bi imao vecinu bez obzira da li si glasala za stranku ispod cenzusa ili bojkotovala izbore.
Biti ispod cenzusa znaci da niste u republickom parlamentu, ali je rezultat pokazatelj mnogih stvari, da li vam se brog glasaca samanjuje ili povecava, zatim moze se desiti da ste u republici ispod 5% ali u nekim regijama ili gradovima preko 5%. Slede pokrajinski izbori, bice i neki lokalni. Nije sve izgubljeno za one ispod 5%, sem parlamenta republike u sledece 4 godine :).
[Ovu poruku je menjao nemanjac dana 17.03.2014. u 23:56 GMT+1]
[ nemanjac @ 17.03.2014. 22:40 ] @
Citat:
CoyoteKG:
Ja sam glasao za SNS, ne zato sto ih volim, nego mi doqrcile vise koalicije. I za Dacica bih glasao da je bilo predvidjanja da ce mu malo trebati da bude preko 50%...
Ne pratim preterano politiku, ali sam poludeo kad sam cuo da zbog partnera iz koalicije nisu mogli da izglasaju jedan zakon o radu... Koji je svakako odlicno sklopljen zakon. Los samo za dzabalebarose koji "rade" taman toliko da po zakonu ne mogu da popiju otkaz. Takvih kod mene u firmi ima koliko hoces... A opet se nadam da ce pomocu tog zakona moci bez problema da skrate birokratiju. Nece mi biti zao ni malo svih tih ljudi, ako bi se to ikad desilo. Nijeni njima bilo zao kad su na "konkursima" oni prolazili, a ne recimo ja. Doduse nikad nisam ni konkurisao :)
Ne vidim razlog da toliko pljujete po SNSu. Zadrzite svoje misljenje za sebe. To sto je vase, ne znaci da je potpuno ispravno... Isto sve sto bih mogao da srocim da mlatim po SNSu, mogao bih da kazem i za sve ostale stranke. Mozda i jos gore...
Inace svih ovih godina sam samo precrtavao listic, ali sam uvek izlazio. Nisam samo tupio po forumima kako nam je lose
Ja nisam primetio da neko pljuje po sns u ovoj temi. Neko je pomenuo da vise seoskog stanovnistva glasa za njih, ali to nije nije nista novo.
Vece je iznenadjenje da najjaca antiEU patija DSS, koja nije presla cenzus ima vecu (najvecu) podrsku u Beogradu, nego u ruralnim sredinama.
Taj zakon o radu koliko se secam je blokirala upravo vladajuca stranka koristeci vodje sindikata. Koalicija nije imala nikakve veze sa tim.
Inace ja mislim da nema nista lose u koalicijama. Npr. ovi penzioneri i Krkobabic, ljudi se demokratski bore za svoja prava i disciplinovani su na izborima. To sto ih mnogi ne vole je njihov problem.
Ali i pored ubedljive pobede, postoje indicije da ce apsolutni pobednik praviti koaliciju, kao pre izbora. Kao pre izbora vise da im sluze za opravdanja i podelu odgovornosti, nego za relanu podelu vlasti.
[ ZaMpA @ 17.03.2014. 22:41 ] @
Politika je na ESu škakljiva tema, ali moram da ti ukažem na grešku u tvom rezonu:
Citat:
CoyoteKG: Ja sam glasao za SNS, ne zato sto ih volim, nego mi doqrcile vise koalicije.
SNS je na izbore izašao u koaliciji sa Rasimom Ljaićem, Vukom Draškovićem, Veljom Ilićem i Aleksandrom Vulinom.
Međutim, što se tiče cenzusa i efikasnosti:
Slažem se da cenzus povećava efikasnost, i da se mora negde podvući crta, ali i dalje mi se ne sviđa.
Na kraju krajeva, za manjine važi prirodni cenzus samo zbog njihovog proizvoljnog osećanja nacionalnosti. Zašto ne pružiti isto pravo nekome ko ima proizvoljno osećanje ljubavi prema Koštunici, na primer ;)
[ djordje1979 @ 17.03.2014. 22:42 ] @
Citat:
CoyoteKG:
Ne pratim preterano politiku, ali sam poludeo kad sam cuo da zbog partnera iz koalicije nisu mogli da izglasaju jedan zakon o radu..
Naseo si na foru, taj zakon o radu je Vucic stopirao.
[ nemanjac @ 17.03.2014. 22:48 ] @
Citat:
ZaMpA:
Na kraju krajeva, za manjine važi prirodni cenzus samo zbog njihovog proizvoljnog osećanja nacionalnosti. Zašto ne pružiti isto pravo nekome ko ima proizvoljno osećanje ljubavi prema Koštunici, na primer ;)
Dati mackama pravo glasa ?
:)
[ anon70939 @ 17.03.2014. 22:48 ] @
ma nebitno ko je. neka je stopirao i on. Ja sam cuo da je krkobabic.
Stvarno se ne bakcem politikom i verovatno sam pogresio sa time ko je bojkotovao taj zakon
Ali su mi dojadile vise koalicije. Vec 15 godina gledam jedne iste, a umedjuvremenu bilo gomile izbora. Mene je sramota, ne znam kako njih sve nije.
Ovako nas klepa njih 15 jer su svi na tim mestima. Logika mi je bila da je bolje da je jedan... Manje ce da boli
hvala +-
[ jnk @ 17.03.2014. 23:02 ] @
I mene bi bilo sramota al barem si iskren a to je ok.
[ nemanjac @ 17.03.2014. 23:16 ] @
Ova prica o zakonu o radu koju je zapoceo CoyoteKG me je podsetila na ono sto mene najvise brine u poslednje dve godine. A to je sve manja sloboda medija i kvalitet medija.
Mozete vi sada reci coveku da je sramota sto je mislio da je Krkobabic ili Dacic blokirao novi zakon o radu, a bilo bi i logicno da ga blokiraju jer bi oni trebali da predstavljaju levicu i brane prava radnika. Ali u Srbiji nista nije logicno. Pa tako ta levica ustvari i nije levica sem na papiru i plakatu. Desnica ustvari blokira zakon.
A preko medija se serviraju dirigovane vesti koje zbunjuju glasace.
Imam saradnika koji nije glup i tup covek, ali jednostavno fokusiran je na svoj posao ne prati politiku. Ono sto povrsno sazna su informacije iz masovnih medija koje su uvek tabloidne ili stranacke.
Da bi covek danas dosao do neke polupristojne informacije u Srbiji mora da grebe i kopa medju smecem zute stampe i placenih tv emisija, da ulozi vreme i zivce u to. Nema svako taj luksuz.
Ja mislim da smo sada na najnizem nivou slobode medija od 2000. godine.
Evo sta kaze zastitnik gradjana:
Citat:
U trci za tiražima i gledanošću, ali i pod neposrednim uticajem ili pritiskom različitih centara moći, građanima se, uporedo sa istinitim informacijama, plasiraju selektivne, nepotpune, poluinformacije pa i potpuno lažne, činjenično netačne (dez)informacije - naveo je zaštitnik u izveštaju za 2013. godinu. Janković je istakao da posebnu brigu izazivaju dve međusobno prožimajuće pojave: pritisak na medije (kontrola medija), te curenje poverljivih informacija i izmeštanje institucionalnih procesa u privilegovane tabloidne medije (tabloidizacija države). - Teško su poverljiva i dokaziva, ali su sveprisutna i duboko uznemirujuća saznanja samih pripadnika 'sedme sile', o ustaljenim pritiscima i uticajima na medije iz političkih i državnih krugova moći - piše u izveštaju. Zaštitnik je ukazao da se šapatom govori o telefonskim pozivima posle kojih se otkazuju emisije, povlače tekstovi iz štampe, o razgovorima posle kojih novinari utihnu, a urednici promene uređivačku politiku i teme, kao i da je prisutna samocenzura. Po zaštitniku, informacije koje su po slovu zakona poverljive, redovno se pojavljuju u određenim, uvek istim medijima. - Radi se o podacima iz istraga u toku, ličnim podacima, o okolnostima privatnog života do kojih se može doći samo sistematičnim i dubokim zadiranjem u privatnost i baze podataka koje, u sasvim određene svrhe, vode određeni državni organi - naveo je Janković. On je naglasio da se ne vode postupci u kojima bi se utvrdio izvor takvih informacija, a kojima raspolažu samo službena lica, te bi se ta lica i njihovi podstrekači sankcionisali zbog odavanja službene tajne i drugih krivičnih dela, prekršaje i disciplinskih prestupa. U izveštaju se navodi da su podaci po pravilu selektivno jednostrani, nepotpuni i sistematično upereni protiv određenih ličnosti. "Pored prava na privatnost, strada i pretpostavka nevinosti ciljanih osoba, njihov politički angažman". Janković je ukazao da put do određenih medija redovno nalaze podaci iz pretkrivičnih postupaka o sadržini izjava i saslušanja pred kriminalističkom policijom. - U tim medijima objavljivani su i neprovereni detalji iz službenog i privatnog života policijskih zvaničnika čija je svrha očigledno bila diskreditacija ili promocija nekih od njih - piše u izveštaju zaštitnika. Zaštitnik je navodi da se sve češće govori o tome da pojedini tabloidi ucenjuju javne ličnosti i političare, tražeći od njih novac da bi prestali da o njima pišu negativno. - Šund, kič i estrada nude se kao zamena za obrazovanje i kulturu. Posledice su porazne i dugoročne - naveo je Janković i dodao da se "srozava poverenje građana u institucije i sugeriše im se da istinska društvena moć ne leži u njima, već u neformalnim centrima moći koji su u stanju da upravljaju javnošću". On je ocenio je tabloidizacija medija, na koju je u prethodnom godišnjem izveštaju najozbiljnije upozorio, dobila još veći zamah i 2013. godini prerasla u "tabloidizaciju države".
Podsetivši da su pojedini novinari godinama pod 24-časovnom zaštitom policije, zaštitnik je upozorio da rad nezavisne Komisije za ispitivanje nerešenih ubistava novinara nije dao opipljive rezultate. - Članovi Komisije su, između ostalih, i rukovodioci i predstavnici državnih organa čiji rad Komisija treba da sagleda, a u čijoj je nadležnosti od prvog momenta rasvetljavanje ubistava i privođenje počinilaca i nalogodavaca pravdi - navodi Janković u izveštaju.
- See more at: http://www.danas.rs/danasrs/iz..._id=73789#sthash.773OZaum.dpuf
[ anon70939 @ 17.03.2014. 23:23 ] @
Citat:
nemanjac:
Imam saradnika koji nije glup i tup covek, ali jednostavno fokusiran je na svoj posao ne prati politiku. Ono sto povrsno sazna su informacije iz masovnih medija koje su uvek tabloidne ili stranacke.
Da bi covek danas dosao do neke polupristojne informacije u Srbiji mora da grebe i kopa medju smecem zute stampe i placenih tv emisija, da ulozi vreme i zivce u to. Nema svako taj luksuz.
Upravo tako... Ne bavim se politikom, niti pricam sa prijateljima o politici, tako da ono sto mogu da cujem to je samo iz online novina gde sam se u poslednje vreme prilicno nervirao...
Zadnji put kad sam razmisljao o politici je bilo pre 15 godina, kad je "demokratija" nastupila na snagu. I tad sam shvatio da nisam normalan da sa 18 godina pratim dnevnik i da se nerviram umesto da jurim klinke... Od tad TV ni ne ukljucujem.
Dnevno na netu pratim par foruma, obidjem FB acc i to je to. I naravno, na sve strane samo politika. Ne mogu da izbegnem. Odatle i moje neznanje koje priznajem, ali sam i napisao razlog mog glasanja... ne zbog toga sto sam simpatizer Vucicev. Cak naprotiv. Mogao sam i za Dacica da glasam, zato sto mi je bio smesan kad god ga cujem na TVu, slatko se ismejem...
[ Homer J. Simpson @ 18.03.2014. 00:37 ] @
Nebitno za koga si glasao ali sta mislis kad kazes
Citat:
CoyoteKG:
Ali su mi dojadile vise koalicije. Vec 15 godina gledam jedne iste, a umedjuvremenu bilo gomile izbora. Mene je sramota, ne znam kako njih sve nije.
Ovako nas klepa njih 15 jer su svi na tim mestima. Logika mi je bila da je bolje da je jedan... Manje ce da boli
Da ce samo 1 partija biti na vlasti ili da ce svi direktori i radnici po javnim (a i privatnim) preduzecima koje su postavili koalicioni partneri ili prethodne vlasti biti smenjeni , uklonjeni i pohapseni ?
Posto to nema sanse da se desi
[ deedee6 @ 18.03.2014. 01:03 ] @
^ uuuu... uskoro će dobar CV da se plaća zlatom :)
Joj Coyote, godinu dana najvaljuje njegovo hapsenje, a neku nedelju pred izbore Dveri izlaze sa informacijom da je Saric uhapsen i da se ceka pogodan trenutak da se to objavi. Posto su videli da ce imati dovoljno glasova pred izbore, nisu ga "hapsili" pred, vec posle izbora. Secas se mozda kako je uhapsen Milos Simovic? Ko bajagi je pesice i biciklom dosao od Zagreba do granice, i presao granicu, pa ga nasi uhapsili. Smesno i providno. Ako se dobro secam i Radovan Karadzic je tvrdio da je uhapsen nekoliko dana pre nego sto je objavljeno.
PS
Ne trazi i hapsi Vucic, vec policija i sve zasluge pripadaju policiji i istraziteljima, ali se u Srbiji kreira takva slika da se Vucic u sve razume i da ima dovoljno vremena da se bavi kriminalcima, ekonomijom, spoljnom politkom, Ikarbu, pardon, Mercedesom, itd. jednostavno, ON je sve i svja.
Evo jos jedne dopune:
"Šarić je sleteo u pratnji policije na beogradski aerodrom, odakle će biti sproveden u odeljenje MUP za potrage, a potom u Specijalni sud. "
Koliko znam za ekstradiciju su potrebni neki zahtevi, dokumentacija, itd. procedura koja traje, a ovog odmah isporuzili. Sve ovo potvrdjuje pricu Dveri, da je on uhapsen, administracija vrsena, i sada ga izrucuju.
[Ovu poruku je menjao botr dana 18.03.2014. u 09:38 GMT+1]
[ anon70939 @ 18.03.2014. 08:52 ] @
Vise sam se sprdao sa tim postom nego sto sam ozbiljno mislio :)
Inace ni ne znam ko je Milos Simovic :). Rekoh, TV ne ukljucujem, online novine izbegavam, i ne interesuju me te stvari.
Cak ni u ovakvim temama ne ucestvujem po forumima, nego me interesovalo sta se desava sa glasovima stranaka koje ne predju cenzus i onda procitah gomilu ***...
Sta da kazem, kad do pre 5 godina nisam ni znao sta je cenzus...
ajd jnk
kazi kako sam glup
edit:
Evo jos jedne akcije i odjavljujem se iz teme
[ kaćunčica @ 18.03.2014. 08:54 ] @
evo i nekih cifara. glavne, naravno, nema:
"Partijama koje su ostale ispod crte, preti bankrot i gašenje pošto su postale vanparlamentarne i nemaju više pravo na novac iz budžeta, koji se raspodeljuje onima koji su prešli cenzus.
Prema procenama sagovornika Informera, DSS, LDP i URS su uložile milione evra u kampanju, a kad se na ove brojke dodaju i dugovanja LDP i URS-a iz prethodnih kampanja, dobija se neverovatna suma od 1,2 milijarde dinara.
Naime, kada se sve sabere, URS Mlađana Dinkića duguje oko 668 miliona dinara, LDP Čedomira Jovanovića oko 515 miliona, dok je DS S, sa izmirenim dugom iz 2012 godine, u minusu 81 milion.
Jelisaveta Vasilić iz Saveta za borbu protiv korupcije naglašava da partije moraju da vrate sve kredite i pozajmice i da je već poznato da LDP i URS imaju velika dugovanja.
"Agencija za borbu protiv korupcije će u narednom periodu ispitati sve troškove partija u kampanji. Prvo će biti provereni svi finansijski izveštaji stranaka, a onda će Agencija sravniti sve račune i videti ko i koliko ima prava na državni novac i ko ih je sve finansirao. Ako postoje neke neregularnosti, pokrenuće se postupci protiv njih", zaključuje Vasilićeva."
[ botr @ 18.03.2014. 10:05 ] @
Citat:
Šarić je uhapšen u Južnoj Americi odakle je prebačen u Crnu Goru i jutros u Beograd. Nakon što je identifikovan u Policijskoj upravi Beograd oko 9.30 sati je upućen ka zgradi Specijalnog suda u Ustaničkoj ulici.
Po svemu sudeci, evo i potvrde moje price. Dakle, uhapsen je jos pre nekoliko meseci, ali secekao pogodan trenutak za izrucenje.
[ jericho1405 @ 18.03.2014. 10:14 ] @
^Kakve veze ima kad je uhapsen? Dveri rekle ovo, Dveri rekle ono. Jaka stvar. I zasto je to pogodniji trenutak 2 dana nakon izbora? Ja koliko znam svi se trude pred izbore da se dokazu.
Bitno da je uhapsen i da je neko imao muda da se pozabavi hapsenjima tog kalibra(sto ne ukljucuje samo Sarica).
[ valerijan @ 18.03.2014. 10:34 ] @
Iako sa CoyoteKG više ne "razgovaram" od poruke 17.03.2014. u 23:20 ovu poruku ću prokomentarisati i postaviti pitanje/a ostalima:
Šta će da rade kad Sunce još malo "padne", odnosno Zemlja se "popne"/zarotira i senka bude na putu?
Srećom, saobraćaj nije gust pa je to sigurno deo plana realizacije.
I ovaj betonirani prilaz (za loše vremenske uslove) je oskudan, senka je već na delu koji nije "obrađen"...verovatno je i to smisleno samo još nisam dokučio.
Svetlo je po lošem Vremenu uglavnom difuzno, ali šta ako počne u naletima da prolazi kroz oblake?
Opet slede izbori: Blatnjava obuća ili rumeni obrazi...
[ dule_ns @ 18.03.2014. 10:52 ] @
Citat:
Ivan Dimkovic:
Citat:
ZaMpA:
U duhu izbora i sve te galame, razmišljam nešto:
Sa jedne strane cenzus jeste nesto sto odgovara velikim strankama, ali takodje cenzus olaksava upravljanje zemljom zato sto se politicki dolazi lakse do dogovora ako pricamo o 4-5 stranaka u parlamentu ukupno sa 2-3 u vladi max.
Generalno, politicari su nuzno zlo. Imati dvocifren broj stranaka sa konstantnim parlamentarnim krizama i mesecima potrebnim za sklapanje vlade je losa stvar za drzavu zato sto upravljanje drzavom cini otezanim i u ekstremima moze da dovede do paralize institucija.
Kada vladu cini 6-7 stranaka sa "zilet" vecinom, u svakom momentu kada nesto bitno treba odluciti moze doci do parlamentarne krize i paralize institucija ako se nekome digne da trazi jos vise za podrzavanje mrsave parlamentarne vecine. Takve stvari po pravilu dovode do cestih vanrednih izbora i bacanja enormnog vremena na predizborne kampanje i posle-izborno trgovanje.
Cenzus bi imao smisla samo ako bi bile zabranjene predizborne koalicije (što je de jure možda i moguće, ali de fakto nikako). Mi i sada sa visokim cenzusom i prilično "dikriminatorskim" rezultatima (ušle samo 4 većinske liste u parlament, možda 1-2 manjinske) imamo barem 10, a možda i 15 stranaka u istom. Ovde cenzus služi samo da veliki ne bi delili plen sa malima, a politička stabilnost nam je prilično bedna kad smo na izbore morali da idemo posle nepune 2 godine vlasti.
Nekada su vesti na TV bile: "Danas je puštena u rad HE Đerdap, druga najveća na svetu", "U ovoj godini na Novom Beogradu je izgrađeno i useljeno 14 ipo hiljada stanova", "Nakon 6 meseci izgradnje pušten je u saobraćaj auto-put Ljubljana-Zagreb" i tome slično.
Onda smo dobili stručnjake za tržišne principe, pa je danas vest ova plastična pečurka.
:(
[ Java Beograd @ 18.03.2014. 12:10 ] @
Cenzus i te kako ima smisla.
Jer, setite se kako je narodni poslanik nosilac mandata. Kad bi se tu skupilo partijske sitnurije bilo bi ekstra jajarenja oko "prodaje poslanika". Dakle, za toliko i toliko hiljada "glasaću / neću da glasam " ili "ću preći / neću preći" u drugi / treći poslanički klub. Setite se samo kako je Karić kupovao poslanike, pa se desilo da (njegova) partija koja nije ni učestvovala na izborima ima poslanički klub u skupštini.
Sa ovakvim rasporedom poslanika velikih partija takve kupoprodaje poslanika nećemo gledati.
[ cika dacha @ 18.03.2014. 12:15 ] @
pa sva sreca pa je danas objavljeno da je Saric uhapcen jer da je to uradjeno pre izbora Vucic bi osvojio 70% tako da vam je bolje da cutite jer ipak je ovako postenije da se objavi posle izbora ali i ovo mu daje adut za sastav vlade! sad kad Saric pocne da peva mnogi u Novom Sadu ce da pocnu skakanje sa terasa!!!
[ Nemanja @ 18.03.2014. 12:26 ] @
On je vec propevao, inace se ne bi ni predao.
[ Java Beograd @ 18.03.2014. 12:31 ] @
Mene samo zanima da li je pevao o pevaču Miljacke.
[ botr @ 18.03.2014. 12:38 ] @
Citat:
jericho1405:
^Kakve veze ima kad je uhapsen? Dveri rekle ovo, Dveri rekle ono. Jaka stvar. I zasto je to pogodniji trenutak 2 dana nakon izbora? Ja koliko znam svi se trude pred izbore da se dokazu.
Bitno da je uhapsen i da je neko imao muda da se pozabavi hapsenjima tog kalibra(sto ne ukljucuje samo Sarica).
Ajd jos ovaj off i zavrsavam.
Ima veze, u Srbiji. Da su SNS-u bili potrebni glasaci, Saric bi bio izrucen pred izbore. Posto im nisu bili potrebni glasaci, Saric je izrucen posle izbora, i opet ide u korist Vucicu, jer je kao ispunio obecanje (nedelju dana pred izbore najavio hapsenje), a znao je da je Saric vec uhapsen. Ekstradicija nije tako jednostavna, a koliko mi je poznato, od j. Amerike do Evrope se leti oko 30 sati + vreme koje je proveo u zatvoru u j. Americi radi identifikacije i obavljanja administracije, + vreme koje je proveo u C. Gori, dolazimo do toga da je uhapsen pre izbora, i da je Vucic znao da je Saric uhapsen.
PS
sta kaze ministar Selakovic:
Citat:
Ministar pravde Nikola Selaković izjavio je danas da se narko-bos Darko Šarić bezuslovno predao pre mesec i po dana kad je postalo jasno da je hapšenje izvesno.
[Ovu poruku je menjao botr dana 18.03.2014. u 14:00 GMT+1]
[ jnk @ 18.03.2014. 12:42 ] @
Ma koja južna amerika, čovek bio u pljevljima sve vreme.
Sačekao rezultate izbora i predao se jer ima poverenja u novu vlast. Isto kao što je imao cane, koji je ekspresno mimo svih procedura pušten da se brani sa slobode, tj. nije ni hapšen.
[ plus_minus @ 18.03.2014. 12:51 ] @
A za tri dana, možda nedelju dana, dok se ne izrotiraju sve novine i novinari koji prenose dešavanja, eto Šarića kod Miškovića na fuka. Tako nešto. Eventualno kućni "pritvor". Misim, jeste li vi svesni koliko komplet oni duguju i Miškoviću i Šariću i garantovano na još par "čika".. ? Nedelju dana. Taman toliko treba gomili retarda da zaborave sve što treba i krećemooooo... novy gospodar inostranih poslova, bota peder, onaj od pre dve godine, doživotni neprijatelj picoustog, počasno kreće to jest, nastavlja sa svojim trgovačkim sposobnostima. Jer on, "najbolje" zna i ima smisla za procenu zemljišta u Srbiji, koji kubni i kvadratni metar koliko vredi i zna kome sve to treba po najpovoljnijim cenama, a i ne samo to... pa ne može picousti tek tako da se odlepi od tvorca najčestitije partije u Srbiji... Nije fer.
[ Nika Matejic @ 18.03.2014. 12:57 ] @
"U moje vreme, mi lopovi smo birali koga da pljačkamo. Danas sam narod bira ko će da ga pljačka. Neki to zovu izbori."
Kristijan Golubović, slikar i filozof.
[ nemanjac @ 18.03.2014. 13:04 ] @
Citat:
jnk: Ma koja južna amerika, čovek bio u pljevljima sve vreme.
Sačekao rezultate izbora i predao se jer ima poverenja u novu vlast. Isto kao što je imao cane, koji je ekspresno mimo svih procedura pušten da se brani sa slobode, tj. nije ni hapšen.
Ima jedna velika razlika, ljudi kao Cane i Miskovic su jos uvek krupni kapitalisti, sa jakim vezama u sistemima vlasti i privrede, sa ogromnim kapitalom u bankama ili zivim preduzecima. Takvi ljudi kupuju slobodu u mnogo razvijenijim zemljama, uostalom ono za sta su optuzeni je privredni kriminal ili korupcija koja je tesko dokaziva, a kazne nisu velike.
Saric je istrosen lik sa nalepnicom narko bosa, ocigledno izbacen iz uvoznog biznisa na relaciji latino amerika-EU. Cim se takav lik sam predao, to znaci da mu je bolje/bezbednije u zatvoru nego na slobodi. Moze biti i da su ga ameri uhapsili negde u latino americi, pa ga isporucili Srbiji uz dogovor da to bude posle izbora.
Nece taj izaci na uslovnu, bice u zatvoru.
[ jnk @ 18.03.2014. 13:14 ] @
Da ali taj narko bos je imao primetan uticaj na jadnu ekonomiju zemlje(možda i jači nego cane) i to nije mogao da radi bez podrške vrha države a u ovom slučaju ivice dačića. Tako da ima dosta jak ucenjivački potencijal za razliku od legije koji je samo morončina.
Neće biti pušten na slobodu ali sigurno da će dobiti značajne olakšice u zamenu za svedočenje protiv bivšeg državnog vrha. Tj. bar se nadam da ivica sad čupa kosu.
[ Homer J. Simpson @ 18.03.2014. 13:20 ] @
Vi koji ocekujete da ce neki politicar da uhapsi drugog (iole bitnog) politicara ste mnooogo naivni ljudi.
Pa to nema nigde
[ ZaMpA @ 18.03.2014. 13:28 ] @
Shvatam "ideju" cenzusa, ali u praksi se ne dešava da ima manje "cepkanja" vlasti. Zašto?
Vlasnici mandata su poslanici ne stranka, blanko ostavke su izbačene iz prakse pre par godina. Znači jednog poslanika, ako on to želi, ništa ne sprečava da proglasi "nezavisnost" i eto nama iste priče kao da cenzusa nikad nije ni bilo. To se zapravo i događalo često otkako je ukinuto stranačko vlasništvo nad mandatima: na primer kad se podelio SRS ili kad su ljudi prelazili u SNS posle izbora 2012, itd.
Cenzus, kako ja vidim stvari, ima jedino smisla ako je vlasnik mandata stranka a pošto to obesmišljava ideju parlamenta - ni cenzus nema smisla.
[ Java Beograd @ 18.03.2014. 13:33 ] @
Citat:
ZaMpA: .... Znači jednog poslanika, ako on to želi, ništa ne sprečava da proglasi "nezavisnost" i eto nama iste priče kao da cenzusa nikad nije ni bilo. To se zapravo i događalo često otkako je ukinuto stranačko vlasništvo nad mandatima: na primer kad se podelio SRS ili kad su ljudi prelazili u SNS posle izbora 2012, itd.
I da i ne.
Poslanik prima poslaničku platu, i ima još tušta i tma partijskih privilegija: direktorska mesta, učešće u upravnim / nadzornim odborima javnih preduzeća, i td i td. Niko nije lud (a posebno ne poslanici koji su unapred premazani sa dvesta boja) da se odrekne svih tih privilegija. Tako "proglašavanje lične nezavisnosti" ima smisla samo ako se dešava "nezavisni prelazak" u još bogatije jato.
Sa ovakvim odnosom snaga u parlamentu, garant nećemo videti ni jedno "proglašavanje lične nezavisnosti"
[ jericho1405 @ 18.03.2014. 13:41 ] @
Citat:
botr: Ima veze, u Srbiji. Da su SNS-u bili potrebni glasaci, Saric bi bio izrucen pred izbore. Posto im nisu bili potrebni glasaci, Saric je izrucen posle izbora, i opet ide u korist Vucicu, jer je kao ispunio obecanje
Ne znam u cemu je tvoj problem?
Svakoj politickoj partiji su potrebni glasaci. Poenta je da je Saric uhvacen. To tvoje bi imalo nekakvog smisla da ga oni uopste nisu sad uhvatili vec cekali neke sledece izbore kad im bude, kako kazes, "falilo" glasaca. Ovako nema nikakvog smisla i bavis se potpuno glupim stvarima. Vucic je ispunio obecanje i to je sve sto treba da te interesuje. Imas ih na tone koji su obecavali mnogo stosta pa nisu nista uradili, njima se obracaj. Ovako ispadas smijesan analizirajuci nekakve nebitne detalje.
[ ZaMpA @ 18.03.2014. 13:41 ] @
@Java pa da, upravo je tako :)
Znači i pored cenzusa imamo situaciju da stranke otimaju/ucenjuju/šta već pojedinačne poslanike, stoga cenzus je besmislen. To jest nije besmislen kao koncept, ali u "našoj" situaciji ne može da funkcioniše.
Trenutno je Vučić koalicija dobila 158 mandata ako se ne varam, a u tu ima pet stranaka - SNS, NS, SPO, SDPS, i PS. Bilo ko od tih "malih" može sutra da pretrči u neki drugi tabor (znam da Ljajić ima 10 mandata, ko zna koliko su dobili Velja ili Drašković). A jasno nam je svima da ne bi prešli cenzus samostalno, ili bi imali kilave rezultate.
I čemu onda cenzus kad i Vulin može da ga "hakuje" :) ?
[ nemanjac @ 18.03.2014. 13:42 ] @
Citat:
jnk:
Da ali taj narko bos je imao primetan uticaj na jadnu ekonomiju zemlje(možda i jači nego cane) i to nije mogao da radi bez podrške vrha države a u ovom slučaju ivice dačića. Tako da ima dosta jak ucenjivački potencijal za razliku od legije koji je samo morončina.
Neće biti pušten na slobodu ali sigurno da će dobiti značajne olakšice u zamenu za svedočenje protiv bivšeg državnog vrha. Tj. bar se nadam da ivica sad čupa kosu.
To je tacno, tesko mozes da upumpas milione, a da to niko ne primeti.
Ali ja ne bih potcenjivao dve stvari, a to su nesposobnost ove drzave. Posebno iskazanu u toku privatizacije, gde je svako radio sta je hteo, kupovao drzavno prljavim ili drzavnim parama, pa sto ne bi i Saric. U Crnoj Gori je to bio jedini nacin krupnog poslovanja.
Druga stvar, Majami u USA je izgradjen od kokaina uz precutan blagoslov sistema, pa sto i ostale drzave ne bi precutale nelegalnost velikih investicija.
Sto se tice Dacica, on je malo malo u USA kao strateski partner. Sigurno da je korisniji kao marioneta nego iza resetaka. Ako je kriv.
Ipak ako se desi hrvatski EU pristupni scenario sa hapsenjem ex premijera, to ce biti veliki potres na nasoj politickoj sceni.
Po trenutnim pricama iz sns-a opozicija ce imati samo 5% u parlamentu, jer ce svi ostali (dacic i tadic) biti u novoj vladi sa Vucicem.
[ plus_minus @ 18.03.2014. 13:48 ] @
Sve u svemu, ponosno očekujte otplatu .. npr. frižidera uz pomoć kredita.. na tri godine, minimum.
Biće, garant.
[ dule_ns @ 18.03.2014. 13:58 ] @
Citat:
Java Beograd:
Cenzus i te kako ima smisla.
Jer, setite se kako je narodni poslanik nosilac mandata. Kad bi se tu skupilo partijske sitnurije bilo bi ekstra jajarenja oko "prodaje poslanika". Dakle, za toliko i toliko hiljada "glasaću / neću da glasam " ili "ću preći / neću preći" u drugi / treći poslanički klub. Setite se samo kako je Karić kupovao poslanike, pa se desilo da (njegova) partija koja nije ni učestvovala na izborima ima poslanički klub u skupštini.
Sa ovakvim rasporedom poslanika velikih partija takve kupoprodaje poslanika nećemo gledati.
Ne ulazeći u to kakvi su generalno, šta misliš ko je veća jajara i koga je lakše kupiti: prvih 5 sa liste DSS/LDP/SRS ili 145-og sa liste SNS?
[Ovu poruku je menjao dule_ns dana 18.03.2014. u 15:19 GMT+1]
[ nemanjac @ 18.03.2014. 14:00 ] @
Citat:
ZaMpA:
I čemu onda cenzus kad i Vulin može da ga "hakuje" :) ?
Vulin moze da hakuje samo kasicu prasicu. :)
Svi su oni svesni da nemaju nikakvu tezinu na republickom nivou (sem Ljajica) i da nece videti parlament bez Vucica. Zato ce da cute i rade kako im je naredjeno.
[ ZaMpA @ 18.03.2014. 14:05 ] @
Sad su dobili mandate na 4 godine, sad mogu da rade šte 'oće.
Pokušavam da nađem podatak da li SNS sam ima 126 mandata, zato što mislim da nema kada se oduzmu koalicioni partneri. To bi objasnilo Vučićevo insistiranje da se dovedu još neki igrači u vladu ne bi li se osigurao od svojih koalicionih "partnera" ;)
[ nemanjac @ 18.03.2014. 14:22 ] @
Ma nema zasto on da se osigurava od hakovanja. Niko ne napusta dobar brod, ako bi to probali, on ce da raspise vanredne i pocisti koalicione partnere. Jedini razlog da ga parteneri napuste je ako brod krene da tone, a javnost se okrene protiv vlasti, pa bi onda manjim strankama izbori isli u korist. Takav scenario nije na vidiku.
Ako se odluce za koalicionu vladu, kao sto pricaju, to moze biti samo iz jednog razloga, a to je podela odgovornosti, odnosno krivice za bilo koju losu odluku. SNS je i do sada sa pozicije vlasti nastupao opozicionom retorikom, stalno im je neko drugi nesto bio kriv ili su im neki mocnici radili o glavi. A oni su bili najmocniji.
To je o/pozicija sa koje oni najbolje politicki deluju.
Sem toga moze se desiti da se sprema drasticna promena Ustava i definisanje novih granica Srbije, jer sns-ovci pricaju da je Vucic srpski Ataturk.
[ hobbista @ 18.03.2014. 14:28 ] @
Meni je fantasticno da su partije iznenadjene rezultatima izbora.
To ide u prilog tvrdnji da kada se dokopaju pozicije izgube osecaj za realnost i svet oko sebe.
Vucko je pametno odigrao - pritiskao je Gljivicu da pusti neke niz vodu, dok sa druge strane nije stao u zastitu svojih kadrova koji su navatani sa rukama u tegli meda. Korodiranog je tanjio lagano - malo preko Miska pa malo preko brljotina u gradu.
Gljivica je, sa druge strane, neke kao npr Bajatog cuvao, pa je obzirom na to dobro i prosao.
Korodirani (bivsi gradonacelnik) je dobro i prosao, obzirom da je ubedjen da marketing niko ne razume osim njega, te da ce pravljenje firmica za jednokratnu upotrebu (marketinske usluge) moci i dalje da funkcionise u njegovu korist. O tenderima da ne pricam.
Ostale ne vredi komentarisati jer su ili potroseni, ili su se kasno setili da se osnuju.
Da me neko ne svrsta na neciju stranu, ovakvi izbori su za mene bili kao pitanje:
Kako zelite da vam unistimo prste?
1. Satarom
2. Macetom
3. Malim kuhinjskim nozem
4. Macolom
5. ...
Pored cenzusa, voleo bih da vidim i zabranu izlazenja na izbore pod koalicionim listama. Dakle, svako za sebe pa kako im bude.
[ Java Beograd @ 18.03.2014. 14:35 ] @
Citat:
nemanjac:Ako se odluce za koalicionu vladu, kao sto pricaju, to moze biti samo iz jednog razloga, a to je podela odgovornosti, odnosno krivice za bilo koju losu odluku. SNS je i do sada sa pozicije vlasti nastupao opozicionom retorikom, stalno im je neko drugi nesto bio kriv ili su im neki mocnici radili o glavi. A oni su bili najmocniji.
Koaliciona vlada u ovom slučaju nije opcija. Vučić može da ponudi ministarsku fotelju nekome iz neke druge stranke, ali to ne znači da je u pitanju koalicija. Postizborna kolacija je bila do sada: kad jedna partija MORA da ustupi određen broj ministraskih mesta i direktorskih mesta u javnim preduzećima. Na primer: ministar energetike (plavuša) iako je po formaciji važnija, ne može da otera Bajatog i da zavede red u Gasovima - jer je koalicionim sporazumom SPS-SNS to mesto dodeljenio SPS-u.
Sada Vučić može ali ne mora da postavi Bajatog na to mesto. Ali i ako ga postavi, ovaj će da sluša i da radi kako mu se kaže.
[ nemanjac @ 18.03.2014. 15:07 ] @
Koaliciona ili koncentraciona ili visepartijska, nazovimo je kako hocemo, kako stoje stvari posegnuce za tim resenjem. Da se ne ponavljam to ima samo smisla u kontekstu podele odogovornosti ili krivice. A to jeste bio SNS manir do sada.
Postoji i jedan pratican razlog, SNS nema kadrove. Iako su najjaca partija u Srbiji njima su glavni funkcioneri ministar pravde i predsednik parlamenta sa jedva trideset godina i praznim radnim biografijama. Jedan je stranacki bot sa diplomom megatrenda drugi je asistent na pravnom.
Iako su najpopularnija partija nisam primetio da su privukli kvalitetne kadrove u partiju. Pa zato Vucic cesto igra na kartu vanstranackih licnosti i dobro mu ide.
Bajati je antipaticna pojava, ali ne mora da znaci da je los menadzer i rukovodilac. Takvih ima na stotine samo se ne eksponiraju, vode velike drzavne sisteme, a stranke menjaju kao gace po potrebi. Stranke ih zadrzavaju upravo iz gornjeg razloga, nemaju adekvatne zamenske kadrove. U slucaju Bajatog moze biti da je u talu sa Rusima koji ga stite na toj poziciji.
[ botr @ 18.03.2014. 16:54 ] @
Citat:
jericho1405:
Citat:
botr: Ima veze, u Srbiji. Da su SNS-u bili potrebni glasaci, Saric bi bio izrucen pred izbore. Posto im nisu bili potrebni glasaci, Saric je izrucen posle izbora, i opet ide u korist Vucicu, jer je kao ispunio obecanje
Ne znam u cemu je tvoj problem?
Svakoj politickoj partiji su potrebni glasaci. Poenta je da je Saric uhvacen. To tvoje bi imalo nekakvog smisla da ga oni uopste nisu sad uhvatili vec cekali neke sledece izbore kad im bude, kako kazes, "falilo" glasaca. Ovako nema nikakvog smisla i bavis se potpuno glupim stvarima. Vucic je ispunio obecanje i to je sve sto treba da te interesuje. Imas ih na tone koji su obecavali mnogo stosta pa nisu nista uradili, njima se obracaj. Ovako ispadas smijesan analizirajuci nekakve nebitne detalje.
Ti ispadas glup kad ne razumes jednu prostu stvar. Izvini, ali moram tako da ti kazem. Ministar pravde kaze da se Saric predao pre mesec i po, znaci bio je u nekom zatvoru u nekoj drzavi, a Vucic se pravi lud i najavljuje hapsenje, a zna da je on vec uhapsen, i ispada kako on ispunjava obecanja, a laze kao pas.
[ shadow-bg @ 18.03.2014. 17:26 ] @
Sto se tice Sarica, jedina logicna stvar koju sa cuo, da nije pominjan u javnosti da ne bi Dacic bolje prosao na izborima.
[ jericho1405 @ 18.03.2014. 20:47 ] @
Citat:
botr: Ti ispadas glup kad ne razumes jednu prostu stvar. Izvini, ali moram tako da ti kazem. Ministar pravde kaze da se Saric predao pre mesec i po, znaci bio je u nekom zatvoru u nekoj drzavi, a Vucic se pravi lud i najavljuje hapsenje, a zna da je on vec uhapsen, i ispada kako on ispunjava obecanja, a laze kao pas.
Pa tada nije bio uhapsen vec je dao ponudu o predaji. A ponuda ne znaci uhapsen, vec upravo najava hapsenja kako je Vucic i rekao.
Citat:
Selaković: Kada je begunac shvatio da je izvesno hapšenje, došlo je do ponude za predaju. Ta ponuda je izneta pre oko mesec i po dana...
[ botr @ 18.03.2014. 21:08 ] @
Citat:
Ministar pravde Nikola Selaković izjavio je danas da se narko-bos Darko Šarić bezuslovno predao pre mesec i po dana kad je postalo jasno da je hapšenje izvesno.
Za*ebi kurir, oni lazu i kad pisu vremensku prognozu.
[ Aleksandar Đokić @ 18.03.2014. 21:23 ] @
E stvarno, jel taj Saric uhapsen ili sta? Ceo dan trazim i nikako da nadjem neku vest o tome - neverovatno.
[ jericho1405 @ 18.03.2014. 22:01 ] @
Citat:
botr: Za*ebi kurir, oni lazu i kad pisu vremensku prognozu.
Nije Kurir vec Blic. Ne postoji potvrda da je Saric bio uhapsen prije mjesec i po, vec da je pregovarao o predaji. Navedi mi jedan razlog zasto bi Vucic cekao da prodju izbori?
Citat:
botr: a Vucic se pravi lud i najavljuje hapsenje, a zna da je on vec uhapsen, i ispada kako on ispunjava obecanja, a laze kao pas.
Pa u svakom slucaju bi ispalo da ispunjava obecanja. Ne znam odakle ti to da je objavio ranije vijest o hapsenju da to ne bi znacilo ispunjeno obecanje. Hapsenje Sarica najavljuje vec dugo.
Ti ovdje pises kao da je Vucic objavio nekakvu vijest koja je mogla da ga kosta izborne pobjede da je bila objavljena ranije, pa sada nesto pjenis i osudjujes ga. A realno mogao je samo profitirati na taj nacin i pobrati mozda jos koji procenat vise glasova da je vijest objavljena tada. Tvoja tvrdnja nema nikakvog smisla i ne znam zasto si toliko zapeo oko toga.
I nije imao usta kao šaran dok je bio Srbin.
Izgleda da se mnogo napušio u međuvremenu.
[ nemanjac @ 19.03.2014. 01:27 ] @
Citat:
jericho1405:
Citat:
Nije Kurir vec Blic. Ne postoji potvrda da je Saric bio uhapsen prije mjesec i po, vec da je pregovarao o predaji. Navedi mi jedan razlog zasto bi Vucic cekao da prodju izbori?
Citat:
botr: a Vucic se pravi lud i najavljuje hapsenje, a zna da je on vec uhapsen, i ispada kako on ispunjava obecanja, a laze kao pas.
Pa u svakom slucaju bi ispalo da ispunjava obecanja. Ne znam odakle ti to da je objavio ranije vijest o hapsenju da to ne bi znacilo ispunjeno obecanje. Hapsenje Sarica najavljuje vec dugo.
Ti ovdje pises kao da je Vucic objavio nekakvu vijest koja je mogla da ga kosta izborne pobjede da je bila objavljena ranije, pa sada nesto pjenis i osudjujes ga. A realno mogao je samo profitirati na taj nacin i pobrati mozda jos koji procenat vise glasova da je vijest objavljena tada. Tvoja tvrdnja nema nikakvog smisla i ne znam zasto si toliko zapeo oko toga.
Zar ti stvarno mislis da je policija iz Srbije jurila jednog kriminalca tog kalibra po Latino Americi, pa zatim stegla obruc oko njega u Kolumbiji npr, toliko da je on odlucio da se preda sam od sebe?
:D
Optuzuju ga za prodaju preko pet tona kokaina na podruciju EU, ulicne vrednosti preko milijardu evra. Resurse za borbu i hvatanje takvih likova iz latino amerike ima samo jedna zemlja, a to je USA. Ta zemlja se pita da li ce, kome ce i kada ce izruciti takve kriminalce.
[ jericho1405 @ 19.03.2014. 10:29 ] @
^Ne znam kako si dosao do tog zakljucka kad ja cijelo vrijeme govorim da bi hapsenje Vucicu odgovaralo vise da se desilo prije izbora. Ali posto Vucic nije bio taj koji se previse pita kad ce biti uhapsen i isporucen onda je samo obecavao i najavljivao njegovo hapsenje(sto opet ne znaci da ce ga on licno ili BIA uhapsiti).
A neke druge struje ovdje uporno blebecu o tome kako je on lazovcina jer je Saric uhapsen nekad davno ali je Vucic iz nekog misterioznog razloga cekao da prodju izbori da to objelodani.
[ plus_minus @ 19.03.2014. 10:32 ] @
@nemanjac
A zamisli da je umesto njega, neko iz ministarstva unutrašnjih poslova preturio tih par tona kokaina .. e i za to ima da mu nabiju koju godinu više.
On sme i može, a oni ne i ne smeju ni da imaju. Fer? Ne. A sarađuju inače.
[ botr @ 19.03.2014. 10:33 ] @
Citat:
jericho1405:
Citat:
Citat:
I moj citat je iz Blica, i lepo pise da se predao pre mesec i po. Objavio bi pred izbore da su mu trebali glasovi da osvoji 126 poslanickih mandata, a s druge strane Dveri su pre mesec dana izasle sa informacijom da je Saric uhapsen i da ce biti objavljeno u izbornoj tisini. Dakle, provaljen je.
Osim toga, on je kao koordinator sluzbi bezbednosti morao da zna da je Saric uhapsen istog trenutka kada je uhapsen.
[ jericho1405 @ 19.03.2014. 10:39 ] @
Citat:
botr: Objavio bi pred izbore da su mu trebali glasovi da osvoji 126 poslanickih mandata, a s druge strane Dveri su pre mesec dana izasle sa informacijom da je Saric uhapsen i da ce biti objavljeno u izbornoj tisini. Dakle, provaljen je.
A zasto je to uradio? Jedini tvoj argument do sada je "nisu mu trebali glasovi"? Ne znam od kad je to fazon osvojiti sto manje glasova? Sad mi je jasno sto Dveri nisu presle cenzus ... vjerni glasaci nisu skapirali poentu...
[ cika dacha @ 19.03.2014. 10:57 ] @
dveri nisu prosle jer su se izblamirali sa trecom srbijom koje isto nisu presle cenzus!
a ako se ekonomsko stanje za sve gradjane u Srbiji popravi bar za 15% Vucic i SNS ce poceti imati moje simpatije! pa mozda tad i izadjem da glasam!
[ nemanjac @ 19.03.2014. 12:56 ] @
Citat:
jericho1405:
^Ne znam kako si dosao do tog zakljucka kad ja cijelo vrijeme govorim da bi hapsenje Vucicu odgovaralo vise da se desilo prije izbora. Ali posto Vucic nije bio taj koji se previse pita kad ce biti uhapsen i isporucen onda je samo obecavao i najavljivao njegovo hapsenje(sto opet ne znaci da ce ga on licno ili BIA uhapsiti).
A neke druge struje ovdje uporno blebecu o tome kako je on lazovcina jer je Saric uhapsen nekad davno ali je Vucic iz nekog misterioznog razloga cekao da prodju izbori da to objelodani.
Ja uopste nism ulazio u to sta Vucicu politicki odgovara.
Samo sam prokomentarisao da je jako naivno verovati u to da je Vucic uhvatio i uhapsio Sarica i da je on taj koji je diktirao tajming hapsenja.
Ako je istina da je Saric svake godine prodavao na tone kokaina na trzistu EU, ako je istina da je imao organizaciju koja je funkcionisala kao uspesna korporacija, ako je istina da je tezak 27 milijardi $ kako kaze Forbsova lista, ako je istina da je ziveo u Latino Americi, onda je iluzorno pricati da je Srbija imala glavnu ulogu u hapsenju takve zverke...
[ cika dacha @ 19.03.2014. 13:00 ] @
nemanjac@ valjao je Saric i njegov rodjeni brat i po novom sadu belo!!!
[ jericho1405 @ 19.03.2014. 13:09 ] @
Citat:
nemanjac: Samo sam prokomentarisao da je jako naivno verovati u to da je Vucic uhvatio i uhapsio Sarica i da je on taj koji je diktirao tajming hapsenja.
Ako je istina da je Saric svake godine prodavao na tone kokaina na trzistu EU, ako je istina da je imao organizaciju koja je funkcionisala kao uspesna korporacija, ako je istina da je tezak 27 milijardi $ kako kaze Forbsova lista, ako je istina da je ziveo u Latino Americi, onda je iluzorno pricati da je Srbija imala glavnu ulogu u hapsenju takve zverke...
Pa sto se meni obracas kad ja to uopste nisam napisao?
[ nemanjac @ 19.03.2014. 13:22 ] @
Citat:
cika dacha:
nemanjac@ valjao je Saric i njegov rodjeni brat i po novom sadu belo!!!
Mislim da bi bilo jako glupo za nekoga ko zaradjuje milijarde na trzistu EU, da se inkriminise pilicarskim krimi poslovima u Novom Sadu tj. u zemlji kojoj je prao pare i investirao u legalne tokove.
Nije da ja nesto znam o tom Saricu, ali ovo mi sugerise prosta logika. Uostalom tuzilac ga ne optuzuje za prodaju narkotika u Srbiji.
@jericho1405
Bez lose namere, pogresno sam protumacio kome je koja replika upucena
@plus_minus
nije bilo davno kada je u sefu zakupljenom od strane nase drzave pronadjeno pola tone heroina...
[ Java Beograd @ 19.03.2014. 13:26 ] @
Ne kapiram čemu nesuvisla rasprava, kad su mnoge stvari već objavljene ?
" ... Aleksandar Vučić izneo detalje lociranja Šarića: pratili ga, tajno snimali, pretresali objekte, prisluškivali i na kraju je poručio da se predaje 24. februara ... "
Od samog početka, uvek je naglašavano da je sve rađeno u saradnji sa CIA i DEA. Kako bi inače srpski agenti uopšte i našli nekog u Latinskoj Americi ? Da je u pitanju Zagreb, Tuzla ili Skoplje - ajd' i nekako.
[ Homer J. Simpson @ 19.03.2014. 13:40 ] @
Citat:
cika dacha:
dveri nisu prosle jer su se izblamirali sa trecom srbijom koje isto nisu presle cenzus!
a ako se ekonomsko stanje za sve gradjane u Srbiji popravi bar za 15% Vucic i SNS ce poceti imati moje simpatije! pa mozda tad i izadjem da glasam!
Tako i treba , prvo rezultati pa onda glas. Oni sto glasaju unapred su kao i oni sto uplacuju unapred - budale
Citat:
nemanjac:Ako je istina da je Saric svake godine prodavao na tone kokaina na trzistu EU, ako je istina da je imao organizaciju koja je funkcionisala kao uspesna korporacija, ako je istina da je tezak 27 milijardi $ kako kaze Forbsova lista, ako je istina da je ziveo u Latino Americi, onda je iluzorno pricati da je Srbija imala glavnu ulogu u hapsenju takve zverke...
Da je to istina ne bi ga uhvatili ni za 27 godina ...
A to da je u Srbiji valjao belo je tek smesno. Pa u nekom vecem klubu na zapadu se potrosi vise belog nego u celoj Srbiji
[ nemanjac @ 19.03.2014. 15:26 ] @
Citat:
Java Beograd:
Ne kapiram čemu nesuvisla rasprava, kad su mnoge stvari već objavljene ?
" ... Aleksandar Vučić izneo detalje lociranja Šarića: pratili ga, tajno snimali, pretresali objekte, prisluškivali i na kraju je poručio da se predaje 24. februara ... "
Od samog početka, uvek je naglašavano da je sve rađeno u saradnji sa CIA i DEA. Kako bi inače srpski agenti uopšte i našli nekog u Latinskoj Americi ? Da je u pitanju Zagreb, Tuzla ili Skoplje - ajd' i nekako.
Odaberi 10 random glasaca SNS-a i od njih 10, 11 ce potvrditi da je Vucic vodeci tim db-ovaca uhvatio Sarica u Venecueli. Da je Vucic milosrdan pa je odlucio da hapsenje izvede tek posle izbora.
Mislim ok, nista cudo, politicki marketing na steroidima za siroke narodne mase, ja sam samo za to da ne prenosimo tu atmosferu u ovu temu.
Ako je taj Saric tolika zverka kao sto se prica, kriminalom se bavio u Juznoj Americi i EU, tezak na milijarde evra, mi kao drzava jedva da imamo veze sa njegovim privodjenjem pravdi. Sa druge strane, kult Sarica je narastao u prethodne dve godine kada je on medijski pretvoren u Godzilu na pres konferencijama aktuelne vlasti.
Ono sto je indikativno je da je Vucic kao najmocniji covek u zemlji izricito rekao da Saric nece biti svedok saradnik i da sa njim nema saradnje. Ipak najveca korist od Sarica bi bila upravo u tome da postane svedok saradnik i otkrije sa kojim je sve politicarima i funkcionerima Republike Srbije i Crne Gore ulazio u talove u vezi pranja novca.
Kako sada stoje stvari, nista od toga. A eventualni prljavi politicari ce ostati na svojim pozicijama kao marionete.
[ Ivan Dimkovic @ 19.03.2014. 16:29 ] @
Citat:
nemanjac
Ono sto je indikativno je da je Vucic kao najmocniji covek u zemlji izricito rekao da Saric nece biti svedok saradnik i da sa njim nema saradnje. Ipak najveca korist od Sarica bi bila upravo u tome da postane svedok saradnik i otkrije sa kojim je sve politicarima i funkcionerima Republike Srbije i Crne Gore ulazio u talove u vezi pranja novca.
Bez obzira o kome se radi, politicar ce naravno uvek preferirati opciju da moze gomilu drugih da drzi u saci nego da ih se sad resi.
Tima koji su eventualno saradjivali sa krimosom ce celog zivota da se tresu gace da ih ovaj ne otkuca. Za onoga ko ima tu moc da to kontrolise je to super stvar.
Samo, to je mac sa 2 ostrice - ako taj lik zaista ima to bogststvo i zaista je radio poslove obima tona kokaina + ima dokaze za politikose da su sa njim "poslovali", siguran sam da ima dovoljno politicke jacine da i sebi obezbedi pritvor u klasi nekog solidnog hotela i mogucnoscu obavljanja poslova i dugih pustanja na slobodu da "zatvor" provodi kod kuce zbog dobrog vladanja.
To što će "progovoriti" Šarić biće isto kao što su progovorili i gangsteri većeg kalibra a sada sakupljaju buve pišući memoare u specijalnim zatvorima.
Kakav članak, ja ga bolje ne bih za pare sastavio:
Citat:
"Srbi u Hrvatskoj mole Boga za Srbiju, a žive ovdje. Ne vesele se Oluji i oslobađanju hrvatskih generala, a to je sve dio mentaliteta koji se ne smije ignorirati", smatra Miljak.
Evo moj odgovor na sve slične članke, sa bilo kog dela Save:
Hrvatska žuta bulevarska štampa je sto puta gora od najgoreg srpskog kurira informera i sličnih. S tim što Hrvate oduvek posebno boli i vređa svaki srpski političko / ekonomski uspeh, a posebno priznanja koja se upućuju iz EU.
[ nemanjac @ 20.03.2014. 10:25 ] @
@Java
Nesporna je opsednutost hrvatskih medija desavanjima u Srbiji, ipak je to snazna inercija iz doba kada smo bili ista drzava, da ne pricamo o ratnom periodu i tadasnjoj hrvatskoj propagandi koja vuce repove dan danas...
Ali u konkretnom slucaju mislim da bi i nasi mediji intenzivno medijski eksploatisali tako kontroverznu i interesantnu licnost, kao sto to rade hrvatski mediji u slucaju Vucica.
Samo zamislite da je ovo govor aktuelnog hrvatskog EU premijera, bez obzira sto je govor dvadeset godina star:
Realno nasi mediji bi se castili takvom temom do besvesti jer bi bila neiscrpan izvor za povecanje tiraza i klikova.
http://www.dnevno.rs
Biznis, treba pokupiti klikove od nacionalista u regionu...
[ Darko Nedeljković @ 20.03.2014. 14:05 ] @
Citat:
nemanjac: Samo zamislite da je ovo govor aktuelnog hrvatskog EU premijera, bez obzira sto je govor dvadeset godina star:
Kako si najavio, vec sam pomislio da je rekao da treba preklati nekoga, kad ono samo izlaganje o tome da li granicni prelaz treba postaviti tamo ili ovamo.
[ nemanjac @ 20.03.2014. 14:56 ] @
Citat:
Darko Nedeljković: Kako si najavio, vec sam pomislio da je rekao da treba preklati nekoga, kad ono samo izlaganje o tome da li granicni prelaz treba postaviti tamo ili ovamo.
Pa nakon sto smo izgubili rat, nasa teza "srpski ustanak protiv ustasa u Krajni" je pobedjena zapadnom tezom "agresija na suverenu Hrvatsku", a prilicno je interesantno kada jedan isti politicar permutuje te dve dijamertalne teze u svojoj politici.
Pored toga iskopati neki snimak u kome Josipovic (aktuelni HR predsednik) prica kako narod Srema i Backe - delova Velike Hrvatske treba da ustane protiv cetnika iz Beograda, bi bio vise nego interesantan materijal, za medije u Srbiji, tiraz i klikove ...
[ vujo032 @ 20.03.2014. 15:33 ] @
Potpuno nezlonamerno mi palo na pamet da napravim ovu paralelu između dve persone:
Vremenska kapsula za Vučka, a za vas nagradno pitanje:
Pogađajte ko je osoba desno.
Stariji će znati uz malo mozganja, a mlađi neka dobro zagledaju fotku :)
[ miki069 @ 20.03.2014. 15:54 ] @
Strikan iz serije "Velo misto".
Špiro Guberina.
Netjaka glumi Ivo Gregurević, koji je kasnije glumeo isključivo ustaše i baš se uživljavao u uloge.
[Ovu poruku je menjao miki069 dana 20.03.2014. u 21:04 GMT+1]
[ Darko Nedeljković @ 20.03.2014. 21:39 ] @
Citat:
nemanjac: Pa nakon sto smo izgubili rat, nasa teza "srpski ustanak protiv ustasa u Krajni" je pobedjena zapadnom tezom "agresija na suverenu Hrvatsku", a prilicno je interesantno kada jedan isti politicar permutuje te dve dijamertalne teze u svojoj politici.
Pa gledao sam zajednicki intervju kad je dolazila Pusiceva - on kaze da ostaje pri tome da Hrvatska jeste izvrsila genocid nad srpskim narodiom, ona kaze da ostaje pri tome da je Srbija izvrsila agresiju na suverenu Hrvatsku, a oboje kazu otprilike da danasnje dobrosusedske odnose ne treba opterecivati takvim "nebitnim razlikama" u gledistu. Ima tu izvesnih razlika u politici, ali po mom zapazanju nikako vecih nego sto smo navikli od naprimer Vuka Draskovica, Slobodana Milosevica, Ivice Dacica, Vojislava Kostunice i mnogih drugih. Ne pratim hrvatsku politiku, ali verujem da i tamo ima takvih.
To je ne daleko od situacije kada ti naprimer programiras u C++ a u poslednje vreme se mnogo vise trazi Java, pa ti doneses odluku da ubuduce zivis od Jave a ja izvucem od negde tvoj programski kod od pre 20 godina i kazem "On java programer! Pogledajte ovo!". Mada slazem se da ima dosta ljudi kojima bi to bilo interesantno.
[ nemanjac @ 21.03.2014. 02:09 ] @
Citat:
Darko Nedeljković: Pa gledao sam zajednicki intervju kad je dolazila Pusiceva - on kaze da ostaje pri tome da Hrvatska jeste izvrsila genocid nad srpskim narodiom, ona kaze da ostaje pri tome da je Srbija izvrsila agresiju na suverenu Hrvatsku, a oboje kazu otprilike da danasnje dobrosusedske odnose ne treba opterecivati takvim "nebitnim razlikama" u gledistu..
To su sluzbene izjave date po automatizmu u kontekstu starih tuzbi i aktuelnog sudjenja za genocid pred medjunarodnim sudom pravde, gde srbija tuzi hrvatsku, a hrvatska srbiju.
Citat:
Ima tu izvesnih razlika u politici, ali po mom zapazanju nikako vecih nego sto smo navikli od naprimer Vuka Draskovica, Slobodana Milosevica, Ivice Dacica, Vojislava Kostunice i mnogih drugih.
Ako sam te dobro razumeo kazes da ima izvesnih razlika u Vucicevoj aktuelnoj politici u odnosu na onu u vreme dok je bio radikal.
Ja bih rekao da su razlike fundamentalne i drasticne, a ne izvesne. To su pokazali i izbori na kojima je Vuciceva stara politika osvojila 2% glasova, a nova ekstremno drugacija skoro 50%.