[ nepoznati autor @ 11.03.2014. 15:29 ] @
Cao ljudi,

Bio sam za vikend u Budimpesti, i dobio "cestitku" za parking... Izgleda da vikend ne vazi na pojedinim mestima u Budimpesti i da se tamo naplacuje parking...
Imam rok od 15 dana da platim po jednoj ceni, posle ce biti druga, veca cifra...
E sad imam nasa slova na tablici... Tako da u teoriji nisu dobro napisali...
Cuo sam razne price, tipa da nasi ljudi ne placaju kazne u evropi jer im(nam) ne mogu poslati nista na kucnu adresu, opet neki su navodno na granici bili primorani platiti(ali ovo je samo u slucaju da je kazna na ime, a ne na vozilo)...

Koja su vasa iskustva?
Pare nisu problem jer ih nemam... Razmisljam da ne platim kaznu... Jedino se brinem kada budem opet isao preko da li ce me zezati na granici?

Kaznu sam dobio od parking servisa... Ako to nekome nesto znaci...

Pozdrav

[ mrkii @ 11.03.2014. 16:30 ] @
Kolka je kazna ako nije tajna?
[ nepoznati autor @ 11.03.2014. 17:02 ] @
~ 14k forinti
[ Nocni @ 11.03.2014. 17:50 ] @
^to je manje od 50 eura... Ali ako na tablici imaš neko od autentičnih slova š, ć, č, đ, ž... onda samo pocijepaj i baci tu kaznu ne mogu ti ništa ni na granici...
[ Lavlja_Jazbina @ 11.03.2014. 18:16 ] @
Ja sa madjarima uvek imam neka losa iskustva kao nemate mesta za pecart u pasosu itd..

Zato nosim ovo u novcaniku jer mislim da nam nikada nece zaboraviti pustosenje segedina i prodaju farmerki
za vreme bivse sfrj.Ovo je bilo tada nekih 30 dm,baci pogled na datum.;).

[ nepoznati autor @ 11.03.2014. 19:34 ] @
Sta je vas predlog?
[ Lavlja_Jazbina @ 11.03.2014. 20:26 ] @
.
[ janus @ 12.03.2014. 06:07 ] @
Plati,znas kako kazu "tko ne plati na mostu ,plati na cupriji"
[ nepoznati autor @ 12.03.2014. 11:57 ] @
Znam da ljudi tako kazu...
[ gavrantije @ 12.03.2014. 21:27 ] @
Ako ti nešto znači ja imam iskustvo iz Italije. Ostavio sam auto na praznom parkingu, misleći da je besplatan i otišao na plažu. Kada sam se vratio zatekao sam četiri “čestitke” sa progresivno rastućim ciframa. Konačni zbir je bio oko 90 €.
E sad, kako mi se, naravno, to nije baš plaćalo iskonsultujem se sa nekim Italijanima i poslušam njihov savet da ne platim. Nikada ništa nije stiglo, niko me na granici nije ništa pitao, a i posle toga sam išao nekoliko puta u Italiju. Automobil je registrovan na mene i iste tablice su u pitanju.

Opet naglašavam- to je moje iskustvo. Što se tiče Madjara globalno imam loša iskustva kao i Lavlja_Jazbina. Ništa ja njima ne verujem i obilazim ih u širokom luku kad god mogu.
[ ChanMaster @ 13.03.2014. 09:29 ] @
Kad se sledeci put vratis iz madjarske, napisi nam iskustva :-)

...ako budes bio raspolozen :-)
[ nepoznati autor @ 13.03.2014. 11:28 ] @
Idem sad za vikend, ali neverujem da ce mi bilo sta reci jer jos nije proslo ni prvih 15 dana...
Mada ko zna...
[ Zarko Silic @ 22.03.2014. 23:03 ] @
Nakon obrade i prolaska kroz redovnu proceduru (sudsku) kazna stize na kucnu adresu vlasnika vozila.

Ako se ne plati u zakonskom roku (zalba ne odlaze izvrsenje) sleduje zabrana ulaska na teritoriju Madjarske u rasponu od jedne godine pa na vise (obicno je 2). To prakticno znaci i zabranu ulaska na teritoriju EU za taj vremenski period koliko ti odrede.

Ovo nije kraj.

Ako ni nakon isteklog perioda zabrane ne platis kaznu, i u zavisnosti kako je formulisana presuda, moze se desiti da ti se vreme kazne produzi tako da ne mozes uci u Madjarsku, ali mozes u neku drugu drzavu iz EU regiona. Prakticno, nakon izdrzane kazne ona se brise iz EU evidencije, a ostaje u evidenciji domicijalne drzave. Koliko tamo ostaje, to ti ne mogu reci.

Ovo je 100% provereno u praksi.

P.S.

Srpski hieroglifi na tablicama nece ti pomoci ni malo, ako mislis da te nece pronaci.

Olaksavajuca okolnost je to sto ti se kazna ukida ako je platis, ali je otezavajuca ta sto to moras uciniti u Madjarkoj direktno (ne moze preko madjunarodnog platnog prometa), a ne mozes uci jer si pod zabranom pa moras nekog angazovati da u tvoje ime uplati.

Ima jos nesto:
Ako delo ponovis vise puta za redom, moze se desiti da ti trajno zabrane ulaz u Madjarsku.

Kao sto vidis, nema zahebancije sa Evropom.

[Ovu poruku je menjao Zarko Silic dana 23.03.2014. u 00:15 GMT+1]
[ gavrantije @ 23.03.2014. 09:44 ] @
Žarkovo tumačenje je logično i uopšte ne sumnjam da je tačno.
Sada, kada razmislim o mom gore opisanom slučaju, jedino objašnjenje je izostavljanje detalja da se inkrimisano parkiranje desilo na Siciliji koja je autonomna regija sa specijalnim statusom u okviru Italije, pa sve to možda tretiraju na drugi način.

Ako nešto stigne, plaćaj bez razmišljanja !
[ Zarko Silic @ 23.03.2014. 10:12 ] @
To sa Sicilijom, Spanijom ili slicnim turisticki orjentisanim ekonomijama moze da prodje. Naime, postoji nekakvo lokalno pravilo koje govori u prilog turistickih reklama. Policija te obavestava da si nacinio prekrsaj ali se to ne prosledjuje dalje. Ko plati, plati, a ko ne plati, nikom nista, a sve zarad turizma. Nesto slicno je i u susednoj Hrvatskoj gde se turistima maksimalno gleda kroz prste pa se za isti prekrsaj turistima oprasta dok se domaci stanovnik kaznjava.

Ovo ne treba porediti sa Madjarima i njihovim neturisticki uskovidnim propisima. Njihove policajce je tesko animirati, a jos teze im je dokazati da nisu u pravu cak i kada je to sasvim jasno i ocigledno. Nije dovoljno to sto vi pozanjete KOHEM, ako ga policajac ne poznaje.
[ nemanjac @ 23.03.2014. 10:20 ] @
Pre dve godine sam dobio parking kaznu u Budimpesti jer nisam platio parking u zoni.
Normalno sam izasao iz Madjarske. Nikada mi nije stigla kazna ili presuda na kucnu adresu u Srbiji.
Taj auto sam prodao, sa drugim autom sam normalno prelazio eu granicu.

Ne ohrabrujem te da krsis zakon, ja sam slucajno propustio da platim parking.
[ botr @ 23.03.2014. 15:17 ] @
Citat:
Zarko Silic:
To sa Sicilijom, Spanijom ili slicnim turisticki orjentisanim ekonomijama moze da prodje. Naime, postoji nekakvo lokalno pravilo koje govori u prilog turistickih reklama. Policija te obavestava da si nacinio prekrsaj ali se to ne prosledjuje dalje. Ko plati, plati, a ko ne plati, nikom nista, a sve zarad turizma. Nesto slicno je i u susednoj Hrvatskoj gde se turistima maksimalno gleda kroz prste pa se za isti prekrsaj turistima oprasta dok se domaci stanovnik kaznjava.

Ovo ne treba porediti sa Madjarima i njihovim neturisticki uskovidnim propisima. Njihove policajce je tesko animirati, a jos teze im je dokazati da nisu u pravu cak i kada je to sasvim jasno i ocigledno. Nije dovoljno to sto vi pozanjete KOHEM, ako ga policajac ne poznaje.

S madjarskim policajcima nije tesko izaci na kraj. Stavis nesto u pasos i on lepo prizna da je pogresio
[ bakara @ 23.03.2014. 15:58 ] @
Lepo ste vi to prolazili u madjarskoj...

Ja isto tako nisam platio parking (nisam znao da se placa) i zakace mi "ono" za soferku, ja naravno uradim isto kao i vi...ignorisem i krenem na granicu.

Na granici, ukuca u racunar i kaze niste platili kaznu, ja sta cu pitam koliko....ali jok ne mozes to da platis na granici moras da ides u najblizu postu da uplatis.

Tako da sam izasao iz kolone i vratio se do nekog sela gde sam u 5 minuta pre zatvaranja stigao to da platim...uglavnom preselo mi.
[ nemanjac @ 23.03.2014. 16:26 ] @
Citat:
bakara: Lepo ste vi to prolazili u madjarskoj...

Ja isto tako nisam platio parking (nisam znao da se placa) i zakace mi "ono" za soferku, ja naravno uradim isto kao i vi...ignorisem i krenem na granicu.

Na granici, ukuca u racunar i kaze niste platili kaznu, ja sta cu pitam koliko....ali jok ne mozes to da platis na granici moras da ides u najblizu postu da uplatis.

Tako da sam izasao iz kolone i vratio se do nekog sela gde sam u 5 minuta pre zatvaranja stigao to da platim...uglavnom preselo mi.

U kojoj zemlji nisi platio parking i kada ti se to desilo?
[ bakara @ 23.03.2014. 18:04 ] @
U madjarskoj...o tome se i prica, zar ne?
[ anon115774 @ 23.03.2014. 22:46 ] @
Meni u 50% slucajeva na izlasku iz Madjarske traze da izdiktiram registarski broj...
[ Zarko Silic @ 24.03.2014. 00:55 ] @
Zar je moguce da ima likova koji ce radije strepiti da budu vraceni sa granice, nego da plate kaznu za parkiranje?

To je neverovatno da postoje takvi likovi.
[ botr @ 24.03.2014. 08:46 ] @
Plus sto:

Citat:
nepoznati autor:

Koja su vasa iskustva?
Pare nisu problem jer ih nemam... Razmisljam da ne platim kaznu... Jedino se brinem kada budem opet isao preko da li ce me zezati na granici?

Kaznu sam dobio od parking servisa... Ako to nekome nesto znaci...

Pozdrav

A onda kaze:

Citat:
nepoznati autor:
Idem sad za vikend, ali neverujem da ce mi bilo sta reci jer jos nije proslo ni prvih 15 dana...
Mada ko zna...

Ima da ode do Budimpeste, a nema da plati kaznu. Preskoci jedan odlazak i eto ti para za kaznu.

Ni meni se nesvidja sto moram da placam svakakve gluposti, ali takav je zakon.
[ nemanjac @ 24.03.2014. 17:43 ] @
Citat:
bakara: U madjarskoj...o tome se i prica, zar ne?

Nisi eksplicitno napisao, zato sam te pitao kada i gde. Kao sto si procitao meni pre 18 meseci pri prelasku madjarsko srpske granice nisu "detektovali" neplacenu parking kaznu za zonsko parkiranje u Pesti.

U svakom slucaju oni ne mogu da ti zabrane prelazak granice, verovatno su tebe savetovali da se vratis u prvo selo i uplatis prispelu parking kaznu ?

Citat:
Zarko Silic: Zar je moguce da ima likova koji ce radije strepiti da budu vraceni sa granice, nego da plate kaznu za parkiranje?

To je neverovatno da postoje takvi likovi.

Pa ti si ili mlad ili naivan ili sarkastican :). Ne placanje parking tiketa je globalni sport.
Postoje ljudi koji svakodnevno i rutinski rizikuju ozbiljnije kazne prelazeci granicu, posebno vojvodjani koji svercuju sve zivo i mrtvo iz Madjarske...
[ bakancs @ 24.03.2014. 22:20 ] @
Citat:
nemanjacU svakom slucaju oni ne mogu da ti zabrane prelazak granice

Kako to mislis da ne mogu da ti zabrane prelazak granice?
[ nemanjac @ 24.03.2014. 23:06 ] @
Citat:
bakancs: Kako to mislis da ne mogu da ti zabrane prelazak granice?

Verovatno mogu u S.Koreji, u EU da te sprece da kao strani drzavljanin napustis zemlju/predjes granicu ako nisi platio parking tiket od 50evra, tesko. ono sto mogu je da te izbace iz zemlje.
Za privodjenje, zadrzavanje stranog drzavljanina su potrebne vazece poternice ili sudske presude.
Ako gresim ispravite me.
[ bakancs @ 25.03.2014. 00:09 ] @
Ne, nego sam ja pogresno razumeo.. mislio sam da je rec o ponovnom ulasku u Madjarsku a ne o izlasku..
[ Zarko Silic @ 27.03.2014. 22:19 ] @
Naravno da te mogu vratiti sa granice prilikom ulaska i to ne samo zbog neplacanja kazni vec i zbog sitnice poput na primer neispravnih farova ili kineskih xenona i mnogo toga jos.

Pametan sigurno nece rizikovati, a sa budalama ne treba ni polemisati. To je valda jasno.
[ anon70939 @ 27.03.2014. 22:22 ] @
Vracaju i zbog katalizatora.
Moj kolega, ugradio na svoj auto tzv "Straight pipe". Vratili ga sa granice nazad.
[ Lavlja_Jazbina @ 28.03.2014. 00:22 ] @
Ja bi ovde uzeo Zarkove repere,jer kada on kaze da ne mozes animirati madjarskog policajca
onda je tako,a procitao sam u nekom tekstu u arhivi da i cita i pise madjarski,pa mu sporazumevanje nije problem.
[ ad0lf @ 15.02.2016. 07:16 ] @
nemzeti mobilfizetési rendszer Skineš ovu aplikaciju i plaćaš parking i vinjete elektronski ko čovek. Provereno radi.