[ CakNoris @ 18.03.2014. 16:40 ] @
| Treba da zamenim staru papirnu licnu kartu.
Uzeo bih ovu sa cipom ako pruza neke nove mogucnosti.
Zanima me da li neko koristi nove LK sa cipom kao:
- sertifikat za pristup sajtu e uprave i slicnim sajtovima e uprave,
- s/mime sertifikat za potpisivanje i sifrovanje eposte,
- citanje podataka sa kartice.
Da li postoje jos neke prednosti i mane?
Da li rade kao beskontaktne ili je neophodno da se ubace u citac?
|
[ botr @ 18.03.2014. 16:57 ] @
Teoreticari zavere ce ti reci da mozes da ih ocitas daljinski, a u praksi jedino uz pomoc citaca.
[ nemanjac @ 18.03.2014. 16:58 ] @
Citat: CakNoris: Treba da zamenim staru papirnu licnu kartu.
Uzeo bih ovu sa cipom ako pruza neke nove mogucnosti.
Zanima me da li neko koristi nove LK sa cipom kao:
- sertifikat za pristup sajtu e uprave i slicnim sajtovima e uprave,
- s/mime sertifikat za potpisivanje i sifrovanje eposte,
- citanje podataka sa kartice.
Hahahaha :)
[ nemanjac @ 18.03.2014. 17:23 ] @
Posto si me dobro nasmejao :), evo za sta je chip na kartici do sada meni sluzio:
-Brzo uzimanje licnih podataka u Banci ubacivanjem LK u citac.
-U slucaju da policijska patrola zeli da proveri tvoju adresu, a nema citac, druzices se sa policajcima 3-15 minuta dok ne provere motorolom tvoju adresu.
Chip je kontaktni. To je to.
[ anon70939 @ 18.03.2014. 17:27 ] @
Svakako preporucujem novu sa cipom bas iz tih razloga koje si naveo.
U mom slucaju prednost je i to sto pri promeni prebivalista ne moram da vadim novu LK
[ botr @ 18.03.2014. 17:42 ] @
Mislim da vise nij moguce uzeti lk bez cipa.
[ anon70939 @ 18.03.2014. 19:43 ] @
Pojma nemam.
Znam da kad je bilo obavezno da se menjaju, da smo mogli da biramo da budu sa ili bez čipa.
I znam da više od pola nacije nije htelo sa čipom, jer su čuli da tako mogu da ih prisluškuju i prate. :)
[ sonus70 @ 18.03.2014. 20:18 ] @
Ja imam sa čipom i poslužila mi ovih dana da izvadim novu vozačku. U mup sam išao samo da je podignem i to je trajalo 3 minuta. Za pristup sajtu eUprava ti ne treba karta sa čipom ali treba ako hoćeš da nešto obaviš. Nemam digit. sertifikat pošto nemam ni potrebe za tim i ne znam čemu služi.
[ botr @ 18.03.2014. 20:33 ] @
Dobijas neku sifru sa LK, al cemu sluzi nemam pojma.
[ anon70939 @ 18.03.2014. 20:44 ] @
ovih dana sam na par mesta instalirao te digitalne sertifikate.
Sluzi ljudima da vise ne nose peske na salter u PIO i nemamtipojmagdejos, nego sve rade online.
Pa da ne bi dobijali neku novu smart karticu, dovoljna je i LK sa cipom, koja sluzi kao njihov digitalni potpis pri slanju tih podataka
[ bachi @ 19.03.2014. 07:25 ] @
Jedno pitanje pošto mi ističe LK ona stara papirna za dva meseca.
Preko epuprave ne vidim nigde mogućnost da hoću LK sa el. sertifikatom na njoj? Kako ide ta procedura? Preko euprave samo zakažem termin, onda odem u MUP i njima naglasim da hoću i el. sertifikar ili šta?
[ Predrag Supurovic @ 19.03.2014. 07:43 ] @
Nema vise biranja. Sad je sve ukljuceno u paket.
[ bachi @ 19.03.2014. 07:53 ] @
Ček, znam da si ranije mogao da biraš oćeš li bez čipa ili sa čipom, pa je l' na to misliš kada kažeš da nema više biranja, te ću svakako dobiti sa čipom ili misliš da ću svakako dobiti sa čipom i elektronskim sertifikatom?
[ djoka_l @ 19.03.2014. 07:56 ] @
Dobiješ elektronski sertifikat bez posebnog zahteva, ja promenio LK u avgustu prošle godine.
[ bachi @ 19.03.2014. 07:57 ] @
O pa super. Hvala.
[ anon70939 @ 19.03.2014. 09:06 ] @
Samo nemoj da bacis papiric sa pinom :)
Ja sam moj jedva nasao...
[ axone @ 19.03.2014. 10:25 ] @
Za vađenje kv. el. sertifikata na l.k potrebno je da popuniš zahtev x1 i ugovor x 2 (skini sa njihovog sajta MUP CA) i odeš tamo gde izdaju l.k., poneseš kovertu od l.k gde stoji lozinka(ili ako je znaš napamet još bolje ;a ako si zaboravio resetovaće ti tamo na licu mesta valjda).
Ja nisam zakazivao nego otišao par puta i kad nije bilo gužve odradio posao.
[ bachi @ 19.03.2014. 10:33 ] @
I još jedno pitanje. Da li moram ja da se slikam, ili će me slikati oni na lice mesta, kao što je bilo u slučaju sa pasošem?
[ anon70939 @ 19.03.2014. 10:46 ] @
ako si se vec fotografisao za LK, iskoristice tu sliku koju imaju u sistemu
[ X Files @ 19.03.2014. 10:46 ] @
Žalosno je što mnoge ustanove, koje po prirodi posla arhiviraju štampu/kopiju LK kao deo postupka - nemaju čitač kartica. A nemaju često ni kopir aparat. O papiru i da ne pričamo.
[ bachi @ 19.03.2014. 10:46 ] @
Ja još uvek imam staru papirnu LK, zato i pitam sve ovo. :D
[ anon70939 @ 19.03.2014. 10:48 ] @
OK :)
onda
Ako si se slikao za Pasos, onda ce iskoristiti ti fotografiju koju vec imaju u sistemu :)
[ djoka_l @ 19.03.2014. 10:51 ] @
Mene su pitali da li hoću da se slikam, ili da iskoriste staru sliku. U svakom slučaju, nije potrebno da nosiš sliku, sve se tamo završi. Sve to može da zavisi od MUPa u koji odeš, ja sam na Novom Beogradu sve završio za 10 minuta, a negde mora da se zakazuje...
[ bachi @ 19.03.2014. 10:55 ] @
Hvala momci puno na odgovorima.
[ anon70939 @ 19.03.2014. 10:56 ] @
Bilo je jedno vreme da se nosi slika, ali to samo AKO hoces :).
Kod nas u KGu su trazili da se obavezno donosi fotografija iako oni fotografisu na licu mesta. Mada ja sam odbio i nisam, pa se nisu bunili. Ljudi su uglavnom nosili.
Ta slika im je trebala cisto da stave na dosije sa raznim uverenjima, uplatnicama, zahtevima...
Koliko se secam, sve fotografske radnje u gradu su digle bunu "sta ce oni sada da rade ako vise ne treba niko da se fotografise za LK", pa su zbog toga iz solidarnosti prema njima rekli da se i dalje fotografisemo :)
[ anon142305 @ 19.03.2014. 11:54 ] @
Sto se slika za LK tice, ko nosi naocare, obavezno se slika bez njih - bez obzira sta kazu u PU prilikom slikanja!!!
Znam osobu kojoj su rekli da ostavi naocare, pa su joj prilikom prelaska granice rekli da ima neispravan dokument zbog toga.
[ ki111er @ 19.03.2014. 15:30 ] @
Citat: IUOP_1: Sto se slika za LK tice, ko nosi naocare, obavezno se slika bez njih - bez obzira sta kazu u PU prilikom slikanja!!!
Znam osobu kojoj su rekli da ostavi naocare, pa su joj prilikom prelaska granice rekli da ima neispravan dokument zbog toga.
Kod mene u Ks-u prilom slikanja za LK daju neke naocare bez stakla jer fotoapart ima neki problem sa refleksijom stakala :)
[ CakNoris @ 20.03.2014. 11:22 ] @
Jel ima neka ogranicenja pri pristupu sajtu aplikaciji e-uprave i slicnim mestima kada se koristi sertifikat sa LK u odnosu na one sto izdaje posta, halcom i ostali?
Jel neko koristio sertifikat sa LK za potpisivanje i sifrovanje podataka, npr. za zastitu emaila ili fajlova na racunaru, logovanje na racunar ili slicno?
[ ekof9 @ 20.03.2014. 12:35 ] @
Ako neko zna, do kad bese produzeno trajanje papirnate LK, 2015 ili 2016?
[ anon142305 @ 20.03.2014. 12:49 ] @
Citat: Lična karta izdata na starom obrascu, u koju je upisan rok važenja 27. juli 2011. godine,
u skladu sa Zakonom o izmenama i dopunama Zakona o ličnoj karti važi do 31.12.2016. godine
http://www.mup.gov.rs/cms_cir/dokumenta.nsf/licna-karta.h
[ axone @ 21.03.2014. 10:58 ] @
Citat: CakNoris:
Jel ima neka ogranicenja pri pristupu sajtu aplikaciji e-uprave i slicnim mestima kada se koristi sertifikat sa LK u odnosu na one sto izdaje posta, halcom i ostali?
Jel neko koristio sertifikat sa LK za potpisivanje i sifrovanje podataka, npr. za zastitu emaila ili fajlova na racunaru, logovanje na racunar ili slicno?
Svako sertifikaciono telo pretpostavljam ispunjava neke uslove da bi se zvalo sertifikaciono telo.
Trenutno u Srbiji postoje četiri sertifikaciona tela(ova što si naveo + Privredna komora srbije)
Sertifikati koje izdaju bi trebalo da imaju neki zajednički set podataka da bi se zvali kvalifikovani el. sertifikati.
Tako da, ne, ne bi trebalo da bude nekih ograničenja u teoriji.
Koristio sam sertifikate MUP-a i PKS-a za potpisivanje nekih online stvari.
Nisam pokušavao šifrovanje podataka i emailova.
Copyright (C) 2001-2024 by www.elitesecurity.org. All rights reserved.
|