[ Odzaklijevski @ 06.05.2014. 21:11 ] @
Al je lep ovaj svet, svi pevaju standardizovane pesme na istom jeziku.

Ada za svu igru bez gusalah
ja ti ne bih paru tursku dao.
[ Otto23 @ 06.05.2014. 22:10 ] @
'Leba i igara. :)

Standardizovana instant "zabava" za siroke mase, koja se na silu odrzava i finansira kao projekat bog-te-pita-kog pametnog lobija za istrazivanje ruda i gubljenje vremena. Slicno kao one placene zabave/izleti sto organizuju kompanije, gde se shatro jaca timski duh - zarad povecavanja produktivnosti (dok u istom tom "timu" platu npr. ne smes nikome da kazes jer ces da fasujes otkaz).

IMHO, nikad vishe foliranja i glume, u pokusaju da se bude originalan. Tj. Briselska verzija The Hunger Games-a, koju su rezirale birokrate... jer da nisu - mozda bi i bilo za gledanje. :)
[ Odzaklijevski @ 06.05.2014. 22:27 ] @
Dobar potez RTS-a da ne učestvuje u ovome. Možda je zbog para, ali je odluka ispravna u svakom pogledu. Na prethodnim takmičenjima Srbija je jedna od retkih zemalja koja je imala pesme koje nešto vrede i dosta je bilo da im mi izvlačimo prosek.
[ hotchimney @ 06.05.2014. 23:16 ] @
Naravno da je u pitanju novac. O tome postoji i tekst na sajtu RTS-a.

Dodje mi da se rasplačem. Ima li neko crnog luka da poteku suze?
[ Odzaklijevski @ 06.05.2014. 23:33 ] @
Zašto bi plakao? Novac bi sigurno mogao da se nađe. Dobra stvar je što je neko bio dovoljno pametan i zapitao se zašto da trošimo novac na nešto što je totalna glupost, po kvalitetu u rangu sa Grandom samo mnogo skuplje.
[ KrkaCiC @ 06.05.2014. 23:35 ] @
Citat:
Odzaklijevski:
Dobar potez RTS-a da ne učestvuje u ovome. Možda je zbog para, ali je odluka ispravna u svakom pogledu. Na prethodnim takmičenjima Srbija je jedna od retkih zemalja koja je imala pesme koje nešto vrede i dosta je bilo da im mi izvlačimo prosek.

Kako mislis mudar potez rts-a?
Pa nemamo predstavnike,one nase tri nisu bile ni za kupus
[ Odzaklijevski @ 06.05.2014. 23:41 ] @
Ne znam na koje tri misliš. Ja sam mislio na Molitvu, Oro, Lane moje i Nije ljubav stvar. Sve su na srpskom jeziku i po kvalitetu su iznad većine šablonskih pesama koje se mogu čuti na Evroviziji.
[ KrkaCiC @ 07.05.2014. 01:04 ] @
Mislio sam na "moje tri" proslogodisnje predstavnice nase

Ne znam da li si u toku,ali recimo Britance ne zanima uopste Evrovizija,cak vecina Britanaca ni ne zna sta je to
Toliko je njima bitna. A nama je nesto veliko pobeda na evroviziji. Da budem iskren,nisam ocekivao da ce "molitva" pobediti,ne svidja mi se nesto posebno pesma,ali pobeda je pobeda jel tako

Znas i sam kako se kod nas biraju predstavnik/ci za evroviziju,i tako je u svakoj nebitnoj drzavi poput nase,a ove velike i jake zabole mnogo za evroviziju.

UK je imala Fredija (nebitno je odakle je on) i tu su pobedili za sva vremena
[ hotchimney @ 07.05.2014. 06:40 ] @
Smešno je i pomisliti da je jednoj državici na ivci golog opstanka, opšte bede, nezaposlenosti, korupcije i očajničke borbe za očuvanja teritorijalnog integriteta uopšte bitno bacanje novca na ime do na kič bezvrednih pevačkih sapunica.
Uzimte na primer stanje u zdravstvu, računi škola se blokiraju jer nemaju novaca da plate dobavljače, u situaciji povećanog mortaliteta porodilje ne mogu da ostvare prava na novčanu naknadu.
Itd...

Ali zato se peeeeevaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa.
[ Miroslav Jeftić @ 07.05.2014. 07:25 ] @
Ko peva zlo ne misli
[ Odzaklijevski @ 07.05.2014. 07:27 ] @
Citat:
hotchimney:
Ali zato se peeeeevaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa.

Da li si ti nešto propustio ili si spremio tekst za slučaj da Srbija pošalje predstavnika na Evroviziju, ali pošto je greota da se baci ipak si odlučio da objaviš ovde?

Citat:
hotchimney: Smešno je i pomisliti da je jednoj državici na ivci golog opstanka, opšte bede, nezaposlenosti, korupcije i očajničke borbe za očuvanja teritorijalnog integriteta uopšte bitno bacanje novca na ime do na kič bezvrednih pevačkih sapunica.

Tamo stvarno ima takvih država. Da nisi mislio na neku drugu državu, a ne Srbiju?

Citat:
Ne znam da li si u toku,ali recimo Britance ne zanima uopste Evrovizija,cak vecina Britanaca ni ne zna sta je to

Ne znam, je l rađeno neko istraživanje na tu temu? Znam da imaju privilegovan status i da njihova pesma ide direktno u finale. Verovatno je to zbog ljudi van Britanije, koji jednostavno ne mogu bez njih.

Što se mene tiče, trebalo bi ostaviti samo veliku petorku da učestvuje, a to su pored Velike Britanije, Francuske, Španije i Nemačke i Italija koja se 2011. vratila na takmičenje posle 14 godina pauze. Za veliku petorku inače važe posebna pravila u okviru takmičenja. Muzika je ogledalo jednog društva, a Pesma Evrovizije prikazuje da u EU nema ni demokratije ni multikulturalizma ni slobode misli.
[ hotchimney @ 07.05.2014. 08:15 ] @
Citat:
ili si spremio tekst za slučaj da Srbija pošalje predstavnika na Evroviziju

Prihvatam tvoj predlog jer tekst "moje pesme" a koji glasi "peeeeevaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa" nije ništa lošiji od onoga što se može čuti na kič cirkusu.

Citat:
Da nisi mislio na neku drugu državu, a ne Srbiju?

Jesam ja tu pomenuo Srbiju?

Citat:
trebalo bi ostaviti samo veliku petorku da učestvuje, a to su pored Velike Britanije, Francuske, Španije i Nemačke i Italija

Da nisi mislio na "veliku šestorku"? Nedostaje Srbija.
[ Odzaklijevski @ 07.05.2014. 08:23 ] @
Citat:
hotchimney: Jesam ja tu pomenuo Srbiju?

Ti izgleda i ne znaš šta pišeš, a na pitanje odgovaraš pitanjem. Izvini, ali ja ne mogu da ti pomognem jer ti ni ja ne razumem.
[ Ivan Dimkovic @ 07.05.2014. 10:05 ] @
Citat:
Odzaklijevski
Muzika je ogledalo jednog društva, a Pesma Evrovizije prikazuje da u EU nema ni demokratije ni multikulturalizma ni slobode misli.

U mojoj maloj firmi od 50 ljudi imamo 10 nacionalnosti sa 4 kontinenta. Na krugu od par km. od firme ima restorana koje drze ljudi iz dvocifrenog broja zemalja.

Kako krenes da listas prezimena na imenima malih firmi po kombijima i automobilima kroz grad, imas prezimena sa svih kontinenta osim Antarktika.

Bice da je EU sasvim dobro sto se tice multikulturalizma, a o slobodi misli ne bih ni da pocinjem, o tome su migracije stanovnika vec rekle sve.

Pesma Evrovizije je skrndelj kao, uostalom, i svaka druga "narodna" zabava.

To, medjutim, nema blage veze sa bilo cim drugim.
[ Odzaklijevski @ 07.05.2014. 10:33 ] @
Možda te migracije nisu zbog slobode misli nego baš zbog restorana. Na osnovu tvoje poruke može se reći da se u EU dobro jede i da je bar što se te oblasti tiče multikulturalizam sasvim u redu. Pesma Evrovizije je naravno "skrndelj" za narod, a poznato je da narod nema nikave veze ni sa čim. Demokratija, multikulturalizam i sloboda misli i nisu predviđeni za narod. Što bi neko iz Mađarske pevao na mađarskom jeziku, kad može lepo da otpeva to što ima na engleskom, a posle svi da odu na mađarski gulaš. Svi siti i zadovoljni, a multikulturalizam na broju.
[ Ivan Dimkovic @ 07.05.2014. 10:47 ] @
Citat:
Odzaklijevski
Možda te migracije nisu zbog slobode misli nego baš zbog restorana. Na osnovu tvoje poruke može se reći da se u EU dobro jede i da je bar što se te oblasti tiče multikulturalizam sasvim u redu

Ne postoji savrseno mesto za zivot na ovom svetu, ali je EU visoko na listi po parametrima multikulturalizma kao i sloboda na planeti zemlji.

Da EU ima probleme sa multikulturalizmom, tesko da bi imali toliku migraciju ljudi razlicitih kultura. Ljudi migiraju tamo gde im je bolje a kako u EU migriraju ljudi sa svih kontinenata to je najbolji dokaz da necija >kultura< ocigledno nije problem.

Postoje mesta po EU u kojima postoji veci % budaletina koje ne vole drugacije ljude (u bilo kom smislu), ali ne postoji drzava na planeti zemlji koja nema takva mesta. Medjutim, takvi ekstremi se ne mogu uzimati kao relevantan parametar ako je prosek ponasanja/standarda daleko iznad takvih guzica od lokacija i ljudi.

Citat:

Demokratija, multikulturalizam i sloboda misli i nisu predviđeni za narod

Nemam pojma sta je "predvidjeno" ili ne, stavise mislim da takva konstatacija nema apsolutno nikakvog smisla.

Ali vidim i na svojoj kozi primecujem da u EU nemam nikakav problem sa slobodom misli ili multikulturalizmom.

Niti ja, niti bilo koga da znam. Niti u okolini. Niti merljivi parametri u drustvu ukazuju na takav problem koji bi se mogao nazvati "EU problemom" a ne izolovanim incidentima sa kojima se drustvo obracunava adekvatno.

Jedine "misli" koje u EU nisu sistemski dozvoljene su pokreti koji bi sa drugima nasilno da se obracunavaju.

Prezivecemo nekako sa takvom torturom i zabranom "sloboda".

Inace, jedino sam uzivo cuo zalbe na "multikulturalizam" i "slobode misli" od likova koji misle da ako ih neko krivo pogleda sto urlaju i razbijaju flase u 3 AM ili pljuju po ulici, da to u stvari "mrze njihovu zemlju/poreklo". Pa nece biti da je tako, nego nigde u svetu ljudi ne vole nekulturne sabane, to nije "multikulturalizam" vec nekultura. Cinjenica da im je "kultura" zajednicki deo reci ne znaci znak jednakosti izmedju ta 2 pojma.
[ Odzaklijevski @ 07.05.2014. 10:59 ] @
Citat:
Ivan Dimkovic: Ali vidim i na svojoj kozi primecujem da u EU nemam nikakav problem sa slobodom misli ili multikulturalizmom.

Ti glumiš Nemca i nemaš nikakav problem. Ti si oličenje budućnosti EU. Tebi je čudno, ali postoje i ljudi koji bi želeli da se razlikuju od tebe. Neki bi čak želeli i da pišu ćirilicom na ovom forumu. Znam da verovatno sada sledi zaključavanje teme ili brisanje, ali to valjda je posledica onoga što si naučio u multikulturalnoj EU u kojoj vlada sloboda govora.

Citat:
Inace, jedino sam uzivo cuo zalbe na "multikulturalizam" i "slobode misli" od likova koji misle da ako ih neko krivo pogleda sto urlaju i razbijaju flase u 3 AM ili pljuju po ulici, da to u stvari "mrze njihovu zemlju/poreklo". Pa nece biti da je tako, nego nigde u svetu ljudi ne vole nekulturne sabane, to nije "multikulturalizam" vec nekultura. Cinjenica da im je "kultura" zajednicki deo reci ne znaci znak jednakosti izmedju ta 2 pojma.

Kultura je mnogo širi pojam nego što ti očigledno misliš da taj pojam označava.
[ Ivan Dimkovic @ 07.05.2014. 11:07 ] @
Citat:
Odzaklijevski
Ti glumiš Nemca i nemaš nikakav problem. Ti si oličenje budućnosti EU. Tebi je čudno, ali postoje i ljudi koji bi želeli da se razlikuju od tebe. Neki bi čak želeli i da pišu ćirilicom na ovom forumu. Znam da verovatno sada sledi zaključavanje teme ili brisanje, ali to valjda je posledica onoga što si naučio u multikulturalnoj EU u kojoj vlada sloboda govora.

Ne glumim ja nikakvog Nemca, cak ni nemacki ne koristim u svakodnevnoj komunikaciji, sorry. Sanse da bilo ko iz okoline greskom misli da sam Nemac su ravne nuli, ako sam progovorio jednu jedinu rec.

Ne glume Nemce ni moje kolege iz Kine, Indije, Ukrajine, Madjarske pa, opet, dobro im je ovde i ne zale se.

Ne mogu da kazem da znam kako tacno ide ljudima u okolini koji su evidentno dosli iz celog sveta, ali cinjenica da su ovde dosli i nigde ne idu ipak govori o tome da ljudi nemaju problem sa njihovom kulturom.

Takve konstatacije bez nikakgog uvida u pravo stanje stvari ne ulivaju poverenje u tvoje stavove. Ako si i druge stavove tako formirao, bez cinjenica, mislim da ces imati prilican problem da druge uveris u faktualnu korektnost istih.

Citat:

Znam da verovatno sada sledi zaključavanje teme ili brisanje, ali to valjda je posledica onoga što si naučio u multikulturalnoj EU u kojoj vlada sloboda govora.

Ovaj forum nema veze sa EU tako da ne vidim kakve veze ima pravilnik ovog foruma sa bilo cim (uzgred, niko te ne sprecava da na ES-u pises cirilicom).

Takodje, moderacija foruma nema veze sa slobodom govora. Forum je privatna svojina vlasnika istog i vlasnik moze da ga uredjuje kako hoce.

Sloboda govora ne znaci da neko na tudjoj privatnoj svojini moze da pise sta hoce. Sloboda govora znaci da ti drzava nece zabraniti da slobodno iskazujes svoje stavove a ne da imas nekakvo nebesko pravo da na tudjoj privatnoj svojini radis sta hoces.

To su potpuno razlicite stvari. Ako ti se ne dopada politika ovog foruma, a ti otvori svoj. Drzava Srbija, bas kao i EU, podrzava slobodu govora i niko ti nece zabraniti da otvoris forum sa bilo kakvim pismom i gde mozes da pises koliko hoces. Ako hoces da se "slobodno izrazavas", nema problema, ali to radi sa svojim rekvizitima.

Citat:

Kultura je mnogo širi pojam nego što ti očigledno misliš da taj pojam označava.

OK, hajde, objasni ti meni lepo sta je multikulturalizam i kako to konkretno taj multikulturalizam ne postoji u EU i gde taj multikulturalizam postoji pa da se to onda koristi kao referenca prema kojoj je EU losa.

Hvala unapred.

[Ovu poruku je menjao Ivan Dimkovic dana 07.05.2014. u 12:18 GMT+1]
[ SlobaBgd @ 07.05.2014. 11:31 ] @
Dimke, a koja je to zemlja/država - EU o kojoj pišeš?
Da li je stepen multikulturizma jednak i u Estonji, i u Bugarskoj, i u Nemačkoj?
Ili je Nemačka u kojoj živiš oličenje multikulturizma, neki reper za ostatak EU?
Ili je EU = Nemačka?
[ Odzaklijevski @ 07.05.2014. 11:34 ] @
Citat:
Takve konstatacije bez nikakgog uvida u pravo stanje stvari ne ulivaju poverenje u tvoje stavove. Ako si i druge stavove tako formirao, bez cinjenica, mislim da ces imati prilican problem da druge uveris u ispravnost istih.

Nije mi bitno da li ću da uverim bilo koga. Mislim da nikome sem tebi nije ni bitno da li glumiš nešto ili ne. To je moje subjektivno mišljenje, izvini ako te pogađa, a ako te pogađa možda bi trebalo da se zapitaš zašto je to tako.

Citat:
uzgred, niko te ne sprecava da na ES-u pises cirilicom

Stvarno? Ja sam pokušao i nešto mi ne ide. Možeš li da napravim malu demonstraciju i napišeš nešto ćirilicom?

Citat:
OK, hajde, objasni ti meni lepo sta je multikulturalizam i kako to konkretno taj multikulturalizam ne postoji u EU i gde taj multikulturalizam postoji pa da se to onda koristi kao referenca.

Ako se ide ka tome da svi koriste isti jezik i pevaju iste pesme na manifestaciji koja se zove Pesma Evrovizije onda ne vidim šta posebno treba da ti objašnjavam. Naveo sam već primer Mađarske. Kako može neko da predstavlja Mađarsku, a da pritom ne koristi ni jedan element mađarske kulture koja je stara više vekova. Čak ne koristi ni mađarski jezik. Mađarska nije izolovan slučaj, isto je i sa Ukrajinom, Rusijom, Belgijom, Švedskom... Ti ćeš reći da je to nebitno jer je to zabava za narod. Da li je isto tako i turbofolk devedesetih bio nebitan? Trenutno u Evopi postoji više kultura, jezika, naroda i nacija. Problematičan je pravac u kome se krećemo i što se ide ka odbacivanju nečega što je nastajalo vekovima. Proces je uglavnom dobrovoljan za sada, ali postoji i mala pomoć sa strane.

[ Ivan Dimkovic @ 07.05.2014. 11:46 ] @
Citat:
Odzaklijevski
Nije mi bitno da li ću da uverim bilo koga. Mislim da nikome sem tebi nije ni bitno da li glumiš nešto ili ne. To je moje subjektivno mišljenje, izvini ako te pogađa, a ako te pogađa možda bi trebalo da se zapitaš zašto je to tako.

Ne pogadja me uopste, vec samo konstatujem da konkretno misljenje baziras ne na osnovu cinjenica i da, ako to radis uopsteno, da ce to ostaviti takav i takav utisak o tvojem misljenju.

Kako je poenta foruma diskusija, nije neuobicajeno ukazati sagovorniku ako svoje misljenje bazira ne na cinjenicama, sto u ovom slucaju radis.

Da li je to tebi bitno ili ne je tvoja licna stvar. Medjutim, za diskusiju je korisno znati da neki sagovornik prica faktualno netacne stvari i to je glavni razlog zasto sam to napisao.

Citat:

Stvarno? Ja sam pokušao i nešto mi ne ide. Možeš li da napravim malu demonstraciju i napišeš nešto ćirilicom?

Procitaj ponovo: forum ti dozvoljava da pises cirilicom. Probaj.

Ta cirilica ce nakon podnosenja poruke biti pretvorena u latinicu zbog pravilnika foruma, ali to ne menja cinjenicu da te forum ne sprecava da pises cirilicom, sto si ti napisao i na sta ti je ukazano da to nije tacno.

Da si rekao da te ES sprecava da citas poruke na cirilici, to bi bila apsolutno tacna konstatacija.

Konacno, politika ES foruma - necega sto je privatna svojina na teritoriji drzave Srbije nema apsolutno nikakve veze sa EU.

Citat:

Ako se ide ka tome da svi koriste isti jezik i pevaju iste pesme na manifestaciji koja se zove Pesma Evrovizije onda ne vidim šta posebno treba da ti objašnjavam. Naveo sam već primer Mađarske. Kako može neko da predstavlja Mađarsku, a da pritom ne koristi ni jedan element mađarske kulture koja je stara više vekova. Čak ne koristi ni mađarski jezik. Mađarska nije izolovan slučaj, isto je i sa Ukrajinom, Rusijom, Belgijom, Švedskom... Ti ćeš reći da je to nebitno jer je to zabava za narod. Da li je isto tako i turbofolk devedesetih bio nebitan? Trenutno u Evopi postoji više kultura, jezika, naroda i nacija. Problematičan je pravac u kome se krećemo i što se ide ka odbacivanju nečega što je nastajalo vekovima. Proces je uglavnom dobrovoljan, ali postoji i mala pomoć sa strane.

Pesma Evrovizije nije nikakav parametar multikulturalnosti u EU.

Kao prvo, sama manifestacija je organizovana od strane ne-EU institucije i u njoj ucestvuju zemlje EU i van EU. Stavise, u EBU su i clanice koje, evidentno, nisu ni na evropskom kontinentu. EBU, organizator te manifestacije, je organizacija koja ima clanove iz 56 zemalja, od kojih pola, ocigledno, nisu iz EU a nekoliko cak nisu ni iz Evrope. To znaci da politika EBU-a nije politika EU.

Kao drugo, sve i kada bi Evrovizija bila EU-organizovana manifestacija, kic predstave koje su deo zabavnog programa gde ucesnici pevaju pre svega radi licne komercijalne promocije se nigde ne uzimaju kao nekakav parametar multikulturalnosti.

Koriscenje engleskog jezika tu je cista zelja prodavaca (izdavackih kuca) za vecom lovom, a ne znak problema neke drzave/drzava sa razlicitim kulturama.

Drugim recima, problem Evrovizije je taj sto ti izvodjaci ocigledno hoce jos vecu komercijalnu prodju i pevaju na drugom jeziku. To je posledica zelje za profitom individualnih ucesnika te manifestacije a ne znak neprihvatanja drugih kultura u EU.
[ Ivan Dimkovic @ 07.05.2014. 11:56 ] @
Citat:
SlobaBgd:
Dimke, a koja je to zemlja/država - EU o kojoj pišeš?
Da li je stepen multikulturizma jednak i u Estonji, i u Bugarskoj, i u Nemačkoj?
Ili je Nemačka u kojoj živiš oličenje multikulturizma, neki reper za ostatak EU?
Ili je EU = Nemačka?

Stepen multikulturalizma nigde nije jednak na celoj teritoriji, pogovotu ne ako teritorija obuhvata skoro ceo kontinent i 500 miliona stanovnika.

Nije Nemacka nikakav reper, posto sasvim dovoljno multikulturalnih regiona ima i van Nemacke + u samoj Nemackoj postoje mesta gde je stepen netolerancije veci (mahom ekonomski s*ebana mala mesta po ex-DDR).

Kao sto rekoh, tacno je da postoje neki supci od mesta gde je zastupljena netolerancija (i to, pre svega, nije karakteristika neke drzave vec lokalnih sredina koje postoje svuda), ali ne postoji ni jedna jedina drzava na ovom svetu koja je 100% imuna na to.

Medjutim, EU kao celina je na globalnoj lestvici multikulturalizma prilicno visoko. I to je poenta.

To ne znaci da je EU savrseno drustvo u kome svuda vlada postovanje razlicitosti, daleko od toga.

Medjutim, uzevsi u obzir ostatak sveta, malo je neprimereno uzimati EU kao bilo kakav los primer za multikulturalnost, posto su fakti ocigledno drugaciji.

Otprilike kao kada bi krenuo da se zalis na tacnost brzih vozova u Francuskoj. Tacno, hoce tu i tamo neki voz da zakasni, ali globalno gledano verovatno su u prvih 5, u najgorem slucaju, 10 zemalja na svetu pa je zaljenje na to neprimereno ako pogledas realno stanje stvari na terenu, globalnom.
[ DaliborP @ 07.05.2014. 12:07 ] @
Citat:
Odzaklijevski: Naveo sam već primer Mađarske. Kako može neko da predstavlja Mađarsku, a da pritom ne koristi ni jedan element mađarske kulture koja je stara više vekova. Čak ne koristi ni mađarski jezik.

I ABBA je pevala na engleskom pre 40 godina. I sta se dogodilo, nemiri u Svedskoj, kultura izgubljena i niko vise ne koristi svedski jezik...
[ Odzaklijevski @ 07.05.2014. 12:09 ] @
Citat:
Ne pogadja me uopste, vec samo konstatujem da konkretno misljenje baziras ne na osnovu cinjenica i da, ako to radis uopsteno, da ce to ostaviti takav i takav utisak o misljenju.

Ti si ispisao čitave tomove ovde na ES, tako da sam imao dovoljno činjenica da izvedem svoj zaključak. Interpretacija činjenica je subjektivna stvar i različiti ljudi dolaze do različitih zaključaka. Ako ne razumeš o čemu ti pričam pročitaj samo svoju kreativnu interpretaciju činjenice da se na ES može pisati ćirilicom, ali da se napisano ne može čitati na tom pismu :) Da li je pisanje samo po sebi cilj ili je cilj čitanje onog što je napisano?

Citat:
Konacno, politika ES foruma - necega sto je privatna svojina na teritoriji drzave Srbije nema nikakve veze sa EU.

Ima veze sa evopskim multikulturalizmom (Srbija je u Evropi), a rukovodstvo foruma ima veze sa EU. Ti imaš veze sa EU, da nije tako ne bi se štrecao svaki put kada neko kaže nešto loše o Uniji. Isto tako ima veze i vlasnik foruma koji živi u EU. Odakle vam uopšte takva ideja i šta su motivi? Ono objašnjenje koje svako ko se bar malo razume u tehnologiju može da protumači kao "mi smo neznalice i ne poznajemo nikoga ko bi mogao da nam napiše php skript od nekoliko desetina redova" je priča za malu decu. Vrlo je jednostavno uraditi transliteraciju i ostaviti mogućnost čitanja originala za one koji to žele. Iza odluke o transliteraciji mora da stoji neka ideja.

Citat:
Kao prvo, sama manifestacija je organizovana od strane ne-EU institucije i u njoj ucestvuju zemlje EU i van EU.

I sasvim slučajno pet vodećih zemalja iz EU se plasira direktno u finale, dok ostala boranija ide u neke kvalifikacije.
[ Odzaklijevski @ 07.05.2014. 12:29 ] @
Citat:
Pesma Evrovizije nije nikakav parametar multikulturalnosti u EU.

Pravi parametar su restorani koje ti posećuješ na putu od posla do kuće.
[ Shadowed @ 07.05.2014. 12:40 ] @
Citat:
Odzaklijevski:
Ti si ispisao čitave tomove ovde na ES, tako da sam imao dovoljno činjenica da izvedem svoj zaključak. Interpretacija činjenica je subjektivna stvar i različiti ljudi dolaze do različitih zaključaka. Ako ne razumeš o čemu ti pričam pročitaj samo svoju kreativnu interpretaciju činjenice da se na ES može pisati ćirilicom, ali da se napisano ne može čitati na tom pismu :) Da li je pisanje samo po sebi cilj ili je cilj čitanje onog što je napisano?

Postoji razlika izmedju interpretacije cinjenica i donosenje logicnih zakljucaka iz njih.
Sto se pisanja cirilicom tice, ti si se zalio da pisanje cirilcom nije dozvoljeno. Pisanje cirilicom jeste dozvoljeno. To su cinjenice.
Ne samo da je pisanje cirilicom dozvoljeno, nego je i slanje takve poruke omoguceno i forum ce je prihvatiti.
To sto si ti imao neka dodatna ocekivanja i podrazumevanja je sasvim druga stvar.

Citat:
Odzaklijevski: Ima veze sa evopskim multikulturalizmom (Srbija je u Evropi)

Samo sto je rekao sa multi-kulti EU a ne Evrope, a Srbija nije u EU.

Citat:
Odzaklijevski: a rukovodstvo foruma ima veze sa EU. Ti imaš veze sa EU, da nije tako ne bi se štrecao svaki put kada neko kaže nešto loše o Uniji. Isto tako ima veze i vlasnik foruma koji živi u EU.

Ihaj, stavise, jos dva bivsa admina su iz EU i jedan bi se rado tamo odselio :)
No, trebalo bi se baviti recenim a ne onima koji su to rekli.
[ Odzaklijevski @ 07.05.2014. 12:53 ] @
Citat:
Samo sto je rekao sa multi-kulti EU a ne Evrope, a Srbija nije u EU.

Predlažem da pogledaš naslov teme. I EU i Srbija su u Evropi, tako da ima smisla govoriti i o jednoj i drugoj.

Citat:
To sto si ti imao neka dodatna ocekivanja i podrazumevanja je sasvim druga stvar.

Ako ste na kraju ipak uspeli da shvatite koja su to očekivanja bila, možda biste mogli da napišete nešto o tome, a ne da (ne)vešto izbegavate suštinu.

Citat:
Sto se pisanja cirilicom tice, ti si se zalio da pisanje cirilcom nije dozvoljeno.

Mrzi me da razgovaram na tom nivou, ali hajde da pokušam malo da pišem kao ti ili Dimković:

Gde sam se ja to žalio? Možeš li da citiraš?

Napisao sam

Citat:
Neki bi čak želeli i da pišu ćirilicom na ovom forumu.

Ovde nigde ne kažem da je zabranjeno, već samo da bi neki ljudi želeli da pišu ćirilicom.

Kao što vidiš vrlo je lako praviti se pametan na ovakav način. Bilo šta može da se dovede do besmisla.
[ Lavlja_Jazbina @ 07.05.2014. 12:59 ] @
Ti Shad.. ako nisi zadovoljan lako ti je.Ta multikultura u EU je vestacka tvorevina kao i sfrj.Trebale babasere i ostala nekvalifikovana radna snaga pa od
70ih to je preraslo u generacije.Turci,koliko ih samo ima u toj EU.A mala sibica ce biti potrbna,pa da ode kao multietnicko Sarajevo.
Konkretno,da ne citiram recenice od Ivana po pitanju tolerancije,a odnosi se na one dve devojcice,austrijanke sa pohadjanjem predavanja dzihada
u djamiji.Gde ce odvesti tolerancija i gde je granica zloupotrebe?
[ Odin D. @ 07.05.2014. 13:05 ] @
Citat:

Zbog tekstova kao sto su ovi tvoji, volio bih da [ES] renderuje poruke u morzeovoj azbuci, tako da me nacera da prije citanja dobro porazmislim vredi li krenuti u citanje ili ne.
[ Shadowed @ 07.05.2014. 13:09 ] @
Citat:
Odzaklijevski:
Gde sam se ja to žalio? Možeš li da citiraš?
Napisao sam
Citat:
Neki bi čak želeli i da pišu ćirilicom na ovom forumu.

Ovde nigde ne kažem da je zabranjeno, već samo da bi neki ljudi želeli da pišu ćirilicom.
Kao što vidiš vrlo je lako praviti se pametan na ovakav način. Bilo šta može da se dovede do besmisla.

Ne, nemam ja nista protiv toga, osim sto jesi napisao i sledece:

Citat:
Odzaklijevski: Stvarno? Ja sam pokušao i nešto mi ne ide. Možeš li da napravim malu demonstraciju i napišeš nešto ćirilicom?

Pri tome je tacno da nisi rekao da je zabranjeno vec da ti ne ide ali nije tacno da ti zaista nije islo (osim ako si imao neki lokalni problem koji je samo do tebe). Sto se ES-a tice, ide bez problema.
U svakom slucaju, protiv preciznosti u izrazavanju nemam nista protiv.

S druge strane, razlika o kojoj se radilo nije cepidlacenje vec je vrlo bitna iz tog razloga sto kao sto ti hoces (i imas) slobodu da pises cirilicom, forum (tj. njegov "upravni odbor") zeli (i ima) slobodu da tekst prikazuje latinicom. To ti je ujedno objasnjenje i za, kako kazes, sustinu stvari - sloboda izrazavanja izabranim pismom za obe strane.
[ Shadowed @ 07.05.2014. 13:12 ] @
Citat:
Lavlja_Jazbina: Ti Shad.. ako nisi zadovoljan lako ti je.

Pa, zavisi. Ja sam zadovoljan nekim stvarima ovde a nekim nisam. Deo onih kojima sam zadovoljan sam spreman zrtvovati da popravim one kojima nisam. Ali taj deo nije stopostotni, tako da nemam nameru da odem po svaku cenu. Tako da.. Nije bas da mi je lako :)
[ Lavlja_Jazbina @ 07.05.2014. 13:22 ] @
Znači,lova nije problem ali bi da unaprediš standard okruženja.:).
Odzaklijevski...ovo je pisano ćirlicom.Slobodno piši.;).
[ Odzaklijevski @ 07.05.2014. 13:29 ] @
Citat:
Shadowed: Pri tome je tacno da nisi rekao da je zabranjeno vec da ti ne ide ali nije tacno da ti zaista nije islo (osim ako si imao neki lokalni problem koji je samo do tebe). Sto se ES-a tice, ide bez problema.
U svakom slucaju, protiv preciznosti u izrazavanju nemam nista protiv.

Isto tako je tačno da su objašnjenja iz pravilnika u vezi sa transliteracijom ćirilice na latinicu jedna gomila gluposti, kao i objašnjenja koje ste naveli ti i Dimković. Ja sam protiv zaobilaženja suštine pozivanjem na formalnosti, a ti ako misliš drugačije trebalo bi bar da budeš dosledan i na isti način tumačiš ono što drugi pišu.

Citat:
Lavlja_Jazbina: Odzaklijevski...ovo je pisano ćirlicom.Slobodno piši.;).

Verovaću ti na reč.
[ Shadowed @ 07.05.2014. 13:33 ] @
Citat:
Lavlja_Jazbina:
Znači,lova nije problem ali bi da unaprediš standard okruženja.:).

Pa da, samo sto necu da zrtvujem previse od prvog zarad drugog :)

@Odzaklijevski, to sto ti nazivas gluposcu nesto sto ti se ne svidja ne cini to nesto gluposcu.
[ Ivan Dimkovic @ 07.05.2014. 13:35 ] @
Ne radi se ovde ni o kakvom cepidlacenju, vec o normalnom razumevanju jezika i minimalnom nivou preciznosti u komunikaciji ako se zeli uzajamno razumevanje.

Ukratko:

1. ES Forum ti ne brani da pises cirilicom
2. ES Forum ce tu cirilicu da pretvori u latinicu

3. ES Forum je privatna svojina, i vlasnik ima pravo da propisuje kakvu god hoce "politiku" na istom, to nema apsolutno nikakve veze sa tvojom slobodom govora koju mozes da upraznjavas do mile volje, ali ne na tudjoj imovini

4. ES Forum nema blage veze sa EU i komentarisanje politike moderacije nekog privatnog foruma iz Srbije je potpuni off-topic

Kada smo to razjasnili, mozemo da se vratimo na ostale stvari:

1. Pesma Eurovizije je organizovana od strane EBU
2. EBU nije EU organizacija, ukljucuje 56 zemalja, 1/2 tih zemalja nisu EU clanice a nekoliko nisu ni evropske drzave
3. To kojim jezikom neko peva na toj manifestaciji je na individualnim clanicama da odluce, a ne predmet nekakve EU multikulturalnosti

Ako javni servisi jednog Egipta, Alzira ili Madjarske odluce da posalju neke pevaljke koje ce da pevaju na engleskom ili nekom desetom stranom (za njih) jeziku, to je samo njihova stvar i nicija druga. Niko im ne brani da pevaju na kojem god hoce jeziku + EU nema nikakve veze sa tim.

Ako neko proceni da ce dobiti vise glasova ili bolji tiraz kasnije ako upotrebljava jezik koji razume vise stanovnika, to je odluka bazirana na sasvim drugim parametrima a ne demonstracija nedostatka "multikulturalnosti".

Citat:

Ja nisam nista "kreativno interpretirao" vec odgovorio na tacno ono sto si napisao.

Demonstrativno je netacno da ti ES brani da pises cirilicom.

Ako si ti nesto drugo mislio, ti onda to tako i napisi. Jezik sluzi za uzajamno razumevanje i sprski jezik ima sve sto je neophodno da bi se ljudi potpuno razumeli.

Kada napises rec "pisati" ljudi to razumeju bas onako kako pise. To nije nikakvo cepidlacenje ili "kreativna interpretacija" vec bazicno razumevanje jezika. Da si napisao rec "sluziti" ili "koristiti" ili "upotrebljavati" moglo bi se naci razloga da mislis "pisati i citati". Kad napises "pisati", tesko je to razumeti bilo kako drugacije nego... pisati.

[Ovu poruku je menjao Ivan Dimkovic dana 07.05.2014. u 14:48 GMT+1]
[ Odzaklijevski @ 07.05.2014. 14:04 ] @
Citat:
Shadowed:
@Odzaklijevski, to sto ti nazivas gluposcu nesto sto ti se ne svidja ne cini to nesto gluposcu.

Citat:
Konverzija iz ćirilice u latinicu je jednostavna, međutim konverzija iz latinice u ćirilicu nije tehnički jednostavna zbog slova Đ, Ž, kao i latiničnih dvojnica Lj, Nj, itd... za ovakvu konverziju je neophodna kontekstna analiza i znanje softvera o srpskom jeziku, što trenutno ne postoji u softverskoj ponudi.

Glupost! Zašto biste uopšte konvertovali iz latinice u ćirilicu? Zašto ne bi ponudili i original, onako kako ga je korisnik napisao, paralelno sa tekstom koji transliterujete na latinicu i dozvolite korisniku da bira koju verziju želi da gleda.

Citat:
Ovi problemi bi se odrazili i na pretraživanje foruma, kako unutar ES-a, tako i preko internet pretraživača koji ES-u donose značajan broj poseta i novih članova.

Ne umete da rešte problem problem pretraživanja ćiriličnog i latiničnog pisma? Nemoguće, pa zar ovo nije forum koji vode stručnjaci? Rešenje je prilično jednostavno, posebno ako se koristi sofver za pretragu indeksiranog teksta (Full Text Search) Što se tiče pretraživača, ovo je totalna glupost, veći pretraživači nikada nisu ni imali takvih problema. Postoje tagovi koji označavaju jezik i pismo originalne stranice i njene transliterovane ili prevedene verzije, tako da sajt i ne trpi nikakve penale zbog toga.

Citat:
Posetioci ovog sajta su svi ljudi sa Balkana koji govore jezik nekada poznatiji kao "srpskohrvatski", "hrvatsko srpski" ili "srpski ili hrvatski jezik" - a danas podeljen na srpski, hrvatski i bošnjački. Od novostvorenih jezika, samo srpski jezik (kao i makedonski) poznaje upotrebu ćiriličnog pisma, pa bi posetioci van Srbije, koji su svoje znanje o jeziku sticali posle 1990 bili uskraćeni za mogućnost praćenja ovog foruma. Nemogućnost komunikacije sa tim ljudima bi predstavljao veliki gubitak za ES, a činjenica da srpski jezik ravnopravno tretira oba pisma (ćirilicu i latinicu) u obrazovanju nam dozvoljava da latinicu koristimo kao "najmanji zajednički sadržalac" između svih jezika kojima se služe članovi ES-a.

Koja glupost, zabraniti ćirilicu zbog toga? Pa oni koji ne znaju ćirilicu bi mogli i dalje da čitaju transliterovanu verziju.

Lenjost, neznanje i glupost su nezavisni od toga da je neko u stanju da ih prepozna i da li se to nekome sviđa ili ne.

[ Odin D. @ 07.05.2014. 14:12 ] @
Citat:
Odzaklijevski: Ja sam protiv zaobilaženja suštine pozivanjem na formalnosti

Mislis reci, bitno je kojim je pismom nesto napisano?

Citat:
Odzaklijevski: Lenjost, neznanje i glupost su nezavisni od toga da je neko u stanju da ih prepozna i da li se to nekome sviđa ili ne.

Da, pogotovo kad je neko lenj i/ili glup da ga mrzi i/ili ne zna i/ili ima poteskoca da cita i/ili pise latinicu.
[ anon70939 @ 07.05.2014. 14:14 ] @
Mnogo su mi čudni ljudi koji non stop insistiraju na ćirilici, pa i u SMS porukama.
Da li ti žele da budu veći Srbi od ostatka nacije? Ili postoji neki drugi razlog?
[ Shadowed @ 07.05.2014. 14:14 ] @
Citat:
Odzaklijevski: Zašto ne bi ponudili i original, onako kako ga je korisnik napisao, paralelno sa tekstom koji transliterujete na latinicu i dozvolite korisniku da bira koju verziju želi da gleda.

A zasto bi? :)
[ Lavlja_Jazbina @ 07.05.2014. 14:23 ] @
Odzaklijevski...Covece opusti se malo i razmisli.Toliko drugih faktora ima od tih koji se bore za sve pa i cirlicu, pa su nam mamu naninu.
Kljucaju te i danas u glavu za raznoraznim glupostima,a ti hoces da direktoru u nekoj firmi nametnes nesto za sta si kao prvo morao procitati
pravila ,hodanje na rukama do wc-a,vrsio nuzdu u pisoar na jednoj nozi itd.Prenosis neku licnu frustraciju,za koju necu reci da je sve pogresno.
Napasti pojedinc(e)a i nametati mu neko svoje vidjenje uz to praviti lavinu i pobiti jos nekoga je glupo.Pisanje cirlicom je najmanji problem,odnosno citati
kako ti zahtevas.
[ Odzaklijevski @ 07.05.2014. 14:25 ] @
Citat:
Odin D.:
Citat:
Odzaklijevski: Ja sam protiv zaobilaženja suštine pozivanjem na formalnosti

Mislis reci, bitno je kojim je pismom nesto napisano?

Ako nije zašto onda transliterovati sa ćirilice na latinicu? Naravno da je bitno. Pismo je deo kulture jednog naroda i jedno od najvećih dostignuća ljudske civilizacije.

Citat:
Odin D.:
Citat:
Odzaklijevski: Lenjost, neznanje i glupost su nezavisni od toga da je neko u stanju da ih prepozna i da li se to nekome sviđa ili ne.

Da, pogotovo kad je neko lenj i/ili glup da ga mrzi i/ili ne zna i/ili ima poteskoca da cita i/ili pise latinicu.

Svakako, a pogotovo ako je neko lenj i/ili glup da ga mrzi i/ili ne zna i/ili ima poteskoca da uključi latinicu sa dijakritičkim znacima!

Citat:
Shadowed: A zasto bi? :)

Valjda zbog ljudi koji koriste forum, a to im je iz samo njima znanih razloga bitno.

@Lavlja_Jazbina

Izvini, ono što si napisao je toliko konfuzno, da tu ne bi pomogla ni ćirilica. Stvarno nemam pojma šta si hteo da kažeš. U svakom slučaju verujem da je dobronamerno.
[ Lavlja_Jazbina @ 07.05.2014. 14:30 ] @
Citat:
Ako nije zašto onda transliterovati sa ćirilice na latinicu? Naravno da je bitno. Pismo je deo kulture jednog naroda i jedno od najvećih dostignuća ljudske civilizacije.

Nije ovo srpski forum,sa busanjem u prsa o srpstvu.
Citat:
Svakako, a pogotovo ako je neko lenj i/ili glup da ga mrzi i/ili ne zna i/ili ima poteskoca da uključi latinicu sa dijakritičkim znacima!

Vidis,sa ovim si direktno mene uvredio.
[ Odzaklijevski @ 07.05.2014. 14:34 ] @
Citat:
Nije ovo srpski forum,sa busanjem u prsa o srpstvu.

Ne treba ni da bude, ali ne treba da ide ni u drugu krajnost.

Citat:
Evo vidis,sa ovim si direktno mene uvredio.

Izvini, stvarno mi to nije bila namera. To je napisao Odin, a ja sam mu samo vratio citat i to su njegove reči koje se odnose na njega samog. Inače, ja ljude koji ne koriste sva slova ne smatram glupim, već samo nepismenim.
[ Shadowed @ 07.05.2014. 14:34 ] @
Citat:
Odzaklijevski: Valjda zbog ljudi koji koriste forum, a to im je iz samo njima znanih razloga bitno

Cek, ti sad projektujes svoje potrebe/zelje na sve clanove? :)
[ Lavlja_Jazbina @ 07.05.2014. 14:36 ] @
Citat:
Inače, ja ljude koji ne koriste sva slova ne smatram glupim, već samo nepismenim.

Cekaj ti uspevas da nepismenog procitas i shvatis a nije koristio sva slova.Pa ovo je fantasticno.
[ Odzaklijevski @ 07.05.2014. 14:37 ] @
@Shadowed
Ne na sve, ali postoji značajan broj članova kojima je to bitno. Postoji i određeni broj ljudi kojima je to toliko bitno da i ne žele da postanu članovi. Ne verujem da se pitanje o ćirilici u FAQ odeljku nalazi samo zbog mene.

@Lavlja_Jazbina

Citat:
Cekaj ti uspevas da nepismenog procitas i shvatis a nije koristio sva slova.Pa ovo je fantasticno.

Mogu da razumem i gramatički neispravan tekst i to ništa ne govori o pismenosti mog sagovornika.
[ nemanjac @ 07.05.2014. 14:48 ] @
Ko nema u vuglu ima u guglu, voila:

:)
[ Lavlja_Jazbina @ 07.05.2014. 14:53 ] @
nemanjac..ovo je sok,izvini ako me nisi rasumeo,šok.
[ Odin D. @ 07.05.2014. 15:03 ] @
Citat:
Odzaklijevski: Ako nije zašto onda transliterovati sa ćirilice na latinicu?

Valjda zato sto je na sirem prostoru Balkana i balkanske dijaspore u svijetu, a koji su target market ovog foruma, latinica univerzalnije pismo.

Citat:
Odzaklijevski:  Naravno da je bitno. Pismo je deo kulture jednog naroda i jedno od najvećih dostignuća ljudske civilizacije.
Ovdje nije bitno, a ti idi tamo gdje je bitno, pa pisi i citaj cirilicom. Ovaj forum se uopste ne bavi kulturom jednog naroda.
Ovo je pretezno tehnicki forum i obiluje tehnickim pojmovima za koje nema adekvatnih 'domacih' izraza i pojmova i koje je besmisleno, zamorno i dosadno silom prebacivati u cirilicu, jer ih pod takvim pismom niko ne prepeznaje ili je prepoznavanje krajnje otezano.

Evo ti screen shot dijela naslovne strane prebacene u cirilicu, pa vidi na sta to lici:

Pogledaj onda situacije oznacene crvenom bojom i porazmisli kako ti to izgleda/zvuci na cirilici, i porazmisli koliko bi puta covjek koji kuca poruku vezanu za tehniku trebao da prebacuje tastaturu iz cirilice u latinicu i obratno da bi to na nesto licilo, samo da bi zadovoljio nekog neizdrkanog ocuvaca kulturne bastine koji je dosao na forum koji veze nema sa ocuvanjem kulturne bastine da ocuvava kulturnu bastinu.

Citat:
Odzaklijevski: Svakako, a pogotovo ako je neko lenj i/ili glup da ga mrzi i/ili ne zna i/ili ima poteskoca da uključi latinicu sa dijakritičkim znacima!

Ako nisi lenj i glup, a ti sam sebi napisi skriptu koja ce ti prebacivati u cirilicu sta god hoces, pa i cnn ako tako zelis da ga citas.
Jedino lenji i/ili glupi mogu traziti od drugih ljudi da udovoljavaju njihovim licnim preferancama.

Uostalom, plati pa se klati. Imas podforum "Oglasi za posao", pa oglasi tamo da ces adekvatno platiti nekog da ti to uradi, pa ce se sigurno naci neko, ako sam ne znas.
Ozbiljni ljudi placaju za ono sto im treba i sto im znaci; neozbiljni, lenji i glupi kukaju i cekaju da im neko drugi to obezbedi - naravno besplatno.
Svako moze prditi da mu je nesto od "sustinskog znacaja", "vrlo bitno u zivotu", "vrlo bitno za njegov identitet"... ali sve to ne vredi ni pisljivu bobu ako taj nije spreman platiti ni pisljivu bobu za to sto tvrdi da mu je "od sustinskog znacaja u zivotu".
Koliko si ti spreman novaca da platis za tu skriptu - toliko ti je do toga stalo.
Sve ostalo je prdljavina iz dosade po forumu.
[ Ivan Dimkovic @ 07.05.2014. 15:07 ] @
Ljudi,

Mislim da je sve oko cirilice i ES-a vec objasnjeno.

Nema potrebe ici dalje u tom smeru, tema nema nikakve veze sa tim.

Dalje poruke o cirilici ce biti brisane posto su ocigledan off-topic.
[ Odzaklijevski @ 07.05.2014. 15:10 ] @
Pošto je u vezi sa ćirilicom sve jasno, možda bi neko mogao da objasni postojanje velike petorke na Pesmi Evrovizije. Zašto su neki jednakiji od drugih?
[ Ivan Dimkovic @ 07.05.2014. 15:14 ] @
Odgovor na to pitanje je vrlo lak.

Pazi ovako: Evrovizija je organizovana od strane emitera iz 56 zemalja koji imaju svoju organizaciju koja se zove EBU (E = evropsko iz istorijskih razloga posto je organizacija >nastala< u Evropi ali danas ukljucuje daleko sire podrucje). Emiteri iz 5 zemalja koje najvise finansiraju budzet EBU su odlucile da pravila naprave tako da njima odgovaraju.

Nazovi to kako hoces (ja licno mislim da je cela ta stvar sprdnja i jarko zelim da svi ti "javni servisi" propadnu i nestanu zato sto su nista drugo nego pijavice), ali cela ta prica apsolutno nikakve veze nema sa EU, a ni sa Evropom generalno posto je EBU tvorevina koja danas ukljucuje 3 kontinenta i koja je prvenstveno vezana za emitere koji istu organizaciju finansiraju.

EBU kao i slicne organizacije drustvenih pijavica kao sto je, recimo, FIFA su samo jedna hrpa privilegovanih dr*adzija. Od njih se nista bolje i ne moze ocekivati, ali oni nisu isto sto i drustvo vec samo jedan od taloga istog.
[ Odzaklijevski @ 07.05.2014. 15:28 ] @
Citat:
Emiteri iz 5 zemalja koje najvise finansiraju budzet EBU su odlucile da pravila naprave tako da njima odgovaraju.

Očigledno je da njima tako najviše odgovara. Takođe je očigledno da im najviše odgovara i da za njih nebitne zemlje izvode pesme na engleskom. Ne vidim zašto bi to odgovaralo gledaocima u ostalim zemljama. Srbija je pametno postupila što ne učestvuje u tome. Ako EBU nema nikakve veze sa EU, zašto su im važne odluke Evropskog parlamenta?

Citat:
We also welcome the clear improvements to the provisions on radio spectrum, which recognise its importance for broadcasting, and its contribution to European culture and media pluralism
[ Odin D. @ 07.05.2014. 15:32 ] @
Citat:
Odzaklijevski:
Pošto je u vezi sa ćirilicom sve jasno, možda bi neko mogao da objasni postojanje velike petorke na Pesmi Evrovizije. Zašto su neki jednakiji od drugih?

Ti si bas kao malo dijete.

Citat:
Since 2000, the United Kingdom, Germany, France and Spain have automatically qualified for the final, regardless of their positions on the scoreboard in previous contests, as they are the four biggest financial contributors to the EBU. These countries became known as the "Big Four".[70] Germany became the first "Big Four" country to win the contest since the rule was made in 2000, when Lena Meyer-Landrut won the 2010 contest. On 31 December 2010, it was announced that Italy would also automatically qualify for the final, joining the other four qualifiers to become the "Big Five".

Drugim rijecima, ako se ostale zemlje sa tim ne slazu, mogu to neslaganje da plate iz sopstvenog dzepa.
Dakle, sve oko cega ti kukas je da kukas na ukus rucka koji ti neko drugi placa.

Drugo,

Citat:
The Eurovision Song Contest (French: Concours Eurovision de la chanson), often shortened ESC, or Eurovision, is an annual song competition held among the member countries of the European Broadcasting Union (EBU) since 1956.

dalje,

Citat:
The European Broadcasting Union (EBU; French: Union européenne de radio-télévision (UER)) is the world's foremost alliance of public service media entities, comprising 74 Active Members in 56 countries and 42 Associate Members from a further 24 countries. It is unrelated to the European Union.

zatim,

Citat:
Members of the EBU are radio and television companies, most of which are government-owned public service broadcasters or privately owned stations with public service missions. Active Members come from as far north as Iceland and as far south as Egypt, from Ireland in the west and Azerbaijan in the east, and almost every nation from geographical Europe in between. Associate Members are from countries and territories beyond Europe, such as Canada, Japan, Mexico, India and Hong Kong. Associate Members from the United States include ABC, CBS, NBC, the Corporation for Public Broadcasting, Time Warner, and the only individual station, Chicago-based classical music station WFMT.

potom,

Citat:
Eligibility to participate is not determined by geographic inclusion within the continent of Europe, despite the "Euro" in "Eurovision" — nor does it have any relation to the European Union.

itd...

Sve u svemu, pljujes pod pogresan prozor.
To je cisto komercijalni program koji oraganizuju javni i privatni tv i radio servisi (pocelo u Evropi, prosirilo se van Evrope, a sada zahvata citav svijet) zarad stvaranja zabavnog programa i zarade novaca.
Nikakve veze nema ni sa kakvom politikom koja se nameracila na tvoja vijekovna ognjista.
[ Ivan Dimkovic @ 07.05.2014. 15:33 ] @
Citat:
Odzaklijevski
Očigledno je da njima tako najviše odgovara

Pa to sam i rekao, i to je prilicno verovatno posto ne verujem da bi agitovali za nesto sto im ne odgovara, zar ne?

Citat:

Takođe je očigledno da im najviše odgovara i da za njih nebitne zemlje izvode pesme na engleskom

Ne, to je tebi ocigledno.

Za razliku od cinjenice da su emiteri iz 5 drzava koje su danas privilegovane najveci budzetski finansijeri i da su ti emiteri konkretno agitovali za privilegovan polozaj svojih ucesnika u manifestaciji organizovanoj od strane institucije koju oni najvise finansiraju, tvoja teza o nekakvom interesu velikih emitera da drugi, manji, emiteri salju ucesnike koji pevaju na engleskom jeziku je cisto hipoteticka i za nju nisu iznete nikakve cinjenice.

Stavise, licno mislim da tako nesto nema apsolutno nikakvog smisla. Zasto bi emiterima iz, recimo, Nemacke ili Francuske odgovaralo da pesme emitera iz Egipta budu na engleskom??!?! Ja ne vidim nikakvu logiku u tome.

Cak i da postoji nekakva logika (a ja je nesto ne vidim) to opet ne menja cinjenicu da je to samo necije nagadjanje + to nagadjanje uopste ne implicira da ti emiteri nekoga pritiskaju.

Dakle, pricamo ne o nagadjanju vec visestrukom nagadjanju.

Plus, sve i da je to visestruko nagadjanje tacno, to opet nema nikakve veze sa EU.

To samo tebi ima nekog smisla i neke veze jedno sa drugim.

Konacno rec "takodje" koju si ubacio je nista drugo nego nesto sto se zove "Weasel word" koja tu sluzi da implicira nekakvu vezu i smisao izmedju stvari koje nemaju veze jedna sa drugom. Validnoscu (ociglednoscu?) prvog stava koji ima pokrice u faktima ne mozes prosiriti i na drugi stav koji je tvoje cisto nagadjanje.

Citat:

Ako EBU nema nikakve veze sa EU, zašto su im važne odluke Evropskog parlamenta?

To sto EBU pozdravlja odluke EU parlamenta ne znaci da EBU ima ikakve veze sa EU.

Medjutim, kako je EU veliko trziste i u njemu posluju neke EBU clanice jasno je da EBU moze imati korist od nekih EU odluka.

To i dalje ne menja cinjenicu da EBU nema nikakve veze sa EU ni organizaciono ni finansijski, sto su fakti.

Sve sto se desava je da ti vidis vezu u necemu gde veze nema.
[ SlobaBgd @ 07.05.2014. 16:32 ] @
Citat:
Ivan Dimkovic:

Pazi ovako: Evrovizija je organizovana od strane emitera iz 56 zemalja koji imaju svoju organizaciju koja se zove EBU (E = evropsko iz istorijskih razloga posto je organizacija >nastala< u Evropi ali danas ukljucuje daleko sire podrucje). Emiteri iz 5 zemalja koje najvise finansiraju budzet EBU su odlucile da pravila naprave tako da njima odgovaraju.

Nazovi to kako hoces (ja licno mislim da je cela ta stvar sprdnja i jarko zelim da svi ti "javni servisi" propadnu i nestanu zato sto su nista drugo nego pijavice), ali cela ta prica apsolutno nikakve veze nema sa EU, a ni sa Evropom generalno posto je EBU tvorevina koja danas ukljucuje 3 kontinenta i koja je prvenstveno vezana za emitere koji istu organizaciju finansiraju.

EBU kao i slicne organizacije drustvenih pijavica kao sto je, recimo, FIFA su samo jedna hrpa privilegovanih dr*adzija. Od njih se nista bolje i ne moze ocekivati, ali oni nisu isto sto i drustvo vec samo jedan od taloga istog.

Dimke, ovo je izvrstan primer kako, kao i često do sada, iznosiš tvrdnje o stvarima u koje nisi upućen, i kako te tvrdnje prilično samouvereno, i prilično bez pokrića, plasiraš kao istinu i činjenicu.

Odluka da se tih pet država sa svojim pesmama plasiraju direktno u finale doneta je od trenutka kad je primećeno da komšije glasaju jedni za druge: Bosanci, Hrvati, Srbi, Crnogorci jedni za druge, Estonci, Litvanci i Letonci jedni za druge, i slično.

Odluci o kojoj govorimo prethodila je lavina žučnih komentara po engleskoj italijanskoj, francuskoj štampi, i odluka je na o-ruk doneta da bi se sprečilo da periferija Evrope nadglasa jezgro Evrope. Nešto me neodoljivo podseća na sadašnje stanje u EU sa dve brzine, ali to je možda moja paranoja. Ili nije?
[ Emil Ranc @ 07.05.2014. 16:42 ] @
Ma ja sam ubeđen da je Džordž Soroš kriv za sve.
[ Odin D. @ 07.05.2014. 16:53 ] @
Citat:
SlobaBgd: ali to je možda moja paranoja. Ili nije? ;)

Ma ne, nije paranoja: tv kuce koje finansiraju igru su donijele odluku koja otezava nekim outsajderima koji se slepaju da nadjebavaju glavne igrace ociglednom zloupotrebom jednakosti glasa.
Organizatori igara ne daju da nekoliko banana republika koje sve zajedno nemaju 10 miliona ljudi izbace 300+ miliona gledalaca iz igre koji mahom finansiraju igre.
Zlo i naopako, Sodoma i Gomora! Pu, majku im fasisticku, ne daju da ih zajebavamo, i ne samo to nego se jos i bune sto ih zajebavamo o njihovom trosku!

IV Rajh je to, masoni na celu sa papom sve zakuvali, da se Miroslavljevo jevandjelje prekuca na latinicu.
[ hotchimney @ 07.05.2014. 16:56 ] @
Citat:
Lavlja_Jazbina:

Ta multikultura u EU je vestacka tvorevina kao i sfrj.

Ako misliš na Jugoslaviju onda nije baš tako, jer su mnogi u Jugoslaviji videli mogućnost ostvarivanja svojih želja. Što se tiče SFRJ ista se raspala usled nepostojanja demokratskih institucija a demokratski principi su upravo srž opstanka EU. Dakle, SFRJ i EU nisu za poredjenje.
[ KrkaCiC @ 07.05.2014. 16:58 ] @
Citat:
Odzaklijevski:
Srbija je pametno postupila što ne učestvuje u tome

Ja sam protiv ucestvovanja o trosku gradjana. Malo li je sto se iz budzeta finansiraju tete koje dobijaju neciju platu po jednoj emisiji. Pa samo fali jos da se posalju neki mamini ittatovi sinovi,cere i sponzorusice da potrose gomilu drzavnih para. Evo setite se one tri predstavnice od prosle godine,pogotovu one crne mrsave "igracice" koja peva kroz nos,mislim sramota totalna,i tako su i prosle.

I sta toliko pricas o pesmama na engleskom? Jel Marija pobedila pesmom na nasem jeziku? A imala je verziju na engleskom da bi jos neko razumeo pesmu sem ex sfrj drzava.

E ovu temu bi trebalo prebaciti u temu "nove ekonomske mere" jer je drzava ustedela jedno dobro preduzece tako sto Nije otisla na eurosong
[ Odzaklijevski @ 07.05.2014. 17:42 ] @
Možda bi i Evropsko prvenstvo u fudbalu trebalo organizovati po sličnom principu. Ko izdvaja najviše para ide direktno u finale. U stvari još bolje, ko plati najviše taj automatski dobija trofej. Mislim da je to sasvim fer u skladu sa evropskim vrednostima.

Pošto emiteri iz EU nemaju nikakve veze sa tom organizacijom, da li to važi i kod nas, pa tako i RTS nema nikakve veze sa Srbijom?

Citat:
I sta toliko pricas o pesmama na engleskom? Jel Marija pobedila pesmom na nasem jeziku? A imala je verziju na engleskom da bi jos neko razumeo pesmu sem ex sfrj drzava.

Već sam pohvalio predhodno učešće Srbije na tom takmičenju i zaključio da im je Srbija ranije popravljala prosek.
[ KrkaCiC @ 07.05.2014. 17:54 ] @
Citat:
Odzaklijevski: Možda bi i Evropsko prvenstvo u fudbalu trebalo organizovati po sličnom principu. Ko izdvaja najviše para ide direktno u finale. U stvari još bolje, ko plati najviše taj automatski dobija trofej. Mislim da je to sasvim fer u skladu sa evropskim vrednostima.

Ne mozes porediti tako,jer u fudbalu se timovi odnosno reprezentacije nadmetaju,i o pobedi ne odlucuju stanovnici zemalja ucesnika glasanjem nego bolji tim
[ Odzaklijevski @ 07.05.2014. 18:02 ] @
I ovde kao odlučuje to ko ima bolju pesmu. Međutim, istina je da je to jedno političko takmičenje u kojem glavnu reč vodi nekoliko EU država. Pojavila se jedna oblast u kojoj su male države, nastale razbijanjem većih uz podršku tih istih EU država, u prednosti i odmah je došlo do promene pravila.
[ Odin D. @ 07.05.2014. 18:26 ] @
Citat:
Odzaklijevski:  Pojavila se jedna oblast

Vidis, to ti samo mislis da se nesto "pojavilo" (npr. s neba), pa da tebi, jednako kao i svakom drugom, pripada neko pravo da razmisljas i odlucujes o tome i nesto raspodjeljujes.

U stvarnosti, to je neko napravio, organizovao i platio i tacno se zna ko i koliko i sa kojim ciljem.
Organizatori i finansijeri imaju sva prava ovog svijeta da donose pravila igara koje organizuju, a ostali mogu da ucestvuju ili ne ucestvuju po sasvim slobodnoj volji, ili pak da plate i naprave svoju "Bananaviziju" i uvedu npr. pravila da sve banane iz SFRJ moraju glasati za ostale banane iz SFRJ, a sve banane iz SSSR moraju da glasaju za banane iz SSSR, a pobjednik je onaj ko je najduze bio pod Turcima, drugo mjesto pripada onom ko je prvi digao ustanak u WWII, a trece mjesto onom ko dobije najvise cirilicnih sms glasova.
[ MyWay @ 07.05.2014. 18:27 ] @
Citat:
Odin D.:
Citat:
SlobaBgd: ali to je možda moja paranoja. Ili nije? ;)

Ma ne, nije paranoja: tv kuce koje finansiraju igru su donijele odluku koja otezava nekim outsajderima koji se slepaju da nadjebavaju glavne igrace ociglednom zloupotrebom jednakosti glasa.
Organizatori igara ne daju da nekoliko banana republika koje sve zajedno nemaju 10 miliona ljudi izbace 300+ miliona gledalaca iz igre koji mahom finansiraju igre.

Vidi, ako im smetaju ti što glasaju za one koji im se sviđaju neka naprave svoje takmičenje, bez 'outsajdera' (kakva kovanica, da nije nastala novim tvojim prevodom sa mrskog pisma?) i neka baje glasaju kako im volja... Ali im se ni to ne sviđa - najbolje je da svi glasaju a da 'njin' glasovi ipak više vrede, jer oni daju više para. Što bi Orvel rekao:: 'sve su životinje ravnopravne, samo su neke ravnopravnije' :-)
I multikulturalnost je zaista prisutna u EU, ali kao i fer-plej kod Engleza - sve dok im je lepo i sve ide kako im odgovara. Čim počnu problemi, krene krljanje kao kod nas, zabrane burki, obaveza poznavanja jezika, izbacivanje gancija..
[ Lavlja_Jazbina @ 07.05.2014. 18:45 ] @
hotchimney
Citat:
Ako misliš na Jugoslaviju onda nije baš tako, jer su mnogi u Jugoslaviji videli mogućnost ostvarivanja svojih želja. Što se tiče SFRJ ista se raspala usled nepostojanja demokratskih institucija a demokratski principi su upravo srž opstanka EU. Dakle, SFRJ i EU nisu za poredjenje.

mm,za prvo,ajde tako je,za blue,drze ih kazne a to je kada se kaze,imaju kulturu.Taj bic koji koji ze zove €/po dzepu drzi sve pod kontrolom.Primer je kada
predju granicu i udju u srbiju.
KrkaCiC
Citat:
Jel Marija pobedila pesmom na nasem jeziku? A imala je verziju na engleskom da bi jos neko razumeo pesmu sem ex sfrj drzava.

Ne mislis valjda da je Marija pobedila zbog glasovnih kvaliteta.Tada je na celu SA TADICEM bila euforija SRBIJA I EU.Cista namestaljka.
[ Odzaklijevski @ 07.05.2014. 18:48 ] @
Citat:
Ne mislis valjda da je Marija pobedila zbog glasovnih kvaliteta.Tada je na celu SA TADICEM bila euforija SRBIJA I EU.Cista namestaljka.

Nameštaljka ili ne, pesma je jedna od najboljih od početka Evrovizije.
[ Lavlja_Jazbina @ 07.05.2014. 18:54 ] @
Meni se pesma svidela,ali kada ide tako glatko,a mi smo u pitsnju,xmm.U Sverige u osnovnoj takve gadosti pisu ko su Srbi
prosto da je da se najezis.Ja u nasoj literaturi ne vidim da je bilo ko ocrnjen i da se treba mrzeti.
[ Odzaklijevski @ 07.05.2014. 19:15 ] @
Koji interes ima neko da ispravlja reč koju je Braksi stavio u potpis?

Citat:
Jedino popovi pevaju na ćirilici.

Kako se to peva na ćirilici? Ovo još nisam čuo :)))
[ hotchimney @ 07.05.2014. 19:20 ] @
A da, zaboravio sam kladioničarske liste sa kvotama - latinica. Tiketi - latinica. I naravno Državna lutrija Srbije, ali pazi DRŽAVNA.

E kad pogledate koliko novaca kladionice i igre na sreću donose u budžet Srbije i sami ćete zaključiti da je latinica neoboriva.
[ Odin D. @ 07.05.2014. 20:17 ] @
Citat:
MyWay: Vidi, ako im smetaju ti što glasaju za one koji im se sviđaju neka naprave svoje takmičenje, bez 'outsajdera'

Ne razumijem o cemu pricas?!
Oni su i napravili svoje takmicenje sa svojim pravilima i pustili na njega svakog koga oni hoce da puste.

To o cemu ti pricas bi bilo neko takmicenje sa tvojim pravilima. Onda ga ti pravi.
[ Odzaklijevski @ 07.05.2014. 20:26 ] @
Najbolje je da svako napravi takmičenje za sebe.
[ Ivan Dimkovic @ 07.05.2014. 20:36 ] @
Citat:
SlobaBgd:
Citat:
Ivan Dimkovic:

Dimke, ovo je izvrstan primer kako, kao i često do sada, iznosiš tvrdnje o stvarima u koje nisi upućen, i kako te tvrdnje prilično samouvereno, i prilično bez pokrića, plasiraš kao istinu i činjenicu.

Odluka da se tih pet država sa svojim pesmama plasiraju direktno u finale doneta je od trenutka kad je primećeno da komšije glasaju jedni za druge: Bosanci, Hrvati, Srbi, Crnogorci jedni za druge, Estonci, Litvanci i Letonci jedni za druge, i slično.

Odluci o kojoj govorimo prethodila je lavina žučnih komentara po engleskoj italijanskoj, francuskoj štampi, i odluka je na o-ruk doneta da bi se sprečilo da periferija Evrope nadglasa jezgro Evrope. Nešto me neodoljivo podseća na sadašnje stanje u EU sa dve brzine, ali to je možda moja paranoja. Ili nije? ;)

A kako je to sto si ti napisao u suprotnosti onome sto sam ja napisao?

Ja sam napisao da su emiteri iz 5 zemalja koje su najveci finansijeri EBU odlucili da nameste pravila nadmetanja organizovanog od strane EBU-a kako njima odgovara.

Osim ako nisam poludeo, to sto sam ja napisao tj. "kako njima odgovara" ukljucuje i taj slucaj koji ti navodis.

Ja nemam ni najblazeg pojma zbog cega tacno su najjaci emiteri u EBU-u odlucili da menjaju pravila niti sam bilo gde ovde tvrdio da znam te razloge (mozda je to sto ti pises tacno, mozda nije... pojma nemam, niti me nesto preterano zanima), ali je ocigledno da oni to mogu i da rade kako njima odgovara, sto sam napisao.

Tako da, bojim se da tvoja tvrdnja da pisem nesto u sta nisam upucen nije osnovana. To sto sam ja napisao je nista drugo nego konstatacija cinjenicnog stanja u EBU-u koje je dostupno u javnim izvorima informisanja. Potpuno je irelevantno kakvi su tacno razlozi zbog kojih bi najveci finansijeri te organizacije menjali pravila: fakat je da oni to mogu posto prakticno ta organizacija zavisi od njih.

Konacno, to uopste nije poenta mog posta vec je to sporedna konstatacija.

Posto moram da crtam: poenta mog posta je da EBU nema veze sa EU i da je organizacija finansirana ne od strane drzava clanica EU vec od strane emitera iz 56 drzava sa 3 kontinenta i predstavlja ljigavi klub pijavica a ne referencu za konstataciju da u EU ne moze da se ispoljava multikulturalizam.
[ Ivan Dimkovic @ 07.05.2014. 20:42 ] @
Citat:
Odzaklijevski:
I ovde kao odlučuje to ko ima bolju pesmu. Međutim, istina je da je to jedno političko takmičenje u kojem glavnu reč vodi nekoliko EU država. Pojavila se jedna oblast u kojoj su male države, nastale razbijanjem većih uz podršku tih istih EU država, u prednosti i odmah je došlo do promene pravila.

Pesma evrovizije je dogadjaj organizovan od organizacije emitera a ne od EU drzava.

EU drzave nemaju ama bas nista sa EBU.

To sto su neki emiteri iz EU drzava je potpuno sporedna stvar, ne predstavljaju emiteri EU institucije pa da se njihovo ponasanje uzima kao relevantno za pitanje multikulturalizma u EU.

To je toliko besmisleno ali tebi izgleda smisleno samo zato sto u imenu dogadjaja postoji rec "evro".
[ Odzaklijevski @ 07.05.2014. 20:43 ] @
Je l ima RTS neke veze sa Srbijom?
[ Ivan Dimkovic @ 07.05.2014. 20:47 ] @
Sa drzavom Srbijom?

Ne bi trebao da je ima vec neko duze vreme, posto je u pitanju javni servis finansiran od TV pretplate a ne institucija Republike Srbije finansirana od strane budzeta.

Akcije RTS-a nisu drzavna politika Srbije niti predstavljaju reper za socijalnu politiku ili pitanja ljudskih prava i sloboda u Srbiji. Kapiras?

To je potpuno besmisleno, samo sto u slucaju "Evrovizije" rec "evro" to pomucuje pa se cini da cela ta stvar ima nekakve veze sa EU a nema.

Zamisli da uzmes, recimo, neko drugo preduzece iz Srbije, koje je clan neke medjunarodne industrijske organizacije - i sad, upravni odbor tog preduzeca, i njihovi pajtosi iz nekih slicnih preduzeca odluce nesto sto njima odgovara posto kontrolisu budzet te medjunarodne organizaicje, i sad ti to nesto onda koristis kao reper za potpuno desetu stvar u Srbiji koja nema veze sa tim preduzecima.

To nema nikakvog smisla.

Po 10-ti put: EBU je organizacija emitera. Bas kao sto neces otici u SOKOJ da se raspitas o tvojim politickim pravima ili socijalnim slobodama tako je besmisleno da uzimas EBU i njihova kic nadmetanja kao nesto sto ima veze sa EU multikulturalnoscu.
[ jablan @ 07.05.2014. 21:00 ] @
Citat:
Lavlja_Jazbina:
U Sverige u osnovnoj takve gadosti pisu ko su Srbi
prosto da je da se najezis.

Šta to pišu konkretno?
[ Odzaklijevski @ 07.05.2014. 21:06 ] @
Citat:
Ivan Dimkovic: Akcije RTS-a nisu drzavna politika Srbije niti predstavljaju reper za socijalnu politiku u Srbiji. Kapiras?

Kapiram ja, ali ti izgleda baš nemaš predstavu kako svet funkcioniše. Prosečan stanovnik Glogonja ima šire vidike od tebe.
[ Ivan Dimkovic @ 07.05.2014. 21:19 ] @
Bice da prosecan stanovnik Glogonja, bas kao i ti, misli da zna kako celi svet funkcionise.

Tako i ti, eto, meni "objasnjavas" kako se zivi u EU iako ja zivim u istoj vec 12 godina i putujem svake nedelje uzduz i popreko.

I to na primeru kic-festa organizovanog od strane organizacije evro-afro-azijskih TV ladomuda.

Samo nastavi :) Mozes posle da mi objasnis i kako se zivi u Kini na osnovu kineske opere na TV-u.
[ MyWay @ 07.05.2014. 21:20 ] @
Citat:
Odin D.:
Citat:
MyWay: Vidi, ako im smetaju ti što glasaju za one koji im se sviđaju neka naprave svoje takmičenje, bez 'outsajdera'

Ne razumijem o cemu pricas?!
Oni su i napravili svoje takmicenje sa svojim pravilima i pustili na njega svakog koga oni hoce da puste.

To o cemu ti pricas bi bilo neko takmicenje sa tvojim pravilima. Onda ga ti pravi.
Ne razumeš ili ne znaš? 'Oni' jesu napravili svoje takmičenje sa svojim pravilima i pustili svakog koga oni hoće. I poštovala su se pravila jer su im odgovarala, a onda je došlo do geopolitičkih promena u Evropi pa su pravila koja su sami smislili počela da im smetaju. Pa su sad smislili nova pravila koja će da važe dok im odgovara, a koja bi onemogućila da pobedi onaj ko je dobio najviše glasova od naroda. Demokratija na delu. Pogotovo ako ti glasovi dolaze iz necivilizovanog dela sveta ili, još gore, iznutra, od imigranata...pfuuuj.
[ Ivan Dimkovic @ 07.05.2014. 21:21 ] @
Citat:
MyWay
Ne razumeš ili ne znaš? 'Oni' jesu napravili svoje takmičenje sa svojim pravilima i pustili svakog koga oni hoće. I poštovala su se pravila jer su im odgovarala, a onda je došlo do geopolitičkih promena u Evropi pa su pravila koja su sami smislili počela da im smetaju. Pa su sad smislili nova pravila koja će da važe dok im odgovara, a koja bi onemogućila da pobedi onaj ko je dobio najviše glasova od naroda. Demokratija na delu. Pogotovo ako ti glasovi dolaze iz necivilizovanog dela sveta ili, još gore, iznutra, od imigranata...pfuuuj.

@MyWay,

A odakle ti ideja da demokratija postoji u medjunarodnom industrijskom telu?

- Jel biras ti mozda clanove tog tela na izborima? Ne.
- Jel polazu clanovi tog tela racune drzavi? Ne, ideja tih "javnih servisa" je upravo da ne budu budzetski finansirani.
- Da li je u pitanju udruzenje gradjana ili udruzenje industrijskih profesionalaca? Bice ono drugo.

Dakle, kakve to veze ima sa demokratijom? Na kojim to izborima se biraju clanovi EBU? Gde ti to kao gradjanin mozes da utices na koga ce RTS da posalje u EBU ili koga ce EBU da primi u svoje clanstvo?

Da li ima demokratije u upravnom odboru firme? Da li ima demokratije u auto udruzenju? U fudbalskom klubu?

Nema. Zato sto je besmisleno, posto nisu u pitanju drzave.

Samo sto niko nece pobrkati fudbalski klub ili auto udruzenje sa drzavom, ali iz nekog razloga se EBU brka sa EU, pojma nemam zasto - mozda zato sto ima slova E i U u nazivu.

Eurosong je manifestacija organizovana od udruzenja emitera, a ne od strane EU.
[ Odzaklijevski @ 07.05.2014. 22:05 ] @
Citat:
Ivan Dimkovic: Tako i ti, eto, meni "objasnjavas" kako se zivi u EU iako ja zivim u istoj vec 12 godina i putujem svake nedelje uzduz i popreko.

Gde ja to tebi objašnjavam? Samo sam konstatovao da ne razumeš kako funcioniše svet i to na osnovu tvog objašnjenja kako funkcioniše javni servis, u konkretnom slučaju RTS. Nigde nisam ni pomenuo EU, sad šta si ti umislio to je tvoj problem. Tebi je izgleda svet sinonim za EU. U tim tvojim putovanjima širom sveta, odnosno širom EU, da li obilaziš javne servise pa zato smatraš da si upućen u problematiku?
[ Odin D. @ 07.05.2014. 22:07 ] @
Citat:
MyWay: Ne razumeš ili ne znaš? 'Oni' jesu napravili svoje takmičenje sa svojim pravilima i pustili svakog koga oni hoće. I poštovala su se pravila jer su im odgovarala, a onda je došlo do geopolitičkih promena u Evropi pa su pravila koja su sami smislili počela da im smetaju. Pa su sad smislili nova pravila koja će da važe dok im odgovara, a koja bi onemogućila da pobedi onaj ko je dobio najviše glasova od naroda. Demokratija na delu. Pogotovo ako ti glasovi dolaze iz necivilizovanog dela sveta ili, još gore, iznutra, od imigranata...pfuuuj.

Naravno da su promjenili pravila.
Odlika pametnih je da mijenjaju pravila svog ponasanja i djelovanja u skaldu sa promjenama u svijetu i svojoj okolini, pa tako i u skladu sa geopolitickim promjenama.
Odlika budaletina je da se uvijek ponasaju isto i igaraju po istim pravilima, bez obzira koiliko ta pravila bila u razmimoilazenju sa realnoscu i korisnoscu i koliko bila prevazidjena.
Ponasas li se ti kao da si jos uvijek pod Turcima, ili si u nekom momentu priznao geopoliticke promjene i prestao da nosis desetak Saban Begu u Stambol?

Medjutim, sve i da si u pravu oko promjene pravila - opet si u ovom slucaju u krivu: zato sto nisu evropejci prvo promjenili pravila takmicenja i ucestvovanja, nego ste se vi Bananci raspali i umjesto jednog tima - kao sto su stara pravila predvidjala - vi ste odjednom poceli slati sest timova koji nastupaju udruzeno protiv domacina i ostalih.
Znaci, prvo ste se vi poceli drugacije ponasati i nastupati, pa su tek potom oni odgovorili promjenom pravila na tu vasu sprdijanciju.

Citat:
MyWay: a koja bi onemogućila da pobedi onaj ko je dobio najviše glasova od naroda. Demokratija na delu.

Vidi se da se ne razumijes narocito u demokratiju.
Evrovizija nije takmicenje u pjevanju nego takmicenje u glasanju. I to ne direktnom glasanju naroda - nego drzava. I to takvo glasanje da glas drzave od 30 hiljada stanovnika vredi isto kao i glas drzave od 80 miliona stanovnika. I ti mislis da bi to bila neka demokratija :)

Za tebe je demokratija da 10 miliona Bananaca iz 15 zbirnih banana republika nogira 320 miliona Evropejaca sa sopstvenog party-ja, koristeci se "demokratskim pravilom" da jedan glas Bananca vredi kao 30 glasova Evropejca?!

Boze, ako te ima, zahvalan sam ti sto su Bananci na mjestu na kom jestu, a Evropejci na mjestu kojem jesu, a ne obratno.
[ MyWay @ 07.05.2014. 22:10 ] @
@Dimković:Sami su uveli demokratski princip glasanja i prebrojavanja glasova za izbor pobednika. Dok im je išao na ruku. Niko ih nije terao da uvedu takav princip, jer, kao što i sam kažeš, EBU nije EU. Kao što već rekoh, kao i fer-plej kod Engleza, igra se samo dok ne počnu da gube.
Možda grešim, ali nekako mi je oduvek bilo poštenije da se ili krlja od početka ili igra fer-plej do kraja, nego ovako.. jbmlga, oduvek imam izuzetno nizak prag tolerancije na licemerje i argumente tipa 'my way or the highway'. Nekako je 21-vi vek pa za multinacionalnu i multikulturalnu/multietničku manifestaciju ne bi trebalo da važe pravila industrija koje navodiš.
[ Odzaklijevski @ 07.05.2014. 22:14 ] @
@Obin
Ako su svi osim "velike petorke" bananci, onda bananaca ima malo više od 10 miliona. Rusija 150 miliona, Istočna Ukrajina oko 15 miliona, Zapadna Ukrajina oko 20, Poljska oko 40, Turska oko 80, Belorusija, Litvanija, Srbija... Kada se saberu svi ostali, izgleda da ih ima više od Evropejaca. Slabo ti ide račun.
[ Odin D. @ 07.05.2014. 22:20 ] @
Citat:
Odzaklijevski: Ako su svi osim "velike petorke" bananci, onda bananaca ima malo više od 10 miliona. Rusija 150 miliona, Istočna Ukrajina oko 15 miliona, Zapadna Ukrajina oko 20, Poljska oko 40, Turska oko 80, Belorusija, Litvanija, Srbija... Ako bi se sabrali svi ostali, izgleda da ih ima više. Slabo ti ide račun.

Slabo bi mi isao racun kad bi tvoja pretpostavka da su "svi osim velike petorke bananci" bila tacna; a ovako izgleda da tebi slabo ide pretpostavljanje.

Zna se dobro ko su i sta su bananci i koliko ih ima.
[ nemanjac @ 07.05.2014. 22:22 ] @
Evrovizija je jedna od onih stvari ciju popularnost od uvek pogresno percipiram. Mislim se niko to ne gleda niti ferma, kad ono nije tako. Mislim se tema o tome nece imati ni 3 replike, kad ono nije tako. :)
Pre desetak godina ja u restoranu, finale evrovizije, ceo restoran stao pred jedan televizor, ljudi potpuno razlicitih profila i uzrasta redom pilje u raspodelu bodova :D.

EuroLiga u kosarci (poznata kod nas kao evropsko prvenstvo u kosarci za klubove) ima diskriminativna pravila za ucesnike lige propisana od strane vlasnika ULEB-a. Pa tako postoje klubovi kojima je obezbedjeno ucesce bez obzira na njihove sportske rezultate, zato sto donose veci profit vlasniku lige od profita koji donose klubovi iz siromasnog dela Evrope.
Tako i to muzicko takmicenje moze da ima diskriminativna pravila koja favorizuju one koji donose najveci profit vlasniku takmicenja.

Mozda to nije fairplay, ali koga briga, vlasnik gleda samo na profit. Ako im uvodjenje fairplay-a poveca zaradu onda ce to uraditi, za sada je ocigledno obrnuto :).
[ Odzaklijevski @ 07.05.2014. 22:23 ] @
@Obin
Nemam pojma ko su bananci. Možda neke južnoameričke države koje se bave proizvodnjom banana? Je l i one učestvuju na Pesmi Evrovizije?
[ MyWay @ 07.05.2014. 22:23 ] @
Citat:
Odin D.:
..nego ste se vi Bananci raspali i umjesto jednog tima - kao sto su stara pravila predvidjala - vi ste odjednom poceli slati sest timova koji nastupaju udruzeno protiv domacina i ostalih.
Znaci, prvo ste se vi poceli drugacije ponasati i nastupati, pa su tek potom oni odgovorili promjenom pravila na tu vasu sprdijanciju.
Ko smo to 'mi, Bananci'?? A ko ste vi, neBananci?
Da li postoje razlike i između Bananaca? Verovatno da postoje, jer po tvojoj teoriji, Bananci su se prvo poklali i pocepali a zatim udružili u Eurosnogu protiv 'domaćina i ostalih', kako navodiš.. Nije ni čudno da su tom taktikom potpuno sludeli logiku 'domaćina i ostalih'. A ko su sad ti 'domaćini i ostali'?!
[ Odzaklijevski @ 07.05.2014. 22:32 ] @
Ja bih te Banance izbacio iz takmičenja i vratio stara pravila. Nakon toga bi mogla i Srbija ponovo da se priključi.
[ Ivan Dimkovic @ 07.05.2014. 22:44 ] @
Citat:
MyWay:
@Dimković:Sami su uveli demokratski princip glasanja i prebrojavanja glasova za izbor pobednika. Dok im je išao na ruku. Niko ih nije terao da uvedu takav princip, jer, kao što i sam kažeš, EBU nije EU. Kao što već rekoh, kao i fer-plej kod Engleza, igra se samo dok ne počnu da gube.
Možda grešim, ali nekako mi je oduvek bilo poštenije da se ili krlja od početka ili igra fer-plej do kraja, nego ovako.. jbmlga, oduvek imam izuzetno nizak prag tolerancije na licemerje i argumente tipa 'my way or the highway'. Nekako je 21-vi vek pa za multinacionalnu i multikulturalnu/multietničku manifestaciju ne bi trebalo da važe pravila industrija koje navodiš.

Onda neka naprave takvu manifestaciju van EBU-a, posto od EBU-a ne mogu ocekivati takve parametre.

Ne bi bila vrlo drugacija situacija udruzenje cine pripadnici udruzenog kriminala sa "porodicama". Sve sam fin svet, mnogi verovatno vole muziku... ali nisu poznati kao pobornici fer pleja, a i poslovima se generalno bave ako tu ima neke kinte.

Fora je da ljudima koji nesto osnivaju, priroteti leze na drugim stvarima i u skladu sa tim se ponasaju.
[ Odin D. @ 07.05.2014. 22:50 ] @
Eh, ko su bananci...

Podsjecate me na jednog mog kolegu iz odeljenja u srednjoj skoli, inace vrlo neozbiljan momak i jedan od onih koji u skoli nista ne nauce, ali se iz petnih zila trude da bar i drugima otezaju skolovanje.
Elem, on je uvijek bio smjestan u zadnju klupu, i kad bi ga neki profesor, zbog ometanja casa, opominjao sa: "Da, da, ti u zadnjoj klupi, tebi govorim!", on bi se redovno okretao i gledao u zid iza sebe i cudom se cudio gdje to bas tog momenta nestade zadnja klupa sa sve onim momkom koga je profesor opominjao.
[ Odzaklijevski @ 07.05.2014. 22:58 ] @
Hvala ti što si podelio ovu uzbudljivu priču iz tvojih školskih dana.
[ hotchimney @ 07.05.2014. 23:44 ] @
Iskreno, ne znam ništa o pravilima Eurosonga jer to nisam nikad pratio.

Medjutim, kad je reč o italijanskom pevaču Domenico Modugno i njegovom hitu "Nel blu dipinto di blu" (plavo obojeno plavim), bar za moj ukus zaslužio je slavu koju je stekao. Nije mu bio potreban engleski. Tu je Eurosong opravdao svoje postojanje. Malo za 57 godina?

Ali bila su to "stara dobra vremena".
[ Tyler Durden @ 08.05.2014. 08:49 ] @
Meni ni poslije 5 stranica nije jasno da li se Bananci bune zato što bi da učestvuju u toj paradi kiča (koju btw ne gledaju jer to mrska EU organizuje), ili se bune čišto zato što su velike poštenjačine i sportisti pa im smetaju ova "nefer" pravila?

Daj da utvrdimo, za šta se vi borite Bananci??
[ DaliborP @ 08.05.2014. 09:26 ] @
Citat:
MyWay:
Možda grešim, ali nekako mi je oduvek bilo poštenije da se ili krlja od početka ili igra fer-plej do kraja, nego ovako.. jbmlga, oduvek imam izuzetno nizak prag tolerancije na licemerje i argumente tipa 'my way or the highway'.

Pricas o Evroviziji covece, kakvo krljanje i fer plej?? Evroviziji, a ne o svetskom prvenstvu u ragbiju.
Mora da vi nemate puno problema u zivotu kad vam nedostatak demokratije na Evroviziji bode oci i o tom raspravljate 5 strana.

Cuj nizak prag tolerancije na licemerje....na Evroviziji :)
[ jericho1405 @ 08.05.2014. 10:05 ] @
Citat:
Odin D.: Medjutim, sve i da si u pravu oko promjene pravila - opet si u ovom slucaju u krivu: zato sto nisu evropejci prvo promjenili pravila takmicenja i ucestvovanja, nego ste se vi Bananci raspali i umjesto jednog tima - kao sto su stara pravila predvidjala - vi ste odjednom poceli slati sest timova koji nastupaju udruzeno protiv domacina i ostalih.

A sto govoris vi? Ti kao nemas veze sa tim Banancima? Ili kad se uhvatis noge onda odjednom fasujes amneziju i postanes britanski plemic cija je jedina zanimacija ismijavanje tamo nekakvih Bananaca? Eto sad si ti sa svojim svabama nekakva uzvisena rasa a cijeli istok gomila zatucanih idiota. Ispada da si se jedino ti u tom brlogu rodio tako mudar i pametan a svi drugi ispadose glupi.
[ Ivan Dimkovic @ 08.05.2014. 10:06 ] @
Citat:
Tyler Durden:
Meni ni poslije 5 stranica nije jasno da li se Bananci bune zato što bi da učestvuju u toj paradi kiča (koju btw ne gledaju jer to mrska EU organizuje), ili se bune čišto zato što su velike poštenjačine i sportisti pa im smetaju ova "nefer" pravila?

Ali ne organizuje mrska EU vec EBU, udruzenje emitera iz Evrope, Azije i Afrike ciji je clan i RTS :-)

Traziti nekakvu demokratiju u privatnoj manifestaciji organizovanog od strane radio i TV kuca je promaseno, posto tu nema nikakvih osnova za demokratiju bas koliko nema osnova za demokratiju u auto savezu ili udruzenju taksista.
[ Odzaklijevski @ 08.05.2014. 10:10 ] @
Član je i TRT, koji je za razliku od RTS-a otvoreno rekao zašto neće da učestvuje.
[ Lavlja_Jazbina @ 08.05.2014. 10:15 ] @
A BRE:) LJudi.Namestaju se ratovi,nece neka pesmica.Ko da vise njemu pesma.
I sta ste napali te bananice.Stark drzi kvalitet:).Godinama iste.
[ Tyler Durden @ 08.05.2014. 12:09 ] @
Citat:
Ivan Dimkovic:
Citat:
Tyler Durden:

Ali ne organizuje mrska EU vec EBU, udruzenje emitera iz Evrope, Azije i Afrike ciji je clan i RTS :-)

Traziti nekakvu demokratiju u privatnoj manifestaciji organizovanog od strane radio i TV kuca je promaseno, posto tu nema nikakvih osnova za demokratiju bas koliko nema osnova za demokratiju u auto savezu ili udruzenju taksista.

Ma organizuje EU!
Nemoj da kvariš zabavu za ekipu ispred dragstora :-D
[ Nika Matejic @ 08.05.2014. 13:32 ] @

Citat:
Ivan Dimkovic: Traziti nekakvu demokratiju u privatnoj manifestaciji organizovanog od strane radio i TV kuca je promaseno

Tačno tako. Kada se sve bude privatizovalo, demokratija će iščeznuti sama od sebe.
... Ili ako se sve bude demokratizovalo, samoiščeznuće kapitalizam.

[ MyWay @ 08.05.2014. 16:22 ] @
Citat:
Tyler Durden:
Ne ide to tim redom sinko - prvo treba da se utvrdi ko su Bananci, ko su neBananci i k-ke navedenih grupa ljudi. Ne bi bilo zgoreg da se navede da li postoje samo te dve grupe ljudi ili ih ima više. Obzirom da je to prilično nov pojam u srpskom jeziku, valjalo bi malo i etimologije..
[ Ivan Dimkovic @ 08.05.2014. 17:18 ] @
Citat:
MyWay
valjalo bi malo i etimologije..

Sorry :) Nisam mogao da odolim :)
[ Braksi @ 08.05.2014. 17:28 ] @
Zemlje zapadne Evrope su upravo pocele da napustaju takmicenje Evrovizije kad je ekipa sa istoka pocela da pobedjuje. A dok su pobedjivali UK, Srancuska, Luksemburg i Irska po pet puta sve je bilo OK.

Tako da, heh, znam da dvolinijac ima pavlovljev refleks i da se jako boji da neko na ESu ne pljucne po Evropi, tj po ZAPADNOJ jedinoj i pravoj Evropi, ali ovog puta se malo presao.
[ Ivan Dimkovic @ 08.05.2014. 17:33 ] @
Emiteri iz zapadne Evrope, Braksi.

Sumnjam da bi savez taksista izjednacavao sa drzavom sve i da organizuju takmicenje i SMS glasanje za taksistu sa najboljim brkovima i to nazovu "Eurobrkovi".

Tako da ostatak nije vredan nekog komentara, cak nije ni netacan vec je jednostavno besmislen.
[ Braksi @ 08.05.2014. 17:36 ] @
Nije sija nego vrat.

Pa zna se da zato sto su Ambasadori 1975. dobili nula bodova, dok je Tito bio ziv niko nije smeo da ide na Evroviziju. Pa je onda isao Vajta 1981.
[ Ivan Dimkovic @ 08.05.2014. 17:40 ] @
To sto se u SFRJ Tito pitao i sta si jeo ne znaci da su bilo gde drugde pesme kicovizije drzavna stvar.

Mozda jesu u Azerbejdzanu, u malo razvijenijim zemljama nisu bas kao sto nisu ni udruzenja kazandzija i izbori za naj-lampek 2014.

Cak ni ako ga nazoves EUROlampek.
[ Braksi @ 08.05.2014. 17:43 ] @
zapadne rtv kuce nisu mogle vise da podnose pobede istoka i to je to.

To je fakat. Italijani i Austrijanci su cak tvrdili da je evrovizija i propala, jer avaj, pobedjuju sa istoka.

Isto kao i u tenisu. Dok su sampioni bili Borg, McEnroe, Connors, Federer sve je bilo ok, ali Novak, Sarapova..,. was, mein gott, pa to vise nije tenis.
[ Ivan Dimkovic @ 08.05.2014. 17:45 ] @
Tako je, zapadne TV kuce su luzeri. Losi luzeri. Ako si im rekao :-)
[ hotchimney @ 08.05.2014. 17:49 ] @
Citat:
Dok su sampioni bili Borg, McEnroe, Connors, Federer sve je bilo ok, ali Novak, Sarapova..,. was, mein gott, pa to vise nije tenis.

Nekad je i CZ bila pobednik kupa Evro-šampiona pa sad ne može ni da se kvalifikuje.
[ Braksi @ 08.05.2014. 17:50 ] @
Ma to je samo jedna manifestacija sveukupne zapadnjacke naduvenosti. Tako je u svemu i evrovizija tu uopste ne moze biti izuzetak.

Sve je dobro dok ide po njihovom, a kad ne ide, ponasaju se kao deca.

U Australiji gledam onaj predaje koverat Novaku, a sav pozeleneo, muka mu. A da je recimo pobedio Federer ili Murray, trcao bi u troskocima.
[ Braksi @ 08.05.2014. 17:53 ] @
Citat:
hotchimney:
Citat:
Dok su sampioni bili Borg, McEnroe, Connors, Federer sve je bilo ok, ali Novak, Sarapova..,. was, mein gott, pa to vise nije tenis.

Nekad je i CZ bila pobednik kupa Evro-šampiona pa sad ne može ni da se kvalifikuje.

pa o tome ti i pricam.

Kad je Steaua 1986. bila prvak Evrope oni su odlepili. Ali ajd to je slucajnost. Kad evo ti Zvezda 1991. I onda oni uvode tzv ligu Sampiona ! Ne razumem kako to moze biti liga Sampiona kad u njoj ucestvuje treci klub Italije ili Spanije ?!

Naravno oni kazu pa bolje masa da gleda Inter, Arsenal, Real, ok,... ali onda napravita Seriju A Evrope, znaci prvu ligu Evrope, a ne ovako...
[ Odin D. @ 08.05.2014. 18:19 ] @
Citat:
Braksi: U Australiji gledam onaj predaje koverat Novaku, a sav pozeleneo, muka mu. A da je recimo pobedio Federer ili Murray, trcao bi u troskocima.

Srbi inace skacu s troskocima uvis kad pobjedi Federer, Murray ili Nadal, pa je za pravo cudjenje sto oni ne skacu s motkom u dalj kad pobjedi neko nas?!
[ deerbeer @ 08.05.2014. 18:49 ] @
Citat:

Kad je Steaua 1986. bila prvak Evrope oni su odlepili. Ali ajd to je slucajnost. Kad evo ti Zvezda 1991. I onda oni uvode tzv ligu Sampiona

Uveli su Ligu Sampiona da bi omasovili takmicenje i uzeli sto vise kesa i nista vise od toga :)
Slicno je i sa tom hebovizijom, manje kesa za te organizatore ako je gledanost u EU manja.
A manja je iz istog razloga kao sto bi Srbima bilo interesantno da gledaju azerbedzance , rumune, bugare, turkmenistance i ostalu bratiju a da mi ne ucestvujemo,
ili da budem precizniji da ucestvujemo sa unapred realno manjim sansama za neko finale.
[ Braksi @ 08.05.2014. 19:05 ] @
Citat:
Odin D.:
Citat:
Braksi: U Australiji gledam onaj predaje koverat Novaku, a sav pozeleneo, muka mu. A da je recimo pobedio Federer ili Murray, trcao bi u troskocima.

Srbi inace skacu s troskocima uvis kad pobjedi Federer, Murray ili Nadal, pa je za pravo cudjenje sto oni ne skacu s motkom u dalj kad pobjedi neko nas?!

Da ali sta ima sa tim organizator u Melburno kome su i Federer i Novak jednako stranaci. Trebalo bi, ali nije.
[ Lavlja_Jazbina @ 08.05.2014. 19:15 ] @
Eeee evropa.Moji rani radovi u sito stampi u pokusaju,inace ta zemlja je bila tu u komsiluku.

[ MyWay @ 08.05.2014. 19:25 ] @
Citat:
deerbeer: A manja je iz istog razloga kao sto bi Srbima bilo interesantno da gledaju azerbedzance , rumune, bugare, turkmenistance i ostalu bratiju a da mi ne ucestvujemo,
ili da budem precizniji da ucestvujemo sa unapred realno manjim sansama za neko finale.
Zašto se napamet priča? Pa u poslednjih 10 pobednika, 5 je iz EU a 5 van EU (jedna od njih je Norveška). Od poslednjih 5 pobednika su 3 iz EU: Nemačka, Švedska i Danska a ostala 2 su Norveška i Azerbejdžan. Da nisu svojevremeni primili Azerbejdžan u EBU pobednik bi bila Italija pa bi EU imala još ubedljiviji skor..
[ deerbeer @ 08.05.2014. 19:36 ] @
Citat:
MyWay: Zašto se napamet priča? Pa u poslednjih 10 pobednika, 5 je iz EU a 5 van EU (jedna od njih je Norveška). Od poslednjih 5 pobednika su 3 iz EU: Nemačka, Švedska i Danska a ostala 2 su Norveška i Azerbejdžan. Da nisu svojevremeni primili Azerbejdžan u EBU pobednik bi bila Italija pa bi EU imala još ubedljiviji skor..

Nije isto kad svi Svedjani , Danci i Norvezani posalju po jednu SMS poruku naspram svih Francuza, Spanaca i Engleza npr :)
Jer njih ima toliko koliko ima svih ostalih bananistana iz ex-yu i ex-sssr.
[ Odin D. @ 08.05.2014. 19:41 ] @
Citat:
Braksi: Da ali sta ima sa tim organizator u Melburno kome su i Federer i Novak jednako stranaci. Trebalo bi, ali nije.

Ti se uvijek bavis nekim suludim sporednostima i zanemarujes sustinu: je li mogao ravnopravno da ucestvuje? jeste. je li mogao da pobjedi? jeste. je li pobijedio? jeste. je li dobio pare? jeste.

Pa sta ti sad jos hoces?! Da se neko ozbiljan bavi izrazom lica donosioca ceka koji je mozda tog dana dobio proliv, ili je mozda porijeklom Svajcarac pa navijao za Federera, ili se kladio na Federera pa izgubio, ili je potomak ustaskih imigranata, ili su ga postavili papa i masoni, a Novak im zamrsio racune...
Pa da li si ti normalan?

[ Braksi @ 08.05.2014. 19:42 ] @
zaboravio si da ne mozes glasati za sebe !

Zato su to koristili Turci iz Nemacke, pa glasali za Tursku. A kad je pobedila Serifovic bas su glasali od svuda.
[ Odin D. @ 08.05.2014. 20:28 ] @
@ Braksi

Molim te da mi poruke u vezi sa temom ne saljes na pp, nego ih objavljuj na temi, tako da svi mogu da prate temu i tok rasprave.
[ MyWay @ 08.05.2014. 20:41 ] @
Citat:
deerbeer:
Citat:
MyWay: Zašto se napamet priča? Pa u poslednjih 10 pobednika, 5 je iz EU a 5 van EU (jedna od njih je Norveška). Od poslednjih 5 pobednika su 3 iz EU: Nemačka, Švedska i Danska a ostala 2 su Norveška i Azerbejdžan. Da nisu svojevremeni primili Azerbejdžan u EBU pobednik bi bila Italija pa bi EU imala još ubedljiviji skor..

Nije isto kad svi Svedjani , Danci i Norvezani posalju po jednu SMS poruku naspram svih Francuza, Spanaca i Engleza npr :)
Jer njih ima toliko koliko ima svih ostalih bananistana iz ex-yu i ex-sssr.
Fr+SP+UK ne da ima više od Ex-SSSR nego ima nešto manje od samo RU+UA.. Ali nije stvar u brojnosti populacije nego i zainteresovanosti iste za ovo takmičenje a to je kod onih prvih na niskom nivou, pa im je i nacionalno takmičenje i pobednik na jednakom nivou, pa je i rezultat na Eurosongu jednostavno.. adekvatan.

[ Braksi @ 09.05.2014. 06:09 ] @
Citat:
Odin D.:
@ Braksi

Molim te da mi poruke u vezi sa temom ne saljes na pp, nego ih objavljuj na temi, tako da svi mogu da prate temu i tok rasprave.

za razliku od tebe koji me redovno vredjas na forumu (i ne samo mene) ja ti redovno saljem na PP sve sto mislim o tebi. I rekao sam ti vec 100 puta da mi se ne obracas znaci bas kao u PP jer drugacije te se izgleda ne mogu otarasiti.

A uzgred, vidim da se hvalis kako ti sve sto mislis o nekome kazes javno. Da, znamo da je tako, posto eto na sramotu ovog foruma neki ljudi imaju pravo da vredjaju druge javno jer su se verovatno uvukli dublje od rektuma moderatorima.

Nije ni cudo da ovaj forum ima sve manje ljudi koji kvalitetno pisu. Na kraju cete ostati ti i Dimkovic kao ona zmija sto je krenula da jede sebe samu.

[Ovu poruku je menjao Braksi dana 09.05.2014. u 07:20 GMT+1]
[ Odzaklijevski @ 09.05.2014. 07:34 ] @
Citat:
Braksi: Da, znamo da je tako, posto eto na sramotu ovog foruma neki ljudi imaju pravo da vredjaju druge javno jer su se verovatno uvukli dublje od rektuma moderatorima.

Nije ni cudo da ovaj forum ima sve manje ljudi koji kvalitetno pisu.

Citat:
Ovoliku kolicinu direktnog pljuvanja, napadanja, vredjanja, istresanja licnih kompleksa, flaimbaita i slicnih stvari nisam video skoro...

Nekim clanovima ES je sve dozvoljeno, dok se drugi u startu opominju i banuju.

No... ucestvovanje na forumu je opciono, a stvari se ocigledno nece promeniti...

Neka ovo bude moj epitaf na ucesce u ES.

Pozdrav i hvala na druzenju !

Igor Gajić

Pitanje je kome se EMZ/ES moderatori uvlače i da li se organizatori Pesme Evrovizije i moderatori uvlače istom telu?
[ Odin D. @ 09.05.2014. 18:00 ] @
Citat:
Braksi: Nije ni cudo da ovaj forum ima sve manje ljudi koji kvalitetno pisu.

Da, 'ebote.
Kad ti prestanes, bicemo uskraceni za takve naucne analize medjunarodnih odnosa preko subjektivnog dozivljaja izraza lica nekog anonimusa na nekom sportskom takmicenju u Australiji koji je bio zaduzen za nosenje neke koverte, a koga niko drugi nije primjetio jer ostali smrtnici gledaju u glavne aktere na tronu ili mozda prate teniski mec.

Ne, ne, nije to bio neki beznacajni, anonimni sluzbenik teniskog saveza dalekog kontinenta, cije je lice tog dana iz ko zna kog benignog razloga djelovao kiselo iskusnom oku naseg velikog strucnjaka za medjunarodne odnose, vec je to bilo lice vaznog clana medjunarodne organizacije za mrznju Slovena, a koji su se tog dana sastali na tribinama teniskog terena, kako bi na miru mogli da se dogovaraju Srbima iza ledja, iza paravana teniskog meca, a sve u vezi evrovizije.

Citat:
Braksi: za razliku od tebe koji me redovno vredjas na forumu (i ne samo mene)

Ja ne vredjam tebe niti me briga za tebe ili bilo koga drugog u tom smislu.
Ja komentarisem tvoje poruke i stavove, a koji uglavnom jesu obicno smece (po mojim standardima) i ne vidim sta je
problem u tome sto to kazem i obrazlozim (iz svog ugla) direktno, bez gubljenja svog i tudjeg vremena bespotrebnim okolisavanjem
(za razliku od tebe koji nikad ne nalazis za shodno da ista obrazlazes, vec smatrac da je ad hominem prozivanje na temi,
a pljuvanje i vredjanje na pp sasvim dovoljno).
Ovo je forum za razmjenu misljenja, a ne za razmjenu kurtoazije i psovki na pp.

Uostalom, sta se ima jos reci za nekog ko se navodno 'civilizovano' raspravlja sa nekim na temi,
dok mu istovremeno inbox zatrpava kojekakvim uvredama cijih upotreba bi se i svinja postidjela.
[ Odzaklijevski @ 09.05.2014. 19:41 ] @
[ kaćunčica @ 11.05.2014. 03:15 ] @
Očigledno na temi nije bilo nikog ko prati Eurosong.
Pobednik je učešće posvetilo "onima koji veruju u slobodu", a takvi su "nezaustavljivi". Ruku na srce, pesma nije uopšte loša, samo je pitanje koja doza i smer ekscentričnosti i koliko vere u slobodu će nadalje biti potrebno za pobedu.
[ Braksi @ 11.05.2014. 06:55 ] @
ja stvarno mislio bradata zena, kad ono...
[ Odzaklijevski @ 11.05.2014. 07:51 ] @
Samo za Bruna i Klausa. Uživajte :)

[ kaćunčica @ 11.05.2014. 08:33 ] @
Citat:
Braksi: ja stvarno mislio bradata zena, kad ono...

[ anon70939 @ 11.05.2014. 09:24 ] @
Sad videh vest i samo prokomentarisah "O Bože..."
Odlično što nismo učestvovali negde gde je normalno da tranvestiti pobeđuju.

Doduše, pesmu nisam ni čuo
[ da.li.sam.to.ja @ 11.05.2014. 10:51 ] @
Nemam komentar...
[ bojan_bozovic @ 11.05.2014. 10:52 ] @
Citat:
CoyoteKG: Sad videh vest i samo prokomentarisah "O Bože..."

A to što smo mi imali Olivera Mandića još pre trideset godina?
[ Lavlja_Jazbina @ 11.05.2014. 11:07 ] @
Sledece godine ovaj stajling.Ako moze i 3 ruke ili 4 noge pobeda zagarantovana.

[ anon70939 @ 11.05.2014. 11:56 ] @
Citat:
bojan_bozovic:
Citat:
CoyoteKG: Sad videh vest i samo prokomentarisah "O Bože..."

A to što smo mi imali Olivera Mandića još pre trideset godina?

Ne secam se toga?
Jel bio obucen kao zensko?
[ bojan_bozovic @ 11.05.2014. 12:01 ] @
Citat:
CoyoteKG: Ne secam se toga?
Jel bio obucen kao zensko?

Nosio je šminku, samim tim, takodje je bio travestit, a nije bio ni jedini, i to pre 35 godina.
[ anon70939 @ 11.05.2014. 12:06 ] @
uzas
[ Braksi @ 11.05.2014. 14:48 ] @
mislim da je bio u fazonu Boy George, ali posle se preumio.

Ja npr Boy George i Olivera nikad nisam smatrao nastranim vec pre svega sam to video kao ekscentricnost umetnika.
[ nemanjac @ 11.05.2014. 15:45 ] @
Citat:
CoyoteKG:
Sad videh vest i samo prokomentarisah "O Bože..."

Srbija je sokirana sto je pobedila austrijska bradata "zena".
Srbija je slavila kada je pobedila "Molitva" tj. nas cosavi "muskarac".

Pa dobro jutro.

[ Sceka @ 11.05.2014. 15:50 ] @
Boy George je pravi nepatvoreni gej. Oliver Mandic nikada nije imao dodira sa tom populacijom. Spotovi koje je snimao nasminkan i u delovima zenske odece i obuce su namenski radjeni kao performans uz konsultacije dizajnera i samo u tu svrhu a radi tadasnjeg trenda vizuelizacije ideja koji je bio kod nas u fazi prvih koraka.

Pozdrav!
[ Lavlja_Jazbina @ 11.05.2014. 16:25 ] @
Sa dodornim tackama grupe The Cure,David Bowie.Porediti Mandica iz tog vremena i egzibicioniste koji
dolaze sa necim novim da bi se domogli pobede je smesno.Sarlo akrobata,pardon, je furala fazon cURE a u filmu decko koji obecava je i ocigledna
slicnost.

[ Odin D. @ 11.05.2014. 16:40 ] @
U usporedbi sa Milanom Stankovicem, ovi djeluju ko bradati vikinzi.
[ mr. ako @ 11.05.2014. 19:26 ] @
Neko mi poslao YouTube link...
Pa se setih ove teme i rasprave o pevanju na eng...

...i slusajuci ovo ispod, mi se cini kao da bih radije pravio izbor izmedju Cece i uvodne pesme iz Mocnih Rendzera, pre nego slusao ove sa Evrovizije :D

Ovo je na nivou mnogo losih decjih pesama:

Cake To Bake Euro2014 (na 0:45)
https://www.youtube.com/watch?v=h0D1Ya3NBQs#t=45

...hmm...

Yep. Pre bih slusao Mocne Rendzere.
Daleko kvalitetnija muzika.

Cak je i ovo bolje https://www.youtube.com/watch?v=nhOlK2lzWms od te decje pesme sa evrovizije. :D
A i moze vise da se nauci, informativnije je.
[ Lavlja_Jazbina @ 11.05.2014. 19:58 ] @
Zar ne mislis da je ovo i planirano da slusaju deca?

Sada mi palo na pamet zasto Odin brani bradatu,garant mu je komsinica iz ulice.Imace beslpatne karte.:):).
[ Ivan Dimkovic @ 11.05.2014. 20:39 ] @
Tja, organizatorima tog kicfesta je ocigledno uspelo, svima su puna usta te idiotske manifestacije.

Stavise, odabir pobednika je genijalan: nista bolje od neplacenih hiljada flamewar-ova sirom Interneta i sirom kafana/barova gde ce svako imati nesto da kaze o tome :(

Mislim da ce ovo biti predmet buducih studija u marketingu: kako hijack-ovati osecaj masa ili za socijalni-konzervativizam ili za LBGT prava, gde vec individue stoje na socijalno-politckom spektru, sa jednim kic proizvodom koji je sam sebi svrha.

Mada, ako se pogleda konkurencija u vidu kojekakvih velikih bratova, farmi i sl... pravo je cudo sto se nije desilo ranije.

Mislim da su ovi jos daleko uspesniji, posto su uspeli da zainteresuju i ljude koji verovatno obicno ne bi gledali farme i sl.

Brilijantno.

Nasli su, ocigledno, pravu dozu soka i kica koja motivise milione ljudi da se ukljuce u komentar. Da sam proizvodjac cigareta ili tampona, sutra bih nazvao ekipu koja je smislila ovo i dao im otvoren ugovor, da traze sta hoce.
[ Odzaklijevski @ 11.05.2014. 20:47 ] @
Da su se stvarno rukovodili finansijskim interesom pobedio bi neko poput Ruslane. Niko ne može da me ubedi da većina ljudi želi ovo da sluša i gleda i da je spremna za to da plati. Ovo samo dokazuje da sam od početka u pravu i da se ovde radi o nečemu drugom, a ne o finansijskom interesu grupe nezavisnih emitera.
[ Aleksandar Đokić @ 11.05.2014. 20:48 ] @
Citat:
izmedju Cece i uvodne pesme iz Mocnih Rendzera, pre nego slusao ove sa Evrovizije :D

Jel postoji nesto trece?
[ Ivan Dimkovic @ 11.05.2014. 20:58 ] @
Citat:
Odzaklijevski:
Da su se stvarno rukovodili finansijskim interesom pobedio bi neko poput Ruslane. Niko ne može da me ubedi da većina ljudi želi ovo da sluša i gleda i da je spremna za to da plati. Ovo samo dokazuje da sam od početka u pravu i da se ovde radi o nečemu drugom, a ne o finansijskom interesu grupe nezavisnih emitera.

Mislim da nije poenta u slusanju / gledanju uopste.

Konacan razlog postojanja ovakvih stvari su reklame. Pretpostavljam da je ideja ovakvih kvazi-skandala da se sto veci broj ljudi motivise da gleda ta s*anja. Gledaoci su proizvod, a kupci su oni koji se reklamiraju.

Skandali se prodaju :( Upravo zbog toga postoje i toalet-novine, iako bi covek isto tako rekao "ko to hoce da cita".

Prilicno sam siguran da ce sledece godine ista ili jos veca kolicina ljudi pohitati da gleda taj tres, u iscekivanju novih idiotizama.

Iz istog razloga zbog kojeg gledaju velike bratove i slicne gluposti.
[ Odzaklijevski @ 11.05.2014. 21:00 ] @
Ovo samo motiviše ljude da promene kanal. Pogledaj komentare ovde na forumu i na Jutjubu.
[ Ivan Dimkovic @ 11.05.2014. 21:03 ] @
Paa, ne bih rekao.

U 2013 su imali 170 miliona gledalaca. Da ne pricamo o milionima koji su glasali SMS-om.

To su vrlo lepe cifre i mozes biti prilicno siguran da se ekipa organizatora u*erava od profita smejuci se dok idu u banku - vise flamewar-ova, to bolje.

Za njih, mislim.
[ Odzaklijevski @ 11.05.2014. 21:06 ] @
Je l i 2013. pobedila bradata žena?

P.S.

Našao sam pobedničku pesmu iz 2013. Može čak i da se sluša.

[ Ivan Dimkovic @ 11.05.2014. 21:10 ] @
Nemam pojma, ja zaista to ne gledam.

Medjutim secam se dok sam ziveo u Berlinu da je gay ekipa koju znam imala godisnje okupljanje gledanja uzimajuci tu manifestaciju za totalni gayfest.

Pretpostavljam da imaju razloga za to - btw, to je bilo 2003-2004te.

Btw,

http://www.bbc.com/news/entertainment-arts-27113336

Citat:

As well as boosting the local economy during the competition, Visit Denmark says a TV audience of 125 million viewers could translate into advertising revenue alone of 160m kroner (£17.6m) this time round.

21 miliona eura za nesto sto je jednom godisnje je prilicno fina cifra.
[ Otto23 @ 11.05.2014. 21:14 ] @
Jedno je sigurno, sledece godine moraju da prevazidju vec postavljene standarde... cenim da ce pobednik biti, "nesto", sa vaginom na sred cela, penisom umesto nosa, i tri analna otvora.
Jbg. treba odrzati "kvalitet".
[ Odzaklijevski @ 11.05.2014. 21:22 ] @
Ne verujem, mislim da će sledeće godine pustiti nešto normalno kako ne bi bili previše providni i da bi zadržali svoju ciljnu grupu. Najbolji efekat se postiže kada se prikazuje raznovrstan sadržaj. Na taj način se u očima posmatrača dve različite stvari izjednačavaju i on lakše prihvata sadržaj za koji inače ne bi bio zainteresovan.
[ Ivan Dimkovic @ 11.05.2014. 21:24 ] @
Citat:
Odzaklijevski
i on lakše prihvata sadržaj za koji inače ne bi bio zainteresovan.

Danas i u naj-bantu zemlji imas dvocifren broj kanala.

Tesko da ljudi nesto "prihvataju", bice da gledaju ono sta zele da gledaju a skandal vole mnogi.

Tirazi toalet novina i idiotskih emisija to dokazuju.
[ mr. ako @ 11.05.2014. 22:05 ] @
Citat:
Lavlja_Jazbina:
Zar ne mislis da je ovo i planirano da slusaju deca?

Nem pojma sta je planirano, ali ono sto mi je prvo palo na pamet kao ciljna publika, nisu bila deca. Tek kad sam odslusao tu pesmu sam video da je to mogucnost. :D
Izgleda da formiraju najnoviju grupu sledbenika, decurliju. :D Staru gardu imaju odavno, LGBT imaju poslednjih godina (Serifovicka je delom i zbog njih pobedila garant), a sad imaju i decje pesmice. ;)

Citat:
Aleksandar Đokić:
Citat:
izmedju Cece i uvodne pesme iz Mocnih Rendzera, pre nego slusao ove sa Evrovizije :D

Jel postoji nesto trece?

Naravno da postoji. Ali od te tri lose stvari koje su mi u tom trenutku pale na pamet, Mocni Rendzeri mi se cine kao najbolji izbor i sada. :)
[ 3way @ 11.05.2014. 22:14 ] @
Citat:
mr. ako:
...i slusajuci ovo ispod, mi se cini kao da bih radije pravio izbor izmedju Cece i uvodne pesme iz Mocnih Rendzera, pre nego slusao ove sa Evrovizije :D

Uvodna pesma iz Mocnih Rendzera je odlicno przenje i nema veze sa kontekstom i kom je stavljas...Da ne kazem i Saber Rider...
[ Nika Matejic @ 12.05.2014. 00:31 ] @
Citat:
mr. ako:Izgleda da formiraju najnoviju grupu sledbenika, decurliju.

[ mr. ako @ 12.05.2014. 00:59 ] @
Citat:
3way:
Uvodna pesma iz Mocnih Rendzera je odlicno przenje i nema veze sa kontekstom i kom je stavljas...Da ne kazem i Saber Rider...

Hehe, ne znam u kom kontekstu je ti vidis, stavio sam je da bi lakse izabrao izmedju Cece i Evrovizije. :D Da li je przenje, to je vec individualno... po meni je decija pesma ipak, stoga nije visok kvalitet. Lozili smo se kad smo bili klinci, i Saber Rider je bio odlican, slazem se, ali to je tada bilo... :) Pusti to za temu "Nedostaje mi - secanja". :)
Przenje za mene ima neko drugo znacenje - recimo Extreme - Decadance Dance :) , ma ceo Pornograffitti odslusaj.
Naravno mozes i Thunderstruck ili bilo sta od takvih legendi. :)
[ MajorFatal @ 12.05.2014. 02:18 ] @
Powerpuff girls bi oduvale mocne rendzere kako na terenu u otvorenom sukobu tako i po odjavnom songu:

http://www.youtube.com/watch?v=KAJSJtnX8BM

[ MajorFatal @ 12.05.2014. 02:20 ] @
Powerpuff girls bi oduvale mocne rendzere kako na terenu u otvorenom sukobu tako i po odjavnom songu:

http://www.youtube.com/watch?v=KAJSJtnX8BM

[ valerijan @ 12.05.2014. 12:24 ] @
Citat:
Sceka: Boy George je pravi nepatvoreni gej. Oliver Mandic nikada nije imao dodira sa tom populacijom. Spotovi koje je snimao nasminkan i u delovima zenske odece i obuce su namenski radjeni kao performans uz konsultacije dizajnera i samo u tu svrhu a radi tadasnjeg trenda vizuelizacije ideja koji je bio kod nas u fazi prvih koraka. Pozdrav!

To je ideja slikara Koste Bunuševca.

Par interesantnih informacija koje su u vezi sa tom temom, kao i nekim drugim "aktuelnim" temema koje muče čistunce.

Trans priča je toliko prežvakavana (i pozitivo i negativno, a posebno i najprimerenije kroz umetnost),
da sam začuđen da još ima tako burnih reakcija.

...a ovo je izgleda krah Evrovizija - Laibach-a, tako reći njihov Let it be - Europe edition :)

[Ovu poruku je menjao valerijan dana 12.05.2014. u 17:39 GMT+1]
[ Odzaklijevski @ 12.05.2014. 15:12 ] @
Evo malo dobre muzike sa ranijih takmičenja

[ Odin D. @ 12.05.2014. 16:08 ] @
To je znaci taj multikulturalizam i to dobar?!

A gdje je ustvari tu sad taj multikulturalizam iz naslova teme, o kome se toliko pricalo?
Umjesto da svi na istom jeziku arlaucu iste nakaradne muzicke frankenstancije gdje u jednoj pjesmi pocinjes sa nekom afganistanskom cobanskom zurlifikacijom, a zavrsavas sa rifovima "Johnny B. Good" na elektricnoj violini - zdusno se trudeci da u sredini slucajno ne izostavis nijedan zanr, epohu, naciju i klasicnog kompozitora za koje si cuo - svi ih arlaucu svako na svom jeziku, cime se, koliko se meni cini, postize samo to da niko nikog ne razumije o cemu pjeva, pa publika ostaje uskracena za poetske domete, te se sva eventualna zabava svodi na prepoznavanje raznih udova zvucnog Frankestajna.
I to je sad 'multikulturalno'?!

Prema ovome sto si ti linkovao, mozda ti pod 'multikulturalno' podrazumjevas da svaki izvodjac bude 'multikulturalan'?

[ Odzaklijevski @ 12.05.2014. 16:18 ] @
Srbija, tu mislim i na Staru Srbiju, je jedna multietnička sredina, tako da uopšte ne iznenađuje to što si ti uspeo da prepoznaš različite uticaje u linkovanim pesmama. Predlažem ti samo da preslušaš pesme više puta i potrudiš se da na bolji način prepoznaš uzore na koje su se umetnici ugledali prilikom stvaranja ovih dela.
[ Odin D. @ 12.05.2014. 16:30 ] @
Citat:
Odzaklijevski:  Predlažem ti samo da preslušaš pesme više puta

Ja bih, ali sve i kad bih nekako iskljucio filter svojih muzickih i poetskih standarda, prirodni nagon za opstankom bi me u tome sprecio.
[ Odzaklijevski @ 12.05.2014. 16:45 ] @
U tom slučaju nastavi da kritikuješ bez slušanja.
[ Odin D. @ 12.05.2014. 17:18 ] @
Pa ne znam sta se postize besomucnim nanovnim preslusavanjem?!

Kod mene nista posebno, mada sad kad malo prelistam arhivu svojih iskustava, priznajem da sam vidjao da kod nekih ima nekog efekta, mada nista sto bi islo u prilog njihovim muzickim kompetentnostima ili njima kao njima uopste.

Naime, pocetkom 90-tih sam lezao u jednom vojnom stacionaru 10-tak dana.
U sobi u kojoj sam bio smjesten bio je i neki momak koji je jedini u sobi imao kasetofon i jednu kasetu na kojoj je bilo 3-4 pjesme Ramba Amadeusa, izmedju ostalih "Zivotinjo mikroskopska", "abvgd" i jos neke dvije-tri cijih se imena ne sjecam (prepoznao bih kad bih cuo, ali ne znam nazive).
Za tih mojih 10-tak dana tamo on je tokom citavog stanja svoje budnosti, a sto je bilo nekih 16 sati dnevno, bez greske i pauze iznova premotavao i pustao tih nekoliko pjesama bez pauze, bez odmora, bez prekida, bez pauze, bez odmora, bez prekida, bez pauze, bez odmora, bez prekida,... tako da ti se poslije nekog vremena ucini da je ono skljocanje dugmeta "stop -> rewind -> tup (udar kraja trake) -> skljoc (iskakanje rewind dugmeta) -> play..." takodje dio albuma.

Nikad nisam otkrio da li je to njegovo ludilo bilo izazvano tim neumornim preslisavanjem ili je to neumorno preslisavanje bilo izazvano njegovim ludilom, uglavnom zakljucio sam da nema mnogo srece u visemetnom preslusavanju, bilo kao u uzroku ili kao posljedici.

Tako da, ti preslusavaj dok god ti se ne svidi; ja sam u akreditovanom medicinskom i naucnom okruzenju eksperimentalno sebi dokazao da taj metod nije za mene.

[Ovu poruku je menjao Odin D. dana 12.05.2014. u 19:53 GMT+1]
[ Odzaklijevski @ 12.05.2014. 17:38 ] @
Je l ovako nešto?
[ Odin D. @ 12.05.2014. 17:52 ] @
Ne bas tako.
Cini mi se imas problema sa drzanjem fokusa i kreces se ko muva bez glave sa asocijacije na asocijaciju, bez ikakvih narocitih medjusobni osvrta i veza sa glavnim pitanjem.
Ne bih se pretjerano zalio da je makar zanimljivo, ali je uglavnom dosadno.

Evo ti preslusaj ovo nekoliko puta, pa se "potrudi da na bolji način prepoznaš uzore na koje se umetnik ugledao prilikom stvaranja ovog dela":

[ Odzaklijevski @ 12.05.2014. 17:57 ] @
Nema potrebe.
http://en.wikipedia.org/wiki/Tarzan_yell
[ Odin D. @ 12.05.2014. 18:50 ] @
Drago mi je da si shvatio da se metoda analize nekog zvucnog zapisa pomocu nasumicnog ponavljanja tog zvucnog zapisa mozgu u leru - u cilju izazivanja spontanih bljeskova oktrovenja kvaliteta doticnog djela - uspjesno moze zamjeniti jednim preslusavanjem sa mozgom ubacenim u neku brzinu, makar i u rikverc.

Sad bi mogao da linkujes takvu neku strucnu tekstualnu analizu i za svoje gornje primjere, ili sam da je napises ako je nema, tako da ni za nas ostale ne bude potrebe da slusaju to vise puta, ili cak i jednom.
[ Odzaklijevski @ 12.05.2014. 19:18 ] @
Ako ti ne možeš da razlikuješ umetnost od urlikanja onda nemamo o čemu da razgovaramo. Idi slušaj Euroneuro ili bradatu ženu.
[ Odin D. @ 12.05.2014. 19:21 ] @
Zaista nemam o cemu da razgovaram o umjetnosti sa nekim kome su pjesme sa evrovizije etalon za umjetnost.
[ valerijan @ 12.05.2014. 19:24 ] @
...i ako je moguće u sklopu iste akcije da se skine video ili barem premota frejm na kojem je Joksimović (do pojasa, krupno) na neki drugi na kojem se ne vidi tako jasno.

Ovu ispod njega koja ga miluje odozdo, čini mi se, prvi put vidim...
[ Odzaklijevski @ 12.05.2014. 23:55 ] @
Citat:
Ovu ispod njega koja ga miluje odozdo, čini mi se, prvi put vidim...

Čuo si verovatno bar ovo od nje:

[ valerijan @ 13.05.2014. 06:51 ] @
^ u pravu si, jesam :)
[ kaćunčica @ 13.05.2014. 08:09 ] @
Meni se većina stvari dopadne tek na drugo slušanje, a u moru bezveznih stvari na toj manifestaciji (koju pratim od detinjstva, a to je bilo još u vreme kad je njihov orkestar uživo svirao sve kompozicije) uvek se izdvoji bar nešto što poželim da čujem ponovo.

[Ovu poruku je menjao kaćunčica dana 13.05.2014. u 09:32 GMT+1]
[ cika dacha @ 13.05.2014. 15:29 ] @

HAHAHAH kako kaze stih iz pesme ''obrij mala ti brkove svoje, ne mozemo nositi oboje'' hahahaha
[ Odzaklijevski @ 13.05.2014. 15:48 ] @
Može li EU da izgradi imperiju bez bradate žene?
[ EmmaR @ 18.05.2014. 19:54 ] @
Koliko mi je poznato, ON je promenio pol pa je postao ONA i sada je ona po svim karakteristikama.
Teško da se može svrstati među GAYs jer to nije ni u kom pogledu. A što se tiče brade? Nije jedina bradata žena. Bradu (mušku dlakavu) imaju i žene koje su čistokrvne žene od rođenja, samo što 99% njih brije bradu pa se ne zna: nekima izraste u pubertetu, nekima kasnije usled hormonskih promena. Ništa čudno. Češće su žene sa brkovima, tačnije brčićima; možda i svaka treća-četvrta.
S druge strane, pogledajte bolje Končitu: pravo žensko zgodno telo i lepa je. Da je obrijala bradu i da je sakriveno poreklo, pobalavili bi ste za njom. Ono što joj nedostaje jesu grudu, ali koliko ima "pravih" žena po rođenju koje imaju male pa čak i nikakve grude a pri tom imaju i decu.

Meni je u pojedinim kadrovima ličila na filmskog Isusa: Neobičnost+nedostatak konkurencije i ne treba ništa drugo za pobedu. Pesmu nisam slušala, sve su bile tralalalalala i na nivou uspavanki. Sve, osim provokativnih Poljakinja, koje kao da su izašle iz nečijeg harema.
Iznenađujuće, za mene, je to što se Sergej nije bolje plasirao: nikakva konkurencija sa ExYU prostora, a opet daleko i od desetog mesta.
[ bttp @ 21.05.2014. 19:57 ] @
U zemljama zapadne Evrope, koje su ovde na udaru nekih, a posebno recimo u Engleskoj, Evrosong služi za sprdnju i zajebanciju, štaviše na BBC Prime je postojao komentator (ne znam dal i dalje radi), koji je ceo šou izvrgavao ruglu i inače dosadnu emisiju svojim humorom pretvarao u kuriozitet.

Tačno se može videti kako ko poima to kvazitakmičenje "za pesmu" po kratkim nastupima žirija iz svake zemlje. Jedni se ponašaju opušteno, neobavezno, veselo, dok drugi (gde naravno spadamo i mi), to shvataju ozbiljno, pompezno i trude se da po svaku cenu ostave neki "utisak" što po pravilu ispada smešno (but not in a good way).

A veruj da bi RTS dupe dao da učestvuje na Evrosongu. Sve ovo što sam naveo se može videti po tome što je Evrosong najavljivan i komentarisan u udarnim vestima (RTS Dnevnik 2), prenošen u udarnom terminu (sve kao da učestvujemo) i na kraju su se mnogi čak našli i uvređenim izborom pobednika na takmičenju na kojem nisu ni učestvovali.

Igrom slučaja za vreme ovogodišnjeg Evrosonga bio sam u CG, koja je imala svog predstavnika, i kada je prošao u finale to je tek bila smejurija. Oni su u udarnim vestima puštali anketu građana sa ulice koje su pitali šta misle o plasmanu Sergeja Ćetkovića u finale. Tu je prodefilovalo jedno 10ak "slučajnih" prolaznika svih starosnih doba i oba pola, koji su svi uglas govorili da je to neviđeni uspeh i najbolja moguća stvar koja je mogla da se desi Crnoj Gori. Među njima se nije našao nijedan koji bi rekao bar da recimo nije gledao ili da ga to ne zanima, a kamoli da napljuje Evroviziju. To je bila najgora moguća propaganda u stilu '90-ih.

Tako da, i to je smešno i zabavno ali na drugi način :)
[ su27killeryu @ 21.05.2014. 21:23 ] @
Citat:
EmmaR:
Koliko mi je poznato, ON je promenio pol pa je postao ONA i sada je ona po svim karakteristikama.
Teško da se može svrstati među GAYs jer to nije ni u kom pogledu.

šta ako mu/joj je dunulo da u međuvremenu opet promijeni pol? Komentar ti onda više ne važi :) I da li je to izvodljivo uopšte.

[ EmmaR @ 21.05.2014. 22:48 ] @
Citat:
su27killeryu: šta ako mu/joj je dunulo da u međuvremenu opet promijeni pol? Komentar ti onda više ne važi :) I da li je to izvodljivo uopšte.

Koliko mi je poznato takve operacije se ne rade na svakih 5 minuta. Ne baš tako davno bila je emisija u kojoj je naš plastični hirurg govorio o operaciji promene pola i teoretski moguće je menjati pol više puta ali je rizik veliki jer da bi transformacija bila što uspešnija, pacijent se mora "bildovati" odgovarajućim hormonima + višestruke operacije koje traju satima.

S druge strane, koliko primećujem, komentari su upućeni u smislu da je "dečku" dunulo u glavu, pa ajde da promeni pol. Šta ako nije tako? Šta ako nikada nije ni bio klasični homoseksualac? Možda je bio hemafrodit: i njima u izvodu od početka mora da piše kog su pola (a to u takvim slučajevima određuju roditelji, lekari mogu da posavetuju, ali...) i da im se odredi ime ?
[ su27killeryu @ 22.05.2014. 01:36 ] @
mislim da si se zeznuo/la(moram ovako nemam ja pojma što ti piše Emma :D )i da je i dalje muškarac koji se predstavlja kao žensko na nastupima (nešto kao karamela kod nas), evo sad sam provjervao :D