[ Boris Tadić @ 26.05.2014. 08:11 ] @
Ne pamtim više koliko puta sam čuo priču kako se neki Jugović u dijaspori "veselio" i ispalio šaržer metaka u nebo u nekom predgrađu Ciriha ili Stokholma i momentalno uhapšen i poslat na lečenje.

Je l' ima neki stvarno potvrđeni primer?
[ crnilabrador @ 26.05.2014. 08:35 ] @
Pa nije samo to. Ima jos dosta takvih urbanih legendi, istinitih ili ne.

Postoji prica i o liku koji je dosao u Ameriku kod rodjaka, i hteo da im spremi prase, jer mu se nije svidelo kao oni tamo spremaju. Ali nije mogao da nadje prase da kupi nigde, i onda je nasao neko u radnji za kucne ljubimce, sa sve onom ruzicastom trakom oko vrata. I lepo on to u dvoristu zaklao, i dosli ljudi u belom da mu objasne par stvari penkalom.

Isto tako prica o likovima u Svajcarskoj, koji su zaklali jagnje, odrali ga, okrenuli ga na razanj uz pivo, i po Srpskom obicaju, okacili odrane koze onako krvave po ogradi, skupio se komsiluk da protestuje, drustvo za zastitu zivotinja, i naravno ljudi u belom da ih odvedu da porazgovaraju sa nekim cikom.
[ Java Beograd @ 26.05.2014. 08:44 ] @
Poenta je da je sve to isto i jednako zabranjeno i u Srbiji. Sve isto. Od šenlučenja pištoljem, do klanja i dranja.

Jedino, tamo se zakoni poštuju, a ovde zakoni služe za sprdnju. Mislim, pogledaj samo novinske naslove, shvatićeš sprdnju zakonima u Srbistanu: "Najpoznatiji diler droge u gradu, vođa navijača, ima 50 krivičnih prijava - upucao negde nekog (ili upucan negde)". "Uroš Mišić nije došao na suđenje, pomagao unserećenima u poplavama... "
[ crnilabrador @ 26.05.2014. 08:49 ] @
Jadno prasence. Grok grok.

Mogu da zamislim kakvu je pricu slozio u prodavnici kucnih ljubimaca tom prodavcu.

- Jel cete da se brinete o njemu?
-O daa, ja obozavam slatke male prasice. Imam bas puno prasica kuci u Srbiji.

A voda mu vec curi na usta.
[ Ivan Dimkovic @ 26.05.2014. 11:21 ] @
@crnilabrador,

Ta prica sa prasetom mi zvuci kao lovacka prica totalna, cuo sam je milion puta od razlicitih ljudi, te je radnja u Cikagu, te u Kanadi negde, itd...

Ne znam kako je u USA, ali u EU postoje izuzetci za halal i koser, koji dozvoljavaju klanje zivotinja na "tradicionalni" nacin gde zivotinja iskrvari.

Stavise, secam se da sam na nekom rostilju ovde u DE cuo da u okolini Stutgarta ima neki Turcin koji se ubija od posla sa Balkancima sa mladom jagnjetinom. Za prasetinu ne znam, ali kontam da sigurno moze da se zavrsi ako se nekome bas toliko jede.

Citat:

Ne pamtim više koliko puta sam čuo priču kako se neki Jugović u dijaspori "veselio" i ispalio šaržer metaka u nebo u nekom predgrađu Ciriha ili Stokholma i momentalno uhapšen i poslat na lečenje.

Ne znam da li nekoga salju u bolnicu, ali senlucenje je protivzakonito sto rece Java vec, kako u Srbiji, tako i u Cirihu i Stokholmu. Tako da neke eventualne mere nemaju nikakve veze sa "Srbima" vec sa budaletinama koje treba strpati u kavez, bez obzira na pasos koji poseduju.
[ Java Beograd @ 26.05.2014. 11:26 ] @
Citat:
Ivan Dimkovic:... vec sa budaletinama koje treba strpati u kavez, bez obzira na pasos koji poseduju.
Oni zapravo to i rade. Redovno i revnosno, ali mi Srbi, čujemo za to i zgražavamo se, naravno, samo kad se to desi nekom našem. Kad se desi Turčinu, Hrvatu, Bugarinu i slično, to je onda opravdan potez vlasti u pravno uređenoj državi.
[ anon70939 @ 26.05.2014. 12:01 ] @
U CH sam licno okretao 2 praseta i jedno jagnje. Moj kum je od nekog naseg Srbina koji ih krišom gaji, kupio 3 vikenda uzastopno. Potrefio se njegov rodjendan, 1. maj i Uskrs za redom :).
Okrenuli smo ga u predgradju Zeneve u poznatom parku pored reke Rhone koji sluzi za piknike i rostiljanje. Imam i fotke.
Narodu bilo simpaticno, dolazili da se slikaju pored praseta koje je bilo ka kolcu naslonjeno na drvo da se ohladi... Tad sam prvi put video tablet ili tako nesto sto je neki Japanac izvadio...

Tako da nisu bas sve ribolovacke price.

Meni je zanimljiva jedna priča, a verujem da nije baš neistinita.
Navodno se desilo nekom našem.

Vozio je skuter po gradu bez kacige, zaustavili ga prvi put.
Odrali ga kaznom da se češao dugo posle toga... ali izgleda nedovoljno.

Budala posle nekog vremena opet vozila bez kacige, tad ga opet zaustavili, napisali neku astronomsku kaznu, oduzeli dozvolu, proglasili ga da je sklon samoubistvu i poslali ga na lecenje. Odnosno da ide na neke "senase" kod nekog doktora.
Naravno i to lecenje je morao da plati.
Posle toga ga je izgleda zasvrbelo solidno jer je morao kredit da podigne da otplati sve to, pa je nakon toga ipak nosio kacigu.

Ne znam koliko je istinita prica, ali bih jako voleo da i kod sve ove zakone koji se ne sprovode, resavaju na taj nacin. Sto kaze Java, sve je to zabranjeno i kod nas, ali se za 1000 din zavrsava...
Tamo čik da čujem nekog da ponudi saobraćajcu ili policajcu mito...
[ crnilabrador @ 26.05.2014. 13:11 ] @
Citat:
Ivan Dimkovic:
@crnilabrador,

Ta prica sa prasetom mi zvuci kao lovacka prica totalna, cuo sam je milion puta od razlicitih ljudi, te je radnja u Cikagu, te u Kanadi negde, itd...

Ma meni ne zvuci bas kao lovacka prica... mogu da zamislim nekog seljaka iz donje blaznave kako kroz izlog prodavnice za kucne ljubimce gleda prasence od 18 kg sa roze masnicom oko vrata, a u okolini ima samo da se kupi svinja od 100 kila.

Trckaralo je to po travnjaku iza kuce nekoliko dana dok nije dobilo 22 kila, a onda razanj, pivo i " pooooj Mileeeee....volove kraaaj rekeeee..."
[ Java Beograd @ 26.05.2014. 13:14 ] @
Kamo sreće da su ovog od ranije strpali u duševnu bolnicu: http://www.blic.rs/Vesti/Hroni...-ubio-dok-je-posluzivala-goste

... sudbina se gadno poigrala sa njima ... Biće da se on gadno igrao pištoljima

[ crnilabrador @ 26.05.2014. 13:32 ] @
Mythbusters.

Status: Nije istina!

Dokaz:

http://www.vesti-online.com/Di...i/135241/Zabava-uz-peceno-jare

"Članovi Srpskog kulturnog kluba "Sveti Sava" iz Altštetena u istočnoj Švajcarskoj sastaju se već pet godina početkom maja u bašti kod Čiče i Popa kraj Kriserna i obavezno peku jagnje, jare ili prase. Pored toga, ove godine su u crepulji pekli jareće meso, a glavni kuvar bio je Goran Milanović.
Pored pečenog jareta Dragan Škobić (levo) i Ljubiša Mirić

Ove godine na druženju je bio i harmonikaš Goran Đukić, koji je sviranjem popravio dobro raspoloženje među članovima ovog kluba.

- Spremili smo isključivo specijalitete na stari srpski način i u njima uživali. Ove godine vreme nas je poslužilo, pa smo se baš lepo zabavili - kaže Ljubiša Mirić, član ovog društva. Uz zvuke harmonike, jareće pečenje i kvalitetno piće ostalo se do kasno, a novi sastanak zakazan je za Đurđevdan. "

Dajte sledecu urbanu legendu da razbijemo mit.
[ ventura @ 26.05.2014. 14:09 ] @
Nije mi jasno samo kako se ovi idioti provlače...

[ Lavlja_Jazbina @ 26.05.2014. 14:37 ] @
Prijave policiji da ce to da rade.
[ deedee6 @ 26.05.2014. 14:48 ] @

Citat:
Niko im to nije uzimao za zlo, jer su bili dobri i vredni ljudi, obrađivali su više desetina hektara i to im je bio ventil od svakodnevnih obaveza.

Neverovatno...
[ X Files @ 26.05.2014. 14:59 ] @
Da, i ovu sam priču čuo više puta, čas je Švedska, čas Norveška, čas Srbin, čas Hrvat...
http://portalbiograd.com/kolumna-baci-bombu-goni-bandu/
[ Homer J. Simpson @ 26.05.2014. 15:52 ] @
Citat:
ventura:

Ako koriste corke nema problema
[ deerbeer @ 26.05.2014. 18:28 ] @
Ja znam jednog koji zivi u DE, i imao je nekoliko istih saobracajnih prekrsaja tj. parkiranja sa 2 tocka na zelenoj povrsini.
Elem, odrali ga sa kaznama, a zavrsio je na nekom new-age modernom savetovalistu
[ Ivan Dimkovic @ 26.05.2014. 18:44 ] @
Ako je u Nemackoj legalno, lecenje sigurno ne placa osim mozda neke participacije ako ima jeftino osiguranje. Zdravstveno je obavezno, kazna ili ne to je pokriveno osiguranjem.

A sto se prasica tice, okretanje na raznju je legalno tamo gde je i ostalo rostiljanje legalno.

Ta prica sa prasetom iz pet shopa u USA / Kanadi se mozda desila boga pitaj kada pa se prenosi sa kolena na koleno. Ako se zivotinja tretira kao kucni ljubimac mozda ne moze da se kolje. To ne znaci da je nemoguce zaklati prase ali isto verovatno mora da se kupi od uzgajivaca.

Opet, po USA ima mali milion lokalnih i republickih propisa tako da... ko zna. U EU je to drugacije reseno kroz odobrenja za tradicionalnu obradu religijskim grupama. E sad, pitanje je da li balkanski svinjokolj moze pod to da se podvede. Za jagnjice mogu da se slepaju mujama kao halal.
[ cika dacha @ 26.05.2014. 18:51 ] @
u mesarama u Alcas mozes da narucis celo prase ocisceno pa ga nosis kuci i peces kako god da zelis, kod nas je radio razanj!! Ma ruckovima bili i Francuzi!
Koliko znam ne smes da koljes itd!
[ deerbeer @ 26.05.2014. 19:16 ] @
@Ivan Dimkovic
Legalno je , sto je najgore tamo zivi vise od 30 god. odrali su ga sa kaznama za saobracajne prekrsaje,
za psihoterapiju valjda nisu tj. nije mi ni spomenuo.

[ Aleksandar Đokić @ 26.05.2014. 21:23 ] @
A jel moguce napraviti kompromisno resenje tj. reci ok, klanje je dozvoljeno osim u gradovima van dozvoljenih zona gde je to naznaceno itd.
[ Braksi @ 26.05.2014. 22:24 ] @
Citat:
Boris Tadić:

Je l' ima neki stvarno potvrđeni primer?

Jedan moj prijatelj je tako uradio u Kopenhagenu i dosle da ga privedu dve policajke i onih obe okrenuo na k.

Naravno da ce posle da nas mrze u Bruxellesu.
[ zzzz @ 26.05.2014. 22:46 ] @
Jednom prilikom bio sam u Čikagu i slučajno se nađe nekoliko naših,pa šta ćeš drugo nego hajmo za vikend nešto okrenuti na ražnju.Mi odovuda smo htjeli negdje pored potoka u prirodi,ali nas odgovoriše domaći.Kažu da je to tamo uvjek nečije privatno pa vlasnik možda neće dozvoliti.Ali zato neki naši imaju tako nešto privatno pa odosmo kod nekog Rade sa Korduna.Selendra u Indijani oko 50 km južno od Čikaga.10 hektara prerije sa potokom,tri ovce i nešto koka.Skupi nas se petnaestak i naručimo sa najbliže farme malo prase.Oni imaju klaonicu i dostavu.Naplate 16 dolara jer je to navodno škart,nije za tov.Mi smo to okretali,požderali,i sve dalje kao što se radi i ovdje.
U svakoj državi imaš neki kutak gdje možeš slobodno upražnjavati kulturne tradicije svoga kraja,a da nikom ne smetaš.
[ mr. ako @ 27.05.2014. 02:14 ] @
Citat:
ventura:

Prvo, to je 'murica! Onaj ko voli oruzje je pravi patriota - tako pise u Ustavu, pardon, u NRA Uputstvu! :D

Drugo, te Srbe je neko grdno za]ebao, jer takav obicaj ne postoji nigde osim kod njih. To je vise neki Siptarski obicaj pred dorucak, bice pre. Kod nas nema takvog obicaja za Bozic - mogu ti potvridm - zivim u Srbiji od rodjenja :D jos nisam video takav obicaj raspaljivanja crnog pudera :D po centru grada. :)

Ti ljudi su klasicni Ameri, ma koliko zeleli da se glume neko Srpsko ludilo. :D Imaju truck-ove, imaju shotgun-ove - sve je spremno za 'merica-style slavlje.
Cak i pop kaze da to nije deo obicaja, ali jadnik dodaje da je pucnjava deo folklora koji je donet iz Srbije - kazem jadnik jer je podlegao uticaju US medija za vreme rata u Bosni.

[ mr. ako @ 27.05.2014. 02:22 ] @
Citat:
cika dacha:
u mesarama u Alcas mozes da narucis celo prase ocisceno pa ga nosis kuci i peces kako god da zelis, kod nas je radio razanj!! Ma ruckovima bili i Francuzi!
Koliko znam ne smes da koljes itd!

To je i normalno, ako postoje uslovi da moze da se kupi profesionalno zaklano. Sto bi neko iz komsiluka slusao kako zivotinja skici i muci se dok je kolje neki priuceni domacin.

[ crnilabrador @ 29.05.2014. 22:51 ] @
Citat:
crnilabrador:
Jadno prasence. Grok grok.

Mogu da zamislim kakvu je pricu slozio u prodavnici kucnih ljubimaca tom prodavcu.

- Jel cete da se brinete o njemu?
-O daa, ja obozavam slatke male prasice. Imam bas puno prasica kuci u Srbiji.

A voda mu vec curi na usta.

"Ti si lepo prasence, nece cika tebe, cika ima laku ruku, voli cika male gude..."
[ Homer J. Simpson @ 29.05.2014. 23:59 ] @
Citat:
mr. ako:
Citat:
ventura:

Prvo, to je 'murica! Onaj ko voli oruzje je pravi patriota - tako pise u Ustavu, pardon, u NRA Uputstvu! :D

Drugo, te Srbe je neko grdno za]ebao, jer takav obicaj ne postoji nigde osim kod njih. To je vise neki Siptarski obicaj pred dorucak, bice pre. Kod nas nema takvog obicaja za Bozic - mogu ti potvridm - zivim u Srbiji od rodjenja :D jos nisam video takav obicaj raspaljivanja crnog pudera :D po centru grada. :)

Ti ljudi su klasicni Ameri, ma koliko zeleli da se glume neko Srpsko ludilo. :D Imaju truck-ove, imaju shotgun-ove - sve je spremno za 'merica-style slavlje.
Cak i pop kaze da to nije deo obicaja, ali jadnik dodaje da je pucnjava deo folklora koji je donet iz Srbije - kazem jadnik jer je podlegao uticaju US medija za vreme rata u Bosni.

Gde ti zivis u Srbiji kad nisi cuo prangijanje za Bozic , Novu godinu i sl. ?!
I to iz svih raspolozivih sredstava , od petardi i vatrometa preko pistolja i pusaka do automatskog oruzja i bombi (ovo je sad vec redje , valjda se potrosilo ili su pozaboravljali gde su zakopali)
[ mr. ako @ 31.05.2014. 03:38 ] @
Ja nikad nisam video ovakav prizor kao na snimku.
U sred bela dana, dovezose se ljudi do centra grada i raspalise puskama.
Kod nas ne da nisam video tako nesto, vec ni pesice niko nije dosao do pesacke zone/trga i raspalio makar iz pistolja, u sred bela dana.
[ Ivan Dimkovic @ 31.05.2014. 14:28 ] @
USA je bukvalno druga planeta u odnosu na Evropu kada se radi o slobodama imanja i upotrebe oruzja.

Cisto sumnjam da u Srbiji danas moze da se organizuje tako nesto. Mozda je moglo ranih 90-tih kada je sve bilo u raspadu, ali danas - ne verujem, osim mozda bas negde u 3 lepe gde nema murije na par desetina km.
[ mr. ako @ 01.06.2014. 01:18 ] @
Upravo tako.

A cak i devedesetih nije bilo tek tako raspaljivanje vatrenog oruzja po centru zbog slavlja... mogla se naci neka budala da ispali par komada, ali organizovano porodicno pucanje iz pusaka... :) Da ne govorim da se na snimku radi o relativno malom mestu.
[ Hank @ 03.06.2014. 06:34 ] @
Ovde je bitno podvući da, pored toga što postoje razlike između država u pogledu zakona, postoje i razlike u džebani po pitanju svega.

Zrna koja ispaljuju puška i pištolj mogu biti napravljena od drveta, čelika, leda, plastike, gume, kartona, olova i čega god hoćeš.

To što se u Srbiji municija, kao i 1959. godine, deli na bojevu i ćorke dok je sve ostalo ilegalno - može biti samo problem Srbije.

Ako si već toliki psihopata da ne možeš da napraviš proslavu, a bez da se osetiš muškarčinom ukoliko nisi ispalio 5 milijardi metaka u vazduh - bar koristi zrno koje ne može nikoga da povredi/usmrti ukoliko to zakon i ostaci razuma dozvoljavaju.

Opet, ma koliko se uvek i svuda zalagao za zakon i poštovanje zakona, postoje izuzeci - pogotovo u Srbiji gde zakoni umeju da budu veoma glupi: moje oružje u Srbiji je po defaultu napunjeno municijom koja je ilegalna za posedovanje (u Srbiji), ali sam spreman da odgovaram za taj zločin što ću, ukoliko mogu da biram ili nemam vremena za izbor, narkomanu u krizi koji se zaleteo na moju imovinu pre polomiti rebra, vilicu ili nahavarisati čeonu kost nego mu oduzeti život po sistemu zasnovanom na pretpostavci da "odbijanje" napada ne mora nužno da podrazumeva "bušenje" napada.

Tužno je to koliko je napredak oružja i municije u poslednjih 25 godina sistematski, a naširoko ignorisan u Srbiji: "neutralisati napadača" i "ubiti" su stvari koje se, čini mi se, svakodnevno udaljuju jedna od druge ukoliko si u posedu parčeta mozga i po koje informacije, a bez baziranja svoje egzistencije na testosteronskim balkanoidnim šizofrenijama poput nebuloza tipa "ne vadi me bez kur*enja, ne vraćaj me bez ponosa i 15 godina robije" i ostale dijareje.

Amerikanci testiravali (testirali u dužem vremenskom periodu) upotrebu tejzera u kokpitu aviona na 10 km visine - i odobrili stvar: lako se može desiti da oni u 3D realnosti reše otmicu nekog aviona sa 450 putnika onboard upotrebom tejzera dok će Žika iz Mrčajevaca i dalje da se pita da li je OK da iskoristi haubicu u sukobu oko 15 kvadrata njive sa komšijom Milančetom koji je opet u dilemi da li je OK da raspali iz minobacača za Božić. Da ne pričamo sada o lovačkoj municiji - od super magnum municije koja uz očiglednu lakoću jednostavnosti postojanja buši divlju svinju u teranju do ručno punjenih patrona solju "pa te boli guza".

I onda su ti Amerikanci neviđeno glupi dok su Srbi neviđeno pametni... ljudi, doćiće nam glave tolika pamet, daj malo i mi da zaglupimo.

Pozdrav.

[Ovu poruku je menjao Hank dana 03.06.2014. u 08:24 GMT+1]