Mala napomena, iskustvena:
Moji su sinovi, ljubi ih majka, odrasli na sveže ceđenim sokovima: jabuka + breskva + šargarepa + cvekla + pomorandža + ostalo, šta se već sveže nađe u kuhinji. Sve je ceđeno pravim sokovnikom, dakle ne blenderom, već onim, centrifugalnim sokovnikom, kao što je na primer ovaj:
http://www.tehnomanija.rs/sokovnici/bosch-sokovnik-mes-20co.html Verovali ili ne - traje i dalje. Stariji sin prešao 20 godina. :) Menjao sam jednom centrifugalnu mrežicu. Sokovi - vrh vrhova, šta da ti pričam - a ostatak je maltene suv !
Blender ne radi to. On sasecka i kao izgnječi. Nisam siguram kako bi u blenderu prošla varijanta sa šargarepom i cveklom.
Šta je poenta: univerzalne električne mašine nisu dobre ni u radionici ni u kuhinji. Mnogo para za svašta - mašina radi sve - ali sve radi nekim osrednjim kvalitetom. Aparat je najčešće velik i glomazan. A oni silni dodaci, koji su lepo spakovani u ambalaži posle se "šutiraju" po celoj kuhinji. Iskreno ti preporučujem da porazmisliš šta ti najviše treba pa da kupiš specijalizovan aparat za TO.
Na primer, ako ti treba secko (chopper) ovakav, relativno mali uređaj može uvek da stoji na radnoj ploči kuhinje i da služi svrsi.
http://www.tehnomanija.rs/seckalice/bosch-seckalica-mmr-08a1.html Ako misliš da ćeš imati volje i snage da za seckanje jednog ili dva crna luka da izvlačiš Multipraktik (sa neke gornje ili donje police kuhinjskih ormana) pa da ga posle celog pereš i sušiš - grešiš.
Ali, dobro, ovo je moje iskustvo, verujem da ima i drugčijih.
Uzgred, ovo šta ima ovde
http://www.tehnomanija.rs/multipraktici je otprilike sve šta se u Srbiji može naći.