u pocetku brijao sam se nekom masinicom. Imao sam dve. Lazem, tri i kad mi je crkla treca krenem sa penom i ziletom.
I trajase to tako desetak godina, a onda un bel giorno nestade mi pene, a morao sam hitno da se obrijem i namazem se obicnim sapunom. Od tada vise nikad nisam kupovao penu.
A juce ? Juce mi je nestao sapun i namazem se dusgelom (ime poznato redakciji) i.... najlakse najlepse brijanje u zivotu. Ako neko hoce neka proba pa neka mi javi iskustvo.
[ 3way @ 29.05.2014. 21:46 ] @
Pena i jeste obican sapun :)
Penom se brijem cisto iz navike, a kada je nema najvise mi odgovara tecni sapun za ruke...
Svakako cu probati dusgel...
[ vidan kv @ 29.05.2014. 21:55 ] @
........ja sam taj problem rešio tako što sam pustio bradu
[ anon142305 @ 29.05.2014. 22:02 ] @
Odavno vec ne menjam penu Nivea sensitive.
Probao sam jednom onaj gel, ocajno.
Sve zavisi od tvrdoce dlake i ucestalosti brijanja.
Pokretac teme svakako misli na ono sto ja nazivam tusgel? :)
Nisam znao da je sa "d"?
[ crnilabrador @ 29.05.2014. 22:59 ] @
Ja naostrim bajonet, i bez vode na suvo. A kad se posecem, uzmem iglu i konac i zasijem sam.
Kako bre sapunom, ako ti je brada od 5 dana nece da moze, mora nov brijac i pena ili ce da bude bljakavo.
[ gilopile @ 29.05.2014. 23:08 ] @
Ranije sam koristio penu, vrag se i seca kojih proizvodjaca, masu ih je bilo...i nikakvu razliku nisam uocio izmedju njih. Jednom prilikom mi je nestalo, pa sam pozajmio caletovu kremu za brijanje ( ona u tubi klasicna ) i bio iznenadjen kako je lakse obrijati se sa njom nego sa penom. Pogotovo ako se lepo nanese cetkom, a ne onako ofrlje dlanom pa malo razmazem...
Po meni, mnogo je bitnije koristiti dobar zilet/masinicu, a naravno ovisi mnogo i o tvdoci brade. Sto sam matoriji, brada mi sve vise lici na cekinje i mnoogo je teze obrajati je, nego kada sam imao 18-25g.
@crnilabrador, sta koristis za dezinfekciju kada se okrpis? Kerozin? :)
E da, jednom prilikom nestalo, pa sam pokusao na suvo/mlaka voda samo i ni makac, pa sam nasapunjao obicnim sapunom za ruke i nisata bolje nego samo vlazno lice. Nece pa nece...Ne secam se kako sam uspeo, valjda sam sat vremena drljao...ufff
[ SlobaBgd @ 29.05.2014. 23:10 ] @
Od prvog brijanja pa do sada (a ima tome već 37 godina!) krema iz tube, četka i žileti.
Nikad iritacija, nikad loše obrijan. Od 22. godine do danas brijem se (i izbrijavam) svako veče.
Doduše, jesam probao neke gelove, pene, Bic jednokratne brijače i neki sa promenjivom patronom, ali ništa me nije brijalo kao žilet (Gillette ili Wilkinson Sword) i Nivea krema za brijanje. Posle brijanja - ponekad neki after shave i to je to.
I da, nikad nisam ostao bez žileta i kreme za brijanje.
[ crnilabrador @ 29.05.2014. 23:17 ] @
Citat:
gilopile:@crnilabrador, sta koristis za dezinfekciju kada se okrpis? Kerozin? :)
Ma ne, polijem obicnim benzinom i zapalim.
Citat:
gilopile:
E da, jednom prilikom nestalo, pa sam pokusao na suvo/mlaka voda samo i ni makac, pa sam nasapunjao obicnim sapunom za ruke i nisata bolje nego samo vlazno lice. Nece pa nece...Ne secam se kako sam uspeo, valjda sam sat vremena drljao...ufff
Evo lepo covek kaze, nece to tako ljudi, ne kvarite omladinu, tup zilet, sapun i brada od tri dana, nemojte ljudi.
[ Odin D. @ 30.05.2014. 00:27 ] @
- Merkur 37c masinica
- Feather zileti
- Proraso Shaving Soap (zeleni)
- neka cetkica ne znam koja
Jedna od boljih investicija u poslednje vreme.
Otkako sam se vratio klasicnim brijacima (masinica + zilet) brijanje je postalo meditacija.
Najvaznija funkcija sapuna/kreme/pjene je da ucini kozu klizavom kako bi brijac mogao lako da klizi preko nje bez da je trenjem zateze i iritira.
Sve ostalo je manje-vise aromaticno-vizuelni ugodjaj.
U tom smislu, sve sto je klizavo ce da odradi posao, mnoge stvari - poput nekih ulja npr. ili tih slinavih gelova za tusiranje - cak i bolje nego bilo koji izvikani sapun/pjena/krema.
Nekad, kad sam bio mlad i glup, u nekom momentu sam presao na pjenu iz konzerve pod pritiskom i one brijace Mach 2, 3, sega-mega, power rangers,... i time se drljao xx godina.
To je bila najveca glupost koju sam napravio glede brijanja.
[ Boris Tadić @ 30.05.2014. 06:19 ] @
Pena i Mach3 već 10 godina svakih dan-dva, nikakve iritacije, krv nisam video ne pamtim, žileti traju dok me ne bude sramota da ih koristim.
Idealno je posle tuširanja, opusti se koža. Može i samo lice da se isprska tušem 2-3 min malo toplijom vodom, posle je brijanje max 5 min.
Koristio sam razne paste i gelove, sve je isto, uzeše ljudi milijarde na ništa.
[ fanfon @ 30.05.2014. 06:26 ] @
Pre par meseci uzeo Philips PT725 i mislim da se vise necu vratiti na zilete. Samo pokvasim lice vodom i za 3 minuta se obrijem bez posekotina. Nisam primetio da iritira kozu. Probao sam i sa gelom i takodje lepo radi. Pena mi se ne svidja. Odrzavanje jednostavno-samo se ispere pod mlazom vode, a sa jednim punjenjem radi oko 45 minuta pa ga punim jednom mesecno. Posle ovoga mogu uzeti samo neki bolji model.
[ CandyMan @ 30.05.2014. 11:17 ] @
Brada k`o šmirgla, brijem se svako jutro osim vikendom, pasta (Nivea), četkica i Gillete Blue II. Brijače menjam kad primetim da više nisu dovoljno oštri, ali to varira od pakovanja do pakovanja. Van kuće koristim Nivea gel, ali mora dobro da se utrlja i brijač mora da je tek otvoren tj. oštar. Dosta zavisi i od stanja kože. Penu sam probao par puta sa lošim rezultatom.
[ Odzaklijevski @ 30.05.2014. 14:37 ] @
Cilj sapunjanja je da odmasti i omekša bradu i bilo koje sredstvo će dobro odratiti posao. Sapunjam se čime stignem, bitno čime se maže lice posle brijanja. Afteršejvove i ostale vodice sam odavno izbacio, posle njih samo mi se dodatno upali koža. Trebalo bi da deluju antibakterijski, ali meni iz nekog razloga samo dodatno iritiraju kožu. Posle brijanja obavezno ide Pavlovićeva mast, a od nedavno sam našao još bolju stvar - Krema za osetljivu kožu posle brijanja Teodul.
[ gwork @ 30.05.2014. 16:51 ] @
Oduvek koristim ziletovgel i tvrdim da je nezamenjiv
[ mr. ako @ 31.05.2014. 00:06 ] @
Vrela voda na lice - hladna voda na brijac.
Ako ste nekada bili kod dobrog starog berberina koji radi po PS-u (takvih je danas vrlo malo), on vam je prvo dobro nakvasio lice toplom vodom ili stavio mokru krpu nakvasenu vrelom vodom, pa potom vas brijao ostrom i hladnom bricom, koju posle svakog poteza sapere ali i hladi pod mlazom vode.
U kucnim uslovima, bradu i taj deo lica nakvasiti sto toplijom vodom kako bi dlaka i koren omeksali, a koza lica se odmastila.
Potom gel za brijanje utrljati dobro u koren i ostaviti minut-dva da dodatno opusti koren dlake i da koza upije gel kako bi se stvorio klizav sloj na povrsini.
Zatim brijanje ostrim nozicima, koje treba spirati hladnom vodom.
Na kraju, aftershave radi dezinfekcije i pomoci pri reparaciji ostecenih delova koze (kojih uvek ima, nebitno da li postoje vidljive posekotine ili ne).
Licno, Gillette gel, Gillete Mach 3, Nivea mleko posle brijanja (kako li vec tacan naziv bese).
[ DSL @ 15.06.2014. 07:15 ] @
Prvi obican sapun koji do`vatim.. Zena sad kupuje neki Dove gel koji se pokazao kao mnogo dobar. Umijem se njime 3 puta i cetvrti put kad nasapunam tad se i brijem...jeftinim Gilette jednokratnim brijacima sa tri ostrice, neki plavi... Brada mi je kao zicana pa ti jednokratni stvarno i jesu jednokratni brijaci. Ovako se brijem vec dvadeset godina, pre toga cetkice, pene, sapuni za brijanje, cudesa...U principu, sve je radilo posao ali sam ja uvek u zurbi i nemam vremena da se cetkam, razmazujem penu, da cekam da gel odradi i sl..
Ono sto koristim posle brijanja vec deset godina je AKTIVNI KISEONIK (Akvabent BGD, cca 6eur/250ml) koji lepo nasprejam po licu i posle toga mogu da se valjam i po Obrenovackom blatu i nikakvih problema po licu nemam... Blago je sircetast, ispari posle 2 minuta i nemam brige. Pre toga sam koristio Nivea gel i u principu mi je godio ali, skontao sam da moje lice ne voli mazanje kojecime, plus sto je prlicno masno...
[ gwork @ 15.06.2014. 12:35 ] @
Gillete gel i gillete brijac od kako znam za sebe samo im menjem novo novo novo
[ anon70939 @ 15.06.2014. 14:42 ] @
A čime sapunjate mačora?
da ne otvaram novu temu, iako jedva odoleh
[ anon142305 @ 15.06.2014. 14:51 ] @
[ misahidroo @ 15.06.2014. 15:23 ] @
Sa čistom guščjom masti...
[ ventura @ 15.06.2014. 19:15 ] @
Citat:
Odin D.:
- Merkur 37c masinica
- Feather zileti
- Proraso Shaving Soap (zeleni)
- neka cetkica ne znam koja
Jedna od boljih investicija u poslednje vreme.
Otkako sam se vratio klasicnim brijacima (masinica + zilet) brijanje je postalo meditacija.
Idi bre u peršun kupio sam pre neki dan parker 99r brijač, žilete, četku, kremu, ceo paket... I iskasapio se kao nikad u životu :) Tri dana me je peklo lice posle toga :)
[ Odin D. @ 15.06.2014. 20:01 ] @
He he, oće to tako kad nepripremljen pređeš sa onih ketridža sa 3-4 oštrice na klasični žilet:)
Vidi, stvar je u tome da su ti ketridži napravljeni da se njima drlja, tj. pritišćeš ih na kožu poprilično, pri čemu ne moraš da vodiš brigu ni o pritsku ni o uglu pod kojim ga držiš - samo pritisni čitavu "stopu" na lice i vozi. Ako sa istim takvim (ili sličnim) pokretima pokušaš da se briješ žiletom ili britvom iskasapićeš se sigurno.
Kod klasičnog žileta pritiska skoro da i nema, maltene je težina same mašinice dovoljna.
Takođe, trebaš mašinicu držati i pod određenim uglom (to se brzo uvježba).
Potezi trebaju biti translatorni, nikako ne vrtiti šaku u zglobu kao da pišeš kinesko pismo četkicom.
Takođe, trudi se da ne ideš ponovo žiletom po suvoj koži, tj. tamo gdje si upravo prošao i izbrijao pjenu (bolje stavi pjenu opet, pa onda prođi još jednom).
To su sve tipični potezi kod brijanja tim ketridžima, ali to uopšte ne funkcioniše dobro kod klasičnih žileta.
I meni je trebalo nekoliko puta da se naviknem, a i koži na licu treba malo vremena da se navikne.
Ako baš imaš poteškoća - probaj da odgledaš neki tutorial na youtube :)
Meni nije trebalo, jer davno nekad sam se u prvih par godina brijao upravo klasičnim žiletima, pa sam se sad samo prisjetio kako to ide.
Takođe, moguće je da si naletio i na žilete koji ti ne odgovaraju (suviše oštri, suviše tupi... ima ih svakakvih i za svake ima neko kome su odlični i neko kome su užasni). To je najbolje da probaš nekoliko različitih, pa vidi šta ti paše.
Ko se nije nikad tako brijao - treba biti malo oprezan u početku dok se ruka ne uvježba.
Meni je prvih par nedelja, dok se nisam uvježbao, za ovakvo brijanje trebalo duplo više vremena nego sa ketridžima, međutim, sad je jednako brzo.
Sem toga, ovakvo brijanje kod mene brije dlake nešto "dublje", pa ako se npr. obrijem večeras, onda izgledam svježe obrijan i sutra i prekosutra do poslepodne.
Sa onim ketridžima već sutra uveče izgledam zapušten.
Međutim, na stranu sve to, čak i da ništa drugo nije bolje - drago mi je da sam se rješio iščačkavanja one mješavine pjene i obrijanih dlaka iz ketridža, na to čišćenje sam gubio silno vreme, probavao na sve načine, vrelom vodom, mlazom pod pritiskim,... ali jok, nemoš da ga ispereš pa 'ebe oca, moraš nečim da iščačkavaš.
[ ventura @ 15.06.2014. 20:24 ] @
A posle svega, na tako krvavo lice sam prislonio onaj stipsa kamen... auu...
Nisam se brijao već pet dana, prosto me je strah da sa bilo čim drljam lice :)
[ Odin D. @ 15.06.2014. 21:55 ] @
Ne bi trebao toliko da peče osim ako nisi suviše pritiskao žilet pa skalpirao neki površinski sloj kože.
Sledeći put dobro opusti kožu toplom ili vrućom vodom par minuta prije brijanja (ili se brij poslije tuširanja), pa onda polako, laganim pokretima, bez pritiska.
Ni meni prvi put nije prošao baš slavno, bilo je krvi do lakata, ali pošto sam se na početku brijačke karijere bez problema brijao time znao sam da nije do opreme, nego do moje (ne)vještine.
U početku samo polako i laganim pritiskom.
[ anon70939 @ 15.06.2014. 22:28 ] @
Isti slucaj i kod mene.
Posto kad sam poceo da se brijem, vec su bili popularni ti brijaci sa zastitom i 3 zileta, nisam imao prilike da koristim pravi zilet "kao moj cale" :)
I posto me nervira s obzirom kako mi se brzo istupe ti zileti, po savetu kolege kupim neki Wilkinson zilet sa onim pljosnatim patronima, ziletima...
Toliko sam se iskasapio, da sam se brijao jos dva minuta morao bih da zovem hitnu pomoc... :D
Evo sad se vec 3-4 put brijem, i lakse je. Danas sam imao samo 4 posekotine :D
[ Odin D. @ 15.06.2014. 22:48 ] @
Jedan razlog kasapljenju može biti pogrešno rukovanje, a drugi mogu biti potkožne zakovrljene dlake koje se javljaju kod nekih koji se briju tim ketridžima.
Ne znam detalja kako to nastaje, ali kod nekih (ili većine?) ljudi ketridži mogu da uzrokuju nepravilan rast nekih dlaka, što se manifestuje u vidu nekih skoro nevidljivih plitkih potkožnih kvržica, pa kad se sa ketridža pređe na ovaj klasični brijač ili britvu oni sasjecaju te "nepravilnosti" i eto krvi.
Poslije par brijanja klasičnim brijačem to se ispravi i onda je sve samo na vještini.
Kad se savladaju osnove, kasnije se može i dalje :)
[ gilopile @ 16.06.2014. 02:51 ] @
[ ZaMpA @ 16.06.2014. 07:24 ] @
Vid vid, ko bi reko' da toliko ljudi koristi žilet, mašinicu, i sapun, baš lepo.
Ja se tim brijem već jedno 3-4 godine, lično mi je mnogo ugodnije i temeljnije brijanje. Samo treba malo paziti jer za razliku od "modernih" brijača ovaj ne treba pritiskati. Ja kad prevlačim držim mašinicu taman tolko' da mi ne ispadne, praktično nikakav pristisak na koži.
Koristio sam prvo "Nivea" kremu za brijanje ali je prilično loša, probao sam i "Palmolive" ali i ta je nekako previše vodnjikava. Onda sam po preporuci ljudi sa foruma počeo da korsitim "Arko" turski sapun za brijanje, koji je mi je odličan - pena čvrsta i gusta, a klizi ko' ludo. Posle brijanja naravno Brion ;) for that vintage aroma.
[ Shadowed @ 16.06.2014. 07:36 ] @
Brion sapun/pasta za brijanje pa srtaight razor pa Eliot aftershave.
[ ZaMpA @ 16.06.2014. 11:33 ] @
@Shadowed kako (da li?) oštriš britvu? Ja imam par nekih starih britvi ali ne želim da ih koristim jer ne umem/nemam opremu da ih održavam.
Jel li jedina opcija da se donese kamenje i slično iz inostranstva?
[ Shadowed @ 16.06.2014. 12:01 ] @
Trenutno koristim sa izmenjivim ziletom koju sam uzeo probe radi.
Planiram da uzmem pravu (zapravo, trebalo je ali nisam stigao dok sam bio u bg-u).
Mozes kupiti i ovde. Ta koju ja planiram da uzmem je 6000din sa koznim stropom i kamenom. Kapiram da sama britva za te pare nije neki ekstra kvalitet ali jos mi se ne daju neke vece pare za nesto ozbiljnije posto nemam pojma koliko ce mi dugo to biti zanimljivo :)
U istoj radnji imaju na prodaju i samo kamen i strop.
Ne mogu se setiti imena radnje (na "a" nesto) ali nalazi se u Baba Visnjinoj ulici u BG-u pa probaj da nadjes na netu.
[ Odin D. @ 16.06.2014. 13:52 ] @
Citat:
ZaMpA: Koristio sam prvo "Nivea" kremu za brijanje ali je prilično loša, probao sam i "Palmolive" ali i ta je nekako previše vodnjikava. Onda sam po preporuci ljudi sa foruma počeo da korsitim "Arko" turski sapun za brijanje, koji je mi je odličan - pena čvrsta i gusta, a klizi ko' ludo. Posle brijanja naravno Brion ;) for that vintage aroma.
Mnogi se kunu u Palmira sapun za brijanje (Albus, Novi Sad).
Nema neki moderni fensi miris, pa će se sigurno doprinjeti tom vintage šmeku.
[ mr. ako @ 16.06.2014. 22:31 ] @
Hehe, a ko se seca Pino Silvestre - popularne sisarke sto smo zvali k'o deca. :)
Ne vidim sada da to neko koristi...
[ Odin D. @ 16.06.2014. 22:57 ] @
Ja koristim i dan danas.
[ anon70939 @ 16.06.2014. 23:19 ] @
To kad pomirisem, prva asocijacija je na mog caleta :-)