Nisam nikad imao bolove, ali kad sam prije 3-4 godine sporadično počeo osjećati kao neki zamor u zglobu nabavio sam jedan trackball.
Njega koristim paralelno sa običnim mišem, pri čemu uglavnom koristim trackball za 95% stvari, a miš samo povremeno u nekim grafičkim i CAD aplikacijama gdje je izgleda lakše raditi mišem).
Ovo je model koji koristim:
Jedina mana mu je što nema scroll dugme, ali uz pomoć programčića X-Mouse Button Control sam namjestio da kad (palcem) pritisnem onaj manji taster (od ukupno 4 koja ima) sa lijeve strane - pomjeranje kugle funkcioniše kao scroll.
Doduše ima raznih modela sa scroll dugmetom, ali mi se čini da je ovaj gore ergonomski superiorniji: dlan prirodno leži na korpusu, a kugla može lako da se rotira sa tri srednja prsta što je beskonačno bolje od onih gdje kuglu kotrljaš samo palcem i što je po meni čisto srajne.
Takođe, sama kugla je dobrano više izložena nego kod većine modela gdje izviruje samo manji dio, pa mogu u jednom glatkom potezu da strelicu miša pomjeram duž čitavog ekrana sa odličnom preciznošću, za razliku od onih gdje viri mali dio kugle pa moraš to da obaviš u više kratkih trzaja ili da povećaš brzinu strelice čime se onda gubi preciznost.
Za oko mi je bio zapao i neki Kensington model kome je kugla istih dimenzija (moguće i težine) kao bilijarska kugla (može da se stavi upravo i takva) i koji je onako na slici izgledao ergonomski ok, ali pošto nisam imao prilike da probam prije kupovine nisam bio nešto zagrijan da kupujem napamet.
To je bilo prije 3-4 godine, vjerujem (ili se bar nadam) da se u međuvremenu izbor proširio i da svaki noviji model ima ili scroll ring ili scroll button kao na klasičnom mišu.
Elem, nakon toga nisam više osjećao nikakav zamor u ručnom zglobu.