Citat:
gosha: I ne treba brkati fizička lica i pravna. Verovatno se radi o pravnom i u tom slučaju nije ni moguće verbalno pokloniti nešto.
Pa evo, ti reci - sami propisi cas tretiraju preduzetnika kao fizicko lice a cas kao pravno lice. Konkretno, od ovog mog prijatelja pokojni otac je drzao internet kafe na drugom mestu, pa kad je ovaj umro on registrovao na svoje ime i preneo tu opremu kod sebe. A i pokojni otac je bio registrovan kao preduzetnik, znaci nije imao obavezu ni potrebu da vodi knjigu osnovnih sredstava kao pravna lica, pa da tu budu upisani kompjuteri, koje posle sin papiroloski nasledjuje. Ja ne znam 100% tacno kako to ide, nikad nisam nasledio nekog, ali otprilike pretpostavljam da se tu upisuju objekti, zemljiste, vozila i novac na racunima, a ne nabrajaju se novcanice koje su se zatekle u dzepovima kao i stolovi, stolice i kompjuteri.
Citat:
Znači ti koji mu traže račun bi i prihvatili Ugovor o poklonu, ali tu ostaje onda problem sa plaćanjem poreza na isti.
Ne znam da li je to iko uspeo da realizuje - poreska uprava verovatno ima neki katalog vrednosti za vozila, nekretnine i zemljiste, ali sigurno nema na osnovu cega da odredi vrednost kompjutera starog 5-7 godina. Ako moze, onda nije problem platiti porez, on svakako ne moze da bude vise od par evra po racunaru.