[ Nabukodonosor @ 24.03.2004. 13:03 ] @
Kao sto naslov kaze treba mi ime za kafu. Nista ne mogu da smislim. Treba mi neki malo 'elegantniji' naziv, nesto kao Doncafe ili DeNic ili nesto tako. Ne trebaju mi gluposti kao 'Kafa Gaga' ili 'Kafa Petrovic'. Trulo je. Ako neko moze da pomogne bio bih veoma zahvalan. Pozdrav svima.
[ deki77 @ 24.03.2004. 13:19 ] @
Probaj sa forom DOM KAFFE svi ce misliti da je DON KAFFE pa ce kupovati.........

Salim se!!! probaj sa nazivom PREZIDENT-kaffe
[ deki77 @ 24.03.2004. 13:21 ] @
Pardon "PRESIDENT" sam mislio............
[ salec @ 24.03.2004. 13:41 ] @
Neću da ti izmišljam naziv, posle da se sudimo za autorska prava (šalim se :) ), ali evo samo mala analiza ovih imena koje smatraš za "elegantna" (tj. evo ti recept):

Ta imena uglavnom su asocijacije na Italiju ili na egzotična tropska mesta, Karibe, ili Brazil. Možda bi došlo u obzir i neko ime koje asocira na Afriku, postojbinu kafe, ili neko koje samo asocira na daleka egzotična mesta, gde se čak i ne pije kafa nego čaj (severna Afrika i slično). Možda bi i Austrija mogla da posluži, u vreme krize i nestašice, kvalitetna kafa je donošena odande, mada mi se čini da je nju bolje ostaviti za slatkiše.

Reč koju upotrebiš ne mora biti geografski naziv, pa čak ni smislena reč na tamošnjim jezicima, samo treba da zvuči tako da izazove asocijaciju.

Eto, pa ti smisli svoj naziv.
[ Nikola Denić @ 24.03.2004. 14:04 ] @
Caffe del Escobar ( najlakse se krijumcari gudra ) ,zezam se .. mada nije los naziv
[ Safet Beriša @ 24.03.2004. 14:08 ] @
Caffe Negro
[ igorsa @ 24.03.2004. 14:18 ] @
Citat iz knjige "The 22 immutable laws of Branding"

Citat:
9. The Law of the Name

In the long run a brand is nothing more than a name.

Creating the name for your new brand is the most important decision you’ll ever make.

Xerox was the first plain-paper copier. The name is short, unique, and connotes high technology.

The Asian practice of putting a wide range of products under one brand, e.g. Samsung, Mitsubishi or Hyundai is corporate suicide. Your name should not cover everything from batteries to space equipment. Your brand name should stand for one thing. That’s why Xerox is so great. People tend to say, “Please make me a Xerox copy of this”. Perhaps more Asian executives should make a Xerox copy of this chapter on the importance of unique brand names.

Ali bih ti preporučio da pročitaš celu knjigu.
Link: http://www.glamourcaffe.com/idit/more.php?id=7_0_1_0_M
[ maji @ 24.03.2004. 14:41 ] @
1. Del Mar kafa---odlicne asocijacije, i dobra osnova za reklamu
2. Domino kafa---opet super osnova za reklamu...prva domina sa recimo nekim dobrim logom koji bi bio na pakovanju, koja rusi sve ostale..ili tako nesto...
3. Bolero kafa--- nemam pojma zasto...

Toliko za sada, ako se budem setila jos nekog naziva, eto mene sa novim postom..
[ Vukan Karadžić @ 24.03.2004. 15:36 ] @
Citat:
The Asian practice of putting a wide range of products under one brand, e.g. Samsung, Mitsubishi or Hyundai is corporate suicide.

Nesto ne vidim da im ide lose ... Bas nijednoj od 3 navedene kompanije! Radi se o umbrella brandingu ili family brandingu: jednostavno, ako kupim samsung tv i zadovoljan sam i onda odlucim da treba da kupim klimu - pre cu kupiti samsung klimu, nego neku Klima(tm) klimu, jer imam pozitivno iskustvo sa samsung brandom. Osim toga, tu postoji i prednost u vidu manjih troskova potrebnih za lansiranje novog proizvoda.
Naravno, sve ovo ima granice - ne treba pod isti brand stavljati recimo pelene i auto delove.
U svakom slucaju, suicide je prejaka rec :)
[ Nabukodonosor @ 24.03.2004. 15:40 ] @
E, ljudi, puni ste ideja. Znao sam ja da mogu da se uzdam u moj omiljeni forum i ljude na njemu. Hvala svima. Slobodno nastavite.
P.S. Imas odlicne ideje, Maji.
[ BobMarley @ 24.03.2004. 15:42 ] @
Kafe Mitsubishi
[ Nabukodonosor @ 24.03.2004. 15:46 ] @
Citat:
BobMarley:
Kafe Mitsubishi

:-)))))))
[ Vukan Karadžić @ 24.03.2004. 15:50 ] @
Pre imenovanja treba ti business/marketing plan ;)
[ SBSL @ 24.03.2004. 15:58 ] @
Citat:
Vukan Karadžić:
Pre imenovanja treba ti business/marketing plan ;)

Vukan je upravu... Prvo smisli marketing/reklamu a ime posle tog...

Znas kako kazu; "Posle je*anja nema kajanja !" :)

pozdrav * * *
[ Vukan Karadžić @ 24.03.2004. 16:06 ] @
Nisam mislio na reklamu, vec na kompletan business plan, ukljucujuci i marketing plan. A pre svega je bitno da definises koje ces trzisne segmente da ciljas. To obavezno mora da ide pre imenovanja.
[ nnd @ 24.03.2004. 16:09 ] @
Citat:
Nikola Denić:
Caffe del Escobar ( najlakse se krijumcari gudra ) :) ,zezam se .. mada nije los naziv :)

dobar naziv, ja bi odma kupio!!! bravo majstore- ime prodaje proizvod
[ anon21796 @ 24.03.2004. 16:18 ] @
pih,pih, elegantno...malo je izlizana fraza...ali moze....

Po meni kafa treba da bude u kesici koja ce da te privuce sa 200m
nesto kao taksi....da kesica bude cisto zute boje sa nekim linijama ili tako neka fora....zuto na crno stvara inace najjaci kontrast....

A sto se tice naziva moze "RASTA COFFEE"
egzotika,Jamajka,Bob Marli, mene na to asocita , ili:

"FS" - First Impression, treba da asocira na....svasta...

ili: Coffee Erotico

ili : Coffee Erecto

ili: Police coffee ....(slogan-samo za pametne ljude)

ili: Taxi coffee (slogan na foru: stize brzo )

Kad das neko od ovih imena javi se...necu da te tuzim,ali na adresu mozes da mi posaljes koje kilo....
Ono za pakovanje je idalje dosta bitno a ono za taxi pakovanje mi je samo palo na pamet...
[ SBSL @ 24.03.2004. 16:32 ] @
Citat:
Police coffee ....(slogan-samo za pametne ljude)

I ja sam za ovo... :)
[ SBSL @ 24.03.2004. 16:35 ] @
Citat:
Nisam mislio na reklamu, vec na kompletan business plan

Pa kompletan "biznis" plan podrazumeva i reklamu ! :)
[ Nabukodonosor @ 24.03.2004. 16:43 ] @
OK, znam da ce mi trebati marketing plan, ali za sada mi treba ime. A sa druge strane i nemam sada toliko para da bih se reklamirao na Pinku, gde ta reklama ima najveci uticaj. Voleli mi Pink ili ne.
[ superbaka @ 24.03.2004. 17:27 ] @
Citat:
Safet Beriša:
Caffe Negro

postoji...
[ Marko Bijelic @ 24.03.2004. 18:23 ] @
Citat:
Nikola Denić
Caffe del Escobar

Najbolji naziv do sada... (ja bih kupio kafu sa ovakvim nazivom)

Citat:
Igor Šalindrija
Citat iz knjige "The 22 immutable laws of Branding"...

A Glamur kafa ;)

[ NikolaVeber @ 24.03.2004. 18:38 ] @
Ili da uzmes nesto "iz naroda" tipa:
abortus kafa ili sikter kafa, a slogan da ti bude "Tursko, a nase", samo umesto Ristovskog uzmes nekog Turchina ala BGD Dahije :)
[ nnd @ 24.03.2004. 19:08 ] @
kad odlucis koji ces naziv uzeti onda razmisli o vise brandova
recimo:-caffe del escobar-no cofeino
-caffe del escobar-cocaino
-caffe del escobar-signorita:)
dobro, malo se zajebavam s nazivima ali mislim da bi par razlicitih vrsta (nemoraju biti zapravo) upalilo. sto se tice marketinga, pa reklamiraj po internetu i lokalnim radio stanicama za pocetak a ako upali onda ces imat i za reklamu na nekoj tv. sretno!!!
[ Marenović Slaviša @ 24.03.2004. 20:28 ] @
Citat:
maji:
1. Del Mar kafa

i Caffe del Escobar su zasad dva najbolja predloga.
Ne znam sta bih ti bolje od ovoga predlozio.

[ Nabukodonosor @ 24.03.2004. 22:04 ] @
Citat:
-caffe del escobar-cocaino

he he, cocaino. Sto bi rek'o Homer Simpson:"mmmm, cocaino". :-)
[ igorsa @ 24.03.2004. 23:39 ] @
Čekaj da razgraničimo neke stvari.
Da li ti praviš novi brend ili otvaraš neku manju pržionicu?

Slažem se da u oba slučaja treba marketing plan, ali je pitanje u kom pravcu bi svaki od ovih išao i kojeg bi obima bio.
[ -zombie- @ 25.03.2004. 06:26 ] @
Citat:
Nabukodonosor:
Kao sto naslov kaze treba mi ime za kafu. Nista ne mogu da smislim. Treba mi neki malo 'elegantniji' naziv, nesto kao Doncafe ili DeNic ili nesto tako. Ne trebaju mi gluposti kao 'Kafa Gaga' ili 'Kafa Petrovic'. Trulo je. Ako neko moze da pomogne bio bih veoma zahvalan. Pozdrav svima.

koji god da naziv uzmeš, i uložiš u marketing tog naziva isto para kao donkafa ili grand kafa (btw, jel još neko misli da iza ove dve stoji ista kompanija? ;), posle šest meseci će svi misliti da je i tvoj naziv "elegantan".. ;)

Citat:
NikolaVeber:
a slogan da ti bude "Tursko, a nase",

hehehe.. lol ;)
[ maji @ 25.03.2004. 10:13 ] @
Citat:
Budja:
....da kesica bude cisto zute boje sa nekim linijama ili tako neka fora....zuto na crno stvara inace najjaci kontrast....

Slazem se sa tobom da pakovanje treba da bude u jakim bojama; bitno je da neki proizvod u gomili drugih slicnih proizvoda privuce paznju potrosaca...bilo koja kombinacija crne sa "rasta" bojama---crvena, zlatna, zelena je odlicna...

Taj fazon je iskoriscen za pakovanja intemezzo kafe...i po meni su njihova pakovanja ubedljivo najbolja...

Ukoliko imas love, pakovanje u crvenim manjim kutijama kao za kineske cajeve, ili u malim teglicama..poput jacobs coffee, je super fora, jer nista slicno kod nas ne postoji...mada nisam sigurna koliko bi to kod nas bilo isplativo...jer bi cena takve kafe morala da bude visa...a segment potrosaca koji bi kupovao takvu kafu je jako mali...jer oni koji vec izdvajaju vise love za kafu navikli su na neke poznate uvozne brandove.
[ Nabukodonosor @ 25.03.2004. 11:23 ] @
Citat:
Igor Šalindrija:
Čekaj da razgraničimo neke stvari.
Da li ti praviš novi brend ili otvaraš neku manju pržionicu?

Sada otvaram neku manju przionicu, koja ce ubrzo imati tendenciju da preraste u novi brand, na lokalnom nivou.
[ djdacha @ 04.08.2007. 20:18 ] @
Poz,

ne znam tacno kako bih ti ime prelozio ali znam samo da ako zelis da ti proizvod uspe (barem marketinski) pokupi jedno 10-ak najboljih imena na papir, odstampaj jedno 20ak papira i podeli rodbini, prijateljima, da glasaju koje ime im najvise odgovara. Ako mislis da ce ih mrzeti, ti investiraj po 100 grama kafe ;) pa da vidis kako ce hteti ;)

Kada skupis sve odgovore, vrlo lako ces doci do zakljucka sta ljudima ulazi u uvo, tj. koje ime je dobilo najvise odgovora. Ako se desi da nijedno ime nije prikupilo najvise glasova, onda nesto ne valja, probaj druga imena ponovo.

Ovako isto mozes uraditi sa dizajnom, ali je ovde malo kuplja igra, tj. ne znam dizajnere koji ce bas uraditi dizajn za dzabe a ti posle uzmes od drugog, ali ipak neki zele da izadju u susret sa idejom dizajna na jednom papiru.

Eto, nadam se da ce ti i ovo pomoci i sretno sa biznisom.

ps: ako si siguran da je tvoja kafa 100% onda mozda 'Prava Kafa', znas foru u reklami Bogdan Diklic kaze kao 'E ovo je prava kafa', mozda je glupo, ali eto...
[ Nemanja Avramović @ 04.08.2007. 20:51 ] @
Khm... tri godine... ako se do sad nije odlučio za ime, neće ni sad
[ djdacha @ 04.08.2007. 21:43 ] @
Ma znam, ali neko drugi ko trazi ime moze da primeni sistem koji je prost ;)
[ stonex @ 04.08.2007. 22:29 ] @
Nego , zaista , sta bi sa tom kafom ?
[ Srđan Pavlović @ 05.08.2007. 06:24 ] @
"Impotento Caffe", cisto da vidis da'l ce iko da kupi :))

Inace, ozbiljno, ja bih kafu nazvao Konsole Caffe "Uzitak dok kucas u konzoli..." :)
[ commissar @ 07.12.2011. 23:05 ] @
Kaf(k)a!
LOL
[ anon70939 @ 08.12.2011. 07:15 ] @
fudža
[ dolinalima @ 09.12.2011. 20:51 ] @
Kako ti zvuči "Može jedna ?", mada se ovo može odnositi i na rakiju?
[ Count Zero @ 09.12.2011. 21:03 ] @
"Fildžan viška"
"Sikter-minas"
"Šurdin lek"
"Zlatni čemer"
"Slatki toz"

[ Nothingman @ 09.12.2011. 21:20 ] @
Tema je stara 7 godina.
[ New Village DC @ 09.12.2011. 21:48 ] @
Citat:
Nothingman: Tema je stara 7 godina.

Mislim da bi to bilo predugo ime za kafu. Mozda samo "Tema 7" ili "stara". :)