[ zica49 @ 25.07.2014. 20:49 ] @
Kolega i ja mozemo za neke jako male novce da se dokopamo dijela postrojenja kao sa slike.[img][/img][att_img]
Buduci da je ljudima dodijalo stalno curenje vode unutar tako da ova susara uglavnom cupa zivce i jos vise vlazi drvo :)
Naravno i broj godina je razlog za demontazu,vrijeme za neke nove tehnologije.
Znaci mi bi uzeli onu cisternu sa vratima i vakum pumpu.Sva ona grijna tijela i one aluminijske ploce koje trenutno cure ne.Njih nek voze na otpad pod aluminij.

Ideja vakum susara za voce..

Plan slijedeci.

1.Unutrasnjost na neki nacin niklovati ili neka druga tehnologija da bi se dobila svjetloreflektovana povrsina jer je ideja da voce grijemeo sa IC sijalicama.Sa tim bi se dobilo da veci dio energije koju prenosi svjetlo apsorbira u vocu a neznatan dio na stijenci susare.
2.Dodatna vakum pumpa koja bi uspila podtlaciti unutrasnost cca +/- 100mbar-a ili jos manje (tu voda kljuca jako nisko) potrebno manje energije za zagrijavanje,spusta se tacka kljucanja vode,a i svijetlo kao dobar prenos energije kroz vakum
3.Kontrolna automatika nije problem.

Sad bi pitao

1. Moze li zamisao da radi?Ima li smisla uopste pokusavati realizovati to?
2.Moze li ovakva stijenka oblika cisterne podnijeti okolni pritisak da je ne presuje ako se podtlacuje prema nula bara?
Ako ne gdje je granica?
3.Ako se sa tim IC sijalicama griju pilici,kucni ljubimci i slicno i ne promijene boju ne deformisu se da li ce voce i ostalo koje bi bilo suseno untar proci bez devijacija?
hvala
[ vladd @ 28.07.2014. 07:07 ] @
Dodatna vakuum pumpa nije besplatna..ne samo po pitaju osnovne cene. Trosi struju u radu i pridezahteva neko odrzavanje.

Za neki "dublji" silazak pritiska, prema visokom vakuumu, potreban je vakuum stand, sa mehanickom i turbo pumpom, naravno, odredjenog kapaciteta, o ogromne cene, reda par desetina hiljada evra..

NAravno, i adekvatna izolacija cilindra koji se vakuumira..

Tako da, ako postoji neka pumpa, neka ostane ta pumpa, ne "prosirivati" pozao i ne pokusavati da se ide kavakuumu vecem od vakuuma koji moze da napravi mehanicka pumpa, odredjenog kapaciteta(da pokrije sva "curenja" na zaptivkama).

Tehnlogiju sussenja odabrati prema samom vocu, , pa ako konkretno voce podnosi IC svetlo, nije problem. Zato univerzalne susare koriste vruc vazduh, pa ne brinu o povrsini voca..
[ Keez-a @ 28.07.2014. 18:59 ] @
Da ne bi možda da sušiš voće tako da izgleda k'o da je "sad ubrano" a da mu je procenat vlage ispod 3%? (HINT: Liofilizacija)
Za tako nešto ti treba osetno više od tog "bojlera" i vakuum pumpe.

Pritiske od 5*10-3 mbar nije problem postići sa dvostepenim uljnim (rotary vane) vakuum pumpama. Nemaš potrebe za turbo(molekularnom), sa takvima se zalazi u domene 10-10 do 10-12 mbar (osim ukoliko ti @vladd ne pokloni jednu

Ukoliko je pumpa uljnog tipa, ispred nje mora da se postavi "hladni trap" da zadrži vlagu, pošto bućkanjem ulja i vode dobijaš nešto slično majonezu i od vakuuma ti ne ostaje ni "v".

[ zica49 @ 29.07.2014. 19:51 ] @
Citat:
vladd:

Zato univerzalne susare koriste vruc vazduh, pa ne brinu o povrsini voca..

A ima li vruc vazduh uopste efekat na pritisku cca 100 mbar-a?
Moze li ugrijati odnosno podspijesiti kavitacioni efekat pri niskom pritisku?
[ Keez-a @ 30.07.2014. 11:54 ] @
Dodavanje energije prilikom sušenja u vakuumu ima svrhe samo kod procesa liofilizacije. I na nižim pritiscima može da pospeši kavitacioni efekt, ali to onda nije sušenje već "kuvanje", cepanje ćelijskih opni proizvoda koji bi trebalo osušiti.

http://en.wikipedia.org/wiki/Freeze-drying

U tekstu imaš linkove "triple point", "eutectic point", ...
[ vladd @ 30.07.2014. 17:28 ] @
Da ne davim duze, o vakuum pumpama, o dubljim vakuumima od 10-3 ne treba razmisljati..drugaciji su materijali komore, zaptivke, cevi(tombaci)... izuzetno skup sport(jeftinije je postati reli vozac)

Osim proste "dubine" vakuuma, mora se voditi racuna o kapacitetu pummpe, a sa povecanjem kapaciteta, eksponencijalno raste i cena...

Odredjeni industrijski vakuumi se, narocito u prehrambenoj industriji, dobijaju kompresorima i vakuum "diznama", sto je prihvatljivije za hranu nego uljna "vane" pumpa...

Tehnologija susenja hrane bi trebala unapred biti razradjena, a to je oblast u koju nisam zalazio dublje od sljiva susenih na suncu
[ zica49 @ 30.07.2014. 18:24 ] @
Postoje susare koje uz pomoc vakuma rade dehidrciju ili susenje sa manjim unosom energije. Samo sam razmisljao drugacije dublji vakum od toga i zagrijavanje IC svjetlom sto bi ubrzalo proces.
Imam istu vakum pumpu.
http://www.ebay.com/itm/NEW-SI...ipment&hash=item2ec23abdd0
Sa njom sam podtlacivao bocu od 50 litara na oko 100 mbar-a (home made sprava komora za termoformiranje plastike).
Platice expres lonac u ime nauke,vec mu je unutrasnjost reflektivna za svijetlo,kupim ic sijalicu pa eksperiment nema druge :)
Sad sta ce se desiti sa celijskim membranama pri kavitaciji koja se desava ispod temperaturne granice koja razlaze enzime i ostale nutritivne spojeve stvarno ne znam...i da li je to bas "kuvanje"?
[ mali genije @ 30.07.2014. 20:32 ] @
Evi da i ja lanem koju:-)
Ivice nesusim vocke da bih mogao da ti kazem nesto konkretno,aaali sam svaki dan u vakumu
uglavnom je isparavanje vode/vlage iz raznih vrsta cilera.
Taj tvoj vakum od 100mbar je los sto se tice isparavana u smislu da ce dugo da traje sam proces dehidracije.
Posedujem jednu ovakvu http://www.pfeiffer-vacuum.com...=1922#product-technical-data,i jos dve manjeg kapaciteta.
u samom procesu vakumiranja/dehidracije ulogu ti igra temperatura i vakum ali i kapacitet
pumpe koja mora biti u stanju da odrzi odredjeni nivo vakuma u toku isparavanja.
Za eksperiment koji hoces da sprovedes trebao bi da vidis nekog servisera koji poseduje
digitalni vakummetar,ja koristim ovakav http://www.microdaq.com/supco/digital_vacuum_gauge.php
i idem ispod 500mikrona,tako da ces morati da meris da bi znao na cemu si.
Inace vakummetar je toliko osetljiv da bukvalno mozes da pratis sam tok isparavanja.
Lonac moras doooobro da zadihtujes inace od dobrog vakuma nista
pozdrav
[ vladd @ 30.07.2014. 22:40 ] @
Toj spomenutoj vakuum pumpi ce i ekspres lonac biti problem.

Sa 3 kubna fita u minuti, vakuumiranje ce, realno trajati nekoliko sati, pod uslovom "normalnog" curenja zaptivki(i prikljucaka) na loncu..dok ne uvuce gumu u lonac..

A curice kao vodovodna cev montirana bez kudelje ili teflona..

Neophodan je zastitni prsten, koji ce zaptivku drzati na mestu, i bar malo vakuum masti..Dow Corning DC11..npr..
Centrirajuci prsten-nosac zaptivke..
http://www.darcoid.com/includes/kf-centering-rings---1.html
[ Keez-a @ 31.07.2014. 08:20 ] @
Za Pfeiffer DUO 20 MC:
20m3/h = 11.8ft3/min

Čak i za momoru zapremine 1m3 je i više nego dovoljna, a i za @zica49 "burence" zadovoljavajuća.

Kineska igračkica kapaciteta 3ft3/min može da se koristi za ekspres lonac, samo ako je isti novijeg tipa, t.j. da mu se poklopac postavlja odozgo a ne isnutra (Pretis )

I dalje stoji da mora da se postavi hladni trap za "hvatanje" izvučene vlage -> majonez
[ vladd @ 01.08.2014. 17:22 ] @
Red velicine cene 5-6000€, za doticnog(novog) Balzersa... 20 duo...

Bez "okoline"..flansne 30-50 evra komad, tombaci par stotina evra, zavisno od duzine i prikljucka...plus ulje, plus vakuum sitan pribor...plus komora sa slike neupotrebljiva za neki vakuum, bez ozbiljnih dorada...

Jedno 7-8000 evra, samo za uvodjenje (poklonjene)komore u rad na vakuumu, bez osvetljenja...milsim da je neophodna drugacija varijanta...

Mozda pojuriti nesto od opreme na e-bay, ali polovne i neispravne kupuju uglavnom firme koje se bave remontom, i odlicno placaju-menjaju za remontovane ili nove uz doplatu...

Remontovane se mogu naci za 40-50% od cene nove...

Industrijski vakuum je nesto drugacija opcija, tu se delovi opreme mogu skoro za pola evra-evro/ kg kupiti..samo treba izbunariti..gde, sta i kako...
[ zica49 @ 01.08.2014. 19:13 ] @
Slika komore koju sam nabacio je sa neta...ova komora o kojoj sam pricao je takoreci ista ili slicna i koliko znam kad nema rupa na sistemu grijaja kroz koje curi voda, pumpa uspije podtlaciti i drzati na oko 650 mbar-a.Nije tako ni ocajno stanje.
Svjetstan sam da bi bilo potrebo doraditi mnogo toga i da bi bilo nekih ulaganja.
Interesovalo me iskustveno d ali je uopste moguce na takav nacin osusiti li dehidrirati voce grijanje IC svjetlom,i vakumiranje.
Ne pada mi na pamet ni probavati grijati toplom vodom jer sam se nagledao muke i muke dok se sanira mjesto gdje curi.
[ mali genije @ 01.08.2014. 20:13 ] @
Citat:
vladd:
Red velicine cene 5-6000€, za doticnog(novog) Balzersa... 20 duo...


Osim ako ga ne kupujes kao kompresor za krecenje:-)

[ Keez-a @ 01.08.2014. 20:17 ] @
Ne shvatam što bi dodatno grejao?

http://www.jbind.com/pdf/Cross-Reference-of-Boiling-Temps.pdf
http://www.engineeringtoolbox.com/boiling-point-water-d_926.html
http://www.calctool.org/CALC/chem/substance/boiling
[ zica49 @ 01.08.2014. 20:27 ] @
Zagrijavao bi voce da bi voda u istom pocela pre da ispravava odnoso uz visi pritisak.
Moram probati na expres loncu nema druge. :)
[ boro62promaja @ 26.11.2017. 09:01 ] @
Ivice jesi li probao sta sa loncem.
Samo da kazem da nije neophodno u stvari je nepotrebno dovesti nivo vakuuma na vrijednost da voda kljuca (pri nekoj temperaturi) jer ces dobiti efekat kuvanja i celijske membrane ce u tom procesu biti pokidane a same biljne celije ce nakon izlaska iz susare biti podlozne autolizi tj. samorazgranji pod uticajem fermenata iz same celije. Sa nivoom postignutog vakuuma pri odredjenoj temperaturi treba dostici tacku ubrzanog isparavanja (otprilike kao kad pri "normalnim" uslovima zagrijes vodu na recimo 80 C) i taj vakuum treba da odrzavas konstantnim. Ona aparatura koju si okacio na pocetku teme je odlicna i nemoras da se zamaras sa IR svjetlom i slicnim stvarima. Ova tehnologija susenja je prvo primijenjena u drvnoj industriji i ona se primjenjuje i dan-danas. Znaci ne izmisljati toplu vodu nego postojecu tehnologiju prilagoditi tvojim potrebama. Ta vakuum pumpa koju tvoja aparatura vec posjeduje zasigurno je dovoljna za susenje voca (ta pumpa sigurno postize dublji vakuum od onog sto si naveo jer nije isto kad se susi jelova daska ili u drugom slucaju hrastova fosna od 5cm). Ta aparatura se veoma lako prilagodi za ono sto si naumio da uradis. Tu "curenja" nema jer je industrija u pitanju. Oni aluminijumski paneli kroz koje struji topla voda se veoma lako repariraju i to radi kao sat.
Nazovi me ako si jos u tom fazonu pa cemo da uradimo nesto pametno (uz pivo naravno) !
[ boro62promaja @ 26.11.2017. 10:03 ] @
Nesto sam cackao po PIK-u i naletjeh na vakuum pumpu (uljna) od firme LEYBOLD TRIVAC Typ: D1, 6B sa karakteristikama: volume flow rate: 1.6m3
pressure limite: 10 na minus cetiri mbar.
Nesto mi ovaj zadnji podatak mnogo mali pa me zbunjuje jer bi takva pumpa, pretpostavljam, bila extremno skupa (mozda lik koji je prodaje nezna sta prodaje) ?
[ mali genije @ 26.11.2017. 12:04 ] @
Citat:
boro62promaja: Nesto sam cackao po PIK-u i naletjeh na vakuum pumpu (uljna) od firme LEYBOLD TRIVAC Typ: D1, 6B sa karakteristikama: volume flow rate: 1.6m3
pressure limite: 10 na minus cetiri mbar.
Nesto mi ovaj zadnji podatak mnogo mali pa me zbunjuje jer bi takva pumpa, pretpostavljam, bila extremno skupa (mozda lik koji je prodaje nezna sta prodaje) ?

Mali kapacitet ;-)
kolika je zapremina susare?
[ boro62promaja @ 26.11.2017. 17:20 ] @
Manje od kubika !
[ vladd @ 30.11.2017. 13:59 ] @
Ne mora da bude preskupa, ali bi trebalo da bude u jako dobrom stanju.

Kapacitet je takav kakav je, kubik i po po satu, samo ce vakuumiranje trajati nesto duze. E sad, ako je dobro zaptivanje, postici ce se 10-4 vakuum(sto je neki maksimum za mehanicke pumpe), ali ako negde curka, onda je problem. Cak bi i deset puta veca pumpa bila u problemu, mada bi postigla solidniji vakuum.
Korelacija je brzina postizanja vakuuma(kvalitet pumpe i velicina) naspram curenja plus odvodjenje vlage.

Pumpa se proba na maloj zapremini, vakuumskom trapu, i osmatra brzina postizanja vakuuma. Tako se predvidja remont, koji nije, za tu pumpu, dramaticno skup, ali nije bas ni jednostavan.
[ boro62promaja @ 30.11.2017. 18:23 ] @
Kako izgleda taj suvi trap i da li ga je moguce izraditi u DIY varijanti ?
[ vladd @ 01.12.2017. 07:17 ] @
Obicna debelozida londrina odredjene zapremine, prvo se trap izvakuumira, a onda polako otvara ventil i vakuumira glavna komora. Uvezan je izmedju komore i pumpe.
To je najlaksi deo za diy varijantu, kao bojler sa dva vakuumska prikljucka, recimo KF. Posto radi samo sa mehanickom pumpom.
[ boro62promaja @ 01.12.2017. 09:48 ] @
OK, unutra bi, kako sam shvatio, trebao biti kondezator u obliku neke spirale ili nekog drugog oblika koji ima ulogu da kondenzuje vodenu paru koja biva izvucena iz glavne komore. Kroz tu spiralu (izguglao sam da su neki ljudi stavljali i hladnjak od auta) pustaju freon da je ohladi na temperaturu koja je nekoliko stepeni niza u odnosu na vodenu paru koja potice iz susenog materijala, te je na taj nacin kondezuju u suvom trapu (samo zasto li ga zovu suvi trap) ?
Sve ovo je mozda malo off-topic ali dosta se fizike ovde moze nauciti i mislim da ce nekom biti izuzetno korisno. Termodinamika fluida prije svega.
@vladd ako mislis da je potrebno temu prebaciti na pogodnije mjesto obavijesti nas o tome samo mislim da na poljoprivrednim temama nema bas mnogo ljudi koji se razumiju u fiziku.
Pozdrav, BP
[ vladd @ 01.12.2017. 16:01 ] @
Ma ok je i tema i mesto.
Tebi treba nesto kao "drukcug", da ima 10-1 ili 10-2 vakuum, ali veceg protoka, do zapremine komore, ili sad treba ispeglati dublji vakuum da se preradi na plici ali uz veci protok. Zato se recimo kombinuje sa dodatnim trapom, koji simulira dodatnu "vakuum pumpu" kao "rezervoar vakuuma", i da instalacija odradi, uz malo komplikacija, potreban posao
Voda ne mora da se kondenzuje, pumpa ce paru izbaciti napolje, ali se moze odraditii trap sa rashladnom spiralom, za hvatanje kondenzata.
A prevelik vakuum nije dobar, iz vec navedenih razloga kuvanja, napona pare u strukturi drveta.
[ boro62promaja @ 02.12.2017. 08:23 ] @
Potpuno si u pravu sto se tice "dubine" vakuuma. Za normalno vakumsko susenje voca (nemam namjeru susiti dvrenu gradju) je sasvim dovoljan vakuum od 100mbara iliti 10 na minus prvu. Pri tom podpritisku voda kljuca na oko 40-tak stepeni a to znaci da znatnije isparavanje vode pocinje znatno ispod te temperature. Svi nutrijenti u vocu ostaju ocuvani i svrha vakumske susare je ispunjena.
Eh sad, ima i nastavak price koji se zove liofilizacija a to je jos jedan stepenik iznad ove gore navedene tehnologije ali da ne odemo duboko u poljoprivredu (mada nemam nista protiv) i ako nekog zanimaju detalji neka se javi pa cemo vec nesto organizovati. Trenutno razmisljam o posudi za suvi trap, mozda moze ona ideja od @zica49 sa pretis loncem, imam jedan od 30 litara i zatvara se izvana (sto mi bas i treba)...