|
[ Odin D. @ 14.08.2014. 18:03 ] @
| Kakav je vaš kvalitativni i kvantitativni odnost prema ovoj komponenti života?
U slučaju da niste od onih koji se najvećim djelom hrane kiflama, kroasanima, burecima, jogurtom, kafom, pizzama, pljeskavicama i sl. hranom iz pekara i kioska, već preferirate sopstvenu kuhinju, koji su vam omiljeni svakodnevni recepti/fore/fazoni/trikovi za doručak, ručak, večeru...?
(Dakle, ne mislim na specjalitete za koje vam treba čitavo subotnje prijepodne da nađete sastojke i čitavo poslijepodne da ih spremite već na ono što spremate u toku običnog, radnog dana.)
|
[ bojan_bozovic @ 14.08.2014. 18:31 ] @
Preferiram jednostavne recepte od svežih namirnica, industrijsku hranu ne jedem.
Jelovnik je recimo:
1. 2 barena jaja, bareno povrće po izboru, čaša mleka
2. barena govedina 200gr.
3. kao doručak.
To je VRLO JEDNOSTAVNO i ZDRAVO kad se spremi. Nije da ne volim gurmanluke, ali bih to jeo u restoranu, ne kući.
[ vidan kv @ 14.08.2014. 18:50 ] @
Kako pritiskaju godine a i hipertenzis tako se i koriguje moja ishrana....ono u čemu baš uživam pogotovo u ovim vrelim letnjim danima je-salata!....pokupim svo povrće koje imam u frizu(osnova je paradajz),dodam neki dvopek,maslinku,maslinovo ulje....i eto večere.....jednostavno,priprema je 10 minuta.....
[ kaćunčica @ 14.08.2014. 19:03 ] @
Pretpostavljam da te baš i ne zanima odgovor žene koja kuva skoro svaki dan. Moj problem u vezi s tim je svakodnevno smišljanje jelovnika, tj. ručka, s obzirom na to da je glavni cilj nahraniti najmršavijeg člana porodice, koji je, naravno, i najprobirljiviji. Problem uvećava i to što živim u mestu u kom ne mogu da nabavim sve što mi treba. Dakle, iz moje perspektive, ako nemaš značajna finansijska ograničenja, a pritom su ti pristupačne sve namirnice, vrlo je lako spremiti običan, ukusan i zdrav obrok. Ja kuvam malo manje moderno, klasično vojvođanski, ali u principu sva povrća se kuvaju manje od sat vremena, a mlađem mesu (piletina npr.) je dovoljno sat, pa relativno brzo možeš da spremiš ručak. Uz neke moderne sprave (secko, blender), možeš lako spremiti dobre krem supe, priloge od povrća... Blender pomaže kad ti se ne dopada struktura povrća, a želiš da se hraniš zdravo. Isitnjeno meso u voku može baš brzo da se spremi. Neka jela mogu delimično da se spreme unapred, pa ih onda po dolasku s posla zapečeš u rerni. Ili, ako imaš rernu sa tajmerom, još bolje. U mojoj staromodnoj varijanti sve se malo duže dinsta i krčka, ne izbegavaju se neke ozloglašene namirnice, ali se jede s uživanjem.
[ ctrl alt del @ 14.08.2014. 19:32 ] @
Najbrze stvari za veceru (ako preskocimo virsle, jaja na X nacina i sendvice) - sve se lako naprave za oko 10 minuta
- skuvane skoljkice (testenina) + konzerva tunjevine + maslinke + limun
- iste skoljkice + proprzene sitne kockice slanine i feta sir
- paelja sa plodovima mora
- fish fingersi (ili oni od lignje) + pire iz kesice + tartar sos
Odoh da veceram...
[ mrkii @ 14.08.2014. 19:51 ] @
Sataras = brzo, zdravo, jeftino, ukusno, njam, njam :)
[ jablan @ 14.08.2014. 21:49 ] @
Evo jedan recept iz pera legende:
Citat: Lesli Eldridz:
Imam, uzmes jednu govedju repinu, iseces na prsljenove, stavis u serpu od 5 - 6 litara, napunis vodu skoro do vrha, kuvas to sa zacinima jedno 5 - 6 sati dok se ne skine meso sa kostiju, onda pri kraju kuvanja stavis jednu kesu smrznutog povrca, beli luk, lovorov list, biber, so i jos zacina ko sta voli, onda kuvas to jos jedno sat otprilike, odvojis sa koski meso koje nije samo otpalo, koske izvadis i bacis, a corbu ostavis da se ohladi, po mogucstvu na hladnom ili u frizider kad se prohladi, da se na povrsini sakupi loj i masnoca i da se stvrdne. Tu masnocu skines pa bacis, i ostane ti oko 3 - 4 litra zdrave corbe pune mekog mesa i povrca, koja moze da se jede i kao rucak uz hleb. Ko voli moze da stavi i malo brasna pred kraj da bude gusta corba. Eto, za to vredi da se stane, i ima gde ljudi samo zbog te corbe od repa idu u kafanu.
Ko voli, moze da prilikom kuvanja stavi manje vode i da ne stavlja povrce, onda ce corba da se u frizideru stvrdne u pihtije, i onda moze da je ponovo otopi kad skine masnocu, doda jos malo sitno seckanog belog luka i razlije corbu u tanjire, pa tanjire vrati u frizider, i onda posle mezi te pihtije uz rakiju, to je isto delikates.
[ mr. ako @ 15.08.2014. 04:42 ] @
Kad znam da ce biti frka sa poslom, suljpa u nedelju uvece za naredna tri dana => dodatnih par sati dnevno za rad, bar do srede. :)
[ ventura @ 15.08.2014. 08:27 ] @
Citat: jablan:
Evo jedan recept iz pera legende:
Citat: Lesli Eldridz:
Imam, uzmes jednu govedju repinu, iseces na prsljenove, stavis u serpu od 5 - 6 litara...
Pazi, ovo uopšte nije zajebancija :)
Probao sam skoro jednu varijaciju na temu, i ta repina je fantastična stvar za čorbu. Konkretno ovaj recept:
http://www.chefsteps.com/activities/chocolate-and-mustard-stew
Iako čokolada možda zvuči bez veze, ja sam čak razmišljao da je ne ubacim, ali sam na kraju ubacio i nisam pogrešio uopšte...
[ Hank @ 15.08.2014. 09:08 ] @
Što se brzinskih varijanti tiče, isključivo kuvano cepam, u svakom slučaju, bez obzira da li se sprema u "parnoj kuhinji" ili metodom šporeta:
- povrće (krompir, brokoli, karfiol, pečurke, šargarepa...);
- komad mesa (piletina, riba, govedina...);
- pre toga neka supica ili čorbica, ukoliko baš nemam vremena iz šteka vadim konzerviranu supu ili čorbu, raznih ima, odličnih.
- posle toga, zavisno od situacije, voće ili sirevi u kombinaciji sa vinom.
Ukoliko imaš vremena fino je napraviti neki sos, ali ja volim ukus kuvanog (malo soli...), pa mi sve oduzima manje od 30 minuta (glavna stavka je nabavka - tj. da znaš "stanje" frižidera i špajza na gajbi kako bi u dolasku kući pazario ono što ti fali ili pohitao pravo sa vrata u kuhinju). Pazario sam i onaj pekač hleba, vrhunska fora, još ima i tajmer... uvek sveža i vruća panja, a mogu i druge stvari da se prave sa kojima upravo eksperimentišem.
[ Bata @ 15.08.2014. 09:46 ] @
ja sam pre par godina ovde dao na jednoj temi predlog pri kojem još uvek stojim, pa evo linkova na dve poruke:
http://www.elitemadzone.org/t444855-0#3043105
http://www.elitemadzone.org/t444855-0#3043198
[ DaliborP @ 15.08.2014. 11:23 ] @
Citat: Odin D.:
Kakav je vaš kvalitativni i kvantitativni odnost prema ovoj komponenti života?
U slučaju da niste od onih koji se najvećim djelom hrane kiflama, kroasanima, burecima, jogurtom, kafom, pizzama, pljeskavicama i sl. hranom iz pekara i kioska, već preferirate sopstvenu kuhinju, koji su vam omiljeni svakodnevni recepti/fore/fazoni/trikovi za doručak, ručak, večeru...?
(Dakle, ne mislim na specjalitete za koje vam treba čitavo subotnje prijepodne da nađete sastojke i čitavo poslijepodne da ih spremite već na ono što spremate u toku običnog, radnog dana.)
Ja sam sa godinama usao u neku rutinu, koja mi iskreno sad najvise odgovara.
Dorucak, bar 5 od 7 dana nedeljno je ovsena kasa sa svezim ili suvim vocem, medom, orasima, bademima ili sta vec imam pri ruci. To je dorucak koji me drzi bez problema do rucka, ne padne mi tesko i treba 3 minuta da se spremi.
Rucak obicno jedem napolju, dakle sta ima u ponudi u restoranima oko posla. Obicno riza, pasta, sendvici, supe.
Vecera obicno zavisi od vremena na raspolaganju, ako ga nemam previse obicno je u pitanju grilovana piletina ili riba ili neka snicla sa nekim povrcem sa strane, sveza salata. Moze i bez mesa, opet neko grilovano povrce, tj nesto sto se brzo spremi, tikvice, patlidzan itd. Izbegavam da jedem pastu ili rizu ili previse hleba za veceru, tesko mi padne a pogotovo ako si za neki sport posle ne valja nikako. Te karbohidrate obicno najvise jedem za rucak, i otkad sam to poceo mnogo se bolje osecam uvece. Ako imam vremena onda se pali rerna, kuvaju se gulasi itd, mada to najcesce vikendom kad se ne radi.
Copyright (C) 2001-2024 by www.elitesecurity.org. All rights reserved.
|