|
[ -Nenad- @ 24.03.2004. 22:03 ] @
| Cale ima zato sto je rodjen tamo a meni nedaju?
Sta da radim? U hrvatskoj su mi rekli da moze ako ti jedan od roditelja
rodjen tamo t.j. ima domovnicu, a ovde u ambasadi da ne moze
na osnovu roditelja zato sto sam punoletan. |
[ L I L I T @ 25.03.2004. 07:51 ] @
Najbolje ti je da odeš u hrvatski konzulat ,
i da se tamo raspitaš šta ti treba od dokumentacije da priložiš za domovnicu.
Koliko se sećam za muškarce treba vojna knjižica,dokaz o poreklu jednog od roditelja,izvod iz knjige rođenih ... ( i nemogu sad da se setim svega) :)
Konzulat ti je na dedinju u blizini pink televizije,
inače može da se dobije domovnica i ako si punoletan,mora da nešto nisi dobro razumeo ;)
[ spartak @ 25.03.2004. 08:00 ] @
Koliko se secam, do odredjenog godista ide po mestu rodjenja oca - a posle tog godista po mestu rodenja osobe koja je podnosilac zahteva.
Ukoliko spadas u ovo drugo godiste, a rodjen si van Hrvatske - nema ti pomoci po ovom osnovu.
Prelomno godiste ti je koliko znam '74.
[ Slobodan Miskovic @ 25.03.2004. 13:15 ] @
Moze i tako sto ces ako imas neku nekretninu ili nekoga u Cro da prijavis boravak tamo pa da posle recimo 2 godine odes u konzulat...
[ -Nenad- @ 25.03.2004. 14:32 ] @
Bio sam u hrvatskom konzulatu, rekli su mi da mogu da podnesem zahtev ali cu 100% biti odbijen.
Imam svu dokumentaciju osim "dokument u kojem se jedan od roditelja izjasnjava kao hrvat".
Po zakonu dozvoljeno je dvojno drzavljanstvo, ali jedan covek moze imati samo jednu nacionalnost (ne moze se po potrebi biti hrvat ili srbin)
btw. To sam im odgovorio kada su me pitali za nacionalnost, ali kad sam im rekao da sam srbin rekli su mi da nema sanse da dobijem drzavljanstvo ako sam se izjasnio kao srbin.
Stvarno nista ne razumem?
P.S. Rodjen sam 1977
[ matija-s @ 25.03.2004. 16:13 ] @
Os kupit moj?
Cijena?Prava sitnica :)
[ -zombie- @ 25.03.2004. 17:10 ] @
Citat: -Nenad-:
btw. To sam im odgovorio kada su me pitali za nacionalnost, ali kad sam im rekao da sam srbin rekli su mi da nema sanse da dobijem drzavljanstvo ako sam se izjasnio kao srbin.
Stvarno nista ne razumem?
pa u toj postavci kao srbin ne možeš da dobiješ njihov pasoš. ili možeš, ali moraš da se odrekneš srbije, tj srpske nacionalnosti..
to je ono što si rekao, može se imati dva državljanstva, ali ne i dve nacionalnosti.. znam da su ljudi koji su skoro vadili cro pasoš potpisali neki dokument tipa "odričem se srpske nacionalnosti" ili tako nešto..
[ -Nenad- @ 25.03.2004. 17:40 ] @
[/quote]
pa u toj postavci kao srbin ne možeš da dobiješ njihov pasoš. ili možeš, ali moraš da se odrekneš srbije, tj srpske nacionalnosti..
to je ono što si rekao, može se imati dva državljanstva, ali ne i dve nacionalnosti.. znam da su ljudi koji su skoro vadili cro pasoš potpisali neki dokument tipa "odričem se srpske nacionalnosti" ili tako nešto..
[/quote]
Nije logicno, znaci divac se odrekao naseg zbog americkog?
Ljudi dvojno drzavljanstvo vazi u celoj evropi t.j. imas tursko, mozes da dobijes jos jedno ako ispunjavas uslove te zemlje. Ali ta zemlja ne moze od tebe da trazi da se odreknes svoje maticne zemlje (zemlje u kojoj si rodjen).
[ -zombie- @ 25.03.2004. 17:50 ] @
aman, jel toliko teško čitati ono što piše..
rekoh da možeš da imaš dva državljanstva, ali ne i dve NACIONALNOSTI..
jednostavno, to su pravila. e sad, divac (i svi ostali koji dobijaju dvojno) ispunjavaju neke uslove, tipa da tamo žive i rade već koju godinu.
a ja rekoh da u TOJ POSTAVCI, ako ti živiš ovde, a ako su ti samo roditelji (ili bar jedan od njih) iz hrvatske, i ako si izbego/prebego/pobego ovamo pre/za vreme/posle ratova, i ako IMAŠ ovdašnji pasoš (znači ako se ovde NE vodiš kao izbeglica), i ako si se izjasnio kao srbin, pod tim uslovima NE možeš da dobiješ hrvatski pasoš..
osim, kao što rekoh, ako se ne odrekneš srpske nacionalnosti.. no, ne morate da mi verujete, proverite lepo u ambasati..
[ vladamob @ 25.03.2004. 18:33 ] @
sto se tice nabavke pasosa moglo je pre za kes neki manji a sad moze ali mora malo vise KESHA....
i dobijes original pasos vozacku i licnu kartu ali kosta....
a meni pak i netreba toliko
[ nnd @ 25.03.2004. 18:52 ] @
Citat: -zombie-:
aman, jel toliko teško čitati ono što piše..
rekoh da možeš da imaš dva državljanstva, ali ne i dve NACIONALNOSTI..
jednostavno, to su pravila. e sad, divac (i svi ostali koji dobijaju dvojno) ispunjavaju neke uslove, tipa da tamo žive i rade već koju godinu.
a ja rekoh da u TOJ POSTAVCI, ako ti živiš ovde, a ako su ti samo roditelji (ili bar jedan od njih) iz hrvatske, i ako si izbego/prebego/pobego ovamo pre/za vreme/posle ratova, i ako IMAŠ ovdašnji pasoš (znači ako se ovde NE vodiš kao izbeglica), i ako si se izjasnio kao srbin, pod tim uslovima NE možeš da dobiješ hrvatski pasoš..
osim, kao što rekoh, ako se ne odrekneš srpske nacionalnosti.. no, ne morate da mi verujete, proverite lepo u ambasati..
ovo nije točno, pa kakve veze nacionalnost ima s državljanstvom,
[ popeye @ 25.03.2004. 18:54 ] @
Nacionalnost treba i mora biti nebitna kod drzavljanstva. Svako ko ispunjava uslove moze i mora dobiti drzavljanstvo bez obzira na nacionalnost. Hrvatska uslovljava dobijanje drzavljanstva promenom nacionalnosti radi ocuvanja "etnicke" slike. Interesantno bi bilo videti stav EU tim povodom.
[ NikolaVeber @ 25.03.2004. 18:59 ] @
Nebi trebalo da ima ikakve, ali je ocigledno da ima, cim su ga pitali. Samo, u ovom slucaju ima logike: zasto bi neko ko je rodjen u SCG, ceo zivot ziveo u scg, izjasnjava se kao Srbin, sa Hrvatskom mu je jedina veza baba imao pravo na drzavljanstvo, tj zasto on zeli to drzavljanstvo? Samo zbog koristi koje ima od njega... nije bas neki razlog.
[ -Nenad- @ 25.03.2004. 21:18 ] @
Citat: NikolaVeber:
Nebi trebalo da ima ikakve, ali je ocigledno da ima, cim su ga pitali. Samo, u ovom slucaju ima logike: zasto bi neko ko je rodjen u SCG, ceo zivot ziveo u scg, izjasnjava se kao Srbin, sa Hrvatskom mu je jedina veza baba imao pravo na drzavljanstvo, tj zasto on zeli to drzavljanstvo? Samo zbog koristi koje ima od njega... nije bas neki razlog.
Nije baba vec keva, cale + nepokretna imovina (kuca, imanje).
Zar je vazno zasto zelim drzavljanstvo ako imam pravo.
[ -Nenad- @ 25.03.2004. 21:20 ] @
Citat: vladamob:
sto se tice nabavke pasosa moglo je pre za kes neki manji a sad moze ali mora malo vise KESHA....
Koliko?
Interesuje me i ta varijanta samo da nije "MNOGOOOOOOOO EURA"
[ -Nenad- @ 25.03.2004. 21:22 ] @
Citat: popeye:
Nacionalnost treba i mora biti nebitna kod drzavljanstva. Svako ko ispunjava uslove moze i mora dobiti drzavljanstvo bez obzira na nacionalnost. Hrvatska uslovljava dobijanje drzavljanstva promenom nacionalnosti radi ocuvanja "etnicke" slike. Interesantno bi bilo videti stav EU tim povodom.
To je 100% tacno ali sta mi kao obicni smrtnici tu mozemo?
Mozda neki advokat?
[ vladamob @ 25.03.2004. 21:32 ] @
Citat: vladamob:
Koliko?
Interesuje me i ta varijanta samo da nije "MNOGOOOOOOOO EURA"
Mislim da je oko 3000EU
[ -Nenad- @ 26.03.2004. 11:18 ] @
Moze malo cenkanja.
[ Nemanja Jakovljevic @ 26.03.2004. 15:59 ] @
Moze malo cenkanja.
Moze do 4500eur
[ NikolaVeber @ 27.03.2004. 14:16 ] @
Pa ako vec imas pravne osnove i ako je jedini problem to sto si se izjasnio kao Srbin, promeni iskaz (ako nema nista napismeno). Osim ako si VELIKI SRBIN, ali mislim da u tom slucaju nebi ni trazion Hr drzavljanstvo.
[ -Nenad- @ 27.03.2004. 14:22 ] @
Problem je sto mi traze dokaz da mi se jedan od roditelja izjasnjavao kao hrvat, a u to vreme u svim dokumentima pise SFRJ.
[ Ivan Dimkovic @ 29.03.2004. 15:41 ] @
Citat: Ljudi dvojno drzavljanstvo vazi u celoj evropi t.j. imas tursko, mozes da dobijes jos jedno ako ispunjavas uslove te zemlje.
Netacno - Nemacka, na primer, zahteva da se odreknes starog drzavljanstva da bi dobio DE drzavljanstvo, osim u slucaju da zemlja ciji si drzavljanin nece da te ispise iz drzavljanstva (zbog vojske, poreza, nebitno...)
U Grckoj moras da budes pravoslavne vere (tj. krsten) za odredjenu kategoriju koja moze da dobije drzavljanstvo:
http://www.greekembassy.org/Em...1&folder=28&article=95
Tako da je pozivanje na EU radi presije na Hrvate da izbace klauzulu o etnickoj slici malo bez veze :)
[ turncoat @ 29.03.2004. 19:58 ] @
ali kad sam im rekao da sam srbin rekli su mi da nema sanse da dobijem drzavljanstvo ako sam se izjasnio kao srbin.
Hehe, drugarica je rodjena u Hrvatskoj i dobila domovnicu, ali se potpisala ciliricom i oni joj iscepali kad su videli... bas je provala...
[ rsinisa @ 07.04.2004. 21:01 ] @
Vidim da ovde ima poznavalaca propisa pa sam odlucio da i ja pitam nesto: rodjen sam u Zagrebu '66., majka je takodje rodjena u HR, a otac u Srbiji. U Srbiji smo od '76. Kakve su moje sanse da dobijem dvojno i zna li neko bar pribliznu proceduru. Ne upucujete me na HR konzulat jer su nekim poznanicima davali takve informacije da su ljudi u startu odustali.
Pozdrav.
Sinisha
[ rsinisa @ 07.04.2004. 21:08 ] @
Citat: nnd:
Citat: -zombie-:
ovo nije točno, pa kakve veze nacionalnost ima s državljanstvom,
I meni ovo izgleda nelogicno. Znaci, da bi dobio dvojno, tj. HR posto SCG imam, moram da se izjasnim kao hrvat. To znaci da onda SCG moze da mi ne da drzavljanstvo jer sam se izjasnio kao hrvat, a ne kao srbin. Bez veze, zar ne?
Pozdrav.
Sinisha
[ Ivan Dimkovic @ 07.04.2004. 21:27 ] @
[ rsinisa @ 07.04.2004. 21:37 ] @
Da, bash sam malo pre nasao taj sajt. Evo samo jedan detalj
Članak 2.
Državljanin Republike Hrvatske koji ima i strano državljanstvo, smatra se pred tijelima državne vlasti Republike Hrvatske isključivo hrvatskim državljaninom.
Pozdrav.
Sinisha
[ Ivan Dimkovic @ 07.04.2004. 21:44 ] @
To je manje-vise standardan nacin ophodjenja svih drzava u slucaju 2-jnog drzavljanstva. Medjutim, to opet ovisi i od toga cije je "drugo" drzavljanstvo - ako si ti posebno bitan, recimo, USA drzavi i imas USA-HR dvojno drzavljanstvo, i dodjes u HR, a oni te - recimo, uhapse zbog vojske a radis za neku jako veliku USA firmu.. posle par telefonskih razgovora obicno dobijes i izvinjenje :)
Znam za par takvih slucajeva u YU, nije u pitanju USA, vec jedna druga drzava - ali svejedno je bilo komicno :)
[ @ 25.04.2004. 18:21 ] @
Ovako. Nisam hr drzavljanin vec bosanski, niti neko iz porodice ima hr drzavljanstvo. Medjutim nikad se nisam izjasnila kao srbin, bosanac pa ni hrvat. Zeljela bih hr drazvljanstvo. Da li imam sansu?
U ratu sam boravila godinu dana u Hrvatskoj i od hr policije dobila hrvatski pasos da bi mogla otputovati u NJemacku, nazalost nam je opet i oduzet. Da li je to neki plus?
Molim vas na sto vise informacija,
hvala unaprijed!!
[ Ivan Dimkovic @ 25.04.2004. 18:28 ] @
Moras da razvijes strategiju zbog cega mislis da si kvalifikovana za, recimo, HR pasos.
Pasos neke zemlje mozes dobiti na osnovu sledecih stvari:
- Naturalizacije, sto znaci legalan boravak tokom odredjenog perioda (zavisi od zemlje do zemlje, moze biti od 3 do preko 10 godina) sa placanjem doprniosa, poreza, i sl..
- Porekla ili po rodjenju
- Na osnovu humanitarne potrebe (ako si izbeglica / beskucnik) ali jako tesko i posle dugotrajnog procesa u mnogim slucajevima, osim u slucaju neke konkretne nesrece gde je donesena politicka odluka
- Na osnovu drzavnog interesa (poklonjeno drzavljanstvo), a u to obicno potpada neka vrsta korupcije negde, odredjeni drzavni sluzbenici imaju pravo da daju drzavljanstvo, sto neki koriste da zarade novac...
Najbolje je da proveris sa najblizom HR ambasadom koji su uslovi za dobijanje HR drzavljanstva - moze lako da se desi da ti je lakse da dobijes nemacki pasos :)
[ @ 26.04.2004. 14:09 ] @
Hvala na brzom odgovoru, nadam se da ce i sljedeci biti tako brz :)
Naime, vec sam se raspitala na hr. ambasadi i
mislim da sam kvalifikovana za hr putovnicu jer u hr zakonu pise:
Pripadnik hrvatskog naroda koji nema prebivalište u Republici Hrvatskoj, može steći hrvatsko državljanstvo ako udovoljava pretpostavkams iz članka 8. stavka 1. (1. da je navršio 18 godina života te da mu nije oduzeta poslovna sposobnost) točaka 4. (da poznaje hrvatski jezik i latinično pismo)
i 5. ( Da se iz njegova ponašanja može zaključiti da poštuje pravni poredak i običaje u Republici Hrvatskoj i da prihvaća hrvatsku kulturu.)
ovoga zakona i dade pisanu izjavu da se smatra hrvatskim državljaninom.
Da li sada moje pitanje daje vise smisla? :)
Hvala unaprijed
[ gang @ 02.09.2004. 18:19 ] @
da li neko moze 100% da zavrsi domovnicu
[ Sija @ 03.09.2004. 17:52 ] @
>
koje drzavljanstvo sad imas
[ Dejan Matijevic @ 03.09.2004. 18:05 ] @
Citat: Gost_Ana: Hvala na brzom odgovoru, nadam se da ce i sljedeci biti tako brz :)
Naime, vec sam se raspitala na hr. ambasadi i
mislim da sam kvalifikovana za hr putovnicu jer u hr zakonu pise:
Pripadnik hrvatskog naroda koji nema prebivalište u Republici Hrvatskoj, može steći hrvatsko državljanstvo ako udovoljava pretpostavkams iz članka 8. stavka 1. (1. da je navršio 18 godina života te da mu nije oduzeta poslovna sposobnost) točaka 4. (da poznaje hrvatski jezik i latinično pismo)
i 5. ( Da se iz njegova ponašanja može zaključiti da poštuje pravni poredak i običaje u Republici Hrvatskoj i da prihvaća hrvatsku kulturu.)
ovoga zakona i dade pisanu izjavu da se smatra hrvatskim državljaninom.
Da li sada moje pitanje daje vise smisla? :)
Hvala unaprijed
Hm, da, pripadnik hrvatskog naroda...
Pod uvjetom da se izjasniš kao Hrvatica.
Moja ljepša polovica ima bosansko državljanstvo, u braku samnom je već 7 godina. Po zakonu Republike Hrvatske nakon tri godine braka stječe pravo na status stranca sa trajnim nastanjenjem i tek onda stječe uvjete za prijem u hrvatsko državljanstvo (zato što se izjasnila kao Srpkinja). Kad sam revoltiran tim dugim vremenskim periodom pitao službenika u MUP-u što bi bilo da se izjasnila kao Hrvatica isti mi je odgovorio da bi državljanstvo dobila istog momenta.
Inače, ne odričeš se srpske nacionalnosti već srbijanskog državljanstva ako hoćeš da te prime u hrvatsko državljanstvo. To je jednostrano jer recimo ne moraš se odreći hrvatskog državljanstva (ako ga imaš) da bi bio primljen u recimo bosansko državljanstvo. Tako kaže zakon RH.
[ gang @ 06.09.2004. 12:17 ] @
imam scg drzavljanstvo
roditelji imaju hrvatsko,ali mi je problem sto traze
bilo kakav dokaz da je jedan od roditelja i ja
nekad bio izjasnjen kao pripadnik hrvatskoga naroda
[ voodoosin @ 07.09.2004. 09:37 ] @
jedna baba mi je rodjena u hrvatskoj, druga u crnoj gori. stara mi je iz bih, stari iz srbije. jel' mogu ja nekako da dobijem stari yu pasos bez mane sto prolazi grane...
zakon o drzavljanstvu uvijek ostavlja prostora da ne dobijes drzavljanstvo, cak i ako ispunjavas sve uslove. kad sam ja '96-'97 radi skole pokusao dobiti drzavljanstvo srj, na osnovu starog koji je rodjen u srbiji, razvlacili su to mjesecima. tek kad je u srbiji pocelo sra**, odobrili su mi drzavljanstvo i poslali poziv za vojsku naravno!
e sad i mene zanima kakve su sanse za hr drzavljanstvo? postoji li neka varijanta sa prijavljivanjem u hr, posto moja cura ima rodbine tamo? znam da je zenidba najjednostavnije rjesenje, ali moze biti i najskuplje
[ skundra @ 16.10.2004. 10:20 ] @
Vidim da ovde ima poznavalaca propisa pa sam odlucio da i ja pitam nesto: rodjen sam u Zagrebu '66., majka je takodje rodjena u HR, a otac u Srbiji. U Srbiji smo od '76. Kakve su moje sanse da dobijem dvojno i zna li neko bar pribliznu proceduru. Ne upucujete me na HR konzulat jer su nekim poznanicima davali takve informacije da su ljudi u startu odustali.
Pozdrav.
Sinisha
Ti imas pravo na hrvatsku domovnicu, posto si naravno rodjen tamo.Treba da zaobidjes konzulat i kad budes imao vremena, ili bio negde u okolini Zagreba da odes u opstinu gde si rodjen, poneses staro drzavljanstvo SFRJ i stari izvod iz maticne knjige rodjenih, i dobices hrvatsku domovnicu.To je procedura.Ti tamo rodjenjem upisan u knjigu drzavljana hrvatske i to je to.
[ @ 31.10.2004. 00:24 ] @
Pitanje:
Zivim u SCGi to drzavljanstvo imam. Po ocu baba mi je hrvatica. Zeleo bih da izvadim i CRO drzavljanstvo. Da li mi neko moze reci kako da dodjem do toga i ima li sanse neka agencija u SCG da to zavrsava ili mora preko konzulata?
[ kostelli @ 02.11.2004. 23:35 ] @
Evo planiram da idem za Hrvatsku. Tamo sam rodjen i zanima me sta mi treba od dokumenata( iz prve ruke, ako moze). Nisam ispisan iz maticne knjige, a imam SCG drzavljanstvo.
[ skundra @ 07.11.2004. 13:05 ] @
Citat: kostelli: Evo planiram da idem za Hrvatsku. Tamo sam rodjen i zanima me sta mi treba od dokumenata( iz prve ruke, ako moze). Nisam ispisan iz maticne knjige, a imam SCG drzavljanstvo.
Ponesi orginalne izvode republike Hrvatske, iz doba SFRJ.Za svaki slucaj ponesi i drzavljanstvo SCG kao i izvod iz SCG ako ga imas.
Citat: radoznao: Pitanje:
Zivim u SCGi to drzavljanstvo imam. Po ocu baba mi je hrvatica. Zeleo bih da izvadim i CRO drzavljanstvo. Da li mi neko moze reci kako da dodjem do toga i ima li sanse neka agencija u SCG da to zavrsava ili mora preko konzulata?
Ako ti je baba hrvatica, onda bi prvo otac trebao da zatrazi HR drzavljanstvo, i uz izjasnjavanja da je i on hrvat da se moli da mu daju drzavljanstvo, pa onda istu proceduru i ti da ponovis.Ako ti se cale izjasni kao srbin, nema sanse da mu daju drzavljanstvo.Zavisi i gde ti je cale rodjen, kad, itd....neka ode do konzulata pa neka se raspita.pozdrav
[ Killy @ 28.01.2005. 14:33 ] @
Rodjen sam u HR - tacnije u Dubrovniku za vrijeme rata u Bosni., morao sam da izvadim licnu kartu u BiH, imam 18 godina, da li imam pravo na potrazivanje HR drzavljanstva??? Sve do sada nisam imao nikakv dokument.
[ BytEfLUSh @ 14.04.2005. 23:53 ] @
E ovako... moja situacija je sledeća:
Otac je rođen u Hrvatskoj, a ja u Srbiji. Letos smo išli preko da izvadimo domovnice (mnogo je jednostavnije to raditi u Hrvatskoj nego ovde u konzulatu) i on ju je bez problema dobio istog dana kad je i podneo zahtev (!). Takođe je uspeo da izvadi domovnicu za moju sestru pošto je maloletna, a meni su rekli da moram ići preko konzulata pošto sam punoletan. Međutim - problem je u tome što ja nigde u svojim dokumentima nemam podatak o nacionalnoj pripadnosti - ne verujem da to uopšte postoji u Srbiji. Jedina stvar koja bi mi mogla pomoći je ćaletova članska karta planinarskog društva iz 70-ih (koliko sam čuo iz više izvora, to bi moglo pomoći) na kojoj je (ćirilicom) u polju "nacionalnost" upisano "Hrvat".
E sad, da li je meni potreban neki sudski prevodilac da to prevede na latinicu ili mogu da samo odnesem to u konzulat i podnesem zahtev? Takođe, vojni sam obveznik, prošao sam regrutaciju ali još nisam odslužio vojni rok...
Kakve su mi šanse da dobijem domovnicu? Koliko se otprilike čeka na to?
Naravno, u konzulatu ću se izjasniti kao Hrvat... :)
[ ilkeNo1 @ 15.04.2005. 00:50 ] @
-Nenad- je napisao:
Citat: Cale ima zato sto je rodjen tamo a meni nedaju?
Sta da radim? U hrvatskoj su mi rekli da moze ako ti jedan od roditelja
rodjen tamo t.j. ima domovnicu, a ovde u ambasadi da ne moze
na osnovu roditelja zato sto sam punoletan. Citat: Bio sam u hrvatskom konzulatu, rekli su mi da mogu da podnesem zahtev ali cu 100% biti odbijen.
Imam svu dokumentaciju osim "dokument u kojem se jedan od roditelja izjasnjava kao hrvat".
Imam identicnu(ili indeticnu, kako se kaze?) situaciju, samo sto je keva izvadila hrvatski pasos njojze i shveci mojoj dok je bila maloletna. Ja sam punoletan i u konzulatu su rekli da mora negde pisati da je keva Hrvatica ako zelim da ga dobijem. To nigde ne pise.
Interesuje me:
1. Oni koji su imali ovakav problem,a i slicne, medju koje ubrajam i -Nenada- , kakve su rezultate,uspehe,neuspehe imali na kraju.
2.Koji su to validni papiri koji mogu dokazati da je moja keva Hrvatica. Napominjem da se nije nigde izjasnjavala kao ista. Ovde su se pominjale neke clanske karte planinarskih drustava.
3. Sta mislite da li bi moglo izjasnjavanje na popisu da posluzi kao dokaz?
4. Kada je u Hrvatskoj zadnji put bio popis?
5. Da li bi eventualno izjasnjavanje Hrvaticom mojoj kevi stvorilo neke probleme u Srbiji? Po mom misljenju ne, jer niko to ne bi znao.
Dakle, pisite ljudi, pisite....
[ bojan_p @ 15.04.2005. 12:48 ] @
Citat: BytEfLUSh: ... Međutim - problem je u tome što ja nigde u svojim dokumentima nemam podatak o nacionalnoj pripadnosti - ne verujem da to uopšte postoji u Srbiji. Jedina stvar koja bi mi mogla pomoći je ćaletova članska karta planinarskog društva iz 70-ih (koliko sam čuo iz više izvora, to bi moglo pomoći) na kojoj je (ćirilicom) u polju "nacionalnost" upisano "Hrvat"....
pazi, to uopste nije problem, naprotiv! odes sa pricom da se do sada nisi izjasnjavao o nacionalnoj pripadnosti, sto potvrdjujes sa svim zvanicnim dokumentima koje imas (radna knjizica, index, skolska knjizica, licna karta, pasos, vozacka, ma sve zivo im odneses). jeste da u njima ni nema mesto gde se to upisuje, ali tebe to ne zanima, jer ides da se izrazis kao hrvat i da napravis domovnoicu...znaci za taj deo da si se ranije izjasnjavao kao neko drugi ne mogu te cimati.
ja sam nosio radnu knjizicu moje majke(ranije su se ostavljali podaci o nacionalnoj pripadnisti, ali sada ne...) gde stoji da je hrvatica, i dedin vencani list da je hrvat. baba mi je madjarica, a sa oceve strane se nikada niko nije izrazavao....godinu dana nakon predaje papira sam dobio putovnicu, u medjuvremenu sam jednom isao neku dopunu da im odnesem.
kada sam predavao papire bio sam vojni obveznik, i taman se poklopilo da dok sam cekao tih godinu dana, odsluzim vojni rok.....inace brat mi je na istu foru dobio putovnicu, s tim da on nije sluzio vojsku, a planira da odsluzi ovde civilno...
Citat: BytEfLUSh:
E sad, da li je meni potreban neki sudski prevodilac da to prevede na latinicu ili mogu da samo odnesem to u konzulat i podnesem zahtev?
prevedi to na latinicu. zavisi kako su raspolozeni, meni nisu pravili problema za cirilicu, dok sam cuo par njih kojima jesu...ne uzimaju ti prevodioci mnogo za prevod, tako da ti je bolje dati par stotina dinara, nego cekati ispred konzulata par sati pa da ti kazu, ajd sad ti ovo nama lepo prevedi i dodji opet sutra....
[ BytEfLUSh @ 15.04.2005. 14:18 ] @
OK, hvala ti puno, mnogo si mi pomogao. Trebalo bi da podnesem zahtev za 2-3 nedelje, pa ću javiti kako je prošlo.
[ xxxrugby @ 15.04.2005. 19:57 ] @
Ako oces Hrvatsku domovnicu onda ima da to pise na Latinici.
Da sam ja tamo cim bi mi dosao da oces da imas Hrvatsko drzavljansto a da mi pise na Cirilici odmah bi te odfrnjo van. Ma ne znam kakva prava imao. Al zakon uvijek ima veca i ti tu nemozes nista!
A sta se cudimo zbog tolike muke oko putovnica.
Pa nije prosla posle ratna mrznja a bila je i prije ratna mrznja!
Pa sta onda sta ti je otac Hrvat ti si citav zivot u Srbiji. Ti si Srbin po meni. Sta onda sta ti je Otac hrvat. Malo ti tece Hrvatska krv. Al sve ostalo je Srpsko.
Jos i ako ti je Otac bio za vrijeme rada u Srbiji. Onda sta da ti kazem. Sve je jasno.
Mozda bu bilo jos jednog rata prije nego dobijes putovnicu. "Tom se niko ne nada"."valjda". he he!
BytEfLUSh -> nema zamjerki.
Mozda ovo se cini opako i nacionalisticko.
Al je cista realnost!
[Ovu poruku je menjao xxxrugby dana 15.04.2005. u 22:40 GMT+1]
[ darko @ 15.04.2005. 21:11 ] @
Lakse malo prijatelju...
[ JOJO847 @ 15.04.2005. 22:58 ] @
majstore, svakako prevedi taj dokument na latinicu. Stvar je u tome da bi ti mogli to uzeti kao da ih provociras, i ovo sto kaze bojan_p .
ja cu se propitati jer moooooozda imam neka poznanstva pa da to sredis brze
[ BytEfLUSh @ 16.04.2005. 00:42 ] @
Zahvaljujem se svima - svakako ću prevesti onaj dokument na latinicu, nije mi namera da ih provociram - dokument je iz 70-ih i jedini je dokument u kome se pominje ćaletova nacionalnost. Stoga, to je jedina stvar koja mi može doneti hrvatsku domovnicu.
@xxxrugby
U meni teče ljudska krv, a ona ne sadrži ni šahovnicu ni četiri ocila, pa ni 13 pruga i 50 zvezdica. To mi je nebitno. Ali ajde, recimo da razmem šta si hteo da kažeš (na malo eksterman način), odgovoriću ti:
- Deda po ocu - Hrvat, rođen u Slavoniji
- Baba po ocu - Hrvatica, rođena takođe u Slavoniji
- Deda po majci - Hrvat, rođen u Osijeku
- Baba po majci - Srpkinja, rođena u Lici
- Otac - Hrvat, rođen u Pakracu
- Majka - rođena u Somboru
- Ja - rođen u Somboru
Po čemu ja to nemam prava na domovnicu? Jel postoji neka zakonska klauzula koja me sprečava?
@JOJO847
Hvala ti. :)
Imam i ja neka poznanstva u hrvatskoj vladi, pa ću da vidim šta mogu da uradim tim putem. :)
[ -Nenad- @ 16.04.2005. 11:53 ] @
Evo ja posle godinu dana jos nista nisam uradio. Nisam se nesto ni trudio ali su me verovatno zapamtili pa me kuliraju (mislim na ove u ambasadi).
Resio sam da malo cekam da me zaborave pa opet da probam sa drugom pricom i drugacijim pristupom.
[ xxxrugby @ 17.04.2005. 21:03 ] @
Citat: Po čemu ja to nemam prava na domovnicu? Jel postoji neka zakonska klauzula koja me sprečava?
Mislim da nema nekakve zakonske klauzule.
Da ono gore sta si napisao me zanimalo. Hvala.
Mozes dobit svoju putovnicu.
Samo prodaj dobru pricu.
Mislim da te vise zafrkavaju jer nemozes nac nista od Oca. Da mozes nac neki noviji dokument il doc tamo s njegovom putovnicom pa je pokazat ako je hrvatska. Onda nebi trebao imat puno problema.
[ BytEfLUSh @ 26.05.2005. 17:03 ] @
Evo danas sam bio u Subotici sa namerom da napravim domovnicu... i... konzulat ne radi. Neki svetac. Planiram da probam ponovo sledeće nedelje, pa me zanima da li neko zna da li je i tad neki praznik, da se ne ispalim opet...
Inače, na telefon im se niko ne javlja.
[ blablablaxyz @ 26.05.2005. 20:55 ] @
my 2cents: w8 until 2012 and SCG EU membership. not far away. if you are in a rush learn a marketable skill in IT (Java, Oracle, Cisco etc) and look for postitions in the EU. hrvatska is a step backwards imo.
[ BytEfLUSh @ 26.05.2005. 21:51 ] @
Thank you for your opinion, but I really don't want to wait until 2012 when I have the opportunity to visit EU conturies now - that is, as soon as I get my Croatian citizenship.
[ blablablaxyz @ 26.05.2005. 22:09 ] @
goodbye and good luck to you then.
[ Joker @ 27.05.2005. 07:17 ] @
@BytEfLUSh
Meni nesto nije jasno, u svom prvom postu si napisao
Citat:
Letos smo išli preko da izvadimo domovnice (mnogo je jednostavnije to raditi u Hrvatskoj nego ovde u konzulatu) i on ju je bez problema dobio istog dana kad je i podneo zahtev (!)
Kako onda tvoj otac od dokumenata gde pise da je hrvat ima samo clansku kartu planinarskog drustva kad ima domovnicu ???
Znaci on ima domovnicu i on je hrvatski drzavljanin. Na formularu koji ispunjavas imas vise osnova po kojima trazis domovnicu.
Ti si krenuo da trazis po osnovu temeljem pripadnosti hrvatskom narodu
a mislim da ti je jednostavnije onda da podneses zahtev po
temeljem državljanstva roditelja koji su prirođenjem stekli hrvatsko državljanstvo
Mozda bi trebao da se raspitas pa da ides po tom osnovu.
[ BytEfLUSh @ 27.05.2005. 10:17 ] @
Hmmm... Mislim da tako ide samo za mlađe od 18 god., tako nešto piše na onoj oglasnoj tabli kod konzulata. Ja moram da ponesem sva moguća dokumenta (L.K., đačke knjižice, indeks, radnu knjižicu, vojnu knjižicu, zdravstvenu, ......) bez obzira da li se u njima nalazi polje "Nacionalnost", verovatno da bi proverili da se negde nisam izjasnio drugačije nego Hrvat - a ja ni u jednom dokumentu koji imam nisam ni našao to polje.
Međutim, roditelj mora da ima negde upisanu nacionalnost, i to mislim da dokument mora da bude stariji - dakle, domovnica se ne računa. Jedino što moj otac ima je ta članska karta planinarskog društva gde je ćirilicom upisano "Hrvat".
[ -V-O-Y-A-G-E-R- @ 27.05.2005. 23:18 ] @
Citat: xxxrugby: Mislim da nema nekakve zakonske klauzule.
Da ono gore sta si napisao me zanimalo. Hvala.
Mozes dobit svoju putovnicu.
Samo prodaj dobru pricu.
Mislim da te vise zafrkavaju jer nemozes nac nista od Oca. Da mozes nac neki noviji dokument il doc tamo s njegovom putovnicom pa je pokazat ako je hrvatska. Onda nebi trebao imat puno problema.
Sva sreca pa nisu svi seratori ko ti :)
Mislim da bi se trebao uciti medjuljudskim odnosima dok si vani..ako se jednog dana pozelis vratiti, mozda ti budu trazili to kao polozen ispit. Mada i vani imaju prag tolerancije, bio on visok ili ne..cudi me kako te nisu deportovali nazad kad imas takav stav prema drugim ljudima.
[ grunger_ @ 29.05.2005. 02:30 ] @
Citat: Rodjen sam u HR - tacnije u Dubrovniku za vrijeme rata u Bosni., morao sam da izvadim licnu kartu u BiH, imam 18 godina, da li imam pravo na potrazivanje HR drzavljanstva??? Sve do sada nisam imao nikakv dokument.
Kako je moguce da si rodjen za vreme rata u BiH, ako si rodjen pre 18 godina ?
To je, ako me dobro sluzi matematika, moglo da bude samo '87. ili '86. ???
Ne secam se da je tada bilo rata u BiH.
[ qazwsx @ 26.08.2005. 19:47 ] @
Rodjen sam u Zagrebu, trenutno zivim u Doboju (Rep.Srpska), upisan sam u knjigu drzavljana Hrvatske (izvadio sam hrvatski rodni list pre 20ak dana), i treba mi jos licna karta i odjava prebivalista. Vojsku nisam sluzio (student).
Sta treba da uradim da dobijem licnu kartu i odjavu prebivalista. Da li trebam sluziti vojsku ili tako nesto?
Pomagajte LJUDI, posto u ambasadi, u Banja Luci, ne mogu nista da pitam. Samo dobijem neki papir na kome pise sta trebam da imam (licnu kartu, rodni list itd...).
[ b166 @ 26.09.2005. 14:43 ] @
Da li neko je stvarno upucen moze da mi kaze imam li sanse za hrvatskim pasosom?
Imam 24 god,srbin sam,roditelji su srbi takodje, zivim u Novom Sadu, tu sam i rodjen,vojsku sam odsluzio...
Majka mi je rodjena u Hrvatskoj, ima sve papire,otac u Bih-mada to nije sada bitno...
Imam babu koja zivi u Hr, tetka isto, samo sto je ona udata za Hrvata
Deda i baba su takodje Srbi
[ BytEfLUSh @ 26.09.2005. 15:19 ] @
Imaš šanse za hrvatski pasoš samo ako imaš neki dokaz da ti se majka izjašnjava kao Hrvatica (domovnica se ne računa, koliko ja znam).
Naravno, ako se ne izjasniš kao Hrvat kad budeš tražio papire, nema šanse da dobiješ hrvatsku domovnicu.
[ skundra @ 26.09.2005. 18:44 ] @
Nemas sanse da dobijes hrvatske papire, ja sam u istoj situaciji kao i ti, svi su mi srbi sa caletove strane, rodjeni u Hrvatskoj, i imaju Hrvatske papire, ali meni ne daju domovnicu. Dobro sam proucio i hrvatski zakon o drzavljanstvu, i sve vezano za to....Po zakonu imam sva prava na domovnicu, medjutim njihovo diskreciono prako u konzulatu je da te odbiju.Cak imam i potvrdu iz Hrvatske, gde je cale upisan u knjigu drzavljana koja se izdaje da bi se meni izdali papiri u Beogradu u njihovom konzulatu, po mestu prebivalista.Medjutim, ona baba na salteru me je samo od****la.Kada budem imao vremena, otici cu do HR da probam tamo nesto da odradim.Ti probaj, zelim ti sve najbolje!Pa ako uspes javi!
[ brankok @ 27.09.2005. 11:59 ] @
Pazljivo proucite http://www.mup.hr/zakoni/z2.html. Sve lepo pise, samo treba pazljivo citati. Nema potrebe da idete u Hrvatsku, zakon je takav kakav je, nisu moguce iznimke od zakona.
Npr:
Da li neko je stvarno upucen moze da mi kaze imam li sanse za hrvatskim pasosom?
Imam 24 god,srbin sam,roditelji su srbi takodje, zivim u Novom Sadu, tu sam i rodjen,vojsku sam odsluzio...
Majka mi je rodjena u Hrvatskoj, ima sve papire,otac u Bih-mada to nije sada bitno...
Imam babu koja zivi u Hr, tetka isto, samo sto je ona udata za Hrvata
Deda i baba su takodje Srbi
Na zalost, nema sanse, ne zato sto si Srbin ili zato sto su tvoji Srbi, vec zato sto ne ispunjavas niti jedan od uslova za prijem u hrvatsko drzavljanstvo. Da su npr. oba roditelja hr. drzavljani imao bi pravo bez obzira na njihovu nacionalnost.
[ panjkovic @ 06.11.2005. 18:44 ] @
Moja majka ima hrvatsku domovnicu, ali u rodnom listu koji je izvadjen u RH za narodnost i drzavljanstvo imaju samo // ove dve crtice. Pa ako neko moze da mi kaze da li ja imam sanse za Hrvatsko drzavljanstvo. Imam 19god bio sam na regrutaciji, ali nisam sluzio vojsku ionako mislim ici u civilnu.
[ ad0lf @ 07.11.2005. 00:43 ] @
E vidite sad ovo...
Rodjen sam u hr u Sinju `82 godine. Ziveo tamo do avgusta `91. kada su mi stavili exploziv u kucu i mi naravno dosli za Srbiju...Srbin sam...
Pokusavao na milion nacina, ambasada, licno, slao advokate...i ne daju mi drzavljanstvo zbog dve price...
1 kada sam se rodio cale mi se izjasnio za srpsko drzavljanstvo tako da sam imao SFRJ i srbija...ali to mi se cale izjasnio...( od negde `76 je donet zakon da su ti se roditelji izjasnjavali i za republicko, tako da je moja sestra koja je rodjena `75 ladno dobila jer joj u krstenici pise samo SFRJ)
2 kazu mi u mup-u MI NEMAMO U KOMPJUTERU DA SI TI IMAO PREBIVALISTE `91... a to sto sam tamo zavrsavao skolu, cale keva radili, to ih boli pimpek...
Zamisli, jos kazu DA SI OSTAO U HR, NEMA PROBLEMA, DOBIO BI... a oni me izbacili explozivom
KLASICNO ETNICKO CISCENJE...
[ xspeed @ 07.11.2005. 08:44 ] @
Mene su dva puta odbili iako rodjen tamo kad hoce daju kad nece nece
[ -V-O-Y-A-G-E-R- @ 07.11.2005. 09:35 ] @
Citat: ad0lf:
KLASICNO ETNICKO CISCENJE...
Hebi ga..čistili ljudi tamo, čistili u Bosni, čistili u Srbiji (nezvanično, naravno), a ispaštaju oni na kojima se kola razbiju.
Da je Srbija zapadno od Hrvatske, misliš li da bi svi Hrvati dobili srbijansko državljanstvo? :) "Princip je isti, sve su ostalo nijanse."
[ veronika @ 16.02.2006. 13:47 ] @
Konkretno pitanje:
Moj otac rodjen je u Hrvatskoj 1955-e, presao u Srbiju 1959-e, dobio Cro pasos negde 2000-e ili tako, mozda koju god. ranije. Ja sam pak, rodjena u Srbiji, u mesanom braku, pa me zanima imam li ja mogucnost da na osnovu njegove putovnice, i domovnice ja dobijem Cro putovnicu, inace sam rodjena 1979-e.
[ klichko @ 16.02.2006. 14:48 ] @
@ad0lf Ja sam letos u Zagrebu, sredio sve oko drzavljanstva za nekih 5 minuta, inace slicna prica ko ti, rodjen u zg-u '84, '91 otisao u krajinu posle oluje dosao u Srbiju, nisam imao bas nikakvih problema oko drzavljanstva.
[ boyy @ 16.02.2006. 18:05 ] @
Citat: veronika: Konkretno pitanje:
Moj otac rodjen je u Hrvatskoj 1955-e, presao u Srbiju 1959-e, dobio Cro pasos negde 2000-e ili tako, mozda koju god. ranije. Ja sam pak, rodjena u Srbiji, u mesanom braku, pa me zanima imam li ja mogucnost da na osnovu njegove putovnice, i domovnice ja dobijem Cro putovnicu, inace sam rodjena 1979-e.
Gledaj ,ovde svi mogu nesto "otprilike" da ti kazu,najbolje bi bilo da se raspitas po hr ambasadi ili veleposlanstvu u bg-u!........Ali po ovome sto si napisala ,cisto sumnjam da imas pravo za domovnicu............(ipak otac ti tamo veoma malo ziveo,a ti si rodjena ovde......,mislim da u takvoj soluciji jedino da si i ti bar 5 god zivela tamo ,mogla bi da dobijes!).
pozzzz
[ Djurdjica Djurdjevic @ 27.08.2006. 17:28 ] @
Rodjena sam '85 u Hrvatskoj, '92 smo izbegli u Srbiju.
Oca nemam, vodim se na majku, a ona je crnogorske nacionalnosti.Do '92 smo imale drzavljanstvo SFRJ, a sada imamp srpsko drzavljanstvo.
Kolike su mi sanse da dobijem hrvatski pasos?
I mogu li da dobijem hrvatski pasos bez hrvatskog drzavljanstva?
Razlog podizanja pasosa - beneficije.
[ kovach @ 27.08.2006. 22:30 ] @
Imas mnogo sveziju temu sto se ovoga tice, samo da si malo potrazila... (bas ovde na MadZone-u) ali dobro...
Hrvatski pasos (putovnicu) ne mozes da dobijes bez hrvatskog drzavljanstva (domovnice), ali kako si ti rodjena tamo (u HR) nece ti biti nikakav problem da izvadis i jedno i drugo... (normalno prvo domovnicu pa pasosh)...
Kazem ti, prelistaj malo starije teme na forumu i naci ces jednu gde je bas dosta toga napisano iako ti imas mnogo manje posla i cimanja u vezi svega toga nego decko koji je tamo postavio pitanje jer si ti za razliku od njega rodjena u Hrvatskoj...
Posto si mladja od 27 godina, cini mi se da ce te domovnica doci nekih 55 evra a putovnica 87 evra (ili obrnuto, nemoj da me drzis za rec), najbolje ti je da odes na Dedinje u Hrvatski konzulat i da se tamo raspitas (mozes slobodno da pitas policajca koji stoji ispred - oni znaju vise i od likova koji rade u samom konzulatu ), u krajnjoj liniji idi cisto da vidis koja ti sve dokumenta trebaju, a to ti sve lepo pise na oglasnoj tabli...
Mala napomena... ako odlucis da uzmes drzavljanstvo (radi pasosa), da bi predala papire (odnosno podnela zahtev za drzavljanstvo) moraces da poranis i da ispred konzulata budes vec oko 2, pola 3 ujutru kako bi u 9:00 bila medju prvima i stigla da to obavis...
Ja sam pre nedelju dana bio tamo sa devojkom, dosli smo u 3:00 i bili smo treci... znaci lik koji je bio prvi dosao je u 01:00h ... u proseku (kazu ljudi tamo) samo prvih 10-15 ljudi uspeju da udju jer rade samo par sati...
Inace jos jedna stvar koja me je malo zacudila, ona (moja devojka) nije rodjena tamo, ali njen otac jeste, i on covek ima domovnicu i sve papire, uredno... naravno, ona kao njegova kcerka na osnovu njegove domovnice treba da ima pravo da i sama izvadi istu... medjutim to pravo se, kako smo na tezi nacin ustanovili, GUBI kada osoba koja podnosi zahtev na osnovu domovnice jednog od roditelja napuni 18 godina... znaci do 18-te je sve u redu i moze da se dobije drzavljanstvo (njena mladja sestra je ladno podnela zahtev), a posle toga ni makac (nju nisu hteli ni da primi kad su culi )... Je l zna neko je l ovo neko pravilo od skora ili je to oduvek bilo tako...? Isrkeno mislim da to bas i nema smisla jer iako je ona 18+ to joj je jos uvek otac jebemu misha...
Pozdrav...
[ Djurdjica Djurdjevic @ 27.08.2006. 23:12 ] @
A joj:)( 3h ujutru) , hvala puno!
Pozdrav
[ Djurdjica Djurdjevic @ 27.08.2006. 23:17 ] @
A koliko se ceka ne sve to?( u mom slucaju)
[ bugsu @ 27.08.2006. 23:17 ] @
E ovako poshto je tema velika ( a mrsko mi je da citam) recicu ono shto 100% znam za pasosh(putovnicu)
kao prvo shta god rekao konzulat oni lazu (jer tinjima platish oni sebi pare u dzep)
kao drugo mozesh dobiti putovnicu , ja imam babu i dedu tamo i cela moja porodica je dobila putovnicu bez problema
poshto je moja istekla pre koji dan ishao sam je praviti i ovako izashla me je 3500(putovnica + osobna (pasosh + licna karta)
bez domovnice nemoz nishta a bez osobne(za osobnu morash imati iznad 16godina) nemozesh pasosh .
Eto toliko od mene :)
E da na produzenje cekam 3nedelje a za pravljenje verovatno malo vishe ;)
[ ad0lf @ 27.08.2006. 23:56 ] @
kovach
Citat: ali kako si ti rodjena tamo (u HR) nece ti biti nikakav problem da izvadis i jedno i drugo... (normalno prvo domovnicu pa pasosh)...
nije tacno, prrocitaj moju poruku-jedno desetak unazad- i videces da to prosto nije tacno
[ kovach @ 28.08.2006. 10:13 ] @
Iskreno nisam procitao tvoju poruku (jos uvek), ali nesto ne vidim ni raslog, jer sam izvadio i domovnicu i putovnicu pre mozda godinu dana bez ikakvih problema... ako ti znacu, upravo gledam putovnicu na stolu jer mi je trebala ovih dana... :) Rodjen sam tamo (isto kao i moji), ali sam kao i mnogo Srba otisao odande pocetkom devedesetih kao IZJASNJENI Srbin... sada imam dvojno drzavljanstvo, SRJ/SCG/Srbija pasos i hrvatsku putovnicu... posto su sve ovo cinjenice, ne vidim bas kako mozes da me ubedis da to NE MOZE da se uradi (i sve to preko istog onog konzulata u vezi kog imam poprilicno pozitivno misljenje osim onog cekanja od ranih jutarnjih sati)... rekoh problem moze da nastane ako domovnica pokusa da se izvadi na osnovu domovnice jednog od roditelja, a da ti nisi rodjen tamo, ali ovako (jedino ako se nesto DRASTICNO promenilo)... Pa to se radi svuda, drug mi je rodjen u L.A.-u (njegovi bili na medenom mesecu i keva mu se porodi tamo) sada lik ladno vadi njihovo drzavljanstvo, doduse povuk'o je neke vezice da se to malo ubrza, ali poenta je jasna...
Pozdrav
edit:
Sad sam procitao tvoju poruku, i mogu samo da ti kazem da mnogim ljudima nisu dali mnooogo vise od domovnice (tipa cela njihova imanja i posede) zato sto su im knjige "zapljene" ili "izgubljene" u ratu... to sto te "nema u kompjuteru" nemoj da te cudi... a da si ostao u Hr naravno da ne bi bilo problema, ali da si ostao... ko zna...
[ ivankka @ 29.08.2006. 17:35 ] @
Ja sam bila pre par meseci u hr konzulatu, kod mene je situacija sledeca...Tata mi ima domovnicu, putovnicu,...sve dokumente, jer je rodjen u Hrvatskoj, a i hrvatske je nacionalnosti. Ja sam rodjena ovde, u Srbiji, majka mi je srpkinja. Kada sam pitala u konzulatu da li imam prava na putovnicu (imam 26 godina), rekli su da nemam ako se nisam negde izjasnila kao hrvatica. Rekla sam da nemam jer se nikada nisam izjasnjavala ni kao ovo ni kao ono, a i ne postoji neki dokument gde ima nacionalnost da se upise (bar ja ga nemam). Ja tada nisam imala takav papir, ali u medjuvremenu sam upisala postdiplomske i na tom sv obrazcu za upis ima i nacionalnost (sto su mi ovo u hr konzulatu rekli, oni tacno znaju gde ima). Ja sam sve to popunila i treba ponovo da idem! Ima li neko slicno iskustvo? I jos da dodam da su ovi u konzulatu jaaaaako neljubazni, uzas jedan! I ne ide mi se ponovo tamo, ali ako imam prava na hr pasos, sto da ne...iz prostog razloga koji je jasan svakom normalnom mladom coveku, moze se negde otputovati i nesto videti, sto je sa ovim pasosem koji sada imam baaas tesko! Pozdrav svima!
[ bugsu @ 29.08.2006. 18:53 ] @
kad mi se sestra htela upisati na faks u zagrebu isto su trazili da se izjasni kao hrvatica i lepo je otishla izvadila Drzavljanstvo i u napomeni su joj napisali(na njen zahtev) da je hrvatske nacionalnosti , i nije imala nikakvih problema ;)
[ xspeed @ 29.08.2006. 19:28 ] @
Dali je moguce da su samo mene odbili za domovnicu iako sam rodjen u HR i zivio tamo do 91
[ ad0lf @ 29.08.2006. 19:33 ] @
i mene su...nisi jedini, znam mnoge
[ Sasa_NS @ 29.08.2006. 19:38 ] @
Za koji dan idem i ja do Subotice da podnesem konačno zahtev za izdavanje putovnice...
Pribavio sam sve dokumente: domovnicu (rođen i živeo u Hrvatskoj do '91.), rodni list ne stariji od 6 meseci, izvod iz knjige državljana Srbije (SCG), fotokopije svega navedenog, dve fotke, lična, poneću i domaći pasoš, vojsku odslužio ovde a i prešao sam 30 godina pa mi valjda ne treba ništa po tom pitanju... Još samo da ponesem 109 evrića i odem u Suboticu...
Ima li još nešto na šta bih trebao da obratim pažnju, da ne poljubim džabe vrata konzulata?
xspeed, adOlf, šta su naveli kao razlog što ne možete da dobijete putovnicu? Opet to famozno diskreciono pravo?
[Ovu poruku je menjao Sasa_NS dana 29.08.2006. u 20:50 GMT+1]
[ kovach @ 30.08.2006. 03:26 ] @
Citat: ivankka: Ja sam bila pre par meseci u hr konzulatu, kod mene je situacija sledeca...Tata mi ima domovnicu, putovnicu,...sve dokumente, jer je rodjen u Hrvatskoj, a i hrvatske je nacionalnosti. Ja sam rodjena ovde, u Srbiji, majka mi je srpkinja. Kada sam pitala u konzulatu da li imam prava na putovnicu (imam 26 godina), rekli su da nemam ako se nisam negde izjasnila kao hrvatica. Rekla sam da nemam jer se nikada nisam izjasnjavala ni kao ovo ni kao ono, a i ne postoji neki dokument gde ima nacionalnost da se upise (bar ja ga nemam). Ja tada nisam imala takav papir, ali u medjuvremenu sam upisala postdiplomske i na tom sv obrazcu za upis ima i nacionalnost (sto su mi ovo u hr konzulatu rekli, oni tacno znaju gde ima). Ja sam sve to popunila i treba ponovo da idem! Ima li neko slicno iskustvo? I jos da dodam da su ovi u konzulatu jaaaaako neljubazni, uzas jedan! I ne ide mi se ponovo tamo, ali ako imam prava na hr pasos, sto da ne...iz prostog razloga koji je jasan svakom normalnom mladom coveku, moze se negde otputovati i nesto videti, sto je sa ovim pasosem koji sada imam baaas tesko! Pozdrav svima!
Ovo je bas interesantno... super ako uspes i obavezno javi sta si uradila... moja devojka je u identicnoj situaciji kao ti, ali su njoj rekli da jednostavno ne moze da dobije nista na osnovu ocevih dokumenata jer je punoletna... ako postoji ta neka varijanta sa kojekakvim izjasnjavanjima i slicno, ne bi bilo lose ni to da se pokusa...
Citat: Sasa_NS:
Ima li još nešto na šta bih trebao da obratim pažnju, da ne poljubim džabe vrata konzulata?
Mislim da ce ti trebati potvrda o odsluzenom vojnom roku, mada, sto ti kazes, mozda ti zbog godina nece traziti... ne znam...
E da... hehe, nemoj da te ovo nesto poljulja, cini mi se da je ovo vise slucaj izdrkavanja ovih u konzulatu u Bg-u nego sto je zaista neophodno, elem, bilo je par ljudi (onomad kad sam cekao u redu), kojima su trazili PREVOD potvrde o drzavljanstvu SCG na hrvatski jezik ... ja sam plak'o kad sam cuo... i to su im bukvalno rekli da to u celom Bg-u moze da im uradi samo jedna zena i da je jedino njen pecat vazeci... znaci riba im je naplatila 1500,00 po strani a samo je otvorila vec otkucane obrasce i popunlia osnovne licne podatke... dakle 15 sekundi posla... Ljudi mi pokazivali, znaci na jednom papiru nasa potvrda napisana cirilicom, a na drugom ijekavica i latinica... ma strasno bre... nego kazem ti, to je verovatno bila samo neka budala koja radi u kozulatu jer vecina ljudi tvrdi da ipak bez toga pustaju (a uostalom nigde ni ne pishe da treba)... ali eto te likove su samo zbog toga vratili... tako da znas da ako im se 'oce, vratice te cisto iz zajebancije... U svakom slucaju srecno...
[ ad0lf @ 30.08.2006. 03:37 ] @
prrocitaj moju poruku-jedno desetak unazad
e sada, ako ti u rodnom listu kao drzavljanstvo stoji samo sfrj a ne i rs srbije kao i meni, onda nema problema, jer je moja sestra dobila bez cimanja...
[ ivankka @ 30.08.2006. 07:44 ] @
Pa da, vredi pokusati. Ja kada sam bila prosli put, ta odvratna i nadrndana devojka je uzela moje papire, pogledala, napisala da mi fali jos to izjasnjavanje i tatina vojna knjizica i nista...bukvalno ih bacila nazad. I da, zaboravih, dobila sam tamo neki papir i tamo treba da se izjasnis i da obrazlozis zbog cega trazis i zelis domovnicu. Eto, ja sam prikupila i to sto mi je nedostajalo pa sada cemo videti. Inace ja sam iz NS-a, tako da pricam o konzulatu u Subotici. Pretpostavljam da je to sve isto i u BG. Pozdrav!
[ pctel @ 05.09.2006. 17:01 ] @
Ama covek, samo opusteno, rodjen si u Hrvatskoj i samim tim imas pravo na sve njihove papire. Ja sam tamo rodjena 1981 godine i dosla u Srbiju 1991. Imam srpski pasos i sve sam tamo uspela da zavrsim. Nikakav problem nije bio, cak sam se izjasnila kao srpkinja. Jedino sto ti je bitno, a sto pretpostavljam da mozda nemas, je mesto prebivalista tamo - gde ces se prijaviti
[ pctel @ 05.09.2006. 18:46 ] @
@Djurdjica Djurdjevic
Naaaaaravno da mozes da uzmes njihove papire i putovnicu, tj. pasos.
Ja sam tamo rodjena 81.god. i zavrsila sam sve to, ostalo je na tome da sam srpkinja,
sto njima u principu ide u prilog pred EU, jer se mi navodno tamo vracamo...
U svakom slucaju, ti siiigurno imas pravo na sve te papire samim tim sto si rodjena tamo!
Bitna stvar je da odes na lice mesta, uzmes rodni list, domovnicu, prijavis mesto prebivalista
i dobijas osobnu, putovnicu...
[ ad0lf @ 26.09.2006. 01:58 ] @
naaaaaaravno da jos uvek ne mogu iz navedenih razloga...samo opusteno, nisam nevozan I NE DEREM SE:-)
[ wodeni @ 13.08.2007. 22:42 ] @
ODGOVOR NA TEMU ! ! !
Malo se bawim prawom (4. godina na PF u BG), što i nije toliko wažno u owom slučaju. Takođe spadam u grupu ljudi koja želi HR domownicu, a zatim i pasoš. Was owde interesuje, kao i mene, prwenstweno domownica i putownica. Tako ću se skoncentrisati na tu temu i za sada izostawiti moju weliku ljubaw prema HR koju zaista gajim od malih nogu, pre swega u smislu diwljenja gradu Splitu i celom dalmatinskom primorju koje je sigurno među najlepšim u Ewropi.
Ipak, kao prawnik prwa stawka koju sam uradio u wezi saznanja kako do domownice bila je poziw Hrwatskom konzularnom predstawništwu u Beogradu, izložio sam gospođi koja se jawila swoju situaciju koja glasi owako: majka sa HR domownicom i putownicom koja je žiwela u HR do zawršetka srednje škole i ja koji sam samo rođen u Splitu, a ceo žiwot žiwim u Srbiji i imam 25 godina. Imam tamo i blisku rodbinu, baku po majci, ujaka i ujnu sa decom.. Gospođa mi je ljubazno rekla da su moje šanse za dobijanjem njihowe domownice nikakwe i da sam takwe zahtewe morao regulisati pre punoletstwa preko majčinog porekla. Nakon toga sam na Guglu ukucao ,,Zakon o sticanju HR držawljanstwa'' ili tako nešto slično i nisam wideo odredbu koja direktno gowori o tome da postoji mogućnost za sticanje domownice nekome ko je mojoj situaciji ili osobi koji ima i slabije osnowe. Sledeći korak koji ću učiniti je direktan odlazak u HR konzulat jer to što meni neko kaže preko telefona i uopšte neformalno ne znači ama baš ništa.
E sada, što se tiče nacionalnosti itd. Ceo swoj žiwot sam proweo u Srbiji i narawno da se osećam pre swega kao Srbin. Ipak, žiweo sam i u SFRJ itd. :) , a by the way i rođen sam u HR, tako da su moja osećanja jednim welikim delom wezana i za Hrwatsku. Narawno da ljudi moraju imati u widu, bez namere da ulazim u problematiku ko je kriw za glupawi rat, da je ratne strahote najwiše prežiwelo stanowništwo u Hrwatskoj i Bosni i Hercegowini (swe nacionalne - etničke pripadnosti), tj, ljudi koji su žiweli ili još žiwe na tim prostorima. Znam da nije prijatno ali je realno i potrebno možda uporediti NATO bombardowanje Srbije i građanski rat na prostorima ex-YU da bi se što bolje razumele neke stwari. Zašto je to potrebno? Trudeći se da budem skroz objektiwan i koncizan, možda i prostački jednostawan objasniću to owako: Zato što je Srbija gađanja ''samo'' waljda 6 meseci sofisticiranim oružjem tipa 'tomahawk' koje je gotowo u 99% precizno, uz swo poštowanje swim žrtwama tog ZLOČINA bile one ''kolateralne'' ili namerne, a Hrwatska je sa druge strane (kao i BiH) prežiwela prawi pakao građanskog rata takođe na swojoj teritoriji koji je trajao (ne znam) waljda preko 3 godine i tu se pucalo nasumice, kako iz haubica, tenkowa, pušaka, snajpera itd. Hoću da kažem da treba razumeti, ne oprawdawam ali razumem, zwaničnu politiku i odnos Hrwatskih wlasti i jednog dela stanowništwa prema našoj zemlji. To su ipak posledice rata koji je nastao zbog nečeg što ja nikada neću shwatiti niti razumeti, a držim da nisam glup. Stoga predlažem swima kao sawet, koji idete u HR konzulat zbog putownice, a Srbi ste i widite da postoji problem kada se izjasnite i pred HR wlastima kao osobe Srpske nacionalnosti, da se umesto toga izjasnite makar kao Jugosloweni. To za mene znači ni tamo ni owamo, benificija neutralnosti, ukoliko je nekome stwarno problem da prewali preko usta ili papira, ''da ja sam Hrwat''. Mislim, ja i takwe razumem. Meni lično to jednokratno i ewentualno izjašnjawanje o nacionalnosti neće značiti ništa.
Pored swega owoga ima još jedna stwar. To je pre swega moje lično mišljenje koje ima čwrstu i logičnu podlogu. Treba požuriti i izwaditi HR papire, ako ste uopšte u mogućnosti, što pre jer se šanse za tim smanjuju swakim nowim momentom kojim je HR bliža EU, nisam napisao da hita ali ipak.. Pošto je opšte poznata stwar da će Srbija ući u EU jednog lepog dana, zaključak je jednostawan. Naročito jer sa HR papirima za putowanje Ewropom nije potrebna wiza.
Pozdraw swima!
G.J.
[ -V-O-Y-A-G-E-R- @ 14.08.2007. 08:50 ] @
Iako me tema zanima, tvoj post je izuzetno naporno čitati zbog upotrebe slova W. Razumem da je nekome to fetiš pri kucanju poruke, ali maila ili poruke na forumu..
[ -V-O-Y-A-G-E-R- @ 14.08.2007. 11:01 ] @
Pretpostavljam da je pravo svakog građanina koji živi u nekoj zemlji da posle određenog vremena (ili zadovoljavanjem nekih drugih uslova) stekne njihove papire. Ovo o čemu se ovde priča je sticanje papira po nekim drugim osnovama, gde onaj ko traži papire ne boravi u zemlji od koje traži papire i u velikom broju slučajeva nikad nije boravio tamo (mesto rođenja može biti plus, a i ne mora). Administracija te države je primetila da sve veći broj ljudi iz susednih država želi njihove papire, te da sama Hrvatska nema nikakve koristi od toga, jer se ne radi zaista o njenim građanima. Smatram opravdanim to što te "teraju" da se izjasniš Hrvatom, ukoliko ne postoje uslovi da po nekom drugom osnovu dobiješ njihove papire. Ja bih recimo voleo norveške papire..i izjasnio bih se i k'o irvas ako bi to vodilo nečemu. U prevodu, onaj ko je kao Srbin mogao da dobije papire Hrvatske, već ih je dobio po nekom drugom osnovu. Onaj ko nije i ne treba, ALI, može ukoliko kaže magičnu reč. IRVAS SAM, IRVAS!
Smatram neumesnim porediti građanski rat i bombardovanje Srbije, koje nije trajalo 6 meseci, već 2.5 meseca, dok je rat u Hr trajao 4 godine, a u Bosni 3. Tomahavk jeste precizan, ali su se njih najviše bojali oni koji su bili za radarom ili u tenku. Većina stanovništva je imala dovoljno vremena da se skloni u skloništa. NATO je dejstvovao uglavnom naveče, dok je u stanovništvo u BiH ili Hr (naravno, ono koje je bilo uz pogranične linije ili u opsadi) bilo pod vatrom mnogo češće i u nepravilnim intervalima. Na žalost, kad se tamo čula detonacija, nisi znao da su gađali kasarnu, rafineriju, azotaru, radar ili nešto slično..toliko o nasumičnoj paljbi :)
I ne znam zašto si se uopšte dotakao ratova..čak i da njihova administracija na taj način kažnjava Srbiju i Srbe zbog mešanja u prošlosti, to ti niko neće reći javno, pa samim tim je bzvz i spominjati to uopšte u ovom kontextu. Mislim da oni jednako neće dati svoj pasoš ni Srbinu, ni Makedoncu, ni Albancu, ni Moldavcu, a ovi poslednji nikakve veze sa ratovima nemaju :)
E sad, dobro je ako si u prilici otići u konzulat, ali tamo rade ti isti ljudi koji su ti rekli to što su rekli i putem telefona, tako da su ti šanse male. Postoji li viša instanca kojoj se možeš žaliti ukoliko te odbiju? Mislim da ne postoji..da je ambasada tu više za neke protokolarne stvari.
[ Urkelele @ 14.08.2007. 13:00 ] @
E, i mene ovo zanima. Kao sto je neko pomenuo, zvao telefonom i brzo dig'o ruke od svega. Takva je situacija bila i sa mnom. Pre nekih 2 nedelje sam zvao konzulat, i poceo da im pricam, to je tako, ovako, ovo, ono... a ona meni "predjite konkretno na pitanje". Ja pitam za papire, pitala me kad sam i gde rodjen, ja joj odgovorio, a ona meni "nemate nikakve uvjete". A ja njoj opet, "znaci bez obzira sto je to tako, ovako, ovo, ono" ona ce meni samo "ne". I to je bio nas razgovor.
Moj problem je slican kao i pokretacu teme. Naime, otac mi je rodjen u Hrvatskoj, ziveo je tamo, studirao, mada izmenjao je dosta mesta (Knin, Beli Manastir, Varazdin). Znaci rodjen tamo, tamo mu zivi majka, sestra, ima imanje... On se doselio jos '70 i neke god. Keva mi je odavde i svi smo mi rodjeni ovde. Bili smo pre 3 godine tamo i cale je uspeo da uzme "domovnicu" (tako se valjda zove). Ostalo mu da izvadi "osobnu kartu" i "putovnicu". Znaci, on za sebe moze da zavrsi, a mene bi interesovalo kako posle toga da ja uzmem njihove isprave na osnovu njega. Mora da postoji neki nacin (odavno mi pricao jedan da to ide preko njihovog konzulata kod nas) ali se to sad sigurno izmenilo.
Jeste da je tema stara i to sto je pisano odnosilo se na to vreme tad. Kakva je sad situacija? Trebalo bi da moze dvojno drzavljanstvo?
Necu da ulazim u to kao sto su neki pisali da bi se to iskoristilo na ovaj ili drugi nacin. U stvari, ja to i hocu da iskoristim. Zasto da mi ostane to imanje dole a da ne mogu nista sa njim da uradim. A i koristio bih njihove privilegije sto imaju pri putovanju. Nemojte samo da me napadate zbog toga jer mislim da imam pravo na to.
Pozdrav, i hvala.
@ wodeni
Ti si bre brate krenuo sa odgoworom kao da imas resenje al' ispostawilo se da si u stwari hteo nesto drugo da kazes. Ako si po malo prawnik mozda bi bilo bolje da nam i malo pomognes. PozdraW i za tebe
[ -V-O-Y-A-G-E-R- @ 14.08.2007. 16:04 ] @
Citat: Urkelele: Trebalo bi da moze dvojno drzavljanstvo?
Nema nikakve razlike između dvojnog i jednog državljanstva. Ti opet moraš da ispunjavaš uslove te neke druge države da bi dobio njeno državljanstvo. Mnogi ljudi imaju dvojno.
Citat: Urkelele: Necu da ulazim u to kao sto su neki pisali da bi se to iskoristilo na ovaj ili drugi nacin. U stvari, ja to i hocu da iskoristim. Zasto da mi ostane to imanje dole a da ne mogu nista sa njim da uradim. A i koristio bih njihove privilegije sto imaju pri putovanju. Nemojte samo da me napadate zbog toga jer mislim da imam pravo na to.
Ne znam na koga misliš, ali nemoj onu moju poruku doživeti kao prozivku..to je više stanje stvari :) A imanje ti neće propasti. Ono je tvoje, odnosno tvog starog ili njegove porodice, a i kad se prepiše na tebe, moći ćeš raspolagati njime.
Citat: Urkelele:
@ wodeni
Ti si bre brate krenuo sa odgoworom kao da imas resenje al' ispostawilo se da si u stwari hteo nesto drugo da kazes. Ako si po malo prawnik mozda bi bilo bolje da nam i malo pomognes. PozdraW i za tebe :)
Hehe, i ja sam pomislio da će sad da baci neki član i da im pobije sve napore :)
[ Emil Ranc @ 14.08.2007. 16:37 ] @
@wodeni
Jesi li ti iz Poljske? Čisto da razumem čemu ono "w" mesto "v" :)
[ wodeni @ 14.08.2007. 16:53 ] @
Hvala svakako na tvojim odgovorima..
Kao što ćeš primetiti, uzeo sam u obzir tvoje kritike što se tiče slova 'w'.
Ipak, što se tiče političkih tema tipa rat, smatram da je to uvek potrebno istaći kada god se pruža prilika. Neka svako izrazi svoje mišljenje. Pa šta?! Čini mi se da si pažljivo pročitao moje rečenice, uprkos mojoj prekomernoj upotrebi 'w' umesto 'v', pa si mogao da shvatiš moj stav u vezi svega toga. Uglavnom se si se složio sa onim što sam napisao, u tvojoj drugoj poruci.
Važno je da svako (razuman) osudi svaki rat - ZLOČIN kada je prigodan trenutak. Zar ovo nije jedan takav?? Do juče smo mi bili ti koji smo slali vojsku na teren po BiH i Hrvatskoj (o5 ne ulazim u to jesmo li samo branili naše ili još po nešto), naša zvanična politika je do 2000. godine bila ,,svi Hrvati su ustaše'' itd. Glasala je većina naroda iz Srbije za tu politiku i pokojnog dileju Slobodana M. 'Danas' saznajemo posle toliko vremena da je taj isti dileja razgovarao sa Franjom redovno telefonom tokom rata.. Ma, toliko toga!!! U glavnom, danas mi ovde očajavamo što ne možemo, neki od nas, da izvadimo HR papire kako bi opušteno putovali bez proceduralnih začkoljica. JBT neka mi neko objasni ko je ovde lud! Ono što hoću da kažem je da dosta Srba i danas nije promenilo svoje glupavo razmišljanje, da i danas smatra svakog Hrvata ustašom i svakog muslimana i Albanca svojim neprijateljem. Jedan od razloga što sam zloupotrebio malo mesta ovde na forumu je i taj, treba o tome razgovarati i pisati kako bi unapredili razmišljanje kod većine ovde. Mi zbog razmišljanja koje se ne menja kod većine u Srbiji još uvek imamo problem da shvatimo da novac treba zaraditi!
Zaključak!
Stvarno gajim ogromne simpatije prema Republici Hrvatskoj i nemam ništa protiv toga da budem državljanin obe republike istovremeno (SRB i HR). Biće mi čast ako uspem! Ono što želim da naglasim je: ,,Zar tu treba da se završi sve, nakon uzimanja pasoša HR? Kako eto, ja sada mogu a vi ostali.. Mislim da nije jer kao što rekoh, iako obožavam Hrvatsku moja krajnja želja nije da Srbija ostane u blatu! Kako da Srbija ne ostane u blatu? Naš narod, jaka 1/3 mora da promeni razmišljanje i energiju koju troši na mržnju i preusmeri je na druge ciljeve i uradi nešto korisno sa sobom i svojim najbližim okruženjem. Moja velika želja je da se Srbija ponovo približi maksimalno bivšim republikama SFRJ, na novim i zdravijim osnovama.
Primeri našeg ja:
1) JBG ja nemam posao i džabalebarim. Ah da, a gradonačenik moje Jagodine je Palmica.
2) JBG radim u opštinskoj upravi u Trsteniku. Da me pitaš šta radim, nemam pojma. Blejim. Ah da, a gradonačelnik moje opštine je Raka R.
3) JBG ni ja ništa ne radim, eto nema posla. Ah da, samo da mi je Velja Ilić ministar. On dozvoljava samo da se malo kraducka.
4) Evo ja kao pr. i moja opština. Otaljavam fax u smislu da sam već morao da ga završim, a ah da, predsednik moje opštine (jedne Beogradske), Blažo S. pravi haos ovde. Pre nego je došao na fuknkciju, opštinski dug je bio 350 mil. dinara, a sada je preko 1 milijarde!!! I da, on to radi na naše oči. On je 'ladno opravdavao te malverzacije. Ljudi, ja za njega nisam glasao ali ne glasam samo ja.
5) Da pomenem i Bidžu u Svilajncu?? Ima li potrebe?!
Sada ja kažem, čekaj malo! Stani. Niko od ovih, sem Velje, nije od juče. Sve je to SPS-ov i JUL-ov najgori kadar. Mi smo ih oživeli, odnosno nismo ih dobro ub... :)
Za sve te ljude je neko glasao. Zašto? Zato što slabo razgovaramo o tome! Zato što svi ćute..
SVE JE POVEZANO!!! :) Majke mi xexexe Pasoši su samo vrh ledenog brega!
[ wodeni @ 14.08.2007. 17:05 ] @
Pozdrav i hvala ti takodje na odgovoru..
Za tebe,
Samog sam sebe zadivio koncentracijom i voljom da sve ovo prethodno napišem i naravno da stojim iza svega! Nakon jučerašnje poruke, moje prve ovde, ponovo sam se vratio HR zakonu o državljanstvu. Lepo sam sve isprintao i ponovo me je mrzelo sve da pročitam. Ne znam tvoju situaciju ali ono što sam primetio sinoć dok sam prelistavao zakon na brzinu je da sam našao za sebe direktan osnov za sticanje državljanstva.
U zakonu HR o sticanju državljanstva se pominju dva termina, 'dete' i 'maloletno dete'. To je važno zato što je svako nečije dete pa se u tom kontekstu očigledno i uzima taj termin 'dete' umesto termina 'osoba'.
Znači, ja kao dete majke koja je HR porekla sa urednim papirima i koji sam rođen u HR imam pravo zatražiti HR domovnicu. Moram još samo istaći da država Hrvatska zahtev za državljanstvom može odbiti svakom iako ispunjava uslove. To je mandatno pravo organa unutrašnjih poslova odnosno Hrvatskog MUP-a.
Pozdrav svima
wodeni ;)
[ wodeni @ 14.08.2007. 17:08 ] @
Ne ja sam iz okoline Tbilsija. Naša wera nas primorawa na korišćenje 'w' umesto 'v'!
Tolerancija ne košta ništa, a puno znači. ;)
[ wodeni @ 14.08.2007. 17:11 ] @
Evo vam i sajta rajo. Ovo vam je sajt sa zakonom gde će svako naći ono što ga zanima, a tiče se Hrvatskog državljanstva :)
http://www.sindikatpolicije.hr/PUOB/html/zakoni/drzavljanstvo.htm
[ Urkelele @ 14.08.2007. 17:57 ] @
Ufff bre, ovo mnogo ode u filozofiju.
Ljudi, ma batalite ratove i sta se sve desilo, dajte da se druzimo Ja licno nemam nista protiv Hrvata (a nadam se da ima dosta Srba koji misle kao ja). A pretpostavljam da ima i obratnog. Ovo sam rek'o bas zato sto su i neki moji ucestvovali u tom ratu, 2 brata od tetke, ujak, stric (koji je poginuo)... I sta, sad zbog toga trebam da mrzim ceo taj narod. Moje misljenje je NE (a i drugima namecem isto). Cak i moja tetka je udata za hrvata i sad ja treba i njega da mrzim? Nego jednostavno, u svakom coporu imate po nekog izroda. Znate ono "sto ljudi, sto cudi, sto zena dvesta sisa" A sto se tice rata - pa sigurno je on dosta uticao da li ce neko od Srba da dobije drzavljanstvo.
No, da se vratimo na temu...
@wodeni - a od kad je ovaj zakon o drzavljanstvu? Ja sam nasao neki na www.mup.hr, ima tamo nekih izmena i dopuna.
Verujte, izgubio sam nadu, ali kad sam pogledao ovu temu opet me nesto privuklo da pokusam ponovo. Kao sto je pokretac teme u prvoj poruci rekao, tamo su mu rekli da moze na osnovu majke da dobije drzavljanstvo a njihova ambasada (odnosno konzulat, jer se oni bave tim pitanjima) kod nas mu rekli da ne moze. Kome sad da se veruje? Iteresuje me sta je on do sada uradio i ako jeste nesto neka se javi kako...
Moj matori je trenutno u HR i mislim da ce da izvadi za sebe "putovnicu" i "osobnu kartu", i bas cu da ga zovem da pita tamo dal' moze od nas jos neko.
@-V-O-Y-A-G-E-R-
Ne, nisam ono izvukao iz tvog posta nego od nekog sa 1-2 strane teme
[ DijanaNS @ 12.12.2007. 11:37 ] @
Ama bre gloopaju looposti, da ne kazem lupaju gluposti.
Odete lepo na http://www.mup.hr/39.aspx i pazljivo prochitate.
Meni u domovnici pishe da sam Srpkinja, da zivim u NS, sa adresom etc...
Elem, ZAKONSKI svako ko je rodjen tamo, IMA pravo! Takodje na osnovu jednog ili oba roditelja. ( e sad to za godine ne znam).
Na "osobnu iskaznicu" nemam pravo, jer ona je dokaz o prebivalishtu u HR, ali na putovnicu potpuno pravo, takodje sa adresom u NS.
Dalje, shalterushe u konzulatu su krajnje bezobrazne, i kazu chesto kako nemate pravo, iako ga evidentno po zakonu imate. Malo kulturnog napushavanja ne bi trebalo da vam predstavlja problem :) Meni bar ne predstavlja.
Krajnje jednostavno, nazovete da pitate shta vam tachno od dokumenata treba za 'to i to', ako vam kazu 'nemate pravo' vi im lepo ljudski odgovorite da niste zvali da pitate za vasha prava nego da pitate shta vam od dokumenata treba.
No, da vas ne uchim sad tome, Srbija je ovo, snatji tjete se vi i sami :P
A ako vetj i postoji shansa da vas odbiju (mada zaista ne razumem po kom osnovu kada lepo pishe ko sve ima, i na osnovu chega, pravo na isto) to vam netje retji neka neljubazna teta shalterka, vetj tje vam dati zvanichno odbijanje u pismenoj formi, nakon podnoshenja zahteva i razmatranja.
[ Urkelele @ 23.10.2008. 15:46 ] @
Hehehe... pozdrav svima po ko zna koji put
Postoje nekoliko slicnih tema, a ja sam se opredelio za ovu zato sto je ovde dosta bolje objasnjeno nego u ostalim.
Naime, moj otac je dosao iz Republike Hrvatske pre neki dan i pitao je tamo kakva je procedura da ja dobijem HR papire (znam sta sve i kako trebam da podnesem od papira, ali sam mislio da ce biti lakse i brze ako se sve to preda u Hrvatskoj a ne preko konzulata), a oni su mu na to odgovorili da "kao" sacekam posle nove godine, jer usvojice se izmene-dopune Zakona o hrvatskom drzavljanstvu i bice mnogo lakse doci do Hrvatskih papira.
Ima li nekog ko bi mogao ovo da potvrdi, odnosno da neko blize objasnjenje ili predlog zakona o cemu se tu zapravo radi?
Hvala.
Copyright (C) 2001-2025 by www.elitesecurity.org. All rights reserved.
|