[ djyova @ 04.09.2014. 19:26 ] @
Pozdrav svim fanovima Star Trek serijala i filmova! Nadam se da na ES-u ima takvih.

Odgledao sam sve zvanične epizode i filmove Zvezdanih Staza, sve osim Deep Space 9. Za taj serijal nikako da nateram sebe da počnem da ga gledam. Nekako mi to nije u pravom stilu ZS-a. Da li se isplati gledati?
[ stil @ 04.09.2014. 20:05 ] @
Isplati se :)
[ Sceka @ 04.09.2014. 21:08 ] @
Isplati se u svakom slucaju. Mada je, po meni, to serija koja je (na neki nacin) malo vise 'neobavezna', nekako vise za mladje godiste... Znaci, obzirom da nisam neki probirac SF-a i da gledam skoro sve u tom fazonu, pricam samo i iskljucivo u svoje ime.


Pozdrav!
[ djyova @ 05.09.2014. 02:36 ] @
Rizikujem da naiđem na osudu zagriženih Trekija, ali meni se najviše od svih serijala dopao Enterprise. Naravno ako izuzmemo DS9 koji nisam pratio pa ni ne mogu da donosim realan sud o njemu. Možada nije tehnički na nivou ostalih delova franšize, ali se meni tu dopao sam vremenski okvir u koji je smešten ovaj serijal. Dakle u pred-federacijski period kada su "zvezdane staze" ustvari i nastale. Nekako mi je kompletna priča bila nepotpuna bez Enterprajza. Isto na primer kao sa filmom Matrix. Priča je potpuna tek nakon gledanja i animiranog filma pod nazivom Animatrix (koji bi uzgred hronološki bilo najbolje gledati nakon prvog dela igranog filma).

Po meni rangiranje ST serijala bi išlo ovako ST ENT, ST TOS, ST TNG, ST VOY, ST DS9, uz ponovnu napomenu da DS9 još nisam gledao, mada sumnjam da će se redosled promeniti. Kako bi vi rangirali ST serijale?
[ stil @ 05.09.2014. 03:40 ] @
Zvezdane Staze su jedinstvena kombinacija avanture i naučne fantastike. Kao neko ko je odgledao sve što je ikada snimljeno na temu Star Trek, za DS9 u prvi mah se može pomisliti šta može da se dešava na jednoj stanici ali ima svoju dinamiku i na kraju i nije tako loša.

Za Enterprajz se slažem, serija bi bila nepotpuna be tog dela priče. S obzirom da je rađena najkasnije producenti su imali na raspolaganju najnovije alate za specijalne efekte što je za ovakav tip serije veoma važno. U svakom slučaju svakom delu serijala potrebno je dati malo vremena na početku gledanja da te "uvuče" priča.

A što se tiče poređenja sa ostalim franšizama. Ono što je jako slično po žanru je Star Gate Universe, uživao sam u svakoj epizodi.

[Ovu poruku je menjao stil dana 05.09.2014. u 07:46 GMT+1]
[ djyova @ 05.09.2014. 04:02 ] @
SG-U sam odgledao samo prvu sezonu. Nije loše.

Uzgred, jeli izbačena resmaterizovana HD verzija poslednje dve sezone ST TNG?
[ madcama @ 05.09.2014. 09:22 ] @
Meni se DS-9 svideo.
Da li se DS-9 i Voyager dešavaju u približno isto vreme?
[ djoka_l @ 05.09.2014. 09:29 ] @
Ja sam Treki, ali DS9 je po meni, druga najgora serija u Star Trek serijalima.

Moja rang lista:
1. TNG
2. Voyager
3. Originalna
4. DS9
5. Enterprise

Uzgred, TNG, Voyager i DS9 se dešavaju u isto vreme, Originalna serija je oko 100 godina u prošlosti u odnosu na prethodne, dok je Enterprise najstariji i oko 300 godina pre TNG.

Najveći smarač u DS9 je baš kapetan Sisko, serija je užasno spora i SPOILER! SPOILER! strašno dosadna dok ne počne rat sa Dominionom. Na kraju se scenaristi potpuno gube i serija počinje da gubi fokus, kao Tvin Piks.
[ djoka_l @ 05.09.2014. 10:14 ] @
Još da dodam utisak o Star Trek filmovima:

Od prvog do šestog filma učestvuje "stara" posada sa kapetanom Kirkom. Jedino, po meni, vredi pogledati Star Trek IV The Voyage Home.
Od sedmog do desetog filma glumi postava iz TNG. Po meni, najbolji film od svih Star Trek filmova je baš sedmi - Star Trek Generations, kada TNG ekipa sretne kapetana Kirka. Ovaj film mogu da gledam kad god poželim.
Osmi i deveti film su korektni, kao da su malo duža verzija epizode iz TNG. Malo su razočaravajući u smislu da ne nude ništa drugo nego korektno odrađenu dugačku epizodu TNG.
Deseti film je najava propasti, iako glumi moja omiljena postava TNG, nakon gledanja, ne poželi čovek nikad više da ga pogleda.
Jedanaesti film (zove se samo Star Trek) je katastofa. Dođe mi da uzmem g*vnjivu motku i da prebijem scenariste. U filmu je, kobajagi, stara postava, ali kada su bili mladi, dakle dešava se pre Originalne serije.
Dvanaesti (poslednji) film Star Trek Into Darkness, skoro da može i da se gleda. U neku ruku, nastavak je jedanaestog filma (ima veze i sa Star Trek II: The Wrath of Khan), ali je bolje odrađen od jedanaestog. Ono što mi najviše smeta - glup i predvidljiv kraj. Bez obzira na svu tehnologiju, negativac bude pobeđen u tuči golim rukama. Malo novih ideja sa puno specijalnih efekata.
[ djyova @ 05.09.2014. 15:45 ] @
U suštini to im je i bila namera sa jedanaestim i dvanaestim filmom. Da "prilagode" Star Trek filmove današnjem vremenu i današnjoj publici. Publici koja u najvećem procentu voli "Američke prolećne filmove™", odnosno filmove nabijene efektima, koji će u jednom gledanju gledati što više ljudi. Ono što se meni sviđa kod jedanaestog filma, koji ja u svom katalogu vodim kao "Star Trek 11 - The Future Begins", jeste sama ideja kako nastaviti franšizu sa novim glumcima. Vratiš se u prošlost, promeniš lepo vremenski tok, i vojla. Sve što se do tada desilo kreće novim tokom sa novim glumcima, alternativnom vremenskom putanjom.
[ bachi @ 06.09.2014. 11:14 ] @
Najbolji film je First Contact, da se ne lažemo. :D A ova dva poslednja, moderna firma ne bih ni da komentarišem.

Toliko je zanimljivo da se više i ne sećam šta sam u njima gledao. U stvari, dođe mi da zaplačem zbog ta dva filma šta mi uradiše sa Trekom. :(


Od serija mi ide naravno TNG, pa Enterprise, pa DS9, pa Voyager i na kraju TOS. DS9 je ok, najviše ima scene fajta, :) ali su me smorili sa religijom. Enterprise je zaista odlična serija i šteta što su je ukinuli posle 4. sezone, moglo je tu još dosta da se ispriča, pogotovo o periodu neposredno posle formiranja federacije i slično, ali dobro.
[ Marko_L @ 06.09.2014. 12:25 ] @
Citat:
Isplati se u svakom slucaju. Mada je, po meni, to serija koja je (na neki nacin) malo vise 'neobavezna', nekako vise za mladje godiste...

Uh, znam da je u pitanju lično mišljenje, ali ova izjava može biti samo plod neudubljivanja u seriju. Star Trek je nešto poput Simposonovih, tj. površinski može da izgleda kao nešto neobavezno i za decu, međutim kada se zakopa malo dublje, jasno se vidi da se u serijalu obrađuju veoma ozbiljne aktuelne društveno-političke teme, kao što su diskriminacija, odnos prema manjinama (bilo kakvim), genocid, kritika vlada kroz satiru, druga dešavanja u društvu, itd. A sve to upakovano u jednu zanimljivu i pitku SF formu.

Inače, ja bih serijale rangirao ovako:
1. TNG
2. TOS
3. Voyager
4. DS9
5. Enterprise

Od filmova, najbolji mi je The First Contact, a najlošiji Nemesis.

Dva najnovija star trek filma i ne posmatram kao deo franšize, već kao nešto potpuno novo, jer to u suštini i jeste. Potpuno promenjen žanr (iz drame u action flick), likovi sa svojim prethodnicima jedino zajedničko imaju ime, sve ostalo se ne slaže, a najuočljivije je to to Spok sada ima emocije i izigrava nindžu što uopšte nisu njegove karakteristike, zatim potpuno izmenjen timeline i uništenje Vulkana, možda i najvažnije planete u star trek univerzumu, kao i najgori miscast u istoriji filmografije (Jedio Zekeri Kvinto kao Spok može da prođem ostali su užas, posebno Sajmon Peg kao Skoti, užas), čine da ovi filmovi brzo odu u zaborav. Da se radi o nečemu što nema veze sa star trekom, filmovi bi bili odlični, ali pošto ima, onda je neizbeno poređenje sa ostalim serijalima, i tu ove moderne verzije padaju.
[ madcama @ 06.09.2014. 13:56 ] @
Ne znam. Meni se dojmio pretposlednji film. Čak mi je i glumačka podela nekako legla. Ako ništa nema smarajućeg lika kakav je Dajana u TNG. Slažem se da je malo blesavo što su uništili Vulkan, ali oni su i dalje tu i kao civilizacija za velikom zaostavštinom vrlo brzo će se pregrupisati na nekom novom Vulkanu.

Hvala za pojašnjenje vremenske linije.

[ Sceka @ 06.09.2014. 19:37 ] @
Citat:
Marko_L: Uh, znam da je u pitanju lično mišljenje, ali ova izjava može biti samo plod neudubljivanja u seriju. ...

Mislio sam na DS9.

Inace, ja se nikada ne udubljujem ni u jednu seriju nacinom koji si opisao " međutim kada se zakopa malo dublje, jasno se vidi da se u serijalu obrađuju veoma ozbiljne aktuelne društveno-političke teme, kao što su diskriminacija, odnos prema manjinama (bilo kakvim), genocid, kritika vlada kroz satiru, druga dešavanja u društvu, itd" - i to vrlo svesno i to vrlo namerno. I cim to izadje malo vise od "dubljeg zakopavanja" me vrlo nervira i kvari dozivljaj. Jednostavno mi je u zivotu dosta tih varijanti razmisljanja (i delovanja!) i dozivljavanja. Pa ja samo u poslu koji radim sam jedva naucio (bukvalno istrenirao sebe, odavno, tesko, jako tesko ali sam uspeo!!!) da ne obracam paznju na smisao textova dok snimam i narocito dok produciram jer sam video/uvideo da steti poslu.

A danas je inace sve podlozno nekim "angazovanim textovima" (preneseno, mislim na sve u okolini...) tako da je meni licno SF oaza "mira i spokoja" u odnosu na realnost svakodnevice i ne dozvoljavam sebi da to pokvarim/kvarim.


Pozdrav!
[ djyova @ 07.09.2014. 18:55 ] @
Ima li nekih novih vesti da li će ipak biti snimana Star Trek - Federation serija?
[ djoka_l @ 09.09.2014. 13:13 ] @
Po meni, Federation ima male ili nikakve šanse da bude snimljen.

Najveći "krivac" je totalna katastrofa sa serijom Enterprise, kao i sa desetim filmom Nemesis.
Nemesis je ubio Dejtu, a ostavio kao "cliffhanger" njegovog maloumnog brata, ali katastrofa sa filmom je pokazala da Star Trek ekipa nema više ideja.
Enterprise, koji je od početka bio slabo primljen, a na kraju katastrofalno završen, zakucao je poslednji ekser u kovčeg Star Treka.

Federation, koji bi po nekoj logici bio nastavak Enterprise serije, zato nema šansu.

Poslednji dokaz za to su i poslednja dva filma, koja su se jasno odvojila od ostatka serija i filmova. Jasna je namera da se umesto pravih zvezdanih staza, pare zarade uz pomoć spejs opera. Dakle, napustili su logičan vremenski sled, pa prave prostor za plitke i glupave holivudske blok bastere sa gomilom akcije, specijalnih efekata koji se zaborave čim se odgledaju.
[ djyova @ 09.09.2014. 13:57 ] @
Da li možeš da obrazložiš zašto se tebi na primer ne dopada serijal Enterprise, pošto je meni ok, pa me čisto zanima stanovište nekog ko ima drugačije mišljenje?
[ djoka_l @ 09.09.2014. 15:23 ] @
Evo, daću ti dva linka.

http://www.startrek.com/articl...w-fans-want-to-captain-most-is
Fanovi su glasali koja im postava najviše leži:
1. TNG 40%
2. Voyager 20%
3. DS9 15%
4. TOS 14%
5. Enterprise 11%

To je prvi razlog zašto Enterprise rangiram na poslednje mesto - glumačka postava jednostavno nema harizmu. Da sam admiral u floti, ovi mi ne bi vozili ni autobus GSP-a. Niti je kapetan uočljiv, niti glavni inženjer, niti vulkanka T'Pol kao naučni oficir, niti doktor (doktor češće koristi vanzemaljske pijavice da leči posadu, nego medicinu). Serija non-stop luta. Te su počeli kao TNG i TOS da je svaka epizoda nezavisna, te su počeli da prave da je više epizoda jedna mini serija, pa je onda cela treća sezona mini serija. Kada nisu uspeli da zainteresuju pričom, krenuli su na oprobanu taktiku da počnu rat, ali ovog puta sa civilizacijom iz budućnosti. Kada su videli da nemaju gledanost, smanjili su i budžet po epizodi, pa je pao i kvalitet i vizuelni doživljaj.

Evo drugog linka.
http://www.washingtonpost.com/...tter-than-the-original-series/
Ovde je rangiranje po IMDB-u
1. TNG 8.7
2. TOS 8.4
3. DS9 7.9
4. VOY 7.7
5. Enterprise 7.5

Mislim da je došlo do zasićenja, jer je serija došla poslednja, nakon TNG, DS9, VOY (ne računam TOS zbog velike pauze), svaka sledeća serija je izazivala sve manje pažnje, tako da je Enterprise trpeo zbog slabog budžeta, slabe gledanosti, mlake priče i očajne postave.
[ djyova @ 09.09.2014. 16:10 ] @
A vidiš na primer meni se taj format, gde je svaka epizoda za sebe ali i uklopljena u kompletnu priču sviđa. Što se tiče postava tu bih stavio Voyager na prvo mesto. Ne zbog Sedam od Devet ;), već su mi nekako onako u kompletu najbolji. Od pojedinaca TNG = Q, VOY = Doktor; STE = Arčer; TOS = McCoy.
[ stoprocentni @ 13.09.2014. 23:04 ] @
Prelude to AxanarFenomenalno!
[ stoprocentni @ 03.11.2015. 20:46 ] @
YES! :)

http://www.jutarnji.hr/nove-po...irskim-istrazivacima-/1450382/

[ djoka_l @ 03.11.2015. 23:33 ] @
http://www.startrek.com/articl...-series-premieres-january-2017

Crno nam se piše :(

Citat:
Alex Kurtzman will serve as executive producer for the new Star Trek TV series. Kurtzman co-wrote and produced the blockbuster films Star Trek (2009) with Roberto Orci, and Star Trek Into Darkness (2013) with Orci and Damon Lindelof. Both films were produced and directed by J.J. Abrams.


Verovatno će nova serija biti u vezi sa poslednja dva filma...