[ pisac @ 18.09.2014. 02:44 ] @
Ima jedna tema: Da li je bolje da je upaljen non stop ili da se pali po potrebi (cesto) ?, ali ne bih tamo nastavljao raspravu nego bih ovde da čujem iskustva od onih (koji ne prate taj deo foruma a) kojima je crkao kompjuter (ili neki njegov deo): u kom trenutku se to desilo, dok je radio ili kad se palio? I da li je taj kompjuter često paljen-gašen ili je radio non-stop? Evo mojih iskustava (imati u vidu da imam više od jednog kompjutera i da se kompjuterima bavim više nego što neki ovde imaju godina): - Jednom mi je naglo i bez najave crkao HD u toku rada (za vreme bombardovanja '99-te), nisam bio pored kompjutera a kad sam se vratio nije više bilo ni OS-a ni mojih podataka . Taj kompjuter je redovno paljen-gašen. - Par diskova mi je crklo za vreme paljenja kompjutera. Međutim bilo je i onih koji su polako crkavali na kompjuterima koji se nikad ne gase, i čini mi se da je takvih bilo više. - Par napajanja mi je crklo za vreme paljenja kompjutera, a samo jedno (chieftec) u toku rada kompjutera nakon oko 5-6 godina neprestanog rada. - Jedna ploča mi je crkla na kompjuteru koji je radio non-stop, ali nije odjednom crkla već je sistem počeo sve češće da se restatuje da bi nakon nekoliko nedelja bilo nemoguće da se uopšte podigne. Mislim da su tu problem kondenzatori kod procesora, ali još nisam našao vremena da to proverim (tj. da ih zamenim pa da vidim da li će da proradi). - Još još jedna ploča je "crkla" tako što je počela sve češće da se restartuje, nakon par godina upotrebe sa redovnim gašenjem. Kad sam zamenio kondenzatore pored procesora ploča je proradila, nakon toga sam promenio namenu kompjutera (pustio da radi non-stop), i evo ta ploča radi već ... ne znam tačno koliko godina ali u pitanju je Pentium 3 pa računajte. Ta ploča je nadživela ono gore pomenuto chieftec napajanje . - Nekoliko ploča je crklo za vreme paljenja, ali nisu sve crkle iznenada već su neke pokazivale znakove nestabilnosti i ranije. Pitanje postavljam da bih izveo zaključak da li je bolje da kompjuter radi non-stop ili da se gasi kada nije potreban. Na osnovu mog iskustva čini mi se da je za sve komponente sem diskova bolje da rade non-stop. |