[ mmix @ 18.10.2014. 22:44 ] @
Citat: Beograđani napravili naočare koje pobeđuju DŽET LEG Naočare emituju plavo svetlo koje preko ćelija u oku utiče na melatonin, glavni hormon zadužen za san. Organizam se pomoću njih odmara - objašnjava Nikola Vučinić. Mozda sam ja pobrkao loncice ali zar nije plavo svetlo upravo kontra efekta, tj da aktivira melanopsin u ocima koji signalizira mozgu da nas probudi i drzi budnima. Ja koliko znam, melatonin nas uspavljuje i pospesuje dobar san ali on se pojacava bivstvovanjem u mraku, ne na svetlu, a oba u vezi sa cirkadijskim ritmom. Ne razumem poentu ovakve vrste terapije, ako je dan onda nam je melanopsin vec pobudjen prirodnim svetlom, a ako je mrak i spava ti se onda brate legnes pa spavas. A ako je mrak i treba da spavas a ne spavas zbog jetlag-a, kako ce vestacko stimulisanje dana i odrzavanje budnosti pomoci? I kako je to odmor, u najboljem slucaju efekat je isti kao kod konzumacije hemijskih stimulansa. Jel neko kapira o cemu se radi ovde? Pride ne vidim kako je ovo otkrice kad se za fototerapiju vec zna i godinama se vec koristi za lecenje poremecaja sna usled poremecaja cirkadijskog ritma. Prior art? |