[ 3way @ 22.10.2014. 07:45 ] @
...osim da vas neko lakse opljacka? Imam ovakvu karticu vec duze vreme i tek pre neki dan sam prvi put ovako platio...Nista pin, nista provera, samo uzese pare i dadose mi racun... |
[ 3way @ 22.10.2014. 07:45 ] @
[ Java Beograd @ 22.10.2014. 08:08 ] @
Pin je potreban za iznose preko 'bemliga ne znam ni ja koliko. Mislim, nemam takvu karticu, pa me ni ne interesuje. Ti je imaš, pa bi trebalo da se informišeš.
Poenta je da se kartica prilagodi i sitnim kupovinama, 50 din, 100 din, 200 din i slično, tj. da se plaćanje ubrza i izbegne ono smorno unošenje pina ili potpisivanje slipa. [ anon70939 @ 22.10.2014. 08:09 ] @
1500 din je limit kako sam ukapirao neku kasirku u Maxiju
[ 3way @ 22.10.2014. 08:58 ] @
Znam da postoji limit, a moja kupovina je bila 1400 ili 1600, ne mogu da se setim....
Nebitno, zloupotreba ovakve kartice je nikad laksa... [ Java Beograd @ 22.10.2014. 09:01 ] @
Pa ti je ili ukini ili je čuvaj. Mislm da niko ne možda da te natera da je poseduješ bez tvoje volje.
[ Predrag Supurovic @ 22.10.2014. 09:03 ] @
Uvijes u aluminijumsku foliju i ne brigas :)
[ CakNoris @ 22.10.2014. 09:10 ] @
Od prvog jula 2015. svi novi aparati za kartice će imati mogućnost beskontaktnog plaćanja, a do sredine 2018. će zameniti sve aparate, prema rečima predstavnika MasterCard-a za Balkan.
U Evropi je rok inače do 2020. Sistem radi tako što se nasloni kartica na čitač dok se ne čuje BIP. Ograničenje bez kucanja pinaa je kod nas 1500RSD. Za veće iznose se kuca i PIN. Poenta ovoga je ubrzanje plaćanja i smanjenja redova u trgovinama. Inače, tehnologija nije baš beskontaktna, u smislu da čitač može da ti iščita iz džepa podatke sa kartice. Više liči na skidanje kredita u GSP-u u Beogradu. (Informacije su sa neta, nisam lično isprobao ovu tehnologiju) [ anon70939 @ 22.10.2014. 09:28 ] @
Citat: Predrag Supurovic: Uvijes u aluminijumsku foliju i ne brigas :) najbolje obloziti i glavu, da neko slucajno ne provali pin za vece iznose. :) Meni se svidja ideja sa ovim beskontaktnim karticama. Ne volim da nosim kes. Uglavnom 95% stvari placam karticom. Lakse mi je, a i tako manje trosim na gluposti :) Malo mi je smor zbog drugih na kasi iza mene kad se desi da nemam ni 100 din u novcaniku, a treba da kupim hleb i mleko, pa kad izvadim karticu, imam osecaj da svi prevrcu ocima :). Limit od 1500 din je super stvar. Jos bolje bi bilo da je limit je taj limit na dnevnom nivou. A za sve preko toga da mora da se kuca pin. Bolje u slucaju kradje kartice [ DaliborP @ 22.10.2014. 09:34 ] @
Citat: 3way: Znam da postoji limit, a moja kupovina je bila 1400 ili 1600, ne mogu da se setim.... Nebitno, zloupotreba ovakve kartice je nikad laksa... Jeste, ali radi se o manjim iznosima, 10-20-50 evra, zavisi od drzave. Nece se neko obogatiti dok ti primetis da ti nedostaje kartica, a i iznos ce biti vracen. Meni je iskreno to odlicno kad moram da platim nesto sitno, a nemam kesa. Brzo i efikasno. Ako te brine ovo, pogledaj u buducnost: https://www.youtube.com/watch?...;list=UUDFczDzePC8ZfQH_h73aJGg [ Ivan Dimkovic @ 22.10.2014. 09:49 ] @
Citat: 3way: ...osim da vas neko lakse opljacka? Imam ovakvu karticu vec duze vreme i tek pre neki dan sam prvi put ovako platio...Nista pin, nista provera, samo uzese pare i dadose mi racun... Sluzi laksem placanju, mnogi ljudi su odavno to trazili, sad su i dobili. Ne znam kako to funkcionise u Srbiji doduse, ali sumnjam da je razlicito od EU zemalja. Ja sam odjavio stare kartice prosle nedelje zato sto sam izgubio torbu, pa su mi stigle nove sa sve podrskom za beskontaktno placanje. Ne bih ni znao da imam taj feature, da nisam morao da procitam pismo kako bih nasao broj za aktivaciju :-) Elem: - Limit je 25 EUR koliko se secam - Zahteva eksplicitno ukljucenje (opt-in) - I dalje imas regularnu zastitu koju imas sa kreditnom karticom (ovo ne vazi automatski za tzv. "debitne" kartice, treba pitati banku oko osiguranja/rizika) Da li je tebi beskontaktno placanje bilo ukljuceno "po defaultu"? Ako jeste, siguran sam da mozes da nazoves banku i da trazis da ti se usluga ukine. Siguran sam da ce skociti prodaja novcanika sa mini Faradejevim kavezom :-) [ 3way @ 22.10.2014. 10:07 ] @
Citat: DaliborP: Nece se neko obogatiti dok ti primetis da ti nedostaje kartica, a i iznos ce biti vracen. Dovoljno je da obidje nekoliko radnji, da mu kupi sta mu treba za tursiju da ti skine nekoliko puta vise od tog limita, a tebi da napravi problem... Citat: DaliborP: Meni je iskreno to odlicno kad moram da platim nesto sitno, a nemam kesa. Brzo i efikasno. A, eto, ja ne vidim problem u ukucavanju pina...ta akcija ne traje 20 minuta, nego par sekundi...Otprilike isto koliko i ocitavanje kartice na tom beskontaktnom terminalu... Citat: DaliborP: Ako te brine ovo, pogledaj u buducnost: https://www.youtube.com/watch?...;list=UUDFczDzePC8ZfQH_h73aJGg Pa ova kartica ima pin... [ Ivan Dimkovic @ 22.10.2014. 10:29 ] @
Cudi me da je tek tako opt-inovana ta usluga, ako se to zaista desilo tako (nisi negde potpisao da ti se to ukljuci zato sto je, recimo, bilo zabijeno u 20-tom paragrafu i sl.) to definitivno nije OK, niti pametno i sumnjam da ce potrajati cim krenu masovno da vacare penzionere.
Ako ti se ne svidja ta usluga, nazovi banku i trazi da ti to ukinu odmah. [ DaliborP @ 22.10.2014. 10:36 ] @
Citat: 3way:Pa ova kartica ima pin... Ima, ali ima i tvoja, ali ne mora da se koristi. [ KrkaCiC @ 22.10.2014. 10:46 ] @
Na mojoj kartici (intesa) to jednostavno ne radi. Vise puta su radnice pokusavale da beskontaktno odrade ali nece,i sad na mestima gde cesto kupujem kad dodam karticu skoro svi kazu a ovo je ona sto ne radi ono gore
Caletova,isto intesa,rdi na taj nacin, i mislim da je zloupotreba moguca naravno,ali samo ako korisnik ne primeti da mu fali kartica u novcaniku,a valjda ce svako primetiti da je izgubio karticu,i lepo poyove banku i karticu blokiraju i saceka novu Inace mislim da radi sa daljine od nekoliko cm,ne moze se desiti da se neko nasao u blizini aparata i da otkuca iz dzepa [ bachi @ 22.10.2014. 11:02 ] @
Mora postojati i neki dnevni limit za to beskontaktno plaćanje inače šta nekoga sprečava da obavi 10 kupovina po 1500 dinara?
[ 3way @ 22.10.2014. 11:03 ] @
Citat: Ivan Dimkovic: Cudi me da je tek tako opt-inovana ta usluga, ako se to zaista desilo tako (nisi negde potpisao da ti se to ukljuci zato sto je, recimo, bilo zabijeno u 20-tom paragrafu i sl.) to definitivno nije OK, niti pametno i sumnjam da ce potrajati cim krenu masovno da vacare penzionere. Mene niko nista nije rekao, a ugovor nisam citao, jer sam ionako godinama kod kod ove banke i uvek pise isto...bas cu da pogledam da li i sta pise o ovome... [ Ivan Dimkovic @ 22.10.2014. 11:07 ] @
@3Way,
Vrlo zanimljivo. Kao sto rekoh, ne znam kakva je tacno situacija u Srbiji, ali mi je jako cudno da je contactless opcija dodata bez promena u ugovoru posto, u principu, predstavlja novu opciju sa novim pravima/obavezama. Moguce je da je tvoj ugovor od ranije imao klauzule koje omogucavaju ukljucivanje ove usluge, proveri. @bachi, Limit verovatno postoji ali, kao i svaki drugi limit, verovatno zavisi od politike banke, samog proizvoda (kartice) kao i kreditnog limita korisnika. [ Homer J. Simpson @ 22.10.2014. 14:06 ] @
Pa to beskontaktno je sigurnije od onih bez cipa (kojih ima bar 50%)
[ Dexic @ 22.10.2014. 15:19 ] @
Pa ko ce da vam skine iznos sa kartice a da nema citac kartica, koji mora biti registrovan, inace on ne bi mogao dobiti pare od MC/Vise?:)
Znaci, sa te strane postoji zastita. A ne moze ni torbe da nakupuje, default zastita na mojoj kartici je pauza od 15 minuta izmedju dve contactless transakcije, a dnevno nisu znali da mi kazu :) Ako za to vreme ne primetite da vam je nema kartica, imate veci problem u tom trenutku. [ 3way @ 22.10.2014. 20:11 ] @
Citat: Dexic: Ako za to vreme ne primetite da vam je nema kartica, imate veci problem u tom trenutku. Prvi i jedini put kada sam izgubio karticu proslo je bar 7-8 sati dok nisam primetio...A i tada ne bih primetio da igrom slucaja nisam bacio pogled u novcanik...Imao sam srece, pa je kartica ostala u bankomatu, ali da nije, neko je lepo mogao da spremi zimnicu na moj racun... Jeb*o ti to (ne konkretno temu, nego onako uopste), ako ces svakih 15 min da gledas da li ti je sve tu...tako nesto mi zvuci kao totalno robovanje novcu, dokumentima i sistemu... U svakom slucaju sto se mene tice, ja cu ovo iskljuciti, cisto da ne razmisljam, pa tako... [ alasalas @ 22.10.2014. 22:18 ] @
Citat: bachi: Mora postojati i neki dnevni limit za to beskontaktno plaćanje inače šta nekoga sprečava da obavi 10 kupovina po 1500 dinara? Ne znam kako je u Srbiji ovde mozes da platis 5 puta iznos do 25€ bez kucanja pina. Sesti put mora se ukucati PIN bez obzira na iznos. Tako da najveci gubitak (u slucaju kradje) moze da bude 125€. [ bachi @ 22.10.2014. 23:37 ] @
Nadam se da u Srbiji nije tako, jer to dođe pola plate.
[ Deep|Blue @ 23.10.2014. 10:13 ] @
@Ivan Dimkovic
Može bez aneksa ugovora, jer je u pitanju samo način autorizacije kartice. @3way Većina banaka danas nudi opciju da ti tokom svakog korišćenja kartice stiže SMS poruka sa brojem kartice i iznosom transakcije. Ovo je vrlo dobar način kontrole aktivnosti kartice. Pretpostavljam da bezkontaktno plaćanje ne štedi vreme samo na ukucavanju PIN-a, već i na samom upitu banci. Kod plaćanja karticama, provera PIN-a je trenutna, a najveći deo vremena otpadne na provere sa bankom. Nisam siguran, ali mi deluje da bezkontaktno radi na brzoj atorizaciji, tj. aparat samo proveveri ispravnost kartice i pošalje procesoru plaćanje, bez provere sa bankim da li ima dovoljno sredstava. [ anon115774 @ 23.10.2014. 14:52 ] @
Citat: bachi: Mora postojati i neki dnevni limit za to beskontaktno plaćanje inače šta nekoga sprečava da obavi 10 kupovina po 1500 dinara? Sprecava ga to sto takve transakcije mogu da rade iskljucivo u online-u. Znaci, ako si izgubio karticu podrazumeva se da si obavestio banku o tome i da je banka istog momenta blokirala takvu karticu tako da taj neko nece moci ni jednu transakciju da napravi. A ako ocekujes da neko drugi treba da vodi racuna gde su tvoje kartice odnosno sredstva placanja... onda ce moci neko da, bez tvog znanja, napravi i 110 transakcija od 1500 dinara :) Pokretac teme je pitao cemu sve to. Pa vrlo prosto: - brze se obavlja transakcija - ne dajem svoju karticu bilo kome u ruke (sto znaci da ne moze da prepise brojeve sa kartice ili da provuce kroz neki citac magneta) - ne unosim pin (ja na ovo gledam kao na feature jer, dok ja unosim pin, mene snimaju bar dve-tri sigurnosne kamere tako da onaj ko ima pristup snimku moze da vidi sta sam uneo) - ne mogu se iskopirati podaci sa cipa kao sto mogu sa magneta Uglavnom problem nastaje zbog toga sto su klijenti izuzetno neodgovorni prema karticama i ocekuju da neko drugi vodi racuna umesto njih. Neretko se desava da klijent i po nekoliko nedelja ne primeti da ne zna gde mu je kartica i slicno. Da ne govorim o velikom procentu onih koji drze pin zajedno sa karticom, neki cak i lepe stiker sa pinom na samu karticu a vrlo cesto u prodavnici prisustvujem sceni gde kupac diktira prodavcu pin. Onda im je posle djavo kriv kad ispadne nesto kako ne treba. Sa druge strane svi vrlo dobro znaju gde im je kes i za dve sekunde bi primetili da ga nema :) Znaci, poenta je, ako se prema platnoj kartici odnosis odgovorno isto kao i prema bilo kom drugom sredstvu placanja (kes npr) onda nece postojati bilo kakvi problemi da se ovakve ili slicne tehnologije prihvate sa svim svojim benefitima a ne da se odmah trazi dlaka u jajetu kako je to obicaj kod nas :) [ Predrag Supurovic @ 23.10.2014. 15:07 ] @
Ako je tacno da se ocitavane arice radi sa veliek bliyine to jest da svakao trebaiyvaditikarticu i dati je kasirki ili je sam prisloniti, ja ne vidim neku razliku. Ja i sada kada placam nekucam nikada in, a prodavac je samo provuce kroy citac.
To beskonakno moye biti rpednost sto nem amekanickog hbanja a je manja prilika da ce se kartica ostetiti. Losa strana je sto zaista neko moze da upotrebi karticu neprimeceno a da je i ne uzme u ruke. [ Java Beograd @ 23.10.2014. 15:19 ] @
Kako ne kucaš PIN ? Imaš karticu bez pin-a pa potpisuješ slip ?
[ Homer J. Simpson @ 23.10.2014. 15:40 ] @
Citat: Predrag Supurovic: Losa strana je sto zaista neko moze da upotrebi karticu neprimeceno a da je i ne uzme u ruke. A kako ? [ barcode @ 23.10.2014. 19:40 ] @
Na temu brzeg obavljanja transakcije, nesto proputovah po mrskoj Evropi i u 85% slucajeva automat za karticu (ono 'istureno odeljenje' automata sa keypadom) stoji ispred mene i samo ubacim karticu, otkucam pin i izvadim karticu, to traje ukupno sekund, samo u Srbiji mi kasirka uzme karticu, pa jos ako je automat sa kontra strane, a u maksiju obavezno jeste, onda eto zabave da sa kesama zadjem iza kase i kucam pin nosom. Elem, samo u Srbiji placanje karticom traje duze nego gotovinom.
[ mr. ako @ 24.10.2014. 00:00 ] @
Citat: Homer J. Simpson: Citat: Predrag Supurovic: Losa strana je sto zaista neko moze da upotrebi karticu neprimeceno a da je i ne uzme u ruke. A kako ? Pa beskontaktno. [ mr. ako @ 24.10.2014. 04:43 ] @
Citat: Ivan Dimkovic: Ja sam odjavio stare kartice prosle nedelje zato sto sam izgubio torbu, Ivane, treba ti ovako nesto: ?1413952057 :) https://www.indiegogo.com/proj...first-smart-connected-carry-on https://www.youtube.com/watch?v=VJnvx7IhAmk Vec neko vreme trazim dobro proximity resenje za torbe... ovo je daleko vise od samo proximity pracenja, vrlo zanimljivih feature-a ima. [ Deep|Blue @ 24.10.2014. 07:42 ] @
Citat: barcode: Na temu brzeg obavljanja transakcije, nesto proputovah po mrskoj Evropi i u 85% slucajeva automat za karticu (ono 'istureno odeljenje' automata sa keypadom) stoji ispred mene i samo ubacim karticu, otkucam pin i izvadim karticu, to traje ukupno sekund, samo u Srbiji mi kasirka uzme karticu, pa jos ako je automat sa kontra strane, a u maksiju obavezno jeste, onda eto zabave da sa kesama zadjem iza kase i kucam pin nosom. Elem, samo u Srbiji placanje karticom traje duze nego gotovinom. Ne znam kojom evropom si ti putovao, ali svugde plaćanje karicom traje. U nekim ekstremnim slučajevima loša obučenost i neiskustvo kasira može da dovede da plaćanje kešom duže traje nego karticom. Možda bi ti bilo zanimljivo da npr. u Francuskoj plaćanje čekom može da traje kraće nego karticom Naravno naši prodavci ali ni klijenti, stvarno nemaju osećaja za privatnsot tokom transakcija, a verovatno najbolja scenu sam video pre 5-6 godina kad su neki stranci plaćali Americanom u maxiju i kasirka ladnjaka na srpskom kaže da joj je automat za amex u kancelariji, uzme njihovu karticu i ode negde )) [ ventura @ 24.10.2014. 08:04 ] @
Citat: mr. ako: Vec neko vreme trazim dobro proximity resenje za torbe... ovo je daleko vise od samo proximity pracenja, vrlo zanimljivih feature-a ima. Za te pare kupi Tumi ili Rimowa kofer, ubaciš u njega neki od gomile "luggage tracker"-a i eto ti instant rešenja. Nemaš rizika sa kickstarterom, nemaš čekanja, a i dobiješ kvalitetniji kofer :) [ Ivan Dimkovic @ 24.10.2014. 08:37 ] @
Citat: Deep|Blue: a verovatno najbolja scenu sam video pre 5-6 godina kad su neki stranci plaćali Americanom u maxiju i kasirka ladnjaka na srpskom kaže da joj je automat za amex u kancelariji, uzme njihovu karticu i ode negde :))) Najbolja scena koju sam ja imao je kada mi je u nekoj prodavnici u 29-tog Novembra devojka ladno trazila da joj kazem PIN da ukuca. Prvo sam bio zbunjen 3-4 sekunde, a onda je ponovila iznerviranim glasom "treba mi PIN!". Platio sam kesom :) Inace to sa uzimanjem kartice i setnju negde je bila manje-vise potpuno uobicajena stvar po Evropi, recimo u Nemackoj je to praktikovao skoro svaki restoran. Pre nekoliko godina je ta praksa zamrla u najvecem broju slucajeva, ne znam da li je zbog svesti ljudi sta moze da se uradi za minut van pogleda ili su prodavce pritisli Visa/Master/Amex da to ne rade. [ Shadowed @ 24.10.2014. 08:38 ] @
A ona je pametno dosla do zakljucka da nije tvoja kartica i da si probao da je prevaris ali te je nadmudrila jer nisi znao PIN :)
[ anon70939 @ 24.10.2014. 08:46 ] @
Ja svoj pin pricam uglavnom u prodavnicama gde treba da obidjem skroz kasu i kasirku da bih dosao do aparata da ukucam... Doduse, na tom racunu nikad nemam nesto puno novca. Zato bih radije koristio te beskontaktne terminale za sitne svakodnevne kupovine u prehrambenim prodavnicama.
[ Java Beograd @ 24.10.2014. 08:49 ] @
Ja sam letos u Italiji i Sloveniji na oko 50% mesta sam sam ubacivao karticu. Dakle, kasirka otkuca šta otkuca, i onda me zamoli da ubacim karticu u automat, koji je prema meni i okrenut. Ništa se ne ukucava na samom automatu (kod nas ukucavaju iznos), već samo ja ukucam pin. Dakle, nema davanja kartice u ruke.
Uzgred, juče sam zvao Rajfajzen banku i pitao da li imaju bezontaktne kartice u ponudi. Nema i ne zna kad će biti. [ anon70939 @ 24.10.2014. 08:55 ] @
I kod nas po prodavnicama sve vise je takvih terminala. Doduse ne stavljamo sami karticu, nego okrene stalak da mozemo da ukucamo sami pin.
A u Idei me smore svaki put, kad mi kao daju onaj deo terminala u koji se ukucava pin, okrenu glavu, a drze u ruci. Pa ja treba da nabadam po tome, ne mogu doduse ni da opisem koliko je tesko na taj nacin ukucati pin, jer ne moze dovoljno cvrsto da drzi, pa svakim pritiskom joj pomerim ruku za 20cm. I jos nisam ni siguran da li sam dobro pritisnuo [ Sale_123 @ 24.10.2014. 09:45 ] @
Naravno da nikad ne ispustam karticu iz vida, ali me zanima sta to neko moze konkretno da uradi za par minuta bez mog nadzora?
[ dule_ns @ 24.10.2014. 10:02 ] @
Citat: Sale_123: Naravno da nikad ne ispustam karticu iz vida, ali me zanima sta to neko moze konkretno da uradi za par minuta bez mog nadzora? Broj kartice i cvv2 sa poleđine. To može ako ima bolje pamćenje i tebi pred očima. [ Ivan Dimkovic @ 24.10.2014. 10:04 ] @
Citat: ventura: Citat: mr. ako: Vec neko vreme trazim dobro proximity resenje za torbe... ovo je daleko vise od samo proximity pracenja, vrlo zanimljivih feature-a ima. Za te pare kupi Tumi ili Rimowa kofer, ubaciš u njega neki od gomile "luggage tracker"-a i eto ti instant rešenja. Nemaš rizika sa kickstarterom, nemaš čekanja, a i dobiješ kvalitetniji kofer :) @mr.ako, hvala za link ali, IMHO, ja bih radije izabrao Venturino resenje iskreno. Zasto? Ne sumnjam ja da su indiegogo ideje inovativne u smislu elektronike itd., ali cisto sumnjam da se po kvalitetu same torbe mogu porediti sa jednom Rimowa-om recimo. Ja recimo koristim Rimowa Topas od 45l (Rimowa Topas Cabin Multiwheel Trolley 56) vec neko vreme i prezadovoljan sam. Ta torba jeste 2x skuplja od polikarbonatskih torbi ali je, prakticno, neunistiva. Kupis jednom i zaboravis. Meni se vec nekoliko polikarbonatskih i "soft" torbi pre toga >raspalo< od eksploatacije, poslednja je bila neka Samsonite (IATA-cabin size), za koju smo mislili da je dobra... o tockovima da ne pricamo (kocenje, pucanje itd..). 45l vise nije garantovano da prodje kao hand-luggage (za to imaju sad one "IATA size" koje imaju 10l manje), ali meni je sa ovom 45l Rimowa-om do sada uspelo da udjem na sve letove (Lufthansa, Germanwings, ANA, United, Air Serbia, Montenegro Airlines - onaj mali Fokker, e tu jedino nije mogla da stane gore pa su je smestili negde u kabini). E onda na to dodas, kao sto Ventura rece, neki luggage tracker i uzivas. Imas odlicnu torbu, imas tracker, i nema brige da ce torba da ti se raspadne. Ja sam izgubio malu torbu ali se na kraju javio covek koji je istu pokupio (na parkingu). Problem je bio sto sam do tada vec otkazao sve kartice :-) Kada sam ponovo nazvao Master i Amex servis, rekli su mi da ne mogu ponovo da ukljuce kartice i da moram da cekam nove. Onda mi je stigla ta nova Master sa beskontaktnim placanjem. Iskreno, nisam se cimao to da ukljucim, mada vidim da sve vise prodavnica imaju opremu za ocitavanje. Meni se vise svidja Apple-ova implementacija NFC-a, gde se autorizacija radi sa fingerprint senzorom. Mislim da cu radije koristiti to nego uslugu karticara. [ Java Beograd @ 24.10.2014. 10:07 ] @
Citat: dule_ns: Citat: Sale_123: Naravno da nikad ne ispustam karticu iz vida, ali me zanima sta to neko moze konkretno da uradi za par minuta bez mog nadzora? Broj kartice i cvv2 sa poleđine. To može ako ima bolje pamćenje i tebi pred očima. Naravno i ime i prezime i rok validnosti kartice. Dakle, sve ono šta je potrebno da bi se on-line kupilo šta god zatreba. [ anon115774 @ 24.10.2014. 10:21 ] @
Citat: Sale_123: Naravno da nikad ne ispustam karticu iz vida, ali me zanima sta to neko moze konkretno da uradi za par minuta bez mog nadzora? Uzme mobilni telefon i slika karticu sa obe strane. Za to mu treba oko 4 sekunde. Posle toga moze na Internetu da trosi. A ako je malo ozbiljniji igrac onda moze i da napravi drugu karticu sa svim tvojim podacima pa moze i na POS ili ATM. [ DaliborP @ 24.10.2014. 10:31 ] @
Nece moci bas da trosi na internetu, makar imao sve podatke, treba mu i adresa.
[ Sale_123 @ 24.10.2014. 10:35 ] @
Pricamo o kreditnoj kartici i taj dio mi je jasan, ali sta je sa obicnom platnom karticom, koja zahtjeva pin za placanje?
[ DaliborP @ 24.10.2014. 10:54 ] @
Citat: Ivan Dimkovic:Meni se vise svidja Apple-ova implementacija NFC-a, gde se autorizacija radi sa fingerprint senzorom. Mislim da cu radije koristiti to nego uslugu karticara. Meni se ovo cini jos jednostavnije: [ anon70939 @ 24.10.2014. 11:01 ] @
nije mi jasno kako bi to moglo da funkcionise bez neke elektronike? Kako moze da procita otisak?
[ DaliborP @ 24.10.2014. 11:12 ] @
Terminal obezbedjuje citanje kartice, bez njega ne mozes da uradis verifikaciju.
http://zwipe.com/products/ [ vjamovic @ 24.10.2014. 11:21 ] @
U 2000. godini sam bio na kursu iz internet marketinga i bezbednosti odrzavanom u inostranstvu.
Gde nam je predavač iz USA demonstrirao skidanje sa interneta programa koji na osnovu broja kartice imena vlasnika generiše pin kod ! Dokazao je i rad u praksi. Ponudio nam je da sami probamo kako radi na svojim računarima , što naravno nisam probao ... Nije mi se išlo mečki na rupu ... Ipak je to bio skup sponzorisan od USA NVO Tako da verovatno da i danas postoje iste metode na raspolaganju. Toliko o pin broju . [ DaliborP @ 24.10.2014. 11:23 ] @
Ama ljudi, svaka tehnologija moze da se hakuje, nije moguce obezbediti 100% siguran sistem placanja, cim se radi o elektronskom placanju covek treba biti obazriv, i kad izgubi karticu ili primeti sumnjive transakcije na racunu, odmah reagovati.
Kartica je svakako sigurnija od kesa, jer kad karticu izgubis, mozes povratiti ukraden novac, kad izgubis kes, nacina nema. [ Ivan Dimkovic @ 24.10.2014. 11:54 ] @
@DaliborP,
Da definitivno, ovaj Zwipe je kul stvar skroz. Ostaje samo pitanje da se vidi koje ce tehnologije postati de-facto standardi. Ocekujem "rat" kojekakvih NFC i sl. tehnologija, tj. vendora iza. Glavni razlog zbog cega ove tehnologije do sada nisu uspevale je faktat da se radi o zlatnom rudniku i da su banke i karticari odbijali bilo kome da daju deo kolaca. Sada se stvari menjaju, zato sto je pritisak tehnologije verovatno izazvao paniku kod karticara da ce biti ostavljeni u prasini. @vjamovic, Mozda se taj program osalanjao na neku slabost tj. idiotizam nekih provajdera kartica koji su mozda PIN generisali na osnovu imena/adrese. Mada cela stvar je suluda posto bi organizovani kriminal to odmah iskoristio i napravila bi se nevidjena frka posto naplate preko PIN-a ne podlezu vracanju novca posto banke iste transakcije smatraju "sigurnim" i eventualne probleme za greske i odgovornost vlasnika kartice. Danas ti neke banke nude da mozes sam da promenis PIN online, tako da otpada mogucnost "pogadjanja" PIN-a. [ dule_ns @ 24.10.2014. 11:57 ] @
Citat: Sale_123: Pricamo o kreditnoj kartici i taj dio mi je jasan, ali sta je sa obicnom platnom karticom, koja zahtjeva pin za placanje? Kreditne kartice su isto platne kartice. Ti si možda mislio na debitne kartice. Ja na mojoj Visa Classic debitnoj imam i broj kartice i cvv2 i ime i prezime i datum isticanja (hvala javi što je dopunio). Kad plaćaš preko interneta ne ukucavaš pin, to ide za pos i atm. [ DaliborP @ 24.10.2014. 11:57 ] @
@Ivan,
I to ali i pored finansijskog dela, banke su vrlo teske za bilo kakve promene, pogotovo ako im ponudis da menjas tehnologiju koja vec uveliko radi dobro. Iz mog iskustva to ide jako sporo, gotovo nikako. Eventualno da se dogode neki ogromni propusti, da hakeri provale u gomilu racuna musterija, pa da tek onda budu primorani da primene novije tehnologije. [ Sale_123 @ 24.10.2014. 12:30 ] @
Citat: dule_ns: Citat: Sale_123: Pricamo o kreditnoj kartici i taj dio mi je jasan, ali sta je sa obicnom platnom karticom, koja zahtjeva pin za placanje? Kreditne kartice su isto platne kartice. Ti si možda mislio na debitne kartice. Ja na mojoj Visa Classic debitnoj imam i broj kartice i cvv2 i ime i prezime i datum isticanja (hvala javi što je dopunio). Kad plaćaš preko interneta ne ukucavaš pin, to ide za pos i atm. Ne, mislio sam na obicnu bankomat kartu, kao npr. MeastroCard. [ dule_ns @ 24.10.2014. 12:47 ] @
Citat: Sale_123: Ne, mislio sam na obicnu bankomat kartu, kao npr. MeastroCard. Sale, šta je to tačno bankomat kartica? [ anon115774 @ 24.10.2014. 13:03 ] @
Citat: DaliborP: Nece moci bas da trosi na internetu, makar imao sve podatke, treba mu i adresa. Procesiranje platnih karitca se obavlja razmenom odredjenih podataka u koje adresa ne spada. Da bi uspesno mogao da prodje zahtev za autorizaciju dovoljan je broj kartice, cvv, datum isteka i ime i prezime na kartici. Adresa se trazi radi evidencije prodavca ali nece biti poslata kroz zahtev za autorizaciju. Tako da bih te molio da se uzdrzis od sirenja dezinformacija. [ DaliborP @ 24.10.2014. 13:15 ] @
Ne znam, mozda gresim ali meni nisu prolazile transakcije online sa pogresnom ili nekompletnom adresom, i to vise puta.
Jedan primer, kad sam kupovao avionske karte preko KLM-a, nije mi prolazila transakcija jer je polje za adresu bilo ograniceno na neki mali broj karaktera, a moja adresa je bila duza od toga, pa sam pokusavao da skratim, i svaki put transakcija nije prolazila. Cak sam i zvao MasterCard da mi kazu kako da zaobidjem taj problem, tako da sam prilicno siguran da se adresa proverava. [ anon115774 @ 24.10.2014. 13:58 ] @
^ Ti si "siguran" na osnovu toga sto si pokusao par puta da platis nesto a ja sam siguran zato sto se time bavim 8 sati dnevno poslednjih 8 godina :)
[ Ivan Dimkovic @ 24.10.2014. 14:06 ] @
U pravu ste obojica :-)
Neko proverava a neko ne proverava adresu. Koliko se secam, u zavisnosti od provera varira i cena procesiranja transakcije pa je, pretpostavljam (mozda gresim) u pitanju trade-off izmedju cene transakcije, osiguranja, kolicine prevara i sl... [ DaliborP @ 24.10.2014. 14:08 ] @
Citat: Informer: ^ Ti si "siguran" na osnovu toga sto si pokusao par puta da platis nesto a ja sam siguran zato sto se time bavim 8 sati dnevno poslednjih 8 godina :) Verujem ja tebi da se ti bavis sa tim, ali makar radio 88 sati i 88 godina, istina je da se adresa proverava. E sad u kom slucaju ne znam. Ali zamolio bi te da ne siris dezinformacije da se ne proverava. [ mmix @ 24.10.2014. 14:09 ] @
AVS (address verification system) je opciona usluga za merchanta (prodavca). U osnovi kartica ce proci autorizaciju online samo sa card# + online password ako banka izdavaoc nudi tu opciju (VBV ili SecureCode), sve ostalo je opciono a na merchantu je da odbije transakciju ako zeli ako AVS vrati false (jer na kraju krajeva ako je fraud transakcija merchant retko ima osiguranje i uglavnom ostane bez para). Takodje, merchant u svom ugovoru sa bankom moze da navede da sve transakcije sa neispravnim AVSom automatski budu odbijene. CVV2 je uglavnom obavezan svuda danas jer banke insistiraju na tome pri potpisivanju merchant ugovora, ali nazalost jos postoje sajtovi na kojima je moguce kupovati bez CVV2 kroz MO/TO (Mail Order/Telephone Order) protokol.
Sto se tice contactless kartica, one su naravno podlozne kradji, to je najobicniji RFID, nema cak ni rolling keys ni enkripciju Ja sam cak svoju VISU registrovao kao key-entry karticu na faksu, uredno vraca isti kod Nemam rfid citac kuci, ali sam siguran da je sa kartica moguce procitati kompletan stoer block. Kloniranje paywave kartica je prosto kao pasulj i jedino sto te stiti je sto po protokolu 5-a i naredne transkacije u 24h moraju da budu overene pinom. Dakle, jednom vasa transkacije, onda klon, 3x1500din sa racuna, pa dnevna blokada. Ukoliko ne proveravate vasu potrosnju (tipa SMS za svaku transkaciju), moze sa racuna da se dize danima dok ne provalite. Vise detalja o ovome na prilozenom PDFu: http://2012.hackitoergosum.org...ctless-payments-insecurity.pdf Resenje, zasticeni novcanik (i alufolija kapica za ekstra paranoicne) [ anon115774 @ 24.10.2014. 16:06 ] @
Citat: DaliborP: Citat: Informer: Ali zamolio bi te da ne siris dezinformacije da se ne proverava. Ok, kako god ti kazes :) [Ovu poruku je menjao Informer dana 24.10.2014. u 23:44 GMT+1] [ mr. ako @ 25.10.2014. 06:23 ] @
Citat: ventura: Citat: mr. ako: Vec neko vreme trazim dobro proximity resenje za torbe... ovo je daleko vise od samo proximity pracenja, vrlo zanimljivih feature-a ima. Za te pare kupi Tumi ili Rimowa kofer, ubaciš u njega neki od gomile "luggage tracker"-a i eto ti instant rešenja. Nemaš rizika sa kickstarterom, nemaš čekanja, a i dobiješ kvalitetniji kofer :) Odlicne su Tumi i Rimowa naravno, ali i skupe, tako da "za te pare" bas i ne moze... no, cak i cena po strani, takve torbe trebaju nekome ko nabija godisnji mileage, pa mu je bitna izdrzivost na desetine hiljada tumbanja. Ja ne putujem toliko, ali mi uvek frka da cu zaboraviti torbu (jer ne volim da ponovo kupujem stvari koje sam jedva pronasao, i ne volim da se odvajam od starih na koje sam navikao :D ). Cak i za ranac ili torbu za laptop sam jedno vreme imao onaj starinski proximity komplet, ali to nije slick resenje, niti pouzdano (npr.) A tako ni ovaj tvoj predlog sa skupom torbom i tim luggage tracker-om (koji btw, ima drugaciju namenu od onoga sto ja predlazem Ivanu - recimo ovako nesto.)... a i tvoj predlog nema sve one ostale fancy opcije. :D Ja sam sucker za fancy-tech i futuristicki dizajn pre svega, pa mi je zato ovaj plavicasti kufer zapao za oko. :) Ne kazem da je to najbolje resenje, pogotovo za namenu cestih putovanja gde je imperativ izdrzivost (mada, ne znamo koliko je izdrziva ta njihova torba), ali sam predlozio Ivanu zbog proximity senzora koji da je imao, ne bi ostavio torbu. :) Hmm, sad gledam, bas na Indiegogo je skoro bila kampanja sa elegantnim resenjem... https://www.indiegogo.com/projects/oval-smart-sensor-instant-alerts--2 Citat: ventura: @mr.ako, hvala za link ali, IMHO, ja bih radije izabrao Venturino resenje iskreno. Zasto? Ne sumnjam ja da su indiegogo ideje inovativne u smislu elektronike itd., ali cisto sumnjam da se po kvalitetu same torbe mogu porediti sa jednom Rimowa-om recimo. Ja recimo koristim Rimowa Topas od 45l (Rimowa Topas Cabin Multiwheel Trolley 56) vec neko vreme i prezadovoljan sam. Ta torba jeste 2x skuplja od polikarbonatskih torbi ali je, prakticno, neunistiva. Kupis jednom i zaboravis. Meni se vec nekoliko polikarbonatskih i "soft" torbi pre toga >raspalo< od eksploatacije, poslednja je bila neka Samsonite (IATA-cabin size), za koju smo mislili da je dobra... o tockovima da ne pricamo (kocenje, pucanje itd..). 45l vise nije garantovano da prodje kao hand-luggage (za to imaju sad one "IATA size" koje imaju 10l manje), ali meni je sa ovom 45l Rimowa-om do sada uspelo da udjem na sve letove (Lufthansa, Germanwings, ANA, United, Air Serbia, Montenegro Airlines - onaj mali Fokker, e tu jedino nije mogla da stane gore pa su je smestili negde u kabini). E onda na to dodas, kao sto Ventura rece, neki luggage tracker i uzivas. Imas odlicnu torbu, imas tracker, i nema brige da ce torba da ti se raspadne. Ja sam izgubio malu torbu ali se na kraju javio covek koji je istu pokupio (na parkingu). Problem je bio sto sam do tada vec otkazao sve kartice :-) Kada sam ponovo nazvao Master i Amex servis, rekli su mi da ne mogu ponovo da ukljuce kartice i da moram da cekam nove. Onda mi je stigla ta nova Master sa beskontaktnim placanjem. Iskreno, nisam se cimao to da ukljucim, mada vidim da sve vise prodavnica imaju opremu za ocitavanje. Meni se vise svidja Apple-ova implementacija NFC-a, gde se autorizacija radi sa fingerprint senzorom. Mislim da cu radije koristiti to nego uslugu karticara. Deo odgovora je iznad, pa da se ne ponavljam sve. Jedino bih dodao da se slazem s tobom da Indiegogo i slicne crowd kampanje uglavnom nisu tech inovativne, niti cesto razvijaju neke nove tehnologije, ali vrlo inovativno upotrebljavaju postojece trenutno razvijene bazicne technologije. A sto se tice one fancy-plavicaste torbe sa Indiegogo, nisam ti je predlozio zbog izdrzivosti, vec zbog proximity senzora. Venturino resenje nije primarno za tu namenu. Inace, mislio sam da ti je rucni prtljag ostao, ali recimo ovo drugo resenje sa Indigogo koje sam malopre nasao je bas zgodno za malu torbu sto kazes da si izgubio. Da je zasvirao telefon cim si se malo udaljio... :) [ mr. ako @ 25.10.2014. 06:57 ] @
Citat: mmix: Resenje, zasticeni novcanik (i alufolija kapica za ekstra paranoicne) Ima bas raznovrsnih resenja: http://www.corporatetravelsafety.com/catalog/rfid-blocking-wallets-gear-c-2493.html A i stylish resenja: Articulate Wallet 2.0 --- Hmm, sad se setih jednog zanimljivog istrazivanja na RFID temu: http://witscience.org/analysis-of-radio-frequency-identification-rfid-chip-prevalence-in-3-discrete-united-states-populations/ --- A da, setih se i jednog bookmarka. :D Evo za one sto zele da se igraju: http://www.bishopfox.com/resources/tools/rfid-hacking/attack-tools/ [ Sale_123 @ 26.10.2014. 09:57 ] @
Citat: Sale, šta je to tačno bankomat kartica? Ok, mislili smo na isto Citat: Debit card A debit card (also known as a bank card or check card) is a plastic payment card that provides ... samo sto moja debitna karta nema cvv2. Ima broj racuna + IBAN broj, datum isteka ali nisam vidio da ima broj kartice ili cvv2 broj. Zanima me kakve su opasnosti od zlouptrebe takve kartice? Ja recimo do prije par mjeseci nisam znao da neke sitne iznose mogu platiti i bez pin-a (parking, putarinu), posto kartica ima magnetnu traku. Zanima me sta jos ima, da ne znam a sta bi trebao da znam. [ dule_ns @ 27.10.2014. 12:16 ] @
Citat: Sale_123: samo sto moja debitna karta nema cvv2. Ima broj racuna + IBAN broj, datum isteka ali nisam vidio da ima broj kartice ili cvv2 broj. Zanima me kakve su opasnosti od zlouptrebe takve kartice? Ja recimo do prije par mjeseci nisam znao da neke sitne iznose mogu platiti i bez pin-a (parking, putarinu), posto kartica ima magnetnu traku. Zanima me sta jos ima, da ne znam a sta bi trebao da znam. Ja imam 2 debitne, jedna ima jedna nema cvv2 (Visa Classic ima, Visa electron nema). Moje nisu čipovane tako da je meni uvek opasnost kad mi neko uzme kartice i odnese ih negde, zato i imam sms notifikaciju pa stiže poruka najkasnije za minut. Ne bavim se tim kartičarstvom ali mislim da prilično zavisi i od same banke šta dozvoljava a šta ne. [ djoka_l @ 27.10.2014. 12:39 ] @
Za kartice postoji mogućnost MOTO transakcija (mail order telephone order). Ako je dozvoljeno, kartica može biti primljena čak i ako nije fizički prisutan vlasnik kartice i sama kartica.
Visa Electron kartice su namenjene SAMO za elektronske transakcije, tj. može se primiti samo ako postoji POS terminal ili ATM (i kartica je fizički prisutna u terminalu). Sa druge strane, druge vrste kartica mogu da se koriste za MOTO transakcije, a kao dodatna zaštita imaju cvv2 broj koji se nalazi na poleđini kartice. Ako nemaju cvv2, onda i dalje može da se koristi za MOTO (ako banka/procesor dozvoljava), kada je bitno da se upari broj kartice, ime nosioca i datum isteka. Naravno, bez cvv2 postoji mogućnost zloupotrebe (a i sa cvv2). [ Sale_123 @ 27.10.2014. 18:30 ] @
Auuu, sad me isprepadaste.
Otkad su me madjari nategli prilikom placanja u kesu, gledam da koristim karticu posto je kurs bolji. Medjutim po vasem, dovoljno je da neko znonamjeran postavi kod sebe HD kameru i eto belaja, cak i sa debitnim karticama. [ dule_ns @ 28.10.2014. 07:29 ] @
Pa pazi ja sam uzeo classic samo zbog toga što sam išao u Grčku pa sam se bojao da mi negde neće primiti electron, ali to je bilo bez razloga zato što je svuda prolazila. E sad ne znam šta imaš od opcija da uzmeš u svojoj banci.
[ anon115774 @ 28.10.2014. 14:05 ] @
Citat: djoka_l:Visa Electron kartice su namenjene SAMO za elektronske transakcije, tj. može se primiti samo ako postoji POS terminal ili ATM (i kartica je fizički prisutna u terminalu). Internet je takodje elektronska transakcija a tu su dovoljni samo podaci bez fizickog prisustva kartice. Osim u slucaju kada je kartica prijavljena za VerifiedByVisa i to uz kombinaciju smart card reader-a. U tom slucaju je potrebno fizicko prisustvo kartice i PIN broj da bi card reader mogao da pozove otp ili challenge/response aplikaciju na samom cipu. [ stil @ 28.10.2014. 14:31 ] @
Jedno zanimljivo rešenje.
Ne ozbiljno, koliko imate poverenja u ovu tehnologiju ? [ misk0 @ 28.10.2014. 18:23 ] @
Krkanski metodi rjesavanja jednostavnog problema - zasto ne nazvati banku i traziti da ti iskljuce tu uslugu..
[ mr. ako @ 29.10.2014. 01:38 ] @
Ili kupiti RFID-block novcanik kao onaj sto sam likovao par poruka iznad...
Ovo na snimku je najgluplje moguce resenje. :D Kao da polupas IR senzor za daljinski na TV-u, da ti neko ne bi prebacivao kanale ako se sakrije pod prozor. :D [ djoka_l @ 29.10.2014. 10:30 ] @
Citat: Informer: Internet je takodje elektronska transakcija a tu su dovoljni samo podaci bez fizickog prisustva kartice. Osim u slucaju kada je kartica prijavljena za VerifiedByVisa i to uz kombinaciju smart card reader-a. U tom slucaju je potrebno fizicko prisustvo kartice i PIN broj da bi card reader mogao da pozove otp ili challenge/response aplikaciju na samom cipu. Internet transakcije su MOTO jer nema elektronskog očitavanja podataka sa kartice. Na mojoj Visa Electron kartici čak nije ni upisan ceo broj kartice (samo prva 4 i poslednja 4, dok 8 brojeva u sredini nisu napisana), tako da čak i kada bih hteo, ne bih mogao da je koristim na internetu. [ stil @ 29.10.2014. 11:04 ] @
Citat: misk0: Krkanski metodi rjesavanja jednostavnog problema - zasto ne nazvati banku i traziti da ti iskljuce tu uslugu.. Evo sad sam zvao banku i rekoše mi da ne postoji mogućnost da se ta opcija isključi. Citat: mr. ako: Ili kupiti RFID-block novcanik kao onaj sto sam likovao par poruka iznad... Ovo na snimku je najgluplje moguce resenje. :D Kao da polupas IR senzor za daljinski na TV-u, da ti neko ne bi prebacivao kanale ako se sakrije pod prozor. :D Već imam kožni novčanik koji sam dobio na poklon i ne mislim da ga menjam. [ Ivan Dimkovic @ 29.10.2014. 11:19 ] @
Pa onda zameni tu karticu sa nekom koja nema RFID.
Ili nemoj da je nosis u tom novcaniku vec u posebnom koji blokira RFID. [ stil @ 29.10.2014. 11:34 ] @
Nemaju u ponudi karticu koja nema RFID. Koliko sam shvatio sve nove kartice koje izdaju imaju integrisanu tu tehnologiju.
http://www.rfidblog.org.uk/hancke-rfidrelay.pdf Citat: Contactless smart cards are used in access control and pay- ment systems. This paper illustrates an attack which effectively al lows an attacker to ‘borrow’ the victim’s card for a short period without req uiring physical access to the victim’s card. As a result the legitimat e owner will remain unaware of the attack. We show that our hardware success- fully executed a relay attack against an ISO 14443A contactless smart card, up to a distance of 50 m. http://money.stackexchange.com...ected-against-unauthorized-use Citat: Basically, other than the data being transmitted using the RFID chip, the protection is exactly the same as the one you have on your magnetic strip: NONE. Mene ovo nije zanimalo do ovih dana kada me je banka zvala da zamenim karticu novom. Mislim da je ovo ozbiljna stvar. Da li neko zna nešto više o ovome. Ako tu karticu budem držao na nekom odvojenom mestu od ostalih dokumenata veća je verovatnoća da ću je izgubiti. Tako da to nije opcija. [ DaliborP @ 29.10.2014. 11:46 ] @
Pa ako si toliko paranoican zar nije logicno da promenis novcanik.
[ Java Beograd @ 29.10.2014. 12:04 ] @
Citat: stil:Evo sad sam zvao banku i rekoše mi da ne postoji mogućnost da se ta opcija isključi. [ stil @ 29.10.2014. 12:37 ] @
Nisam paranoičan, samo sam realan.
Intesa. [ Homer J. Simpson @ 29.10.2014. 12:51 ] @
Ako neces da menjas novcanik onda nabavi ovo
https://www.google.com/search?...bm=isch&q=rfid+card+sleeve Mada ne znam sta ce ti , to ocitavanje radi samo na par cm razdaljine [ stil @ 29.10.2014. 13:17 ] @
Ma može da se napravi uređaj da se očitava sa mnogo veće daljine od par cm, u naučnom radu koji sam gore okačio su napravili uređaj koji čita podatke sa kartice na rastojanju do 50 metara.
Citat: Contactless smart cards are used in access control and pay- ment systems. This paper illustrates an attack which effectively al lows an attacker to ‘borrow’ the victim’s card for a short period without req uiring physical access to the victim’s card. As a result the legitimat e owner will remain unaware of the attack. We show that our hardware success- fully executed a relay attack against an ISO 14443A contactless smart card, up to a distance of 50 m. [ Homer J. Simpson @ 29.10.2014. 17:20 ] @
Sumnjam da to moze u stvarnom svetu (na ulici , u nekom objektu i sl.).
Mozda u laboratorijskim uslovima. Uzmes lepo onaj sleeve pa karticu u njega , njega u novcanik i nemas brige [ Dexic @ 29.10.2014. 18:59 ] @
Citat: stil: Nisam paranoičan, samo sam realan. Intesa. Mene su pitali da li hocu PayPass kad sam prosli put menjao. Moze da se trazi druga kartica. [ bin.sys @ 30.10.2014. 07:26 ] @
Beskontaktno plaćanje je uvedeno kako bi se sprečila epidemija svinjskog gripa.
[ stil @ 30.10.2014. 20:36 ] @
Pa pa paranoja. :)))
[ Branko.R @ 03.11.2014. 16:55 ] @
‘Major flaw’ discovered in Visa’s contactless cards: Thieves could bypass £20 limit to steal up to 999,999.99 - so long as it's in a foreign currency
The flaw was discovered in Visa’s contactless credit card system Typically, a PIN needs to be entered to approve transactions over £20 Experts bypassed this limit when asking for money using foreign currency They were able to approve transactions up to 999,999.99 in any currency To carry out the attack, the team set up a rogue ‘point of sale’ and touched this terminal against the card This terminal was able to attack the card even when it was stored in a bag All a criminal would need to do is set up somewhere like an airport where the use of different currencies would appear legitimate, experts warned Spokesman for Visa told MailOnline: 'We have reviewed Newcastle's findings as part of our continued focus on security and beating payments fraud.' Added that research does not take into account the multiple safeguards put into place throughout the Visa system Read more: http://www.dailymail.co.uk/sci...gn-currency.html#ixzz3I1cxAnfm Copyright (C) 2001-2024 by www.elitesecurity.org. All rights reserved.
|