[ branko tod @ 22.10.2014. 08:53 ] @

Da li ste dobrovoljni davalac krvi ? koliko puta ste do sada dali krv ?

Popričajte sa sobom !
[ SlobaBgd @ 22.10.2014. 09:10 ] @
Sa ponosom mogu da kažem, da, dugo sam dobrovoljni davalac krvi.
Nisam redovno davao krv, nekad tri puta godišnje, nekad nisam po godinu dana, zavisno od okolnosti, slobodnog vremena.
Nakupilo se dvadeset davanja (mislim da ih je bilo i više, kad sam namenski dao krv određenim osobama, neke sam poznavao a neke ne), čak sam dobio i zahvalnicu!
Preporučujem svima koji su zdravi da postanu dobrovoljni davaoci krvi, naše malo nekome može da spasi život.
Zanimljivo je da sam vrlo retko koristio privilegije koje dobrovoljno davalaštvo krvi omogućava. Čak nisam iskoristio ni sve slobodne dane na koje sam imao pravo, o drugim stvarima (besplatno članstvo u biblioteci i slično) da i ne govorim. E, da, dao sam intervju za lokalni list gde sam objasnio svoje motive i pozvao sve da se priključe akcijama.

[Ovu poruku je menjao SlobaBgd dana 22.10.2014. u 13:20 GMT+1]
[ branko tod @ 22.10.2014. 09:30 ] @
SlobaBgd

Oduševljen sam da je prvi odgovor stigao posle dvadeset minuta. I ja sam nekada
davao krv, skupilo bi se do petnaestak puta. Nikada mi nije bio važan broj pa sam
imao više knjižica.
Želja mi je da poneka besciljna naklapanja i prepucavanja pretvorimo u jednu vrlo
korisnu i pozitivnu akciju. Neka i samo dvadeset ljudi da krv , ja ću biti presrećan.

Pozivam sve one koji ovom temon budu inspirisani i daju krv da se jave i da za
mesec dana bude stotinak ljudi koji su stvarno ljudi.

I ES sa svojim rukovodstvom bi trebao da se uključi u ovu inicijativu, koja nikako
ne bi smela da bude kampanja jeć jedna kontinualna akcija !

Pridružite se, molim vas !
[ anon70939 @ 22.10.2014. 09:35 ] @
Ja sam dao samo 5 puta u zivotu.
Prosle godine otisao da dam za prijatelja nekog prijatelja, popunjavao neke dosadne formulare prvo jedno 20 minuta, pa je onda i doktorka morala da me pregleda. Da mi meri pritisak.
Kad mi je izmerila pritisak, razrogacila je oci i tako naglo odreagovala da sam mislio da ce da pozove obezbedjnje da me izbaci napolje. O_O.
Prilicno sam se bio uplasio, koliki li mi je to pritisak, jer nikad nisam vodio racuna o tome. Rekla je da ne moze da mi kaze, ali da nije bezbedno da dajem krv.
Sekirao sam se sledecih sat vremena za moje zdravlje, pa sam tugu utopio u ogromnom hamburgeru.

[ branko tod @ 22.10.2014. 09:40 ] @
Citat:
CoyoteKG: Ja sam dao samo 5 puta u zivotu..

Poradi malo na svom zdravlju, nemoj da se nerviraš ( plaćaj redovno račune), i za mesec dana nas obraduj i reci . Ja sam juče dao krv.!
[ tdusko @ 22.10.2014. 09:58 ] @
Ja sam par puta dao krv, a dao bih i vise da mi lekar nije rekao da redovno davanje nije zdravo jer moze dovesti do hipertenzije. Bemliga da li to ima neke veze sa istinom, ali eto priznajem da sam se malo uplasio pa od tada dajem samo po potrebi.
[ fandorin @ 22.10.2014. 10:09 ] @
Ja sam ranije (pre 3,4 godine) davao krv pa skoro redovno. Međutim, u jednom trenutku, posle ne znam kojeg puta, počeo sam da osećam mučninu pri davanju tako da više to ne radim.
A u međuvremenu sam promenio i stav povodom toga. Sada bih dao krv samo namenski, kada nekome treba u određenom trenutku, samom Institutu za transfuziju ne (nemam više poverenja ni u koga).
[ dava @ 22.10.2014. 10:49 ] @
Još od srednje škole odem sa vremena na vreme. Pre 3 godine sam imao loše iskustvo, tj. doživio sam ono što sam načuo da se dešava sa dozama (krađa i nošenje u privatne klinike) pa sam revoltiran time počeo da idem samo namjenski kad nekome treba.
Nedugo poslije toga sam počeo ponovo da dajem nenamjenski, ipak ta doza nekome možda život znači, a ako je ukradu za svoje komercijalne potrebe - neka su prokleti.
[ bachi @ 22.10.2014. 10:59 ] @
Da, zakomplikovali su. U srednjoj školi sam redovno davao krv, posle su uveli tonu papirologije da se popunjava, tako da em moram da se cimam do centra grada, em moram da se (bip) sa papirima.

Neka mi lepo uzmu krv, a posle testiraju (ionako to moraju inače da rade), a ne da me ubijaju papirologijom.

Sa druge strane, postao sam (potencijalni) davaoc koštane srži, što toplo preporučujem svima.
[ 3way @ 22.10.2014. 11:10 ] @
Poslednji put krajem septembra...
Popunjavao sam upitnik na dve strane u kome se unose opsti podaci o davaocu i par pitanja o lekovima, narkomaniji, rizicnom ponasanju itd...Kako je bilo ranije ne secam se, proteklo je dosta vremena od kada sam dao krv pre ovoga...
[ fanfon @ 22.10.2014. 11:33 ] @
Dao do sada 10ak puta, ali vec 10ak godina nisam. Planiram ponovo poceti. Zbog onih kojima treba i zbog sebe.
[ SlobaBgd @ 22.10.2014. 12:30 ] @
Upitnik je potrebno ispuniti, jer u startu može da pokaže da neko nije podoban za davaoca. I to nije trajno, ako neki od razloga važe jednom prilikom (terapija, putovanje u rizične zone), nakon nekog vremena to više nije relevantno (prošalo je vreme za koje rizik važi). Dakle, nemojte na formular gledati kao na smaranje, već kao na neophodnu meru.

Čitam u nekim od vaših poruka "dao sam krv samo x puta". Nema "samo". Svaki put je to dobar gest. Ako ste dali krv jedanput, hvala. Ako ste dali 100 puta, hvala takođe. Ako razmišljate da date krv, opet hvala.
[ branko tod @ 22.10.2014. 12:48 ] @
Kao pokretač teme najsrećniji ću biti kada neko napiše : Danas sa dao krv.

I jedno davanje je veliko delo, a želja mi je da nikom od vas koji dajete krv ona bilo kada ne zatreba !
[ Shadowed @ 22.10.2014. 13:01 ] @
Danas sa dao krv
[ SlobaBgd @ 22.10.2014. 13:07 ] @
Je l' si stvarno dao krv, ili se zezaš sa prethodnom porukom?
[ DaliborP @ 22.10.2014. 13:34 ] @
Danas sa dao krv
[ dava @ 22.10.2014. 13:46 ] @
Citat:
SlobaBgd:
Je l' si stvarno dao krv, ili se zezaš sa prethodnom porukom?

Ma ne zeza se nego ispunjava želju pokretaču :)
[ SlobaBgd @ 22.10.2014. 13:52 ] @
A, znači glupira se.
Bolje da je dao krv, em bi učinio dobro delo, em bi mu se možda spavalo pa se ne bi sprdao u ovoj temi.
Neka se seti sprdanja i glupiranja ako nekad (ne daj bože) primi transfuziju.
[ Shadowed @ 22.10.2014. 13:54 ] @
Upravo ovo:
Citat:
dava:
Ma ne zeza se nego ispunjava želju pokretaču :)

A krv sam dao pre oko dva meseca, 10ak puta ukupno.
Stoga, sto se tice ovog:
Citat:
SlobaBgd:
Bolje da je dao krv, em bi učinio dobro delo, em bi mu se možda spavalo pa se ne bi sprdao u ovoj temi.
Neka se seti sprdanja i glupiranja ako nekad (ne daj bože) primi transfuziju.

FO.
Ako nesto NISAM rekao, onda nemas na osnovu cega da zakljucujes da je suprotno od toga sto si zeleo da kazem.
[ SlobaBgd @ 22.10.2014. 14:03 ] @
O, da, imam.
Mesto, i vreme, da ne kažem kontekst tvoje poruke je maliciozan. To što si dao krv, vrlo poštujem. To što se glupiraš i miniraš i ovu temu, za to ti poručujem, citiram: "FO", kraj citata.
[ branko tod @ 22.10.2014. 14:34 ] @
Citat:
DaliborP:
Danas sa dao krv

Arhitekta odozgo sve vidi ! Nije lepo lagati.
Da vam sestra potpiše !

Malo šale ne škodi, ali nemojte da uništavete temu. Molim vas.
[ Shadowed @ 22.10.2014. 14:42 ] @
Malo sale je i bilo al' onda krenu hejteri pa sve ode na drugu stranu. Jbg, tako ti je to.
[ 7.scena @ 22.10.2014. 14:45 ] @
Citat:
dava:
tj. doživio sam ono što sam načuo da se dešava sa dozama (krađa i nošenje u privatne klinike) pa sam revoltiran time počeo da idem samo namjenski kad nekome treba.

Pa dobro ljudi gde mislite da privatne klinike treba da nabavljaju krv nego u Zavodu za transfuziologiju, nece valjda nabavljati na crnom trzistu ?!
I u privatnim bolnicama se operisu ljudi i lece od tezih bolesti i njima treba krv davaoca.

Sto se tice upitnika, da li oni zaista testiraju svakog davoaca ? Ili upitnik sluzi za selekciju ljudi koje ce testirati na zarazne bolesti?

U upitnku moze da se laze iako ne bi smelo, gledam ljude kako ne citajuci zaokruzju. Ok je da me pita da li sam bio u centralnoj africi ili da li pijem lekove te i te.
Ali ne razumem cemu ona baterija pitanja o seksualnom ponasanju ako se svaki uzorak testira na polno prenosive bolesti ? Da li sam ja imao jednu ili vise partnerki, da li sam svaki put koristio zastitu, da li sam praktikovao ovaj ili onaj seks itd. Cemu ta pitanja ? Meni nije prijatno popunjavanje tog dela, jer neke ljude koji rade tamo poznajem i zasto oni moraju da znaju moje seksualne navike ili da ja recimo varam zenu.

Upitnik na stranu, dajte krv, dobar je osecaj.
[ Nebojsa Milanovic @ 22.10.2014. 14:45 ] @
Citat:
Shadowed:
Malo sale je i bilo al' onda krenu hejteri pa sve ode na drugu stranu. Jbg, tako ti je to.

Nisu hejteri nego ljudi reaguju na trolovanje.

Kada ćeš shvatiti da trolovanje na ES-u više nije poželjno ponašanje?
[ dava @ 22.10.2014. 14:47 ] @
Da li neko zna na koje se sve bolesti/stanja testira krv, kad se dobrovoljno daruje?
[ Shadowed @ 22.10.2014. 14:49 ] @
Citat:
Nebojsa Milanovic: Kada ćeš shvatiti da trolovanje na ES-u više nije poželjno ponašanje?

To bi moglo da se shvati samo u slucaju da nekad jeste bilo a nije. Man' se corava posla.
[ Shadowed @ 22.10.2014. 14:52 ] @
Citat:
7.scena: U upitnku moze da se laze iako ne bi smelo, gledam ljude kako ne citajuci zaokruzju. Ok je da me pita da li sam bio u centralnoj africi ili da li pijem lekove te i te.
Ali ne razumem cemu ona baterija pitanja o seksualnom ponasanju ako se svaki uzorak testira na polno prenosive bolesti ? Da li sam ja imao jednu ili vise partnerki, da li sam svaki put koristio zastitu, da li sam praktikovao ovaj ili onaj seks itd. Cemu ta pitanja ? Meni nije prijatno popunjavanje tog dela, jer neke ljude koji rade tamo poznajem i zasto oni moraju da znaju moje seksualne navike ili da ja recimo varam zenu.

Sa ovim se slazem. Mislim da je preterano sa tom vrstom pitanja.
Bilo bi dobro ako ima na ES-u nekog ko radi u zavodu za transfuziju ili na drugi nacin pouzdano zna kakva je inace procedura nakon davanja krvi. Koji se testovi rade i na koji nacin upitnik utice na davanje krvi i kasnije postupanje sa istom.
[ dava @ 22.10.2014. 14:53 ] @
Citat:
7.scena:
Citat:
dava:
tj. doživio sam ono što sam načuo da se dešava sa dozama (krađa i nošenje u privatne klinike) pa sam revoltiran time počeo da idem samo namjenski kad nekome treba.

Pa dobro ljudi gde mislite da privatne klinike treba da nabavljaju krv nego u Zavodu za transfuziologiju, nece valjda nabavljati na crnom trzistu ?!
I u privatnim bolnicama se operisu ljudi i lece od tezih bolesti i njima treba krv davaoca.

Aha, a to opravdava da moju/nečiju dozu ukradu.
[ 7.scena @ 22.10.2014. 14:59 ] @
@dava
Kako mislis ukradu ?
Ja pricam o tome da privatne klinike moraju da nabavljaju krv u Zavodu za transfuziologiju.
[ dava @ 22.10.2014. 15:01 ] @
Ma to je jedno moje iskustvo kad sam dao krv za jednu gospođu, pa sam poslije morao da idem dokazivati da sam dao krv da bi se doza pojavila.
[ Otto23 @ 22.10.2014. 15:12 ] @
Mene ozbiljno interesuju sledece stvari, posto dugo nisam davao krv (a tada kad sam davao nije bilo nikakvih problema, upitnika itd.)
- Da li vam svaki put daju novi set (igla, ono crevo) za vadjenje krvi (da ne bude da brishu iglu alkoholom ili nesto sl.)?
- Sta sve pishe u tom famoznom upitniku? Da li mora da se popunjava... posto imam averziju od deljenja licnih informacija na sve strane.
- Da li neko zna kako se posle toga testira krv... tj. da li meshaju uzorke u vece kolicine pa to testiraju na bolesti pre slanja u bolnice, ili kako to vec ide? Na sta se sve testira krv?
- Da li oni koji su dali krv mogu da dobiju neku povratnu informaciju ako bas nesto sa njihovom krvlju nije uredu?
- Koliko traje cela procedura?
- Da li mora da se nosi zdravstvena knjizica (posto je ne nosim stalno sa sobom)?
- Kako izgleda davanje u onom busu sto obicno stoji na Trgu republike, i koja su jos mesta za davanje po gradu?
[ 7.scena @ 22.10.2014. 15:21 ] @
Citat:
Vaša krv će biti detaljno ispitana i na bolesti koje se mogu preneti i transfuzijom: SIDA, žutica B i C i sifilis.
Ove analize za Vas su besplatne, a rade se iz uzorka krvi svakog davaoca posle svakog davanja krvi.
Pri popunjavanju Upitnika za davaoca, koji se sastoji od niza pitanja na koje je neophodno dati iskrene odgovore jer su u funkciji brige i za zdravlje davaoca koji želi da daruje krv kao i bolesnika kome će ta krv biti primenjena svojim potpisom davalac potvrđuje da savesno i sa punom odgovornošću stoji iza datih odgovora. Davanje krvi ne treba da bude odraz samo želje da se pomogne drugima, već i svesti o potencijalnim rizicima primene date krvi. Osoba koja želi da davanjem krvi pomogne drugima mora biti sigurna da ovim činom neće ugroziti onoga kome želi da pomogne. Ova sigurnost se postiže edukacijom i samoisključivanjem u slučaju postojanja rizičnih stanja i ponašanja kao i iskrenim odgovorima na pitanja pri lekarskom pregledu.

Mislim da imas odgovore na sva tvoja (i moja) pitanja na sajtu instituta:
http://www.nbti.org.rs/cms/view.php?id=116

Evo ga i upitnik druga strana:
http://www.nbti.org.rs/upload/document/upitnik_ii_strana.pdf
Poslednjiu put kada sam davao krv (prosle godine), nisu imali ovako standardizovan upitnik i pitanja nisu bila ista.

Secam se da su u staroj verziji pitali da li sam imao seks sa partnerkom koja mi nije stalna partnerka, da li sam menjao seksualne partnerke u poslednjih 6 meseci...
U ovom novom imaju pitanja da li ste spavali sa prostitukom, da li ste vi prostituka, da li ste praktikovali analni seks.

Ako svakoga testiraju na "SIDA, žutica B i C i sifilis" mozda im ova pitanju sluze da krv testiraju na neke dodatne seksualno prenosive bolesti, inace ne razumem zasto pitaju ove stvari.

[Ovu poruku je menjao 7.scena dana 22.10.2014. u 16:34 GMT+1]
[ SlobaBgd @ 22.10.2014. 15:54 ] @
Citat:
Otto23:
Mene ozbiljno interesuju sledece stvari, posto dugo nisam davao krv (a tada kad sam davao nije bilo nikakvih problema, upitnika itd.)
- Da li vam svaki put daju novi set (igla, ono crevo) za vadjenje krvi (da ne bude da brishu iglu alkoholom ili nesto sl.)?
- Sta sve pishe u tom famoznom upitniku? Da li mora da se popunjava... posto imam averziju od deljenja licnih informacija na sve strane.
- Da li neko zna kako se posle toga testira krv... tj. da li meshaju uzorke u vece kolicine pa to testiraju na bolesti pre slanja u bolnice, ili kako to vec ide? Na sta se sve testira krv?
- Da li oni koji su dali krv mogu da dobiju neku povratnu informaciju ako bas nesto sa njihovom krvlju nije uredu?
- Koliko traje cela procedura?
- Da li mora da se nosi zdravstvena knjizica (posto je ne nosim stalno sa sobom)?
- Kako izgleda davanje u onom busu sto obicno stoji na Trgu republike, i koja su jos mesta za davanje po gradu?

Ne treba ti zdravstvena knjižica, ni lična karta.
Busa na Trgu odavno nema, a dok je stajao tamo, procedura je vrlo slična kao u Zavodu, samo je kapacitet, očigledno, manji. Ispred busa popuniš upitnik, uđeš, unesu tvoje podatke u bazu, uzmu ti krv iz prsta i poslušaju disanje, ako je sve u redu odeš u drugi deo busa, legneš na jedan od 4 ležaja, gde ti neka od sestara ubode onu iglu, pumpaš i čekaš da se napuni kesa. Izvade iglu, stave vatu i zaviju zavoj oko ruke. Zatim još malo odležiš na tom ležaju, ako ti je dobro ustaneš, popiješ čašu nekog soka, daju ti kesu sa nekim keksom, sokom i slično, izljubite se i odeš dalje svojim putem, recimo u šetnju Knezom.
[ Odin D. @ 22.10.2014. 16:55 ] @
Davao sam kad god naletim na onaj bus. Nemam pojma koliko puta, nisam brojao.
Nisam imao sa tim nikakvih problema sa tim u Srbiji i Austriji, ali u US mi ne primaju više.
Ne primaju nikodkog ko je odnekud drugo stigao ovdje niti od ovih ovdje koji su vise od xx dana/mjeseci
(ne znam tačno) boravili van US ili uopšte bili (nebitno koliko kratko) u određenim dijelovima svijeta.
Valjda im se (još) ne isplati da rade testiranja na neke bolesti (npr. ludih krava i sl.).
[ bin.sys @ 22.10.2014. 17:06 ] @
@Odin D. U US čitaju tvoje postove sa EMZ pa ne žele da rizikuju, moguće je da je nešto zarazno.
[ Odin D. @ 22.10.2014. 17:22 ] @
Pa da, valjda smatraju da ko god dobrovoljno ima neke veze sa Balkanom, taj potencijalno nije baš "u vinklo".
[ branko tod @ 22.10.2014. 18:17 ] @
Citat:
Nebojsa Milanovic:
Citat:
Shadowed:

Nisu hejteri nego ljudi reaguju na trolovanje.

Kada ćeš shvatiti da trolovanje na ES-u više nije poželjno ponašanje?

Nebojša,

Molim te da mi objasniš te izraze koje svi koristite.Pitanje je krajnje ozbiljno i iskreno.
Isto tako bi te zamolio da i ti, ako ti zdravlje dozvoljava, direktno daš doprinos ovoj akciji.
[ branko tod @ 22.10.2014. 18:34 ] @
Citat:
dava:
Ma to je jedno moje iskustvo kad sam dao krv za jednu gospođu, pa sam poslije morao da idem dokazivati da sam dao krv da bi se doza pojavila.

Retko se daje krv direktno za nekoga, da ta doza ide baš osobi za koju daješ. To se dešava samo u slučaju retkih i specijalnih grupa.
Obično se procenjuje da za neku operaciju trebaju,recimo, tri doze krvi i onda zamole porodicu da nađu tri davaoca krvi . Na taj način
se obnavljaju rezerve krvi na principu, da jako karikiram, kao kada odeš za plin za kuću. Tvoja boca ( krv ) ide nekom drugom dok ti
kući nosiš drugu bocu.
A što se lopovluka tiče u svakoj oblasti on postoji. Da li bi zbog 5% posto korumpiranih lekara trebali da raspustimo zdravstvo. Ne,
ne treba , već treba da se borimo protiv toga i da nam to ne bude opravdanje za nedavanje krvi!
[ calexx @ 22.10.2014. 19:27 ] @
Ne pratim ovaj deo i slučajno sam video temu. Do sada sam krv dao više od 30 puta (da ne tražim knjižicu) a poslednji put pre godinu dana. Problem je što se poslednjih godina borim sa njihovim načinom merenja hemoglobina pa obično imam malo ispod donje granice (ne donje normalne nego donje za davaoce) iako sam siguran da imam dovoljno. Nekad ubedim lekara pa odrade kompletniju analizu po kojoj imam više i onda je u redu. Ako imam neki skori lab nalaz, tada prođe jer i tu imam sve OK. Upravo razmišljam da odem do svog lekara pa da mi odradi komplet analizu i da onda odem u transfuziju ...

Inače nemam nikakvih problema sa davanjem, mogu da ustanem čim izvade iglu ali više zbog njih odležim par minuta. ;)
[ branko tod @ 22.10.2014. 20:52 ] @
Jako mi je drago da si svestan čovek koji je spreman da pomogne drugima i po cenu borbe.

Jako mi je drago i to što si super moderator. Pokačio sam ovu temu na više foruma sa adresom
koja upućivala na ovaj forum. Nažalost tvoje kolege su sve te teme eliminisale. Pogotovo sam
zapanjen da su odsranili temu sa automobilizma i motoristike, sa mesta koje same pozivaju
ovakvu temu.
Molim te da sa tvoje pozicije poradiš na proširenju akcije.
[ mr. ako @ 23.10.2014. 02:49 ] @
Jos od srednje skole sam davao krv, na fakultetu nesto ucestalije, ali posle fakulteta samo nekoliko puta, nekako sam se odvikao, da bih poslednjih godina potpuno prestao... tema me je podsetila na tu dobru naviku, pa cu se naterati da ponovo pocnem - a svakako mi ne bi skodila kontrola krvi i pritiska. ;)
[ DSL @ 23.10.2014. 05:18 ] @
Dajem krv. Jednom godisnje. Moj porodicni lekar mi je savetovao - ne cesce. Razlog lezi u statistici koja pokazuje da su davaoci krvi skloniji hipertenzijama a meni kao ocu dve devojcice treba jos vremena da ih izvedem na pravi put. Nadam se da sam spasao bar dva zivota, jedan znam da jesam.
Tehnicki, mogao bi davati krv svaki dan, to mi je beznacajan proces u smislu bola, straha od necega... Osecam se dobro posle davanja, i sto neko rece, ostanem par minuta zbog njih (sestara, hehe) a inace odsetam do posla odmah po davanju...
[ branko tod @ 23.10.2014. 06:43 ] @
Citat:
DSL: Dajem krv. Jednom godisnje.

Ako budeš davao krv redovno jednom godišnje pa ti ćeš u toku aktivnog dela života dati krv tridesetak puta.
Pa šta ćeš više, to je predivno. Ti ćeš na taj način spasti desetak ljudi. Ima li većeg zadovoljstva! Hvala ti !
[ branko tod @ 24.10.2014. 15:25 ] @
Dragi E S, nešto ste mi posustali, gde ste ?

Neko će biti srećan kada dobije ovu krv.
[ SlobaBgd @ 24.10.2014. 15:46 ] @
Danas sam prolazio preko Studentskog trga: sada tamo stoji onaj autobus Zavoda za transfuziju što je ranije bio parkiran na Trgu Republike.
[ branko tod @ 24.10.2014. 16:18 ] @
Nebojsa Milanovic:

Nisi odgovorio na moj poziv da se priključiš akciji na bilo koji način.
Bilo bi lepo da se viši nivo ES uključi u akciju, bio bi veći odziv.
[ branko tod @ 26.10.2014. 10:28 ] @
Pa nije valjda poziv Nebojši zaledio temu ? A i učesnike.
[ branko tod @ 09.11.2014. 22:20 ] @
Kako napreduje davanje krvi ?
[ branko tod @ 09.11.2014. 22:20 ] @
Kako napreduje davanje krvi ?
[ stex @ 10.11.2014. 14:08 ] @
Branko, poceo si da smaras. Isti si kao i oni na ulici sto pokusavaju da uvale neke knjizice ili sta vec za neku decu. Onaj ko hoce da da krv dace i bez tvog poziva. A ko nece sigurno nece poceti zbog tvog insistiranja.

Ima brdo ljudi koji ne zele/mogu da daju krv, ali pomazu drugima na neki drugi nacin. Neko se toliko plasi igle da ne moze da je vidi, a kamoli da dozvoli da je probode. Takodje neko ne podnosi svoju ili tudju krv, pada u nesvest. Jel su oni sad losi ljudi? Ja recimo ne zelim da dam krv tamo nekom koga ne poznajem. Rodbini i dobrim prijateljima bih bez problema dao. Cak bih i donirao organe ako bih znao da ce postovati moje uslove. U zivotu nisam pio ni pusio, vodim koliko mogu zdrav zivot i ne zelim da organi odu nekom koji je svesno unistio svoje telo (alkohol, cigare, spucao se u saobracajci itd). Tako i za krv.
[ jovajovic100 @ 10.11.2014. 16:10 ] @
Oni koji žele da daju krv, ali ne mogu , nisu i ne mogu biti loši ljudi. Apeluje se na one koji mogu da daju krv, a to ne rade iz nekih nevažnih razloga.
Kao na primer lejosti ili zbog toga što se ne sete. Ako, ti ne daj bože, doživiš neku zdravstvenu nedaću, trebovaće krv za tebe od potpuno nepoznatih ljudi. Znači ti
nećeš ni znati čiju si krv dobio. Na kesi ne piše ime onoga ko daje krv. Gledaj ovakvu situciju, ideš ti trotoarom i autobusu puca guma. On skreće i udara
te, i ti dobijaš otvoreni prelom sa obilnim krvarenjem. Učestvovao si u saobraćajnoj nesreći, da li ti treba pomoći ? Da, treba ti pomoći i dati krv potpuno nepoznatog
čoveka.
Što se doniranja organa ima toliko bolesnih ljudi bez svog doprinosa, tako da ni nema straha da će alkos da dobije organ pre neke majke male dece.

Krv sam davao više puta, i davaću je opet.
[ stex @ 12.11.2014. 06:51 ] @
Mozda se nisam dobro izrazio sto se tice saobracajke i nepoznatog. Ako nije kriv sto da ne, ali ako je kriv, ma ne zanima me uopste.

A evo sta se desilo kad se jednom apelovalo da se da krv. Bila neka manifestacija i bilo je reci da ko da krv imace besplatno pivo. Okupila se jedna ekipa i otisli da daju krv. I dan pre i tog dana su pili alkohol. Na pitanje da li su pili nesto u zadnje vreme, naravno da ne. Dobro ja ne znam da li je krv sad ispravna ili ne ali nisu ni oni pitali tek tako.

Ne treba ni preterivati, svaki drugi post, da se da krv. Sama tema je podsetnik.
[ branko tod @ 12.11.2014. 12:57 ] @
stex

Ako pažljivo pogledaš predzadnji moj post je bio pre 17 dana. A zadnji pre dva dana !
Tek kada je tema prešla u zaborav, i otišla na drugu stranu. Samo sam želeo da je vratim
pred oči čitalaca. Svaki put tada tema ispadne sa strane ja ću je vratiti u život.

Svega ima , i da ljudi pod uticajem alkohola daju ponekad krv, to je sigurno .
Ali je sigurno i da se od čašice rakije ne umire, dok se bez krvi sigurno umire.

I da kažem da mislim da je ovo jedina tema na ovom forumu koja će doneti neku višu društvenu korist.

A strašno mi je žao i neprijatno sam iznenađen da se niko od viših nivoa foruma nije uključio u ovu temu.
[ Nocni @ 12.11.2014. 23:49 ] @
@branko tod,
Nije baš u redu da u svakom svom postu nagovaraš ljude da daju krv... nije tačno da je u pitanju nekakva "društvena korist" kako je ti nazivaš... ona baš i ne postoji... Normalnu i adekvatnu medicinsku pomoć ćeš dobiti u najvećem procentu samo ako je i platiš...

Propaganda je da je davanje krvi zdravo i da treba davati krv često, biti dobrovoljni davalac, sa tim se dičiti etc po meni je veoma glupo...
Meni je jedan kućni prijatelj a inače stari i pouzdani internista rekao: "daj krv samo ako moraš i ako ne možeš da odbiješ nekog od familije ili najbližih prijatelja"!
Nije u pitanju samo hipertenzija već i druge stvari... gubitak tolike količine krvi kolika se uzima je svojevrstan šok za niz organa a može uzrokovati niz problema, kako onih sitnih sa promjenom metabolizma pa do veoma problematičnih sa jetrom, nervima, snabdijevanjem mozga krvlju itd...

[ branko tod @ 13.11.2014. 00:14 ] @
Nocni

Kao što si mogao da vidiš na početku ove teme ja sam je i otvorio sa namerom da
apelujem na ljude da daju krv. To piše na samom početku, i ja ću i dalje apelovati.
Ako se to vlasti na ES ne dopada može da metne katanac. Može i da dvadeset ljudi
napiše da ovo što ja radim ne valja i ja ću prestati.

Kod žena do meno pauze je manji procenat obolelilih od kardio vaskularnih bolesti
nego kod muškaraca. Dva su razloga za to , prvi je hormonalna razlika ( da budem
vrlo korektan i da to postavim na prvo mesto ) dok je drugi razlog mesečni gubitak
krvi. Pročitaj malo o tome pa onda pozdravi porodičnog prijatelja.

Ja ne propagiram davanje krvi svaka 3 meseca, ali ako bi svako ko može dao deset
do dvadeset puta krv u toku svog života to bi bio veliki uspeh.
[ Nocni @ 13.11.2014. 00:20 ] @
Kako ne prropagiraš kad si i sliku zakačio na kojoj piše da muškarci treba da daju krv svaka 3 mjeseca odnosno 4 puta godišnje... i još nas pozivaš da popričamo sami sa sobom...
Sigurno neko sad laže ili ja ili ti...

Kako ili možda zašto ubijediti nekoga da (ne)daje krv... koji su razlozi za tvoj takav jedan agresivan nastup na koji su ti mnogi ovdje skrenuli pažnju...
Ja sam iznio svoje mišljenje i iskustva a na članovima ovog foruma je hoće li htjeti da mi vjeruju ili ne...

Nema nikakve potreba da se toliko opterećuješ transfuzijom... neka daje ko hoće...
[ vladd @ 13.11.2014. 07:08 ] @
Ja mislim, da bi u jeku liberalkapitalizma mogli i da placaju datu krv.

Pa ko hoce humano, neka da humano, a kome treba novac za prezivljavanje, onda je malo drugacija prica.

I ta krv je neka vrsta robe, sirovina za daljnje koriscenje, apelovati da se sakuplja besplatno od gradjana, a pride se u zdravstvu dosta toga naplacuje i preplacuje(tipa prisustvo pri porodjaju, kao jedna od bezobraznijih "naplata"), do raznih forsiranih naplata vakcina, lekova, usluga...

Dvadesetak-trideset evra bi bio dobar stimulans za davanje krivi, kada vec nema upotrebljivih beneficija za "stare davaoce".
[ Svarog @ 13.11.2014. 09:19 ] @
Cut' da te ne cuju ovi iz zavoda, pocece da naplacuju i iskoriscene igle za transfuziju :) Sto se tice same teme, dao sam krv 24 puta do sada ali mi sama tema deluje malo odbojno. Lici mi na one cigancice oko groblja koji uporno smaraju sa svojim : 'ciko, daj neki dinar" stavom. Mislim, ako hocu da dam, dacu i bez tvog smaranja. Ako ne, kukanje svakako nece pomoci, cak naprotiv. Pozdrav!
[ SlobaBgd @ 13.11.2014. 09:20 ] @
Citat:
Nocni:
nije tačno da je u pitanju nekakva "društvena korist" kako je ti nazivaš... ona baš i ne postoji... Normalnu i adekvatnu medicinsku pomoć ćeš dobiti u najvećem procentu samo ako je i platiš...

Je l' bi tako razmišljao i u slučaju urgentne potrebe da primiš krv? Ono (daleko bilo) slupaš se negde kolima, i izgubiš kritičnu količinu krvi. Odakle je krv koju ćeš dobiti? Neko ju je dobrovoljno dao. Ali da, to nije društveno korisno, pristao bi da crkneš, je l' tako?
[ vladd @ 13.11.2014. 14:36 ] @
Kakve to veze ima, da li je sudar ili hitna intervencija. I da li je neko donor.

U svakom slucaju, bolnicki racun se placa, ne ocekuje se valjda avansno placanje u hitnim slucajevima.

Donorstvo jeste drustveno korisno delo, ucinjeno za zajednicu, medjutim, ako zajednica odrzi korektan odnos, i ne krene u devijacije i zloupotrebe drustveno korisnih aktivnosti..

I za sada je jedini drzavni posao koji "apeluje" na svest gradjana, a pri tome, ceo drzavni sistem se bavi dosetkama za pljacku tih istih gradjana. I obaranje zivotnog standarda.

Pa kako misle da povecaju broj donora, ako se povecava broj korisnika javnih kuhinja?

Obavezno zdravstveno osiguranje, obavezne sitne naplate kojekakvih "uslugica" u zdravstvu, a sa druge strane se "apeluje" na donorstvo..i krvi i organa..a pri tome su im ukinute brojne donorske beneficije..liberalkapitalizam..?

Malo neobican smer razvoja situacije.
[ mr. ako @ 24.11.2014. 06:03 ] @

branko tod ce se oduseviti. :)

https://www.youtube.com/watch?v=ojnDWxf5DvU
[ branko tod @ 16.12.2014. 11:09 ] @

[ branko tod @ 04.02.2015. 23:37 ] @

[ Micika666 @ 05.02.2015. 22:57 ] @
D a j e m o! Mada bih volela da malo više znam o celom tom procesu, tj gdeide krv od trenutna kada mi je izvade pa do trenutka kada je daju nekome kome treba.
[ branko tod @ 08.07.2015. 06:10 ] @
[ branko tod @ 08.11.2015. 13:47 ] @
.
[ PCB-Research @ 08.11.2015. 14:57 ] @
Ona ne daje krv u epruvetu,

Ona prazni novcanik,