Strani mediji su preneli da je Justas (Alan Eustace, 57, a senior vice president of Google) skočio sa neverovatnih 41.842 metara! On je svoj balon, napunjen sa helijimom otisnuo iz Novog Meksika. Skok sa ivice svemira do zemlje trajao je 15 minuta! Justas je imao drugačiju opremu od Feliksa. Naime, Baumgartner se peo u kapsuli, dok je direktor Gugla bio samo u specijalno dizajniranom skafanderu.
Dva sata mu je trebalo da se popne na rekordnih 41.000 metara. Kada se otpustio dostigao je brzinu od 800 milja na sat, odnosno 1.287 kilometara na čas i pretpostavlja se da je probio zvučni zid! Zanimljivo je da je Justas sam finansirao projekat i nije tražio sponzore. Prizemljio se oko 70 milja daleo od mesta na kojem je poleteo u balonu!
Taman se spremio da postavim naslov FEliks KRATKO LETEO kad ti iz redakcije direkt na ES.
[ branko tod @ 25.10.2014. 06:51 ] @
Nešto mi se ne spava !
[ Lavlja_Jazbina @ 25.10.2014. 07:02 ] @
Meni ovo bez snimka kada se i kako otkacio od balona pa sve do prizemljenja je cisto foliranje.
Kako se cava polomila pri doskoku mi je najiteresantnije,sto se tice ove reklame googla.
[ branko tod @ 25.10.2014. 08:05 ] @
Citat:
Lavlja_Jazbina: Meni ovo bez snimka kada se i kako otkacio od balona pa sve do prizemljenja je cisto foliranje.
Kako se cava polomila pri doskoku mi je najiteresantnije,sto se tice ove reklame googla.
Jesi li nekada skakao sa padobranom ?
[ X Files @ 25.10.2014. 09:26 ] @
Google pretekao Red Bull-a. Očekuju se novi velikani...
[ branko tod @ 25.10.2014. 10:03 ] @
Pomalo poznajući ovu oblast smatram da je ovaj rekord drastično teži i bolji od onog Feliksovog.
A evo zašto : Iza onoga je stajao Red Bul sa neograničenim izvorom novca i žestokom podrškom.
Onaj skok je razvijan toliko da je morao da uspe jer je bio ustvari reklamna kampanja. Ma koliku
lovu imao Alan ipak je bio to bio poduhvat sa manjom tehničkom podrškom. A sada drugi detalj,
tehničke prirode.
Feliks je postigao visinu sedeći u kapsuli u kojoj su bile sve potrebštine za vreme dok ne dostigne
visinu. Zaliha kiseonika, a čini mi se i neki sistem grejanja skafandera. A i bio je manje izložen
uticaju atmosferalija. On je na sebi nosio padobran i rezervu kisonika potrebnu za sam skok
A pogledajte kako je izgledao skafander Alena i iz koje je pozicije poleteo. Ležao je na nekom
nosaču kao kornjača jer se nije ni mogao da pomera zbog težine skafandera na kome je morao
da nosi sve ono što mu je potrebno da preživi ceo taj let. I normalno da je pao kao klada kada
je doskočio sa minimum pedeset ili sedamdeset kg dodatnog tereta
Jazbina lupio si glupost i ostao živ. Biće da si ti cava.
Ja bi baš želeo takav skok pa makar mi to bilo zadnje.
[ mihojla @ 25.10.2014. 11:31 ] @
Zar nije trebao pasti bar 140 km zapadno od početnog mesta za 2:15 sati leta (ako nije bilo vetra)?
[ branko tod @ 25.10.2014. 11:38 ] @
Bogu hvala nije pao nego doskočio 70 milja od mesta poletanja.
Nažalost , ovaj put moram da priznam da si u pravu !
[ mihojla @ 26.10.2014. 09:19 ] @
Citat:
Ljudi su čuli trenutak kada je probio zvučni zid.
Kako da ne. Baš me zanima kojom brzinom se kretao u trenutku kada je probio zvučni zid.
[ flighter_022 @ 26.10.2014. 11:10 ] @
Ovaj put barem nije bilo najave najavine najave na TV, pa marketing marketing marketing, retko koji javni medij nije prenosio ovo ili ono u vezi misije... A ovaj lik, saznao sam za skok kada se sve (sa uspehom) zavrsilo.
[ Homer J. Simpson @ 26.10.2014. 12:59 ] @
Zato ima gomila onih koji ne veruju , jer nije bilo na TVu.
A cim nije bilo na TVu nije se ni desilo