Da li je upotreba aparata za spremanje i pečenje hleba, tzv. mini pekare opasna po zdravlje, obzirom da je posuda premazana slojem teflona?
Znam da postoji tema od pre osam godina http://www.elitesecurity.org/t164346, ali se nadam da je se došlo do novih saznanja te da se tehnologija poboljšala u međuvremenu.
[ jovajovic100 @ 01.11.2014. 19:20 ] @
While PTFE is stable and nontoxic at lower temperatures, it begins to deteriorate after the temperature of cookware reaches about 260 °C (500 °F), and decomposes above 350 °C (662 °F).[citation needed] These degradation by-products can be lethal to birds, and can cause flu-like symptoms in humans.[citation needed] In May, 2003, the environmental research and advocacy organization Environmental Working Group filed a 14-page brief with the U.S. Consumer Product Safety Commission petitioning for a rule requiring that cookware and heated appliances bearing non-stick coatings carry a label warning of hazards to people and to birds.
Meat is usually fried between 204 and 232 °C (399 and 450 °F), and most oils start to smoke before a temperature of 260 °C (500 °F) is reached, but there are at least two cooking oils (refined safflower oil and avocado oil) that have a higher smoke point than 260 °C (500 °F). Empty cookware can also exceed this temperature when heated.
Prevod auto: Dok je PTFE stabilan i netoksični na nižim temperaturama, ona počinje da se pogoršava nakon temperatura dostiže posuđa oko 260 ° C (500 ° F), i razgrađuje iznad 350 ° C (662 ° F). [Uredi] razgradnje pojedinačnom proizvodi mogu biti pogubni ptice, a može da izazove simptome slične gripu kod ljudi. [uredi] U maju 2003. godine, istraživanje životne sredine i zastupanje organizacija Radna grupa za zaštitu životne podneo 14 stranica podnesak sa SAD Komisija sigurnost potrošača peticije zapravilo zahteva da posuda i sa grejanjem aparati nose nelepljive premazi nose oznaku upozorenja na opasnosti za ljude i ptice.
Meso se obično pržena između 204 i 232 ° C (399 i 450 ° C), a većina ulja počne da puši pre temperaturi od 260 ° C (500 ° F) je postignut, ali postoje najmanje dva ulja za kuvanje (oplemenjena šafranike ulje i ulje avokada) koji imaju veću tačka dimljenja od 260 ° C (500 ° F). Prazan posuđe može preći ovu temperaturu kada se zagreva.
Po svemu sudeći nije baš previše sladak za posuđe za ishranu.
Nikako ne sme da se greje posuđe bez ulja ili vode.
[ Goran Mijailovic @ 02.11.2014. 10:59 ] @
Citat:
jovajovic100:
While PTFE is stable and nontoxic at lower temperatures, it begins to deteriorate after the temperature of cookware reaches about 260 °C (500 °F), and decomposes above 350 °C (662 °F).[citation needed] These degradation by-products can be lethal to birds, and can cause flu-like symptoms in humans.[citation needed] In May, 2003, the environmental research and advocacy organization Environmental Working Group filed a 14-page brief with the U.S. Consumer Product Safety Commission petitioning for a rule requiring that cookware and heated appliances bearing non-stick coatings carry a label warning of hazards to people and to birds.
Meat is usually fried between 204 and 232 °C (399 and 450 °F), and most oils start to smoke before a temperature of 260 °C (500 °F) is reached, but there are at least two cooking oils (refined safflower oil and avocado oil) that have a higher smoke point than 260 °C (500 °F). Empty cookware can also exceed this temperature when heated.
Prevod auto: Dok je PTFE stabilan i netoksični na nižim temperaturama, ona počinje da se pogoršava nakon temperatura dostiže posuđa oko 260 ° C (500 ° F), i razgrađuje iznad 350 ° C (662 ° F). [Uredi] razgradnje pojedinačnom proizvodi mogu biti pogubni ptice, a može da izazove simptome slične gripu kod ljudi. [uredi] U maju 2003. godine, istraživanje životne sredine i zastupanje organizacija Radna grupa za zaštitu životne podneo 14 stranica podnesak sa SAD Komisija sigurnost potrošača peticije zapravilo zahteva da posuda i sa grejanjem aparati nose nelepljive premazi nose oznaku upozorenja na opasnosti za ljude i ptice.
Meso se obično pržena između 204 i 232 ° C (399 i 450 ° C), a većina ulja počne da puši pre temperaturi od 260 ° C (500 ° F) je postignut, ali postoje najmanje dva ulja za kuvanje (oplemenjena šafranike ulje i ulje avokada) koji imaju veću tačka dimljenja od 260 ° C (500 ° F). Prazan posuđe može preći ovu temperaturu kada se zagreva.
Po svemu sudeći nije baš previše sladak za posuđe za ishranu.
Nikako ne sme da se greje posuđe bez ulja ili vode.
Sa zakljuckom, parafraziram, "ma mora da ima tu nesto..."?! :)))
Druže, koji je problem u tome što sam skinuo čoveku i postavio odgovor ? Još čovek kaže hvala!
A gde sam ja spomenuo treće oko ili rekao da tu nešto ima ?
A ti probaj da glanc nov teflonski tiganj metneš na ringlu bez ulja i dobro ugreješ. Sedi pored njega pa nam napiši kako je lepo mirisao
i kako se lepo skida teflon posle toga što izgori. I reci da je zdrav onda.
Teflonski tiganji su izmišljeni za uzimanje love od lenjih domaćica i golo su .....!
[ Otto23 @ 02.11.2014. 17:37 ] @
@jovajovic100
Ja sam o tome dosta citao pre par godina, i sve je to tacno (ima brdo podataka na netu). Za teflon mora da se vodi racuna da se posuda ne pregreje, kao i da nema fizicka ostecenja (tu gde je zagreban, te materije kojima je teflon zalepljen za metal ispod, i koje su jako stetne, dopiru u hranu - cak i ako se postuje propisana temperatura). I pored svega toga, preporucuju menjanje na godinu dana, a to, u vecini slucajeva, gotovo niko ne postuje. Moja keva npr. koristi isti teflonski tiganj za jaja ~10 godina, sav ostecen itd... horor - tako da sam morao da joj sve to izbacim iz kuce, i kupim stanless steel.
Ja sam isto presao totalno na nerdjajuci celik (aluminijum isto nije dobar, kao ni aluminijumska folija, niti gvozdje - sve ispusta primese u hranu). Ono sto se zalepi na celicnu posudu, ako se uopste zalepi, se lako skida sa onom metalnom mrezicom za pranje posudja... dakle nikakav problem. A sama posuda je bukvalno neunistaiva, nema sta na njoj da propadne (i otpadne :)), jer sve zavareno i od nerdjajuceg celika. Nista vishe me ne intereusje, ni keramika, ni teflon, nista :)
Problem je sto ljudi jednostavno nisu obavesteni o potencijalnim zdravstvenim rizicima, i samim tim ne postuju pravila za koriscenje teflosnkih posuda i sl. posudja.
IMHO, zato je najlakse i najbezbednije kupiti nerdjajuci celik, i nema greske (najmanji rizik) :)
[ Odin D. @ 02.11.2014. 19:13 ] @
Prije nekoliko godina sam čitao neki članak u kome je pisalo da je još ranije od toga nekoliko godina u nekim zemljama zapada (US sigurno, i ako se dobro sjećam još neke evropske zemlje) donesena neka odluka da se postepeno, do nekog vremena u budućnosti (2015-te, 2016-te...) u potpunosti obustavi proizvodnja teflonskog posuđa i smanji ili u potpunosti eliminiše emisija nekih materija koje se koriste za pravljenje teflona.
Navodno, momentalna zabrana u tom trenutku bi bila veliki udarac za tu industriju, pa su im ostavili kao nešto vremena da se snađu.
Čini mi se da je članak bio na Wikipedia, ali sad ne mogu da ga nađem više, tako da ne znam šta je u međuvremenu od svega toga ispalo.
U svakom slučaju, alternative postoje, a moja je "cast iron seasoned with oil" (posuđe od livenog gvožđa).
Od ringle do rerne sva jela se peku, prže, krčkaju u tome, osim nekoliko stainless šerpi koje služe za supe, čaj, mlijeko...
Što se tiče termalnih osobina, po mom iskustvu masivno posuđe od livenog gvožđa daleko prevazilazi bilo koje drugo posuđe, a što se
tiče tog non-stick fazona, nikad mi se ništa ne lijepi za taj zaštiti sloj koji se dobija pečenjem ulja, sve klizi sasvim lako,
a nikad još nisam morao upotrebljavati žicu (ni onu plastičnu) za pranje bilo čega od tog posuđa, mlaz vode sve spere,
ostane samo masnoća koju se može prebrisati papirom, čak ni deterdžent ne treba.
Ne mogu baš da uporedim sa teflonom, jer ima xx godina kako sam poslednji put posjedovao neki teflonski tiganj, pa
se ne sjećam baš najbolje.
Ne znam da li se taj fazon sa pečenjem ulja može upotrebiti i na stainless steel posuđu (ne vidim što ne bi moglo?),
pa da se na taj način od njega napravi "prirodni" non stick, kao alternativa za teflon.
(Ko ne zna o čemu se radi, u pitanju je premazivanje gvozdenog posuđa tankim slojem običnog kuhinjskog ulja, a onda se to sat-dva
peče u rerni na oko 180-200 stepeni, nakon čega se na posuđu dobije tamni, izuzetno čvrst i otporan sloj nečega, koji sa jedne strane
sprečava kontakt hrane sa gvožđem i oksidaciju gvožđa, a sa druge strane je prirodni non-stick.
Ako je potrebno, procedura se može ponoviti još koji put da bi taj sloj bio jači/deblji...
To sam poslednji put uradio prije oko godinu i po na jednom tignju koji se od tada skoro svakodnevno upotrebljava, i po više puta dnevno,
i evo i danas izgleda kao nov.
Inače, takvo posuđe bez problema može trajati 100-200 godina, ako ne i više.
Ponešto o tome može se pročitati/pogledati npr. ovdje:
lodgemfg.com
).
[ Goran Mijailovic @ 02.11.2014. 19:58 ] @
Mene u konkretnom slučaju zanima upotreba teflonskih posuda u mini pekarama, koliko sam video na netu, u low budget segmentu su sve od tog non stick materijala, tj. teflon je premazan preko lima. Cenim da je liveno gvožđe ekstra izbor ali ne prave mini pekare sa takvim posudama.
Sa zakljuckom, parafraziram, "ma mora da ima tu nesto..."?! ))
Druže, koji je problem u tome što sam skinuo čoveku i postavio odgovor ? Još čovek kaže hvala!
A gde sam ja spomenuo treće oko ili rekao da tu nešto ima ?
A ti probaj da glanc nov teflonski tiganj metneš na ringlu bez ulja i dobro ugreješ. Sedi pored njega pa nam napiši kako je lepo mirisao
i kako se lepo skida teflon posle toga što izgori. I reci da je zdrav onda.
Teflonski tiganji su izmišljeni za uzimanje love od lenjih domaćica i golo su .....!
Pa naravno da Ti kažem hvala, jer si se potrudio da pronađeš tekst na engleskom i prevedeš, abitno je u ovom slučaju da li ja umem da nađem isto ili ne. Po nekim članovima ovde da im ne pominjem ime, ne bi ni forumi trebali da postoje jer sve ima na wikipediji
[ whitie2004 @ 02.11.2014. 20:29 ] @
Citat:
alternative postoje, a moja je "cast iron seasoned with oil"
Ubaci u gugletu termine ulje i kancerogeno - dobices dovoljan broj referenci na srpskom, ne treba translejt. Opasno je na manjoj temperaturi, lakse se pali, postaje opasno ako se vise puta upotrebi, zapravo je dovoljno i da malo ubajati ... Ako cvikas od toga nema ti ni rostilja, samo sirovo meso sa malo opaljenim stranama kao sto Ameri vole. Pu, pu, daleko bilo.
I, da, alternative postoje i imas ih na savremenim tiganjima ! Svasta mi zovemo teflonski tiganj. U praksi je to malo komplikovanija prica.
[ Goran Mijailovic @ 02.11.2014. 20:52 ] @
Mali offtopic, za one koji ne znaju šta je mini pekara, neka pogledaju ovaj snimak. Posuda koju ovaj lik ubaci u aparat je ona u kojoj se pravi hleb i kasnije peče a koja je prekrivena slojem teflona.
[ jovajovic100 @ 02.11.2014. 21:26 ] @
Goran Mijailovic
Ja razmišljam da kupim mini pekaru. I znam da su teflonizirane. Mislim da čovek ne može da uvek pobegne od svega. Najzdravije bi bilo otići u neku planinčinu,
ozidati peć i peći lebac od brašna koje sam prizvodiš. A to je malo teže. Treba smanjiti rizike koje možeš, a od onoga arhitekte odozgo niko nije pobegao.
Ti kao moderator moras da sankcionises ovakve stvari. Prvo jer su vredjanje clanova, pa onda vredjanje clanova od strane moderatora! Znaci, nekoliko puta krsis osnovno pravilo ES-a!
BTW, a gde sam ja napisao da teflon nije stetan? Znaci, lazes i inputiras, nabedjujes i ostalo sto radis - sve van pravila i podlozno sankcionisanju, koje za tebe ne vazi (to svi znaju) i to koristis na veoma primitivan nacin.
Ne moras se truditi da odgovaras na ovaj post, ignorisem te po pitanju price sa tobom bilo koje vrste. A i inace se odjavljujem sa ove teme, skroz.
Pozdrav!
[ branko tod @ 02.11.2014. 21:40 ] @
Nebojsa Milanovic
Pančevo
Zamolio sam te da daš doprinos temi : ww.elitemadzone.org/t479823-2#3499438
[ Nebojsa Milanovic @ 02.11.2014. 22:37 ] @
Nakon legendarnog "testa" auta koga u životu nije video "ali ga je vozio 8 dana", Šćeka u diskusije uvodi i nove elemente:
Siguran sam da ni najstariji članovi ES-a ne pamte da neko u jednoj temi, na istoj strani, izjavi ovo:
Citat:
Sceka:
Pa ocigledno da nije otrovan - niko se iz te teme od 2006-e nije javio da je oboleo ili umro.
...a samo par postova niže, ovo:
Citat:
Sceka:
BTW, a gde sam ja napisao da teflon nije stetan?
Znaci, lazes i inputiras, nabedjujes..
Verujem da je sve to mnogima smešno, ali ES je umoran od sličnih nebuloza i krajnje je vreme da se sa tim prekine ili da se makar podvede u podnošljivije okvire.
[ Odin D. @ 02.11.2014. 22:49 ] @
Citat:
whitie2004:
Citat:
alternative postoje, a moja je "cast iron seasoned with oil"
Ubaci u gugletu termine ulje i kancerogeno - dobices dovoljan broj referenci na srpskom, ne treba translejt. Opasno je na manjoj temperaturi, lakse se pali, postaje opasno ako se vise puta upotrebi, zapravo je dovoljno i da malo ubajati ...
Otprilike ništa od toga nema veze sa "cast iron seasoning" procedorum. Čini mi se da nisi pogledao o čemu se radi: polimerizacijom ulja
se stvara određeni zaštitni sloj na metalu. To niko ne konzumira ni prije ni u toku, a ni poslije procesa.
Takvo posuđe se upotrebljavalo vijekovima unazad, jer dok industrija nije počela da pravi stainless i emajlirano posuđe drugog nije ni bilo (ne računam bakar i sl.), a i dan danas je u širokoj upotrebi u boljim restoranima i kuhinjama, i neizbježno u istočnjačkoj kuhinji - svaki kineski wok je obrađen na taj način ("The blacker the wok the better the cook" - kaže stara kineska poslovica :)
Kad kupiš novi wok on je boje čistog gvožđa, ali kad gledaš kineske kuvare - kod njih je crn. To je upravo zbog toga što je "seasoned with oil".
Kod "klasičnog" modernog posuđa, ono sa upotrebom propada i stari, čak i stainless steel počinje da se grebe i postaje sve ljepljiviji, dok kod ovoga postaje sve bolje što ga više i duže koristiš.
E sad, malo šta od ovoga ima veze sa mini pekarom za hljeb, ali - možda teoretski - bi bilo moguće uzeti neki preparat za skidanje farbi i raznih premaza i skinuti teflonski sloj sa orginalnih posuda, ili ošmirglati teflon, ili ga možda eliminisati zagrijavanjem posuda na 480 °C do 550 °C, temperatura za koju kažu da ga uništava, i onda gore pomenutom procedurom nanijeti ovaj "prirodni" non-stick sloj od polimerizovanog ulja.
A da li se isplati tolika gnjavaža oko svega toga - nemam pojma.
[ branko tod @ 02.11.2014. 22:57 ] @
Ovo je zdravo posuđe !
[ Shadowed @ 02.11.2014. 23:28 ] @
Nebojsa, ES je umoran i od tvog offtopicarenja i verbalnog napadanja ljudi na forumu pa opet nista.
[ Nebojsa Milanovic @ 02.11.2014. 23:40 ] @
Vrhunska je ironija je da ti bilo kome prigovaraš za oftopičarenje. A i to "oftopičarenje" je samo ko zna koja po redu opomena onima koje ti hraniš da ne lupetaju i da ne ruše kvalitetne teme na ES-u.
Dakle, umesto da vodiš, hraniš i pujdaš trolove na ES-u, bolje bi bilo da najpre ti prekineš sa takvim ponašanjem, a onda i da njih usmeriš da konstruktivno učestvuju u diskusijama.
Da budem sasvim precizan da se neko ne oseti prozvanim bez potrebe, bukvalno samo ta grupa oko tebe je ostala sa takvim ponašanjem, i kada bi i oni (zajedno s tobom) počeli konstruktivno da pišu i da više ne ruše diskusije, ES bi bio značajno kvalitetniji.
[ Shadowed @ 03.11.2014. 00:04 ] @
Ja dok sam bio konstruktivan bio sam pravljen budalom. Sad sam konstruktivan kad mi se hoce, a zezam se kad mi se to hoce. A najveca je zabava tvoja zabluda da ja imam kao neku bandu ovde na ES-u :)
[ whitie2004 @ 03.11.2014. 11:29 ] @
Citat:
polimerizacijom ulja se stvara određeni zaštitni sloj na metalu. To niko ne konzumira ni prije ni u toku, a ni poslije procesa.
A normalno da se konzumira. Nisi procitao ovaj tvoj link! Kisela hrana, paradajz npr. ili nedaj boze da operes taj tiganj sa nekim deterdzentom, lako rastvara taj sloj i sve to stize u hranu. Sto me ne sprecava da svakodnevno koristim ove Brankove cupove. Normalno, prvo da se 'opale' sa mast ...
Za Gorana (ako ga nisu oterali ovi sa temom ciji je duzi ...):
Prica o teflonu, PVCu isl. je prastara. Svetska zdravstvena organizacija je o tome vec rekla svoje i zato ti mozes to posudje kupiti u samoposluzi, dok ti na kutiji cigara kazu da ces dobiti dete sa 3 oka. Teflon je opasan samo za radnike u fabrici. U kuci ces tesko dobiti tih 400 stepeni na kojima on tek pocinje da se ljusti. U medjuvremenu (na manjim temperaturama) je vec izgorelo to testo, ulje je izazvalo pozar a vatrogasci sa maskama te izbacuju iz stana zbog mnogo konkretnijih i opasnijih gasova. Ali nista od toga nije izvodljivo. Grejac nema dovoljnu snagu, termostat ce iskljuciti a ako on nije ispravan pregoreva termicki osiguras koji je garant ispravan. Za dobar leb, posebno za pice, potrebne su te visoke temperature ali tu se prica o mermeru, kamenu, zidanim furunama ... I obavezno bez aditiva - tu su tek otrovi!
[ vladd @ 03.11.2014. 12:36 ] @
Za divno cudo, u kuhinji (da kazem u "kuci") se moze naci izvor od preko 1500C... za kuvanje...
I to je ono sto se lako ZABORAVI, a "po navici" koristi.
Ne mali broj puta sam odbio palacinke przene u teflonskom tiganju(ne lepi se, namenski), samo zato sto je tiganj postavljan na PLINSKI gorionik(ili ringlu, ko voli)..."brze i jeftinije"...
Pa i drvo moze da na otvorenom plamenu ispostavi 600-800C, pa nije zgoreg, obratiti paznju na upotrebu TEFLONIZIRANIH posuda.
Crvena elektricna ringla je takodje izvor temperature preko 500C..prema tome, upozorenja su na mestu!
Jedino je "bezbedna" klasicna rerna, koja opet ne sme da ima infracrveni, "rostiljski" grejac...
[ Odin D. @ 03.11.2014. 14:12 ] @
Citat:
whitie2004: A normalno da se konzumira. Nisi procitao ovaj tvoj link! Kisela hrana, paradajz npr. ili nedaj boze da operes taj tiganj sa nekim deterdzentom, lako rastvara taj sloj i sve to stize u hranu.
To jedino kad bih hvatao tu vodu od pranja iz sudopera, pa onda umakao hranu u nju.
Šalu na stranu, ali tvoj prigovor možda može da važi za svježe i nedovoljno obrađeno posuđe.
Za npr. tiganj koji je neko vreme u upotrebi nema šanse taj sloj da se skine ikakvim normalnim pranjem suđa i deterdžentom.
Možda da ga ostaviš tri nedelje potopljenog u vodi deterdžentu da se kiseli ili da kuvaš u njemu smjesu vode i deterdženta.
Lično sam zgotovio nebrojeno sataraša (osnovni sastojak paradajiz) u takvim tiganjima sad dok su paradajiz i paprika bili u sezoni i nikad nikakvih problema.
A ko ne želi da čeka nedelju-dvije redovne upotrebe da mu takav tiganj prirodno "ostari" i dosegne "level pro", može u startu umjesto jednog sloja da još par puta premaže tiganj i vrati ga u rernu na pečenje i to je to.
Ali, ako hoću da kuvam npr. paradajz čorbu tri sata - zašto bih pobogu to radio u cast iron ili teflonskom posuđu, kad se to može uraditi u bilo kojoj "običnoj" šerpi - u pitanju je čorba, nema potrebe da se insistira na non-stick posuđu, kad se čorbe i supe ionako ne lijepe za dno posude?!
[ Odin D. @ 03.11.2014. 14:17 ] @
Citat:
vladd: Crvena elektricna ringla je takodje izvor temperature preko 500C..prema tome, upozorenja su na mestu!
Naravno da jesu. Smisao teflonskog posuđa kod prženja je relativno mala ili nikolika količina masnoće, a suv tiganj (prazan) možeš da zagriješ
na ringli maltene do crvenog usijanja.
A oni teflonski tigančići su obično od aluminijuma i male termičke inertnosti tako da nije potrebno više od nekoliko sekundi nepažnje da ga pregriješ.
[ whitie2004 @ 04.11.2014. 08:13 ] @
Citat:
To jedino kad bih hvatao tu vodu od pranja iz sudopera, pa onda umakao hranu u nju.
Shvatio! Za razliku od teflona zapaljenog na par stotina stepeni. Tu umacemo leba u crni talog. A zovnemo i komsije da se zajedno grcimo na toksicnim isparavanjima. Mislim, kome bi palo napamet da otvori prozore i baci taj tiganj u djubre ...
Salim se i ja. Pricamo o otrovima u tragovima koje tehnicari ipak mogu da nadju. A taloze se u organizmu i skupljaju celoga zivota. Cemu tvoje distanciranje od teflona ako prehrandbena industrija, kafici, lokali brze hrane nemaju takav stav. Kao nepusac u kafanskom dimu.
Citat:
Lično sam zgotovio nebrojeno sataraša ...i nikad nikakvih problema.
Licno 'ubijem' mnogo cigareta dnevno ... i nebi po tome donosio zakljucke.
Citat:
U kuci ces tesko dobiti tih 400 stepeni...
Sto znaci da ima mogucnosti, a na diskusijama na forumu znaci - bez ikakvih problema :-) Mislim da je temperatura klasicne sijalice tu na mestu br.1 Bar dok su bile od volframa!
Slazem se da je upozorenje na mestu i da treba edukovati ljude da postoji i ta opasnost. Mnogo manja nego da spustis ruku na tu crvenu ringlu, ili se iseces na noz/slomljeno staklo, napipas negde 220v, pazaris toksican limun u prodavnici. A ipak veca nego da progutas dugmetastu bateriju, sretnes na pijaci obolelog od ebole ...
[ Odin D. @ 04.11.2014. 14:34 ] @
Citat:
whitie2004: Cemu tvoje distanciranje od teflona ako prehrandbena industrija, kafici, lokali brze hrane nemaju takav stav. Kao nepusac u kafanskom dimu.
Nemam ja uopšte nikakvo distanciranje od teflona niti imam išta protiv teflona zbog teflona, već je meni posuđe od livenog gvožđa u više drugih aspekata daleko ispred teflona po lakoći upotrebe (tu mislim na nebrigu o tome kako ćeš ga grijati, čime ćeš ga strugati, čime ćeš miješati hranu u njemu, da li ćeš ga ogrebati itd.), kvalitetu i ukusu spremljene hrane, kondukciji toplote itd...
Ne bih ja prešao sa toga na teflon, sve i da se sutra dokaže da je teflon u stvari vrlo zdrav i da čisti toksine iz organizma.
Moji komentari su se odnosili na to da u pogledu non-stick rješenja postoji alterativa u vidu polimerizovanih masti/ulja, pa ko se boji teflona ili ga mrzi da o tome razmišlja i čita rezultate istraživanja, ili ga mrzi da stražari nad tiganjem da se ne pregrije ili želi bolje spremljen biftek ili ima bilo kakav drugi pametni ili glupi razlog - može da proba tu alternativu.
[ annaB @ 28.08.2015. 14:49 ] @
Ne znam da li je prava tema, ali htela bih da vas pitam:
1) Metalac ili Gorenje posudje?
2) Inox ili Emajl?
Imam sporet sa staklenom povrsinom
[ Java Beograd @ 28.08.2015. 15:04 ] @
U kuhinji zatreba i emajl i inox.
Metalac je kod emajliranih posuđa vrh, pa stoga, nema mnogo dileme. Kad je inox u pitanju, koliko čujem i tu je Metalac odličan. Mada, ukupan asortiman inox posuđa "Metalac" i nije nešto obiman. Imaju svega nekoliko artikala.
[ annaB @ 28.08.2015. 15:11 ] @
Htela bih da kazem Lonac, za slatki kupus i za kiseli kupus :) 20cm da je precnik
Gril tiganj...ili neki drugi, za pecenje mesa ili ribe, da ne treba mnogo ulja i da ne lepi.
Ali i serpu za kuvanje jela poput graska i ostalih...Znaci 20cm da je precnik
NE bih keramicki i Ne bih teflon, da to napomenem :)
[Ovu poruku je menjao annaB dana 28.08.2015. u 17:21 GMT+1]
[ branko tod @ 03.09.2015. 07:02 ] @
Citat:
annaB:
Ne znam da li je prava tema, ali htela bih da vas pitam:
1) Metalac ili Gorenje posudje?
2) Inox ili Emajl?
Imam sporet sa staklenom povrsinom
Ja sam apsolulutno protiv Gorenje posuđa, bele tehnike i ostalin njihovih proizvoda.
Metalac je skuplji od raznih Rumuna i Turaka, ali je i bolji.
Ja ( moja porodica ) dugo godina koristimio prohrom i prezadovoljan sam. Hoće ponekad
da zagori ako se baš ne pazi, ali se i opere bez problema. Ne preporučujem duže držanje
kiselih jela u njima. Jelo skuvati i onda prebaciti u nemetalno posuđe.
[ annaB @ 03.09.2015. 08:23 ] @
Kupila sam gorenje sporer :D
A Metalac emajlirano posudje :D
Htela bih neki gril tiganj za meso, da ne lepi se, ali necu teflon i neku posudu za rernu sa poklopcem za neka jela koja traze poklopac i to je to :)
[ bakara @ 03.09.2015. 11:58 ] @
Ja ipak mislim da je teflonski tiganj nezamenjiv u kuhinji.
[ Java Beograd @ 03.09.2015. 12:13 ] @
Biće da je Ana mlada domaćica.
Posle nekoliko godina domaćica / domaćin nabave za kuhinju mnogo toga. Iha-haj. Sudova, šerpi, lonaca, tiganja ...
U mojoj kuhinji (tj. kuhinji moje gospođe ) jedno vreme smo imali mali teflon tiganj za prženje samo jednog jajeta, pa malo veći teflon tiganj za dva jajeta, i još jedan najveći. Naravno bio je tu i teflon tiganj za palačinke. I još nekoliko drugih (ne teflon) tiganja pride.
Ipak teflon tiganji najkraće traju u kuhinji. Vremenom stare, teflon se krza, i valja ih zameniti, tj. baciti. Sad imamo samo dva.
Nisam primetio da je starija od mene, a po komentarima deluje mlada.
[ alex14 @ 09.03.2022. 19:52 ] @
UPOZORENJE
Za sve koji čitaju, teflon je izuzetno otrovan, možete ga staviti u istu korpu sa cijanidom i radioaktivnim otpadom !!! Teflonske materije, čak i najsitnije koje udahnete ili progutate izazivaju rak !
Na sudu je dokazano da je otrovan a kompanija koja ga proizvodi za upotrebu u domaćinstvima godišnje plaća multimilionske kazne da bi i dalje proizvodili jer svejedno imaju zaradu i pored kazni !
Pogledajte "Dark Waters" film dokumentarac tu je sve opisano, veoma je strašno i uznemirujuće. Ukoliko pripremate ili ste pripremali bilo šta u tim posudama, ili ste imali druge oblike teflona u kući, idite kod lekara !
[ alex14 @ 09.03.2022. 19:57 ] @
Za sve one koje slučajno pomisle da je ovo spam ili šala, kompanija koja proizvodi Teflon je DuPont i ima nekoliko sudskih postupaka pokrenutih i dobijenih protiv njih. Sve ovo možete proveriti... Materijal je izmišljen za korišćenje u tenkovima, a posle su ga prebacili u domaćinstva, ubilo je nebrojeno ljudi u kratkom roku !