[ ronilac spuzvi @ 18.11.2014. 00:47 ] @
...zivota u Srbiji ?

Kapiram da svako normalan ovde vuce hronicne frustracije zbog anomalija u nasem drustvu. Kako se vi nosite sa time ?
[ mr. ako @ 18.11.2014. 01:18 ] @
Sto bi Adam Savage iz Mythbusters-a rekao: "I reject your reality and substitute my own."

https://www.youtube.com/watch?v=W8qcccZy03s

Ipak, ovde po ES-u mozemo videti one koji svoje frustracije lece bas na forumu, bilo pisuci mrziteljske postove, bilo pljujuci po zemlji iz koje planiraju/mastaju da odu ili su vec otisli, bilo jednostavno ponizavajuci druge ucesnike - i to im obezbedjuje dnevnu dozu kako bi pregurali dan. :D

Te "anomalije u nasem drustvu" i "zivot u Srbiji" koje pominjes, postoje manje-vise u ovom ili onom obliku u svim ostalim drustvima i drzavama, preporucujem da svoje frustracije lecis negde drugo ili potrazis strucnu pomoc ukoliko vidis da je to postala svakodnevna praksa.
[ hotchimney @ 18.11.2014. 02:30 ] @
Ne znam zašto vredjaš čoveka bez ikakvog povoda?
[ pisac @ 18.11.2014. 02:55 ] @
Kojih anomalija? Ceo svet je jedna anomalija. Ljudska vrsta kao vrhunac licemerja je jedna anomalija. Tako da, kada shvatiš sve te anomalije, život u Srbiji uopšte nije tako loš čak štaviše mogu da tvrdim da je bolji nego na zapadu, ali ne zadugo nažalost jer nas ta zapadna anomalija guta polako ko zmija.
[ mr. ako @ 18.11.2014. 04:15 ] @
@hotchimney

Ne vredjam, vec dajem dobronameran savet. Jer ukoliko imas svaki dan takve frustracije, moras nesto premeniti ili traziti ozbiljnu strucnu pomoc. Ne vredi da pokusavas samoizlecenje svakodnevnim lucenjem svojih frustracija po forumu.

Meni je pre svega zao ljudi kojima su napunili glavu da je Srbija dno dna i da ama bas nista ne valja i da je ovde sve apsolutno najgore i da je ovde sve raspad i da je Srbija kriva za sve lose sto se desava po Svetu i da je cak i kriva za Prvi Svetski rat i da je kriva za sve zlocine u svim ostalim ratovima i da su njeni stanovnici najgluplji i da su najveci neradnici i da su mladi neradnici i da su lenjivci i da ustvari drzava ni ne postoji i da se ovde desavaju stvari koje se nigde drugo ne desavaju i da se ovde svakodnevno desavaju samo lose stvari i da svi moramo da imamo stav "Oj Srbijo na sljivu te nabijem" ili u suptrotnom nismo modernog i otvorenog razmisljanja i da nismo sirokijeh evropskijeh s'vatanja ukoliko svakodnevno ne pljujemo po sopstevnoj drzavi i, jos pozeljnije, sopstvenom narodu, itd, itd, itd.
[ hotchimney @ 18.11.2014. 05:54 ] @
Upravo to što pišeš i kako pišeš je suprotno tvojim "lepim željama".

Opet, ko kaže "da je Srbija dno dna i da ama bas nista ne valja i da je ovde sve apsolutno najgore"?
Eto, recimo voda ja fantastična, mleko još bolje, čist vazduh u Pančevu, a topli beogradski soliteri svakog jula.

Šta ćeš lepše?
[ Miroslav Jeftić @ 18.11.2014. 07:27 ] @
Voda je možda fantastična, ali ne u Vojvodini.

Citat:
mr. ako:

Meni je pre svega zao ljudi kojima su napunili glavu da je Srbija dno dna i da ama bas nista ne valja i da je ovde sve apsolutno najgore i da je ovde sve raspad i da je Srbija kriva za sve lose sto se desava po Svetu i da je cak i kriva za Prvi Svetski rat i da je kriva za sve zlocine u svim ostalim ratovima i da su njeni stanovnici najgluplji i da su najveci neradnici i da su mladi neradnici i da su lenjivci i da ustvari drzava ni ne postoji i da se ovde desavaju stvari koje se nigde drugo ne desavaju i da se ovde svakodnevno desavaju samo lose stvari i da svi moramo da imamo stav "Oj Srbijo na sljivu te nabijem" ili u suptrotnom nismo modernog i otvorenog razmisljanja i da nismo sirokijeh evropskijeh s'vatanja ukoliko svakodnevno ne pljujemo po sopstevnoj drzavi i, jos pozeljnije, sopstvenom narodu, itd, itd, itd.

Svaka generalizacija je bezveze, pa i ta tvoja.
[ etjen @ 18.11.2014. 08:34 ] @
Code:
Koji su vam mehanizmi zastite od realnosti...

negledanje vesti
[ Windows2 @ 18.11.2014. 08:39 ] @
Do nedavno sam bio u slicnom fazonu ko zadnji ode nek ugasi svetlo. A sad uvidjam da sto vise Srbija postaje deo "normalnog sredjenog drustva" eu i ekipe, to ce mi trebati sve efikasniji mehanizmi za zastitu od realnosti jer ce ista postajati sve nepodnosljivija. Ja bi ako moze nekako da se taj proces stvaranja od Srba i Srbije "normalnog" naroda i zemlje nalik onima na progresivnom zapadu zaustavi i jos jednom razmisli o svemu. O tome ko smo, gde smo, kakvi smo i sta imamo u ovom trenutku. A ko cemo, gde i kakvi biti i sta cemo ili necemo imati u nekom narednom. Jer kad pogledam u daljinu putem kojim idemo kuda on vodi, cini mi se da cemo svi vrlo brzo biti toliko "normalni" i "dovedeni u red" da ce to biti jezivo. Ko smatra da je ovde normalan medj ludima neka slobodno bezi iz ludnice i svoju srecu trazi pod nekim drugim krovom medj svetom kog smatra po svemu normalnijim i pristojnijim od ovog. Ja se licno osecam prijatnije i u ovakvoj ludnici prepunoj anomalija nego u uglancanoj sobi 101. Pa kako ko ovo shvati.
[ Ivan Dimkovic @ 18.11.2014. 08:49 ] @
Citat:
mr.ako
Meni je pre svega zao ljudi kojima su napunili glavu da je Srbija dno dna i da ama bas nista ne valja i da je ovde sve apsolutno najgore i da je ovde snve raspad i da je Srbija kriva za sve lose sto se desava po Svetu i da je cak i kriva za

Ti ljudi o kojima pricas su ljudi koji u drugima traze opravdanje za probleme. Toj konkretnoj grupi koju pominjes je pojam "Srbija" uzrok problema, imas slicne kojima su krivi neki drugi.

Sve to, naravno, smara. Iskreno, to je jedna od dobrih stvari kod Amera - smatra se za lose da se zalis i kukas. Nekada to uopste nije lose, utice na to da ima manje smaranja :-)

To ti je k'o one babe, sto po ceo dan pricaju o bolestima i svaka sebi nabije po 3-4 medicinske enciklopedije dijagnoza. Tako i oni kojima je kriva Srbija, USA, Rusija, EU, Masoni, Iluminati, 20-ti vek, 21-vi vek, srednji vek, Turci, Vizantija, Rimljani i sl... sve je to jedan smor.

Realnost je takva da je zivot u bar pola sveta los, u smislu uspeh je ako si uspeo da zadovoljis metabolicke potrebe organizma a dobro je ako, jednostavno, nisi poginuo. U ostatku sveta stvar zavisi, sto od pojedinca sto od grupe u kojoj zivi, sto od spoljnih faktora. Radis na onome sto mozes da promenis na bolje, a ostalo... pa mozes ili da ignorises ili da smaras druge, sta vec kome odgovara.
[ pisac @ 18.11.2014. 09:24 ] @
Citat:
Ivan Dimkovic: Radis na onome sto mozes da promenis na bolje, a ostalo... pa mozes ili da ignorises ili da smaras druge, sta vec kome odgovara.

Kako da odrediš gde je granica između prvog i drugog dela rečenice?
[ vujo032 @ 18.11.2014. 10:05 ] @
To mu dođe kao ono:
[ jovajovic100 @ 18.11.2014. 10:32 ] @
Prosto neverovatno koje reči sada izviru iz Dimkovića. Da li si dobro ?
[ Ivan Dimkovic @ 18.11.2014. 11:28 ] @
Citat:
pisac:
Citat:
Ivan Dimkovic: Radis na onome sto mozes da promenis na bolje, a ostalo... pa mozes ili da ignorises ili da smaras druge, sta vec kome odgovara.

Kako da odrediš gde je granica između prvog i drugog dela rečenice? :D

Iz iskustva. Kako ga vise imas, tako imas bolji "sac" da li nesto moze da se promeni ili ne moze.

Ili, jos jednostavnije, da ne smaras druge, a sam sa sobom vidis da li da nesto ignorises ili da pokusavas da menjas.

Ljudi koji po defaultu krive zemlju, kontinent, planetu, epohu i sl. za sve lose u zivotu smaraju, to je sve. Ni vise ni manje od toga.
[ Svarog @ 18.11.2014. 12:09 ] @
Citat:
ronilac spuzvi:
...zivota u Srbiji ?

Kapiram da svako normalan ovde vuce hronicne frustracije zbog anomalija u nasem drustvu. Kako se vi nosite sa time ?

Esid i alkohol .
[ ronilac spuzvi @ 18.11.2014. 12:57 ] @
Citat:
hotchimney:
Ne znam zašto vredjaš čoveka bez ikakvog povoda?

Cuj, ispa tema kao kada hajdukovci pokrenu pricu zasto hajduk ima lose rezultate zadnjih 20 godina, a na temi sve navijaci nk dinama koji lece svoje frustracije. Karmicki poen meni sto sam vam pomogao da se ispusete i osetite boljim.

On topic pitanje za nas koji zivimo ovde, a ne za salonske teoreticare, kako gurate ljudi ?
Ja imam klasicnu pricu koja mi radi posao, mikrosvet ljudi i prijatelja u kome se krecem, ali ne moze se covek izolovati od sveta u kome zivi. Zenini prijatelji svi redom u drzavnoj sluzbi takav im profil zanimanja, poslednjih godina ljudi tesko ista mogu sebi priredit, nekad smo zajedno mogli otic na odmor priustit sitne radosti, sada toga nema i nece skoro bit. Nabudzimo mi neko grupno zezanje ali ekonomska situacija gadno opterecuje ljude u mom okruzenju.
Kum mi radi dva posla i sprema se zenom i decom za skandinaviju. Drugi se sprema sa porodicom da uprti u Kanadu i ponovo polaze ispite za doktora.
Mi kao zivmo bolje od proseka.

Nije lose kad je lose, nego kad znas za bolje, a situacija ide ka gorem. Mene anksioznost, sem ekonomije koja ide na dole, tisti po pitanju nekog rata sutra, plasim se za decu kad porastu. Nismo ni levo ni desno, nismo nasli mir sa susedima, plutamo u vakuumu ko zemlja. Posle desetak godina opet se uhvatim da mislim o nekom zivotu preko.

Ja se fino uradim malo morem, malo planinom. Moj posao me oraspolozi, ali djavola, sve vise mi smetaju turbulencije.

[ bin.sys @ 18.11.2014. 13:09 ] @
Ma u Srbiji niko i ne zna da Hajduk ima loše rezultate poslednjih 20 godina. Verovatno se to krije od javnosti, jer ako bi se saznalo došlo bi do masovnog nezadovoljstva i ko zna čega još. Jesi li ti siguran da živiš baš u Srbiji? Nakon raspada SFRJ nastala je pomalo zbunjujuća situacija i neki ljudi pokušavaju da pobegnu od realnosti tako što zamišljaju da žive u nekoj drugoj ex SFRJ republici.
[ dule_ns @ 18.11.2014. 14:29 ] @
Nisi znao za Hajduk? Pa ti si potpuno van realnosti.
[ hotchimney @ 18.11.2014. 14:31 ] @
Naravno da niko ne zna za Hajduk. Očigledno čovek nije u toku šta se dogadja u Srbiji. Baš kao i emigranti koji s ponosom ističu kako su prilagodljivi ne vide ništa posebno loše u Srbiji. Pa kad je tako pozivam emigraciju da se vrati u Srbiju. Sa takvim elanom i optimizmom kojim zrače i u Srbiji će biti ozarenog lica.

Citat:
Zenini prijatelji svi redom u drzavnoj sluzbi takav im profil zanimanja, poslednjih godina ljudi tesko ista mogu sebi priredit, nekad smo zajedno mogli otic na odmor priustit sitne radosti, sada toga nema i nece skoro bit.

A i zašto bi bilo?
99% državne službe je neproduktivna partjska mufljuza. Jataci kriminala i korupcije.
E sad, sisa nasledjena od komunista se iscedila. Nema više.
Stvarali ste - uživajte.
[ bin.sys @ 18.11.2014. 14:42 ] @
Citat:
E sad, sisa nasledjena od komunista se iscedila. Nema više.

To znači da je vreme da se razmišlja o odlasku u inostranstvo, negde gde se može lepo živeti od socijalne pomoći.
[ ronilac spuzvi @ 18.11.2014. 15:09 ] @
Netacno.
Drzavni sluzbenici su esencijalni za ovu zemlju. Oni ti vaspitaju i skoluju dete, oni te lece, u njihove ruke ces staviti svoj zivot na operacionom stolu kada dodje vreme. Tako je u svim evropskim zemljama. Vecinom su to posteni ljudi koji rade odgovorne poslove.
Poistovecivanje svih sluzbenika drzave sa javnim sektorom, javnim preduzecima, agencijama, politicarima i njihovim svitama nije ispravno.

Pa nije valjda potok toliko plitak da se bavimo Hajdukom. Kao u Sekspirovoj drami u kojoj vam najinteresantniji deo predstave bude socna psovka ?
Hajduk ili Zvezda, svejedno nema razlike, hteo sam da relaksiram poredjenje, da ne ode u navijacki smer.

Mozda je i moja greska, mozda u ovoj zajednici nema ljudi koji dele iste nazore ili brige kao ja. Naslov teme je mogao biti "... u danskoj" ili "...u nemackoj".
Prvi bi se pozalili na najmanji broj prodavnica trgovinskog lanca Zara u Evopi, a drugi na niske plate u odnosu na kvalitet rada. Svako ima svoju muku.

Ali u evropskoj sferi u kojoj mi zivimo, ova zemlja je statisticki na dnu po vecini parametara koji opisuju kvalitet zivota, ne samo ekonomski, vec po parametrima koji opisuju slobodu i pravo.
Kada Nemacka ili Francuska izgubi 10 miliona ljudi intenzivnim odlivom mladih i kada bude najstarija nacija u evropi, mozemo pricati o ekvalitarnosti situacija. Kada budu imali potencijalno ratno zariste u svom teritoriju, mozemo pricati o razumevanju anksioznosti.

Moj odgovor je zivot u mikrosvetu, mislim vecina ljudi bilo gde na planeti tako zivi. Samo sto se kod nas iz moje licne vizure spoljasne turbulencija pojacavaju i postaju sve iritantnije. Covek kaze esid i alkohol, mozda se zeza, ali to je realnost Srbije.
[ bin.sys @ 18.11.2014. 15:31 ] @
Da li je u Hrvatskoj bolje nego u Srbiji? Ako jeste zašto nisi ostao tamo?
[ hotchimney @ 18.11.2014. 15:33 ] @
Citat:
To znači da je vreme da se razmišlja o odlasku u inostranstvo, negde gde se može lepo živeti od socijalne pomoći.

Još u aprilu UEFA je upozorila Crvenu Zvezdu da treba da ispunjava svoje finansijske obaveze. Crvena Zveza je ignorisala upozorenja UEFA tako da je

UEFA suspendovala Crvenu Zvezdu na godinu dana

Zvezda je suspendovana zbog kršenja finansijskih propisa

06. jun 2014

Dakle, ovi što lagodno piskaraju iz emigracije, u EU postoje pravila koja važe za sve (pa i za "moćne").
Kako to može da se ignoriše u Srbiji (jer kršenje finansijskih propisa bi trebalo biti sankcionisano u svakoj normalnoj državi)? Crvena Zvezda je finansijski propala i kao svaki propali ekonomski subjekt treba da ide "na doboš". Ipak, to se ne dogadja. Odakle ekonomski propali subjekt crpi novac?

Škundrić i dalje na čelu SD Crvena zvezda

Generalni sponzor FK Crvena Zvezda Gazprom neft

Gas za domaćinstva od danas skuplji 3,3 odsto
15. novembar 2014

Dakle, nigde se ne može živeti tako lepo od socijale kao u Srbiji. Naravno, ako ste moralno-politički podobni.
[ Tyler Durden @ 18.11.2014. 16:34 ] @
Ovaj bin.sys jos nije banovan??
E svasta...
[ bin.sys @ 18.11.2014. 17:22 ] @
Da li se ti baviš još nečim osim što pratiš ko je banovan? Možda je to tvoj recept za zaštitu od realnosti :)
[ Odin D. @ 18.11.2014. 17:28 ] @
Citat:
mr. ako: Meni je pre svega zao ljudi kojima su napunili glavu da je Srbija dno dna i da ama bas nista ne valja i da je ovde sve apsolutno najgore i da je ovde sve raspad i da je Srbija kriva za sve lose sto se desava po Svetu i da je cak i kriva za Prvi Svetski rat i da je kriva za sve zlocine u svim ostalim ratovima i da su njeni stanovnici najgluplji i da su najveci neradnici i da su mladi neradnici i da su lenjivci i da ustvari drzava ni ne postoji i da se ovde desavaju stvari koje se nigde drugo ne desavaju i da se ovde svakodnevno desavaju samo lose stvari i da svi moramo da imamo stav "Oj Srbijo na sljivu te nabijem" ili u suptrotnom nismo modernog i otvorenog razmisljanja i da nismo sirokijeh evropskijeh s'vatanja ukoliko svakodnevno ne pljujemo po sopstevnoj drzavi i, jos pozeljnije, sopstvenom narodu, itd, itd, itd.

Vidi, u ovakvim temama se nidočeg ne može stići pomoću relatizovanja i ličnih utisaka i doživljaja.
Jedini način je da se situacija pokuša okarakterisati objektivnim mjerljivim parametrima - čiju objektivnost svako priznaje - kao što su prihodi, rashodi, dugovi i njihove tendencije kretanja, stopa nataliteta, stopa mortaliteta, nivo korupcije, nivo birokratizovanosti, prosječna primanja, cijena potrošačke korpe, zdravstveno stanje nacije, nivo zdravstvenih usluga, efikasnost državne uprave, rezultati PISA testova, stopa kriminala, odliv mozgova, starost stanovništva, očekivana dužina života, (ne)zaposlenost, inflacija, ... itd., raznim drugim parametrima kojima se sociologija i druge nauke služe da relativno objektivno opišu kvalitet i kvantitet života na nekom prostoru u nekom trenutku.

Po svim tim parametrima Srbija je trenutno među najgorima u svom užem i širem političko-geografsko-istorijskom okruženju, a u nekima i na čitavoj planeti.
Ako bi se ovakav trend nastavio (a nema pokazatelja da neće, što je poseban pritisak na psihu normalnog čovjeka) - zemlja bi u skorijoj budućnosti apsolutno propala, a narod nestao biološki (uslijed izumiranja) i fizički (uslijed raseljavanja).

To su objektivne činjenice čiju objektivnost, kao što gore rekoh, svako razuman priznaje. Međutim, koliki im značaj neko pridaje ili treba da pridaje, u smislu kvaliteta svog pojedinačnog života, krajnje je lično pitanje, koje - ako se dovoljno daleko gura - neminovno dovede do onoga "A šta je smisao [mog] života?"

Tako npr., za ono gore rečeno, ako je nekome to sve ok, i smatra da je to sve manje-više "relativno dobro" i da nema potrebe da se tu nešto posebno kritikuje - ja imam razumijevanja za takve i to je sve ok, ali isto tako još i bolje razumijem one kojima tu skoro ništa nije ok.

U tom smislu mislim da nije dobro skretati temu na taj kolosjek - da li je stanje srajnje ili nije - nego ostati na onome što je postavljač i zamislio: pod pretpostavkom da to sve nekom (lično) teško pada - čime se služi da to lakše podnosi.
[ Tyler Durden @ 18.11.2014. 17:35 ] @
Citat:
bin.sys:
Da li se ti baviš još nečim osim što pratiš ko je banovan? Možda je to tvoj recept za zaštitu od realnosti :)

Na ES slabo čime drugim. Preplavljen je trolovima kao što si ti pa mi to prilično otežava učešće na forumu.
Da li se ti baviš nečim osim trolovanjem?
[ bin.sys @ 18.11.2014. 17:52 ] @
Hajde otvori jednu temu i napiši nešto pametno. Obećavam da neću ništa da napišem da te ne bih uznemirio. Baš bih voleo da pročitam nešto od tebe a da nije prozivanje trolova ili neduhovita upadica. Meni se nažalost čini da u tvom slučaju nisu problem trolovi i trolovanje već tvoje nerazumevanje onog što je napisano.
[ vladd @ 18.11.2014. 19:20 ] @
Zasto "zastita" od realnosti.

Covek pre svega treba da ima procenu okoline, i zatim da pregrupise prioritete i sposobnosti.

Najbitnija je dobra procena mikroambijenta, i sagledavanje zelja, ambicija i mogucnosti.
[ pisac @ 18.11.2014. 20:01 ] @
Citat:
Odin D.: Po svim tim parametrima Srbija je trenutno među najgorima u svom užem i širem političko-geografsko-istorijskom okruženju, a u nekima i na čitavoj planeti.
Ako bi se ovakav trend nastavio (a nema pokazatelja da neće, što je poseban pritisak na psihu normalnog čovjeka) - zemlja bi u skorijoj budućnosti apsolutno propala, a narod nestao biološki (uslijed izumiranja) i fizički (uslijed raseljavanja).

To su objektivne činjenice čiju objektivnost, kao što gore rekoh, svako razuman priznaje.

Gomila besmislica.

Cena bela zapadna civilizacija (sa izuzetkom amerike) odumire jer je homo-glupočovekus postao previše sebičan i razmažen da bi odgajao potomstvo, umesto toga odgaja kučiće i televizore. To je trend koji je zahvatio i Srbiju, kao što i mnoga ostala $ranja zahvataju Srbiju sa zapada.

Zapadna civilizacija je i pored imperijalističkog širenja dominacije po svetu prinuđena i da uvozi ljude jer ih domaće razmažene lenštine ne proizvode dovoljno. To dovodi do toga da će za nekoliko generacija zapadna civlizacija jednostavno da se uruši sama od sebe i zavladaće radikalni islam ili neka druga bolesna ideologija/vera/štagod.

Dakle, potpuno si promašio. Trenutno je mnogo bolje biti u Srbiji nego na Zapadu iz prostog razloga jer će sva $ranja koja taj zapad proizvodi svojom debilnom filozofijom odnosno pohlepom prvo da zahvate njih same pa tek onda Srbiju. Naravno, tu su izuzetak ona $ranja koja zapad namerno proizvodi baš za naše podneblje sa razlogom imputiranja haosa kako bi mogao da profitira na tom haosu (primer: SFRJ, Ukrajina, Sirija...). Tako da je jedini način opstanka u toj gomili $ranja da se pliva u njima i da se trudiš da izbegavaš matice i virove.

Po tom pitanju, Srbija je trenutno itekako dobra za lagodno plivanje u $ranjima, bolja od ogromnog procenta ostatka sveta.

Inače, te fore sa stalnim spuštanjem stanovništa navođenjem negativnih pokazatelja a sakrivanjem pozitivnih (koje ti prelivaš ovde), to su poznate fore koje se koriste za manipulaciju drugim osobama ili u ovom slučaju celim nacijama. Gomila plitkoumnih domaćih političara (a i stanovnika) pada na te smešne manipulativne taktike, isto kao što gomila zapadnih političara (i stanovnika) pada na cenzorisane i manipulisane zapadne medije i donose (odnosno podržavaju) odluke o kojekakvim ratovima i bombardovanjima koje ni u ludilu ne bi doneli da imaju pravu sliku o svetu oko sebe. Svetom trenutno vlada onaj koji ima najviše globalne moći da manipuliše sa tuđim razmišljanjem, a to je CIA/NSA.
[ Tyler Durden @ 18.11.2014. 20:04 ] @
Citat:
bin.sys:
Hajde otvori jednu temu i napiši nešto pametno. Obećavam da neću ništa da napišem da te ne bih uznemirio. Baš bih voleo da pročitam nešto od tebe a da nije prozivanje trolova ili neduhovita upadica. Meni se nažalost čini da u tvom slučaju nisu problem trolovi i trolovanje već tvoje nerazumevanje onog što je napisano.

Pa mozda. Ko ce ga znati.
Al ja bih tebe svejedno banovao. Ono, sa interneta. Jer si teska trolcina ;-)
[ Tyler Durden @ 18.11.2014. 20:08 ] @
E da, i pisca isto
On je elaborativni trol :D
[ bin.sys @ 18.11.2014. 20:10 ] @
Važi, banuj me onda, ono sa Interneta :)
[ Odin D. @ 18.11.2014. 20:10 ] @
@pisac

Tema je mehanizmi zaštite od realnosti, a ne mehanizmi iskrivljivanja ili negiranja realnosti.
[ HeYoo @ 18.11.2014. 20:10 ] @
Pa valjda da bi sacuvali psihicko zdravlje. Iskljuciti tv i ignorisati news portale najbolje. Nivo gluposti koje se dnevno servira je prevelik. Iz tih gluposti moze samo da se konstatuje kako nam drustvo svakodnevno i uporno nazaduje. To boli. Kao pojedinac mozes jedino da glumis Don Kihota kao onaj lik sa autobuskim stajalistima. Kao alternativa ostaje sleganje ramenima i okretanje mikrokruzenju.
[ pisac @ 18.11.2014. 20:19 ] @
Citat:
Odin D.:Tema je mehanizmi zaštite od realnosti, a ne mehanizmi iskrivljivanja ili negiranja realnosti.

Ti si svojim postom savršeno pokazao te mehanizme, a ujedno si pokazao i neke mehanizme upravljanja tuđim razmišljanjem odnosno posledice zapadne kontrole uma.

Čuj, Srbija katastrofalna pa do najgora na svetu... i još izgleda zaista i veruješ u to
[ 2012 @ 18.11.2014. 20:51 ] @
Citat:
pisac:

Po tom pitanju, Srbija je trenutno itekako dobra za lagodno plivanje u $ranjima, bolja od ogromnog procenta ostatka sveta.

Inače, te fore sa stalnim spuštanjem stanovništa navođenjem negativnih pokazatelja a sakrivanjem pozitivnih (koje ti prelivaš ovde), to su poznate fore koje se koriste za manipulaciju drugim osobama ili u ovom slučaju celim nacijama. Gomila plitkoumnih domaćih političara (a i stanovnika) pada na te smešne manipulativne taktike, isto kao što gomila zapadnih političara (i stanovnika) pada na cenzorisane i manipulisane zapadne medije i donose (odnosno podržavaju) odluke o kojekakvim ratovima i bombardovanjima koje ni u ludilu ne bi doneli da imaju pravu sliku o svetu oko sebe. Svetom trenutno vlada onaj koji ima najviše globalne moći da manipuliše sa tuđim razmišljanjem, a to je CIA/NSA.

Ako pod ostatkom sveta podrazumvas Aziju, Afriku i Juznu Ameriku stvarno je bolje mesto.
Da li bi mogao da navedes komparativne prednosti Srbije u odnosu za Zapadnu Evropu i Ameriku? Sta si ti video, doziveo ili procitao kao lose, kao losu pojavu na Zapadu, a da je to bolje reseno u Srbiji.

Inace, kada Amerika ili Zapadno Evropske drzave napadnu ili bombarduju neku drugu drzavu ne nanosi stetu njihovim gradjanima, tako da gledano sa aspekta njihovih gradjana to i nije neka negativna pojava.

CIA/NSA nemaju nikakvu veliku moc, to su servisi. Mogu imati vaznu ulogu, ali nemaju moc. Sistem funkcionise na potpuno drugaciji nacin od onoga kako ti zamisljas. To je isto kao da kazes da UJP ima veliku moc u Srbiji.
FBI ima vecu moc od CIA, FBI moze smeniti predsednika, moze smeniti bilo kog politicara, daje saglasnost za postavljanje svakog politicara ili drzavnog cinovnka viseg ranga (navedeno se odnosi na USA)
Ajde probaj da nam objasnis da si ti Dzon Smit iz Ilinoisa i tvoja drzava USA napada Avganistan, kakve ti stetne posledica imas od toga? U cemu si ti ostecen?

[ pisac @ 18.11.2014. 21:56 ] @
S toboom konkretno ne vredi uopšte raspravljati. Ja verujem da ti imaš neko visoko mišljenje o sebi, ali kad (ako) porasteš videćeš u kakvoj si zabludi živeo.

Da, Afrika, Azija, Južna Amerika. Molim te, saberi broj ljudi na tim kontinentima, pa izračunaj koji je to procenat čovečanstva. Možeš i površine da sabereš, kako se odlučiš.

Što se tiče onog drugog, komparativne prednosti, njih ima beskrajno. Recimo kriminal je ovde manji, ima (za sada) manje psihičkih bolesnika koji vrše masovne pokolje, ljudi su manje opterećeni sistemom, manje kontrolisani, nema (za sada) besne rulje koja prevrće i pali hiljade vozila da bi ispraznila svoje frustracije koje im je nabio birokratski sistem i pritisak kapitalizma, ili gađa vatrogasna vozila iz hira, ili gura slučajne prolaznike pod voz, i tako... sve u svemu ovde je još uvek (i pored toliko pritisaka) jedno mirnije i srećnije društvo koje više ceni porodicu a manje juri za parama od te zapadne bolesti tamo. Ta bolest je pohlepa i ta bolest će progutati i uništiti celo čovečanstvo, a na zapadu se ta bolest još smatra dobrom za društvo.

Što se tiče tvojih fantazija o tome da CIA nema nikakvu moć... pa ti si na nivou osnovne škole. Naravno da CIA sama po sebi nema moć, nego je ima onaj koji kontroliše tu organizaciju. Sad ću ja da ti objasnim lepo kakva demokratija vlada u USA: Vidi ovako, znamo da za Putina kažu da je diktator i da to nije demokratija. Međutim, šta bi se desilo da sutra roknu Putina? Pa onaj novi ko bi bio izabran na njegovo mesto bi možda totalno promenio politiku, za to bi imao moć. E to je demokratija.

Međutim, šta bi se desilo da roknu Obamu? Ništa! Politika USA je zabetonirana u mračnim dubinama, Obama je tu marioneta kojom upravlja nepoznata organizacija, narod bira ono što mu se prikaže na TV-u jer nema mogućnosti da sazna za bilo šta drugo, a na TV-u se prikazuju samo krupnim korporativnim novcem sponzorisani pioni koji predstavljaju dve frakcije iste politike i iste organizacije. Ako neki od narodno "izabranih" pomisli da je jači od organizacije koja ga je podigla na to izabrano mesto, prođe kao neki Kenedi (i stariji i mlađi) koji je uobrazio da zaista nešto može radikalno da promeni svojom pozicijom. Samo u USA demokratiji može da se desi da i otac i sin u nekom trenutku budu izabrani od naroda kao predsednici nacije, pri tome je izabrani Buš mlađi očigledna budaletina teška, i da se niko ne zapita kako to može da se desi i zašto se vlast stalno vrti oko istih porodica odnosno istih krugova ljudi. I to se zove demokratija? Aha, kako da ne.

[ bin.sys @ 18.11.2014. 22:01 ] @
Sada bi trebalo neko da se javi i objasni kako je to tako tamo gde su jake institucije.
[ HeYoo @ 18.11.2014. 22:09 ] @
pisac, ne budi trola stara
[ pisac @ 18.11.2014. 22:36 ] @
Citat:
Sada bi trebalo neko da se javi i objasni kako je to tako tamo gde su jake institucije.

Jake institucije gde je politika nepromenljiva bez obrzira ko je izabran? Nekako mi se čini da to veze nema sa demokratijom, već sa pozorišnom predstavom demokratije, tokom diktature.

To je nešto kao ova parada ponosa koja je održana uz vojno/policijske snage, gde je ogromnoj većini naroda silom nametnuto da mora da se slože sa "demokratskim tekovinama" koje su naređene sa zapada. Nekako mi to deluje kao teška budalaština, "demokratija" koja se većini uteruje oružjem... Liči prilično na neka dešavanja i bombardovanja po svetu gde se isto većini uvodi silom nekakvo nečije viđenje "demokratije".
[ Homer J. Simpson @ 18.11.2014. 22:39 ] @
Citat:
pisac:
Gomila besmislica.

Cena bela zapadna civilizacija (sa izuzetkom amerike) odumire jer je homo-glupočovekus postao previše sebičan i razmažen da bi odgajao potomstvo, umesto toga odgaja kučiće i televizore. To je trend koji je zahvatio i Srbiju, kao što i mnoga ostala $ranja zahvataju Srbiju sa zapada.

Jesi ti cuo da Kinezi vise nece da prave vise od 1 deteta ?
Citat:

Zapadna civilizacija je i pored imperijalističkog širenja dominacije po svetu prinuđena i da uvozi ljude jer ih domaće razmažene lenštine ne proizvode dovoljno. To dovodi do toga da će za nekoliko generacija zapadna civlizacija jednostavno da se uruši sama od sebe i zavladaće radikalni islam ili neka druga bolesna ideologija/vera/štagod.

Pa ovim tempom za nekoliko generacija Srbije nece ni biti , a 'radikalni islam ili neka druga bolesna ideologija/vera/štagod' ce ovde zavladati pre nego na zapadu.
[ hotchimney @ 18.11.2014. 23:20 ] @
Citat:
pisac:

za nekoliko generacija zapadna civlizacija jednostavno da se uruši sama od sebe

Jel je to još jedno "otkriće" "truljenja Zapada" ?

Citat:
pisac:

fore sa stalnim spuštanjem stanovništa navođenjem negativnih pokazatelja a sakrivanjem pozitivnih

Gorimo od znatiželje da saznamo nešto više o tim "pozitivnih" ! --> Saznajte više -->

Citat:
pisac:

Gomila plitkoumnih domaćih političara

Nemoj da podcenjuješ kriminalce, ratne profitere, narko dilere...

Citat:
pisac:

Recimo kriminal je ovde manji

U kom smislu? Manje novaca ili manji broj kriminalaca? Poredjenja radi uzmi na primer da London ima 10 miliona stanovnika a Srbija 7.

Citat:
pisac:

ima (za sada) manje psihičkih bolesnika koji vrše masovne pokolje

Apsolutno ili relativno?

Citat:
pisac:

ljudi su manje opterećeni sistemom, manje kontrolisani

Uh, pa ti nisi u toku kakve sve podatke o tebi ima UDBA.

Citat:
pisac:

besne rulje koja prevrće i pali hiljade vozila da bi ispraznila svoje frustracije

Ne bih sad da se vraćam 25 godina unazad. Ali radi potpunog poredjenja, "na trulom Zapadu" recimo ne bacaju cveće na tenkove niti šalju tenkove da se obračunaju sa nelojalnim stanovništvom.

Citat:
pisac:

jedno mirnije i srećnije društvo koje više ceni porodicu a manje juri za parama

To znamo, ovde jure mačke od kontejnera da bi oteli malo smrdljive ribe za pojesti.

Ubila decu, zakopala ih u dvorištu!

Deca prijavila torturu svog oca, zbog čega im se majka ubila

Majka ubila dete, pa pokušala samoubistvo

Iglama za pletenje izbola svoju decu

Ubila svoje tek rođeno dete i dobila samo godinu dana kućnog pritvora?!

Izbacio decu pa ubio ženu i sebe

Niko nije reagovao na modrice žene koju je muž nožem ubio pred decom

Devojčica ubila svoje dete

Ubila decu zato što su ženska?

Monstrum priznao silovanje i ubistvo Ivane Podraščić (13)
[ bin.sys @ 18.11.2014. 23:55 ] @
Citat:
pisac:
Jake institucije gde je politika nepromenljiva bez obrzira ko je izabran? :D Nekako mi se čini da to veze nema sa demokratijom, već sa pozorišnom predstavom demokratije, tokom diktature. :D

Slažem se u potpunosti. Sve je to pozorišna predstava kojom se narod "štiti od realnosti".
[ Windows2 @ 18.11.2014. 23:58 ] @
@hotchimney
Svega toga imas na tone i "s'onu stranu duge". Ali me stvarno sad mrzi da kopam po netu u potrazi za svim crnjacima od vesti kojih sam se nagledao u prethodnom periodu. Ali moram da se slozim sa njim po pitanju nivoa kriminala i opste bezbednosti u Srbiji i ostatku sveta, konkretnije ovog dela u Americi i Engleskoj posto je sa njima bilo poredjenja. Ja i dalje mogu u Beogradu da setam nocu po naselju bez nekog preteranog opterecivanja mislima o svojoj bezbednosti. Dal ce neko iskociti iz mracnog budzaka i pokusati da me opljacka, povredi i slicno. Ne znam kakva je situacija kad je recimo neko naselje u Londonu u pitanju, ili u nekom americkom gradu. Parizu, Minhenu...Ali cisto sumnjam da su ljudi tamo u povoljnijoj poziciji od mene. A ako se dobro secam postoje i neke statistike o tome koje govore meni u prilog. Ne znam, mozda sam ja samo naivan i neupucen, a ostali vise drhte kad koracaju ulicama. Mozda sam pod prevelikim uticajem Holivuda.
[ hotchimney @ 19.11.2014. 00:38 ] @
Ja sam te linkove postavio da pokažem da Srbija ni po čemu ne zaostaje za "Zapadom".

Još samo da ih stigne u ekonomiji, pravu, zdravstvu, obrazovanju, zaposlenosti, platama, smanjenju korupcije, smanjenju nepotizma, smanjenju državnog kriminala, ...
[ 7.scena @ 19.11.2014. 01:18 ] @
Pa kada budes imao 80 godina kao cika Rasa Popov, drugacije ces da se osecas kada budes setao gradom, jer izgleda da postoje bande desetogodisnjaka (!) koje pljackaju i ubijaju starce po centru Beograda. Ja se osecam bezbedno, ali ja sam musko u snazi, a ne zensko, starac, dete ili onemocao.

Koliko vidim tema nije:
-koliko vam je lepo ili lose u Srbiji
-da li je USA demokratija ili monarhija dve dinastije
-da li je Rusija diktatura ili demokratija
-da li je zapad na putu ka moralnom ambisu

Vec kako se nosite sa izazovima i sr4njima koje vam servira realnost u Srbiji.

Citat:
1. Nova Prosečna potrošačka korpa za mesec septembar 2014.
godine iznosila je 67.125,58 dinara i veća je od Nove Prosečne potrošačke
korpe iz prethodnog meseca za 2,06% ili 1.056,87 dinara.
U odnosu na septembar 2013. godine Nova Prosečna potroščka korpa veća
je 2,8%.

Nova Minimalna potrošačka korpa za septembar 2014. godine iznosila je
34.973,70 dinara i veća je za 1,99% ili 682,26 dinara, u odnosu na Novu
Minimalnu potrošačku korpu iz prethodnog meseca.

2. Prosečna zarada bez poreza i doprinosa isplaćena u septembru
2014. godine u Republici Srbiji iznosila je 43.975 dinara.
U odnosu na prosečnu zaradu bez poreza i doprinosa isplaćenu u avgustu
2014. godine, nominalno je manja za 3,6% i realno je manja za 4,3%.

3. Za pokriće Nove Prosečne potrošačke korpe u septembru 2014.
godine bilo je potrebno 1,53 prosečnih zarada, a za pokriće Nove Minimalne
korpe bilo je dovoljno 0,80 prosečne zarade

mtt.gov.rs/

Ovi podaci diktiraju realnost vecine stanovnika u Srbiji, a ne teologija vlasti, zavere CIA, gej parade, east vs west, nocni zivot Bgd vs Minhen.

Radis, a nemas para da kupis osnovne potrebstine za sebe i porodicu, svaki mesec je gore, a dobar deo zaposlenih ne moze od plate da pokrije minimalne mesecne troskove, e onda utehu ne trazis u estetici srpskog humanizma, vec u rakiji od 250 dinara po litru.
[ 2012 @ 19.11.2014. 06:30 ] @
@7.scena

Kada u jednoj zemlji/drzavi narod radeci ne moze da se prehrani, obuce i plati komunalije onda ta drzava spada u siromasne i nema osnove takvu drzavu nazivati lepim mestom za zivot. To je karakteristicno za Africke, Centralno Azijske i neke Juzno Americke drzave. Stopa nezaposlenosti od preko 30% je takodje karakteristicna za drzave iz nabrojanih regiona.

Moze neko da prica price kako je tamo negde sve lose, ali to su price za malu decu. E sada ima nekoliko momenata koji mene odusevljavaju u tim "zlim" drzavama.

Prvo, nema polutana. To su seljaci koji zive u gradu, a drze se sela. Tacnije sigurno ih ima, ali ne mogu se zaposliti u drzavnoj sluzbi. U drzavnoj sluzbi radi proleterijat, tako da je zasegnut da mu plata bude pristojna za zivot jer nema selo da mu obezbedjuje egzistenciju, a da mu posao sluzi da bi se odmarao i da mu neko drugi plati socijalno i penziono.
Drugo, ne zive ljudi coporativno u "plemenima" i nemaju opsesiju da tri-cetiri generacije moraju ziveti u istoj kuci.
Trece, sve ima svoju cenu i svako je mora platiti, sigurno ima korupcije i kriminala, ali i taj neko to mora odraditi majstorski, nema sanse da javno krade ili prima mito i da se to tolerise i da nikada ne odgovara.
Cetvrto, sto je neko vise pozicioniran od njega se ocekuje da bude ispravniji ili bar da glumi, ali mora da pazi na svoje ponasanje. Tako da nema sanse da se desi (naj banalniji primer) da osoba X koja je oficir u policiji ili kum nekog iz policije ili iz neke partije da sebi dozvoli da pogresno parkira auto, a da ne pricamo o necem vecem. Ima svakakvih nastranosti, ali tog primitivnog, seljackog, bahatog ponasanja jednostavno nema. Mogu pederi i lezbejke ceo dan da setaju gradom, to meni ne smeta, to je njihovo pravo, ali znam da kada izadjem i odem do parkinga necu videti nijedno auto koje je zauzelo dva mesta ili me bokiralo da ne mogu izaci.

Ima jos mnogo toga dobrog, meni su ove cetiri tacke najbitnije kada ocenjujem mesto gde cu ziveti.
Normalno da ne zaboravim da napomenem. Mislim da nema netrpeljivosti kod Engleza/Amerikanaca ako si stranac (belac) za ove druge znam da ih ne podnose, samo to ne smeju javno iskazati, ali smeju javno pokazati. Pokazivanje izgleda tako sto na satanku na jedan kraj sednemo mi beli na drugi kraj su crni, u sredini su Indijci i ostali, ali svi smo prijatelji.
[ 2012 @ 19.11.2014. 08:02 ] @
@pisac
(morao sam malo duzi tekst da napisem. Ako bar pola razumes, dobro je)
Da, Afrika, Azija, Južna Amerika. Molim te, saberi broj ljudi na tim kontinentima, pa izračunaj koji je to procenat čovečanstva. Možeš i površine da sabereš, kako se odlučiš.

Što se tiče onog drugog, komparativne prednosti, njih ima beskrajno. Recimo kriminal je ovde manji, ima (za sada) manje psihičkih bolesnika koji vrše masovne pokolje, ljudi su manje opterećeni sistemom, manje kontrolisani, nema (za sada) besne rulje koja prevrće i pali hiljade vozila da bi ispraznila svoje frustracije koje im je nabio birokratski sistem i pritisak kapitalizma, ili gađa vatrogasna vozila iz hira, ili gura slučajne prolaznike pod voz, i tako... sve u svemu ovde je još uvek (i pored toliko pritisaka) jedno mirnije i srećnije društvo koje više ceni porodicu a manje juri za parama od te zapadne bolesti tamo. Ta bolest je pohlepa i ta bolest će progutati i uništiti celo čovečanstvo, a na zapadu se ta bolest još smatra dobrom za društvo.

Što se tiče tvojih fantazija o tome da CIA nema nikakvu moć... pa ti si na nivou osnovne škole. Naravno da CIA sama po sebi nema moć, nego je ima onaj koji kontroliše tu organizaciju. Sad ću ja da ti objasnim lepo kakva demokratija vlada u USA: Vidi ovako, znamo da za Putina kažu da je diktator i da to nije demokratija. Međutim, šta bi se desilo da sutra roknu Putina? Pa onaj novi ko bi bio izabran na njegovo mesto bi možda totalno promenio politiku, za to bi imao moć. E to je demokratija.

Međutim, šta bi se desilo da roknu Obamu? Ništa! Politika USA je zabetonirana u mračnim dubinama, Obama je tu marioneta kojom upravlja nepoznata organizacija, narod bira ono što mu se prikaže na TV-u jer nema mogućnosti da sazna za bilo šta drugo, a na TV-u se prikazuju samo krupnim korporativnim novcem sponzorisani pioni koji predstavljaju dve frakcije iste politike i iste organizacije. Ako neki od narodno "izabranih" pomisli da je jači od organizacije koja ga je podigla na to izabrano mesto, prođe kao neki Kenedi (i stariji i mlađi) koji je uobrazio da zaista nešto može radikalno da promeni svojom pozicijom. Samo u USA demokratiji može da se desi da i otac i sin u nekom trenutku budu izabrani od naroda kao predsednici nacije, pri tome je izabrani Buš mlađi očigledna budaletina teška, i da se niko ne zapita kako to može da se desi i zašto se vlast stalno vrti oko istih porodica odnosno istih krugova ljudi. I to se zove demokratija? Aha, kako da ne.

Nemam ja potrebu da se uporedjujem sa Afrikom i Juznom Amerikom, moja bi ambicija bila da budem tu negde sa Zapadno Evropskim drzavama. Ne mogu Ex-Yu republika da budu kao Engleska, ali kada bi uspele da budu kao Irska, bilo bi odlicno.

Koji kriminal je manji? Koji oblik kriminala je manji?
To sto se razni oblici kriminala ne kaznjavaju ne znaci da ih nema, vec znaci da je drustvo bolesno i razne oblike kriminala proglasava normalnim pojavama. kao sto sam vec napomenuo na drugoj temi "legalizaciju divogradnje".
Tamo su odredjeni oblici poremecaja na nekim mestima i u nekim oblicima vidljiviji iz nekoliko veoma prostih razloga. Prvo, sistem funkcionise i namece mehanizme kontrole. Sta to prakticno znaci. Pa recimo da ako neko ide na posao onda ide na posao i na tom poslu mora biti pristojan, ne sme biti pijan i ne sme za vreme radnog vremena sedeti po kafanama ili zavrsavati svoje privatne poslove. Kada dodje petak, sistem popusti, mehanizam dozvoljava dvo-dnevno opijanje, maksimalno do nedelje.
Generalno je tacno da ovde drustvo vise okrenuto porodici, ali zbog toga ima i mnogo porodicnog nasilja o kojem se ne govori. Ima narkomanije koju kriju roditelji, a tamo ga izbace iz kuce. Ovde je taj porodicni zivot i ta blizina toliko daloko otisla da su 80% predmeta u sudu bas izmedju bliskih rodjaka. To je zbog blizine valjda.
Ne znam da li sam ja na nivou osnovne skole ili si ti na nivou IQ 50, ali ako CIA nema moc, vec moc ima onaj ko je kontrolise, to znaci da CIA nema moc sama, vec je samo servis i moc ima neko drugi, ali to nije CIA.
Sam si napisao, ako i dalje nastavis da lupeatas na istu temu, pocecu da mislim da ti IQ nije ni 30. Inace svaka drzava ima svoju CIA, samo necije nisu ni za k*rac. Imali su i Rusi svoju CIJU, ali im nije radila kako treba, pa su se raspali, isto kao i mi sa nasom verzijom CIJE.
To sto se sistem vezuje za jednog coveka ne zove se demokratija vec se zove IDIOTIZAM. To je nekakav kult licnosti, koji je svuda u normalnom svetu napusten, jedino je vidljiv kod retardiranih naroda i medju africkim plemenima. Ako sve zavisi od jednog coveka, onda nema sistema, to lici na apsolutizam, diktaturu, fasizam (mozes uklopiti gde ti je volja), ali nikako nije dobro za drzavu niti za narod koji zivi u toj drzavi. Ovde je to normalno, i samo se ponavlja i ponavlja,tacnije u jednom delu Ex-Yu republika, kod Slovenaca nema takvo nesto, a napustaju ga i Hrvati.
E vidis, sada si pokazao svu svoju nezrelost.
Zamisli da si ti mali trgovac koji prodaje sladoled ili sendvice na ulici. Sada je na vlasti Obama i ti prodajes svje sendvice, imas ugovor sa opstinom i sve je uredu. Ubiju Obamu i dolazi novi Obama, tebe se to ne tice, sve sa nastavlja kao da ga nije ni bilo. Neko ce mozda i da place, ali ne bas mnogo njih. Ali tebe se to ne tice, tebi su tvoji sendvici bitni.
Scenario 2 (Rusija, Srbija).
Ubiju Putina ili ga smene, dolaze "demokrate", "oslobodioci", ponistavaju sve sto je bilo pre i grade novi svet iz pocetka. U tom postupku, neko od "demokrata" pikira tvoje mesto za koje imas uredne dozvole i ugovore, sve se to ponistava, ti jednostavno nestajes. Nemas nikakvu sigurnost. Ne mozes nista dugorocno planirati, ako zavisis od volje ili zivota jednog coveka. Sistem mora biti imun na uticaje pojedinca. Sistem je nesto, veliko, pojedinac moze biti samo deo sistema, ne sme sistem zavisiti od pojedinca. Zbog toga ce se Rusija ponovo raspasti samo kad nestane Putin, dok drzave kao USA, Engleska, Francuska ne mogu se tek tako raspasti i zbog toga imaju dugorocnih perspektiva.
Tesko ti to mozes razumeti.
Ozbiljni sistemi/drzave imaju svoje dugorocne strategije i ne zavise od jednog coveka, svako ko zadovoljava standarde moze uci u sistem i ako sledi pravila igre moze dogurati visoko. Ma ko bio, ako poremeti pravila igre ispada iz sistema, svako je zamenljiv, ali sistem se ne urusava.
Zasto se vlast vrti oko istih porodica?
Zato sto oni jedini imaju znanje i jedini su zasegnuti da sistem funkcionise, a jedini i imaju kapitala da bi mogli odlucivati. Da bi to razumeo moras se vratiti u skolu da ti neko objasni srednji vek i kako je od feudalizma polako nastajao kapitalizam i kako su se ta drustva razvijala. Kako su nastali kapitalisti, kako su nastale klase i koje su osnovne karakteristike i mehanizmi koji vladaju u tim drustvima.
Sa moje tacke gledista, a to je i praksa pokazala, siromahu i gologuzanu NE SME se dozvoljavati da se docepa vlasti.
Drugo, ako neko nije osetio kako izgleda zivot u visim drustvenim slojevima, ne sme se docepati vlasti.
Trece, ne sme se dozvoliti da neko direktno sa sela ode na vlast.
Jednostavno, mora postojati put, proces, treba vremena da se neko "islifuje", neko nikada ne uspe, ali niko nije uspeo preko noci.

[Ovu poruku je menjao 2012 dana 19.11.2014. u 09:13 GMT+1]
[ Windows2 @ 19.11.2014. 08:47 ] @
Citat:
7.scena:
Pa kada budes imao 80 godina kao cika Rasa Popov, drugacije ces da se osecas kada budes setao gradom, jer izgleda da postoje bande desetogodisnjaka (!) koje pljackaju i ubijaju starce po centru Beograda. Ja se osecam bezbedno, ali ja sam musko u snazi, a ne zensko, starac, dete ili onemocao.

Ucestalost takvih pojava i sve vece divljastvo i beskrupuloznost koji se ispoljavaju u takvim delima je imho upravo pokazatelj da se Srbija ipak po svemu priblizava zivotnim standardima koji vladaju u "razvijenim" zemljama.
[ pisac @ 19.11.2014. 08:52 ] @
Citat:
7.scena:Radis, a nemas para da kupis osnovne potrebstine za sebe i porodicu, svaki mesec je gore, a dobar deo zaposlenih ne moze od plate da pokrije minimalne mesecne troskove, e onda utehu ne trazis u estetici srpskog humanizma, vec u rakiji od 250 dinara po litru.

Ajde ne kukaj lebati. Ako nemaš para da pokrijieš mesečne troškove, onda vidi zašo su ti troškovi toliki odnosno ko se ugrađuje u njih, a ne kako da da zaradiš više i time nabijaš stres i frustracije i sebi i porodici radi pišljivih LCD televizora i drugih bezvezarija! U jednom trenutku prosvetljenja će ti možda doći da se u te "neophodne troškove" ugrađuju upravo paraziti i to i ovi domaći i oni tamo na zapadu koji skupljaju svoj porez po celom svetu.

Sem toga, pomenuta većina sveta uopšte nema ni toliko koliko mi ovde imamo, gledajući količinu automobila i prodate tehnike ovde se živi odlično, tako da ne vidim nikakav problem ni u čemu u ovoj zemlji sem u korumpiranim političarima koji slušaju naloge sa zapada. Mi nećemo nikad postati zapad, to je jasno. Možemo postati samo kolonija zapada, a bolje će nam biti tada nego sada samo zato što će tada na TV-u da kažu da nam je bolje. Ispiranje mozga na delu.

Citat:
2012: Nemam ja potrebu da se uporedjujem sa Afrikom i Juznom Amerikom, moja bi ambicija bila da budem tu negde sa Zapadno Evropskim drzavama. Ne mogu Ex-Yu republika da budu kao Engleska, ali kada bi uspele da budu kao Irska, bilo bi odlicno.

Pa da, kada bi živeo u ulici u kojoj svi imaju po jedan Golf a jedan ludak ima ferari i privatni avion (kupljen tako što je ukrao od ostalih u ulici), ti bi želeo da budeš kao taj ludak a ne kao ostali "siromasi". To je u stvari jako jadno razmišljanje jer pokazuje potpuno odsustvo bilo kakvog duha.

Citat:
Ne znam da li sam ja na nivou osnovne skole ili si ti na nivou IQ 50, ali ako CIA nema moc, vec moc ima onaj ko je kontrolise, to znaci da CIA nema moc sama, vec je samo servis i moc ima neko drugi, ali to nije CIA.
Sam si napisao,
Jesam, bukvalno sam tako napisao, i gde je tu problem? Problem je u tome što ti ne znaš ko je taj drugi, a to takođe ne znaju ni mnogo pametniji od tebe.

Citat:
To sto se sistem vezuje za jednog coveka ne zove se demokratija vec se zove IDIOTIZAM. To je nekakav kult licnosti, koji je svuda u normalnom svetu napusten, jedino je vidljiv kod retardiranih naroda i medju africkim plemenima. Ako sve zavisi od jednog coveka, onda nema sistema, to lici na apsolutizam, diktaturu, fasizam (mozes uklopiti gde ti je volja), ali nikako nije dobro za drzavu niti za narod koji zivi u toj drzavi. Ovde je to normalno, i samo se ponavlja i ponavlja,tacnije u jednom delu Ex-Yu republika, kod Slovenaca nema takvo nesto, a napustaju ga i Hrvati.

Ne, upravo je to demokratija. Biraš predstavnika koji sprovodi politiku koja ti odgovara. Promeniš dotičnog i promeniš i politiku. Za razliku od zapadnog sistema gde biraš piona koji ne može ništa da promeni jer celim sistemom upravlja gore pomenuti "neko drugi". Slovenci i Hrvati napuštaju "takvo nešto" samo zato što su u "sistemu" u kome im državom upravlja "neko drugi", tako da oni ništa ne mogu da promene bilo kakvim demokratskim izborima. Eno na referendumu su izglasali da im se u ustav unese da je brak zajednica isključivo između muškarca i žene, i uprkos tome donet je zakon o homoseksualnim brakovima (partnerstvu).

Jel nepoštovanje narodne volje izražene na referendumu, demokratija? Ne, to je diktatura, zakon je donesen po nalogu iz inostranstva. Nešto ti nije jasno oko ovog pitanja?

Dalje ne bih da trošim vreme na ostale besmislice...
[ Windows2 @ 19.11.2014. 09:01 ] @
Ja kad gledam Obamu i njegove robotizovane pokrete i govore koje cita sa idiota imam utisak da neko upravlja sa njim pritiskajuci dugmice. On mu dodje kao neki humanoidni dron na daljinsko upravljanje.
[ jovajovic100 @ 19.11.2014. 09:39 ] @

Demokratske države nemaju tenkove u sastavu policije.
[ 2012 @ 19.11.2014. 10:15 ] @
Citat:
Pa da, kada bi živeo u ulici u kojoj svi imaju po jedan Golf a jedan ludak ima ferari i privatni avion (kupljen tako što je ukrao od ostalih u ulici), ti bi želeo da budeš kao taj ludak a ne kao ostali "siromasi". To je u stvari jako jadno razmišljanje jer pokazuje potpuno odsustvo bilo kakvog duha.

Zasto taj jedan mora biti ludak ako ima ferari i privatni avion? Zasto mora znaciti da su kupljeni ukradenim parama. Ajde da zamislimo drugo scenario, svi imaju po jedan Golf i niko drugi nije naucio da popravlja te golfove, onda taj jedan odrzava te golfove i zaradi za Ferari.

Ti bi ovde primenio drugu logiku. Proglasio bi tog jednog izdajnikom, jer kako je on mogao kao posten covek da nauci da popravlja nemacka kola, a niko drugi nije mogao. Mora da je strani placenik. Onda bi ga stavio u zadrugu da sa ostalima zajedno radi i popravlja kola za neku smesnu platu, a za predsednika ili sekretara zadruge bi postavio najveceg bilmeza kojeg mozete pronaci, ali da ti dodje neki "rodjak", tako da bi tebi po toj rodjackoj liniji auto popravljao bezplatno. A i sta ce vam Golfovi, kupicete Lade i Moskvice i zajebacete ovoga sto popravlja Golfove.

Citat:
Jesam, bukvalno sam tako napisao, i gde je tu problem? Problem je u tome što ti ne znaš ko je taj drugi, a to takođe ne znaju ni mnogo pametniji od tebe.

Problem je sto stalno s"eres o CIA, NSA, i kozna o cemu sve ne, a sam si napisao da CIA nema moc da o bilo cemu odlucuje, vec je to servis kojim se upravlja kako to cine i sve ostale zemlje sveta. U cemu je razlika izmedju CIA i KGB (osim u sposobnosti), u cemu je razlika izmedju CIA i sadasnje Ruske sluzbe (ne znam kako se zove)?
Zasto bi ja morao znati ko upravlja necim, sto se mene ne tice. Ja sam inace protivnik radnickog samoupravljanja, jer mislim da nije normalno da cistacice, portiri i vozaci odlucuju o smeni direktora. Ja sam radio za velike kompanije i znam kako to izgleda, kada se zaposlis dobijes broj, to je tvoje ime to si ti, sve dok ne postanes neko i nesto ti si broj. Milina, ako nemas ambicija da postanes neko i nesto, boli te kita za sve. Imas svoje rutinske obaveze, smeskas se pomalo, zajebavas maksimalno, radis sto ti je posao, brojis pare i cekas odmor, ne zanima te ni ko je predsednik Amerike, ni sta je to CIA. Vise te brine da li ce Lejkersi pobediti ako si se kladio. Ja sam radio za jednu veliku kompaniju koja ima poslove za vladom USA, bas kada je promenjen Bus. Znas koliki je znacaj za nas zaposljene imala ta promena? Dacu ti jednu uporedbu, u isto vreme je jedan kolega kupio nov foto-aparat, e vise smo vremena na poslu razgovarali o tom aparatu i vise smo trazili po internetu karakteristike aparata. Ali niko nije razmisljao da ce u tom momentu ostati bez posla ili da je strepeo za svoju egzistenciju, ne to se nije ni desilo.

Ovo u vezi Hrvata ne mogu da odgovorim jer ne znam hronologiju dogadjaja i ne znam pod kojim uslovima i kojim redom su se stvari desavale. Ne mogu se osloniti na tvoju prezentaciju. Ocigledno je bilo nekog pravnog osnova da se pomenuti zakon donese, inace bi neko to iskoristio za samo reklamu i oborio bi pomenuti zakon.
[ 2012 @ 19.11.2014. 10:20 ] @
Citat:
jovajovic100

A gde je tenk na slikama? Ovo su transporteri.
[ jovajovic100 @ 19.11.2014. 10:44 ] @
Citat:
2012: A gde je tenk na slikama? Ovo su transporteri.

Pa to sam i rekao : nemaju tenkove. Ono je mali mitralješčić.

A ovo nije ni transporter, on samo zaliva. ( Ipak da budem pošten, možda je on pravljen za širenje demokratije po svetu )
[ pisac @ 19.11.2014. 11:00 ] @
Citat:
2012: Ovo u vezi Hrvata ne mogu da odgovorim jer ne znam hronologiju dogadjaja i ne znam pod kojim uslovima i kojim redom su se stvari desavale. Ne mogu se osloniti na tvoju prezentaciju. Ocigledno je bilo nekog pravnog osnova da se pomenuti zakon donese, inace bi neko to iskoristio za samo reklamu i oborio bi pomenuti zakon.

Pravni osnov sam ti naveo u zagradi. A takvim jeftinim pravnim trikovima izigravati jasnu volju građana je dno. Cela ta zapadna "demokratija" je šarena laža koja se služi svim mogućim trikovima i obmanama da bi držala gledaoce na toj predstavi demokratije što duže u ubeđenju da je to realnost. Vidim padaš na predstavu.

Citat:
Zasto taj jedan mora biti ludak ako ima ferari i privatni avion? Zasto mora znaciti da su kupljeni ukradenim parama.

Ne mora značiti, ali kod država koje ti navodiš kao svoje idole upravo je to taj slučaj.

[ 2012 @ 19.11.2014. 11:41 ] @
Citat:
pisac: Ne mora značiti, ali kod država koje ti navodiš kao svoje idole upravo je to taj slučaj.

Sta je po tebi ukrao Richard Branson, to je vlasnik Virgin Group.

Sta je po tebi ukrao Svarceneger? Bio je i guverner Kalifornie. Mozda znas nesto o njima sto ja ne znam.

Nemam ja sta da padam na "demokratiju" , ja savseno dobro razumem sta je to i kako funkcionise. Meni se licno svidja i ne vidim pravedniji sistem. Jeste grub i surov, ali je naj pravedniji. Ako si vest preziveces, ako ne, pa ne mora ni da zivis.

Nego da ja pitam tebe da li ti razumes sta je to demokratja i kako to izgleda?

Evo, ako ne valja Zapadna Demokrtija, koji bi ti sistem od postojecih izabrao kao dobar? Da li je to Ruski model ili Kineski model ili nesto trece i da to uporedimo sa zapadnom demokratijom i da vidimo komparativne prednosti.
Nemoj samo neki model koji ne postoji u realnosti, a plod je samo tvoje maste.
[ vladd @ 19.11.2014. 11:57 ] @
Citat:
Sta je po tebi ukrao Svarceneger? Bio je i guverner Kalifornie. Mozda znas nesto o njima sto ja ne znam.

Svarci se uvaljao u Kenedi femili, a njima "pripadaju" doticna mesta u piramidi vlasti.

Postavljanje na guvernersko mesto nema nikakve direktne veze sa "kvalitetima" samog Svarcenegera, kao coveka("komuniste" i glumaca), vec su njegovi kvaliteti prosli kroz snazan drustveni "pojacavac" u vidu Kenedijevih.

Kroz tu prizmu treba posmatrati Svarcenegera.
[ bin.sys @ 19.11.2014. 12:19 ] @
Citat:
jovajovic100:
Citat:
2012: A gde je tenk na slikama? Ovo su transporteri.

Pa to sam i rekao : nemaju tenkove. Ono je mali mitralješčić.

Nisu to transporteri, to je mali tenkić, novi model Gruber 2000.

[ 7.scena @ 19.11.2014. 12:48 ] @
Citat:
pisac:
Citat:
7.scena:Radis, a nemas para da kupis osnovne potrebstine za sebe i porodicu, svaki mesec je gore, a dobar deo zaposlenih ne moze od plate da pokrije minimalne mesecne troskove, e onda utehu ne trazis u estetici srpskog humanizma, vec u rakiji od 250 dinara po litru.

Ajde ne kukaj lebati. Ako nemaš para da pokrijieš mesečne troškove, onda vidi zašo su ti troškovi toliki odnosno ko se ugrađuje u njih, a ne kako da da zaradiš više i time nabijaš stres i frustracije i sebi i porodici radi pišljivih LCD televizora i drugih bezvezarija! U jednom trenutku prosvetljenja će ti možda doći da se u te "neophodne troškove" ugrađuju upravo paraziti i to i ovi domaći i oni tamo na zapadu koji skupljaju svoj porez po celom svetu.

Sem toga, pomenuta većina sveta uopšte nema ni toliko koliko mi ovde imamo, gledajući količinu automobila i prodate tehnike ovde se živi odlično, tako da ne vidim nikakav problem ni u čemu u ovoj zemlji...

Ja ne kukam, vec tumacim ekonomsku realnost koju vidim oko sebe, dok se ti bavis politickim populizmom. Ignorises napisano i zvanicne podatke ministarstva koji su frizirani u njihovu korist. A onda temeljis svoj odgovor na distopicnoj Srbiji gde svi voze nova kola i kupuju nove LCD televizore. Za utehu (ciju kad je svima vec super ?) kazes, bolje je ovde nego u Etiopiji. Jos samo stavi slag na tortu sa "ako nemate za hleb, jedite kolace".

Postavlja se logicno pitanje, da li ti zivis u Srbiji ? Ako zivis da li imas kontakta sa teritorijom koja se nalazi van kruga dvojke i da li imas kontakta sa gradjanima koji zaradjuju prosecnu i ispodprosecnu platu ?

Sto se tice filozofskog aspekta tvog izlaganja, ne ulazim u taj deo, samo kazem dok ti se zivot svodi na opstanak, nema mesta filozofiranju i populizmu.
Citat:

Minimalna potrošačka korpa za septembar 2014

Naziv proizvoda Jedinice mere Količine Cene Vrednost

Hrana i bezalkoholna pića 16335,75
Žito i proizvodi od žita dinari 3196,14
Pirinač kg 1,00 164,30 164,30
Beli hleb kg 22,00 89,43 1967,51
Ostale vrste hleba kg 2,50 173,53 433,82
Slano trajno pecivo kg 0,20 659,40 131,88
Testenine kg 1,00 147,87 147,87
Pšenično brašno kg 4,50 52,30 235,33
Kukuruzno brašno kg 0,50 230,85 115,43
Povrće i prerađevine od povrća dinari 2353,83
Spanać kg 0,50 227,61 113,81
Kupus kg 5,50 36,45 200,45
Zelena salata kg 1,50 202,00 303,00
Cvekla kg 1,00 51,44 51,44
Paradajz kg 1,40 113,80 159,32
Pasulj kg 1,50 336,73 505,10
Zamrznuti grašak kg 0,70 241,89 169,32
Zamrznuta boranija kg 0,50 249,90 124,95
Šargarepa kg 0,80 62,24 49,79
Crni luk kg 2,00 44,02 88,04
Konzervisani krastavac kg 1,00 213,72 213,72
Krompir kg 7,50 49,98 374,89
Voće i prerađevine od voća dinari 827,58
Limun kg 0,20 370,99 74,20
Pomorandže kg 1,00 171 171,00
Banane kg 1,00 151,76 151,76
Jabuke kg 5,00 80,167 400,84
Suve šljive kg 0,10 297,81 29,78
Sveže i prerađeno meso dinari 3924,05
Juneće meso sa/bez kostiju kg 0,40 657,98 263,19
Svinjsko meso sa/bez kostiju kg 1,80 516,97 930,54
Pileće meso kg 2,80 318,12 890,72
Juneća džigerica kg 0,20 175,66 35,13
Suva svinjska rebra kg 0,30 537,51 161,25
Suva svinjska slanina kg 0,30 638,93 191,68
Čajna kobasica kg 0,20 1122,37 224,47
Kobasica od svinjskog i mešanog mesa kg 0,50 414,90 207,45
Viršle kg 0,20 620,70 124,14
Mortadela kg 0,90 737,53 663,78
Jetrena pašteta kg 0,30 772,27 231,68
Sveža i prerađena riba dinari 295,14
Morska riba, oslić kg 0,50 383,99 191,99
Sardine u ulju kg 0,125 825,15 103,1419
Ulja i masti dinari 528,30
Margarin kg 0,30 252,46 75,74
Jestivo ulje l 3,00 115,39 346,17
Svinjska mast kg 0,50 212,79 106,39
Mleko, mlečni proizvodi i jaja dinari 3112,92
Sveže mleko l 13,00 86,21 1120,73
Jogurt, kiselo mleko, kefir i sl. l 3,00 101,60 304,79
Beli sir kg 2,00 364,90 729,80
Kajmak kg 0,30 905,05 271,51
Pavlaka (kisela i slatka) l 0,30 234,68 70,40
Jaja komad 48 12,83 615,68
Ostali prehrambeni proizvodi dinari 934,80
Šećer kg 2,50 66,03 165,07
Keks "Petit Beurre" (Ptiber) kg 0,60 246,27 147,76
Mlečna čokolada kg 0,20 1030,27 206,05
Bombone kg 0,10 588,52 58,85
Mlečni kakao krem, eurokrem kg 0,15 641,80 96,27
Kečap kg 0,20 166,42 33,28
Sirće l 0,20 70,85 14,17
Kuhinjska so kg 0,25 38,25 9,56
Aleva paprika kg 0,10 1293,68 129,37
Dodatak jelu, začin "C" kg 0,25 297,63 74,41
Bezalkoholna pića dinari 1162,99
Kafa kg 0,60 1007,45 604,47
Mineralna i izvorska voda l 3,00 28,74 86,22
Bezalkoholni napitak (koka kola, pepsi kola i
sl.) l 2,50 72,95 182,37
Sok od raznog voća (kašast) l 1,00 101,68 101,68
Prirodni voćni sok, bistar, negaziran l 2,00 94,13 188,25

01. Hrana i bezalkoholna pića dinari 16335,75
02. Alkoholna pića i duvan dinari 2451,27
03. Odeća i obuća dinari 1249,77
04. Stanovanje, voda, struja, gas i druga goriva dinari 6468,09
05. Nameštaj, opremanje domaćinstva i održavanje dinari 1519,30
06. Zdravstvo dinari 1298,29
07. Transport dinari 2236,76
08. Komunikacije dinari 799,00
09. Rekreacija i kultura dinari 1027,87
10. Obrazovanje dinari 117,74
11. Restorani i hoteli dinari 258,08
12. Ostala dobra i usluge dinari 1211,78

VREDNOST KORPE dinari 34973,70

Ovo je minimalna korpa za troclanu porodicu sa zvanicnog sajta ministarstva trgovine, s obzirom na prosecnu platu i stopu nezaposlenosti, ovu korpu ne moze da priusti veliki deo gradjana ove zemlje. Trend je takav da kupovna moc stanovnistva vec nekoliko godina opada, dakle ova korpa je sve skuplja, plate sve nize, nezaposlenost veca.
Da li na ovom spisku "dobrog zivota" vidis LCD televizore i nova kola ?
[ Homer J. Simpson @ 19.11.2014. 13:00 ] @
Citat:
jovajovic100:

Kao ni wanna-be monarhije:

http://en.wikipedia.org/wiki/BMP-1

[ pisac @ 19.11.2014. 13:15 ] @
@7.scena
A kaži ti meni zašto si potpuno ignorisao činjenicu da većna sveta nema ni to što mi imamo? A ujedno time ignorišeš i činjenicu da oni koji imaju više od toga što mi imamo, su to uglavnom stekli porobljavanjem i koloniziranjem onih koji nemaju pa i nas samih među njima.

Nas četvoro živimo sa manje od 500€ mesečno a sve preko toga što zaradim ne trošim uopšte za svakodnevni život nego čuvam za konkretne i smislene stvari (kao recimo letovanje), kola sam prestao da vozikam po gradu u trenutku kada sam se iznervirao zbog akciza i time sada imam 100€ mesečno za neke pametnije stvari. I nemamo ni kablovsku ni LCD nego gledamo običan CRT sa obične ovozemaljske antene. Inače sa tog bezveznog spiska možeš da izbaciš ili smanjiš mnogo toga drugoga.

Recimo kakve bre "komunikacije"? Misliš na račun za fiksni/mobilni? Objasni mi zašto je fiksni telefon drastično poskupeo u zadnjih 10 godina? Da li znaš da je razlog tome samo i isključivo državna odluka koja ima za cilj da privatna konkurencija ostvari veću zaradu i dobije što više korisnika. A ko je vlasnik te privatne konkurencije? Čiji je sada recimo SBB?

Zašto su povećani porezi? Ko se ugrađuje na cenu centralnog grejanja? Ko i zašto je podigao PDV? Zašto je zdravstvo prepuno skupe kompjuterske opreme i štampača u svakoj kancelariji, sa kojom se u stvari radi sporije i teže nego ranije? Zašto se uvode skupa čipovana dokumenta i kojekakve nalepnice koje građani sami (skupo) plaćaju?

Dakle, nemoj tu da mi kukaš kako je ovde loše, loše je samo i isključivo zato što ljudi ne mogu da shvate dve stvari:
1) ovde je mnogo bolje nego u najvećem delu ostatka sveta.
2) To što je loše je loše zato što se neko ugrađuje u sve troškove ovde kako bi imao svoje redovne prihode iz celog sveta. Taj "neko", preko domaćih vrbovanih političara, je onaj čijoj se sposobnosti "stabilnom sistemu" i "poštenom" bogatstvu divi 2012.

Rešenje nije da neko traži veće plate, već da traži da se iz sistema eliminišu paraziti koji nabijaju troškove. E to je rešenje svakog "problema" Srbije.
[ Homer J. Simpson @ 19.11.2014. 13:20 ] @
To sto je ovde 'mnogo bolje nego u najvecem delu ostatka sveta' ne znaci da je ovde dobro.
Kako ce to paraziti da eliminisu parazite ?

I kako cetvoro zivi sa manje od 500€ mesecno , pod uslovom da ne kradete hranu , struju , internet , ne placate infostan itd.
[ hotchimney @ 19.11.2014. 14:38 ] @
Kad već uvodite tezu da je u Srbiji bolje nego u većini ostatka sveta evo GDP liste.
Tu ćete videti da je Srbija negde na polovini te liste.
Medjutim Hrvatska stoji daleko bolje (56) a još bolje stoji Slovenija (33).

To su vam pravi reperi za poredjenje.
Zašto Srbija nije tamo gde su Hrvatska i Slovenija?

Besmisleno je pričati o nekim kolonijama koje su od uvek i dan danas organizovane na robovlasničkom društvenom poretku.

U Srbiji postoji konstantan pad životnog standarda od 80-tih do danas i kraj tog pada nije na vidiku.
[ Windows2 @ 19.11.2014. 15:47 ] @
Citat:
Homer J. Simpson:
Citat:
jovajovic100:

Kao ni wanna-be monarhije:

A pa to je zato sto se prate najnoviji svetski "bezbednosni" trendovi. A najuticajniji trendseter po tom pitanju su ameri. Trenutni trend je militarizacija policije i represivnog aparata. Konkretno o militarizaciji policije S.A.D. je dosta toga vec napisano.

The militarization of U.S. police: finally dragged into the light by the horrors of Ferguson

Ferguson’s weaponized cops and America’s long, ugly history of police violence

Militarising the police from Oakland to NYC
[ pisac @ 19.11.2014. 15:48 ] @
Citat:
To sto je ovde 'mnogo bolje nego u najvecem delu ostatka sveta' ne znaci da je ovde dobro.

Ali još manje znači da je ovde loše. U suštini čak ni na većini mesta gde je lošije nego u Srbiji nije stvarno loše. Sud o tome šta je dobro ili loše se donosi samo na osnovu poređenja sa okolinom, a pri tome se to poređenje iz nekog uvrnutog razloga vrši uglavnom sa boljima od sebe a ne sa lošijima. Ljudi kao vrsta su u potpunosti izgubili kompas o svom mestu na planeti i o svom poreklu, uobrazili su da je njima loše ako nemaju sve što požele ili bar sve što ima neki komšija/rođak/prijatelj koga poznaju i kome zavide (opet iz nekog uvrnutog razloga). I nažalost ta ljudska mana će ubiti celo čovečanostvo. Ljudi uvek žele više od onoga što imaju, niko ne može da ima baš sve što poželi, a onaj koji eventualno i dobije takvu priliku ubrzo izgubi razum i skrene u neka ekstremna ponašanja.

Bre moj ćale je kao dete živeo u kući na selu bez struje i bez vode, vodu je donosio sa bunara ili sa izvora, kupao se polivanjem u kadi zagrejanom vodom na ognjištu, grejali se zimi kad nacepaju drva u šumi... i to je tada bio normalan način života. Šta bi sada rekao za takav način života, koji je to stepen siromaštva i očaja? A to tad uopšte nije bilo siromaštvo nego sasvim normalan život. I s kojim sad mudima se usuđuje neko da kaže da je sada loše a pri tome ima stan/kuću u kojoj ima struju, TV, kompjuter, grejanje na dugme, auto, uvek toplu vodu u kupatilu, fiksni i mobilni telefon... i loše mu je? Ko može da razmisli mozgom bar minut, i da se posle usudi da kaže da je sa svim tim komforom loš život? Pa kada je vama dosta bre ljudi, dal ste vi normalni? (naravno da niste, kao što rekoh celo čovečanstvo je jedna anomalija)

Citat:
Kad već uvodite tezu da je u Srbiji bolje nego u većini ostatka sveta evo GDP liste.

Eto još jedne velike zablude ili bolje reći prevare koja se gura sa zapada. Život se ne procenjuje na osnovu količine novca, nije važan GDP već porodica i društvo! Jel u tom GDP-u piše koliko ima zločina narkomana, ratova, razorenih porodica, umrlih od raka, beskućnika, nepravde i tiranije, nesigurnosti, straha, stresa...? Ne piše. A sve to je mnogo važnije da bi neko bio srećan u nekom društvu, nego pišljivi GDP sa kojim kupuješ konzumerske bezvezarije.
[ vladd @ 19.11.2014. 16:25 ] @
Upravo tako.

Vazan je KVALITET zivota, medjutim, mnogi plitki mozgovi misle da je doticni kvalitet izrazen u dolarima ili broju televizora.

Principijelno, u Srbiji je dobar kvalitet zivota u vecini segmenata. Problem je u ekonomici, sa kojom se muce, em nesposobni em losi karakteri.

GDP ili BDP je foliranje, budalesija, koja kao nesto meri. SAD prakticno NEMAJU GDP, pa im ne smeta da formiraju odredjeni kvalitet zivota.

Najvca frustracija, zbog koje nastaju neke potrebe za "mehanizmima zastite" je u stvari u psiholoskom domenu. Od konzumerizma do plasiranja LAZNE projekcije osobe..svako neopisivo zeli da bude NESTO DRUGO, naravno, zacinjeno nekim nebuloznim kolicinama novca..

Cak bi bio interesantan eksperiment, dati takvim alavcima neumerene kolicine novca..pokupovali bi sve sa rafova sto jadno oko ugleda...i sta onda???

Na kraju bi MORALI da udju u sukob sa okolinom, da bi nesto "dokazali"(vanzemaljsko poreklo??), i svelo bi se na sadisticko maltretiranje drugih zbog nekakvog drustvenog "dokazivanja".

Vemena su takva, da se informacije prebrzo prenose, na sta nogi nisu priviknuti. Svakog sledeceg trenutka izbijaju NOVE zelje i postavljaju se novi konzumeristicki ciljevi.

Jednostavno se ZABORAVLJA uzivanje u, sadasnjosti, aktuelnom trenutku zivota, i konstantno se PATI za nekim neispunjenim zamislima.

Sta bi Tesla rekao da je mogao da vidi racunar, mobilni..nuklearku, let u kosmos.
Te "beneficije" se apsolutno zanemaruju...kao nesto najnormalnije...

Da li je svez vazduh, dobra voda, obilje hrane, i odsustvo velikih i cestih kataklizmickih izliva prirode MALO, za srecu u Srbiji?
Sitni zemljotresi i lagane poplave, temperaturica od -20 do +40, vrlo retko ekstremno...vise stete je napravila lokalna brljivost i opustenost, nego sama priroda..

Da ima vulkana, cunamija, tezih zemljotresa koji peglaju cele oblasti, temperatura od -30 ili toplote +50...ne bi bilo ni vrapca u okolini..
[ deedee6 @ 19.11.2014. 16:36 ] @
Ja sam jako tolerantna osoba, ali skroz baš baš tolerantna i svašta mogu da razumem... Ali da sa vodom za piće sapiramo WC šolju, to ne mogu nikako
[ Odin D. @ 19.11.2014. 17:00 ] @
Citat:
vladd: Vazan je KVALITET zivota, medjutim, mnogi plitki mozgovi misle da je doticni kvalitet izrazen u dolarima ili broju televizora.

Naravno da nije. Čak je i plitkim mozgovima jasno da je u prosjeku bolje biti dijete u Etiopiji, nego dijete u Švedskoj, jer što je zemlja siromašnija u materijalnom smislu to je bogatija u svakom drugom.

Manje dolara naprosto znači više škola, bolnica, ljekara, igranja, globusa, lopti, tabli, kreda, struje, kablova, knjiga, sportskih igrališta, kompjutera, pozorišta, plastelina, lego kocki, bojica, muzike, mesa, mlijeka, voća, povrća,...
[ Lavlja_Jazbina @ 19.11.2014. 17:23 ] @
Citat:
...zivot a u Srbiji ?

[ Homer J. Simpson @ 19.11.2014. 17:57 ] @
Citat:
pisac:
Ali još manje znači da je ovde loše. U suštini čak ni na većini mesta gde je lošije nego u Srbiji nije stvarno loše. Sud o tome šta je dobro ili loše se donosi samo na osnovu poređenja sa okolinom, a pri tome se to poređenje iz nekog uvrnutog razloga vrši uglavnom sa boljima od sebe a ne sa lošijima.

Ne ne ne , poredjenje sa boljima je normalno a poredjenje sa losijima je uvrnuto.

Citat:
Eto još jedne velike zablude ili bolje reći prevare koja se gura sa zapada. Život se ne procenjuje na osnovu količine novca, nije važan GDP već porodica i društvo! Jel u tom GDP-u piše koliko ima zločina narkomana, ratova, razorenih porodica, umrlih od raka, beskućnika, nepravde i tiranije, nesigurnosti, straha, stresa...? Ne piše. A sve to je mnogo važnije da bi neko bio srećan u nekom društvu, nego pišljivi GDP sa kojim kupuješ konzumerske bezvezarije.

Pa toga mnogo vise imas u Srbiji nego na zapadu.
Kako ti mozes biti srecan u ovakvom drustvu kad je vecina nesrecna ?!

Citat:
Windows2:
A pa to je zato sto se prate najnoviji svetski "bezbednosni" trendovi. A najuticajniji trendseter po tom pitanju su ameri. Trenutni trend je militarizacija policije i represivnog aparata. Konkretno o militarizaciji policije S.A.D. je dosta toga vec napisano.

Mozda po tvojoj verziji istorije.
Rusi su te jedinice i opremu (u okviru MUPa) imali u doba Jeljcina (a i u SSSRu samo pod komandom KGBa)
[ 7.scena @ 19.11.2014. 18:49 ] @
@pisac

Pa ovo je kao neka tema sto sam citao o emigraciji, pita pokretac diskusije zasto ste ostali u Srbiji, a javili se oni koji su otisli da pljuju po ovima koji su ostali.
Ovde je ista situacija, pitanje kako tolerisete negativnosti zivota u Srbiji, a javi se nepozvana ekipa kojoj je sve super cool da promovise lepote zivota u Srbiji i izvredja one koji mozda misle drukcije.
Da li time branite svoju nesigurnost ?

Svaka ti cast kako izvuces mesec dana sa 15 000 dinara po clanu porodice. Ne kazem ovo cinicno. Ali iz iskustva znam da je to jedino moguce ako si nasledio razlicite vrednosti koje ti omogucavaju lagodniji zivot koji ti opisujes u Srbiji. Inace je nemoguce i tacka.

To obicno znaci da si nasledio nekretninu/e, tj. ne placas kredit za stan ili rentu za stan, to znaci da si nasledio i neku vikendicu, mozda i auto. To znaci da ti stize neka hrana sa sela, sem hrane mozda i druge nenovcane pomoci od familije.

To nije situacija vecine u Srbiji, a posebno ne mladih.
Ne mozes da kupis prosecnu potrosacku korpu koja se sastoji uglavnom od hrane, a da imas pare da platis kredit/rentu za stan, platis racune, sezonski ogrev, platis lizing za auto, servise, zimske gume, ustedis za letovanje porodice, kupis skolsku opremu, platis ekskurziju, platis skolu jezika, lekara/laboratoriju kada zatreba, itd.

Ja se sve ogranicavam eknomskom racunicom koja je zamajac nezadovoljstva u ovoj zemlji. Ako cemo da guramo glavu u pesak pred time da mladi nestaju odavde, a nesto se ne vracaju sa propalog zapada, ok, moze i tako.
[ llux @ 19.11.2014. 19:27 ] @
15000 po clanu ti je malo? Pa ko zna koliko vi onda struje potrosite. Ja verujem da vi rasipate taj novac, da ga neodgovorno/nepreracunato trosite. Navikli ste na malo lagodniji/opusteniji zivot.
Za jednu osobu je 15000 malo, ali troskovi postaju podnosljiviji kada se ukucani finansijski udruzuju.

Ono sto zaista smeta, to je "robovanje" celog zivota na poslu i gomila obaveza. Da nema toga, ne bi mi trebale bog zna kakve finansije da bih uzivao u zivotu (slobodi).
Setite se detinjstva, bili ste srecni i bez para.
[ Tyler Durden @ 19.11.2014. 19:27 ] @
hehehee, opet vas pisac voza kao majmune.
covjek ima nekretnine po francuskoj o kojima je sam pisao ovdje po forumu samo me mrzi da trazim i koje je nasljedio, ali ima obraza da prdi ovdje po forumu o tome kako se opusteno zivi sa 15000 dinara i kako svi ima da budu srecni sto zive u srbiji koja je maltene obecana zemlja.

bezobrazluk i cinizam najviseg nivoa.
sram te bilo!
[ bin.sys @ 19.11.2014. 20:39 ] @
Pa šta ako ima nekretnine u Francuskoj? Većina prosečnih građana Srbije ima bar jednu nekretninu negde u inostranstvu. Ti kao nemaš?
[ branko tod @ 19.11.2014. 20:43 ] @
Od 800 do 900 e mesečno omogućava ne loš život meni i porodici,
u ovom trenutku. Sa vama ne znam kako je.
[ Odin D. @ 19.11.2014. 20:48 ] @
@Tyler, bin.sys

A onda kuka što mora da plaća po jednu tarifu za parking za svaki stan koji ima u gradu umjesto da dva parkinga plaća kao jedan jer se ne radi o više vlasnika stanova nego o njemu jednom.
Pa ga muči šta da radi sa poslovnim prostorom: da izdaje, prodaje, pokreće neki biznis...
A otkad je prestao da radi, mnogo mu je bolje, jer se oslobodio da mu neko visi nad glavom, i sad ima slobodnog vremena koliko hoće da ga troši na važnije stvari u životu od jurcanja za parama.

Sve u svemu, tipičan prosječni stanovnik Srbije.
[ Lavlja_Jazbina @ 19.11.2014. 21:02 ] @
Kako se stitite od ovoga ?

[ pisac @ 19.11.2014. 21:21 ] @
Za ovog trola Tylera, nemam nikakve prihode ni od jedne nekretnine već samo poreze, jer ništa (za sada) ne izdajem i to sam takođe više puta rekao, ali ti nekako pamtiš samo ono što ti odgovara kako bi uspešnije trolovao. To u Francuskoj nije direktno moje iako mogu da odem kad god hoću i ostanem koliko hoću, ali ja da jurim za parama čitav život kako bih tražio nekakvu navodnu sreću na kraju kapitalističke duge nemam nikakvu nameru, mnogo se mirnije i srećnije porodično živi sa 500€ ovde nego sa 1500-2000€ tamo u frustriranoj stresnoj sredini. I da, živimo sa 500€ ovde bez većih problema, jedino letovanja/putovanja i poneki nameštaj idu iz dodatnog budžeta, a princip je vrlo prost: eliminišeš sve nepotrebne troškove (iptv/kablovska, LCD, turbo-internet, fancy mobitele, gorivo, i gomile drugih gluposti kojima je napunjena glava kreditnih robova).
[ Braksi @ 19.11.2014. 22:29 ] @
virtualna realnost je srpska realnost.

Srbija je drzava u kojoj je nestvarno postalo stvarno, a to je tako u svim drzavama gde je primenjen neoliberalni koncept koji govori da cemo bolje ziveti kad sve unistimo. To je pravi nihilizam.

Gledam ovu politicku gamad u EU i zaista ce uspeti da od nekad prosperitetne oaze i naprednog dela covecanstva naprave neku drugorazrednu americku vukojebinu ! Jednostavno ce razjebati sve zivo da bi nam onda bar genijalaca ili hipstera objasnilo kako je bas to super i ko nas y. kad se nismo snasli.

...
[ hotchimney @ 19.11.2014. 22:32 ] @
Citat:
Većina prosečnih građana Srbije ima bar jednu nekretninu negde u inostranstvu.

Ovo je za mene nešto novo!
Gologuzi raseljenici generacije iz 30-tih i 40-tih, nakon WW2, sa naramkom slanine i suve kuruze su se raštrkali po bivšoj Jugoslaviji,
slično se ponovilčo 90-tih
i sad odjednom ti isti, gologuzi, većinom imaju nekretnine po inostranstvu.

Zaista sam zatečen.
[ Aleksandar Đokić @ 19.11.2014. 22:36 ] @
Nemam fancy mobitel, nemam nikakav tv, net delim sa cimerom (4Mbps), stan delim, troskove delim i treba mi 35000 (i vise) mesecno (mada u Bgu ali da nisam tu ne bih imao ni to). Nemam nikakve specijalne troskove, na letovanje nisam isao od 2004-te, na zimovanje nikada, auto nemam... i sta cemo sad?
[ Tyler Durden @ 19.11.2014. 22:46 ] @
Citat:
pisac: Za ovog trola Tylera, nemam nikakve prihode ni od jedne nekretnine već samo poreze, jer ništa (za sada) ne izdajem i to sam takođe više puta rekao, ali ti nekako pamtiš samo ono što ti odgovara kako bi uspešnije trolovao. :D To u Francuskoj nije direktno moje iako mogu da odem kad god hoću i ostanem koliko hoću, ali ja da jurim za parama čitav život kako bih tražio nekakvu navodnu sreću na kraju kapitalističke duge nemam nikakvu nameru, mnogo se mirnije i srećnije porodično živi sa 500€ ovde nego sa 1500-2000€ tamo u frustriranoj stresnoj sredini. I da, živimo sa 500€ ovde bez većih problema, jedino letovanja/putovanja i poneki nameštaj idu iz dodatnog budžeta, a princip je vrlo prost: eliminišeš sve nepotrebne troškove (iptv/kablovska, LCD, turbo-internet, fancy mobitele, gorivo, i gomile drugih gluposti kojima je napunjena glava kreditnih robova).

znas sta mene jedino zanima, gospodine "dodatni budzetu"?
ko ti je dao ova dva plusa, jer sve ostalo u vezi sa tobom je jasno kao dan.
[ SlobaBgd @ 19.11.2014. 23:30 ] @
Zar ti, gospodine tehnički konsultantu, ne možeš da vidiš ko je dao pluseve? Evo, da ti pomognem, ja sam dao jedan od pluseva. Hoće li to biti ubeleženo u neku bazu davača pluseva nepoželjnim članovima? Ili će se voditi hajka na nas koji dajemo pluseve po svojoj odluci a ne po tvojoj proceni kome dati plus? Ili treba da te boli uvo ko kome daje pluseve. Ako ti toliko smetaju, ukini ih. Ili ostavi samo za sebe i nekolicinu koji, po tvom mišljenju, zaslužuju pluseve.

Slažem se sa piscem u mnogo stvari. U mnogo i ne. Recimo, podržavam njegov stav da ne treba da robujemo konzumerizmu. Takođe, i to da smisao života nije jurenje za parama. Čak je i 42 bolja definicija smisla života od para. I da, može se sa dosta manje od 15 000 po osobi živeti, prehraniti se, biti društveno aktivan, obučen, obuven i sit.

[Ovu poruku je menjao SlobaBgd dana 20.11.2014. u 01:13 GMT+1]

[Ovu poruku je menjao SlobaBgd dana 20.11.2014. u 01:13 GMT+1]
[ Homer J. Simpson @ 19.11.2014. 23:58 ] @
Moze i za 0 din (po osobi ili po domacinstvu) ako si vest u shopliftingu , obijanju stanova i lokala , falsifikovanju itd.
[ Braksi @ 20.11.2014. 00:10 ] @
Ili se bavis politikom
[ hotchimney @ 20.11.2014. 00:28 ] @
Ja ne znam kako vi dobro živite sa 15000 din-mesečno?
Samo za hranu to nije dovoljno za jednu osobu.
Evo primer minimalnog jelovnika za prosečnu osobu:

Banana 30 din
Čokolada 10g 10 din
Groždje 100g 20 din
Hleb 200g 35 din
Jabuka 20 din
Jaje 1 kom 15 din
Jogurt/pavlaka 0.2l 40 din
Krastavac 1 kom 10 din
Krompir 100g 6 din
Kruška 1 kom 40 din
Luk 1 glavica 5 din
Meso 100g 70 din
Mleko 0.4l 40 din
Paprika 1 kom 5 din
Paradajz 1 kom 30 din
Pasulj-porcija 100 din
Pomorandža 30 din
Riba 100g 40 din
Šargarepa 1 kom 10 din
Sir-nemasni 100g 30 din
Začini, so, biber, celer, lovor i sl. 50 din
-------------------
636 din

dnevno, puta 30 dana to je 19080 dinara mesečno, samo za jednu osobu.

U cenu nije uračunato pripremanje hrane (osim za pasulj), nisu obračunati troškovi održavanja higijene posudja i kuhinje.

[ Odin D. @ 20.11.2014. 00:54 ] @
Vidi, to su vjerovatno cijene hrane za one koji imaju LCD televizor u stanu.
Ako nemaš LCD, sve te to košta najmanje upola manje.
[ Braksi @ 20.11.2014. 00:58 ] @
Ali kad se jede grupno jeftinije je
[ hotchimney @ 20.11.2014. 01:10 ] @
Za više osoba jeftinije je samo u onom delu koji se odnosi na pranje i pripremanje hrane i održavanje higijene.
A to nije obuhvaćeno navedenim cenovnikom tako da se na izračunato ne može primeniti ni sniziti troškovi.

Takodje tu nisu navedeni troškovi održavanja pribora za jelo, kašike, noževi (oštrenje), viljuške, oprema u kuhinji, el. šporet, sudoprea, frižider...

Na primer, ja sam samo za godinu dana razbio 4 šolje. To je 120 din/kom kod Kineza, najjeftinije bele.
Razbio sam par tanjira. Jbg. šeprtlja. No tanjira imam neke rezerve, ko zna odakle, pa ne obraćam pažnju.
Prosviro sam (ne znam kako) lonče za kuvanje od nerdjajućeg čelika.
To je samo ono što se meni "posrećilo" ne računajući ostale ukućane.

Citat:

Ja imam LCD TV ali nemam ideju kako da troškove nabavke hrane svedem upola manje.
Da bacim LCD kroz prozor?
[ SlobaBgd @ 20.11.2014. 01:23 ] @
Citat:
hotchimney:

Banana 30 din
Čokolada 10g 10 din
Groždje 100g 20 din
Hleb 200g 35 din
Jabuka 20 din
Jaje 1 kom 15 din
Krastavac 1 kom 10 din
Krompir 100g 6 din
Kruška 1 kom 40 din
Luk 1 glavica 5 din
Meso 100g 70 din
Mleko 0.4l 40 din
Paprika 1 kom 5 din
Paradajz 1 kom 30 din
Pasulj-porcija 100 din
Pomorandža 30 din
Riba 100g 40 din
Šargarepa 1 kom 10 din
Sir-nemasni 100g 30 din
-------------------
636 din

U cenu nije uračunato pripremanje hrane (osim za pasulj), nisu obračunati troškovi održavanja higijene posudja i kuhinje.

Pa ako nekog mrzi da mrdne duupe od prodavnice u prizemlju zgrade, onda i treba da plaća navedene cene.
Inače, za začuđene, postoje pijace, diskonti, sniženja, akcije. Postoji takozvano ekonomisanje, ko ume i hoće, i ko ima (ili čak i nema) potrebu za tim.

Sa sumom koju sam naveo u mojoj poruci koju sad analiziramo, plaćeni su i svi računi, telefon, mobilni, internet, struja, komunalije, porez. Kupuje se i odeća i obuća, ne vrhunskog kvaliteta ali ne ni onog kineskog. I ostane za nepredviđene izdatke (kvar kućnih aparata, troškovi investicija u zgradi (nova vrata, novi interfoni i krečenje hodnika), ili za povremeni odlazak u kfanu/piceriju/pozorište.
Kako? Razumnim raspoređivanjem novca i domaćinskim ponašanjem.
Da sad ne počnemo jedni drugima da gledamo u tanjir, ali kod mene svaki dan ima svežeg voća, od sedam dana bar pet je prisutno meso (razne vrste, i to u dovoljnim količinama), slatkiši (domaći ili kupovni) se često jedu, kafe se popije ne znam koliko, ja čak i pušim (ostali ukućani ne).
Sad će neko da skoči i da sve ovo to sam naveo dovede u pitanje, ali nema razloga da lažem.
[ SlobaBgd @ 20.11.2014. 01:26 ] @
Citat:
hotchimney:

Banana 30 din
Čokolada 10g 10 din
Groždje 100g 20 din
Hleb 200g 35 din
Jabuka 20 din
Jaje 1 kom 15 din
Krastavac 1 kom 10 din
Krompir 100g 6 din
Kruška 1 kom 40 din
Luk 1 glavica 5 din
Meso 100g 70 din
Mleko 0.4l 40 din
Paprika 1 kom 5 din
Paradajz 1 kom 30 din
Pasulj-porcija 100 din
Pomorandža 30 din
Riba 100g 40 din
Šargarepa 1 kom 10 din
Sir-nemasni 100g 30 din
-------------------
636 din

Pa ako nekog mrzi da mrdne duupe od prodavnice u prizemlju zgrade, onda i treba da plaća navedene cene.
Inače, za začuđene, postoje pijace, diskonti, sniženja, akcije. Postoji takozvano ekonomisanje, ko ume i hoće, i ko ima (ili čak i nema) potrebu za tim.

Sa sumom koju sam naveo u mojoj poruci koju sad analiziramo, plaćeni su i svi računi, telefon, mobilni, internet, struja, komunalije, porez. Kupuje se i odeća i obuća, ne vrhunskog kvaliteta ali ne ni onog kineskog. I ostane za nepredviđene izdatke (kvar kućnih aparata, troškovi investicija u zgradi (nova vrata, novi interfoni i krečenje hodnika)), ili za povremeni odlazak u kafanu/piceriju/pozorište.
Kako? Razumnim raspoređivanjem novca i domaćinskim ponašanjem.
Da sad ne počnemo jedni drugima da gledamo u tanjir, ali kod mene svaki dan ima svežeg voća, od sedam dana bar pet je prisutno meso (razne vrste, i to u dovoljnim količinama), slatkiši (domaći ili kupovni) se često jedu, kafe se popije ne znam koliko, ja čak i pušim (ostali ukućani ne).
Sad će neko da skoči i da sve ovo to sam naveo dovede u pitanje, ali nema razloga da lažem.
[ SlobaBgd @ 20.11.2014. 01:30 ] @
Da ne bude zabune: ne govorim o 15 000 dinara mesečno za celu porodicu (troje nas je) već o dosta manje od 15 000 po članu.
[ hotchimney @ 20.11.2014. 01:47 ] @
Citat:
SlobaBgd:

Ja recimo, kupujem tako što obidjem 10-tak supermarketa/prodavnica i kupim tamo gde je najpovoljnije.
Rezultat su navedene cene.

Citat:
postoje pijace, diskonti, sniženja, akcije.

Postoje, ali ih obično nema kad meni krče creva.
A i nisu tu neki popusti, Skini sa onih 19080 din 5% opet ti ostaje 18126 da platiš. Samo što "uštedjeno" potrošiš na prevoz do diskonta pa si "džaba krečio".
U stvari, to što uštediš u "diskotu" ja uštedim na karticu supermarketa u kome često kupujem.
No, onda gubiš jer ne kupuješ na najpovoljnijem mestu (nekad opravdano, na primer zbog hitnosti).
[ SlobaBgd @ 20.11.2014. 02:18 ] @
Pa ne kupuješ kad ti krče creva. Kupuješ planirano. Na veliko i malo, svejedno.

I sve te radnje ili pijace su tu svakog dana, cele godine. Meni su u radijusu gde živim tri pijace (Palilulska, Zeleni venac i Bajlonijeva). I prodavnice (Idea, Aman, Maxi, Matijević). Odemo u Tempo, Rodu, Univerexport. Nemamo nikog na selu, nemamo auto (i šta bih sa njim u strogom centru, da ga parkiram pet ulica dalje?). Takođe, ako treba, tu su i druge prodavnice, mesare, one prodavnice sastojaka za kolače, pa piljarnice na pijaci sa povrćem ili mlečnim proizvodima.

Nema hitnosti. Uvek u kući ima zaliha hrane i namirnica da se napravi nešto za goste, ili ako nam se nešto prijede. I testenina, i mesa u zamrzivaču, i slatkiša i grickalica u špajzu. Jedino pivo nije stalno prisutno, nisam ljubitelj, ali kad neko dođe, očas skoknemo do Maxija u susednoj ulici. Mineralne vode uvek ima, Koka Kolu i slično ne volimo pa ne kupujemo osim kad očekujemo goste. Kad gosti dođu, budu pristojno posluženi.

Žena kuva, mesi, pravi kolače i torte. I na to joj ne ode mnogo vremena, ume. Stignemo i da prošetamo, i da posetimo prijatelje, i da pogledamo TV, i knjige da čitamo. Ja gomilu majstorskih stvari sam radim po kući, umem. Od struje, preko krečenja i vodovoda, do ovog sokoćala što ga zovu kompjuterom.
[ hotchimney @ 20.11.2014. 03:01 ] @
Očigledno nemamo podjednake standarde.

Kad napišem meso ja podrazumevam čisto meso bez bezobrazluka od trtica, kožure, papaka itd.
Znam ja da ima jabuka za 30 dinara ali ja ne jedem nagnjilo voće.
Itd.

A sve to košta tako kako sam naveo.
[ Marko83 @ 20.11.2014. 07:34 ] @
Citat:
hotchimney:
Banana 30 din
Čokolada 10g 10 din
Groždje 100g 20 din
Hleb 200g 35 din
Jabuka 20 din
Jaje 1 kom 15 din
Krastavac 1 kom 10 din
Krompir 100g 6 din
Kruška 1 kom 40 din
Luk 1 glavica 5 din
Meso 100g 70 din
Mleko 0.4l 40 din
Paprika 1 kom 5 din
Paradajz 1 kom 30 din
Pasulj-porcija 100 din
Pomorandža 30 din
Riba 100g 40 din
Šargarepa 1 kom 10 din
Sir-nemasni 100g 30 din
-------------------
636 din dnevno, puta 30 dana to je 19080 dinara mesečno, samo za jednu osobu.

Ove cene nisu realne, skoro sve su uvećane za bar 50%
(evo par primera:
hleb je 45din 600g -> 200g je 15din a ne 35din;
1kg kvalitetnih jabuka je 50din na pijacu, u kg ima bar 5-6 jabuka, znaci komad je 10din a ne 20din;
jogurt 0.2 je u SVAKOM marketu od 17-20din nikako 40din;
Kruške su 100-120din, isto ima 4-5 krušaka u 1kg, samim tim nije kruška 40din nego 20-25din;
meso 100g je od 35-40din svinjsko do 60-65din juneće, (ptičije je jos jeftinije) samim tim prosek je bliži 50din nego 70din;
Mleko je po marketima 60din 1L, samim tim 0.4L je 24din a ne 40din) - naveo sam samo cene za koje sam siguran
plus, iskreno, ja ne znam osobu koja svaki dan u godini pojede i jabuku i bananu i grozdje i krusku i pomorandžu
(ali bas svaki dan...5 vrsta voca???)
[ Marko83 @ 20.11.2014. 07:40 ] @
Citat:
Odin D.:

Falim ti K da i ti nešto potrefiš
Pogodio si u srž!
Onaj ko ceo dan provede gledajući u LCD televizor i ne stigne da ode, recimo do pijace, on i plaća ove cene u marketu u prizemlju zgrade

[ 2012 @ 20.11.2014. 08:36 ] @
Citat:
hotchimney:
Za više osoba jeftinije je samo u onom delu koji se odnosi na pranje i pripremanje hrane i održavanje higijene.
A to nije obuhvaćeno navedenim cenovnikom tako da se na izračunato ne može primeniti ni sniziti troškovi.

Takodje tu nisu navedeni troškovi održavanja pribora za jelo, kašike, noževi (oštrenje), viljuške, oprema u kuhinji, el. šporet, sudoprea, frižider...

Na primer, ja sam samo za godinu dana razbio 4 šolje. To je 120 din/kom kod Kineza, najjeftinije bele.
Razbio sam par tanjira. Jbg. šeprtlja. No tanjira imam neke rezerve, ko zna odakle, pa ne obraćam pažnju.
Prosviro sam (ne znam kako) lonče za kuvanje od nerdjajućeg čelika.
To je samo ono što se meni "posrećilo" ne računajući ostale ukućane.

Citat:

Ja imam LCD TV ali nemam ideju kako da troškove nabavke hrane svedem upola manje.
Da bacim LCD kroz prozor?

Nije dobro to sto imas LCD TV, to bi trebalo prodati. Kupices neki stariji TV i ostace ti para za godisnju pretplatu, onda ces gledati taj stari televizor i to samo emisije o gladnima u Africi i 24kitchen, povremeno ali dozirano moze i neke emisije kada govori premijer ili ostale velike vodje o uspesima privrede, privrednom cudu i liderstvu u regionu.
Program gledas po sledecem receptu:
Prvo gledas o gladnima u Africi, to da vidis kako moze biti, onda gledas 24kitchen i zamisljas kako jedes, ne moras jest, zamisljaj, onda kad se ubedis da si sit, pojedes jednu jabuku sa pijace od 5dinara, to cisto za desert. Dok jedes jabuku, zamisljas kako se piscev otac kupa hladnom vodom u sred sume i greje se na drva koje je sakupio odlazeci na kupanje. To da bi bio srecan sto imas grejanje na dugme.
[ SlobaBgd @ 20.11.2014. 08:46 ] @
Citat:
hotchimney:
Očigledno nemamo podjednake standarde.

Kad napišem meso ja podrazumevam čisto meso bez bezobrazluka od trtica, kožure, papaka itd.
Znam ja da ima jabuka za 30 dinara ali ja ne jedem nagnjilo voće.
Itd.

A sve to košta tako kako sam naveo.

Dobro, izgleda da govorimo iz dve perspektive: nekog ko odlazi na pijacu i u navedene prodavnice i nekog ko o tome samo teoretiše. Niti su jabuke od 30 dinara nagnjile niti je meso od trtica, kožure, papaka. I ove cene koje si okačio, nisam ih proveravao iako su mi delovale čudno. Verovao sam da si ozbiljan diskutant koji ne laže i ne spinuje priču. Ali džaba.
[ 2012 @ 20.11.2014. 08:49 ] @
Citat:
Homer J. Simpson:
Moze i za 0 din (po osobi ili po domacinstvu) ako si vest u shopliftingu , obijanju stanova i lokala , falsifikovanju itd. :D

Moze i ako postanes pop ili neki tamo clan (ne znam cinove i nazive) koje imaju svestena lice.
[ 2012 @ 20.11.2014. 09:01 ] @
Citat:
vladd:
Citat:

Svarci se uvaljao u Kenedi femili, a njima "pripadaju" doticna mesta u piramidi vlasti.

Postavljanje na guvernersko mesto nema nikakve direktne veze sa "kvalitetima" samog Svarcenegera, kao coveka("komuniste" i glumaca:)), vec su njegovi kvaliteti prosli kroz snazan drustveni "pojacavac" u vidu Kenedijevih.

Kroz tu prizmu treba posmatrati Svarcenegera.

Pitanje je bilo "Sta je ukrao?", teza je bila da svako ko ima para da kupi Ferari, mora da je te pare ukrao. Ili nisi citao ili nisi razumeo o cemu se govori.
[ pisac @ 20.11.2014. 10:08 ] @
Ne, to nije bila teza. Teza je da se ti diviš onima koji su ferari dobili otimanjem od onih koji voze golfa, i da si ubeđen da su oni to pošteno kupili jer te vrlo uspešno lažu i mažu preko njihovog LCD-a.
[ Nika Matejic @ 20.11.2014. 10:29 ] @
Citat:
hotchimney:

Banana 30 din
Čokolada 10g 10 din
Groždje 100g 20 din
Hleb 200g 35 din
Jabuka 20 din
Jaje 1 kom 15 din
Krastavac 1 kom 10 din
Krompir 100g 6 din
Kruška 1 kom 40 din
Luk 1 glavica 5 din
Meso 100g 70 din
Mleko 0.4l 40 din
Paprika 1 kom 5 din
Paradajz 1 kom 30 din
Pasulj-porcija 100 din
Pomorandža 30 din
Riba 100g 40 din
Šargarepa 1 kom 10 din
Sir-nemasni 100g 30 din
-------------------
636 din

3 kilograma hrane dnevno!?
Pa jel' ti pričaš o ljudskoj ishrani ili o tovljenju svinja!?

Tovljenik do 110 kila, kada uvek ispred sebe ima puno korito, pojede dnevno između 2,2 - 3,5 kg hrane.
Odraslom ljudskom biću je dnevno više nego dovoljno hrane koliko mu stane u šake.
[ hotchimney @ 20.11.2014. 12:03 ] @
Citat:
SlobaBgd

Meni su u radijusu gde živim tri pijace

Blago tebi, meni nisu kao ni većini ostalih.

Citat:
SlobaBgd

Takođe, ako treba, tu su i druge prodavnice

Pa već sam napisao da ja pre kupovine obidjem 10-tak objekata.
Obilaženje više objekata podrazumeva i odredjenu potrošnju (goriva, karata za prevoz) pa time i porast cena hrane.
Prema tome, opet si na istim cenama ili još gorim.

Citat:
SlobaBgd

Uvek u kući ima zaliha hrane i namirnica

Lepo od tebe.
A da li kalkulišeš
- troškove skladištenja rezervi hrane,
- troškove el. energije za frižidere-zamrzivače,
- troškove konzervisanja/pasterizovanja,
- troškove uništavanja pokvarene hrane koja se ne potroši na vreme
?

Sve u svemu
- ako obilaziš više prodavnica pronadješ jeftiniju hranu ali imaš veće troškove "obilaženja".
- ako kupiš veće količine hrane po povoljnijim cenama tada imaš veće troškove čuvanja zaliha.

Takodje, nije isto ako rintaš samo da bi pronašao hranu. Treba zaradjivati a ako ne radiš onda imaš gubitke.
Dakle opet si na istom.

Mada, sad mi je malo jasnije zašto je ekonomija tako uspešna u Srbiji. Posmatra se samo jedna strana jednačine i bitno je da ja ta strana što manja. A to što raste druga strana nikom ništa.
[ hotchimney @ 20.11.2014. 12:11 ] @
Citat:
Nika Matejic

3 kilograma hrane dnevno!?

Nema tu 3kg hrane.
Na primer, ja koru od banane ne jedem a to ti je pola banane.
Takodje ne jedem semenje/peteljku i druge neupotrebljive delove jabuke/kruške/groždja i drugog voća.
Krompir ljuštim.
Meso je 2/3 voda pa u 100 grama imaš samo 35 grama kad obradiš.
Slično je i sa nemasnim sirom, jogurt da ne pominjem posebno.
Itd.
[ hotchimney @ 20.11.2014. 12:25 ] @
Citat:
Marko83

hleb je 45din 600g

Verovatno misliš na hleb "Sava".
Ja mislim na kvalitetan hleb. I odatle razlika u ceni.

Citat:
Marko83

1kg kvalitetnih jabuka je 50din na pijacu, u kg ima bar 5-6 jabuka, znaci komad je 10din a ne 20din;

Izvini, ali kad jedem jabuku ja hoću da ima ukus jabuke, da je sočna da miriše na jabuku itd.
Kratko rečeno, kad kupim jabuku hoću da sam kupio jabutku.
A za 50 dinara to je već vrlo blizo onim jabukama kojima je rok trajanja istekao što znači da kupuješ "mačku u džaku".
Tako da niti smeš da ih kupiš veće količine (radi skladištenja) niti imaš veću uštedu.

Citat:
Marko83

jogurt 0.2 je u SVAKOM marketu od 17-20din nikako 40din;

Ispod 20 dinara nije u SVAKOM a tu sam stavio jogurt/pavlaka. Što bih svaki dan jeo samo jogurt?

Citat:
Marko83

meso 100g je od 35-40din svinjsko do 60-65din juneće

Ja jedem samo probranu juneću šniclu. A to košta.

Citat:
Marko83

Mleko je po marketima 60din 1L, samim tim 0.4L je 24din a ne 40din)

Da ako kupuješ ono sa 0.5% MM. Ja sam mislio na mleko od 2.8% MM.

Citat:
Marko83

iskreno, ja ne znam osobu koja svaki dan u godini pojede i jabuku i bananu i grozdje i krusku i pomorandžu

Iskreno, čitaj malo o pravilnoj ishrani.
Nutricionisti preporučuju 30-60 različitih vrsta namirnica dnevno a ja sam naveo samo tridesetak - tj. minimum.
Naravno, ako povećavaš broj namirnica onda smanjuješ količinu.

[ SlobaBgd @ 20.11.2014. 12:44 ] @
Čekaj, ti hoćeš meni da otvoriš oči da ja zapravo svojim ekonomisanjem trošim više nego što trošim?! Da je suma novca koju sam naveo netačna i da u stvari potrošim bar 200 evra više od budžeta kojim raspolažem? Zanimljivo. I da imam tih 200 evra, odakle mi?

Ostalo neću da komentarišem.
[ hotchimney @ 20.11.2014. 12:47 ] @
Citat:
2012

Nije dobro to sto imas LCD TV, to bi trebalo prodati. Kupices neki stariji TV i ostace ti para za godisnju pretplatu

Ja TV pretplatu ne plaćam.
Tako sam uštedeo i kupio LCD TV preko pola zida iz čistog snobiranja.
U svakopj sobi imam po jedan stari analogni TV čak i tamo gde retko boravim.
A jedan ću instalirai i u klozet da bude uskladjen sa serendanjem srbijanski plitičara koji se "hrane za 5000 din mesečno". Valjda se hrane na takvim mestima.

Citat:
2012

pojedes jednu jabuku sa pijace od 5dinara

Hvala, takve prepuštam tebi.

Citat:
2012

zamisljas kako se piscev otac kupa hladnom vodom u sred sume

Sine, šta ima da zamišljam. Ja to radim svaki dan zdravlja radi.

Citat:
SlobaBgd

ti hoćeš meni da otvoriš oči da ja zapravo svojim ekonomisanjem trošim više nego što trošim?

Ništa od toga.
Ja samo govorim o cenama koje zatičem u prodavnicama za odredjenu robu odredjenog kvaliteta.
[ Marko83 @ 20.11.2014. 13:23 ] @
Citat:
hotchimney:
Ja jedem samo probranu juneću šniclu. A to košta.

Iskreno, čitaj malo o pravilnoj ishrani.
Nutricionisti preporučuju 30-60 različitih vrsta namirnica dnevno a ja sam naveo samo tridesetak - tj. minimum.

A da se ti dogovoris prvo sa sobom?
Probrana juneća šnicla stvarno košta toliko ali nije valjda da isključivo nju jedeš??? To ti nikako ne valja da jedeš jednoličnu hranu

A i trebao si da nas upozoriš da je ovaj spisak kako mali perica zamišlja kupovinu namirnica

Ma ja sam budala što uopšte i pokušavam da objašnjavam
Samo navedi markete u kojima kupuješ, gde nisu ove cene koje sam naveo...
[ vladd @ 20.11.2014. 13:30 ] @
Citat:
Odin D.:
Citat:
vladd: Vazan je KVALITET zivota, medjutim, mnogi plitki mozgovi misle da je doticni kvalitet izrazen u dolarima ili broju televizora.

Naravno da nije. Čak je i plitkim mozgovima jasno da je u prosjeku bolje biti dijete u Etiopiji, nego dijete u Švedskoj, jer što je zemlja siromašnija u materijalnom smislu to je bogatija u svakom drugom.

Manje dolara naprosto znači više škola, bolnica, ljekara, igranja, globusa, lopti, tabli, kreda, struje, kablova, knjiga, sportskih igrališta, kompjutera, pozorišta, plastelina, lego kocki, bojica, muzike, mesa, mlijeka, voća, povrća,...

Nesto vidim da si PREVAZISAO i Teslu i Ajnstajna sa svim ti neophodnim gadgetima po skolama..

Jednostavno se galakticki naucni komiteti otimaju ciji ces clan da budes..

Bitne su lego kocke, ali je bitno i drvce. Bitne su replike kalasnjikova, ali u moje neko vreme, isti posao je odradila zgodna grancica sa lipe
Igrali smo se klikera a ne doom-a(to su docekale zrelije godine)

Nekada se pesacilo, ucilo uz svece, a ne hipertehnoloske LED..pa se zavrsavali univerziteti, pa?

Ako se srecica trazi u dolarima..to je ipak nastampani papiric..pa naslikaj sebi srece koliko ti treba
[ Homer J. Simpson @ 20.11.2014. 13:34 ] @
Ne sme , kaznjivo je
[ SlobaBgd @ 20.11.2014. 13:38 ] @
Ma *rac moj se on snabdeva po skupim marketima. Vidiš da je na spisak stavio porciju pasulja, jede gotova jela (što samo po sebi nije ništa loše, ali malo je u suprotnosti sa "samo probranom junećom šniclom), ne ume da kuva i nema ko da mu kuva. Pročitao je negde spisak namirnica i nalupao se za cene, kao zna on šta valja. Niti je taj video hleb Sava, niti zna koliko košta, niti je jeo "gnjile" jabuke sa pijace.

Ali važno da smo mi ostali koji nemamo TV u svakoj od mnogobrojnih soba (u koje dotični ne ulazi) čak ni u WC-u - pilićari.
[ hotchimney @ 20.11.2014. 13:38 ] @
^Marko83

Da, od crvenog mesa jedem samo juneću šniclu. Pa šta? Svinjetinu ne jedem. Jedem ribu.

Ne kažem da ti izmišljaš cene. Ali opet, pogledaj sadržaj hranljivih materija. Ja sam navikao na mleko 4% MM. Kad skuvaš litar takvog mleka imaš kajaka za ceo dan. Sada je "standard" 2.8% MM a uvaljuju ono sa 2.2%. Ono sa 2.2% u stvari nema više od 2.0% MM, itd.

Podvala je i u tome što je recimo pavlaka umesto uobičajenih 20% MM sada "zelena" sa 12% MM.
Isto tako jogurt, kiselo mleko itd.

Pakovanje je sve manje. Ranije je bilo 200ml čaša kiselog mleka, sada je 180ml ista cena ili veća. Keks 1kg 120 dinara sada ide do 750g/180 dinara. U keks se nekad stavlja maslac. Kad maslac užegne onda može da se nadje takav keks "veoma povoljno" po "diskontnim cenama".
[ Homer J. Simpson @ 20.11.2014. 13:47 ] @
Ne znam za konkretno te namirnice , ali mislim da mi nikad nije uspelo da se 1 dan hranim za manje od 400-500din.
Mozda je to moguce u porodicnoj varijanti i obilazenju svih pijaca i marketa , ali to je onda gubljenje vremena i opet si na istom.
[ Windows2 @ 20.11.2014. 13:56 ] @
Citat:
Tyler Durden:
Citat:
pisac: Za ovog trola Tylera, nemam nikakve prihode ni od jedne nekretnine već samo poreze, jer ništa (za sada) ne izdajem i to sam takođe više puta rekao, ali ti nekako pamtiš samo ono što ti odgovara kako bi uspešnije trolovao. :D To u Francuskoj nije direktno moje iako mogu da odem kad god hoću i ostanem koliko hoću, ali ja da jurim za parama čitav život kako bih tražio nekakvu navodnu sreću na kraju kapitalističke duge nemam nikakvu nameru, mnogo se mirnije i srećnije porodično živi sa 500€ ovde nego sa 1500-2000€ tamo u frustriranoj stresnoj sredini. I da, živimo sa 500€ ovde bez većih problema, jedino letovanja/putovanja i poneki nameštaj idu iz dodatnog budžeta, a princip je vrlo prost: eliminišeš sve nepotrebne troškove (iptv/kablovska, LCD, turbo-internet, fancy mobitele, gorivo, i gomile drugih gluposti kojima je napunjena glava kreditnih robova).

znas sta mene jedino zanima, gospodine "dodatni budzetu"?
ko ti je dao ova dva plusa, jer sve ostalo u vezi sa tobom je jasno kao dan.

Ja sam mu dao jedan od ta dva plusa. I jos dosta pluseva na razne poruke. Steta sto plusevi nisu uradjeni tako da se vidi ko je lajkovao kao na bulletin forumima.

A razlog zasto sam mu dao bas tu plus je opisan u drugom delu Slobinog odgovora na tvoju poruku. Na sta sam i njemu lupio plus.
[ jovajovic100 @ 20.11.2014. 14:12 ] @

Jedan lebac i pašteta u crevu su dovoljni za jedan dan. To je 100din.
Ko hoće salatu neka ide u park na pašu.
[ Homer J. Simpson @ 20.11.2014. 14:52 ] @
Bolje nista ne jesti nego to djubre
[ bin.sys @ 20.11.2014. 14:59 ] @
Bolje je jesti kavijar i piti šampanjac nego ne jesti i ne piti ništa.
[ Aleksandar Đokić @ 20.11.2014. 16:15 ] @
Hteo sam da napisem, ali nema svrhe posto imamo drugacije poglede na svet.
[ jovajovic100 @ 20.11.2014. 17:18 ] @
Citat:
Homer J. Simpson:
Bolje nista ne jesti nego to djubre

Onda možeš pola hleba da koristiš da uhvatiš golubove !

Dva penzionera razgovaraju u parku:
– Jesi li poneo hleb za golubove?
– Jok, ja ih jedem bez hleba.
[ Windows2 @ 20.11.2014. 17:29 ] @
Tek sam sad procitao raspravu na prethodnoj strani pa bi hteo da se ubacim. 15000 dinara mesecno samo za hranu tesko da je dovoljno za neku pristojnu ishranu. Pod tim pristojnu mislim na ishranu sa najmanje 3 obroka dnevno koji su kolicinski i po kvalitetu zadovoljavajuci. Znaci uprosceno, da kad jedes stvarno imas osecaj da si lepo jeo i da si se zasitio. A tu bi hteo i da dodam, ne znam kakav je kome metabolizam i apetit, ali ja cesto izmedju tih redovnih obroka imam potrebu da nesto kako se kaze "pregrizem". Znaci mozda po neka pogacica ili nesto drugo od peciva. Nesto od voca, jabuka, banana, sok od limuna, pomorandza. Neki slatkis. Naravno ne sve od ovoga svaki dan vec rasporedjeno. Pa bi ubacio i to u racunicu.

Ja sam nazalost zdravstveno dosao u situaciju da bi morao da imam ishranu koja ukljucuje mnoge stvari, ali ako imas 15000 dinara mesecno za hranu sve ovo su perverzije o kojima mozes samo da mastas.
Recimo stalno smaraju sa onim "jabuka na dan", ili po pola iscedjenog limuna.
Pa onda kazu banane su pune kalijuma koji je eliksir za pritisak. Pa preporucuju i redovni unos oraha i drugih kostunjavih grickalica za kardiovaskularni sistem, kao i bobicasto voce. Pa redovni unos ribe i ribljeg ulja, sardina, lososa, haringe, tunjevine. Opet naglasavam samo kao neki minimalni dnevni unos koji bi bio potreban da bi imao efekta na organizam. Recimo procitao sam nedavno preporuku za saku oraha za dorucak. Sa raspolaganjem pomenutom sumom sve ove stvarcice mozes samo u prolazu onako tuzno da gledas na rafovima dok se kreces ka polici sa hlebom i frizideru sa pastetom u crevu.

Kad je vec neko pomenuo hleb i pastetu, svakome ko ozbiljno misli da je to hrana koja zadovoljava covekove potrebe za jelom preporucujem da proba samo nedelju dana da se hrani iskljucivo hlebom sa namazanom pastetom. I da ne bude sve bas suvoparno, neka stavi i kolutove paradajza i krastavca, i neka ubaci i listove zelene salate. I ajde *ebes ga, ma neka ubaci i snitove najjeftinije posebne kobasice na akciji. I neka takve obroke zaliva casom jogurta, ili najjeftinijim kiselim mlekom. Ako i posle tog eksperimenta bude istog misljenja, onda ne znam sta bih mu mogao reci.

A kad vec pomenuh proizvode na akciji, ja sam se vec uvezbao u skeniranju pogledom cena na rafovima u potrazi za neobicno svetlecim papiricima jarkih boja. Drugo retko kad gledam. I sta se tu sve moze naci? Pa evo pre neki dan sam uzeo u ruku bas jednu pastetu u crevu koja se razlikovala po ceni od ostalih koje nisu bili na akciji za nekih 15-ak dinara. Uzmem jednu, malo bolje pogledam reko daj da uzmen drugu ovu kao da je neko koristio za bildovanje rucnih misica stikanjem sake. Kad ono oces, i sve ostale iste takve.
Isti slucaj i za cokolade. Uzmem jednu i vidim da je sva izlomljena reko daj da nadjem drugu u boljem stanju. Kad ono sve iste. Uzmem jednu koja mi je vizuelnim pregledom delovala najlepse i otvorim je kuci i vidim da je sva spljostena kao da je neko gazio po njoj. Znaci to je nesto sto se bilo rastopilo po magacinima pa ponovo stvrdlo. I to je jedini razlog zasto je na "akciji". Nista bolje nije ni sa sokovima i gaziranim picima. Uzmem koka kolu na akciji i kad sam uzeo prvi cug wtf? Sta sam ovo upravo srknuo? Zasladjena voda jbt!
Zatim voce koje je obicno na akciji je svo gnjecavo i nikakvo. Kad ga pogledas radije ga ne bi uzimao ni u ruku. Banane crne i gnjecave, kad ih otvoris ne mozes da ih grizes vec ti treba kasika da ih jedes. Jabuke, paradajz, sa nekom trulezi i crnim rupama. Spljosteni, zgnjeceni. Ne mozes ih nozem seci na kolutove jer nisu postojani vec suplji. Spolja paradajz iznutra prazno, zjap! Do nedavno sam redovno kupovao litarsko mleko u kesi jer je za nekih 30 dinara jeftinije od onog u tetrapaku i plastici. Ali nekoliko puta je ukislo tako da kad sam ga probao odma sam osetio da nesto nije u redu i ispljunuo. Kad na to dodam i smaranje oko sipanja tako upakovanog mleka u casu e reko neces vise majcin sine, f|_|ck this sl-lit! Vise ga i ne gledam u radnji.

I da se vratim na pastetu kupljenu u istoj radnji kao i to budjavo mleko. Pre neki dan sam uzeo pastetu u konzervi koja je bila na akciji. Kad sam je otvorio samo sto se nisam otrovao od toksicnog smrada i zelene boje. Bacio sam je u kesu sa djubretom i morao sam odma da je iznesem do kontejnera da mi ne bi smrdela u kuhinji.
Tako da sto se tice tih akcija tesko da se covek tu moze leba najesti sto bi se reklo. A nije nista bolje ni sa ostalim proizvodima koji nisu na akciji ali su obicno jeftiniji od drugih. Tu obicno vazi ono pravilo koliko para toliko i muzike.

Zatim, tu su i drugi troskovi. Pranje vesa bez praska ne ide. Kao ni pranje ruku bez sapuna, kose bez sampona i zuba bez paste.
Nije bas najsrecniji redosled po kom pisem ali ne ide ni sr@nje bez toalet papira.
Tu su i drugi neplanirani troskovi koji uvek iskacu. Recimo za krpe za pod, sundjere i zice za sudove kao i sredstvo za pranje istih. Cesto se nesto pokvari u kuci, neki ventil ili drugi deo koji treba zameniti. Nesto sto treba zalepiti sa super lepkom. Sijalice kratko traju, stedljive sam proterao iz kuce od kad sam procitao da ispustaju neki s|-|it. Znaci uvek se pojavi nesto na sta treba dati pare a sto nije isplanirano kucnim budzetom. Brada raste, brijaci se trose i istupljuju pa trebaju novi. Tu je i redovan odlazak kod frizera.

Posto mi je naruseno zdravlje, preporucene su mi duge setnje pa svaki dan setam po nekoliko kilometara po naselju. Carape nijedne ne mogu da sastave ni mesec dana, patike se habaju, odlepljuju, istanjuju. Probijaju prsti. Dakle kad si u situaciji da gledas da ustedis svaki dinar shvatis da i nesto kao svakodnevno dugo koracanje moze biti znacajan udar na kucni budjet.
Trenerke i duksevi se istanjuju i rastegljuju i cepaju. Ni to ne traje vecno.
O fenseraju kao sto je kupovina nove jakne, farmerki ili patika mogu samo da sanjam. Ukoliko je nekome u ovom trenutku palo na pamet da mi skrese kako imam para za net odma da mu kazem da ga placam 350 dindzi mesecno za 3 gb prenosa. A i mislim da internet vise nije nesto sto bi trebalo svrstavati u luksuziranje, vec je postala potreba u rangu sa onom kao sto je nekad bila za fiksnim telefonom. Cak i veca.

Znaci mislim da u tih 15000 dinara mesecno samo za hranu bez drugih troskova covek mozda i moze nekako da se ugura, tek toliko da prezivi tako sto ce da poubacuje nesto u zeludac. Ali mislim da je to i dalje zivot u oskudici ispunjem frustracijama. Da bi mogao da se posvetis planiranju zdrave ishrane i da ides po samoposluzi bez tuznjivo zudljivih pogleda ka rafovima mislim da je ipak potrebno vise. Ne mnogo, ali ipak vise. I to samo za stvari koje idu niz grlo.
O radostima kao sto su kupovina nekog lepog komada odece s'vremena na vreme ili cesci izlasci do grada, sedanje u neki kafic ili letnju bastu necu ni da pricam. A tek da ne pricam o ovim mobilno debilnim androidno mongoloidnim g@vancima. To su vec oblici bolesti konzumerizma.
[ vladd @ 20.11.2014. 23:02 ] @
Mozda bi i moglo da se utisne izmedju 15000 i 20000 mesecno za dobru hranu.

Piletina i pirinac za dva tri dana oko 700 din.

Pasulj sa rebarcima, za par dana 600-700 din(300g pasulja i 500g rebara)

Ko moze da pojede(pozdere) 700 grama mesa za obrok, pa jos da zeli da jede tri-cetiri puta dnevno, njemu je malo i 1000 evra mesecno.

Mislim, guscije pastete svajcarski sir i francusko vino imaju svoju cenu, ali nije da ne moze da se jede za manje od 700 din dnevno.

I to da ne spominjem "zdravu" hranu predaka, kacamak, przena ili barena jaja, pekmezi ili med...

Zatim, pite, gibanica, proja sir..

Slanina i cvarci su oko 1000 din kilogram..i to moze da traje preko tri dana..znaci za 2000 sest dana(bar) masne hrane..

Dorucak za 50-100 din, rucak oko 150 i vecera oko 80 din..dnevno, po osobi, moze da se jede za 300-350 din..i to solidno. TZv "srecna hrana", sa salatom i puno uzitka..

Pekare, brza hrana..utrostruce trosak.

[ hotchimney @ 20.11.2014. 23:22 ] @
Ima ljudi koji jedu pretežno meso, povrće i voće bez testenina i hrane bogate skrobom (žitarice, krompir i sl.). To podrazumeva 500-1000g mesa dnevno zavisno od telesne mase.
[ Windows2 @ 20.11.2014. 23:25 ] @
Za 350 dinara dnevno da se jede pa jos solidno nema sanse veruj mi. Ne pricam o teoriji vec pricam iz prakse. Da moze vec bi provalio kako, jer mislim da mi je mnogo manji problem da sednem i stavim na papir nego da budem gladan. Ali matematicka formula za sitost svaki dan sa 350 dnevno ne postoji. Ako mislis da moze slobodno probaj pa mi javi na koju foru, i ti i svi ostali koji kazu da moze.
[ KrkaCiC @ 20.11.2014. 23:48 ] @
lepinja 17 dinara + neka salama 200g=50 din ukupno ~70 dinara+ jogurt 20 din=90. Drugi obrok 4 jajeta przena=60 din jos 2 parceta hleba~15 din=75 din,dodas i neki majonez mali=100 din.
Za veceru isprzis 500g krompira=20 din+malo zejtina 20 din+majonez recimo=25 din i jos malo hleba=15 din i to je ukupno=80 din.
Dakle,to je dnevno 270 din. I onda sutra dan nesto drugo,neki dan se otvoris za sniclu za rucak.....
Uglavnom moze se preziveti fino sa 350 din dnevno

Po tvojoj racunici za 4-clanu porodicu samo za hranu treba 60000 din jel da? Pa to mislim da mali % ljudi moze da obezbedi

PS za 150 din se u mesari kupuje gotovo belo meso veliko sa lepinjom,ili bas veliki batak
[ vilil1 @ 20.11.2014. 23:59 ] @
Citat:
SlobaBgd: Ma *rac moj se on snabdeva po skupim marketima. Vidiš da je na spisak stavio porciju pasulja, jede gotova jela (što samo po sebi nije ništa loše, ali malo je u suprotnosti sa "samo probranom junećom šniclom), ne ume da kuva i nema ko da mu kuva. Pročitao je negde spisak namirnica i nalupao se za cene, kao zna on šta valja. Niti je taj video hleb Sava, niti zna koliko košta, niti je jeo "gnjile" jabuke sa pijace.

Upravo tako.

Citat:
Windows2: Za 350 dinara dnevno da se jede pa jos solidno nema sanse veruj mi. Ne pricam o teoriji vec pricam iz prakse. Da moze vec bi provalio kako, jer mislim da mi je mnogo manji problem da sednem i stavim na papir nego da budem gladan. Ali matematicka formula za sitost svaki dan sa 350 dnevno ne postoji. Ako mislis da moze slobodno probaj pa mi javi na koju foru, i ti i svi ostali koji kazu da moze.

LOL Matematicka formula!!! Evo, ja cu da ti kazem foru...ozeni se ili nauci da kuvas. Ubi te (vas) ta silna suva hrana. ;)
[ Windows2 @ 21.11.2014. 00:04 ] @
Citat:
KrkaCiC:
lepinja 17 dinara + neka salama 200g=50 din ukupno ~70 dinara+ jogurt 20 din=90. Drugi obrok 4 jajeta przena=60 din jos 2 parceta hleba~15 din=75 din,dodas i neki majonez mali=100 din.
Za veceru isprzis 500g krompira=20 din+malo zejtina 20 din+majonez recimo=25 din i jos malo hleba=15 din i to je ukupno=80 din.
Dakle,to je dnevno 270 din. I onda sutra dan nesto drugo,neki dan se otvoris za sniclu za rucak.....
Uglavnom moze se preziveti fino sa 350 din dnevno :)

Po tvojoj racunici za 4-clanu porodicu samo za hranu treba 60000 din jel da? Pa to mislim da mali % ljudi moze da obezbedi :)

PS za 150 din se u mesari kupuje gotovo belo meso veliko sa lepinjom,ili bas veliki batak :)

Ajmo ovako. Sutra cu da probam po tvom receptu pa cu da vidim kako to izgleda u praksi. Ali koliko vidim minimalizam igra kljucnu ulogu u tvom receptu. Taj prcvoljak od jogurta od 20 dinara nestane u 3 dobra cuga. Uz obrok mozes da ga konzumiras tako sto ga vise puta srknes ko pticica.
[ vilil1 @ 21.11.2014. 00:26 ] @
Pa kako ces sada po njegovom receptu, kada si gore napisao da si u takvoj zdravstvenoj situaciji da moras da imas redovan unos "...lososa, haringe, tunjevine." ?!

Nemoj zdravlje da dovodis u opasnost izmenom nacina ishrane.

[ Windows2 @ 21.11.2014. 00:57 ] @
Kakvi lososi i haringe? Ja sam napisao da bi to trebao da jedem a nema teorije to da priustim. Kako se sad hranim to njegovo ce mi biti ko obrok u banji. Ali ako ti je moje siromastvo smesno i zanimljivo za podj@bavanje onda ne znam sta bi ti rekao. To vise govori o tebi.
[ hotchimney @ 21.11.2014. 01:15 ] @
Citat:
KrkaCiC

+ neka salama

Da mi ne zameriš, ali ja u ovom momentu ne znam ni jednu salamu u redovnim srbijanskim prodavnicama koja je za ljudsku ishranu. Možda ima u nekim "fri šopovima" i slično, ali to je teško dostupno.
Te salame, viršle, kobasice i slično se na mom jelovniku ne mogu naći ni pod tačkom "poludeo od gladi".

Citat:
KrkaCiC

Drugi obrok 4 jajeta

Sa 4 jajeta dnevno ti je garantovana arteriosleroza gledano dugoročno.

Citat:
KrkaCiC

4 jajeta przena=60 din

To su samo jaja za 60 din ali ne i prženje. Lukzuz prženja će posebno da te košta.
[ vladd @ 21.11.2014. 08:02 ] @
Mortadela, skoro pa svih proizvodjaca, zatim "novosadske", "izletnicka"..
Ima ih i zgodne su ili za dorucak ili za veceru.

Tri krmenadle od vrata su oko 200 din..

Desetak malih rostiljskih(odlicne iz Maksija, pakovane u crnoj plasticnoj zdelici sa folijom) oko 200 din, za DVA obroka..

Pricamo o normalnom vecinskom obroku, za odraslog coveka, ne za rudara ili kopaca bunara, ili nesrecnika koji zivi da bi jeo..

400 grama pilecih dzigerica je oko 200 din, przene sa lukom i pireom od par krompira(ja jedem bez) je rucak za dve normalne osobe.

Satiranje hrane je perverzija, ili retkima potreba, koja posebno kosta.

P.S.

Pisem ove stvari iz apsolutno licnog iskustva, toliko me kosta odlazak u radnju, na pijacu, sami spremamo..i ovo navedeno je hrana koju JA jedem. U kolicinama, koje uz povremene fizicke aktivnosti, "odrzavaju" tezinu 88-94kg...da ne pomislite da sam anoreksican

Da ne spominjem "bele ribe", koje se u bg- mog naci direktno od ribara, od 150-200 din za kg..cak se mogla dogovoriti i ociscena za 250..

O kakvim cenama pricate i o kojim obzderavanjima, nije mi jasno, za 700 din se moze obezbediti i desert i vino-pivo..
Pa ekstra domace rakijestine su 350-500 din litra, znaci da i ritualni "aperitiv" za "uzdravlje" moze priustiti..

Ko jede kilo mesa dnevno, taj ili dize tone u teretani ili je bacac kladiva

Tri tanjira pasulja, ili petnaest sarmi za rucak, pola kile slanine ili tepsija bureka...to zahteva bar dva posla..jedan da pokrije hranu i utrosi kalorije, a dugi za "normalni" deo zivota.

Ida, lepo ree vilil1..nema price bez KUVANJA..sve sto se pazari gotovo, je znacajno skuplje.

Kilo mlevenog mesa je 600 din, ostale djakonije jos 150-200, ali se za doticnih 800 din moze napraviti SEST do osam pljeskavica...a to je, da kazemo 900 din sa przenjem, sest do osam ruckova..

Ko jede kilo paradajza za salatu, taj neka ne racuna troskove manje od 1500 din dnevno samo za pacicanje..

P.S.
Ovo pisem iz direktnog iskustva, ono sto jedem i sto, uz povremene fizicke aktivnosti, odrzava tezinu oko 90kg..
KAda sam, kao mladji, imao 120...to su bili obroci za ginisa...
[ Lavlja_Jazbina @ 21.11.2014. 19:22 ] @
Ovi su neki novi mehanizam,bas deru.

http://www.teleprompter.rs/vuc...ada-je-zena-izgubila-dete.html

http://www.teleprompter.rs/oca...ucica-da-ga-primi-u-vladu.html
[ 2012 @ 21.11.2014. 20:18 ] @
Citat:
hotchimney:
Ima ljudi koji jedu pretežno meso, povrće i voće bez testenina i hrane bogate skrobom (žitarice, krompir i sl.). To podrazumeva 500-1000g mesa dnevno zavisno od telesne mase.

Ajde ne lupetaj. Nema toga medju ljudima koji nemaju posebni rezim ishrane (nabitno da li je to posledica zdravstvenih i profesionalnih razloga). Mozda ima medju medvedima, mada mislim da ni medvedi ne uspevaju uloviti naku zivotinju svaki dan.
Ako hocete razgovarati o dnevnim potrebama onda idealno projektovan(osmisljen) je vojni kuvar. Nadjite jelovnik vojnika i to bi bilo nesto sto se moze uzeti etalonom. Potrazite jelovnik JNA ima ga po internetu.

U vezi ostalog samo bih dodao sledece, u normalnom svetu potrosacka korpa ne prelazi 35% minimalne plate. Ako imate prosecnu platu i dvoje vas radi sa bogatom ishranom trebace vam oko 10-12% primanja.
U USA ili Kanadi hrana i garderoba je jos jeftinija, cak su i cigarete jeftinije.

Ako u jednoj drzavi stanovnistvo ne moze da se normalno prehrani i obuce, onda u toj drzavi vlada siromastvo i svaka druga diskusija je suvisna.
[ pisac @ 21.11.2014. 21:57 ] @
Citat:
svaka druga diskusija je suvisna

S tobom u tvojim oblacima, da.
[ 2012 @ 21.11.2014. 22:43 ] @
Citat:
pisac: S tobom u tvojim oblacima, da.

Nisu to oblaci, to je realnost koji ti "demagoski" pokusavas da proglasis losom, a pritom propagiras nekakve nastrane vrednosti kao opsto prihvatljive.
Samo da dodam da jos uvek nisi naveo kakav drustveni sistem ti zagovaras i gde je takav sistem primenjen da bi videli ucinak primene.
Nisi jos odgovorio sta su ona dvojica ukrala, jer si tvrdio da ja svako sto ima mnogo vise para od drugih te pare ukrao.
Ako mozes objasni nama koji ne razumemo kako ce jedno drustvo koje je siromasno i u kojm gradjani razmisljaju kako ce se prehraniti, obezbediti dobro i kvalitetno obrazovanje, kako ce obezbediti dobro zdravstvo, tako ce obezbediti tehnoloski napredak.
[ hotchimney @ 21.11.2014. 23:30 ] @
Citat:
2012:

Ajde ne lupetaj. Nema toga medju ljudima koji nemaju posebni rezim ishrane (nabitno da li je to posledica zdravstvenih i profesionalnih razloga).

Ajde ne lupetaj.

Citat:
Two Brave Men Who Ate Nothing But Meat for an Entire Year

September 10, 2009

Both men ate about 800 grams of meat per day in 3-4 meals.

Takodje, kao primer ekstremne "kuhinje" možete pogledati Chankonabe. Kažu da tokom dana naguraju i do 10000 kCal.

Citat:
2012:

Ako u jednoj drzavi stanovnistvo ne moze da se normalno prehrani i obuce, onda u toj drzavi vlada siromastvo i svaka druga diskusija je suvisna.

Upravo o takvoj "državi" je ovde reč.
[ Odin D. @ 22.11.2014. 00:34 ] @
Ako se na pet strana vodi diskusija da li u nekoj realnosti prosječna plata može ili ne može da pokrije (samo) normalnu ishranu onda vjerovatno da ta realnost i nije baš sjajna.

Međutim, prehranjivanje radi ostanka u životu je samo jedan aspekt života. Šta je sa ostalima?
[ hotchimney @ 22.11.2014. 00:40 ] @
Za ostale aspekte moramo sačekati da se premijer ponovo oženi (sad je zauzet) i saopšti "zvanične podatke" o realnosti.
To iz razloga jer prosečan Srbijanac ne veruje krčanju sopstvenog stomaka već samo "zvaničnim statistikama".

Zato je ovakva diskusija i potrajala, uz primedbu da još nije završena jer nije stiglo "zvanično tumačenje" iz vlade. A to stvara podozrenje da li je u pitanju zavera CIA?
[ bin.sys @ 22.11.2014. 09:56 ] @
Kakvo krčanje stomaka? Sela su prazna, a gospodi krči stomak. Da je to tačno napunila bi se sela i ljudi bi proizvodili hranu za sebe. Pošto to nije slučaj, znači da su svi siti.
[ vladd @ 22.11.2014. 10:41 ] @
Ocito je da su svi diskutanti nahranjeni, znaci da ne treba da formiraju "mehanizam" zatite od "realnosti" gladi.
Glad(za hranom) nije realnost na forumu.

Glad za trolovanjem je nesto drugo, mada je zivotna potreba.

Realnost je razlika izmedju, onoga o cemu je pojedinac naucen(namerno ili slucajno), sopstvenih zelja i ambicija, i relanog okruzenja.

Problem je sto realno okruuzenje ne DOZVOLJAVA lakocu ostvarivanja zeljenih aktivnosti pojedinca, i sa druge strane, poprilicno razlicite kriterijume prema uspesima pojedinaca.
Sto je osnovno nezadovoljstvo.

U Srbiji je samo DRUSTVENI(socijalni) zivot problematican, u vise segmenata(postoje neki dobri elementi) dok je realni, da ne kazem "geografski" segment skoro idealan.
[ bin.sys @ 22.11.2014. 11:56 ] @
Siti i besni pa troluju, to je realnost.
[ pisac @ 23.11.2014. 15:42 ] @
Citat:
2012:Nisu to oblaci, to je realnost koji ti "demagoski" pokusavas da proglasis losom, a pritom propagiras nekakve nastrane vrednosti kao opsto prihvatljive.

Nije to nikakva realnost, ti jednostavno pričaš besmislice kao da imaš jedno 15-20 godina pa si u punoj snazi ubeđen da sve znaš o svemu a u stvari nemaš još pojma o životu. Navodiš mi paušalno da "normalne" zemlje troše 12-35% plate na hranu i na osnovu toga tvrdiš da su svi ostali siromašni, a pri tome mudro ignorišeš činjenicu da te "normalne" zemlje žive tako kako opisuješ upravo na grbači onih ostalih.

Daj deder prokometariši zašto su banke iz Srbije uporno slale podatke o svim prihodima građana Srbije USA poreznicima? Da li ti misliš da je to slučajno, eto neka greška, jure oni svoje državljane koji eskiviraju porez pa su podaci o svim državljanima srbije tu zalutali greškom, a? Ili zašto je disk Poreske Uprave Srbije sa svim podacima i prihodima svih građana Srbije uz svačiji matični broj bio iznesen iz Srbije i predat nekome, potpuno protivzakonito? Ili što prate i pamte sve sms poruke po svetu sa izveštajima o prihodima i rashodima svakog lica, što povezuju e-mail sa mobilnim i prate svake aktivnosti svakoga do čijih podataka mogu da dođu?

Evo ja ti kažem da građani normalnih zemalja troše samo 1% zarade na hranu, a da su svi ostali siromašni. Isto određujem paušalno kao što ti određuješ. Takođe kažem da robovlasničko društvo treba da se vrati, jer 1% ukupnih rashoda na hranu ne može da se obezbedi sa trenutnom organizacijom imperijalističke kolonijalizacije. Evo, mi ćemo ovde da budemo siromašni obespravljeni robovi i radimo besplatno, a ti idi na zapad i troši 1% svoje zarade na hranu a 99% na LCD televizore i besna kola? Sve to da ti učinimo, da bi ti bio zadovoljan i živeo u "normalnoj" zemlji kako dolikuje tvojoj "mali perica" zamisli o svetu.

A za ove ostale koji ne dele tvoje "mali perica" razmišljanje, sve što treba uraditi u ovom društvu jeste videti gde su se zakačili paraziti, koji su to paraziti i kojim metodama sisaju tuđu (našu) zaradu. Ne treba stalno juriti veće zarade i uništavati stresom svoj život i porodicu (kao što to uglavnom rade materijalistički robovi u zapadnoj evropi), već treba otkačiti parazite.
[ vladd @ 23.11.2014. 17:57 ] @
U stvari, nema puno "normalnih" zemalja.

Postoje zemlje koje manje ili vise sikaniraju i nipodastavaju sopstvene stanovnike, ili im ne daju neke prilike, za poslom, za usavrsavanjem..

Srbija je malo vise idiotska zemlja po TIM pitanjima, ali je po nekim drugim detaljima daleko "normalnija" od mnogih.

Ipak nije sve u novcu, ali najbolje zemlje za zivot, kros istoriju, su u onim trenucima kada se "mobilisala" cela zajednica(i bahata vlast i gradjani) u smeru prosperiteta drzave.

Dok su razdvojeni i u "sukobu", ko ce koga da prevesla..tada je uvecana frustracija, i omogucena manipulacija pa i satiranje doticne nedrzave..vise drzavne pojave.
[ Lavlja_Jazbina @ 23.11.2014. 18:19 ] @
Ni ti razvijeni nisu bas u vinklu i imaju svoje anomalije.Dovoljan je jedan za pocetak.

Svede.

[ 2012 @ 23.11.2014. 19:30 ] @
Citat:
pisac:

Evo ja ti kažem da građani normalnih zemalja troše samo 1% zarade na hranu, a da su svi ostali siromašni. Isto određujem paušalno kao što ti određuješ. Takođe kažem da robovlasničko društvo treba da se vrati, jer 1% ukupnih rashoda na hranu ne može da se obezbedi sa trenutnom organizacijom imperijalističke kolonijalizacije. Evo, mi ćemo ovde da budemo siromašni obespravljeni robovi i radimo besplatno, a ti idi na zapad i troši 1% svoje zarade na hranu a 99% na LCD televizore i besna kola? Sve to da ti učinimo, da bi ti bio zadovoljan i živeo u "normalnoj" zemlji kako dolikuje tvojoj "mali perica" zamisli o svetu.

A za ove ostale koji ne dele tvoje "mali perica" razmišljanje, sve što treba uraditi u ovom društvu jeste videti gde su se zakačili paraziti, koji su to paraziti i kojim metodama sisaju tuđu (našu) zaradu. Ne treba stalno juriti veće zarade i uništavati stresom svoj život i porodicu (kao što to uglavnom rade materijalistički robovi u zapadnoj evropi), već treba otkačiti parazite.

Mozes ti da se zanosis koliko te volja, ja sam napisao koliko treba za hranu na osnovu onoga sto sam video. to je jednostavno tako. Kada neko mora da se odrice hrane ili da radi samo za hranu onda je siromasa. Kada sve pare potrosis samo za hranu, sta ce ti ostati za obrazovanje, za pracenje novih tehnologija u poslu kojim se bavis.
Drugo, ne jure svi za televizorima i skupim atomobilima. Jednostavno, kada ti ostaje vise para mozes vise da putujes, mozes vise knjiga kupiti, mozes vise sajmova posetiti. Tesko ces ti to razumeti, tebi je savrsenstvo sto ti se otac kupao hladnom vodom i to trebamo propagirati kao uzor u zivotu.

Jos nisi izneo svoje vidjenje drustvenog uredjenja.
[ vilil1 @ 23.11.2014. 21:27 ] @
Citat:
Lavlja_Jazbina: Ni ti razvijeni nisu bas u vinklu i imaju svoje anomalije.Dovoljan je jedan za pocetak.

Svede.

Ovo na klipu je nesto kao studentski grad u Stokholmu. Receno na pocetku. A studenti k'o studenti. Isti su svuda u svetu. Inace -

"Lappkärrsberget (Lappis)

This accommodation is only available for exchange students.

The housing area was built in the late sixties and is called “Lappis” for short. It consists of apartment buildings on three streets: Amanuensvägen, Forskarbacken and Professorsslingan. It is located in a green environment in the outskirts of Stockholm city, very close to the University. The buildings are between four and six storeys tall and there are 10-12 rooms in each corridor, all fully furnished with private shower and WC. The residents, both from Sweden and other countries, share a kitchen and a living room. All the corridors are mixed gender. The rooms are between 17,2-23,5 square meters. These corridor rooms are for single occupancy only. Children or animals are not allowed in the student rooms. There are laundry rooms on the housing area.

Rent and rent payments
All accommodation is rented for 1 semester with the possibility to extend for one more semester if the student is continuing their studies at Stockholm University.

The rent for one semester is between SEK 17100,00-19475,00 (or EUR 1911,75-2208,75) and that includes cold and hot water, electricity, heating and internet with unlimited time online (not WiFi, so you must bring your own cable or buy one here). The rent will be paid in two installments. The first payment is between SEK 3600,00-4100,00 (or EUR 402,50-465,00) and a copy of the payment must be e-mailed to the Housing Office in order to secure your room booking. Please observe that if you do not make the first payment on time your room booking may be cancelled. The second installment of rent is between SEK 13500,00-15375,00 (or EUR 1509,25-1743,75)."

[Ovu poruku je menjao vilil1 dana 23.11.2014. u 22:40 GMT+1]
[ ronilac spuzvi @ 24.11.2014. 18:22 ] @
Drago mi je da sam procitao da puno ljudi, bar ovde, nalazi zivot u Srbiji ugodnim, da ih ne zulja stvarnost, pre svega stvari koje ne mozemo promeniti, jer nisu do nas. Zveckanje nasiljem i ratom, institucionalni raspad, ekonomija u slobodnom padu, opadajuce slobode gradjana, govora, medija...

Samo se plasim da je u pitanju negiranje stvarnosti, zivot van ove zemlje ili licemjerje.
Citat:
Ivan Dimkovic:
Sve to, naravno, smara. Iskreno, to je jedna od dobrih stvari kod Amera - smatra se za lose da se zalis i kukas. Nekada to uopste nije lose, utice na to da ima manje smaranja :-)

http://www.elitesecurity.org/t...anja-kvazi-izvinjenje-umetnika
[ vladd @ 24.11.2014. 18:51 ] @
To sto si nabrojao, to je i definisano kao lose. Drustvene aktivnosti(ne drustveni zivot pojedinca), i privreda, prevelika birokratija, koja je sama sebi dovoljna, dok privreda grca u kriminalu.
Odnosno, glavna "privreda" je reket, preprodaja i korupcija.

I to je ono lose u Srbiji, i postoje "reakcije" i prilagodjavanje na to. NIKO ne tvrdi da je to dobro ili "zaboravljeno".

Sto se "prava gradjana" tice, zavisno od oblasti, u vecini su osrednja, ali ne i neuporediva sa "zapadom".

Sudstvo je jezivo, ali je ono i napravljeno da "cuva" rezim, a ne da uredjuje drustvo.

"Mediji" su apsolvirani u drugoj temi, ne vidim kakva SLOBODA njima treba kada ROBIJAJU NOVCU

Ko plati, taj i "modeluje" medije, za nekog a protiv nekog....sta bi inace hteli?... da "slobodno" uzmu pare od "obe" strane
[ Aleksandar Đokić @ 24.11.2014. 19:50 ] @
Citat:
Lavlja_Jazbina:
Ni ti razvijeni nisu bas u vinklu i imaju svoje anomalije.Dovoljan je jedan za pocetak.

Svede.

Kako opusteni ljudi, odusevljen sam.
[ mr. ako @ 12.12.2014. 04:30 ] @

^ ovo podseti me na :)

od 1:09

https://www.youtube.com/watch?v=q_qgVn-Op7Q?t=1m9s
[ bln.sys @ 12.12.2014. 07:26 ] @
LUD SAM KAO ĐAVO I NEĆU OVO VIŠE DA TRPIM! Svi sa foruma neka otvore prozor i neka napišu ovu rečenicu! (kada sam napisao prozor mislio sam na Firefox, Chrome, Safari..) MadZone je pravo mesto za to.
[ branko tod @ 13.12.2014. 07:45 ] @
Citat:
bln.sys: LUD SAM KAO ĐAVO !

Znamo
[ bln.sys @ 13.12.2014. 08:07 ] @
Ma nije to poenta. Pogledaj klip koji je postavio gospodin Ako. Ne moram vam reći da je loše. Svi znaju da je loše. Vlada depresija! Svi su bez posla ili se plaše da će ostati bez posla. Dinar ne vredi ništa. Banke propadaju. Kasirke drže oružje ispod stola. Huligani divljaju na ulicama. Izgleda da niko ne zna šta da uradi povodom svega ovoga i izgleda da tome nema kraja. Znamo da je vazduh zagađen i da jedemo GMO hranu. Sedimo ispred ekrana dok nam serviraju vesti da je danas bilo 15 ubistava i 63 razbojništva. Znamo da je loše. Gore od lošeg. Oni su ludi! Svuda su ludaci, pa više i ne izlazimo nigde. Sedimo u kući! Polako se svet u kojem živimo smanjuje, a sve što mi pričamo je: molimo vas, ostavite nas na miru bar u našim sobama. Pustite nas da imamo svoje tostere, televizore i mobilne telefone i nećemo reći ništa. Samo nas ostavite na miru. E, pa ja vas neću ostaviti na miru. Ja želim da poludite (ili se bar razbesnite). Ne želim da protestvujete ili da dižete bune. Ne želim da pišete Upravi vodovoda, jer ne znam šta biste im napisali. Ne znam šta da radite u vezi sa depresijom, inflacijom, Rusima ili kriminalom na ulicama. Sve što znam je prvo morate DA SE RAZBESNITE (ili poludite). Morate reći: ja sam ljudsko biće, sto mu gromova! Moj život je vredan! Zato želim da sada svi sednete za svoje kompjutere otvorite prozor i napišete LUD SAM KAO ĐAVO I NEĆU OVO VIŠE DA TRPIM! (mada ako ovo čitate najverovatnje već sedite, osim ako ovo ne čitate sa smartfona negde u prevozu; u tom slučaju možete sačekati da neko izađe na sledećoj stanici, pa da sednete na njegovo mesto).
[ lucky88 @ 13.12.2014. 12:48 ] @
Smanjenje stresa.

Humor kategorija :)