[ Sava @ 18.11.2014. 16:22 ] @
Ne vidim realan razlog da je korišćenje mobilnog telefona daleko veći izdatak od korišćenja fiksnog!?

Fiksna telefonija mora biti osetno skuplja, a ne obratno. Daleko je skuplje napraviti fiksnu mrežu. Tu treba užasno mnogo skupih bakarnih kablova, mnogo kopanja i polaganja, jako mnogo utroška radne snage, a i daleko veći broj zaposlenih za održavanje. Nasuprot tome mobilna telefonija ima samo postavljanje stubova i stanica koje su danas male i jeftine. Oprema kod mobilnih operatera je skromnija, skroz digitalizovana i samim tim prilično jeftina. Broj ljudi za održavanje fiksne telefonije jednog operatera se sigurno broji u stotinama, za mobilnu u desetinama.

Vidim da se u svetu to polako normalizuje i cene izjednačavaju. Mi smo u svemu zaostali pa će još dugo to biti glavna zabava za siromahe, a skupi aparati odlika statusnog simbola.
[ mrkii @ 18.11.2014. 17:04 ] @
Mislim da si dosta pausalno procenio situaciju (cena opreme, odrzavanje, broj ljudi, imaj u vidu koliko strucnog osoblja je konstantno potrebno ...)
Ranije postavis kablove, ubacis centralu i cepaj, sada nije bas tako, pa nove tehnologije, pa cena novog softvera, pa usavrsavanje radnika ...
Opet, mozda si i u pravu, ali mozda i nisi, laik sam u ovoj oblasti, kao i ti :)
[ Darko Nedeljković @ 18.11.2014. 17:13 ] @
Sto se ekonomije tice - nazad u skolsku klupu obojica!
Cena proizvoda/usluge ne zavisi od toga koliko je tesko taj proizvod/uslugu proizvesti/pruziti, vec od toga koliko su ljudi spremni to da plate. Primer iz udzbenika - nisu biseri skupi zato sto ih je tesko izroniti, vec ljudi izronjavaju bisere zato sto su skupi.
Da se vratimo na pitanje sa pocetka - ljudi su spremni skuplje da plate usluge mobilne telefonije zato sto ih ona ne ogranicava na jedno meto koriscenja kao fiksna telefonija.
[ Odin D. @ 18.11.2014. 17:55 ] @
Citat:
Darko Nedeljković: Cena proizvoda/usluge ne zavisi od toga koliko je tesko taj proizvod/uslugu proizvesti/pruziti, vec od toga koliko su ljudi spremni to da plate. Primer iz udzbenika - nisu biseri skupi zato sto ih je tesko izroniti, vec ljudi izronjavaju bisere zato sto su skupi.

Samo da kopiram, u slučaju da neko obriše orginalnu poruku.
[ anon70939 @ 18.11.2014. 18:16 ] @
da ne citiram i ja to isto, sjajna recenica!!!
Odavno nisam ovde ovako kratak i jasan odgovor procitao, na koji ne moze da se iskontrira i odgovori :)

A sto se tice skupoce, ili jeftinoce, meni je jeftinije da koristim mobilni nego fiksni. Ne znam odakle ideja da je fiksni skuplji.

Za fiksni sam placao neku pretplatu od 700 din. Jos ako malo i koristimo telefon izadje i na 1000 din.
Uhvatio sam sebe da sam vise puta izbegavao da zovem fiksnim telefonom, nego zvao sa mobilnog bas iz razloga da ustedim.

Imam u istoj toj firmi, MTSu, neki paket sa 50% popusta. Kosta me manje od 600 din, a imam 300 minuta besplatnog razgovora, i svasta nesto uz to. Ne uspem da potrosim, a prilican broj razgovora imam u toku meseca.
Doduse, ne volim da pricam preterano telefonom, pa su mi razgovori manji od minuta.
[ sasa022 @ 18.11.2014. 18:19 ] @
@Sava

Hajde olovku u ruke i ponovo racunaj.... Pozivi sa mobilnog uz kojekakve promocije na pripejdu i tarife uz popuste na postpejdu su povoljniji ili u istom rangu sa fiksnim , plus si sa mobilnim dostupan na vecini mesta gde se nalazis.

Sto se tice telefona bilo fiksnog bilo mobilnog , za pozive ( i poruke ) ti je dovoljan i telefon od 5-10€. Ko hoce "statusni simbol" neka ga i plati...
[ mrkii @ 18.11.2014. 18:59 ] @
Darko, recenica je tacna i opste poznata.
Ja sam razumeo daje Sava zeleo da uporedi troskove mobilne telefonije sa fiksnom.
Ja mislim da troskovi mobilne telefonije mozda i nisu toliko mali u odnosu na fiksnu. Mislim, kablove postavis i to je to, ne mogu kablovi i njihovo postavljanje da budu jedini pokazatelj "skupoce" fiksne telefonije.
[ Shadowed @ 18.11.2014. 19:30 ] @
Citat:
CoyoteKG: Kosta me manje od 600 din, a imam 300 minuta besplatnog razgovora, i svasta nesto uz to.

Kako moze da bude 300min besplatnog razgovora ako te kosta 600din?
[ anon70939 @ 18.11.2014. 19:53 ] @
Hteo si malo da se poigras recima, ali nisi u pravu

Ne kostaju me minuti, nego pretplata tih 600 dinara
U tih 600 din 300 minuta mi je besplatno. Odnosno 300 minuta razgovora.
[ Sava @ 18.11.2014. 20:17 ] @
Ostavite se promocija i rasprodaja, to je drugi par cipela.
Za mene je računica prosta da prostije ne može biti.

Imam postpaid paket kod Telenora od 500 minuta i to plaćam 1,595 dinara mesečno.

U fiksnoj telefoniji kod Telekoma plaćam pretplatu od 659 dinara koja uključuje i 150 minuta u lokalu. To znači da za utrošenih 500 minuta moram da platim dodatnih 350 minuta po 1,20 dinara što je 420 dinara odnosno ukupno 1.079 dinara odnosno za 516 dinara manje od računa za mobilni.

Imam još jeftiniji fiksni kod SBB-a gde je pretplata 390 dinara sa uključenih 200 minuta, a dodatnih 300 minuta x 1,00 dinara je 300 dinara. To je ukupno 690 dinara mesečno za 500 minuta ili 905 dinara manje nego kod mobilnog telefoniranja. Pri tom kod SBB-a ista je cena i za međugradske razgovore.

E sada vi mene i dalje ubeđujte kako je mobilni jeftiniji.
Da, nemojte da pominjete kako je skupo telefoniranje sa fiksnog ka mobilnom jer te pare uzima mobilni operater, a ne fiksni!
[ mrkii @ 18.11.2014. 20:34 ] @
Moj brat ima mts-u paket od 600 minutaza 1000 dinara. To je vise minuta za manje pare od tvog fiksnog (1.079).
I pazi sad ovo, sve mu je jedno da li zove fiksni ili mobilni, tvoja racunica je da zoves fiksni svo vreme, a ako zoves mobilne brojeve uvecava se visestruko.
I ima internet ukljucen, i ima sms ukljucen u tu cenu, i telefon mu je uvek u dzepu ....
Ne znam ko danas zove samo fiksne telefone, kada velika vecina koristi mobilne.
I zasto ne priznajes promocije? Ti ne kupujes cipele kada su napopustu?
[ anon70939 @ 18.11.2014. 20:39 ] @
SBB koristi vec infrastrukturu kablovske televizije, tako da ti tu prica ne pije vodu

Citat:
Da, nemojte da pominjete kako je skupo telefoniranje sa fiksnog ka mobilnom jer te pare uzima mobilni operater, a ne fiksni!

ovo si "sjajno" rekao.
Kakve veze ima ko naplacuje?
Naravno da je argument taj da je skupo telefoniranje sa fiksnog ka mobilnom.
Ja ne pamtim kad sam zadnji put okrenuo nekog na fiksni.
Da fiksni telefon koristim kuci, opet ne znam koliko njih bih mogao da dobijem na njihov fiksni.
[ 7.scena @ 18.11.2014. 21:11 ] @
Citat:
Odin D.:
Citat:
Darko Nedeljković: Cena proizvoda/usluge ne zavisi od toga koliko je tesko taj proizvod/uslugu proizvesti/pruziti, vec od toga koliko su ljudi spremni to da plate. Primer iz udzbenika - nisu biseri skupi zato sto ih je tesko izroniti, vec ljudi izronjavaju bisere zato sto su skupi.

Da je bisere lako izroniti, da rastu na drvetu kao jabuke, ne bi bili skupi.
Dakle cena zavisi ne samo od potraznje, kao sto je navedeno u udzbenickom primeru, vec i od ponude.

U konkretnom slucaju postoji jos jedna promenjiva u jednacini, a to je ogranicen broj ponudjaca usluge. Samo tri.
Onda cena cesto nije posledica ukrstanja ponude i potraznje, vec je posledica kartelskog dogovora.
[ Windows2 @ 18.11.2014. 21:13 ] @
Citat:
CoyoteKG:

To mu dodje isto kao ova fora sa uvodjenjem besplatne dostave na kupindu. Aktiviras opciju besplatna dostava i onda podignes cenu predmeta taman za toliko da pokrije "besplatnu dostavu". I kupac se primi jeeej besplatna dostava crvenim slovima. Ili prodajes neki predmet pa nadjes neku jeftinu sitnicu i na cenu koju odredis uz predmet ubacis i "poklon" uz kupljeni artikal. Ono kao prodajem fotoaparat a uz njega poklon kais za nosenje oko ruke.
Pretpostavljam da shadowed-u nije bilo jasno isto sto ni meni nije. Kako je nesto besplatno, ako da bi dobio to besplatno moras da platis 600 dinara?
[ anon70939 @ 18.11.2014. 21:18 ] @
pa ako nije jasno, tesko da moze da se objasni, posto tu nema nista nejasno.

Pretplata ne ukljucuje samo razgovor.
Nego i internet i SMS.

[ Shadowed @ 18.11.2014. 21:51 ] @
Citat:
CoyoteKG:

Nije pretplata pretplate radi :)
300min nisu besplatni nego si se na njih pretplatio. To je kao da kazes platio sam 3000din u januaru i cele godine dobijam casopis za dzabe :)
[ anon70939 @ 18.11.2014. 22:04 ] @
nisam se pretplatio za minute, nego ceo paket
[ Shadowed @ 18.11.2014. 22:57 ] @
Dakle na minute i jos ponesto sto je vec ukljuceno u paket. Verovatno ti i za to kazu da je u izvesnoj meri besplatno
[ sasa022 @ 18.11.2014. 23:02 ] @
@CoyoteKG

Poenta cele price je da nisi nista dobio za dzabe - isti fazon kao i sa "poklonima" koje platis 1 dinar

@Sava

Sam si kriv sto si odabrao Telenor i sto nisi dobio popust

I sto nas i dalje ubedjujes da nema povoljnije i da je fiksni povoljniji ???

Tarife i trenutne cene sa popustima

Vip Smart 300 = 617.5 din - 300 minuta u mrezi dostupni od pocetka obracunskog perioda + 300 "jedinica" koje mogu biti minuti ka ostalim rezama + internet dodatna kolicina MB pri brzini do 64kbps nakon potrosenih smartova

Vip BizPartner 250 = 742.5 din - "besplatni" razgovori izmedju umrezenih brojeva + 250 min ka svim mob.mrezama + 250 ka fiksnom + 1000 min u Vip posle potrosenih 250 ka svima + 250SMS + 250MB

mts Miks XL = 999.5 din - 600 minuta ka svim mrezama + 6000 ka mts mrezi nakon potrosenih 600 ka svima + 1000 SMS + 1000MB + dodatni kolicina MB pri brzini do 64kbps
[ Sava @ 19.11.2014. 07:48 ] @
Ja nikoga ne ubeđujem ni u šta, samo iznosim činjenice.

Ovde su izmešane babe i žabe, rasprodaje i redovne cene, internet, sms i svašta nešto.
Svi paketi su jako ograničeni. Napišite koliko košta minut, kB, sms, nakon isteka roka recimo. Tada nastupaju drakonske cene. Koliko je samo žalbi bilo ovde na forumu na previsoke račune!?
Koliko košta razgovor sa inostranstvom? Evo jedne Telenor roaming cene: Zona 1, odlazni poziv 101,59, dolazni poziv 40,57, sms 24,30, 100 kB 82,80, video poziv 172,78 dinara! Vau! Kod SBB-a ako fiksnim telefonom zovete Zonu 1 (Austrija, Italija recimo) cena je 6 dinara/minut, dolazni poziv se ne naplaćuje. To znači da je 10 minuta sa inostranstvom kod Telenora 1.015,90 dinara, kod SBB-a samo 60 dinara!
Pominjete internet, a svi pišete sa kućnih računara recimo. Mene recimo internet na telefonu uopšte ne zanima, samo telefoniranje.

Slažem se da je mobilni telefon daleko praktičnija i upotrebljivija stvar od fiksnog. Poenta mog pisanja je da to treba da bude mnogo jeftinije nego što je sada. Da ne pričam koliko je to skupo bilo krajem 1997.g. kada sam uzeo svoj prvi pripaid broj koji imam i danas, a onda kod MTS-a 2001.g. i svoj prvi postpaid koji sam otkazao nakon tri meseca jer mi je bio preskup i nije mi se isplatio.

P.S. Prednost mobilne je i u tome što ima više paketa kod svakog operatera pa birate koji vam najviše odgovara. Za fiksnu telefoniju postoje tri operatera koliko znam i nemaju opcije već samo pakete "uzmi ili ostavi"!

[Ovu poruku je menjao Sava dana 19.11.2014. u 09:08 GMT+1]
[ rafiki @ 19.11.2014. 16:10 ] @
Stvarno brkas babe i zabe, kad poredis cene roaminga u mobilnoj mrezi i medjunarodnih poziva u fiksnoj mrezi. Svaka dalja diskusija o cenama je besmislena.
Pozdrav
[ Sava @ 19.11.2014. 16:21 ] @
Sada stvarno ne razumem!?
Da li je cena telefoniranja prema inostranstvu u mobilnoj mreži neka druga ili ta koju sam prepisao sa Telenorovog sajt?
Možda sam nešto propustio pa me nauči.
Znači 10 min. telefoniranja između Srbije i Italije je 60 dinara kod SBB fiksne telefonije. Koliko to iznosi kod tvog provajkdera ma koji da je?
[ rafiki @ 19.11.2014. 16:54 ] @
Roaming nije "telefoniranje ka inostranstvu" nego koriscenje telefona u inostranstvu.

Mobilno telefoniranje je skuplje jer je i usluga "bolja" - koristis telefon gde god hoces, a ne samo na jednom mestu. Pored toga, mobilne tehnologije omogucavaju veci spektar usluga, komplikovanije su i za razvoj i za odrzavanje.

Pozdrav
[ vilil1 @ 19.11.2014. 17:04 ] @
Savo...naravno da si u pravu. Mobilni je skuplji za koriscenje i tu nema spora. Uporediti samo cene minuta preko mobilne tf. bilo post bilo pripejd sa cenama fiksne tf. i dovoljno je.

Da, mobilni je jeftiniji za, da ne kazem besposlene ali osobe koje vole tracarenja, surfovanja netom...A, ako hoces bilo sta ozbiljnije, fiksni je neophodan ukoliko ne zelis da platis ogromne racune.

[ Sava @ 19.11.2014. 17:12 ] @
Jeste, moja greška.
Opet i dalje me zanima koliko košta minut razgovora sa inostranstvom u Zoni 1, to nisam uspeo precizno da saznam.
Upravo sam iznad govorio da je mobilna praktičnija, samo zastupam tezu da je neopravdano skupa i da je u svetu tendencija izjednačavanja cena usluga mobilne i fiksne telefonije. Ali Srbija nije svet, jel`te !
[ KrkaCiC @ 19.11.2014. 17:21 ] @
Citat:
Sava:
Znači 10 min. telefoniranja između Srbije i Italije je 60 dinara kod SBB fiksne telefonije

Jos ako koristis Skype kosta 0 dinara

Evo ti i MTS cena ka inostranstvu

[ Sava @ 19.11.2014. 18:03 ] @
Pa da, Telekom nema, ali SBB ima i dosta dobru Uni-Fi mrežu koja je besplatna tako da može da se koristi Skype, Viber..., ali to nije bio predmet moje teme.

Ispada da sam postao dobar promoter SBB-a, ali nisam! Imao sam velikih problema sa njima ranije, ali ovo što iznosim su činjenice koje traju, a dokle videćemo.
[ rafiki @ 19.11.2014. 18:07 ] @
Srbija nije svet, ali ne zbog razloga u koje ti verujes, nego zato sto je ARPU u Srbiji manji nego u tom nekom svetu. Snizenje cena medjunarodnih poziva je moguce ako se smanje cene interkonekcije, a cene interkonekcije se smanjuju sa porastom saobracaja, prelaskom na IP transport, i slicno.

Pozdrav
[ sasa022 @ 19.11.2014. 18:53 ] @
@Sava

Za pozive ka inostranstvu iskoristi gomilu programa koji su namenjeni za to kad vec imas internet

Nece ni tamo ljudi da se vezu za telefon i placaju pozive ako vec imaju placen internet

Ako bas moras da koristis telefon postoje tarifni dodatci na mesecnom nivou koji snizavaju cene poziva ka inostranstvu
( pogledaj na Telenoru Dodaj medjunarodne pozive )

Ako svaki mesec ostvarujes priblizno istu kolicinu telefonskog saobracaja uzmi tarifu iz koje
neces "da iskaces" i onda neces placati papreno dodatne minute

Ja npr. koristim 3 mobilna broja i potrosim 800-900 din na pretplatu , ostvarim preko 1000 minuta razgovora i gomila poruka,minuta ( i megabajti ) ostane neiskorisceno....
[ mr. ako @ 20.11.2014. 03:01 ] @
Ja sad razmisljam da otvorim temu "Zasto je fiksno telefoniranje skuplje od Skype-a?".

I ne samo sto je skuplje, nego ne mozes da imas video poziv, moras da doplacujes za grupne pozive i konferencijsku vezu, ne mozes da posaljes tekstualnu poruku na fiksni telefon.

A uopste nije opravdana ta cena fiksnog od par stotina dinara mesecno, i to je preskupo u odnosu na Skype koji je 0 din. Sta, fixna ima samo par centrala i nesto bakarne zice da sve to poveze, a Skype da bi radio moraju da postoje silni data centri i serveri, kilometri optickih kablova i gomila mrezne opreme. :)

Sorry Savo, da bi bilo ko ozbiljno zeleo da pristupi temi, moras izbaciti ovako pausalno procenjivanje "skupoce" i troskova.

[ vilil1 @ 20.11.2014. 09:40 ] @
Zasto povezujes Skype samo sa mobilnom tf.? Ima ga i za PC, kao i Viber, Whatsapp...

Nisu svi na postpejdu, vec ima dosta ljudi koji su na pripejdu, pa ni Skype ne mogu svi da koriste kada zele.

Nazovi preko Skype-a ambulantu da zakazes pregled, skolu da vidis sta ti deca rade, fakultet, advokata, opstinu da se nesto raspitas, neku firmu...Ma nazovi sve to preko mobilnog, klasicnim pozivom.

7.9din/min u postpejdu, a 11.9din/min u pripejdu??? Ne da deru, nego rasturaju sa cenama. Zasto? Moze im se. ;)
[ Sava @ 20.11.2014. 09:50 ] @
Citat:
sasa022:
@Sava
Ja npr. koristim 3 mobilna broja i potrosim 800-900 din na pretplatu , ostvarim preko 1000 minuta razgovora i gomila poruka,minuta ( i megabajti ) ostane neiskorisceno....
Nauči me kako to da ostvarim! Zanimaju me samo minuti, ništa drugo. Ako zaista mogu da ostvarim duplo više minuta za upola manje para nego što sada plaćam biću presrećan.
Citat:
mr. ako:
A uopste nije opravdana ta cena fiksnog od par stotina dinara mesecno, i to je preskupo u odnosu na Skype koji je 0 din. Sta, fixna ima samo par centrala i nesto bakarne zice da sve to poveze, a Skype da bi radio moraju da postoje silni data centri i serveri, kilometri optickih kablova i gomila mrezne opreme. :)
Bojim se da ti je znanje krhko. Skype nije 0 dinara minut jer ne radi sam za sebe već moraš prethodno nešto da platiš. O odnosima vrednosti klasičnih instalacija u odnosu na digitalne ne treba ni razgovarati. Šta misliš onako otprilke, po sopstvenom osećaju, koja je vrednost samo polaganja kabla ispod Lamanša!? A ima ih i mnogo skupljih. Kada sam smisliš neku cifru informiši se na netu i bićeš iznenađen saznanjem!
[ sasa022 @ 20.11.2014. 15:01 ] @
Citat:
Nauči me kako to da ostvarim! Zanimaju me samo minuti, ništa drugo. Ako zaista mogu da ostvarim duplo više minuta za upola manje para nego što sada plaćam biću presrećan.

Postoji vise kombinacija sa par brojeva i promocija ili ako ti vise odgovara jedan broj onda npr. mozes da uzmes Vip Smart 700 tarifu ( u isto vreme 700 vip min + 700 ka ostalim mrezama ) koja je trenutno oko 1000din sa popustima.

[ pisac @ 20.11.2014. 21:23 ] @
Ja bih pre postavio temu zašto je fiksna telefonija drastično poskupela u zadnjih deset godina.

U stvari, ja znam odgovor: da bi to više korisnika prešlo kod privatnika (fiksnih, mobilnih), pošto su to upravo oni izlobirali kod države, ali nebitno. Bitno je da je sada svako telefoniranje skupo samo da bi se uzelo što više para od naroda, a ranije si mogao da pričaš ceo dan fiksnim telefonom i da platiš to zadovoljstvo pola dinara.
[ mr. ako @ 21.11.2014. 04:37 ] @
@vilil1 Nisam povezao Skype "samo sa mobilnom telefonijom" ne znam odtkud ti to. No, nismo se razumeli izgleda, tj. nisi razumeo poentu moje poruke. :)

@Sava Poruka bila ironicna, namerno sam izvrnuo tvoju pricu i dao slicne "argumente". ;) Nadam se da sada uvidjas zasto je tema besmislena? :)

Inace, Skype ne moras da platis, ako zoves nekoga na Skype. Takodje kao sto ti je jeftinije da zoves sa mobilnog na mobilni ili fiksnog na fiksni. A i bakarni kablovi su skuplji, pa makar isli i ispod La Mansa. :D Uglavnom, vidis i sam da je totalno besmisleno porediti dve razlicite tehnologije (fiksni-Skype) na ovaj nacin na koji si ti to uradio (moblino-fiksno).

[ bachi @ 21.11.2014. 14:03 ] @
Ne mogu oni toliko da poskupe fiksni koliko ja mogu da ga ne koristim. :D
[ Java Beograd @ 21.11.2014. 14:21 ] @
Mogu. Ne naplaćuju korišćenje, već vlasništvo broja. Sada je oko 700 din
[ RoRa @ 21.11.2014. 16:56 ] @
Cena razgovora mobilnim telefonom ima dva dela: deo troškova kroz FIKSNU mrežu i deo troškova (bežični prenos) na relaciji bazna stanica mobilni telefon. Fiksna mreža je kičma ili žila kucavica mobilne telefonije. Drugim rečima, mobilna telefonija je luksuzna varijanta fiksne telefonije.
Oni koji žale za vremenima kada je jedan razgovor, u lokalu, koštao pola dinara zaboravljaju jednu važnu sitnicu. U to vreme, razvoj i širenje mreže fiksne telefonije plaćali su isključivo novi korisnici, pretplatnici. Pojedinci su priključak, tel.broj u fiksnoj mreži, plaćali hiljadama nemačkih maraka. Mene lično je tel. broj, 20 km od Terazija u Beogradu, svojevremeno koštao oko 1500 DEM.
[ pisac @ 21.11.2014. 18:20 ] @
A sada plaćaju sadašnji korisnici, a pri tome pretekne ohoho za razne privatnike/biznismene, političare, lobiste, američke poreznike, i sve druge parazite.
[ rafiki @ 21.11.2014. 18:23 ] @
Samo delimicno si u pravu: deo troskova kroz fiksnu mrezu postoji samo ako se poziv delimicno prenosi fiksnom mrezom ili terminira u njoj. Za pozive mobilni-mobilni, narocito u okviru istog operatera, deo kroz fiksnu mrezu ne postoji.

Sa stanovista usluga koje pruza, mobilna telefonija je daleko naprednija od fiksne i nikako se ne moze nazvati samo "luksuzna" fiksna telefonija.

Pozdrav
[ RoRa @ 21.11.2014. 19:45 ] @
Koliko je meni poznato bazne stanice se povezuju sa fiksnom mrežom a to je, bar u Srbiji, gotovo uvek mreža Telekoma Srbije. Eventualno ako je potrebno održavati konekciju između dva mobilna telefona koji su "vezani" za istu baznu stanicu možda nije potreban izlazak na fiksnu mrežu. Da vas potsetim, Srbija je morala zakonom naterati Telekom Srbije da mobilnim operatorima stavi na raspolaganje svoju mrežu pod relativno povoljnim, ne monopolskim, cenama.
Naravno da plaćaju sadašnji korisnici i to ne samo stvarne troškove već i troškove širenja mreže. Cena priključka na fiksnu mrežu danas je par hiljada dinara. Novi korisnici se privlače na sve moguće načine, prvi meseci su za nove korisnike praktično besplatni, da bi se ogromni troškovi raspodelili na što veći broj korisnika.
[ rafiki @ 21.11.2014. 21:55 ] @
Hoces da kazes da do svake bazne stanice ide po jedna fiksna linija? A cemu onda sluzi cela transportna mreza, mini linkovi i ostala cudesa na koje mobilni operateri trose gomile novca?

Zanima me i kako se tom fiksnom linijom prenosi paketski saobracaj?

To da je Srbija "morala zakonom da tera Telekom" na nesto je samo predstava za neupucene. Srbija, kao vlasnik Telekoma, ne mora nikakvim zakonom da upravlja Telekomom, vec kao vecinski vlasnik moze da donosi sve odluke vezane za poslovanje firme. Moze i da je proda, ako hoce, a "kao" ne moze da utice na odredjivanje cene usluga?

Pozdrav
[ MyWay @ 22.11.2014. 07:53 ] @
Citat:
RoRa:
Koliko je meni poznato bazne stanice se povezuju sa fiksnom mrežom a to je, bar u Srbiji, gotovo uvek mreža Telekoma Srbije

Nekad bilo i to samo delimično - ili RR linkom ili preko SHDSL-a (na bakarnom kablu a ne preko fiksne linije, odnosno, priključka na fiksnu telefonsku mrežu. Sada su BS povezane ili optikom ili RR linkom

Citat:

Naravno da plaćaju sadašnji korisnici i to ne samo stvarne troškove već i troškove širenja mreže. Cena priključka na fiksnu mrežu danas je par hiljada dinara. Novi korisnici se privlače na sve moguće načine, prvi meseci su za nove korisnike praktično besplatni, da bi se ogromni troškovi raspodelili na što veći broj korisnika.

Ovo nije tačno. Cena novog priključka i kod Telekoma i kod SBB-a je 1 dinar.
Ni prva rečenica nije najjasnija - pa valjda u cenu ama baš svakog proizvoda ne ulaze samo troškovi proizvodnje nego i razvoja, amortizacije i ostalih troškova poslovanja plus zarada proizvođača?! Mislim da ni u socijalizmu nisu formirali cene samo na osnovu stvarnih troškova proizvodnje (tj da su 'na nuli'), ali za to nisam siguran.
[ Sava @ 22.11.2014. 07:54 ] @
Citat:
rafiki
Zanima me i kako se tom fiksnom linijom prenosi paketski saobracaj?

Kaže se "paketni" saobraćaj, ne "paketski".
Ne upuštam se u vašu raspravu samo navodim da je kroz kabl moguće, normalno i radi se odavno "teranje paketa". Nije to nikakva nauka samo na jednoj strani imaš digitalnu opremu koja pravi "pakete", na drugoj opremu koja ih raspakuje. Ta tehnologija se koristi jako dugo i kod nas.
[ Sava @ 22.11.2014. 08:30 ] @
Citat:
MyWay:
... pa valjda u cenu ama baš svakog proizvoda ne ulaze samo troškovi proizvodnje nego i razvoja...
... Mislim da ni u socijalizmu nisu formirali cene samo na osnovu stvarnih troškova proizvodnje (tj da su 'na nuli'), ali za to nisam siguran.

Razvoj je najskuplja stvar. Od mnogih često čuješ rečenicu "kako mogu Kinezi to tako jeftino da prodaju". Mogu zato što su najveći lopovi na svetu. Oni nemaju svoj proizvod, sve je kopija nečega. Nema razvoja, nema ničega, samo prosta tehnologija za reprodukovanje ovoga ili onoga.

Otići ću predaleko ako uđem u tu tematiku. Da li je vama normalno da zemlja koja ima nekoliko puta manji nacionalni dohodak pozajmljuje novac zemlji sa mnogo većim nacionalnim dohodkom? Da li je normalno da Kina pozajmljuje novac Americi? Pa jeste zato što je u Kinu prebačena gotovo sva američka proizvodnja i oni ne pozajmljuju pare već samo izvlače svoj profit. U tom svetlu treba posmatrati i kineske kopije. Da li naivno verujete da Kinezi mogu sve da kopiraju, a izvorni proizvođaći ćute? Naravno da ne, samo su se dosetili kako da nam izvuku još para. Gađaju jednu brojnu kategoriju kupaca u svetu koja nema dovoljno novca za originale i kupuje te kopije za nekoliko puta manju cenu.

Socijalizam je mogao da funkcioniše i malo drukčije, nije sve bilo bazirano samo na profitnoj osnovi. Najzad u ekonomiji je poznato da država mora da preuzme neke resurse koji nisu konkurentni, a moraju da postoje. Dobar primer je železnica koja do nedavno nije bila profitibilna grana pa je po pravilu bila u vlasništvu države. Postoje i subvencije i prefrencijali, primovi itd., drugim rečima brojni mehanizmi za stimulisanje proizvodnje i izvoza nečega što se prodaje za nižu cenu od proizvodne pa država nadoknađuje razliku. To se masovno radi u poljoprivredi. To su radile i nesocijalističke zemlje. Recimo da je Japan na početku ekspanzije auto industrije izvozio automobile koji su u inostranstvu bili osetno jeftiniji nego u Japanu. Domaći kupci su nadoknađivali razliku da ne bi bilo gubitaka. Socijalizam je imao jedan specifičan mehanizam koji je mogao da funkcioniše dok je postojao "treći svet", a to je kliring (obračunski dolar). To je u praksi razmena tako da smo mogli da dobijamo i jeftiniju naftu i druge sirovine iz tih zemalja pod povoljnim uslovima. I tako dalje, ima toga mnogo...
[ bin.sys @ 22.11.2014. 09:52 ] @
Citat:
Razvoj je najskuplja stvar. Od mnogih često čuješ rečenicu "kako mogu Kinezi to tako jeftino da prodaju". Mogu zato što su najveći lopovi na svetu. Oni nemaju svoj proizvod, sve je kopija nečega. Nema razvoja, nema ničega, samo prosta tehnologija za reprodukovanje ovoga ili onoga.

Mi imamo razvoj
, pa je zato mobilna telefonija skupa kod nas.

P.S.
Šalim se naravno, svaka čast momcima!
[ bachi @ 22.11.2014. 11:05 ] @
Citat:
Java Beograd:
Mogu. Ne naplaćuju korišćenje, već vlasništvo broja. Sada je oko 700 din

Ne mogu, nemam fiksni od 2003. godine.
[ RoRa @ 22.11.2014. 11:56 ] @
@ rafiki
Pravite razliku između fiksne MREŽE i fiksne LINIJE.
Pod fiksnom mrežom podrazumeva se sve što povezuje, u smislu komunikacija, praktično nepokretne tačke A i B.
Dakle elementi fiksne mreže su:
- ukopani u zemlju ( bakarni kablovi, koaksijalni kablovi, optička vlakna itd)
- vise u vazduhu ( kablovi svi vrsta)
- "trče" kroz vazduh ili vakuum ( radio relejni i satelitski linkovi)
Mobilna telefonija se oslanja na bazne stanice a bazne stanice se oslanjaju na fiksnu MREŽU.
Nadam se da je ovo kraj priče o organizaciji mobilne telefonije
Vlasnička struktura nad fiksnom mrežom menja se tokom vremena. U početku, vlasnici su bili isključivo, kao monopol, nacionalne telefonske kompanije. U SFRJ (Srbiji) to je bilo preduzeće PTT saobraćaja. Danas, na najopterećenijim pravcima mobilni operatori imaju ekonomsku računicu da izgrade vlastitu fiksnu MREŽU. Ovim izbegavaju da Telekomu plaćaju uslugu prenosa.Nije važno što ta mreža uglavnom "leži" na koaksijalnim odnosno optičkim kablovima.

[Ovu poruku je menjao RoRa dana 23.11.2014. u 07:53 GMT+1]
[ Sava @ 23.11.2014. 08:46 ] @
Nije direktno vezano za temu, ali sinoć sam doživeo iznenađenje. Pričao sam malo duže sa jednim čovekom iz Bijeljine. SBB ima dobar pregled potrošnje na internetu tako da odmah možete da vidite i koliko ste potrođili na neki razgovor. Nisam mogao da verujem svojim očima - telefoniranje prema BiH 16 din/minut! A prema Zoni 1 (Italija, Austrija na primer) je 6 din/minut. BiH je svrstana u istu zonu kao i Novi Zeland, Pakistan, Panama, Paragvaj, Peru i mnoge druge udaljene zemlje. Nisu me ništa prevarili, sve to piše na sajtu samo nisam gledao. Verovatno je tako zato što plaćaju uslugu Telekomu-Srpske, a za udaljene zemlje imaju svoje linkove. Sve je to još uvek dosta jeftinije nego da sam zvao sa mobilnog, ali eto tek da se zna, možda nekome bude od koristi.