|
[ bin.sys @ 05.12.2014. 10:21 ] @
| Citat: Pripadnici odeljenja za visokotehnološki kriminal, uhapsili su Vesnu Veizović, književnicu i publicistkinju iz Beograda, povod za hapšenje su dva članka u kome je Veizović kritikovala davanje preteranih privilegija Romima, a koje ne dobija ostatak građana Srbije.
link
Da li autorka teksta zaista zaslužuje da zbog ovog teksta bude uhapšena? |
[ Rumpletstilskin @ 05.12.2014. 12:07 ] @
Citat: svetski moćnici, koji su još tada radili na uništenju i potpunom slomu srbskog naroda
Da, ako nizbogceg drugog onda kao profilaksa mentalne higijene.
[ bin.sys @ 05.12.2014. 14:10 ] @
Jesi li ti normalan da napišeš reč na p javno? Hoćeš li sve da nas pohapse?
[ Miroslav Jeftić @ 05.12.2014. 20:56 ] @
[ Lavlja_Jazbina @ 05.12.2014. 21:12 ] @
Hm,ovakve grupe se čutke odobravaju kao cistaci prljavstine.
[ Darko Nedeljković @ 05.12.2014. 21:20 ] @
Pade mi na pamet da pitam ovde nesto iz jedinog razloga prosirivanja svog znanja - zbog cega je rec cigani uvredljiva?
[ Lavlja_Jazbina @ 05.12.2014. 21:25 ] @
Citat: Kako ciga pravi orgije?
Skromno, u krugu porodice.
[ bin.sys @ 05.12.2014. 21:55 ] @
[ vladd @ 06.12.2014. 10:03 ] @
Citat: Darko Nedeljković:
Pade mi na pamet da pitam ovde nesto iz jedinog razloga prosirivanja svog znanja - zbog cega je rec cigani uvredljiva?
Zato sto su PROGLASILI, Darko, proglasile birokrate da je "uvredljiva" i politicki nekorektna, rec broj 1 a zamenili su je sa NETACNOM reci broj 2..
Mislim da je jedno "trendovsko", fensi prenemaganje, da prikrije nesposobnost da se socijalizuje velika grupa ljudi, asprostranjena na velikim prostorima Evrope, u Srbiji su dostigli znacajan procenat stanovnistva, u to u velikom broju na najnizim drustvenim lestvicama.
Ali im je bar priznata "ciganska" muzika, Ciganski mol(sa Dis ), fantasticnog zvuka.
[ bachi @ 06.12.2014. 10:08 ] @
Nešto ne vidim da kontrola cima cigane po gradskom prevozu za karte... Čim nalete na cigu, samo ga obiđu i onda drkaju druge po busu za karte. Zar to nije privilegija?
Ili kada bih ja vozio kola bez dozvole i zaustavi me ker, šta bi se desilo? A šta se desi za cigama? Ništa...
[ Miroslav Jeftić @ 06.12.2014. 11:05 ] @
Citat: bachi: Nešto ne vidim da kontrola cima cigane po gradskom prevozu za karte... Čim nalete na cigu, samo ga obiđu i onda drkaju druge po busu za karte. Zar to nije privilegija?
Ili kada bih ja vozio kola bez dozvole i zaustavi me ker, šta bi se desilo? A šta se desi za cigama? Ništa...
Pa niko ti ne brani da živiš u nekom nehigijenskom naselju, voziš raspali auto koji ne vredi 50€... bićeš i ti "privilegovan". Uopšte, svi koji im "zavide", voleo bih da probaju da žive njihov život samo jedan dan, ne bi ni toliko izdržali.
[ Lavlja_Jazbina @ 06.12.2014. 11:11 ] @
Citat: Pa niko ti ne brani da živiš u nekom nehigijenskom naselju, voziš raspali auto koji ne vredi 50€... bićeš i ti "privilegovan". Uopšte, svi koji im "zavide", voleo bih da probaju da žive njihov život samo jedan dan, ne bi ni toliko izdržali.
Sta ti ovo znaci?!!!Volim tvoje posalice i da te citam ali ga sada bas za(ra.
Treba biti ovo za privilegiju PM Ciganjsku.
Citat:
BRAĆA I. N. (10) i J. N. (11), Romi koji imaju više od 300 prijava zbog razbojništava i krađa, ponovo su nasrnuli na jednog starijeg Beograđanina! Nepunih mesec dana posle napada na Rašu Popova, književnika i televizijskog novinara, na meti bahate dece našao se D. M. (78). Incident se dogodio u ponedeljak, oko 17 časova, u Ulici Vojvode Stepe u Beogradu, u zgradi u kojoj stanuje ovaj penzioner. Batinaši, kojima je otvorio vrata svog doma, kada su pozvonili, od preplašenog čoveka oteli su izvesnu količinu novca i pobegli. D. M., srećom nije povređen, već samo preplašen.
Kako „Novosti“ saznaju, u celoj „akciji“ su bila trojica maloletnih Roma, od kojih su, kako se sumnja, braća I. N. i J. N. ušli najpre u apoteku, koja se nalazi u ovom kraju, a zatim nasrnula na D. M.
- Video sam ih da su ušli u apoteku i nešto „muvali“ apotekarku – ispričao nam jedan od očevidaca incidenta. – Mislio sam da hoće da ukradu nešto, ali ona je, srećom uspela da ih istera napolje.
PRIVOĐENI, PA PUŠTANI
MALI nasilnici su, svedoče u policiji, nekoliko puta hapšeni, ali su pušteni, jer su mlađi od 14 godina i ne podležu krivičnoj odgovornosti. – Bahata braća uhvaćena su i u oktobru kada su pokušali da opljačkaju stariji bračni par – navode u MUP. – Njihovim privođenjem rasvetljeno je još po šest razbojništava i krađa, 14 sitnijih lopovluka, nanošenje teških povreda sa smrtnim ishodom.
Koji minut kasnije, dečaci su ušli u hodnik zgrade u Vojvode Stepe 118. Ubrzo zatim, usledio je poziv policiji da je u stanu na drugom spratu napadnut i opljačkan D. M. (78). Mali razbojnici su, svedoče komšije, viđene potom kako, trčeći, beže iz zgrade.
Policija je ubrzo došla u stan penzionera koji im je ispričao da su mu na vrata pozvonila trojica dečaka od „svojih desetak godina i da su mu, pod pretnjom batina, uzeli izvesnu količinu novca“.
I. N. i J. N. su, kao i dvojica njihove starije braće, odavno su poznati policiji. Prva dvojica su, kako je utvrđeno, u avgustu pretukli starca Iliju Čolovića u samačkom hotelu u Beogradu i oteli mu 300 dinara, koliko su našli kod njega.
U septembru su, u Deligradskoj ulici, oteli kesu iz ruku Stjepana Hrvatina (80) i počeli da ga maltretiraju, terajući ga da isprazni džepove. Ukrali su mu oko 300 dinara, ali nasilnicima to nije bilo dovoljno. Jedan od njih je dograbio starca, odvukao ga iza stuba garaže i počeo da ga bije. Od posledica povreda, starac je preminuo.
Napad na Rašu Popova, autora kultne dečje emisije „Fore i fazoni“, podigao je javnost na noge. Baš, kao i u prethodnim incdentima, trojica dečaka, od kojih su dvojica braća I. N. i J. N. zatražili su Popovu novac. Nakon što nisu bili zadovoljni iznosom koji im je dao, napali su ga. Čovek koji je obeležio detinjstva mnogih generacija surovo je opljačkan ispred svog stana u Beogradu, u koji su dečaci čak, pokušali da uđu i „dovrše“ započeti posao.
U MUP napominju da mali prestupnici, nisu nimalo, bezopasni i da presreću uglavnom u hodnicima zgrada starije ljude, pa čak i trudnice i traže novac ili im kidaju zlatne lančiće.
Novosti
[ Darko Nedeljković @ 06.12.2014. 11:15 ] @
Citat: bachi:
Nešto ne vidim da kontrola cima cigane po gradskom prevozu za karte... Čim nalete na cigu, samo ga obiđu i onda drkaju druge po busu za karte. Zar to nije privilegija?
Da li oni imaju takva prava i na drugim mestima po evropi? Ja nigde ne videh da oni skupljaju stari papir i metal i voze rucno sklepanim neregistrovanim vozilima, niti da prilaze na semaforu da peru vetrobrane. To nisam video cak ni u Albaniji, tamo skoro svaka kuca ima tablu sa natpisom da bi ti oni rado jeftino oprali automobil sundjerom i bastenskim crevom, pa ti ako hoces svratis u dvoriste, a ako neces niko te ne tera.
[ Darko Nedeljković @ 06.12.2014. 11:24 ] @
Citat: Pa niko ti ne brani da živiš u nekom nehigijenskom naselju, voziš raspali auto koji ne vredi 50€... bićeš i ti "privilegovan". ;) Uopšte, svi koji im "zavide", voleo bih da probaju da žive njihov život samo jedan dan, ne bi ni toliko izdržali.
Bio je pre nekoliko meseci natpis u novinama da studenti svih nacionalnosti masovno daju izjave da su romi, kako bi lakse upisali fakultete i ostvarili pravo na stipendije. Na to se romska udruzenja zale da to nisu pravi romi, ali ovoga puta ustav nije na njihovoj strani - pravo na slobodan izbor nacionalne pripadnosti je zagarantovan svakom coveku i niko nema pravo da ti utvrdjuje nacionalnost na osnovu boje koze, naglaska, imena i prezimena, krvne grupe, DNK testova i slicno. Tako da cu ja kada mi bude trebalo neko pravo bez ikakve grize savesti da postanem rom i da to budem sve dok mi ne bude vise odgovarala neka druga nacionalnost i nema toga ko moze da mi zabrani. Nije to nikakva zloupotreba, to je moje ustavno pravo na slobodan izbor nacionalne pripadnosti.
[ Miroslav Jeftić @ 06.12.2014. 11:51 ] @
Citat: Lavlja_Jazbina:Sta ti ovo znaci?!!!Volim tvoje posalice i da te citam ali ga sada bas za(ra.
Treba biti ovo za privilegiju PM Ciganjsku.
Nije nikakva šala, imao sam prilike malo samo da "zavirim" i vidim kakav je to život dok sam bio u Crvenom krstu, svi oni koji im zavide na "privilegijama" trebalo bi da se stide. I ne znam šta ti znači ta vest koju si postovao, da među njima ima delikvenata? A kod nas inače nema?
Bio je pre nekoliko meseci natpis u novinama da studenti svih nacionalnosti masovno daju izjave da su romi, kako bi lakse upisali fakultete i ostvarili pravo na stipendije. Na to se romska udruzenja zale da to nisu pravi romi, ali ovoga puta ustav nije na njihovoj strani - pravo na slobodan izbor nacionalne pripadnosti je zagarantovan svakom coveku i niko nema pravo da ti utvrdjuje nacionalnost na osnovu boje koze, naglaska, imena i prezimena, krvne grupe, DNK testova i slicno. Tako da cu ja kada mi bude trebalo neko pravo bez ikakve grize savesti da postanem rom i da to budem sve dok mi ne bude vise odgovarala neka druga nacionalnost i nema toga ko moze da mi zabrani. Nije to nikakva zloupotreba, to je moje ustavno pravo na slobodan izbor nacionalne pripadnosti.
Slažem se, ako te nije blam da na taj način dođeš do neke male koristi, slobodno.
[ bin.sys @ 06.12.2014. 12:56 ] @
Citat: Slažem se, ako te nije blam da na taj način dođeš do neke male koristi, slobodno.
Zašto da ga bude blam? Da li ti misliš da je biti Rom blam?
[ Miroslav Jeftić @ 06.12.2014. 14:17 ] @
Citat: bin.sys: Zašto da ga bude blam? Da li ti misliš da je biti Rom blam?
Ne, već mislim da je blam praviti se da si nešto što nisi, samo da bi se okoristio o nešto što je inače namenjeno najsiromašnijem sloju, ali kao što već rekoh, nemam ništa protiv.
[ bin.sys @ 06.12.2014. 14:28 ] @
Namenjeno je Romima, ko kaže da Romi moraju da budu u najsiromašnijem sloju?
[ Darko Nedeljković @ 06.12.2014. 15:26 ] @
Citat: Slažem se, ako te nije blam da na taj način dođeš do neke male koristi, slobodno. :)
Zasto bi me bio blam, ne kradem, radim po ustavu...
Citat: Ne, već mislim da je blam praviti se da si nešto što nisi...
Kako mislis praviti se nesto sto nisam - pa ja sam sklon verovanju da nacionalnosti uopste ne postoje,nego su to ljudi izmislili radi ostvarivanja nekih koristi. po ustavu imas puno pravo da se izjasnjavas kao srbin, rom, eskim, busman, indijanac i slicno. To je isto kao navijac ako si kao dete navijao za zvezdu, mozes kasnije da navijas za partizan, vojvodinu, rad.... Ako si nekad bio simpatizer SPS, danas mozes biti simpatizer SNS. Ako si nekad bio jugosloven ili srbin, koliko danas mozes da budes rom. Ja se nikada ne bih izjasnio kao lazni invalid, rekao da nemam nogu ako imam i slicno, ali sto se tice fudbalskog kluba/politickih ideja/nacionalnosti zadrzavam pravo da to menjam u zavisnosti od trenutnog raspolozenja.
Citat: Namenjeno je Romima, ko kaže da Romi moraju da budu u najsiromašnijem sloju?
Upravo tako, stipendije su namenjene onima koji se izjasnjavaju kao romi a ne siromasnim ljudima. Mozes da budes i sin najbogatijeg coveka u Srbiji, ako se izjasnis kao rom imas stipendiju. Inace, postoje veoma bogati romi, potrazite na google images kako izgledaju romske kuce po srbiji, neki od njih su toliko bogati da daju pare pod kamatu firmama koje ne mogu da dobiju kredit kod banke, mogu da te odvedem kod roma koji ce ti momentalno iz sefa izvaditi i dati 100.000 evra ako imas odgovarajuce sredstvo obezbedjenja itd, to sto je neko rom ne govori nista o njegovom socijalnom statusu, a ni o obrazovanju, neki veoma poznati uceni ljudi su bili romi, potrazi isto i to na google-u... ja tako nekad ukljucim onu emisiju za rome na radio beogradu, pa se i sam iznenadim kakvih sve znamenitih roma ima, prosiri svoje vidike, ne robuj predrasudama!
[ Miroslav Jeftić @ 06.12.2014. 16:07 ] @
Slobodno, rekoh da nemam ništa protiv, danas je preletanje ionako u modi.
Citat: bin.sys: Namenjeno je Romima, ko kaže da Romi moraju da budu u najsiromašnijem sloju?
Šta misliš onda, od ukupnog broja Roma u Srbiji, da li su u proseku siromašni ili imaju po 100 hiljada evra u malom džepu i kreditiraju firme koje ne mogu da dobiju kredit od banke?
[ bin.sys @ 06.12.2014. 16:31 ] @
Romi koji kreditiraju firme imaju ista prava kao i siromašni Romi, tako da ne vidim kakve veze ima prosek. Ako je nešto namenjeno siromašnima, onda se tako i kaže i to važi i za siromašne Rome isto kao i za siromašne Eskime, građane Srbije. Ako je namenjeno Romima, onda to važi jednako i za siromašne i za bogate Rome. Smatram da su zakoni koji favorizuju bilo koju naciju diskriminatorski. Ukoliko neko pravo mogu lakše da ostvarim kao Rom, biću i ja Rom. Verovatno bih prošao i DNK analizu, pošto pouzdano znam da imam arskunđela koji je bio Rom (moj arskunđel je u stvari bio ...., hoću da kažem u to vreme su se Romi drugačije zvali, ali to nema uticaj na DNK) Ako je dovoljna samo izjava, utoliko bolje pošto ne volim igle :)
[ Miroslav Jeftić @ 06.12.2014. 16:49 ] @
O tome se već može raspravljati, koji su najbolji načini da se nekom pomogne, da li ovako ili na neki treći način itd. Ali ne vidim da je tema išla u tom smeru, naprotiv.
[ bin.sys @ 06.12.2014. 17:03 ] @
Citat: Istovremeno su romska udruženja sa Vladom Srbije potpisala sporazum o inkluziji Cigana, i država je prihvatila da o sopstvenom trošku školuje svakog Ciganina koji želi da krene na fakultet, bez obzira na njegov prethodni uspeh u srednjoj školi, dovoljno je samo da ima završenu „neku“srednju školu.
link
Kako je ovo moguće? Kakve veze ima da li je neko Rom, Eskim ili Srbin ako je građanin Srbije? Zašto bi neka nacija bila privilegovana? Protiv sam ukidanja prava bilo kojoj naciji, ali sam protiv i davanja privilegija na nacionalnoj osnovi.
[ Miroslav Jeftić @ 06.12.2014. 17:29 ] @
Sve zavisi kakvu državu hoćeš da praviš; u principu, zašto bi bilo ko bio privilegovan, deca, trudnice, starije osobe - svi neka se snalaze kako znaju i umeju, kao u ranom kapitalizmu ili još bolje feudalizmu. Ja to ne podržavam, ali kome odgovara šta sad, može da se zalaže za povratak feudalizma.
[ bin.sys @ 06.12.2014. 17:36 ] @
Hoću državu ravnopravnih građana. Nije pitanje zašto bi bila privilegovana deca, trudnice, starije osobe, već zašto bi bila privilegovana deca, trudnice, starije osobe samo određene nacionalnosti. Zamisli šta bi bilo kada bi na primer samo deca srpske nacionalnosti imala pravo na stipendiju. Da li bi to bilo u redu? Ne radi se ovde o ranom kapitalizmu, već o nečemu gorem od toga!
[ bachi @ 06.12.2014. 17:43 ] @
Citat: Miroslav Jeftić:Pa niko ti ne brani da živiš u nekom nehigijenskom naselju, voziš raspali auto koji ne vredi 50€... bićeš i ti "privilegovan". ;) Uopšte, svi koji im "zavide", voleo bih da probaju da žive njihov život samo jedan dan, ne bi ni toliko izdržali.
Lafe, mašiš poentu. Poenta je da zakon i pravila treba da važi za sve.
[ Miroslav Jeftić @ 06.12.2014. 18:11 ] @
Citat: bachi: Lafe, mašiš poentu. Poenta je da zakon i pravila treba da važi za sve.
I gde je neko tražio da se na njih ne primenjuje zakon? Ali tako to ide kod nas izgleda, da su proneverili 50-ak ili 500 miliona nečega, onda bi bili ugledni biznismeni ili u najgorem slučaju, žrtve političkog progona. Ovako, pošto su vozili nekog raspalog keca ili konjsku zapregu bez tablice, ispadoše najveći problem ovog društva. Bitni je uvek znati gde su ti prioriteti.
[ bachi @ 06.12.2014. 18:15 ] @
Nisu najveći problem ovog društa, ali nisu ni najmanji.
[ Miroslav Jeftić @ 06.12.2014. 18:23 ] @
Pa eto, dobro sam rekao.
[ bin.sys @ 06.12.2014. 18:36 ] @
Veći problem je hapšenje zbog verbalnog delikta.
[ Miroslav Jeftić @ 06.12.2014. 18:44 ] @
Nisam pravnik, ali mislim da se već u ustavu garantuju ljudska i manjinska prava i zabranjuje širenje rasne mržnje.
[ Darko Nedeljković @ 06.12.2014. 20:01 ] @
Citat: Šta misliš onda, od ukupnog broja Roma u Srbiji, da li su u proseku siromašni ili imaju po 100 hiljada evra u malom džepu i kreditiraju firme koje ne mogu da dobiju kredit od banke?
Ti mene opet teras da razmisljam na nacin koji meni nije svojstven - nacionalnost je za mene imaginarna kategorija, to je isto kao da me pitas "od ukupnog broja navijaca crvene zvezde u Srbiji, da li su u proseku siromašni ili imaju po 100 hiljada evra"... Neko moze biti navijac zvezde a da se to uopste na osnovu njegovog izgleda ne moze zakljuciti, a za nekog bih mogao iz daljine mogao pomisliti da je navijac zvezde, a ono samo njegov dres vojvodine pomalo lici, razumes? Bilo kako bilo, i roma i svih drugih nacionalnosti ima od najsiromasnijih do najbogatijih.
Citat: Kako je ovo moguće? Kakve veze ima da li je neko Rom, Eskim ili Srbin ako je građanin Srbije? Zašto bi neka nacija bila privilegovana? Protiv sam ukidanja prava bilo kojoj naciji, ali sam protiv i davanja privilegija na nacionalnoj osnovi. Meni je to sve smesno, kada po ustavu u roku od 15 minuta svako moze da postane rom, tako sto ode u opstinu, napise na parcetu papira izjavu tipa "ja taj i taj u poslednje vreme se nekako nacionalno osecam kao rom" i to je to, od tog trenutka je rom. Ako te sluzbenica zakoluta ocima ekspresno je prijavis drustvu za inkluziju roma, pa ce koliko sutra biti najurena sa posla zbog nacionalizma... posle se na to naviknes pa ko god te popreko pogleda prijavis da je to zato sto si rom.
[ Java Beograd @ 06.12.2014. 20:08 ] @
Citat: bin.sys:Veći problem je hapšenje zbog verbalnog delikta. Ti prvo moraš da naučiš šta je verbalni delikt.
Klevetanje, podstrekanje na zločin, lažno svedočenje, govor mržnje i td. i td. su sve delikti koji se čine rečima, kažnjivi po krivičnom zakonu (u svakoj pravnoj državi), ali nisu verbalni delikt.
Dakle, ne smeš da govoriš / pišeš bilo šta i bilo gde.
[ Miroslav Jeftić @ 06.12.2014. 20:09 ] @
Citat: Darko Nedeljković: Ti mene opet teras da razmisljam na nacin koji meni nije svojstven - nacionalnost je za mene imaginarna kategorija, to je isto kao da me pitas "od ukupnog broja navijaca crvene zvezde u Srbiji, da li su u proseku siromašni ili imaju po 100 hiljada evra"... Neko moze biti navijac zvezde a da se to uopste na osnovu njegovog izgleda ne moze zakljuciti, a za nekog bih mogao iz daljine mogao pomisliti da je navijac zvezde, a ono samo njegov dres vojvodine pomalo lici, razumes? Bilo kako bilo, i roma i svih drugih nacionalnosti ima od najsiromasnijih do najbogatijih.
Stvarno, nema šanse da provališ da li je neko Rom dok mu ne pogledaš u ličnu kartu. Ne znam samo kako onda, kad recimo negde povremeno izbiju protesti protiv Roma, kako se uopšte saznalo da su u pitanju Romi?
[ bin.sys @ 06.12.2014. 20:13 ] @
Citat: Java Beograd:
Klevetanje, podstrekanje na zločin, lažno svedočenje, govor mržnje i td. i td. su sve delikti koji se čine rečima, kažnjivi po krivičnom zakonu (u svakoj pravnoj državi), ali nisu verbalni delikt.
Možeš li da mi citiraš gde se konkretno nalazi ovo što si naveo u tekstu "Hologram matriksa projektovanog Ciganistana". Moguće da ima, samo ja nisam uspeo da prepoznam.
[ bachi @ 07.12.2014. 09:52 ] @
Reč cigan i reći nekome da je ciga nije verbalni delikt.
[ adler4s @ 07.12.2014. 10:05 ] @
Ako je zakonom zabranjena diskriminacija, onda mi nije jasno zašto pravo na besplatno školovanje imaju samo pripadnici romske populacije?
U čemu je poenta?
Da li je to jednakost ili, da li se priznaje samo njihovo siromaštvo?!
Još nešto, vrlo bitno! Kako to da imaju pravo na prava ali ne i obaveze?
Zašto, po slovu ustava, nemamo svi takva prava?
Siromaštvo neme veze sa nacionalnom pripadnošću a pravo na školovanje još manje!
Ovo što se radi je sasvim nešto drugo ali, bojim se da nije za javnu raspravu s obzirom na početak teme!
[ Shadowed @ 07.12.2014. 10:56 ] @
Citat: Miroslav Jeftić: Pa niko ti ne brani da živiš u nekom nehigijenskom naselju, voziš raspali auto koji ne vredi 50€... bićeš i ti "privilegovan". ;) Uopšte, svi koji im "zavide", voleo bih da probaju da žive njihov život samo jedan dan, ne bi ni toliko izdržali.
Da bi nekom zavidio potrebno je da zelis da budes kao on (u tom domenu o kojem se radi) ali se ne trazi da ni mi ne placamo kazne nego da ih placaju i oni. Opstije receno, trazi se da drzava radi ono sto garantuje - da sprovodi zakon jednako za sve. Takodje da ne krsi sopstveni ustav koji garantuje versku, nacionalnu, rasnu, polu itd. itd. ravnopravnost.
[ bachi @ 07.12.2014. 11:12 ] @
Upravo tako. O tome se isključivo radi i stvarno počinje da mi smeta. Još ćeš i ti da naiebeš što iznosiš istinu, kao i ona ženska iz naslova teme.
[ Darko Nedeljković @ 07.12.2014. 12:03 ] @
Citat:
Stvarno, nema šanse da provališ da li je neko Rom dok mu ne pogledaš u ličnu kartu. :) Ne znam samo kako onda, kad recimo negde povremeno izbiju protesti protiv Roma, kako se uopšte saznalo da su u pitanju Romi?
Pa evo, naprimer mene kad sretnes na ulici, kako ces znati da li sam potpisao tu izjavu da sam rom, ili nisam? Kako ne kapiras, nacionalnost nije ni boja koze, ni kose, ni ociju, ni to da li je neko okupan ili prljav, to su stereotipi koje bi trebalo suzbijati. Ja licno znam nekoliko primera plavokose romske dece. Znam mnogo primera veoma bogatih roma. Znam nekoliko primera veoma obrazovanih roma. Takodje, kad sam ljudima na istoku rusije rekao da romi u srbiji sviraju po svadbama, oni su se zacenili od smeha - njihovi romi su ono sto su kod nas bili arkan, kristijan, limun, sijan i ekipa - ljudi koji trguju drogom, oruzjem, ljudima i vrse usluge placenih ubistava... Kao sto je tamo stereotip da se rom mora baviti time i biti bogat i opasan, tako je ovde stereotip da se rom mora baviti preturanjem po kontejneru, kradjom i prosjacenjem. Pa i rec rom ce postati uvredljiva i zabranjena ako je koristimo kao sinonim za nekoga ko pretura po kontejneru i nije se kupao mesec dana.
Jos jedan primer - svojevremeno sam upoznao jednu devojku u nemackoj, fina, uredna, vlasnica radnje za brzu hranu, vozi dzip, ima smedju kovrdzavu kosu i prosecan ten za srbiju, znaci mnogi svetliji od bilo koje devojke koja jednom mesecno ode u solarijum. Kad mi je rekla da je po nacionalnosti romkinja, bio sam veoma iznenadjen i taman kada sam hteo da prokomentarisem neki od ovdasnjih stereotipa o romima, ona me preduhitrila recima - kod nas ljudi veruju da su srbi nekulturni, ne kupaju se i kradu! Ej, covece, mozes da zamislis, takve reci od jedne romkinje odzvanjace mi u usima do kraja zivota!
[ Miroslav Jeftić @ 07.12.2014. 12:09 ] @
Citat: Shadowed: Da bi nekom zavidio potrebno je da zelis da budes kao on (u tom domenu o kojem se radi) ali se ne trazi da ni mi ne placamo kazne nego da ih placaju i oni. Opstije receno, trazi se da drzava radi ono sto garantuje - da sprovodi zakon jednako za sve. Takodje da ne krsi sopstveni ustav koji garantuje versku, nacionalnu, rasnu, polu itd. itd. ravnopravnost.
Nije baš tako bilo, na prvoj strani su se svi uhvatili za navodne "privilegije" i "šta fali onom tekstu".
Citat: Darko Nedeljković: Pa evo, naprimer mene kad sretnes na ulici, kako ces znati da li sam potpisao tu izjavu da sam rom, ili nisam?
Daj nemoj zezati, koliko ima takvih slučajeva? To što ti pričaš je teorija, ovo ti je realnost:
Citat: Kraljevo -- Oko 50 meštana Sirče kod Kraljeva organizovalo je protest i blokadu puta jer se protive da se romska porodica useli u kuću koju su kupili od njihove sugrađanke.
Citat: Protestujući u centru naselja Zemun Polje, nekoliko stotina ljudi optužilo je za zarazu Rome iz tog kraja.
Citat: Resnik: Policija sprečila protest protiv Roma
[Ovu poruku je menjao Miroslav Jeftić dana 07.12.2014. u 14:26 GMT+1]
[ branko tod @ 07.12.2014. 18:29 ] @
Romski đaci koji polažu prijemni ispit dobijaju 30 bodova pri upisu, imaju mogućnost upisa željene škole, dobijanja stipendije i smeštaja u studentskim i đačkim domovima.
Pre dve godine 21-godišnja studentkinja farmacije M.M. iz Prokuplja opredelila se da svoju dotadašnju nacinalnost zameni romskom.
"Ja sam po nacionalnosti Srpkinja i pripadnik, dakle, većinskog naroda. Za određene beneficije sam saznala kroz lični rad, stoga sam se izjasnila kao pripadnik romske nacionalnosti. Stekla sam određene beneficije koje mi donose veliko olakšanje", objasnila je M.M.
U Romskom nacionalnom savetu ističu da većina svoj nacionalni identitet menja u romski uglavnom zbog koristi. Portparol Romskog nacionalnog saveta Ivan Vasić kaže da ih Savet mora prihvatiti kada dođu sa potvrdom da su Romi.
http://www.rts.rs/page/stories.../Ko+su+Romi+iz+koristi%3F.html
[ Lavlja_Jazbina @ 07.12.2014. 20:51 ] @
Romi koji su cisti,kako god pristojno obuceni,ponasaju se normalno nemaju problema.Vise problema imaju od svojih cigana kojima smeta sto su takvi a ne kao oni.
Ovi drugi prave toliko djubre za kratak period da ne mogu da ne smetaju bilo kome.
Sve u svemu,ima roma kojima kapija i ograda vrede vise nego nekome kuca.Ti koji sebe nazivaju ciganima kazu:bato ti nema sanse da iz nemacke doneses isto sto i mi zato sto si beo.
Tim recima je on obrazlozio zezanje,daj i mi to da radimo.Ti iz Boleca se razbise od para na krpama i belom tehnikom.
[ Miroslav Jeftić @ 07.12.2014. 21:19 ] @
Citat: Lavlja_Jazbina: Romi koji su cisti,kako god pristojno obuceni,ponasaju se normalno nemaju problema.
http://www.blic.rs/Kultura/Ves...u-Glumac-kog-su-ubili-huligani
[ Darko Nedeljković @ 08.12.2014. 00:02 ] @
Miroslave, ako sam dobro primetio, ti nastojis da budes moderan covek sirokih i veoma tolerantnih shvatanja a sa druge strane potenciras nacin razmisljanja da se rom moze prepoznati sa velike udaljenosti po nehigijeni/preturanju po kontejneru/neobrazovanosti i slicno? Mislim, ja podrzavam to sto si ti na dobrom putu da postanes covek savremenih tolerantnih antinacistickih shvatanja pa ti dobronamerno savetujem da se jos samo malcice u tome potrudis, poradis na licnoj informisanosti i obrazovanju i izbacis iz glave takvo diskriminatorsko glediste. Ne kazem da si ti neinformisan i neobrazovan, ali samo malo ti fali - toliko da shvatis da rec rom ne govori nista o higijeni, obrazovanju i zanimanju coveka. Citajuci ovo, pojavila mi se zelja da odem i dam izjavu da sam rom, onako, bez ikakve koristi, cisto da pokazujem okolini da rom moze biti kulturan, obrazovan i drzati do licne higijene, onoliko koliko to moze i pripadnik bilo koje druge nacionalnosti.
[ Miroslav Jeftić @ 08.12.2014. 00:58 ] @
Nemoj mi molim te podmetati na takav način, to su jeftini fazoni, nismo deca. Uglavnom, ako je to sve što si do sada razumeo, zaista nemam ni najmanju želju da se dalje nastavljam.
[ Braksi @ 08.12.2014. 02:34 ] @
interent je javni mediji i za odgovorenu rec se moze odgovarati.
Naravno ne treba odgovarati za slobodno iznosenje misljenja, ali ne moze biti amnestiran neko ko poziva recimo na ubistvo ili seje rasnu i versku mrznju.
U sustini Srbija je i dalje veoma homofobno i sovinisticko drustvo i to verovatno kakvo nikad u svojoj istoriji nije bila. Slicno vazi i za slicne balkanske vukojebine. Tako nesto je nezamislivo u Evropi. Mozda mi sami sebi izgledamo kao visa rasa u odnosu na cigane, ali, verujte mi nista bolje misljenje vecina Evropljana nema o nama Balkancima, pa opet milioni i milioni nas tamo zivi i radi bez problema i uzivaju sva prava.
Evo vam samo primer Seselja. Vecina Srba cak i nesovinista, se cudi zasto se njemu sudi, a on je jedan od najvecih zlocinaca na Balkanu ! Njegov sovinisticko prolivanje je dalo podstreka mnogim zlocinima u proslosti i pripremilo teren za neke buduce.
[ Lavlja_Jazbina @ 08.12.2014. 04:47 ] @
Huligani Miroslave,pise huligani.Da kazes i cisto po Srpski,razumece te ceo svet.Taj kancer niko ne voli,bilo gde u svetu tako da posebno sto se tice Makse (za mene jedan od legendarnih) je tragedija
koja pored tih retardiranih osoba je svako u opasnosti.
[ Miroslav Jeftić @ 08.12.2014. 06:57 ] @
Citat: Lavlja_Jazbina: Huligani Miroslave,pise huligani.Da kazes i cisto po Srpski,razumece te ceo svet.Taj kancer niko ne voli,bilo gde u svetu tako da posebno sto se tice Makse (za mene jedan od legendarnih) je tragedija
koja pored tih retardiranih osoba je svako u opasnosti.
Ja bih rekao da su neki ipak malo više u opasnosti. Ali bez obzira na moj utisak, ono što se još može primetiti iz te vesti jeste da niko nikad nije ni uhapšen ni optužen, i da "čitav događaj i njegova smrt nisu bili predmet medijske pažnje, niti je bilo ikakvih reakcija."
[ Lavlja_Jazbina @ 08.12.2014. 08:10 ] @
Iskreno,dok se nij desio taj zlocin nisam znao da je Rom.Ili i nije nego su zlikovci pomesali,AKO SE IMA STA POMESATI.
Citat: Ja bih rekao da su neki ipak malo više u opasnosti.
Slazem se,ali samo zato sto sami traze.Svojim navikama,ponasanjem,posebno sada,kada su ih napalili da im niko nista ne moze.
[ bin.sys @ 08.12.2014. 08:23 ] @
Citat: Braksi:
Evo vam samo primer Seselja. Vecina Srba cak i nesovinista, se cudi zasto se njemu sudi, a on je jedan od najvecih zlocinaca na Balkanu ! Njegov sovinisticko prolivanje je dalo podstreka mnogim zlocinima u proslosti i pripremilo teren za neke buduce.
Čudi se što čoveku sude 12 godina! Pa ako je najveći zločinac onda izneseš dokaze i osudiš ga za nekoliko meseci, godinu ili dve. Ako se zaista odgovara za javnu reč, trebalo bi i ti da odgovaraš jer si nazvao nekoga zločincem, a da on ni posle 12 godina nije osuđen.
Citat: U sustini Srbija je i dalje veoma homofobno i sovinisticko drustvo i to verovatno kakvo nikad u svojoj istoriji nije bila. Slicno vazi i za slicne balkanske vukojebine. Tako nesto je nezamislivo u Evropi. Mozda mi sami sebi izgledamo kao visa rasa u odnosu na cigane, ali, verujte mi nista bolje misljenje vecina Evropljana nema o nama Balkancima, pa opet milioni i milioni nas tamo zivi i radi bez problema i uzivaju sva prava.
Koliko kontradiktornosti u samo nekoliko rečenica. Uživamo sva prava, posmatraju nas sa stanovišta više rase, isto tako mi posmatramo Rome, a sve to je nezamislivo u Evropi. Jedini zaključak je da se tamo dešavaju iste stvari kao ovde i da je to što se dešava nezamislivo. Bezveze!
[ Darko Nedeljković @ 08.12.2014. 08:46 ] @
Ja cu da ponovim pitanje - da li u tim drzavama koje nama treba da posluze kao uzor ima ovoliko onih koji skidaju poklopce sa sahtova i zice telefonskih kompanija? Da li ima toliko onih koji peru vetrobrane na semaforu i prose na ulici? Mislim da nema. Po meni je ideal moderne drzave ona gde nikoga nije briga da li se izjasnjavas kao englez, francuz, srbin ili rom. Srbija je svakako daleko od tog ideala, ali sklon sam misljenju da ovakvi kao miroslav dodatno pogorsavaju situaciju stavovima da se rom prepoznaje sa kilometar i da je sramota biti rom. Meni je sramota da takvi kao miroslav uticu na vaspitanje nase dece. Kad je neko neobrazovan i primitivan u pitanju ja takav stav mogu da razumem, ali kad je neko sa mozda cak i tendencijom da se bori za prava roma sklon takvom nacinu razmisljanja, onda je to katastrofa.
[ Miroslav Jeftić @ 08.12.2014. 09:22 ] @
Strašno šta podmećeš, nigde nisam tako nešto napisao, svoje laži možeš ponavljati koliko hoćeš, neće zbog tog biti istina.
[ Darko Nedeljković @ 08.12.2014. 22:56 ] @
Citat: Miroslav Jeftić: Strašno šta podmećeš, nigde nisam tako nešto napisao, svoje laži možeš ponavljati koliko hoćeš, neće zbog tog biti istina.
Miroslave, ja sam siguran da si ti po prirodi dobar covek, samo pomalo neinformisan, pa ti necu reci "u lazi su kratke noge", vec cu ponoviti sta si sve izjavio i na osnovu cega sam ja formirao takvo misljenje o tebi. Prvo da krenemo od toga kako opisujes da mora ziveti jedan rom:
Citat: Pa niko ti ne brani da živiš u nekom nehigijenskom naselju, voziš raspali auto koji ne vredi 50€... bićeš i ti "privilegovan". Uopšte, svi koji im "zavide", voleo bih da probaju da žive njihov život samo jedan dan, ne bi ni toliko izdržali.
Onda kazes kako je "blam" biti rom:
Tako da cu ja kada mi bude trebalo neko pravo bez ikakve grize savesti da postanem rom i da to budem sve dok mi ne bude vise odgovarala neka druga nacionalnost i nema toga ko moze da mi zabrani. Nije to nikakva zloupotreba, to je moje ustavno pravo na slobodan izbor nacionalne pripadnosti.
Miroslav Jeftić: Slažem se, ako te nije blam da na taj način dođeš do neke male koristi, slobodno.
Zatim pokazujes svoje elementarno neznanje Ustava Srbije i ne samo srbije nego uopste civilizacijskih prava uobicajenih u 21. veku. Ti nikako ne shvatas da nacionalnost nije nesto na sta si osudjen rodjenjem, vec nesto sto ti osecas i kako se izjasnjavas:
Citat: Ne, već mislim da je blam praviti se da si nešto što nisi
Pokazujes elementarno neznanje o onome sto pricas, tvrdeci da stipendije nisu namenjene ljudima koji se deklarisu kao romi, vec toboze "najsiromašnijem sloju":
Citat: samo da bi se okoristio o nešto što je inače namenjeno najsiromašnijem sloju
Ovo moze da se tumaci na dva nacina - prvo da ti ne znas kako izgleda licna karta a i da verujes da u njoj pise nacionalnost, ili da se na osnovu jmbg, imena ili prezimena i drugo imajuci u vidu smajli da je to sve sarkazam i da se rom moze prepoznati iz velike daljine, pa pomenuvsi tvoje gore citirano tumacenje da rom mora da zivi u nehigijenskom naselju, da mora da vozi auto koji vredi maksimalno 50 evra itd:
Citat: Stvarno, nema šanse da provališ da li je neko Rom dok mu ne pogledaš u ličnu kartu. :)
[ Darko Nedeljković @ 08.12.2014. 23:08 ] @
Citat: Miroslav Jeftić:
Daj nemoj zezati, koliko ima takvih slučajeva? :) To što ti pričaš je teorija, ovo ti je realnost:
Citat: Kraljevo -- Oko 50 meštana Sirče kod Kraljeva organizovalo je protest i blokadu puta jer se protive da se romska porodica useli u kuću koju su kupili od njihove sugrađanke.
Miroslave, pokusacu da sto bolje objasnim sta hocu da kazem, da ne bi bilo da zboh nejasnih recenica jedan drugog lose razumemo:
1) Rom ne mora biti siromasan, prljav i neobrazovan, vec moze biti covek bilo kog materijalnog i obrazovnog statusa.
2) Siromasan, prljav i neobrazovan covek moze biti osoba bilo koje nacionalnosti
3) Ljudi cesto pogresno veruju da je sinonim za siromasnog, prljavog i neobrazovanog coveka - rom
4) Nacin razmisljanja iz tacke 3) je sigurno veoma neprijatan i ponizavajuci za svakog roma koji nije siromasan, prljav i neobrazovan
5) Neki ljudi nalaze licni interes da podsticu pogresan nacin razmisljanja opisan pod tackom 3)
6) Ljudi opisani pod tackom 5) nanose stetu i romima i srbima i svim drugim nacionalnostima, kao i drzavi u kojoj zive, nebitno da li je to srbija ili neka druga
7) Nacionalnost je stvar licnog osecanja i izbora i moze se menjati jednom ili vise puta tokom zivotnog veka
8) Necija nacionalnost ne govori nista o njegovom materijalnom polozaju, njegovim higijenskim navikama i njegovom obrazovanju
Da li ti uopste osporavas bilo koji od ovde navedenih mojih 8 stavova?
[ Miroslav Jeftić @ 08.12.2014. 23:17 ] @
Stvarno, da li ti je bar malo neprijatno kad na tako nizak način podmećeš? Rekao sam da je blam kad neko naprasno odluči da je Rom samo da bi pokupio pare od stipendije i onda pretpostavljam, kad potroši stipendiju, verovatno će odlučiti da više nije Rom. Naravno da ništa od tog ne predstavlja kršenje zakona. Na isti način je i ona nazovi-stranka registrovana kao stranka Vlaha i ušla u parlament na pretprošlim izborima preko prirodnog praga, iako Vlahe verovatno ni na slici nisu videli. Eto, zeznuli su sistem, iskoristili rupu u zakonu, svaka čast. Nemam ništa protiv ako ti aplaudiraš takvoj i sličnim praksama, ja mislim da je blam ako ništa drugo.
Ako ćeš i dalje da me ubeđuješ kako je eto puka slučajnost da si se osetio kao Rom baš u trenutku kad si ugledao stipendiju, ne znam šta da kažem, u redu, svako ima svoj trenutak kada doživi prosvetljenje. Ako ćeš da pričaš kako veliki broj Roma zapravo ne pripada siromašnom sloju već izvlači banke i preduzeća iz krize, eto verujem ti.
E da, objasni samo ono kad si pominjao i mrštio se na perače prozora, skupljače papira i metala i vozače sklepanih, neregistrovanih vozila, na koji način si ih identifikovao i povezao sa ovom temom, da li si ih legitimisao?
[ Darko Nedeljković @ 08.12.2014. 23:51 ] @
Miroslave, bilo bi dobro da se izjasnis o gore navedenih 8 stavova, kako bih bez dileme znao sta hoces da kazes.
Evo, ja se vec unapred osecam ugrozenim, jer pre nego sto sam i otisao da potpisem tu izjavu, vidim da bi ljudi ugrozavali moje ustavom garantovano pravo na izbor nacionalne pripadnosti, pridevom "lazan":
http://www.novosti.rs/.../-Svaki-deseti-Rom-je-lazan
Mislim, ja se ovde bavim sitnim nedostacima u tvom znanju, a jedan novinar odvali takvu glupost da je to nevidjeno - kako nacionalnost moze biti lazna? Ustav svakom garantuje podjednako pravo na izbor nacionalnosti, pa kako onda to pravo jednima moze biti vece nego drugima? Zasto je tvoj izbor nacionalnosti pravi a moj lazni? Ama, ne samo da cu da odem i dam tu izjavu, nego cu i da se zalim zastitiniku gradjana u slucaju bilo kakvog smatranja necije nacionalnosti pravijom od moje nacionalnosti! I ima da pisem i onim LGBT drustvima da se prilikom sledece parade malo vise pozabave ugrozenim pravima coveka na slobodan izbor nacionalnosti. Ima da vodim dnevnik svojih teskoca u ostvarivanju prava na nacionalnost po slobodnom izboru i da o tome saljem izvestaje organizacijama za ljudska prava! Mislim da i ta rec "preletac" koju vidim i ti koristis ne sme da se koristi jer ugrozava pravo na slobodan izbor nacionalnosti i predstavlja govor mrznje!
Pribavio sam misljenje Kancelarije za ljudska i manjinska prava Vlade Srbije, koje kaze da ne postoje kriterijumi na osnovu kojih može da se utvrdjuje nacionalnost osobe, vec da se nacionalna pripadnost određuje iskljucivo na osnovu ličnog izjašnjavanja. Svako može da se deklariše kako želi. Ni ime, niti neznanje jezika ne mogu da budu ogranicavajuci faktori.
Svakog ko se tome usprotivi mogu da tuzim za ugrozavanje mojih ustavnih prava i policija bi morala da reaguje isto kao sto je reagovala u slucaju novinarke sa pocetka teme. Pozivam sve koji su ikada razmisljali da izaberu nacionalnost rom, a plase se da to urade da mi se slobodno jave.
[ mr. ako @ 09.12.2014. 01:32 ] @
Citat: Darko Nedeljković: Ama, ne samo da cu da odem i dam tu izjavu, nego cu i da se zalim zastitiniku gradjana u slucaju bilo kakvog smatranja necije nacionalnosti pravijom od moje nacionalnosti! I ima da pisem i onim LGBT drustvima da se prilikom sledece parade malo vise pozabave ugrozenim pravima coveka na slobodan izbor nacionalnosti. Ima da vodim dnevnik svojih teskoca u ostvarivanju prava na nacionalnost po slobodnom izboru i da o tome saljem izvestaje organizacijama za ljudska prava! Mislim da i ta rec "preletac" koju vidim i ti koristis ne sme da se koristi jer ugrozava pravo na slobodan izbor nacionalnosti i predstavlja govor mrznje!
Pics or it didn't happen. :D
[ Darko Nedeljković @ 09.12.2014. 05:47 ] @
Imam jos jedan plan - hocu da budem direktor termoelektrane
Naime,cuo sam da su plate u termoelektrani jedne od najvecih u Srbiji, a sa druge strane javna preduzeca imaju obavezu da kada objave konkurs za prijem radnika, moraju zaposliti rome ako su poslali CV, a tek ako nisu gledati CV-e drugih kandidata. Sve sto treba da uradim je da sacekam kada sadasnjem direktoru istekne mandat i objavi se onaj genericki konkurs uslovi fakultet ekonomskog, pravnog ili elektrotehnickog smera i par godina iskustva na rukovodecim funkcijama, pojavim se tamo, dokumentujem da imam to dvoje + potvrdu da sam rom i eliminisem sve ostale kandidate iz daljeg razmatranja. Platica poka miliona dinara mesecno, da ne treba mozda da me bude sramota da to uzmem ako mi drzava nudi na izvolte? Ja sigurno nisam osoba sa dovoljno iskustva za takvo radno mesto, ali zakon je zakon i mora se postovati, a ako je zakon los onda je pravo i duznost svakog gradjanina da deluje u pravcu njegove promene. Tako bi meni bilo logicnije da je pravilo takvo da prednost pri zaposljavanju imaju romi iz nehigijenskih naselja, a ovako, ako to pravo mogu da koriste i ranije pomenuti romi-kamatari, nema nikakvog razloga da ga ne koristim i ja, zar ne?
[ Miroslav Jeftić @ 09.12.2014. 08:17 ] @
Čekaj, polako, prvo da ti kažeš kako si prepoznao perače prozora, vozače neregistrovanih vozila, a i ne bi bilo loše da kažeš nešto o skidačima poklopaca, pošto očigledno i o tom imaš saznanja, kada si ih sve tačno legitimisao?
[ Trick Fix @ 09.12.2014. 08:20 ] @
Citat: Miroslav Jeftić: Čekaj, polako,.... kada si ih sve tačno legitimisao?
Ovo je bilo "duboko"
[ Miroslav Jeftić @ 09.12.2014. 08:41 ] @
Da sam nedobronameran, još bih svašta mogao da pomislim. Ali da sačekamo i čujemo ko su ti perači, skidači, skupljači, vozači i ostali i zašto se pominju na ovoj temi.
[ Darko Nedeljković @ 09.12.2014. 20:08 ] @
Citat: Miroslav Jeftić: Čekaj, polako, prvo da ti kažeš kako si prepoznao perače prozora, vozače neregistrovanih vozila, a i ne bi bilo loše da kažeš nešto o skidačima poklopaca, pošto očigledno i o tom imaš saznanja, kada si ih sve tačno legitimisao? :)
Perace prozora prepoznajes vrlo lako po tome sto pridju automobilu dok stoji po semaforu, pocnu nesto da brljaju po vetrobranu i traze novac.
Vozace neregistrovanih vozila po tome sto sede za volanom vozila koje ne bi moglo da prodje tehnicki pregled ni u jednoj drzavi na svetu, a pri tom obicno i nema registarske tablice. Skidaci poklopaca su vec veci problem, oni se trude da ostanu neprimeceni i iskren da budem nikad nisam video ni jednog na delu, vec zakljucujem po zakonima fizike da se materija ne moze sama dezintegrisati preko noci, a zivotinje ne jedu metal, tako da je za sada najlogicnija teorija da postoje ljudi koji ih tajno odnose i sakupljaju. Ljude koji spaljuju kablove i stvaraju nesnosan smrad sam vec vidjao vise puta, ali to me nisi pitao, pa ne znam sto to i pominjem. Ne znam kako ne kapiras da nacionalna pripadnost nije u uzrocno posledicnoj vezi apsolutno ni sa cim. Ali nazalost i ti kao i mnogi drugi ljudi na ovoj planeti imate ruzne predrasude da je nacionalnost u uzrocno posledicnoj vezi sa pojedinim nezeljenim drustveno neprihvatljivim pojavama.
Tako i u Srbiji kao i svuda postoje drustveno neprihvatljive pojave koje je sasvim u redu da budu drustveno neprihvatljive - naprimer kradja, nehigijena, prosjacenje, izazivanje opasnosti u saobracaju, zagadjivanje okoline i slicno. Pravo je i duznost svakog savesnog gradjanina da se protiv takvih pojava bori. Medjutim, ono sto je nedopustivo je da se da rec "rom" koristi kao sinonim za onoga ko krade, ne kupa se, prosi, vozi neregistrovan poluraspadnut automobil, zagadjuje okolinu i slicno. Treba edukovati te koje protestuju, bilo preventivno putem sredstava javnog informisanja, bilo korektivno putem ostrih sankcija, da nemaju pravo da rec rom koriste u tom kontekstu, a da naravno imaju puno pravo da se bore protiv negativnih postupaka u svojoj drustvenoj sredini. U tom je smisao pominjanja "perača, skidača, skupljača, vozača" Miroslave - da se edukuje needukovani narod da nije u redu da se rec "rom" koristi kao sinonim za osobu koja obavlja te aktivnosti. Ako jos nesto nije jasno slobodno pitaj, ali pre toga mislim da bi bilo fer da se i ti izjasnis o gore pomenutih 8 stavova. Zahvaljujem unapred.
[ Trick Fix @ 10.12.2014. 06:28 ] @
Uuuhh, Darko, ...sunce Ti žarko,
ja sam post mogao da pričitam samo dovde:
(mokre ruke,mokre noge)
Citat: Darko Nedeljković:zakljucujem po zakonima fizike da se materija ne moze sama dezintegrisati preko noci,
moram malo da prilegnem,
,puno je pameti na malo "kvadrata"
i dobro si rek'o
[ Darko Nedeljković @ 10.12.2014. 20:16 ] @
jbg, sta cu, na glupo pitanje se ne moze dati pametan odgovor.
Copyright (C) 2001-2024 by www.elitesecurity.org. All rights reserved.
|