[ adler4s @ 09.12.2014. 05:59 ] @
Bilo je to jednom negde u nekom selu u koga je došao jedan stranac. Čuo je da tamo živi na hiljade majmuna te je ponudio 5$ za svakog uhvaćenogg majmuna. Seljaci su sa oduševljenjem prihvatili ponudu stranca i odmah krenuli u lov. Stranac je od njih otkupio na stotine majmuna. Kad se broj majmuna prilično smanjio seljaci su prestali da ih love. Stranac je zato podigao ponudu na 10$ za svakog majmuna. Seljaci su bez oklevanja ponovnom krenuli u lov. Broj majmuna se još smanjio i seljaci su ponovo prestali da ih love. Stranac je zato povećao ponudu na 15$ i ostalo je jako malo majmuna tako da je bilo gotovo nemoguće naći još kojeg. Stranac je tada najavio novu ponudu. Za svakog majmuna seljacima će dati 50$. U isto vreme on je morao zbog posla da otputuje pa je za kupovinu majmuna ovlastio svog pomoćnika. Kako šefa nije bilo, pomoćnik je seljacima ponudio: "Vidite sve ove majmune u kavezima koje je prikupio moj šef. Prodaću vam ih za 35$, a kad se šef vrati, vi mu ih prodajte po 50$." Seljaci su sa oduševljenjem prihvatili ponudu. Prikupili su svoje ušteđevine i otkupili sve majmune. Nikad više nisu videli ni stranca ni njegovog pomoćnika, ostalo je samo selo puno majmuna. Sad ćete možda bolje razumeti priče o deonicama, hipotekama i bankama kojih zadnjih godine ima sve više. Možda će vam biti lakše da razumete priče o uzrocima globalne finansijske krize i svega onoga što nam se dešava. P.S. Ne znam zašto me priča o EU i Srbiji asocira na Srbiju punu majmuna?! |