[ srdjansto @ 14.12.2014. 12:16 ] @
Pokusao sam da nadjem odgovor na moje pitanje ali me sve pretrage na googlu upucuju na firme koje se bave "pametnim" - kompjuterizovanim kucama, a njihova resenja su vrlo skupa.
Naime, potrebno mi je da u zimskom periodu u vikendici mogu klima uredjaj da upalim na daljinu, preko nekog gsm modula, na sat ili dva pre naseg doalska, da bi se barem malo zagrejala soba. Jedva cekamo supruga, deca i ja da dodjemo, ali kada udjemo u ledenu prostoriju skoro da svako zadovoljstvo tog trenutka prestaje. A nije bas ni zdravo da deca borave u vrlo hladnoj prostoriji toliko dugo, odnosno dok se ne zagreje bar malo. Kada stignem, podlozim pec na drva, ali dok ona ne pocne da greje, taj period bi da regulisem na ovaj nacin. Trebao bi mi neki savet kako da resim paljenje na daljinu. Oni utikaci sa satom, odnosno tajmerom mi nisu bas od pomoci jer ne znam tacno vreme kada cemo dolaziti. A nisam ni siguran da ce se klima upaliti kada se samo ukljuci struja preko takvih tajmera. Moja klima pamti postavke kada nestane struja i pali se naravno preko daljinskog, ne preko ukljucivanja i iskljucivanja iz struje. Klima je inace model " inverter" ili tako nekako, odnosno dobro greje zimi do -10 stepeni.
Unapred se svima zahvaljujem na pomoci.
[ gti2 @ 14.12.2014. 13:01 ] @
Mislim da je najjeftinija varijanta stari mobilni telefon (moze da se kupi za 10e).Iz njega se izvuku zice od motora za vibraciju.Elektronicar napravi sklop koji ce pri dobijanju impulsa sa mobilnog ukljuciti rele koji ce paliti klimu.
Znaci kad zatreba grejanje samo se pozove broj kartice koja se nalazi u tom telefonu.Ovako kod nas provajderi restartuju wifi AP-ove
E sad tu postoji mogucnost da neko greskom pozove bas taj broj i ukljuci klimu.Zbog toga bi trebalo ubaciti i tajmer koji bi ogranicio rad elektronskog sklopa na sat-dva-tri,koliko je vec potrebno.
Da bi proverio da li klima ima auto restart funkciju,ukljuci je preko daljinskog,iskljuci iz konektora pa zatim ukljuci u konektor.
Ako nema tu funkciju,potrebno je izvuci i zice od tastera za rucno pokretanje.Uglavnom,sve je resivo samo treba naci elektronicara voljnog da se bakce s tim.
[ rovaccccc @ 20.12.2014. 01:17 ] @
http://m.youtube.com/watch?v=mVUmY5FCjOw

Ovo je ono sto trebas,kosta 250 dolara,ne znam jel tebi to puno,meni malo jest pa cekam da kinezi navale sa masovnom proizvodnjom :-).