Beograd je 1961 bio centar nesvrstanih zemanja sveta , 1977 OEBS-a , a ove 2014 samita Kine sa zemljama srednje i istočne Evrope.
Mali delić starog sjaja se vraća. Ali nije baš izazvao oduševlljenje po Evropi :
U Briselu su danas uzdržano reagovali na upravo održani beogradski samit Kine sa zemljama srednje i istočne Evrope, a analitičarka Roza Balfur kaže za Tanjug da je to zato što u Briselu uviđaju da EU više nije jedini igrač na Zapadnom Balkanu.
"Kina je strateški partner EU i mi pozdravljamo saradnju sa njom dok se ona odvija u okviru dogovorene strategije EU-Kina i evropskim propisima", bilo je sve što je novinarima u Briselu rekla Maja Kocijančič, portparolka visoke predstavnice EU za poljnu politiku i bezbjednost Federike Mogerini.
Ona je rekla da još nije upoznata sa sadržinom sporazuma koji su porpisani tokom juče okončanog dvodnevnog samita i da stoga ne može da ih komentariše.
Generalni direktor za proširenje u Evropskoj komisiji Kristijan Danijelson je bio još suzdržaniji i na pitanje dopisnika Tanjuga kako Brisel gleda na beogradski samit odgovorio samo "U redu je."
Roza Balfur iz Centra za evropsku politiku rekla je Tanjugu da u Briselu sa nelagodom uočavaju da EU više nije jedini igrač na Zapadnom Balkanu, pa čak ni u nekim dijelovima srednje Evrope.
"To je i ranije bio slučaj, ali sada postaje očigledno", kazala je ona, podsjećajući na rastući ekonomski i politički uticaj Rusije, Indije, a sada i Kine na starom kontinentu.
Balfur je primjetila da su neke evropske investicije u regionu propale, navodeći gasovod Nabuko, a i nedavno obustavljeni Južni tok, u čijem je finansiranju pored Gazproma učestvovao niz članica EU.
"Uopšte ne iznenađuje što se sve više država okreće partnerima izvan EU ako su, poput Kine, spremne da investiraju" kazala je analitičarka EPC
Ona je ukazala da u Briselu ne gledaju baš blagonaklono na bilateralne sporazume koje zaobilaze evropske institucije, ali da vlada načelo da se ne komentariše spoljna politika članica i kandidata ukoliko nije u direktnoj koliziji sa evropskom.
"Stoga je uzdržana reakcija zvaničnika u vezi sa samitom bila sasvim očekivana", zaključila jeBalfur u razgovoru za Tanjug.
[ Odin D. @ 18.12.2014. 16:52 ] @
A razlog postavljanja teme je?
[ branko tod @ 18.12.2014. 16:57 ] @
Kada postaneš stariji referent shvatićeš.
[ Odin D. @ 18.12.2014. 17:09 ] @
Kada budem sve shvatao samo po sebi, neće mi trebati forum.
Koja je svrha pukog kopiranja vijesti sa agregatora vesti na forum?
[ branko tod @ 18.12.2014. 17:11 ] @
Bilo koja partija da je u ovom trenetku na vlasti ipak je to lep uspeh za Srbiju
i vraćanje Beograda na neke malo više pozicije u svetu. Ali , neprijatno su me
iznenadile vrlo hladne izjave Evropskih zvaničnika. Da ne pričam o izostanku
nekih drugih reagovanja. Polarizacije su sve jače , a to mi se baš ni malo ne
dopada pogotovo što se lome preko nas. Koliko će to boleti nas ?
Jesam li uspeo da razjasnim ?
[ bln.sys @ 18.12.2014. 17:30 ] @
Citat:
Odin D.:
A razlog postavljanja teme je?
Pa valjda diskusija.
[ branko tod @ 18.12.2014. 17:42 ] @
Možda i onih 10 milijardi koje je Kineski predsednik
obećao da će da investira u ovaj region.
[ Lavlja_Jazbina @ 18.12.2014. 17:45 ] @
I to do zadnjeg centa u borin bojler.Upecali se Kineski agenti i mislili da zeznu Srbende.
Dakle, evo ti mala obuka u korišćenju foruma.
Kad otvaraš temu, onda je otvoriš sa nekim ličnim pitanjem/problemom koje te zanima ili koje bi da pokušaš da rješiš/razjašniš/produbiš... uz pomoć
ostalih članova foruma.
Npr. temu si trebao da nazoveš:
"Koliko će nas boleti Samit u Beogradu?"
Onda napišeš nešto što - po tvom mišljenju - opravdava naslov teme; npr. zašto misliš da bi taj samit trebao da nas boli,
pa pri tom navedeš i neke činjenice koje ukazuju da to tvoje mišljenje ima neko uporište u realnosti i sl.
Bez tih činjenica tema je jalova, isto kao kad bi je nazvao "Zašto su dva i dva pet?" i onda u tekst teme staviš
Citat:
2 + 2 = 5
Ako ima još bilo šta što može razjasniti porijeklo/smisao/namjenu teme, dopišeš i to, što više - to bolje.
Tako onda tema zadovoljava formu i namjenu foruma, a i svima bude nedvosmisleno jasno zašto je postavljena.
A za ovo - tebi omiljeno blanko kopiranje vijesti na forum, kao da forum nije javni prostor za raspravu nego pano za prezentaciju ličnih afiniteta - trebao bi da otvoriš JEDNU temu koja će se npr. zvati:
"Svakodnevne vijesti iz lokalno/globalne politike koje se sviđaju Branku"
pa tamo tako blanko kopiraš vijesti, a onaj kome je zanimljivo šta je tebi zanimljivo može da ide tamo i da čita,
umjesto što se forum zatrpava temama koje su samo obične kopije svake vijesti koja je tebi zanimljiva.
Nažalost ne.
Njegove teme slijede jedan te isti ustaljeni šablon - istok vs zapad - i otvaraju se ne radi diskusije, nego promocije
njegovih osjećanja po tom pitanju. Mehanički kopira vijesti za koje mu se čini da idu u prilog strani kojoj je sklon,
koristeći forum ne kao prostor za diskusiju nego kao reklamni pano. Diskusije koje iz toga nastanu su nus-pojava
toga što na temi možeš komentarisati, a ne kao prvobitna namjena postavljača takve teme.
[ bln.sys @ 18.12.2014. 17:55 ] @
Koji je rezultat utakmice Istok vs Zapad? Čini mi se da je Istok posle blagog vođstva primio gol. Ja navijam za Istok, nadam se da će nekom kontrom rešiti utakmicu. Kako stoje kvote? Ako se gledaju prethodni susreti, tradicija je na strani Istoka.
[ vladd @ 18.12.2014. 18:00 ] @
Ne vidim cemu drama oko samita.
Samit, bar ovaj, nekako "cirkulise", po raznim lokacijama.
Zgodno se uklopilo da domacin bude Srbija, i nikakav "uzlet u svetu" nije primecen..jedino sto je primeceno je zaduzivanje 6 milijardi evra, planirano za iducu godinu.
Region je malo nezgodan pojam, a kada se brojcano sagleda, Srbija je manje od 10% deo tog "regiona"...
A sa druge strane, stara madam(da ne kaze pravi izraz) EU ce svakako naci nacin, da iz ovih zanosa izvuce korist
Ostaje da se nadamo, da cemo se bar malo "ogrebati" za neku infrastrukturu..ostalo je malo, mozda i problematicno..
Da ne zaboravimo, isplatljivi biznisi u Kini placaju radnicima 100$ mesecno(duplo manje od trenutnog minimalca u Srbiji), uz nesto uvecan dnevni i smenski rad.
Mislim da ce biti neprijatan sok, da se radi 12h za mozda 120-150$ mesecno..ali, uz blagoslov i bic vlasti, kojoj su neophodna "nova radna mesta" i "strane investicije"..
I to pod parolom "bolje da se konjose za crkavicu, nego da se ne radi nista"...
PA zacinjeno pljuvanjem po gradjanima-neradnicima, koji su slabonavikli da budu robovi...
[ Odin D. @ 18.12.2014. 18:01 ] @
@bln.sys
Da, istok ubjedljivo vodi u Pirovim pobjedama.
Zapad je nešto bolji u ovim običnim.
[ bln.sys @ 18.12.2014. 18:20 ] @
Pirova pobeda, je l to ono kad je Napoleon krenuo da traži Ruse po hladnom vremenu, a Rusi kukavice se sakrili?
Jedino tema http://www.elitemadzone.org/t480986-Indija-gradi-nuklearki možda nosi neku trunku
nenaklonosti prema zapadu, dok su sve opšte svetske.
Možda je prikaz gravitacije pro Ruski ?
Biće da ti se ( ili nekom drugom ) ustvari ne sviđaju neki moji stavovi izneti u nekim drugim temama
otvorenim sa otvoreno suprotnim ciljem od onog koji meni pripisuješ.
-Upravo slušam vesti u kojima naš najveći politički stručnjak za odnose sa Kinom , smatra da je ovo
naviši stepen u odnosima sa Kinom od 1977 ( znači SFRJ).
- I da napomenem, nisam ja ljubitelj Rusije već mi je bilo lepo u SFRJ , a SFRJ nije razbila Rusija
[Ovu poruku je menjao branko tod dana 18.12.2014. u 19:58 GMT+1]
[ Odin D. @ 18.12.2014. 19:05 ] @
Citat:
branko tod: Što se tiča tema koje sam otvorio u madu, evo ih :
Ne radi se samo o tima u madu, već i ostalima, a više je obrisanih nego trenutno preživjelih, i te obrisane
daleko bolje ilustruju moju poentu.
Međutim, dozvoljavam mogućnost da sam nesvjesno tebi pripisao nešto i od radova člana Branka R.,
pošto, po mom sudu, dejstvujete po sličnom pravcu, pa je zbog sličnosti moguće izvjesno preklapanje
sadržaja različitih korisnika u mojom krhkoj memoriji, te se izvinjavam za eventualni dio pripisan tebi,
a koji pripada njemu.
A ako postoje obrisane to samo pokazuje asimetrični pristup temama na ES
( Nemoj da dozvoliš sebi da imaš memoriju kao ovaj Odin )
[Ovu poruku je menjao branko tod dana 18.12.2014. u 20:23 GMT+1]
[ branko tod @ 18.12.2014. 19:47 ] @
Odlično , prilično neutralan Italinski političar Fratini je izjavio :
Predsednik rimskog Instituta za medjunarodne organizacije Franko Fratini ocenio je danas
da je Srbija najveći dobitnik trećeg Samita Kine i zemalja Centralne i Istočne Evrope s
obzirom da potpisani sporazumi otvaraju put novim investicijama iz Pekinga.
Verovatno se ovo neće svideti svim korisnicima ES, ali se meni sviđa.
[ Odin D. @ 18.12.2014. 20:16 ] @
Citat:
branko tod: ( Nemoj da dozvoliš sebi da imaš memoriju kao ovaj Odin :D )
Kamo sreće. Imam jedan primjerak dotične sorte, i mogu da potvrdim da ima daleko bolju
memoriju od većine ljudi koje poznajem, uključujući i mene.
[ branko tod @ 18.12.2014. 20:32 ] @
Koja je to sorta ? Moj Leo ima dobru memoriju , ali ipak ne zna koje sam teme otvarao ES.
Kamo sreće. Imam jedan primjerak dotične sorte, i mogu da potvrdim da ima daleko bolju
Opet sorta! Kada će ljudi ovde da nauče razliku između sorte i rase? Superbako, molim Vas reagujte!
[ branko tod @ 18.12.2014. 20:50 ] @
U pravu si , zuta Rasa će piti vodu sa Morave , a Srbi i ostala okolna boranija,
računajući i Hrvate koji su eskivirali samit , će za novu godinu jesti Kinesku patku-
[ hotchimney @ 18.12.2014. 21:48 ] @
Citat:
bln.sys:
Ja navijam za Istok, nadam se da će nekom kontrom rešiti utakmicu. Kako stoje kvote?
Kvote su kao i uvek do sada 1.85 - 1.85.
Rezultat je i dalje nerešeno.
Samo treba uzeti u obzir činjenicu da je Istok: Japan, Australija, Tajvan, Arapi, Turci, Kina, Indija, Indonezija...
E, da i nešto malo Rusija.
Kontre se prave po Palestincima, Avganistancima, Čečenima, Ukrajincima...
Od ranije poznato i ništa posebno ne prevaguje sa tim kontrama.
Citat:
branko tod:
Srbija najveći dobitnik trećeg Samita Kine i zemalja Centralne i Istočne Evrope
A šta je dobila?
Novi kontigent imigranata Kineza za koje neće važiti Zakon o zaštiti potrašača, koji neće izdavati račune za prodatu robu, koji neće garantovati za kvalitet robe, koji neće garantovati da dečije igračke nisu otrovne, koji neće plaćati porez Srbiji?
Ali će uredno odnositi novac iz Srbije.
[ branko tod @ 18.12.2014. 22:23 ] @
[ cika dacha @ 18.12.2014. 23:05 ] @
hotchimney@ bas sam pre neki dan kupio neke varalice za pecanje kod kineza i dobio sam fiskalni racun!!!
China National Electric Engineering Co. plans to invest $1.2 billion in Serbia and create as many as 15,000 jobs in what would be the country’s second biggest inflow of foreign direct investment from a single source.
Džaba vama diskusija, sve dok ne uleti Dimke sa hard core stavovima, direktno iz kuhinje: (NATO+ (Hard Core)Brisel).
Pa da vam on lepo objasni sve aspekte koje uključuju varijante
1. "The Diktator" (bad guy)
2. "The Russia" (bad guys)
3. "The politician" (eat šit)
4. "The USA+NATO+EU+Brisel" (Good guys, freedom, demokracy, love, money)
Verujem da će ovde da ide na varijantu 3. + 4.
A Srbija će opet da dobije packu. Zašto ? Zato što su tako u mogućnosti.
[ branko tod @ 19.12.2014. 09:00 ] @
Ovi sa zapada trte i trte godinama, a stalno viču mešajte, biće love na kraju.
Ovi sa istoka kažu da će da daju neku kintu, e sigurno će posle i oni da krenu
da trte. Srećom oni imaju manje piše , ali jedino me plaši što ih ima malo više.
A lako je biti pametan iz inostranstva , kada ja tražim dozvolu za izvoz moje
robe u neku X zemlju, a EU kaže ne može , a njena članica izvozi bez frke.
A porezi redovno stižu .
A Dimković nije takav, on je čovek za demokratsku diskusiju .
[Ovu poruku je menjao branko tod dana 19.12.2014. u 10:17 GMT+1]
[ Java Beograd @ 19.12.2014. 09:28 ] @
Jbg, kad mi kao nacija ne želimo da se zaperemo, nauljimo i zauzmemo, hm, karakterističan položaj, jelte, i da se 100% dušom i telom predamo grupaciji NATO+Brisel. Nego, nešto kao mudrujemo, kitikujemo, "mislimo svojom glavom", imamo izdvojene stavove i slično. Ponašamo se "nesvrstano", "prijatelji i istoku i zapadu". A ne može to tako. Jer, svet je podeljen na kriminalne bande: "Ili si sa nama ili si protiv nas"
Da nismo takvi, ovi sa zapada bi to skapirali, i već odavno bismo bili deo zapadnog bloka. Neke nacije su to uradile, i "završile posao". Vojno i teritorijalno su pod štitom najjače svetske sile. Doduše ekonomski su u jednakom blatu kao i ranije, sa teoretskim verovatnoćama i nadama da može da bude bolje. Ipak, niko ih ne sapliće, ne udara političke packe. Već one same sebe vide na višem položaju, pa se osećaju važnima da drugima dele lekcije.
Pitanje je šta je bolje. Ekonomski je svejedno, politički nije.
[ hotchimney @ 19.12.2014. 19:22 ] @
Citat:
cika dacha:
hotchimney@ bas sam pre neki dan kupio neke varalice za pecanje kod kineza i dobio sam fiskalni racun!!!
Da bih proverio o čemu se radi posetio sam obližnju kinesku prodavnicu.
Posmatrao sam koliko fiskalnih računa izdaju, pretvarajući se da razgledam nadaleko čuveni kineski porcelan.
Ono što se moglo zapaziti bilo je da polovina kupaca dobije račun a polovina ne.
Takvo je i moje iskustvo.
Da ne bi bio sumnjiv kupio sam neke džidža-bidže od 100% nekog materijala (kog materijala ne zna se).
E, platio sam 150 dinara i dobilo fiskalni račum.
Prošli put sam kupio farmerke za 2000 dinara i nisam dobio račun.
Dakle, 150 dinara robe je oko 30 dinara poreza a na 2000 dinara oko 400 dinara poreza.
Dakle Kinezi su "dobri" nekih 350 dinara. Što je daleko bolje nego 50% : 50%.
[ deedee6 @ 19.12.2014. 19:31 ] @
Citat:
hotchimney:
Smrtni udarac im je zadat ako platiš sa karticom
[ SlobaBgd @ 19.12.2014. 23:15 ] @
Farmerke od 2000 dinara?! Šta je, istrošili smo se za probranu juneću šniclu pa smo sad primorani da kupujemo kineske gaće?
[ hotchimney @ 19.12.2014. 23:41 ] @
A šta bi ti hteo?
Da se provlačiš kroz odžake u smokingu od 10000 evra?
[ cika dacha @ 20.12.2014. 00:02 ] @
hotchimney@ Evo ja jutros kod domace pekare nisam dobio fiskalni a znam da je gazda Srbin 100% :-)
Uvek trazim fiskalni ako mi ne daju! to mi svi treba da radimo! nema veze ko je vlasnik!
[ branko tod @ 20.12.2014. 00:11 ] @
Kada kupe PKB krave ima same da se muzu , i bez fiskalnog
[ Drakensanger @ 20.12.2014. 07:37 ] @
Citat:
deedee6:
Citat:
hotchimney:
Smrtni udarac im je zadat ako platiš sa karticom
Ja kupio cipele karticom u kineskoj robnoj kući, uredno dobio slip i račun.
[ vladd @ 20.12.2014. 08:59 ] @
Negde se dobije, najcesce, a retko ima mesta gde se ne dobije fiskalni.
Jednostavno vise i ne insistiram na doticnom, neka petljaju, ionako je drzava u rasulu.
Neka ljudi lepo rade na crno, kinezima nista nije falila siva zona, bar je nahranila deo gradjana Kine. Cak i podsticu pusenje, zbog akciza koje idu direktno drzavi.
Dok retardi rade sve naopako, pa i kada im pristigne parica u budzet, to razdele djokovicevim stricevima ili svojim poslusnicima.
KAda vlast NE ZELI organizovanu i logcnu drzavu, vec iracionalnu, tada nastaju "zmurke" sa ulaskom u sive zone..
[ hotchimney @ 20.12.2014. 10:55 ] @
Osim ne izdavanja računa i niskog kvaliteta robe ima tu i drugih elemenata protivzakonitog ponašanja.
Na primer, u nekim kineskim prodavnicama ne dozvoljavaju zamenu robe koja je na sniženju. To svakako nije u skladu sa Zakonom o zaštiti potrošača.
[ branko tod @ 23.12.2014. 18:27 ] @
Vučko je juče izjavio da je održavanje Samita u Beogradu koštalo 800.000 evra.
On je takođe dodao da je od Kine je dobijeno 4,5 miliona evra kao donacija.
Ako je tako onda je Kina platila samit i dobro častila domaćina, Srbiju.