|
[ superbaka @ 18.12.2014. 21:05 ] @
| ja sam neko ko vise voli da jede salate i od same pragnjetine; srpska, sopska, kupus, cvekla, belolucane paprike, nema sta ne volim... na netu ima puno recepata, ali bih voleo i da cujem neku preporuku od vas... |
[ cika dacha @ 18.12.2014. 21:42 ] @
licno uz 90% jela udaram po salati!
Moj top-1 salata je crvena pecena paprika sa belim lukom!!!! Al mora biti malko hladna! Jeste mada sto se beli luk oseti ali sutradan se uzima slobodan dan :-)
[ branko tod @ 18.12.2014. 21:46 ] @
Mešana salata
[ Odin D. @ 18.12.2014. 21:55 ] @
Citat: superbaka:
ja sam neko ko vise voli da jede salate i od same pragnjetine; srpska, sopska, kupus, cvekla, belolucane paprike, nema sta ne volim... na netu ima puno recepata, ali bih voleo i da cujem neku preporuku od vas...
Nisam najbolje razumio - jel' tražiš neki recept za salatu ili za lijek protiv tog stanja? :)
[ anon70939 @ 18.12.2014. 22:25 ] @
ja obozavam salate, ali ne one fensi salate koje menjaju obrok.
Nego salate koje idu uz neko jelo :)
I to najklasicnije u zavisnosti sta jedem.
Nekada sam najvise voleo rusku salatu, ali sad mi bude muka od majoneza... zasitio sam se.
Najomiljenija mi je obicna zelena salata. Mogu da jedem uz sve. Od skora sam poceo da stavljam balzamiko umesto klasicnog sirceta i to mi je sjajna kombinacija. Pre toga samo uz vinsko sirce.
Klasicna kupus salata sa dosta sirceta i bibera.
Belolucana paprika.
:), izgleda ja volim sirce...
A pre svega najvise volim onu letnju. ne znam kako se zove, ali sve je u njoj. Paradajz, krastavac, paprika na kolutice, gomila crnog luka, opet sirce :), i to najvise volim uz prevreli sir. Nista mi drugo ni ne treba.
[ deedee6 @ 18.12.2014. 22:45 ] @
Nešto ovako ali bez oregano...
http://www.chefkoch.de/rezepte...Karottensalat-mit-Oregano.html
Iseckaš šangarepu i skuvaš je u vodi ( od oka ) sa malo putera i malo šećera. Ocediš i kada se ohladi začiniš kao i svaku salatu. Mislim da treba malo da odstoji pre hape :) Davno sam pravio...
Citat: Schmeckt am besten, wenn man die Karotten ein paar Stunden einziehen lässt, noch besser am nächsten Tag!
Evo, piše da odstoji par sati ili još bolje da se ostavi za sledeći dan.
[ deedee6 @ 18.12.2014. 22:52 ] @
Ima neka vrsta buranije koju sam kupovao već obarenu u konzervi. Tanka, zelena, nisam video kod nas ali pošto se slabo krećem po piljarnicama možda može da se nadje... Moguće da je to i neka vrsta mladog pasulja.
Malo tanja od ove
http://www.kuechengoetter.de/r.../Gruener-Bohnensalat-2903.html
Pošto je već bila skuvana, ocedim i isperem i dodam ulje, sirće, so, biber i crni luk obavezno.
[ cika dacha @ 18.12.2014. 22:58 ] @
svezi krastavac i pavlaka!!!! uff :-)
[ branko tod @ 18.12.2014. 23:34 ] @
istrugana presna šargarepa, što tanje, so , ulje , sirke
[ Odin D. @ 19.12.2014. 03:51 ] @
Sastojci:
- zelena salata (sitnije sjeckana)
- paradajz
- kockice prepečenog hljeba (ili tosta)
- krastavac
- izmrljevni mladi sir (feta ili sl.)
- malo nekog sitno sjeckanog suvog mesa/piletine/šunke, pržene slanine ili nečeg sličnog, više radi arome nego količine
- so
- biber
- bosiljak (bolje svježi, ali odličan je i sušeni)
- maslinovo ulje
- [varijacije po želji: šargarepa, crni luk, bijeli luk, pavlaka, paprika, tvrdo kuvano jaje, tunjevina iz konzerve, sardine,... ]
Ponekad nešto zafali, ali ne smeta naročito, a može se nadomjestiti nečim od varijacija, šta se već zatekne u kući (osim ako ne fale kockice prepečenog hljeba koje svemu tome daju neki volumen i hrskavost i budu prilično ukusne kad se napiju sokova i mirisa od ostalih sastojaka).
Uputstvo: navedene namirnice u proizvoljnim količinama (po sopstvenom osjećaju i ukusu) smuljati u dovoljno velikoj posudi.
[ rafiki @ 19.12.2014. 07:33 ] @
Nesto sa blisko-istocne trpeze: tursija, tabbouleh, cak i baba ghanoush. Ali obavezno sa limetom ili limunom, ne sa sircetom.
Zanimljivo je da oni ove salate jedu pre glavnog jela i tada imaju osvezavajuce dejstvo.
Pozdrav
[ branko tod @ 19.12.2014. 08:07 ] @
To kod mene u Bgd , doduše ne tako izgnjeckano, zovu sendvič.
[ 3way @ 19.12.2014. 11:45 ] @
Ovih dana:
- zelena salata
- matovilac (matovilec, motovilec)
- klice slacice
- bundevino ulje
- vinsko sirce
Inace ja najvise volim klasicnu salatu od kupusa sa malo luka iseckanog u kockice. Kupus treba seci nozem na froncle, pa ga u zdeli za salatu izgnjaviti rukama, dusu mu izvaditi. Postoje one brze seckalice za kupus, ali tako se dobija samo izgnjavljena masa bez ukusa, za razliku od obrade rukama, kada sok od kupusa ostane u salati.
[ deedee6 @ 19.12.2014. 16:41 ] @
Citat: 3055:
Citat: deedee6: Ima neka vrsta buranije ....... Moguće da je to i neka vrsta mladog pasulja.
Buranije ?
Koliko ima sati tamo gde Si Ti ?
Aj vidi, molim te,......
Izmisli neko ime, to ovako izgleda
[ 7.scena @ 19.12.2014. 16:57 ] @
Moji favoriti.
Leti:
Parajz na kolutove, koziji sir, blago preliveno sa maslinovim uljem i origanom.
Plitak tanjir.
Trenutno:
Kiseli kupus sa minimalno suncokretovog ulja.
Za slave:
Mimoza
[ Odin D. @ 19.12.2014. 19:51 ] @
Citat: branko tod:
To kod mene u Bgd , doduše ne tako izgnjeckano, zovu sendvič.
Vidi, šnicle u saftu se sastoje od istih komponenti kao i supa.
Međutim, radi se o omjeru sastojaka.
[ 3055 @ 19.12.2014. 21:03 ] @
Citat: Odin D.: Vidi, šnicle u saftu
Odine, lako je tebi,
Karhas narod ovde po Forumu a kad dođeš sa posla
" Nogom Otvaraš Vrata i pitaš jel supa taman Temperirana da može odma da se srče"
,ajd malo " Hand-Bremse"...ako može... Molim Te...
NE mora,----samo pitam, el ?
[ Odin D. @ 19.12.2014. 22:44 ] @
Što se ne mora teško je.
[ branko tod @ 20.12.2014. 00:20 ] @
Kako ste krenuli , i ovo je salata u drugačijem omeru
[ kaćunčica @ 20.12.2014. 13:57 ] @
Od bogatih salata, koje su u stvari prilozi ili skoro samostalna jela, meni je (moja!) mimoza favorit, a volim i salatu sa testeninom.
Ono što je neko pomenuo sa kockicama hleba, zelenom salatom... je, čini mi se Cezar-salata, prilično omiljena mnogima.
Evo jedne zanimljive salate sa cveklom:
-čaša sitno seckanih kiselih krastavčića
-čaša sitno seckane kisele cvekle
-400-500 g sitno seckane piletine (može i salama pileće grudi)
-200 g isitnjenog feta sira
-1,5 dl kisele pavlake
-2 kašike proprženog (na suvom tiganju) susama
Takođe je jako ukusno kad se crvene pečene paprike ispohuju i u kalup poređa red paprika, pa preko toga neki lep sitni sir (kod nas se to zove švapski sir) i opet paprike. Stavi se na hladno i sutradan izvadi iz kalupa, bude kao torta.
[ anon70939 @ 20.12.2014. 14:32 ] @
predlozi od salate ili prilozi od salate?
[ superbaka @ 20.12.2014. 19:28 ] @
neko je spomenuo varijaciju sa pavlakom...
odlicna salata za letnje vrucine kad dosadi paradajz...
- koluti krastavca
- jogurt
- malo sirceta ili bez njega
- mesavina zacina (Zacin C)
- origano
veoma jednostavna za pripremu, a veoma osvezavajuca...
[ zica49 @ 22.03.2015. 18:36 ] @
Nekad pocetkom novembra u Kolnu Njemacka probao ovakvu slatu kao sa slike.
[att_img]
Odusevilo me rendana ili ribana crna rotkva,mrkva i cvekla sve svjeze. Malo ulja i limunov sok. Po mom ukusu cvekli nije mjesto u tome.
Interesantno jer crna rotkva i mrkva ostaju svjeze mnogo i to bas mnogo mjeseci od berbe.
Od tada kuci pravim bez cvekle te sam limunov sok zamijenio sa nekoliko kapi domaceg octa od divljih jabuka i malo bibera.
[ branko tod @ 23.03.2015. 09:15 ] @
Citat: zica49: Nekad pocetkom novembra u Kolnu Njemacka probao ovakvu slatu kao sa slike.
Odusevilo me rendana ili ribana crna rotkva,mrkva i cvekla sve svjeze. Malo ulja i limunov sok. Po mom ukusu cvekli nije mjesto u tome.
Interesantno jer crna rotkva i mrkva ostaju svjeze mnogo i to bas mnogo mjeseci od berbe.
Od tada kuci pravim bez cvekle te sam limunov sok zamijenio sa nekoliko kapi domaceg octa od divljih jabuka i malo bibera.
Dodaj i malo strugane jabuke pa probaj.
[ dule_ns @ 23.03.2015. 09:29 ] @
Ja u tu volim i celer.
Copyright (C) 2001-2024 by www.elitesecurity.org. All rights reserved.
|