Posle 55 godina prekida diplomatski odnosa između Kube i Amerike najavljuje
se uspostavljanje diplomatskih odnosa . Posle telefonskog razgovora dva predsednika
od 45 minuta dogovoreno pomirenje dve države i razmena ambasadora.
Imali to veze sa sve većim globanim natezanjima Amerike i Azije ?
[ jovajovic100 @ 19.12.2014. 13:24 ] @
Jedino što mogu da primetim da se priča ponavlja. U pregovore se uključio papa koji je doveo do približavanja dve oprečne ideologije , opšte prihvaćenog kapitalizma
i omraženog komunizma. Katolička crkva je načela i SSSR preko Poljske. Iz toga se vidi ( ostale primere da ne navodim ) da katolička crkva uvek zadržava pozicije u
sistemu , i da je uvek naklonjena privatnom vlasništvu.
Zato je za očekivati da će Kuba vrlo brzo ući u takozvanu tranziciju ili prebacivanje svih vrednosti u privatne ruke onih koji su bili blizu vlasti ili novim prijateljima Kube.
Kubanci sada jadno žive i iskreno se nadam da će barem malo bolje živeti posle promene vlasti , koja će se neminovo desiti.
[ Homer J. Simpson @ 19.12.2014. 13:32 ] @
Citat:
branko tod:
Imali to veze sa sve većim globanim natezanjima Amerike i Azije ?
jovajovic100
Zato je za očekivati da će Kuba vrlo brzo ući u takozvanu tranziciju ili prebacivanje svih vrednosti u privatne ruke onih koji su bili blizu vlasti ili novim prijateljima Kube.
Tamo vec godinama cveta privatni sektor - pre reformi 2008 u sivoj/crnoj ekonomiji, a od 2008 legalno.
Zvanicna statistika kaze da milion radnika radi u privatnom sektoru, od ukupno 5 miliona, dakle 20%. A to su zvanicne cifre, sa sivom ekonomijom je ta cifra sigurno daleko veca. Da ne pricamo o onima koji uz "drzavni" posao sigurno imaju dodatnu privatnu sljaku (vrlo verovatno "na crno"), sigurno u realnosti pricamo o mnogo vecem procentu.
Kuba je po korupciji nesto bolja od ostalih drzava u centralnoj Americi, ali i dalje visoko na globalnom nivou, pogotovu u drzavnom sektoru. To gotovo garantuje tipican epilog privatizacije sa zavrsavanjem vecine imovine u rukama "ekipe".
[ 2012 @ 19.12.2014. 21:03 ] @
Citat:
Ivan Dimkovic: Tamo vec godinama cveta privatni sektor - pre reformi 2008 u sivoj/crnoj ekonomiji, a od 2008 legalno.
Zvanicna statistika kaze da milion radnika radi u privatnom sektoru, od ukupno 5 miliona, dakle 20%. A to su zvanicne cifre, sa sivom ekonomijom je ta cifra sigurno daleko veca. Da ne pricamo o onima koji uz "drzavni" posao sigurno imaju dodatnu privatnu sljaku (vrlo verovatno "na crno"), sigurno u realnosti pricamo o mnogo vecem procentu.
Kuba je po korupciji nesto bolja od ostalih drzava u centralnoj Americi, ali i dalje visoko na globalnom nivou, pogotovu u drzavnom sektoru. To gotovo garantuje tipican epilog privatizacije sa zavrsavanjem vecine imovine u rukama "ekipe".
Bas steta da tako napredna tehnologija i tako napredna industrija zavrsi u privatnim rukama. Sto se zanosis Dimkovicu? Tamo osim fabrika ekskluzivnih cigarilosa i tompusa neista drugo ni ne vredi k*rcu.
Gledao sam jednu reportazu o Kubi u kojoj je bilo reci o privatnom biznisu. Medju drugim primerima bio je primer da su privatizovane (neki oblik koncesije) poljoprivredne zadruge i plantaze secerne trske i ajde pogodi sta je najveci problem novog vlasnika.
Covek ide po selima oko te plantaze i dogovara se sa seljacima da pocnu raditi kod njega, sve se dogovore, obeca im dobru dnevnicu, dovede mehanizaciju i vidi cuda, nema radnika. Radnici dolaze na posao oko 13.00, a bilo dogovoleno da pocnu raditi ujutro. Tako svaki dan, dolaze u podne, rade nekoliko sati i vise im se ne radi. kukaju za pare, zive u nekoj bedi i jednostavno ne mogu raditi 8 sati, nemaju radne navike.
[ Ivan Dimkovic @ 19.12.2014. 21:32 ] @
Citat:
2012
Bas steta da tako napredna tehnologija i tako napredna industrija zavrsi u privatnim rukama. Sto se zanosis Dimkovicu? Tamo osim fabrika ekskluzivnih cigarilosa i tompusa neista drugo ni ne vredi k*rcu.
Ne zanosim se ja nista, moj post je samo odgovor na post korisnika jovajovic100 i tu samo konstatujem da ce privatizacija na Kubi ici predvidljivim tokom, zbog vec prisutne siroke korupcije. Kljucna rec: vec.
Mislim da je vise nego jasno da ce Kuba imati probleme tipicne za svaku ex-socijalisticku zemlju dodatno zakomplikovane cinjenicom da se milijarde $ slivaju kao vid pomoci od strane rodjaka iz USA.
[ zica49 @ 19.12.2014. 21:33 ] @
Citat:
2012:
Citat:
Ivan Dimkovic: Tamo vec godinama cveta privatni sektor - pre reformi 2008 u sivoj/crnoj ekonomiji, a od 2008 legalno.
Gledao sam jednu reportazu o Kubi u kojoj je bilo reci o privatnom biznisu. Medju drugim primerima bio je primer da su privatizovane (neki oblik koncesije) poljoprivredne zadruge i plantaze secerne trske i ajde pogodi sta je najveci problem novog vlasnika.
Covek ide po selima oko te plantaze i dogovara se sa seljacima da pocnu raditi kod njega, sve se dogovore, obeca im dobru dnevnicu, dovede mehanizaciju i vidi cuda, nema radnika. Radnici dolaze na posao oko 13.00, a bilo dogovoleno da pocnu raditi ujutro. Tako svaki dan, dolaze u podne, rade nekoliko sati i vise im se ne radi. kukaju za pare, zive u nekoj bedi i jednostavno ne mogu raditi 8 sati, nemaju radne navike.
A ja cuo za Crnogorce :)
[ 2012 @ 19.12.2014. 21:46 ] @
Citat:
Ivan Dimkovic:
Citat:
2012
Ne zanosim se ja nista, moj post je samo odgovor na post korisnika jovajovic100 i tu samo konstatujem da ce privatizacija na Kubi ici predvidljivim tokom, zbog vec prisutne siroke korupcije. Kljucna rec: vec.
Mislim da je vise nego jasno da ce Kuba imati probleme tipicne za svaku ex-socijalisticku zemlju dodatno zakomplikovane cinjenicom da se milijarde $ slivaju kao vid pomoci od strane rodjaka iz USA.
Dimkovicu, oni nemaju sta privatizovati. Skoro da ne postoji industrija, po razvoju industrije su gori nego Jugoslavija 1941 godine. Industriski razvoj je na nivou manufakturnih radionica, ako uporedjujemo sa Amerikom ili Zapadnom Evropom, to je kao na pocetku 19-tog veka. U tom smislu kazem da se ne zanosis. Nema tamo sta privatizovati, mora se stvarati od nule. U Ex-Socijalistickim drzavama bilo je imovine, bilo je industrije, bilo je neceg vrednog, takvo nesto skoro da ne postoji na Kubi. Jedini prihod su radionice za obradu/preradu duvana i turizam. Sva velika odmaralista (resorts) su u vlasnistvu armije.
[ Ivan Dimkovic @ 19.12.2014. 22:17 ] @
Kuba nije bas neka ekonomija globalno, ali ne bih rekao da nemaju sta da privatizuju. GDP je $10K po lobanji tj. $120 milijardi (izvor: CIA) sa proizvodnjom koja cini 37% GDP-a, mahom u drzavnom vlasnistvu.
Nije bog zna sta ali nije ni za baciti.
U svakom slucaju to nije uopste ni bila poenta mog odgovora. Poenta mog odgovora je da ce eventualni epilog tranzicije na Kubi biti posledica vec postojeceg stanja tj. sistemske korupcije, a ne nesto novo ili izazvano samom privatizacijom (kolika god vrednost iste bila).
[ 2012 @ 19.12.2014. 22:30 ] @
Citat:
Ivan Dimkovic: Kuba nije bas neka ekonomija globalno, ali ne bih rekao da nemaju sta da privatizuju. GDP je $10K po lobanji tj. $120 milijardi (izvor: CIA) sa proizvodnjom koja cini 37% GDP-a, mahom u drzavnom vlasnistvu.
Nije bog zna sta ali nije ni za baciti.
U svakom slucaju to nije uopste ni bila poenta mog odgovora. Poenta mog odgovora je da ce eventualni epilog tranzicije na Kubi biti posledica vec postojeceg stanja tj. sistemske korupcije, a ne nesto novo ili izazvano samom privatizacijom (kolika god vrednost iste bila).
To bih se slozio sa tobom. To je jedino moguci scenario.
[ Dexic @ 20.12.2014. 01:54 ] @
Citat:
Ivan Dimkovic:
Kuba nije bas neka ekonomija globalno, ali ne bih rekao da nemaju sta da privatizuju. GDP je $10K po lobanji tj. $120 milijardi (izvor: CIA) sa proizvodnjom koja cini 37% GDP-a, mahom u drzavnom vlasnistvu.
To su PPP brojke, koje su realno beskorisne kada se gleda vrednost necega za kupovinu.
Po CIA je GDP $72 milijarde.
Primetite da imaju slicno stanovnika kao mi (sa Kosovom), a kao zemlja pod embargom imaju exnormno veci GDP :)
[Ovu poruku je menjao branko tod dana 23.12.2014. u 15:13 GMT+1]
[ Dexic @ 23.12.2014. 16:54 ] @
GDP (purchasing power parity):
$121 billion (2012 est.)
GDP (official exchange rate):
$72.3 billion (2012 est.)
^^ Nominal GDP, tj. stvarni, realni GDP, baziran na postignutim cenama proizvoda, a ne "kupovnoj moci stanovnistva".
Statistika CIA-e.
Posto je Kubanski Peso = 1USD zvanicno, i fixiran, ta statistika ne zavisi od sarolikog kursa, kao sto je to slucaj kada bi se gledala Evrozona u dolarima, ili Srbija :)
[ Ivan Dimkovic @ 23.12.2014. 17:10 ] @
@Dexic,
OK, mozemo ignorisati PPP-podesen GDP i uzeti samo vrednost izvoza.
Trenutni izvoz Kube je $6.2 milijardi USD godisnje. Ako uzmemo za tacnu pretpostavku da su vecina firmi koje izvoze drzavne (pretpostavljam da je vecina privatnog biznisa u Kubi trenutno u domacoj servisnoj grani privrede), to znaci da imaju bar nekoliko desetina milijardi $ u vrednosti firmi koje bi mogle biti privatizovane (zato sto nesto konkretno izvoze).
Kao sto rekoh, nije bog zna kakva cifra, ali nije ni za baciti - mislim da je sasvim dovoljno da ce biti dosta zainteresovanih kada cela ta prica oko privatizacije bude krenula.
IMHO, cela ova stvar oko USA je neverovatno prenaduvana sticajem istorijskih okolnosti.
USA je cak i u najgore doba hladnog rata imala diplomatske odnose sa SSSR-om. Sa, recimo, Vijetnamom su imali krvav rat, pa su opet kako-tako normalizovali odnose. Kuba je, zbog loseg sticaja okolnosti, zavrsila bukvalno na dnu sto se diplomatskih odnosa i bilo kakve saradnje tice, a tokom decenija se sigurno nagomilao broj specijalnih interesa, od specijalnih dozvola podobnima za poslovanje sa Kubom uprkos sankcijama pa sve do politickih kalkulacija zbog kubanske imigracije u juznim delovima USA.
Sve u svemu, objektivno, Kuba i USA bi trebalo da budu u daleko boljim odnosima nego sto jesu i to sto se trenutno radi (tj. pokusava izvesti) je samo vracanje tih odnosa na neku "normalu" gde bi trebalo biti.
To nece biti ni malo lak posao, posto predsednik USA de-facto nema puno ovlascenja sto se tice bilateralnih odnosa, osim "probijanja leda" i marketinga. Prakticno, USA senat tu ima najveca ovlascenja i oni predstavljaju glavnu prepreku za neku normalizaciju odnosa. A tu kalkulacije postaju vrlo kompleksne.
[ Dexic @ 23.12.2014. 17:24 ] @
Nisam uopste mislio da nemaju sta privatizovati, pa oni imaju veci realni GDP od nas.... a mi imamo itekako dobru poziciju.
Samo proizvodnja secerne trske, duvana i ruma ce napraviti izvoz vredniji od naseg GDP-a, kada se privatizuje (nece biti kradje, nece biti problema za izvoz, nece biti niskih cena za lokalno stanovnistvo... ali nece biti ni kvaliteta kakav je sada :()
Takodje je Kuba mnoge prozivode morala prodavati kao sirovine da bi uopste mogle biti izvezene (cigare i rum se prodaju kao spanski i dominikanski proizvodi, iako ih verovatno skroz u Kubi pravi, nego mora neka druga zemlja staviti markicu da bi se mogle u Americi prodavati).
Ono sto meni nije jasno... Kuba je samo pod embargom SAD-a, zar ne? (zasto onda nemaju izvoz ka normalnim drzavama, tipa EU, gde itekako bi imali izvoza, kao u Kanadu, gde sigurno mogu da se kupe kubanski proizvodi?)
Zasto samo embargo SAD-a utice na njih ekonomski toliko?
[ Braksi @ 23.12.2014. 18:12 ] @
Jedan od dogovora SAD i SSSR 1962 je bio da Rusi povuku projektile, a Amerikanci "never to invade Cuba".
Amerikanci su odrzali rec, mada iskreno ne znam sta ih sprecava i ko bi ih zadrzao da zbace Kastra. No bilo kako bilo, Kuba je Amerikancima dugo vremena sasvim posluzila. Prvo to je zemlja koja je zbog izolacije i pada SSSR bila savrsen primer kako se zivi pod komunistima, a istovremeno vojnom lobiju je omogucavala da isisavaju budzet zbog komunisticke "opasnosti".
Pa ipak, sada se i u Americi ekonomska situacija prilicno zagovnava i Kastrova Kuba bi, ironicno, mogla biti primer velikom broju siromasnih u Americi. Kuba je uspela da zarazi popirlican broj Juzno Americkih zemlja sa komunizmom socijalizmom i antiamerikanizmom antiimperializmom.
Naravno, cilj priblizavanje Amerike i Kube bice svrgavanje komunista !
[ Dexic @ 23.12.2014. 18:29 ] @
Bullshajt... Kuba je primer kako zemlja pod embargom ne moze da ode daleko, i da "zakon" jacega vazi u kapitalizmu :)
Samo glupima i onima, koji ne zele ukljuciti mozak, je Kuba primer komunizma (mislim na lakoverne Amere). Najblizi primer komunizma je verovatno Jugoslavija pod Titom, mada ni to nije bilo to.
Kuba je primer spoljne izolacije, a komunizam je slucajni interni izbor. Kapitalizam bi jos vise unistio tu zemlju, za vecinu ljudi.
[ branko tod @ 23.12.2014. 18:45 ] @
Pravo da vam kažem, postoji mesto za još jednu zvezdicu
na Američkoj zastavi. Živi bili pa videli.
[ mr. ako @ 23.12.2014. 22:14 ] @
Citat:
branko tod: Pravo da vam kažem, postoji mesto za još jednu zvezdicu
na Američkoj zastavi. Živi bili pa videli.
Postoji, ali ne treba im.
Nema potrebe da stavljaju zvezdicu kada de facto imaju kontrolu nad podrucijem. Imaju oni vec put kufer tih ostrvskih drzavica pod svojom ingerencijom i/ili apsolutnom kontrolom, a bez da su ih oznacili zvezdicom na svojoj zastavi... Tako ce i Kubu ako bude potrebe/prilike, da stave pod kontrolu, a bez zvezdice. Jer ako im daju zvezdicu, to znaci da im moraju dati i odredjena prava - a to sigurno ne zele. :)
[ branko tod @ 24.12.2014. 02:05 ] @
Već su počeli da je crtaju 1959 dok je Batista bio na vlasti. Prelepe su obale , treba ih uzeti kao i Havaje.
[ Braksi @ 24.12.2014. 19:53 ] @
meni je zanimljivo kako ljudi mrze Amerikance pa onda naprasno vole Kastra ili onog manijaka iz Pjongjanga ! Kuba ce biti super kad sklone Kastra, a i Koreja.
Komunisticki diktatori su daleko vece zlo od Amerikanaca.
[ SlobaBgd @ 24.12.2014. 20:41 ] @
Meni ni Kastro ni niko iz porodice Kim ništa nije uradio. Ni tebi, niti bilo kome van granica Kube ili Severne Koreje. A Amerikanci su mnogima mnogo toga uradili.
Komunistički (i svaki drugi) diktatori su najčešće zlo samo za svoju zemlju. Za Amerikance ne mogu da kažem da su zlo ali prave zlo svuda po planeti.
[ 2012 @ 24.12.2014. 21:05 ] @
Citat:
SlobaBgd: Meni ni Kastro ni niko iz porodice Kim ništa nije uradio. Ni tebi, niti bilo kome van granica Kube ili Severne Koreje. A Amerikanci su mnogima mnogo toga uradili.
Komunistički (i svaki drugi) diktatori su najčešće zlo samo za svoju zemlju. Za Amerikance ne mogu da kažem da su zlo ali prave zlo svuda po planeti.
Ima logike ovo sto pises.
Ne znam samo kako su kumunisticki diktatori prosirili svoj uticaj na Bugarsku, Rumuniju, Madjarski, dosli do Jugoslavije, prosirili se na Cehoslovacki, na Poljsku i deo Nemacke. Onda se opet nekom greskom setili da podignu zid da neko "blesav" ne pomisli da bezi od uzitka. Mislim, nije mi jasno kada se ogranicavaju samo na svoju zemlju.
[ Braksi @ 24.12.2014. 21:23 ] @
Citat:
SlobaBgd:
Meni ni Kastro ni niko iz porodice Kim ništa nije uradio. Ni tebi, niti bilo kome van granica Kube ili Severne Koreje. A Amerikanci su mnogima mnogo toga uradili.
A sta su tebi Amerikanci napravili konkretno, pusti sta rade po svetu ?
[ Nika Matejic @ 24.12.2014. 21:40 ] @
Citat:
2012: Ne znam samo kako su kumunisticki diktatori prosirili svoj uticaj na Bugarsku, Rumuniju, Madjarski, dosli do Jugoslavije, prosirili se na Cehoslovacki, na Poljsku i deo Nemacke. Onda se opet nekom greskom setili da podignu zid da neko "blesav" ne pomisli da bezi od uzitka. Mislim, nije mi jasno kada se ogranicavaju samo na svoju zemlju.
Tako što su te zemlje napa(da)le komunističku diktaturu, pobivši tamo 30 miliona ljudi - a kako se na kraju ta avantura završila njihovim porazom, tako im je i suverenitet bio ograničen.
Sramota je da to ne znaš, to je gradivo istorije za osnovnu školu.
... Ili si ti možda pohađao neku europejsku školu, u kojoj je Hitler bio nevina žrtva staljinizma?
[ Braksi @ 24.12.2014. 21:46 ] @
Od tih zemalja koje si nabrojao pokojna Cehoslovacka, Poljska i Bugarska uopste nisu napadale Rusiju, a ostale zemlje osim Rumunije vise nego simbolicno i naravno pod prinudom pakta sa Hitlerom inace same i slobodne nikad ne bi napale Ruse !
Ali glavni problem nije sto su Rusi zavladali istocnom Evropom, manje vise svaka imperija to radi, problem je sto su uspostavili nakazni sistem diktature zbog koga ih svi danas pljuju i mrze, a vole Jenkije koji su im doneli cokoladu, kokakolu i lilihip ali i SLOBODU !
[ Ivan Dimkovic @ 24.12.2014. 22:27 ] @
Citat:
Nika Matejic
... Ili si ti možda pohađao neku europejsku školu, u kojoj je Hitler bio nevina žrtva staljinizma?
Takva "europejska" skola gde je Hitler nevina zrtva postoji samo u glavi tebe i slicnih tebi.
Na planeti zemlji, i u ovoj dimenziji je Hitler najveci zlikovac koga je istorija videla. Medjutim to sto se Staljin borio sa Hitlerom ne moze oprati sva zla koja je isti taj Staljin pricinio sopstvenom narodu.
Svet je samo imao taj los sticaj okolnosti da u istom vremenu zive oba zlotvora.
[ branko tod @ 24.12.2014. 22:33 ] @
Citat:
Braksi:
meni je zanimljivo kako ljudi mrze Amerikance pa onda naprasno vole Kastra ili onog manijaka iz Pjongjanga ! Kuba ce biti super kad sklone Kastra, a i Koreja.
Ti si stvarno ....... . Gde sam ja to rekao da volim Kastra. A onog manijaka iz Severne Koreje vodi kući . Ili još bolje neka te on vodi svojoj kući , na prevaspitavanje !
[ Braksi @ 24.12.2014. 22:49 ] @
Kako to mislis da me vodi Kastro na prevaspitavanje ? Da nisi malo presiso veceras ili si prirodno lud ?
[ SlobaBgd @ 24.12.2014. 23:07 ] @
Citat:
Braksi:
Citat:
SlobaBgd:
A sta su tebi Amerikanci napravili konkretno, pusti sta rade po svetu ?
Dvadeset četvrtog marta 1999. kao vodeća članica NATO pakta, započeli su agresiju na moju zemlju, ubijajući civile, uništavajući infrastrukturu, rušeći privredne objekte i domove, terajući građane moje zemlje u izbeglištvo. I to su radili do desetog juna. To su meni radili.
Kim Il Sung, Kim Džong Il, Kim Džong Un i Fidel Kastro nisu mi ništa uradili.
[ branko tod @ 24.12.2014. 23:12 ] @
Citat:
Braksi:
Kako to mislis da me vodi Kastro na prevaspitavanje ? Da nisi malo presiso veceras ili si prirodno lud ?
Ne da te vodi kastro nego onaj kin kong. Ja ne pijem , biće da ti sišeš. Gde sam ja spomenuo tu dvojicu u tekstovima,
a pogotovo onog drugog koga bi bilo najbolje da udari grom. A tvoje ludilo je vidljivo.
[ branko tod @ 24.12.2014. 23:41 ] @
Prosto je neverovatno koliko se truda ulaže da se razne teme koje bi mogle da budu
interensantne i analitične očas posla unište. Samo je važno etiketirati ljude , nazivati
ih rusofilima , ljubiteljima komunizma, neprijateljima demokratije , normalno američke.
Što veće pljuvanje to bolje, uvođenje ludila u teme i izvrtanje činjenica je , uz odricanje
od svog porekla i svog naroda je krajnji uzvišeni cilj nekih članova ES.
[ Braksi @ 25.12.2014. 00:15 ] @
Mi ovde volimo eu i ameriku i tekovine demokratije i svoj narod.
[ Dexic @ 25.12.2014. 11:54 ] @
Citat:
Ivan Dimkovic:
Citat:
Nika Matejic
Takva "europejska" skola gde je Hitler nevina zrtva postoji samo u glavi tebe i slicnih tebi.
Iran, Sirija.... i koje ne sve arapske zemlje koje ozbiljno mrze Izrael :)
[ Dexic @ 25.12.2014. 11:56 ] @
Citat:
Braksi:
E ovo je tipican primer Amera ispranog mozga :D "Komunizam je los, Amerika je uvek bolja" :)
Vec objasnih gore koliko si u krivu.
[ branko tod @ 26.12.2014. 01:59 ] @
Od Key westa do Havane ima manje od 200 km, a Guantanamo je već pod juridikciom US
[ Nika Matejic @ 26.12.2014. 11:29 ] @
Citat:
Braksi: Od tih zemalja koje si nabrojao pokojna Cehoslovacka, Poljska i Bugarska uopste nisu napadale Rusiju, a ostale zemlje osim Rumunije vise nego simbolicno i naravno pod prinudom pakta sa Hitlerom inace same i slobodne nikad ne bi napale Ruse !
Čehoslovačka nije postojala kao jedinstvena država 1939-1945.
Slovačka je bila zvanični nemački saveznik, potpisnica Trojnog pakta, nekoliko njenih divizija je učestvovalo u napadu na Sovjetski Savez.
Oko 90.000 vojnika je Slovačka dala ukupno na istočni front.
Češka je napravila Hitleru svaki četvrti tenk kojim je napadnut Sovjetski Savez. Samo je koncern "Škoda", uoči napada, proizveo Nemcima više oružja, nego čitava Engleska sebi u istom periodu.
Crvena armija je zarobila, ukupno čeških i slovačkih, oko 70.000 vojnika, više od 150 oficira i 2 generala.
Kroz nemačku armiju je tokom rata prošlo oko 500.000 Poljaka (ne računajući tu Armiju Krajowa koja se, ne tako retko, aktivnije borila protiv Crvene armije, nego protiv Vermahta).
Po preko 100.000 poljskih vojnika i oficira je ratovalo na istočnom frontu.
U nekim nemačkim divizijama su činili i po 30-40% vojnog sastava.
U zarobljeništvo Crvenoj armiji ih je palo preko 60.000 vojnika, oko 40 oficira i 5 generala.
Bugarska, zvanični nemački saveznik i potpisnica Trojnog pakta, nije slala regularne trupe na istočni front zbog prevelike proruske tradicije, ali su zato njene vojne snage lepo rasteretile Nemce na Balkanu.
Na istočnom frontu, za račun Nemaca, je ratovalo samo oko 5-6.000 dobrovoljaca.
To je o ovima što "uopšte nisu napadale Rusiju", a o ovima što su je napadale "simbolično" ...
Mađarska - kompletne 3 armije, a do kraja rata je angažovana celokupna vojna sila države.
Kompletne 3 Waffen-SS divizije: "Maria Theresa", "SS Hunyadi" i "SS Gombos".
Zarobljeno Mađara od strane Crvene armije: više od pola miliona vojnika, oko 16.000 oficira i oko 50 generala.
[ Braksi @ 26.12.2014. 13:51 ] @
gle Nika,
sa nacistima se borio izmedju ostalog i general Vlasov RUS sa svojim belogardejcima. I sta cemo sad ?
[ petardel @ 26.12.2014. 14:51 ] @
Šta se sad vatate Hitlera i toga koliko je on bio zlo. Pa isto to danas radi i Obama. Hitler imao Musolinija, Obama ima Merkelovu. Nemačka je u doba Hitlera osvojila celu Evropu vojno, USA je to uradila ekonomski, politički ili korupicijom. Al svo to opet nije dovoljno pa moraju malo čačkati Ruse
[ endre85 @ 26.12.2014. 15:03 ] @
Moras biti poprilicno glup da izjednacavas Merkelovu ili Obamu sa Hitlerom...
[ petardel @ 26.12.2014. 15:06 ] @
Citat:
endre85: Moras biti poprilicno glup da izjednacavas Merkelovu ili Obamu sa Hitlerom...
Aj pokaži koliko si pametan pa napiši razlike
[ endre85 @ 26.12.2014. 15:14 ] @
Pa razlika je ogromna zao mi je sto je ne vidis. Nesto osecam da ni ne zelis videti. Hitler je pobio milione i uveliko je zasluzan za svetski rat. Ovi ostali ipak nisu. Cak ni u prenesenom znacenju na sta kobojagi aludiras.
[ petardel @ 26.12.2014. 15:18 ] @
A koliko su pobili Obama Buš i Klinton?
[ endre85 @ 26.12.2014. 15:25 ] @
Pa reci mi koliko?
Isto tako nijedan od dvojice nabrojanih nije bio apsolutni vladar. Ima tu jos stvari kao sto su kongres i Grand Old Party. Ma koliko ja licno ne odobravam administraciju pod Busom, mada ni Obamina nije preterano drugacija sto se tice spoljne politike (Kongres tu igra veliku ulogu), i dalje ne vidim kako je Hitler=Merkel/Obama/Bush.
[ petardel @ 26.12.2014. 16:11 ] @
Citat:
endre85:
Ima tu jos stvari kao sto su kongres i Grand Old Party.
Da, duma.
Citat:
endre85: i dalje ne vidim kako je Hitler=Merkel/Obama/Bush.
Ma Markelovu poredim sa Musolinijem
I kakve veze ima dali je neko ili nije bio apsolutni vladar?? Nije ni Hitler apsolutno sam vodio tadašnju politiku, imao je masu istomišljenika u svim državnim aparatima. Tako i Obama danas nije apsolutni vladar, al sve US institucije ga podržavaju (ili mu govore šta da radi). Sve u svemu politika današnje Amerike i politika Nemačke u periodu WW2 su poprililčno iste, samo što koriste druga sredstva za ostvarivanje svojih ciljeva
[ Braksi @ 26.12.2014. 16:48 ] @
ja mislim da se i iz aviona vidi da grdana pokusava ono sto hica nija mogao vojno.
Ali cim krenu na Rusiju to je kraj. Jbg ne znam ni sam kako ta skalamerija od drzave, puna korupcije i nepotizma, uspeva da pobedi, ali uvek pobedi. Medo Rujkan je ipak nenadjebiv.
[ endre85 @ 26.12.2014. 17:37 ] @
Ajde, ovako. Pretpostavimo da je sve to tacno. Zasto je to uopste bitno kada mi u svakom pogledu kaskamo za svetom i imamo mnogo sta sto trebamo prvo u svojoj zemlji popraviti? Zasto se lazemo da smo kao neka bitna zemlja kada nismo, zasto prvo ne dovedemo sopstvenu zemlju u red pa posle diskutujemo o ovakvim stvarima?
A to sto bi u temi trebalo da se diskutuje o uspostavljanju diplomatskih odnosa izmedju USA i Kube, a doslo se do Hitlera, govori mnogo vise o nama nego sto bi neki hteli priznati.
[ Braksi @ 26.12.2014. 17:58 ] @
1000 zasto 1000 zato
[ 2012 @ 26.12.2014. 20:17 ] @
Citat:
petardel:
Citat:
endre85:
Ima tu jos stvari kao sto su kongres i Grand Old Party.
Da, duma.
Citat:
endre85: i dalje ne vidim kako je Hitler=Merkel/Obama/Bush.
Ma Markelovu poredim sa Musolinijem
I kakve veze ima dali je neko ili nije bio apsolutni vladar?? Nije ni Hitler apsolutno sam vodio tadašnju politiku, imao je masu istomišljenika u svim državnim aparatima. Tako i Obama danas nije apsolutni vladar, al sve US institucije ga podržavaju (ili mu govore šta da radi). Sve u svemu politika današnje Amerike i politika Nemačke u periodu WW2 su poprililčno iste, samo što koriste druga sredstva za ostvarivanje svojih ciljeva
Ne moze se uporedjivati Nemacka politika 1930-1945 sa danasnjom politikom Amerike, nema nikakvih dodirnih tacaka. Takodje, ocigladno je da ne poznajes drustveno uredjenje Amerike, a jos manje znas istoriju, o politickoj ekonomiji da ne govorimo.
Ako nekad budes imao prilike da se sretnes sa ljudima iz Paname ili Kostarike, razgovaraj sa njima i pitaj ih da li su bolje prosli sto su se druzili sa Amerikancima u odnosu na Kubance koji su neprijatelji sa Amerikancima. Pitaj ih kolika im je korist, a kolika steta od tog druzenja.
U medjuvremenu dok se ne sretnes sa njima mozes poci na jedan kraci put do Grcke, ali preko Bugarske gde ces Bugare pitati kako im je bilo sa Rusima, a kada stignes u Grcku pitaj Grke kako su prosli u druzenju sa Amerikancima.
Onda sedni, proanaliziraj to sto budes cuo i pribelezio, pa ako ti nije tesko, ti nam javi kako ti izgleda to sto si cuo.
[ 2012 @ 26.12.2014. 20:24 ] @
Citat:
Braksi:
ja mislim da se i iz aviona vidi da grdana pokusava ono sto hica nija mogao vojno.
Ali cim krenu na Rusiju to je kraj. Jbg ne znam ni sam kako ta skalamerija od drzave, puna korupcije i nepotizma, uspeva da pobedi, ali uvek pobedi. Medo Rujkan je ipak nenadjebiv.
Od 1945 navamo traje "rat" izmedju Rusije i Amerike. U prvom delu rezultiralo je raspadom SSSR-a, onda se greskom pojavio Putin i sada je drugo poluvreme, rekao bih da jos uvek Rusima ide lose u toj borbi. Kada se bude sklonio Putin, videcemo kako ce izgledati taj "kraj" kretanja na Rusiju.
[ 2012 @ 26.12.2014. 20:36 ] @
Citat:
Nika Matejic:
Citat:
Braksi: Od tih zemalja koje si nabrojao pokojna Cehoslovacka, Poljska i Bugarska uopste nisu napadale Rusiju, a ostale zemlje osim Rumunije vise nego simbolicno i naravno pod prinudom pakta sa Hitlerom inace same i slobodne nikad ne bi napale Ruse !
Čehoslovačka nije postojala kao jedinstvena država 1939-1945.
Slovačka je bila zvanični nemački saveznik, potpisnica Trojnog pakta, nekoliko njenih divizija je učestvovalo u napadu na Sovjetski Savez.
Oko 90.000 vojnika je Slovačka dala ukupno na istočni front.
Češka je napravila Hitleru svaki četvrti tenk kojim je napadnut Sovjetski Savez. Samo je koncern "Škoda", uoči napada, proizveo Nemcima više oružja, nego čitava Engleska sebi u istom periodu.
Crvena armija je zarobila, ukupno čeških i slovačkih, oko 70.000 vojnika, više od 150 oficira i 2 generala.
Kroz nemačku armiju je tokom rata prošlo oko 500.000 Poljaka (ne računajući tu Armiju Krajowa koja se, ne tako retko, aktivnije borila protiv Crvene armije, nego protiv Vermahta).
Po preko 100.000 poljskih vojnika i oficira je ratovalo na istočnom frontu.
U nekim nemačkim divizijama su činili i po 30-40% vojnog sastava.
U zarobljeništvo Crvenoj armiji ih je palo preko 60.000 vojnika, oko 40 oficira i 5 generala.
Bugarska, zvanični nemački saveznik i potpisnica Trojnog pakta, nije slala regularne trupe na istočni front zbog prevelike proruske tradicije, ali su zato njene vojne snage lepo rasteretile Nemce na Balkanu.
Na istočnom frontu, za račun Nemaca, je ratovalo samo oko 5-6.000 dobrovoljaca.
To je o ovima što "uopšte nisu napadale Rusiju", a o ovima što su je napadale "simbolično" ...
Mađarska - kompletne 3 armije, a do kraja rata je angažovana celokupna vojna sila države.
Kompletne 3 Waffen-SS divizije: "Maria Theresa", "SS Hunyadi" i "SS Gombos".
Zarobljeno Mađara od strane Crvene armije: više od pola miliona vojnika, oko 16.000 oficira i oko 50 generala.
Od kakvog je znacaja nabrojano? Hoces reci da je to dalo Rusima alibi da 45 godina maltretiraju nabrojane drzave?
Napravi jednu analizu u kojoj ces prouciti kako su prosle zemlje koje ja 1945 "osvojila" Amerika i drzave koje je osvojila Rusija. Uporedi ih po pet osnovnih parametara.
1. slobode
2. ekonomija
3. tehnoloski razvoj
4. finansijsko stanje drzave
5. finansijsko stanje gradjana
[ Braksi @ 26.12.2014. 22:10 ] @
Rujkan ne krece dok ne pripucaju pod Moskvom. Zato mislim da ce nato i Amerikanci uci u Ukrajinu i onda napasti Rusiju i to ce biti kraj Amerike.
[ petardel @ 26.12.2014. 22:14 ] @
Citat:
2012: Od kakvog je znacaja nabrojano? Hoces reci da je to dalo Rusima alibi da 45 godina maltretiraju nabrojane drzave?
Napravi jednu analizu u kojoj ces prouciti kako su prosle zemlje koje ja 1945 "osvojila" Amerika i drzave koje je osvojila Rusija. Uporedi ih po pet osnovnih parametara.
1. slobode
2. ekonomija
3. tehnoloski razvoj
4. finansijsko stanje drzave
5. finansijsko stanje gradjana
pa aj ti napravi analizu, verovatno bolje znaš američku istoriju, ponekog kostarikanca, kubanca i panamca, a verovatno se i često voziš do grčke preko bugarske
[ Braksi @ 26.12.2014. 22:31 ] @
Amerika je po pitanju sloboda ostala neprikosnovena, mada je po vukojebinama Juzne Amerike cesto morala da podrzava i najokrutnije fasiste da ne bi prosli komunisti. Sto se tice ostalog to je vec individualno od drzave do drzave. naravno da nijedna drzava npr Centralne Amerike nije mogla da parira DDR.
Uglavnom komunizma nema, a i kapitalizam varira u raznim varijantama po svetu, ali rivalitet Rusije i Amerike ostaje. Rusi su bili i ostali JEDINI narod koji sme da izadje Amerikancima na crtu.
[ petardel @ 26.12.2014. 22:46 ] @
Citat:
Braksi: Rusi su bili i ostali JEDINI narod koji sme da izadje Amerikancima na crtu.
Grešiš Braksi, i Srbi smeju
[ Braksi @ 26.12.2014. 23:15 ] @
da, smeju, ali ja sam mislio na nesto drugo
[ hotchimney @ 26.12.2014. 23:24 ] @
Citat:
Braksi:
Rusi su bili i ostali JEDINI narod koji sme da izadje Amerikancima na crtu.
Aha, crta je u Čečeniji i u istočnoj Ukrajini.
Znate zašto je Putin dolazio u Srbiju? Da sazna iz prve ruke kako se Srbija izborila sa sankcijama. Vama ne moram da objašnjavam da je za to prodala pola carstva.
Rusija se saginjati neće.
[ Braksi @ 26.12.2014. 23:47 ] @
polako
[ mr. ako @ 27.12.2014. 02:15 ] @
Taj film gde Amerika napada Rusiju neces gledati.
Rusija ce fasovati kao i sve ostale drzave gde se ugrozava "demokratija", NGO sektor, razne neke slobode - a fasovace kroz "spontane" demonstracije/revolucije/proleca. I upravo ce sledece "prolece" biti pokusano u Rusiji. Recept je poznat - prvo ekonomsko oslabljenje/unistenje kroz sankcije da bi nezadovoljstvo naroda poraslo (cak i ako im je drzava delila stanove, skolovanje, novcanu pomoc za pocetak braka i porodice, itd. kao u slucaju Libije npr.), a kasnije spontano zapaljivanje naroda koji ce vecinu posla sam odraditi (uz nesebicnu pomoc NGO sektora, etabliranih demokratija itd.). Uostalom, kao i svuda dosad, kroz ta "proleca", pa i u Srbiji. :) Nisu oni menjali Slobu zato sto im je bilo nesto zao naroda, vec zato sto im je to odgovaralo. "Oslobodioci" to ne rade besplatno, vec za odredjenu cenu i zbog sopstvenog interesa.
[ Braksi @ 27.12.2014. 02:40 ] @
Putin ima dosta kriticara pa i neprijatelja u Rusiji, ali nikakav majdan nije moguc u Moskvi, a evo i zasto:
Prvo Putin i pored svih mana uziva ogromnu podrsku, a pred pretnjama Amerike i Zapada ona se cak i povecala. A drugi razlog je sto je Putin namerno eksponirao najskaredniji deo opozicije koji nema nikakvu podrsku u narodu, a one snage patriotske koje bi mogle da ga smene on je maksimalno gusio pa cak i ubijao.
[ 2012 @ 27.12.2014. 11:03 ] @
Citat:
Braksi: Putin ima dosta kriticara pa i neprijatelja u Rusiji, ali nikakav majdan nije moguc u Moskvi, a evo i zasto:
Prvo Putin i pored svih mana uziva ogromnu podrsku, a pred pretnjama Amerike i Zapada ona se cak i povecala. A drugi razlog je sto je Putin namerno eksponirao najskaredniji deo opozicije koji nema nikakvu podrsku u narodu, a one snage patriotske koje bi mogle da ga smene on je maksimalno gusio pa cak i ubijao.
Prvo i osnovno, j'ebes sistem koji zavisi od jednog coveka i koji se okrece oko jednog coveka. Svaki sistem, a posebno jedan sistem kakav je drzava i drustveno uredjenje treba biti postavljen tako da ne zavisi o pojedinca, ma ko on/ ona bili. Zdrava drustva nemaju "kult licnost" i nisu podredjena volji ili odluci jednog coveka. Polazeci od toga Rusija nema velikih sansi protiv Zapada iz prostog razloga sto Putin, kao i svaki drugi covek ima svoj zivotan vek koji je ogranicen. Sistem kakav je Amerika nema svoj vek jer ne zavisi od Obame vec zavisi od vlasnika kapitala od kojih zavisi i Obama. U cemu je sustinska razlika, vlasnici Forda ili nekog drugog giganta se menjaju i vlasnistvo se prenosi, ali sistem opstaje, demokrate ili republikanci ne zavise od predsednika stranke, jer pravi predsednik ne postoji, to je vise kao akcionarsko drustvo, Obama ili neki drugi predsednik je samo PR.
Kod Rusa ili u republikama Ex-Yu, predsednik partije je uglavnom i predsednik drzave i sistem je postavljen tako da se on ponasa kao suveren, obicno njegovim padom, pada ceo sistem.
Polazeci od navedenog, Putin nema sanse protiv Amerike, jer on odlucuje o sudbini Rusije, a ima svoj ograniceni rok, dok Amerika je sistem i nema svoj ogranicen rok, a jos manje pojedinac odlucuje o sistemu. Iz istog razloga desice se da Kastro izgubi bitku sa Amerikom. Kada vise ne bude Kastra i njegovog brata, taj sistem se urusava.
Tako je i u Nemackoj, moze sutra da nestane Merkelova i nista se nece desiti sa sistemom. U Italiji se promenilo 70 vlada i ko zna koliko predsednika drzava i nista se ne menja. Sta se desilo odlaskom Berluskonija, nista, kao da nije ni bio na vlasti.
[ Braksi @ 27.12.2014. 13:34 ] @
to i ja mislim
[ bln.sys @ 27.12.2014. 13:37 ] @
Moderna ruska medicina će omogućiti Putinu da živi dovoljno dugo da sruši Zapad.
[ 3way @ 27.12.2014. 13:40 ] @
Dok god ga Francuzi zahebavaju za one brodove nista od toga.
Kada se procita ono sto si napisao, ne moze se to zakljuciti.
[ 2012 @ 27.12.2014. 18:59 ] @
Citat:
bln.sys:
Moderna ruska medicina će omogućiti Putinu da živi dovoljno dugo da sruši Zapad.
Da, kao sto su i mnogi pre njega pokusavali da "sruse zapad". Chavez na primer ili Kastro i oni su celog zivota rusili zapad.
[ bln.sys @ 27.12.2014. 19:12 ] @
Čavez i Kastro nemaju nikakve veze sa Putinom. Putina treba porediti sa drugom Staljinom i Petrom Velikim. Putin će realizovati ideje druga Jurija Andropova.
Kada se procita ono sto si napisao, ne moze se to zakljuciti.
ja sam samo napisao da ce tesko biti smeniti Putina, a to se uklapa u tvoju ocenu da je u Rusiji na snazi samodrzavlje, a ne demokratski sistem.
[ branko tod @ 27.12.2014. 22:31 ] @
[ Braksi @ 28.12.2014. 00:20 ] @
jel to Putinova kolekcija ?
[ branko tod @ 28.12.2014. 00:42 ] @
Koji ti je ? Pa ovo je tema o Kubi , a ne o Putinu . Da si rekao Kastrova, pa uredu.
Voleo bih da je moja , ali nije.
To će biti savršeni izvozni artikal za koji mesec u USA.
[ Braksi @ 28.12.2014. 00:47 ] @
Jel to Kastrova kolekcija ?
[ Dexic @ 28.12.2014. 11:51 ] @
Ne, ovo je iz radnje u Floridi.
Inace, verovatno nelegalno uvezene cigare, sem ako neko nema posebnu dozvolu za uvoz i prodaju cigara sa Kube u Floridi :)
Najverovatnije je pravljeno sve na Kubi pa samo prelepljenja nalepnica nekog ne-kubanskog "proizvodjaca" istog imena (tako se prodaju inace njihove cigare i rum u Americi, preko Dominikane i Spanije - postoje kompanije istog imena kao i kubanske u te dve zemlje)
[ branko tod @ 30.12.2014. 07:24 ] @
Pre nego što je uspostavio embargo na kubanske proizvode, Džon Kenedi kupio je 1.200 kubanskih cigara.
Kuba je jedna od dve države u kojima se ne prodaje Coca-Cola. Druga država je Severna Koreja.
Kuba je zemlja sa verovatno država sa najvećim procentom pismenog stanovništva od 99,8 posto!.
Ukoliko se nalazite na Kubi i stopirate, vladin automobil je dužan da vam stane. ( Kao i kod nas )
CIA je planirala da ubije Kastra , na Fidela Kastra je pokušano 637 atentata.
Božić nije bio priznati praznik sve do 1997. godine, kada je prihvaćen nakon posete pape Ivana Pavla II.
Kubanska valuta je kubanski peso, ali se od 1993.godine koristi americki dolar kao legalno sredstvo placanja.
[ Dexic @ 30.12.2014. 11:32 ] @
Citat:
branko tod:
Kuba je zemlja sa verovatno država sa najvećim procentom pismenog stanovništva od 99,8 posto!.
Nece se sloziti skandinavske zemlje, Andora, Luxemburg i jos po neki :)
Citat:
Božić nije bio priznati praznik sve do 1997. godine, kada je prihvaćen nakon posete pape Ivana Pavla II.
Tad je papa rimokatolicke crkve bio Jovan Pavle II, ko ti je taj Ivan?:)
Citat:
Kubanska valuta je kubanski peso, ali se od 1993.godine koristi americki dolar kao legalno sredstvo placanja.
Ovo nije tacno, sta vise dolar nije dozvoljeno sredstvo placanja, vec je kubanski pezo vrednovan fixno kao jedan dolar.
Ali niko skoro nece prihvatiti dolar na Kubi, ako nije kanadski. Evre i funte hoce.
[ branko tod @ 30.12.2014. 14:19 ] @
Dexin
1 Izgleda da nisam proverio podatke jer su ispred Kube : Andorra , Finland, Greenland ,Korea North , Liechtenstein, Luxembourg ,Norfolk Island i Norway.
Mada mi realnije izgleda ovo Kubansko 99,8 , nego njihovo 100 %. Uzgred , Srbija ima 98 % pismenih po tom spisku !!!!!! Neverovatno.
2 Papa Giovanni Paolo II , Johannes Paul II. , Pope John Paul II , Papa Ivan Pavao II , Huwan Pawlu II , Ioannes Paulus PP. II,Papa Jovan Pavle II pa odaberi
3You can use USD in Cuba but not advisable as a few have already mentioned. It won't be worth it as you will get charged a fee of at least 10% for exchanging USD to CUC...but there is no charge for changing CAD, UK pounds, Sterling, Euros (or even Mexican pesos).
Znači , dolar je prihvaćen , uz kaznu od 10 %
Hvala na primedbama, zajedno smo pametniji.
[ Dexic @ 30.12.2014. 15:25 ] @
Ako je u zadnjih godinu dana menjano OK, ali prethodnih godina kad sam bio rekli su da i ne smeju primati. (mozda nisu hteli zbog ovog 10%, ali NIKO nije hteo da uzme dolar bukvalno, cak i da nemas alternativu za placanje)
Pod time mislim da obicne radnje i taksisti itd. nece uzeti dolar. Menjacnice (kao i hoteli preko menjacnice) hoce naravno, uz tih >10% provizije.
[ branko tod @ 30.12.2014. 15:26 ] @
Jesi li bio tamo, pošto su kuće ?
[ jovajovic100 @ 19.01.2015. 09:44 ] @
Juče je pristigla Američka delegacija u Havanu: Posle samo 52 godine. U delegaciji ima i par senatora, od koih je jedan, izgleda tako, Kastrovo godište. Možda se znaju iz mladih dana ?
[ Nika Matejic @ 27.01.2015. 10:06 ] @
Vođa kubanske revolucije, Fidel Castro, poslao je poruku Savezu sveučilišnih studenata povodom 70. obljetnice njegovog upisa na Sveučilište u Havani. Pismo je javno objavljeno u službenom glasilu Komunističke partije Kube, Granma i njime su opovrgnute glasine o Kastrovoj smrti, ali je na kraju pisma pojasnio što znače pregovori između SAD-a i Kube za narode Latinske Amerike, sve narode svijeta, ali i sam američki narod.
Od 2006. godine, zbog mog zdravstvenog stranja nemam vremena ni snage potrebnih da ispunjavam svoju dužnost , kao što sam imao na dan kada sam prije 70 godina, 4. rujna 1945. godine, ušao u ovo Sveučilište, te sam podnio ostavku u mom uredu.
Čovjek koji nije bio sin radnika, niti lišen materijalnih i društvenih dobara, te relativno ugodno živio, a nekim se čudom obogatio, te postao najbogatiji Amerikanac s imovinom vrijednom gotovo 100 milijardi dolara, izjavio je za jednu novinsku agenciju u četvrtak 22. siječnja da će povlašteni sustav proizvodnje i distribucije bogatstva generaciju za generacijom siromašne pretvarati u bogate.
Još od vremena antičke Grčke, prije gotovo 3000 godina, Grci su bili sjajni u gotovo svim djelatnostima: fizika, matematika, filozofija, arhitektura, umjetnost, znanost, politika, astronomija i drugim granama ljudskih znanosti ljudski. Grčka je, međutim, bila zemlja robova koji su obavljali najteže poslove u poljima i gradovima, a oligarhija je pisala i filozofirala. Prva utopija je također napisana u njih.
Obratite pažnju na poznati koncept, globaliziranog i slabo paspoređene podjele dobara na planeti Zemlji, gdje mnogi nemaju ni ono najosnovnije, a ostali imaju toliko da ne znaju što će s tim. Usred glavnih velikih prijetnji i opasnosti od ratnog kaosa govori se o raspodjeli financijskih sredstava i raspodjeli društvene proizvodnje. Svjetska populacija je između 1800. i 2015. narasla s jedne na sedam milijardi ljudi. Hoćemo li riješiti potrebe hrane, zdravlja, vode i stanovanja populaciji koja će se uvećati tijekom sljedećih 100 godina?
No, ostavljajući po strani te zagonetne probleme, Sveučilište u Havani, u dane kada sam prije gotovo tri četvrtine stoljeća ušao ovu dragu i prestižnu instituciju, bilo je jedino koje je postojalo na Kubi.
Usput, kolege i profesori, moramo se sjetiti da danas imamo više od pedeset centara visokog obrazovanja diljem zemlje.
Kada sam dobio pozivnicu da otvorim 70. obljetnicu svog stupanja na sveučilište, bio sam zauzet raznim temama, odlučio sam se odmoriti, ali vas ovim putem podsjećam na ta vremena.
U tim godinama sam pod utjecajem Marxa više i bolje razumio čudan i složen svijet u kojem svatko od nas mora živjeti. Unatoč buržoaskim iluzijama, čiji su pipci uspjeli zahvatiti mnoge studente, sa žarom koji sam posjedovao postavljao sam sebi duga i beskrajna pitanja.
Još jedan genij revolucionarne akcije, osnivač Komunističke partije, bio je Lenjin. Dakle, nisam oklijevao ni sekunde, kada sam prisustvoao na suđenju u Moncadi, izjavio pred sucima i desecima visokih časnika Batiste da smo bili čitatelji Lenjina.
O Mao Ce Tungu nismo govoriti, jer još nije bio završio socijalističku revoluciju u Kini.
Imajte na umu da revolucionarne ideje uvijek moraju biti na oprezu i da se moraju širiti među čovječanstvom
Priroda nas uči da je desetke milijardi svjetlosnih godina života u svim njegovim pojavnim oblicima uvijek bio predmet najnevjerojatnijih kombinacija materije i zračenja.
Osobni pozdrav predsjednika Kube i američkog predsjednika dogodio se na pogrebu Nelsona Mandele, dobrome i uzornom borcu protiv apartheida, koji je bio prijatelj s Obamom.
Dovoljno je reći da su godinama prije kubanski vojnici porazili jaču rasističku vojsku Južne Afrike, koju je vodila bogata buržoazija s ogromnim gospodarskim resursima. To je priča koja je već napisana. Južna Afrika je tada posjedovala financijska sredstva cijelog kontinenta, posjedovala je nuklearno oružje koje im je dala rasistička država Izrael, na temelju sporazuma između njih i predsjednika Ronalda Reagana. Tadašnji američki predsjednik je Izrael ovlastio da se Južnoj Africi dostave uređaji za korištenje takvog oružja kako bi se gađali kubanski vojnici i snage Angole koje su branile svoju republiku protiv rasističke okupacije. Bez obzira na mirovne pregovore, Angola je napadnuta od strane snaga apartheida s nasposobnijom i najopremljenijom vojskom u Africi.
U takvoj situaciji nije bilo mogućnosti za mirno rješenje. Htjeli su likvidirati Narodnu Republiku Angolu i Južna Afrika je iz bivše baze NATO saveza Cuito Cuanavale htjela okupirati susjednu zemlju pod svaku cijenu.
Tu bahatu zemlju smo konačno prisilili na mirovni sporazum kojim je okončana vojna okupacija Angole i došao kraj apartheidu u Africi.
Afrički kontinent se morao osloboditi od nuklearnog oružja, a Kuba se po drugi put morala suočiti s rizikom od nuklearnog napada.
Kubanski vojnici su se kasnije časno povukli iz Afrike, a onda je došlo posebno razdoblje mira, koje je trajalo više od 20 godina, ali bez podizanja bijelu zastavu, što nikada nismo i nećemo učiniti.
Mnogi prijatelji Kube poznaju uzoran stav naših ljudi, a ja ću svima ukratko objasniti moj stav.
Ne vjerujem američkoj politici, niti sam ikada razmijenio jednu riječ s njima, ali to ne znači da sam za odbacivanje mirnog rješenja sukoba i odbacivanja opasnosti od rata. Braniti mir je dužnost svih nas. Trebamo mirno i pregovaračko rješenje problema između Sjedinjenih Američkih Država i ljudi i naroda Latinske Amerike, ali koje ne uključuje silu. To rješenje mora biti u skladu s međunarodnim načelima i standardima. Uvijek ću braniti suradnju i prijateljstvo sa svim narodima svijeta, uključujući i one naših političkih protivnika. To je ono na što sve pozivam.
Predsjednik Kube je poduzeti odgovarajuće korake u tom smislu i za to ima ovlasti od strane Narodne skupštine i Komunističke partije Kube.
Zbog ozbiljnih opasnosti koje prijete čovječanstvu danas treba postupati u skladu s dostojanstvom, braniti prava ljudi i ne isključivati bilo koju zemlju.
U tom duhu sam se borio i dalje ću se boriti do posljednjeg daha.
Fidel Castro Ruz
26. 01. 2015. Havana
Kuba
[ jovajovic100 @ 12.04.2015. 20:23 ] @
Obama i Raul Kastro 11.04.2015
[ 2012 @ 12.04.2015. 23:10 ] @
Jeb*ga kad nisu slusali "pametne sa foruma" pa da se lepo drze Rusa i da ih Bog vidi. Ovako ispada da su se dzaba mucili i patili tolike godine.
[ Otto23 @ 13.04.2015. 23:28 ] @
Nije Kuba uvela Americi sankcije, vec Amerika Kubi. Dakle, nema sta Kuba da se "dzaba mucila i patila", jer njoj to od dana 1 nije odgovaralo... vec je odgovaralo iskljucivo USA, u pokusaju da skine vlast koja nije po njenom kroju, tj. pro-Americka.
Drugo, da nije Rusa i tadasnjeg SSSR-a, Kuba bi prosla kao Libija, Irak, Avganistan, Srbija, Vijetnam, Panama (lista je predugacka za post)... Dakle, Rusima mogu samo da zahvale - jer da nije njih, do sada bi bili poravnati sa nivom okeana, ili okupirani (naravno "humanitarno").
Trece, slabije gusenje/prisiljavanje da Kuba igra po muzici koju namece USA, moze samo da znaci da se, na prvom mestu, za USA taj pritisak i prisiljavanje vishe ne isplati. Tj. Amerima se ne isplati, u trenutnoj konstelaciji snaga, da recimo Kuba pojaca odnose sa Rusijom ili Kinom. Dakle, ne bi me iznenadilo da ispod stola postoji dogovor, mojne da stavljate Kineske ili Ruske baze (sa radarima, raketame presretacima i sl.) na svoju teritoriju -> a za uzvrat, necemo da vas ucenjujemo i smaramo kao do sad, pusticemo da zaradite neku kintu i zivite pristojnije (necemo da vam rusimo vladu i sponozorisemo puc, kao do sad - casna pionirska). Opet za takvu promenu stava, mogu upravo da zahvale jacanju nekih drugih sila, i strahu USA da bi na svojoj granici mogla da ocekuje mnogo vecu "opasnost po USA interese" ... ako ne ohladi malo.
[Ovu poruku je menjao Otto23 dana 14.04.2015. u 00:41 GMT+1]
[ 2012 @ 14.04.2015. 17:49 ] @
Kako se ono kaze:"sto je babi milo, to joj se i snilo"
Ako je verovati reportazama sa Kube ili pricama ljudi koji su bili onda se moze zakljuciti da je napustanje Kastrove ideologije odavno pocelo i dosta odmaklo, tako da je meni izvesnije da su mladji brat i ljudi oko njega razumniji i pametniji od Kastra i da je lepo razumeo da je daleko bolje napustiti ideologiju "samo unistenja" i polako napraviti obrt ka realnom americkom kapitalizmu koji jedini obecava bolju buducnost za Kubu. Daleko je bolje za Kubu da sledi primere Ceske, Poljske, Madjarske i okrene se Zapadu (u slucaju Kube, Americi), umesto da srlja i ulazi u realnu fazu da ojacaju unutrasnje snage koje mogu napraviti prevrat.
Kako se Kuba bude otvarala, tako ce uticaj Amerike jacati. Kubanci svoju ideologiju ili politiku ne mogu preneti na USA, ali je sigurno da ce Americka filozofija zivota (kod Amerikanaca nema ideologije) veoma sigurno i veoma brzo osvojiti Kubu. Tako da ce Kuba ponovo postati ono sto je bila '50-'60 godina, jedna mesavina Floride i Las Vegasa.
A ta prica o radarima, krstaricama, Kinezima i slicno to je samo za kucnu upotrebu ili za "kafansko dizanje borbenog morala", u stilu Kuba ima superioran polozaj, ali je eto izabrala da popusti Americi.
[ Otto23 @ 14.04.2015. 20:16 ] @
Citat:
u stilu Kuba ima superioran polozaj, ali je eto izabrala da popusti Americi.
Nije Kuba popustila Americi, vec je Amerika popustila u svojoj politici prema Kubi. Jer nije Kuba ta koja je sama sebi uvela sankcije (i sad odlucila da ih delimicno ukine), niti je dovoljno jaka da to ucini, vec je to uradila Amerika -> koja je sada odlucila da ih malo olabavi (iz svog interesa - koji ti je vec objasnjen). Ali izgleda da je to tesko da se shvati.
A o "promeni" ideologije - sto je babi milo...
Citat:
Obama in historic talks with Castro but Cuban leader in no mood for a love-in
Leaders of US and Cuba meet for first time in more than 50 years and discuss steps to improve relations at Summit of the Americas
Barack Obama and Raúl Castro shake hands at the Summit of the Americas.
Saturday 11 April 2015 23.19 BST Last modified on Sunday 12 April 2015 14.49 BST
They might have been the first face-to-face talks between the leaders of Cuba and the United States for more than 50 years, but when Raúl Castro met Barack Obama on Saturday he appeared in no hurry to make up for lost time.
“We are willing to discuss everything but we need to be patient, very patient,” the Cuban president said to his counterpart in their first formal encounter since the announcement in December that the two former cold war rivals will move to normalise relations.
Obama struck a more upbeat tone during what he called a “historic” meeting. “We are now in a position to move … toward the future,” he said. “Over time, it is possible for us to turn the page and develop a new relationship between our two countries.”
The brief encounter, which took place on the sidelines of the Summit of the Americas, contained few specifics. Obama said he would be making a decision in the coming days on Cuba’s status as a state sponsor of terrorism after an inter-agency review.
Priorities differ. During a speech earlier in the day, Castro called on the US to lift the embargo on his country and to return Guantánamo Bay, which he said was illegally occupied by the US military.
The meeting between the two men followed an often heated plenary session in which Obama tried to focus attention on the possibilities of closer regional ties, while leftwing leaders lined up to remind the US of its past aggression and interference in the hemisphere.
This was no love-in and there were several bitter jokes. The leaders at the plenary were restricted to eight minutes for each speech but Castro said he was entitled to 48 because he had been excluded from the previous six summits. He went on to use all of that time and more in a sometimes rambling, finger-jabbing speech that attacked the US for its embargo on Cuba, its occupation of Guantánamo Bay and other wrongs.
However, he struck a warmer tone towards Obama, who he said was not responsible for the deeds of the previous 10 US presidents. “I apologise to President Obama for expressing myself like this. I get very emotional when I talk about the revolution,” he said. He then struck an almost affectionate note in describing his admiration for the US president. “In my opinion, Obama is an honest man … I admire him. I think his behaviour has a lot to do with his humble background,” said Castro. He called on the other leaders to help the US president in his effort to persuade Congress to lift the trade embargo on Cuba.
Castro, 83, said he did not give the personal endorsement lightly. “Believe me, I gave a great deal of thought to these words. I wrote them down and removed them and now I have said them, I am pleased I said them.”
Several other leaders expressed a similar mix of personal admiration for Obama and suspicion, anger and frustration at US policy in the region over the centuries.
Addressing the session, the US president joked that, as a student of history, he always enjoyed the lessons he received at the regional summits but struck a serious note in acknowledging the “dark chapters” in the US’s past, when its actions towards its neighbours had not matched the human rights ideals it espoused.
But he urged leaders to look to the future and capitalise on the “new chapter” in US relations with the region. “The cold war has been over for a long time and, frankly, I’m not interested in having battles that started before I was born,” he said. “The US will not be imprisoned in the past. We’re looking to the future.”
Current frictions were also evident. While US relations with Cuba have thawed in recent months, those with Venezuela have worsened, partly as a result of Obama’s executive order imposing sanctions on seven officials in Caracas accused of human rights abuses.
The Union of South American Nations has unanimously condemned the sanction order, which declares Venezuela a threat to US national security. Venezuelan president Nicolás Maduro said a lifting of the “threatening” and “dangerous” executive order was essential for the safety of his country and claimed the US embassy in Caracas had been preparing a coup and an assassination attempt on him. He said he had evidence, but presented none.
“I respect Obama but I do not trust him,” Maduro said. “We’re not against the US. I’m an admirer of Eric Clapton and Jimi Hendrix. We’ve never been against the US. We’re anti-imperialist.” This appears to have been a partial mistake. Clapton is British.
The US president had left the plenary before Maduro started speaking and the two leaders appeared to have avoided shaking hands during the summit.
Earlier in the day, Obama suggested some leaders were using conflict with the US to distract attention from domestic woes. Venezuela is suffering recession, shortages of basis goods, deadly street protests and the highest inflation rate in the world – a crisis that has become a source of concern for the region.
Brazilian president Dilma Rousseff said the situation in that country demanded restraint and criticised the US sanctions, while urging dialogue between the government and the opposition in Venezuela. Like every other leader at the summit, she celebrated the move by Cuba and the US to build closer ties and said countless opportunities should emerge from the new regional environment. “The two presidents have shown the progress that can be made when we learn the lessons of the past.”
Ja nesto ne vidim da Kuba menja svoje stanoviste, vec je Amerika ta koja je odlucila da malo oladi sa pritiskom... promeni plocu, prizna greske iz proslosti, "gleda u buducnost"...
[Ovu poruku je menjao Otto23 dana 14.04.2015. u 21:35 GMT+1]
[ branko tod @ 15.04.2015. 13:42 ] @
Kada je Kenedi uvodio sankcije Kubi prvo nakupovao zavidnu
rezervu cigara, ali nije stigao da ih ispuši.
[ Braksi @ 15.04.2015. 14:04 ] @
Sad bi bila fora da Amerika sa brojnom Kubanskom emigracijom napravi od Kube neko ogledno odeljenje Latinske Amerike i to bas sada kada vecina zemlja klizi u neko komuno-socijalisticke eksperimente.
To bi bio visetruki prc, jer bi tako porazili Kastra, izbacili Ruse definitivno sa Kube, pokazali "velikodusije" i napakostili svim levicarima latinske Amerike. Pri tom ne bi morali ni da odvoje nesto novca jer je Kuba dosta osiromasila. Havaji su nista sta bi Kuba mogla da bude.
[ 2012 @ 15.04.2015. 22:02 ] @
Citat:
Braksi: Sad bi bila fora da Amerika sa brojnom Kubanskom emigracijom napravi od Kube neko ogledno odeljenje Latinske Amerike i to bas sada kada vecina zemlja klizi u neko komuno-socijalisticke eksperimente.
To bi bio visetruki prc, jer bi tako porazili Kastra, izbacili Ruse definitivno sa Kube, pokazali "velikodusije" i napakostili svim levicarima latinske Amerike. Pri tom ne bi morali ni da odvoje nesto novca jer je Kuba dosta osiromasila. Havaji su nista sta bi Kuba mogla da bude.
Upravo se desava taj prc o kojem pises, u prakticnoj je primeni i implementaciji na terenu. Treba pratiti korake i videti da je "perce uslo u dupe" i sad su se Kubanci polako ali sigurno navukli na "mrski kapitalizam".
Pocela je lagano privatizacija, pojavile su se radnje, onda privatni restorani, otvorili su letove za Floridu, Kubanci iz Amerike su uveliko poceli sa investiranjem na Kubu, odobrena je privatizacija nekretnina, pojavili su se agencije za nekretnine, u postupku je liberalizacija uvoza na Kubu, polako ce stici americki automobili. Stigao je internet, stigao je uvoz kompjutera. Pocela je privatizacija drzavnih kombinata. Nema vise povratka.
Kao sto sam vise puta objasnjavao "Zapadni" sistem je bolji, trajniji i izdrzljiviji jer ne zavisi od pojedinca, nema, ne postoji "kult licnosti", niko nije nezamenljiv. Kod diktatorski sistema ili sistema koji su vezani samo za dobru volju jednog coveka realno je ocekivati da kako vladaru zivotni vek istice ili uticaj slabi, da ce se sistim urusiti.
Tako je i sa Kubom. Cela ideologija je vezana za Kastra, u USA politika nije vezana za predsednika ili nekog pojedinca.
[ Otto23 @ 16.04.2015. 01:02 ] @
Ima da postanu ogledno odeljenje i zapadni raj, tj. uci ce im "perce u dupe" kao sto je to npr. uslo Meksiku... u prakticnoj primeni i implementaciji na terenu... sve sa korupcijom, kriminalom, kartelima, kidnapovanjima i redovnim odsecanjima glave (cak i studentima). Ima da ih zadesi pravi "zapadni prosperitet" predvidjen za zemlje "treceg reda". Gde ces bolji "ogledni primer" od zemlje koja se granici sa USA... i sa njom je u prijateljskim odnosima, nikad sankcionisana, saradjuju im policije, letuju turisti... USA im "pomaze" kroz razne "programe" itd.
...
Kuba je sama sebi dovoljna - ne treba joj tutor. Populacija je tamo prilicno srecna (ma sta o tome pricali zapadni mediji), jer da nije, Kastro jednostavno ne bi potrajao - a potrajao je, i to pod vishedeceniskim sankcijama. Ne treba im veliki brat da "brine" o njima, i prodaje m00da za bubrege - dovoljno je da USA prestane da ih gusi, maltretira, ucenjuje i podrva... i ima da zive ko grofovi, od svog rada i onoga sto imaju, kao i onoga sto mogu sami da organizuju u saradnji sa svima koji zele da saradjuju na ravnopravnim i sa obostrano korisnim odnosima - bez upiranja prstom, i deljenja ocena sa moralne visine.
Ja se samo nadam, da nece postati novi Mexico... tj. da ce USA da ih ostavi na miru, da nece raditi na tome da im urusi drzavu i postavi placenike na celo. Ali slaba vajda od toga.
[Ovu poruku je menjao Otto23 dana 16.04.2015. u 02:16 GMT+1]
[ jovajovic100 @ 26.11.2016. 07:13 ] @
Otišao je i zadnji pravi revolucionar prošlog veka :
[ ssi @ 26.11.2016. 10:06 ] @
Umro Fidel Kastro
Havana -- Kubanski lider i revolucionarna ikona Fidel Kastro preminuo je u 91. godini života, objavila je kubanska državna televizija.
...
"El komadante" je izgubio bitku sa bolešću i godinama i njegova smrt predstavlja kraj jedne ere i odlazak jednog od najvećih, najpoznatijih i najkontroverznijih svetskih lidera.
...
"Komandant kubanske revolucije preminuo je tokom noći u 22 i 29 časova", saopštio je njegov brat i predsednik Kube Raul Kastro. U Kubi će biti proglašena višednevna žalost.