[ anon70939 @ 27.12.2014. 15:36 ] @
Da li je radio neko ovaj test?
Od jednog prijatelja sam čuo samo pohvale, pa me interesuje da li je stvarno toliko dobra stvar?

Kako sam razumeo, nekako u krvi vide na šta je organizam alergičan, na koju sve hranu.
Radi se valjda test na neki određen broj različite hrane.

Interesantno je to da su ovom mom prijatelju rekli da ne treba da jede mandarine, ali može pomorandže i limun...
Ne sme tunu, ali može pastrmku i slično...

Znači i nešto što se svakako smatra zdravom hranu nekom organizmu može da ne odgovara.

Još što mi zanimljivo zvuči, test ne postoji samo zbog rešavanja gojaznosti. nego se preporučuje svima.
Neki ljudi mogu da imaju problema sa konstantnim umorom i spavanjem (recimo ja).
Neko sa gasovima... i slično.
[ Shadowed @ 27.12.2014. 15:45 ] @
Intolerancija nije isto sto i alergija. Drugi je mehanizam rekcije i reakcija je slabija. A i postoji vise vrsta.
Sto se testova tice, cuo sam oprecna misljenja. Utisak koji sam stekao je da stvar ima smisla ali treba naci nekog ko stvar obavlja kako treba i da to verovatno nece biti bas jeftino.
[ anon142305 @ 27.12.2014. 16:29 ] @
Sa jednog drugog foruma (da ne linkujem, moze se naci preko Gugla) kaze da se test sprovodi putem
Citat:
skeniranja kompjuterskim sistemom baziranim na homeopatskom principu i trivektorskoj analizi (jako bombasticno zvuci!)

sto bi meni bilo sasvim dovoljno da zakljucim da je to bzvz.

Zvanicna nauka kod nas kaze:

Citat:
Test intolerancije, trenutno možda i najpopularniji metod utvrđivanja namirnica koje ne prijaju ili škode organizmu, u zvaničnoj medicini , izgleda nema podršku. Veliki instituti ovakve testove ne obavljaju, što su nam potvrdili u Institutu za javno zdravlje „Milan Jovanović Batut”, kao i na Vojnomedicinskoj akademiji. Zvanična medicina ovu metodu smatra alternativnom i preporučuje testove koji su zasnovani na naučnoj osnovi.

http://www.politika.rs/rubrike...Intolerancija-na-hranu.lt.html

Istrazivanje u Velikoj Britaniji:

Citat:
Identičan uzorak krvi poslat u više epruveta pod različitim imenima u istu laboratoriju daje potpuno različite rezultate testiranja.

http://www.pedijatar.rs/najnov...t%20intolerancije%20na%20hranu

Sta kazu vodece institucije o svemu ovome:
Citat:
Ne postoje uverljivi dokazi da je merenje IgG antitela od koristi za postavljanje dijagnoze alergija na hranu ili intolerancije hrane, niti da IgG antitela izazivaju simptome intolerancije ili alergije.

http://www.pedijatar.rs/najnov...erancije-na-hranu-ta-kae-nauka

EDIT: typo

[Ovu poruku je menjao IUOP_1 dana 27.12.2014. u 17:46 GMT+1]
[ valerijan @ 27.12.2014. 17:29 ] @
Ja ću test sigurno uskoro raditi (dugo već odlažem) zbog čestih glavobolja, a počeo sam da (opravdano ili ne) povezujem sa unošenjem-ne unošenjem određene hrane. Npr. slatko, sir, hleb beli/crni, krompir...
[ 2012 @ 27.12.2014. 18:47 ] @
Citat:
valerijan: Ja ću test sigurno uskoro raditi (dugo već odlažem) zbog čestih glavobolja, a počeo sam da (opravdano ili ne) povezujem sa unošenjem-ne unošenjem određene hrane. Npr. slatko, sir, hleb beli/crni, krompir...

Da li ti nabrojano smeta ili ti ne unosenje nabrojanog smeta? Ako ti nabrojano smeta, posebno me interesuje ovo oko krompire, da li se radi o belom krompiru.
[ Java Beograd @ 27.12.2014. 18:54 ] @
Moralno je nedopustivo dozvoliti naivčinama da zadrže svoj novac !
[ superbaka @ 27.12.2014. 19:24 ] @
probaj da se malo detaljnije raspitas o samom nacinu izvodjenja testa, pa da prodiskutujemo da li je taj test merodavan ili ne... pre godinu dana mi je kolega ispricao kako je njegov prijatelj isao na 'takav' test, ali sam iz njegove price zakljucio da se radi o obicnom sarlatanstvu, izvodjenju nebuloznih zakljucaka na osnovu krvne grupe, pa cak i pogresnim tumacenjem iz knjige Ishrana po krvnim grupama...

mozda postoji neki zvanicni, medicinski priznat test, to ne znam, ali sam siguran i da postoje brojni prevaranti koji uzimaju pare laicima...
[ valerijan @ 27.12.2014. 19:53 ] @
Kolege, ja sam ciljao na zvanični test u zvaničnoj instituciji...npr. Institut za mentalno zdravlje. Možda nisam baš ispratio smer teme.

@2012 retko jedem beli krompir, ali onaj drugi na sve načine. Može biti i da je ulje u pitanju. Takođe 51% optužujem sir i beli hleb.
Još jednom napominjem da se nisam specijalno udubljivao u problem, već samo kad mi baš zagusti...par sati analiziram šta sam, kada i kako jeo..
[ 2012 @ 27.12.2014. 20:17 ] @
Citat:
valerijanKolege, ja sam ciljao na zvanični test u zvaničnoj instituciji...npr. Institut za mentalno zdravlje. Možda nisam baš ispratio smer teme.

@2012 retko jedem beli krompir, ali onaj drugi na sve načine. Može biti i da je ulje u pitanju. Takođe 51% optužujem sir i beli hleb.
Još jednom napominjem da se nisam specijalno udubljivao u problem, već samo kad mi baš zagusti...par sati analiziram šta sam, kada i kako jeo..

Za beli krompir sam te pitao zato postoji Ludisticki pokret koji zagovara da je stetna hrana koja je bele boje, pa kazem da nisi mozda potpao pod uticaj toga i utvrdio da ti smeta beli krompir.
[ anon70939 @ 27.12.2014. 20:25 ] @
http://dialab.rs/index.php?str...&id=23&id_kategorija=9

evo recimo sta neki od potencijalnih sarlatana pricaju

sve mi ovo toliko lepo zvuci, da mi je zato i sumnjivo
[ zica49 @ 27.12.2014. 20:44 ] @
Prosle godine na Nova Tv HR bilo na emisiji provjereno bas o tome.
Novinarka urdila test na tri razlicita mjesta i tri posve razlicite metode.
1.Kod jedne sarlatanke koja to radi nekim instrumentom najslicnije muzickom "metronomu".
2.Neka druga ustanova koja odsijece pramen kose (privatna ili drzavna ne sjecam se)
3.U jednoj drzavnoj vodecoj bolnici ipak je u pitanju Zagreb je li....
Rezultati nista ni s cim...
Ovi dva prvih ostavili joj jedino rizu da moze jesti ,dok bolnica upozorila da joj je riza katastrofa :)

Misljenja sam da je intolerancija na hranu vise "stvar u glavi" htjeli mi priznati ili ne radije ce mo okriviti,paprike ili limun da bi zastitili neke od svojih poroka.
Alkohol,pusenje,kafa,ne spavanje,uzivanje u brzoj hrani,uzivanje u visoko kaloricnoj hrani. Hranu dostimanu sa ko zna kojom kolicinom onog sranja koja je obiljezena sa E i neki broj.
Covjek moze biti alergican na laktozu,skrob,gluten i ostalo cijeli zivot ili neki period.Alegrgija moze biti od dan dva ili okinuta cudnom kombinacijom hrane.
Sad da li je taj pojam intolerancija uzet kad je alergija neobjasnjiva i ima samo ponekad.
Ni sam ne znam u koliki je period uguran moderni covjek zadnjih 20.000 godila.Poslednjih 500 nacin ishrane je izmijenjen toliko da se moze posmatrati po nekoj logaritamskoj skali.Posebno zadnjih 50 godina,podignut standard svakakva hrana dostupna u ogromnim kolicinama pa raspali.
I sta da uradi zeludac poslije pretrpavanja suhovinom,sirom pa uz to bila neka salata a gdje ces to bez cuge i ko zna jos kakvih mirodjija.Jeste za desert? Naravno ponesi! A kafa? Naravno! Kakav miks hemije zeludac treba da bi sva ta cudesa svario.
Onda dodje muka i izgovor intolerantan sam na neku hranu...
E ajmo sad jednu ispusiti i popiti jos koju.Nije meni od toga muka pretpostavljam da sam intolerantan :) Ipak idem uraditi taj test!
Tamo te ceka neki nadri sarlatan koji ce ti taj test naplatiti i reci isto ovo ako ga se slusa izmedju redova/recenica.
Toga nije bilo dok je covjek bio skupljac i lovac .
Ako se ulovi nesto jede se meso uglavnom se nije mogao ni prezderat.Ako se nadu neki plodovi jedu se samo oni a ko se od voca ili povrca ozderao.
Ja sam sa zelucom i svim tim simptomima koji su ovdje navedeni vodio bitku godinama naravno i sam sam bio misljeja da sam intolerantan na nesto.
Prosao se cigara problem smanjen za 50%,shvatio da neke kombinacije hrane ne smiju ici skupa a pojedinacno moze.
Znaci ako se ima problem nek obrok bude jedna namirnica drugi obrok nesto drugo.
Dvstruka korist zeludac nema problema on treba jednostavnu i laganu hemiju da to svari a jednolicna hrana ne podstice prejedanje sto je generalno dobro za drzanje kilograma pod kontrolom.
[ Shadowed @ 27.12.2014. 21:23 ] @
Citat:
CoyoteKG:
http://dialab.rs/index.php?str...&id=23&id_kategorija=9

evo recimo sta neki od potencijalnih sarlatana pricaju

sve mi ovo toliko lepo zvuci, da mi je zato i sumnjivo

Zapravo, dobar deo ovog sto pise na toj stranici je tacan. Mozda su neke brojeve prilagodili ali su principi tacni.
Intolerancija na hranu ili strucno nealergijski hipersenzibilitet moze imati vise uzroka. Npr. nemogucnost varenja neke supstance (kao kod int. na laktozu) ili ne-alergijska reakcija imunog sistema (reakcija tipa 2 ili 3 (IgG) ali ne i IgE koji stvara alergijsku reakciju). Moze cak biti i psiholoska ako neko iz psiholoskih razloga toliko ne podnosi hranu da to ima klinicke posledice.

E sad, sto se tice postupka utvrdjivanja, ne znam kakav je taj njihov. Pise da je analizom krvi ali ne znam tacno kakvu analizu vrse. Mogu vrsiti IgG analizu i to ima smisla.
Ono sto treba izbegavati, ne samo vezano za intoleranciju je bilo sta gde se pominje homeopatija.
Takodje, u poslednje vreme se vrte price o namirnicama koje cine krv/organizam kiselijim ili baznijim. Bilo sta bazirano na tome - zaobici (osim ako nema smisla na osnovu drugog, razumnijeg, kriterijuma).
Takodje u vezi postupka, cak i ako je opisani postupak ispravan, i dalje ne znate da li je analiza uopste uradjena ;)
[ valerijan @ 27.12.2014. 21:41 ] @
Citat:
valerijanKolege, ja sam ciljao na zvanični test u zvaničnoj instituciji...npr. Institut za mentalno zdravlje. Možda nisam baš ispratio smer teme. @2012 retko jedem beli krompir, ali onaj drugi na sve načine. Može biti i da je ulje u pitanju. Takođe 51% optužujem sir i beli hleb. Još jednom napominjem da se nisam specijalno udubljivao u problem, već samo kad mi baš zagusti...par sati analiziram šta sam, kada i kako jeo..
2012:Za beli krompir sam te pitao zato postoji Ludisticki pokret koji zagovara da je stetna hrana koja je bele boje, pa kazem da nisi mozda potpao pod uticaj toga i utvrdio da ti smeta beli krompir.

Kad smo kod bele "boje", najviše mi smeta beli luk...
[ valerijan @ 27.12.2014. 22:17 ] @
Citat:
CoyoteKG: http://dialab.rs/index.php?str...&id=23&id_kategorija=9 evo recimo sta neki od potencijalnih sarlatana pricaju. sve mi ovo toliko lepo zvuci, da mi je zato i sumnjivo

Citat:
Brojne studije, u proteklih 25 godina, pokazuju da 55% ljudske populacije pokazuje hipersenzitivnost - abnormalnu reakciju organizma na odredjene komponente hrane i pica koji se uzimaju svakodnevno.-

Ozbiljnost se već naslućuje upotrebom slova C umesto Ć na veoma "problematičnom" mestu.
Te tako imamo "abormalnu reakciju na određene komponente piCa". To je možda ključ muškaraca koji vole muškarce,
a "abnormalna reakcija na komponenta hrane" tj. "hrana/e" je sigurno neka starosrpska osnova reči Ka.ra/e, pa je to verovatno ključ žena koje vole žene.
[ branko tod @ 27.12.2014. 22:20 ] @
postoji više savetovališta po beogradu koja se bave tom analizom.
uzmu malo krvi i 3-4000 i za par dana ti daju spisak hrane koju
možeš da jedeš. a sve je to teška prevara , i priča je otprilike ovakva :
http://dijetaplus.com/dijeta-ishrana-po-krvnim-grupama/
[ anon70939 @ 27.12.2014. 22:22 ] @
Citat:
Shadowed:
Takodje u vezi postupka, cak i ako je opisani postupak ispravan, i dalje ne znate da li je analiza uopste uradjena ;)

Da, kad sam poceo da se raspitujem malo, po netu vidim gomilu njih koji rade te testove, ali se ispostavlja da svi uzorak krvi salju postom u neke 2-3 klinike u BG-u.
Nemam pojma koje su to klinike, nisam dalje guglao.

I sad kad bih ja u KGu u nekoj klinici koja ima ugovor sa tim iz BG-a, dao krv. Da li bi oni poslali, ili bi mi dali neke random rezultate...
[ Dexic @ 27.12.2014. 23:04 ] @
BeoLab, cini mi se, je radio i direktne testove sa uzorkom krvi (ali to je samo nekih 16-ak najtipicnijih namirnica, pa se otprilike po njima mogu i grupe naslutiti kao). To je test koji nije imao nikakve veze sa krvnom grupom, niti kojekavim ne-hemijskim analizama, vec kao test na kozi (PRICK).

Vise ga ne rade izgleda, vec samo neke na gomilu namirnica, nesto kao Dialab verovatno.

Zar nije lakse za netoleranciju da se proba prosto ogromna kolicine te namirnice, ceo dan-dva, bez iceg drugog?:)
Postoji i alergija na hranu koja se ispoljava u jednjaku/zelucu.
[ mr. ako @ 27.12.2014. 23:12 ] @
Citat:
CoyoteKG:
I sad kad bih ja u KGu u nekoj klinici koja ima ugovor sa tim iz BG-a, dao krv. Da li bi oni poslali, ili bi mi dali neke random rezultate...

Nebitno. Efekat je isti. :D

[ Shadowed @ 27.12.2014. 23:31 ] @
Citat:
branko tod:
postoji više savetovališta po beogradu koja se bave tom analizom.
uzmu malo krvi i 3-4000 i za par dana ti daju spisak hrane koju
možeš da jedeš. a sve je to teška prevara , i priča je otprilike ovakva :
http://dijetaplus.com/dijeta-ishrana-po-krvnim-grupama/

Ishrana po krvnim grupama je zasebna prica.
[ branko tod @ 27.12.2014. 23:43 ] @
Citat:
Shadowed: Ishrana po krvnim grupama je zasebna prica.

Nije. Rezultati dobijeni preko tih analiza se podudaraju sa tom teorijom.
Alergološki test je sasvim druga stvar. To je dugotrajna ozbiljna priča.
[ Nemanja Jakovljevic @ 28.12.2014. 01:45 ] @
Ishrane po krvnim grupama se odrekao i njen tvorac...

No, ima vise tipova testova - sto iz krvi - sto preko povrsine koze.
Ja sam radio i iz krvi i sa koze - i sa jednim od njih sam zadovoljan - cak i prezadovoljan.
(A za drugi sam se osetio kao ovca....)

A za one koji smatraju da sam naivcina sto sam platio.... ovo su rezultati izbacivanje namirnice koju sam jeo svakodnevno, a ispao sam intolerantan:

- U roku od nedelju dana smanjen visoki pritisak na normalu
(vise godina sam imao pritisak koji je isao i do 170/110 - a pritom nemam ni 30 godina)
- Unutar mesec ili dva dana sledece:
Holesterol se normalizovao
Trigliceridi se normalizovali
Secer se vratio na civilizovanu vrednost (a bio je na gornjem pragu)
- Bez promene stila zivota, bez sportskih aktivnosti - za dva meseca skinuto 20kg... (100kg -> 80kg)

A sad - ko zeli da misli sta god zeli - slobodan je - ovo je slobodna zemlja.
Ja znam da je meni pomoglo - i da bih sada platio i pet puta vise za isti test da mi je potreban....
[ Nemanja Jakovljevic @ 28.12.2014. 01:49 ] @
Citat:
Dexic:
Zar nije lakse za netoleranciju da se proba prosto ogromna kolicine te namirnice, ceo dan-dva, bez iceg drugog?:)
Postoji i alergija na hranu koja se ispoljava u jednjaku/zelucu.

Iz iskustva... nije...
Treba vise vremena organizmu da se ocisti od namirnice - da prodje efekat - a i vise vremena da pocinje negativno da reaguje.
Pogotovu sto to nije alergija - ispoljeni simptomi ne moraju biti jaki - ili vidljivi uopste - al npr. lab analiza krvi bi mogla da pokaze...
[ anon70939 @ 28.12.2014. 02:52 ] @
Nemanja, ne budi tako tajanstven.

Zainteresovan sam, zato sam i započeo temu.
Kazi sa kojim od ta dva testa si zadovoljan?

Koju hranu koju si svakodnevno koristio si izbacio?
Šta od "nezdrave" hrane još uvek jedeš, a rezultati su ti OK?

Razumem da je na ovom forumu takva ekipa koja jedva dočeka da nekog omalovažava da bi pokazali svoju pamet, ali ne obaziri se na to.
[ Nemanja Jakovljevic @ 28.12.2014. 06:17 ] @
Saljem ti za koji minut preko PP gde sam radio...

Iz moje okoline - znam za barem 6 ljudi koji su bili tamo - i od tih 6 je zadovoljno 6...

U mom slucaju - najveci problem je bio pirinac...

Sto kad pogledam unazad - trebalo je i sam da dodjem do zakljucka...

Kako mi se zdravstveno stanje pogorsavalo - tako sam pokusavao da smanjim
nezdravu srpsku hranu, a povecavao pirinac i ostalo... Kao zdravije je...
Al, meni je pritisak isao na gore. Nekoliko kardiologa, ukljucujuci i odlzak preko
dobre veze na kardiologiju u nasu dobru bolnicu, a ukljucujuci i kardiologa na
visoko rangiranoj univerzitetskoj bolnici u Japanu, nisu mogli da nadju uzrok.
Prosao i kod endokrinologa ispitivanja (u Japanu, mislim da je endokrinolog,
nisam siguran za naziv na nasem) - i nije bilo problema. Na kraju svi oni su rekli,
to ti je genetski - evo ti lekovi...

To cut the story short, izbacim ja pirinac i jos par namirnica - i sve se normalizuje.
Ono sto je bitno - to je intolerancija - nije alergija. Tako da kada se organizam
ocisti, prihvatljivo je povremeno u normalnim kolicinama konzumirati iste...

Trenutno sam negde izmedju ta dva stanja - jer nemam kuhinju svoju silom prilika
jos par meseci. A obzirom da sam u Japanu - ovde bukvalno se pirinac konzumira na
sve moguce nacine. Osim sto se obroci prave od istih, supe se prave od pirinca,
slatkisi se prave od pirinca, grickalice se prave od pirinca, alkohol se pravi od pirinca...
[ anon142305 @ 28.12.2014. 09:27 ] @
Citat:
Nemanja Jakovljevic: Ishrane po krvnim grupama se odrekao i njen tvorac...

Moze izvor?
[ Pirossi @ 28.12.2014. 10:44 ] @
meni su napisali da ne jedem meso nikakvo osim ponekad bizonetine. bez zezanja.
to nemaju kod mene u maksiju :(
[ zica49 @ 28.12.2014. 11:03 ] @
Citat:
CoyoteKG:

Razumem da je na ovom forumu takva ekipa koja jedva dočeka da nekog omalovažava da bi pokazali svoju pamet, ali ne obaziri se na to.

Govorim u svoje ime,moj post nije bio naum da ikoga omalovazavam a osebno da bi se pravio pametan jer to nisam ni u kom slucaju.
Znam da probava i ne podnosenje hrane ma kakvog razloga ona bila moze dovesti u po zivot opasno stanje.
Naveo sam svoje iskustvo i svoje misljenje koje je meni pomoglo.Nisam imao naum da budem podvodljiv,ili da nekoga odvratim od necega.
Prevaranata i sarlatana koliko zelis,protiv toga dizem svoj glas.
Ne prepiremo se samo razmjenjujemo misljenja!
Ziv mi i zdrav bio..
[ Nemanja Jakovljevic @ 28.12.2014. 11:10 ] @
Citat:
IUOP_1:
Citat:
Nemanja Jakovljevic: Ishrane po krvnim grupama se odrekao i njen tvorac...

Moze izvor?

Moze.

http://www.dadamo.com/B2blogs/...the-genotype-diet-reve?blog=14

A kao dodatak oko krvnih grupa bila je i prica da ce izneti dokaze klinickog istrazivanja svojih tvrdnji - koje nije izneo.
[ anon70939 @ 28.12.2014. 14:01 ] @
Citat:
zica49:
Citat:
CoyoteKG:

Govorim u svoje ime,moj post nije bio naum da ikoga omalovazavam a osebno da bi se pravio pametan jer to nisam ni u kom slucaju.
Znam da probava i ne podnosenje hrane ma kakvog razloga ona bila moze dovesti u po zivot opasno stanje.
Naveo sam svoje iskustvo i svoje misljenje koje je meni pomoglo.Nisam imao naum da budem podvodljiv,ili da nekoga odvratim od necega.
Prevaranata i sarlatana koliko zelis,protiv toga dizem svoj glas.
Ne prepiremo se samo razmjenjujemo misljenja!
Ziv mi i zdrav bio..

Nisam ni mislio na tebe nekog određeno...

Nego su svi graknuli odjednom protiv toga, tako da onaj i ko ima pozitivno iskustvo, sramota ga da pomene, da mu ga ne bi svi u glas napali kako je bolid jer je dao 3000 din za tako nesto.

I onda tema ne ide u pravcu u kojem treba, da se cuju obe strane i razlicita iskustva, nego se gura ona strana gde su ljudi glasniji
[ Dexic @ 28.12.2014. 14:39 ] @
Citat:
Nemanja Jakovljevic:
- Bez promene stila zivota, bez sportskih aktivnosti - za dva meseca skinuto 20kg... (100kg -> 80kg)

Ajde sada samo da ovo procenimo cisto matematicki.
20kg na 60 dana je 0.33kg dnevno.
Da su to masti, ispada da si dnevno imao deficit od 3300 kcal sto je nemoguce :) Da je pola samo iz masti (iz tela), to 1600kcal deficit dnevno, sto je opet nemoguce, jer kazes da nisi vezbao (tako da ti je oko 1600kcal verovatno otprilike i potrosnja, mada nesto veca pretpostavljam)

Vecina ovog gubitka je iz misica (ukljucujuci i vodu iz njih), znaci, sto nije pozitivno. (da, deo ce biti vode, ali sem ako ti nije 10-15kg vode se zadrzavalo u crevima i bubrezima od hrane koja ti ne priaj... opet nije to nesto puno).~2l si mogao imati max. u glikogenu na tvojoj kilazi.
[ Pirossi @ 28.12.2014. 14:57 ] @
prisustvo antitela na odredjenu hranu ne znači da ti ta hrana "ne prija" nego da si je skoro jeo.
pošto bizona nikada nisam jeo, telo mi prosto žudi za tim.
[ Nemanja Jakovljevic @ 28.12.2014. 15:10 ] @
Citat:
Dexic:
Citat:
Nemanja Jakovljevic:

Ajde sada samo da ovo procenimo cisto matematicki.
20kg na 60 dana je 0.33kg dnevno.
Da su to masti, ispada da si dnevno imao deficit od 3300 kcal sto je nemoguce :) Da je pola samo iz masti (iz tela), to 1600kcal deficit dnevno, sto je opet nemoguce, jer kazes da nisi vezbao (tako da ti je oko 1600kcal verovatno otprilike i potrosnja, mada nesto veca pretpostavljam)

Vecina ovog gubitka je iz misica (ukljucujuci i vodu iz njih), znaci, sto nije pozitivno. (da, deo ce biti vode, ali sem ako ti nije 10-15kg vode se zadrzavalo u crevima i bubrezima od hrane koja ti ne priaj... opet nije to nesto puno).~2l si mogao imati max. u glikogenu na tvojoj kilazi.

Misicnu masu nisam izgubio - al deo vode jesam - ali je i bilo previse u pocetku...
[ Dexic @ 28.12.2014. 15:37 ] @
Objasni kako je to moguce, i koliko si po tebi izgubio masti, vode i misica?
Ovo je znaci barem 15kg vode, ako nisi izgubio misice. Toliko da si imao retenzije je nemoguce.
[ Nemanja Jakovljevic @ 28.12.2014. 15:52 ] @
Evo ovako - nemam dokaze da ti dokazem za isti vremenski period kao sto sam rekao ali:

Na zakacenoj slici sa leva na desno: 26.3.2012, 19.7.2012, xy.10.2012.
Kilaza: oko 97kg (oko 3.4.2012. znam da je bilo 99.7kg), (oko pocetka juna (oko 80kg)) oko 78kg, oko 76kg
Trcanje: Prvo 14.6.2012. strava
Velicina farmerica: Mart 35, Jun - 28/29

[Ovu poruku je menjao Nemanja Jakovljevic dana 28.12.2014. u 17:04 GMT+1]
[ Nemanja Jakovljevic @ 28.12.2014. 16:01 ] @
A sto se tice strukture - imam ova dva data pointa:
23.03.2012; 05.11.2012
Voda: 53kg; 48.8kg
Proteini: 14.3 kg; 13.1kg
Mineral: 4.98kg; 4.76 kg
Body fat: 25.1; 13kg
Total: 97.3kg; 79.6kg

U novembru je malo povecana tezina - al tako je to kada se dodje na odmor u Srbiju - pa se udari po klopi...

[ branko tod @ 28.12.2014. 16:57 ] @
Citat:
Nemanja Jakovljevic:

- U roku od nedelju dana smanjen visoki pritisak na normalu
(vise godina sam imao pritisak koji je isao i do 170/110 - a pritom nemam ni 30 godina)
- Unutar mesec ili dva dana sledece:
Holesterol se normalizovao
Trigliceridi se normalizovali
Secer se vratio na civilizovanu vrednost (a bio je na gornjem pragu)

Nemanja , brate , šalji na PP da skinem ovaj džakčić..
[ Dexic @ 28.12.2014. 18:17 ] @
Citat:
Nemanja Jakovljevic:
Evo ovako - nemam dokaze da ti dokazem za isti vremenski period kao sto sam rekao ali:

Nadam se da smo se razumeli: ne sumnjam da si ti skinuo 20kg ukupne tezine za 2 meseca, to uopste nije nemoguce.

Ali sumnjam da najveci deo toga nisu misici, posto kako sam kazes, nisi trenirao (pa se nisu pravili novi). Kolicina masnoce koju je realno moguce izgubiti na toliki period nije ni blizu 10kg.

P.S. Salji i meni na PM :)
[ anon70939 @ 28.12.2014. 18:33 ] @
I ja planiram da probam, hebes 3000 din.
Mada meni nije problem kilaza, nego konstantni umor

pisacu onda utiske :)
[ fanfon @ 28.12.2014. 19:01 ] @
Ima jedna stvar oko koje su nutricionisti saglasni-nije dobro dobijati ni gubiti preko 3 kg mesecno jer to opterecuje rad jetre i srca sta god koristili. Ako pogledajte-to je logicno-za 6 meseci to moze biti 18 kg u plusu ili minusu. Najveci problem kod svih koji gube(posto su oni koji imaju problem da dobiju u manjini) je pitanje: "Kako da nastavim da se hranim kad dodjem do odredjene tezine sa kojom sam zadovoljan i kako da drzim kontinuitet u ishrani i vezbanju?". Nije problem izgubiti. Svako ko je pokusao uz mnogo volje je uspeo da izgubi. Problem je ne vratiti.
[ superbaka @ 28.12.2014. 19:34 ] @
ja vrlo lako izgubim nekoliko kilograma samo promenom ishrane... zamenim kabasto tecnim, uvece jedem travke ili voce, a kad se probudim nocu ne cepnem 2 sendvica kao nekad vec jedan list salame, cisto da me zavara da sam jeo nesto...
u sutini, ako vam neko kaze da ne treba da jedete to i to, pa kad pogledate sta vam ostane u kuhinji i vidite da vam je jedini izbor par pomorandza ili jabuka, nije tesko reci da test tolerancije na hranu nije bio uspesan :)
[ zica49 @ 28.12.2014. 20:08 ] @
Citat:
Nemanja Jakovljevic:
A sto se tice strukture - imam ova dva data pointa:
23.03.2012; 05.11.2012
Voda: 53kg; 48.8kg
Proteini: 14.3 kg; 13.1kg
Mineral: 4.98kg; 4.76 kg
Body fat: 25.1; 13kg
Total: 97.3kg; 79.6kg

U novembru je malo povecana tezina - al tako je to kada se dodje na odmor u Srbiju - pa se udari po klopi...

Gubitak vode objasnjava smanjenje krvnog tlaka,a to si naveo da se unormalilo...
[ Deep|Blue @ 29.12.2014. 09:29 ] @
Ne znam gde je pirosi radio test i koji manijak mu je radio test kad je u referentne namirnice uključena bizonetina.
Ja sam radio test i nekih 6 meseci sam bi na tom režimu ...
Na prvom testu je bilo izbačeno oko 60% referentnih namirnica. Nije baš da se svede na "narandže i jabuke" ali je potrebno malo navikavanja.

Gubitak kilaže je negde oko 25kg, mada je ispao manje bitan.
Ono što mi se pojavilo kao nuspojava se iskristalisalo kao veća dobit.
Naime, redovno sam imao problema sa prehladama, upalama, opterećenim želudcom, umorom i slično
Posle 2 meseca stanje se drastično promenilo i čak nešto preko godinu dana nakon prestanka nisam imao nikakvih zdravstvenih problema. Takođe, vraćanje kilaže je bilo slabije izraženo nego kod drugih dijeta.
Što se tiče gubitka kilaže ... moram da priznam da sam jeo mnogo veću količinu hrane i slatkiše skoro svaki dan i to bez ikakovg osećaja preopterećenosti. Pretpostavljam da 2kg pita od jabuke i višanja za popodne ne bi trebalo da utiče na smanjenje kilaže.

[ Pirossi @ 29.12.2014. 10:06 ] @
u stvari evo sad gledam nalaz i Bufalo je samo jedna stavka pored svinje, jelena, zečetine i teletine koje treba konzumirati uz oprez (sic!)
potpuno sam zaboravio rezultate, zato jer sam letimično bacio pogled, video da ne smem da jedem kukuruz, nasmejao se i zaboravio.

test sam dobio kao gratis uz standardnu analizu krvi u laboratoriji na Vračaru, blizu mog posla.
ne smatram ga relevantnim ni za šta. jedna od gomile pseudo-naučnih metoda.

[ Nemanja Jakovljevic @ 29.12.2014. 10:46 ] @
@Pirossi

To je taj test za koji sam ja rekao da je beskoristan...
[ Deep|Blue @ 29.12.2014. 11:08 ] @
Nešto ne naiđoh na bizonetinu, ali ovo sa spiska bi trebalo da je dostupno kod nas
jagnjetina, teletina, piletina, svinjetina, konjetina, curetina

jabuka, kajsija, banane, brorovnica, pomorandža, trešnja, ribizla,
smokva, grožđe, kruške, grejpfrut, kivi, limun, mandarina, ananas,
šljiva, malina, jagoda, urma, višnja, breskva

[ branko tod @ 29.12.2014. 13:42 ] @
Zvao telefonom za test , 12.000 din.
[ Nemanja Jakovljevic @ 29.12.2014. 14:16 ] @
Bilo je 6,000 - a za studente 2,000...
Za osnovni set... Specijalisticki je mozda bio 12,000 - ali je nepotreban osim u slucajevima preterano preterane gojaznosti....
[ branko tod @ 29.12.2014. 14:26 ] @
osnovni 9.500, a za one sa ozbiljnijom bolešću ( stent ) 12.000
[ Nemanja Jakovljevic @ 29.12.2014. 14:33 ] @
Takvu informaciju ne treba preskociti ako se navode cene... jer smatram da je vecini dovoljan taj osnovni program...
[ anon70939 @ 29.12.2014. 22:31 ] @
ma raznim popustima bude po 3000 din taj prvi.
Onaj detaljniji posle 2-3 meseca je puno skuplji
[ Dexic @ 29.12.2014. 23:00 ] @
Kod Nemanjinog?:)

Ovo kao neki americki popust :)
[ ŽIKI @ 30.12.2014. 00:07 ] @
I ja sam radio ovaj beskoristan test kao i Pirossi.
Mislim da je bilo oko 1000-1500din sa analizom krvi.
Čim sam pogledao, odmah sam posumljao i u rezultate krvi
Čisto iz radoznalosti sam uradio pošto sam alergičan na trave, kao možda nešto još saznam, zamišljao sam rezultate nekako drugačije, ova tabela mi je smešna...
[ Hattalasat @ 02.01.2015. 08:43 ] @
Kojote , skokni do Olympia shop-a ( iznad Vatrogasnog ) i nadji vlasnika Gorana Ilica . On ce ti reci najbolje sta ,gde i kako je najbolje . ;-)
[ anon70939 @ 02.01.2015. 08:55 ] @
Znam dobro Gorana, :)
Samo ne znam kakve on ima veze sa ovom pricom
[ branko tod @ 02.01.2015. 09:11 ] @
Ustanovio sam da sam tolerantan na sarmu, prasetinu i ajvar,
ali da sam netolerantan na salate !
[ Trick Fix @ 02.01.2015. 09:46 ] @
Primetio sam da me "vata" Intolerancija kad smažem više od 1kg ovog prasećeg Čips-a:
[ branko tod @ 02.01.2015. 09:58 ] @
Možda da probaš da dodaš ove tablete :

[ Trick Fix @ 02.01.2015. 10:48 ] @
Evo,
pre neki dan sam dodao aditive za lakše varenje:

[ branko tod @ 02.01.2015. 10:52 ] @
Vrlo lepo, samo mesto ovoj slici je u zakon fotki. Otkri tajnu koji je ono sos ?
[ Trick Fix @ 02.01.2015. 11:07 ] @
Mi se ovde malo zezamo (dok nas ne izlupaju domačini) jer odstupamo od teme,

ali generalno mislim da mi smeta beli hleb i testa,
Ne mogu to 100% da potvrdim (nisam bio ni na kakvom Test-u)
ali kad hleb ne jedem ili jedem ražani

---imam neki čudan/prijatan osečaj da mi je takav obrok lakši.

,a sos je ovaj:
[ branko tod @ 02.01.2015. 11:19 ] @
Hleb je stvarno problematičan i treba ga izbegavati ( ako čovek može to ).
Kao i sva testa sa kvascem , pogotovo ako imaju aditiva.

A sos mora da je sladak ! Bljak.
[ Trick Fix @ 02.01.2015. 11:52 ] @
Još kao klinca, kad su me nakrkali sa testima,burekom ili kolačima od lisnatog testa
imao sam silne muke nadutosti i dugog varenja.

Imao sam osećaj da testo koje pojedem za ručak u želudcu mi stoji do 22h kao nesvariva kugla.

Naroćitu nelagodnost mi stvaraju lisnata testa (na pr. Žužu) koja nisu "Reš" pečena, nego onako bledunjavo izgledaju,
Ee, kad to pojedem , lakše bi mi bilo da sam pojeo neku NE-otvorenu konzervu.
Muke silne u vezi nadutosti i "dezorganizacije" rada creva.

A ovaj mi je još bolji Lovački sa pečurkama :

Od slatkih soseva u obzir dolazi samo sos od višanja sa kojim se prelije "Rind-Flajš"
sa kuvanim krompirom pride.

Inaće reč : "Rin-Flajš" se pogrešno koristi ovde kod nas,

U nemačkoj se misli na kuvanu teletinu/junetinu (Rindfleisch)

a ovde se ta reč koristi za kuvano meso iz supe i zovu ga "Rinflajš"
sa sve kuvanom šargarepom,paškanatom,peršunom, zelerom i glavicom luka.

pOz

[Ovu poruku je menjao Trick Fix dana 03.01.2015. u 00:11 GMT+1]
[ branko tod @ 02.01.2015. 12:54 ] @
moja baba je govorila rinflajš, nemoš ti bolje znati od nje, rođena je bila u austrougarskoj 1892
[ Hattalasat @ 02.01.2015. 22:03 ] @
Kojote , trast mi :-) . Prosetaj i porazgovaraj .... saznaces vise od bilo koga ;-) . Ne rekla kazala , vec isprobano na sebi ....
[ misk0 @ 02.01.2015. 23:07 ] @
Ja sam uradio taj test prije 6mj i dobio sam sledece rezultate - izbaciti jabuke, jaja (na oko, kajganu i to.. ne u kolacima) i kravlje mlijeko i sve proizvode od istog.
U sustini moji rezultati su vezani za tezinu (buduci da sam vjezbao i prije tog testa) i za probavu. Od kad sam te stvari izbacio, nastavio sam da gubim masnoce (u jednom momentu se zaustavilo) i probava se uredovila.

Ja sam radio testove koji su na bazi elektrostimulacija (ne mogu se sjetiti naziva proizvodjaca i opreme) i poredjena uzoraka koji su imali u malim staklenim ampulama. Jos osoba znam koji su radile te testove i imale slicne rezultate (ne testova, vec efekat izbjegavanja te hrane).

[ Odin D. @ 02.01.2015. 23:45 ] @
Na čemu se bazira taj test?
Ne mislim u smislu "na tome da ti odrede šta ti ne prija da jedeš" nego na kakvom hemijskom/biološkom/fizičkom/električnom/štagod principu koji se može mjeriti?

Šta se tim testom izmjeri što npr. pokaže da ne treba da jedeš npr. jabuke?

Šta bude kad zdrav-prav čovjek kome ne fali ništa i ne smeta ništa ode na to testiranje - da li mu rezultati pokažu da baš sve može da konzumira?
[ Dexic @ 03.01.2015. 00:02 ] @
Ne postoji skroz zdrav-prav covek, vec samo osobe kojima nije ustanovljeno nista ozbiljno. (nije sala, vec istina)
[ branko tod @ 03.01.2015. 00:08 ] @
Citat:
Dexic: Ne postoji skroz zdrav-prav covek, vec samo osobe kojima nije ustanovljeno nista ozbiljno. (nije sala, vec istina)

Da , da . Vojni piloti , astronauti.
[ Trick Fix @ 03.01.2015. 06:37 ] @
Nakon pola veka strpanog u "Duhhpe" u potpunosti se slažem sa ovim navedenim :
Citat:
Odin D.: Šta bude kad zdrav-prav čovjek kome ne fali ništa i ne smeta ništa ode na to testiranje - da li mu rezultati pokažu da baš sve može da konzumira?

Citat:
Dexic: Ne postoji skroz zdrav-prav covek, vec samo osobe kojima nije ustanovljeno nista ozbiljno !

Nek mi neko odmah doturi "plajvajz" ...onaj što ima s' jedne Plavu a sa druge Crvenu..i treba da se "lizne" pre potpisa..

......Podpisujem, i to O'ma ! ...OVO iz momenta !

(uz SVE konsekvence i posledice koje mogu iz ovoga da nastanu ! ---'el se tako kaže? ...pomozite mi...ako BOGA znate)

i u podpunosti se slažem sa ovim konstatacijama.

pOz

[Ovu poruku je menjao Trick Fix dana 03.01.2015. u 07:48 GMT+1]
[ ventura @ 03.01.2015. 08:16 ] @
Citat:
Odin D.:
Šta bude kad zdrav-prav čovjek kome ne fali ništa i ne smeta ništa ode na to testiranje - da li mu rezultati pokažu da baš sve može da konzumira?

To su izgleda kao oni testovi za alergije.... Otišao ja na to bockanje u sklopu sistematskog pregleda, kad bog te mazo, ne znam kako sam ostao živ sve ove godine, pa ja sam alergičan na sve... Uglavnom, sva sreća pa sam naleteo na njih, vrlo zgodno imaju svoju apoteku tu preko puta gde svi lekovi koji su mi apsolutno neophodni mogu da se pazare, i da redovno svako par nedelja dolazim na dopunu a i dodatne kontrole svremena na vreme neće škoditi...

Ili odvedem dete kod oftamologa zbog začepljenog suznog kanala, kad nismo ni seli na stolicu, a doktor već oštri skalpel - sestra štampa fiskalni račun za hiruršku intervenciju u opštoj anesteziji... A dete staro svega par meseci...

Sve je to jedna banda bez skrupula, koja forsira svakakav vid intervencije i tretmana samo da zaradi dodatni dinar, a te sitnice sa alergijama i intolerancijom na hranu (mislim da ljube noletovu ikonu svakog dana), to im je rudnik zlata...
[ misk0 @ 03.01.2015. 19:53 ] @
Citat:
Odin D.: Na čemu se bazira taj test?
Ne mislim u smislu "na tome da ti odrede šta ti ne prija da jedeš" nego na kakvom hemijskom/biološkom/fizičkom/električnom/štagod principu koji se može mjeriti?

Ne bih znao, vidio sam uredjaj koji pokazuje koliki je nivo 'intolerancije' kao i da se taj nivo ako vremenom izbjegavas tu hranu moze smanjiti. U mom slucaju mi je nakon 3ceg pregleda rekla da mogu jesit jabuke i mlijeko ali jednom-dva puta sedmicno.

Citat:

Intolerancija (koliko ja shvatam) nije isto sto i alergija i ja sam te stvari gore jeo citav zivot bez nekih problema. Organizam nadje nacin da upravlja sa tim stvarima koje mu ne odgovaraju, ali na tezi nacin. Rezultat koji sam ja imao je nastavak mrsavljenja, tj taj proces se zaustavio neko vrijeme prije te promjene.
[ Odin D. @ 03.01.2015. 21:11 ] @
Ja pretpostavljam da kad neko ide da radi te testove - da mu nešto "fali". Teško da bi neko išao da plaća ne-znam-koliko neki pregled ako mu nije ništa.
Iz ličnog i vanličnog iskustva znam da čovjeku, bio zdrav ili ne, skoro svaka promjena nekog ustaljenog stanja podužeg trajanja - čini dobro.
Čak i sasvim "bezvezne" stvari, npr. promjeni položaj kreveta, ili samo zarotiraj položaj glave i nogu - i vjerovatno ćeš bolje spavati nego dotad.
Poslije nekog vremena, kad "dejstvo" splasne, vrati se na staro i opet dobro.

Pretpostavljam da kad tako na čovjeka utiču neke trivijalnosti, da onda neki značajniji koraci, kao što je promjena hrane, malo vježbanja ili nečeg drugog
mogu dovesti i do značajnih reakcija organizma. Sad, da li je u pitanju pretežno placebo efekat ili nešto drugo - to je ono što ja pitam u vezi ovog testa.
Da li je neko izvršio ispitivanja tako što bi nekoj grupi nasumice rekao da je alergičan na nešto, pa gledao da li ima iste pozitivne rezultate kao i ona grupa
kojoj je to sve navodno izmjereno?
Tj. sem ličnih iskustava - postoje li zvanično dokumentovana istraživanja koja pokazuju da tu ima nešto više sem placebo efekta.

Jakovljević kaže da je nakon izbacivanja riže smršao 30 kilograma i da su mu se onda neki nalazi unormalili.
Ja vjerujem, da bi se ti rezultati unormalili za 99% ljudi sa prekomjernom težinom, kad bi samo smršali 30 kilograma za to vreme, sve i da su tih 30 kg izgubili
pomoću jedenja samo čvaraka, ili pomoću jedenja samo riže u njegovom slučaju.
[ Dexic @ 03.01.2015. 22:26 ] @
Nisam pratio sta je bilo sa onim ludakom koji je smrsao samo na McDonalds (junk) hrani. Ali nesto sumnjam da je njemu ista pozitivno promenjeno u telu, sem tezine, bukvalno.

A inace ako on (N. iz ovog threada, ne taj ludak iz Amerike) nije izgubio puno misica, onda je masa te tezine samo voda - ako je on imao toliko zaostale vode, mnogo toga je moglo da se sredi kao posledica.

Ali ako je on prestao da jede neku namirnicu kao posledica testa, a ne svojoj probom, nakon cega je doslo do tog gubitka, onda je ta cinjenica prilicno na strani testa. A ne bi izgubio toliko vode jedenjem samo cvaraka.

A ako mislis da postoje neka globalno prihvacena studija o ovim testovima - nema je. Tako nesto se ne isplati da se dokaze, vec da se obori tacnost. Sto bi ventura rekao, ako to radi, dovoljan je taj jedan test, i posle oni vise nemaju posla sa tobom. Nema dalje zarade.
[ DaliborP @ 04.01.2015. 01:02 ] @
Citat:
Odin D.:
Ja pretpostavljam da kad neko ide da radi te testove - da mu nešto "fali". Teško da bi neko išao da plaća ne-znam-koliko neki pregled ako mu nije ništa.
Iz ličnog i vanličnog iskustva znam da čovjeku, bio zdrav ili ne, skoro svaka promjena nekog ustaljenog stanja podužeg trajanja - čini dobro.
Čak i sasvim "bezvezne" stvari, npr. promjeni položaj kreveta, ili samo zarotiraj položaj glave i nogu - i vjerovatno ćeš bolje spavati nego dotad.
Poslije nekog vremena, kad "dejstvo" splasne, vrati se na staro i opet dobro.

I ja mislim da je samo promena u pitanju, a sto se tice testova intolerancije samo trenutna moda, tj novi nacin uzimanja para nekom kome realno to ne treba.

Imam i ja par prijatelja, odradili to, tamo im rekli prestanite jesti hleb ili pastu, sta ja znam, smanjite alkohol, pa naravno da ce im biti bolje posle toga, mogli su i mene pitati isto bi im rekao.

Meni se samo cini da rezultati tih testova, kakvi god bili, uglavom nateraju ljude da pripaze na ishranu, pogotovo kad se radi o kolicini, i naravno da ce se svi osecati bolje i smrsati koje kilo.
[ Trick__Fix @ 05.01.2015. 07:18 ] @
Citat:
DaliborP:..... sto se tice testova intolerancije samo trenutna moda, tj novi nacin uzimanja para nekom kome realno to ne treba.

Upravo tako...

Čovek koji je zdrav i tako se i oseća i kome ništa nije, ode (slučajno) na taj TEST,

-Kad dobije rezultate tek mu onda "svašta je " + konfuzija u glavi....

,nepotrebna,

U to ime, evo napravih raspored "Intolerantne" hrane na bambusovoj dasci :

Jedino je bitno, da je količinski sa merom, izvolte:

pOz
[ branko tod @ 05.01.2015. 10:57 ] @
Da li je to test tolerancije ? Prepoznajem dva jaja i jednu kolbász
[ branko tod @ 14.01.2015. 02:54 ] @

Severna Koreja , njima ne treba test tolerancije na hranu

[Ovu poruku je menjao branko tod dana 14.01.2015. u 05:23 GMT+1]