[ Homer J. Simpson @ 01.01.2015. 13:57 ] @
Nocas kao bilo -20 , sad je -9 i slicne gluposti. Jel to nestasica ozbiljnijih dramaticnih vesti pa da se marva drzi onako malo podgrejana ili obican debilizam ? |
[ Homer J. Simpson @ 01.01.2015. 13:57 ] @
[ fanfon @ 01.01.2015. 14:00 ] @
Gde si pročitao da lažu? Temperature vazduha prethodnih dana su realno objavljene u medijima. Kod mene u Apatinu juce ujutru je bilo -16 u 07h. Tako je objavljeno i u medijima, a i na sajtu weather2umbrella. Jutros u 01h iza ponoći bilo je -18. Nisam primetio da se ovih dana neistinitno prenosila temperatura vazduha preko medija.
[ Homer J. Simpson @ 01.01.2015. 14:06 ] @
Procitao na termometru i na http://www.sepa.gov.rs/ams/xajax_data/eas_kvalitet_vazduha_1.php (+/- 1 stepen u odnosu na termometre). Ne znam za w2u i slicno ali citam vesti pa vidim 'na doceku u BGD -20' , 'u NS -18' itd. a nije bilo ispod -13.
Mozda je bilo -20 negde u okolini BGD ali u gradu ni blizu. Isto tako pre neki dan kao -10/-11 a ono -6 ... [ gilopile @ 01.01.2015. 14:19 ] @
Ma naravno, samo lazu ovaj napacen narod zarad par klikova vise na tim jadnim portalima. Svaki naslov im je do maksimuma preuvelican, neproveren i sl. Otvorim na par sekundi, prelistam naslove, iznerviram se i zatvorim.
I da jeste u Srbiji ta temperatura, opet ne bi trebao nasliov glasitii, tipa `Preti nam smak sveta! Uskoro cemo se pretvoriti u jednu veliku ledenu kocku, pa ko prezivi...`...` Naucnici predvidjaju da ce do kraja 2016 Mesec udariti u zemlju...`...i takve neproverene nebuloze koje su procitali na nekom americkom `njuz`-u. [ fanfon @ 01.01.2015. 14:43 ] @
U Beogradu ima dosta mernih stanica pa temperatura moze varirati i do 10 stepeni zavisno od toga da li na nekoj duva vetar ili je na visem ili nizem terenu. To treba uzimati relativno.
[ djricky @ 01.01.2015. 14:47 ] @
takodje, potvrdjujem, moj externi digitalni termometar i merenje rhmz-a se uglavnom poklapaju +/- 2 stepena celzijusa...
[ sasa022 @ 01.01.2015. 15:02 ] @
@Homer J. Simpson
U zutoj stampi i na vecini portala nema vise ni N od novinarstva. Sve se svodi bombasticne naslove ( koji nemaju veze sa realnoscu ) , copy-paste ( cak se i ne trude da ispravljaju uzasne prevode ili pravopisne greske )....... U sustini sve se svodi na spinovanje tj. okretanje mase ka nekim glupostima , da se ne bi realno razmisljalo o stvarnim velikim tekucim problemima. [ Homer J. Simpson @ 01.01.2015. 15:59 ] @
Ma ok to za neke politicke ili bezbednosne teme , pa cak i za te 'katastrofe' (smakove sveta i ostale apokalipse) , ali cemu laganje oko neceg tako glupog kao sto je temperatura ?!
[ X Files @ 01.01.2015. 16:25 ] @
Temperature u Požarevcu se poklapaju sa onim što piše na našim poznatim portalima, koji preuzimaju podatke. Pre neki dan jeste bilo -18oC.
Pored temperature, godinama unazad (zbog ribolova) pratim brzinu i pravac vetra. Zvuči šašavo, ali prognoze do nekoliko dana unapred su postale prilično pouzdane. [ branko tod @ 01.01.2015. 16:46 ] @
[ mrkii @ 01.01.2015. 17:00 ] @
Citat: fanfon: U Beogradu ima dosta mernih stanica pa temperatura moze varirati i do 10 stepeni zavisno od toga da li na nekoj duva vetar ili je na visem ili nizem terenu. To treba uzimati relativno. Vetar nema veze jer se termometar uvek nalazi u zaklonu (meteoroloskoj kucici). [ Homer J. Simpson @ 01.01.2015. 17:11 ] @
Citat: branko tod: On line vreme http://www.hidmet.gov.rs/ciril/osmotreni/kosutnjak.php?d=7 Eto i tu se vidi da nije bilo ni blizu -20 [ Java Beograd @ 01.01.2015. 17:16 ] @
Zašto neki lažu da mediji lažu o temperaturi ? Čemu ta izmišljanja ?
[ anon70939 @ 01.01.2015. 18:20 ] @
Pa valjda prethodnih godina se pricalo kako lazu za jako niske temperature da bi smirivali narod i sprečavali paniku :)
Znači vremena se menjaju, s popularnim internetom. Laže se da su više temperature! [ branko tod @ 01.01.2015. 18:54 ] @
Temperatura koja se objavljuje kao zvanična temperatura u Beogradu meri se kod Karađorđevog
parka. Između nje i one iz centra Košutnjak postoji uvek mala razlika. Zimi je nešo toplije u gradu, dok leti uveče ume da bude drastična razlika. Bude toplije i 8 stepeni. Dok sam radio na aerodromu uvek smo kontrolisali temperaturu. Na aerodromu u Surčinu bilo je po neki put i 6-8 stepeni hladnije. A moj termometar na terasi se gađa u 1 stepen sa objavljenom temperaturom. Udaljen sam 500 m od mesta gde se meri teperatura. I leti i zimi. [ anon70939 @ 01.01.2015. 19:01 ] @
zaključak, tebe mediji ne lažu, dok nas ostale lažu
[ vladd @ 01.01.2015. 19:08 ] @
Postoji izmerena temperatura na mernim mestima i postoji efekat vetra, vlaznosti...
Takodje, kada su vesti u pitanju, opsezi pokrivaju celu drzavu, pa su cifre cesto u velikom opsegu. Ali je cinjenica da neki gundjaju da se "namerno" laze zbog nekih imaginarnih razloga. Ja licno, koristim online automatsku stanicu na institutu http://aws.ipb.ac.rs/index.php/, koja mi pokazuje temperaturu(koja me ceka na poslu) stepen-dva nizu nego sto je u zoni starog Merkatora. I sto je jos gore, vidi se odvratni efekat vetra.. Pa ko je u zoni par km, moze da ima poprilicno tacnu trenutnu sliku...i "istorijat".. Solidne su razlike zavisno od gradske zone, npr Zemun polje je jos stepen dva niza od pokazivanja ove aws... [ branko tod @ 01.01.2015. 19:15 ] @
Citat: CoyoteKG: zaključak, tebe mediji ne lažu, dok nas ostale lažu Temperaturu pratim na studiju B i na sajtu HMZ S , i na terasi :D , a bogme i u plastenicima [ sasa022 @ 01.01.2015. 20:07 ] @
Možda "novinari" prate THSW Index ( objedinjuje uticaj temperature, brzine vetra, relativne vlažnosti vazduha i sunčevog zračenja na osećaj hladnoće i toplote kod čoveka pa je najsloženiji, ali i najpribližniji pokazatelj osećaja hladnoće tj. toplote )
[ bln.sys @ 01.01.2015. 20:12 ] @
Lažu, na mom termometru je +23!
[ bakara @ 01.01.2015. 23:27 ] @
O cemu vi raspravljate... ko da termometar kosta sto dukata pa ne mozete sami izmeriti.
[ Lacika.1991 @ 01.01.2015. 23:42 ] @
Uz svo dužno poštovanje prema svima..ali postoje ljudi koji u svakoj božijoj mogućoj situaciji vide neku od teorija zavere,laži i šta ja znam čega već..po mom mišljenju ovo bi bila jedna od tih tema :D
[ Sava @ 02.01.2015. 08:49 ] @
Ja sam jedan od bolesnika za tačna merenja. Morao sam među prvima da nabavim DCF radio sat još pre više od 20 godina i platim ga dobrih 150 maraka. Danas to Kinezi prave za neku beznačajnu lovu. Da ne pričam o tačnom merenju frekvencije itd... Sve u svemu uvek imam termometar na prozoru kupatila koji je okrenut prema dvorištu i zaklonjen od vetrova i jakog sunca. On mi je uvek bio početna tačka za oblačenje ujutru kada sam kretao na posao. Uvek sam poredio taj podatak sa objavljenim. Danas više koristim podatke sa interneta, a za Linux postoji jedan program koji meri temperaturu u Mirijevu, a kako sam ja na Zvezdari to mu dođe gotovo isto. Zapravo merna stanica je na nekih možda 500 metara od moje kuće tako da su se ti podaci poklapali sa mojim merenjima. Ovo sve pišem kako bih istakao da je jako važno gde se merenja vrše. Podatak koji vidimo na tv i mnogim radio stanicama je zvanični podatak HMZ koji koliko znam još uvek objavljuju podatak iz Karađorđevog parka. Kako je moja nadmorska visina preko 200 m i osetno iznad te merne tačke podaci se ne poklapaju, obično je kod mene 1-2 stepena manje. Još kada odem na sam vrh Zvezdarske šume temperatura je još kojih 2 stepena niža tako da u odnosu na zvanični podatak je to i po 4 stepena niže. Najzad, nema dobrih termometara po radnjama. Ja sam tražio prošle godine onoliko i obišao dosta radnji. Na sajtovima postoji koješta, ali u praksi nema toga. Poslednji dobar koji sam imao je bio onaj veliki okrugli ruski koji sam nažalost razbio. Svuda ima nekih kineskih za 100 dinara, ali koliko koštaju toliko i vrede - znači ništa! Prema tome najtačniji podatak dobijam sa imterneta kada odaberem najbližu mernu tačku svojoj kući.
Sve u svemu nikakva nauka i nema teorije zavere! [ vladd @ 02.01.2015. 08:50 ] @
Postoje ljudi sa manijama gonjenja, i to je jasno.
Medjutim, nekada zaista iritiraju zastarela merenja i uopstene, a netacne prognoze. I zarad mistifikacije celog posla, nesto malo krece da curi u javnost, kako su prognoze za nekoliko dana u stvari poprilicno nesigurne. Umesto da lepo ispricaju BITNE detalje, kolika je gde temperatura, sta treba JOS posmatrati uz tu temperaturu, gde mogu gradajni da se informisu o TRENUTNOJ temperaturi(u "vestima" podatak moze da bude star i par sati), i kako da razumeju "prognozu"..ako kazu kisa, sta je USLOV za kisu i sta odredjuje verovatnoc.. Ako NEMA vetra, NEMA ni promene vremena.. Ako se susrecu dva ili tri fronta, , prevladavanje jednog fronta zavisi od PRAVCA vetra...pa ce prostom pogledom na pravac vetra biti jasnije KOJI od tri fronta ce definisati vreme.. Sto se tice termometara, kucni su malo nezgodni posto najcesce nemaji sild, koji ih stiti od direktnog zracenja i uticaja vetra. [ branko tod @ 02.01.2015. 09:45 ] @
Citat: Sava: Sa dužnim poštovanjem, Savo , ispisniče, meni su pri oblačenju uvek bile polazne tačke noge da bih obukao gaće i pantalone. [ Lacika.1991 @ 02.01.2015. 13:59 ] @
Ali opet meni nije jasno čemu "medijske laži" što se temperature tiče?
Pa i da je tolerancija +- 5 stepeni..verujem da će se svako obući manje više isto na -10 i na -15 :D u čemu je fora? Zalaziti u neku duboku filozofiju a prosečnom čoveku to ne znači baš ništa..ja ujutro izadjem napolje u duxu,zapalim cigaru..pa ako bridi po ušima i mrznu prstu :D onda znam kako da se obučem i ne treba mi ni internet ni ona dva termometra što mi na zidu stoje :D [ bln.sys @ 02.01.2015. 15:02 ] @
Žele da prikriju posledice globalnog zagrevanja. Zimi prijavljuju više temperature, a leti niže kako ne bi stvarali paniku. Inače, mi smo na pragu novog ledenog doba, to je još davno predvideo Milutin Milanković, ali to se ne može nigde čuti zbog medjiske blokade koja vlada u sferi meterologije.
[ Lacika.1991 @ 02.01.2015. 15:51 ] @
Po meni lično to su čiste gluposti..jel ja duboko verujem da naši mediji nisu sposobni da lupetaju gluposti o globalnom zagrevanju koje traje već silnim godinama..i nikoga više nije briga za globalno zagrevanje,pored toliko gladnih usta,ne zaposlenosti i frustracije u narodu..samo bi dokoni ljudi zamarali glavu sa takvim budalaštinama :D
I može da prijavljuje bog otac šta god hoće kada svaka šuša kod kineza kupi sebi termometar,a da ne pričam o malim stanicama za oko 300e :D Još jedna teorija zavere u nečijim dokonim glavama :D moje mišljenje,možda pogrešno ali šta da se radi :D [ Homer J. Simpson @ 02.01.2015. 21:13 ] @
Sto je lepo kad je neko lud pa cita ono sto ne pise ...
Voleo bih da sam i ja takav. A ako mediji znaju kakve gace je obukla i sta je doruckovala neka kurava , onda valjda mogu i da objave tacnu temperaturu. A ne 'hiljade ljudi na trgu u BGD/NS docekalo Novu godinu na -20/-18' (pa onda negde preprave tekst na -12 a negde ostave provalu) ili 'trenutno je -10 u x delu grada' a ono -6 itd. Sve budale i dramaturzi [ vladd @ 03.01.2015. 08:28 ] @
GAce starleta su bitna drustvena cinjenica i dokaz da su mediji prisutni na ekskluzivnim mestima.
Temperatura je svakome dostupna, poprilicno razlicita po mikroklimama, meri se za potrebe meteorologije, a ne za potrebe gradjana...i menja se izsata u sat, da ne kazem iz minuta u minut... [ bln.sys @ 03.01.2015. 08:52 ] @
Citat: Homer J. Simpson: A ako mediji znaju kakve gace je obukla i sta je doruckovala neka kurava , onda valjda mogu i da objave tacnu temperaturu. Kako znaš da je informacija o gaćama tačna? Možda lažu isto kao i za temperaturu. [ Java Beograd @ 03.01.2015. 09:21 ] @
Beograd se proteže od Šumadije do Srema i Banata. Šta misliš, da li se temperatura razlikuje od jednog dela grada do drugog. Čak i "uži" Beograd. Jedna je temperatura na Banovom brdu, druga je ne Dorćolu.
Koliko podataka o "tačnoj temperaturi" treba objaviti ? Za svaku ulicu, svaki deo ulice. Nije isto Gandijeva kod Save i Gandijeva kod Bežanije. Onda bi trebalo da čitav dnevni list bude jedna velika tabela: ulica, deo ulice (mikrolokacija) i "tačna tamperatura". E onda će neki biti zadovoljni. A onda će 99.9999% drugih da kažu: šta se mene tiče kolika je termapratura u Rakovici, Zemun polju i Kaluđerici. Dokle ćemo bre da trpimo nebulozne teme o temperaturnim teorijama zavere kako nas eto, neko laže ?! Čak, posteje likovi koji tu teoriju zavere sprovode leti, a evo, ispostavilo se da ima i zimiskh slučajeva. Stvarno bre ima pacijenata na ovom forumu. Jedan običan, prosečan termometar dovoljno tačan za merenje spoljne temperature košta oko 2 €. Kupi brate, pa meri, koliko ti volja ! [ bln.sys @ 03.01.2015. 09:51 ] @
Lako bi bilo da je samo termometar u pitanju. Mi kao poreski obveznici plaćamo RHMZ-u i RTS-u za tu vremensku prognozu i nećemo da nas lažu za naš novac! Zahtevamo da se najzad čuje istina o vremenu ili ćemo izaći pred Skupštinu, samo sada nećemo da blokiramo ulice traktorima, već ćemo poneti termometre i to one TOKSIČNE sa ŽIVOM!
[ branko tod @ 03.01.2015. 10:58 ] @
binsis
Kako te ne mrzi [ vladd @ 03.01.2015. 11:29 ] @
Voli, ali nije u pravu.
RHMZ prakticno nije namenjen za "licnu upotrebu" gradjana, pa je odatle verovatno izvor nelagodnosti. Gradjani kroz brojke dobijaju nerafinisane podatke. Za licnu upotrebu se moraju zaracunavati neki drugi parametri i osobine mikroklime. [ bln.sys @ 03.01.2015. 12:34 ] @
Zašto onda plaćamo RHMZ ako nije namenjen nama građanima i kome je namenjen? Problem je u tome što se namerno obmanjuje narod, a sve u interesu konfekcijske mafije, organizatora uličnih proslava i naravno CIA-e! Homer J. Simpo je u pravu!
[ anon70939 @ 03.01.2015. 12:36 ] @
Auuuu, kad ste Javu uspeli ovoliko da izbacite iz takta... A on je možda i najtolerantniji ovde
[ Java Beograd @ 03.01.2015. 12:36 ] @
Iznervirah se.
[ bln.sys @ 03.01.2015. 12:53 ] @
Još jedna veoma bitna stvar. Primetio sam da senzor u automobilu prikazuje nekoliko stepeni nižu temperaturu kada je auto u pokretu. Ne znam usled čega se javlja ovaj fenomen, ali sam siguran da tu nisu čista posla. Verovatno je i automobilska industrija umešana u zaveru.
[ bln.sys @ 03.01.2015. 16:14 ] @
[ Lacika.1991 @ 03.01.2015. 16:51 ] @
Ali koga za sve to uopšte briga? koga briga za temperaturu,globalno zagrevanje,svetske zavere...mnogo godina pratim ovaj forum..nikada nisam bio nešto bog zna kako aktivan..ali ovo je postala sprdačina :D zar je nekom postalo toliko dosadno u životu da postavlja tako debilne teme..zar su administratori postali toliko neaktivni da uopšte ne obraćaju pažnju na sve ovo..pa ovaj forum se polako pretvara u skandal i blic..ljudi božiji :D
Koja je sledeća tema? zašto čaša mineralne (knjaz miloš) vode ima više balončića nego minakva? sve ovo postaje smešno :D [ bln.sys @ 03.01.2015. 17:19 ] @
Broj balončića u mineralnoj vodi reguliše tržište. Ako potrošači budu zahtevali više balončića onda će Minakva morati da se prilagodi tržištu. Nije to tako jednostavna tema kao što se na prvi pogled čini. Sa većim brojem balončića povećava se emisija CO2, a sve je to opet u vezi sa globalnim zagrevanjem. Ja uvek kupujem Minakvu jer znam da je to odgovorno ponašanje i da na taj način čuvam našu planetu.
Što se tiče balončića, tema je toliko ozbiljna da je čak i NASA vršila eksperimente u svemiru sa Koka Kolom! [ Lacika.1991 @ 03.01.2015. 20:24 ] @
Koji si ti kralj :D e sad sam se baš slatko nasmejao :D živela mineralna voda :D
[ Homer J. Simpson @ 04.01.2015. 20:53 ] @
Ovim putem se izvinjavam svim trolovima i psihickim nestabilnim osobama a medije pozdravljam i porucujem da samo tako nastave jer je normalno da kad lazu o svemu ostalom lazu i o temperaturi.
Iako za to nema racionalnih razloga i potrebe (za razliku od vecine ostalih lazi). [ branko tod @ 04.01.2015. 22:04 ] @
Homer se izvinjava samom sebi.
[ bin.sys @ 04.01.2015. 22:42 ] @
Ne, ne... mislim da se izvinio meni. Nije on još na tom nivou spoznaje da bi shvatio da liči na trola. Kažem liči jer on nje trol pošto stvarno veruje u ono što piše, a to je mnogo gore nego da jeste trol.
[ Java Beograd @ 05.01.2015. 08:16 ] @
Pa dobro, Homere, prosvetli nas istinom. Kaži nam kolika je temperatura bila ?
[ pisac @ 07.01.2015. 00:52 ] @
Temperatura jeste netačna, ali za one koji ne znaju da se razlikuje drastično između delova grada pa očekuju da ono što je rečeno u medijima ujedno i ono što ih čeka kad izađu na ulicu. Recimo od centra Beograda do Zvezdare razlika može biti i 5oC (hladnije na Zvezdari), a do Surčina ili Boleča može biti i 10oC. Međutim, tu je možda Homer u pravu, trebalo bi da se u medijima, ako već tvrde da znaju kolika je tačno temperatura, navede opseg od-do. Znači, temperatura u Beogradu je trenutno između -3 i -8 stepeni... bla,bla. Jer ovo što buni Homera zaista u suštini jeste laž za većinu.
Evo, ja sam morao da ubeđujem ženu baš prošle nedelje, dok je dramila da ne vodim decu nigde jer je "strašno hladno" -13oC (čula na TV-u), da uopšte nije ta temperatura već je -5 (termometar). A inače smo u krugu dvojke, znači baš u Beogradu. Dakle to što su rekli na TV-u u tom trenutku je bila laž, ja sam u sred Beograda i nije bila ta temperatura. [ dlalic @ 07.01.2015. 08:42 ] @
Citat: pisac: A inače smo u krugu dvojke, znači baš u Beogradu. Dakle to što su rekli na TV-u u tom trenutku je bila laž, ja sam u sred Beograda i nije bila ta temperatura Isto tako su pred praznike govorili da je pojacan saobracaj i guzva na svim putnim pravcima, a kod mene u (slepoj) ulici u centru Novog Sada nema zive duse. Znaci opet lazu. [ etjen @ 07.01.2015. 09:22 ] @
ljudi, jednostavno nemojte pratiti vesti. Biće mnogo bolje i osećaćete se pametnije
[ pisac @ 07.01.2015. 15:09 ] @
Citat: dlalic: Isto tako su pred praznike govorili da je pojacan saobracaj i guzva na svim putnim pravcima, a kod mene u (slepoj) ulici u centru Novog Sada nema zive duse. Znaci opet lazu. Pa tu ne lažu, tvoja slepa ulica nije putni pravac. Ali zato moj krug dvojke jeste Beograd. A pri tome nije bilo samo tu kod mene -5, već je ista temperatura bila i na Zvezdari (daljnisko očitavanje termometra). Tako da tih -13 jeste bila laž, to su oni izmerili neku mikroklimu negde u tom Đorđetovom parku ili ko zna gde (možda na vrhu neke zgrade gde bije ladan vetar, ili izduv od klime ), pa sad ispade "u (celom) Beogradu" je temperatura -13. Copyright (C) 2001-2024 by www.elitesecurity.org. All rights reserved.
|