Vec dugo vremena kupujem Somborsku fetu ili tacnije Feta sir Somborske mlekara i generalno nemam nekih zamerki, medjutim pri poslednje dve kupovine proizvod je veoma loseg kvaliteta i ima veoma cudnu strukturu, cudan ukus i veoma cudne osobine (svojstva). Kontaktirao sam mlekaru u Somboru, ali oni ne zele da odgovore na mail, pa sam hteo da pitam vas diskutante ako se razumete u sireve da pokusamo da razjasnimo koji bi bili moguci uzroci problema.
Fotografije su malo vece, ali to je da bi se lepo videlo o cemu pricam.
Unapred se zahvaljujem svim diskutantima koji svojim znanjem mogu pomoci da otkrijem "enigmu" zasto se ovaj sir raspada i zasto bi mogao imati gorak ukus.
[ hotchimney @ 06.01.2015. 12:38 ] @
Jes da znaš biti dosadan ali ne mogu te pustiti da se tek tako otruješ i rikneš.
Gorak ukus je sigurna potvrda da u siru ima proizvoda truljenja. U principu to nije za jelo.
Takodje, pojava crvene boje ukazuje da je istekao rok trajanja a može da ukazuje i na veću količinu konzervansa.
A plava (i siva) boja ukazuju na plesan/budj.
Opcija je da to daš mački/psu ali nikako kokošima i drugim životinjama čije se meso koristi u ishrani.
[ Java Beograd @ 06.01.2015. 12:39 ] @
Somborska feta je najgore s ranje koje možeš da kupiš u supermarketu. To ne znači da su ostali sirevi dobri, daleko bilo. Nego samo znači da je u dnu taloga mlekarske industrije.
- Ja mislim da sam već ranije započeo temu o pokvarenom UHT mleku, kome takođe nije istekao rok. Ja lično doživeo desetinu puta. Više proizvođača.
- Buđ na pavlaci Megle. Video nekoliko puta.
- Grekos feta. Isti simptomi kao ovi koje si opisao
Naravno, nisam lud ni mazohista da kupujem isti proizvod kad se već jednom "opečem", ali ponekad, silom prilika kupim. Ili kupim nešto drugo pa se još gore za je bem.
Jednostavno, kupujem ponešto od svakog proizvođača. Dobro pazim da je tek proizvedeno tj. da kupim nešto sa najnovijim datumom proizvodnje (to trgovci smeste na najteže dostupnom mestu u frižideru).
[ gilopile @ 06.01.2015. 12:51 ] @
I ja kupujem fetu, ne bas tako cesto ali, recimo, jednom mesecno. Odlican je sir, lepo se slaze uz pljeskavicu, palacinke....Do sada nisam naisao na problematicno pakovanje...Meni ovo lici kao da je donja strana bila izlozena toploti, e sad vrag zna gde...
Trebao si to odmah vratiti i uzeti drugi i gotovo. :)
[ 2012 @ 06.01.2015. 12:54 ] @
Citat:
gilopile: I ja kupujem fetu, ne bas tako cesto ali, recimo, jednom mesecno. Odlican je sir, lepo se slaze uz pljeskavicu, palacinke....Do sada nisam naisao na problematicno pakovanje...Meni ovo lici kao da je donja strana bila izlozena toploti, e sad vrag zna gde...
Trebao si to odmah vratiti i uzeti drugi i gotovo. :)
Ja sam kupio jedno pakovanje pre 15 dana sa istim karakteristikama, mislio sam da je to slucajnost i posle dve nedelje sam kupio ovo pakovanje koje opisujem, ali ima iste karakteristike, posle prve kupovine sam pisao fabrici, ali jos nisam dobio odgovor.
[ bakara @ 06.01.2015. 12:58 ] @
To je neispravan i pokvaren sir, trebao si ga odmah vratiti.
Desava se da su proizvodi u roku pokvareni.
[ 2012 @ 06.01.2015. 12:58 ] @
Citat:
Java Beograd:
Somborska feta je najgore s ranje koje možeš da kupiš u supermarketu. To ne znači da su ostali sirevi dobri, daleko bilo. Nego samo znači da je u dnu taloga mlekarske industrije.
- Ja mislim da sam već ranije započeo temu o pokvarenom UHT mleku, kome takođe nije istekao rok. Ja lično doživeo desetinu puta. Više proizvođača.
- Buđ na pavlaci Megle. Video nekoliko puta.
- Grekos feta. Isti simptomi kao ovi koje si opisao
Naravno, nisam lud ni mazohista da kupujem isti proizvod kad se već jednom "opečem", ali ponekad, silom prilika kupim. Ili kupim nešto drugo pa se još gore za je bem.
Jednostavno, kupujem ponešto od svakog proizvođača. Dobro pazim da je tek proizvedeno tj. da kupim nešto sa najnovijim datumom proizvodnje (to trgovci smeste na najteže dostupnom mestu u frižideru).
Da odgovorim. Ja sam trenutno u Makedoniji i u Makedoniji nema kajmaka i mladog kravljeg sira, tako da fetu kupujem jer mi je nekako "najbliza" mladom siru. Sa ostalom sto si napisao se slazem, samo nisam do sada imao tako negativno misljenje o Somborskoj feti.
[ gilopile @ 06.01.2015. 13:02 ] @
Citat:
2012:
Citat:
gilopile: I ja kupujem fetu, ne bas tako cesto ali, recimo, jednom mesecno. Odlican je sir, lepo se slaze uz pljeskavicu, palacinke....Do sada nisam naisao na problematicno pakovanje...Meni ovo lici kao da je donja strana bila izlozena toploti, e sad vrag zna gde...
Trebao si to odmah vratiti i uzeti drugi i gotovo. :)
Ja sam kupio jedno pakovanje pre 15 dana sa istim karakteristikama, mislio sam da je to slucajnost i posle dve nedelje sam kupio ovo pakovanje koje opisujem, ali ima iste karakteristike, posle prve kupovine sam pisao fabrici, ali jos nisam dobio odgovor.
Aha, a reci mi da li je isti datum na tim problematicnim pakovanjima i da li si kupio u istoj prodavnici? Moguce da je cela serija/smena ili, kako god, onda takva. Verovatno lose skladisteno ili crkla hladnjaca, ovi bacili, a neko pokupio sa deponije i plasirao na trziste :D hehehee
[ 2012 @ 06.01.2015. 13:03 ] @
Citat:
hotchimney:
Jes da znaš biti dosadan ali ne mogu te pustiti da se tek tako otruješ i rikneš.
Gorak ukus je sigurna potvrda da u siru ima proizvoda truljenja. U principu to nije za jelo.
Takodje, pojava crvene boje ukazuje da je istekao rok trajanja a može da ukazuje i na veću količinu konzervansa.
A plava (i siva) boja ukazuju na plesan/budj.
Opcija je da to daš mački/psu ali nikako kokošima i drugim životinjama čije se meso koristi u ishrani.
Vidis, probao sam ja ovaj sir i nisam imao nikakvih zdravstvenih problema. Ili mi je stomak "jak" ili jos to trulenje nije dostiglo "zadovoljavajuci nivo" da izazove trovanje.
Nema tragova crvene ili plave/sive boje, samo je ukus malo gorak.
Pre izvesnog vremena kupio sam neki sir koji je imao takodje cudan ukus, nije bilo tragova trulenja (promena boje), onda sam nasao jednu komsijsku macku da joj dam malo sira i vidi cuda, macka je pobegla, nije htela da okusi.
[ 2012 @ 06.01.2015. 13:05 ] @
Citat:
gilopile:
Citat:
2012:
Citat:
gilopile: I ja kupujem fetu, ne bas tako cesto ali, recimo, jednom mesecno. Odlican je sir, lepo se slaze uz pljeskavicu, palacinke....Do sada nisam naisao na problematicno pakovanje...Meni ovo lici kao da je donja strana bila izlozena toploti, e sad vrag zna gde...
Trebao si to odmah vratiti i uzeti drugi i gotovo. :)
Ja sam kupio jedno pakovanje pre 15 dana sa istim karakteristikama, mislio sam da je to slucajnost i posle dve nedelje sam kupio ovo pakovanje koje opisujem, ali ima iste karakteristike, posle prve kupovine sam pisao fabrici, ali jos nisam dobio odgovor.
Aha, a reci mi da li je isti datum na tim problematicnim pakovanjima i da li si kupio u istoj prodavnici? Moguce da je cela serija/smena ili, kako god, onda takva.
Kupljeno je u istoj prodavnici, moram da potrazim stare fotografije (od proslog sira) da ti odgovorim za datum.
[ gilopile @ 06.01.2015. 13:08 ] @
Pa to, vidi da li se slaze dan proizvodnje ( treba da ima cak i sat kada je sislo sa proizvodne trake ), pa usporedi. Verovatno je cela serija takva ili u toj prodavnici nisu adekvatno cuvali.
[ Miroslav Jeftić @ 06.01.2015. 13:12 ] @
Citat:
2012:
Citat:
Java Beograd:
Somborska feta je najgore s ranje koje možeš da kupiš u supermarketu. To ne znači da su ostali sirevi dobri, daleko bilo. Nego samo znači da je u dnu taloga mlekarske industrije.
- Ja mislim da sam već ranije započeo temu o pokvarenom UHT mleku, kome takođe nije istekao rok. Ja lično doživeo desetinu puta. Više proizvođača.
- Buđ na pavlaci Megle. Video nekoliko puta.
- Grekos feta. Isti simptomi kao ovi koje si opisao
Naravno, nisam lud ni mazohista da kupujem isti proizvod kad se već jednom "opečem", ali ponekad, silom prilika kupim. Ili kupim nešto drugo pa se još gore za je bem.
Jednostavno, kupujem ponešto od svakog proizvođača. Dobro pazim da je tek proizvedeno tj. da kupim nešto sa najnovijim datumom proizvodnje (to trgovci smeste na najteže dostupnom mestu u frižideru).
Da odgovorim. Ja sam trenutno u Makedoniji i u Makedoniji nema kajmaka i mladog kravljeg sira, tako da fetu kupujem jer mi je nekako "najbliza" mladom siru. Sa ostalom sto si napisao se slazem, samo nisam do sada imao tako negativno misljenje o Somborskoj feti.
Otkud je to najbliže mladom siru, ne jedem često fetu, ali koliko se sećam obično je tvrda i slana, ni blizu mladog sira.
[ 2012 @ 06.01.2015. 13:20 ] @
Citat:
Miroslav Jeftić: Otkud je to najbliže mladom siru, ne jedem često fetu, ali koliko se sećam obično je tvrda i slana, ni blizu mladog sira. :)
Dobro Jefticu, jeste daleko, ali je najblize sto ja mogu kupiti, a da mi lici na mladi kravlji sir. Krem sirevi su krem sirevi, kupujem ja to, ali to je druga prica. Ostalo sta mogu naci su tvrdi (beli sirevi) i kackavalj. Ovo sa fetom mi je stvaranje imaginacije da jedem nesto slicnom mladom siru.
[ Branko.R @ 06.01.2015. 13:22 ] @
Evo, ja u Rusiji kupio naš sir, proizvođač mlekara "Kuč" Kragujevac.
Na ovakav kvalitet nisam u Srbiji nailazio?
Da, nema veze sa mladim sirom!!!
[ gilopile @ 06.01.2015. 13:24 ] @
Krem sirevi 99% nemaju veze sa sirom. Blago receno - katastrofa. Jedino mi je onaj ABC sir bio ok i ona sirela ( koliko se secam, davno,bese, bila pakovana u onoj staklenoj zdeli, onako cudne grudvicaste strukture, slan i ukusan ), ovo sada, jok. Feta je odlican sir i tu nema price. 2012, meni je isto ok, ako volis, one paprike u pavlaci, mmmm, stvarno odlicne. Nema veze sa sirom, ali ima bas lep ukus, onako slano-kisekasto...Moze se se klopati uz sve i svasta....
[ Branko.R @ 06.01.2015. 13:27 ] @
I krem sir, mlekare "Kuč" kao i Šabačke mlekare koji se prodaju u Rusiji, mnogo su kvalitetniji od sireva koje se nude u Srbiji?
[ Flo33 @ 06.01.2015. 14:00 ] @
Meni deluje kao da je bio zaleđen, pa otopljen, po strukturi...
[ 2012 @ 06.01.2015. 14:04 ] @
Citat:
Flo33: Meni deluje kao da je bio zaleđen, pa otopljen, po strukturi...
Moguce.
Ali ima nesto sto je meni cudno, a sto sam ja potencirao na slikama. Nema nigde rasola, obicno je pakovanje puno vodom(rasolom) do iznad sira. Ovde je potpuno suvo, tek kada se izvade nekoliko delova (parcadi) pojavljuje se voda na dnu kutije.
[ deedee6 @ 06.01.2015. 14:26 ] @
Citat:
Miroslav Jeftić:
Otkud je to najbliže mladom siru, ne jedem često fetu, ali koliko se sećam obično je tvrda i slana, ni blizu mladog sira. :)
U pravu si ali danas se većinom prodaje takva feta koja je slična mladom siru + jako slana. Više puta se prevario...
[ Sceka @ 06.01.2015. 14:43 ] @
Zar u Makedoniji nemaju pijace?
Citat:
U pravu si ali danas se većinom prodaje takva feta...
Zato sto je od pre neku godinu zabranjeno da se proizvod zove "Feta" a i zabranjeno je da se proizvodi Feta.
Pozdrav!
[ bakara @ 06.01.2015. 15:29 ] @
Citat:
2012:
Citat:
Flo33: Meni deluje kao da je bio zaleđen, pa otopljen, po strukturi...
Moguce.
Ali ima nesto sto je meni cudno, a sto sam ja potencirao na slikama. Nema nigde rasola, obicno je pakovanje puno vodom(rasolom) do iznad sira. Ovde je potpuno suvo, tek kada se izvade nekoliko delova (parcadi) pojavljuje se voda na dnu kutije.
A da nije bila probusena folija ili ostecena ambalaza pa iscurela tecnost i tako se i pokvario.
[ Branko.R @ 06.01.2015. 15:30 ] @
Citat:
Sceka: Zato sto je od pre neku godinu zabranjeno da se proizvod zove "Feta" a i zabranjeno je da se proizvodi Feta.
Zabranjeno je korišćenje imena Feta ali ne i proizvodnje. Eto, u Rusiji se prodaje pod imenom Sirtaki.
[ gilopile @ 06.01.2015. 15:32 ] @
@bakara
Tesko da je to, jer mu se desavalo vise puta da kupi proizvod u takvom stanju u istoj prodavnici. Koliko se secam, mislim da ambalaza nije hermeticki zatvorena, pa ako je `lezalo` negde na toplom, mozda je tecnost isparila i sir se pokvario. Verovatno cela ta serija, ili kako da nazovem, isporuka, je bila nepropisno uskladistena....
Naravno da je je feta sir hermeticki zatvorena ambalaza.
Ispod plasticnog poklopca ide alu folija, a mozda je bio negde i pored peci.
[ 2012 @ 06.01.2015. 15:59 ] @
Citat:
Zar u Makedoniji nemaju pijace?
Ima pijaca, normalno. Ali
1. ja na pijaci kupujem samo voce i povrce
2. u Makedoniji niko ne prozvodi mladi kravlji sir
3. u Makedoniji niko ne prozvodi kajmak
4. u Makedoniji je glavni proizvod ovci sir, normalno ima i kravlji, ali je to uglavnom star, slan i tvrd sir kome je "dusa" izvadjena i ima malu maslenost. skoro na nijednom siru nema istaknuta mlecna maslenost. Cena je oko 5 eura/kilo, ali je veoma loseg kvaliteta. Ja sam par puta kupovao direktno od registrovanog proizvodjaca, to je dobar sir, prodaje ga na kantu koja je 7kg i dosta je dobar, ali je problem sto je to oko 180km od Skopja, tako da mi je malo tesko da se vozim 350km da bih kupio sir. Poslednji put sam kupovao u Oktombru. Sada je loso vreme i nemam bas volje da idem u planinu po sir. Drugi problem je sto ja koristim stan koji je "moderno" gradjen i nema ostavu i nema podrum, tako da nemogu kupiti dve-tri kante, jer ga moram cuvati u frizideru, sto bi opet znacilo da mora kupiti frizider samo za cuvanje sira.
Jos gori problem je sa cvarcima (da ne skrecem sa teme), nema dobrih cvaraka ni za lek. Po mesarama ima neko s*ranje od cvaraka, koje kosta skoro 10 eura/kg
[ 2012 @ 06.01.2015. 16:02 ] @
Citat:
bakara:
Naravno da je je feta sir hermeticki zatvorena ambalaza.
Ispod plasticnog poklopca ide alu folija, a mozda je bio negde i pored peci.
Feta je hermeticki zatvorena i uzimam je iskljucivo iz frizidera. To je veliki lanac marketa, nije iz neke male lokalne prodavnice. ovo se desava negde od pre nove godine. Pre toga nisam vidjao takvo nesto. Ne znam kakva je feta (Somborska) koja se prodaje u Srbiji, ali pretpostavljam da je to ta ista, a mozda i gresim.
[ gilopile @ 06.01.2015. 16:06 ] @
@Bakara, u pravu si. Nepromisljeno sam pisao totalno. Zatvorena je isto kao i jogurt u casici, pavlaka i sl. Bilo bi surutke na sve strane da nije tako :D
Cudno je onda gde je otisla ta suruka, hmmm. Lici na to da je bila ambalaza postavljena na nesto toplo, jer se vidi da je dole sir pozutio...
[ 2012 @ 06.01.2015. 16:15 ] @
Citat:
gilopile: @Bakara, u pravu si. Nepromisljeno sam pisao totalno. Zatvorena je isto kao i jogurt u casici, pavlaka i sl. Bilo bi surutke na sve strane da nije tako :D
Cudno je onda gde je otisla ta suruka, hmmm. Lici na to da je bila ambalaza postavljena na nesto toplo, jer se vidi da je dole sir pozutio...
ja imam neku svoju tezu da je neko zaboravio da sipa dovoljno surutke/rasola u pakovanje, a ne da je to nestalo. Nisam strucan i kvalifikovan za sireve, kupio sam jednu knjigu za srednju skolu za prehrambene tehnologe, da bih mogao da razresim enigmu proizvodnje losih sireva, ali nisam nasao objasnjenje za ovakve slucaje. Problem je sto se niko iz Somborske mlekare na javlja da mi objasni. Ja sam ih pozvao da se ukljuce u ovu diskusiju, ali ne verujem da ce se neko javiti.
[ gilopile @ 06.01.2015. 16:21 ] @
Bilo bi pravo cudo i da se jave. Nazalost, tako funkcionise sve u ovoj drzavi, neodgovornosti nikad kraja....
Nego, ako je pakovanje sa manjkom surutke, onda mi je logicnije da se sir pokvari sa gornje strane, a koliko se dalo videti iz prilozenih slika, on je pozuteo na donjoj strani, tj. ona koja lezi u surutki.
[ jnk @ 06.01.2015. 17:13 ] @
Ja imam problem slicne prirode, ali u pitanju je kajmak.
Uglavnom uzeo sam par puta mladi kajmak od nekog seljaka i sto se tice ukusa i strukture sve je u najboljem mogucem redu. Medjutim kad odstoji i 3-4 dana u frizideru on se ne stegne tj. ne ostari, kao sto je obicaj kod kajmaka sto me navodi na zakljucak da ko zna sta ubacuje da bi imao takav efekat. Da li neko ima slicna iskustva?
[ bakara @ 06.01.2015. 17:23 ] @
Citat:
2012: ja imam neku svoju tezu da je neko zaboravio da sipa dovoljno surutke/rasola u pakovanje, a ne da je to nestalo.
To je industrijski sir, ne sipa se to rucno pa da neko sipa manje.
Moja neka teorija je da je ta kutija u radnji pala na pod, i neko je samo vratio na mesto, pri tom se ostetila ambalaza i surutka iscurela.
Citat:
jnk: Medjutim kad odstoji i 3-4 dana u frizideru on se ne stegne tj. ne ostari, kao sto je obicaj kod kajmaka sto me navodi na zakljucak da ko zna sta ubacuje da bi imao takav efekat. Da li neko ima slicna iskustva?
Mladi kajmak ne moze dugo da stoji, brzo se osusi.
Pomaze da ga drzis u zatvorenoj posudi i dospes malo mleka (idealno bi bilo neobranog, ali to verovatno nemas)
[ branko tod @ 06.01.2015. 17:40 ] @
Citat:
jnk:
Ja imam problem slicne prirode, ali u pitanju je kajmak.
Uglavnom uzeo sam par puta mladi kajmak od nekog seljaka i sto se tice ukusa i strukture sve je u najboljem mogucem redu. Medjutim kad odstoji i 3-4 dana u frizideru on se ne stegne tj. ne ostari, kao sto je obicaj kod kajmaka sto me navodi na zakljucak da ko zna sta ubacuje da bi imao takav efekat. Da li neko ima slicna iskustva?
Poneki put su ubacivali svinjsku mast. Ako se kajmak ne lista već je homogene strukture verovatno je to razlog.
[ jnk @ 06.01.2015. 18:04 ] @
@bakara
Znam, upravo je i problem što ovaj ostaje mlad i više dana pa mi je to čudno.
@branko tod
Moguće da je to, ostaje homogen samo se izdvaja surutka. Al očekivao bih da se to primeti u ukusu međutim ovaj je dobar..
[ bakara @ 06.01.2015. 18:10 ] @
Aha...ti se u stvari zalis sto mladi kajmak ne stari?
E, to nisam do sad vidjao
[ 2012 @ 06.01.2015. 19:33 ] @
Citat:
Citat:
2012: ja imam neku svoju tezu da je neko zaboravio da sipa dovoljno surutke/rasola u pakovanje, a ne da je to nestalo.
To je industrijski sir, ne sipa se to rucno pa da neko sipa manje.
Moja neka teorija je da je ta kutija u radnji pala na pod, i neko je samo vratio na mesto, pri tom se ostetila ambalaza i surutka iscurela.
E to tek meni ne moze da se dogodi, tacnije, ne moze se desiti da ja kupim pakovanje sa ostecenom ambalazom. Ja sa bio nadzor i inspekcija i "profesionalno sam deformisan" da budem zaguljen i da sve zagledam. Imam ritual kupovanja zapakovanih proizvoda koji se sastoji medju ostalom i u navaljivanju ili potpunim okrtanjem naglavacke da vidim da li ce negde iscuriti nesto od sadrzaja. Ja i kada jaja kupujem, svako jaje vadim iz kutije i proverim da li je negde puklo. Ja i hleb povremeno premeravam da vidim da li je u dozvoljenom odstupanju tezine.
Problem nastaje kada ne mogu videti sta je unutra kao u ovom slucaju. Jos veci problem je sto inspekcija smatra ovaj proizvod ispravnim, a o svojstvima, izgledu, strukturi ili kvalitetu ne zeli da razmislja.
Ja sam na vlastiti rizik pojeo dva parceta ovog sira, ali nema negativnih reakcija, nije pokvareno, samo ima ruzna svojstva i gorci ukus,
[ branko tod @ 06.01.2015. 19:44 ] @
2012
"Ja i kada jaja kupujem, svako jaje vadim iz kutije i merim"
Onda izvini. Nije ni čudo što si tako čudan tip.
Šteta što sir nije delovao.
"Ja i kada jaja kupujem, svako jaje vadim iz kutije i merim"
Onda izvini. Nije ni čudo što si tako čudan tip.
Šteta što sir nije delovao.:D
Ja ne merim svako jaje, samo proveravam da li je puklo, povremeno izmerim celu kupiju.
Mozda je tebi to nerazumljivo, ali ako je neko napisao da su to jaja od min.75 gr. i ja zbog toga platim ekstra cenu, onda moram proveriti da li me laze ili ne, jer sam primetio da se zakida na tezini, da ne govorim o kvalitetu.
Da ti pojasnim kako ja na to gledam.
Ako ja tebi platim za nesto, a ti meni to ne isporucis, nisam ja galantan ili siroke ruke ako to primetim i cutim, vec sam budala koja je dozvolila da je neko za'ebava.
Zato sam te skoro pitao za 5.11, samo ti nisi razumeo pitanje pa si pricao e necem sasvim trecem.
[ Nika Matejic @ 06.01.2015. 20:49 ] @
Citat:
branko tod: Poneki put su ubacivali svinjsku mast. Ako se kajmak ne lista već je homogene strukture verovatno je to razlog.
Bugarska feta od GM soje i biljnih ulja nepoznatog porekla, svinjska mast, prašak za puding, griz i najjeftinije bele salvete za lisnatost ... i eto kajmaka, samo takvog, za slobodno tržište.
Svinjska mast je najskuplji sastojak tog kajmaka, ako se ne pridodaje i malo pravog, a bez hormona i antibiotika u sebi i najhranljiviji.
[ branko tod @ 06.01.2015. 22:32 ] @
Citat:
2012:
Citat:
branko tod: 2012
"Ja i kada jaja kupujem, svako jaje vadim iz kutije i merim"
Ja ne merim svako jaje, samo proveravam da li je puklo, povremeno izmerim celu kupiju.
Zato sam te skoro pitao za 5.11, samo ti nisi razumeo pitanje pa si pricao e necem sasvim trecem.
Znači ustanovili smo da meriš jajca. Kako proveravaš da nisu mućkovi ? Da li nosiš bateriju sa sobom,
pa ujedno i biraš ona sa dva žumanca ? Ma, sigurno to radiš, vajdica je to. Platiš jedan žumanjak , a
dobiješ odjednom dva! Ehej , koristi !
Za 5.11 sam te potpuno razumeo, ali nisi ti mene. Kad nisam dovoljno pametan da ti objasnim. Sada
ću probati ponovo : 5.11 je kao lep našminkan italianski auto , dok je ovo moje kao prašnjavi oklopni
transporter. Onog italijana kada zvekne 7.62x54R (mitraljeski tenkovski metak) uđe na prednju masku
prođe kroz motor i vozača i izađe kroz gepek. A u ovu moju ploču kada udari tu u njoj ostaje. Jeste da
da onaj ko je nosi sedne na dupe ali je vrlo živ , doduše sa masnicom , ali bez rane. Shvataš sada ?
[ branko tod @ 06.01.2015. 22:40 ] @
Citat:
Nika Matejic:
Citat:
branko tod: Poneki put su ubacivali svinjsku mast. Ako se kajmak ne lista već je homogene strukture verovatno je to razlog.
Bugarska feta od GM soje i biljnih ulja nepoznatog porekla, svinjska mast, prašak za puding, griz i najjeftinije bele salvete za lisnatost ... i eto kajmaka, samo takvog, za slobodno tržište.
Svinjska mast je najskuplji sastojak tog kajmaka, ako se ne pridodaje i malo pravog, a bez hormona i antibiotika u sebi i najhranljiviji
Čuo sa za ta Bugarski "sir" , za kajmak nisam , ali prosto ne mogu da verujem da turaju i salvete. Strašno !
Ovo za mast sam čuo od nekih individalnih proizvođača , valjda im je mast pri ruci , i nisu takve životinje kao ovi iz Bugarske.
[ 2012 @ 06.01.2015. 23:18 ] @
Proveravam. Provera je majka poverenja. Ono sto je deklarisano, mora biti isporuceno, da li ce biti dva zumanca ili jedno nije ni bitno, bitno je da deset jaja nesmeju biti ispod 750 gr. Naravno, ne smeju biti ni slomljena. samo toliko, to se proverava. Ne ocekuje se ekstra korist, vec se preventivno sprecava steta. To je sustinska razlika.
Razumeo si ti mene dobro za 5.11, samo ti se nesto drugo ne diskutuje, pa se uporno drzis iste price.
Prvo ja nisam video 5.11 pancire, niti sam video da ih neko nosi, ali sam od 5.11 video od gaca do cizama. Ne sporim ja da su tvoje ploce dobre, mozda i najbolje, ali ajde da proanaliziramo i druge aspekte koji bi mene usmerili ka kvojim proizvodima.
Prvo, kvalitet izrade prsluka u koji se ubacuju ploce.
Drugo, udobnost nosenja.
Trece, vizuelni efekat. Znas, ne voli bas svako da lici da africke pobunjenike.
Cetvrto, ponasanje tvog prsluka (ne ploca) na ekstremnoj toploti ili ekstremnoh hladnoci
Peto, odrzavanje materijala prsluka (prljanje, flekanje, odrzavanje)
Sesto, standardizacija kvaliteta. Da znam da cu dobiti isti kvalitet i u januaru 2015 i u decembru, a ne da kvalitet zavisi od tvog ili raspolozenja tvojih radnika.
Nosio sam ja cizme u JNA , a nosio sam i 5.11, razlika je kao nebo i zemlje.
Nisam video na prvom pregledu nista o udobnosti nosena, izgledu, kvalitetu izrade. To je onaj deo o kojem ti veoma dobro razumes sta govorim, ali ces sada poceti da izbegavas odgovore.
Ovo me podseca na Mileta Dragica, isto scenarijo. Posle sam dobio proizvode sa krimiv stepovima, lose finalne izrade, koji su se veoma brzo deformisali.
Postoji verovatnoca da si i ti u tom filmu, pricas o plocama, a ni reci o ostalom sto sam te pitao.
[ branko tod @ 07.01.2015. 00:10 ] @
Sada si preterao. J. te Mile. Kada dođeš da kupiš kod mene onda možeš da kritikuješ.
Ovako si običan frustrirani kuac sakriven iza mraka interneta,. Šta si ti kupovao , gađe
5.11. Pa kupuj i dalje , ja se ne bavim gaćama . Pročitaj standard i otkri šta znači ono
drugo pa se izvini , jer tu ima sve o obaveznom kvalitetu. Uvreda je stil tvog tužnog života.
Merojajcu.
[ Homer J. Simpson @ 07.01.2015. 00:34 ] @
haos diskusija
[ branko tod @ 07.01.2015. 00:39 ] @
U pravu si. Kada ja sebi dozvoljavam da diskutujem sa jednim meračem jaja.
Ja sam običan magarac.
[ gilopile @ 07.01.2015. 00:40 ] @
Pa zar i u ovom svetom trenutku?! LOL
Nemojte tako, ljubim vas...:)
[ branko tod @ 07.01.2015. 00:45 ] @
Slušao sam zvona sa Hrama Svetog Save u ponoć .Kod mene se lepo čuju , a bio je i vatomet.
Pogledaj na : http://www.elitemadzone.org/t316338-229 šta sam postavio, da iskupim grehe.
Neću više, izvinite svi.
[ 2012 @ 07.01.2015. 00:52 ] @
Citat:
branko tod: Sada si preterao. J. te Mile. Kada dođeš da kupiš kod mene onda možeš da kritikuješ.
Ovako si običan frustrirani kuac sakriven iza mraka interneta,. Šta si ti kupovao , gađe
5.11. Pa kupuj i dalje , ja se ne bavim gaćama . Pročitaj standard i otkri šta znači ono
drugo pa se izvini , jer tu ima sve o obaveznom kvalitetu. Uvreda je stil tvog tužnog života.
Merojajcu.
A sto si se raskukao odmah. Pitam te lepo, pored kvaliteta ploca, kakva ti je izrada istalih delova i da li garantujes dobru udobnost, dobru savrsnu obradu, dobar izgled, a ti umesto da odgovoris, histerises.
Vidis nisam se ja otrovao od fete o kojoj sam zapoceo diskusiju, sto znaci da je ispravna, ali izgleda ruzno, nezgodna je za vadjenje, losa za serviranje. Sa moje tacke gledista to je los proizvod.
Prenesi to na tvoj proizvod i nemoj da places. Ako su ti stepovi krivi, ako ti vise konci, ako je neudobno za nosenje proizvod je los. Ja nisam rekao da je tvoj proizvod los, ja te pitam kako stojis po pitanju izgleda.
Ko od placenika kupuje kod tebe? Deloi je SOC pancire Angolcima i jos nekima, ne znam odakle su bili, mozda su dobri, ali ne lice na nista. Bili su i Rumuni sa svojim pancirima, ali izgledaju ruzno. Bili su i Ermenci sa nekim ruskim pancirima, ali izgledaju smesno.
[ branko tod @ 07.01.2015. 00:52 ] @
Zini da ti kažem. Kupi pa vidi. Kao fetu. ביצי מדידה
[ Lacika.1991 @ 07.01.2015. 00:57 ] @
Eto i onda ja kad spomenem da se od svake teme napravi haos :D niko mi ne veruje xD ovo je trebala da bude tema tipa..feta se pokvarila..nije se pokvarila..možda se pokvarila..kupi drugu i aj vozi :D
Bolje prvo da vidim, pa da kupim. Nisam ja reko da necu kupiti ako mi bude trebalo. To sto ti places, ne znaci da ti je proizvod los, moram videti.
Bolje da kazes unapred, da te posle ne reklamiram kao sto reklamiram fetu i (nemoj da se ljutis), ali moram da ga pomenem Mileta Dragica.
[ branko tod @ 07.01.2015. 01:00 ] @
Lacika, izvini , nemoj da se ljutiš . Tema je povukla od fete pa se i ona pokvarila :D.
[ Lacika.1991 @ 07.01.2015. 01:03 ] @
Hoće to :D nije to to što mene zeza u mom životu :D mene zeza što u delu emigracija gde sam stavio 2 teme :D niko ne zna da mi odgovori na 2 pitanja,a ni manje ni više nego mi buduća životna situacija zavisi od toga :D a ovde čitam o merenju jaja i pokvarenoj feti :D e živote sudbino :DD
[ 2012 @ 07.01.2015. 01:24 ] @
Citat:
Lacika.1991: Hoće to :D nije to to što mene zeza u mom životu :D mene zeza što u delu emigracija gde sam stavio 2 teme :D niko ne zna da mi odgovori na 2 pitanja,a ni manje ni više nego mi buduća životna situacija zavisi od toga :D a ovde čitam o merenju jaja i pokvarenoj feti :D e živote sudbino :DD
Svako o svojoj muci, najvise brine.
Tebi treba Dimkovic, on mozda nesto zna o Nemackoj, tamo zivi, mozda je imao potrebe da se raspituje. Ja o Nemackoj ne znam nista. Da si isto pitanje postavio u vezi Engleske, sigurno bih do sada odgovorio. Da si pitao nesto o kladjenu i to bih odgovorio.
Meni je ovaj problem sa fetom realno velik problem, mozda ti to ne rezumes, ali to je tako.
[ Lacika.1991 @ 07.01.2015. 01:28 ] @
Druže ja živim u Somboru,nemoj za fetu da se brineš dešava se to povremeno..iz mog iskustva bude najčešće kada je ta folija napuknuta ili nije dobro nalepljena..nije ništa strašno..trebalo bi u sledećoj turi da ti bude bolja :D
[ 2012 @ 07.01.2015. 01:42 ] @
Citat:
Lacika.1991: Druže ja živim u Somboru,nemoj za fetu da se brineš dešava se to povremeno..iz mog iskustva bude najčešće kada je ta folija napuknuta ili nije dobro nalepljena..nije ništa strašno..trebalo bi u sledećoj turi da ti bude bolja :D
Ne zelim ja to vise kupovati, sada cu samo da analiziram pojavu i da odvracam ljude po diskusijama da ne kupuju Somborsku fetu. Nije folija bila napuknuta, proverio sam. A jos su bezobrazni i cute, niko da se javi i izvini. A tek kad se vratim u Englesku, svuda cu trubiti sta sam doziveo, nije da sam je vidjao po prodavnicama, ali bicu jako bucan u reklamiranju.
[ gilopile @ 07.01.2015. 01:46 ] @
Ma jasta, sledeca tura garant ce da bude puna surutke i ok strukture :D
Sve u svemu, proslo je 13h i verujem da ga je vec celoga smlatio, a fala dragom Bogu, ziv je i zdrav. Tako da, osim te promene boje i malo gorcine u siru, nista mu u biti i ne fali :)
Sir pojeden - pacijent preziveo, te kao da slucaja nije ni bilo...
Moze LOCK :D
A i ne mora...
[ Lacika.1991 @ 07.01.2015. 01:48 ] @
Prijatelju to što si ti video da nije napuknuto,manje više možeš okačiti mačku o rep :D to se ni ne primeti..nije to puklo na sredini nego po ivicama :D tamo gde se lepi..dovoljno je da neko stisne kutiju u prevozu ili u slaganju i može se desiti da udje vazduh :D nemoj da se brineš puno :D
[ 2012 @ 07.01.2015. 02:10 ] @
Citat:
gilopile:
Ma jasta, sledeca tura garant ce da bude puna surutke i ok strukture :D
Sve u svemu, proslo je 13h i verujem da ga je vec celoga smlatio, a fala dragom Bogu, ziv je i zdrav. Tako da, osim te promene boje i malo gorcine u siru, nista mu u biti i ne fali :)
Sir pojeden - pacijent preziveo, te kao da slucaja nije ni bilo...
Moze LOCK :D
A i ne mora...
Pokusacu da ti objasnim u cemu je problem. Ovim sto si upravo sada napisao dao si podrsku svakodnevnom spustanju kvaliteta i doprineo si razvijanju i odrzavanju filozofije da nema veze sto si posteno platio, a dobio djubre od proizvoda. Ne radi se o tome da li sam ja preziveo, vec se radi o odnosu, o uzajamnom postvanju proizvodjaca i kupca. Ako nema osude, zasto bi Somborska mlekara neki sledeci put pazila na svoj kvalitet.
U Engleskoj je fish and chips nesto kao tradicionalno jelo, ja to ne jedem, ali to treba biti tacno odredjeni vid ribe. Polako odredjene kompanije su pocele da muvaju sa vrstom ribe koju prze i to je islo dok nisu naleteli na jednu zenu koja je to alarmirala i pocela je istraga. Niko nije otrovan, nema zdravstvenih posledica, zena je dobila ogromnu ostetu, a kompanija je kaznjena kaznom koju kad je isplatila i zbog pada prometa, mogla je samo da bankrotira.
Ovde mi ti kao mlad covek prodajes neku "partizansku logiku" kao nema veze ako sam preziveo. A onda ces u nekoj drugoj diskusiji da se bunis kako ti neko ne stiti prava ili ti se desava ovo ili ono.
[ gilopile @ 07.01.2015. 02:50 ] @
Eh, pa sad...Ako ti oni moji pusti smajlici ne govore da se jam malo zekim, onda ne znam sta da ti kazem. Ako cemo ozbiljno, nisi ni trebao da eksperimentises i da konzumiras nesto sto ocigledno nije ispravno. Sta da se radilo o nekoj opasnoj bakteriji?
Zasto to lepo nisi vratio u prodavnicu? Siguran sam da bi oni posle proverili sa proizvodjacem/dobavljacem o cemu se radi i eto, mozda bi na taj nacin sprecio da se to isto nekom ne dogodi.
Laku noc!
[ 2012 @ 07.01.2015. 03:08 ] @
Citat:
gilopile: Eh, pa sad...Ako ti oni moji pusti smajlici ne govore da se jam malo zekim, onda ne znam sta da ti kazem. Ako cemo ozbiljno, nisi ni trebao da eksperimentises i da konzumiras nesto sto ocigledno nije ispravno. Sta da se radilo o nekoj opasnoj bakteriji?
Zasto to lepo nisi vratio u prodavnicu? Siguran sam da bi oni posle proverili sa proizvodjacem/dobavljacem o cemu se radi i eto, mozda bi na taj nacin sprecio da se to isto nekom ne dogodi.
Laku noc!
Ako si se salio, onda uredu. Izvinjavam se sto nisam dobro protumacio tvoj stil izrazavanja.
Kako da vratim, a uzitak reklamiranja, a fotografije, a dokazni materijal, a inspekcija? Da je sreca jos neko slican meni da kupi ili vise slicnih meni, pa da svi rastrube, da svi cimaju inspekciju, pa da se svi javljaju Somborskoj mlekar, pazili bi drugi put.
[ JankoNIS @ 07.01.2015. 09:23 ] @
Citat:
jnk:
Ja imam problem slicne prirode, ali u pitanju je kajmak.
Uglavnom uzeo sam par puta mladi kajmak od nekog seljaka i sto se tice ukusa i strukture sve je u najboljem mogucem redu. Medjutim kad odstoji i 3-4 dana u frizideru on se ne stegne tj. ne ostari, kao sto je obicaj kod kajmaka sto me navodi na zakljucak da ko zna sta ubacuje da bi imao takav efekat. Da li neko ima slicna iskustva?
Evo ti objasnjenje, provereno - u kajmak se dodaju kore za pitu. Imaju odgovarajucu boju, lisnatu strukturu i tezinu. Kada upiju vlagu i so nemoguce ih je razlikovati od kajmaka. Tako da placas slano brasno a ne kajmak.
[ dlalic @ 07.01.2015. 09:27 ] @
Po marketima je inace jadan izbor "belih" kravljih sireva. Mislim na svez sir u rinfuzi, na pultu.
U Merkatoru npr koji jos ima solidan izbor od 8-9 "belih" kravljih sireva, samo 2 nisu fete. Poredjenja radi fete kostaju 350-450din, a ovi (mislim da ih zovu sjenicki i zlatarski, tako nesto) su preko 700din. Klasicni podliveni mladi sir nema nijedan veci market u rinfuzi. E sad voleo bih da mi neko objasni zasto je feta toliko jeftinija od ostalih sireva?. I zasto dominira na policama? Moje misljenje je da ima veze sa (ne)kvalitetom sa jedne strane i sa druge strane sa cinjenicom da se kupuju samo najjeftiniji proizvodi.
Inace u Madjarskoj zreli, "zuti" sirevi npr trapist, edamer, gauda kostaju i po 3.5-4e za robne marke. A kvalitet im je u rangu ili bolji od 3x skupljih ekvivalenata kod nas.
[ 2012 @ 07.01.2015. 09:39 ] @
Citat:
dlalic: Po marketima je inace jadan izbor "belih" kravljih sireva. Mislim na svez sir u rinfuzi, na pultu.
U Merkatoru npr koji jos ima solidan izbor od 8-9 "belih" kravljih sireva, samo 2 nisu fete. Poredjenja radi fete kostaju 350-450din, a ovi (mislim da ih zovu sjenicki i zlatarski, tako nesto) su preko 700din. Klasicni podliveni mladi sir nema nijedan veci market u rinfuzi. E sad voleo bih da mi neko objasni zasto je feta toliko jeftinija od ostalih sireva?. I zasto dominira na policama? Moje misljenje je da ima veze sa (ne)kvalitetom sa jedne strane i sa druge strane sa cinjenicom da se kupuju samo najjeftiniji proizvodi.
Inace u Madjarskoj zreli, "zuti" sirevi npr trapist, edamer, gauda kostaju i po 3.5-4e za robne marke. A kvalitet im je u rangu ili bolji od 3x skupljih ekvivalenata kod nas.
Trapist, edemer, gauda su kackavalji i kostaju u Makedoniji od 6eura nagore. Zuti sirevi ili kako ih ovde zovu "bieno zolto sirenje" nije gauda i nabrojano, a kosta od 6 eura nagore, isto kao kackavalji, samo je dosta tvrdje i cesto veoma slano, za razliku od kackavalja.
[ Goran Mijailovic @ 07.01.2015. 09:58 ] @
Citat:
E sad voleo bih da mi neko objasni zasto je feta toliko jeftinija od ostalih sireva?
Ne znam, možda ima veze što postoji feta od biljnih masnoća ili mešavine kravljeg sira i biljnih masnoća.
Nije mi samo jasno kako naprave tu nazovi fetu da ima ukus sira od biljne masnoće i košta 200 možda i manje dinara.
[ sonus70 @ 07.01.2015. 12:05 ] @
Apropo cene:
Radman (utrošak mleka) za fetu je 4,5 do 5 litara mleka za kilu. Kod žutih sireva je to oko 50% više. Feta se napravi za nedelju dana ili još brže a žuti sirevi moraju mesecima da sazrevaju. Zbog svega toga feta u našim mlekarama košta 400-500 din kila a žuti sirevi 800-1000. Sličan odnos je i u inostranstvu što se tiče tipa sira ali njihova produktivnost i organizacija je nešto što mi možemo samo da sanjamo. Već su u frci naši proizvođači sireva šta će se desiti sa otvaranjem našeg tržišta za evropske mlekare. Već se razmišlja kako da se teret smanjenja cene prebaci na proizvođača mleka (seljaka)
Sa setom će se seljaci sećati dana kad su dobijali 32 dinara za litru mleka
[ tforgo @ 07.01.2015. 12:33 ] @
Mogu da potvrdim da nesto nije bilo uredu sa somborskom fetom kupljenom pre dve nedelje. Kupljena je u rodi u subotici na merenje. Redovno kupujem somborsku fetu na merenje, jer mnogo duze ostaje socna od one u orginalnom pakovanju.
Bila je gorka i cudnog ukusa. Pojeo sam parce a ostalo bacio.
[ bakara @ 07.01.2015. 14:32 ] @
Citat:
dlalic: E sad voleo bih da mi neko objasni zasto je feta toliko jeftinija od ostalih sireva?. I zasto dominira na policama? Moje misljenje je da ima veze sa (ne)kvalitetom sa jedne strane i sa druge strane sa cinjenicom da se kupuju samo najjeftiniji proizvodi.
Inace u Madjarskoj zreli, "zuti" sirevi npr trapist, edamer, gauda kostaju i po 3.5-4e za robne marke. A kvalitet im je u rangu ili bolji od 3x skupljih ekvivalenata kod nas.
Pa feta i jesta najjeftiniji sir, i njegova proizvodnja je najprostija.
A ni u madjarskoj kvaliteniji i zreliji sirevi nisu 4e, jer toliko ne kostaju ni oni najjeftiniji.
Citat:
Goran Mijailovic: Ne znam, možda ima veze što postoji feta od biljnih masnoća ili mešavine kravljeg sira i biljnih masnoća.
Nije mi samo jasno kako naprave tu nazovi fetu da ima ukus sira od biljne masnoće i košta 200 možda i manje dinara.
To su biljni sirevi, i po pravilu bi morali da se drze odvojeno od mlecnih proizvoda. Jedino zajednicko im je "sir" u nazivu.
[ Goran Mijailovic @ 08.01.2015. 00:20 ] @
Ma đavola, drže sve na gomili, sasvim slučajno sam saznao da je to biljna feta.
[ bakara @ 08.01.2015. 11:01 ] @
Znam, ali ne bi smeli.
To je slicno kao kada bi prodavali sojine pljeskavice pored mesa.
To sa fetama je tezak sit.Ko nema selo,sorry.
Feta,jeftina varijanta AMAN.Mleko u prahu,palmino ulje.slana vodica i dobijete odlican sir.
[ ronilac spuzvi @ 10.01.2015. 12:53 ] @
Fete u Srbiji nisu pravi feta sirevi!
Prava feta se pravi od kozijeg mleka i ovcijeg mleka.
Zato ovi nasi "feta" sirevi nemaju pravo da se zovu fetom. Verovatno postoji i neka regulativa da samo grci imaju prava na taj naziv.
Somborska "feta" i ostale srprks "fete" dramaticno variraju u kvaliteti. Nekad su suvi i stari, preslani. Nekada u istoj kutiji bude mladi sir. Nekad se mrvi, nekada je kao zelatin. Nema pravila.
Srpski feta sirevi su dno kvaliteta kravljeg sira.