|
[ botr @ 07.01.2015. 18:08 ] @
| Trazeci fen za vreli vazduh naletim na googlu na oglas za Parkside fen, inace, radi se o robnoj marci Lidl-a. Otvorim ,kad ono cena 8000. dinara, jos je predstavljen kao pro alat, a ne kao obicna hobi igracka.
http://www.dilershop.com/kupi/...web&utm_campaign=shopmania
Ne budem lenj, pa pogledam koliko kosta u lidlu, kad ono, samo 7x manje http://www.lidl.de/de/parkside...tgeblaese-phlg-2000-b1/p176977
a stara cena je 12.000, dakle 10x vise, a 8.000 hiljada je kao popust. Sramota!
|
[ anon70939 @ 07.01.2015. 18:12 ] @
pa ti nemoj da kupis
ne vidim šta je tu bezobrazno
[ flighter_022 @ 07.01.2015. 18:14 ] @
Ha... ja sam pi*deo od jedne druge stvari dok su klinci (ponekad) jelil hranu iz teglice. U LIDL-u je gotovo svaka velika teglica hrane za bebe, bez obzira na sadrzaj (voće, povrće, slano, slatko, meso, itd), uzmedmju 0.60 i 0.66 EUR. Kod nas su u rasponu od nekih 180 do preko 250 dinara. Pa majku mu, da se uračuna prevoz, carina, troškovi same prodaje, marža prodavca, ne uspem nikako u kalkulacijama da predjem cenu od 1.05 EUR... Pa i da je 1.5 EUR, ali ne 2+
Davnih dana radio sam razne stvari pa i bazu podataka veleprodaje i maloprodaje. Nikad nam maloprodajna marža nije bila preko 20%. Mada, to je davno bilo.
[ branko tod @ 07.01.2015. 18:22 ] @
Ovce su za šišane ...
[ madcama @ 07.01.2015. 18:23 ] @
Nova cena je 5000, a ne 8000. Stara cena je bila 8000. Bar po prvom linku koji si postavio, ali opet to je 3,7 puta više nego u Lidlu.
[ anon70939 @ 07.01.2015. 18:24 ] @
letaču, pa ti onda pasiraj sam povrće :P
kilo šargarepe 50 din. cvekla 50 din... za jednu kašicu ima da napraviš kilo 'rane.
Jbg, moram malo da trolujem, pa opet cele godine to da radim :P
[ branko tod @ 07.01.2015. 18:48 ] @
Citat: madcama:
Nova cena je 5000, a ne 8000. Stara cena je bila 8000. Bar po prvom linku koji si postavio, ali opet to je 3,7 puta više nego u Lidlu.
Pogledao sam link kada je postavio temu , bila je nova cena 8000 , a stara 12000.
Neko je spustio cenu u međuvremenu. Lepo kažu : prodavnica on line.
Internet je čudo, ono što je pre deset sekundi bilo istina sada je laž.
[ botr @ 07.01.2015. 19:07 ] @
Citat: CoyoteKG:
pa ti nemoj da kupis
ne vidim šta je tu bezobrazno
Stvar je u tome da prodaju hobi igracku kao profesionalni alat, a i cena je takva, a u stvari ovaj fen ne bi mogao da sastavi nekoliko dana ozbiljnog rada, pride sto nema precizno podesavanje temperature i brzine duvanja.
Citat: flighter_022:
Ha... ja sam pi*deo od jedne druge stvari dok su klinci (ponekad) jelil hranu iz teglice. U LIDL-u je gotovo svaka velika teglica hrane za bebe, bez obzira na sadrzaj (voće, povrće, slano, slatko, meso, itd), uzmedmju 0.60 i 0.66 EUR. Kod nas su u rasponu od nekih 180 do preko 250 dinara. Pa majku mu, da se uračuna prevoz, carina, troškovi same prodaje, marža prodavca, ne uspem nikako u kalkulacijama da predjem cenu od 1.05 EUR... Pa i da je 1.5 EUR, ali ne 2+
Davnih dana radio sam razne stvari pa i bazu podataka veleprodaje i maloprodaje. Nikad nam maloprodajna marža nije bila preko 20%. Mada, to je davno bilo.
S tim da i nemacki trgovci zaradjuju, znaci proizvodjacka cena je bar 30% niza. Ista stvar je i sa gumama. Npr. Fuldu Kristall montero 3 sam u Nemackoj platio 45 evra, a kod nas je ista dimenzija oko 60.
Citat: madcama:
Dobili su jedan lep mail na tu temu.
[ Lacika.1991 @ 07.01.2015. 19:13 ] @
Pa niko vas ne tera da kupujete kod njih i baš taj model..klasični trgovački lopovluk..
http://www.svezakucu.rs/www/35...vreli-vazduh-whp-2000-74320000
šta ovom fali..pretpostavljam da je to isti kvalitet kao i onaj..uradiće posao..cena bagatela :D
[ Dexic @ 07.01.2015. 19:18 ] @
Nebitno, fora je sta se radi uopste:)
[ Lacika.1991 @ 07.01.2015. 19:21 ] @
Tu se okreće lova..od nas 100..zaleteće se 10 budala koji će nasesti na te mega giga popuste i njima super :D
[ Goran Mijailovic @ 07.01.2015. 19:24 ] @
Citat: Stara cena: 8.000 din Popust 38%
Nova cena: 5.000 din
Evo čuli te, tj pročitali smanjili na 5000
[ deedee6 @ 07.01.2015. 19:26 ] @
Kako neko može nešto da kupi u prodavnici koja se zove "Diler Shop"
[ Goran Mijailovic @ 07.01.2015. 19:29 ] @
Citat: CoyoteKG:
letaču, pa ti onda pasiraj sam povrće :P
kilo šargarepe 50 din. cvekla 50 din... za jednu kašicu ima da napraviš kilo 'rane.
Jbg, moram malo da trolujem, pa opet cele godine to da radim :P
Ja sam to i radio, prokuvam šargarepu, junetinu, krompir, jabuku, dulek šta već ide u kašicu i napravim kašicu u blenderu za 15 minuta :)
[ anon70939 @ 07.01.2015. 19:31 ] @
i koliko te koštalo?
pretpostavljam jako jeftino
[ Goran Mijailovic @ 07.01.2015. 19:37 ] @
Pa ne sećam se ali sada je kilo krompira 40 dinara, 100 grama junetine možda 70, kilo šargarepe 50 lupam sad cene a beba ne pojede ni jedan krompir možda jednu šargarepu i nešto malo junetine ni blizu 100 grama.
[ bakara @ 07.01.2015. 20:29 ] @
Citat: botr:
S tim da i nemacki trgovci zaradjuju, znaci proizvodjacka cena je bar 30% niza. Ista stvar je i sa gumama. Npr. Fuldu Kristall montero 3 sam u Nemackoj platio 45 evra, a kod nas je ista dimenzija oko 60.
Pa i nas trgovac mora da zaradi...mogao si da linkujes i neki kineski sajt gde je taj fen jos jeftiniji od nemackog
Evo ti jedan jos jeftiniji (verovatno ima i jeftiniji)
http://www.odigledolokomotive....-topao-vazduh-w-hp-1600-womax/
Kao sto je tebi u interesu da kupis sto jeftinije, tako je i njima u interesu da prodaju sto skuplje.
[ mr. ako @ 08.01.2015. 03:51 ] @
Pa jeste, ali neka prodavac lupi u rasponu od 20-25, pa i 30%, a ne 600%! Trgovacke marze u Americi su jednocifrene, uglavnom izmedju 1.5-3%.
[ branko tod @ 08.01.2015. 06:23 ] @
Citat: mr. ako: Pa jeste, ali neka prodavac lupi u rasponu od 20-25, pa i 30%, a ne 600%! Trgovacke marze u Americi su jednocifrene, uglavnom izmedju 1.5-3%.
Briši to, druže odmah. Dok nije još neko pročitao. Patike od Kine do USA skoče sa 10 na 100$
[ dlalic @ 08.01.2015. 07:39 ] @
Da, ali ne uzme maloprodaja tih 90$, vec Nike, Adidas.... maloprodaja uzme svojih par %
[ anon142305 @ 08.01.2015. 07:43 ] @
Iz prve ruke znam da su marze za neke proizvode ogromne!
I tu ne vazi pravilo da ce konkurencija oboriti cenu, jer konkurencije nema.
Svi u toj grani drze slicnu cenu, ocigledno je na snazi neformalni kartel.
Inace, prozivod o kome pricam su uvozne naocare (okviri).
Sto se tice ovaca i sisanja, pa sta covek treba da radi - da ne nose naocare!?
Ne verujem da se situacija mnogo razlikuje za druge proizvode.
[ mr. ako @ 08.01.2015. 08:58 ] @
Citat: branko tod:
Citat: mr. ako: Pa jeste, ali neka prodavac lupi u rasponu od 20-25, pa i 30%, a ne 600%! Trgovacke marze u Americi su jednocifrene, uglavnom izmedju 1.5-3%.
Briši to, druže odmah. Dok nije još neko pročitao. Patike od Kine do USA skoče sa 10 na 100$
LOL, da nisi citirao mozda bih i obrisao. :D :D
Ne bih naravno, nemam obicaj (ne znam sta mi je danas :)), a ako pogresim kazem jeo sam g*vna radio sam to i to. ;)
IPAK, nisi ti razumeo o cemu se radi. Ne pricamo o razlici u ceni proizvodnje i wholesale, vec retail. Odnosno o tome kad trgovac prodaje krajnjem kupcu, o trgovackoj marzi. Maloprodaja. I tu su marze, kao sto rekoh, u USA minimalne.
[ fanfon @ 08.01.2015. 10:15 ] @
Sisaju nas kako stignu. Eto npr. drzava je povecala akcize na dizel i TNG od nove godine za 4 tj. 5 dinara po litru. Posto gorivo kod nas pojeftini samo kad dobavljaci goriva nabave isto po nizoj ceni pa spuste svoje marze, pitanje je sta ce se desiti ako cena nafte skoci na 80 dolara za barel sa sadasnjih 50. Drzavi ne pada na pamet da snizi svoje marze vec mozemo ocekivati samo da ih povecava posto je procenat vozila na dizel i TNG oko 80% od ukupnog broja. Lopovska drzava.
[ branko tod @ 08.01.2015. 10:50 ] @
Citat: mr. ako:
IPAK, nisi ti razumeo o cemu se radi. Ne pricamo o razlici u ceni proizvodnje i wholesale, vec retail. Odnosno o tome kad trgovac prodaje krajnjem kupcu, o trgovackoj marzi. Maloprodaja. I tu su marze, kao sto rekoh, u USA minimalne.
Kakvi minimalne , nemoj da te lažu. Firma kupi robu od mene i prodaje je u svojoj internet prodavnici za 120 % više.
[ botr @ 08.01.2015. 14:43 ] @
Citat: bakara:
Citat: botr:
Pa i nas trgovac mora da zaradi...mogao si da linkujes i neki kineski sajt gde je taj fen jos jeftiniji od nemackog :)
Evo ti jedan jos jeftiniji (verovatno ima i jeftiniji)
http://www.odigledolokomotive....-topao-vazduh-w-hp-1600-womax/
Kao sto je tebi u interesu da kupis sto jeftinije, tako je i njima u interesu da prodaju sto skuplje.
Naravno da treba da zaradi, ne treba da radi dzabe, ali sto je mnogo mnogo je, posebno jer cenovno, ulazi u kategorilu mnogo ozbiljnih sprava, npr. za oko 5000 moze da se uzme Einhell red serija, sa preciznim podesavanjem na po 10 stepeni, podesavanjem brzine ventilatora, naravno ima lcd displej, i ono sto je najbitnije sa zastitom od pregrevanja, tj. kostanto odrzava temperaturu.
Mislim da ovaj fen ne moze da se nadje u Kini, posto imam neke parkside alate, proizvodjac je iz Bochum-a i pise made in germany.
Stvar je u tome da nasi trgovci, npr. ovaj ide na to da proda jedan artikal nedeljno, ali da nekog odere, umesto da proda gomilu artikala sa manjom zaradom, otprilike da te zajebe jednom i da nikad vise ne kupis nista od njega.
[ Shadowed @ 08.01.2015. 14:47 ] @
Pa ti onda uzmi Einhell rad seriju.
[ botr @ 08.01.2015. 15:37 ] @
Vec je imam, nego mi nije jasno da stave tako nebuloznu cenu i da racunaju da ce nekog da nahvataju, a za manje para moze da se uzme Bosch, pa i Makita, doduse osnovna varijanta, ali je sigurno kvalitetnija od ove igracke.
PS
Sad je cena 6000, a evo i lemilice, profesionalna igracka isto 7-8 puta skuplja
http://www.dilershop.com/kupi/...milica-30w-sa-postoljem-402763
http://www.lidl.de/de/parkside...oetkolbenset-plbs-30-a1/p46761
Evo jos
http://www.dilershop.com/kupi/...-alata-u-cvrstom-koferu-173417
U SUbotici je ovo oko 70 evra, naravno kineski alat, sa nemackim imenom.
[ Odin D. @ 08.01.2015. 15:42 ] @
Citat: botr: nego mi nije jasno da stave tako nebuloznu cenu i da racunaju da ce nekog da nahvataju,
A sve drugo ti je u toj državi jasno?
[ Trick__Fix @ 08.01.2015. 15:45 ] @
Citat: Odin D.: A sve drugo...... jasno?
Baš tako,
e moj Brajko, daleko smo mi od toga da je sve transparentno i jasno, na žalost.
[ bakara @ 08.01.2015. 15:50 ] @
Ti mislis da je tako lako obogatiti se?
Predlazem da pokupujes sve lemilice u lidl-u i jedno 10 paketa alata iz subotice i stavis po 1000din manje od njegove cene i rasturis se od para.
[ 2012 @ 08.01.2015. 16:23 ] @
Pa jeste, ali neka prodavac lupi u rasponu od 20-25, pa i 30%, a ne 600%! Trgovacke marze u Americi su jednocifrene, uglavnom izmedju 1.5-3%.
Mislim da si ovo napisao napamet po sistemu "sta je babi mili, to joj se i snilo". Nema ogranicenja koliku ces marzu staviti, to primarno zavisi od konkurencije na trzistu i tu nema osnova da se poziva drzava da se mesa u nesto sto nije njen posao. Isto tako drzavi odgovara da je sto je moguce veca marza ili prodajna cena jer ce tako naplatiti veci porez. Drzava se jedino stara da nema monopola na trzistu (osim ako nije drzavni monopol) i da nema kartelskog dogovaranja cena. Sve drugo je "balans" potraznje i ponude.
U vezi ovoga sto si gore naveo, a sto apsolutno netacno, postavio bih ti jedno pitanje. Ako trgovac ide sa 1,5 - 3% marze kako ti tvrdis, kako onda da 30% ili 50 % popusta?
Da probam da ti objasnim kako to funkcionise kod ozbiljnih trgovaca.
Radio sam jednu aplikaciju koja bi mogla da se povede pod BI, a koja je trebala da radi sledece. Unosi se cena proizvoda sa nekom marzom koju zelis, znaci definira se maksimalna cena koja je konkurentna na trzistu, onda se prati i proracunava dinamika prodaja i ostvarena zarada, ako je dinamika dobra onda se nista ne dira, ako prodaja pocne da stagnira, preracunava se procenat prodate robe i ostvarena zarada i onda se postepeno smanjuje marza ili spusta cena robe i opet se prati i preracunava i tako dok ne prodas. Na mnogo proizvoda startuje se sa 150% marze.
[ botr @ 08.01.2015. 16:52 ] @
Citat: bakara:[/
Ti mislis da je tako lako obogatiti se?
Predlazem da pokupujes sve lemilice u lidl-u i jedno 10 paketa alata iz subotice i stavis po 1000din manje od njegove cene i rasturis se od para.
Nasi trgovci ocigledno misle da jeste. Lupis marzu 500% sacekas ovcu, osisas je i obogatis se. Nek prodaje on za koliko hoce, ako ima budala koje bi platile nesto mnogo vise nego sto to vredi, nego, zar vam nije jasno da nas isto tako deru na svemu, ukljucujuci i hranu?
[ 2012 @ 08.01.2015. 17:07 ] @
Citat: botr: Nasi trgovci ocigledno misle da jeste. Lupis marzu 500% sacekas ovcu, osisas je i obogatis se. Nek prodaje on za koliko hoce, ako ima budala koje bi platile nesto mnogo vise nego sto to vredi, nego, zar vam nije jasno da nas isto tako deru na svemu, ukljucujuci i hranu?
Zasto ne iskoristis taj raskorak i uletis sa manom marzom kada vec postoji toliki prostor, a verovatno ima i potraznja??
[ Odin D. @ 08.01.2015. 17:10 ] @
Citat: botr: Nasi trgovci ocigledno misle da jeste.
A ti sigurno razmišljaš suprotno.
Kad bi ti ove godine kupio stan za €50,000 i dogodine ga prodavao - ti bi ga sigurno prodao onome ko ti nudi €55,000 a ne onome ko ti nudi €105,000.
Slomio bi se pod pritiskom nastalim uslijed napada poštenja i pravde.
[ 2012 @ 08.01.2015. 18:06 ] @
^ 55.000 ako je u Srbiji, ako je u Americi max. 3% tako ta ce se drzati do 51.500.
[ mr. ako @ 09.01.2015. 06:27 ] @
Citat: branko tod:
Kakvi minimalne , nemoj da te lažu. Firma kupi robu od mene i prodaje je u svojoj internet prodavnici za 120 % više.
Ne pricamo o specificnoj robi, vec robi siroke potrosnje, kucnoj elektronici, tj. uradi sam alatu itd. Nemoj porediti pancir - vrlo specijalna roba, specijalne namene - sa fenom.
Citat: 2012:Mislim da si ovo napisao napamet po sistemu "sta je babi mili, to joj se i snilo". Nema ogranicenja koliku ces marzu staviti, to primarno zavisi od konkurencije na trzistu i tu nema osnova da se poziva drzava da se mesa u nesto sto nije njen posao. Isto tako drzavi odgovara da je sto je moguce veca marza ili prodajna cena jer ce tako naplatiti veci porez. Drzava se jedino stara da nema monopola na trzistu (osim ako nije drzavni monopol) i da nema kartelskog dogovaranja cena. Sve drugo je "balans" potraznje i ponude. Ne razumem svrhu ovog pasusa jer si ga uglavio posle mog citata, a veze nama sa njim... jer:
Nisam nigde rekao da postoji ogranicenje koliku ces marzu staviti, vec sam naveo neki najcesci raspon za doticnu vrstu robe.
Nisam nigde rekao da marza ne zavisi od konkurencije, vec je upravo suprotno - nizak procenat marze koji sam naveo je zbog konkurencije.
Nisam nigde pozivao drzavu da se mesa u oredjivanje marze, jer to regulise trziste.
Citat: 2012:U vezi ovoga sto si gore naveo, a sto apsolutno netacno, postavio bih ti jedno pitanje. Ako trgovac ide sa 1,5 - 3% marze kako ti tvrdis, kako onda da 30% ili 50 % popusta? Ovo gore sto sam naveo jeste tacno, jer je u pitanju cut-throat market i ide se sa minimalnim marginama... A popusti mogu biti iz vrlo razlicitih razloga - od oslobadjanja od zastarele robe, oslobadjanja skladista tj. inventara, borbe s konkurencijom, do prodaje bez ikakve zarade, pa i sa minusom. Iznenadjuje me da nikad nisi cuo da je bolje da vratis bar pola ulozenog nego da ne vratis bas nista i da ti je kapital zarobljen u robi. :D Ako imas jos takvih pitanja, obrati se deci u srednoj ekonomskoj.
Citat: 2012:Da probam da ti objasnim kako to funkcionise kod ozbiljnih trgovaca.
Radio sam jednu aplikaciju koja bi mogla da se povede pod BI, a koja je trebala da radi sledece. Unosi se cena proizvoda sa nekom marzom koju zelis, znaci definira se maksimalna cena koja je konkurentna na trzistu, onda se prati i proracunava dinamika prodaja i ostvarena zarada, ako je dinamika dobra onda se nista ne dira, ako prodaja pocne da stagnira, preracunava se procenat prodate robe i ostvarena zarada i onda se postepeno smanjuje marza ili spusta cena robe i opet se prati i preracunava i tako dok ne prodas. Na mnogo proizvoda startuje se sa 150% marze.
Ne znam kakva ti je ta sto bi mogla da se povodi pod BI, ali to sto si radio jednu aplikaciju, ne svrstava te u znalce... :) Ipak, ovo sto opisujes, jedan Amazon koristi vec deceniju+, nije to nista novo, niti si ti napravio killer app. :D
Na mnogo proizvoda se startuje i sa minimalnom.
Kad smo vec kod Amazona, oni idu takodje sa minimalnim marginama kao sto sam naveo, njihovo je 2.5% ili manje, a na payment procesing otpada negde oko 2-2.5%.
Takodje recimo Overstock.com ima oko 2% margine. Sigurno bi Patrick Byrne i njegovi shareholderi voleli da imaju tih tvojih 150%, ali se nisu setili. :D
[ Java Beograd @ 09.01.2015. 13:18 ] @
Tako ja krenem da kupim neke šrafove (pravim ponekad nešto od univera) i pošto radnja u kojoj redovno pazarim takvu robu nije bila usput, svratim u neku gvožđaru koja mi je eto, bila usput.
Iver vijak (za imbus ključ) u radnji gde redovno kupujem je 2.5 din. Verujem da je i tamo marža bar 50%, ali 'ajd sad ...
U gvožđari u koju sam svratio usput, kontam, 'ajd neka bude i 3 din ali, k'o velim možda je i 2 din. Kad ono - komad 5 din ! Ako kupim 200 komada, umesto 500 din trebalo bi da platim 1.000 din. Wow !
Pitam prodavca (koji je i vlasnik) da li zna pošto je taj šraf u drugim sličnim radnjama ? Počne da priča kako zna da je jeftinije na buvljaku ali eto on plaća porez ! Kažem, brate, porez je 20%, nikako nije 200%.
Nisam kupio naravno, nisam lud, ali eto samo kao još jedan primer u temi. Jeste jedinica artikla jeftina, ali niko ne dolazi u radnju da kupi jedan iver vijak. Naravno, u tu radnju više nemam nameru da uđem.
[ bogdan.kecman @ 22.02.2015. 23:19 ] @
Citat: 2012:
Drzava se jedino stara da nema monopola na trzistu (osim ako nije drzavni monopol) i da nema kartelskog dogovaranja cena. Sve drugo je "balans" potraznje i ponude.
ali drzava to ne radi
1. kartel je potpuno normalna pojava kod nas, neki su i vrlo javni (mts+telenor+vip)
2. drzava ne daje mogucnost za balans potraznej i ponude time sto povlascuje neke firme u odnosu na druge i efektivno kreira monopol
zasto ja kao fizicko lice ne mogu da uvezem 500 privezaka iz kine? platim priveske, platim postarinu, dodje na carinu, carina mi kaze ne moze 500kom nikako, nema veze koliko to "vredi" (privesci + postarina ispod 7$) nemam pravo kao fizicko lice da uvezem 500 privezaka? dakle ja ako hocu 500 privezaka (da zakacim u nos, sise, d00pe sta koga bole .!. sta ce mi 500 privezaka, ocu ih naguram u d00pe da zvecka kad hodam) moram da ih kupim od firme koja ce da se ugradi 500% na te priveske i pritom ne samo to nego ce da uzme one losijeg kvaliteta, da me laze da su to ovi kvalitetniji i umesto 500% ugradice se 800%
da je drzava uredjena marze bi bile regularne, da je drzava uredjena onoga ko prodaje takav fen kao profi alat bi mogao da osasavis od para na sudu, ali posto drzava nije uredjena ...
[ zarek @ 28.02.2015. 08:21 ] @
Moj berber je poštenjačina ugradi se samo 10-20 procenata na nabavnu cenu. Nabavlja sve živo, od sportske opreme do opreme za kuću. I još te ošiša i ne osećaš se ko ovca. :)
Citat: bogdan.kecman:
da je drzava uredjena marze bi bile regularne, da je drzava uredjena onoga ko prodaje takav fen kao profi alat bi mogao da osasavis od para na sudu, ali posto drzava nije uredjena ...
Niko ne odgovara za prevare!
[Ovu poruku je menjao zarek dana 28.02.2015. u 18:47 GMT+1]
[Ovu poruku je menjao zarek dana 28.02.2015. u 18:48 GMT+1]
[ 2012 @ 01.03.2015. 12:52 ] @
Citat: bogdan.kecman:
Drzava se jedino stara da nema monopola na trzistu (osim ako nije drzavni monopol) i da nema kartelskog dogovaranja cena. Sve drugo je "balans" potraznje i ponude.
ali drzava to ne radi
1. kartel je potpuno normalna pojava kod nas, neki su i vrlo javni (mts+telenor+vip)
2. drzava ne daje mogucnost za balans potraznej i ponude time sto povlascuje neke firme u odnosu na druge i efektivno kreira monopol
zasto ja kao fizicko lice ne mogu da uvezem 500 privezaka iz kine? platim priveske, platim postarinu, dodje na carinu, carina mi kaze ne moze 500kom nikako, nema veze koliko to "vredi" (privesci + postarina ispod 7$) nemam pravo kao fizicko lice da uvezem 500 privezaka? dakle ja ako hocu 500 privezaka (da zakacim u nos, sise, d00pe sta koga bole .!. sta ce mi 500 privezaka, ocu ih naguram u d00pe da zvecka kad hodam) moram da ih kupim od firme koja ce da se ugradi 500% na te priveske i pritom ne samo to nego ce da uzme one losijeg kvaliteta, da me laze da su to ovi kvalitetniji i umesto 500% ugradice se 800%
(mts, telenor i vip) nisu kartel, nema obelezja kartelskog poslovanja u njihovom radu. Cene se razlikuju, paketi se razlikuju, proizvodi se razlikuju.
Jedini kartel koji postoji su advokati.
Ne znam kakvi su u Srbiji propisi u vezi uvoza za licne potrebe, tako da ne mogu odgovoriti na pitanje u vezi privezaka.
Marze ne mogu biti odredjivane od strane drzave i mislim da se nijedna drzava ne upusta u odredjivanje maksimalno dozvoljene marze. Zasto neko ne bi uracunao 1000% marzu, ako za takvo nesto postoje uslovi i ako neko plati porez na zaradu koju ostvari od te prodaje?
Dacu ti jedan primer, neko napravi softver, cena izrade softvera kosta 0 dinara ili ajde neka kosta 10 000 dinara, prodaje jedan primerak po ceni od 15000 dinara i na svakom primerku posle prvog primerka vise nema troskove nabavke/proizvodne.
Koliko je njegova marza?
Koliko bi po tebi trebalo biti cena jednog programa/ aplikacije posle prvog primerka da bi se uklopio u tvoj standard o visini marze?
Kako ce "uredjena" drzava u ovom slucaju odrediti marzu i maksimalnu cenu proizvoda?
Primer 2:
Pruzas konsultantske usluge, neko se obraca za savet/konsultaciju/ uslugu, nemas troskove u radu osim (eventualne)troskove za printanje ako imas potrebu da nesto bude u pisanom obliku.
Primer3:
Poljoprivredni proizvodi. Kolika je proizvodstvena cena nekog proizvoda, koliko prodajna? Sa koliko marze se ugradjuje proizvodjac kada proizvod iznese na pijacu?
Ima jos dosta primera koji se mogu nabrojati, ali nema potrebe.
[ adzo_ @ 01.03.2015. 13:41 ] @
Citat: 2012: .....Dacu ti jedan primer, neko napravi softver, cena izrade softvera kosta 0 dinara.....
Kako mali Perica zamislja izradu softvera....
[ 2012 @ 01.03.2015. 14:16 ] @
Citat: adzo_: Kako mali Perica zamislja izradu softvera....
Nista ja ne zamisljam. Solidno sam dobro upucen u taj posao.
Koliko iznosi proizvodstvena cena softvera koji je vec prodan u dovoljnom broju primeraka da bi pokrio troskove razvoja.
Da bi bilo jasnije.
Ako angazujem dva programera koje placam 500 (necega)/ mesecno, rade 6 meseci.
To je proizvodstvena cena od 6000 necega, jedan primerak posle prodajem 60(necega), posle 100 -tog prodatog primerka, koliko iznosi proizvodstvena cena po jedinici proizvoda?
[ Lacika.1991 @ 01.03.2015. 14:44 ] @
džabana :D
[ Dexic @ 01.03.2015. 17:53 ] @
Citat: adzo_: Kako mali Perica zamislja izradu softvera....
Nista ja ne zamisljam. Solidno sam dobro upucen u taj posao.
Koliko iznosi proizvodstvena cena softvera koji je vec prodan u dovoljnom broju primeraka da bi pokrio troskove razvoja.
Da bi bilo jasnije.
To je proizvodstvena cena od 6000 necega, jedan primerak posle prodajem 60(necega), posle 100 -tog prodatog primerka, koliko iznosi proizvodstvena cena po jedinici proizvoda?
Itekako ti zamisljas da kad prodas softver sve je gotovo i ti nemas troskove odrzavanja, popravke, bug fixing, podrske... :) Toliko kosta. I taj deo je poenkad mnogo veci od razvojne cene i trajan je, sve dok se prodaje i podrzava softver.
[ 2012 @ 01.03.2015. 18:52 ] @
Citat: Dexic: Itekako ti zamisljas da kad prodas softver sve je gotovo i ti nemas troskove odrzavanja, popravke, bug fixing, podrske... :) Toliko kosta. I taj deo je poenkad mnogo veci od razvojne cene i trajan je, sve dok se prodaje i podrzava softver.
Troskovi odrzavanja, podrseke i sta li vec, naplacuju se kao odrzavanje.
[ Java Beograd @ 01.03.2015. 21:06 ] @
Detaljno sam analizirao koliko bi me koštao neki Samsung Galaxy. Uz neki paket, sa ugovorom na dve godine. I - neverovatno ! ISTO me košta, i kod Telenora i kod Telekoma. A naizgled sve različito: i paketi, i cena paketa i ostalo. A kad sabereš za 24 meseca - ISTO !
[ fanfon @ 01.03.2015. 21:26 ] @
Kupovina telefona se obicno planira duze vreme. Zasto ne bi uzeo paket kod mts-a sa 50% popusta, a kupis telefon preko oglasa duplo jeftinije nego kod provajdera?
[ Dexic @ 01.03.2015. 21:28 ] @
Troskovi odrzavanja, podrseke i sta li vec, naplacuju se kao odrzavanje.
Opet mali Mikica zamislja nesto.... ne, to onda nije prodaja softvera vec odrzavanja.
A ovo je prodaja softvera - uz koji ide odrzavanje odredjeni period.
A ako gledas kao ti - onda nista nije prodaja softvera, pa se nista nije prodalo od softvera, vec od odrzavanja.
[ 2012 @ 01.03.2015. 23:12 ] @
Citat: Dexic: Opet mali Mikica zamislja nesto.... ne, to onda nije prodaja softvera vec odrzavanja.
A ovo je prodaja softvera - uz koji ide odrzavanje odredjeni period.
A ako gledas kao ti - onda nista nije prodaja softvera, pa se nista nije prodalo od softvera, vec od odrzavanja.
Ovo
Citat: A ovo je prodaja softvera - uz koji ide odrzavanje odredjeni period.
si izmislio / dodao u pricu da bi prica o prodaji softvera licila na nesto komplikovano cemu ne mozemo odredi cenu.
Ako prodajes softver sa uracunatim odrzavanjem u periodu od X meseci, onda samo na iznos koji si dao programerima za izradu dodaj iznos koji ces dati za platu ljudi koji ce odrzavati softver u narednom periodu i to ti je nabavna/proizvodstvena cena u tom slucaju u primeru koji smo imali:
primer:
To je proizvodstvena cena od 6000 necega,
dodajemo:
Odrzavanje u periodu koji je uracunat u cenu angazovanjem jednog programera kojeg placam 500 (necega)/ mesecno, period odrzavanja 6 meseci.
To je cena za uracunato odrzavnja 3000 necega.
Jedan primerak posle prodajem 60(necega), posle 150 -tog prodatog primerka, koliko iznosi proizvodstvena cena po jedinici proizvoda?
Racunaj da ce se zarada povecati posle isteka prvog perioda zato sto ces poceti sa naplacivanjem odrzavanja od korisnika kojima je prosao inicijalni period.
[ Dexic @ 01.03.2015. 23:31 ] @
Citat: 2012: si izmislio / dodao u pricu da bi prica o prodaji softvera licila na nesto komplikovano cemu ne mozemo odredi cenu.
Ne, Mikice, tako se prodaje vecina softvera :) Nijedan softver se prodaje sa "cao", bez podrske. To sto neki imaju stil besplatnog softvera a prodaju podrske je drugo.
Citat: Ako prodajes softver sa uracunatim odrzavanjem u periodu od X meseci, onda samo na iznos koji si dao programerima za izradu dodaj iznos koji ces dati za platu ljudi koji ce odrzavati softver u narednom periodu i to ti je nabavna/proizvodstvena cena u tom slucaju u primeru koji smo imali:
Ne :) Zaboravljas i tim ljudi koji rade na samoj PODRSCI, tj. kontaktu sa musterijama (a ne rade na odrzavanju softvera, na cemu rade programeri)
Citat: primer:
To je proizvodstvena cena od 6000 necega,
dodajemo:
Odrzavanje u periodu koji je uracunat u cenu angazovanjem jednog programera kojeg placam 500 (necega)/ mesecno, period odrzavanja 6 meseci.
To je cena za uracunato odrzavnja 3000 necega.
Ne moze 6 meseci vec godinu dana najmanje.
Citat: Jedan primerak posle prodajem 60(necega), posle 150 -tog prodatog primerka, koliko iznosi proizvodstvena cena po jedinici proizvoda?
Ako ti za 6000 evra mozes napraviti softver, koji ce te kostati 6000 za godinu dana odrzavanja, i u prvih mesec dana prodas vec 150 kopija, ALI SAMO U PRVIH MESEC DANA IMAS PRAVO, onda si ti vec u gubitku, jer si prodao 150 kopija, koje su kostale/kostaju 12000 za razvoj (6000 za 6 meseci razvoja, +500*12=6000 za minimum godinu dana podrske), a zaradio si samo 9000.
Prodas drugi mesec 150 kopija - e onda si vec u dobitku, ali taj drugi mesec te vec kosta 500 dolara vise, jer ti moras godinu dana posle tih mesec dana da odrzavas softver, a ne godinu dana od dana izrade. Itd.
E sad ako prodas 200 kopija prvog dana - posle toga je sve cista zarada.
Citat: Racunaj da ce se zarada povecati posle isteka prvog perioda zato sto ces poceti sa naplacivanjem odrzavanja od korisnika kojima je prosao inicijalni period.
Ne, porasce tek kada prodas dovoljno kopija da predjes <IZRADA>+<ODRZAVANJE GODINU DANA OD DANA PRODAJE ZADNJEG PRIMERKA>. Kao u gornjem primer - ako prodas 200 kopija prvog dana posle izrade, ti si zavrsio, sve posle tih 200 kopija prvog meseca je cista zarada. Ali drugog meseca vec nije, imas trosak od 500e za jedan dodatni mesec podrske.
Sve bi to doduse bilo divno, kad ne bi uracunao da ti trebas i racunare kupiti realno, i softver za rad i novi softver za rad ponekad, i novi OS i druge stvari za testiranje.
Da se ovako lako zaradjuje kao u tvom primeru.... mi bi bili milioner vec, i niko od nas ne bi bio na ovom forumu :)
[ 2012 @ 02.03.2015. 00:16 ] @
Da li moze 6 meseci ili ne moze nije bitno za primer. Kako se menjaju uslovi prodaje, menja i se i cena proizvoda.
poenta price je kolika je marza po jedinici proizvoda za softver koji je prodajom pokrio cenu kostanja razvoja i troskove odrzavanja. Sve drugo sto si pisao posle je obicno tupljenje.
Ako prodas 1000 komada po 100 necega, a potrosio si za razvoj i odrzavanje ne 12000 kako si ti izracunao vec 24000( da bi pokrio i tim za kontakte sa klijentima), reci mi kolika je cena proizvoda 1001-vog komada i kolika je marza?
[ Dexic @ 02.03.2015. 00:27 ] @
"100%" (ili ti "infinity" procenata, posto je efektivno cena 0), kada prestignes troskove.
Ali se to nikada ne desava u praksi.
[ anon142305 @ 02.03.2015. 07:36 ] @
Jedini kartel koji postoji su advokati.
Hm...
A poslovne banke?
A taksiji (barem u BG)?
[ Java Beograd @ 02.03.2015. 08:01 ] @
@2012
Ovo šta ti pišeš nema veze sa temom. Očigledno ne znaš šta je marža. Evo da te naučim:
MARŽA je pojam koji se javlja u trgovini, i samo u trgovini. Marža je iznos koji se dodaje na nabavnu cena, i predstavlja zaradu trgovca. Evo kako izglda kalkulacija:
Nabavna cena + zavisni troškovi (transport, osiguranje, kalo, lom i rastur i td.) + marža = prodajna cena
Ovo šta ti pišeš nema nikakve veze sa trgovinom i maržom, već ima veze sa određivanjem prodajne proizvođačke cene. Učinilo ti se da je neki softver skup (što verovatno i jeste) i sad ovde iznosiš neke nebulozne kalkulacije i zaključke.
Ako te to baš toliko intrigira, otvori novi temu: na primer "Određivanje cene za softver" pa tamo diskutuj.
[ 2012 @ 02.03.2015. 20:50 ] @
Citat: Java Beograd:
Ovo šta ti pišeš nema nikakve veze sa trgovinom i maržom, već ima veze sa određivanjem prodajne proizvođačke cene. Učinilo ti se da je neki softver skup (što verovatno i jeste) i sad ovde iznosiš neke nebulozne kalkulacije i zaključke.
Ako te to baš toliko intrigira, otvori novi temu: na primer "Određivanje cene za softver" pa tamo diskutuj.
Kako li si zakljucio da se meni ucinio skupim neki softver?
Zasto mislis da mene moze intrigirati cena softvera?
To sto ti ne mozes razumeti sta je marza, to je tvoj problem.
[ jovajovic100 @ 02.03.2015. 21:02 ] @
2012 je u svim temamama univerzalni specijalista.
[ Java Beograd @ 03.03.2015. 07:23 ] @
Citat: 2012:poenta price je kolika je marza po jedinici proizvoda za softver koji je prodajom pokrio cenu kostanja razvoja i troskove odrzavanja. Sve drugo sto si pisao posle je obicno tupljenje.
Ako prodas 1000 komada po 100 necega, a potrosio si za razvoj i odrzavanje ne 12000 kako si ti izracunao vec 24000( da bi pokrio i tim za kontakte sa klijentima), reci mi kolika je cena proizvoda 1001-vog komada i kolika je marza?
I ti meni kažeš da ja ne znam šta je marža ?!
Lakše je pametnog ubediti da je glup, nego glupog da nije genije.
[ dava @ 03.03.2015. 07:29 ] @
@2012 skitničari po forumu :)
[ 2012 @ 03.03.2015. 14:11 ] @
Citat: Java Beograd:
Citat: 2012:poenta price je kolika je marza po jedinici proizvoda za softver koji je prodajom pokrio cenu kostanja razvoja i troskove odrzavanja. Sve drugo sto si pisao posle je obicno tupljenje.
I ti meni kažeš da ja ne znam šta je marža ?!
Lakše je pametnog ubediti da je glup, nego glupog da nije genije.
Naravno da ne znas.
Ako podjemo od :
Nabavna cena + zavisni troškovi (transport, osiguranje, kalo, lom i rastur i td.) + marža = prodajna cena
I uklopimo:
Nabavna cena za 1001-vi komad = 0
zavisni troskovi = 0
prodajna cena = X, (pr.100)
Sta ti predstavlja razlika izmedju prodajne cene i /nabavne cene + troskova/
tehnicki, mozemo to zvati marzom, zaradom, profitom itd. U sustini svede se na isto
[ Java Beograd @ 03.03.2015. 14:21 ] @
Možeš ti to da zoveš i "lonac" i "viršla" i "bicikl". Tvoja stvar.
Ti ovde govoriš o formiranju proizvođačke prodajne cene za karakterističan, softverski proizvod, i pokušavaš da to svrstaš u kategoriju "marže".
Proizvođač nema "nabavnu cenu". On nije nabavio proizvod nego ga je proizveo. Trgovac nabavlja radi dalje prodaje, a ne proizvođač. Proizvođač ima "cenu koštanja", što je zbir svih troškova proizvodnje.
Ma, džaba ja tebi objašnjavam ...
[ 2012 @ 03.03.2015. 15:19 ] @
Znas li sta je PDV i kako se racuna?
[ dava @ 04.03.2015. 07:32 ] @
Dobro ti Java kaže. Uzeo si bezpotrebno proizvodnju za primjer da bi skužio šta je marža, koja je dosta komplikovanija od obične preprodaje.
[ Java Beograd @ 04.03.2015. 07:35 ] @
Citat: 2012:Znas li sta je PDV i kako se racuna? Znaš li šta je automatski menjač i kako se menja na Mercedesu SLK ?
Copyright (C) 2001-2024 by www.elitesecurity.org. All rights reserved.
|