[ marko nedeljkovic @ 07.01.2015. 22:43 ] @
Ovo je sigurno tema ,gde nije moguce izbeci pristrasnost. Dozvolite mi da kazem sta imam na dusi.

Pusac sam sigurno nekih petnaestak godina.Ne razmatramo da li je dobro pusiti ili ne.Posedujem,a mogao bih sada vec reci i da sam posedovao solidnu dozu tolerancije prema nepusacima.Kako su nepusaci meni relativno bliski skoro netolerantni,moja tolerancija je znacajno opala.Pod relativno bliskim recimo da podrazumevam neki krug ljudi od 20-50 coveka,sa kojima sam u kontaktu.Problem je odlazak i kucu nepusaca i njihova reakcija,tj skoro netolerantnost.

Pojasnimo moju toleranciju.Sve se ovo odnosi na odlazak u kucu ili stan ili mesto prebivalista nepusaca.Ne pusiti cigaretu za cigaretom;to ne radim i kod okorelih pusaca.Ne pusiti kod ljudi koji imaju problema sa disajnim sistemom ili boluju od astme.Ne pusiti kod ljudi ,koji imaju novorodjencad i zive u 10 kvadrata.Veoma kontrolisano pusenje kod ljudi ,koji moraju spavati u sobi gde se pusi.Ne pusiti kod osoba ,koje izuzetno postujem i starijeg doba.Ne pusiti kod osoba,gde nikad cigareta nije zapaljena.

Moja tolerancija mozda nije nebeska,ali je bar solidna ,kako je ja subjektivno vidim.U vec navedenim slucajevima,nemam nikakvih problema.Zavisno od situacije ,mogu izaci napolje ,na terasu u hodnik ili ne moram pusiti i nije nikakav problem.

Napomenucu par situacija ,koje su izuzetno pocele da mi idu na zivce;toliko da sam prestao ici kod ljudi sa kojima sam blizak ili relativno blizak.Najsmesnije mi je ,kad me pitaju,sto me nema,gde sam,nema me godinu dana skoro.

1.Odem kod pusaca(ovo malo odstupa od pravila :)) ,koji inace ne pusi u svojoj kuci da mu se ne bi udimile zavese ili pozuteli zidovi i ocuvao nedotaknut namestaj.I mi tako lepo izadjemo napolje i pusimo ,kad moramo i na -10 i leti nebitno.A taj isti kad dodje kod mene ispusi celu paklu za 5 sata.I imam utisak da bi jos pusio al je negde iz malog mozga izvadio da i ja imam zavese :).

2.Odlazak kod drugara ,koji je vario 2 pakle do pre bukvalno mesec dana i koji zivi sam,sad odjednom ne dozvoljava da se pusi kod njega u sobi.

3.Drugar,kod koga idem 2 puta godisnje,pretpostavljate zasto :),ne moze da istolerise ta dva puta godisnje,a da me ne istera na terasu ,i leti kad su vrata sirom otvorena i luftira se bez ikakvih problema,ne da ispusim paklu nego dve cigare ko covek ,a ne ko pacov.

4.Slave kod nepusaca su mi najzanimljivije.Bili bi mi pusaci isterani i tada,al ipak to nekako nije sasvim u redu :).A kod tih nepusaca na slavi pretpostavljate da ima 90 posto nepusaca i nas dvojica trojica crnih ovaca,kako oni misle.Kad pitam da zapalim,a nazalost tom prilikom im je neprijatno da nas posalju da se mrznemo na terasi,onda nas svi onako pogledaju kao da smo im ubili nekoga,pa uskoro pocnu da se nakasljavaju ,pa se non-stop otvaraju vrata i komentarise :otvori ima dima,zatvori hladno je.

5.Kada odem u kucu ili stan gde je dozvoljeno pusenje ,a tamo su gosti koji su apsolutno netolerantni i pocnu da se guse da kukaju i da mole gazdu da se vise ne pusi jer ce da umru ubrzo.Inace takvi gosti nemaju problema ako se ide u neki lokal gde ne mogu muvu videti ,ako im odgovara muzika ,klopa i sl....

Ima jos niz situacija,ali smatram da je ovo sasvim dovoljno.

Voleo bih cuti iskustva pusaca i kako se nosite sa slicnim situacijama. Takodje bih voleo cuti i misljenja nepusaca ali ne savete da je najbolje ostaviti pusenje,vec na konto onoga sto sam napisao ,moje tolerancije i njihove tolerancije.
[ Lacika.1991 @ 07.01.2015. 22:54 ] @
Ja imam običaj da pitam da li se puši i da li nekome smeta..retko kada naidjem na neka teška negiranja,čak i kod ljudi za koje znam da nisu nikada ni okusili duvan,dozvoljavaju da zapalim bez neke frke i otvaranja prozora i divljanja,naravno 1 cigara uz kafu,2 maximalno,ipak ni ja ne želim da nekome zavese smrde na dim od cigareta..dok na primer kod sebe u kući ne pušim unutra,žao mi je majke da pere zavese nedeljno 3 puta :D ali isto tako kada neko dodje u goste,nije zabranjeno :)
A što se ostalih prijatelja tiče,to su više pušnice nego stanovi,s obzirom da puše neki slabiji duvan koji dosta brzo gori i onda ide bar 3 cigare jedna za drugom.
[ gilopile @ 07.01.2015. 23:02 ] @
Citam tvoj post i muka me uhvati. Potouno te razumem. I ja sam pusac, pa sigurno vec 30 godin, poceo da varim maltene u vrticu :) Salim se, ali bas intezivo pusim negde od 6 ili 7. razreda O.S. Pusio sam paklu-dve sve vreme i nema izuzetaka, a bogami ni pauza. Upravo palim cigaretu dok ovo pisem.

Iskreno, i meni je muka kada treba da idem kod nekog frenda/poznanika, a znam da tamo nema pusenja. Totalno me uhvati BAD i ne ide mi se uopste, jer znam da cu morati da kriziram tamo, a totalno mi je glup trip da izlazim na terasu i sl.

Naravno, i ja i ne pusim tamo gde to nije priereno; u blizini dece, gde ima bolesnih ljudi, kod nepusaca...da ne nabrajam....

Ista prica i kod mene...Imao frenda koji je kod mene, kad bi dosao u goste, vario cigarete jednu za drugom i boleo ga stojko, a ja kod njega ne mogu ni jednu da ispusim uz kafu ili neko pice, ma idi bre begaj u persun. Jednostavno, oteras u PM i dovidjenja.

Niko valjda nece da crkne ako udahne malo dima, pobogu. Znam da ce da me napice sada zbog ovoga...ali ja tako smatram. Ako se kod mene ne izuvas kad udjes u kucu, valjda necu ja ni kod tebe, pa sve da imas perzijski tepih od par soma eura - tako ja to gledam. Kod mene je i kurta i murta obrisao noge, a kod istih tih kad udjem, izricito mi se kaze da moram da se izujem. Naravno, nisam gazio po gownima i nije bilo kise i sl. napolju pa da su bas zaprljane cipele. Ja se jakolose osecam kad se izujem, ne znam zasto. Imam osecaj kao da sam go.

Cela prica se svodi na to da mi uposte nije drago da odem i bolje da izbegnem poziv kod nekoga gde nema pusenja :D Naravno, mislim na neke sedeljke, druzenja i sl. Na 5 min mi nije problem da odem, pa cim zalupim vrata, automatski cigareta u usta... , hehehe
[ ventura @ 07.01.2015. 23:05 ] @
Da kod mene u stanu zapališ cigaretu bukvalno bi te izbacio kroz prozor i tebe i tvoja 'pravila'. Ako mi dolaziš u goste na 1-2-3 sata i za to vreme ne možeš da se suzdržiš da zapališ cigaretu ili da mi se posereš posred tepiha u dnevnoj sobi, onda nisi ni dobrodošao kod mene u kuću.
[ plus_minus @ 07.01.2015. 23:06 ] @
@marko nedeljkovic

Pribavi jednu elektronsku, onaj tompus što ima taster za pumpanje dima. Pa kad odeš negde kod tvojih dragih što znaju da "pište" kad osete dim, iznenadi ih sa uljanom parom. Inače, ti električni tompusi uopšte nisu za potcenjivanje, koliko sam mogao da primetim, hoće bez punjača i po 2 do 3 dana, oko 800 i kusur dimova sa jednim punjenjem. Jačina pare može da zakašlje koga god hoćeš. Čak i one što sprže paklu i kusur na dan. Ono što jeste najzanimljivije kod tih elektronaca, možeš i u porodilištu da praviš uljanu paru, niko ne može ništa da ti kaže, jer je 100% bezbedno za okolinu.
[ anon70939 @ 07.01.2015. 23:12 ] @
I sad jedno pitanje na sve to. Vidiš da si u manjini i nije ti čudno što se od tebe traži "tolerancija".

Meni se penju na Q pušači.
Uglavnom sam rasterao to, i smanjio druženje sa njima na minimum.

Ostao je još jedan par, koji su mi baš dobri prijatelji i koje istrpim nekako. Jedino što su najgori pušači od svih.
Ali ne mogu da razumem kako oni ne razumeju da živim u garsonjeri, gde i jedem i spavam.
Napomenuli smo par puta u šali da supruga posle njih pored zavesa, ponovo opere i pola garderobera čiste i opeglane garderobe, jer je u istoj prostoriji gde već rekoh i spavamo i kuvamo.
I ne mogu da se načudim da ih to ne potrese ni malo.
I posle toga 5 dana u jastucima i dušeku osećam miris cigare.

Ne mogu da se načudim kako vi pušači ne shvatate koliko to g*vno smrdi? Da li vam je to zalepljeno u nosu pa ne osećate? Kod mene u stanu, jedna cigara kad se zapali, smrdi sve do beskraja. Čini mi se da manje smrdi nego kad odem kod njih u dnevnu sobu...

Ili još gore, odem sa nekim drugim prijateljima na pecanje.
Priroda, sve lepo miriše, uživam, i onda tras cigara. Ogadi mi život i ne mogu da shvatim kako ne uživa u tom mirisu prirode.
Ali, naravno da ne smatram nenormalnim da puši u prirodi.

Gluplju temu nisam odavno video. Jedan pušač se čudi što zamisli, nepušači nemaju toleranciju O_o O_o O_o O_o
[ plus_minus @ 07.01.2015. 23:19 ] @
^^

Pa i cigareta je deo prirode.. duvan je biljka, priroda dakle, 'el tako?

Ti CoyoteKG verovatno imaš drugare koji puše "kartone" sa kiosa. Kupuju pakle.
Ne moraš da znaš koja je razlika u mirisu kada ručno namotaš (u tanku rizlu) kvalitetan duvan.

Ne da nema neprijatnog mirisa, nego ga nema - IČ što bi rekli. Ja kao duvandžija.. znam šta pričam, inače ne mogu da smislim cigarete iz paklice sa onim papirom od 5 milimetara debljine koji gori kao sumanut i pravi baš taj miris koji je gnusan (uz enormne količine dima).

A što se teme tiče, ne bih rekao da je glupa. Kontam da vi histerični, dezinfikovani "čistunci", nepušači (nervirate se kao žene) treba malo da labnete..
Još malo pa će ispasti da mi koji eto, duvanimo, ne znamo ni da se umijemo, spavamo u štrokavom, smrdimo još malo pa na g**** ..
[ anon70939 @ 07.01.2015. 23:21 ] @
pa pazi slučajnost, jedan od ovo dvoje je jedno vreme donosio neki duvan iz crne gore.
I stvarno nije puno smrdelo, ali svejedno jeste. Možda jer koristi onu debelu rizlu
Ali jbg, žena je pušila tu krdžu sa kioska. i sa celom paklom za 3h nadomestila njegov deo. :)
[ Lacika.1991 @ 07.01.2015. 23:21 ] @
Upravo što ti Coyote spominješ..sa cigarama ti je isto kao i sa poslom..kada radiš neki smrdljiv posao svaki dan..oguglaš na taj miris..tipa kao što automehaničari oguglali na miris benzina i ulja..tako i pušači jer stalno uvlačiš to sr.nje u sebe..ali ipak treba obraćati pažnju na to..ja kada idem kod nekoga za koga znam da je protivnik žešći..onda i kada zapalim napolju,kada udjem..to je ritual pranja ruku jer jednostavno ti se uvuče pod kožu..zavisnost kao i svaka druga.jbg
[ Nebojsa Milanovic @ 07.01.2015. 23:22 ] @
Ja gotovo da ne poznajem nekoga ko puši.

Ali dešavalo mi se da mi dođe neki gost/komšija/poznanik/majstor/ko god i da pita može li da izađe na terasu da puši.

Ali nikada mi se nije desilo da me neko pita da zapali cigaretu u sobi.
[ Lacika.1991 @ 07.01.2015. 23:22 ] @
Upravo što ti Coyote spominješ..sa cigarama ti je isto kao i sa poslom..kada radiš neki smrdljiv posao svaki dan..oguglaš na taj miris..tipa kao što automehaničari oguglali na miris benzina i ulja..tako i pušači jer stalno uvlačiš to sr.nje u sebe..ali ipak treba obraćati pažnju na to..ja kada idem kod nekoga za koga znam da je protivnik žešći..onda i kada zapalim napolju,kada udjem..to je ritual pranja ruku jer jednostavno ti se uvuče pod kožu..zavisnost kao i svaka druga.jbg
[ Lacika.1991 @ 07.01.2015. 23:23 ] @
Recimo ja nikada nemam običaj da palim kod nekoga u sobi..u najgorem slučaju ako je napolju baš ciča zima..onda to bude neka kuhinja gde ima aspirator ili nešto u tom fazonu..da baš ne bude magla :D
[ bakara @ 07.01.2015. 23:49 ] @
Citat:
marko nedeljkovic: Takodje bih voleo cuti i misljenja nepusaca ali ne savete da je najbolje ostaviti pusenje,vec na konto onoga sto sam napisao ,moje tolerancije i njihove tolerancije.

E jesi genije...kako si ga srocio

Znaci tebi u stvari nije jasno kako to da ti mozes da tolerises pusace sto ne puse kod tebe, a tebe oni ne tolerisu kad pusis kod njih?
Ti njima znaci uopste ne branis da nepuse?

Stvarno neobicna situacija...
[ Goran Mijailovic @ 08.01.2015. 00:11 ] @
Ne pušim, doduše ne pušim nikako
[ marko nedeljkovic @ 08.01.2015. 00:32 ] @
Citat:
ventura:
Da kod mene u stanu zapališ cigaretu bukvalno bi te izbacio kroz prozor i tebe i tvoja 'pravila'. Ako mi dolaziš u goste na 1-2-3 sata i za to vreme ne možeš da se suzdržiš da zapališ cigaretu ili da mi se posereš posred tepiha u dnevnoj sobi, onda nisi ni dobrodošao kod mene u kuću.

Upravo takvi stavovi sa ociglednim netolerantnim tonom,pokusavajuci da budu saljivog tipa zarad impresije ,proizvode dodatni problem samim nepusacima,pomazucu im da se 'guse' u dodatnim kolicinama dima,kojih ne bi bilo da postoji bar iole tolerancije od strane nepusaca.
Tvoje je pravo da ne dozvolis pusenje u svom stanu.Ocigledno da kod tebe ne dolaze pusaci.Zanimljivo bi bilo cuti ,koji je profil pusaca,koji ulazi u tvoj stan i ne pusi tri sata i vise.Pretpostavljam da i kad slavis slavu(nije obavezno),da zoves iskljucivo ljude,koji ne puse ili ih mozda teras da izadju na terasu ili te tako strahopostuju ,da im ni jednog delica sekunda misao o cigari ne pada na pamet.Da li kada izadjes u neki lokal trazis da ostali prestanu da puse ili posecujes samo nepusacke zone?
[ Nebojsa Milanovic @ 08.01.2015. 00:48 ] @
Marko, koji je tvoj nick na ES-u?
[ bin.sus @ 08.01.2015. 00:55 ] @
Citat:
Da li kada izadjes u neki lokal trazis da ostali prestanu da puse ili posecujes samo nepusacke zone?

Velika je razlika između stana i lokala. Pravila koja važe u lokalu nisu ista kao ona koja važe u stanu. Isto tako u štali važe neka sasvim druga pravila, ali to ne znači da ja neću nikad da uđem u štalu zbog toga. To što mogu da boravim neko vreme u štali ne znači da ću od svog stana da napravim štalu.
[ marko nedeljkovic @ 08.01.2015. 01:14 ] @
Citat:
CoyoteKG:
I sad jedno pitanje na sve to. Vidiš da si u manjini i nije ti čudno što se od tebe traži "tolerancija".

Meni se penju na Q pušači.
Uglavnom sam rasterao to, i smanjio druženje sa njima na minimum.

Ostao je još jedan par, koji su mi baš dobri prijatelji i koje istrpim nekako. Jedino što su najgori pušači od svih.
Ali ne mogu da razumem kako oni ne razumeju da živim u garsonjeri, gde i jedem i spavam.
Napomenuli smo par puta u šali da supruga posle njih pored zavesa, ponovo opere i pola garderobera čiste i opeglane garderobe, jer je u istoj prostoriji gde već rekoh i spavamo i kuvamo.
I ne mogu da se načudim da ih to ne potrese ni malo.
I posle toga 5 dana u jastucima i dušeku osećam miris cigare.

Ne mogu da se načudim kako vi pušači ne shvatate koliko to g*vno smrdi? Da li vam je to zalepljeno u nosu pa ne osećate? Kod mene u stanu, jedna cigara kad se zapali, smrdi sve do beskraja. Čini mi se da manje smrdi nego kad odem kod njih u dnevnu sobu...

Ili još gore, odem sa nekim drugim prijateljima na pecanje.
Priroda, sve lepo miriše, uživam, i onda tras cigara. Ogadi mi život i ne mogu da shvatim kako ne uživa u tom mirisu prirode.
Ali, naravno da ne smatram nenormalnim da puši u prirodi.

Gluplju temu nisam odavno video. Jedan pušač se čudi što zamisli, nepušači nemaju toleranciju O_o O_o O_o O_o

Tema svakako nije glupa obzirom da ima u Srbiji otprilike 30 posto pusaca.Sto se mene licno tice,kao sto sam vec napomenuo,absolutno imam tolerancije prema ljudima,koji nemaju preveliki broj kvadrata .I sam ne volim spavati u zadimljenoj sobi.Ja licno ne bih zapalio ni jednu cigaretu u malom prostoru gde ljudi spavaju.Ako mi se pusi mrznucu se napolju.To jeste tolerancija.Sve sto si naveo kao posledica dolaska okorelih pusaca u odredjenoj situaciji ,jesu cinjenice.Ja to ne sporim.Smatram problemom ljude ,koji imaju trosoban stan i kazi ga sobu za docek gostiju,gde nije relativno problem pusiti,a oni iz kaprica kazu ne ,iako sutra nece udisati ni 0.1 posto bilo kakvog dima ili nus-proizvoda.Opet se sve svodi na individualnost i niz faktora..
[ bin.sus @ 08.01.2015. 01:22 ] @
Razumem te, jer i ja imam sličan problem sa lepkom. Mislim, kome još smeta miris sintelana!?
[ Goran Mijailovic @ 08.01.2015. 01:27 ] @
Ništa nam ne preostaje nego da se nadamo da će država prekinuti snabdevanje duvanom na pijačnim tezgama i da će najjeftinije cigarete koštati bar 2000 dinara kako bi se smanjila akciza na alkohol i naftne derivate i ne bismo li vas prepolovili sa 30% na 15% Ovo bi bila najbolja odluka bilo koje vlade, u cilju povećanja zdravlja većine, i poboljšanja standarda nepušača. Naravno totalna zabrana pušenja na ulici, javnim mestima, otvorenim površinama, hodnicima, parkovima se podrazumeva.
[ marko nedeljkovic @ 08.01.2015. 01:57 ] @
Citat:
Ništa nam ne preostaje nego da se nadamo da će država prekinuti snabdevanje duvanom na pijačnim tezgama i da će najjeftinije cigarete koštati bar 2000 dinara kako bi se smanjila akciza na alkohol i naftne derivate i ne bismo li vas prepolovili sa 30% na 15% Ovo bi bila najbolja odluka bilo koje vlade, u cilju povećanja zdravlja većine, i poboljšanja standarda nepušača. Naravno totalna zabrana pušenja na ulici, javnim mestima, otvorenim površinama, hodnicima, parkovima se podrazumeva.

Apsolutno se slazem.Uz jedan dodatak.Zanemaricemo i alkohol i postaviti cenu najobicnijeg piva od 0.5 na 500 dinara.Najjeftinija rakija ce biti 2000 kao i pakla cigareta,belo vino takodje toliko najjeftinije,crno oko 2500 i jednim udarcem cemo resiti dve muve.Pusaci ce se smanjiti mozda i na 10 posto,ako ne nadju nacina da nabavljaju duvan preko kine,a alkoholicari ce se smanjiti od 60 posto na 10 posto takodje i onda ce naftni derivati biti veoma pristupacni.Moci ce ljudi da se voze svakog dana po stotinak kilometara,al im to nece umanjiti ocaj,jer ce psihijatri dici cenu obzirom na okolnosti na 50 evra po seansi.Ja nemam nista protiv toga ,kao strastven pusac i socijalni konzument alkohola.

[ Kenjee @ 08.01.2015. 02:17 ] @
Citat:
ventura:

Uh covece, potpuno te razumem.
Ja isti osecaj imam prema kladionicarima, agrikulturnim parto-biznismenima, energetskim preduzimacima i uspesnim libertarijancima ali dzaba :( moram da delim i vazduh i drzavu sa njima.

A jel si probao da se druzis sa ovim sto ne poznaje ni jednog pusaca?
[ jnk @ 08.01.2015. 02:25 ] @
Znaci ti zelis da nepusaci budu tolerantni i da te puste da im zadimis dnevnu sobu i isprljas zavese i ljutis i smatras da su idioti ako ti to ne dozvole. Opet sa druge strane, ne zelis da priznas da si 'obogaljen' zato sto da imas tu (blago receno)potrebu da zapalis cigaru jer ne zelis da ti iko popuje zbog toga.

Po meni je resenje da ti lepo popricas sa tim nepusacima gde imas problem i da im lepo priznas svoj hendikep, odnosno da priznas da bolujes od te zavisnosti i da ih zamolis da oni zarad tog tvog hendikepa istrpe njegove lose strane ne bi li ti oni olaksali tvoj zivot. U sustini niko se nece sprdati sa hendikepiranom osobom.
[ hakler88 @ 08.01.2015. 03:19 ] @
Citat:
1.Odem kod pusaca(ovo malo odstupa od pravila :)) ,koji inace ne pusi u svojoj kuci da mu se ne bi udimile zavese ili pozuteli zidovi i ocuvao nedotaknut namestaj.I mi tako lepo izadjemo napolje i pusimo ,kad moramo i na -10 i leti nebitno.A taj isti kad dodje kod mene ispusi celu paklu za 5 sata.I imam utisak da bi jos pusio al je negde iz malog mozga izvadio da i ja imam zavese :).

Osudjujem tvog prijatelja, jer nema reciprociteta

Citat:
2.Odlazak kod drugara ,koji je vario 2 pakle do pre bukvalno mesec dana i koji zivi sam,sad odjednom ne dozvoljava da se pusi kod njega u sobi.

Ne osudjujem tvog prijatelja, mozda je resio da prestane, pa zato ne zeli vise da oseti dim. A ti verovatno toga nisi ni svestan, jer ti je bitno samo da ti ispusis dovoljan broj cigareta dnevno. Sebicno sa tvoje strane, ne mislis na druge.

Citat:
3.Drugar,kod koga idem 2 puta godisnje,pretpostavljate zasto :),ne moze da istolerise ta dva puta godisnje,a da me ne istera na terasu ,i leti kad su vrata sirom otvorena i luftira se bez ikakvih problema,ne da ispusim paklu nego dve cigare ko covek ,a ne ko pacov.

I ja ne volim kada neko pusi kod mene, ali ako je dobar drug/drugarica, istolerisem jednu/dve cigare. Mada, ti koji me stvaro postuju sami traze da izadju na terasu.
...
Itd, ali...

Smesno mi je kada pusac govori o toleranciji. Tolerancija tebe kao pusaca o kojoj govoris je pogresna percepcija realnosti. Pusac ne moze da bude tolerantan, to mogu da budem samo ja, kao nepusac, jer meni smeta dim, pa ponekad istolerisem pusaca dok pusi i gusi me dimom i sve me usmrdi na j***ni dim od cigareta. Prica o toleranciji pusaca o kojoj autor prica je ista kao moja prica o tome kako sam ja tolerantan, i ne hvatam zenske na ulici za dupe, iako bih to voleo, ali ja sam tolerantan. Ili kada bih nekom rekao, ti me mnogo nerviras, dodje mi da ti polomim ruke i noge, ali posto sam tolerantan, ja cu ti samo polomiti zube. I slicni primeri.

Dalje, ako mi je neko stvarno drag, dozvolim da zapali cigaretu u mom stanu. Ali ponavljam, oni koji su mi dragi i kojima sam drag i koji me postuju sami zele da izadju napolje i na -10, da mi ne bi usmrdeli stan. Zasto se ti kao pusac sam ne ponudis da izadjes napolje. Nervira me kada pusaci nisu svesni toga da nepusacima smeta miris cigara. Ako vidim da me neko ceni i postuje i zeli da pusi napolje, ja cu mu dozvoliti da pusi unutra, jer je uvidjavan i postuje me. A ako bi ti zapalio cigaretu u mom stanu bez nudjenja da sam izadjes na terasu, to bih shvatio kao nepostovanje sa tvoje strane.

I za kraj 2 pitanja:
Citat:

-Jel ste vi pusaci svesni toga koliko usmrdite sve oko sebe kad pusite, koliko to smeta ljudima i koliko vi niste svesni toga?
-Zasto mi pusaci moramo da budemo tolerantni i da trpimo smrad vasih cigareta, a vi ne mozete da budete tolerantni i da ne pusite?

[Ovu poruku je menjao hakler88 dana 08.01.2015. u 04:38 GMT+1]

[Ovu poruku je menjao hakler88 dana 08.01.2015. u 04:58 GMT+1]
[ marko nedeljkovic @ 08.01.2015. 04:15 ] @
Citat:
I ja ne volim kada neko pusi kod mene, ali ako je dobar drug/drugarica, istolerisem jednu/dve cigare. Mada, ti koji me stvaro postuju sami traze da izadju na terasu.
...
Itd, ali...

Smesno mi je kada pusac govori o toleranciji. Pusac ne moze da bude tolerantan, to mogu da budem samo ja, kao nepusac, jer meni smeta dim, pa ponekad istolerisem pusaca dok pusi i gusi me dimom i sve me usmrdi na j***ni dim od cigareta. Prica o toleranciji pusaca o kojoj autor prica je ista kao moja prica o tome kako sam ja tolerantan, i ne hvatam zenske na ulici za dupe, iako bih to voleo, ali ja sam tolerantan. Ili kada bih nekom rekao, ti me mnogo nerviras, dodje mi da ti polomim ruke i noge, ali posto sam tolerantan, ja cu ti samo polomiti zube. I slicni primeri.

Dalje, ako mi je neko stvarno drag, dozvolim da zapali cigaretu u mom stanu. Ali ponavljam, oni koji su mi dragi i kojima sam drag i koji me postuju sami zele da izadju napolje i na -10, da mi ne bi usmrdeli stan. Zasto se ti kao pusac sam ne ponudis da izadjes napolje. Nervira me kada pusaci nisu svesni toga da nepusacima smeta miris cigara. Ako vidim da me neko ceni i postuje i zeli da pusi napolje, ja cu mu dozvoliti da pusi unutra, jer je uvidjavan i postuje me. A ako bi ti zapalio cigaretu u mom stanu bez nudjenja da sam izadjes na terasu, to bih shvatio kao nepostovanje sa tvoje strane.

Ja sam licno svestan sto se tice prvog pitanja.Drugo pitanje je stvar teske polemike,ukoliko suprotstavite dve strane nece se doci do bilo kakvog zadovoljavajuceg resenje.Opet zavisi ,koja je svrha sobe u kojoj gosti puse.Ako se tamo ne spava,situacija je olaksavajuca.Da se malo nasalim ,ako bih znao da ce mi moj prijatelj dozvoliti da zapalim u sobi ,ukoliko ga pitam da zapalim na terasi ,ja bih stalno insistirao na terasi.Salu na stranu,sta se desava ako tretiramo pusaca kao zavisnika,sto je vec neko napomenuo iz ironije.Postavlja se pitanje ,kako zavisniku ne dozvoliti da predje iz stresnog stanja u stanje relativnog mira.Ja licno sam konkretno vec u svom prvom postu naznacio svoju uvidjajnost.Dakle ,postoje mesta gde ne bi cigaretu uopste zapalio.Iskreno ,nije nama pusacima ,ako mogu da kazem u ime svih to ,da mi moramo zapaliti cigaretu,daleko od toga.Nas pogadja kada je neko totalno recimo netolerantan.Ti jesi tolerantan obzirom da dozvoljavas svojim prijateljima da zapale jednu dve nebitno koliko.Kada ja to znam ,ja cu doci kod tebe i necu pomenuti cigaretu,recimo;stvar je vise psiholoske prirode,ne bukvalno zavisnosti.Budi dobar sa mnom ,ja cu biti jos bolji s tobom i postovacu te i necu cigaretu zapaliti,ako znam da ti postujes neke....
[ marko nedeljkovic @ 08.01.2015. 04:30 ] @
Citat:
Nebojsa Milanovic:
Ja gotovo da ne poznajem nekoga ko puši.

Ali dešavalo mi se da mi dođe neki gost/komšija/poznanik/majstor/ko god i da pita može li da izađe na terasu da puši.

Ali nikada mi se nije desilo da me neko pita da zapali cigaretu u sobi.

Neverovatno,ali ja se iskreno divim ,kako nije doslo do toga da neko pita da zapali cigaretu u sobi.Uz duzno postovanje,neverovatno zvuci da nema pusaca u tvom okruzenju.To se jedino da postici uz eliminaciju pusaca ,tokom odredjenog perioda.Opet kazem zavisi od organizacije prostora ,da li ima dece,da li ima specijalizovane sobe za prijem gostiju..
[ Branko.R @ 08.01.2015. 05:55 ] @
Pušači su neviđeni egoist!
Prvo, mi nepušači ne ugrožavamo nikoga sem vaše ružne, trovačke navike!
Skoro, za Aranđelov dan, kod brata od tetke gde u porodici (majka, supruga, dvoje dece i sestra) niko ne puši, među prvim gostima smo bili supruga i ja, takođe nepušači i bratovi kumovi, takođe nepušači. Došao je jedan gost i bez pardona izvadio cigarete i tražio pepeljaru. Ni u jednom trenutku nije hteo da vidi da nas sve šikanira i truje svojom bolesnom zavisnošću?! Važno je samo da zadovolji svoju bolesnu potrebu za nikotinom a sve nas, ko je*e, nismo mu bitni!
Pre par godina, jedan drug mi je rekao da više neće dolaziti kod mene zato što sam mu rekao da ne može pušiti kod mene u stanu. Rekao sam mu, prijatelj prijatelja ne ucenjuje a ne pogotovu bolesnim navikama. Interesantno, ako moram da trpim dim kod njega zašto bi i kod sebe? Ja njemu, kao ni ostalim pušačima iz moga okruženja, nisam rekao da neću dolaziti kod njih zato što oni puše u stanu! Ako ja poštujem njihov izbor u njihovom stanu zašto oni ne poštuju moj izbor u mom stanu? Zašto dvojni standardi?
Prosto mi se povraća od onoga što je napisao pokretač teme jer je to upravo pokazatelj netolerantnosti!
Kako bi se ponašao da mu neko od gostiju nepušača kaže da mu smeta dim i da ne puši u svom stanu?
Verovatno bi ga izbacio?
E, prijatelju, takvog kao si sebe opisao, izbacio bi te kroz prozor!
[ marko nedeljkovic @ 08.01.2015. 06:54 ] @
Citat:

Došao je jedan gost i bez pardona izvadio cigarete i tražio pepeljaru. Ni u jednom trenutku nije hteo da vidi da nas sve šikanira i truje svojom bolesnom zavisnošću?! Važno je samo da zadovolji svoju bolesnu potrebu za nikotinom a sve nas, ko je*e, nismo mu bitni!

Ovo zvuci kao da ce nas Hitlerovi fasisti svakog momenta ubiti u Ausvicu.Fali samo muzika,dramaturgije vec imamo.Taj ko se uhvatio za cigaru,kao da se uhvatio za sekiru i preti vam smrcu.Dobro da ga niste ubili zato sto je trazio pepeljaru,mozda bi bili iskupljeni.
Ja vidim da nepusaci ,ne samo da nisu tolerantni,vec osecaju gnev,ubili bi coveka ,koji pusi.A zar Vi nemate tolerancije prema bolesnicima?!Mi jesmo bolesni ,zavisnici smo ,zar ne saosecate sa nama?! Mi smo jadni i bedni kao pacovi i cekamo samo vas osud.Mogu samo pretpostaviti ,koliko ste vi jadni,kada sa tolikom nesvesnom drskoscu nastupate.I nemate potrebe prepisivati izbacivanje kroz prozor,najbolje je da nas ubijete ,jer mi ubijamo vas.
[ Branko.R @ 08.01.2015. 07:07 ] @
Ako si bolestan, leči se a ne da traži razumevanje za tvoje bolesne potrebe!
Da, zamisli, i deca su bezobrazna, trebali su čiki da drže pepeljaru dok ne zadovolji svoju potrebu za nikotinom?!
Izbacio bi te ja kroz zatvoreni prozor takvog kako sebe opisuješ!

[ marko nedeljkovic @ 08.01.2015. 07:21 ] @
Citat:
Ako si bolestan, leči se a ne da traži razumevanje za tvoje bolesne potrebe!
Da, zamisli, i deca su bezobrazna, trebali su čiki da drže pepeljaru dok ne zadovolji svoju potrebu za nikotinom?!
Izbacio bi te ja kroz zatvoreni prozor takvog kako sebe opisuješ!

Ja od takvih kao sto si ti i ne trazim bilo kakvo razumevanje.Tvoja deca bi mi sigurno pridrzala pepeljaru,jer ne procenjuju coveka na osnovu toga da li pusi ili ne,pa cak iako si im rekao da je cigareta sekira! Inace volim decu i mene deca vole. A ja bih tebe docekao otvorenog duha sa mojim drugarima pusacima i priredio bih ti nesvakidasnji dimomet.
[ Shadowed @ 08.01.2015. 07:40 ] @
Lol, ovu temu bih u startu smatrao trollovanjem ili zajebancijom da nisam imao prilike da cujem/citam stavove pusaca.

Citat:
marko nedeljkovic:
Taj ko se uhvatio za cigaru,kao da se uhvatio za sekiru i preti vam smrcu.Dobro da ga niste ubili zato sto je trazio pepeljaru,mozda bi bili iskupljeni.

Pa, ne bas. Reakcija treba da bude adekvatna. Da se uhvatio za sekiru, imalo bi smisla da su ga ubili. Posto se uhvatio za cigaretu, imalo bi smisla da ga izbace napolje.
[ Sava @ 08.01.2015. 08:15 ] @
Citat:
marko nedeljkovic:
Ovo je sigurno tema ,gde nije moguce izbeci pristrasnost. Dozvolite mi da kazem sta imam na dusi.

Voleo bih cuti iskustva pusaca i kako se nosite sa slicnim situacijama. Takodje bih voleo cuti i misljenja nepusaca ali ne savete da je najbolje ostaviti pusenje,vec na konto onoga sto sam napisao ,moje tolerancije i njihove tolerancije.

Vrlo pogrešno si formulisao pitanje da ne kažem tendenciozno!
Lopticu si prebacio na druge (uvek su drugi krivi!), a problem i odluka su na tebi i jedino na tebi!
Ispravno pitanje je da li ćeš kao pušač ići kod nepušača ili obratno?

Pomenuću jednu analogiju. Za mene ne postoji ništa primitivnije od skidanja cipela u gostima! Joj blagi Bože sakloni me! Noge mi nikada ne smrde, čarape mi nisu pocepane, ali kada skinem cipele osećam se kao da sam go! To mi se jednom u životu dogodilo kada sam izašao sa posla nešto privatno da završim. Zamislite, ja u sakou, kravata, a skidam cipele! Situacija je u tom trenutku bila takva da sam morao da progutam knedlu i skinem cipele. Da, bio sam go!
Ja u kuću gde se skidaju cipele ne ulazim, nema teorije. To je moja odluka, ne domaćina.

Ista je stvar sa cigaretama. Odlučujemo sami, ne drugi. Znači ako sam pušač neću ići kod nepušača ili ću prihvatiti situaciju da ne pušim dok sam u gostima. Ako sam nepušač odlučiću da li ću ići kod pušača i izdržati torturu ili ne. Znači ništa nije komplikovano.

Vrlo sam kompetentan za ovu priču. Pušio sam od rane mladosti i to 2,5 pakle uredno, a poslednje godine 4 pakle dnevno! Presekao sam kao nožem i prestao da pušim u trenutku, evo sada je punih 16 godina od tada. Nikada sve do dana današnjeg nikome ne branim da puši kod mene u kući. Jednostavno razumem pušače. Otićiće, provetriću i sve je u redu. Jedina situacija kada zamolim gosta da ne puši je leti kada sam pod klimom jer je tada nemoguće da se provetri. Ko to razume u redu je ko ne ne mora ni da mi dolazi.

[ neca @ 08.01.2015. 08:17 ] @
Ne razumem kako to neko ne poštuje pravila u mom stanu? :) onda vi koji postavljate pravila imate veci problem od ovih sto ih krse.
Kod mene u stanu se ni jedna cigareta nikad nije zapalila, cak i kad smo ga opremali, dok još nije bilo ničeg unutra, majstori su pušili na terasi.
Rodjenog oca sam poslao na terasu da puši, neko društvo se bunilo što se ne puši kako ja to ne mogu da izdržim jedno veče..rekao sam da nije obaveza da se dolazi ukoliko je to problem, i da vidiš kako svi dolaze, ali kako puše na terasi...Tako da ne znam gde je tu problem, nemam neku preteranu nervozu, samo im pokažem gde je terasa :)
E sad..kod drugih ljudi i u kafanama, na to ne mogu da utičem, ali živim za dan kad ce da zabrane pušenje po kafićima i kafanama :)
[ mr. ako @ 08.01.2015. 08:32 ] @
Ja kad odem u neciji stan i vidim da se pusi, ja ne zapalim, a ako vidim da se ne pusi, onda isto ne zapalim. Jer nisam pusac. :D Ali ako neko zapali u tom stanu, ne bunim se, nisam preosetljiv, ali da dzibri - dzibri. A ako krene pivo, mogu i ja da zapalim cak, ali ne moram uopste - imam tu slobodu i izbor. To je ono sto pusaci ne vide - da su robovi. I onda se bune sto su nervozni, jer ih gazda Duhan ]ebe u mozak. :D

Inace, u stanu u kojem se ne pusi, pa se zapali i pola cigarete, ta se polovina oseca kao da se pusilo danima. To cak i neki pusaci mogu da osete. Stan mirise pre cigare, a posle se ne moze izluftirati par dana. Uvek se oseca taj vonj.

Kaze pokretac "zar nemate tolerancije prema bolesnicima?". Pa imamo, ali bolesnici se lece, a vi se izivljavate i divljate. Necete da se lecite, glumite bolesnike po potrebi radi argumentacije. I aj' sto nece vi da se lecite, nego cak trujete i nevine. Vrhunac bahatosti. :D

[ vladd @ 08.01.2015. 08:37 ] @
Sta je ovo, sve vise tema za dojenje nepusacke patologije.

Nego me jako cudi, kraj toliko histericnih cistunaca, kako smo jedna od najstrokavijih zemalja Evrope..

Kako ni jedan poklonik svezeg vazduha nije otisao u Pancvo ili Bor da protestuje...

Kako to sad duvan smrdi a dzibra mirise...

itd..

Neka pitna izgleda da naikade nece dobiti odgovor iz sfere logike..:)
[ Shadowed @ 08.01.2015. 08:40 ] @
Stvar zapravo nema veze sa pusenjem. Jednostavno, kod nekog u kuci vaze neka pravila i ti ako hoces postuj ih, ako neces, nemoj ni da ides. Mozes slobodno pravila smatrati besmislenim, glupim, idiotskim itd. Imas puno pravo na to. Nemas pravo da ih krsis. Postovanje kucnih pravila nije nikakva tolerancija (kao sto je u pocetnoj poruci napisano) vec stvar osnovne kulture.
[ Branko.R @ 08.01.2015. 08:51 ] @
Citat:
vladd:
Sta je ovo, sve vise tema za dojenje nepusacke patologije.

Nego me jako cudi, kraj toliko histericnih cistunaca, kako smo jedna od najstrokavijih zemalja Evrope..

Kako ni jedan poklonik svezeg vazduha nije otisao u Pancvo ili Bor da protestuje...

Kako to sad duvan smrdi a dzibra mirise...

itd..

Neka pitna izgleda da naikade nece dobiti odgovor iz sfere logike..:)

Pobrkao si lončiće!
Radi se o elementarnoj kulturi koja nema veze sa tvojim "argumentima" tipa Pančevo i Bor!
Zašto tražiš da se tvoje pravo na pušenje poštuje a pravo nepušača nazivaš histerijom?
Ko koga ugrožava?
Meni u stanu nije ni Pančevo ni Bor nego ne želim smrad produkta koji vi nazivate duvanom!
Da uključite razum, davno bi rekli ne tom smotuljku punom raznih surogata sa nešto duvana!
[ vladd @ 08.01.2015. 09:00 ] @
Nisam pobrkao loncice, vec TACNO vidim sta se desava.

Izmisljaju se nekakve imaginarne situacije, i uzgaja drustvena patologija, silnim coktanjem i kritikovanjem doticnih nepostojecih situacija...generalizuju ci situaciju na SVE pusace..

Nesto kao kada dve primitivne udavace raspravljaju o muskarcima, pa sta ako te prevari, pa ako te isamara...o boze, SVI muskarci su stoka...

Upravo vidim paralelu izmedju patoloski nastrojnih NEPUSACA i patoloskih UDAVACA..

Nema greske, metoda ISTA
[ Branko.R @ 08.01.2015. 09:04 ] @
PObrkao si ih teško!
Kako možeš porediti dve potpuno različite stvari, pravo na čist vazduh i pravo na trovanje okoline.
Čime tebe nepušač ugrožava?
Ako si zavisnik i od onanisanja, da li to radiš u tuđem stanu?
[ vladd @ 08.01.2015. 09:21 ] @
A vidimo i koja se "udavaca istice"...

Pazite sad, GARANT ce sutra da otopljava, cim krece promena vremena, patoloski likovi postaju agresivni..

Dokle je dosla "ljubav" prema konzumentima duvana

Od fekalija po tepihu do onanisanja...

Evo, placam pivo svima na forumu, ako sutra ne otopli za 8-10C...9 januar ce biti topliji od 8-og..

Promena vremena najvise uzbudi LABILNE..

ALI UVEK..bez greske..sto je najgore i u saobracaju..

I uvek ovakve teme osvanu pred promenu vremena
[ Shadowed @ 08.01.2015. 09:32 ] @
Citat:
Branko.R: Kako možeš porediti dve potpuno različite stvari, pravo na čist vazduh i pravo na trovanje okoline.

Ovde se i ne radi o pravu na cist vazduh (to ima smisla o temi zabrane pusenja na javnom mestu) vec na pravo da u svojoj kuci imas svoja pravila ponasanja.
[ mr. ako @ 08.01.2015. 09:40 ] @
Ovde se radi o pusacima i kako bi njima svi trabali da povladjuju, jer su bolesni.

A ako im neko ne povladjuje da puse kad zele i kako zele, onda je taj djubre i morao bi da im povladjuje, jer su pusaci bolesni.

A ako nije po njihovom, onda su ostali netolerantni i nemaju obzira prema pusacima, jer su pusaci bolesni.

Bar se ovde na temi svi slazemo u jednom - pusaci su bolesni.
Ipak, to priznaju samo po potrebi, radi argumentacije. :D

[ DaliborP @ 08.01.2015. 09:41 ] @
Ova tema je odlican primer da se ustvari vidi koliko pusaci u Srbiji nisu svesni svoje smrdljive navike, vec se jos pozivaju na nekakvu toleranciju i ljute kad im neko ne dozvoli da zapale. Totalno odsustvo realnosti.
[ Deep|Blue @ 08.01.2015. 09:46 ] @
@vlad
Zbog čega su sada opet nepušači krivi?

Da li smatraš da pušači u paketu sa dimom od svojih cigareta mirišu na cveće i imaju krajnje lekovito dejstvo na pasivne pušače ili je možda situacija krajnje suprotna?
Stvar je krajnje jednostavna.

- Pušenje je škodno po zdravlje.
- Pušač, svojim dimom ugrožava zdravlje ostalih prisutnih.
- Nepušač, branjenjem pušenja pušačima u prostoriji, NE ugrožava zdravlje pušača.

Čemu dalja rasprava?!
[ DaliborP @ 08.01.2015. 09:50 ] @
Ma pusti vladd-a, covek cita samo svoje postove.
[ Miroslav Jeftić @ 08.01.2015. 09:59 ] @
Citat:
Shadowed:
Stvar zapravo nema veze sa pusenjem. Jednostavno, kod nekog u kuci vaze neka pravila i ti ako hoces postuj ih, ako neces, nemoj ni da ides. Mozes slobodno pravila smatrati besmislenim, glupim, idiotskim itd. Imas puno pravo na to. Nemas pravo da ih krsis. Postovanje kucnih pravila nije nikakva tolerancija (kao sto je u pocetnoj poruci napisano) vec stvar osnovne kulture.

Fala bogu Uostalom, ako je nekom baš toliko bitno da puši dok razgovara ili pije kafu ili šta već, uvek se može dogovoriti sastanak u nekom kafiću sa delom za pušače i slično.
[ anon142305 @ 08.01.2015. 10:01 ] @
Citat:
Shadowed:
pravo da u svojoj kuci imas svoja pravila ponasanja.

Onda bi to vazilo i za moju kafanu, zar ne?
[ Shadowed @ 08.01.2015. 10:15 ] @
Ne. Kafana je javni prostor dok je kuca/stan privatni stambeni prostor.
[ bin.sus @ 08.01.2015. 10:18 ] @
Osim ako se radi o privatnoj kafani u kući/stanu.
[ anon142305 @ 08.01.2015. 10:20 ] @
Ali kafana je u privatnom vlasnistvu :)
[ Shadowed @ 08.01.2015. 10:23 ] @
I dalje je javni prostor.
[ anon70939 @ 08.01.2015. 10:30 ] @
Citat:
Miroslav Jeftić:
Uostalom, ako je nekom baš toliko bitno da puši dok razgovara ili pije kafu ili šta već, uvek se može dogovoriti sastanak u nekom kafiću sa delom za pušače i slično.

Tako je.
Ja sam napisao da mi je problem da se puši kod mene u garsonjeri gde spavam, jer mi jastuci, ćebad i dušek smrde posle danima. Kao i garderoba iz garderobera.
Meni nije problem dim kao dim. Izdržaću ga 2-3 sata bez problema. samo par puta mi se desilo da mi zasuze oči od količine dima.
Problem mi je to što se u mom stanu ne oseća to samo ta 2-3 sata, nego 2-3 i više dana.
[ vilil1 @ 08.01.2015. 11:45 ] @
Citat:
Shadowed

Ovde se i ne radi o pravu na cist vazduh (to ima smisla o temi zabrane pusenja na javnom mestu) vec na pravo da u svojoj kuci imas svoja pravila ponasanja.

To je i pocetak i kraj svake price.

Kakvo je to pitanje, kad se ode kod nekoga u goste, "Mogu li (smem li) da zapalim? Valjda se prvo pita "Da li se kod vas pusi u stano, lokalu...? Tek onda ide pitanje, ukoliko je potvrdan odgovor, "Mogu li da zapalim"?

I da odgovorim na onih 5. pitanja -

1. Njegovo pravo, i to mora da se postuje.

2. Takodje.

3. Takodje.

4. Iako je slava, ako si gost kod nepusaca, ne treba da se pusi.

5. Ako je dozvoljeno pusenje, onda nepusaci treba to da istolerisu, ako ne mogu...mene bi bilo bas briga.
[ vladd @ 08.01.2015. 12:21 ] @
Upravo tako vilil 1!

Pristojost nalaze da se ZNAJU obicaji u kuci u koju se ulazi, od "sazuvanja" do pusenja..

A ne da se pojavljuju violentne teme na ES-u pred svaku promenu vremena
[ plus_minus @ 08.01.2015. 12:25 ] @
@vladd

Citat:
Evo, placam pivo svima na forumu, ako sutra ne otopli za 8-10C...9 januar ce biti topliji od 8-og..

Meni nemoj pivo, ja ne pijem alkohol. Bistri sok od jabuke, može?
Pazi sve i da ne častiš, ništa neću da se ljutim, samo neka se podigne za 8-10C.
[ Marko83 @ 08.01.2015. 12:37 ] @
Najavili su sutra toplije za samo 6 stepeni
[ DaliborP @ 08.01.2015. 12:42 ] @
Citat:
vladd:A ne da se pojavljuju violentne teme na ES-u pred svaku promenu vremena:)

Temu je otvorio pusac da se zali na nepusace, a ne obrnuto.

Kao i uvek kad se ti ukljucis u temu, totalni promasaj.
[ Sceka @ 08.01.2015. 13:32 ] @
Citat:
Shadowed:

Iako je vec citirano da opet citiram jer je ovo, kako neko rece, pocetak i kraj i cista cinjenica i objasnjeno sve.

___ __ _

Obzirom da je postavljac teme trazio misljenje pusaca a ja sam bivsi okoreli pusac da kazem svoje.

Dok sam pusio nikada nisam to radio kod nekoga kuci ako vlasnik iz bilo kog razloga to ne dozvoljava. Niti sam pitao, nikada!, u nepusackom domu ono cuveno "a jel' mogu samo jednu?". I nikada mi nije bio nikakav problem to sto ne zapalim cigaretu za to vreme, ma koliko trajalo. A u principu nisam razumeo varijantu "izlaska napolje da zaplim pa se vracam", a bivalo je takvih u drustvu. Ja kad izadjem iz necijeg stana to je zato sto idem dalje i ne vracam se...

Kod mene kuci je uvek bilo dozvoljeno pusenje, pa i sada. I leti sa klimom i zimi. Uvek. Naravno da sada mnogo vise osecam, cak neuporedivo vise!, ne samo sto se tice cigareta/duvana nego od kada ne pusim i ostali mirisi su daleko intenzivniji ali i ukusi. Cak sam nekoliko jela prestao da konzumiram jer su previse promenila ukus i miris (iako se potpuno isto spremaju, od istih namirnica i na isti nacin!) i vise mi se ne dopadaju.

Iz opisanog u prvom postu... ja nisam imao problem da neko kod mene "pusi k'o Turcin" a kod njega kuci ne dozvoljava pusenje. Njegov dom i njegovo pravo i ne ulazim niti sam ulazio niti bih ulazio u rasprave po tom pitanju. To je tako i tacka.

Ali sam imao dva puta slucaj da izbacim iz svoje kuce jednom jednu devojku a drugi put ortaka i njegovu devojku. Prvi slucaj - devojka, valjda pod uticajem scena iz filmova?!, sedi na trosedu i 'ladno digne nogu (onako savije...) tako da patika bude na trosedu. Zamolim je, sa osmehom i vrlo uljudno, da promeni polozaj i da skine nogu... sto i uradi ali nakon nekog vremena ne da to ponovi nego dize obe noge sve sa patikama onako pored sebe (svojstveno za devojke, zenska bica...) na sta sam potpuno isto, sa osmehom i ljubazno, reagovao zamolivsi je da to ne radi. Na sta je ona ne samo ostala u tom polozaju nego pocela raspravu samnom o tome kako sam neuvidjavan, nekulturan, zaostao... Sve to sam saslusao sa idalje osmehom na usnama i kad je napravila pauzu da uzme vazduh ustanem i bez prdona je uhvatim za ruku i izbacim napolje sa sve njenim stvarima. Bukvalno izbacim.

Drugi slucaj - sedi drustvo kod mene kuci i u jednom prenutku ta devojka od ortaka pocne da se buni kako je zadimljeno i ne moze da dise, "'oce da se ugusi". Leto, sve sirom otvoreno jer nije paklena vrucina i nema nikakve potrebe za klima uredjajem, otvorena terasna vrata i u nastavku dvokrilni prozor i u nastavku jenokrilni prozor (sve povezano, velika "rupa" prema terasi koja gleda na dvoriste puno breza, jedna tresnja, kruska, par jela, na kraju "ziva ograda" od lesnika...). Svi se nasmeju na to ali ona ne odustaje i prelazi u raspravu. Ni to nije bilo ono sto me potaklo na reakciju... sve dok nije pocela da se ponasa kao da je njena kuca u pitanju i da vredja sve oko sebe, bukvalno vredja ne birajuci reci. Na to sam, opet uljudno i kulturno i sa osmehom, sugerisao ortaku da resi situaciju i da malo smiri svoju devojku na sta je on reagovao vrlo burno i poceo i sam da radi isto sto i ona, da vredja pa cak i preti da ce reagovati nekako. Tu sam stavio tacku na toleranciju i vrlo grubo, a za ortaka i bezobzirno, ih izbacio napolje, ortaka naglavacke i veoooma grubo (da ne ulazim u detalje grubosti, nije za mladje od 18 godina).

Znaci, vrlo sam tolerantan po svim pitanjima, cak i previse. Ali kad neko pretera tu nemam ni trenutak razmisljanja, cim se predje ta linija koja je inace daleko "kasnija" nego kod vecine ljudi inace - tad reagujem momentalno i uglavnom bezobzirno.

Zanci 2, uglavnom se ne slazem sa prvim postom u smislu imanja problema sa nekim kod koga se kuci ne pusi. Smatram da je svaciji dom svetinja i ako ne mogu da se uklopim po svim postojecim kriterijumima tog doma nije mi mesto tamo!

___ __ _

Medutim, ono sto je "primetljivo" i ovom prilikom kao i na svim temama gde se pomene pusenje cigareta kao pojam (ne samo na ES-u) - nepusaci su jako bezobrazni i vole da vredjaju coveka pusaca. Ali, to je nesto iz domena licnog vaspitanja... pa ne bih u to ulazio, a znam da ce na to biti odgovora, nekulturnih najvise...

Pozdrav!
[ Goran Mijailovic @ 08.01.2015. 14:38 ] @
vladd ti to pokušavaš da nepušače na forunu proglasiš za labilne?
[ branko tod @ 08.01.2015. 14:58 ] @
Sceka

Sceka, ako sam ti se nešto zamerio do sada u diskusijama, izvini.
Bolje da ti se izvinim nego da dobijem batine.
[ 7.scena @ 08.01.2015. 16:13 ] @
Sve je to stvar kucnog vaspitanja i odgoja. Ne tako davno su bila vremena kada pusenje nije bilo anatemisano kao danas. Vec je bilo socijalno prihvaceno i javno reklamirano. Pa i tada ko je bio vaspitan, kulturno bi pitao ili ne bi ni pitao da li moze da pusi u domu nepusaca. Nevaspitani i nadobudni bi zapalili bez pitanja ili bi pravili frku oko toga.

Kada kazem nevaspitanje ne mislim samo na cigare, to je generalno vazilo za takve...
[ vladd @ 08.01.2015. 16:23 ] @
Citat:
Goran Mijailovic:
vladd ti to pokušavaš da nepušače na forunu proglasiš za labilne?

JA bih molio da se odvoje nepusaci od realno labilnih, koji samo svoj "nepusacki status" koriste za "ludorije"...
MAda oni normalni, koji ne konzumiraju duvan, nesto sebe ne svrstavaju u neke takve "primitivne" grupe...

PA zar nisu ovi sto "ubijaju" i bacaju kroz prozor...da im ne bi smrdela zavesica???

Olicenje teolerancij i krotkosti..i to pred promenu vremena..

Tema je pocela kao pitanje, ali je onda krenula haranga nervoznih..pred promenu vremena...ja bih se zapitao da sam na njihovom mestu...onako BAS zapitao

P.S.
Ko pije sok neka pije, ni je ne volim alkohol, ali opkladu DOBIJAM

[ 2012 @ 08.01.2015. 16:51 ] @
Citat:
vilil1:
Citat:
Shadowed

To je i pocetak i kraj svake price.

Kakvo je to pitanje, kad se ode kod nekoga u goste, "Mogu li (smem li) da zapalim? Valjda se prvo pita "Da li se kod vas pusi u stano, lokalu...? Tek onda ide pitanje, ukoliko je potvrdan odgovor, "Mogu li da zapalim"?

Zasto je bitno da li se pusi, ako ukucanima nesmeta da ja zapalim. Evo iznecu ti konkretan primer:
- roditelji od mog druga ne puse, moj drug pusi, ali zivi "preko bare" i ja povremeno odem da ih posetim kada odem u nas "rodni grad", ja njih pitam da li mogu da zapalim uvek kada odem iako znam da nema ogranicenja i nikad nije ni bilo jer i moj drug pusi i njegova zena kada dodju. Ako ja dobijem dozvolu i ljudima ne smeta sto se pusi, zasto je bitno sto oni ne puse.
Ja ne pijem, ali kada neko kod mene dodje ja ga pitam da li hoce rakiju. Sledeci tvoju logiku, taj neko bi trebalo prvo da pita da li mi pijemo? Nema logike.
Ako sam ja tebe pitao za odobrenje ja sam tebi dao pravo da odlucis, ti si mogao reci da ne dozvoljavas pusenje i ja ne bih zapalio. Trebao si razmisliti kad sam te pitao i odluciti na cemu si.

Ovo je ustvari nastavak teme o zabrani pusenja, samo malo "usko usmerena" , vodice se ista debata i diskutanti ce izneti vise puta ponovljene stavove.

[ Sceka @ 08.01.2015. 19:00 ] @
Citat:
Ovo je ustvari nastavak teme o zabrani pusenja, samo malo "usko usmerena" , vodice se ista debata i diskutanti ce izneti vise puta ponovljene stavove.

Pa u stvari i nije bas nastavak one teme. Ova tema je pokrenuta sa konkretnim pitanjima i pozvani su pusaci da daju svoje misljenje i/ili kazu nacin koji koriste ili kako se nose sa nekim stvarima. Ali, kad DZavo neda mira... nepusaci se javljaju u velikom broju koristeci priliku da vredjaju ljude pusace potpuno isto pisuci kao na toj drugoj pomenutoj temi! Ja sam bar bivsi okoreli pusac pa nekako i imam nekakvo opravdanje sto se javih...

A kao i u toj drugoj temi - nepusaci u opste ne pricaju/pisu o samoj temi nego, da ponovim njihovu bruku, na isti nacin, skoro istim recima a potpuno istim stilom mlate praznu slamu dokazujuci koliko pricaju napamet i besmisleno. Kao sto je u temi gde je poenta bila zakon koji se donosi a nepusaci pricaju o stetnosti duvanskog dima po njih samih tako i ovde, na ovoj temi u stvari troluju nekaznjeno. Znaci, pokazuju svoje lose vaspitanje bez blama i bilo kakvih skrupula.

Bravo za nepusace. Sami sebe predstavljaju na pravi nacin.

Pozdrav!
[ 2012 @ 08.01.2015. 19:23 ] @
Citat:
Sceka: Pa u stvari i nije bas nastavak one teme. Ova tema je pokrenuta sa konkretnim pitanjima i pozvani su pusaci da daju svoje misljenje i/ili kazu nacin koji koriste ili kako se nose sa nekim stvarima. Ali, kad DZavo neda mira... nepusaci se javljaju u velikom broju koristeci priliku da vredjaju ljude pusace potpuno isto pisuci kao na toj drugoj pomenutoj temi! :) Ja sam bar bivsi okoreli pusac pa nekako i imam nekakvo opravdanje sto se javih...

A kao i u toj drugoj temi - nepusaci u opste ne pricaju/pisu o samoj temi nego, da ponovim njihovu bruku, na isti nacin, skoro istim recima a potpuno istim stilom mlate praznu slamu dokazujuci koliko pricaju napamet i besmisleno. Kao sto je u temi gde je poenta bila zakon koji se donosi a nepusaci pricaju o stetnosti duvanskog dima po njih samih tako i ovde, na ovoj temi u stvari troluju nekaznjeno. :) Znaci, pokazuju svoje lose vaspitanje bez blama i bilo kakvih skrupula. :)

Bravo za nepusace. Sami sebe predstavljaju na pravi nacin. :)

Pozdrav!

Dobar deo nepusaca bi veoma rado postali pusaci, ali to sada nije u trendu i zato su vatreni zagovornici nepusenja, kada bude "opsto prihvatljivo" da se pusi, prvi ce postati vatreni pusaci , pa ce cigaru i u supak da guraju. To mi lici na "velike kumuniste" koji su kada je to bilo moderno proganjali vernike i prijavljivali ih u komitet, a sada su prvi u crkvama. To su isti oni ili deca oficira sa Bezaniske kose tamo oko ul.Marka Celebonovica, sve sami oficiri koji su stanove stekli praveci karijeru proganjajuci vernike, a onda su na mestu C-marketa sebi digli crkvu jer su se "pismanili", a CK im se pretvorio u Trzni centar. Sve sam goli k*rac.
[ vladd @ 08.01.2015. 19:23 ] @
BTW u vezi sa samom temom, licno izbegavam da pusim(prakticno ne pusim ili izadjem na otvoreno) kod svih koji ne puse, vrlo cesto i kada insistiraju da zapalim.

Jednostavno mi nije prijatno, osim sto postujem tudje nekonzumiranje duvana, a ni neophodno da zapalim cigaretu, ako nekome u okolini duvan nije nesto bas po meri...

Tako da nemam dilemu...
[ 7.scena @ 08.01.2015. 20:38 ] @
Citat:
2012:

Ja ne pijem, ali kada neko kod mene dodje ja ga pitam da li hoce rakiju. Sledeci tvoju logiku, taj neko bi trebalo prvo da pita da li mi pijemo? Nema logike.

Cekaj je l' vi pusite duvan ili one smesne cigare ? :)

Ako gost nategne casicu rakije, nece ti kuca smrdeti 24h, kao u slucaju konzumiranja duvana gde sem konzumenta i okolina biva zaprasena.
Sta je tu toliko tesko za shvatiti ?
Prosecan nepusac ne zeli smrad u svojoj dnevnoj sobi. Jer posto ti pusac ispusi par cigara u kuci, da bi resetovao smrad, moras da provetravas, nekada je potrebno i dva dana da neprijatni mirisi izvetre iz stana, namestaja i zavesa. Nekome to manje smeta, nekome vise, ali svim nepusacima smeta.

Uzmi u obzir da dobar deo populacije ima respiratorne probleme i alergije, svako osmo dete astmu, pa ljudi znaju biti vrlo osetljivi po pitanju pusenja u stanu gde su deca.

Ja sam bio pusac, ali ni tada nisam kapirao zasto neki pusaci cmizdre oko svojih prava kao devojcice.
[ 2012 @ 08.01.2015. 21:09 ] @
Citat:
7.scena: Cekaj je l' vi pusite duvan ili one smesne cigare ? :)

Ako gost nategne casicu rakije, nece ti kuca smrdeti 24h, kao u slucaju konzumiranja duvana gde sem konzumenta i okolina biva zaprasena.
Sta je tu toliko tesko za shvatiti ?
Prosecan nepusac ne zeli smrad u svojoj dnevnoj sobi. Jer posto ti pusac ispusi par cigara u kuci, da bi resetovao smrad, moras da provetravas, nekada je potrebno i dva dana da neprijatni mirisi izvetre iz stana, namestaja i zavesa. Nekome to manje smeta, nekome vise, ali svim nepusacima smeta.

Uzmi u obzir da dobar deo populacije ima respiratorne probleme i alergije, svako osmo dete astmu, pa ljudi znaju biti vrlo osetljivi po pitanju pusenja u stanu gde su deca.

Ja sam bio pusac, ali ni tada nisam kapirao zasto neki pusaci cmizdre oko svojih prava kao devojcice.

Ako nije tesko za shvatiti, kako onda nisi shvatio?

Ako prosecan nepusac ne zeli smrad u svojoj dnevnoj sobi onda ce odgovoriti da ne zeli smrad u svojoj dnevnoj sobi kad ga budem pitao da li se moze pusiti u njegovoj dnevnoj sobi. Ako kaze da se ne moze pusiti i da nije saglasan da se njegova usmrdi, onda njegova soba nece biti usmrdene, ako kaze da mu ne smeta ili da je pusenje dozvoljno, onda ce ziveti sa time da ce mu soba jos nekoliko dana mirisati na cigarete. Sta ti nije jasno??

ako si ti nepusac i smeta ti pusenje, ti mi kazi da ti smeta i da ne mogu pusiti kod tebe u stanu. Ako se slozis da ja pusim u tvom stanu, sto se posle bunis, i sto bi mene boleo k*rac sto ce tebi to mirisati dva-tri dana kad si se sam slozi sa time.
[ mrkii @ 08.01.2015. 21:48 ] @
U stanu u kome zivim 4 godine jos nije zapaljena cigareta, a verovatno ni nece biti zapaljena.
Svi koji su do sada dosli i pitali da zapale zamoljeni su da izadju na terasu uz objasnjenje da nam to jako smeta, bla, bla.
Oni koji cesto dolaze vec znaju dril, ispred vrata terase cekaju ih papuce, i niko se ne buni, postuju pravilo kuce.
A ako mu se ne svidja moja odluka da ne osetim dim cigarete u svom zivotnom prostoru, slobodan je da ne dodje sledeci put, takav mi i ne treba. I hvala sto mi je pokazao ko je i kakav je.

Neko spomenu izuvanje.
Kod mene najvise moze da se udje u cipelama u pocetak hodnika, i to ako si mi dobar prijatelj pa te ispostujem :) Za dalje dobijes papuce pa izvoli. Probao je i popisivac da udje obuven, pa komsije iz komisije samo da virnu i provere da li nam curi vodokotlic, pa majstor vodoinstalater. Dobili su po osmeh i par papuca.
Inace, supruga, dvoje dece (6 i 8 godina, mada i od kada su prohodala) i ja se izuvamo i obuvamo ispred vrata tako da su gosti ustvari povlasceni sto mogu obuveni da udju u hodnik. I svi su videli da i mi tako ulazimo u stan i niko nije ni pitao da udje obuven. A kada idemo kod drugih deca se prva izuvaju ispred vrata pa ulaze, a za njima i ja i supruga. I nikada ne prihvatimo da udjemo obuveni kada nam to ponude.
Kada bi ljudi znali koliko se na taj nacin manje prlja stan svi bi tako radili. Kakva je razlika da se izujes ispred vrata ili da udjes, ostavis stroku u hodniku (da se dalje raznosi po stanu) i tu se izujes. Pitanje navike, nista drugo, deca se cude kad vide nekog obuvenog u stanu, ali to je druga tema :)
[ ventura @ 08.01.2015. 21:55 ] @
Citat:
mrkii
Kada bi ljudi znali koliko se na taj nacin manje prlja stan svi bi tako radili. Kakva je razlika da se izujes ispred vrata ili da udjes, ostavis stroku u hodniku (da se dalje raznosi po stanu) i tu se izujes.

Pretpostavljam da si provalio da je najbolje kesu sa đubretom da držiš u hodniku ispred ulaza, da ti ne smrdi u stanu?
[ Lacika.1991 @ 08.01.2015. 22:04 ] @
Ja sam najčešće vidjao kesu sa djubretom upravo na terasi :D
[ mrkii @ 08.01.2015. 22:09 ] @
Ne, nema potrebe da drzis kesu sa djubretom ispred vrata, dovoljno je da budes uredan sa odlaganjem djubreta u kuhinji.
Eto, ti bi izbacio naglavacke nekog sto ne postuje tvoja pravila i pusi u tvom stanu, a ja sam lud sto ne dozvoljavam da mi neko raznosi po stanu djubre i bukvalno g ovna sakupljena po nasim strokavim ulicama :)
[ jnk @ 08.01.2015. 22:09 ] @
Citat:

ako si ti nepusac i smeta ti pusenje, ti mi kazi da ti smeta i da ne mogu pusiti kod tebe u stanu. Ako se slozis da ja pusim u tvom stanu, sto se posle bunis, i sto bi mene boleo k*rac sto ce tebi to mirisati dva-tri dana kad si se sam slozi sa time.

Mozda taj nepusac zna da si malo 'tezak' covek i da bi mu u najmanju ruku u sebi opsovao celu familiju ukoliko bi ti neko negativno odgovorio pa onda zeli tako nesto da izbegne i iz pristojnosti ti dozvoli da zapalis jednu pljugu. Nakon sto popusis 3 pakle naravno da ce da pizdi.

A ova tema samo govori koliko je pusenje tezak i u vecinskom procentu neizleciv porok.
[ mrkii @ 08.01.2015. 22:15 ] @
[quote]2012:
Citat:
7.scena

Kao sto rece prethodnik, neki ljudi su previse fini da ti kazu da im smeta.
Ja mislim da nema nepusaca kome dim ne smeta, narocito u njegovom domu. Nekome vise smeta, nekome manje, ali svima smeta.

[ Sceka @ 08.01.2015. 23:06 ] @
Citat:
mrkii:
...
A ako mu se ne svidja moja odluka da ne osetim dim cigarete u svom zivotnom prostoru, slobodan je da ne dodje sledeci put, takav mi i ne treba. I hvala sto mi je pokazao ko je i kakav je.

Pa sad... sta to znaci "takav mi i ne treba"? A kakav ti treba? Za sta ti treba? A za sta ti neko ne treba? Mislim, jel' to skopcano sa nekom koristi, ili (pretpostavljam) da je rec o nekom procenjivanju karaktera?

Citat:
...
Inace, supruga, dvoje dece (6 i 8 godina, mada i od kada su prohodala) i ja se izuvamo i obuvamo ispred vrata tako da su gosti ustvari povlasceni sto mogu obuveni da udju u hodnik. I svi su videli da i mi tako ulazimo u stan i niko nije ni pitao da udje obuven. A kada idemo kod drugih deca se prva izuvaju ispred vrata pa ulaze, a za njima i ja i supruga. I nikada ne prihvatimo da udjemo obuveni kada nam to ponude.
Kada bi ljudi znali koliko se na taj nacin manje prlja stan svi bi tako radili. Kakva je razlika da se izujes ispred vrata ili da udjes, ostavis stroku u hodniku (da se dalje raznosi po stanu) i tu se izujes. Pitanje navike, nista drugo, deca se cude kad vide nekog obuvenog u stanu, ali to je druga tema

Nemoj da svatis pogresno ali tako razmisljenje i postupanje je karakteristicno za seoski zivot, na selu je to normalno i uobicajeno.

Mislis da smo svi mi ostali blesavi i nemamo pojma niti smo razmisljali o tome koliko se prlja...? Ja znaci kod tebe nema sanse da dodjem? Niti bi ti kod mene kuci mogao da budes - kod mene se ne izuva, niko! A mnogo mi je smesno to izuvanje ispred kucnih vrata. Nemoj da se ljutis, nema zle misli u tome, samo mi je smesno.

Kod mene nema tepiha, nigde. Odnosno, nema nista na podu. Samo parket. Da li si ti svestan, da li ti znas koliko je cistije i zdravije kod mene kuci nego kod tebe (pretpostavljam da imas neke tepihe, ili nesto "od zida do zida"...)? Ako imas jedan jedini tepih, da li ti znas koliko tu ima necistoca i "bolestina" bez obzira sto se kod tebe kuci ide u papucama?

Ali, da ne kvarim temu sa tim, izvinjavam se samo sa primetio...

Pozdrav!
[ gilopile @ 08.01.2015. 23:13 ] @
Znao sam da ce da se jave na temu samo nepusaci.

Dva najbolja prijatelja mi ne puse i nije nikakav problem kada dodju kod mene i ja zapalim, jednostavno im ne smeta. Bila je samo jednom situacija kada je jedan od njih navukao neku prehladu i zamolio me da ne palim dok je kod mene. Naravno, cigareta se momentralono gasi, piksla napolje i to je to - nikakav vraziji problem oko toga.

Milion puta kada dodjem kod njega, inace svi nepusaci u njegovoj porodici i ja to znam 10 god. unazad i nikada nisam palio na svoju ruku..., jednostavno, dodjem, ne vadim cigarete iz dzepa i to je to. Ali verovali ili ne, njegova, majka, inace teze bolesna, kada dodjem, skuha mi kavu i kaze: `zapali covece`...I na moj odgovor da necu, ona navali, inzistira i kaze da slobodno zapalim uz kafu...Ispusim i to je to. Znaci nikakvo varenje pola pakle i slicno. Jedna cigareta uz kaficu i to je to. Meni mnogo znaci, jer sam strastveni pusac...i ona to zna. A verovatno i njoj drago jer zna kako je to kada neko pusi, a ispred njega kafica :)

Narvno, gde se ne pusi, ne pusis i to je to. Svako ima pravo da u svom domu zabrani pusenje ili bilo sta, naravno, i u to necu da ulazim.
[ 2012 @ 08.01.2015. 23:21 ] @
Citat:
Nemoj da svatis pogresno ali tako razmisljenje i postupanje je karakteristicno za seoski zivot, na selu je to normalno i uobicajeno.

Gresis, ima toga i po gradovima. Na Kosovu je cesta pojava, a ima ga i u Makedoniji. Kod mene je kao sto si opisao za svoju kucu. Samo parket.

Inace da ti kazem da sam u Engleskoj vidjao nesto posebno ruzno i toga ima i u skupljim stanovima. Ima tepisona u celom stanu, i u kupatilu. Nisam video nesto gluplje. Nema plocica u kupatilu, vec tepison.
[ mrkii @ 08.01.2015. 23:25 ] @
Kada kazem da mi takav ne treba, mislim da mi ne treba "prijatelj" koji nece da postuje moj stav da nema pusenja u mom domu, da mi to pusenje smeta. Sreca takav se jos nije nasao.

Sto se tice izuvanja, nikada nisam ziveo na selu, kao ni roditelji koji su me naucili toj navici.
U hodniku koji je prilicno veliki (8m2) imam plocice, a u sobama parket sa dva mala tepiha, i to ispod stola i ispred ugaone garniture, ukupno 4-5 kvadrata, ne volim tepihe pa to ti je :) Inace, pre ovog stana ziveo sam sa cimerom u iznajmljenom stanu gde smo ulazili u hodnik i tu se izuvali i obuvali i retko ulazili u ostatak stana obuveni, npr. kada nesto zaboravimo pa se vratimo. Razlika u prljanju stana je drasticna, tri puta manje prasine i druge stroke samo ako se izujes ispred vrata a ne metar dalje. Dogovorio sam se sam sa sobom i suprugom da u novi stan ne ulazimo obuveni i milina. Ko hoce da veruje neka veruje, ko ne veruje moze da proba. A i deci je posle decije sobe omiljeno mesto za igru upravo hodnik, pa zar treba da se valjaju u grozoti koju donosimo na cipelama?
I da odgovorim i 2012 nisam ni sa Kosova ni iz Makedonije, roditelji Zapadna Srbija i Vojvodina :)
[ Sceka @ 08.01.2015. 23:39 ] @
Citat:
2012:
Inace da ti kazem da sam u Engleskoj vidjao nesto posebno ruzno i toga ima i u skupljim stanovima. Ima tepisona u celom stanu, i u kupatilu. Nisam video nesto gluplje. Nema plocica u kupatilu, vec tepison.

To je posebna glupost. I ne razumem da u danasnje vreme lakoce pristupa informacijama neko moze da ima u stanu sve zastrto od zida do zida i da se ne informise koliko je to nezdravo. Nema sanse da se to drzi uredno i cisto, ma sta da se radi, ma koliko i kako da se cisti.

Citat:
@mrkii:
Kada kazem da mi takav ne treba, mislim da mi ne treba "prijatelj" koji nece da postuje moj stav da nema pusenja u mom domu, da mi to pusenje smeta. Sreca takav se jos nije nasao.

Pa to je ok, sa jedne strane. Ali prijateljstvo ne mora da bude prekinuto radi tako necega. I ne mora da bude pusenje u pitanju. Bilo sta da je a da se ne postuje tvoja volja u tvom domu je bezobrazluk. To hocu da kazem. I izuvanje je isto po nivou kao pusenje, za tebe - ili nije?

Mozes li da budes priljatelj sa nekim ko ti nikada ne dolazi kuci? Mislim, pitanje je prosto na prvi pogled...

Pozdrav!
[ 2012 @ 08.01.2015. 23:45 ] @
Citat:
Sceka: To je posebna glupost. I ne razumem da u danasnje vreme lakoce pristupa informacijama neko moze da ima u stanu sve zastrto od zida do zida i da se ne informise koliko je to nezdravo. Nema sanse da se to drzi uredno i cisto, ma sta da se radi, ma koliko i kako da se cisti.

Pozdrav!

To ti pricam o stanovima u Putney, London, bolji deo Londona, gde su mesecne zakupnine od 2000 funti nagore za stan od 70m2.
[ mrkii @ 09.01.2015. 00:02 ] @
Sceko, pa naravno da nece biti prekinuto prijateljstvo zbog toga, ali ako neko ne moze da se uzdrzi da zapali iako ga ti zamolis da to ne radi jer ti smeta, onda moras da se zapitas da li ti taj pravi prijatelj. Ako ti neko k enja i zvoca jer ga zamolis da popusi na terasi, ako izbegava da zbog toga dolazi kod tebe, da li ti je iskreni prijatelj. Lep je primer dao Ventura, za nekoga je to kao da ti se posere na tepih (parket :)) na sred sobe. Nepostovanje domacina.
Sto se tice izuvanja, ne ulazeci u to da li treba ili ne treba da se izuva ili ulazu obuven u stan, opet je stvar u postovanju domacina i njegovih pravila. Necu ja dobrom prijatelju da zabranim da udje obuven ako insistira (ustvari, jednom me je drugar zamolio da udje obuven jer je ceo dan bio u patikama pa da nas ne pogusi i to naravno nije bio nikakav problem, sledecih puta se redovno izuo), ali ce me navesti na razmisljanje da li je on ustvari moj dobar prijatelj ili nije, ako nece da ispostuje moj dom.
Ovo pricam cisto teorijski, jer mi zaista niko od prijatelja (poznanika) nije napravio ni najmanji problem sto se tice pusenja ili izuvanja.
[ vilil1 @ 09.01.2015. 00:14 ] @
He, kupila moja zena tepih. Lep, vuneni, svetlo bez boje, i sta se desi, dodje moj drugar, zasedne obuven i odjednom svi osetimo smrad. Negde je ugazio u neko psece govance. :D Od tada je izuvanje obavezno. Papuce su uvek spremne i tu vise nema diskusije.

Inace, ono, to je na selu tako, Makedonija, Kosovo...izuvaju se i u najrazvijenijim svetskim zemljama, tipa Svedska, pa niko to tamo ne smatra zaostalim, primitivnim...Ruku na srce, napolju pada sneg, kisa...i sad ti neko sa mokrom obucom seta po stanu, ili sedne negde a ti gledas kako se cedi...uzas.
[ Lacika.1991 @ 09.01.2015. 00:23 ] @
Boga mi,od sve finoće :D ja sam imao situaciju da sam morao da zamolim gospodu da se ne izuvaju :D razume se zašto..taj miris čarapa ni vatrogasci ne bi saprali :D
[ gilopile @ 09.01.2015. 02:45 ] @
^
Pa to, sto kaze ` evo ti box cikareta, pusi tu, ebi se, al` se ne izuvaj ako Boga znas `

Imao sam jednog drugara, katastofa kad se izuje. Smrdilo je kao da je nesto crklo, jbt....Posle je kupovao nekakve preparate i cuda, ali nista tu pomoglo nije, trovao i dalje...ccc. Prao je 50x noge dnevno, ribao cetkama, puder i ta sranja, preparati, ali dzaba, kao da mu crkavaju noge....a bezi. Nisam u kontaktu s njim jedno 15g. Bas me iteresuje da li je uspeo i kako da resi problem. NAdam se samo da nije morao da odfikari tabane.
[ mozdasamjaamozdainisam @ 09.01.2015. 07:14 ] @
Nisam sve procitao (nemam vremena sad), ali zelim da iznesem svoj stav i svoje ponasanje.

U svom stanu zimi pusim unutra, leti napolju (terasa).

Velika vecina mojih prijatelja su nepusaci. Neki od njih su skoro dobili i prvo dete.
Kada dolaze kod mene, provetrim stan zimi jer znam da se osecaju cigare. Pored toga, dok su gosti kod mene ako je napolju sodoma i gomora a 'moram' da zapalim cigaru onda to uradim u kuhinji. Ako je lepo vreme iskljucivo na terasi dok gosti ne odu.

Sto se tice odlazaka kod drugih, tu se ni ne postavlja pitanje. Iako znam da neki od njih iskreno ne bi imali nista protiv da zapalim cigaru u stanu to nikada - naglasavam nikada nisam uradio. Cesto mogu da izdrzim par sati bez cigare; krizno je ako se vidjamo uvece, neka proslava pa se malo popije, onda izadjem napolje zapalim cigaru pa se vratim.

Kao pusac smatram izuzetno asocijalnim ugrozavati nepusace u svojoj neposrednoj blizini. Pod ugrozavati nije cinjenica da ce od jednog dima umreti na mestu, vec i cinjenica da im taj dim ne prija i da ne zele da se osecaju na dim satima / danima posle.

Pre nekog vremena, leto je bilo, isao sa drugom da gledamo auto trke. Namestamo se na binu (start / cilj), na otvorenom (ima krov naravno, ako pada kisa). Prilazimo negde skroz dole, sto blize stazi i on krece da seda na jedno od slobodnih mesta. Kazem ja njemu, ajmo par mesta pored i pomerimo se. Pita on mene kad smo seli, sto se ispomerasmo, a ja mu kazem - vidi, tamo gde si ti seo, odmah iza nas porodica sa dvoje manje dece. Hocu da zapalim cigaru, pa da dim ne ide ka njima. Nije nista rekao na to, ali njegov pogled je dovoljno govorio :)

Eto, do te mere pokusavam da razmisljam o svojoj neposrednoj okolini i smatram da se to od mene, kao pusaca i kao de facto sve manje prihvacena stvar danas apsolutno i ocekuje.

Medjutim, sa istom dozom prezira kojom gledam na pusace koji su arogantni i ne postuju okolinu, isto toliko prezirem nepusace koji ako se slucajno nadju u ostatku dima (recimo na ulici) nekog pusaca krenu da psuju sve zivo i mrtvo i zaista preteruju u iskazivanju svog nezadovoljstva.
[ Sava @ 09.01.2015. 08:47 ] @
Citat:
Lacika.1991:
Boga mi,od sve finoće :D ja sam imao situaciju da sam morao da zamolim gospodu da se ne izuvaju :D razume se zašto..taj miris čarapa ni vatrogasci ne bi saprali :D

A na sve to još dođu naždrani belog luka "jer je to zdravo zaboga" !
Ja sam lepo ranije napisao da čovek sam odlučuje - ne odlazim tamo gde se ne osećam prijatno, kod mene ne dolaze oni koji se ne bi osećali prijatno!
[ vladd @ 09.01.2015. 09:29 ] @
Ili nadudlani rakijestine, "jer je to zdravo zaboga"

Sto se tice sazuvanja, drustvo iz grada, se na pomen ovoga valja od smeha...

NAravno, trupka nogama i mase rukama pride
[ hakler88 @ 09.01.2015. 09:50 ] @
Citat:
ako neko ne moze da se uzdrzi da zapali iako ga ti zamolis da to ne radi jer ti smeta, onda moras da se zapitas da li ti taj pravi prijatelj.

kako losa percepcija realnosti. Ne moze se posmatrati situacija na ovaj nacin, jer pusaci su po prirodi stvari oni koji ugrozavaju nepusace.
Citat:

Ako ti neko k enja i zvoca jer ga zamolis da popusi na terasi,...

Kao sto se zbog velike ili male nuzde ide u toalet, tako je red u nekim domacinstvima da se ne pusi u sobi. Zamoliti nekog da ispusi cigaretu na terasi nije isto kao i isterivanje iz kuce, a sto neki od posaca to tako dozivljavaju
Citat:

Iako znam da neki od njih iskreno ne bi imali nista protiv da zapalim cigaru u stanu to nikada - naglasavam nikada nisam uradio.
...
Kao pusac smatram izuzetno asocijalnim ugrozavati nepusace u svojoj neposrednoj blizini.

Steta sto vise pusaca ne razmislja na ovaj nacin
[ vladd @ 09.01.2015. 19:09 ] @
Ne ugrozavaju pusaci nepusace, vec je to PROPAGIRANA mudrolija, za neke druge potrebe, ne treba se bas toliko "primati".

Po toj logici bi svi koji primaju socijalnu pomoc UGROZAVALI moje prihode koji se umanjuju za poreze i davanje kojekome

Takodje bi me "ugrozavali" zaposleni u TENT-u, ili Petrohemiji, koji svojim radom truju okolinu teskim otrovima...itd...

PLANETA je na neki nacin zajednicka, sektasenjem medju lazne cistunce se ne resavaju zivotni problemi..odnosno, ako je samo to problem, masala na tom zivotu..

Ali sazuvanje je biser..biser nedelje..

Koliko se samo onih koji zive u gradu, primilo na "agrarne" fazone
[ 7.scena @ 09.01.2015. 19:53 ] @
Hahah cek, izuvanje obuce je "agrarni" fazon ? Sem sto je "agrarni", u cemu je jos problem u nenosenju outdoor obuce po stanu ?

[ mrkii @ 09.01.2015. 20:21 ] @
Izuvanje agrarni fazon?
Nisam znao da smo baš toliko štrokav narod. Mislim, kada se pogledaju ulice nije teško naslutiti, ali da to ide do te mere da se većina ne izuva kod kuće .... Užas. Sreća pa moje društvo ne zna da su to agrarni fazoni. A i poljoprivrednici su izgleda dovoljno mudri da izuju blatnjave cipele pre nego što udju u kuću, za razliku od gospode koja mnogo veća g ovna od blata sakuplja po ulicama i raznosi po svom parketu i tepihu.
I još kada se štroke podsmevaju onima koji vode računa o higijeni ... Vrh :)
I još kažu da je bolje pustiti prijatelje obuvene da im ne smrde čarape. Gospodski nema šta, zašto uopšte prati noge?
Leganje u krevet sa sve cipelama je verovatno plafon gospodstva.
[ vilil1 @ 09.01.2015. 20:22 ] @
Citat:
vladd

Ali sazuvanje je biser..biser nedelje..:)

"Agrarni", mislis seljacki, je l'? Verovatno u pezorativnom smislu. Taj fazon obicno primenjuju oni koji misle za sebe da su nesto posebno. Nas narod ima izraz i za te - Pokondirena tikva.

Pocepane su ti carape? Pa kupi nove, nisu skupe. Smrde ti noge? Cesce koriscenje vode i sapuna. Postoje i talkovi koji efikasno otklanjaju smrad. Naravno uz redovnu higijenu. ;)

Ili mislis da je u redu ako kojim slucajem svratis kod ljudi sa malim detetom, koje tek uci da hoda - vise puzi nego sto hoda, a ti sednes, ispruzis noge u cipelama koje su gazile ko zna gde, i uzivas gledajuci to dete kako se vrti oko tebe i puzi po tome sto si uneo sa sobom?!

Ili setas u svom domu u cipelama, izujes se pored kreveta pred spavanje, jer nije fensi da si izuven u kuci?!

Citat:
gilopile
Imao sam jednog drugara, katastofa kad se izuje. Smrdilo je kao da je nesto crklo, jbt....Posle je kupovao nekakve preparate i cuda, ali nista tu pomoglo nije, trovao i dalje...ccc. Prao je 50x noge dnevno, ribao cetkama, puder i ta sranja, preparati, ali dzaba, kao da mu crkavaju noge....a bezi. Nisam u kontaktu s njim jedno 15g. Bas me iteresuje da li je uspeo i kako da resi problem. NAdam se samo da nije morao da odfikari tabane.

Imam i ja jednog takvog drugara i kada je zena uvela obavezno izuvanje, a on svratio, bilo je "obuvaj se momentalno". Zena je istog trenutka otisla u Oriflame i apoteku i kupila mu talkove. Jedan za noge, drugi za obucu. Eto njega posle nekih 3-4 dana, izuva se, a ono...bez ikakvog smrada i jos je zahvalan sto se resio bede. :)
[ hakler88 @ 09.01.2015. 20:34 ] @
Citat:
vladd:
Ne ugrozavaju pusaci nepusace...

Sta reci, koju poslugu porati.
[ Shadowed @ 09.01.2015. 23:11 ] @
Vladd, omasio si temu u kojoj pises.
[ vladd @ 09.01.2015. 23:27 ] @
Rekao sam i POGODIO, dobacila temperatura do 6C

Prosto nekada mrzim sebe sa predvidjanjima

A vi vidite sta je "promaseno"
[ vladd @ 10.01.2015. 07:56 ] @
Citat:
"Agrarni", mislis seljacki, je l'? Verovatno u pezorativnom smislu.

Da bas tako.

To sam video bas kod nekih jacih geaka, koji nesto petljaju po njivi ili odvratno strokavim pomocnim prostorijama, i nose neke bagandze bez pertli za te potrebe, posto ih MRZI da imaju RADNU obucu, mesto za odlaganje obuce i alata, pribora.. i dvoriste im je puno otpada..neke gradje i pluraspalih stvari..
I tada ostavljaju doticnu obucu isprad praga, sa sve "aditivima| na obuci, o ulaze u "zivotni prostor"...
bosi, ili sa drugom vrstom dronjave obuce...

RAditi slicnu aktivnost u urbanoj sredini je smejurija, gde se koreni smejurije ogledaju u specificnim "agrarnim" likovima..
Ne u onim ozbiljnim i odgovornim, vec u onim "premorenim", koji sve civilizovano-higijeske obicaje "skracuju"..zbog nekog teskog "premora"..

Ambijent se cisti, odrzava, ispred vrata je otirac, hoda se po trotoaru, ne prave se "precice" preko kaljuge ili travnjaka...itd..
Zivot u gradu se uci...

Gosti sede u kompletnoj garderobi, ne razgaceni i u SOPSTVENOJ obuci...
[ mrkii @ 10.01.2015. 10:00 ] @
Svašta! Pa naša urbana sredina je štrokavija i zaraznija od bilo kojeg sela. A i da je ulična higijena kao u Švajcarskoj, nikada ne može da bude dovoljno čisto da ne isprljaš stan kada udješ obuven. Otirač? Ne budi smešan. Kada ti dodju gosti da li i ti obuješ cipele? Mislim, zašto da tebi u papučama bude udobnije nego gostima u cipelama i pakikama? Kada meni u gostima ponude da se izujem ja im kažem da mi je prijatnije da budem bos (ili i papučama). Na to je jedan drugar davno davno, sa osmehom, rekao ok ali nemoj da se ljutiš ako isprljaš čarape, mi se ne izuvamo. E to je već vrhunac gospodstva, priznajem.
A to što omalovažavaš radne ljude na selu i generalizuješ takodje nije u redu.
[ bln.sys @ 10.01.2015. 10:18 ] @
Citat:
vladd:
Sto se tice sazuvanja, drustvo iz grada, se na pomen ovoga valja od smeha...:)

NAravno, trupka nogama i mase rukama pride:)

Bože, kakvih sve ludaka ima! Je l baš svaki put mašu rukama i trupkaju nogama kada čuju za sazuvanje ili se to desilo samo prvi put kada si im ispričao? Lično poznajem puno pametnih i normalnih ljudi koji žive u gradovima, tako da ne treba praviti neke generalizacije o ljudima iz gradova na osnovu tog Vladdovog društva.
[ vladd @ 10.01.2015. 11:15 ] @
MA da, raduju se svakoj malogradjanstini...dokone gradske barabe

I ono sto je pohvalno u svemu tome, ne puse po kucama gde ima male dece ili nepusaca...

Cudo jedno kako ima vise pristojnosti kod vaspitanih nego kod nevaspitanih...

I to vrlo jednostavni "ludaci"..ono CEGA nema o tome i NE RASPRAVLJAJU, ne izmisljaju gluposti i ne pate od "stetnosti" zivota...

Ali za seljanu, skorojevice i malogradjanstinu.... milosti nemaju
[ bin.sus @ 10.01.2015. 11:20 ] @
Citat:
..ono CEGA nema o tome i NE RASPRAVLJAJU, ne izmisljaju gluposti

Ne verujem ti, da je ovo tačno ne bi oni tebe primili u društvo. Mada, možda vi i ne pričate, nego radite nešto drugo?
[ vladd @ 10.01.2015. 11:34 ] @
Kako god, necu da kazem da je nebitno da li verujes ili ne verujes, ali prihvatam i nevericu.

Medjutim, ono sto je bitnije je da se treba osloboditi RUZNIH novokomponovanih i primitivnih obicaja, za koje NE POSTOJI "demokratija"...ako vecina pljuje ili lansira sline po ulici, ne znaci da je to PRISTOJNO..zato sto VECINA to radi..

Oni koji puse, a NE OBRACAJU paznju na ostale, bezobzirno, su taman ISTO nepristojni kao i oni sto pljuju po ulici..mada nisu ni slicne aktivnosti...

Rec je samo o PRISTOJNOSTI..

Ili je IMA ili je NEMA..nema "sredine"...
[ bin.sus @ 10.01.2015. 11:47 ] @
Ako većina pljuje ili lansira sline po ulici, manjina koja to ne radi bi mogla bar da se izuje kada uđe u kuću nakon gaženja po tim istim slinama, a ne da filosofira na forumu. Reč je samo o higijeni, ili je ima ili je nema.
[ anon70939 @ 10.01.2015. 11:59 ] @
skloni tepihe, treba ti 5 minuta da prebrišeš parket ili pločice
[ mrkii @ 10.01.2015. 12:01 ] @
Malo sam guglao o obicajima koji se ticu izuvanja.
Clanak je o Japanu, ali ima dole komentara kakvi su obicaji širom sveta.
Fala bogu gotovo svi se izuvaju i smatraju da je pristojno, a često i obavezno, izuti se kad dolaziš kod nekog u goste.

https://www.quora.com/Ethnic-a...w-common-is-it-in-those-places
[ anon70939 @ 10.01.2015. 12:15 ] @
ja volim uvek da se izujem kad odem kod nekog u goste. Ne volim da imam obuću na nogama.
Tada mi nude papuče, ali ne volim da navlačim tuđe papuče na noge, pa sam radije bos-

Ali kod mene ne insistiram na izuvanju
[ Sceka @ 10.01.2015. 12:39 ] @
Citat:
mrkii:
... Mislim, zašto da tebi u papučama bude udobnije nego gostima u cipelama i pakikama? ...

Srecom da postoji ES. Nesto sam 'lose' raspolozen (onako, bez ikakvog razloga, ono kad se covek oseca "onako bezvezno"...) celo jutro a ovo me ne samo oraspolozilo nego i izmamilo osmeh na licu. Ceo dan ce mi raspolozenje biti vedro. @mrkii - zahvaljujem!

Mislim, kako da se ovo razume? Krivo ti kao gostu ako domacinu bude udobnije (po ma kom pitanju!) nego tebi koji si dosao u goste? Kod njega kuci? Mislim, sa ovim je receno vise nego u svim dosadasnim pisanijama...

Mislim, razumem ja i ironiju (ako je to bila namera) i generalno ... ali... cim se to uopste napise... tamo gde ima dima...

Pozdrav!
[ vilil1 @ 10.01.2015. 12:48 ] @
Citat:
vladd

Ambijent se cisti, odrzava, ispred vrata je otirac, hoda se po trotoaru, ne prave se "precice" preko kaljuge ili travnjaka...itd..
Zivot u gradu se uci...

Ahahaha, je li @vladd, u kom gradu zivis? U nekom iz bajke? Trotoari su cist, je l'? Hajde molim te, ne mozes da prodjes od raznobojnih slajmarica, zvaka koje ti se lepe za obucu, ili onih "kliza" koje nastaju kada se ugazi u psece govance i razvuce po trotoaru.

A ovo -
Citat:
vladd

Ali za seljanu, skorojevice i malogradjanstinu.... milosti nemaju:)

Rekoh ja - Pokondirena tikva.

Citat:
CoyoteKG: skloni tepihe, treba ti 5 minuta da prebrišeš parket ili pločice

To se u mojoj kuci radi kada je nesto zvanicno. Slava recimo. Tada se niko ne izuva.

Citat:
mrkii: Malo sam guglao o obicajima koji se ticu izuvanja.
Clanak je o Japanu, ali ima dole komentara kakvi su obicaji širom sveta.
Fala bogu gotovo svi se izuvaju i smatraju da je pristojno, a često i obavezno, izuti se kad dolaziš kod nekog u goste.

https://www.quora.com/Ethnic-a...w-common-is-it-in-those-places

Ma naravno, nego je ovde masa pala pod uticaj filmova i serija iz USA, gde se moze videti da i na krevet lezu obuveni. Pa onda te "pokondirene tikve" umisle da tako treba a da je sve ostalo "malogradjanstina i seljana", i onda zavrse kao @Scekina "gosca", verovatno i dalje ne razumevajuci sta im se to desilo. :D
[ anon70939 @ 10.01.2015. 12:56 ] @
ne živim u nekom najkulturnijem gradu, ali ja nikada nisam ugazio u pljuvačku, žvaku, pseći izmet i slično...
[ bin.sus @ 10.01.2015. 13:06 ] @
Zahvaljujući drugovima komunalcima ti misliš da nisi, međutim ne postoji mesto na trotoaru na kojem se nije u nekom trenutku nalazila pljuvačka, žvaka, pseći izmet i slično.
[ gilopile @ 10.01.2015. 13:12 ] @
Postojala su 3 mesta u Srbiji gde nikada nije bio izmet na trotoaru. Pre dva dana na jenom od njih se pokakio jedan sarplaninac, jbg. Sada ima 2.
[ mrkii @ 10.01.2015. 13:35 ] @
Sceko, nista nisam razumeo sta si napisao :)
Samo cu da objasnim sta sam zeleo da kazem, bez ironisanja. Udobnije je i lepse sedeti u carapama ili papucama kada je hladno, nego u patikama i cipelama, i glupo je da se ti setas u papucama a drustvo sedi u teskobnoj obuci. Nekako je lepse i prisnije da ti prijatelji sede opusteno u papucama, ako ste prisniji recimo i da podignu noge na kauc pod svoju guzicu i sl, kao da su kod svoje kuce.
[ bin.sus @ 10.01.2015. 13:42 ] @
Citat:
gilopile:
Postojala su 3 mesta u Srbiji gde nikada nije bio izmet na trotoaru. Pre dva dana na jenom od njih se pokakio jedan sarplaninac, jbg. Sada ima 2.

Ništa ti to ne vredi bez čizama od sedam milja.

Citat:
Nekako je lepse i prisnije da ti prijatelji sede opusteno u papucama, ako ste prisniji recimo i da podignu noge na kauc pod svoju guzicu i sl, kao da su kod svoje kuce.

Jeste, ali onda imaš jedan razlog manje da izbaciš prijatelja naglavačke iz svog stana. Ne možeš tek tako da izbaciš nekoga i kažeš da te je smarao. To bi izazvalo osudu forumske zajednice.
[ Sceka @ 10.01.2015. 14:11 ] @
Citat:
mrkii:
Sceko, nista nisam razumeo sta si napisao :)
Samo cu da objasnim sta sam zeleo da kazem, bez ironisanja. Udobnije je i lepse sedeti u carapama ili papucama kada je hladno, nego u patikama i cipelama, i glupo je da se ti setas u papucama a drustvo sedi u teskobnoj obuci. Nekako je lepse i prisnije da ti prijatelji sede opusteno u papucama, ako ste prisniji recimo i da podignu noge na kauc pod svoju guzicu i sl, kao da su kod svoje kuce.

Razumeo sam ja odlicno sta si napisao. A i ovo sad je samo potvrda onoga sto sam ja napisao.

Pazi, tvoje misljenje je da je gostu lepse, prisnije i opustenije da budu u papucama. I nemoj misliti da svi gosti to isto misle/osecaju. Pristojnos i domace vaspitanje nalaze da ti se ne kaze iskreno o tome. Ako to ne razumes mogu da ti objasnim mada je nepotrebno (jer i objasnjenje neces svatiti).

Ako si prisniji ne znaci da ce gost podviti noge pod svoje doope. Ako to uradi pokazace koliko je nepristojan, bezobziran, bezobrazan, nevaspitan... Jer, pazi!, u velikoj si zabludi kod misljenja da gost u tvojoj (ili bilo cijoj) kuci treba da se oseca kao kod svoje kuce. To ne pije vodu sa raznih aspekata posmatrano. Po tom tvom misljenu/stavu bi verovatno bilo lepse i opustenije i prisnije i kad bi gost legao, prdnuo, podrignuo, otvorio frizider i sam uzeo pivo, pomerio stocic jer se njemu vise svida i kod sebe kuci bi ga postavio blize televizoru... kao kod svoje kuce?

Pozdrav!
[ vladd @ 10.01.2015. 15:34 ] @
Ne nasedaj Sceko na klasicno trolovanje.

Izmisljaju se price o nekom cistunstvu...a zdravstvena i higijenska situacija nikad gora.

Potrajace dok se shvati kako se hoda trotoarom, i cemu sluzi otirac za obucu...

Ali se to uci, zivot u gradu je naporan, mora da se brine o mnogo stvari, nemoguce je da se covek sakrije iza tarabe i uziva u kaljuzi...

Nego je problem sto lazno cistunstvo razvija paranoju, i to poprilicno asocijalnu, pa jednostavno ne znam da li je to deo urbanog stresa...

To nekako ne mogu da povezem, jbga, nije mi struka...
A i ova promena vremena utice...
Sutra jos toplije
[ bin.sus @ 10.01.2015. 15:41 ] @
Zapali ti jednu i sve će biti dobro.
[ vilil1 @ 10.01.2015. 16:01 ] @
Slozio bih se sa Scekom u potpunosti. Moj dom je moja svetinja i kako ja postujem tudje, tako ocekujem, zahtevam, trazim...da svi koji dodju kod mene, postuju to gde su dosli.

Pa izvol'te gospodo, prljajte ono sto je vase do mile volje, razvlacite po svom domu ono sto ste uneli sa ulice, sto se mene tice mozete i lopatama da ubacujete raznorazni otpad koji ste nakupili...al' nemojte kod mene to da radite. ;)

Drug, sa kojim sam odrastao, znamo se >50. god. bukvalno svaki dan je svracao, poceo je malo da preteruje u nekim stvarima. Kazem mu da smanji dozivljaj, on kao u redu je...Sutradan opet isto. Kada je treci put pomerio granice - "dovidjenja drustvo staro". "Nemoj vise da mi dolazis". Kraj price. Vidjamo se mi i dalje svakodnevno, sve je u najboljem redu ali mi u kucu vise nije usao. Niti ce.

Citat:
vladd

Potrajace dok se shvati kako se hoda trotoarom, i cemu sluzi otirac za obucu...

Ali se to uci, zivot u gradu je naporan, mora da se brine o mnogo stvari, nemoguce je da se covek sakrije iza tarabe i uziva u kaljuzi...

Je li @vladd, gde ima da se nabavi neki prirucnik o zivotu u gradu? Mislim...ako vec treba da se uci kako se hoda trotoarom, daj da to bude ozbiljno, a ne samo iz prica. Jesu li to neki posebni koraci, skakutanje, sta li?
[ mrkii @ 10.01.2015. 16:16 ] @
Citat:
Sceka: Razumeo sam ja odlicno sta si napisao. A i ovo sad je samo potvrda onoga sto sam ja napisao.

Pazi, tvoje misljenje je da je gostu lepse, prisnije i opustenije da budu u papucama. I nemoj misliti da svi gosti to isto misle/osecaju. Pristojnos i domace vaspitanje nalaze da ti se ne kaze iskreno o tome. Ako to ne razumes mogu da ti objasnim mada je nepotrebno (jer i objasnjenje neces svatiti).

Ako si prisniji ne znaci da ce gost podviti noge pod svoje doope. Ako to uradi pokazace koliko je nepristojan, bezobziran, bezobrazan, nevaspitan... Jer, pazi!, u velikoj si zabludi kod misljenja da gost u tvojoj (ili bilo cijoj) kuci treba da se oseca kao kod svoje kuce. To ne pije vodu sa raznih aspekata posmatrano. Po tom tvom misljenu/stavu bi verovatno bilo lepse i opustenije i prisnije i kad bi gost legao, prdnuo, podrignuo, otvorio frizider i sam uzeo pivo, pomerio stocic jer se njemu vise svida i kod sebe kuci bi ga postavio blize televizoru... kao kod svoje kuce?

Pozdrav!

Naravno da je gostu opustenije i lepse u papucama. Jedino ako mu smrde noge (oprati pre dolaska u goste), ima pocepane carape (proveriti pre polaska), nije sekao nokte na nogama (iseci nokte pre polaska), ili ima neki neresiv medicinski problem sto je razumljivo ali jaaaaaako retko i moze da se svrsta u posebnu kategoriju o kojoj ja ovde ni ne pisem. Ovo za prdenje, podrigivanje i ostalo necu da komentarisem, jer moji gosti to ne bi ni pomislili a kamoli uradili, kao ni ja. Za nogu pod dupe ili butinu sto da ne, kod sestre od tetke ili rodjenog brata, ili druga koga znam ceo zivot, ja volim tako da sedim. Mada, ne radim to kod nikoga, ali mi recimo ne bi smetalo kada bi to neko kod mene uradio, to hocu da kazem.
Citat:
Izmisljaju se price o nekom cistunstvu...a zdravstvena i higijenska situacija nikad gora.

Mozda je kod tebe nikada gora higijena, kod mene mozes hleb da seces na parketu i da se setas ceo dan u belim carapama a da se ne isprljaju. Sto se tice ulice, stroka je ogromna i bas zbog toga insistiram da ista ne dospeva i u moj zivotni prostor.

Ljudi dal ste procitali kako to rade japanci. Oni jos taj ulazni hodnik imaju na nizem nivou, da prljavstina ne moze da se "popne".
Ja tu ne bih nista dirao, ako japanac ne zna kako treba, ko onda zna?
Prepoznao sam ovde sebe u japancu iz Tesne koze :)

Zivot u gradu takodje nije naporan, mozda za tebe, ja ne primecujem. I stvarno si pokondirena tikva, sto neko napisa :)
[ Sceka @ 10.01.2015. 16:35 ] @
Citat:
Naravno da je gostu opustenije i lepse u papucama. Jedino ako mu smrde noge (oprati pre dolaska u goste), ima pocepane carape (proveriti pre polaska), nije sekao nokte na nogama (iseci nokte pre polaska), ili ima neki neresiv medicinski problem sto je razumljivo ali jaaaaaako retko i moze da se svrsta u posebnu kategoriju o kojoj ja ovde ni ne pisem. Ovo za prdenje, podrigivanje i ostalo necu da komentarisem, jer moji gosti to ne bi ni pomislili a kamoli uradili, kao ni ja. Za nogu pod dupe ili butinu sto da ne, kod sestre od tetke ili rodjenog brata, ili druga koga znam ceo zivot, ja volim tako da sedim. Mada, ne radim to kod nikoga, ali mi recimo ne bi smetalo kada bi to neko kod mene uradio, to hocu da kazem.

Jok. To ti samo tako mislis. A inace cenis da ono sto tebi prija to mora da i dugi osecaju kao vrednost i podsmevas se nekome ko ima pocepane carape kao da je to nesto sto bi tebi umanjilo njegovu vrednost kao coveka?! U koju kategoriju bi svrstao nekoga ko ima pocepane carape? Mislim, kako kategorises ljude?

Da ti kazem nesto. To tvoje razmisljanje je na nivou razmazenog deteta koje vrlo malo zna o svetu oko sebe, odnosno zivi u svom nekom idealizovanom svetu (na svoj nacin idealizovanom svetu, idealizovanom i napravljenom modelu po licnom stavu i za licnu upotrebu...) i tako tera da zive i postupaju svi oko njega.

Nemam vremena vise jer moram da idem. Steta... interesantno mi je da prokljuvim necije razmisljanje na osnovu tih nekih stavova... Kasnije...

Pozdrav!
[ mrkii @ 10.01.2015. 17:02 ] @
Podsmevam se nekome ko ima pocepane carape? Pa i ja ponekad imam pocepane carape pa me mrzi da ih bacim istog trenutka, ili se pocepaju i ne primetim odmah. Zato kada idem u goste proverim.
Jeste, za mene je idealizovani svet da mi je stan cist i uredan i da se ne setam obuven po stanu i da mi gosti ne ulaze obuveni u stan.
Kao sto to ne dozvoljavaju japanci i ogroman deo pametnog sveta, pa i meni bliske i bitne osobe koje dele moje stavove po tom pitanju.
Ostali neka se dave u sopstvenoj stroki, sta me pa briga :)

A to tvoje razmisljenje da ce parket i nemanje tepiha da spreci da ti stan bude strokav je kao razmisljenje pusaca da pusenje ne treba smeta nepusacima. Taj isti nivo nebuloze i samozavaravanja. A negde u malom mozgu znas da to nije tacno, ali je tesko da priznas.
[ Sceka @ 10.01.2015. 22:59 ] @
Citat:
mrkii: Podsmevam se nekome ko ima pocepane carape? Pa i ja ponekad imam pocepane carape pa me mrzi da ih bacim istog trenutka, ili se pocepaju i ne primetim odmah. Zato kada idem u goste proverim.

Pa podsmevas se cim to istices kao primer, negativan. Zajedno sa "savetima" kako to preduprediti, na bazi svog iskustva. Kad vec iznosis svoje, da i ja to uradim (mislim na iskustvo s carapama) - ja nikada ne proveravam svoje carape da li su pocepane jer ih menjam/bacam pre nego sto dodju u to stanje. A nisam do sada u zivotu imao priliku da vidim nove carape koje su pocepane. Ali to je samo moj nacin baratanja carapama...

Citat:
Jeste, za mene je idealizovani svet da mi je stan cist i uredan i da se ne setam obuven po stanu i da mi gosti ne ulaze obuveni u stan.
Kao sto to ne dozvoljavaju japanci i ogroman deo pametnog sveta, pa i meni bliske i bitne osobe koje dele moje stavove po tom pitanju.
Ostali neka se dave u sopstvenoj stroki, sta me pa briga

Pa to je nesto sto je normalno a ne idealizovano. Cuj, ziveti u cistom, urednom i sredjenom stanu - po tebi je to nesto cemu treba teziti da se dostigne? Sto podrazumeva da nije tako nego treba jednog dana tako biti? Mislim, ako to nije podrazumevano u zivotu svakog coveka tesko da se o tome u opste treba razgovarati jer ti i takvi (kojima cistoca i urednost svog doma nije podrazumevana/normalna/svakodnevna/prirodna...) to ne mogu inace razumeti a kamo li tome teziti.

Japanci, "pametni svet"... - zaboravio si "razvijeni svet". Verovatno se tamo ni carape ne cepaju tako lako, noge ne smrde, svi su prisni... Doduse, u Japanu se cele porodice kupaju zajedno (mama, tata, deca) i to je ok. Ali mi smo stoka nerazvijena pa ne razumemo te blagodeti "naprednog, pametnog i nadasve razvijenog" sveta, doduse nemamo pocepane carape ali i dalje stoji da smo strokavi, prljavi i ostalo. Nekako samo po sebi...

Citat:
A to tvoje razmisljenje da ce parket i nemanje tepiha da spreci da ti stan bude strokav je kao razmisljenje pusaca da pusenje ne treba smeta nepusacima. Taj isti nivo nebuloze i samozavaravanja. A negde u malom mozgu znas da to nije tacno, ali je tesko da priznas.

Pa da ti kazem. Voleo bih da je to moje licno i bio bih ponosan na to - ali, nazalost, nije. To sam cuo odavno, bas davno. Gledao sam neku emisiju na televiziji, jedan od retkih intervjua koji je Goran Bregovic dao u svom stanu (mislim da je bio njegov prvi stan u Parizu, davno je bilo pa se ne secam tacno!) i dok ide intervju kamera "krstari" stanom. Uocljivo je bilo odsustvo svakog tepiha, itisona ili bilo cega, samo parket. U jednom trenutku je i voditeljka postavila pitanje o samom stamu i primetila da je svuda samo parket pitajuci da li je stan jos u fazi sredjivanja jer nema tepiha i ima jako malo namestaja. Odgovor je mene iznenadio, odnosno jedan deo odgovora. Rekao je da je stan potpuno sredjen, namestaj postavljen i nista se vise ne trba raditi na tom pitanju. A onda je rekao nesto sto je mene zainteresovalo, mnogo. Parafraziram jer je bilo davno "pa ovde je uobicajeno da u stanovima nema nista na podu jer je daleko lakse za odrzavanje a i cistije i zdravije jer nema sta da se kupi u tepisima a narocito onim cupavim..." sto me je zacudilo jer je tada kod mene (roditelja...) ceo stan bio od zida do zida necim pokriven, tepisi, staze... ali i kod skoro svih koje sam poznavao.

Malo sam se raspitao, nasao neke knjige (tad nije bilo Internet-a), razgovarao sa nekim strucnjacima iz nekoliko oblasti i dosao do zakljucka da to nije bez veze receno. Od tada kod mene nema nista osim parketa. Prvo u mojoj sobi pa nakon skoro godinu dana ubedjivanja sa kevom i caletom a kad je keva sama uvidela prednosti nemanja tepiha - u nasoj kuci toga nije bilo. A sada bas retko kod koga koga znam ima nesto zastrto, uglavnom nesto malo ispod stolova...

Ali da ne pricam vise o tome, imas kompjuter i Internet - malo se raspitaj i videces cinjenice. Lakse za odrzavanje, mnooogo cistije i urednije i jako bitno - mnogo zdravije. Ali nemoj da te ja nesto nagovorim, nedaj Boze...

Pozdrav!

EDIT
Da, a gde sam ja rekao da nepusacima ne smeta ili ne treba da smeta pusenje? Ili bilo ko da je to rekao?

[Ovu poruku je menjao Sceka dana 11.01.2015. u 00:17 GMT+1]
[ vladd @ 11.01.2015. 00:44 ] @
Da se vrati "domacinstvo" u skole..

Sazuvanje je malogradjanski obicaj, "donesen" iz sredine koja je bila prinudjena da se tako ponasa. Da li zbog nemastine, lenjosti, ili prostog zanemarivanja nekih detalja, nije ni bitno, preseljeno je u urbanu sredinu.

Nikakvi "higijenski" elementi nisu opravdanje, nisu ni realno ni ozbiljno opravdanje.

Sto se ice higijene, sta da kazem, mozda sam poceo jeftinije sapune da korstim, i ne brijem se bas svaki dan na odmoru, ali opsta situacija, povecan broj "nehigijenskih" oboljenja, ipak nesto pokazuje..

Sebe ne vidim u doticnoj grupi..osim ako se pesak u bubregu ne racuna u "nehigijenu"..
[ marko nedeljkovic @ 14.01.2015. 01:42 ] @
Nastojimo odrzati kontinuitet.

[Ovu poruku je menjao marko nedeljkovic dana 14.01.2015. u 02:56 GMT+1]
[ marko nedeljkovic @ 14.01.2015. 01:45 ] @
Citat:
ventura:

Pretpostavljam da si provalio da je najbolje kesu sa đubretom da držiš u hodniku ispred ulaza, da ti ne smrdi u stanu?

Ti si zaista notorni debil.Gledajuci tvoje odgovore ,covek moze zakljuciti da ti ne znas nista osim da nekog izbacujes ,issutiras napolju.Mora da su te tvoji,ili ko vec mnogo mucili u detinjstvu pa sada ispoljavas svoju frustraciju.

[Ovu poruku je menjao marko nedeljkovic dana 14.01.2015. u 03:01 GMT+1]

[Ovu poruku je menjao marko nedeljkovic dana 14.01.2015. u 03:04 GMT+1]
[ Sava @ 30.01.2015. 09:12 ] @
Evo jenog teksta iz petparačkih novina na radost čistunaca, ja ih zovem streptokokama!

NEĆE VAM VIŠE PASTI NA PAMET: Posle ovog teksta više nikad nećete ući obuveni u stan!

Doktor 12:54, 29.01.2015.

Kada ste u gostima obično ulazite obuveni, ili u svom stanu kada ste potpuno spremljeni hodate u obući, ali kada saznate ove stvari verovatno vam više neće pasti na pamet
Ako se pitate da li bi trebalo da se izujete pred vratima ili da ulazite obuveni u kuću, imajte na umu da s obućom unosite razne bakterije i otrove. Evo nekih razloga koji će vam dati odgovor na pitanje da li da se izujete pred vratima.

Bakterije

Na obući unosite u kuću razne bakterije. Jedna studija Univerziteta u Arizoni ispitivala je bakterije koje se nalaze na obući. Pronašli su da na spoljnoj strani obuće ima čak oko 420.000 bakterija, uključujući i Ešerihiju koli, bakterije koje izazivaju dijareju, plućne bakterije i bakterije koje izazivaju meningitis.

Prljavština

Pored raznih bakterija i otrova, na obući unosimo blato, prašinu i prljavštinu. To znači da ćemo morati da potrošimo više vremena i novca na čišćenje.

Otrovi

Jedno istraživanje sprovedeno od strane “Environmental Science & Technology” otkrilo je da na obući unesemo u kuću razne otrove, među kojima se nalaze i neki veoma štetni pesticidi, a jdena druga studija pokazala je da je 98 odsto olovne prašine u kući, koja je takođe veoma štetna, dolazi preko obuće.

Stopala vole da su slobodna

Osim ako ne nosite specijalne cipele za podršku, koje se nose usled nekog nedostatka, vašim stopalima će sigurno više prijati da ne budu zarobljena u cipelama ili patikama, kad već ne moraju.

Uznemiravanje ukućana

Kada ulazite obuveni pravite mnogo buke, pogotovo ako imate pločice i potpetice na cipelama. Izujte se i pustite ukućane da mirno spavaju.

I prvi komentar:Molim goste da se ne izuvaju!
Lakse je usisati nego provetriti prostoriju!

Izvor: http://www.kurir.rs/zabava/dok...-obuveni-u-stan-clanak-1669902

[ vladd @ 30.01.2015. 09:26 ] @
Ista ta kolicina bakterija se nalazi na stopalima, nesto manje u cipelama, ali uz poviseno prisustvo gljivica.

Tako da parcijalne i isprazne novinarske price treba da imaju podeblju proveru sa referentnog izvora, a ne da se "zivi prema zutoj stampi"..

Inace smo okruzeni "otrovima", kafom, cimetom, belim secerom, margarinom....i tako u beskraj.
[ ChanMaster @ 30.01.2015. 14:02 ] @
Insistiram, preko insistiranja nepusaca, da ne pusim i da izadjem na terasu, dvoriste ili bilo gde drugo...

Do svoje 25 sam bio aktivni nepusac i znam kako je na mene delovao dim...
[ vladd @ 30.01.2015. 18:12 ] @
Bas tako. I kada ponude da duvanim u sobi, ja propustim ponudu.

Sustina je da meni smeta cinjenica da bi njima moglo da smeta.