[ drmilek @ 29.01.2015. 07:20 ] @
Pozdrav,

Imam problem kod jutarnjeg paljenja Astre H, motor A 1.6XER, prešla 30.000 km, naime, lampica za ulje gori još oko 2 - 3s nakon startovanja motora. Kod kasnijih paljenja u toku dana lampica se brže gasi, skoro istovremeno sa pokretanjem motora. U motoru je Motul 5w40 x clean-Dexos2, zamenjeno pre 7000km, naravno sa filterom. Da li je ovo normalno ili ne?
[ cozmo_im @ 29.01.2015. 08:19 ] @
Kakav je filter za ulje? Ja bih prvo njega proverio, odnosno zamenio drugim. Ako se i dalje to bude desavalo, moze biti i do ulja ili uljne pumpe.

Da je davac, on bi mozda kad je jako hladno blinkao lampicom u nepravilnim intervalima... (odnosno odmah bi ugasio lampicu pa bi kasnije krenula da blinka, treperi nekako bezvezno i ugasila se).

Jel auto toliko presao kod tebe ili je ukupno toliko presao?
[ drmilek @ 29.01.2015. 08:55 ] @
Citat:
cozmo_im: Kakav je filter za ulje? Ja bih prvo njega proverio, odnosno zamenio drugim. Ako se i dalje to bude desavalo, moze biti i do ulja ili uljne pumpe.

Da je davac, on bi mozda kad je jako hladno blinkao lampicom u nepravilnim intervalima... (odnosno odmah bi ugasio lampicu pa bi kasnije krenula da blinka, treperi nekako bezvezno i ugasila se).

Jel auto toliko presao kod tebe ili je ukupno toliko presao?

Ukupno prešao toliko, 2012.g (Astra classic3).

Doduše, nisam napomenuo da je default viskozitet za ovaj motor 5w30, ali je dozvoljen i 5w40. Da li je možda i u ovome problem (hladno vreme, neznatno veći viskozitet ulja)?
[ cozmo_im @ 29.01.2015. 09:20 ] @
Hladni start ce biti isti i sa 5W30 i sa 5W40, ali je svejedno bolje sipati ulje i viskozitet koji preporucuje proizvodjac.

Za hladni start je bitna prva brojka (5).

Svejedno probaj sa originalnim viskozitetom i nekim drugim filterom, bolje dati novce da to zamenis sad na to nego na nesto vece :)
[ drmilek @ 02.02.2015. 07:29 ] @
Hvala @cozmo_im,

Ulje koje je unutra je po standardima Opela i može se koristiti isto kao i 5w30, ne verujem da je do njega. Zameniću filter pa ću videti. Inače,
videh po Netu, da ima dosta Astri sa istim simptomima, pa je moguće da da je to normalno ponašanje (mada mi se ranije, koliko se sećam, nije dešavalo).

Snimio sam kako to izgleda na mom autu.

[ cozmo_im @ 02.02.2015. 08:11 ] @
Realno, to i nije nesto dugo (oko 3s), ali svakako bi trebalo videti bar sa filterom. Da stoji duze od 2-3 sekunde i da se cuju neki zvuci, to je vec druga stvar.

Inace, kod nekih i davac ume da zeza, ali kao sto rekoh, to je nepravilno paljenje i gasenje lampice za ulje kad je hladno i vlazno vreme.
[ smsoft @ 02.02.2015. 08:59 ] @
Kod mene nicim izazvana lampica se jednog jutra nije ugasila....ja sav u panici, majstor kaze da ne pomeram auto (ASTRA G)...
Ispostavilo se da je davac probio, zamenjen (oko 1000 Din), i sve radi normalno.
A kod prvog paljenja lampica uvek malo kasni sa gasenjem, 1-2 sec. otprilike....