[ miki-role @ 01.02.2015. 23:14 ] @
Koliko se ulja moze dobiti od kile masti i da li je jeftinija mast od ulja u prehrani?
[ KrkaCiC @ 01.02.2015. 23:58 ] @
Ulje se dobija uglavnom od suncokreta,a mast je mast,dobija se od svinje

Mast je po prodavnicama oko 150 din,pakovana kao salama u crevu,a ulje je oko 100-120 cini mi se

Mada,sad je "vansezone" sto se tice stoke i prodaje,pa se svinja od 200 kg moze kupiti za 200e,pa se onda zakolje,odvoji meso,iscedi mast i dobiju mmmnjam lepi cvarci,i naravno bar 20 kg masti
[ 2012 @ 02.02.2015. 00:02 ] @
Citat:
miki-role:
Koliko se ulja moze dobiti od kile masti i da li je jeftinija mast od ulja u prehrani?


Manji je problem koliko ces ulja dobiti od kile masti, veci je problem kako ces odrzavati temperaturu da se to ulje ne vrati u cvrsto stanje i opet postane mast.
[ miki-role @ 02.02.2015. 00:07 ] @
Pa sta je isplativije kuhat na masti ili na ulju?Vise sam pitao orjentaciono koliko ulja se moze dobiti od kile masti.
[ Nebojsa Milanovic @ 02.02.2015. 00:13 ] @
Nisi dobio ideju da se zapitaš šta je zdravije?
[ miki-role @ 02.02.2015. 00:23 ] @
Nisam nego me interesuje konkretno sta ce duze da traje npr kila masti ili litar ulja?
[ kaćunčica @ 02.02.2015. 00:54 ] @
Litar ulja je znatno lakši od 1kg, nisam sigurna koliko, to možeš da izmeriš. Za isti efekat, masti se stavlja manje nego ulja. Tepsije podmazane mašću lakše se ribaju. S druge strane, ulje se ne steže kada se jelo ohladi. Inače, luk može da se dinsta i na vodi, a u rerni sve može da se peče na papiru, pa ne moraš da koristiš mnogo ni jednog, ni drugog. Kažu da je termički obrađeno ulje nezdravije od masti. Meni su ukusnija jela na masti, ali otkad nemam domaću mast, mnogo više koristim ulje, jer retko nalazim dobru mast. Mislim da se ulje brže troši, ali je i jeftinije, pa dođeš na isto.
[ hotchimney @ 02.02.2015. 05:43 ] @
Citat:
Vise sam pitao orjentaciono koliko ulja se moze dobiti od kile masti.

U praksi se radi obratno. Od ulja (nezasićene masne kiseline) se dobija mast (zasićene masne kiseline). Na primer margarin je jedan takav proizvod.
Postupak se naziva hidrogenizacija:

R1-CH=CH-R2-COOH + H2 --> R1-CH2-CH2-R2-COOH

Dakle, dobijaš veću masu masti nego što si imao ulja.
[ Java Beograd @ 02.02.2015. 07:29 ] @
Citat:
miki-role:Koliko se ulja moze dobiti od kile masti i da li je jeftinija mast od ulja u prehrani?
Od kile svinjske masti možeš da dobiješ 0 (nula) grama biljnog ulja. Svejedno da li je suncokretovo ili maslinovo.

Koliko traje ? Ako manje zamastiš a više zauljiš, onda mast duže traje, a ako više zamastiš a manje nauljiš, onda ulje više traje.
[ Java Beograd @ 02.02.2015. 07:32 ] @
Citat:
Nebojsa Milanovic:Nisi dobio ideju da se zapitaš šta je zdravije?
Sve je zdravo. Samo treba da bude umereno i raznovrsno.
Pogrešno je potpuno izbaciti svinjsku mast iz ishrane, kao što je pogrešno ishranu zasnivati isključivo na svinjskoj masti. Dakle, nekad mast, nekad suncokretovo ulje, a nekad maslinovo ulje. A nekad "na vodi".
Zavisi i koliko je čovek aktivan, tj. čime se profesionalno bavi i koliko kalorija potroši.
[ bln.sys @ 02.02.2015. 08:19 ] @
Ko je lud da koristi ulje kada ima zejtin. Ulje je dobro samo za motore, nije za ishranu... Šalu na stranu, Java je u pravu, najbolje je jesti raznovrsnu hranu. Dodao bih samo još da se ne treba mnogo oslanjati na mišljenja "stručnjaka" i trendove jer se to toliko menja da je postalo očigledno da se tu radi samo o biznisu. Pošto sam i ja samoproglašeni stručnjak, evo jednog saveta od mene: hranu biljnog porekla spremajte na ulju, a životinjskog na masti. Uvek tražite burek spreman na masti i pravi jogurt, a ne one imitacije bez masnoće.
[ branko tod @ 02.02.2015. 08:44 ] @
Bela riba ispržena na masti je predivna, a podvarak je meni lepši sa uljem.
Kao i prebranac. U salatu još nisam čuo da neko stavlja mast!
[ Java Beograd @ 02.02.2015. 08:58 ] @
U mojoj porodici, u salatu ide extra vergine maslinovo, u podvarak i sarmu ide mas', krompirići se prže u suncokretovom ulju (ili biljna mast) i tako ...

Mada, zapravo, o svemu vodi računa moja gospođa, a ja samo konstatujem !
[ anon70939 @ 02.02.2015. 10:20 ] @
Posle svinjokolja, uglavnom koristimo mast, naravno u normalnim količinama. I jela su nekako ukusnija sa svinjskom mašću.
Kad se potroši, hebiga tad mora suncokretovo ulje jer mi je maslinovo preskupo za recimo prženje jaja.

Tako da, svinjska mast je jeftinija jer se ne kupuje :).
Jednom sam je kupio u DISu, i bila je nekako brašnjave strukture, i sivkasta za razliku od domaće koja je bela kao sneg.
[ branko tod @ 02.02.2015. 10:37 ] @
Citat:
Java Beograd:
U mojoj porodici, u salatu ide extra vergine maslinovo, u podvarak i sarmu ide mas', krompirići se prže u suncokretovom ulju (ili biljna mast) i tako ...

Mada, zapravo, o svemu vodi računa moja gospođa, a ja samo konstatujem ! :)


Za salatu se slažem,maslina je super, ali sarma i podvarak nisu dobri sas mas. Jaja u mast pržena +.
A krompirići su dobri u ulju ako se prvo polu skuvaju.

Kada mi se rodilo dete krajem osamdesetih onda smo bili kao u fazovu zdrave ishrane. Tada mi je
moja drugarica lekar, koja je u međuvremenu postala profesor, rekla da malo dete mora obavezno
da unosi određene količine holesterola-masti zbog razvoja i rasta mozga.
[ tdusko @ 02.02.2015. 10:42 ] @
Citat:
CoyoteKG: Kad se potroši, hebiga tad mora suncokretovo ulje jer mi je maslinovo preskupo za recimo prženje jaja.


Pa koliko stavljas ti ulja kad przis jaja? :) Ja u tiganj gde mi stane 6 jaja stavim jednu kap i razmazem i nikad nemam problema sa lepljenjem.

Svinjsku mast ne koristimo u kuci od 95. godine kad smo poslednji put klali svinju, a suncokretovo ulje ne koristim od kada zivim sam, tjst za zenom sto je zadnjih 8 godina. Flasa maslinovog ulja nam traje dve-tri nedelje mada i to ode jer ga pijemo cesto i stavljamo u salatu. Na przenje ode minimalno jer mnogo cesce kuvamo i pecemo.
[ zorg @ 02.02.2015. 11:14 ] @
Citat:
miki-role:Koliko se ulja moze dobiti od kile masti i da li je jeftinija mast od ulja u prehrani?

Ima priča da se od kilo suncokretovog semena može dobiti dosta više od litre rafinisanog jestivog ulja. Ne znam kako niti da li je tačno, ali čitao sam jednom tehnološki proces proizvodnje tog ulja... Malo je reći da se nafta jednostavnije rafiniše, a bogami izgleda i zdravije. Moja porodica godinama u ishrani koristi razne vrste biljnih ulja, hladno ceđenih naravno, maslinovo najviše (bar 4 kante od 5l se donese iz Grčke svake godine), suncokretovo, pa onda malo i susamovo svetlo i tamno, bundevino, kajsija, lešnik, grožđe, konoplja, lan... I naravno kraljica svih masnoća - svinjska mast, koja je glavna u pripremi kuvanih jela.
A sad šta je isplativije, pa kad se ulje pojavilo i preuzelo marketinški primat, mast koja je tada proglašena nezdravom je postala jeftinija. Sada mast ima veliki kambek, pa kilo masti od svinje mangulice košta 500din. Kao što neko reče, bolje je pitanje šta je zdravije, mada sudeći po tvom pitanju to ti nije primarna briga, pa mogu da pretpostavim da imaš neku pekaru?
[ cika dacha @ 02.02.2015. 12:14 ] @
glasam za svinjsku mast!

ulje samo hladno cedjena kupujem a ova druga su cist otrov!
[ Flo33 @ 02.02.2015. 12:25 ] @
Citat:
CoyoteKG:
Posle svinjokolja, uglavnom koristimo mast, naravno u normalnim količinama. I jela su nekako ukusnija sa svinjskom mašću.
Kad se potroši, hebiga tad mora suncokretovo ulje jer mi je maslinovo preskupo za recimo prženje jaja.

Tako da, svinjska mast je jeftinija jer se ne kupuje :).
Jednom sam je kupio u DISu, i bila je nekako brašnjave strukture, i sivkasta za razliku od domaće koja je bela kao sneg.



Iako mnogi koriste maslinovo ulje za kuvanje, predlažem da se maneš toga, i da se ne osećaš da zakidaš sebe, jer nije tako. Maslinovo ulje bolje kvalitete ima i do 40-50 stepeni nižu tačku zapaljivosti (momenta kada se počne dimiti) od suncokretovog, recimo. To i nije problem za jaja, i tako su za minutu pečena, ali za neke stvari koje se duže kuvaju, ili traže veću temperaturu, i nije dobro.


Probaj susamovo ulje. Ali light varijantu.

Za salate je najbolje bundevino ulje (ako je 100% malo se razblaži) i kvalitetno extra deviško.
[ vladd @ 02.02.2015. 12:58 ] @
Biljna ulja uglavnom nisu zdrava pri zagrevanju. A ni mast nije izgleda toliko stetna, cak je i neophodna.

Ali, izmedju medicine, i nutricionizma se ponajvise razvila potreba za propagandom, pa se svaka mantra ili izmenjena informacija treba pazljivo osmotriti i izanalizirati sta je sa i zasto je bas tako.

Ali je najveca beneficija ipak u umerenosti konzumiranje. Ma koliki da je "otrov" u pitanju, ili melem, vazna je i kolicina koja se unosi u organizam.

[Ovu poruku je menjao vladd dana 02.02.2015. u 14:09 GMT+1]
[ jnk @ 02.02.2015. 13:09 ] @
@Coyote_KG

Prženje se i preporučuje na ulju od komine masline koje košta 300-400 din litar što i nije mnogo skuplje od suncokretovog. Al što reče Flo33, nije za neka prženja gde se zahteva jaka vatra al to ne znači da u bilo kom drugom slučaju nije zdravije pržiti na maslinovom ulju kao što i rade na 24kitchen.
[ bakara @ 02.02.2015. 15:28 ] @
Koliko ja vidim i mast i ulje kosta gotovo isto, a i oba su jednako zdrava - nezdrava zavisno od kolicine koja se unosi.

Sad se dosta forsira mast kao zdravija, a biljno ulje se proglasava za nezdravo sto je budalastina.
[ anon70939 @ 02.02.2015. 16:04 ] @
Citat:
jnk:
@Coyote_KG

Prženje se i preporučuje na ulju od komine masline koje košta 300-400 din litar što i nije mnogo skuplje od suncokretovog. Al što reče Flo33, nije za neka prženja gde se zahteva jaka vatra al to ne znači da u bilo kom drugom slučaju nije zdravije pržiti na maslinovom ulju kao što i rade na 24kitchen.


Juče sam baš kupio flašu nekog jeftinog maslinovog ulja baš nameravajući da pržim jaja i meso.
Zgrabio prvo flašu na kojoj piše da je od komine, bilo je baš jeftino ARO brend. I nekako sam odustao misleći da zato što je od komine da ne valja :)

Sećam se kao klinac dok smo živeli u Zadru, moja majka je redovno sve spremala na maslinovom ulju, i to ulje je prelepo mirisalo.
Sad kad kupim neko kvalitetno maslinovo ulje, dam 800 din za neku malu flašu, skoro da se ne oseća nikakav miris ni razlika u hrani u odnosu na suncokretovo...
[ hotchimney @ 02.02.2015. 16:06 ] @
Kakvo to ulje/mast ima u maslinovom ulju da bi bilo bolje od suncokretovog ulja?
[ Homer J. Simpson @ 02.02.2015. 16:52 ] @
Ne znam kakvo je ali se bar ne lepi kao suncokretovo super-lepak ulje.
A mast ima neki cudan miris tako da se drzim maslinovog
[ hotchimney @ 02.02.2015. 16:55 ] @
Šta se lepi?
[ anon70939 @ 02.02.2015. 16:59 ] @
"lepi se za organizam" :)
[ Homer J. Simpson @ 02.02.2015. 17:17 ] @
Za prste , posude , ...
[ Flo33 @ 02.02.2015. 20:52 ] @
Jer olivno ulje ima vise mononezasicenih kiselina, koje su bolje po holesterol, srce, bla bla bla. Extra devisko ima jos nizu tacku paljenja, od hemijski obradjenog maslinovog ulja.

Zato preporucujem ili sezamovo, ili ulje iz repice, jer su "bolja ulja" po zdravlje, od suncokretovog, a i cena je slicna.
[ vladd @ 02.02.2015. 22:07 ] @
Da samo sto se sada "menja" ucenje i zagovaraju novi pristupi holesterolu.
Cak je malo povisen holesterol povoljan za elasticnost krvnih sudova, po novim "teorijama"...

Pride sto oba holesterola, i LDL i HDL imaju svoj znacaj, pa je losa podela na "los i dobar", jedino je njihov ODNOS u sustini "los" ili "dobar"..

Ali, kome sada verovati?
[ hotchimney @ 02.02.2015. 22:20 ] @
Citat:
kome sada verovati?

Nikome!
Jedi ulje i mast u minimalnim količinama.
[ jnk @ 02.02.2015. 23:47 ] @
Mozda Minojcima koji su ziveli pre 5k godina i jeli maslinovo ulje i bili najnaprednija civilizacija u to vreme?
[ Java Beograd @ 03.02.2015. 07:23 ] @
- U maslinovom ulju ima mnogu odličnih nutritivnih sastojaka koji nisu postojani na visokim temperaturama. Zato je na ceni hladno ceđeno iliti "extra verđine" tj. devičansko.
Prženje na takvom ulju je kao davati šampanjac svinjama. Svi visokovredni sastojci se razgrade, i onda zađaba si platio skupo ulje. Devičansko maslinovo ulje treba konzumirati sveže, bez termičke obrade, u salati ili nekom sličnom jelu.

- Maslinovo ulje od komina, je nešto drugo. Ono je već termički obrađeno. Nema one nutritivne karakteristike kao devičansko, ali je i dalje ulje sa mononezasićenim mastima. Nije bogznakoliko nutritivno vrednije od suncokretovog, ali ima drugačiji miris, ukus, pa ko voli - nek izvoli.

Ako niste znali, svinja Mangulica je poznata po tome da njena mas' sadrži veliki deo mononezasićenih masti.
[ branko tod @ 04.02.2015. 09:42 ] @
[ Bata @ 07.02.2015. 14:12 ] @
Kao i uvek kada se povede reč o maslinovom ulju ja pitam(za sada bez rezultata):
da li u Beogradu ima neko kvalitetno hladno ceđeno maslinovo ulje ???

Ne zanimaju me firmirani proizvodi iz samoposluge na kojima piše da su "extra vergine".
Zanima me samo ako neko donosi hladno ceđeno iz nekih sredozemnih krajeva koji su ipak za današnje pojmove saobraćajne povezanosti obližnji. Suludo je da smo toliko blizu sredozemlja a da nam je pravo maslinovo ulje "egzotična roba" !?!


Takođe često na ovom forumu recikliram link ka svojem pisanju o kuvanju na pari, pa evo i na ovoj temi. Kuvanje na pari ne traži uopšte masti ni ulja.


A evo i malo defetizma:
čak i da za ishranu koristimo hladno ceđeno maslinovo ulje za koje bukvalno znamo da je hladno ceđeno jer smo sami gledali kako beru masline i voze ih u radionicu i ubacuju u presu, i sami smo držali flaše u koje se slivalo ulje iz tih gnječenih maslinki... Šta ako su to genetski modifikovane maslinke(nisam nikad čuo da i to ima, ali ko zna), šta ako su tretirane ko zna čime, šta ako je zemljište zatrovano hemijskom industrijom, radioaktivno...Slične malodušne ali zasnovane na stvarnosti pretpostavke se mogu izvesti za većinu prehrambenih proizvoda.
Proizvodi od svinje mangulice se proglašavaju za zdrave, ali omasovljenjem gajenja mangulice(ako do toga dođe) doći će i do toga da ih gaje na isti način (tipa konc-logor) kao i "obične" svinje i druge uobičajene životinje, i tada će i to biti isto nezdravo.
Primetili ste da se po samoposlugama prodaju proizvodi od kozjeg mleka, čini mi se da preovlađuju dva "domaća" proizvođača.
Tokom prošle godine sam video reportažu o jednom od tih domaćih proizvođača gde se vidi da u štalama koze drže u oborima na isti način kao i krave, to jest zatvorene i bez izlaska na svetlost dana i bez prirodne ishrane i kretanja.
[ deedee6 @ 07.02.2015. 14:33 ] @
Citat:
Bata: Kao i uvek kada se povede reč o maslinovom ulju ja pitam(za sada bez rezultata):
da li u Beogradu ima neko kvalitetno hladno ceđeno maslinovo ulje ???


Ima, odma pored one tezge sa prirodnim medom i feta sirom od salveta i svinjske masti. :)
[ Sceka @ 07.02.2015. 14:54 ] @
Citat:
Bata:
...u štalama koze drže u oborima na isti način kao i krave, to jest zatvorene i bez izlaska na svetlost dana i bez prirodne ishrane i kretanja.

Nemoguce je da se na prirodan nacin odgaja a da se formira cena koja bi bila pristupacna masi potrosaca, vecini potrosaca.


Pozdrav!
[ Java Beograd @ 07.02.2015. 17:49 ] @
Citat:
Bata:Kao i uvek kada se povede reč o maslinovom ulju ja pitam(za sada bez rezultata):
da li u Beogradu ima neko kvalitetno hladno ceđeno maslinovo ulje ???
Ne zanimaju me firmirani proizvodi iz samoposluge na kojima piše da su "extra vergine". Zanima me samo ako neko donosi hladno ceđeno iz nekih sredozemnih krajeva koji su ipak za današnje pojmove saobraćajne povezanosti obližnji.

Pretpostavljam da očekuješ da se ulje donese u korpi ispletenoj od pruća gajenog na organskoj farmi. Ulje će lično točiti dvadeset devica u grčkoj narodnoj nošnji skrojenoj od čistog pamuka i češljanog lana.

Citat:
Bata:čak i da za ishranu koristimo hladno ceđeno maslinovo ulje za koje bukvalno znamo da je hladno ceđeno jer smo sami gledali kako beru masline i voze ih u radionicu i ubacuju u presu, i sami smo držali flaše u koje se slivalo ulje iz tih gnječenih maslinki... Šta ako su to genetski modifikovane maslinke(nisam nikad čuo da i to ima, ali ko zna), šta ako su tretirane ko zna čime, šta ako je zemljište zatrovano hemijskom industrijom, radioaktivno...Slične malodušne ali zasnovane na stvarnosti pretpostavke se mogu izvesti za većinu prehrambenih proizvoda.
Proizvodi od svinje mangulice se proglašavaju za zdrave, ali omasovljenjem gajenja mangulice(ako do toga dođe) doći će i do toga da ih gaje na isti način (tipa konc-logor) kao i "obične" svinje i druge uobičajene životinje, i tada će i to biti isto nezdravo.

Da li znaš koji je element najpogubniji za naš organizam ? Element koji direktno izaziva trošenje ćelija, njihovo strarenje i izumiranje. Kiseonik.
[ SlobaBgd @ 07.02.2015. 17:58 ] @
Aaaa, ja više neću da dišem!
[ Lavlja_Jazbina @ 07.02.2015. 19:43 ] @
Citat:
miki-role:
Koliko se ulja moze dobiti od kile masti i da li je jeftinija mast od ulja u prehrani?


U ovome ti je 50 kg masti sto je ostalo od gice 220 kg zive vage.Dobijes dve seljacke (plave :) ) kofe i 3 vece tegle od krastavcica.




A ide od ovakvog mesa koje se ne kupuje u trgovini.




[ branko tod @ 07.02.2015. 20:23 ] @
Citat:
Lavlja_Jazbina: U ovome ti je 50 kg masti sto je ostalo od gice 220 kg zive vage.

Morali bi komisiski da ispitamo ispravnost toga mesa, kao i završenih čvaraka.
[ Lavlja_Jazbina @ 07.02.2015. 20:40 ] @
Nisi ti spreman da se mrznes na seljackom minusu.:).U decembru sam imao -4.

Mada znam da spadas u grupu hrabrih.

Sto se tice masti,ova nema smek kao sto negde ne moze da se dise da kazem od uzeglog smrada.Krompiri i pilence ( danas ) sa nauljenim plehom.

Smazali smo kao da je bio slatkis .:).Evo kakve je boje mast ako se ne pretera sa cvarcima ( da zagore ).


[ branko tod @ 08.02.2015. 07:23 ] @
Ma, poneću antifriz :)
[ zorg @ 08.02.2015. 12:34 ] @
Citat:
Bata:
Kao i uvek kada se povede reč o maslinovom ulju ja pitam(za sada bez rezultata):
da li u Beogradu ima neko kvalitetno hladno ceđeno maslinovo ulje ???

Ne zanimaju me firmirani proizvodi iz samoposluge na kojima piše da su "extra vergine".
Zanima me samo ako neko donosi hladno ceđeno iz nekih sredozemnih krajeva koji su ipak za današnje pojmove saobraćajne povezanosti obližnji. Suludo je da smo toliko blizu sredozemlja a da nam je pravo maslinovo ulje "egzotična roba" !?!

Takođe često na ovom forumu recikliram link ka svojem pisanju o kuvanju na pari, pa evo i na ovoj temi. Kuvanje na pari ne traži uopšte masti ni ulja.

A evo i malo defetizma:
čak i da za ishranu koristimo hladno ceđeno maslinovo ulje za koje bukvalno znamo da je hladno ceđeno jer smo sami gledali kako beru masline i voze ih u radionicu i ubacuju u presu, i sami smo držali flaše u koje se slivalo ulje iz tih gnječenih maslinki... Šta ako su to genetski modifikovane maslinke(nisam nikad čuo da i to ima, ali ko zna), šta ako su tretirane ko zna čime, šta ako je zemljište zatrovano hemijskom industrijom, radioaktivno...Slične malodušne ali zasnovane na stvarnosti pretpostavke se mogu izvesti za većinu prehrambenih proizvoda.
Proizvodi od svinje mangulice se proglašavaju za zdrave, ali omasovljenjem gajenja mangulice(ako do toga dođe) doći će i do toga da ih gaje na isti način (tipa konc-logor) kao i "obične" svinje i druge uobičajene životinje, i tada će i to biti isto nezdravo.
Primetili ste da se po samoposlugama prodaju proizvodi od kozjeg mleka, čini mi se da preovlađuju dva "domaća" proizvođača.
Tokom prošle godine sam video reportažu o jednom od tih domaćih proizvođača gde se vidi da u štalama koze drže u oborima na isti način kao i krave, to jest zatvorene i bez izlaska na svetlost dana i bez prirodne ishrane i kretanja.

Bila je na Dorčolu pre par godina Altis prodavnica, i na još jednom mestu u gradu, grci držali, pa su propali na žalost. Jedno od boljih grčkih ulja. Ima i sada Altisa u marketima, preporuka od mene. Pored njega, Elia je takođe odlično ulje. Obrati pažnju uvek na sadržaj kiselina u ulju, neki standard za 'ladno ceđeno je ispod 0.8%, a ima i onih vrhunskih sa ispod 0.4%.

Ja sve kuvano na pari posle kuvanja nalijem maslinovim uljem.

Ne brini se za GM masline, one od kad se posade treba da prođe min 20 godina da bi rađale, GM je tada bila tek u povoju... A većina tih maslinjaka po Grčkoj su vekovima stari... Koliko znam malsine se ne prskaju, samo se navodnjavaju, eventualno malo đubrenja...

Za mangulicu si u pravu, mada još nisam sretao da ih neko tako gaji, a uvek možeš da proveriš kako ih proizvođač drži i čime ih hrani... Što se tiče kozijeg mleka iz prodavnice, dali su jaretu to da pije, nije htelo ni da lizne :)

Možda koze drže u štalama u zimskom periodu, to je normalno.



[ wujaymarkoff @ 09.02.2015. 00:31 ] @
Jaja su meni mnogo lepsa kad se isprze na masti nego na ulju. No, par puta kupio mast u radnjama i nisam bio zadovoljan kvalitetom, bas se onako oseti.
Ja klasicno ulje gotovo i ne koristim pri pripremi. Ako su u pitanju jela sa mesom, koristim malo maslinovog ulja, mnogo je kasnije laksa hrana, kad stavite
obicno ulje nekako postane teska i nije to to.
[ Kovacevic Vladimir @ 09.02.2015. 17:38 ] @
Domaća mast je mnogo zdravija, a to se vidi "iz aviona", kada se pogleda u tiganj!

Ne lepi se ništa za tiganj, ne ostavlja nikakve lepljive tragove, a hrana je ispečena, pržena, "zgotovljena" u prirodnoj masnoći, koja se sasvim drugim procesom razlaže u organizmu...etc.

Postoji i neka vrsta masti po prodavnicama, ali to narod prepoznaje, kao industrijska mast i (verovatno) je sasvim drugi tehnološki proces u pitanju.

Za maslinovo ulje Altis je "za pet", a ona domaća (što peckaju grlo) iz Bara (CG) se mogu naći na bgd-skim pijacama.

Pozdrav
[ branko tod @ 09.02.2015. 19:10 ] @
Voleo bih da neko postavi podatke da mast od mangulice stvarno
ima manje holesterola i koliko, ili je to samo urbana legenda !