[ 2012 @ 03.03.2015. 17:12 ] @
Na linku koji ću dodati ima više informacija za poćetak biznisa za mlade. To je pomoć EU za razvolj poljoprivrede u Srbiji.
Generalno, mislim da uslovi nisu loši.

http://www.blic.rs/Vesti/Ekono...jake-da-im-pokloni-12--miliona

[ sasa022 @ 03.03.2015. 18:07 ] @
Dok god Srbijom vladaju pijuni u rukama stranih mocnika od stvarnih uspesnih projekata nema nista.
Jednostavno drzava nije garant za bilo sta.
Stranim mocnicima nije u interesu da ovde postoji jaka poljoprivreda - njima trebaju robovi koji su u kreditima do guse , a ovi i ovakvi programi su samo uvod u tako nesto...
[ anon142305 @ 03.03.2015. 18:47 ] @
@ sasa022

U bre, lakse malo sa tom teorijom zavere
I pre nego sto za kvalitet zivota optuzis strane mocnike,
bolje pogledaj koga si zakruzio na listicu kad si glasao na izborima.
[ 2012 @ 03.03.2015. 21:18 ] @
Citat:
sasa022:
Dok god Srbijom vladaju pijuni u rukama stranih mocnika od stvarnih uspesnih projekata nema nista.
Jednostavno drzava nije garant za bilo sta.
Stranim mocnicima nije u interesu da ovde postoji jaka poljoprivreda - njima trebaju robovi koji su u kreditima do guse , a ovi i ovakvi programi su samo uvod u tako nesto...

Dobijes sredstva da pocnes, veci deo su poklon (ne moras vracati), a ti konstatujes da je to zavera i da neko od tebe pravi roba. Ajde probaj da nam objasnis kako bi izgledao proces koji bi ti organizovao, tako da tebi odgovara i da ne budes zaj*eban /da ne budes rob/.
[ sasa022 @ 03.03.2015. 21:43 ] @

@IUOP_1
Necu da ti branim , samo ti i dalje veruj da kao obican gradjanin svojim glasom na izborima nesto odlucujes......

@2012

Pa gde su te silne donacije i investicije koje su vec stigle u Srbiju ?
Da li je moguce da i dalje verujete u te price ?

U ovom slucaju ne dobijas pare da pocnes - uslov je da vec posedujes osnovu ( funkcionalno gazdinstvo ).
Tvrdim da ovo nije projekat za pocetnike.

EDIT :

Pogledaj malo i Hrvatsku - sva je procvetala od ulaska u EU i silne pomoci ..... i CVETACE jos vise , ali KOROV po opusteloj zemlji.

[ llux @ 03.03.2015. 22:26 ] @
A zasto bi drugim drzavama bilo u interesu da imamo jaku poljoprivredu? Samo mi to objasnite. Zar njima nije cilj da imaju gde da plasiraju svoju robu?
[ Homer J. Simpson @ 03.03.2015. 22:35 ] @
Citat:
sasa022:

Kod onih koje ste birali na izborima
[ 2012 @ 03.03.2015. 22:54 ] @
Citat:
sasa022:

@2012

Da li je moguce da i dalje verujete u te price ?

U ovom slucaju ne dobijas pare da pocnes - uslov je da vec posedujes osnovu ( funkcionalno gazdinstvo ).
Tvrdim da ovo nije projekat za pocetnike.

EDIT :

Pogledaj malo i Hrvatsku - sva je procvetala od ulaska u EU i silne pomoci ..... i CVETACE jos vise , ali KOROV po opusteloj zemlji.

Dobijas pare da pocnes, ali moras zadovoljiti neke uslove.

1. ako je neko sa sela i ima roditelje na selu, a iz nekog razloga zivi (ili prezivljava0 u gradu, ima priliku da se vrati na selo i pokrenje proizvodnju.
2. ako su nekome redotelji sa sela, a ima zemlju (dedovinu) i zivi u gradu, bez posla je ili bez pristojne egzistencije dobija prilik da pocne sa poljoprivredom
3. ako je neko sa sela, a ostao je ili ce ostati bez posla u drzavnoj sluzbi ima priliku da pocne sa poslom
4. ako neko namerava da se bavi poljoprivredom ali nema dovoljno sredstava, mocice da pocne sa poslom tako sto ce od svojih sedstava kupiti zemlju, a od para koje dobije kupiti mehanizaciju u neophodan materijal za start.

U Hrvatskoj je kao u Srbiji problem u glavi, tacnije u nacinu razmisljanja, dodajmo tome jedan deo neresenih imovinskih odnosa sa zemljom raseljenih ili poginulih lica, dolazi se to faktickog stanja kakvo je sada na terenu u Hrvatskoj.
Da bi se razumeli prednosti koje daju ovakvi fondovi i da bi se realno uvideli mogucnosti koje daje poloprivreda treba se provesti neko vreme u Sloveniji.
[ 2012 @ 03.03.2015. 23:07 ] @
Citat:
llux:
A zasto bi drugim drzavama bilo u interesu da imamo jaku poljoprivredu? Samo mi to objasnite. Zar njima nije cilj da imaju gde da plasiraju svoju robu?

Interes je visestruk, samo ga trebas realno i racionalno sagledati.
Dacu ti smernice za razmisljanje, cisto da pocnes razmisljati.

Ako pocnes da razvijas poljoprivredu, trebace ti tehnologija (znanje)
Trebace ti mehanizacija
Trebace ti plasman

Kako napredujes trebace ti dostavna vozila
Trebace ti jos neki kredit
Trebace ti sitemi za skladiranje

Kako napredujes zaposljavaceh i druge, kako zaposljavas druge manji ce biti broj onih koji ce traziti azil.
Kako se smanjuje broj onih koji traze azil, povecavace se broj onih koji ostaju na svojoj teritoriji i ojacava se "nova Krajina" ili barijera prema istoku.

kako ti se vremenom poboljsava standard trebace ti malo "luksuza" koje ces kupiti na Zapadu, mozda pozelis i da prosetas da vidis kao izgleda taj svet van Srbije ( i eventualno severa Grcke).
kako ti standard ide gore, vremenom ces pozeleti i neko auto iz Nemacke ili Francuske (dostavno vozilo si vec na pocetku kupio).....

Ajde sada probaj sam.
[ hotchimney @ 03.03.2015. 23:13 ] @
U dve stvari je prilično glupo verovati: u teorije zavera i bajke.
E u ovom slučaju nema zavere (što bi neko dao svoj novac radi neke zavere?).
Dakle, u pitanju je moderna bajka tačnije urbana legenda
da če mladjano Srpče krenuti u biznis
koji je njegov deda batalio i otišao za Beograd.

Tu se u članku pominju neki "povraćaji" do 70% ili tako nešto.
To me podseća na "povraćaj" u kladionici.
Uložite 100 evra na Chelsea i ispovraćate 70 evra.
Preostalih 30 evra ćete ispovraćati ako nastavite da se kladite.

Kako funkcioniše sistem evro-investicija u Serbiju?

Nedavno je i meni jedan drugar predložio da se učlanimo u odredjenu stranku (neću da odam tajnu da je to u tadašnje vrme bila stranka na vlasti a neću da kažem ni da sad nije na vlasti, mislim ta stranka u koju smo trebalio koljektivno da se učlanimo).
E, pa, taj moj druugar mi je objasnio da ću ja da čistim odžake na kompjuterima (on siroče ne ume da kaže računar)
a on će naravno upravljati projektom i finansijama i pomalo ćemo zajebnički skidati kajmak.

A odakle novac?

Pa od Jevrope i (neću sad da navodim konkretan projekat) jednog od projekata za "preporod" srpstva.
Taj projekat jeste "živ" ali su se drugi učlanili (u fotelje naravno) dok sam ja tražio fiksne rokove za isplatu.
Naravno, na terenu se ne mogu videti nikakvi pomaci povodom radova na projektu ali partijska stoka "vredno preživa". Novac se uzima, prave se planovi, pokazuje se na nebesa, preti Americi...
ali na terenu nema ni kamena temeljca.

Imajući na umu opisani model nije teško zaključiti šta će biti i sa ovim projektom poseljakivanja srbstva.
Jevropa će verovatno dati neku kintu, recimo 100-200 puta manji red veličina od obećanog u novinama.
Partijska stoka će odmah zajašiti na "upravljanje projektom" i na njihove dnevnice će biti spiskan najveći deo novca.
Tu i tamo poneki srećnik (baš kao i u kladionici) će dobiti par hiljada evra a par najbližih vlasti će dobiti "premiju"
što će biti udareno na sva zvona.

Kad se prašina slegne broj poljoprivrednih gazdinstva će ostati praktično isti
a onda?

A onda - u nove pobede, pardon projekate.
[ sasa022 @ 03.03.2015. 23:50 ] @
@2012

Slovenija je i u okviru ex-YU bila drugacija i ostala je u velikoj meri takva.
Tamo su se uvek podjednako razvijali selo i grad i stitili domaci interesi.
Slovenci ( uglavnom ) nisu unistili i rasprodali svoje fabrike i napustili sela.
Ne padaju na velika obecanja i saku para.

U Srbiji toga nema - ovde se za saku para prodaje sve !!!

hotchimney je dalje sve objasnio....
[ 2012 @ 04.03.2015. 00:05 ] @
Jeb*ena je paranoja, tesko je ziveti sa tim strahovima.

Taj mrak podruma, stanje izolacije i otudjenosti, neminovno radja aksioznost.
Kada do toga dodje, a koliko mogu primetiti ne da je "doslo", vec se dobro primilo. Zato vam sve je postalo sivo, ne vidite figure, ne vidite predmete, ne vidite nista. Samo nazirete i pokusavate napipati, po pravilu, napipate pogresno.

Od tog mraka kojeg imate u glavame ne mozete videti sta se realno od tih mara moze napraviti, vazno je vama vas blokirani um "pouzdano" signalizirao da je to upereno protiv vas, protiv Srpstva i protiv drzave.
[ 2012 @ 04.03.2015. 00:16 ] @
Citat:
sasa022:
@2012

Slovenija je i u okviru ex-YU bila drugacija i ostala je u velikoj meri takva.
Tamo su se uvek podjednako razvijali selo i grad i stitili domaci interesi.
Slovenci ( uglavnom ) nisu unistili i rasprodali svoje fabrike i napustili sela.
Ne padaju na velika obecanja i saku para.

U Srbiji toga nema - ovde se za saku para prodaje sve !!!

hotchimney je dalje sve objasnio....

Onda ucite od Slovenaca.

Podsvesno svaki drugi stanovnik Srbije na pominjanje Slovenije, prva asocijacija je : Slovenci = pederi. ali zato svaki drugi ili ajde treci iz IT (a ne manjkaju ni druge profesije) dupe bi dao da se bar docepa Slovenije.
[ sasa022 @ 04.03.2015. 00:19 ] @
@2012

Pa hajde nas prosvetli

Izvedi nas iz podruma i pokazi nam te silne uspesne projekte u Srbiji......

I shvati - nije ti ovo Slovenija - ovo je Srbija i ovde vladaju neka druga pravila !!!!!!!!!!
[ 2012 @ 04.03.2015. 00:27 ] @
Citat:
sasa022: @2012

Pa hajde nas prosvetli ;)

kad bih mogao da pokazem uspesne projekte u Srbiji, to bi znacilo da srbiju mogu navoditi kao primer. To je iluzija, toga nema, ne postoji. Moze biti primer za loso, ali to nije tema.

Zato sam naveo primer Slovenije, a ti i ostali koji se zele prosvetliti mogu da odu/odete do Slovenije da pogledaju/pogledate kako sve to izgleda i onda platite nekome (kome je to posao) da iz Slovenije dodje i pokaze vam kako se to postize.
Ne mora iz Slovenije, moze iz Poljske. Oni su dobro razvili poljoprivredu (ako se drzimo teme o poljoprivredi).
[ Otto23 @ 04.03.2015. 00:28 ] @
Citat:
2012:
Jeb*ena je paranoja, tesko je ziveti sa tim strahovima.

Taj mrak podruma, stanje izolacije i otudjenosti, neminovno radja aksioznost.
Kada do toga dodje, a koliko mogu primetiti ne da je "doslo", vec se dobro primilo. Zato vam sve je postalo sivo, ne vidite figure, ne vidite predmete, ne vidite nista. Samo nazirete i pokusavate napipati, po pravilu, napipate pogresno.

Od tog mraka kojeg imate u glavame ne mozete videti sta se realno od tih mara moze napraviti, vazno je vama vas blokirani um "pouzdano" signalizirao da je to upereno protiv vas, protiv Srpstva i protiv drzave.

Da bre jadnici, ni neznaju koliko nam je dobro ustvari! Jednostavno, ne vide i ne osecaju kako sve savrseno funkcionishe u ovoj prelepoj, pravnoj, apolitizovanoj zemlji, (pre)punoj mogucnosti, sa mudrom i odgovornom vlascu... koja se kalila na elitnim fakultetima, i postizala opipljive i svetski zabelezne zivotne uspehe, i pre stupanja na politicku scenu! Koja svakim svojim dahom, neprekidno, nesebicno i neumoljivo radi za buducnost i interes svih nas... pritom ne vodeci racuna o svojoj dobrobiti i potrebama. Prosto izgara, da bi nama bilo dobro - ali rezultati su napokon tu! Cene svakodnevno padaju, plate rastu, a posla je u izobilju. Stigli smo do momenta da je toliko dobro, da je i meni neprijatno, a evo i premijer se slaze sa mnom:

Citat:
Vučić: Toliko nam dobro ide da mi je neprijatno

Premijer Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da prvi rezulati ekonomskih mera koje je Vlada preduzela pokazuju neočekivano dobre rezultate, i to toliko da mu je čak i neprijatno da pročita neke od njih koliko su dobri.

http://www.021.rs/Info/Srbija/...o-ide-da-mi-je-neprijatno.html

A kazu, bice jos bolje, i to neprijatno bolje. Jer svakim danom, sve vishe i vishe (neprijatno) napredujmo.
Zivela partija... ziveo drug...
[ 2012 @ 04.03.2015. 00:40 ] @
@Otto23

Jeb*ga, znas kako se nekad pevalo: "To je nama nasa borba dala"

samo zamenis, prilagodis i nastavljas: " To je vama vasa borba dala da imate ..........."

Sami ste birali, sad se radujte (ako vam nije neprijatno)
[ sasa022 @ 04.03.2015. 00:53 ] @
Citat:
2012:
Citat:
sasa022: @2012

To je iluzija, toga nema, ne postoji.

a ti i ostali koji se zele prosvetliti mogu da odu/odete do Slovenije da pogledaju/pogledate kako sve to izgleda i onda platite nekome (kome je to posao) da iz Slovenije dodje i pokaze vam kako se to postize.

Pa eto dolazili su , dali su neke pare..... i sta je napravljeno ???

I objasni nam kako to kad ljudi odavde koji "nisu imali ´leba da jedu" odu na "taj mrski zapad" uspevaju u projektima ? Gde je problem ? Zasto idu tamo , kad ovde mogu da dobiju pare , samo da pocnu da rade ???

[ 2012 @ 04.03.2015. 01:00 ] @
Citat:
sasa022: Pa eto dolazili su , dali su neke pare..... i sta je napravljeno ???

I objasni nam kako to kad ljudi odavde koji "nisu imali ´leba da jedu" odu na "taj mrski zapad" uspevaju u projektima ? Gde je problem ? Zasto idu tamo , kad ovde mogu da dobiju pare , samo da pocnu da rade ???

Sta mislis ti zasto tamo nesto uspeva?

Da ti pomognem malo, nije problem u parama, fali ????

P.S. sad sam video Gorenje (s*ranje od aparata) dobro radi u Srbiji, ide im proizvodnja
[ Lacika.1991 @ 04.03.2015. 01:10 ] @
da možda ne fali radne snage i pametnih ljudi :D
[ sasa022 @ 04.03.2015. 01:32 ] @
Citat:
2012:
P.S. sad sam video Gorenje (s*ranje od aparata) dobro radi u Srbiji, ide im proizvodnja

Da , da blistaju od uspeha - kako da ne. Sto se javne ne kaze koliko para su uzeli iz drzavne kase kao podsticaj.
Zasto vecina radnika ima samo privremen ugovor o radu ?
Zasto radnike menjaju svakih pola godine , tj. zaposljavaju nove ?

Zivim u selu , ( vrlo blizu Stare Pazove pa znam sta se desava u Gorenju ) , a znam i kako i sta rade poljoprivrednici....

I na kraju , po svemu sudeci ne zivis trenutno u Srbiji - zasto si ti otisao ??? Zasto nisi uzeo podsticajna sredstva i ovde pokrenuo biznis ???
[ hotchimney @ 04.03.2015. 01:51 ] @
A evo mu i spisak projekata na koje može da konkuriše.
Tu je i onaj "nesrećni" projekat u kome sam trebao da učestvujem (samo sam trebo da se učlanim).

Citat:
1. Program integrisane podrške inovacijama (ima budžet od 2,8 miliona evra)
2. Program podrške Odeljenju za kontorolu državne pomoći (ima budžet od 79.440 evra)
3. Projekat za borbu protiv pranja novca i finansiranja terorizma u Srbiji (ima budžet od 2.265.000 evra)
4. Projekat Infrastruktura kvaliteta u regionu zapadnog Balkana i Turske (ima budžet od 2.650.000 EUR (EU IPA 2.500.000 EUR + EFTA 150.000 EUR).)
5. Projekat Tehnička pomoć za Nacionalni fond u okviru Ministarstva finansija (sa budžetom od 189,580.00 evra)
6. Projekat podrške Ministarstvu finansija i privrede, Upravi za trezor u izgradnji kapaciteta (sa budžetom od 1,879,000.00 evra)
7. Projekat Tvining iz oblasti sistema naplate poreza i budžetskih prihoda
8. Projekat usklađivanja Sektora za kontrolu primene carinskih propisa (sa budžetom od 8.900.000 evra od čega je 4,4 miliona evra EU a 4,5 miliona evra nacionalna kontribucija.)
9. Projekat Modernizacija Poreske uprave (sa budžetom od 9.470.000 evra, nacionalno kofinansiranje 1.870.000. evra)
10. Projekat Modernizacija carinskog sistema (Budžet projekta je 4,1 milion evra)
11. Projekat Pomoć razvoju internih finansijskih kontrola u javnom sektoru u Republici Srbiji faza 3. (sa budžetom od 1.999.600 evra)
12. Sprovođenje Dunavske strategije.
[ 2012 @ 04.03.2015. 02:15 ] @
Citat:
I na kraju , po svemu sudeci ne zivis trenutno u Srbiji - zasto si ti otisao ???

Zbog pobede. Kao pobednik, morao sam da odem. Ne znam koje si godiste i da li se secas, ne tako davno '99, bio je jedan rat, kratak, u kojem smo pobedili na Kosovu, posle toga sam morao da odem. Mislim, onako, kako dolikuje, kao pobednik.

Citat:
Zasto nisi uzeo podsticajna sredstva i ovde pokrenuo biznis ???

Tada nije bilo podsticajnih sredstava, a ja sam biznis imao.

Ali znas kako to obicno biva, ta pobeda, to je veliki teret, treba se nositi sa time.

[ hotchimney @ 04.03.2015. 03:01 ] @
Nemoj da se preopterećuješ so taj teret.
Biće u Serbiju još puno, puno Kosovskih pobeda.
Kao što je i bilo počev od kosovski boj.
[ SStudio @ 04.03.2015. 08:51 ] @
Bajka ide ovako:
Uzmeš ti ovu pozajmicu, posadiš nešto ili zapatiš marvu.
Dođe vreme žetve branja pokupiš plodove svog rada, znaš cena je ta iha, sad će biti para rekla država cena otkupa tolika, možda i odem u Grčku na more.
Onda prc, država oborila cenu otkupa, jer treba i izvoznički lobi da ide na Mauricijus.
Isteraš traktor sa ostalima, blokiraš Ibarsku, svađate se mesec dana, i na kraju popustiš jer daj šta daš ionako će sve svenuti u hladnjači, ili propasti u silosu, pa neće biti ni za leba.
Sledeće sezone već ide kladioničarsko vađenje, zajmiš na sve strane da vidiš možda povratiš i ono od prošle godine. A ono vrzino kolo.

Skraćena verzija ove bajke sa manje patnje:
Uzmeš pozajmicu, poseješ posadiš, država ne nabavi rakete za protivgradnu ili ne zaposli nikoga na stanici zbog štednje, grad sve ubije i automatski ne moraš da izlaziš da blokiraš Ibarsku, uštediš gorivo.

Što se tiče stočarstva, sve zaplaniraš proračunaš kreneš nadaš se zaradi i onda ti najave da će od 2015 da se pored ovih koje imamo, uvoziti svinje iz eu bez carine.
[ plus_minus @ 04.03.2015. 09:01 ] @
@2012

Citat:

Molim te, nemoj više nikome nikada davati smernice za razmišljanje.
[ Lavlja_Jazbina @ 04.03.2015. 09:34 ] @
SStudio...Ovaj post mi se najvise dopao,ima i drugih,a sigurno ne od 2012.

Na ovaj post bi dodao,licno za mene posto sam na pragu 50-e.Netreba da mi nista daje samo neka daju program da mi otkupi ono sto imam od te poljoprivrede.

Koliko im trebaju proizvodi iz Srbije dokazali su kada su bugari usli u uniju a nama zabranili automatski izvoz krompira ..Bile su cifre i to poprilicne u T.

2012..sta bi sa odlaskom sa foruma,projekat se nastavlja.Pricao si da hoces da se vratis i ulozis u Srbiju!.Evo prilike,mada si tada pricao da je ovde sve nestabilno.

Pa kako je onda ovaj projekat bezbedan ?!! Pokupice nepismena bagra do zadnjeg centa a projekat ce zavrsiti kao jos jedan DUG koja ce Srbija vracati,

Niko nista ne poklanja za Jabe.
[ cika dacha @ 04.03.2015. 10:12 ] @
SStudio@ Ako je tako lose u poljoprivredi, kako onda objasnjavas uspesne poljoprivrednike??? (mislim na one sa malo zemlje)

npr pogledaj emisiju Jovana Memedovica "Organska Srbija'' pa ces videti uspene male poljoprivrednike!!

''Nije vazno koliko radis, nego sta radis'' u tome je cela caka!
[ Lavlja_Jazbina @ 04.03.2015. 10:51 ] @
Ko ji su to uspesni,daj neka imena i cime se bave,ko im otkupljuje ?? Venturin SVASTABASTA je lepo opisao proces a covek je ulozio ozbiljnu kintu.

Rekao je Ćao organskim kokama.Zasto.Neisplativo pored smrdljivih i napunpanih vodom.Pusti te price uspesnih.Za uspesnog je potrebno mnooogo kinte

a to ovi sigurno ne daju.Pre neki dan cujem prodaju svinje 90 rsd zive vage .Ko koga tu *ebe !!!
[ djoka_l @ 04.03.2015. 11:22 ] @
Izgleda, svi pročitaju naslov, a niko tekst:
Citat:
Prvi uslov je registrovano poljoprivredno gazdinstvo, minimalna investicija je od 10.000 do 20.000 evra, a programom je predviđeno i gde se tačno novac može utrošiti.

Citat:
Sredstvima namenjenim za ruralni razvoj (IPARD program) moguće je kupovati poljoprivredne mašine, opremu za plastenike, sisteme za navodnjavanje, kupovinu i rekonstrukciju objekata. Sve to je dozvoljeno u sektorima mleka, mesa, voća i povrća. Dobijenim novcem nije dozvoljno kupovati zemljiše, stoku i seme.

1. Dakle nema reči o "započinjanju biznisa" nego već moraš da se baviš poljoprivredom.
2. Drugo, ne dobijaš pare da "počneš" biznis. Treba prvo da uložiš 10-20 hiljada evra i onda, možda, dobiješ pola od onoga što si uložio kao podsticaj.

Kako ide scenario. Imaš zemlju i neku poljoprivrednu proizvodnju. Napraviš elaborat (nekome platiš za to), a onda počneš da skupljaš papire i da obilaziš banke i prijatelje da prikupiš 20.000 evra. Na kraju dobiješ taj kredit od 20.000 evra. Onda odneseš elaborat čiki koji je zadužen da ti odobri podsticaj, on baci pogled na elaborat, pozove te u stranu i kaže "Dećko (namerno sa ć), mnogo ti je dobar ovaj elaborat, ali ako ti ovo poguram, meni 30% (50%, 70%, zavisi kako se mladi poljoprivrednik cenjka)".

Onda je "mladi poljoprivrednik" ostao sa 15.000 evra (13.000, 17.000 evra duga - zavisno od cenjkanja) sa opremom i mašinama i sa nikakvim garancijama da će to što proizvede (ako išta uspe da proizvede uzimajući u obzir poplave, klizišta, zemljotrese, grad itd.) moći i nekome da proda po ceni koja mu omogućava da od toga živi i vraća kredit...

Edit: SStudio bolje objasnio ovaj moj poslednji pasus...
[ cika dacha @ 04.03.2015. 13:54 ] @
Lavlja_Jazbina@ citao sam i ja taj blog SVASTABASTA i on je napravio jednu ogromnu gresku!!!!
a to je sto je napravio imanje u Senti!
najbolja lokacija za male poljoprivrednike je izmedju NS i BG !
znaci na toj relaciji treba dici imanje!
Kupci organske hrane koja je skuplja se nalaze u gradovima koji imaju novac i znaju sta je zdravije a ne u senti gde se svi iseljavaju jer dobijaju pasos EU...

Malih i uspesnih ima mnogo! Samo covek treba biti pametan i da zna sta da radi, a ne koliko da radi!

Onaj koji radi zemlju i ima SVINJE, svoju ili nek koristi uslugu malih klanica i jednu malu mesaru nek ima u gradu, taj ima profit VEOMA VELIK !
I njemu odgovara bilo koja cena tovljenika zive vage, jer on ima svoju mesaru gde prodaje po 3-4 eur a ta cena ne pada, a znam jednog koji ima fast food u ns a ima svoje svinje i njivu, eno ga ima 3 radnika, sad je gazda!
[ 2012 @ 04.03.2015. 18:46 ] @
Citat:
plus_minus:
@2012

Citat:

Molim te, nemoj više nikome nikada davati smernice za razmišljanje.

Ti si verovatno od onih sto se boje da ce od razmisljanja dobiti tumor na mozgu.
Nema razloga za strah, budi siguran!
[ 2012 @ 04.03.2015. 19:04 ] @
Citat:
djoka_l:
Izgleda, svi pročitaju naslov, a niko tekst:
Citat:
Prvi uslov je registrovano poljoprivredno gazdinstvo, minimalna investicija je od 10.000 do 20.000 evra, a programom je predviđeno i gde se tačno novac može utrošiti.

Citat:
Sredstvima namenjenim za ruralni razvoj (IPARD program) moguće je kupovati poljoprivredne mašine, opremu za plastenike, sisteme za navodnjavanje, kupovinu i rekonstrukciju objekata. Sve to je dozvoljeno u sektorima mleka, mesa, voća i povrća. Dobijenim novcem nije dozvoljno kupovati zemljiše, stoku i seme.

1. Dakle nema reči o "započinjanju biznisa" nego već moraš da se baviš poljoprivredom.
2. Drugo, ne dobijaš pare da "počneš" biznis. Treba prvo da uložiš 10-20 hiljada evra i onda, možda, dobiješ pola od onoga što si uložio kao podsticaj.

Kako ide scenario. Imaš zemlju i neku poljoprivrednu proizvodnju. Napraviš elaborat (nekome platiš za to), a onda počneš da skupljaš papire i da obilaziš banke i prijatelje da prikupiš 20.000 evra. Na kraju dobiješ taj kredit od 20.000 evra. Onda odneseš elaborat čiki koji je zadužen da ti odobri podsticaj, on baci pogled na elaborat, pozove te u stranu i kaže "Dećko (namerno sa ć), mnogo ti je dobar ovaj elaborat, ali ako ti ovo poguram, meni 30% (50%, 70%, zavisi kako se mladi poljoprivrednik cenjka)".

Onda je "mladi poljoprivrednik" ostao sa 15.000 evra (13.000, 17.000 evra duga - zavisno od cenjkanja) sa opremom i mašinama i sa nikakvim garancijama da će to što proizvede (ako išta uspe da proizvede uzimajući u obzir poplave, klizišta, zemljotrese, grad itd.) moći i nekome da proda po ceni koja mu omogućava da od toga živi i vraća kredit...

Edit: SStudio bolje objasnio ovaj moj poslednji pasus...

Kada ti cika potrazi procenat, ti lepo ciku prijavi, normalno predhodno ga lepo namesti da tu prijavu mozes potvrditi.

Ostalo je napisano iz "mraka". Po nekim analizama koje su radjene za vecinu loseg u poljoprivredi krivi su sami poljoprivrednici.
[ Lavlja_Jazbina @ 04.03.2015. 19:23 ] @
cika dacha...Ti masis poentu.Ja u gradu pored toliko poznastava nisam primetio da to sto ti pricas ne da nema pojma nego je dibidus dezinformacija.

Kakve veze ima sto je on u Senti.Pa nece organsku hranu da prodaje u Senti nego u bg.Nema on hale nego 1000 pilica.Napisao je opis da smrdljivo+puno vode = cena,

koju on ne moze da postigne na taj nacin.Da,sada treba da ima svoju mesaru.To su price i urbane legende.Ima,imas i u Bolecu na pijaci gde covek punomasni sir prodaje a red

je ogroman.Imas one koji prodaju kackavalj pa narucuju satove od 6k€,voze automobile od 30k,ima i na kalenicu baba koja od sira kupuje sa 5 tezgi 1k€ u menjacnici ( kod drugara

pa znam pricu kao i za kackavalj ) nedeljno ,ali to su pojedinci dok drugi kubure.Ako mislis da uposlis ogroman broj ljudi,to nece ici lako da svi imaju mesare i bla,bla.

3 godina zapocinje sa mojim bla truc i jos nisam siguran da li zagristi bilo sta.2012 kupio 50 kosnica i pored 100 od rodjaka prihranjujemo 2 godine drustva.

U ovoj ako bagrem kalira a ne bi trebalo sobzirom na vreme, mogu lepo da ih prodam.Dzabe 5t meda godisnje kada kuburis 2-3 godine sa 0 prohodom,odnosno minusom.

I sada ce neki mladjani kojem su roditelji zapalili u grad, njega da vracaju kao univerzalnog poljoprivrednog vojnika.Nece to ici tako.Prvo sto ce se preskociti to je agro strucnjak

koga treba platiti za savet i procenu,ostalo je samo nizbrdica za kiks.Bolje kiosk u gradu nego rad na selu.Provereno.
[ cika dacha @ 04.03.2015. 20:31 ] @
Lave pogledaj emisiju Jovana Memedovica ''Organska Srbija"
[ Aleksandar Đokić @ 04.03.2015. 21:10 ] @
Poslove ovog tipa treba da pocinju veci igraci, i da zaposljavaju ljude. Prosla su doba malih seljaka koji prodaju sir na pijaci.
[ Lavlja_Jazbina @ 04.03.2015. 21:19 ] @
cika dacha.,i sada pored toliko ogledanih poljoprivrednih emiija treba da gledam mr.nakurnjaka.Jbt,volim da ga gledam kao dopisnika u njegovim emisijama,ali samo to.
[ cika dacha @ 04.03.2015. 21:41 ] @
u toj epizodi videces uspesne male poljoprivrednike!
[ Lavlja_Jazbina @ 04.03.2015. 22:04 ] @
Sta je ta epizoda posebna ? Pa to i u svasta basti radi covek samo sto ovi plasiraju sir.

Mislim da brkas uspesan i plasman.Mogu ja da imam tone nekog proizvoda ali ako nema plasmana mogu da se slikam sa njim.

Tako i ti tvoji "uspesni mali"privrednici.Uspesni su sto imaju kombinaciju za plasman,Rad i proizvod,to nikome nije problem.
[ cika dacha @ 04.03.2015. 22:17 ] @
Lavlja_Jazbina@ a zasto da proizvodis nesto sto ne mozes da plasiras?!
[ branko tod @ 04.03.2015. 22:25 ] @
Dačo, moram i malko da se umešam. Reci mi, molim te gde živi i čime se baviš, samo okvirno.
[ cika dacha @ 04.03.2015. 22:37 ] @
NS
Viši savetnik kod Lions Dena.

Vi?
[ branko tod @ 04.03.2015. 23:24 ] @
Dačo, ne znam šta je to Lions Den, ali nema veze. Stalno sam mislio ( barem sam tako shvatao ),
da imaš ( mislim da je bolje na ti, verovatno si mojih godina, a i običaj je na forumu ) neke veze sa
poloprivredom. Koliko se sećam spominje se tu neki voćnjak i neka znanja oko poljoprivrede, i NS
je mnogo bliži poljoprivredi nego BG. Neko ko je rođen i porastao u Bg nema šanse sa 25 godina
da napravi reset u glavi ode u neki pič.ovac. I još da radi kao konj uz neizvesan ishod priče. Tu nema
blejanja, ženskih, kafića, mame i tate. Postoje neki kontakti i veze koje mogu da ostvare neke prihode
i neku kintu. Po gradu mogu da ostvare neku egzistenciju za koju će malo kasnije shvatiti da je nikakva.
Seljačkog posla mogu da se prihvate gradski ljudi kojima je pun kofer svega, koji imaju čvrstu porodicu
iza sebe i koji mogu da ulože pare u celu priču ili im deda ostavi dobro imanje. Ako su bez ikakvog
seljačkog iskustva tu će biti lutanja i pucanja. Ja se amaterski bavim poljoprivredom i imam četiri
plastenika. Tri su pored moje fabričice i napravili smo rezervar za zalivanje. Da li te iteresuje da je neko
usuo flašu totala u vodu i da mi je 3000 struka paradajza jednostavno stalo sa rastom, jer šta ja iz grada
imam da se bavim poljoprivredom.
Treba strašna volja, snaga i pamet da se dobro uspe u tom poslu. I sve je teže uspeti jer je konkurencija
sve jača.I normalno, treba uložiti dost para u celu priču, što obično znači prodati stan i krenuti u neizvesno
[ 2012 @ 05.03.2015. 02:56 ] @
Citat:
cika dacha: Lavlja_Jazbina@ a zasto da proizvodis nesto sto ne mozes da plasiras?!

Tradicija. Nije to nova pojava.

Znas li kako ide planiranje proizvodnje kod poljoprivrednika.

Vidi seljak sta je ove godine imalo dobru cenu (ali vide svi), to poselje (poseju svi), kada rodi iduce godine (rodilo svima), normalno padne cena. Ima veca ponuda od potraznje.

Vide seljaci sta je te godine imalo dobru cenu i cega nema na trzistu (ali vide svi), to proizvedu, kada proizvedu (proizveli svi), opet ista prica.

I tako iz godine u godinu, onda se se po staroj dobroj navici sete da nije bitno sta su proziveli, koliko su proizveli, vazno da drzava mora sve da im odkupi po ceni koja njima odgovara. Normalno od toga uglavnom nema nista i tako iz godine u godinu. Takodje je normalno da je za to kriv neko drugi.

To je tradicija. Kako nas seljak veoma drzi do tradicije, ne pada mu na pamet da menja svoje navike.
[ plus_minus @ 05.03.2015. 04:05 ] @
Citat:
2012:
Ti si verovatno od onih sto se boje da ce od razmisljanja dobiti tumor na mozgu.
Nema razloga za strah, budi siguran!

Ne, ne srećo moja, ne..

Citat:

Ako pocnes da razvijas poljoprivredu, trebace ti tehnologija (znanje)
Trebace ti mehanizacija
Trebace ti plasman

Kako napredujes trebace ti dostavna vozila
Trebace ti jos neki kredit
Trebace ti sitemi za skladiranje

Kako napredujes zaposljavaceh i druge, kako zaposljavas druge manji ce biti broj onih koji ce traziti azil.
Kako se smanjuje broj onih koji traze azil, povecavace se broj onih koji ostaju na svojoj teritoriji i ojacava se "nova Krajina" ili barijera prema istoku.

kako ti se vremenom poboljsava standard trebace ti malo "luksuza" koje ces kupiti na Zapadu, mozda pozelis i da prosetas da vidis kao izgleda taj svet van Srbije ( i eventualno severa Grcke).
kako ti standard ide gore, vremenom ces pozeleti i neko auto iz Nemacke ili Francuske (dostavno vozilo si vec na pocetku kupio).....

Ajde sada probaj sam.

Od svih silnih trebaće ti, kako i ako, postoji i 'okle? .. da li će? Hoće li ispasti - tako?

Na svakom koraku i "smernicama za razmišljanje", ti imaš ... koliko "what if?" scenarija?

Niti jedan jedini "whatif" scenario, ti nisi elaborirao.. u tvojim precenjenim smernicama za razmišljanje, za ES populaciju.
Što za one koji obitavaju isključivo na delovima koji su nastali od previše ES smeća, što za ostale.

A tematiku, pa, to ti je podario šiptarski bljic.
Bravo pajseru.

I za kraj, reci ti meni, krajnji bot/trol-korisniče, da li jedan koder ili scripting architect, može da opstane a da ne koristi, pogađaš šta?
Ako ne znaš, ili nisi siguran, pitaj sirija.
[ Lavlja_Jazbina @ 05.03.2015. 05:46 ] @
Citat:
Tradicija. Nije to nova pojava.

Vidi nesreco.Ti ne da nemas blage veze sa poljoprivredom nego nemas veze sa bilo cim.Prvo,karakter ti je nula.Drugo,za sta god si se uhvatio to se osusilo.

Dal baljezgao ( drugacije se tvoj rezon ne moze opisati ) o kladionicama pa omasis poentu,ili pocnes neke teme o ubistvu nekih prodanih dusa "demokrata".

Jednostavno si se zaglavio preko i sada nemas kud sem ovog foruma .Daca da ne radi za drugog ,pa se poistoveti kao i ti sa nekim dišom pa zivi tudje vizije

ne bi lupetali .Sto se tebe tice slobodno kada dodjes u zemlju o koju bolje poznajes od nas,javi se da doces na jednu kuru mirisanje balege,koja ne smrdi,koliko god

ti mislio suprotno.Prestani vise sa tim narcisoidnim ponasanjem a sto se tice teme koju si pokrenuo.Pa ti o tome nemas pojma,provereno.

Da bi dokazao evo ti jednog pitanja.Koliko dnevno krava moze da pojede i koliko vode moze da popije ??.

Sta je,googl.Zajebi radnju i ne mlati vise praznu slamu nego asov u ruke.Mislim da si jedan od onih nesretnika koji je posao trbuhom za kruhoma a zavrsio kao belo roblje.

.

Ovo na kraju,ima da me drzi nasmejanog ceo dan,jes da je kisovito..

[ Darko Nedeljković @ 05.03.2015. 08:47 ] @
Citat:
2012:

Vidi seljak sta je ove godine imalo dobru cenu (ali vide svi), to poselje (poseju svi), kada rodi iduce godine (rodilo svima), normalno padne cena. Ima veca ponuda od potraznje.

Vide seljaci sta je te godine imalo dobru cenu i cega nema na trzistu (ali vide svi), to proizvedu, kada proizvedu (proizveli svi), opet ista prica.

I tako iz godine u godinu, onda se se po staroj dobroj navici sete da nije bitno sta su proziveli, koliko su proizveli, vazno da drzava mora sve da im odkupi po ceni koja njima odgovara. Normalno od toga uglavnom nema nista i tako iz godine u godinu. Takodje je normalno da je za to kriv neko drugi.

A kako ti mislis da bi to moglo da funkcionise?!
Slucajno znam kako se to radi u EU... Drzava/EU planira koliko cega treba za sledecu godinu i vec drugom polovinom godine deli kvote za sledecu. Kad pocnu da se dele kvote, svi trcecim korakom krenu u svoju jedinicu lokalne samouprave kako bi uzelli ono sto se njima svidja. Poslednji naravno dobija ono sto ostane. Onaj ko ne uzme kvote vec hoce sam da proizvodi sta hoce, taj ne dobija subvencije, a tamo su subvencije reda velicine prihoda od prodaje proizvoda, pa niko nije lud da zaseje ni saksiju dok ne uzme svoju kvotu. Cinjenica je da drzava Srbija ne radi svoj deo posla koji rade drzave clanice EU, a da li bi mogla da ga radi ili ne bi, to je vec druga tema.
[ cika dacha @ 05.03.2015. 09:06 ] @
branko tod@
dobro se secas, imam nesto malo zemlje i vocnjak, a znanja o poljoprivredi su iz iskustva licnih, porodicnih i prijatelja.
Dajem ti podrsku i nadam se da ces izdrzati da sve nedace srusis i pobedis, pa tvoji plastenici da zasijaju punim sjajem!!!Srecno!

2012@ malo gresis, mladji poljoprivrednici ipak vise koriste glavu!

Lavlja_Jazbina@ Cije ja vizije zivim?

Darko Nedeljković@ ovde je surovi kapitalizam pa na drzavu i ne treba gledati! svako za sebe!
[ 2012 @ 05.03.2015. 14:39 ] @
Citat:
Od svih silnih trebaće ti, kako i ako, postoji i 'okle? .. da li će? Hoće li ispasti - tako?

Na svakom koraku i "smernicama za razmišljanje", ti imaš ... koliko "what if?" scenarija?

Niti jedan jedini "whatif" scenario, ti nisi elaborirao.. u tvojim precenjenim smernicama za razmišljanje, za ES populaciju.
Što za one koji obitavaju isključivo na delovima koji su nastali od previše ES smeća, što za ostale.

A tematiku, pa, to ti je podario šiptarski bljic.
Bravo pajseru.

I za kraj, reci ti meni, krajnji bot/trol-korisniče, da li jedan koder ili scripting architect, može da opstane a da ne koristi, pogađaš šta?
Ako ne znaš, ili nisi siguran, pitaj sirija.

Ja sam ipak siguran da se ti bojis da ne dobijes tumor na mozgu od razmisljanja. Procitao si to se vidi, razumeo nisi, takodje se vidi.

kako sam lepo napisao, to su smernice za razmisljanje. Odgovore trebas sam potraziti ili preformulirati mail i postaviti pitanje. navedes o cemu si razmisljao, sta si sam smislio, sta ti nije jasno i postavis pitanje. Isto kao na konsultacijama. Kada ides na konsultacije kod profesora ne trazis od njega da ti ponovo drzi predavanje vec pokazes da si predavanje pratio, da si preporuceni materijal procitao, pokazes da si razmisljao i samo pitas da ti objasni onaj mali deo koji ti je ostao nejasan.

Ajde sada polako prema prema protokolu koji sam ti dao, samo sledi proceduru i kada stignes do konsultacija javi se da ti objasnim.
[ 2012 @ 05.03.2015. 15:01 ] @
Citat:
Da bi dokazao evo ti jednog pitanja.Koliko dnevno krava moze da pojede i koliko vode moze da popije ??.

Koliko vode krava popije je pitanje za veterinarnog tehnicara, fondovi i finansiranje poljoprivrede su pitanja iz finansija (neka bude iz ekonomije).

Menadzment ili upravljanje poljoprivrednom proizvodnjom iziskuje veca znanja od podatka koliko vode popije krava. Taj podatak se dobije od osobe koja je zaduzena za taj deo posla i samo se unese kao parametar.

To izgleda ovako:

od fonda dobijemo X necega, od tih X necega za tehnicara odvajamo X1 necega, taj tehnicar koji ima znanja o tome koliko vode pije krava vodi evidenciju o tome, menadzer samo vodi evidenciju da li je tehnicar dobio platu (i koliko), da li su krave popile vodu (i koliko) to je X2 i da li su rezultati zadovoljavajuci X3.
Tako dobijemo:

X3 mora biti vece od X + X1 + X2

ako od prodajne cene mesa (ili cega vec) ne mozemo pokriti troskove, ne bavimo se tom vrstom proizvodnje

ili

trazimo nacina da smanjimo troskove proizvodnje tako sto pravimo optimizaciju procesa.
[ 2012 @ 05.03.2015. 15:12 ] @
@Darko Nedeljković

Ti si sam sebi odgovorio kako treba da funkcionise.

Citat:
Cinjenica je da drzava Srbija ne radi svoj deo posla koji rade drzave clanice EU, a da li bi mogla da ga radi ili ne bi, to je vec druga tema.

To je kljuc problema. A jedini razlog zasto drzava ne radi svoj deo posla je taj sto seljaci nisu dovoljno vesti i dovoljno uporni da drzavu prinude da radi svoj deo posla.
Kada budu stekli vestinu da prinude drzavu da radi svoj posao i kada budu stekli "kondiciju" da mogu istrajati u svojim namerama dobice i rezultate. U medjuvremenu nemaju zasto kukati i zaliti se na nekog drugog.
[ Darko Nedeljković @ 05.03.2015. 15:43 ] @
Da, primetno je na ovom forumu da kad advokati/prosvetari/taksisti/novinari/whoever nastoje da ostvare svoja prava onda se na to gleda uglavnom blagonaklono, a kad poljoprivrednici pokusaju isto krece lavina osuda i komentara tipa "evo ih opet, oni stvarno nisu normalni..."
[ ventura @ 05.03.2015. 15:51 ] @
Svako neka gleda i radi svoj posao, neka se ne meša u tuđi i svima će nam biti odlično.

Poljoprivrednicima ako se ne sviđa tretman koji dobijaju od vlasti, to se ne rešava traktorima ispred skupštine, već glasačkim listićem. Isto važi i za sve bogom dane, čiji su problemi važniji od svega ostalog u državi.
[ plus_minus @ 05.03.2015. 15:57 ] @
@21.12.2012

A ja nisam siguran, nego znam da gubim vreme sa nepismenim mladunčetom, teoretičarem. Ti bre rečenicu (velikim slovima se započinju) ne umeš da složiš, ti ćeš radnom narodu da daješ smernice. Ne bi me začudilo da sediš u poslaničkoj klupi ili da si još gore, tek pre neki dan dobio platu od poljoprivrednog degenes bot predvodnika pa pun elana i spokoja misliš da trebaš još i da postojiš. Čovek ti postavio najnormalnije pitanje koje zna svaki normalan stočar ili svaki drugi čovek sa sela, a ti si kao nedogojeni degenerik krenuo da filozofiraš o veterinarskim tehičarima,..

Koje si ti stranke član, hajde samo to mi za kraj još reci.
Bez obzira, ova tema jako brzo odlazi u prašinu, u svakom slučaju.

@ventura

Citat:
.. to se ne rešava traktorima ispred skupštine, već glasačkim listićem.

To, to.. samo to ima da reši, najbolje ima da reši sve, ništa više od toga.
Glasački listić, CESID, čista izborna volja građana i par stotina hiljada mrtvih sa pravom glasa.

[Ovu poruku je menjao plus_minus dana 05.03.2015. u 17:08 GMT+1]
[ SStudio @ 05.03.2015. 17:18 ] @
Citat:
uspesne male poljoprivrednike

Te emisije kako sve cveta u poljoprivredi pa proberu dvojicu trojicu koji su od muke krenuli time da se bave prošle godine, i ne računam za uspeh.
Obrnuli neki kapital, presipaju iz šupljeg u prazno, dodaju sopstveni novac koji su namenili za to pa ako prežive do sledeće setve.
Neka ih taj isti memedović nađe za par godina da uslika njihov "uspeh" uz ovakvo razmišljanje neorganizovane lopovske države.
[ 2012 @ 05.03.2015. 19:56 ] @
Citat:
plus_minus: @21.12.2012

A ja nisam siguran, nego znam da gubim vreme sa nepismenim mladunčetom, teoretičarem. Ti bre rečenicu (velikim slovima se započinju) ne umeš da složiš, ti ćeš radnom narodu da daješ smernice. Ne bi me začudilo da sediš u poslaničkoj klupi ili da si još gore, tek pre neki dan dobio platu od poljoprivrednog degenes bot predvodnika pa pun elana i spokoja misliš da trebaš još i da postojiš. Čovek ti postavio najnormalnije pitanje koje zna svaki normalan stočar ili svaki drugi čovek sa sela, a ti si kao nedogojeni degenerik krenuo da filozofiraš o veterinarskim tehičarima,..

Koje si ti stranke član, hajde samo to mi za kraj još reci.
Bez obzira, ova tema jako brzo odlazi u prašinu, u svakom slučaju.

Samo ti tupsone sedi u mraku i uzivaj, tebi ionako nema pomoci.
Iz faktickog stanja u Srbiji lepo se vidi sta ste sposobni da uradite vi koji "pravilno sastavljate recenice".
Tema moze slobodno da se zatvori, bolje je sedeti u mraku i raspravljati svetsku geo-strategiju i u svemu videti teorije zavere.

Tesko je to stanje paranoje.
[ 2012 @ 05.03.2015. 20:17 ] @
Citat:
SStudio:
Citat:
uspesne male poljoprivrednike

Te emisije kako sve cveta u poljoprivredi pa proberu dvojicu trojicu koji su od muke krenuli time da se bave prošle godine, i ne računam za uspeh.
Obrnuli neki kapital, presipaju iz šupljeg u prazno, dodaju sopstveni novac koji su namenili za to pa ako prežive do sledeće setve.
Neka ih taj isti memedović nađe za par godina da uslika njihov "uspeh" uz ovakvo razmišljanje neorganizovane lopovske države.

U tim emisijama nema privida kako sve cveta u poljoprivredi vec ima prezentacija odredjenih pozitivnih primera
[ Lavlja_Jazbina @ 05.03.2015. 20:17 ] @
Citat:
Ventura,,,Svako neka gleda i radi svoj posao, neka se ne meša u tuđi i svima će nam biti odlično.

Sa ovim se slazem,a pocecu od sebe da ovde vise i ne pisem nista ma sta radio.Takvima kao pokretacu teme koji alli ama bas nema blage veze

sa samom temom,necu je ni hraniti a meni lakse.Sto sada da sebe umaram i prikazujem kako je uspela basta i pravim neku konverziju.

Sa 2012.Smesno.A daca je strucnjak sa " DOBRA CENA,USPESNI POLJOPRIVREDNICI,NIJE SKUPO ITD.."Brate izvini ali to traje godinu i vise pa si mi se squrcio

u ovoj temi i primerom memedovic a covek iz svastabaste glup i nema pojma.Kao da je pao sa marsa.
[ 2012 @ 05.03.2015. 20:31 ] @
^ Ajde genije reci ti meni kako je Poljacima uspelo da razviju poljoprivredu, a recimo u Srbiji ne uspeva.
Iz istih fondova mogu povuci sredstva, imaju priliku koristiti isto trziste, priblizno isti uslovi.
[ branko tod @ 05.03.2015. 20:53 ] @
Protežiro ih njihov papa.
[ 2012 @ 05.03.2015. 20:59 ] @
Gde ih je to protezirao. Imaju realnu proizvodnju.

Stara navika da se pronadje izgovor, nekakvo opravdanje i neko ko ce biti krivac.
[ Lavlja_Jazbina @ 05.03.2015. 21:07 ] @
Citat:
2012:
^ Ajde genije reci ti meni kako je Poljacima uspelo da razviju poljoprivredu, a recimo u Srbiji ne uspeva.
Iz istih fondova mogu povuci sredstva, imaju priliku koristiti isto trziste, priblizno isti uslovi.

Da li si ti svestan ovog posta zasto je besmisleno sa tobom pricati.Pa zasto ti ne ulozis u posao u engleskoj i budes gazda.Sto si zapeo da otvaras ovde ljudima oci.

I nisam genije.Sebe mogu opisati kao neku nakazu.Glup,usi su prekopirano magarece,njicem,mucem,Pored magarecih usiju faca mi ide na majmuna zato sto sam to

vecinom zivota i bio.A sada,imam lovu da odradim bilo kakav hiruski zahvat estetske hirurgije a ponasanje sam prebacio isto kako se ponasaju zveri.

Znas,pun mi je qurac jahanja ikompleksiranih bilmeza koji za obican i jednostavan zivot moraju da ga komlikuju.Tako da sam ogranicio finansije za davanje isto tim koji

kao crvi dodju na vrata i prose.Sta je,tesko na forumu pricati otvoreno i jednostavno kako se moze postici neki rezultat.

Ti licno,pa ti ni cipele nisi ukaljao a vodis ovde demagogiju kako ce neko dobiti pare i kako se vodi pol.gazdinstvo.Nece dobiti nista,vec ti je studio objasnio.

A stvarno mi nije tesko sacekati kraj ove i naredne 2 godine kakvo ce stanje uopste biti u zemlji.Jedino mi smeta sto postajem gori i bezosecajniji prema okolini,a nisam bio takav.

Doduse,majmunski kostim mi postao tesan.
[ 2012 @ 05.03.2015. 21:24 ] @
Citat:
Da li si ti svestan ovog posta zasto je besmisleno sa tobom pricati.

Nisam svestan. U cemu se sastoju ta besmislenost?

Citat:
Pa zasto ti ne ulozis u posao u engleskoj i budes gazda.Sto si zapeo da otvaras ovde ljudima oci.

Sta znaci biti gazada?

Pitas zasto ne ulagati u Englesku, vec u Srbiju?

Zbog resursa i potencijala. Investicija u Englesku je skupa, resursi su "zauzeti", sigurnost je velika, cena je visoka, potencijalna dobit mala. Pogledaj cenu zemlje u Engleskoj i pogledaj cenu zemlje u Srbiji. Pogledaj plate. Samo treba resiti produktivnost i pravnu sigurnost. Sve ostalo se posle samo namesti.

Zasto otvarati oci ljudima?
Da bi povecali produktivnost i da bi izgradili bolju pravnu sigurnost.
[ Lavlja_Jazbina @ 05.03.2015. 21:45 ] @
Citat:
Samo treba resiti produktivnost i pravnu sigurnost

Wrong,biiiip.Produktivnost nije problem,ovo drugo je.Evo,zena me nervira sa TV-om i emisijom o problemu u svinjarstvu.Ljudi poceli sa nekom matematikom

od 160 rsd a pali na 90.A tv emisija nam otvara oci,sa sve rasirenim zenicama.E sada nastupa filozof daca,sto se bavis sa onim sto nije produktivno.Ti se slobodno uclani u neku

stranku i uklopices se brzo.

E,da ne bude nesporazuma.Valja valjda za forum sto ne drzis rec pa i dalje testiras,ali bi te ja pozdravio.Idem do ogledala da vidim da li sam sa cela oprao natpis budala.

Cao.

[ 2012 @ 05.03.2015. 21:53 ] @
Citat:
Wrong,biiiip.Produktivnost nije problem,ovo drugo je.

Ako je produktivnost dobra, kako to da je cena proizvoda visoka?

Citat:
Valja valjda za forum sto ne drzis rec pa i dalje testiras,

Malo testiram, malo savetujem, malo uticem, malo podsecam.

P.S. Prvo merenje (testiranje) je bilo porazavajuce.

Zaboravio sam da te pitam da li znas sta znaci dobra produktivnost?

[Ovu poruku je menjao 2012 dana 05.03.2015. u 23:04 GMT+1]
[ hotchimney @ 05.03.2015. 22:32 ] @
Koliko čitam ima genijalaca koji bi napravili poljoprivredni preporod po srblju.
Neka, neka, slobodno je da i oni konkurišu za Jevro donacije
samo nek kupe parče zemlje srbice,
sakupe odgovarajuća dokumenta
i eto love na kamare.

Ipak, nije mi jasno, kad su tako pametni,
što se potucaju u tudjini od nemila do nedraga
ližu skute imperijalistima
kad na svojoj
rodnoj grudi visoko podignutog čela
mogu da žive ko carevi?
[ 2012 @ 05.03.2015. 22:59 ] @
^ Leso si procitao i jos gore razumeo. Nista novo od tebe.
[ hotchimney @ 05.03.2015. 23:36 ] @
To je zato jer sam odranije počeo da koristim tvoj mozak.
[ 2012 @ 06.03.2015. 00:02 ] @
Citat:
hotchimney: To je zato jer sam odranije počeo da koristim tvoj mozak.

Slobodno nastavi sa koriscenjem. Ja sam uvek pomagao one koji nemaju.
[ hotchimney @ 06.03.2015. 00:38 ] @
Niko ne kaže da nema.
Slabo zapažaš, očigledno ti nedostaje...
[ plus_minus @ 06.03.2015. 05:26 ] @
Citat:
2012:
Samo ti tupsone sedi u mraku i uzivaj, tebi ionako nema pomoci.

Nema. Uglavnom zbog nedopravljenih degenerika i uspešnih bizmis rss feed naučnika kao što si ti.

Citat:
Iz faktickog stanja u Srbiji lepo se vidi sta ste sposobni da uradite vi koji "pravilno sastavljate recenice".

Vi se takođe započinje velikim slovom, uvek kada se eliti obraćaš, bez obzira jel' to "v" na početku rečenice ili ne.

Citat:
Tema moze slobodno da se zatvori, bolje je sedeti u mraku i raspravljati svetsku geo-strategiju i u svemu videti teorije zavere.

Može. Da se zaključa.

Citat:
Tesko je to stanje paranoje.

I ja se slažem. Korisničko ime tvoje. Nemoj da se sekiraš, 'saće' kraj tetrada.
Eto, ako nisi stigao da presečeš sebi vene, septembar mesec ove godine - stairway to heaven.
I potrudi se da nas u septembru ne razočaraš.
[ niki212 @ 06.03.2015. 07:31 ] @
Citat:
2012:
Citat:
hotchimney: To je zato jer sam odranije počeo da koristim tvoj mozak.

Slobodno nastavi sa koriscenjem. Ja sam uvek pomagao one koji nemaju.

Onda su potpuno propali , tu nema baš ič za upotrebu
[ 2012 @ 06.03.2015. 14:10 ] @
Tupsone, nema tebi pomoci.

Zapamti jednu stvar (ako mozes) samo se prvo lice jednine pise velikim slovom. Vi ili ti, to se pise isto.
Mada sam kod iskompleksiranih primetio uzrecicu "moja malenkost", koju sigurno i ti redovno koristis.

Mrak, blokada uma su osnovne karakteristike kako tvoje tako i tebi slicnih, zbog toga se bojite i instiktivno odbijate svaki savet, svaki predlog da uradite nesto za svoje dobro.
Vodjen tim strahom savetujes i druge da odbace svaku ideju ili savet videci u tome samo zaveru. Svoj posao ne razumes ili ga nemas, rezultati su ti uglavnom nezadovoljavajuci, ali se zato "savrseno razumes u tudji posao".
Nista novo.
[ niki212 @ 06.03.2015. 15:41 ] @
Koji vokabular, svaka čast, dobro si vaspitan.
[ plus_minus @ 06.03.2015. 16:53 ] @
@21.12.2012

Jel' znaš da si baš simpa kad se neuroziraš? :)
Buci, buci.. :D .. drago naše ES mladunče .. zeleno..
Uruk-hai sivo/zeleno..
[ SStudio @ 08.03.2015. 09:12 ] @
Citat:
Tupsone, nema tebi pomoci.

Tako je to sa genetski modifikovanim radikalima, kad nemaju argumenata, hvataju na dreku.