Magistar agronomije smijer vocarsvo mi objasnio zasto i kako se to radi radi sprecavanja dehidracije plodova.U pocetku primjene mjere zastite se korisio prirodni vosak,danas nekakve komore sa silikonskom maglicom koja ostvi na istim tanak zastitni film naziv vosak ostavljen jer zvuci prirodnije .Bezopasan po zdravlje tako tvrdi.
Te jabuke izgledaju primamljivo sjaje u odnosu na ostale.Susretao sam se sa prirodnim naslagama toga voska kod pojedinih sorti.
Pranje u toploj vodi plus malo deterdzenta za posudje te obilato ispiranje rjesava te naslage pre konzumacije.
Zasto sam pokrenuo temu?
Ja sam strastveni "jabuko zderac" sedmicno mi treba 5-10 kilograma zavisi kako sam raspolozen.Danas otisao na pijacu rekao daj mi 10 kg,u medjuvremneu obavljao telefonski razgovor dok je on to kupio i vagao.Malo pre u prIpremama za utakmicu znam imam jabuke naravno kako bi to islo bez jabuka,
Najezio sam se to je namazano nekim govnetom ne znam sta je da li je kolomast,vazelin,ulje za mjenjac,ulje za motor.
Ne mogu bas jednostavno oprati deterdzentom i toplom vodom.Ruke asne kao da sam rasklapo reduktor :(
Cime to premazuju volio bi znati ja sam zbunjen to nema veze sa voskom ili silikonskim sprejevima,frustriran i ko zna sta jos.
Nesto ne bi to jeo,ostavljam sve i cekam pijacni dan da se pojavi taj lik na standu i natjeracu ga da pojede dvije tri :(
Ja nikada nisam video takve jabuke..iako ih uglavnom kupujem po radnjama..ali svuda su sasvim normalne,prašnjave jabuke :D nikada se nisam susreo sa uglancanom jabukom
[ optimizator @ 19.03.2015. 22:59 ] @
Najverovatnije je difenil,derivat nafte....
Citat:
From Wikipedia, the free encyclopedia.
Biphenyl,-Biological aspects
Biphenyl prevents the growth of molds and fungus, and is therefore used as a preservative (E230, in combination with E231, E232 and E233), particularly in the preservation of citrus fruits during transportation. It is no longer approved as a food additive in the European Union.
rus..
Nahoždenie v prirode i biologičeskaя rolь
Difenil vstrečaetsя v kamennougolьnoй smole i nefti. Ingibiruet rost gribov, poэtomu primenяetsя dlя predohraneniя citrusovыh i яblok vo vremя transportirovki (zapreщёn v ES i SŠA iz-za kancerogennosti[istočnik?]). Preparat srednetoksičen, no biologičeski razlagaetsя do malotoksičnыh soedineniй
[ anon70939 @ 19.03.2015. 23:09 ] @
i ja sam par puta naisao na takve jabuke.
Mozda sad zato imam odbojnost da ih jedem...
Obicno voce ciste sa sircetom. Ne znam da li bi mogle jabuke isto
[ branko tod @ 19.03.2015. 23:32 ] @
Sve pomorandže i limuni prolaze kroz to voskiranje.
Žica, ako ti ne odgovaraju te jabuke prebaci ih u bure pa u kazan.
[ Pirossi @ 19.03.2015. 23:42 ] @
wd-40 na gazu i udri
[ superbaka @ 20.03.2015. 06:12 ] @
mislim da neke kasne sorte luce neku materiju nalik vosku koja ih solidno konzervira zimi... ovo sam cuo, ne drzite me za rec... ako je tako, onda je bolje jesti zimi te sorte nego gutati neku hemiju... takodje, mislim da je nezdravo jesti toliku kolicinu jabuka, narocito ako se zna koliko i kako se prskaju... moj kolega je pre neku godinu zaglavio nedelju dana na toksikoloskom odeljenju, a nalaz mu je bio neko sredstvo kojim se prskaju jabuke i krompir da ne trule... krompir nije jeo tih dana, a pojeo je par jabuka...
[ branko tod @ 20.03.2015. 07:02 ] @
Ovde možete vrlo lepo da pogledate kako se voskiraju jabuke.
[ zica49 @ 20.03.2015. 08:13 ] @
Citat:
superbaka:
mislim da neke kasne sorte luce neku materiju nalik vosku koja ih solidno konzervira zimi... ovo sam cuo, ne drzite me za rec... ako je tako, onda je bolje jesti zimi te sorte nego gutati neku hemiju... takodje, mislim da je nezdravo jesti toliku kolicinu jabuka, narocito ako se zna koliko i kako se prskaju... moj kolega je pre neku godinu zaglavio nedelju dana na toksikoloskom odeljenju, a nalaz mu je bio neko sredstvo kojim se prskaju jabuke i krompir da ne trule... krompir nije jeo tih dana, a pojeo je par jabuka...
Prirodni vosak na jabukama sam vidjao odrastao sam na selu,i sad takoreci zivim skoro na selu.Imam i tridesetak jabuka i medju njima nekoliko kasnih koje imaju takve plodove,ono umjereno glatka povrsina.Prosle godie procvale u februaru,mart ih docekao sa nekoliko mrazeva pa onda ona silna kisa rezultiralo time da nisam imao ni jedan jedini plod :(
Naravno da sam upucen da se te plantazne prskaju i do 15 puta u periodu uzgoja.Obavezmo ih operem pa debelo ogulim,pola mase ode na to.Ali ovo od jucer ne mogu oguliti da tu masnocu prstima ne prenesem na oguljeni dio.Koliko god to prao.
A ni ovi u industriji ne zale tog voska :)
[ anon70939 @ 20.03.2015. 08:24 ] @
Citat:
superbaka:
takodje, mislim da je nezdravo jesti toliku kolicinu jabuka
Baš i ja htedoh da pitam za zdravlje.
Kapiram da i nešto što je zdravo, ne treba jesti u preteranim količinama.
[ Lavlja_Jazbina @ 20.03.2015. 10:46 ] @
zica49...asocirao si me da pitam,moze li se jabuka bas voskirati da bi se sacuvala i koji bi to maksimalni period bio.
Nesto maglovito se secam,da sam preko video kruske koje su bas bile voskirane,e sad gde ???
[ zorg @ 20.03.2015. 11:27 ] @
@zica49: Da ti nije taj uvalio sveće možda? Sačuvaj ih kad nestane struja, dobro će da dođu :)
[ zica49 @ 20.03.2015. 12:57 ] @
@zorg nisu svijece :)
@Lavlja_Jazbina Koliko se mogu cuvati na takav nacin to ne znam. Da se voskari kao mjera zastite to se radi zasto ne i na drugim vockama osim jabuka.Sve ok da je to vosak,parafin ili taj neotrovni silikon.
Ovo sto su meni jucer dali najvise lici da je radjeno uljem za neke masine,na dnu od vrecica skupilo se nekoliko kapi preko noci :( To nije vosak,to nije parafin a nije ni silikon a da je prirodno kako mi onaj na standu rece nema sanse cak i da jabuka raste u krugu rafinereje nafte i maziva :)
Podatak od malo pre (tehnolog u hladnjaci)! Hladnjace u kojima se cuvaju jabuke imaju komore u kojima je izmjenjena atmosfera. Negdje se koristi ugljen dioksid,negdje dusik a negdje mixevi plinova. Izmjenjena atmosfera nije pogodna za razvoj bakterija,gljiva i odrzavanje insekata u zivotu i na taj nacin voce se moze pothladjeno sacuvati dugo vremena.Ni ugljen dioksid ni dusik ne stete nit dizu toxicnost vocu udisemo i jedan i drugi.
Kad se otvori komora od nekoliko desetaka tona onda su jabuke nezasticenje i tretiraju onom masnom gluposti dok ih ne rasprodaju. U ovom mom slucaju radjeno necim nepoznatim ili se nenormalno pretjeralo.
[ optimizator @ 20.03.2015. 15:21 ] @
^^
Jel ne čitaš ili nećeš da poveruješ to što sam ti napisao?
Pogledaj ovu rusku emisiju o tome šta se sve radi sa voćem i povrćem da bi sazrelo i što duže se sačuvalo.Ako razumeš ruski sam ćeš shvatiti,a ako ne konkretno za jabuke kažu da se time štite jer pruža zaštitu i do godinu dana,nevezano što je ,eto,- zabranjen za upotrebu!Takve jabuke su masne na dodir i klizave,mali eksperiment sa vrelom vodom pokazuje kako se od jabuke masne mrlje pojavljuju na površini vode.Takve jabuke treba pre upotrebe oprati sapunom!? i obavezno oljuštiti koru.
[ noreniou @ 20.03.2015. 17:44 ] @
po meni, Jabuke koje su kupljene bile su na dnu hladnjace /mozda bila malo niza/visa temp od propisne i/ili gravitacija ucinila svoje te su zato vise natopljene
sve u svemu i ja licno nedeljno stucem 4/5 kg jabuka bez problema ;) - bilo domace, bilo kupovne - otprilike kod svakog obroka ode par komada
“Masna” kora jabuke često izaziva sumnju u kvalitetu i jestivost ploda. No, “mastan” sloj na površini prirodna je zaštita od sušenja koju jabuke ovisno o vrsti, u većoj ili manjoj količini same izlučuju. Današnje tehnologije čuvanja namirnica pokušavaju oponašati tu prirodnu zaštitu ploda pa se jabuka prije skladištenja zaštićuje tankim slojem voska također sjajnog izgleda. Nema razloga da se takva kora jabuke odstranjuje i ne jede jer se “mastan” sloj s jabuke može lako ukloniti. Obrišite jabuku papirom ili krpom, dobro je operite u mlakoj vodi te na kraju još jednom obrišite.
optimizator:
^^
Jel ne čitaš ili nećeš da poveruješ to što sam ti napisao?
Pogledaj ovu rusku emisiju o tome šta se sve radi sa voćem i povrćem da bi sazrelo i što duže se sačuvalo.Ako razumeš ruski sam ćeš shvatiti,a ako ne konkretno za jabuke kažu da se time štite jer pruža zaštitu i do godinu dana,nevezano što je ,eto,- zabranjen za upotrebu!Takve jabuke su masne na dodir i klizave,mali eksperiment sa vrelom vodom pokazuje kako se od jabuke masne mrlje pojavljuju na površini vode.Takve jabuke treba pre upotrebe oprati sapunom!? i obavezno oljuštiti koru.