[ Vlada A @ 24.03.2015. 15:15 ] @
Svima je poznato da cene vasih proizvoda variraju kao i prinos, ali kako se najbolje pripremiti za razlicite scenarije koji dolaze.

U tu svrhu koristi se takozvana "Analiza Osetljivosti". Kreiranjem analize mozete predvite sta se dogdja sa profitom ukoliko samo jedan od cinilaca proizvodnje (gorivo, seme, djubrivo) poskupi makar 1%. Sta se u tom scenariju dogadja sa cenom...


Da bi prebrodili sve rizike koje dolaze morate napraviti dobar plan i pratiti njegovo sprovodjenje.

U tu svrhu krenite sa koriscenjem aplikacije www.agroagro.com koja vam omogucuje da novim dodatkom prognozirate profit i smanjite rizike.

Koriscenjem dobijate odgovor na pitanje sta se desava sa profitom AKO;

npr. gorivo poskupi 1%, seme, djubrivo
prinos bude veci ili manji za 10%
cena padne ispod visegodisnjeg proseka

samo su neki od mogucnih scenarija , zato koristiti AgroAgro.com


POJASNJENJE:
Primer za suncokret u 2013. godini na osnovu prosecnih prinosa, cena, troskova:
Kao sto ovde vidimo u 2013. godini prosecni troskovi po hektaru iznosili su 114,109 din. prinos je bio oko 4 tone tacnije, 4236 kg po hektaru dok se cena kretala oko 27 dinara.

Iz gore prilozene tabele i prikaza vidimo da su svi koji imaju prinos 4536 kg po ha ostavarili dobit sa cenom u opsegu od 25.5 do 28.5 dinara po kg. Medjutim ko je imao prinos manji od 4 tone nije imao nikakav profit, samim tim namece se pitanje da su oni trebali da smanje troskove ili da cekaju povoljniju cenu suncokreta.

Napomena: Racunica je uzeta bez subvencija ali sa uracunatim godisnjim troskovima (minimalna mesecna plata), u tabeli je prikazan moguci profit.


SVAKO DOBRO!
[ Lavlja_Jazbina @ 24.03.2015. 21:57 ] @
Citat:
U tu svrhu koristi se takozvana "Analiza Osetljivosti". Kreiranjem analize mozete predvite sta se dogdja sa profitom ukoliko samo jedan od cinilaca proizvodnje (gorivo, seme, djubrivo) poskupi makar 1%. Sta se u tom scenariju dogadja sa cenom...

Vlado,ovo je lep statisticki projekat.Gde je tu predvidjanje neke politicke svinje koja ce sa slicnim programog ( izvestajem) obarati cenu nekim nepotrebnim

uvozom i srozavanje domace proizvodnje.Jedan primer,ovo sa jabukama.Rusi "provalili" da su jabuke iz poljske i hoce da nam zabrane izvoz

a stoka hokstaplerska ovde nudila otkup za 4 rsd/kg koja je apsurdna.Sve lepo na papiru,kao i sve ostalo.
[ Vlada A @ 24.03.2015. 22:46 ] @
Upravo tako, ali ovo vam omogucuje da znate kako stojite u razlicitim scenarijima koji su ovde vise nego standardni... Da bolje prepoznate rizik... Sto vise crvenih kockica to veci rizik
[ plague @ 24.03.2015. 22:55 ] @
Citat:
a stoka hokstaplerska ovde nudila otkup za 4 rsd/kg koja je apsurdna

Sta je tu hohstaplerski? Oni imaju pravo da ponude koliko hoce, tvoje je da odbijes. Kao sto ti mislis da su oni hohstapleri jer nude 4, oni mogu da misle da si ti hohstapler jer trazis vise.
Ako ne mozes da prodas za vise, ko je tu po tebi onda hohstapler?
[ Lavlja_Jazbina @ 24.03.2015. 23:27 ] @
Sta da ti objanim kada je tvoj kompas pokvaren.Demagogija koju ti podrzavas je u jednakosti tih hohstaplera.

Kada se bude vodila politika + planiranje sta moze domaca proizvodnja da ponudi,onda mozemo pricati sta je tu konkurencija i to zdrava.

Ako si citao-slusao sta se desava sa otkupom svinjskog mesa a bilo je drugacija kada se prognoziralo i predvidjalo.

Uostalom,ovo nije mad zone za demagogiju i razne teorije.Ja drugu godinu pokusavam da nesto "probam" ako se to moze reci zbog vremena i daljine.

Ustvari,mogu da zapostavim sve,para imam ali te sto ti branis nikako ne mogu da razumem,kao ni tebe.

p.s.Covek je postavio svoj predlog programa pa da se drzimo tog dela u temi.
[ Vlada A @ 30.03.2015. 00:51 ] @
Jel ko probao http://yield.agroagro.com i www.agroagro.com da koristi ?

Saveti, ideje ?

[ Lavlja_Jazbina @ 06.09.2017. 22:09 ] @

Vlada A...Sta bi sa projektom? Ziv li si ?!.