Povodom dana Pobede 9 Maja u Moskvi se održava parada . I Srbija je dobila poziv da učestvuje na paradi , ali se još ne zna da li će učestvovati ili ne . Barem tako piše po novinama . Smatram da bi Srbija morala da učestvuje na toj paradi , koja slavi slom fašizma .
Verovatno zato što zapadni političari savetuju da se ne učestvuje na paradi.
Kao što nisu pozvali Rusiju na obeležavanje godišnjice oslobođenja Aušvica.
[ anon142305 @ 06.04.2015. 13:23 ] @
Najjaci mi je slovacki poslanik koji trazi od naseg Predsednika da ne ide,
a pritom slovacki Predsednik ide
[ Sceka @ 06.04.2015. 13:27 ] @
Citat:
SlobaBgd: Verovatno zato što zapadni političari savetuju da se ne učestvuje na paradi.
...
Pa to je samo savet. Neobavezujuce i neuslovljeno... Samim tim nije razlog.
Zato i pitam, jer ne razumem, zasto ne bi trebalo? Koji su razlozi za neodlazak?
Pozdrav!
[ SlobaBgd @ 06.04.2015. 13:59 ] @
Savet? Čuvaj se Danajaca i kad savete daju!
[ superbaka @ 06.04.2015. 14:38 ] @
kakav cirkus od srpske diplomatije... sve zavisi od poslednjih cajanki sa zapadnim, ili telefonskih razgovora za istocnim diplomatama... nismo vredni ni toalet papira...
[ test1234 @ 06.04.2015. 14:47 ] @
Interesantno pitanje za predsenika vlade Srbije.
Bez zezanja?!
[ Branko.R @ 06.04.2015. 15:06 ] @
Citat:
SlobaBgd: Verovatno zato što zapadni političari savetuju da se ne učestvuje na paradi.
Kao što nisu pozvali Rusiju na obeležavanje godišnjice oslobođenja Aušvica.
Uzgred, Aušvic je oslobodila Crvena armija. To samo govori koliko je zapad izgubio kompas i bilo kakvu moralnu vrednost.
Ne bi me čudilo da sutra od nas traže kao uslov za EU da se ne obeležava sećanje na nato bombardovanje Srbije!
Na žalost, mnogi bi sa ovog foruma to podržali!
[ Braksi @ 06.04.2015. 15:10 ] @
Ta parada je jako ispolitizovana.
Prvo to je parada SSSR bila, a sad kako nema SSSR ne znam zasto bi to bilo iskljucivo ruska parada ? Procentualno najvece zrtve podneli su Belorusi, pa Ukrajinci pa tek onda Rusi. A da ne govorim koliko je stradalo drugih naroda.
Za sve je kriv smesni i iskompleksirani Putin koji vise ni sam ne zna sta hoce. Zapadni lideri su u pravu sto ne idu na tu paradu i ni Srbija ne treba da ide vec da se dan pobede obelezi kod kuce.
I jos nesto. Za nas Srbe, nazalost, pobeda nad fasizmom i oslobodjenje od fasista znacilo je i pocetak okupacije od strane komunista, jedne druge, takodje totalitarne ideologije. pitajte npr sve one Srbe koje su komunisti proterali iz zemlje da li 20.okt vide kao oslobodjenje ili "oslobodjenje".
[ Branko.R @ 06.04.2015. 15:22 ] @
Citat:
Braksi: Procentualno najvece zrtve podneli su Belorusi, pa Ukrajinci pa tek onda Rusi. A da ne govorim koliko je stradalo drugih naroda.
Voleo bi da vidim izvor tih podataka, da ne bude da je Ukrajinski front sastavljen od Ukrajinaca.
[ Braksi @ 06.04.2015. 16:10 ] @
gle ovoga ? Zar ti stvarno mislis da ja dolazim na ES da bih lupetao kao ti ?
Evo ti podaci:
25,3% populacije izgubila Belorusija
16,3% Ukrajina
12,7% Rusija
[ Keez-a @ 06.04.2015. 16:20 ] @
A u apsolutnim brojkama?
50% od 2 je 1
[ Otto23 @ 06.04.2015. 16:36 ] @
Dajte ljudi, cemu rasprava... kad svi znamo da je USA oslobodila ceo svet od fasizma -> pogledajte samo filmove (preporucujem npr. Capt'n America), jer filmovi ne lazu.
Tako da je jedino logicno da ta parada bude u Washingtonu, ono, sve zajedno sa gej paradom (da se neko ne uvredi) - red tenkova, pa red ovih sharenih i tako u krug...
Ili mozda u Evropskom Briselu... jer oni su se bas pokazali, da nije bilo njih, Hitler bi stigao do La Manshe-a...
Ovako su hrabri USA borci oslobodili i slomili zube Hitleru, a Rusi su totalno nebitni u toj prici - gotovo marginalni, i zato nema potrebe slaviti tamo bilo sta.
Naravno, kolateralna steta WW2 je to sto su ti tamo neki crveni (divljaci), sa nekim tamo ne bitnim zrtvama, uspeli nesto tamo da osvoje, tj. preduhitre hrabre demokratske oslobodioce. Ali bitno da je sloboda i demokratija sada tu, i valja sada tu slobodu siriti Evropom preko npr. nacista u Ukrajini... a sve u duhu 9. Maja - da se pokaze da ta borba nije bila uzalud.
[ 7.scena @ 06.04.2015. 16:49 ] @
Nisam u toku, ali se ne secam da su nas zvali na prošle proslave pobede nad fašizmom, iako baštinimo najveći antifašistički pokret otpora u Evropi, ali su zvali druge evropske zemlje sa tanjom antifašističkom tradicijom i borbom od naše.
Sve to politika, odavno...
[ Braksi @ 06.04.2015. 17:12 ] @
Citat:
Otto23:
Dajte ljudi, cemu rasprava... kad svi znamo da je USA oslobodila ceo svet od fasizma -> pogledajte samo filmove (preporucujem npr. Capt'n America), jer filmovi ne lazu.
Tako da je jedino logicno da ta parada bude u Washingtonu, ono, sve zajedno sa gej paradom (da se neko ne uvredi) - red tenkova, pa red ovih sharenih i tako u krug...
Ili mozda u Evropskom Briselu... jer oni su se bas pokazali, da nije bilo njih, Hitler bi stigao do La Manshe-a...
Ovako su hrabri USA borci oslobodili i slomili zube Hitleru, a Rusi su totalno nebitni u toj prici - gotovo marginalni, i zato nema potrebe slaviti tamo bilo sta.
Naravno, kolateralna steta WW2 je to sto su ti tamo neki crveni (divljaci), sa nekim tamo ne bitnim zrtvama, uspeli nesto tamo da osvoje, tj. preduhitre hrabre demokratske oslobodioce. Ali bitno da je sloboda i demokratija sada tu, i valja sada tu slobodu siriti Evropom preko npr. nacista u Ukrajini... a sve u duhu 9. Maja - da se pokaze da ta borba nije bila uzalud.
Amerika i jeste oslobodila zapadnu Evropu i pomogla joj da se posle rata razvije i ujedini tj pomiri.
Rusija je oslobodila istok od fasizma, ali mu je nametnula komunizam.
[ mrkii @ 06.04.2015. 17:30 ] @
Naravno da treba da idemo.
A inace je na delu prekrajanje istorije.
Najveci protivnici fasizma ce da ispadnu najgori zlocinci.
A i mi sa njima.
Toliko su mi se smucile lazi zapada, da sam prestao da gledam emisije na History kanalu i BBC emisije o istoriji, cak i kada je prica o starim rimljanima i grcima, persijancima, staroj kineskoj civilizaciji, mongolima i ostalo. A obozavao sam to da gledam.
Nista im bre ne verujem vise, video sam kako tumace desavanja u mojoj zemlji, bio svedok lazi i propagande. Ako je nesto iskrivljeno to je istorija.
A ratovi, krize, koje se trenutno desavaju, pa prekrajanje istorije nije ni potrebno, vrsi se live, u realnom vremenu. Zrtve su zlocinci i obrnuto. Strasno!
"Demokratije" koje huskaju i izazivaju ratove, tzv. dobri momci koji ubijaju sirom sveta za naftu i druge sirovine, koji satiru lepe i prosperitetne zemlje (za te delove sveta) tipa Libije ili Sirije, a sa druge strane zmure na totalitarne rezime jer su im saveznici tipa Saudi Arabije ili Pakistana. Ma muka mi je od njih, svet je otiso u k.
I sad kao slag na tortu nece na proslavu pobede nad fasizmom. Fasisti!
Pa ne mozemo da se slozimo ni ko je kriv za drugi svetski rat, Hitler ili neko drugi, za Prvi svetski rat, ispade Srbija kriva (ne jos uvek i za sve, ali polako i to ce da bude). A to se izdesvalo pre sto godina, i posle neko tupi sta se desilo pre hiljadu, dve godina. Istoriju pise pobednik, a to cesto nije pravedna strana.
[ vladd @ 06.04.2015. 17:52 ] @
Ja bih da se pogleda ova tabela, pre nego sto se uvaljate u podatke filmske industrije.
7.scena: Nisam u toku, ali se ne secam da su nas zvali na prošle proslave pobede nad fašizmom, iako baštinimo najveći antifašistički pokret otpora u Evropi, ali su zvali druge evropske zemlje sa tanjom antifašističkom tradicijom i borbom od naše.
Sve to politika, odavno...
Zvali su nas uvek, ali im je prošli put (2005. godine) naš tadašnji ministar inostranih poslova, Vuk Drašković, odgovorio da smo do tada dosta slali partizane na proslavu i da će on sada da im pošalje četničke veterane.
Moskva mu je diplomatskim putevima tada saopštila da oni na Crvenom trgu slave Dan pobede nad fašizmom i da tu nema mesta kvislinzima, tako da te godine nije bilo nikoga iz Srbije - niti iz državnog vrha, niti od veterana, niti vojnika.
Da stvar bude zanimljivija ... tog 9. maja 2005. u Moskvi su, za zasluge svojih zemalja u borbi protiv fašizma, odlikovanja primili hrvatski predsednik Stipe Mesić i predsednik Albanije Alfred Moisiu. Oni se ne stide svojih partizanskih pokreta kao neki pojedinci u Srbiji.
[ Branko.R @ 06.04.2015. 18:39 ] @
Citat:
Braksi:
Evo ti podaci:
16,3% Ukrajina
12,7% Rusija
Izvor informacije?
Drugo, napravi razliku između gubitaka vojnika i civila, to su dve različite stvari da ne bi bilo kao što kaže:
Citat:
Keez-a:
A u apsolutnim brojkama?
50% od 2 je 1 :D
[ Braksi @ 06.04.2015. 18:47 ] @
Mozes slobodno da popusis kyratz Putinu, ja te necu zaustavljati !
[ Branko.R @ 06.04.2015. 18:56 ] @
Da, ti ne lupetaš, ti vređaš bez konsekvenci.
Inače, to ti je najjači argument, uvrediti neistomišljenika?!
[ Braksi @ 06.04.2015. 19:10 ] @
Tebe je nemoguce uvrediti, cak i da te polijem kantom gowana ti bi se smejao.
[ 7.scena @ 06.04.2015. 19:20 ] @
Kada Srbi i država u koju su organizovani shvate šta se desilo u wwII našim precima i odaju poštu žrtvama fašizma, a to do dana dašnjeg nisu uradili...Onda možda i možemo da očekujemo poštovanje od drugih.
Do tada ne zaslužujemo bolji tretman od tretmana zlatne ribice.
[ jovajovic100 @ 06.04.2015. 19:40 ] @
Citat:
Braksi:
Evo ti podaci:
16,3% Ukrajina
12,7% Rusija
Malko lagiš : Wikipedia :
Ukupan broj stanovnika ........Broj poginulih .....Procenat
USSR .....194,090,000 ..........26,600,000 .........13.7%
Belarus....9,050,000................2,290,000...........25.3%
Ukraine...41,340,000 ..............6,850,000 ..........16.3%
Russia ...110,100,000...........13,950,000...........12.7%
Bez broja poginulih dati procenti su tendenciozni .
Obzirom da je to tekst pisan na engleskom nema podatka koliko je Ukrainaca u tom procentu koji su poginuli na strani Nemaca jer su se neki borili na strani Nemačke http://en.wikipedia.org/wiki/Ukrainian_National_Army
A nema ni podatka koliko je Rusa od ukupne populacije u Ukrajini i Belorusiji procentualno poginulo . Nema dileme da su naveće žrtve bile u te dve zemlje jer su prve bilie na udaru , ali isto tako nema dileme da su najveće žrtve podneli Rusi.
[ petardel @ 06.04.2015. 20:37 ] @
al sad realno kad putin pozove merkelovu na proslavu dana pobede nad fašizmom je isto ko kad bi kolinda pozvala šekija na godišnjicu oluje.
što se tiče srbije, naravno da treba da prisustvujemo toj paradi, ipak smo mi izašli kao pobednici iz ww2
[ anon70939 @ 06.04.2015. 21:41 ] @
Prvi put kad je bila priča o prvoj paradi, bio sam baš protivnik toga... nisam mogao da zamislim...
A sada me jednostavno zabole...
Ubiše mi volju političari, mediji... :)
[ deki77 @ 07.04.2015. 06:05 ] @
Srbija za ovo vreme "Hladnog Rata II" treba da gleda svoja posla...
[ Lacika.1991 @ 07.04.2015. 06:10 ] @
Ali pošto smo mi mala državica,mi moramo da se malo petljamo sa tudjim poslovima,pa će onda opet da nam jbu mmu :D šalim se malo,ne razumem se u politiku :D
[ vladd @ 07.04.2015. 07:15 ] @
A ne. Mi obozavamo da velike sile gadjamo sopstvenim mdima..
Pa se odusevimo kada ih pogodimo u glavu, jedino nam nije jasno zasto nama oci iskacu od bola.
[ Lacika.1991 @ 07.04.2015. 07:56 ] @
I kad im doq.rči onda sledi demonstriranje sile..trti boraniju :D
[ dule_ns @ 07.04.2015. 09:47 ] @
Citat:
jovajovic100:
Citat:
Braksi:
Evo ti podaci:
16,3% Ukrajina
12,7% Rusija
Malko lagiš : Wikipedia :
Ukupan broj stanovnika ........Broj poginulih .....Procenat
USSR .....194,090,000 ..........26,600,000 .........13.7%
Belarus....9,050,000................2,290,000...........25.3%
Ukraine...41,340,000 ..............6,850,000 ..........16.3%
Russia ...110,100,000...........13,950,000...........12.7%
Bez broja poginulih dati procenti su tendenciozni .
Obzirom da je to tekst pisan na engleskom nema podatka koliko je Ukrainaca u tom procentu koji su poginuli na strani Nemaca jer su se neki borili na strani Nemačke http://en.wikipedia.org/wiki/Ukrainian_National_Army
A nema ni podatka koliko je Rusa od ukupne populacije u Ukrajini i Belorusiji procentualno poginulo . Nema dileme da su naveće žrtve bile u te dve zemlje jer su prve bilie na udaru , ali isto tako nema dileme da su najveće žrtve podneli Rusi.
Da ne ulazim u relativne i apsolutne brojke, ali zašto je toliko važan podatak na čijoj "strani" je poginuo koji Ukrajinac. Od tih 6850000 ljudi, možda je 1% njih zaista baštinio neku ideologiju, i možda je još 2-3% njih vršilo neke zločine (odlepili ljudi + razno), ostali su jednostavno bili regrutovani i poslati na front bez da ih je neko pitao šta tačno žele.
Inače, ako ćemo da idemo u crevca bilo je i Rusa koji su poginuli boreći se na strani Naci Nemačke, šta ćemo sa njima?
[ Braksi @ 07.04.2015. 09:57 ] @
Citat:
Lacika.1991:
Ali pošto smo mi mala državica,mi moramo da se malo petljamo sa tudjim poslovima,pa će onda opet da nam jbu mmu :D šalim se malo,ne razumem se u politiku :D
naprotiv, ti se razumes u politiku puno vise od rukovodstva zemlje.
[ vladd @ 07.04.2015. 12:21 ] @
Pa sad, to ne znamo zasigurno. Da sacekamo da predsednik telefonira forumu, pa da Gojko digne slusalicu, i da saznamo nivo razumevanja..
[ mrkii @ 10.04.2015. 08:25 ] @
Citat:
mrkii:
Naravno da treba da idemo.
A inace je na delu prekrajanje istorije.
Najveci protivnici fasizma ce da ispadnu najgori zlocinci.
A i mi sa njima.
Toliko su mi se smucile lazi zapada, da sam prestao da gledam emisije na History kanalu i BBC emisije o istoriji, cak i kada je prica o starim rimljanima i grcima, persijancima, staroj kineskoj civilizaciji, mongolima i ostalo. A obozavao sam to da gledam.
Nista im bre ne verujem vise, video sam kako tumace desavanja u mojoj zemlji, bio svedok lazi i propagande. Ako je nesto iskrivljeno to je istorija.
A ratovi, krize, koje se trenutno desavaju, pa prekrajanje istorije nije ni potrebno, vrsi se live, u realnom vremenu. Zrtve su zlocinci i obrnuto. Strasno!
"Demokratije" koje huskaju i izazivaju ratove, tzv. dobri momci koji ubijaju sirom sveta za naftu i druge sirovine, koji satiru lepe i prosperitetne zemlje (za te delove sveta) tipa Libije ili Sirije, a sa druge strane zmure na totalitarne rezime jer su im saveznici tipa Saudi Arabije ili Pakistana. Ma muka mi je od njih, svet je otiso u k.
I sad kao slag na tortu nece na proslavu pobede nad fasizmom. Fasisti!
Pa ne mozemo da se slozimo ni ko je kriv za drugi svetski rat, Hitler ili neko drugi , za Prvi svetski rat, ispade Srbija kriva (ne jos uvek i za sve, ali polako i to ce da bude). A to se izdesvalo pre sto godina, i posle neko tupi sta se desilo pre hiljadu, dve godina. Istoriju pise pobednik, a to cesto nije pravedna strana.
Posle recite da nisam vidovit. Ustvari i nisam, vec je ocigledno sta se desava.
Neko ce da pita zasto Nemacka ne kaze ne amerima u njihovom rasturanju Evrope.
E pa da operu svoju istoriju. Za pocetak Hitler i Staljin su podjednako krivi, a za pedeset godina ce biti kriv samo Staljin. Uraaa.
[ 3way @ 10.04.2015. 13:36 ] @
Ne samo da treba da ucestbvujemo na toj paradi, nego treba da napravimo i svoju.
Mi smo jedna od retkih zemalja koju je sramota sto se borila protiv fasizma i nacizma i vreme je da se to prekine.
Posle recite da nisam vidovit. Ustvari i nisam, vec je ocigledno sta se desava.
Neko ce da pita zasto Nemacka ne kaze ne amerima u njihovom rasturanju Evrope.
E pa da operu svoju istoriju. Za pocetak Hitler i Staljin su podjednako krivi, a za pedeset godina ce biti kriv samo Staljin. Uraaa.
Sta ovde
“Hitler je zajedno sa Staljinom inicirao krvave borbe, a potom su pokušali da zavade i podele Evropu”
nije tacno ?
To sto je Hitler navuk'o Staljina pa ga posle ispalio (i napao) je druga prica , brka se u startu itekako primio da se malo prosiri
[ mrkii @ 11.04.2015. 07:45 ] @
Trolu, ako mislis sada da cu da ti objasnjavam ono sto svi znaju, varas se.
Navuko ga pa ispalio, pa napao?
Pa na ovu temu sigurno mozes i da doktoriras iz istorije, na nekom segamegagigatrendu, bez problema.
[ RoRa @ 11.04.2015. 17:11 ] @
Istorijska je činjenica da su Hitler i Staljin podelili Poljsku, Rusi su na istoku Poljske zauzeli pojas širine oko 300 km. Taj pojas je SSSR zadržao po završetku rata a Poljska je namirena, pomeranjem na zapad, na račun teritorije pokrajine Pruska odnosno Nemačke.
Procentualno najveće gubitke u stanovništvu je imala Poljska.
[ mrkii @ 11.04.2015. 18:22 ] @
Istorijska je cinjenica da su Poljska i Rusija vekovni neprijatelji (isto kao i Poljska i Nemacka).
Poljaci su ogromna zverstva cinili prema rusima i ostalim slovenima vekovima.
Staljinu se ukazala prilika da se resi vekovnog neprijatelja Poljske i to je ucinio.
To sto je Hitler kasnije uradio celoj Evropi (iliti Drugi Svetski rat) nema nikakve veze sa dogovorom oko podele Poljske. Dokaz je i kasniji napad Nemacke na SSSR.
Ako je ta podela Poljske toliko smetala ostatku USA zasto nisu momentalno objavile rat Nemackoj i krenule put Evrope, nego se kao pizde (vidi i I Sv. rat) ukljucile kada je ishod bio izvestan?
Sto se tice velikih zrtava u Poljskoj podaci govore da su ooooogromnu vecinu nacinili Nemci, s tim da ne treba u poljake ubrojati i jevreje, a koji su veliki deo tih zrtava:
Citat:
The Polish Institute of National Remembrance (IPN) estimates total deaths under the German occupation at 5,470,000 to 5.670,000 Jews and Poles,[7] 2,770,000 Poles,[8] 2.7 to 2.9 million Jews [9] According to IPN research there were also 150,000 victims of Soviet repression.
Dakle Sovjeti su uzrok 2,65% zrtava u Poljskoj tokom drugog svetskog rata.
A i te zrtve mogu da zamislim da su vecinom bile saradnici okupatora, a i da nisu ne menja cinjenicu da je u pitanju manje od 3% zrtava.
I onda je zakljucak poljskog i ukrajinskog predsednika (pardon, nemackih i usa placenika i marioneta) da su Staljin i Hitler podjednako krivi za II Svetski rat i poljske zrtve. Ja se divim Rusiji i Putinu sto imaju toliko strpljenja pa im nije sabio jednu slabiju nuklearku u neku zabit tipa Havaja uz obecanje da ce i ostale da lansira ako im se ne skinu sa qrca. Po cenu da se medjusobno satru pa da vidimo ko ce vise da izgubi. Muka mi je od demokratskih podlaca.
Nisi u pravu. I Kristalnu noć u Nemačkoj i anšlus Austrije je organozovao Staljin preko svog tajnog agenta Hitlera.
[ RusKoba @ 11.04.2015. 22:23 ] @
Poljska maršala Pilsudskog je 1920/21, koristeći metež i građanski rat u Rusiji, okupirala oko 200 kilometara po dubini ruske teritorije prema istoku, uključujući Minsk i Kijev.
Sovjetski Savez je tu svoju teritoriju 1939. vratio nazad u svoju državu. I ni jedan pedalj više od toga.
Dakle nema govora o nikakvoj "podeli Poljske", zato što tih 200 kilometara teritorije, od 1920 - 1939, niko nije priznavao kao Poljsku. Čak ni Velika Britanija.
Granica je jednostavno vraćena na istorijsku i međunarodno priznatu liniju na reci Bug, gde je bila i do 1920. i gde se i danas nalazi.
Ta granica se još zove i "Kerzonova linija", po britanskom diplomati koji ju je ucrtao u 19. veku i koju je Sovjetski Savez uvek priznavao.
Inače Poljska je prva zemlja koja je potpisala sporazum o nenapadanju sa nacističkom Nemačkom još 1934. - što je čak 4 godine pre i sporazuma koji su sa nacistima potpisale Britanija i Francuska u Minhenu 1938.
A onda im, Poljacima, ludi Staljin 1945. poklanja 100.000 km² nemačke teritorije na zapadu - trećinu njihove sadašnje države, sa 300 km baltičke obale i oko 9 miliona iseljenih Nemaca odatle.
Sad to Poljaci lepo vraćaju Rusima. Zahvalan neki narod.
@mrkii je lepo objasnio da je istorija sa BBC-a za neznalice.
[ branko tod @ 11.04.2015. 22:45 ] @
Na Paradi pobede u Moskvi, koja će se održati 9. maja povodom obeležavanja sedam decenija od pobede nad fašizmom u Drugom svetskom ratu, učestvovaće 75 pripadnika Vojske Srbije, potvrđeno je za „Politiku” u Ministarstvu odbrane. Većinu (72 učesnika) čine pripadnici Garde, a srpske zastave na Crvenom trgu nosiće i po jedan pripadnik Komande za obuku, Kopnene vojske i Ratnog vazduhoplovstva i PVO. Našu vojsku na Crvenom trgu predvodiće potpukovnik gardijskog bataljona Vladimir Vukajlović.
Kako će otići u Moskvu, to jest da li će, kako su mediji ranije spekulisali, predsednik Rusije Vladimir Putin poslati po njih avion, u resornom ministarstvu juče nisu znali da nam odgovore. Takođe, još se ne zna zvanično ko će od državnih funkcionera prisustvovati Paradi pobede.
Ovo je prvi put u istoriji da Vojska Srbije maršira Crvenim trgom. Prošle godine učestvovala je na paradi u Parizu upriličenoj na Jelisejskim poljima povodom obeležavanja stogodišnjice od početka Prvog svetskog rata. Pre toga, tačnije 2009. godine naši vojnici su učestvovali na paradi u Libiji, gde su u Tripoliju obeležili 40 godina od Gadafijeve revolucije.
Iako je na obe parade učestvovalo daleko manje pripadnika naše vojske nego što će to biti slučaj 9. maja u Moskvi, u Ministarstvu odbrane kažu da na taj način ipak nije data veća važnost Paradi pobede.
Politika
[ dule_ns @ 12.04.2015. 13:03 ] @
E nego pitanje ko je od naših bio pozvan 1995 u Moskvu, prilikom proslave 50-godišnjice?
[ R1A1 @ 17.04.2015. 09:26 ] @
Citat:
dule_ns: E nego pitanje ko je od naših bio pozvan 1995 u Moskvu, prilikom proslave 50-godišnjice?
Pitanje, po meni, neme suštinsku vezu sa paradom povodom 70. godina od kraja WWII. Rusija je te 1995. bila bleda senka današnje Rusije, čak neozbiljna pod vođstvom Jelcina.
Pošto je u svemu tome politika esencija, taključak je prost! Povratak Rusije na svetsku scenu nije po volji mnogima!
Svako je rekao svoje i to je to.
Odgovor znamo svi ali to nema veze sa sadašnjom situacijom. Te 95. bili smo još pod sankcijama, rat u BiH nije završen. Situacija u Rusiji u to doba nije ni približno bila slična današnjoj tako da kada se sve sagleda, teško je to porediti.
Čak i da nije bilo tako, tada nas nisu zvali a sada nas zovu. Šta je sporno?
[ dule_ns @ 17.04.2015. 21:09 ] @
Sporno je što nas Rusi koriste za potkusurivanje a mi se na to palimo ko hepo kockice.
[ R1A1 @ 18.04.2015. 13:32 ] @
Citat:
dule_ns: Sporno je što nas Rusi koriste za potkusurivanje a mi se na to palimo ko hepo kockice.
Kažeš potkusurivanje? OK. Kako nazvati zahtev Brisela i Vašingtona za odustajanje od parade i za uvođenje sankcija Rusiji?
Šta je sporno, oni nas pozvali a mi prihvatili? Zapad bi sve da ispolitizuje do te mere da je prošle godine pri obeležavanju 70 godina od oslobođenja Mathauzena izostao poziv oslobodiocima?
Komentar je suvišan.
[ dule_ns @ 19.04.2015. 10:22 ] @
Citat:
R1A1: Kažeš potkusurivanje? OK. Kako nazvati zahtev Brisela i Vašingtona za odustajanje od parade i za uvođenje sankcija Rusiji?
Šta je sporno, oni nas pozvali a mi prihvatili? Zapad bi sve da ispolitizuje do te mere da je prošle godine pri obeležavanju 70 godina od oslobođenja Mathauzena izostao poziv oslobodiocima?
Komentar je suvišan.
Sve je to lepo i krasno, ali je uvek korisnije kladiti se na tim koji dobija.
[ R1A1 @ 19.04.2015. 10:57 ] @
^Pa zašto odmah ne kažeš koja je dobitna kombinacija, da i ja znam?!
Kad smo kod toga, napišu mi dobitnu kombinaciju za loto. Delimo 50-50.
[ branko tod @ 20.04.2015. 22:08 ] @
Rusi, oslobodioci na Terazijama 1944
[ Branko.R @ 21.04.2015. 00:19 ] @
Najverovatnije demineri, gledajući da drže dugačke šipke a i prema odeći koja je iscepana od puzanja po terenu?
I sad će neko reći da su nam bliži oni koji su nas nemilosrdno bombardovali na vaskrs 1944?
Da, to je nekima dobitna kombinacija, malo malo dobijemo bombe po glavi!
[ RoRa @ 23.04.2015. 12:12 ] @
Oni koji se sa razlogom sećaju bombardovanja naših gradova pred kraj Drugog svetskog rata zaboravljaju neke važne činjenice:
- u Grčkoj ( i na ostrvima) je "letovalo" 300 (tri stotine) hiljada nemačkih vojnika koji su snabdevani preko naših pruga
- bombardovani su, uglavnom, železnički čvorovi
- preciznost bombardovanja sa velike visine ni pred kraj rata nije bila mnogo veća od pedesetak procenata
Dodatno, bombarderi su masovno upućivani, preko naše teritorije, da tuku ciljeve u Rumuniji, Ploešti i postrojenja za preradu nafte. Ako iz bilo kakvog razloga bombarder ne izruči svoj smrtonosni tovar na tzv primarni cilj onda je u OBAVEZI ( na sletanje ide isključivo rasterećen bombarder) da tovar izruči na sekundarni cilj. Verovatno su naši gradovi počesto ako ne i isključivo stradali kao sekundarni ciljevi.
Konačno, iz činjenice da su na teritoriji Jugoslavije dejstvovali borci NOV i POJ ( partizani) kao i pripadnici JVUO (četnici) nije sledila obaveza Saveznika da štede naše živote i materijalna dobra na uštrb vlastitih d*peta.
[ R1A1 @ 23.04.2015. 12:37 ] @
Citat:
RoRa: Oni koji se sa razlogom sećaju bombardovanja naših gradova pred kraj Drugog svetskog rata zaboravljaju neke važne činjenice:
- u Grčkoj ( i na ostrvima) je "letovalo" 300 (tri stotine) hiljada nemačkih vojnika koji su snabdevani preko naših pruga
- bombardovani su, uglavnom, železnički čvorovi
- preciznost bombardovanja sa velike visine ni pred kraj rata nije bila mnogo veća od pedesetak procenata
Dodatno, bombarderi su masovno upućivani, preko naše teritorije, da tuku ciljeve u Rumuniji, Ploešti i postrojenja za preradu nafte. Ako iz bilo kakvog razloga bombarder ne izruči svoj smrtonosni tovar na tzv primarni cilj onda je u OBAVEZI ( na sletanje ide isključivo rasterećen bombarder) da tovar izruči na sekundarni cilj. Verovatno su naši gradovi počesto ako ne i isključivo stradali kao sekundarni ciljevi.
Konačno, iz činjenice da su na teritoriji Jugoslavije dejstvovali borci NOV i POJ ( partizani) kao i pripadnici JVUO (četnici) nije sledila obaveza Saveznika da štede naše živote i materijalna dobra na uštrb vlastitih d*peta.
To pišu Novosti a njihova politička, stranačka i svaka druga orijentacija je svakome jasna. Nažalost, danas je zvaničnoj Srbiji mrska svaka pomisao da su komunisti i Broz uradili i nešto dobro i korisno tokom gotovo poluvekovne vladavine.
Na paradu 9. maja pripadnici Vojske Srbije odlaze, po mome uverenju, pre kao naslednici Brozove Jugoslavije nego kao naslednici Kraljevine Jugoslavije.
[ R1A1 @ 23.04.2015. 15:16 ] @
Citat:
RoRa: To pišu Novosti a njihova politička, stranačka i svaka druga orijentacija je svakome jasna. Nažalost, danas je zvaničnoj Srbiji mrska svaka pomisao da su komunisti i Broz uradili i nešto dobro i korisno tokom gotovo poluvekovne vladavine.
Na paradu 9. maja pripadnici Vojske Srbije odlaze, po mome uverenju, pre kao naslednici Brozove Jugoslavije nego kao naslednici Kraljevine Jugoslavije.
Citat:
Andre Šarl, francuski ministar propagande:
Bombardovanje Beograda predstavljaju nesumnjivo jednu od najvećih vaših svinjarija
Andre Šarl, francuski ministar propagande, povodom Anglo-američkog bestidnog bombardovanja Beograda, održao je preko francuskog radia govor:
„Ima jedan po broju mali, ali veliki po duhu i viteštvu narod u Evropi, koji se zove Srpski, a koji je oduvek bio predmet simpatija nas Francuza. Taj narod kome ste se vi Englezi pravili prijateljima, danas je vašom zaslugom upropašćen i uništen, i na putu je, opet vašom zaslugom, da ga sasvim nestane. Poslednji događaji sa bombardovanjem njihove prestonice Beograda, predstsavljaju nesumnjivo jednu od najvećih vaših svinjarija, koju ste vi učinili u ovom ratu. Pre nešto više od tri godine, vi ste Englezi te iste Srbe naterali da uđu u rat koji njima nije trebao.
Već pune tri godine vi Englezi vršljate po toj istoj namučenoj zemlji, naterujući je da brat na brata diže oružje, i najzad, da pre nekoliko dana, na najveći srpski praznik, udarite na njihovu prestonicu. Zbilja, ovo je za vas, iako ste Englezi, isuviše. Francuska saučestvuje u tuzi i bolu koga danas viteški i junački srpski narod podnosi pod teretom koga mu vi Englezi namećete.
Ali zapamtite, da kad jednom dođe čas odmazde naroda Evrope, koje ste vi izdali, i ovaj događaj, biće ubeležen u strane dugovanja“.
Tvorac najčuvenijeg ruskog marša, uz koji na gotovo svim paradama maršira Vojska Rusije, je Vasilij Ivanovič Agapkin. Rođen je 3. februara 1884. godine u selu Šančerevu u Rjazanskoj guberniji, u porodici siromašnog seljaka. Vasilija je još kao dečaka opčinila kasarna s vojnim orkestrom. Na insistiranje njegove maćehe kada je imao samo deset godina i Vasilij se pridružio tom bataljonu. Posle vojske dodatno se muzički obrazovao i stigao na Muzičku akademiju u Tambovu.
Bio je potresen dešavanjima u Srbiji 1912. godine, a posebno ga je pogodila vest o Sofiji Jovanović, devojci iz Beograda. Ona je kao vojnik otišla na front i rame uz rame sa muškarcima se borila za svoju zemlju. Kada je čuo takvu priču, i priče ruskih dobrovoljaca koji su otišli da pomognu u Srbiji, želeo je i on da da svoj doprinos za našu zemlju. Seo je za klavir i napisao kompoziciju “Oproštaj slovenske žene“ i posvetio je srpskom narodu i svim slovenskim ženama, majkama, sinovima, braći i svim sestrama.
[ DaliborP @ 23.04.2015. 16:29 ] @
Koje pro*eravanje i patetika majko mila....
Ontopic:
Na paradu treba da se ide zato sto smo bilo deo antifastiskih snaga i direktno ucestovali u borbi protiv fasizma. To sto druge saveznicke zemlje bojkotuju paradu je iskljucivo politicka odluka, a krivica je svakako na obe strane. Ali nas, kao malu drzavu bez puno uticaja to ne treba da dotice i treba da imamo predstavnika na paradi, makar bio i precednik Toma
[ R1A1 @ 23.04.2015. 17:02 ] @
Citat:
DaliborP: Koje pro*eravanje i patetika majko mila....
Šta je tebi sporno?
Izneo sam samo informaciju koju sigurno nisi znao. Evidentno je da se taj marš uvek svira i da smo sa njim na neki način uvek na paradi.
Bojim se da ti tvoja negativna energija ne dozvoljava da to razumeš?
[ DaliborP @ 23.04.2015. 17:24 ] @
Citat:
R1A1: Evidentno je da se taj marš uvek svira i da smo sa njim na neki način uvek na paradi.
Dirljivo, evo srce mi brze kuca kad cujem nesto tako lepo sto samo mi i Rusi mozemo da razumemo!
[ R1A1 @ 23.04.2015. 17:28 ] @
^Eto, a ti tražio da me banuju?
[ RoRa @ 23.04.2015. 19:56 ] @
Andre Šarl, ministar propagande u vladi Višijevske Francuske, zaista je moralna gromada. Njegov gazda, maršal Peten, je po završetku rata osuđen na smrt kao izdajnik ali ga je pomilovao De Gol. U to vreme u Beogradu je stolovao đenaral Nedić. Dakle Andre Šarl je za nekoga moralna gromada koja sudi i presuđuje o ponašanju, tokom RATA, onih koji su svoje glave zalagali u borbi protiv fašizma.
Saveznici su se aktivno mešali tamo gde su vođene glavne borbe. Slovenački partizani pritisnuti belogardejcima, Nemcima i delom Italijanima nisu mogli ni pisnuti ali su uspeli opstati u šumama Slovenije.
Jedino bombardovanje u Srbiji koje je Tito ugovarao sa saveznicima je bombardovanje Leskovca 6. septembra 1944, na dan održavanja vojne parade u čast rođendana Milana Nedića.
Sva ostala, sa saveznicima ugovarana bombardovanja, je ugovarala jugoslovenska vlada iz Londona u dogovoru sa svojim ministrom vojnim, generalom Mihailovićem, pa i ovo spomenuto na Uskrs 1944.
Koga zanima ova tema, preporučujem knjigu istoričara dr Milana Terzića - JUGOSLOVENSKA KRALJEVSKA VLADA, GENERAL DRAGOLJUB MIHAILOVIĆ I SAVEZNIČKO BOMBARDOVANJE CILJEVA U JUGOSLAVIJI 1942–1944. GODINE
Citat:
...
Jugoslovenski vojni izaslanik u Vašingtonu, Živan Knežević, je 25. aprila 1944. pisao iz Vašingtona pukovniku Putniku u Kairo: „Molim videti pregled vazduhoplovnih ciljeva u Jugoslaviji koji izradio ppukovnik ŠKRIVANIĆ za R.A.F. M.E. (Sred. Istok) i za Amerikance, a za koji dobio zahvalno pismo oktobra prošle godine”. Na poleđini dokumenta je odgovor pukovnika Putnika iz Kaira da je o tome poslat telegram prvog maja 1944. (78) Reč je o telegramu pukovnika Putnika Vojnom izaslaniku u Vašingtonu, kao veza prethodnog telegrama br.146: „Škrivanić dao pregled ciljeva za bombardovanje, pored kojih i Beograd: fabrika motora i radio stanica Rakovica, kasarna Kraljeve Garde, mostovi na Savi i železnička stanica. Napominjem da mi je Slobodan Jovanović naređivao da dam pismeni pristanak za bombardovanje Beograda”. (79) Knežević je telegramom od 10. maja 1944. iz Vašingtona izvestio komandu u Kairu: „Vojni ciljevi dati po traženju generala Mihailovića. Molim videti ko je dao ciljeve: radionica Rogožarski, studentski dok i skupštinu kao sedište Gestapoa. U štampi oštra kritika što je Beograd bombardovan. Stvorio sam utisak da se više neće tući. Britanci ovde objavili da je tučen po traženju Tita”. (80) Zatim je 12. juna 1944. Živan Knežević pisao odeljku Vrhovne komande dostavljajući kopije telegrama generala Mihailovića koje je predao američkom Ministarstvu rata da ne vrše bombardovanje sela u okolini Beograda jer tamo nema vojnih objekata već samo izbeglice koje su napustile Beograd nakon savezničkog bombardovanja. (81)
(78) AJ, EV, grada preuzeta iz arhiva SMIP-a, Jugoslovenske trupe na Bliskom istoku, fascikla 11, Br. 146. U štabu odeljka Vrhovne komande u Kairu Str. Ob. O. Br. 4317 od 2. maja 1944.
(79) AJ, EV, grada preuzeta iz arhiva SMIP-a, Jugoslovenske trupe na Bliskom istoku, fascikla 11, Pov.O.Br. 4317.
(80) AJ, EV, grada preuzeta iz arhiva SMIP-a, Jugoslovenske trupe na Bliskom istoku, fascikla 11, Pov. 62.
(81) A VII, EV, k. 61A, reg. br. 55/1, Br. 192. U štab komande Ob. O. Br. 4603 od 22. jula 1944.
...
Večernje novosti su najgore đubre. Oni lažu pre nego i progovore.
Poslednja u nizu fotografija linkovanog članka je fotografija bombardovanog Zadra, a ne Beograda.
Ko zna odakle su i ostale.
... Ovo samo na prvi pogled, članak neću ni da čitam.
[ Braksi @ 24.04.2015. 09:23 ] @
DaliboreP, ako ti se ne svidja parada imas dosta pasnjaka u irskoj pa pasi malo trave da narastes i postanes pametniji.
Meni se na ovom klipu najvise svidjau lica vaterana. Kako iz njih isijava skromnost, prostodusnost i beskrajna spremnost na zrtvu ne trazeci zauzvrat nista. Takvi su bili nekad ljudi...
[ R1A1 @ 24.04.2015. 09:40 ] @
DaliborP ne zna istoriju niti ga interesuje pa mu je prilog o maršu koji je komponovan u čast čuvenog borca Sofije Jovanović: "Koje pro*eravanje i patetika majko mila...."
Od neznalica gori su samo oni koji misle da nešto znaju!
Da, zato zna da provocira i traži banovanje neistomišljenika!
[ DaliborP @ 24.04.2015. 09:48 ] @
Prilog nisam ni gledao, komentarisao sam tvoj post, takva patetika i vlazenje na Rusiju se retko srece, pa cak i na ovom forumu :)
[ R1A1 @ 24.04.2015. 10:00 ] @
Citat:
DaliborP: Prilog nisam ni gledao, komentarisao sam tvoj post, takva patetika i vlazenje na Rusiju se retko srece, pa cak i na ovom forumu :)
A šta si onda komentarisao kada je sve navedeno tačno?
To samo govori o tvojoj ostrašćenosti i mržnji.
Zašto nisi ponovo tražio da me banuju? Treba zabraniti istinu po savku cenu jer istina o vekovnoj vezi Srbije i Rusije nije poželjna na ovom forumu, koliko mogu da primetim?
Evo, da te još malo nerviram:
[Ovu poruku je menjao R1A1 dana 24.04.2015. u 11:38 GMT+1]
[ branko tod @ 29.04.2015. 09:21 ] @
Evo zašto treba ići na paradu saboraca protiv nacizma i neo nacizma
[ R1A1 @ 29.04.2015. 10:26 ] @
Ako pogledamo hronološki, istočni front je obeležio WWII.
Zašto to "tvrdim"?
Citat:
Istočni front je bio daleko najveće i najkrvavije bojište Drugog svetskog rata, i zaista ima malo sukoba u istoriji čovečanstva koji se sa njim mogu uporediti. Podrazumevao je više kopnenih borbi nego svi ostali frontovi Drugog svetskog rata zajedno. Crvena armija i ostale snage Sovjetskog Saveza su uspele da nanesu oko 75% gubitaka - oko 2,5 miliona ljudi - koje su pretrpele nemačke kopnene snage (Heer i Waffen-SS) tokom Drugog svetskog rata. Nemački saveznici (uključujući Japan) su izgubili najmanje 800.000 vojnika u borbama sa Sovjetskim Savezom, uz dodatnih 1,4 miliona koji su pali u zarobljeništvo. Sa druge strane, SSSR je izgubio najmanje 8,7 miliona vojnika. Većina Nemaca koji su zarobljeni su internirani na prinudni rad nakon rata. Poslednji ratni zarobljenici su oslobođeni tek 1956, nakon dugih pregovora, mada se pola miliona ratnih zarobljenika nije vratilo kući usled smrti.
Posle bitke kod Kurska, u leto 1943. nemačka armija je bila u konstantnoj defanzivi.
Citat:
Posle Staljingrada su Nemci izgubili inicijativu ali ona još uvek nije prešla u ruke Sovjeta. Beznadežni nemački kontranapad u leto 1943. pod komandom fon Manštajna privremeno je zaustavio sovjetsko napredovanje i doveo je do najveće tenkovske bitke u istoriji. Kurska bitka je bila posledlja velika nemačka ofanziva na Istočnom frontu. Sovjeti su bili upoznati sa planiranim nemačkim napadom i pripremili su snažne odbrambene položaje na Kurskoj izbočini. Zahvaljujući blagovremeno pripremljenoj odbrani, Crvena armija je zaustavila nemački prodor nakon samo 17 milja. Posle Kurska, inicijativa je prešla u ruke Sovjeta koji su bili u stalnoj ofanzivi sve do pada Berlina u maju 1945.
http://sh.wikipedia.org/wiki/I...8Dni_front_(Drugi_svjetski_rat)
Kada se sve uzme u obzir, očigledno je da je najveći teret u slamanju fašizma i pobedi nad Hitlerovom hordom podneo SSSR.
Rusija kao pravni naslednik SSSR-a ima pravo da obeleži 70.u godišnjicu pobede nad zlom i potpuno je ispravno da i mi učestvujemo u tome jer smo procentualno u samom vrhu po broju žrtava u WWII.
Svi koji u tome vide nešto drugo su samo posledica zapadne propagande koja je izgubila kompas.
Sramno je bilo obeležavanje oslobođenje Aušvica bez oslobodilaca istog?!
To dovoljno govori o dnevnoj politici zapada!
[ Sceka @ 29.04.2015. 10:43 ] @
Niko normalan ne spori desavanja iz WWII i zrtve i stradanja ruskog naroda u to vreme. Navoditi cinjenice koje i vrapci na grani znaju je potpuno bespotrebno (narocito u vidu proruske propagande) a besmisleno je na konto toga propagirati znacaj danasnje Rusije. Proslo je mnogo vremena od najvece teknovske bitke u istoriji i promenila se civilizacija, prilicno. Druge vrednosti su sada prioritetne a zivi se danas i misli o sutra jer je juce "bilo pa proslo" i nece se vratiti nikada.
Na stranu to sto se moze opet cinjenicama baratajuci postaviti pitanje sta je i koliko ta ista Rusija konkretno za nas uradila dobro a sta lose. I to je nesto sto je velika tema i potpuno zasebno se moze i treba o tome pisati, raspravljati i iznositi cinjenice ali ni to nema nikakve veze sa "sutra" koje je neminovno.
Ja licno nisam protiv slanja nasih na tu paradu - ako se posmatra iskljucivo dogadjaj radi koga je uprilicena vojna parada. Sve ostalo sto bi se uzelo u obzir govori da ne treba da saljemo nase, realno, mudro i korisno bi bilo da nasi ne odose. Tako ja razmisljam, licno moje razmisljanje.
Pozdrav!
[ R1A1 @ 29.04.2015. 10:58 ] @
Citat:
Sceka: Na stranu to sto se moze opet cinjenicama baratajuci postaviti pitanje sta je i koliko ta ista Rusija konkretno za nas uradila dobro a sta lose. I to je nesto sto je velika tema i potpuno zasebno se moze i treba o tome pisati, raspravljati i iznositi cinjenice ali ni to nema nikakve veze sa "sutra" koje je neminovno.
Recimo, nisu nas satanizovali, bombardovali otimali teritoriju kao zapad. Srbija i danas umire od posledica poslednjeg bombardovanja.
Da li treba nabrajati koliko su nas zemlje zapada u XX veku ubijale?
[ Sceka @ 29.04.2015. 11:18 ] @
Ne treba nabrajati ni to sto si nabrojao jer je to opet svojevrsna propaganda (narocito je besmisleno nabrajati sta neko nije uradio) i, opet, ne treba razmisljati na taj nacin jer se tako razmisljalo nekada kad je sve bilo prilicno drugacije.
U danasnje vreme a narocito neko buduce (katkorocno narocito ali i dugorocno gledajuci) je samo i iskljucivo interes u pitanju. Prikloniti se nekome radi necega iz proslosti i biti odbojan prema drugome sa istih osnova je besmisleno. To je kao cuvena varijanta pojma "fer plej", to ne postoji u realnom svetu ali svi to potezu svaki cas! Treba se osloniti na logiku sutrasnje dobiti i nista vise. Tacka.
I opet kazem, ono sto je bilo nema veze sa tim da li ili ne otici na paradu. Mislim, odosmo pa je samim tim i ova tema kao takva postala proslost i ne treba razvoj teme u nekim segmentima koristiti za propagiranje...
Pozdrav!
[ R1A1 @ 29.04.2015. 11:34 ] @
A zašto ne treba nabrajati zla zapada počinjena nad Srbijom i srpskim narodom?
Oni nam i danas ne žele dobro. Pogledaj samo konstantna uslovljavanja koja nam dolaze sa zapada.
Meni lično ne smetaju jer ne želim da Srbija uđe u EU a ne posebno u NATO!
[ Sceka @ 29.04.2015. 11:46 ] @
Zavisi u kom kontextu se nabraja to sto se nabraja, vrlo bitna stvar. A da li nam zele dobro? Pa to je naivno posmatranje stvarnosti i realnosti zivota. Niko nama (Srbiji) ne zeli ni dobro ni lose. Samo je interes u pitanju - to je cinjenica.
Problem je kad mi (Srbija, na nivou Drzave) posmatramo buducnost kroz tvoju prizmu a ne realno. Realno posmatranje buducnosti Srbije je samo i iskljucivo kakav interes Srbija ima u tome necemu. Sve drugo je mlacenje prazne slame i klinacki prkos ili isto klinacko priklanjanje na osnovu nekih osecaja, fer pleja i ostalih budalastina koje su moguce samo na licnom planu, porodicno i u okviru prijatelja (cak ni na radnom mestu nema mesta osecajima...).
Ja licno (ma koliko je to nebitno bilo kome osim meni!) sam protiv ulaska u EU, odnosno, mislim da sto vise vreme prolazi sve manje mi se svidja EU i zivot u njoj. Sto ne znaci da isto to mislim u okviru razmisljanja kad je Drzava u pitanju.
Pozdrav!
[ R1A1 @ 29.04.2015. 11:53 ] @
Prosto rečeno za zapad kroz poslovicu "vuk dlaku menja a ćud nikako" govori o nepromenljivost svog izvornog – moralnog karaktera zapada!
Znači, nude nam sve samo da se odreknemo imena, prezimena, familije, kuće i okućnice!
[ Shadowed @ 29.04.2015. 11:57 ] @
Citat:
R1A1:
A zašto ne treba nabrajati zla zapada počinjena nad Srbijom i srpskim narodom?
Oni nam i danas ne žele dobro.
Niko (ni istok ni zapad) nam ne zeli ni dobro ni lose, samo se neciji interesi poklapaju sa nasima a neki ne.
[ R1A1 @ 29.04.2015. 12:00 ] @
Citat:
Shadowed: Niko (ni istok ni zapad) nam ne zeli ni dobro ni lose, samo se neciji interesi poklapaju sa nasima a neki ne.
Da, samo što nas neki u cilju ostvarivanja svojih interesa malo, malo pa nas ubijaju!
Poklapanje ili ne poklapanje interesa ne može biti opravdanje za sve zločine počinjene nad nama!
[ Sceka @ 29.04.2015. 12:08 ] @
Potpuno brkas licne osecaje sa realnoscu i vrsis "zamenu teza". Po tebi je njihov interes zlocin nad nama. Pocinjeni zlocini nemaju nikakve veze sa intersom u buducnosti. Mesanje proslosti i buducnosti je opet vrlo klinacki, narocito sto se to radi (ti radis) na bazi licnih osecaja.
Pozdrav!
[ R1A1 @ 29.04.2015. 12:10 ] @
Najbolje da brkam. Nema ličnih osećanja nego činjenica i odgovora na tvoje pitanje!
[ Sceka @ 29.04.2015. 12:12 ] @
Koje moje pitanje?
Pozdrav!
[ R1A1 @ 29.04.2015. 12:16 ] @
Ovo pitanje:
Citat:
Sceka:...sta je i koliko ta ista Rusija konkretno za nas uradila dobro a sta lose.
[ Sceka @ 29.04.2015. 12:27 ] @
Izvadjeno iz kontexta moze da se posmatra kao pitanje. Ali nije pitanje nego sveukupno izrecena kontatacija da je besmisleno to raspravljati (diskutovati...) u kad je buducnost u pitanju - sto sam u sledecoj recenici i naveo:
Citat:
Na stranu to sto se moze opet cinjenicama baratajuci postaviti pitanje sta je i koliko ta ista Rusija konkretno za nas uradila dobro a sta lose. I to je nesto sto je velika tema i potpuno zasebno se moze i treba o tome pisati, raspravljati i iznositi cinjenice ali ni to nema nikakve veze sa "sutra" koje je neminovno.
U svakom slucaju nisam postavio pitanje niti je to uopste bitno. BTW, cak i da je to bilo pitanje - nisi odgovorio na to pitanje. (nemoj ni odgovarati jer to ne trazim niti je bitno!!!)