Pre trideset pet godina na današnji dan je umro Tito . Da li je sa sobom odneo namerno ili slučajno i Jugoslaviju, ili je svojom pojavom doneo propas?
Kome je doneo svetlo, a kome tamu? Da li je bio diktator, i da li je Jugoslavija prosperirala zbog njega ili zbog opšteg svetskog prosperiteta koji se
presuo i kod nas. Ko je uopšte bio taj čovek na čiju su sahranu došli predsednici i kraljevi 90% populacije sveta.
[ R1A1 @ 04.05.2015. 07:45 ] @
Jedino što je sigurno a to je da nije bio sa ovih prostora.
Ko ga je poslao i ko je iza njega stajao, teško je reći sa sigurnošću jer se i istoričari ne slažu.
Po nekim, poslala ga je kominterna a po drugima MI6.
U svakom slučaju, mašinbravar koji svira klavir, govori tečno par jezika sigurno nije bio.
Da je bio vešt, bio je. Savršeno je vladao manipulacijom masama.
Takođe, mislim da mu ne treba davati preveliki značaj. Geopolitička slika sveta je bila takva da je trebao i istoku i zapadu.
Promenila se geopolitička slika, on umro, SFRJ razmontirana.
To mu dođe kao cirkus koji je završio gostovanje i potom je razmontiran!
[ test1234 @ 04.05.2015. 07:55 ] @
I skoro iskorenio nepismenost ....
[ R1A1 @ 04.05.2015. 08:03 ] @
Citat:
Predstavljajući rezultate popisa iz 2012. godine, Vukmirović (Direktor Republičkog zavoda za statistiku ) je na konfeernciji za novinare naveo da nepotpunu školsku spremu ima 677.499 stanovnika Srbije ili 11 odsto, a 2002. bilo ih je više od milion.
Kome ovo, ako je tačno, pripisati? Koštunici, Tadiću....Dinkiću?
[ hotchimney @ 04.05.2015. 08:38 ] @
Citat:
R1A1:
nije bio sa ovih prostora.
Koji su ti to prostori?
Citat:
R1A1:
Ko ga je poslao i ko je iza njega stajao
Ko će stajati osim ogromne većine stanovništva Brozove Jugoslavije koje je prihvatilo njegove ideje?
Citat:
R1A1:
teško je reći sa sigurnošću jer se i istoričari ne slažu.
A koji se istoričari ne slažu? To nije bilo pre 500 godina već takoreći juče. Mnogi danas živi pamte te dogadjaje kao učesnici. Kavi blesavi istoričari im trebaju? Možda ti nisi bio učesnik pa ti to izgleda kao istorija?
Citat:
R1A1:
Po nekim, poslala ga je kominterna a po drugima MI6.
Jel to po tim "istoričarima"?
Znaš kako, Josipa Broza poslali su "kominterna a po drugima MI6" isto koliko su Djokovića poslali "CIA i po drugima KGB" na teniske terene.
Citat:
R1A1:
U svakom slučaju, mašinbravar koji svira klavir, govori tečno par jezika sigurno nije bio.
To znaš iz prve ruke jer si sa njim cepao drva dok je svirao klavir?
Citat:
R1A1:
Savršeno je vladao manipulacijom masama.
Naravno, kao i svaki uspešan političar.
Citat:
R1A1:
mislim da mu ne treba davati preveliki značaj.
Aha, to pokazuješ primerom kao jedan od prvih koji se uključio u temu.
Veoma dobro mu "ne daješ prevelik značaj". Otprilike kao lisica kad ne daje značaj "kiselom groždju".
Citat:
R1A1:
Geopolitička slika sveta je bila takva da je trebao i istoku i zapadu.
Recimo da je on kao vešt političar znao da se nametne "i istoku i zapadu". Teritorija bivše SFRJ je i danas potrebna "i istoku i zapadu". Dokaz su marširanja medjunarodnih, ruskih i NATO ešalona teritorijom bivše SFRJ. Neki političari su to iskoristili za postizanje sopstvenih političkih ciljeva (Franjo Tudjman, Hašim Tači, itd). E sad, bilo je i gubitnika, neki od njih su i aktuelni predsednik i premijer koji su se zalagali za "Kallovac, Viloviticu i Kallobag". Redak je primer u istoriji da se izaberu gubitnici na čelo zemlje. Po pravilu se na čelo države stavljaju pobednici a eto ima i takvih da pokušavaju da zaborave pobednika lečeći se gubitnicima.
Citat:
R1A1:
Promenila se geopolitička slika, on umro, SFRJ razmontirana.
Geopolitička slika se promenila još u njegovo vreme. Sećaš se? Korejski ratovi, Vijetnamski rat, upad ruskih zlikovaca u zemlje istočne Evrope, Kubanska kriza, sukobi na bliskom istoku...
U takvim složenim geopolitičkim uslovima,
Broz je kao izuzetno uspešan političar
malim prstom držao tadašnju Jugoslaviju na okupu.
Citat:
R1A1:
To mu dođe kao cirkus koji je završio gostovanje i potom je razmontiran!
Tebi je cirkus država koju je poštovalo 99% stanovništva.
Nasuprot tome danas imaš recimo Srbiju u kojoj ne možeš da okupiš 10% stanovništva oko stava da li Srbija treba da obuhvata Šunadiju, Vojvodinu i Kosovo ili Srbijanci žive samo u šumadiji.
[ anon142305 @ 04.05.2015. 08:45 ] @
Svidece se svim pristalicama teorija zavere...
[ Java Beograd @ 04.05.2015. 08:58 ] @
Pre nego što nekog nazovemo diktatorom, ajd prvo da definišemo šta to znači.
Diktatora ima raznih fela, ali Tito nikako ne može biti diktator istočnoevropskog tipa.
Jer svaki građanin je imao pasoš (ko je 'teo) i mogao je nesmetano da izlazi i ulazi u zemlju.
[ Miroslav Jeftić @ 04.05.2015. 09:17 ] @
Citat:
Java Beograd:
Jer svaki građanin je imao pasoš (ko je 'teo) i mogao je nesmetano da izlazi i ulazi u zemlju.
Tek šezdesetih godina ako se ne varam, pedesetih baš i ne.
[ R1A1 @ 04.05.2015. 09:21 ] @
Citat:
hotchimney:To znaš iz prve ruke jer si sa njim cepao drva dok je svirao klavir?
Da sam cepao drva sigurno da cepanica kao što si ti ne bi bila na forumu!
[ 2012 @ 04.05.2015. 10:16 ] @
Citat:
Miroslav Jeftić:
Citat:
Java Beograd:
1945 imas 80% ruralnog stanovnistva, 1948 imas IB, a ti bi da pedesetih svaki gradjanin ima pasos. Do druge polovine sesdesetih ogromna vecina nije znala sta je WC solja, a ti postavljas pitanje nemanja pasosa.
Tito je prvo morao da ljude sa brda "stojsere" spisti malo nize, a ove druge koji su nize, u blizini gradova, da polako dovede u gradove.
Trebao mu je proleterijat, radnicka snaga, pocinjala je industrijalizacija.
Vecina koja je dolazila u gradove trebala je prvo steci naviku da se kupa i pere ruke, kasnije su ucili i pranje zuba. Pa opismenjavanje, onda neki zanat ili skola, onda pasos i pravac Nemacka.
[Ovu poruku je menjao 2012 dana 04.05.2015. u 11:27 GMT+1]
[ jovajovic100 @ 04.05.2015. 10:28 ] @
Citat:
2012:
Vecina koja je dolazila u gradove trebala je prvo steci naviku da se kupa i pere ruke, kasnije su ucili i pranje zuba. Pa opismenjavanje, onda neki zanat ili skola, onda pasos i pravac Nemacka.
To govoriš iz svog iskustva . Moj deda je imao kupatilo sa toplom vodom i klozet u svojoj kući pre WWII . A ne živimo u Beogradu .
[Ovu poruku je menjao jovajovic100 dana 04.05.2015. u 12:12 GMT+1]
[ 2012 @ 04.05.2015. 11:31 ] @
Citat:
jovajovic100: To govoriš iz svog iskustva . Moj deda je imao kupatilo sa toplom vodom i klozet u svojoj kući pre WWII . A ne živimo u Beogradu .
Ne govorim iz vlastitog iskustva, vec na osnovu podataka koji su lako dostupni svakome ko se barem malo interesuje za istoriju
Pocni od zavoda za statistiku i prati demografska kretanja od 1945 do danas. (to nije istorija)
Zatim prosetaj do bibljoteke i trazi knjige koje su u vezi sa navedenom temom.
Zatim prosetaj do Filozofskog fakulteta (katedra istorije) i potrazi nekog asistenta ili demonstratora, plati im koliko traze da ti posvete malo vremena i nesto te nauce
Posle ces polako sam.
[ hotchimney @ 04.05.2015. 16:14 ] @
Citat:
R1A1:
Da sam cepao drva sigurno da cepanica kao što si ti ne bi bila na forumu!
Šta se nerviraš?
Ne kažem ti da si cepanica.
Samo mislim da izmišljaš i pišeš gluposti.
I to sam prokomentarisao
na što po svemu sudeći ne možeš da odgovoriš.
[ Braksi @ 04.05.2015. 18:00 ] @
Tito je najveci srpski vladar svih vremena !
[ Lavlja_Jazbina @ 04.05.2015. 19:10 ] @
Da li neko vodi zapisnik sa ove partijske teme ?
[ zica49 @ 04.05.2015. 21:32 ] @
Tito je na desetom mjestu ubojica 20-tog vijeka.
[ hotchimney @ 04.05.2015. 21:52 ] @
U vreme kad je Tito slagao na kamaru domaće izdajnike, fašističke sluge i narodne neprijatelje
strana čizma nije mogla da kroči u Jugoslaviju.
Posle njega domaći zlikovci su počeli da ubijaju nedužne regrute po kasarnama
a divlje horde stranih plaćeničkih vojski gospodare Srbijom.
[ branko tod @ 05.05.2015. 01:20 ] @
Citat:
zica49:
Tito je na desetom mjestu ubojica 20-tog vijeka.
Da ga malo ne pretera?Postoji li nacionalni satav ubijenih?
[ test1234 @ 05.05.2015. 10:33 ] @
Mnogo toga ne znam ali znam recimo da je te 1980 god u jednoj smeni IMT , za osam sati, proizveo 210 traktora 533-539, sef smene bio izvesni mas ing Branko Jokic, jedan od danasnjih Bajatovicevih direktora.
Gosn Broz je znao da napravi sistem, ovima sada to ne polazi za rukom.
[ dule_ns @ 05.05.2015. 11:21 ] @
Citat:
2012:
Citat:
Miroslav Jeftić:
Citat:
Java Beograd:
1945 imas 80% ruralnog stanovnistva, 1948 imas IB, a ti bi da pedesetih svaki gradjanin ima pasos. Do druge polovine sesdesetih ogromna vecina nije znala sta je WC solja, a ti postavljas pitanje nemanja pasosa.
Tito je prvo morao da ljude sa brda "stojsere" spisti malo nize, a ove druge koji su nize, u blizini gradova, da polako dovede u gradove.
Trebao mu je proleterijat, radnicka snaga, pocinjala je industrijalizacija.
[Ovu poruku je menjao 2012 dana 04.05.2015. u 11:27 GMT+1]
Apsolutno je nebitno koji je razlog (ne tvrdim da si u pravu, to nikako), bitno je da jednostavno nije istina ono što je Java napisao.
Inače, ljudi koji vole da idealizuju to prošlo vreme nekako uvek zaboravljaju prvih 10 godina posle rata, jbg jasno i njima šta se i kako se tada radilo al ne žele da kvare sopstvene iluzije.
[ Braksi @ 05.05.2015. 12:37 ] @
Citat:
dule_ns: Apsolutno je nebitno koji je razlog (ne tvrdim da si u pravu, to nikako), bitno je da jednostavno nije istina ono što je Java napisao.
Inače, ljudi koji vole da idealizuju to prošlo vreme nekako uvek zaboravljaju prvih 10 godina posle rata, jbg jasno i njima šta se i kako se tada radilo al ne žele da kvare sopstvene iluzije.
od 45-55 narod se prisecao i treznio od onoga sta mu se desilo i radio najpre da raskrci rusevine, a potom nesto i da stvori. Optimizam zbog pobede u ratu i vere u bolje sutra bio je na istorijskom maksimumu. A ti idi malo do knez mihajlove danas 16 godina od bombardovanja dve zgrade pa vidi jel raskrceno.
I udji nekad malo u BUS pa pogledaj u poglede....
[ branko tod @ 05.05.2015. 14:06 ] @
Citat:
Braksi: A ti idi malo do knez mihajlove danas 16 godina od bombardovanja dve zgrade pa vidi jel raskrceno.
Druže, mogu li nekako da ti pomognem, da li imaš temperaturu?
Otkud takva promena, takav stav prema demokratskoj vlasti!
[ zica49 @ 05.05.2015. 17:13 ] @
Citat:
branko tod: Da ga malo ne pretera?Postoji li nacionalni satav ubijenih?
Nacionalni sastav je najmanje bitan,jer vecina nas i tih koje je Tito makeo osjecali smo se do devedesetih kao Jugosloveni! Izjava nije rezultat rada moja dva neurona nego su svjetski poznati istoricari rekli tu tvrdnju i napravili rang listu.
Sklonio je svakoga ko je iole mogao da zasmeta.
Naravno huskace i nacionaliste cistila obavjestajna sluzba po evropi i diljem svijeta,tu je bio nemilosrdan.
Deset godina kasnije takoreci sazrijevanje jedne generacije izrodilo Milosevica,Tudjmana,Seselja,Tacija,Izetbegovica i ko zna koliko jos super junaka i nacionalnih frakcija.
I sve to uzelo puske "ajmo se rokat u ime necega" :(
Gulag Titova vremena je bio goli otok i jos nekoliko neznanih lokacija.
Svaka ulica,selo ili zaseok imali tuzibabu koja je sistemu ocinkavala ljude.Mnogi su zavrsili u Titovom gulagu radi vica ili psovke koja je jednostavno izletjela.
Milicija a ne policija sve time receno.
Naravno za Titova vremena bilo je nekoliko lijepih i neponovjivih detalja i pravila :)
[ hotchimney @ 05.05.2015. 19:31 ] @
Citat:
zica49:
svjetski poznati istoricari rekli tu tvrdnju i napravili rang listu.
Meni nisu potrebni belosvetski "istoričari" za ono što je opštepoznato.
Citat:
zica49:
Sklonio je svakoga ko je iole mogao da zasmeta.
Hvala mu za to. Bar smo neko vreme bili slobodni u svojoj državi u koju strana čizma nije mogla da kroči.
Citat:
zica49:
Naravno huskace i nacionaliste cistila obavjestajna sluzba po evropi i diljem svijeta,tu je bio nemilosrdan.
Hvala mu i za to. Mirno smo spavali dok je on neumorno tamanio gamad.
Inače to je praksa usvojena u celom svetu.
Dobro je poznato kako se bolje opremljene država obračunavaju sa teroristima
i te "demokratske" države pri tome ne prezaju da "kolju po svadbama" bez pardona.
Citat:
zica49:
Gulag Titova vremena je bio goli otok i jos nekoliko neznanih lokacija.
Šteta što je Goli Otok zatvoren. Politićarima bolje i ne treba osim redovnog lizanja izmeta.
Dok je Goli Otok radio svi smo bili spokojni.
Citat:
zica49:
Mnogi su zavrsili u Titovom gulagu radi vica ili psovke koja je jednostavno izletjela.
Ajde? Nemoj nam pričati?
Kako Mini-Max nije završio na Golom Otoku a on je stalno vrtio viceve u onaj "Tačno u podne" koji je aluzija na Westerne, dakle zapadna propaganda,
itd. a da mu se sve to gledalo blagonaklono?
Pa Mija a posebno Čkalja koji su se takodje sprdali sa samoupravljanjem.
[ zica49 @ 05.05.2015. 19:47 ] @
Nisu bas psovali i sam se sjecam Minimax-a i Ckalje :)
[ branko tod @ 05.05.2015. 20:01 ] @
Prvo mi je žao da polemišem sa tobom u ovoj oblasti jer si mi jako drag u
našem osnovnom interesovanju. Tu mislim da smo baš na istoj talasnoj
dužini, ali je ovo nešto što traži malo polemike.
Tita ni malo ne volim i po svim pokazateljima najviše zla je naneo Srbima.
On je bio visoko inteligentan i krajnje perfidan, i zlo su praktično nanosili
sami sebi uz pomoć po gluposti selektovanih političara, ili su to činila naša
južna otcepljena morska crna braća. Najgore u svemu tome je što su ti
razni izvršioci ostali u Bgd, i što sada njihova deca rastaču ostatke Srbije.
Ali da se vradimo na tu listu o deset najvećih ubica dvadesetog veka!
Na tom spisku sumnjam da ima zapadnih vlada koji nisu izgubili rat. Da
li je na tom spisku Leopold ll, koji je pobio 8 miliona Konganaca, doduše
na samom početku 20 veka ili kajzer Vilhem ll koji je svojim priključenjem
WW l ubio desetine miliona ljudi. Ili matori Franja koji je pokrenuo prvi
rat. I kraljica Viktorija bi mogla mogla malo da se zakači iako je umrla
1901. Tako da naš ćopa ispade tužni amater sa dvadesetak hiljada (max)
pobijenih, o čega su pola pobili kojekakvi dolanci i rankovići.
Strašno bi voleo da vidim te top liste, koje je pravio zapad zadojen
političkom doktrinom.
I da znaš, kada se pravi listu smrada tuđe govance smrdi mnogo više
nego svoje, a neka svoja bogme i mirišu.
I još jednom nisam nikada bio titoljub.
[ branko tod @ 05.05.2015. 20:09 ] @
Da dodam još : nikako mi nije jasno kako ja nisam završio u
apsu kada je bilo tako strašno. Jer baš nisam bio ni malo
naklonjen sistemu, valjda zato što sam počeo da laprdam
krajem 70. , a tada je sistem već otišao nizbrdo.
A pre desetak godina je umrla moja komšinica čijeg je oca
ubio Tito u Španiji. Kao poginuo u borbi, ima i ulicu u Bg.
_____
odžak
Pred kraj Tito nije više stezao i to su bili sistemi oduška za narod,
a uglavnom su drugi krojili kapu narodu. Matori je putovao po
svetu uživao plodove nesvrstanosti i štipao operske pevačice.
Ja sam prvi pasoš izvadio 1972. Otišao podneo zahtev i dobio ga.
Tek sam napunio 18. I dobio potvrdu da kupim u banci za dinare
25 $ za put u inostranstvo. To su mogli svi koji su imali pasoš.
Branko svakome je njegova bolest najteza,mene kronicno zeza zeludac i ja kukam zbog njega! Nekoga opet zeza pritisak i on kuka zbog toga.
Svaki narod koji je bio jedan od naroda Ex Yu mogao bi reci za sebe da im je Tito nanijeo najvise zla.
Branko svakome je njegova bolest najteza,mene kronicno zeza zeludac i ja kukam zbog njega! Nekoga opet zeza pritisak i on kuka zbog toga.
Svaki narod koji je bio jedan od naroda Ex Yu mogao bi reci za sebe da im je Tito nanijeo najvise zla.
I mene zeza čir, jedva sam pretekao kada je pukao. I pritisak, opet sam jedva pretekao,
ali piše u nalazu specijaliste tačno šta je, a ne rekla kazala.
I opet tvrdim da je najviše zla naneseno ovde, dedi u Srbiji su uzeli sve, ( 200 h ), pa
i život. A deda u Slavoniji je ostao bez dobrog dela zemlje, ali je ostala kuća, magacin
od 1500m2 i radnja.
Ali ce svi jednoglasno sloziti da im je za vreme Tita bilo najbolje.
[ hotchimney @ 05.05.2015. 23:42 ] @
Navodno je Bild napravilo listu "10 najvećih ubojica 20-tog stoljeća".
Vau!
A na svih prvih 10 mesta se tiska jedno milion Nemaca
računajući WWI i WWII.
E sad su se izgleda setili da je sa fašistima Tito najurio i bubašvabe
pa možda hoće reviziju sporazuma Tito-Brant
jer izgleda da je Tito naguzio i Branta.
Citat:
branko tod:
nikako mi nije jasno kako ja nisam završio u
apsu kada je bilo tako strašno. Jer baš nisam bio ni malo
naklonjen sistemu, valjda zato što sam počeo da laprdam
krajem 70.
Tito je tamanio samo gamad
tako da nije ništa posebno što te nije dirao.
Što se tiče te liste "25 of History’s Deadliest Dictators"
zašto na to listi nema onih koji su iza sebe ostavili milione mrtvih?
Gde su oni koji su "uvodili demokratiju" u Koreju, Vijetnam (3 miliona neužnih ljudi je ubijeno, 10 miliona bogalja)
Irak, Avganistan, Čečeniju, Palestinu, ...
Što se tiče tog linka dailymail.co.uk gde se navodi da je navodno ubio 570000 političkih protivnika tokom 1945 do 1980
hahahahahahahahahahahahah
pa to je piso neki idiot.
Prvo, 1980 nije ubio apsolutno nikog
jer je ležao u bolnici bez noge.
Drugo, cifra od 570000 je smešna jer to bi značilo da potoci krvi tekli Jugoslavijom.
To je toliko smešno da čovek mora da mu fali pola mozga da u to poveruje.
Zanimljiv "dokument".
Navodni spisak za koji je odgovorna Titova vlada do 1987.
Teško da pokojnik može biti odgovoran za bilo šta. Neko bi trebalo da "autoru dokumenta" javi da je Tito 1987 bio pokojni 7 godina.
Već sam napisao da Tito ne može biti prozivan ni u vezi čega 1980 godine jer je od januara bio u bolnici sa amputiranom nogom.
Takodje 1979 sigurno ni o čemu nije odlučivao jer je bio bolestan i više je vremena provodio po bolnicama nego bilo gde.
Taj "dokument" je lakonski napisan.
[ dule_ns @ 06.05.2015. 07:02 ] @
Citat:
Braksi:
Citat:
dule_ns: Apsolutno je nebitno koji je razlog (ne tvrdim da si u pravu, to nikako), bitno je da jednostavno nije istina ono što je Java napisao.
od 45-55 narod se prisecao i treznio od onoga sta mu se desilo i radio najpre da raskrci rusevine, a potom nesto i da stvori. Optimizam zbog pobede u ratu i vere u bolje sutra bio je na istorijskom maksimumu. A ti idi malo do knez mihajlove danas 16 godina od bombardovanja dve zgrade pa vidi jel raskrceno.
Ne razumem, ipak je mogao da izvadi pasoš ko je hteo? Ipak nije bilo proganjanja ljudi? Ipak nije bilo otimanja imovine? Ili se ipak to dešavalo nekom drugom pa te baš i zabole stojko?
[ Braksi @ 06.05.2015. 07:20 ] @
well, to sve stoji, ali mozda si zaboravio da je doslo do komunisticke revolucije, fabrike radnicima, zemlja seljacima. Donet je bio ZAKON o nacionalizaciji. Znaci po zakonu si stekao, sad ti se po zakonu oduzima.
A znamo kako se sticalo u Srbiji oduvek, khm, khm, vidimo to i sada na delu. Ne kazem ima i onih koji su posteno stekli, ali svi nasi veliki bogatasi su to postali zahvaljujuci vezi sa vlastima.
Mom dedi tj pra-dedi su oduzeli nesto zemlje iznad maximuma, ali meni ni najmanje nije zao zbog toga jer je zemlja krenula napred, a to je najvaznije.
Sto se tice politickog progona, nazalost istorija je vec sada rehabilitovala komuniste. Prosto, takav smo narod, imamo mnogo junaka ali uvek smo imali i dosta ljudi koji bi zemlj, majku prodali za tepsiju ribe... Dovoljno mi je samo da se setim da su Alija i Tudjman robijali kod Tita pa da mu odnesem cvece na grob.
[ R1A1 @ 06.05.2015. 08:12 ] @
Citat:
dule_ns:Ipak nije bilo proganjanja ljudi? Ipak nije bilo otimanja imovine? Ili se ipak to dešavalo nekom drugom pa te baš i zabole stojko?
Da, dešavalo se nekom drugom pa....?!
Recimo, moj deda je bio kapetan u kraljevoj gardi. Kao takav, ostao je dosledan zakletvi za kralja i otadžbinu i to platio glavom. Otac, koji je bio još maloletan, bio je "obeležen". Imovina oduzeta, familija šikanirana!
Otac je imao silnih problema, njemu se sve gledalo drugačije.
Ajde da i to zanemarimo, navešću moj primer. 1977. Savezna direkcija za civilnu i vazdušnu plovidbu raspiše konkurs za školovanje za kontrolora leta u SAD-u. Pošto sam završio Teslu sa odličnim uspehom rešim da probam pošto smo skromno živeli jer je ocu teško bilo naći bolji posao jer se tada gledalo na sve, posebno poreklo.
Da skratim. Išao sam na testiranje na aerodrom, uradio testove besprekorno i još liku do mene dao par zadataka iz fizike.
Posle par meseci, dobijem odgovor da nisam primljen, 18. na listi a primali su 17. kandidata. Ne bi bilo ništa strašno da trći na listi nije bio lik kome sam dao par zadataka?!
Zaintačim se i odem u direkciju Savezne uprave, kod Brankovog mosta. Oni mi kažu da im je žao ali nisam imao dovoljno poena. Na moje insistiranje da mi pokažu testove oni me izbace napolje. Razočaran, krenem napolje kad izađe jedna žena i kaže mi da je sačekam na stepeništu kod mosta.
Sačekam je i ona posle desetak minuta dođe i kaže mi da nisam imao nikakve šanse jer sam iz četničke porodice i sigurno bi me vrbovali četnička emigracija u SAD-u.
Osnovni kriterijum je bila podobnost. Po testovima bio sam drugi!
I posle toga, prilikom traženja posla, obavezno pitanje je bilo da li sam član SKJ!
Pošto nisam nikad bio, to je bio veliki minus a prednost nad znanjem je uvek bila partijska pripadnost.
Jednostavno, bez članstva u SKJ, sve je bilo mnogo teže!
[ RusKoba @ 06.05.2015. 09:19 ] @
^
Otac Matije Bećkovića, predratni oficir, je bio četnik crnogorskog vojvode Pavla Đurišića (To su oni što su, između ostalog, u zimu 1943. u Sandžaku, istočnoj Bosni i na severu Crne Gore poklali nekoliko hiljada žena i dece).
Zavaljen je na Zidanom Mostu u Sloveniji maja '45, kada i ostale "nevine žrtve komunističkog terora", u "povlačenju" prema Austriji i Nemačkoj.
Vidim Matiji je četnički pedigre mnogo smetao u karijeri - prva pesma mu je štampana kao gimnazijalcu, izvođene na desetine pozorišnih predstava, desetine književnih nagrada ... član akademije nauka sa 40 i nešto ... itd.
I unuci Olji je smetao za karijeru.
Eno ga i onaj Vuk Bojović - isti pedigre kao Matija, a onda prvo direktorsko mesto sa 42 godine, pa na kraju direktor zoološkog vrta do smrti u 74-oj.
Mučenik zbog oca četnika, umesto da ode po zakonu u penziju sa 65, on morao da bude doživotni direktor.
[ dule_ns @ 06.05.2015. 09:34 ] @
Citat:
Braksi:
well, to sve stoji, ali mozda si zaboravio da je doslo do komunisticke revolucije, fabrike radnicima, zemlja seljacima. Donet je bio ZAKON o nacionalizaciji. Znaci po zakonu si stekao, sad ti se po zakonu oduzima.
A znamo kako se sticalo u Srbiji oduvek, khm, khm, vidimo to i sada na delu. Ne kazem ima i onih koji su posteno stekli, ali svi nasi veliki bogatasi su to postali zahvaljujuci vezi sa vlastima.
Mom dedi tj pra-dedi su oduzeli nesto zemlje iznad maximuma, ali meni ni najmanje nije zao zbog toga jer je zemlja krenula napred, a to je najvaznije.
Sto se tice politickog progona, nazalost istorija je vec sada rehabilitovala komuniste. Prosto, takav smo narod, imamo mnogo junaka ali uvek smo imali i dosta ljudi koji bi zemlj, majku prodali za tepsiju ribe... Dovoljno mi je samo da se setim da su Alija i Tudjman robijali kod Tita pa da mu odnesem cvece na grob.
Zemlja krenula napred? Pa naravno da je zemlja krenula napred posle 2. svetskog rata, pola zemlje bilo porušeno. Sve zemlje u Evropi su posle 2. svetskog rata krenule napred, samo je pitanje gde je koja stala i zašto. Što se tiče Alije i Tuđmana, ako treba 5 poštenih da robija i strada da bi 2 nepoštena robijala, bem ti takav sistem.
I da dodam, što se tiče samoupravnog socijalizma cenim da po sadašnjim zakonima može da se napravi nešto slično - skupe se zainteresovani samoupravljači, otvore akcionarko društvo, kako zaposle nekog novog daju mu određeni broj akcija, kako neko ode iz firme vrati nazad akcije, svi imaju isto pravo glasa. Naravno, za početni kapital će sami morati da se snađu.
[ Braksi @ 06.05.2015. 09:47 ] @
vidi dule,
Kraljevina Jugoslavija je bila u poredjenju sa drugim evropskim zemljama puno zaostalija i slabija od SFRJ. Ali glavni problem Kraljevine nije bio sto je bila zaostala (i SFRJ je zaostajala za zapadom) vec su problem bile ogromne razlike i potpuno korumpirana elita, a zemlja izdata strancima u koncesiju i po tenderima.
Dakle, nije problem da zemlja ima bogate ljude, ali ako ogromna vecina ne moze da zivi normalno onda taj sistem puca. Jednostavno drustveni dogovor vise ne vazi ako nas 7,000,000 zivi bedno a 500,000 bogato.
[ Ivan Dimkovic @ 06.05.2015. 10:19 ] @
Tuzna stvar u celoj ovoj prici je sto je proslo vec 35 godina ali i dalje nije moguce imati stalozenu raspravu bez kontraverzi i izuzetno oprecnih misljenja, uprkos tome da dobar deo stanovnistva na Balkanu danas nije odrastao u vremenu dok je Tito bio ziv.
Videcemo kako ce biti kada prodje 50...
Mislim da bi do sada vec trebalo da se stisaju strasti i da se na taj period gleda kao na istoriju. Tito je uradio sta je uradio, nista vise nece promeniti to sto se desilo.
Bilo je dobrih strana, ali i losih - neke od tih losih su verovatno kostale SFRJ drzavu zivota vrlo brzo posle smrti tog coveka. Medjutim ne treba gubiti iz vida i da je u jednom momentu, 70-tih, SFRJ bila u relativnom blagostanju koje nije bilo poznato stanovnistvu do tada.
IMHO, mislim da su upravo na tom vrhu SFRJ napravljene najgore greske. Na zalost, u zivotu je cesto tako - da kada drzavi ili firmi ili pojedincu ide najbolje, to je vreme kada je potrebno praviti odluke za buducnost a relativno blagostanje ume da pomuti prioritete.
Sa stanovista tih 70-tih, pitanje nekog priklanjanja zapadnoj Evropi i evoluciju sistema u neku socijaldemokratiju je verovatno bilo nemoguce za prodati tadasnjem politickom establismentu zato sto je, jednostavno, bilo previse dobro da bi neko mogao prodati pricu da je takav zaokret neophodan.
Istorija je, naravno, isla svojim tokom - specijalni prostor u kome je SFRJ uzivala je nestao za manje od deceniju posle Brozove smrti, i tadasnja SFRJ, uljuljkana u fatamorganu svog sistema kome se gubilo tlo pod nogama je uletela u tornado i raspala se u parcad na najbrutalniji nacin.
Mislim da su pitanja koja bi istorija trebala da odgovori ova, ako je ikako moguce:
- Da li je bilo moguce tako nesto predvideti pocetkom 70-tih, dok je Broz jos bio politicki uticajan i svojom harizmom i autoritetom mogao skretati SFRJ uprkos odredjenom nivou opozicije republickih KP organa?
- Koliko je Broz bio svestan ekonomske situacije u istocnom bloku tj. sistemskih problema i koja je bila njegova procena za zivotni vek blokovskog sistema? Ovde sumnjam da je moguce biti strog prema Brozu - cak ni na zapadu establisment nije bio svestan trulosti u istocnom bloku i iznenadni krah 80-tih je bio prilicno iznenadjenje, cak i za optimiste...
- Cak i da je bilo svesnosti da bi trebalo okrenuti se zapadu, da li je to prakticno bilo moguce? Kakva bi bila politicka opozicija, da li bi to izazvalo raspad KPJ i samo ubrzalo proces raspadanja?
[ dule_ns @ 06.05.2015. 10:23 ] @
Braksi,
sve je to ok ali u Jugoslaviju je novi "društveni dogovor" došao na gusenicama sovjetskih tenkova i potrajao je koliko je trajala i blokovska podela sveta. Ništa to nije bilo izvorno jugoslovensko.
[ Braksi @ 06.05.2015. 10:40 ] @
pa nije bas tako dule. Sovjeti jesu pomogli komunistima, ali Jugoslavija je vec imala jako jak komunisticki pokret kao ni jedna zemlja u Evropi. Mada su komunisti bili jaki i u Italiji i u Grckoj, a pre toga u Bavarskoj, Austirji i Madjarskoj nigde KP nije imala takav momentum kao u Jugoslaviji gde se poklopila i sa narodnooslobodilackim pokretom.
Sto se tice raspada Jugoslavije on nema nikakve veze sa drustvenim uredjenjem. Kao i kod vecine visenacionalnih drzava i Juga je postojala dok je postojala zainteresovanost naroda, mada je ona uvek bila upitna u JU pa je i kralj i tito odrzavali zemlju kao diktatori.
Na primeru UK vidimo da opstanak zemlje moze biti doveden u pitanje cak i kad ona ima razvijenu trzisnu privredu i demokratske odnose, jednostavno ako jedan deo naroda ne zeli vise zajednicku drzavu.
A drugo shvatite ljudi vec jednom, da smo zaostala zemlja i zaostao narod u Evropi i nema tog sistema koji to moze ekspres da izleci.
[ dule_ns @ 06.05.2015. 10:44 ] @
Braksi,
ja nisam rekao da je Jugoslavija trajala, nego da je novi "društveni dogovor" trajao koliko i Sovjetski savez. Mada priznajem da to baš i nije skroz tačno pošto kad malo bolje pogledam meni i dalje deluje da živimo u ako ne komunizmu, a ono u ostacima istog.
Što se tiče zaostalosti i lečenja, tu se apsolutno slažem sa tobom, jedino se ne slažem sa ljudima koji smatraju da je rešenje da se vratimo 50 godina u nazad.
[ zica49 @ 06.05.2015. 10:47 ] @
Citat:
hotchimney:
Zanimljiv "dokument".
Teško da pokojnik može biti odgovoran za bilo šta. Neko bi trebalo da "autoru dokumenta" javi da je Tito 1987 bio pokojni 7 godina.
Ako se pokojnik posthumno moze nagraditi trebao bi se moci i optuziti :)
SFRJ = Socijalisticka Federativna Republika Jugoslavija = science fiction Republic of Yugoslavia :)
Radikalan zaokret sedamdesetih nije bio moguc ne iz razloga prikrivenih nacionalistickih grupa ili negativnog stranog uticaja kojim smo zasipani u skoli i JNA.
Rukovodeca mjesta su dobili zasluzni a ne strucni.
Na mnogim mjestima privrednih giganata bili su ljudi koji su jedva znali citat a pisanje im teze islo.
Zasluzio covjek bio u partizanima skrivao se po sumi i nekad pred kraj rata izasli iz sume i nazvali se oslobodioci.
Onaj djecko sto je odbijen radi navodno cetnicke proslosti nekog iz familije mogao je biti Nikola Tesla (najvjerovatnije je kao svi tadasnjeg vremena u isti kazan trpao i cetnike,ustase i sve strane neprijatelje)je odbijen.
Lakse je bilo optuzivati zapad i kapitalizam a hvaliti istok i socijalizam (koji su bili dno dna) i busati se u prsa te stavljati industrijsku snagu Jugoslavije na vrh.
[ Ivan Dimkovic @ 06.05.2015. 10:51 ] @
Sumnjam da ima puno ljudi koji misle da je resenje vracanje 50 godina unazad - to su mozda neki izlapeli penzioneri i sl. - sumnjam da ces naci puno mladog sveta koji bi da se vrati u doba "radnickog samoupravljanja".
@Braksi,
Ugrozeni opstanak drzave nije sporna stvar. Medjutim nije moralo da se zavrsi visestrukim krvavim gradjanskim ratovima. Raspad UK da se desio sad zbog SNP bi se zavrsio bez ratovanja, kako je prosao i raspad Cehoslovacke.
Na zalost, SFRJ je fasovala bukvalno sve najgore prilikom raspada, i ja duboko mislim da je kljucni razlog toga unutrasnje prirode tj. visegodisnjih a verovatno i visedecenijskih gresaka na nivou vlasti, na nivou kanalisanja tih nacionalistickih tenzija, odnosa prema opoziciji i sl.
Mozda raspad SFRJ nije bilo moguce izbeci pre ili kasnije, ali to nije moralo da se desi na nacin koji se desio.
Ima primera na ovom nasem kontinentu (Cehoslovacka) koji pokazuju da je drugi put bio moguc.
Ivan Dimkovic: Ima primera na ovom nasem kontinentu (Cehoslovacka) koji pokazuju da je drugi put bio moguc.
Loš ti je primer!
I malom Perici je jasno da iza svih dešavanja stoji Nemačka i USA.
Nemci su protežirali sve one zemlje koje su bile sa njima ili se nisu suprotstavljale nihovoj hegemonističkoj politici!
Najočigledniji primer te politike je ulazak Bugarske i Rumunije u EU!
Mi smo kažnjeni, posebno od strane nemaca.
Setimo se samo Šarpingovog satanizovanja Srba i agitacije da se bombarduje Srbija a o upornom zalaganju Genšera za priznavanje Slovenije i Hrvatske besmisleno je i pisati!!
Pošto si ti osvedočeni poklonik zapada, znam da se nećeš složiti ali ne briši post ili temu!
[ Braksi @ 06.05.2015. 11:18 ] @
Ivane, Jugoslavija je bila verski i etnicki slozena zemlja ni nalik na Cehoslovackoj. Pandan razlaza Cehoslovaka ili eventualno UK bio bi razdruzivanje SCG. Mirno, bezbolno, elegantno. Sve cisto sve jasno. Ili eventualni odlazak freistat Bayern iz Deutchlanda...
Sto se tice KP eto u Spaniji je KP zamalo zigubila od fasista, a u Grckoj su porazeni kominsti posle 4god gradjanskog rata. I ? Sta je bilo sa tim zemljama - nista. Jug Italije je nerazvijen pa nerazvijen, pod Umbertom, pod Musolijinem, pod Pertinijem, pod Berluskonijem ili Rencijem...
[ Marko83 @ 06.05.2015. 11:24 ] @
Citat:
Ivan Dimkovic:
Sumnjam da ima puno ljudi koji misle da je resenje vracanje 50 godina unazad - to su mozda neki izlapeli penzioneri i sl. - sumnjam da ces naci puno mladog sveta koji bi da se vrati u doba "radnickog samoupravljanja".
Ovo u Srbiji nije tačno
Najpoželjnije zanimanje u Srbiji kod mladih je Državni posao(bilo kakav)
Svi bi na Državnu S1SU
[ 3way @ 06.05.2015. 11:25 ] @
Citat:
Braksi: Ivane, Jugoslavija je bila verski i etnicki slozena zemlja ni nalik na Cehoslovackoj.
Slozena je i USA i vecina EU zemalja, pa ne ratuju svakih 5 minuta.
Pogledaj na primer Njujork u kom ima svega sa svih strana sveta, svih boja, rasa, oblika, verskih ubedjenja, pa ne prave ratove...
[ jovajovic100 @ 06.05.2015. 11:28 ] @
Najveći krivac za stvarane lika Tita je kralj Alrkasandar ! Da nije hteo da bude kralj velike Jugoslavije već Srbije, situacija bi bila sasvim druga .
Ne bi sada čekali sledeći potez zapadnih sila sa zebnjom . Recimo , samostalnost Vojvodine .
[ dejanet @ 06.05.2015. 11:32 ] @
Kraljevina je bila daleko uredjenije drustvo i imala bolju perspektivu nego SFRJ. Npr. medjunacionalni odnosi su bili reseni po standardima nedostiznim danas ili u SFRJ, a o trzisnoj privredi ne vredi ni diskutovati.
O da, komunisti su pred II sv. rat imali oko 3% biraca.
Elem kada su >crveni kmeri< dosli iza ruskih tenkova na vlast, posle silnih zlocina 45-48 (bar ovde u SRB i Crnoj Gori), aplicirali su kod amera za deo Marshalovog plana i dobili lovu, kojom su finansirali industrijalizaciju, koja je sa sobom donela, sto se ovde istice kao glavna prednost SFRJ vs Kraljevina, vise wc-a, pismenosti, kanalizacije...
U Kraljevini, industrijalizacija je isla nekim svojim prirodnim tokom, tako sto su preduzetnici sirili posao i ulazili u serijsku proizvodnju, dok je u SFRJ bila skoro pa nasilna, nepriorodna tj. deo ideoloske borbe, posto su predhodno unistili srednju klasu po gradovima(fizickom likvidacijom ili oduzimanjem imovine).
I tako to, zivelo se, neko je radio kao konj u fabrici za kikiriki, a neko je isao na kavu u Dubrovnik preko vikenda.
Elem taljigalo se, a onda se otvorilo pitanje kraja zivota druga Tite, tamo sedamdesetih.
Mislim da kpj-otovci nisu bili svesni tog pitanja(mislili su da ce ziveti hiljadu godina), vec ameri i eu. Elementi EU naklonjeni SFRJ su nudili skoro blanko kartu za EU, dok su ovi drugi krenuli sa postavljanjem scene za demontazu drzave.
Epilog je poznat..
[ Braksi @ 06.05.2015. 11:42 ] @
dejanet,
uradjeno je sta se moglo. Ljudi prebacuju kralju Aleksandru, ali pitanje je sta je mala Srbija unistena ratom i mada pobednica i mogla da trazi u Versaju ? Druga stvar vec u pocetku i Srbi i Hrvati shvatili su da je Jugoslavija prelazno resenje i da je u neku ruku nametnuta. Zato se najpre pokusalo silom poput Tita, Aca je pokusao da diktaturom privoli narode da postanu Jugosloveni. To je nekako islo dok je on bio ziv, ali posle njegove pogibije u Beogradu su shvatili da se sa Hrvatima mora nagoditi i razdruziti...
Kao sto znamo kroz 5 godina stvorena je najpre Banovina Hrvatska i to veca od SR Hrvatske, a u pripremi je bilo formiranje i Banovine Srbije sa glavnim gradom u Skoplju. No, 2SR to je sve omeo i karte su ponovo deljene.
Komunisti su bili zabranjeni u Kraljevini, hapseni i gonjeni. Medjutim, nikakvi Sovjetski tenkovi ne bi mogli ustoliciti komuniste da pokret nije bio jak i podrzan od naroda. I kao sto vidimo u svim istocnim drzavama Komunisti su na silu i uz pomoc Sovjeta cuvali, vlast, a samo je u Jugoslaviji i narod i KP bili tako jako za socijalizam da Sovjeti nisu bili ni potrebni.
[ RusKoba @ 06.05.2015. 11:50 ] @
Kraljevina Jugoslavije je, pored Albanije i Rumunije, bila najzaostalija država na kontinentu u svakom pogledu.
Prosek su dosta vadili zapadni i severni delovi zemlje.
Srbija se sada, posle komunista, opet vratila na tu neku poziciju.
sve je to ok ali u Jugoslaviju je novi "društveni dogovor" došao na gusenicama sovjetskih tenkova i potrajao je koliko je trajala i blokovska podela sveta. Ništa to nije bilo izvorno jugoslovensko.
Pobogu bre čoveče, ikakve li veze imaš sa istorijom svoje zemlje? Sa vremenskim odrednicama?
KPJ je osnovana odmah nakon WWI.
Posle samo godinu za gradonačelnika Beograda, na slobodnim izborima je izabran Filip Filipović.
Znači, Beograđani (i ne samo Beograđani, već još i građani desetina drugih gradova u Jugoslaviji) su na slobodnim izborima izabrali komunistu 2 godine pre osnivanja Sovjetskog Saveza.
I ti sad objašnjavaš - zapravo ništa ne objašnjavaš, već konstatuješ kao veliki stručnjak - kako to nije bilo izvorno jugoslovensko nekakvim gusenicama od skoro 3 decenije kasnije!?
[ dejanet @ 06.05.2015. 12:04 ] @
@Braksi,
Mislim da teza da je raja u Kraljevini naginjala 'crvenim' nije tacna iz prostog razloga jer je 'proleterijat' bio u manjini, zato sto nije bilo masovne industrijalizacije koja bi stvorila taj sloj ljudi.
Doduse bilo je manjih tumbanja, posle I sv.rata i Oktobarske rev., kao i svuda u svetu..
[ Braksi @ 06.05.2015. 12:08 ] @
ali si zato u krajevima pod AU imao dosta seljaka bezemljasa. Naravno u to vreme SSSR je vbelezio strahovite uspehe u industrijalizaciji i sveopstem preporodu zemlje, opismenjavanju stanovnistva, mogucnosti vertikalne socijalne pokretljivosti i sve je to budilo andu ljudima da je to pravi put.
Po nekom mom misljenju masa je procenila da komunisti mogu bolje da trgnu zemlju iz vekovne bede. I mislim da uopste nisu pogresili !
[ dule_ns @ 06.05.2015. 12:12 ] @
Citat:
RusKoba: Kraljevina Jugoslavije je, pored Albanije i Rumunije, bila najzaostalija država na kontinentu u svakom pogledu.
Prosek su dosta vadili zapadni i severni delovi zemlje.
Srbija se sada, posle komunista, opet vratila na tu neku poziciju.
Pobogu bre čoveče, ikakve li veze imaš sa istorijom svoje zemlje? Sa vremenskim odrednicama?
KPJ je osnovana odmah nakon WWI.
Posle samo godinu za gradonačelnika Beograda, na slobodnim izborima je izabran Filip Filipović.
Znači, Beograđani (i ne samo Beograđani, već još i građani desetina drugih gradova u Jugoslaviji) su na slobodnim izborima izabrali komunistu 2 godine pre osnivanja Sovjetskog Saveza.
I ti sad objašnjavaš - zapravo ništa ne objašnjavaš, već konstatuješ kao veliki stručnjak - kako to nije bilo izvorno jugoslovensko nekakvim gusenicama od skoro 3 decenije kasnije!?
Ja prvi put čujem da izbor za gradonačelnika glavnog grada odlučuje koje će biti državno uređenje u zemlji. Al dobro, mlad sam, tu su stari drugovi da me nauče. Inače, baš zanimljivo da spominješ slobodne izbore, bilo bi zanimljivo čuti koliko je slobodnih izbora za gradonačelnika Beograda bilo organizovano za vreme vladavine najvećeg sina svih naroda i narodnosti.
[ Braksi @ 06.05.2015. 12:21 ] @
ma kako ne razumes dule, ovde se ne radi o demokratiji da ili demokratiji ne vec o ideoloskim razmimoilazenjima.
Unutar sam KPJ postojao je pluralizam misljenja, a meritokracija (napredovanje po zaslugama) dostigla je nevidjen nivo za ovdasnje prostore. Da bi se penjao ka vlasti i zauzimao visoko odgovorne funkcije morao je imati BESPREKORNU karijeru.
Sad ti uporedi nekadasnje rukovodioce sa danasnjim partijaskim u demokratiji pa izvagaj jel vredi. Cena da li vredi.
[ Ivan Dimkovic @ 06.05.2015. 12:28 ] @
Citat:
Braksi
Sad ti uporedi nekadasnje rukovodioce sa danasnjim partijaskim u demokratiji pa izvagaj jel vredi. Cena da li vredi.
To su isti oni rukovodioci koji su pri prvoj mogucnosti opustosili "drustvene" firme, cim je sistem poceo da se raspada?
Sve sam fin svet, besprekorni rezimei nema sta.
[ 2012 @ 06.05.2015. 12:32 ] @
Citat:
Inače, baš zanimljivo da spominješ slobodne izbore, bilo bi zanimljivo čuti koliko je slobodnih izbora za gradonačelnika Beograda bilo organizovano za vreme vladavine najvećeg sina svih naroda i narodnosti.
Ne postoji takav slucaj u istoriji, od dolaska Slovena do dana danasnjeg. Cak ni danasnji gradonacalnik nije demokratski izabran. To se zove postovanje tradicije.
Gubite iz vida nekoliko veoma vaznih momenata iz istorije. Nijedno "udruzivanje", spajanje ili bilo kakvo "uterivanje" u savez naroda na prostoru Ex-Yu nije bilo na dobrovoljnoj bazi vec na silu. Svaki "brak" na silu mora se prije ili kasnije okoncati nekom tragedijom ili mucnim "razvodom".
takodje gubite iz vida nesto sto mozemo nazvati "zrelost nacije". Nijedan od naroda na Ex-Yu prostora nije imao prilike da se osamostali sve do 1992 godine, kada se "osamostalio" nije imao znanja i vestine da upravlja vlastitom drzavom iz prostog razloga sto ta znanje nije imao kada da stekne. Takodje problem identifikacije, jos uvek je problem da narod nauci da je drzava njegova, a ne nekog osvajaca.
Kod velikih naroda ili nacija, koje su mocne, postoji svest o snazi nacije i potreba da se osvajaju druga prostranstva, sa se osvajaju teritirije i porobljavaju narodi. To je odlika velikih i mocnih.
Kod malih naroda postoje takodje takve potreba i nagoni, ali ne postoje mogucnosti da se to ostvari. U toj frustraciji, pocinje "prcanje u lokalu", tako da svako malo neko nekoga podj*ebava i pisa po ostalima, ali iz svog plemena.
[ dule_ns @ 06.05.2015. 12:33 ] @
Citat:
Braksi:
ma kako ne razumes dule, ovde se ne radi o demokratiji da ili demokratiji ne vec o ideoloskim razmimoilazenjima.
Unutar sam KPJ postojao je pluralizam misljenja, a meritokracija (napredovanje po zaslugama) dostigla je nevidjen nivo za ovdasnje prostore. Da bi se penjao ka vlasti i zauzimao visoko odgovorne funkcije morao je imati BESPREKORNU karijeru.
Najvažnija dostignuća tih kadrova su bila dostignuća vezana za partiju. Tako je i danas.
[ Braksi @ 06.05.2015. 12:35 ] @
to nije tacno ! Evo ti kakvi su bili nekad rukovodioci i kako se zivelo. Pogledaj malo kako je rukovodjeno NS i koliko smo preduzeca imali i kako je podignut grad.
Neko je onda definitivno izvrsio trik zamenu 80-tih svima ispred ociju, i te moralne gromade i ingeniozne menadzere zamenio sa korumpiranom bagrom koja je doktorirala na ispumpavanju para i robe i generalnoj demontazi "drustvenih" i "drzavnih" preduzeca ranih 90-tih.
Gde li su samo ti dobri rukovodioci nestali i kako im je to izvucen tepih ispod nogu i izvrsena zamena sa "baki" menadzerskim kadrom... to bih ja voleo da znam.
2000. se desilo to, Milosevic je jos kao i danas Lukasenko pokusavao da odrzi taj stari nacin privredjivanja gde bi on kao predsednik bio generalni direktor drzave.
Naravno kod njega je sve zakomplikovao rat i jos dosta drugih stvari.
Ja ne ocekujem da neko ceni to vreme, pogotovo ne danas, kad se narod uveliko zombirao i izdebilisao do neprepoznatljivosti. Naravno da ce ti glasati za tasna masna rukovodioce koji se vozikaju dzipovima i cekaju stranog investitora i to im je koncept razvoja zemlje. naravno da ce njima biti inkredibli stjupid neki tamo rukovodioci koji su isli i koliko su znali i mogli brinuli o narodu i radniku i odrzavali privredu i drustvo.
Ne ocekujem da jedan skolovani Gebelsovac to shvati.
[ RusKoba @ 06.05.2015. 13:22 ] @
Uoči rata, u Kraljevini Jugoslaviji:
75% stanovništva je činilo poljoprivredno stanovništvo na, uglavnom, sitnim ili nikakvim posedima.
2% stanovništva je radilo u industriji.
49% starijih od 11 godina je bilo nepismeno.
25% dece školskog uzrasta nije imalo pristupa 4-godišnjoj školi.
Osim u BG, ZG i LJU, u čitavoj državi nije postojala ni jedna viša škola, a postojala su samo 2 fakulteta.
3% stanovnika je u stanu imalo kupatilo sa tekućom vodom.
Oko 15% struju.
Velika većina je spavala na zemljanim podovima prekrivenim slamom, a po dvorištima hodala po miksu žitkog blata i kokošijih gomanaca.
U čitavoj državi je 1939. godine bilo registrovano 934 autobusa - jedan autobus na 16.000 stanovnika.
Žene nisu imale pravo glasa.
itd ...
(Plus u skoro svemu gore navedenom su, kao što već pomenuh, Slovenija i Hrvatska - zapravo Dravska i Savska banovina, debelo vadile prosek. Npr. sa 33% stanovništva su ostvarivale 63% industrijske proizvodnje.)
---------
A ovaj ovde piše o "tržišnoj privredi", "standardima" i "industriji"!?
Pročitao kod Samardžića u "Pogledima" kako je Srbija u doba kraljevine imala 11 fabrika aviona?
---------
Sve iole značajnije i profitabilnije grane industrije su se nalazile u rukama i pod kontrolom stranog kapitala - švajcarskog, nemačkog, austrijskog, engleskog, francuskog ...
Domaće stanovništvo je tu služilo samo kao jeftina radna snaga, a njihova zemlja, rudnici itd. za rabljenje resursa.
I to je sve bilo "tržišno" i sa "standardom", a onda su došli komunisti i svu tu razvijenu industriju upropastili za nekoliko decenija, jer su nivo industrijske proizvodnje povećali za 2.750 %, struje za 7.000 %, broj radnika zaposlenih u industriji za 900 % ... pa npr. proizvodnju automobilskih guma za 235.400 % ... itd ... i jer je industrija proizvodila mlazne avione, najsofisticiranije elektronske aparate, lokomotive, tenkove, helikoptere, generatore i turbine ... podmornice ...
... I to sve pored toga što je veliki deo predratne industrije, rudnika isl. tokom rata bio uništen.
---------
Svaka čast ovim novo-istoričarima i novo-ekonomista - toliko izmišljati, plasirati, angažovati toliko "korisnih idiota" za prepisivanje ... a pored egzaktnih podataka lako dostupnih, mogu samo inteligentni i vrlo maštoviti ljudi.
[ dejanet @ 06.05.2015. 13:39 ] @
@RusKoba
baki, uzmes lepo Grcku i Spaniju '45-te' i da se ne slogiras npr.'89-tu' pa uporedis sa SFRJ.
Mislim svestan sam i ja da francuzi ne mogu da okrece ono sto je De Gol 'napravio'.
[ hotchimney @ 06.05.2015. 13:52 ] @
Citat:
R1A1:
Posle par meseci, dobijem odgovor da nisam primljen, 18. na listi a primali su 17. kandidata. Ne bi bilo ništa strašno da trći na listi nije bio lik kome sam dao par zadataka?!
Što je neko bio magarac i davao drugima da prepisuju to samo on zna.
Ne treba okrivljavati Tita za takve promašaje.
Citat:
R1A1:
Na moje insistiranje da mi pokažu testove oni me izbace napolje.
Mogu da ti ispričam slične primere u poslednjih par godina,
samo što su vezani za fakuletet, upis i polaganje ispita.
Kandidat položi testove i stekne pravo na upis ali ga na rang listi srozaju "ispod crte".
Kad se žali komisiji testovi nestanu i na kraju se ispostavi da uopšte nije polagao prijemni.
A ako nije polagao prijemni kako se nalazi na rang listi?
Dakle, nije to što pišeš ništa specifično za "Titovu vlast"
već je simptom Srbijanske zaraze.
Citat:
R1A1:
Osnovni kriterijum je bila podobnost.
Baš kao i danas.
Opet reč je o simptomu Srbijanske zaraze a ne "Titovoj vlasti".
Citat:
R1A1:
I posle toga, prilikom traženja posla, obavezno pitanje je bilo da li sam član SKJ!
Danas te to ne pitaju već moraš sam da kažeš koju stranku simpatišeš (kad su u pitanju poslovi u kojima je država poslodavac).
Ako hoćeš posao vezan za državu
obavezno budi vidjen ispred ulaza u prostorije pobedničke stranke
neposredno nakon brojanja glasova.
Svakako im čestitaj na "zasluženoj" pobedi.
To će te staviti bar na 17. mesto ako ne i bolje od toga.
[ hotchimney @ 06.05.2015. 13:55 ] @
Citat:
dule_ns:
Što se tiče Alije i Tuđmana, ako treba 5 poštenih da robija i strada da bi 2 nepoštena robijala, bem ti takav sistem.
Misliš na perido nakon 1989.?
Što se tiče političkih likvidacija. Toga nije bilo. Ukoliko neko zna za takav slučaj neka navede.
UDBA je likvidirala ali isključivo u inostranstvu, načešče ustaške zlikovce.
Jedini slučaj obračuna sa ustaškim bandama nakon rata na teritoriji SFRJ je bio slučaj Raduša.
Tada su svi članovi te ustaške grupe osim jednog (maloletnika) likvidirani.
Nakon hvatanja i prigodne maksilofacijalne obrade većina je ubijena kako im i dolikuje.
Usled pritiska "demokratije" (koja je u to vreme vršila masovni pomor Vijetnamaca, Palestinaca, itd)
organizovana je ceremonija od sudjenje trojici ustaša.
Dvojica su osudjeni i streljani
a treći kao maloletnik osudjen na vremensku kaznu. Kasnije mu se posrećilo i ubijen je tokom 1991 ili 1992 vitlajući ustaškom zastavom.
I šta je u svemu tome sporno?
Ne postoje nikakva politička ubistva "Titove vlade". To su izmišljotine.
Za političku gamad (a političari i nisu ništa drugo nikad i nigde)
JB Tito je otvori kamp na Golom Otoku.
Takve kampove su otvarale i "demokratske" države. Jedan od poznatijih je Guantanamo Bay. Tu se drže pripdanici druge vere bez ikakvog dokaza da su učestvovali u nekom terorističkom aktu. I to samo zato jer su Muslimani.
I niko se ne uzbudjuje oko toga.
Citat:
dule_ns:
kad malo bolje pogledam meni i dalje deluje da živimo u ako ne komunizmu, a ono u ostacima istog.
Pa to je suština problema.
U stvarnosti većina stanovništva bivše SFRJ i nije protiv Tita "per se".
Gradjani su se odjednom obreli gladni, žedni, goli i bosi i to u situaciji kad na sve strane ispod političkih skuta iskaču "kontroverzni biznismeni" i nestaju milijarde (ne dinara veće evra) stvorene vrednosti tokom decenija i generacija .
I sad, umesto obećanog blagostanja "kad se uništi Titoizam" svedoci smo da se
vazdigla korumpirana partijska stoka.
Prevara se na sav glas pripisuje "Titoizmu" dok "lisice (presvučene u krzno nacionalizma) meso jedu".
Titoizam nema nikakve veze sa sadašnjim stanjem.
Sa jedne strane povampireni četnici i ustaše se dernjaju "dole Tito"
a u isto vreme slave njegov dan pobede.
Time što će se pojaviti na paradi 9. maja Žvalavi i pijani Toma
u stvari se kite Titovim perjem, a u isto vreme "kritikuju" tzv. nacionalizaciju, političke progone itd.
A u stvari slave Titov ulazak i oslobadjanje Beograda, proterivanje fašista i bubašvaba...
Nemojte samo reći da je fašiste proterala Crvena Armija.
Istina je da ih je naguzio Tito.
U tom smislu
Mogu da pitam: zašto sada ne najure NATO iz Srbije? Pomoću Rusije, Kine, koga god?
Tito bi naguzio i NATO da je trebalo jer je bio sposoban
i okrenut prema narodu. Jer je bio iz naroda i za nardo. Zato je Tita narod i ceni a ceni i danas.
Za razliku od novokomponovanih političkih guz'ca koji samo vide guz'cu ispred sebe.
Političko-ekonomsko-pravni sistem koji je uspostavljen u vreme Tita
u suštini nije demontiran osim kozmetički ("Ukinuću TV pretplatu!!!").
I dalje imaš partijske komesare na direktorskim funkcijama.
Samo što je gro stanovništva najureno iz bivših državnih i samoupravnih preduzeća. Oni su se obreli u "kapitalizmu".
Partijska stoka, vredno preživajući i povremeno mučući
je ostala u samoupravljanju bez ikakve odgovornosti za bilo šta.
Zato tebi "kad malo bolje pogledaš i dalje deluje da živimo u ako ne komunizmu, a ono u ostacima istog".
[ Ivan Dimkovic @ 06.05.2015. 14:02 ] @
Citat:
hotchimney
Takave kampove su otvarale i "demokratske" države. Jedan od poznatijih je Guantanamo Bay. Tu se drže pripdanici druge vere bez ikakvog dokaza da su učestvovali u nekom terorističkom aktu. I to samo zato jer su Muslimani.
Sitna razlika je u tome sto GTMO nema nesto puno americkih drzavljana, osim onih koji rade tamo :)
Ali sve je to skoro pa isto, relativno - samo sto se jedna od te dve drzave raspala na sastavne delove u krvavom gradjanskom ratu, a ova druga eno stoji tu gde je i bila.
[ hotchimney @ 06.05.2015. 14:03 ] @
Citat:
zica49:
Citat:
hotchimney:
Zanimljiv "dokument".
Ako se pokojnik posthumno moze nagraditi trebao bi se moci i optuziti :)
Malo izvrćeš to što sam napisao. Nije sporno da je Tito odgovoran za ono što je radio dok je bio živ (tačnije do polovine 1979).
Medjutim, za šta možeš optužiti pokojnika povodom dogadjaja nakon njegove smrti?
Citat:
zica49:
Rukovodeca mjesta su dobili zasluzni a ne strucni.
To nije specifičnost "Titove vlasti" već "srbijanski sindrom". Danas je sve isto tako po pitanju zapošljavanja. A na rukovodeća mesta teško da može doći neko bez više decenije lizanja guz'ce guz'ci ispred sebe.
[ RusKoba @ 06.05.2015. 14:10 ] @
Citat:
dejanet:
@RusKoba
baki, uzmes lepo Grcku i Spaniju '45-te' i da se ne slogiras npr.'89-tu' pa uporedis sa SFRJ.
Mislim svestan sam i ja da francuzi ne mogu da okrece ono sto je De Gol 'napravio'.
Baki, 95% svega stvorenog što postoji danas u Srbiji je stvoreno u doba komunizma za 3-4 decenije.
Nemam ja tu šta da računam, meni je vrlo dobro poznat krajnji rezultat.
A tebi, ako se računa - računaj.
Prebroj npr. vrtiće, ili npr. osnovne škole, u svom gradu, pa izračunaj koliko ih je stvoreno u komunizmu za 3-4 decenije, a koliko u periodima tog tvog tzv. "tržišta" pre i posle toga?
Pa npr. kilometara puteva, ulica ... mostova ... ?
Bolnica, domova zdravlja ... ?
Hidrocentrala, termoelektrana, fabrika ... ?
Kuća i stanova ... ?
... ?
Ili baki, ako te mrzi, uzmi drugu metodologiju:
Kada je stvoren vrtić u koji si išao?
Osnovna škola?
Vodovod iz koga piješ vodu?
Odakle ti se kompjuter napaja strujom?
Kada je nastao put kojim si se poslednji put kretao?
Bolnica koju si poslednji put posetio?
Ulica i trotar kojim si hodao?
Aerodrom?
Bazen na kome si plivao?
Fabrika koja je napravila tvoje čarape, cipele, gaće ... ako su domaće proizvodnje?
... ?
Je li baki, jel' i na jedno ovo pitanje odgovor - van perioda u kome su me zlostavljali zli komunisti?
Ajde baki, budi iskren pa reci pošteno?
[ dule_ns @ 06.05.2015. 14:26 ] @
Kada je stvoren vrtić u koji si išao? Zamisli moj klinac išao u novootvoreni vrtić.
Osnovna škola? To ok, svaka čast, napravljeno je dovoljno škola.
Vodovod iz koga piješ vodu? Zamisli moj ujak pije vodu iz novoizgrađenog vodovoda. I ima novoizgrađenu kanalizaciju.
Odakle ti se kompjuter napaja strujom? I to vam priznajem. Doduše kućni kompjuter koji može da se poveže na internet biste napravili tu negde 2034.
Kada je nastao put kojim si se poslednji put kretao? Zamisli svi putevi se redovno presvlače asfaltom.
Bolnica koju si poslednji put posetio? Zamisli moje dete kad je poslednji put bilo u bolnici se lečilo u novoizgrađenoj bolnici.
Ulica i trotar kojim si hodao? Vidi 2 odgovora više.
Aerodrom? I to vam priznajem.
Bazen na kome si plivao? Zamisli u mom gradu otvoren novi bazen.
Fabrika koja je napravila tvoje čarape, cipele, gaće ... ako su domaće proizvodnje? Nemam pojma, al za cipele sam prilično siguran da mašine nisu iz SFRJ doba. A ako pitaš za zgrade, e pa tu i ja imam gomilu pitanja.
... ?
P.S. da ne bude zabune, meni se sadašnji režim i stanje u Srbiji ni malo ne sviđa.
P.P.S Kad kažem režim, ja ne pravim nikakvu suštinsku razliku između DS i SNS.
[Ovu poruku je menjao dule_ns dana 06.05.2015. u 15:48 GMT+1]
[Ovu poruku je menjao dule_ns dana 06.05.2015. u 15:49 GMT+1]
[ dule_ns @ 06.05.2015. 14:39 ] @
@hotchimney
Citat:
Misliš na perido nakon 1989.?
Što se tiče političkih likvidacija. Toga nije bilo. Ukoliko neko zna za takav slučaj neka navede.
UDBA je likvidirala ali isključivo u inostranstvu, načešče ustaške zlikovce.
Mislim na period 1945 - 1950 koji se uvek nekako prenebegava u svi razglabanjima oko SFRJ.
Citat:
Političko-ekonomsko-pravni sistem koji je uspostavljen u vreme Tita
u suštini nije demontiran osim kozmetički ("Ukinuću TV pretplatu!!!").
I dalje imaš partijske komesare na direktorskim funkcijama.
Samo što je gro stanovništva najureno iz bivših državnih i samoupravnih preduzeća. Oni su se obreli u "kapitalizmu".
Partijska stoka, vredno preživajući i povremeno mučući
je ostala u samoupravljanju bez ikakve odgovornosti za bilo šta.
Apsolutno se slažem, a ono da mi se pričinjava je samo bila stilska figura.
[ llux @ 06.05.2015. 14:43 ] @
Ljudi nisu ni gladni ni zedni ni bosi. Samo su se troskovi zivota povecali (drugaciji standard), i zelje su se uvelicale.
Drugi problem imamo, a to je slabo ulaganje u razvoj srbije, los kvalitet hrane po prodavnicama, razni prevaranti i povecanje broja kriminalaca, zbog glupih svetskih sudskih zakona, koji idu u korist kriminalcima.
[ branko tod @ 06.05.2015. 15:25 ] @
Ala ste izmešali žabe i babe da je to strašno. Nije mi jasno kako veliki tata nije
zaključao temu. Valjda zato što i on učestvuje.
Tito jeste bio diktator jer da nije bilo bi ga moguće demokratski smeniti, a ne
da samo bog bože da ga smeni. Da je bio krvožedan u mlađim danima, jeste.
Kada se uvalio u raskoš i međunarodne vode visoke politike popustio je malo
stisak, na šta mu je išao na ruku i opšti međunarodni progres koji se prelivao i
ovde. Podelio je pasoše i tako smanjio nezadovoljstvo, a gomila nezadovoljnih
je otišla iz Juge. Goli otok je on inicirao, ali su ga stvorili poslušnici koji su lako
potezali pištolj. Opšte poznato je da se po Crnoj Gori moglo završiti na G. O.
ako je neki komesar bacio oko na nečiju ženu. Razgovarao sam sa nekoliko
robijaša i reče jedan : djete, nije me tukao Tito već njegova bagra. A porediti
Gvantanamo i GO je smešno. Prvo ih deli 50 godina progresa demokratije, a
kod nas su na našoj teritoriji bili zatočeni naši građani. A tamo nije ni teritorija
njihova...
Sada ima i gladnih i bosih puno, pogledajte bolje oko sebe. Zar je moralo sve
da se uništi pa onda da se nešto kao stvara.
Dvanaest godina su direktno vladala deca onih poslušnika, a sada to rade
indirektno jer su se uvalila gde treba.
Preduzeća priznata u svetu, koja su donosila dohodak su se istopila kao sneg
na suncu, a domaće banke zajedno sa celkupnim bankarskim sistemom su
srušene onim peto oktobarskim buldožerom.
[ llux @ 06.05.2015. 15:35 ] @
Koliko godina je vladala kraljevska porodica?
[ Ivan Dimkovic @ 06.05.2015. 17:17 ] @
Zanimljivo, prva komsinica u zgradi gde sam odrastao (isti sprat - stan preko puta) je bila zatvorena na golom otoku, zato sto je podrzavala Ruse ili sta ti ja znam, ne secam se vise tacno detalja ali je cesto pominjala "ziveo Staljin" i "Rusi su nas spasli" - secam se samo da je o tome pricala svaki put, takodje vrlo cesto je pominjala gostoprimstvo golootocana: nekakvo guranje carapa u usta i sipanje vruce vode te redovno mlacenje novih priodslica od strane starih koji su se "reformisali", ostavilo utisak to gostoprimstvo tamo.
Mozda je cista slucajnost - zalomilo se tako da meni ispadne komsinica neko od tih retkih sa golog otoka, ili je ona bila neki zesci politicar / terorista, meni je izgledala kao najobicnija penzionerka doduse... izgled moze da vara :-)
Meni licno je samo malo zastrasujuce da vam prvi komsija bude zrtva brutalne politicke represije - jos bih mogao da razumem da je to komsija koji ima u podrumu tonu goriva, metaka, granata i clan je neke milicije za ukidanje ustava ili tako nesto... ali penzionerka koja je samo arlaukala "Ziveo Staljin"... sta znam, meni licno to ne zvuci ni malo dobro.
Ali sve je to stvar licnog ukusa, sigurno ima vrlo srecnih i u Severnoj Koreji, pogotovu u Pjongjangu.
[ Braksi @ 06.05.2015. 17:27 ] @
Meni sadasnja Srbija vise lici na Pjongjang nego Titova Jugoslavija, a po ispiranju mozga jos i gore...
[ 2012 @ 06.05.2015. 17:39 ] @
Da nije bilo Golog otoka Jugoslavija bi dozivela sudbinu Madjarske, Rumunije, Bugarske, e tek onda bi ovo vase pisanje bilo zanimljivo.
Inace, da pitam nesto u vezi Golog otoka, imate li podatke koliko je ljudi bilo na Golom otoku (i Svetom Grguru), a da nisu bili clanovi Komunisticke partije?
To je bila unutar partijska cistka, ako je i neko van partije stradao to je sasvim slucajno.
[ 2012 @ 06.05.2015. 17:44 ] @
Citat:
ali penzionerka koja je samo arlaukala "Ziveo Staljin"... sta znam, meni licno to ne zvuci ni malo dobro.
Sad ispada da ti je komsinica celog zivota bila penzionerka ili si ti rodjen pre 1948 tako da je komsinica kao penzionerka vikala "Ziveo staljin", pa zbog toga zavrsila na robiji.
Malo si mi nejasan
[ Ivan Dimkovic @ 06.05.2015. 18:00 ] @
Ma ne, naravno, penzionerka je bila kasnih 80-tih - u vreme kada je podrzavala original-G Kobu je bila mlada revolucionarka.
Daleko od toga da mi je Staljin omiljen, ali je za moj ukus previse brutalno za to slati na neko torture-ostrvo na neplaceni odmor zato sto si podrzavao pogresnog G-ja.
Ironija u celoj prici je ta da je kod druga Kobe verovatno plan i program za takve bio slican, samo umesto letovanjima po jadranskim ostrvima je u pitanju zimovanje ili mozda cak ekstremni sport druzenja sa olovom.
[ 2012 @ 06.05.2015. 18:10 ] @
Citat:
Ivan Dimkovic: Ma ne, naravno, penzionerka je bila kasnih 80-tih - u vreme kada je podrzavala original-G Kobu je bila mlada revolucionarka.
Daleko od toga da mi je Staljin omiljen, ali je za moj ukus previse brutalno za to slati na neko torture-ostrvo na neplaceni odmor zato sto si podrzavao pogresnog G-ja.
Ironija u celoj prici je ta da je kod druga Kobe verovatno plan i program za takve bio slican, samo umesto letovanjima po jadranskim ostrvima je u pitanju zimovanje ili mozda cak ekstremni sport druzenja sa olovom.
Sta se radilo u Francuskoj posle Francuske burzuaske revolucije?
[ Ivan Dimkovic @ 06.05.2015. 18:18 ] @
Svasta, ali sumnjam da bi hteo da zivis u takvom okruzenju gde ti je glava vidjena za odstranjivanje.
Bezumlje nije nesto sto bi trebalo opravdavati nekim drugim bezumljem iz proslosti.
[ 2012 @ 06.05.2015. 18:34 ] @
Citat:
Ivan Dimkovic: Svasta, ali sumnjam da bi hteo da zivis u takvom okruzenju gde ti je glava vidjena za odstranjivanje.
Bezumlje nije nesto sto bi trebalo opravdavati nekim drugim bezumljem iz proslosti.
Ne radi se o tome sta bi ja hteo, vec se radi o jednom istoriskom momentu (posle revolucije) kada nije moguce ocekivati drugaciju reakciju i ponasanje, to je proces koji ima priblizno isti redosled gogadjaja. Vremenom se modaliteti menjaju, ali u osnovi je isto. iskoristava se momenat i pravi se "ciscenje", slicno, samo primereno vremenu dogodilo se u Srbiji 2000, prije toga 1991 u Hrvatskoj i da ne nabrajam. To su procesi u kojem odredjena grupa ljudi iskoristi razpolozenje naroda i zarad svojih interesa "pocisti" protivnika/neprijatelja. Nije to SFRJ izmisljotina.
Kod tebe se javlja problem sto stvar posmatras iz tacke u kojoj se sada nalazis, a to nije dobra pozicija za posmatranje i razumevanje, zato sto dobijas krivu sliku. Probaj da razumes dogadjaje i uslove koji su se desavali 1948 godine i tako posmatraj stvari.
[ Ivan Dimkovic @ 06.05.2015. 18:39 ] @
Citat:
2012
Kod tebe se javlja problem sto stvar posmatras iz tacke u kojoj se sada nalazis, a to nije dobra pozicija za posmatranje i razumevanje, zato sto dobijas krivu sliku. Probaj da razumes dogadjaje i uslove koji su se desavali 1948 godine i tako posmatraj stvari.
Au contraire!
Razumem ja sasvim da se SFRJ revolucija desavala u svoje vreme i da je apsolutno besmisleno primenjivati standarde 2015-te na potpuno drugu epohu.
Ali to i ne pokusavam. Licno mislim da je i dalje bilo previse brutalno za 1950-te to sto se desavalo tamo za standarde 1950-tih (bar kada je srecniji deo kontinenta bio u pitanju) i da je mozda bilo bolje da se to nije tako resavalo.
Mislim, naravno, ko sam ja neki tamo levi old fart da se pita o tome da li je ili nije bilo potrebno slati ljude na goli otok - to je samo moje licno misljenje. Ali mogu da primetim da su mnoge zemlje na ovom kontinentu uspele da prodju i bez toga. Ne sve, neke su prosle jos grdje - ali ja obicno gledam da poredim stvari sa boljima a ne gorima.
U svakom slucaju, to sto se desilo se desilo i to je to, bez obzira na neku moralnu projekciju ili sud - cinjenica je da su politicki aktivisti odredjenog tipa slati na taj goli otok gde su mlaceni i sta sve jos ne.
Na svakom je da licno izvuce zakljucak da li je to bilo lose, dobro, pametno, glupo i sta ti ja znam. Kao sto se vidi, na ovoj temi ima misljenja na celom spektru.
Meni je licno to bilo previse brutalno. Sama cinjenica da su sve te podele i netrpeljivost samo bili pendrekom uterani ispod tepiha a kasnih 80-tih su iskocili puni energije kao da se nista nije desilo je meni dovoljan razlog da se zapitam da li je taj pristup koji je SFRJ aparat primenio bio optimalan.
Mozda nije bilo drugog resenja - ali svakako to resenje koje je bilo primenjeno u SFRJ nije bilo resenje uopste posto mu je rok trajanja bio otprilike kao rok trajanja najveceg sina svih naroda i narodnosti.
[ hotchimney @ 06.05.2015. 19:30 ] @
Citat:
Ivan Dimkovic:
cesto pominjala "ziveo Staljin"
To je trebala da urla po Rusiji. U tadašnjoj Jugoslaviji to je bila opasna ratno-huškačka propaganda.
Onda kad je ratno-huškačka propaganda postao poželjan obrazac ponašanja došlo je do strahovitog krvoprolića
na desetine hiljada (možda i stotine hiljada) nevino ubijenih, vezanih žicama streljanih bez krivice, bez sudjenja,
razaranja, milioni raseljeni, hladnjače pune leševa po Dunavu i ko zna gde još, država se raspala u paramparčada
od SFRJ, preko Krnje Jugoslavije do Srbije Krnje
a danas imamo Srbiju koju su okupirale zločinačke strane vojne trupe.
Sve se to nije moglo dogoditi dok su se ratnim huškačima
usta ispirala čarapama natopljenim u pišaćku.
I sad da me neko ubedi da Goli Otok nije opravdao svoje postojanje.
Dok se "Damoklov mač" Golog Otoka nadvijao nad ratnih huškačima, ratnim lešinarima i ratnim profiterima živeli smo mirno i spokojno.
Citat:
Ivan Dimkovic:
cinjenica je da su politicki aktivisti odredjenog tipa slati na taj goli otok gde su mlaceni i sta sve jos ne.
Ma nisu oni radi "politicke aktivisti" letovali na Golom Otoku već zbog ratnog huškanja. Svako i najmanje povampirenje četništva, ustaštva, staljinizma bi vodilo u rat i krvoproliće kao što se i dogodili. To je Stari dobro znao i budno je bdio nad tadašnjom Jugoslavijom "kao zanicom oka svog".
[ Braksi @ 06.05.2015. 19:50 ] @
danas nam ni tri gola otaka ne bi pomogla.
[ DaliborP @ 06.05.2015. 20:19 ] @
Citat:
hotchimney:To je Stari dobro znao i budno je bdio nad tadašnjom Jugoslavijom "kao zanicom oka svog".
Uspesan koncept, nema sta, sa fantasticnim ishodom.
[ Braksi @ 06.05.2015. 20:38 ] @
po kojoj logici Tito moze biti kriv za ono sto se desavalo posle njega. Da li to znaci da je Hitler onda zasluzan za posleratni uspeh Nemacke ?
[ branko tod @ 06.05.2015. 21:12 ] @
Citat:
RusKoba:
Osim u BG, ZG i LJU, u čitavoj državi nije postojala ni jedna viša škola, a postojala su samo 2 fakulteta.
Nije lepo lagati
"U školskoj 1938/39. godini bilo je 29
visokoškolskih ustanova sa 17.734 studenata. Te godine diplomiralo je
2.594 studenata. Za osamnaest godina od 1922-1939. u Jugoslaviji je
diplomiralo svega 29.080 studenata, a to je skoro 2 puta manje od najvećeg
broja diplomiranih studenata u jednoj posleratnoj godini (u 1982) kada je
diplomirao 57.121 student.
17.734 studenta upisana na fakultete u školskoj 1938/39. godini
bili su djeca roditelja (očeva) sljedećih zanimanja:
Zanimanje roditelja Broj %
1. Profesori i učitelji 1.307 7,4
2. Državni činovnici (ljekari, apotekari, oficiri,
sveštenici) 6.125 34,5
3. Zemljoradnici, posjednici 3.776 21,3
4. Advokati, industrijalci, trgovci 5.008 28,2
5. Radnici, pomorci, hotelijeri i dr. 1.518 8,6
Iz tabele se vidi, da su studenti prije rata bila uglavnom djeca iz
dobro situiranih građanskih porodica. Iz bogatijih zemljoradničkih porodica
i veleposjednika bilo je nešto preko 1/5. Odnos između studenata iz
13 radničkih porodica i siromašnijih porodica iz gradskih sredina, prema svim
ostalim studentima bio 1:12.
U vremenu od 1929-1939 godine u Kraljevini Jugoslaviji je
promovisano 3.083 doktora nauka (bez bogoslovskog fakulteta na kome je
doktoriralo 34 lica). Diplomirani studenti medicinskih fakulteta su odmah
nakon diplomiranja dobijali naziv doktora nauka - takvih je u ovom
desetogodištu bilo 1761. Prema tome titulu doktora nauka sa posebnim
radovima, odbranom te titule, odbranilo je svega 2.322 lica. Najveći broj
promovisanih doktora nauka bio je na pravnom fakultetu 979 ili 42%'.
Poslije pravnog fakulteta, najveći broj doktoranata bio je na filozofskom
fakultetu (162). "
Već 1920. godine osnovana su tri nova fakulteta, inače
navedena u Zakonu o Univerzitetu iz 1905. godine – Medicinski, Bogoslovski i
Poljoprivredni, pri čemu su im dodeljene posebne zgrade. Početkom dvadesetih
godina obrazovani su Filozofski fakultet u Skoplju i Pravni fakultet u
Subotici – oba u sastavu Univerziteta u Beogradu. Tehnički fakultet je podeljen
na pet odseka (Arhitektonski, Građevinski, Mašinsko-elektrotehnički, Hemijski i Kulturno-tehnički i geodetski), a dobio je i novu zgradu. Godine
1932. Poljoprivredni fakultet je postao Poljoprivredno-šumarski, a 1936.
osnovan je Veterinarski fakultet. Na Medicinskom fakultetu je 1937. godine
formiran Farmaceutski odsek. Nastava na Pravnom fakultetu u školskoj 1940/41.
godini započela je u novoj zgradi. Povećanje broja fakulteta praćeno je porastom
broja nastavnika i studenata: uoči Drugog svetskog rata na njemu je radilo preko
pet stotina nastavnika i studiralo oko deset hiljada studenata. Univerzitet u
Beogradu predstavljao je najznačajniju akademsku instituciju Kraljevine
Jugoslavije, središte naučnog, obrazovnog i kulturnog života i centar otpora
svakom totalitarizmu.
''Prva srpska fabrika aviona Rogožarski'' osnovana je 1923. godine u Zemunu. Iste godine osnovana je još jedna fabrika aviona - ''Ikarus'', da bi uskoro i ona bila premeštena u Zemun. Narednih godina Srbija dobija čak još devet fabrika iz oblasti avio industrije: ''Zmaj'' u Zemunu, ''Utva'' u Beogradu i Pančevu, Industrija avionskih motora u Rakovici, Jugoslovenska industrija aeroplanskih motora ''Hispano Suiza'' u Beogradu, zatim tri fabrike preciznih avio-instrumenata - ''Teleoptik'', ''Nestor'' i ''Mikron'' u Zemunu i Beogradu, Aeroplanska radionica pri Vazduhoplovno-tehničkom zavodu u Kraljevu (od 1939. godine Državna fabrika aviona) i Jasenica u Smederevskoj Palanci.
Tako, Srbija je u ovoj oblasti bila daleko najjača, što bi se danas reklo, u regionu.
Prema dr Nikoli Žutiću, autoru knjige ''Avioindustrija i vazduhoplovstvo Kraljevine Jugoslavije 1918-1945'', na impozantan razvoj najmodernije i tehnološki najkomplikovanije industrije toga doba, uticale su dve stvari. Najpre je to bio spoljni podsticaj, britansko-francuski, jer se Kraljevina Jugoslavija, a naročito Srbija, u kojoj je bila skoncentrisana gotovo sva jugoslovenska avioindustrija, smatrala barijerom kako idejama obnove Austrougarske monarhije, tako i prodoru komunizma iz Sovjetskog Saveza. Drugi je unutrašnji faktor, koji se ogledao u ''entuzijazmu i preduzimljivosti pojedinaca'', ali i u shvatanju vlasti da popularizacija vazduhoplovstva donosi neizmernu dobit (u svakom smislu ove reči). U doba kralja Aleksandra i kneza Pavla malo-malo pa su organizovani aero mitinzi, sletovi, izložbe, smotre i slično, na kojima su predstavljana najnovija dostignuća domaće avio industrije.
Pobrojane fabrike proizvodile su sve vrste letilica, od lovaca do hidroaviona. Kvalitetom proizvoda Kraljevina je, prema Žutiću, uspevala da prati mnogo razvijenije evropske zemlje. Najboljim domaćim avionom smatran je lovac ''Rogožarski IK-3'', koji su konstruisali francuski đaci Ljubomir Ilić, Kosta Sivčev i Slobodan Zrnić. Već u prvom probnom letu, sredinom 1938. godine, prototip je pokazao odlične karakteristike. Prva eskadrila od 12 letilica IK-3 isporučena je Jugoslovenskom kraljevskom vazduhoplovstvu tokom proleća i leta 1940. godine. Mada je postizao za ono doba izvanrednu brzinu od 527 kilometara na sat, glavna prednost ovog aviona bila je u pokretljivosti. Danas svakako neverovatno zvuči podatak da je domaći lovac IK-3 imao bolje manevarske sposobnosti od nemačkog ''meseršmita'' BF 109E. ''Meseršmiti'' koje je Kraljevina kupila 1938. godine korišćeni su za uvežbavanje pilota na aparatima IK-3, tako da se stvori taktika koja će iskoristiti bolju pokretljivost domaće letilice. I stvorena je: pet lovaca IK-3 koji su uspeli da polete 6. aprila 1941. godine oborili su nad Beogradom tačno deset nemačkih aviona.
Nemci su deo opreme fabrika aviona odneli, dok su deo ostavili, uključujući naše kapacitete u svoju avio industriju. Nova nesreća stigla je proleća 1944. godine, kada su bombarderi Zapadnih saveznika oštetili mnoge pogone. Među ostalima, do temelja je srušen najmoderniji deo ''Ikarusa'', izgrađen 1939. godine.
Već 24. oktobra 1944. godine predstavnici četiri fabrike aviona utvrdili su da je 60 do 70 posto kapaciteta ipak očuvano. Najveći su bili gubici u ljudstvu. Tokom rata je poginulo 1.000 od oko 6.000 zaposlenih u avio industriji (najviše u Kraljevu, gde su Nemci 1941. godine streljali 500 radnika Državne fabrike aviona). Mnogi su bili mobilisani i poslati na Sremski front, dok su radnici nemačke nacionalnosti napustili zemlju. Tako, krajem 1944. godine u Beogradu, Zemunu i Pančevu okupljeno je svega 1.200 radnika avio industrije.
Mukotrpna obnova proizvodnje, u koju se krenulo praktično odmah, usporena je novim komunističkim sistemom. Akcionari, koji su po pravilu bili glavni menadžeri, tokom 1946. godine optuženi su za saradnju sa okupatorom, da bi im fabrike bile oduzete. Oni su najpre naterani da ''dobrovoljno'' predaju akcije, a potom su ipak osuđeni. ''Politika'' je pisala kako je za glavne akcionare i upravnike ''Ikarusa'', Dimitrija Konjovića, Nikolu Lukača i Đoku Ćurčina, doneta ''blaga presuda'', jer im je ''samo konfiskovano celokupno preduzeće''.
U stvari, svih 12 akcionara ''Ikarusa'' već su bili tražili ratnu odštetu od Nemačke u visini od 20 miliona dinara, jer su poslednje godine pred rat zaradili pet miliona dinara. Neki od njih su tokom rata zaista dolazili na posao, ali dolazili su i obični radnici, kako bi prehranili porodice. Komunisti, međutim, nisu ulazili u te detalje.
U narednom periodu usledilo je ukrupnjavanje fabrika avio industrije, tako što su manje pripojene većima, ali i gašenje ''Prve srpske fabrike aviona Rogožarski'', koja se pretvara u fabriku kotrljajućih ležajeva (IKL), i ''Zmaja'', koji će ubuduće praviti poljoprivredne mašine. Ipak, na osnovu predratne dokumentacije, prvi avion nove Jugoslavije poleteo je već 22. oktobra 1946. godine. Bio je to školski avion ''Aero-26'', a napravljen je u ''Ikarusu''. Tri godine kasnije poleteo je i prvi lovac, ''S-49'', koji je u stvari bio modifikovani IK-3 (dva od tri konstruktora bila su ista).
Najveći pad srpska avioindustrija doživljava 1950. godine, sa osnivanjem fabrike aviona ''Soko'' u Mostaru. Tada se u Mostar sele proizvodni pogoni ne samo iz starih fabrika, već i iz ''Prve petoletke'' iz Trstenika, koja je osnovana 1949. godine (posle samo godinu dana ova fabrika je sa proizvodnje avio delova preusmerena na proizvodnju hidraulike i pneumatike). Iz beogradskih, zemunskih i pančevačkih fabrika u Mostar je preseljeno nekoliko stotina radnika i inženjera. Preostalima u ''Ikarusu'', a 1951. godine i dalje ih je bilo preko 1.200, ponuđeno je da biraju između kooperacije sa FAP-om ili proizvodnje autobusa. Zaposleni su se opirali sve do 1961. godine, kada proizvodnja aviona u ''Ikarusu'' definitino prestaje. Stara, predratna ekipa ''Ikarusa'' i pripojenih mu fabrika, uspela je u međuvremenu da ostvari još tri podviga: konstruisan je prvi jugoslovenski avion na mlazni pogon, školski dvosed tipa ''matica'' postavio je svetski rekord u brzini za svoju kategoriju (750,34 kilometra na sat), dok je avion tipa ''zolja'' postavio svetski rekord u kategoriji ultra lakih mlaznih aviona (500,2 kilometra na sat).
Gradnja fabrike ''Soko'', umesto ''Ikarusa'' i drugih fabrika u Beogradu i Srbiji, uništilo je srpsku, ali nije proslavila jugoslovensku avio industriju, jer takvi eksperimenti - forsiranje visoke tehnologije u sredinama bez industrijske kulture i tradicije - retko kada uspevaju. Oni naročito nemaju izgleda u komunističkom sistemu proizvodnje, koji se pokazao kao slabiji od kapitalističkog. U odnosu na zapadne zemlje, Jugoslavija je zaostajala u svim privrednim granama, bilo da se gleda po kvantitetu ili po kvalitetu. Primera radi, u periodu od 1945. do 1990. godine Italijani su kupovali veći broj frižidera, automobila, itd, na 100 stanovnika, od Jugoslovena, a pritom su kupovali robu boljeg kvaliteta. Tako, avioni proizvedeni u Mostaru ni izdaleka nisu mogli da pariraju ''fantomima'', ''miražima'' i ostalim zapadnim letilicama, kao što je to pred Drugi svetski rat bio slučaj sa lovcem IK-3.
Mada su komunisti preseljenje kapaciteta avio industrije iz Srbije u zapadne republike pravdali opasnošću od mogućeg napada ostalih socijalističkih zemalja sa istoka, posle Rezolucije Informbiroa, pada u oči činjenica da do tog preseljenja nije došlo 1948. godine. Naprotiv, 1949. godine u Srbiji je napravljena još jedna fabrika aviona, a selidba je usledila kada odnosi sa zemljama Istočnog bloka više nisu bili tako oštri.
Gledano u globalu, komunisti su odnosili fabrike iz Srbije i pre i posle 1948. godine: Fabrika kamiona odneta je iz Rakovice u Maribor i tako je nastao TAM, fabrika turbina odneta je iz Niša u Ljubljanu, tekstilna industrija izmeštena je iz Leskovca takođe u Ljubljanu, fabrika topova i haubica velikog kalibra iz Kragujevca u Travnik, itd.
[ branko tod @ 06.05.2015. 22:09 ] @
A to je značilo, pored ekonomskog i političkog razvla-
šćenja građanske klase, neviđen teror u celoj zemlji. U tom teroru stradali
su mnogi nevini ljudi posebno pripadnici građanske klase. S tim da je
teror u Srbiji, svi su izgledi, bio najžešći. To se čini pre svega iz straha
da nova vlast u najvećoj republici i od strane najbrojnijeg naroda u zemlji
neće biti prihvaćena.
U tom teroru, od oktobra 1944. do maja 1951. godinre, u celoj državi
(Jugoslaviji), prema izjavi Aleksandra Rankovića u Saveznoj skupštini,
uhapšeno je 3.777.776 lica, od kojih je svaki treći bio nepunoletan. Po
njegovoj šest meseci kasnije datoj izjavi od ukupnog broja uhapšenih bilo je
49% nevino.
4 Istovremeno, u Srbiji je, po nekim procenama jer ni pri-
bližno tačnih podataka nema, pobijeno više desetina hiljada ljudi. Samo u
Beogradu od oktobra do decembra 1944. godine ubijeno je, takođe prema
(nepouzdanim) procenama, između 2.000 (Meklejn) i 7.000 ljudi (Trešnjić).
Likvidacija nepoželjnih i “narodnih neprijatelja” sprovedena je širom
Srbije. Gotovo da nema značajnijeg grada u centralnoj Srbiji gde nisu izvr-
šena masovna streljanja bez ikakvog suđenja. Izvestan broj građana izvođen
je pred „narodni sud“ na nekom trgu ili većoj kafani. Među mnogo-brojnim
sudovima bio je i „sud časti“, čiji je osnovni zadatak bio da sudi za pre-
stupe protiv srpske nacionalne časti. Sudije su, naravno, bili komuni-sti.
Slični sudovi nisu postojali u drugim delovima Jugoslavije.
5
(Žrtve
crvenog terora u Srbiji ni dan danas nisu popisane a kamo li rehabi-lito-
vane, a mnoge od njih nisu pristojno ni sahranjene.) Ono što nije nastradalo
tokom rata bilo je likvidirano nakon njega. U tom teroru potpuno je obez-
glavljena naučna, kulturna i ekonomska elita Srbije
------------------------------------------------------
Direktna ratna šteta načinjena Jugoslaviji, prema izveštaju Državne
komisije, procenjena je na 9,1 milijardi dolara po cenama iz 1938. godine,
što je predstavljalo 18% gubitaka osamnaest savezničkih zemalja bez SSSR-
a i Poljske, a to je 3,74 godišnja nacionalna dohotka (na bazi srednje vred-
nosti 1925 – 1934).9 S tim da je ukupna direktna i indirektna ratna šteta
Jugoslavije procenjena na 46,9 milijardi američkih dolara. Više od 1/5
kuća za stanovanje bolo je porušeno, stočni fond smanjen za preko 10 milio-
na grla, industrija i rudarstvo oštećeno za preko 2/3.10 Istovrremeno, puna
mreža je bila u velikoj meri devastirana a da ne govorimo o školama i dru-
gim javnim ustanovama, socijalnim davanjima, fiskalnim uzimanjima, izgu-
bljenoj dobiti i slično. Istovremeno, ratna šteta načinjena industriji
Srbije činila je oko 58% ukupne ratne štete nanete industriji Jugosla-
vije.
11 (Slično je bilo, kao što sno videli, i za vreme Prvog svetskog rata.)
To znači da je Srbija u ratu, što je komunistička vlast dugo krila od očiju
javnosti, daleko najviše stradala. U toku rata, potpuno su uništena (odno-
šenjem mašina i opreme u Nemačku, Italiju, Mađarsku i Bugarsku) mnoga
preduzeća, a među njima i najveće u zemlji – Kragujevački zavodi. Nemačka
uprava je, koristeći razne načine, mnoga preduzeća u Srbiji zatvarala, sem
onih koja su radila za potrebe njene ratne mašinerije i naravno rudnike.
Istovremeno, industrija Srbije 1939. činila je 38% industrije Jugoslavije.
To znači da je industrija Srbije 53% više stradala od proseka zemlje. Kakva
je ekonomska politika vođena da se ona obnovi i osposobi za proizvodnju
videćemo nešto kasnije.
stradali su mnogi nevini ljudi posebno pripadnici građanske klase. S tim da je teror u Srbiji, svi su izgledi, bio najžešći. To se čini pre svega iz straha da nova vlast u najvećoj republici i od strane najbrojnijeg naroda u zemlji neće biti prihvaćena. U tom teroru, od oktobra 1944. do maja 1951. godinre, u celoj državi (Jugoslaviji), prema izjavi Aleksandra Rankovića u Saveznoj skupštini, uhapšeno je 3.777.776 lica, od kojih je svaki treći bio nepunoletan.
Papir trpi sve. Tako i te brojke koje su isfabrikovane. Ranković je laprdao i ništa drugo.
Izmišljotine bez pokrića baš kao i leteći tanjiri koje su videli mnogi "očevidci" a osim polupanog porculana tokom unutarfamilijskih rasprava nigde vanzemaljaca.
Na primer
Citat:
To znači da je Srbija u ratu, što je komunistička vlast dugo krila od očiju javnosti, daleko najviše stradala. U toku rata, potpuno su uništena (odnošenjem mašina i opreme u Nemačku, Italiju, Mađarsku i Bugarsku) mnoga preduzeća, a među njima i najveće u zemlji – Kragujevački zavodi. Nemačka uprava je, koristeći razne načine, mnoga preduzeća u Srbiji zatvarala, sem onih koja su radila za potrebe njene ratne mašinerije i naravno rudnike. Istovremeno, industrija Srbije 1939. činila je 38% industrije Jugoslavije. To znači da je industrija Srbije 53% više stradala od proseka zemlje. Kakva je ekonomska politika vođena da se ona obnovi i osposobi za proizvodnju videćemo nešto kasnije.
Ko nije bežao sa časova istorije seća se da je to sve pisalo u udžbenicima zajedno sa slikama uništenih mašina, slikama uništenih pruga (fašisti su imali mašinu koja je lomila pragove za njima) itd.
Istina je da su tokom 1945/1946 mnoge odmetnute grupe ustaša, četnika i drugih zlikovačkih bandi
vršili odmazdu nad lokalnim stanovništvom tamo gde su operisali.
Većina pripadnika tih bandi je uspešnim akcijama likvidirana a neki su možda uspeli da pobegnu iz države.
Danas postoje pokušaji da se rehabilituju pripadnici tih bandi
kako u redovima ustaša tako i u redovima četnika i ostalih ratnih zločinaca.
U tim pokušajima rehabilitacije posleratnih zločinaca
isti se stavljaju na spiskove nedužnih a u stvari se radi o najokorelijim ubicama.
[ MajorFatal @ 06.05.2015. 23:52 ] @
Citat:
RusKoba:
Kada je stvoren vrtić u koji si išao?
Nemam pojma, ali 1889 po ugledu na neke primere iz inostranstva Vasa Pelagic predlaze da se naprave "dečista" tj. "zabavišta za decu" na svakih 100 porodica gde bi deca mogla neometano da se igraju i uce, eventualno da se zovu Ovenista po nekom Ovenu koji je tu ideju medju prvima primenjivao u praksi...
[ Lavlja_Jazbina @ 07.05.2015. 06:57 ] @
Mala digresija ali u ovoj sumi podataka i secanja red je da pomenemo i Silvana Armenulic koja je poginula pre 39 godina.Ako mozemo da pomenemo
TITU mozemo i nju.
[ R1A1 @ 07.05.2015. 07:57 ] @
Tito je bitanga koja je sa svojom bandom došla zahvaljujući najviše englezima.
Sudbinu Jugoslavije i četničkog pokreta određena je na konferenciji u Teheranu 1943. godine (od 28. novembra i 1. decembra).
Ostaje i dan danas pitanje zašto 1945. je po kratkom postupku održano režirano suđenje Đeneralu Dragoslavu Mihajloviću i zašto Šarl De Gol nikada nije hteo da dođe u posetu Jugoslaviji i titu.
Recimo, tito se nije trudio da hapsi Pavelića, Luburića....!
Puno je mutnih rabota!
[ RusKoba @ 07.05.2015. 09:08 ] @
^
Kada Tito mlati bandu - ne valja.
Kada neko uspe da pobegne - opet ne valja.
Maksu Luburiću, upravniku Jasenovca, je sudila i presudila UDBA negde u Španiji 60-ih godina.
RusKoba: Osim u BG, ZG i LJU, u čitavoj državi nije postojala ni jedna viša škola, a postojala su samo 2 fakulteta.
... a što potvrđuje i citat iz tvog posta ...
Citat:
branko tod: Početkom dvadesetih godina obrazovani su Filozofski fakultet u Skoplju i Pravni fakultet u Subotici – oba u sastavu Univerziteta u Beogradu.
Dakle, izuzev u Beogradu, Zagrebu i Ljubljani, u čitavoj Kraljevini Jugoslaviji su postojala još samo dva fakulteta (navedena u tvom postu) i nula viših škola.
Ili ako hoćeš drugačije - od 9 banovina u Jugoslaviji, u 5 nisu postojale nikakve više školske ili fakulteti.
Citat:
MajorFatal: Nemam pojma, ali 1889 po ugledu na neke primere iz inostranstva Vasa Pelagic predlaze da se naprave "dečista" tj. "zabavišta za decu" na svakih 100 porodica gde bi deca mogla neometano da se igraju i uce ...
Vasa Pelagić je bio čovek 100 godina ispred svog vremena.
Zato su ga i strpali u ludnicu, gde je i umro.
Kamo sreće da su ovi mladi četnici čitali šta je taj veliki socijalista pisao još u 19. veku, umesto što su se trovali Miloslavom Samardžićem i Večernjim novostima.
[ RusKoba @ 07.05.2015. 09:37 ] @
Citat:
branko tod: Istovremeno, u Srbiji je, po nekim procenama jer ni približno tačnih podataka nema, pobijeno više desetina hiljada ljudi. Samo u Beogradu od oktobra do decembra 1944. godine ubijeno je, takođe prema (nepouzdanim) procenama, između 2.000 (Meklejn) i 7.000 ljudi (Trešnjić). Likvidacija nepoželjnih i “narodnih neprijatelja” sprovedena je širom Srbije.
Tipična četnička istorija - istorijski izvor je "po nekim procenama".
"Neke procene" su npr. pomenuti Trešnjić, koji je u nekom intervjuu nekim Večernjim novostima, Kuriru ili slično, ispričao da je lično učestvovao u streljanju u nekom kvartu na Dedinju '44 i da je tom prilikom streljan određen broj ljudi, da ne kažem kolaboracionista.
Ne sećam se koliko je tačno on naveo, može se naći na internetu, ali onda je deljenjem površine Beograda sa površinom tog kvarta na Dedinju, pa množenjem tog količnika i tog broja streljanih koji je on naveo, izračunat ukupan broj "nevinih žrtava komunističkog terora" u celom Beogradu.
Četnička metodologija i četnička istorija kao naučna disciplina - ako znamo da je na Dedinju streljano 500 ljudi, onda znamo i da je na Karaburmi streljano 1.000 zato što je Karaburma duplo veća po površini od Dedinja.
General Stevan Mirković je još pre više od 10 godina na TV-u rekao da je streljano "Ne više od 10.000 ljudi u Srbiji".
Ja uopšte ne vidim nikakav razlog zašto se njemu ne bi verovalo, a sigurno je da on bolje zna od ovih budala koje računaju po površini grada.
U arhivama postoji oko 5.000 smrtnih presuda i znači još toliko po "kratkom postupku" ... i to je to.
Manje od 1% ukupnih ratnih žrtava.
---
Ova gore "narodni neprijatelji" - pod navodnicima, valjda znači da sremske ustaše, vojvođanske Nemce Princa Eugena, zboraše Mite Ljotića, mihailovićeve koljače, Aćif Efendiju i njegove zlotvore, nedićeve stražare koji su izvodili decu iz škola na streljanje itd. sada trebamo smatrati narodnim prijateljima?
Valjda ih zato sve i rehabilitujemo?
[ DaliborP @ 07.05.2015. 10:01 ] @
RusKoba..... Jel ovo nova epizoda "Kucamo na vrata zaboravljenih trolova"
[ R1A1 @ 07.05.2015. 10:16 ] @
Citat:
RusKoba:Kada Tito mlati bandu - ne valja.
Da, sve je bila banda samo su "oslobodioci" bili časni!
Na osnovu raspoloživih izvora i literature, rad se bavi istraživanjem uslova i okolnosti pod kojim su se u Beogradu odvijala divlja čičćenja političkih i klasnih neprijatelja revolucije. Na osnovu izjava aktera, kao što je major
OZN-e Milan Trešnjić, svedočenja najbližih, kao i arhivskih dokumenata –sudskih presuda, upisnika i registara Vojnog suda Beograd – može se sa velikom dozom sigurnosti pretpostaviti da su streljani bez legalnog sudskog postupka a
da su samo za pojedina lica presude isfabrikovane kasnije. Na intenzitet represije u prvom naletu revolucionarnih snaga uticalo je i anarhično ratno okruženje, kao i momenat osvete (naročito među partizanima s one strane Drine), ali
je pre svega bila na delu smišjena akcija eliminisanja političkih i klasnih neprijatelja određena ideološko-političkim potrebama.
[ RusKoba @ 07.05.2015. 10:58 ] @
Inače ... danas se u zahtevima za rehabilitaciju najčešće potežu argumenti kako osuđeni nije imao pravo na pošteno suđenje, pravo da bira advokata, kako su mu sudili ideološki neprijatelji its.
A evo npr. kako su ti - krajem rata osuđeni, a koji se sada rehabilituju - sami sudili i presuđivali tokom rata ...
Voja Požarevac je poslednji četnički koljač koji je uhvaćen u Jugoslaviji - tek negde 1979. ili 1980.
Pred TV kamerama i pred prepunom salom suda u Zaječaru je svedočio o svojim zločinima - 49 ubistava, od toga 48 izvršenih klanjem i 1 vatrenim oružjem. Među poklanima je bilo i staraca, žena i dece ...
Citat:
Voja Požerevac:
...
Sava je i dalje držao čoveka za kosu.
»Nećeš dugo«, rekao je čovek na zemlji vezanih ruku.
Prišao sam i udario ga nožem u vrat, prerezao grkljan.
Ostavili smo ga na tom mestu, a ja sam se sagnuo,
uzeo lišće, travu, obrisao kamu i predao je Gicetu. Ništa
mi Sava i Gice nisu rekli u tom trenutku. Krenuli smo u
štab. Gice mi je tada rekao: »Da li znaš koga si ubio?«
»Ne znam.«
»Ubio si komunistu« — rekao je.
Sava je izvestio komandanta Vranješevića da je zadatak
izvršen. On je pitao ko je izvršio zadatak.
»Zadatak je izvršio Požarevac«, odgovorio je Sava.
»Ime čoveka kojeg sam zaklao nisam nikada saznao.«
Nije prošlo nedelja dana od prvog ubistva, dovedoše
čoveka sa beretkom na glavi, u kratkom štofanom kaputu,
u opancima. Uvedoše ga kod komandanta Vranješevića da
mu sudi preki sud koji su sačinjavali sudija Maksić, koji je
radio istovremeno i kao zapisničar, zatim Gandić i Đoka ka-
petan. Prisustvujemo ja i Gice. Čuvamo stražu.
Sudija Maksa tereti ovog čoveka da se na groblju u
Rgotini sastao sa partizanskim komandantom Borčetom. Po-
što je on uporno odbijao da ima bilo kakve veze sa Borče-
tom, Vranješević je ustao i snažno ga ošamario. Čovek ništa
nije rekao. Samo pogleda komandanta, ne progovori.
»Ponovo te pitam, hoćeš li da priznaš da li si se sasta-
jao sa Borčetom« — pitao je Maksa sudija.
»Nisam se sastajao«, reče čovek.
»Suđenje je završeno«, reče Maksa i saopšti presudu:
smrtna kazna.
Prilikom saopštenja presude nije rekao ime čoveka
kojeg je osudio na smrt.
Podnarednik Spalojko zaveza ruke osuđeniku jednim
kanapom. Povedosmo čoveka u potok, na mesto gde sam
prethodno već ubio onog mladića iz Bora.
»Gde je onaj mladić što sam ga juče...«, pitam Giceta.
»To se tebe ne tiče, gde je on.«
Od oružja Sava je imao parabelum pištolj, a mi: Ljuba,
Gice, Spalojko — mišingevere; svi su imali kame izuzev mene.
Opet Gice izvadi kamu i pruži mi je:
»Zar moram opet ja?«
»Šta čekaš«, reče Spalojko.
Gledamo se — oči u oči. Spalojko mu Driđe s leđa,
uhvati ga za kosu i povuče mu glavu unazad. Potegao sam
kamu a zatim pitam: »Kako ću kamu da obrišem?«
»Kamu da mi vratiš istu kao što sam ti je i dao.«
Dođosmo u štab. Učini mi se da su mi ruke okrvavljene.
Priđem vatri i pogledam ruke — krvave.
»Šta gledaš«, pita me Gice — sa satom ubijenog na
ruci.
»Ruke su mi...«
»To je samo početak, polako.«
Rekli su mi da o svemu ovome ne smem nikome ništa
da pričam.
...
— Treće ubistvo izvršio sam dva dana posle drugog.
...
Jutro. Čovek moli da ga ne ubijemo. Ima ženu i decu.
Unučad. Priđe mu Sava, onako krupan i snažan, sa ogromnim
šakama, pritisnu mu glavu uz drvo. Priđem i ja sa kamom
koju mi je Gice dodao. Gicetu se učini da nisam dobro oba-
vio posao, uze kamu i on udari čoveka, zatim baci kamu na
zemlju i naredi mi da je obrišem.
Kada sam mu predao kamu, on mi reče:
»E, Požarevac, od danas si ti vođa trojke.«
...
Komandant pozva mene, Giceta, Savu, Spalojka, Bosan-
ca i Ljubu Koljača u štab. Sava mi je pre toga saopštio da
ću da primim kamu. Sava i Gice sede do komandanta, koji
je govorio kako treba da se borimo protiv komunista, da ih
ima sve više i više, da ih treba iskoreniti. A zatim je posle
kraćeg govora komandant otvorio fioku. Sava komandova:
»Požarevac, ustani da primiš kamu!«
Stadoh mirno i položih zakletvu.
»Ja, Vojislav Rajčić, zaklinjem se svemoćnim bogom
da ću vrhovnom zapovedniku sve vojne sile, kralju Jugosla-
vije Petru Drugom, svagda i u svim prilikama biti veran,
svom dušom odan i poslušan; da ću se za kralja i otadžbinu
junački boriti; da vojničku zastavu nigde i nikad neću izne-
veriti i da ću zapovesti svih pretpostavljenih mi starešina
slušati i verno izvršavati. Tako mi bog pomogao!«
, »Evo ti ova kama da budeš vođa crne trojke, da se
boriš za kralja i otadžbinu, tako ti boga.«
Gledajući me pravo u oči, komandant mi predade kamu.
Napolju su se oko mene okupili četnici, pokazivao sam
im svoju kamu, a oni su je upoređivali sa svojima.
U mojoj trojci su sada Ljuba Koljač i Bosanac.
...
Komandant Negotinske četničke brigade Hajduković sa
dvojicom svojih pratilaca dovede u štab na Bukovu glavu
osamnaestogodišnjeg mladića, učenika iz Negotina.
Hajduković je ispitivao ovog mladića, a Vranješević
je beležio. Mi smo držali mašingevere na gotovs. Hajduković
je tvrdio da se taj mladić s nekim sastajao, da je bio kod
neke žene, da je imao tu vezu. Mladić je poricao, onda je
Vranješević pokazao na mene: »On je vođa crne trojke, on
će da te sredi.« Mladić je odgovorio: »Ja znam da vi koljete,
možete i mene da zakoljete, ali ništa nisam kriv.«
Hajduković se obratio Vranješeviću, pita ga šta da
radi sa mladićem.
»Pošalji ga u trinaesti bataljon da bude kuvar.«
To je u stvari značilo da mladić mora da bude ubijen.
Pošto sam znao šta to znači, naredio sam Bosancu da
ga veže. Dok smo tako išli prema potoku, želeo sam da ovaj
mladić pokuša da beži kako bih ga ubio u bekstvu. Teško
mi je bilo da i njega zakoljem. On nije pokušao da beži.
Plakao je i molio da ga ne ubijemo i nama je tvrdio da ništa
nije kriv. Naredio sam mu da stane. Stao je. I dalje je pla-
kao. ... Ja o tome nisam odlučio... nisam sam, zadatak mo-
ram da izvršim.
Naredio sam mu da stane iza jednog debelog hrastovog
drveta. On je to učinio. Mašingever sam predao Ljubi. Izvu-
kao sam kamu iz kanije. Prišao sam ovom mladiću, pogledao
ga u oči... Gledao je i on mene. Ljuba mi je rekao: »Šta
čekaš?«
Kad sam se vratio u štab, odelo mi je bilo okrvavljeno.
Komandant mi je rekao da nisam baš najbolje naučio zanat,
a ostali crnotrojkaši su mi se smejali dok sam prao odelo.
U to vreme u našoj brigadi postojale su tri crne trojke:
u jednoj sam bio vođa ja, sa mnom su bili Ljuba Koljač i
Bosanac; u drugoj Gice Mali, Sava i Spalojko; u trećoj Slav-
ko iz Rgotine, Dragi i Srđan.
— Da li ste na nekoga i pucali?
— Jednog sam ubio iz puške, sa dva do tri metra, ne
znam rastojanje, bila je noć.
— O čemu ste razmišljali posle ubistva?
— Dogodilo mi se da se probudim a u sobi moji pra-
tioci. »O čemu pričate« — pitam ih još bunovan od sna.
»Govorimo, kažu mi, o onome što si ga noćas zaklao.« —
»Noćas zaklao? Ne sećam se da sam noćas nekoga zaklao.«
Nije ni trepnuo, govore oni, mi smo ga držali. »Komandant
nas je jutros pohvalio, a tebi je rekao da .mu se javiš.« »Ne
sećam se da sam nekog noćas zaklao.« »Pa ako ne veruješ,
pogledaj svoju kamu«, kažu mi moji pratioci. Izvučem kamu
— ona krvava...
...
— Četnički komandanti su nam govorili kako ćemo mi,
ako pobede komunisti, morati da jedemo iz istog kazana,
da nosimo svi istovetna odela, da će morati mnogo ljudi da
spava u istoj prostoriji i da će spavati gde ko stigne, jedan-
put sa jednom ženom, zatim s drugom, da se prosto neće
znati ko će sa kim da živi. Sve je ovo uticalo na mene, tako
da sam ja mogao onako pijan i pod uticajem izjava mojih
komandanata bez razmišljanja da zakoljem bilo koga ako
mi narede pretpostavljeni.
...
... i tako dalje ... sve do 49 do detalja opisanih ubistava.
Ljuba Patak, komadant Timočkog korpusa JVuO, kome je pripadao i Voja Požarevac, je uspeo, kao Maks Luburić i Ante Pavelić, da posle rata pobegne na zapad gde ga nije stigla UDBA-ina ruka pravde.
General Stevan Mirković je još pre više od 10 godina na TV-u rekao da je streljano "Ne više od 10.000 ljudi u Srbiji".
Ja uopšte ne vidim nikakav razlog zašto se njemu ne bi verovalo,..
Ti ne vidis razlog zasto se ne bi verovalo komunistickom zlikovcu, jer si isti.. Lazov kao i svi komunisti.
Mrle bre, zaista si naporan...Idi trosi one pare sto ste ih dobili prodajom otete imovine. Ubij, opljackaj, kasnije prodaj...to su vasa dela.
Do sada je otkriveno preko 50.000. zrtava. Treba da se otvori jos preko 200. masovnih grobnica.
Podrum Ozne - strelište http://www.novosti.rs/dodatni_...410252-Podrum-Ozne---streliste
Zločina je bilo kao što ih uvek ima u građanskom ratu!
Poslednji ti je očigledan primer kao i Španski građanski rat!
19. septembra 1941. godine, u selu Struganik nedaleko od Valjeva, u jeku Drugog svetskog rata, održan je sastanak Josipa Broza i Dragoljuba Mihailovića, na kojem nije postignut dogovor o zajedničkoj borbi partizana i četnika protiv okupatora.
Draža je tražio da komunisti ne uspostavljaju vlast nego da se nakon oslobođenja zemlje narod izjasni za državno uređenje.
naravno, komuniste to nije interesovalo i na taj način dolazi do razlaza.
Posle je sve išlo kuda je išlo! "Pobednici" su svoje zločine opravdali a protivničke osudili!
Nemoj i ti da se svrstavaš pisanjem u "pobednike". Slika nije tako crno-bela kako ti i još neki želite da je prikažete!
Argumenti govore drugačije!
[ branko tod @ 07.05.2015. 11:32 ] @
Dragi Iso, malo će te začuditi način na koji ti dostavljam ovo pismo. Ali neka to ne dovodi u sumnju. Kad se jednom sastanemo objasnićemo vam sve. Evo o čemu se radi.
Sa VI Brigadom, pojačanom sa delovima majevičkog odreda ili fruškogorskog, hitno se prebacite između Goražda i Medjedje na sandžačku stranu i čistite teren od četnika u pravcu Zaborka i Čajniča. Ovde ćete uhvatiti vezu sa levim krilom naše I Divizije i dobiti dalje direktive.
Na svome putu, tj prilikom prebacivanja ne sukobljavajte se sa Nemcima, ne preduzimajte ma kakve akcije na pruzi, jer je to u interesu sadašnjih naših operacija. Još pre vašega prelaza pošaljite kurire u pravcu Ustikoline, gde će uhvatiti vezu sa našim jedinicama.
Najvažniji naš zadatak sada jeste uništiti četnike Draže Mihajlovića i razbiti njegov upravni aparat koji predstavlja najveću opasnost za daljnji tok narodno-oslobodilačke borbe.
Sve ostalo saznaćete kad se sastanemo.
U istočnoj Bosni ostavite manje odrede čiji će zadatak za sada biti borba protiv četnika i mobilizacija novog ljudstva. Pojačavanje VI Brigade nesme ići na račun brzine pokreta u gore predvidjenom pravcu.
29-III-1943 g.
S drugarskim pozdravom
potpisali: Josip Broz Tito, Aleksandar Ranković i Sreten Žujović[v]
[ Sceka @ 07.05.2015. 11:41 ] @
Ne razumem cemu to svo navodjenje i kopiranje silnih textova i linkova sa "milion" slova? Bar da je nesto novo ili retko vidjeno ili interesantno za razmisljanje pa i nekako. Ali nista novo vec decenijama nema da se nadje, sve sto je navedeno na zadnih nekoliko stranica je prezvakano i zvanicno i nezvanicno nebrojeno puta.
Nije mi jasan taj poriv da se nesto idealizuje po svaku cenu. Ma sta da je u pitanju. A narocito mi nije jasna zaslepljenos nekim ili necim sto je bilo i davno proslo. Razumeo bih da se prica o posledicama koje danas trpimo, posledice izazvane sa bilo cije strane - jer su posledice ono sto danas prezivljavamo a ne ti neki ljudi, pokreti, ideologije ma kako su odraz tih ljudi.
Ne prodje mnogo, strana ili dve i automatski se skace na Partizani vs Cetnici sa dodatkom radi nekog poredjenja Ustasa i tako to. Pa dokle ce se jedno te isto razvlaciti?
Pozdrav!
[ ssi @ 07.05.2015. 11:47 ] @
Citat:
Sceka: Ne razumem cemu to svo navodjenje i kopiranje silnih textova i linkova sa "milion" slova? Bar da je nesto novo ili retko vidjeno ili interesantno za razmisljanje pa i nekako. Ali nista novo vec decenijama nema da se nadje, sve sto je navedeno na zadnih nekoliko stranica je prezvakano i zvanicno i nezvanicno nebrojeno puta.
Nije mi jasan taj poriv da se nesto idealizuje po svaku cenu. Ma sta da je u pitanju. A narocito mi nije jasna zaslepljenos nekim ili necim sto je bilo i davno proslo. Razumeo bih da se prica o posledicama koje danas trpimo, posledice izazvane sa bilo cije strane - jer su posledice ono sto danas prezivljavamo a ne ti neki ljudi, pokreti, ideologije ma kako su odraz tih ljudi.
Ne prodje mnogo, strana ili dve i automatski se skace na Partizani vs Cetnici sa dodatkom radi nekog poredjenja Ustasa i tako to. Pa dokle ce se jedno te isto razvlaciti?
Pozdrav!
Osim sto se cetnici nikada nisu sukobili sa nemcima.
[ Marko83 @ 07.05.2015. 11:48 ] @
@Sceka
Nije mi jasno....ako ti se ne dopada tema zašto je jednostavno ne preskočiš, umesto što pokušavaš da nametneš svoje mišljenje na temi koja te se ne tiče
Tekstovi sa milion slova su zanimljivi samo bi zamolio ako moze i linkovi za deo postova...jeste da google radi ali opet
[ Sceka @ 07.05.2015. 11:54 ] @
Nisi me razumeo, nametanje mog misljenja je u sledecem a vrlo slicno tvom - "milion" slova mi je malo, 'teo bih da toga bude vise a sama tema da vrca linkovima tog sadrzaja iz napomenu da ce se brisati postovi koji nemaju link i daće draaagi Bog da tema nastavi ovako sa najmanje par stotina strana, da se ima sta citati, razmisljati i diskutovati. Hvala na razumevanju.
Pozdrav!
[ SlobaBgd @ 07.05.2015. 11:55 ] @
Citat:
branko tod:
Dragi Iso, malo će te začuditi način na koji ti dostavljam ovo pismo. Ali neka to ne dovodi u sumnju. Kad se jednom sastanemo objasnićemo vam sve. Evo o čemu se radi.
Sa VI Brigadom, pojačanom sa delovima majevičkog odreda ili fruškogorskog, hitno se prebacite između Goražda i Medjedje na sandžačku stranu i čistite teren od četnika u pravcu Zaborka i Čajniča. Ovde ćete uhvatiti vezu sa levim krilom naše I Divizije i dobiti dalje direktive.
Na svome putu, tj prilikom prebacivanja ne sukobljavajte se sa Nemcima, ne preduzimajte ma kakve akcije na pruzi, jer je to u interesu sadašnjih naših operacija. Još pre vašega prelaza pošaljite kurire u pravcu Ustikoline, gde će uhvatiti vezu sa našim jedinicama.
Najvažniji naš zadatak sada jeste uništiti četnike Draže Mihajlovića i razbiti njegov upravni aparat koji predstavlja najveću opasnost za daljnji tok narodno-oslobodilačke borbe.
Sve ostalo saznaćete kad se sastanemo.
U istočnoj Bosni ostavite manje odrede čiji će zadatak za sada biti borba protiv četnika i mobilizacija novog ljudstva. Pojačavanje VI Brigade nesme ići na račun brzine pokreta u gore predvidjenom pravcu.
29-III-1943 g.
S drugarskim pozdravom
potpisali: Josip Broz Tito, Aleksandar Ranković i Sreten Žujović[v]
I šta je ovde sporno? To što se borci NOB nisu sukobljavali sa Nemcima? Taktička odluka koja je bila u interesu izvršenja zadatka. Možda su bili (partizani) brojčano slabiji, slabije naoružani? Takođe, nisu dirali pruge i vozove jer im je to verovatno trebalo za dalje akcije.
A to što su tukli četnike, takođe je taktička odluka, čistili su teren od kolaboracionista i njihovih simpatizera koji su im u pozadini radili o glavi.
[ Ivan Dimkovic @ 07.05.2015. 12:05 ] @
IMHO, ja mislim da se u celoj toj prici cetnici vs. partizani i sl. gubi veca slika.
Tragedija nije u tome sto su pobedili partizani i posle rokali cetnike (a onda i "lose" komuniste) - vrlo verovatno bi cetnici uradili isto to da su oni nekako pobedili.
Tragedija je ta sto ni posle 70 godina nije moguce imati stalozenu raspravu bez nazivanja drugih bespogovornim zlikovcima ili bezgresnim velikanima. Mislim da bi iskljucivanje strasti i hladjenje glava doprinelo mnogo vise nego citiranje megabajta kojekakvih arhiva.
Tragicno je da krvi na svacijim rukama na Balkanu ima u izobilju. Zdravog razuma i hladnih glava, na zalost, nije uvek bilo u uporedivim kolicinama :(
Ova tema je ogledalo svega toga - nije potrebno da prodje vise od 1-2 strane pre nego sto uvrede pocnu da pljuste na sve strane.
Probajte ljudi da diskutujete bez pominjanja kondoma, zlikovaca, bandita i sl. - bice daleko zanimljivije za citanje.
[ vilil1 @ 07.05.2015. 12:13 ] @
@Dimkovic
Najbolje je da se zakljuca tema. I sam znas koliko puta se desavalo ovo sto se sada desava, i sam znas da si ti ili neko drugi uvek na kraju zakljucavao temu. Sve ovo je prezvakano x puta i nista se nece promeniti.
[ hotchimney @ 07.05.2015. 14:44 ] @
Citat:
Ivan Dimkovic:
Tragedija nije u tome sto su pobedili partizani i posle rokali cetnike (a onda i "lose" komuniste) - vrlo verovatno bi cetnici uradili isto to da su oni nekako pobedili.
Ne nije tačno! Nema tragedije u tome što su pobedili partizani.
Da su pobedili četnici imao bi krvoproliće kao od ratova 90-tih do okupacije Srbije.
Nema četničkih bandi koje su likvidirane
a da je to slučajno i nezasluženo.
Ima onih koji su umakli ruci pravde i pokušavaju da opet zavitlaju ognjem i kamom.
Ivan Dimkovic: Obrisao sam deo tvoji poruke koji je replika na obrisanu off-topic poruku.
[Ovu poruku je menjao Ivan Dimkovic dana 07.05.2015. u 17:42 GMT+1]
[ branko tod @ 07.05.2015. 14:49 ] @
Ode tema, a nisam objasnio da nisam četnik, jbg.
[ Sceka @ 07.05.2015. 15:09 ] @
Citat:
branko tod:
Ode tema, a nisam objasnio da nisam četnik, jbg.
Dao sam ti palac gore. Ovo je najbolji post u temi, ubedljivo. Osvezilo mi je dan!
Pozdrav!
[ RusKoba @ 07.05.2015. 16:37 ] @
Citat:
vilil1: Ti ne vidis razlog zasto se ne bi verovalo komunistickom zlikovcu, jer si isti.. Lazov kao i svi komunisti.
Mrle bre, zaista si naporan...Idi trosi one pare sto ste ih dobili prodajom otete imovine. Ubij, opljackaj, kasnije prodaj...to su vasa dela.
Do sada je otkriveno preko 50.000. zrtava. Treba da se otvori jos preko 200. masovnih grobnica.
De si vilil, ljotićevcu stari!
Imovina je tu, jel' da je vratim tebi ili direktno potomcima dorćolskih Jevreja koje je tvoj deda oterao u Topovske šupe i na Staro sajmište?
Elem ... što se tiče te, cvetkovićeve i njegovih boraca protiv istorije, liste:
3. Lista je prepuna osoba koje su bile žive i decenijama kasnije.
4. Lista, iz potpuno nerazumljivih razloga, obuhvata period od septembra 1944.
Zašto baš od septembra '44 i kakve veze ima taj mesec, namam pojma. Ali je rat trajao još 9 meseci i izginulo je tu dosta kojekakvih u borbama koji se sada ubacuju na spisak.
5. Na Zelengori je sredinom maja 1945. izginulo na buljuke četnika iz Srbije. Vođene su borbe još kojekude po Bosni po kojima su ginuli.
Po kojoj logici su sad oni "žrtve komunističkog terora" kada su izginuli u borbi, i po kojoj logici ih ovi cirkuzanti iz instituta upisuju na spisak?
6. Na listi "žrtava komunističkog terora" se nalaze i partizani koji su pristupili NOV/VJ nakon 12. septembra 1944. pa su npr. poginuli u borbi sa Nemcima do kraja rata.
7. ... i tako dalje ...
Sve u svemu ... oduzmi Nemce i sve ovo ostalo pobrojano i dobićeš mirkovićevih "Ne više od 10.000 u Srbiji."
Osim toga, mlaćenje te bande je bila i ostala stvar za ponos, pa Mirković nema nikakvog razloga da se nečega stidi ili nešto slično ... pa time ni da umanjuje broj streljanih. Logično bi bilo da se hvali, pa da ga uvećava.
[Ovu poruku je menjao RusKoba dana 07.05.2015. u 18:16 GMT+1]
[ RusKoba @ 07.05.2015. 17:58 ] @
Citat:
branko tod: Ode tema, a nisam objasnio da nisam četnik, jbg.
U ovoj četničkoj cirkuzijadi unazad par decenija, četnici uopšte nisu bitni.
Svako onaj koji treba i koji hoće da zna, zna ko su bili četnici i zna da nisu klali žene, decu i starce samo tamo gde ih nije bilo.
Poenta je u Vojvodini i u vojvođanskim Nemcima - u njihovoj rehabilitaciji, restituciji njihove imovine itd, a koja se provlači u senci četničke.
Poenta je u konačnom cilju - otcepljenju Vojvodine.
A kada se to bude desilo, četnički "korisni idioti" će opet po ovim istim forumima objašnjaviti da su krivi komunisti, Tito i ustav iz '74.
[ Ivan Dimkovic @ 07.05.2015. 18:51 ] @
Citat:
RusKoba
Poenta je u Vojvodini i u vojvođanskim Nemcima - u njihovoj rehabilitaciji, restituciji njihove imovine itd, a koja se provlači u senci četničke.
Poenta je u konačnom cilju - otcepljenju Vojvodine.
Tja, ti osteceni Nemci tj. potomci ostecenih Nemaca se zale bukvalno svuda po centralnoj/istocnoj Evropi - slabe do nikakve su sanse da ce nesto dobiti bilo gde, tako to obicno biva kada je neko na gubitnickoj strani rata.
Mislim, mozda to neki politicari koriste kao argument za ovo ili ono sto se Vojvodine tice, ali ti zahtevi za restitucijom od strane Nemaca nisu nista specificno za Vojvodinu samo.
Sto se tice rehabilitacije, to je sasvim druga prica - za restituciju prakticno postoje bar teorijske osnove, verovatno ne legalnoe izvodljive danas u vecini slucajeva prakticno, ali rehabilitacija?
To je potpuna besmislica - ti tadasnji Nemci stanovnici CEE drzava za vreme i oko WWII su mahom bili kolaboratori sa nacistima i podrzavali njihova zlodela, sto je dokumentovano i njih ni jedna voda na ovom svetu nece moci da opere (osim nekih izuzetaka koji su dokumentovano bili anti-nazi). To je pitanje koje je prakticno reseno odavno.
Njih samo koriste politicki klovnovi sa margine (u civilizovanim zemljama, na zalost - neke druge zemlje nemaju tu srecu pa su im takvi klovnovi bitan faktor) koji vole strasilima iz WWII da plase svoje potencijalne birace.
Sigurno je tu bilo nevinih pojedinaca - kao i svaka tragedija rata, ti pojedinci koji nisu bili kolaboratori su zrtva haosa i bezumlja koji idu sa ratom. Mozda ce biti moguce rehabilitovati neke pojedince za koje postoji dokumentovano protivljenje nacistima, borba na strani domace drzave i sl... ali za ostale za koje se nista ne zna je to prakticno zavrsena prica.
Rat nije fer, zato je najpametnija stvar izbeci ga.
[ branko tod @ 07.05.2015. 23:18 ] @
STATUS PRIPADNIKA NEMAČKE MANJINE
POSLE DRUGOG SVETSKOG RATA
Tokom Drugog svetskog rata došlo je do uspostavljanja novih pravila
ponašanja u međunarodnoj zajednici. Političke odluke donete na Moskovskoj
konferenciji 1943. godine, a potom i na Jalti 1945. godine, išle su u prilog
saniranja posledica Drugog svetskog rata. Na Krimskoj konferenciji februara
1945. godine, Savezničke sile odlučile su da poratna Nemačka bude prisiljena
da plati reparacije u naturi inter alia, „upotrebom nemačke radne snage“.
Posle nemačkog poraza i bezuslovne predaje, 8. maja 1945. godine, sile
pobednice u ratu okupljene na konferenciji u Potsdamu (od 17. jula do 2.
avgusta 1945. godine), iskoristile su pomenutu reparacionu klauzulu odlučivši
da nemačka manjina u Poljskoj, Čehoslovačkoj i Mađarskoj bude preseljena u
Nemačku „na humani način“. U toku održavanja konferencije o reparacijama
u Parizu (od 9. novembra od 21. decembra 1945. godine), ustanovljen je princip
kolektivne odgovornosti, po kome: „Nemačku treba prisiliti da kompenzira u
što većoj meri gubitke i patnje izazvane ujedinjenim nacijama za koje je
neposredno odgovoran i nemački narod“. Pomenuti princip trebalo je da
doprinese demilitarizaciji, denacifikaciji i okupaciji posleratne Nemačke, ali i
rešavanju zaostalih političkih pitanja koja su bila usko povezana sa oporavkom
ratom razrušene privrede. U odnosu na Jugoslaviju koja je teško stradala usled
nemačke agresije, donošenje odluke ministara velikih sila pobednica 17. marta
1947. godine, dovelo je do masovnog smeštanja preostalih folksdojčera u
sabirne logore, a potom i do njihove ekspatrijacije, odnosno do repatrijacije u
Nemačku, već u zavisnosti o pravnog statusa koji su imali nakon ratnih
zbivanja.
Iz ovoga prizlazi da Jugoslavija nije samoinicijativno proterala Nemce, već
da su to dogovorila troica velikih koja su krojila sudbinu Evrope.
[ 2012 @ 07.05.2015. 23:34 ] @
Tema je poodmakla i ne pratim je bas pazljivo, ali imam jedno pitanje na koje ne mogu pronaci odgovor.
Ako su Nemci bili nacisti, okupatori, zlikovci i sve najgore, kako onda cetnici o ostali nemacki saradnici nisu nista krivi i trazi se potpuna rehabilitacija cetnika i boracke penzije?
Sreca sto Srbija nije u Evropi inace bi se garant pojavili poslanici u EU parlamentu koji bi trazili rehabilitaciju nemackih i italijanskih fasista.
[ branko tod @ 07.05.2015. 23:46 ] @
Pitaj zastupnika unuka Draže Mihajlovića.
[ 2012 @ 08.05.2015. 00:27 ] @
Citat:
branko tod: Pitaj zastupnika unuka Draže Mihajlovića.
Zastupnik nije prava adresa. Zastopnik je advokat koji radi svoj posao za odredjenu nadoknadu. Pitanje je upuceno svim diskutantima koji se zalazu za velicanje i rehabilitaciju cetnika.
Sa moje tacke gledista ti si fenomen, velicas cetnike, kralja i Ruse, a jedno sa drugim veze nema, a povrh toga napisao si stotinu komentara kako ti je veoma lepo bilo za vreme socijalizma.
[ branko tod @ 08.05.2015. 01:25 ] @
Citat:
2012: Zastupnik nije prava adresa. Zastopnik je advokat koji radi svoj posao za odredjenu nadoknadu. Pitanje je upuceno svim diskutantima koji se zalazu za velicanje i rehabilitaciju cetnika.
Sa moje tacke gledista ti si fenomen, velicas cetnike, kralja i Ruse, a jedno sa drugim veze nema, a povrh toga napisao si stotinu komentara kako ti je veoma lepo bilo za vreme socijalizma.
Ti blage veze nemaš šta pričaš. Gde sam veličao kralja, četnike i sovjete. Ne lupaj gluposti.
A bilo bi mi lepo i sada da imam 25 godina.
Od svih tih podmetnutih fotografija, falsifikovanih dokumenata, prevara, podmetačina i laži koje Miloslav Samardžić lansira već decenijama, a istine nema niti u jednom slovu koje je napisao, u meni nekako posebno gađenje izaziva ova zloupotrebljena fotografija ...
... na kojoj su borci Čačanskog partizanskog odreda i među njima (u nemačkoj uniformi) August Heler - austrijski komunista, mobilisan u Vermaht, koji je dezertirao i priključio se partizanima. Poginuo je u borbi protiv Nemaca 1941. ili je, mislim, uhvaćen i streljan. Njegovo ime je uklesano na spomeniku palim partizanima u Čačku.
Ti svi ljudi sa fotografije su se, nošeni najplemenitijim namerama, odazvali pozivu za borbu protiv fašizma odmah na početku rata (fotografija je nastala negde u proleće/leto 1941) i u toj borbi većina njih svojoj zemlji dala ono najdragocenije što su imali, svoje živote.
I sad taj ljudski šljam od Miloslava Samardžića stavlja tu fotografiju na (ako se to može nazvati) knjigu sa naslovom koji vidite i verovatno adekvatnim sadržajem.
Kako je sva ta "istorija" koju sad pišu gubitnici odvratna i gadna.
---
@R1A1
Pitaj za bilo koju konkretnu fotografiju, dokument, tvrdnju ... sa bilo kojeg od svih linkova iz tvog posta - svaku ću ti rastumačiti.
Miloslav Samardžić uopšte nije istoričar, već ekonomista ... i to odličan ekonomista - loži vas lažima ko mlade majmune za pare. Njegovi "Pogledi" su decenijama bili štampani i prodavani u tiražima i od po 200.000 primeraka.
[ R1A1 @ 10.05.2015. 09:54 ] @
Nema ti šta meni da tumačiš, veruj i u deda mraza što se mene tiče.
Rekao sam, vodio se ideološki i građanski rat za vlast i sredstva se nisu birala!
Meni su crveni pobili pola familije bez ikakvog suđenja samo zato što su bili za kralja!
Niko u familiji nije optužen za bilo koji zločin, za bilo koje delo sem ideološki!
Zato, priče o dobrim partizanima ostavi za sebe, moju familiju su gotovo uništili imovinu konfiskovali!
Koliko je takvih koji su se uselili u oteto bez ikakvog pravnog akta, prosto na silu!
Zato, batali me tvojih priča!
[ RusKoba @ 10.05.2015. 10:06 ] @
Kako to misliš da ja verujem u Deda Mraza, a dobronamerno ti nudim tumačenje bilo koje podmetačine i falsifikata koji si ti ovde linkovao "zbog istine"?
Vrlo zbunjujuće.
[ hotchimney @ 10.05.2015. 10:46 ] @
Citat:
R1A1:
Meni su crveni pobili pola familije bez ikakvog suđenja samo zato što su bili za kralja!
A to "za kralja!" im je bio ratni poklič?
[Ovu poruku je menjao hotchimney dana 10.05.2015. u 13:46 GMT+1]
[ branko tod @ 10.05.2015. 13:06 ] @
Proleter broj 28, 1932 godina
[ zica49 @ 16.05.2015. 21:06 ] @
Zar to nije vandalizam?
Kamenom razbiti reflektor?
[ RoRa @ 17.05.2015. 09:25 ] @
Imam utisak da protivnici komunista danas svesno izbegavaju neke, po njih same, neugodne istorijske činjenice:
- komunisti jesu streljali sve potpisnike, koji su im pali u ruke, Apela srpskom narodu. U Beogradu je streljano preko sto ljudi počev od glumaca do profesora Univerziteta.
- komunisti jesu streljali sve učesnike, koji su im pali u ruke, četničkog kongresa u selu Ba. Među streljanima je bilo i književnika.
- komunisti jesu streljali sve više i visoke nosioce vlasti, koji su im pali u ruke, u marionetskoj vladi đenerala Nedića.
- komunisti jesu streljali sve bogate i viđenije ljude koji su sarađivali sa četnicima.
U Francuskoj, streljan je stari Reno, vlasnik brojnih fabrika, jer je ćutke sarađivao sa Nemcima. Maršal Peten, heroj Prvog svetskog rata, nije omastio konopac samo zato što je pomilovan. Ljubavnik Koko Šanel, tokom rata, bio je nacistički oficir. General De Gol je odustao od odmazde prema kolaboracionistima kada je shvatio širinu i dubinu problema. Kolaboracija sa Nemcima je bila strašan problem u svim zemljama koje su nacisti okupirali. Pa zar naziv "kvisling" ne potiče od imena onoga norveškog nesretnika koji je onako "nesebično" sarađivao sa nacistima.
Po zakonu o nacionalizaciji, "višak" imovine je oduzet SVIMA, uz pravičnu naknadu po tadašnjim shvatanjima aktuelne vlasti. Buržuj Koča Popović, proslavljeni partizanski ratni komandant, ostao je bez porodične imovine. Saradnici okupatora, po tadašnjim shvatanjima, nisu imali pravo na naknadu.
Poništena presuda đeneralu Draži znači samo to da je i u Srbiji kolaboracija sa nacistima bila vrlo raširena pojava.
[ RusKoba @ 17.05.2015. 10:26 ] @
Tokom i koncem WW1 u Srbiji (tadašnjoj, sa Makedonijom i bez Vojvodine - oko 4 mil. stanovnika) je streljano oko 10.000 ljudi - dezertera, špekulanata, crnoberzijanaca itd.
Niko ne spominje njihovu rehabilitaciju, a siguran sam da nisu imali pravo da biraju sudsko veće, advokata ... dovoljno vremena za proučavanje optužnice itd?
Šta će se desiti ako neko podnese zahtev sudu da se rehabilituje Ljubo Miloš, jedan od komadanata logora Jasenovac poznat po svojim zverstvima, a koji je do rata živeo na prostoru današnje Srbije?
Ako taj neko, eventualni podnosilac zahteva, bude tražio da predmet vodi baš sudija Trešnjev i ako u zahtevu iznese identične argumente zbog kojih je rehabilitovan Mihailović - sudili su mu politički protivnici, nije imao dovoljno vremena da prouči optužnicu natenane, nije imao pravo da bira sudsko veće, nije imao pravo da bira advokata, od početka suđenja pa do izvršenja presude je prošlo samo dva meseca ... odnosno u slučaju Ljube Miloša i manje ... itd?
EDIT:
Trešnjić -> Trešnjev
[Ovu poruku je menjao RusKoba dana 19.05.2015. u 01:02 GMT+1]
Po zakonu o nacionalizaciji, "višak" imovine je oduzet SVIMA, uz pravičnu naknadu po tadašnjim shvatanjima aktuelne vlasti.
Nije istina.
[ RusKoba @ 17.05.2015. 22:47 ] @
Citat:
Predrag Koraksić - Corax:
Nemačke “štuke” su mitraljirale bolnicu, četnici su je opkolili, zarobili partizane, odmah pobili one koji nisu mogli da hodaju, a devetnaestoro ranjenika i bolesnika, među kojima je bio i moj otac, odveli su na Ravnu goru i tamo ih streljali u selu Kosijerić. Prethodno su ocu isekli četiri prsta na ruci; jedan od tih četnika, po pričanju nekih koji su prisustvovali tom događaju, rekao je: “Nećeš ti, učo učiti našu decu”. Ima puno teških detalja, a najzanimljivije za ovu priču je da je Gestapo došao u Zemun i uhapsio moju majku – po poternici koju su poslali četnici.
Po zakonu o nacionalizaciji, "višak" imovine je oduzet SVIMA, uz pravičnu naknadu po tadašnjim shvatanjima aktuelne vlasti.
Nije istina.
A šta nije istina? Sudbina "viška" imovine ili pravična naknada.
[ RoRa @ 18.05.2015. 15:03 ] @
Citat:
RoRa:
A šta nije istina? Sudbina "viška" imovine ili pravična naknada.
[ test1234 @ 18.05.2015. 17:56 ] @
Citat:
test1234:
Mnogo toga ne znam ali znam recimo da je te 1980 god u jednoj smeni IMT , za osam sati, proizveo 210 traktora 533-539, sef smene bio izvesni mas ing Branko Jokic, jedan od danasnjih Bajatovicevih direktora.
Gosn Broz je znao da napravi sistem, ovima sada to ne polazi za rukom.
Evo danas na Savskom keju sretnem izvesnog gosn. Bandulja (Bandulj) , covek bio jedan od direktora IMT (Industrija Masina i Traktora). Povremeno zalazi na ovaj forum, ima preko 80g. Kaze "kazi ovim tvojim na forumu da smo 1980g imali izvoz (IMT) 310 miliona $ a rekord je bio 1985g 520 miliona $."
Eto da ispostujem coveka bio je i ostao pravi gospodin.
[ 2012 @ 18.05.2015. 18:16 ] @
Citat:
test1234: Evo danas na Savskom keju sretnem izvesnog gosn. Bandulja (Bandulj) , covek bio jedan od direktora IMT (Industrija Masina i Traktora). Povremeno zalazi na ovaj forum, ima preko 80g. Kaze "kazi ovim tvojim na forumu da smo 1980g imali izvoz (IMT) 310 miliona $ a rekord je bio 1985g 520 miliona $."
Eto da ispostujem coveka bio je i ostao pravi gospodin.
Podaci lepo zvuce, ali nista ne znace. Da bi od podataka dobili nekakvu informaciju koju cemo kasnije koristiti za prikazivanje necega treba da navedes sta zelis pokazati ovim podacima i za koju namenu ih zelis koristiti.
Ako ti je cilj da se uporedjuje industrija iz 80-tih sa industrijom danas, to nema logike, nije ista drzava.
Ako zelis da pokazes snagu industrije 80-tih, treba da navedes podatke za ostale drzave da bi mogli da vidimo da li je takva proizvodnja nesto ozbiljno u svetskim razmerima.
Imam ja jedno pitanje do gospodina Bandulja, ali ga ne poznajem, pa bi ti mogao da ga pitas sledeci put kad se vidite.
Zasto on i njegovi drugari nisu stvorili kadar i naslednike koji ce povecati proizvodnju i razvijati drzavu, vec su stvorili naslednike koji ce sve unistiti?
[ payge @ 18.05.2015. 20:01 ] @
^
Svasta, tata ti radio u jenea i tebe je nesto spremao u oficire a ti kao pravi naslednik zapalis sa americkom vojskom u Irak.
I sad se pravis blesav pa prozivas Nekog ko je pravio pare i za platu tvom tatku i za tvoju skolu.
Od takvih kao sto si ti nije moglo da se napravi nista.
Srecom, iza tebe ce i ostati nista.
[ deerbeer @ 18.05.2015. 21:17 ] @
Citat:
Ako ti je cilj da se uporedjuje industrija iz 80-tih sa industrijom danas, to nema logike, nije ista drzava.
Ako zelis da pokazes snagu industrije 80-tih, treba da navedes podatke za ostale drzave da bi mogli da vidimo da li je takva proizvodnja nesto ozbiljno u svetskim razmerima.
Tacno, mozda ni nema smisla porediti ni te milione jer nisu isto vredeli tada i danas u svetskim razmerama
Ali ima smisla porediti 3 smene u IMT-u koje su se pusile od rada , i radnici koju su pristojno ziveli od svog rada,
za razliku od pustosi koja je danas skoro u africkim razmerama.
Nego, pokojnika ovi nikako da ostave na miru ni posle 35 godina,
koliko samo verzija postoji o njegovom dvostrukom, trostrukom zivotu i licu :
te je jevrej iz masonske loze, sin beckog konjusara , te sin Cercila i prostitutke, ruski spijun, ali mislim da je ovo vrhunac:
Hoce li se napokon dogovoriti i hocemo li cuti za narednih 35 god. jedinu i zvanicnu verziju ko je i sta je on zapravo bio?
[ hotchimney @ 18.05.2015. 22:33 ] @
Koliko je vredeo taj izvoz od $500 miliona 1980-tih?
Da, bila su to vremena 13-te plate, regresa za godišnji, letovanja, Dubrovnik, Bečići...
Besplato školovanje, besplatno studiranje, besplatno zdravstveno osiguranje, penzije,..
Eto, toliko je vredeo.
Ali moralo je da se radi u tri smene.
Bila su to vremena kad je novac ostajao u SFRJ a nisu ga mufljuzi i karakondžule beogradskog podzemlja razvlačili po Kipru.
A onda su na scenu stupili nacional-socijalisti, legionari pobegli s koca i konopca, povampirene sluge okupatora, i da ne nabrajam.
Mladjima izgleda neverovatno da je jedna firma mogla da pravi izvoz vredan više od današnjih mijardu evra,
da se prima 13-ta plata, regres i sve ostalo.
Ali to su činjenice iz nekog drugog perioda koje mufljuzi pokušavaju da zatrpaju lažima
da bi se vampiri vazdigli ispod gologovog kolca.
[ RusKoba @ 19.05.2015. 00:03 ] @
Citat:
RoRa: U Francuskoj, streljan je stari Reno, vlasnik brojnih fabrika, jer je ćutke sarađivao sa Nemcima.
Ja koliko znam njemu nije ni suđeno, već je samo uhapšen i onda je "iznenada" umro u zatvorskoj ćeliji. Ne znam detalje, možda se slučajno udavio u kanti vode ili tako nešto.
Fabrike su mu nacionalizovane.
Musolinija su italijanski partizani, bez ikakvog suđenja, obesili i to naopačke - za noge. Među partizanima je bio i budući predsednik države, Sandro Pertini.
Suđenje Antonu Musertu u Holandiji 1946, na kojem mu je izrečena smrtna kazna, je trajalo ukupno 6 sati tokom 2 dana.
Adolfa Ajhmana je Mosad oteo negde u Argentini i tajnim kanalima prebacio u Izrael gde mu je suđeno. Obešen je ... za glavu.
... A nama se doktor prava i savetnik predsednika - Oliver Antić ovih dana ubi objašnjavajući kako je suđenje Mihailoviću bio skandal nezabeležen u pravnoj praksi, jer ovaj nije imao pravo da bira advokata, dovoljno vremena da prouči optužnicu itd.
Vratiće se Walter,
hebaće vam mater.
[ vilil1 @ 19.05.2015. 12:23 ] @
Citat:
RoRa: A šta nije istina? Sudbina "viška" imovine ili pravična naknada.
Nije istina ni jedno ni drugo. Niti je "visak" imovine SVIMA oduziman, niti je isplacivana naknada. I ne bih da ulazim u diskusiju oko toga, samo cu reci, da je isplacivana naknada, restitucije ne bi bilo.
De si vilil, ljotićevcu stari!
Imovina je tu, jel' da je vratim tebi ili direktno potomcima dorćolskih Jevreja koje je tvoj deda oterao u Topovske šupe i na Staro sajmište?
Uh, Mrle...zar ja kao antijugosloven da budem ljoticevac? Pojma ti nemas. Ja mogu samo da se dobro izuriniram i nastolicam na sve jugoslovene, pocevsi od Karadjordjevica pa do ovih danasnjih.
A, imovina je tu, kazes?! Neka nova imovina, opljackana? Koju jos niste prodali? Ja sam pominjao ono imanje koje su tvoji opljackali u Srbiji, kada su se dovukli ko zna odakle, pa ste ga prodali. Sve po komunistickim pravilima, dodjes, otmes, zaposednes, kasnije prodas...Ako se neko buni, likvidacija po kratkom postupku. A onda po forumima piskaras kako je to bio pravedan sistem. Valjda da opravdas pljacke i ubistva koja ste pocinili u Srbiji.
A kada vidim kakvo se drustvo okupilo da kritikuje ovu oslobadjajucu presudu, sve go antisrbin na celu sa Kolindom i Mrletom, bas mi je nekako milo oko srca. :D
Inace, u vezi one svoje fotografije koju si postavio, sa staljinom na grudima, pretpostavljam da si ti, pred sudom, bio predvodnik one velike grupe od sestoro koji su mrsomudili?!
A kapa ti bas lepo stoji.
[ dejanet @ 19.05.2015. 13:07 ] @
Citat:
deerbeer: ...Ali ima smisla porediti 3 smene u IMT-u koje su se pusile od rada , i radnici koju su pristojno ziveli od svog rada,
za razliku od pustosi koja je danas skoro u africkim razmerama....
Radio je dok smo mogli da prodajemo dve leve cipele rusima.
IMT i ostalo nisu prodali zli srbi iz Bulajicevih filmova, za gradjevinsko zemljiste, vec momci iz Zutog preduzeca(da ne kazem iz Zutog sektora), inace, svi od reda 'deca komunizma'.
- Naknada za napuštenu imovinu nije isplaćivana, jer nije imalo kome da se nešto isplati.
- Nije isplaćivana imovina onima koji su odbili da uzmu naknadu.
- Nije isplaćivana imovina koja je bila pod hipotekom, čiji su vlasnici bili pod kreditom, dužni ...
- itd.
Zakon o nacionalizaciji je bio opštevažeći, niko nije bio izuzet zbog svoje nacionalnosti, vere, pola, rase, društvenog statusa, ideološkog opredeljenja ...
I kao takav se sprovodio. Ako je neko uspeo da prevari državu za koji hektar zemlje npr. - to je bio propust, a ne pravilo.
Saradnicima okupatora, zločincima, koljačima žena, dece, beba, staraca, ranjenika isl. je imovina oduzimana po posebnom zakonu i naravno da nije ništa isplaćivano. Njihovim porodicama je ostavljan minimum stambenog prostora i npr. zemlje ili neka zanatska radionica isl, ako su je imali, da bi imali za egzistenciju.
Za crkvu se važio poseban zakon, poseban za imovinu Vermahta, poseban za Karađorđeviće, Folksdojčere ...
Uzgred ... i danas u nekim EU državama, npr. Danskoj - koja nikad nije imala zle komunjare, postoji zakon o zemljišnom maksimumu, po kojem pojedinac ili firma mogu maksimalno da poseduju samo onoliko hektara koliko je država propisala.
---
Kolonisti u Slavoniju i Vojvodinu, koji su se useljavali na folksdojčerska imanja, su državi ustupali svoja imanja po Hercegovini, Dalmaciji, Kosmetu, Makedoniji, CG ...
---
Draža je bio obični, banalni, pijani koljač i to nikakvo džvrljanje po artiji neće promeniti.
A i bez obzira da li je tokom rata bio to ili "prvi gerilac" i slične gluposti - nakon 9. maja 1945. nije mogao biti apsolutno ništa drugo osim odmetnuti i naoružani bandit, koji odbija da položi oružje i da se preda, i za koga se ne važe nikakve konvencije i koji bi bilo gde na svetu, u takvoj situaciji, bio likvidiran na licu mesta.
Ali eto, mlitavi Tito, koji je bio bolećiv na četnike, mu je upriličio pošteno suđenje - kopiju Nirnberškog procesa, te ga još streljao, umesto da ga obesi.
[ dejanet @ 19.05.2015. 16:56 ] @
Citat:
RusKoba: Kolonisti u Slavoniju i Vojvodinu, koji su se useljavali na folksdojčerska imanja, su državi ustupali svoja imanja po Hercegovini, Dalmaciji, Kosmetu, Makedoniji, CG ...
Znaci, nastavili su tamo gde su ustase stali.. (mislim na etnicko ciscenje)
[ branko tod @ 19.05.2015. 17:20 ] @
Citat:
RusKoba
Da ne citiram sve ono što si nažvrnjao, jesi li to gledao u nekom crtaću ?
[ branko tod @ 19.05.2015. 17:41 ] @
Citat:
dejanet:
Radio je dok smo mogli da prodajemo dve leve cipele rusima.